ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Θ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: ΡΛΣΤ' 27/05/1997

Σελίδα 6789
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ

Θ'ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Σ Υ Ν Ο Δ Ο Σ Α'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΣΤ'

Τρίτη 27 Μαΐου 1997

Αθήνα, σήμερα στις 27 Μαϊου 1997, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.24' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Α'Αντιπροέδρου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας ν' ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

Ανακοινώνονται προς το Σώμα, από το Βουλευτή κ. Γεώργιο Γαρουφαλιά, Βουλευτή Λάρισας τα ακόλουθα:

Α' ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Φθιώτιδας διαμαρτύρεται για την επιβολή του δημοτικού φόρου του 2% στα είδη ζαχαροπλαστικής.

2) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας διαμαρτύρεται για την επέκταση επιβολής δημοτικού φόρου σε νέες ομάδες επιχειρήσεων και κυρίως στις ΜΜΕ.

3) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Στυλίδας του Νομού Φθιώτιδας ζητεί να μην καταργηθεί η ΔΟΥ στην περιοχή του.

4) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης Ηρακλείου Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, οι οποίοι απολύθηκαν ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

5) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ υποβάλλει προτάσεις για το νομοσχέδιο "Οργάνωση και λειτουργία των Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Πειραιώς και Περιχώρων".

6) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής ΣΕΣΙ Αγίων Θεοδώρων ζητούν την κατασκευή μεταλλικής αερογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Κορίνθου για την καλύτερη οδική σύνδεση της Αθήνας και των Αγίων Θεοδώρων.

7) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας ζητεί την οικονομική υποστήριξη των αθλητικών δραστηριοτήτων του.

8) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι συνταξιούχοι ναυτικοί κάτοικοι της Ιεράπετρας Νομού Ηρακλείου ζητούν τη λήψη μέτρων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την περιοχή της Ιεράπετρας.

9) Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Κοινότητες 'Ανω Ηραίας του Νομού Αρκαδίας ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με τη συνένωσή τους.

10)Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πολιτιστική και Οικολογική Κίνηση Κοσμά ζητεί να μη συνενωθεί ο Κοσμάς Κυνουρίας με το Λεωνίδιο στο Νομό Αρκαδίας.

11)Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Λυκοχίων του Νομού Αρκαδίας ζητεί να μη συνενωθεί με τις κοινότητες της 3ης γεωγραφικής περιοχής λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

12)Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μοιρών του Νομού Ηρακλείου ζητεί να ληφθούν μέτρα για την βελτίωση της αστυνόμευσης στην περιοχή του.

13)Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο οι Κρήτες ζητούν η μάχη της Κρήτης, η "χρυσή σελίδα" κατά του ναζισμού να καθιερωθεί ως ημέρα εθνικής επετείου.

14)Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μοιρών του Νομού Ηρακλείου διαμαρτύρεται για τη λειτουργία των εκτροφείων οικόσιτων ζώων δίπλα σε σχολικές μονάδες του Νομού Ηρακλείου.

15)Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με νεοπλασία "Η Ηλιαχτίδα" ζητεί την οικονομική υποστήριξη του έργου του.

16)Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο αγρότες του Νομού Ηρακλείου οι οποίοι έχουν αγοράσει υλικά για την πραγματοποίηση σχεδίων βελτίωσης στις καλλιέργειές τους ζητούν την καταβολή της οφειλομένης κρατικής επιδότησης για την αποπληρωμή του τιμήματος.

Σελίδα 6790

17)Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και Προσωπικού Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών ζητεί να μην κλείσει το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην πόλη του Βόλου.

18)Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΦΟΙΒΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Κάτοικοι της Επαρχίας Ιεράπετρας ζητούν να ληφθούν μέτρα επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή τους.

19)Ο Βουλευτής Αχαίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ν.Α. Αχαίας ζητεί την υλοποίηση του εθνικής σημασίας έργου της κατασκευής της Ιονίας Οδού.

20)Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι ορεινές κοινότητες της 12ης Εδαφικής Περιφέρειας της περιοχής Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας προβάλλουν αντιρρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος "Ι.Καποδίστριας".

21)Η Βουλευτής Μαγνησίας κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Ζαγοράς του Νομού Μαγνησίας ζητεί το καφενείο του Ι.Πολίτη της κεντρικής πλατείας του Αγίου Γεωργίου να διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να μην του χορηγηθεί άδεια τεχνικών παιγνίων και ηλεκτρονικών.

22)Ο Βουλευτής Αχαίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαίας υποβάλλει πρόταση σχετικά με την κυκλοφορία των φορτηγών βαρέου τύπου στους εθνικούς δρόμους κατά τις ημέρες αργίας.

23)Ο Βουλευτής Αχαίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η ασφαλτόστρωση του κοινοτικού δρόμου του Σιγουνίου της επαρχίας Καλαβρύτων.

24)Ο Βουλευτής Αχαίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Ο 'Αγιος Ανδρέας" ζητεί τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του.

25)Ο Βουλευτής Αχαίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Αιγείρας του Νομού Αχαίας ζητεί χρηματοδότηση για την επισκευή του παραλιακού της δρόμου.

26)Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Χίου ζητεί τη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης του νησιού μέσω της "Ολυμπιακής".

27)Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών του Νομού Δράμας να πληρωθούν από την εταιρία ALFAGRAN - ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΔΡΑΜΑ ΑΒΕΕ.

28)Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Ανωτέρας Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Χίου ζητεί νέες μισθολογικές ρυθμίσεις του κλάδου.

29)Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αλιευτικός Σύλλογος το "Αιγαίο" ζητεί να επιτρέπεται η αλιεία στα διεθνή ύδατα κατά τη θερινή περίοδο.

30)Οι Βουλευτές κύριοι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Παλλακωνική 'Ενωση ζητεί την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μεσαιωνικής Φιλολογίας στο Μυστρά - Σπάρτη.

B' ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 3072/2-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 5125/21-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 3072/2-4-1997 η οποία μας διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με το υπ' αριθμ. πρωτ. Υ/Α/147/24-4-1997 έγγραφο και η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Απ. Τασούλα και Ν. Γκατζή σχετικά με ηλεκτροδότηση κεραιών, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών κλπ σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

1. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το ΥΠΜΕ δεν έχει καμμια ανάμιξη σε θέματα ηλεκτροδότησης ραδιοφωνικών σταθμών. Από όσο γνωρίζουμε οι διαδικασίες ηλεκτροδότησης ακολουθούν το πέρας των διαδικασιών του άρθρου 24α του ν. 2075/1992 (που προστέθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2145/1993, τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 2166/1993 και με το άρθρο 5 του ν. 2181/1994 σε συνδυασμό προς την παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2328/1995 και διατηρείται σε ισχύ δυνάμει των άρθρων 5ου και 6ου του ν. 2246/1994), δηλαδή την έκδοση της "έγκρισης" από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Ο Υπουργός

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

2. Στην με αριθμό 3093/3-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 18034/19-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3093/3-4-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Μιχαλολιάκος και μας κοινοποίησε με το (β) σχετικό έγγραφό του το Υπουργός Εργασίας, όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο μας στο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν για την Ζώνη Περάματος, προώθησε άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που είναι:

1. Ενταξη των επιχειρήσεων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Βιομηχανίας και στην Κοινοτική Πρωτοβουλία για τις ΜΜΕ και συγκεκριμένα:

α. Υποπρόγραμμα IV που ενισχύει την Υπεργολαβία και τους νέους επιχειρηματίες

β. Κοινοτική Πρωτοβουλία για τις ΜΜΕ που ενισχύει τα Clusters

(συνενώσεις επιχειρήσεων) και τις άυλες επενδύσεις (προώθηση πωλήσεων, εγκατάσταση λογισμικού στην παραγωγή, την διοίκηση, το λογιστήριο, εγκατάσταση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου, κατάρτιση προσωπικού κ.α.)

γ. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)

δ. Πρωτοβουλία URBAN που αφορά τις περιοχές Δραπετσώνας-Κερατσινίου (εξοπλισμός-εγκαταστάσεις-τεχνική υποστήριξη).

2. Καθιέρωση της επιχορήγησης του 9% επί των συμβολαίων Ναυπήγησης ή 4,5% επί των συμβολαίων μετασκευών και σε τρόπο που να ευνοούνται κατά το δυνατόν οι επιχειρήσεις της Ζώνης.

3. Προώθηση του ΒΙΟΠΑ Σχιστού και η ένταξη των επιχειρήσεων της Ζώνης σε εκείνες που μπορούν να μετεγκατασταθούν σ' αυτό.

4. Η διάταξη του Αναπτυξιακού Νόμου, όπως τροποποιήθηκε από το ΥΠΕΘΟ με το ν. 2414/1996 που επιδοτεί μέρος των εργασιών ναυπήγησης ή μετασκευής.

5. Δημιουργία Γραφείου Βιομηχανικής Αλλαγής στον Πειραιά, κατά παρέκλιση του προσδιορισμού των φθινουσών περιοχών, με στόχο τη δημιουργία ευέλικτων δομών για το σχεδιασμό και την τεχνική υποστήριξη του κλάδου.

6. Επίσης το Υπουργείο μας έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και έχει διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις προς την Κυβερνητική Επιτροπή, για την καθιέρωση συγκεκριμένου πλαισίου χρηματοδοτικών πακέτων, για τη διασφάλιση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, τόσο για την ποντοπόρα ναυτιλία, όσο και για την Ακτοπλοία της χώρας μας.

7. Τέλος έχει συσταθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η

Σελίδα 6791

οποία αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των ενδιαφερομένων φορέων, έχει διαμορφώσει σχέδιο νόμου για το Μητρώο Επιχειρήσεων.

Τόσο το Προσχέδιο Νόμου όσο και η τελική πρόταση Σχεδίου Νόμου για το Μητρώο, εδόθηκε στους φορείς και εν συνεχεία θα γίνει ημερίδα στο Υπουργείο μας για τη συζήτηση του κειμένου πριν την τελική προώθηση του.

Τα κεντρικά σημεία που προωθεί η πρόταση νόμου για το Μητρώο είναι:

α. Θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξη των επιχειρήσεων στο Μητρώο σε τρόπο ώστε να προωθείται η εξυγίανση του χώρου και η δημιουργία σοβαρών, αξιόπιστων και σύγχρονων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η εξυγίανση είναι όρος αναγκαίος για να καταστεί ο χώρος και η δραστηριότητα ανταγωνιστικές με υψηλά επίπεδα ασφάλειας στην εργασία.

β. Κατοχύρωση της δυνατότητας νομιμοποίησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων που πληρούν τα άλλα κριτήρια του Μητρώου, πέρα από τους περιορισμούς της υπάρχουσας νομοθεσίας.

γ. Κατοχύρωση επίσης της δυνατότητας επενδύσεων σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, περα από τους περιορισμούς της υπάρχουσας νομοθεσίας.

δ. Και στις δύο περιπτώσεις (β) και (γ) αποφασιστικό λόγο για την έγκριση σχεδίων θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ε. Καθιέρωση του κριτηρίου της ελάχιστης μόνιμης απασχόλησης, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι συγκροτημένες, να διασφαλίζονται οι συγκεκριμένοι όροι ασφάλειας στην εργασία, πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας και τέλος να εξασφαλίζονται απασχόληση προσωπικού.

Η Υφυπουργός

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ"

3. Στην με αριθμό 3098/3-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 369/21-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 3098/3-4-1997 του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου που μας διαβιβάστηκε με το υπ' αριθμ. Β-4894/23-4-1997 έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:

Η Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προ πολλού έχει διαπιστώσει την ανάγκη ανακατασκευής (διερεύνησης) ορισμένων οχετών της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιοχή Καρείκων.

Επειδή το θέμα κατασκευής Τεχνικών Έργων στη σιδηροδρομική γραμμή ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ, η αρμόδια Υπηρεσία μας έχει έρθει σε επικοινωνία (τηλεφωνική και έγγραφη) με τον ΟΣΕ και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κοινότητας πρόκειται να αποστείλει τεχνική μελέτη και τεχνικά στοιχεία του έργου του έχουν ζητηθεί από τον ΟΣΕ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

4. Στην με αριθμό 3102/3-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 3739/16-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αρ. 3102/3-4-1997 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος σχετικά με την καταβολή των δαπανών για απαλλοτριώσεις στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών Περιοχής Ρηγανόκαμπου Ν. Αχαίας σας πληροφορούμε τα ακόλουθα, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.).

Ύστερα από την αρ. 1091234/5122/0010/93 κ.υ.α. των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, (ΦΕΚ 957/93 τ.Δ'), για την βελτίωση της ευρείας παράκαμψης Πάτρας στο τμήμα Κ4-Κ5 (Γλαύκος-Γηροκομείο) και μετά την έκδοση της αρ. 1015/1995 απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που καθόρισε τις προσωρινές τιμές, η 2η ΔΕΚΕ Πατρών κατέθεσε στο Τ.Π.Δ. Υποκ/μα Πάτρας αρχικά το αρ. 56/11-12-1995 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσού δρχ. 2.792.865.133 και συμπληρωματικά, για την ίδια περιοχή τα με αρ. 81/23-10-1996 δρχ. 29.494.000, 90/21-2-1997 δρχ. 5.754.000, 69/27-5-1996 δρχ. 33.187.000, 72/8-7-196 δρχ. 8.664.000 και 75/31-7-1996 δρχ. 6.023.000, 65/10-4-1996 δρχ. 1.320.000 γραμμάτια.

Το Τ.Π.Δ. εκτελώντας τις αριθ. 1490/1995, 137/1996, 401/1997, 1199/1996, 220/1996, 184/1997, 1029/1996, 244/1996, 1144/1996, 1129/1996, 1130/1996, 1097/1996, 701/1996, 941/1996, 954/1996, 678/1996, 70/1996, 593/1996, 836/1996, 749/1996, 649/1996, 625/1996, 528/1996, 575/1996, 507/1996 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πάτρας απέδωσε νομίμως το 60% του ποσού της αποζημίωσης στον καθένα από τους δικαιούχους που αναγνωρίστηκαν με αυτές και κατά το λόγο της ιδιοκτησίας του. Το υπόλοιπο 40% θα αποδοθεί, σύμφωνα με το Νόμο, με την κοινοποίηση στο Ταμείο της απόφασης του Εφετείου Πατρών που θα καθορίσει τις οριστικές τιμές (τελεσίδικα), η οποία όμως μέχρι τις 14/5/1997 δεν έχει εκδοθεί.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

5. Στην με αριθμό 3120/3-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 11358/20-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 3120/3-4-1997 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Πεπονής, Νικόλαος Σηφουνάκης, Γεώργιος Αδαμόπουλος, Νόρα Κατσέλη, Ροδούλα Ζήση, Ιωάννης Καλαμακίδης, Θεόδωρος Γεωργιάδης, Παναγιώτης Φωτιάδης, Κυριάκος Σπυριούνης, Αθανάσιος Γεωργιάδης, Κίμων Κουλούρης και Ιωάννης Καψής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Κυβέρνηση υλοποιώντας την εξαγγελία της για την επέκταση εφαρμογής του ν. 2120/1994 και στις λοιπές τράπεζες των οποίων ο διορισμός των διοικήσεών τους εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητείται στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κατά συνέπεια θα εκλείψουν και τα ελάχιστα φαινόμενα προσλήψεων προσωπικού με τρόπο αδιαφανή και μη αξιοκρατικό, τα οποία παρουσιάσθηκαν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του άνω νόμου.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις Τράπεζες να μην προχωρήσουν χωρίς την έγκριση της Κυβέρνησης σε προσλήψεις.

Ο Υφυπουργός

ΑΝ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ"

6. Στην με αριθμό 3155/7-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4189/14-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 3155/7-4-1997 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Π. Μελάς αναφορικά με την ανέγερση της νέας πτέρυγας του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, σας πληροφορούμε ότι:

Στην πρόταση του Υπουργείου προς το Υπουργείο Οικονομικών που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβάνεται και το έργο της Νέας Πτέρυγας του Τζάνειου Νοσοκομείου προϋπολογιζομένης δαπάνης 3.500.000.000 δρχ. (3 Υπόγεια, Ισόγειο, 3 Ορόφους και Μηχανόροφο), που θα περιλαμβάνει Συγκρότημα Χειρουργείων, Μαιευτήριο και Μαιευτική Νοσ. Μονάδα 24 Κλινών, Μ.Τ.Ν. 15 κλινών, Μ.Ε.Θ. 14 κλινών, Μ.Α.Φ. 7 κλινών, Μονάδα Μεσογ. Αναιμιας 9 κλινών, Μονάδα Προώρων Βρεφών 21 κλινών κ.λ.π.

Οι παραπάνω Υπηρεσίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου.

Συγχρόνως θα επιτευχθεί η μεταφορά των Υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα στην πρώην κλινική Αντωνάκου.

Το έργο προβλέπεται να δημοπρατηθεί εντός του 1997 και

Σελίδα 6792

να ολοκληρωθεί το έτος 2000.

Ο Υφυπουργός

ΕΜΜ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ"

7. Στην με αριθμό 3239/10-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1533/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3239 που κατατέθηκε στις 10-4-1997 από τους Βουλευτές κ.κ. Στρατή Κόρακα και Νίκο Γκατζή και μας κοινοποιήθηκε με το Α.Π. 6017/21-4-1997 έγγραφο του Υπουργείου Αιγαίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην θέση Κουταλά Κοινότητας Σερίφου έχει εκδοθεί Απόφαση ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 97/δ/95) περί έγκρισης χωροθέτησης και οικιστικής καταλληλότητας έκτασης ιδιοκτησίας της "Εταιρείας Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαζέζης Α.Ε." βάσει του άρθρου 29 του ν. 1947/1991.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει στις υπηρεσίες μας Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και σχετική πολεοδομική μελέτη οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης και αξιολόγησης.

Επισημαίνεται ότι η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης γίνεται με Π.Δ/γμα το οποίο ελέγχεται, ως προς τη νομιμότητα από το ΣτΕ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

8. Στην με αριθμό 3266/11-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 20787/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της αριθμ. 3266/11-4-1997 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Απόστολος Σταύρου, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ των πλημμυροπαθών του Δήμου Βούλας από τις πλημμύρες του 1993, σας πληροφορούμε ότι, το Υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα επιχορήγησης του Δήμου, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ο Υπουργός

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ"

9. Στην με αριθμό 3318/15-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 12799/15-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ' αριθμ. 3318/15-4-1997 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. Α. Τασούλα και Μ. Μπόσκου, σχετικά με το Κέντρο Υγείας Κιάτου σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Από τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας προκύπτει ότι στο Κ.Υ. Κιάτου υπηρετούν ΙΔΙ Παθολόγος, 2 ΔΙ και ΕΒ Παιδίατροι, 1 ΕΒ Γεν. Ιατρικής και 1 ΕΒ άνευ ειδικότητας.

Οσον αφορά στη θέση γιατρού Καρδιολόγου δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης διότι στα Κέντρα Υγείας μη αστικών περιοχών δεν προβλέπονται θέσεις Καρδιολόγων.

2. Αναφορικά με το υπόλοιπο προσωπικό στο Κ.Υ. Κιάτου, υπηρετούν

1 ΤΕ-Δ/νσης Μονάδων Υγείας, 6ΤΕ Νοσ/κής, 1 ΤΕ Μαιών, 1 ΔΕ Διοικ.-Λογ.,

1 ΔΕ Τεχνικών (συντ. κτιρίων), 2 ΔΕ Αδ. Νοσοκόμων, 2 ΔΕ Παρασκευαστών,

1 ΥΕ Επιμελητών, 1 ΥΕ Πρ. Καθ/τας, 2 ΥΕ Πρ. Καθ/τας, 1 ΤΕ Ιατρ. Εργαστηρίων.

Επίσης έχουν εγκριθεί δύο θέσεις παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού η προκήρυξη των οποίων θα ζητηθεί άμεσα από το ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός

Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ"

10. Στην με αριθμό 3378/17-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1827/30-4-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Μακεδονίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση αρ. 3378/17-4-1997 που κατέθεσαν στην Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, η οποία αναφέρεται στα Προγράμματα και τα έργα που εκτελούνται στον 'Αγιον 'Ορος, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Η ερώτηση είναι σχετική της αρ. 1569/19-12-1996 ερώτησης των ιδίων Βουλευτών που απευθύνονταν στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και η οποία απαντήθηκε με τα αρ. 43818/ΔΕΦΕ 38/9-1-1997 του ΥΠΕΘΟ 7868/5-2-1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ και 273/31-1-1997 του ΥΜΑΘ, και με κατάθεση των εγγράφων που εζητούντο.

2. Συμπληρωματικά και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνουμε:

α) Η ανάθεση της παρακολούθησης της υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ) ήταν αποκλειστική επιλογή του προαναφερθέντος χρηματοδότη, όπως σαφώς αναφέρεται στο μνημονευθέν απαντητικό έγγραφο του ΥΠΕΘΟ.

Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, το ΚΕΔΑΚ εξακολουθεί να έχει την υψηλή εποπτεία των εν λόγω έργων (έγκριση της μελέτης-έλεγχος εφαρμογής της) χωρίς βέβαια να του έχει ανατεθεί και η επίβλεψη κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 1418/1984 περί Δημοσίων Εργων. Προς την κατεύθυνση αυτή (της ανάληψης και της επίβλεψης) κινείται και η εισήγησή μας όσον αφορά την νέα πρόταση προγράμματος χρηματοδότησης της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.

β) Η ανάθεση του monitoring από πλευράς Β.Ε.Ι. (Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων) για έργα χρηματοδοτούμενα από αυτήν σε άλλο φορέα εκτός του ΚεΔΑΚ δεν έχει καμμια σχέση με την εκτίμηση της Κυβέρνησης προς αυτό. Απεναντίας η Κυβέρνηση αλλά και η Ι. Κοινότητα Αγίου Ορους εκτιμούν ότι το ΚεΔΑΚ ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στην αποστολή του. Για τον λόγο αυτό και σε κάθε ευκαιρία (νέος Αρχαιολογικός Νόμος κ.λ.π.) τονίζεται η ανάγκη απόλυτου σεβασμού του νομικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΚεΔΑΚ και σύμφωνα με το οποίο του ΚεΔΑΚ ασκεί αποκλειστικά της αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ και Υπουργείου Γεωργίας στο Αγιον Ορος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται συνεχώς μέτρα για την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

γ. Οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος της Β.Ε.Ι. επιλέχτηκαν με διαδικασίες που καθόρισαν ο χρηματοδότης και ο χρηματοδοτούμενος, δηλαδή η Β.Ε.Ι. και η εκάστοτε χρηματοδοτούμενη Ιερά Μονή.

δ. Οσον αφορά το 15ετές πρόγραμμα (ύψους 283 δις δρχ.) και το αντίστοιχο 5ετές (ύψους 45 δις δρχ.) που αναφέρεται στην ερώτηση, εφ' όσον εγκριθεί η χρηματοδότησή του από το Ελληνικό Δημόσιο, φυσικά η παρακαλούθησή του θα ανατεθεί στο ΚεΔΑΚ.

ε. Σκοπός του ΚεΔΑΚ είναι η διαμόρφωση προγραμμάτων έργων υποδομής, συντηρήσεων και αναστηλώσεων του Αγίου Ορους, η εκτέλεση αυτών και η υποβοήθηση και αρωγή του έργου της Ι. Κοινότητας και των Ι. Μονών του αγίου Ορους για την διαφύλαξη της κληρονομιάς του. Στα πλαίσια αυτά και για τους λόγους που αναφέρονται στο μνημονευθέν έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΚεΔΑΚ με απόλυτη ιεράρχηση και αντικειμενικά κριτήρια και πάντα σε συνεργασία και σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Αθωνικής Κοινότητας, προωθεί παρεμβάσεις για την προστασία του φυσικού πλούτου και της αγιορείτικης κληρονομιάς γενικότερα.

στ. Τις διατυπούμενες ανησυχίες για "την διατήρηση της ιερότητας του χώρου" δεν τις συμμεριζόμαστε διότι η Ελληνική Πολιτεία αλλά κυρίως η Ι. Κοινότητα Αγίου Ορους, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή, είναι οι εγγυητές της χιλιόχρονης και πλέον διατήρησης της αγιορείτικης κληρονομιάς. Στο τυπικό επίπεδο υπάρχει η κατωχύρωση που διασφαλίζει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους, το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο

Σελίδα 6793

105) και το γεγονός ότι υπάρχει ειδική σχετική αναφορά στη συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε.

Ο Υπουργός

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ"

11. Στην με αριθμό 3437/18-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 2656/20-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. ερώτησης 3437/18-4-1997 του Βουλευτή κ. Κορκολόπουλου Δ. Βασιλείου, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα Κοιν. Εργασίας "Αγ. Χαράλαμπος", Πύργου, Ν. Ηλείας, ΝΠΔΔ, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο μας έχει επιχορηγήσει εκτάκτως το εν λόγω ίδρυμα, από πιστώσεις του προϋπολογισμού 1996, με το ποσό των 15.000.000 δρχ.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν ομαλότερη και απρόσκοπτη λειτουργία του ανωτέρω ιδρύματος, αλλά και όλων των Προνοιακών ιδρυμάτων, το Υπουργείο μας, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης, των αιτημάτων, για την δυνατότητα συμπληρωματικών επιχορηγήσεων, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι η κάλυψη του τακτικού προϋπολογισμού για κάθε ένα Προνοιακό 'Ιδρυμα Δημοσίου Δικαίου, είναι ευθύνη της οικείας Περιφερειακής Διοίκησης. Το Υπουργείο καλύπτει συμπληρωματικής τους προϋπολογισμούς τους.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

12. Στην με αριθμό 3483/24-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 3305/19-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3483/24-4-1997 που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Ελένη Ανουσάκη, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων περιοχής Τουρκοβουνίων (Δημ. Αθηναίων) και διεκδίκηση επαυτών από τους αδελφούς Καπράλου και ειδικότερα, για την περίπτωση της κας Ιωάννας Μπούφαλη, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας για το ίδιο θέμα έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων με τα (β) (γ) (δ) (ε) και (στ) σχετικά φωτ/φα των οποίων επισυνάπτουμε για πλήρη ενημέρωσή σας.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών

Γ. ΔΡΥΣ

Σημ. : Τα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

13. Στην με αριθμό 3485/29-4-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 5069/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 3485/29-4-1997 του Βουλευτή κ. Π. Σκανδαλάκη και απευθύνεται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

Ο ΟΤΕ, τον Οκτώβριο του 1996, ίδρυσε την εταιρεία "ΚΥΨΕΛΟΕΙΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Ε." (COSMOTE) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Ξηράς, τεχνολογίας DCS-18CC και της μεταβίβασε την εκχωρηθείσα σ' αυτόν άδεια Κινητής Τηλεφωνίας.

Η Εταιρεία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αφενός στην ανάπτυξη της υποδομής του δικτύου και αφετέρου στην εφαρμογή των στρατηγικών εκείνων, που θα βοηθήσουν την υλοποίηση των βασικών της στόχων.

Υστερα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία, ο ΟΤΕ έχει προεπιλέξει ως συνεταίρο του την Νορβηγική εταιρεία TELENOR (συμμετοχή 30%) με την οποία διεξάγονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ η οριστική συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Η εμπορική εκμετάλλευση του συστήματος DCS-18CC προβλέπεται να αρχίσει στα τέλη του 1997 και αρχικά θα καλύψει τις ευρύτερες περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Η διανομή των παρεχομένων υπηρεσιών θα γίνεται από τα καταστήματα της εταιρείας, τα καταστήματα του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα και τα καταστήματα επιλεγμένων αντιπροσώπων.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι δεν προβλέπονται συνεργασίες με άλλους Κρατικούς φορείς, ούτε και με τις δύο άλλες εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας.

Ο Υπουργός

ΧΑΡ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

14. Στην με αριθμό 3495/2-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 627/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομιας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3495/2-5-1997 που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Δ. Σιούφας, Ε. Μεϊμαράκης και Δ. Κωστόπουλος, σχετικά με επιτόκια δανεισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η διαδικασία απελευθέρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει ολοκληρωθεί και ήδη από το 1993 το σύνολο των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων δεν καθορίζονται πλέον διοικητικά, αλλά ελεύθερα από τις τράπεζες στο πλαίσιο ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επέτρεψε τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων τα τελευταία χρόνια με σημαντικό όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Ειδικότερα, τα επιτόκια στα δραχμικά δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά (από 26% κατά μέσο όρο στο τέλος του 1994 έχουν υποχωρήσει σήμερα σε 17-19%). Επιπλέον μετά την απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων το Μάιο 1994, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφεύγουν με αυξανόμενο βαθμό σε δανεισμό σε συνάλλαγμα, επωφελούμενες των χαμηλών επιτοκίων (4-8%) σε συνάλλαγμα σε συνδυασμό με την ασκούμενη αντιπληθωριστική συναλλαγματική πολιτική.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όλες σχεδόν οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που προσδιορίζονται από το εκάστοτε ATHIBOR των 3 μηνών πλέον ενός περιθωρίου 1-2 εκατοστιαίων μονάδων. Σε αυτή την περίοδο το ATHIBOR έχει υποχωρήσει σε 10,5% από 18% στο τέλος του 1994.

Οσον αφορά δε τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων παρατηρείται ότι έχει μεν μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι της τάξεως των 7 εκατοστιαίων μονάδων στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλότερη, 3-5 εκατοστιαίες μονάδες. Μέρος, όμως, αυτής της διαφοράς, όπως η επιβάρυνση των δανείων με εισφορά του ν. 128 ύψους 1% που περιλαμβάνεται στο περιθώριο των 7 μονάδων δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα των τραπεζών, διότι αποδίδεται από τις τράπεζες σε ειδικό λογαριασμό για επιδότηση του επιτοκίου των δανείων προς σεισμοπαθείς, βιοτέχνες και των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Η διαφορά όμως των επιτοκίων επηρεάζεται από την επιβάρυνση που υφίστανται οι τράπεζες λόγω της μη ικανοποιητικής εξυπηρέτησης ορισμένων κατηγοριών δανείων.

Ο τρόπος με τον οποίο οι νομισματικές αρχές επιδιώκουν να επηρεάσουν τη διαφορά επιτοκίων, σε ένα πλήρως απελευθερωμένο τραπεζικό σύστημα και απαλλαγμένο από τις διοικητικές παρεμβάσεις του παρελθόντος, είναι αυτός που ακολουθείται σε ολες τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ενισχύοντας και διευκολύνοντας τον υγιή ανταγωνισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ας σημειωθεί δε ότι κάθε μια τράπεζα δεν αντιμετωπίζει σήμερα μόνο τον ανταγωνισμό από τα υπόλοιπα 50 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά και από ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες διασυνοριακά, χωρίς εγκατάσταση στη χώρα.

Τέλος, η προσπάθεια που καταβάλλεται για περαιτέρω

Σελίδα 6794

αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων στο εγγύς μέλλον, με όλα τα ευνοϊκά αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις, την απασχόληση και γενικότερα, την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο Υπουργός

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

15. Στην με αριθμό 3496/2-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 10209/21-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3496/2-5-1997 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Α. Φούσα όσον αφορά αρμοδιότητες του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το έργο του Φυσικού Αερίου καθορίσθηκε έτσι ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμο, και περιλαμβάνει στην πρώτη αυτή φάση την τροφοδότηση των περιοχών και τις μεγαλύτερες ενεργειακές καταναλώσεις. Τούτο ήταν απαραίτητο για την εξασφάλιση και της σχετικής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. (επιδοτήσεις-δάνεια), η οποία καλύπτει το 70% περίπου της συνολικής επένδυσης.

Για τον λόγο αυτό στο σημερινό προσδιορισμό του έργου δεν περιλαμβάνεται η τροφοδότηση της Ηπείρου.

Μετά το πέρας της κατασκευαστικής περιόδου του παρόντος έργου, η ΔΕΠΑ θα μπορέσει να εξετάσει την επέκταση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και σε άλλες περιοχές, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της συνεκτιμώντας και τις δυνατές καταναλώσεις κατά περίπτωση.

Η Υπουργός

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

16. Στην με αριθμό 3496/2-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 16085/19-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθν. Οικονομιας η ακόλουθη απάντηση:

"Σχετικά με την ερώτηση 3496/2-5-1997 & σε ότι αφορά το ΥΠΕΘΟ, σας ενημερώνουμε ότι για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, στα πλαίσια του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, 1994-1999 προβλέπονται τα ακόλουθα προγράμματα ή παρεμβάσεις:

1. Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π Ηπείρου) ύψους 100 δις δρχ.

2. Παρεμβάσεις Κεντρικών Φορέων στην Περιφέρεια ύψους 94,05 δις

3. Παρεμβάσεις του Ταμείου Συνοχής:Σύνολο 36,57 δις δρχ.

α. μεταφορές, ύψους 14.5 δις δρχ

β. λιμενικά έργα, ύψους 12,5 " "

γ. περιβάλλον 9,57 " "

4. Παρεμβάσεις από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Προγράμματος INTEREG II ύψους 20 δις.

5. Παρεμβάσεις από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Προγράμματος PESCA ύψους 1,5 δις.

6. Παρεμβάσεις από την Κοινοτική Πρωτοβουλία Προγράμματος LEADER ύψους 8 δις δρχ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω παρεμβάσεων ανέρχεται σε 260.12 δις δρχ. τελικό στόχο την υποστήριξη των πολιτικών επίλυσης των προβλημάτων της Περιφέρεια Ηπείρου.

'Ολες οι πιο πάνω ενέργειες έχουν ως στόχο να ανατρέψουν τη δυσμενή εικόνα και τις ανισότητες σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Υφυπουργός

ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ"

17. Στην με αριθμό 3497/5-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθ. 10/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Δημ. Τάξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3497/5-5-1997, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν εντολών και οδηγιών μας λαμβάνουν έντονα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε όλη τη χώρα και διενεργούν συνεχείς αυστηρούς ελέγχους για τη τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ.

Ειδικότερα, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη τροχονομική αστυνόμευση των δύο μεγάλων εθνικών οδών, έχει σχεδιασθεί η συγκρότηση ειδικής Υπηρεσίας Τροχαίας ώστε να έχουμε περιπολικό κάθε τριάντα χιλιόμετρα σε αυτές.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα φορτηγά, τις νταλίκες, τα πούλμαν και γενικά τα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται ομαδικά πολλά άτομα, για διαπίστωση τήρησης των σχετικών με την νόμιμη και ασφαλή κυκλοφορία των διατάξεων (άδεια κυκλοφορίας, έλεγχος από το ΚΤΕΟ, κανονικό φορτίο, κανονική λειτουργία φώτων, ταχογράφου και τήρηση των ορίων ταχύτητας, κίνηση στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, κ.λ.π.) καθώς και τα δίκυκλα και τα αγροτικά μηχανήματα. Επίσης ελέγχονται οι οδηγοί για κατοχή άδειας ικανότητας οδηγού κατηγορίας αντίστοιχης με το όχημα που οδηγού και για τήρηση του καθορισμένου ωραρίου οδήγησης.

Ειδικότερα, για τις νταλίκες, έχει προταθεί στο Υπουργείο Μεταφορών η απαγόρευση κυκλοφορίας τους τα Σαββατοκύριακα και ορισμένες ώρες αιχμής.

Για τη διαπίστωση της μέθης των οδηγών, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Τροχαίας προβαίνουν στη συγκρότηση συνεργείων ελέγχου μέθης όλες τις ημέρες της εβδομάδας και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα και ναργίες. Οι ελέγχοι γίνονται με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών με τις οποίες έχουν εφοδιασθεί οι Υπηρεσίες.

Στα πλαίσια αυτά, κατά το έτος 1996 συγκροτήθηκαν στην Αττική 1.650 συνεργεία ελέγχου μέθης, ελέγχθηκα 28644 άτομα και βεβαιώθηκαν 3742 περιπτώσεις με ένδειξη μέθης. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στην υπόλοιπη χώρα συγκροτήθηκαν 2801 συνεργεία, ελέγχθηκαν 35933 άτομα και βεβαιώθηκαν 1984 περιπτώσεις με ένδειξη μέθης.

Επίσης, κατά το από 21-4-1997 και 4-5-1997 χρονικό διάστημα, συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα 151 συνεργεία, ελέχγθηκαν 2.425 άτομα και βεβαιώθηκαν 191 περιπτώσεις οι υπαίτιοι παραπέμφθησαν στη Δικαιοσύνη.

Με ειδικά συνεργεία ελέγχεται και η ταχύτητα των οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Στις Υπηρεσίες μας έχουν δοθεί εντολές για παραπομπή και επανεξέταση των οδηγών που αγνοούν βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ. ή για τους οποίους διατηρούν αμφιβολίες για τη σωματική ή πνευματική τους κατάσταση.

Κατά τις περιόδους των μεγάλων εορτών του έτους και κατά τις μαζικές εξόδους των πολιτών η τροχονομική αστυνόμευση είναι εντονότερη. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη αναφερθεί, διανέμονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, γίνεται δια του τύπου και των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωση και δίδονται οδηγίες για ασφαλή οδήγηση.

Παράλλληλα επισημαίνονται οι φθορές, βλάβες, ατέλειες του οδικού δικτύου και ενημερώνονται αμέσως τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποκατάστασή τους και λήψη μέτρων αποτροπής των κινδύνων.

Στα Υπουργεία αυτά και σε άλλους συναρμόδιους φορείς υποβάλλονται προτάσεις και για μονοδρομήσεις οδών, αλλαγές δρομολογίων, αλλαγή χρόνου λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, τοποθετήσεις καθέτου και οριζόντιας σημάνσεως κ.λ.π. και γενικά για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και παρεμβάσεων, που θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα προς όφελος των πολιτών και την εξυπηρέτηση του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

Επίσης καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες και για την κοινωνική αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με κύριους άξονες τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την εμπέδωση της κυκλοφοριακής συνείδησης, μέσα από ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία,

Σελίδα 6795

συλλόγους, επαγγελματικά σωματεία και διάφορες Υπηρεσίες, καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές, εκθέσεις κ.λ.π. Στα πλαίσια αυτά κατά το παρελθόν έτος έγιναν 2530 διαλέξεις σε περίπου 170.000 μαθητές.

Πέραν αυτών ερευνώνται και μελετώνται σε βάθος οι παράγοντες πρόκλησης των ατυχημάτων, συνάγονται συμπεράσματα και αποφασίζεται η λήψη κάθε πρόσφορον, προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρου, σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία με τα άλλα Υπουργεία και συναρμόδιους φορείς.

'Οσον αφορά τα προτεινόμενα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής άμεσα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας και διατάχθηκαν κάθε μια, στα πλαίσια της αρμοδιότητας τους, για την υλοποίηση σε εύλογο χρόνο.-

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

18. Στην με αριθμό 3499/5-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 14462/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3499/5.5.1997 που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Πέτρος Τατούλης, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Στο Κ.Υ. Τροπαίων είναι χρεωμένες έξι (6) θέσεις αγροτικών γιατρών, αλλά οι τρεις (3) είναι οργανικές, οι άλλες (3) είναι επί πλέον για να μπορούν να καλύπτουν ανάγκες οι δύο (2) στη Μ.Τ.Ν. του Νοσοκ. Τρίπολης, και ο ένας για εξυπηρέτηση-εγκατάσταση του Π.Ι. Πρασίνου, όπου ήδη αποσπάσθηκαν. 'Ετσι από τις τρεις (3) οργανικές θέσεις έχει γίνει μια απόσπαση στην Αθήνα στο Ψυχ. Νοσοκ. Αττικής για κάλυψη άμεσων, επειγουσών και επιτακτικών αναγκών".

2. Στο Κ.Υ. Δημητσάνας είναι χρεωμένες έξι (6) αγροτικών γιατρών, αλλά οι πέντε (5) είναι οργανικές. Η μια είναι επί πλέον για να μπορεί να καλύπτει ο γιατρός το Ψυχιατρείο Τρίπολης όπου ήδη αποσπάσθηκε. 'Ετσι από τις πέντε (5) θέσεις έχει αποσπασθεί μόνο ένας γιατρός και αυτός στο Ω.Ρ.Λ/κό τμήμα του Νοσοκομείου Τρίπολης.

3. Η Δ/νσή μας προκήρυξε έγκαιρα τις κενές θέσεις στα κενά ΠΙ αλλά μέχρι στγμής δεν προτιμήθηκαν από υποψήφιους αγροτικούς γιατρούς.

Θα προκηρύσσονται δε συνεχώς μέχρι κάλυψής των.

4. 'Οσον αφορά την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, στα ΦΕΚ 10/31.12.1996 τ.ΑΣΕΠ δημοσιεύθηκαν οι οριστικοί πίνακες διοριζομένων στα Κ. Υγείας Τροπαίων και Δημητσάνας, πέντε (5) και τεσσάρ ων (4) θέσεων αντίστοιχα νοσηλευτικού - παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.

Το Ν.Γ. Νοσοκ. Τρίπολης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ανωτέρω Κέντρα Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις των διορισθέντων.

5. Επίσης στο Κ.Υ. Τροπαίων, με την υπ'αριθμ. ΔΥ13α/ΔΥ688/12.5.1997 έχει προκηρυχθεί μια θέση Δ/ντή Γεν. Ιατρικής ή Παθολογίας.

Ο Υπουργός

ΚΩΝ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ"

19. Στην με αριθμό 3513/5-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 253/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 3513/05.05.1997 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το πρόβλημα της συντηρήσεως επιφανείας της Πύλης Ανδριανού απασχολεί την αρμόδια Εφορεία από το 1995. Ο προβληματισμός για τον τρόπο καθαρισμού της επιφάνειας είναι ο έντονος, καθώς το μνημείο επιβαρύνεται καθημερινά γιατί βρίσκεται σε επαφή με οδό μεγάλης κυκλοφορίας. Ο καθαρισμός φέρνει στην επιφάνεια μια νέα "επιδερμίδα" η οποία εντός ολίγου υπάρχει ο φόβος ότι θα προσομοιάζει στην παλιά. Κατά τη συζήτηση στο ΚΑΣ του τρόπου καθαρισμού, σε συνεργασία με εταιρεία που διεκπεραίωσε τον καθαρισμό της αψίδας του Γαλέριου, προέκυψε το συμπέρασμα ότι το μνημείο έχει στατικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό η συζήτηση για τη συντήρηση της επιφάνειας αναβλήθηκε προκειμένου να μελετηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων η έκταση του στατικού προβλήματος.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

20. Στην με αριθμό 3514/5-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 2849/20-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της με αρ. πρ. ερ. 3514/5-5-1997 ερώτησης του Βουλευτή κ. Τζωάννου Γ. Ιωάννη, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το 'Ιδρυμα Κοιν. Εργασία "Θεομήτωρ", Αγιάσου, σας γνωρίσουμε ότι το Υπουργείο μας έχει προωθήσει συμπληρωματική επιχορήγηση, συνολικού ποσού 120.000.000 δρχ., για το εν λόγω ίδρυμα, από πιστώσεις του προυπολογισμού 1997, για την κάλυψη του ελλείμματος που έχει προκύψει στον προυπολογισμό του.

Επιπροσθέτως, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν ομαλότερη και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Προνοιακών ιδρυμάτων, το Υπουργείο μας, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης, των αιτημάτων, για την δυνατότητα συμπληρωματικών επιχορηγήσεων, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προυπολογισμού του Υπουργείου του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι η κάλυψη του τακτικού προυπολογισμό για κάθε Προνοιακό 'Ιδρυμα Δημοσίο Δικαίου, είναι ευθύνη της οικείας Περιφερειακης Διοίκησης. Το Υπουργείο καλύπτει συμπληρωματικά τους προυπολογισμού τους.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

21. Στην με αριθμό 3530/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 573/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Παιδείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3530/6-5-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η γειτνίαση των φυλάκων με τα σχολεία εντάσσεται στο ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα της λειτουργίας των φυλάκων σε κατοικημένες περιοχές. Η επίλυσή του, λοιπόν, αφορά την ελληνική πολιτεία γενικότερα και όχι μόνο το Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα αυτών των σχολείων, έχει δώσει κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς ώστε με τη σωστή ενημέρωση των μαθητών να εξασφαλίζεται η προστασία τους.

Τέλος θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων (είτε με απευθείας αγορά είτε με αναγκαστική απαλλοτρίωση) στα αστικά κέντρα είναι, τις περισσότερες φορές, δυσχερής λόγω της ελλείψεως χώρων κατάλληλων για την ανέγερση σχολείων. Σημειώνουμε δε ότι η πρόσκτηση των οικοπέδων και η ανέγερση των σχολείων ανήκει στην αρμοδιότητα της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Υφυπουργός

ΙΩΑΝ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ"

22. Στην με αριθμό 3533/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4672/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμο 3533/6.5.1997, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Καλαντζή, αναφορικά με τα οικονομικά αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομιας, σας πληροφορούμε ότι:

'Εχει ήδη υπογραφεί από τους συναρμόδιου Υπουργούς και προωθείται η τροπολογία που ρυθμίζει τα θέματα του

Σελίδα 6796

επιδόματος εξομάλυνσης των στρατιωτικών εν γένει, καθώς και τις μισθολογικές προαγωγές του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Η τροπολογία αυτή θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων και άλλες συναφείς διατάξεις", που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

23. Στην με αριθμό 3533/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 64/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Δημ. Τάξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3533/6-5-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι για το αναφερόμενο σε αυτή θέμα δόθηκε απάντηση στη Βουλή την 12-5-1997 με αφορμή την 1127/7-5-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού κ. Ν. Γκατζή.

Για βελτίωση της οικονομικής θέσης των αστυνομικών συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσα από τις δημοσιονομικές δυανότητες της χώρας και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογικού που έγινε με το ν. 2248/1996.

Στα πλαίσια αυτά και μέσα από το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που θα ψηφισθεί σύντομα στη Βουλή, θα ρυθμισθούν τα θέματα των μισθολογικών προαγωγών και της αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

24. Στην με αριθμό 3536/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 21086/21-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3536/6-5-1996 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Μ. Καρχιμάκη και αναφέρεται στο πιο πάνω θέμα, σας στέλνουμε συνημμένα πίνακα έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΑΠΤΑ ΙΙ Νομο Λασιθίου.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι τα συνολικά ποσά που θα διατεθούν στους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης το 1997 στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΑΠΤΑ ΙΙ έχουν ως ακολούθως:

Ν. Ηρακλείου έργα προϋπολ. 4.985.283.000 πίστωση 1997, 1.664.623.000 δρχ.

Ν. Ρεθύμνης " " 2.212.631.000 " 725.490.000 δρχ.

Ν. Χανίων " " 3.897.033.000 " 1.267.781.000 δρχ.

Ο Υφυπουργός

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"

Σημ.: Τα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)

25. Στην με αριθμό 3538/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 21085/21-5-1997 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3538/6-5-1997 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Μ. Καρχιμάκη και αναφέρεται στο πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε ότι στο Πρόγραμμα ΕΑΠΤΑ II έχει ενταχθεί το έργο "Διακοινοτικός δρόμος Ζήρος- Ξηρόκαμπος με προϋπολογισμό 100 εκατ. δρχ. φορέα υλοποίησης το Σ.Π. έως Ε.Π. Νομού Λασιθίου και προϋπολογισμό 1997, 20 εκατ. δρχ.

Ο Υφυπουργός

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"

26. Στην με αριθμό 3548/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 254/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 3548/06.05.1997 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αντώνιου Φούσα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για τα ζητήματα αυτά έχω ήδη απαντήσει στην 641/4.2.199 επίκαιρη ερώτηση.

Επισυνάπτονται τα σχετικά πρακτικά της Βουλής.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

Σημ.: Tα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)

27. Στην με αριθμό 3551/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 255/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Δημ. Τάξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3551/6.5.97 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι τα καταγγελλόμενα με αυτή είναι ανακριβή.

Καμια μετάθεση δεν έγινε στην Αστυνομία μεροληπτικά και με κομματικά κριτήρια.

Τέτοιες πρακτικές είναι αντίθετες με το ήθος και την πολιτική μας φιλοσοφία.

Μέχρι σήμερα οι τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις γίνονται από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια για κάλυψη υπηρεσιακών και μόνο αναγκών και είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς.

Κατά τη διενέργειά τους λαμβάνονται πάντοτε υπόψη τα τυχόν υφιστάμενα αιτήματα και άλλοι παράμετροι (λόγοι υγείας, οικογενειακές κι ατομικές ανάγκες, υπηρεσιακή φθορά, πειθαρχικά παραπτώματα, χρόνος υπηρεσίας στην ίδια περιοχή κ.λ.π.).

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να καλυφθούν υφιστάμενα κενά, να ενισχυθούν Υπηρεσίες που είχαν σοβαρά ελλείματα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα και να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία τους, έγινε με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα μεταθέση 17 Αξιωματικών και 364 κατωτέρων Αστυνομικών τον Απρίλιο και όχι 1500 όπως αναφέρεται.

Πέραν αυτού, σας πληροφορούμε ότι η καθιέρωση του νέου συστήματος μεταθέσεως με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) έγινε πραγματικότητα με τη δημοσίευση στο Α-62 ΦΕΚ της 23-4-1997 του Π.Δ. 1969/1997 και εφεξής οι μεταθέσεις και μετακινήσεις θα γίνονται με τα κριτήρια αυτά.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

28. Στην με αριθμό 3553/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 20795/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της αριθμ. 3553/6-5-1997 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νικ. Καταρός, σχετικά με την χρηματοδότηση της Κοινότητα Κρήτης, Νομού Λάρισας, σας πληροφορούμε, ότι δεν μπορεί προς το παρόν να ικανοποιηθεί το ανωτέρω αίτημα γιατί οι πιστώσεις που διαθέτει το Υπουργείο είναι περιορισμένες.

Ο Υπουργός

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ"

29. Στην με αριθμό 3555/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 256/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Δημ. Τάξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3555/6-5-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΚΑΤΣΑΡΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι η καταγγελία για 1500 μεταθέσεις τον Απρίλιο δεν είναι ακριβής.

Από 1-4 έως 22-4-1997 μετατέθηκαν μόνο 17 Αξιωματικοί και 364 κατώτεροι αστυνομικοί για ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους και κάλυψη κενών θέσεων του βαθμού τους.

'Οσον αφορά τις μεταθέσεις του 1994 από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, που είχε πλεόνασμα δύναμης, αυτές έγιναν για ενίσχυση Υπηρεσιών με ελλειμματική δύναμη που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας.

Το θέμα της επαναφοράς στη Λάρισα των αναφερόμενων στην ερώτηση, θα εξετασθεί κατά τις τακτικές μεταθέσεις που θα γίνουν σύμφωνα με το νέο σύστημα των διατάξεων του

Σελίδα 6797

Π.Δ. 69/1997, με τις οποίες καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια (μόρια). Για την κάλυψη των 8 κενών οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης αυτής, μπορούν οι αναφερόμενοι στην ερώτηση αστυνομικοί να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις σύμφωνα με τις διαταγές της Υπηρεσίας.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

30. Στην με αριθμό 3562/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 2879/20-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της με αρ. πρ. 3562/6-5-1997 ερώτηση της Βουλευτού κ. Φουντουκίδου Π, σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Ψυχοσωματικά Αναπήρων Ατόμων Γιαννιτσών, σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδιότητα επιχορήγησης ιδρυμάτων ΝΠΙΔ ανήκει στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το Υπουργείο επιχορηγεί εφόσον η Ν. Αυτοδ/ση δεν έχει στον προυπολογισμό της σχετικές πιστώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ζητήσει πληροφορίες από την Ν. Αυτοδ/ση Πέλλας προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα επιχορήγησης του εν λόγω Κέντρου.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

31. Στην με αριθμό 3565/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 5072/6-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 3565/6.5.1997 που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Αδάμ Ρεγκούζα, και απευθύνεται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναφορικά με την εκχώρηση συχνότητας ραδιοφωνικούς σταθμούς σας πληροφορούμε, τα παρακάτω:

1. Η εκχώρηση των συχνοτήτων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα διενεργηθεί με την έκδοση των αντιστοίχων αδειών οι οποίες θα χορηγηθούν στους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου (Ν. 2328/1995 αρθ. 7 παρ. 1) με απόφαση του Υπουργού Τύπο και Μ.Μ.Ε. μετά από σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ.

2. Η προκήρυξη των θέσεων αδειών για το νομό Θεσσαλονίκης βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 2 του ιδίου νόμου έχει ήδη γίνει με απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί του νομού Θεσσαλονίκης (άρα και η Ιερή Μητρόπολη Λαγκαδά) πρέπει μέσα στην προθεσμια που ορίζει ο νόμος να υποβάλλουν στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία χορήγησης άδειας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο Υπουργός

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

32. Στην με αριθμό 3577/6-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 200/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3577/6-5-1997 του Βουλευτή κ. Κ. ΚΑΡΑΜΗΝΑ και όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

A) Για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το Υπουργείο μας, διαβλέποντας την σοβαρότητά του, προέβη στη σταδιακή ενίσχυση σε έμψυχο υλικό και επιχειρησιακά μέσα των Λιμενικών Αρχών που γειτνιάζουν άμεσα με τις Χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία εκπόνησε ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

Β) Τα μέτρα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στις Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Κω, Ρόδου και Κέρκυρας, στις οποίες ανατέθηκε το κύριο βάρος εφαρμογής του προαναφερόμενου σχεδίου, να πυκνώσουν τις διενεργούμενες περιπολίες και να αυξήσουν την παρουσία τους στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αξιοποιώντας κατάλληλα το προσωπικό και τα μέσα που τους διατέθηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα αρκετά περιστατικά εντοπισμού λαθρομεταναστών, σύλληψης μεταφορέων τους καθώς και αποτροπής-καταξίωσης σκαφών που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στα χωρικά μας ύδατα.

Γ) Η πρόσφατη έξαρση της παράνομης δραστηριότητας αλβανικών εγκληματικών ομάδων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας, θεσπρωτίας, Αλβανίς και το τραγικό περιστατικό της 26-4-1997, οδήγησε το Υπουργείο μας στην επιπλέον ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, των οποίων η συνεχής πλέον παρουσία στην υπόψη περιοχή, έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των Αλβανών κακοποιών (αναχαιτίσεις σκαφών, σύλληψη Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών, κατάσχεση 324 κιλών ινδικής κάνναβης).

Δ) Ανεξάρτητα των ανωτέρω η περαιτέρω θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών της πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων και η Σάμος, αποτελεί σταθερή επιδίωξη του ΥΕΝ, το οποίο παρά την υφιστάμενη στενότητα σε προσωπικό και μέσα προγραμματίζει την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών Λιμενικών Αρχών, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στο δύσκολο έργο τους, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους και την απρόσκοπτη άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Ε) Ειδικώτερα για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης των θαλλάσσιων περιοχών της νήσου Σάμου, πέραν των δύο περιπολικών σκαφών υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτει η τοπική Λιμενική Αρχή, διατέθηκαν πρόσφατα δύο επιπλέον ταχύπλοα σκάφη και αποσπώνται κατά περιόδου άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του ΛΣ ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθραίας εισόδου αλλοδαπών από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

ΣΤ) Τέλος και όσον αφορά την προμήθεια των έξι ελικοπτέρων παντός καιρού σας γνωρίζουμε ότι έχει ήδη εκδοθεί σχετική Διακήρυξη Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού και η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, θα διενεργηθεί την 10/6/1997.

Ο Υπουργός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ"

33. Στην με αριθμό 3579/7-5-1997 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 28/19-5-1997 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3579/7-5-1997, που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Α. ΛΟΥΛΕ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για την αναφερόμενη έκρηξη και τις ζημιές που προκλήθηκαν την 5-5-1997 στο τούρκικο χαμάμ, ιδιοκτησίας του Δήμου Τυρνάβου, κινητοποιήθηκε αμέσως το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, επελήφθη προανακρίσεως και διενήργησε έρευνες και αναζητήσεις για ανακάλυψη των δραστών.

Οι έρευνες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν θετικά αποτελέσματα, συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση με αμείωτο ενδιαφέρον.-

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

34. Στην με αριθμό 3579/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 256/20-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην αριθμ. 3579/7.5.97 ερώτηση του Βουλευτού κ. Ανδριανής Λουλέ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το μνημείο στο οποίο αναφέρεται η ερώτηση είναι τουρκικό κτίσμα, πιθανόν του 18ου αιώνα. Βρίσκεται έξω από την πόλη του Τυρνάβου, από την πλευρά της εισόδου του από τη Λάρισα και συγκεκριμένα στη συμβολή της Εθνικής Οδού Λαρίσης - Κοζάνης και της οδού Τυρνάβου - Αμπελώνος, πριν τη γέφυρα

Σελίδα 6798

του Τιταρήσιου ποταμού.

Είναι λιθόκτιστο, τετραγωνικού περιγράμματος (15,80 Χ 15,80μ.) το οποίο στη σημερινή του μορφή περιλαμβάνει τέσσερα διαμερίσματα, εκ των οποίων τα δύο είναι τετραγωνικής κατόψεως, και τα άλλα δύο παραλληλόγραμμου. Και τα τέσσερα διαμερίσματα είναι θολοσκέπαστα, από αυτά δε τα τρία φέρουν φωτιστικές οπές στους θόλους τους, πλήν του Ν.Α. όπου και έλαβε χώρα η ενέργεια.

Το μνημείο αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΑΝ.ΚΟ. που εγκρίθηκε με την απόφαση ΥΠ.ΠΟ./ΔΑΒΜΜ/5777/161/10.7.92 και υλοποιήθηκε εντός του 1993 από την τεχνική εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ με απευθείας ανάθεση από τον Δήμο Τυρνάβου από τον οποίο δόθηκε σε χρήση (1994) για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το διαμέρισμα Δ' που καταστράφηκε περιλαμβάνει χώρους υγιεινής και αποδυτήρια, πρόκειται δε για ολοσχερή καταστροφή του εσωτερικού χώρου Δ' καθώς και των τριών εξωτερικών ανοιγμάτων του, (δύο πόρτες και ένα παράθυρο). Ως πιο σημαντική ζημια, όμως, κρίνονται οι δύο κατά μήκος ρηγματώσεις στον θόλο του, που δημιουργήθηκαν στον εσωτερικό του μανδύα του οποίου η αποξύλωση πλέον θα απαιτήσει μεγαλύτερη δαπάνη απ'αυτή της εκ νέου κατασκευής.

Για την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών προϋπολογίζεται δαπάνη της τάξεως των 8-10 εκατομμυρίων δραχμών. Τα υπόλοιπα διαμερίσματα του μνημείου, δεν έχουν καμία βλάβη. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του ΥΠ.ΠΟ., όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη λεπτομερούς αναφοράς από την αρμόδια Εφορεία.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

35. Στην με αριθμό 3582/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 257/20-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην αριθμ. 3582/7.5.97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Πάνου Καμμένου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην Διεύθυνση Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει περιέλθει αίτημα χρηματοδότησης της εκδήλωσης που αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Βουλευτή.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

36. Στην με αριθμό 3587/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 12/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3587/7-5-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Γκελεστάθης, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων ενημερώθηκε η Βουλή την 8-5-1997 με αφορμή την 1088/5-5-1997 Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομιας κατόπιν εντολών και οδηγιών μας λαμβάνουν έντονα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε όλη τη χώρα και διενεργούν συνεχείς αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ.

Ειδικότερα, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη τροχονομική αστυνόμευση των δύο μεγάλων εθνικών οδών, έχει σχεδιασθεί η συγκρότηση ειδικής Υπηρεσίας Τροχαίας ώστε να έχουμε περιπολικό κάθε τριάντα χιλιόμετρα σε αυτές.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα φορτηγά, τις νταλίκες, τα πούλμαν και γενικά τα λεωφορεία με τα οποία μετακινούνται ομαδικά πολλά άτομα, για διαπίστωση τήρησης των σχετικών με τη νόμιμη και ασφαλή κυκλοφορία των διατάξεων (άδεια κυκλοφορίας , έλεγχος από τα ΚΤΕΟ, κανονικό φορτίο, κανονική λειτουργία φώτων, ταχογράφου και τήρηση των ορίων ταχύτητας, κίνηση στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, κ.λπ.), καθώς και τα δίκυκλα και τα αγροτικά μηχανήματα. Επίσης ελέγχονται οι οδηγοί για κατοχή άδειας ικανότητας οδηγού κατηγορίας αντίστοιχης με το όχημα που οδηγούν και για τήρηση του καθορισμένου ωραρίου οδήγησης.

Ειδικότερα για τις νταλίκες έχει προταθεί στο Υπουργείο Μεταφορών η απαγόρευση κυκλοφορίας τους τα Σαββατοκύριακα και ορισμένες ώρες αιχμής.

Για τη διαπίστωση της μέθης των οδηγών, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Τροχαίας προβαίνουν στη συγκρότηση συνεργείων ελέγχου μέθης όλες τις ημέρες της εβδομάδας και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι έλεγχοι γίνονται με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών με τις οποίες έχουν εφοδιασθεί οι Υπηρεσίες.

Στα πλαίσια αυτά, κατά το έτος 1996 συγκροτήθηκαν στην Αττική 1.650 συνεργεία ελέγχου μέθης, ελέγχθηκαν 28644 άτομα και βεβαιώθηκαν 3742 περιπτώσεις με ένδειξη μέθης. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στην υπόλοιπη χώρα συγκροτήθηκαν 2801 συνεργεία, ελέγχθηκαν 35933 άτομα και βεβαιώθηκαν 1984 περιπτώσεις με ένδειξη μέθης.

Επίσης, κατά το από 21-4-1997 και 4-5-1997 χρονικό διάστημα, συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα 151 συνεργεία, ελέγχθηκαν 2.425 άτομα και βεβαιώθηκαν 191 περιπτώσεις με ένδειξη μέθης. Για όλες τις περιπτώσεις οι υπαίτιοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Με ειδικά συνεργεία ελέγχεται και η ταχύτητα των οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Στις Υπηρεσίες μας έχουν δοθεί εντολές για παραπομπή και επανεξέταση των οδηγών που αγνοούν βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ. ή για τους οποίους διατηρούν αμφιβολίες για τη σωματική ή πνευματική τους κατάσταση.

Κατά τις περιόδους των μεγάλων εορτών του έτους και κατά τις μαζικές εξόδους των πολιτών η τροχονομική αστυνόμευση είναι εντονότερη. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη αναφερθεί, διανέμονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, γίνεται δια του τύπου και των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωση και δίδονται οδηγίες για ασφαλή οδήγηση.

Παράλληλα επισημαίνονται οι φθορές, βλάβες, ατέλειες του οδικού δικτύου και ενημερώνονται αμέσως τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποκατάστασή τους και λήψη μέτρων αποτροπής των κινδύνων. Στα Υπουργεία αυτά και σε άλλους συναρμόδιους φορείς υποβάλλονται προτάσεις και για μονοδρομήσεις οδών, αλλάγες δρομολογίων, αλλαγή χρόνου λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, τοποθετήσεις καθέτου και οριζόντιας σημάνσεως κ.λπ. και γενικά για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και παρεμβάσεων, που θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα προς όφελος των πολιτών και την εξυπηρέτηση του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

Επίσης καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες και για την κοινωνική αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με κύριους άξονες τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την εμπέδωση κυκλοφοριακής συνείδησης, μέσα από ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία, συλλόγους, επαγγελματικά σωματεία και διάφορες Υπηρεσίες, καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές, εκθέσεις κ.λπ. Στα πλαίσια αυτά κατά το παρελθόν έτος έγιναν 2530 διαλέξεις σε περίπου 170.000 μαθητές.

Πέραν αυτών ερευνώνται και μελετώνται σε βάθος οι παράγοντες πρόκλησης των ατυχημάτων, συνάγονται συμπεράσματα και αποφασίζεται η λήψη κάθε πρόσφορου, προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρου, σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία και συναρμόδιους φορείς.

'Οσον αφορά τα προτεινόμενα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπή άμεσα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας και διατάχθηκαν κάθε μια στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους για την υλοποίηση σε εύλογο χρόνο.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

37. Στην με αριθμό 3595/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το

Σελίδα 6799

υπ'αριθμ. 25/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3595/7-5-1997 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομιας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος στην αναφερόμενη περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά κατά το τρέχον έτος βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις για αμμοληψία κατά μήκος του ποταμού Αξιού και οι υπεύθυνοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Στις ανωτέρω Υπηρεσίες δόθηκα εντολές και οδηγίες για εντονότερους ελέγχους και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στην εν λόγω περιοχή.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

38. Στην με αριθμό 3598/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 73/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3598/7-5-1997, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα φαινόμενα λαθρεμπορίας, βίας και λοιπής εγκληματικότητας στις αναφερόμενες σ'αυτή περιοχές, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομιας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Υπουργείων Εθνικής 'Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Ιδιαίτερα μετά την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Αλβανία, εκτός από τη διαρκή επαγρύπνιση των μεταβατικών αποσπασμάτων, που λειτουργούν στην παραμεθόρια περιοχή, έχει ενισχυθεί σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κερκύρας και των άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομιας που αστυνομεύουν τις περιοχές αυτές, με πληρέστερη στελέχωσή τους η οποία γίνεται κατά προτεραιότητα μέσα από την ελλειμματική δύναμη του Σώματος, καθώς και με ενίσχυσή τους με σύγχρονα μέσα και εφόδια. Μετά τα τελευταία μάλιστα γεγονότα στην Αλβανία διατέθηκαν στην περιοχή και ελικόπτερα του Σώματος.

Παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας συγκροτούνται ειδικά συνεργεία ελέγχου σε κομβικά σημεία και άλλους χώρους, τα οποία διενεργούν συνεχείς περιπολίες και ελέγχους και καταβάλλουν προσπάθειες για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διαπράττουν τέτοιες εγκληματικές πράξεις.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

39. Στην με αριθμό 3599/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 258/20-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην αριθμ. 3599/7-5-97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Πέτρου Κουναλάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι δυνατότητες του Υπουργείου Πολιτισμού να προστατεύσει ουσιαστικά τον Αρχαιολογικό χώρο Βουθρωτού, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένου ότι αυτός βρίσκεται σε αλβανικό έδαφος. Το γεγονός ότι ο χώρος έχει κηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι σημαντικό και η Ελλάδα θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στα αρμόδια διεθνή fora η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή.

Σχετικά με την παράνομη πώληση αρχαίων, η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση των Παρισίων για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών (ν. 1103/80, ΦΕΚ Α' 297/29.12.80) και καταβάλλει προσπάθειες για την αποτροπή, με κάθε μέσο, της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών έχουν στο παρελθόν κατασχεθεί αρχαία προερχόμενα από το Βουθρωτό που βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Τα αρχαία αυτά φυλάσσονται σε ελληνικά Μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κ.α.) μέχρι να ζητηθούν επισήμως από τις αλβανικές αρχές.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

40. Στην με αριθμό 3601/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 46/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3601/7-5-1997, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για τα οικονομικά και λοιπά αιτήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς ενημερώθηκε η Βουλή την 12-5-1997 με αφορμή την 1127/7-5-1997 Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Γκατζή.

Για βελτίωση της οικονομικής τους θέσης συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της

Σελίδα 6800

χώρας και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που έγινε με το ν. 2248/1996.

Στα πλαίσια αυτά και μέσα από το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που θα ψηφισθεί σύντομα στη Βουλή, θα ρυθμισθούν τα θέματα των μισθολογικών προαγωγών και της αύξησης του επιδόματος εξομάλυνσης.

Επίσης καθημερινά επιδιώκεται και η επίλυση των άλλων προβλημάτων που τους απασχολούν και σταδιακά επιτυγχάνεται τούτο με θετικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου (π.δ. 22/1996), του καθεστώτος ιεραρχίας, καταστάσεων και εξέλιξης των Αξιωματικών (π.δ. 24/1997), η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων (π.δ. 69/1997), κ.λπ..

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύστημα των μεταθέσεων, σας πληροφορούμε ότι έγινε μεγάλη τομή. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο τόπος συμφερόντων και οι μεταθέσεις θα γίνονται πλέον με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Για την καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων θα επιδιωχθεί η διάθεση σε ποσοστό 100% των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί στον προϋπολογισμό εξόδων της Ελληνικής Αστυνομιας του τρέχοντος έτους.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

41. Στην με αριθμό 3606/7-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 586/19-5-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Παιδείας η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3606/7.5.97 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βύρων Γ. Πολύδωρας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

Κατ'εφαρμογήν της υπ'αριθμ. Φ 821.2/Σ 431/Ζ1/ 6311/ 3.10.96 απόφασης - προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων Συντονιστών εκπαίδευσης Εξωτερικού, το Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού που συγκροτήθηκε με την υπ'αριθμ. Φ. 821.1./Σ 546/Ζ1/468/10.2.97 (ΦΕΚ 115 τ.Β.) υπουργική απόφαση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα τοποθετηθούν οι Συντονιστές σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις στο εξωτερικό, και συνεπώς στις Βρυξέλλες.

Ο Υφυπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ"

42. Στην με αριθμό 3617/8-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 47/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης, 3617/8-5-1997, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για τα οικονομικά και λοιπά αιτήματα των αστυνομικών ενημερώθηκε η Βουλή την 12-5-1997 με αφορμή την 1127/7-5-1997 Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Γκατζή.

Για βελτίωση της οικονομικής τους θέσης συνεχίζουμε τις προσπάθειες μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που έγινε με το ν. 2248/1996. Στα πλαίσια αυτά και μέσα από το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που θα ψηφισθεί σύντομα στη Βουλή, θα ρυθμισθούν τα θέματα των μισθολογικών προαγωγών και της αύξησης του επιδόματος εξομάλυνσης.

Επίσης καθημερινά επιδιώκεται και η επίλυση των άλλων προβλημάτων που τους απασχολούν και σταδιακά επιτυγχάνεται τούτο με θετικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου (π.δ. 22/1996), του καθεστώτος ιεραρχίας , καταστάσεων και εξέλιξης των Αξιωματικών (π.δ. 24/1997), η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων (π.δ. 69/1997), κ.λπ..

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

43. Στην με αριθμό 3625/8-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 3/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3625/8-5-1997, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Χ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και Θ. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές δεν διενεργούνται μόνο στην Αθήνα, όπως αναφέρεται σ'αυτή, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου εξυπηρετούνται οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη Βόρειο Ελλάδα.

Δυνατότητα εξέτασης των υποψηφίων στους τόπους καταγωγής τους δεν υπάρχει, γιατί υφίσταται αδυναμία συγκρότησης ψυχοτεχνικών και υγειονομικών Επιτροπών.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

44. Στην με αριθμό 3628/9-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 308/19-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση.

"Σε απάντηση της ερώτησης 3628/9-5-1997, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η Βυτίνα Αρκαδίας αστυνομεύεται αποτελεσματικά από τον Αστυνομικό Σταθμό Βυτίνας και το διοικητικά προϊστάμενό του κλιμάκιο, Αστυνομικό Τμήμα Λεβιδίου.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας δόθηκε εντολή να εξετάσει τα καταγγελλόμενα και να λάβει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της τα απαραίτητα μέτρα για στελέχωση του αναφερόμενου Σταθμού με ανάλογο προσωπικό και βελτίωση της αστυνόμευσης στην περιοχή.

Ο Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ"

45. Στην με αριθμό 3685/97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 50/21-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στυν υπ'αριθμ. 3685/97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημήτρη Σιούφα, σας πληροφορούμε:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, προερχόμενος από το Λουξεμβούργο, όπου είχε μόλις προηγουμένως λάβει μέρος στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, επισκέφθηκε για λίγες μόνον ώρες, την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέσχε στη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΟΣΕΠ (Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου), στο περιθώριο της οποίας είχε και επαφές με την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κας Τσιλλέρ.

Το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών ήταν, στα εξαιρετικά στενά περιθώρια της διέλευσής του από την Πόλη, ιδιαίτερα βεβαρυμένο και δεν υπήρχε ο διαθέσιμος χρόνος, που θα απαιτείτο δεόντως για επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

'Αλλωστε, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συναντήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

O Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ"

46. Στην με αριθμό 3704/13-5-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 214/22-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην ερώτηση αριθ. 3704/13-5-97 του Βουλευτή κ. Χρ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, σας πληροφορούμε τα εξής:

α) Το θέμα της ενίσχυσης της Λιμενικής Αρχής Αιδηψού καθώς και οποιασδήποτε άλλης περιφερειακής Υπηρεσίας είναι συνάρτηση διαφόρων παραμέτρων που εξετάζονται για την ικανοποίηση των αναγκών σε προσωπικό και μέσα των Αρχών αυτών.

β) Ανεξάρτητα πάντως από αυτά και παρά τη δεδομένη στενότητα σε προσωπικό και μέσα που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα, θα επανεξετασθεί η δυνατότητα ενίσχυσης του Λιμεναρχείου Αιδηψού με προσωπικό και μέσα με γνώμονα την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων της περιοχής αρμοδιότητάς της.

Ο Υπουργός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ"

47. Στην με αριθμό 3715/97 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 48/21-5-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση.

"Απαντώντας στην υπ'αριθμ. 3715/97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη, σας πληροφορούμε:

Στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει υποβληθεί αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για μόνιμο ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών σκαφών και δημιουργία βάσης διαμονής των πληρωμάτων στην Καλαμάτα.

Στην Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν, βάσει της διμερούς Αμυντικής Συμφωνίας του 1990 (MDCA '90) μιαν ευκολία, τη Σούδα.

Κατά καιρούς αμερικανικά, όπως και σκάφη άλλων κρατών, επισκέπτονται ελληνικούς λιμένες μετά από αίτημα αρμοδίως υποβαλλόμενο και εγκρινόμενο από την Κυβέρνηση. Κατά τις επισκέψεις αυτές εφαρμόζονται τα διεθνώς κρατούντα.

Ο Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Πριν εισέλθουμε στη συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων, θα αναγνωσθεί το δελτίο επίκαιρων ερωτήσεων της Τετάρτης 28ης Μαϊου 1997.

"Α' ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου.

1. Η με αριθμό 1245/21.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεδίκογλου προς τους Υπουργούς Γεωργίας, Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με την κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών έργων για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων από τις γεωτρήσεις, στις πεδιάδες Ιστιαίας και Μαντουδίου του Νομού Ευβοίας.

2. Η με αριθμό 1259/23.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Παπαληγούρα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) κ.λπ.

3. Η με αριθμό 1269/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αχιλλέα Κανταρτζή προς τους Υπουργούς Εθνικής 'Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τη δυνατότητα αναστολής κατάταξης στο στρατό μαθητών Εσπερινών Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών-Επαγγελματικών Σχολών κ.λπ.

4. Η με αριθμό 1273/96/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον κύριο Πρωθυπουργό, σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του φορέα Δασοπροστασίας, τα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των δασών κ.λπ.

Σελίδα 6801

5. Η με αριθμό 1229/92/21.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Δημητρίου Τσοβόλα προς τον κύριο Πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου κ.λπ.

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δευτέρου Κύκλου.

1. Η με αριθμό 1261/23.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Δημητρίου Πιπεργιά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας της Λίμνης Δύστου στο Νομό Εύβοιας κ.λπ.

2. Η με αριθμό 1268/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλία Βεζδρεβάνη προς τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία και τη λήψη μέτρων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας.

3. Η με αριθμό 1270/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σταύρου Παναγιώτου προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τα μέτρα στήριξης των παραγωγών ρυζιού κ.λπ.

4. Η με αριθμό 1274/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Φώτη Κουβέλη προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τη δημιουργία τμήματος Εργοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ", στην αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού κ.λπ.

5. Η με αριθμό 1267/26.5.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεωργίου Καρατάσου προς τους Υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος-Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με την ολοκλήρωση κατασκευής της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου, την ένταξη του έργου στις κοινοτικές επιχορηγήσεις κ.λπ."

Σελίδα 6802

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση

ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Αναφορές - ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου

Η πρώτη με αριθμό 97/16.10.96 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Σούρλα προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με την ένταξη στο Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Κ.Π.Σ.) της αγοράς ελικοπτέρων και αεροσκαφών για τη μεταφορά ασθενών, διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτού.

Η δεύτερη με αριθμό378/4.11.96 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ.Ευάγγελου Μπούτα προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων παιδιάτρων της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας, διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.

Τρίτη είναι η με αριθμό 2117/ 29.1.97 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Γαρουφαλιά προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομιας (ΕΛ.ΑΣ.) από τοξικομανείς και λαθρομετανάστες οι οποίοι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β'.

Η ερώτηση του κ. Γαρουφαλιά σε περίληψη έχει ως εξής:

"Στα Τμήματα Μεταγωγών και σε άλλες Υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως Τροχαία, Ασφάλεια, οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ'αυτές έρχονται σε επαφή κατά τακτά χρονικά διαστήματα με μεγάλο αριθμό τοξικομανών και λαθρομεταναστών που είναι φορείς της ηπατίτιδας Β' (Η.Β.V.).

Οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες των αστυνομικών με τους κατά κύριο λόγο φορείς της υπατίτιδας Β', θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και την υγεία των οικογενειών τους.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, έχει τη βούληση η Κυβέρνηση να "διαφυλάξει" την υγεία των αστυνομικών και των οικογενειών τους, προστατεύοντάς τους από την τόσο ευκολομετάδοτη λοιμώδη νόσο, ηπατίτιδα Β' (Η.Β.V.), χορηγώντας τους τα απαραίτητα εμβόλια από την υπηρεσία τους, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση λοιμωδών νοσημάτων λόγω κρατικής αμέλειας προς τους οικογενειάρχες αστυνομικούς;"

Ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με την ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου έχω να απαντήσω τα παρακάτω:

Στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του '80, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου κατά της ηπατίτιδας Β'. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με οδηγία της συνέστησε την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β' στην παιδική ηλικία. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σε τήρηση της οδηγίας αυτής, έχει αποφασίσει τη διεύρυνση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών με την εφαρμογή του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β' και στη βρεφική ηλικία από φέτος, μετά από εισήγηση των δύο ειδικών επιτροπών ηπατίτιδας, της Εθνικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον κ. Μοίρα και εκείνης του ΚΕΕΛ, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Χατζηγιάννη.

Πρέπει να σας πω ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι καθημερινό και ειδικότερα της υγείας των αστυνομικών μας, μας έχει απασχολήσει, όπου για την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι απολύτως υγιείς. Το σύνολο των αστυνομικών, όμως, κατά κανένα τρόπο -και είμαι απόλυτος εδώ- δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεως από τον ιό της ηπατίτιδας Β'. Προς Θεού, δηλαδή, μη βγει από εδώ μέσα ότι όλοι οι αστυνομικοί της χώρας είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για ηπατίτιδα Β', αν θέλετε, πλην ελαχίστων, πολύ μικρού αριθμού αστυνομικών, που θα πρέπει να καθοριστεί από τις αρμόδιες υγεινομικές επιτροπές με αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια ως εκ της φύσεως της εργασίας τους.

Η Επιστημονική Επιτροπή της ιογενούς ηπατίτιδας του ΚΤΕΛ, σε συνεδρίασή της στις 3.12.96, αποφάσισε και εισηγήθηκε τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β', των ομάδων εκείνων του προσωπικού της αστυνομιας, που λόγω ειδικών συνθηκών -μικροτραυματισμοί, εκδορές, μεταφορά τραυματιών, συλλήψεις τοξικομανών και άλλες- βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεως για τον ιό.

Αυτές τις ημέρες, το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΚΕΕΛ, βρίσκεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου με αυστηρά -επαναλαμβάνω- επιδημιολογικά κριτήρια να επιτευχθεί σαφής αποτύπωση της κατάστασης όσον αφορά την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδος Β', συγκεκριμένων, ελάχιστων ομάδων αστυνομικών για την από κοινού κατάλληλη αντιμετώπιση του θέματος.

Πρέπει να σας πω ότι τον άλλο μήνα έχει προγραμματιστεί από το ΚΕΕΛ ειδικό σεμινάριο ενημερωτικό για τους τρόπους προφύλαξης των αστυνομικών από θέματα AIDS, ηπατίτιδας Β' ...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κρούσματα είχατε;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): 'Οχι.

Εδώ, κύριε Πρόεδρε, θα πω μια κουβέντα και θα ολοκληρώσω την απάντησή μου στη δευτερολογία μου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, αγαπητέ συνάδελφε, πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα. Γιατί αν δεν το ξεκαθαρίσουμε, αλίμονο και φύγει στραβό μήνυμα μέσα από τη Βουλή. Τρεις είναι οι δρόμοι: Σεξουαλική οδός, η μετάγγιση μολυσμένου αίματος -σπάνιο σήμερα, λόγω αυστηρού ελέγχου στις τράπεζες αίματος- και η επαφή ανοικτού τραύματος με αίμα πάσχοντος. Αυτοί είναι οι τρεις δρόμοι. Πώς, δηλαδή, θα βαφτίσουμε σώνει και καλά όλους τους αστυνομικούς ομάδα υψηλού κινδύνου; Για όνομα του Θεού! Γιατί εδώ πάνε να περάσουν σχιζοφρενικά πράγματα. Θα βαφτίσουμε όλο το σώμα της αστυνομιας ομάδα υψηλού κινδύνου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μα, δε λέει αυτό.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Ε, αυτό λέει, θα το δείτε.

Η ηπατίτιδα Β' -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- δε μεταδίδεται δια της απλής καθημερινής κοινωνικής συναναστροφής, χειραψίας. Κατά συνέπεια, η γνώση των οδών μετάδοσης της νόσου, η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τους αστυνομικούς, όπως και κάθε πολίτη, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Ο κ. Γαρουφαλιάς έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ' αρχάς λυπάμαι, γιατί η ερώτηση απευθύνεται και στον Υπουργό Δημόσιας Τάξεως, επειδή αφορά τα Σώματα Ασφαλείας, και ο κύριος Υπουργός απουσιάζει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Επί των επικαίρων ερωτήσεων ένας απαντάει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Είναι, όμως, συναρμοδιότητα και των δύο Υπουργών. Απάντηση, έστω καθυστερημένη, πήρα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, αλλά και επ' αυτού είχα κάτι συγκεκριμένο να πω.

Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά λυπάμαι που θα επισημάνω ότι δεν προσέξατε ιδιαίτερα το κείμενο της ερωτήσεως. Δεν αναφέρθηκα σε εμβολιασμό των τριάντα χιλιάδων αστυνομικών της ΕΛΑΣ.Για το Θεό, δε λέμε τέτοια πράγματα, λέμε συγκεκριμένα πράγματα. Οι άνδρες της τροχαίας, όταν έρχονται σε επαφή στους δρόμους, στα ατυχήματα, με ανθρώπους που έχουν ατύχημα, σαφώς υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν. Και έχουμε κρούσμα -και μάλιστα συνέβη πριν από δυο χρόνια στην 'Αμφισσα- που τροχονόμος σε ώρα καθήκοντος είχε πρόβλημα. Στο Νομό της Λάρισας -για να αναφερθούμε και στο δικό μου νομό, ξέρει πολύ καλά ο κύριος Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, δυστυχώς δεν είναι εδώ για να του το επισημάνω- στο τμήμα μεταγωγών κάποιος από τους αστυ-

Σελίδα 6803

νομικούς του τμήματος, οικογενειάρχης με τρια παιδιά μολύνθηκε από την ηπατίτιδα Β' και είχαμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα μέσα στην ίδια την ομάδα και την οικογένεια των αστυνομικών του Νομού Λάρισας.

Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούσα να μην επισημάνω στον κύριο Υπουργό και στην Κυβέρνηση, ότι είναι ένα σοβαρότατο θέμα και πρέπει - και το έχει βάλει η ΠΟΑΣΙ κατ' επανάληψη σε κάθε επικοινωνία με το Υπουργείο και σε κάθε παρέμβαση που έχει κάνει προς την Πολιτεία- μερικά τμήματα των αστυνομικών, όπως Τροχαία, Ασφάλεια, Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Τμήμα Μεταγωγών ν' αντιμετωπιστούν κατ' εξαίρεση σαν άτομα που έχουν ανάγκη από στήριξη σαν ομάδα υψηλού κινδύνου από τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β'. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει το ενδιαφέρον και από το δικό σας Υπουργείο και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και, όπως βλέπω, σε μια απάντηση που μου έδωσε, φαίνεται ότι κατ' επανάληψη σας έχει κάνει έγγραφα και ζητάει τη δική σας παρέμβαση, αλλά δυστυχώς με λύπη μου, απ' ό,τι είδα που το ανακοινώσατε, ίσως ήταν αιτία η δικιά μας ερώτηση για να μας πείτε ότι μετά από μερικές μέρες, μετά από ένα μήνα, θα αρχίσει μια διαδικασία κουβέντας και συζήτησης του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου σας για το τι θα γίνει επιτέλους με τις υψηλές ομάδες κινδύνου των αστυνομικών και μάλιστα των αστυνομικών που συγκεκριμένα ανέφερα και σαφώς όχι των τριάντα χιλιάδων αστυνομικών της ΕΛΑΣ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λογο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Αγαπητέ συνάδελφε, τα θέματα δημόσιας υγείας, όποιο κομμάτι του λαού και αν αφορούν, είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Εσείς να παρέμβετε και να το αντιμετωπίσετε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Είναι αντικείμενο του Υπουργείου μας. Πολύ καλώς εσείς βάλατε ως πρώτο ερωτώμενο Υπουργείο το Υπουργείο Υγείας και καλώς ο κ. Σκουλάκης, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, απαντάει σε θέματα δημόσιας υγείας αποκλειστικής αρμοδιότητός του, επαναλαμβάνω. Το ένα είναι αυτό.

Δεύτερον, εγώ ξέρω ότι αυτού του είδους οι ερωτήσεις χαϊδεύουν αυτιά και χάιδεψαν αυτιά, αγαπητέ συνάδελφε. Και υπάρχει το καθολικό αίτημα όλοι οι αστυνομικοί να εμβολιαστούν συλλήβδην. Να βαφτίσουμε σώνει και καλά όλο το Σώμα των Αστυνομικών ομάδα υψηλού κινδύνου! Είναι λάθος. Σας είπα ότι υπάρχει συνεργασία του ΚΕΕΛ με τη διεύθυνση υγιειονομικού της ΕΛΑΣ και η οποία δεν προκύπτει από τη δική σας ερώτηση.

Ο ομιλών και οι συνεργάτες του ασχολούνται έξι μήνες, από την ημέρα που αναλάβαμε, τα θέματα της ηπατίτιδας Β' και σας διαβεβαιώνω ότι καταλήξαμε μετά από πολλή μελέτη όλων των συστημάτων και των πολιτικών των Ευρωπαϊκών χωρών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που θα ανακοινώσουμε εντός των ημερών, στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Δεν είναι αποτέλεσμα, ούτε δικών σας ερωτήσεων ούτε άλλων συναδέλφων. Είναι αποτέλεσμα, αν θέλετε, του αντικειμένου και της γνώσης των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στον Ελληνικό Λαό, που είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία του.

Εν πάση περιπτώσει, στο συγκεκριμένο, θα γίνει επιλογή των ελάχιστων εκείνων περιπτώσεων που πρέπει να εμβολιαστούν,όπως θα μας υποδείξει η αρμόδια Επιτροπή Ηπατίτιδας, σε συνεργασία και με τη Διεύθυνση Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομιας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Σ'ένα μήνα μετά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Απορία ψάλτου, βηξ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Εισερχόμαστε στη συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων δευτέρου κύκλου.

Πρώτη είναι η με αριθμό 2286/10-2-97 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ.Αναστασίου Καραμάριου προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με την κάλυψη κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού επιμελητών και βρεφονηπιαγωγών του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου.

Η ερώτηση σε περίληψη έχει ως εξής:

"Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου, με αλλεπάλληλα έγγραφα της διοίκησής του (αντίγραφα των οποίων και επισυνάπτω), εζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας την άμεση πλήρωση κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού, επιμελητών και βρεφονηπιαγωγών, εξαιτίας του ότι αδυνατεί πλέον ν'ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Ιδρύματος.

Ειδικότερα σήμερα συνολικά υπηρετούν τρεις μόνον υπάλληλοι και από τις 1-3-1997 θα μείνουν δύο. Η κατάσταση λειτουργίας του είναι απελπιστική, αφού τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα τις βραδινές βάρδιες περιποίησης των παιδιών, αναγκάζεται να κάνει η ίδια η διευθύντρια του Ιδρύματος και συνεπώς με τις προϋποθέσεις αυτές η διοίκηση του Ιδρύματος προσανατολίζεται να μην εισάγει πλέον άλλα παιδιά.

'Υστερα από αυτά ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει:

α) 'Εχει υπόψη του την παραπάνω τραγική κατάσταση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου. Και

β) Γιατί δεν προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις του Ιδρύματος;"

Ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ.Σκουλάκης έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ(Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Κύριε Πρόεδρε, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου, φιλοξενεί στο βρεφονηπιακό τμήμα έντεκα παιδιά και στο σχολικό τμήμα δεκαοκτώ παιδιά. Είναι το μόνο κέντρο παιδικής μέριμνας που διαθέτει βρεφονηπιακό τμήμα κλειστής προστασίας. Τα παιδιά είναι ηλικίας από δυόμισι έως δεκαεπτάμισυ ετών, προέρχονται από τη Ρόδο κυρίως και οι λόγοι εισαγωγής τους είναι η ορφάνεια ή σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Στο Κέντρο πράγματι προβλέπονται τριάντα πέντε οργανικές θέσεις...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Για έντεκα παιδιά τριάντα πέντε θέσεις;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ(Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Αυτό είναι το οργανόγραμμα. Στο βρεφονηπιακό τμήμα είναι έντεκα παιδιά και στο παιδικό τμήμα είναι δεκαοκτώ. Στο κέντρο, λοιπόν, προβλέπονται τριάντα πέντε οργανικές θέσεις και υπηρετούν αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οκτώ από τους οποίους οι πέντε είναι νοσοκόμοι, ράπτριες και βοηθητικό προσωπικό.

Το Υπουργείο, κάνοντας εκτίμηση των ελλείψεων σ'όλη τη Χώρα, έχει κάνει ένα ειδικό αίτημα προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και έχουν ζητηθεί για το συγκεκριμένο κέντρο δέκα θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Ελπίζω το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει αυτές τις θέσεις και να τις προκηρύξει, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα πολλά κενά.

Πρέπει, όμως, να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι το Υπουργείο, έχει συστήσει μια επιτροπή για να μελετήσει τα προβλήματα όλων των κέντρων παιδικής μέριμνας για να έχει τεκμηριωμένη γνώμη με τη σκοπιμότητα διατήρησης καθενός κέντρου συγχώνευσής του με συγγενή φορέα.

Θα ήθελα εδώ να μου πείτε την άποψή σας, διότι οι σύγχρονες αντιλήψεις πια λένε σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη και εμείς σιγά-σιγά εκεί οδηγούμαστε, όχι στη συγκέντρωση, όχι στα άσυλα, αλλά αποασυλοποίηση. Και εμείς μάλιστα, σκεφτόμαστε σαν ένα μέτρο -όχι να πετάξουμε τα παιδιά στο δρόμο- την αναδοχή. Αναδοχή μέχρι την ενηλικίωσή τους και μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα βγείτε αύριο στη Ρόδο να πείτε ό,τι ο Σκουλάκης προανήγγειλε το κλείσιμο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας.'Εχουμε συστήσει μια επιτροπή και όταν η επιτροπή θα μας εισηγηθεί ό,τι μας εισηγηθεί, θα ζητήσουμε ασφαλώς και τη δική σας άποψη για το συγκεκρι-

Σελίδα 6804

μένο κέντρο. Πάντως, αυτήν τη στιγμή, έχω να σας πω ότι αναμένουμε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου γι'αυτές τις θέσεις και την προκήρυξή τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι άλλο θέμα, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε εδώ. Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο τόσα μικρά παιδιά, τα οποία ξέρετε πώς μπαίνουν σ'αυτά τα ιδρύματα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτό το θέμα και ας μπούμε στην πραγματικότητα.

Γι' αυτό θα σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι με τα υπ'αριθμόν -μνημονεύω-687/5.5.95, 717/18.5.95, 808/29.9.95, 899/5.1.96, 1147/25.11.96, 1118/23.1.97 και 1261/4.4.97 έγγραφά του, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Ρόδου στο οποίο λειτουργεί όπως είπατε βρεφονηπιακό και σχολικό τμήμα με πάνω από τριάντα παιδιά, σας γνώριζε ότι η κατάσταση από πλευράς έλλειψης προσωπικού στο 'Ιδρυμα είναι απελπιστική και δραματική -δικές τους εκφράσεις- ότι όχι μόνο έμεινε χωρίς παιδαγωγό, αλλά ούτε και με επιμελητή.'Οτι από τις 1.3.97 έμεινε με δύο υπαλλήλους, ότι τα Σαββατοκύριακα ελλείψει προσωπικού τις βάρδιες αναγκάζεται να κάνει η ίδια η διευθύντρια, πολλές δε άλλες υπηρεσίες καλύπτονται από αλτρουϊστικές υπηρεσίες εθελοντών.'Οτι ο σκοπός του 'Ιδρύματος και η ευθύνη του για τη μόρφωση και διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών δεν επιτρέπει λάθη ή παραλείψεις, ότι η κατάσταση του 'Ιδρύματος δεν είναι πια στα πρόθυρα, αλλά μέσα στα πλαίσια της κατάστασης ανάγκης και ότι περιμένουν με αγωνία τη λύση του προβλήματος του προσωπικού πριν ξεσπάσουν θύελλες, αφού δεν έχουν να κάνουν με οποιοδήποτε "εμπόρευμα", αλλά με ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Σε απάντηση όλων αυτών το Υπουργείο σας στην παραπάνω ερώτησή μου, μου εγνώρισε τα εξής: "Σας γνωρίζουμε ότι εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση για πρόσληψη προσωπικού στα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας του Υπουργείου μας, θα συμπεριληφθεί και το δικό σας 'Ιδρυμα".

'Υστερα απ'αυτά, κύριε Υφυπουργέ, αν αναλογιστεί κανείς τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις που γράφονται ότι έχετε πάρει εδώ και δυο χρόνια, τότε, κύριε Υπουργέ, δικαίως θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς: Είναι μέριμνα αυτή που δείχνει το Υπουργείο σας στα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας; Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε τουλάχιστον γι'αυτήν την κατάσταση, κύριε Υφυπουργέ;

Γι'αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ προσωπικά σας καταλογίζω επικίνδυνη αμέλεια. Δεν μπορεί τόσα χρόνια, τρία χρόνια από το '95, να σας εκλιπαρούν να πάρετε δυο ανθρώπους γι'αυτά τα παιδάκια που είναι μικρά και πρέπει κάποιος να τα προσέχει και εσείς προφασίζεστε ότι δεν έχετε λεφτά, ότι δεν έχετε έγκριση. Πάρτε εποχικό προσωπικό. Δώστε την αρμοδιότητα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Κάποιος πρέπει επιτέλους να συγκινηθεί. Λέμε "παιδική μέριμνα", κύριε Υφυπουργέ. Δεν καταλογίζω σε σας προσωπική ευθύνη, το βρήκατε αυτό το πρόβλημα, δυστυχώς. Αλλά εγώ αν ήμουν, θα εύρισκα μια λύση αμέσως. Να πάει εκεί κάποιος παιδαγωγός. Ποιος θα τα δει αυτά τα παιδάκια; Και δεν είναι μόνο της Ρόδου, είναι διαφόρων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, που έρχονται σ'αυτόν τον τόπο και τα "πετάνε" κυριολεκτικά για να τα θρέψει κάποιος.

Αυτή είναι η μέριμνα του Υπουργείου, δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, και δεν τη βλέπω να ανταποκρίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αγαπητέ συνάδελφε, ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε όλο το υγειονομικό και προνοιακό σύστημα της Χώρας. Και καταλαβαίνω αυτά τα έγγραφα που μου αναγνώσατε, ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Εστάλησαν αυτά τα έγγραφα. Αλλά ειδικά για τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας σε όλη την Ελλάδα, έχουμε μια συνεχή μείωση του αριθμού των οικοτρόφων.

Γι' αυτό και το Υπουργείο έχει συστήσει από πέρυσι μια επιτροπή και νομίζω ότι πολύ σύντομα αυτή η επιτροπή θα καταλήξει. Σας είπα ότι αν είχα αυτήν την αρμοδιότητα, δεν την έχω, την έχει ο κ. Κοτσώνης, εγώ απόψε θα δεσμευόμουν, ώστε να το κλείναμε μαζί με ταυτόχρονη αναδοχή, να δώσουμε διακόσιες πενήντα χιλιάδες για κάθε παιδί το μήνα μέχρι να γίνει δεκαοκτώ χρονών, αλλά να κλείσει το 'Ιδρυμα, διότι δεν προσφέρει τίποτε με τα σημερινά δεδομένα. Με την αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της Χώρας μας, αυτά τα ιδρύματα πρέπει να κλείσουν, αλλά με ταυτόχρονη αναδοχή.

Εγώ πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα να μας εισηγηθεί η επιτροπή τις προτάσεις της, από κοινού θα συμφωνήσουμε, διότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές, που παρέχονται σήμερα. Ας αφήσουμε το κόστος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι πολύ καλύτερες σε τέτοιου είδους λύσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κάτι πρέπει να κάνουμε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ(Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Σας είπα ότι εκκρεμεί αίτημα για δέκα θέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Δεύτερη είναι η με αριθμό 3318/15.4.97 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Απόστολου Τασούλα προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Κιάτου Κορινθίας κ.λπ.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου σε περίληψη έχει ως εξής:

"Οξύτατα καθημερινά προβλήματα αντιμετωπίζει τόσο το ιατρικό, όσο και το βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κιάτου στο Νομό Κορινθίας. Αν και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δεν μπορούν φυσικά πάντα και να τα καταφέρνουν, με αντίκτυπο στους κατοίκους της περιοχής, που προσφεύγουν σαν ασθενείς στο Κέντρο Υγείας.

Ενώ το Κέντρο Υγείας διαθέτει Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αυτό λειτουργεί μόνο με δυο παρασκευάστριες, που εξυπηρετούν μάλιστα και το Κέντρο Υγείας Ξυλόκαστρου. Να σημειωθεί ότι η μια απ' αυτές πρόκειται να βγει στη σύνταξη στο άμεσο μέλλον.

Ενώ το Κέντρο Υγείας διαθέτει και Ακτινολογικό Εργαστήριο, οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μόνο κατά διαστήματα από γιατρό του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου και το συντηρητή του Κέντρου Υγείας Κιάτου, που εκτελεί χρέη βοηθού ακτινολόγου.

Ενώ το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε κυκλοφοριακό κόμβο, αντιμετωπίζοντας πολλά τροχαία περιστατικά, επιπλέον τους θερινούς μήνες παρουσιάζει αυξημένη κίνηση λόγω των παραθεριστών, δε διαθέτει ασθενοφόρο αυτοκίνητο απαραίτητο για την άμεση μεταφορά ασθενών.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Γιατί τόσα χρόνια το Κέντρο Υγείας Κιάτου έχει εγκαταλειφθεί σ' αυτήν την κατάσταση, ενώ με μια πληρέστερη έστω στελέχωσή του, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποσυμφορώντας το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, προστατεύοντας τους ασθενείς από την πολυδάπανη εμπορευματοποίηση της υγείας;

-Τι μέτρα και πότε σκέφτεται να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομής στο Κέντρο Υγείας;

-Προτίθεται να καλύψει τη θέση ιατρού καρδιολόγου στο Κέντρο Υγείας Κιάτου και αν ναι, πότε;"

Ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Σκουλάκης έχει και πάλι το λόγο. Είναι η μέρα σας, κύριε Υφυπουργέ.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ(Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Και πότε δεν είναι.

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Κιάτου, που οι αγαπητοί συνάδελφοι φέρνουν σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή, έχω να πω τα παρακάτω:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα σήμερα από τον

Σελίδα 6805

Πρόεδρο του Νοσοκομείου Κορίνθου, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας τρεις γιατροί του ΕΣΥ, ένας διευθυντής παιδίατρος, ένας επιμελητής Α' παιδίατρος, ένας επιμελητής Γ' και τρεις αγροτικοί γιατροί. Το Κέντρο Υγείας επισκέπτεται ακτινολόγος δυο φορές την εβδομάδα και άλλοι γιατροί ειδικότητας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου.

'Εχει προκηρυχθεί μια θέση επιμελητού Β' γενικής ιατρικής, η οποία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης. 'Εχει αποσπασθεί ο διευθυντής παθολόγος, του οποίου η απόσπαση λήγει στις 30.6.97 και θα επιστρέψει στο νοσοκομείο από το οποίο προέρχεται.

'Οσον αφορά τη θέση του καρδιολόγου, πρέπει να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης, διότι δεν προβλέπεται τέτοια θέση. Μακάρι να καλυφθεί η θέση του γιατρού γενικής ιατρικής και νομίζω ότι δε θα υπάρχει ούτε πρόβλημα καρδιολόγου ούτε άλλου ειδικευμένου. Μακάρι να είχαμε γιατρούς γενικής ιατρικής και μόνο, σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Χώρας.

Αναφορικά με το υπόλοιπο προσωπικό πρέπει να σας πω, πως απ' ό,τι με ενημέρωσε ο Πρόεδρος σε σημερινή επικοινωνία, υπηρετούν δεκαεννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, μαία και όλες οι άλλες ειδικότητες.

Επίσης, έχουν εγκριθεί δύο θέσεις παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, η προκήρυξη των οποίων θα γίνει αυτόν τον καιρό μαζί με τις χίλιες πεντακόσιες θέσεις που έχουν κατανεμηθεί.

Το πρόβλημα του ασθενοφόρου δεν έχει λυθεί ακόμα. Η διεύθυνσή μας έχει εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για το ΕΚΑΒ, διακόσια περίπου ασθενοφόρα και μόλις αρχίσει η προμήθεια αυτών των ασθενοφόρων θα δοθεί και στο Κέντρο Υγείας Κιάτου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Τασούλας έχει το λόγο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα στην περιοχή του Κιάτο, όσον αφορά τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας, είναι σημαντικά. Είναι μια περιοχή με σαράντα δύο χιλιάδες ανθρώπους, που το καλοκαίρι γίνονται περισσότεροι.

Πρέπει να σας πω ότι από το νοσοκομείο έχω και εγώ την απάντηση, αλλά δε μεταβλήθηκε τίποτε σ' αυτό το διάστημα. Εκεί προβλέπονται είκοσι δύο θέσεις γιατρών και υπηρετούν πέντε, που στην πραγματικότητα είναι τρεις, διότι ο ένας είναι αποσπασμένος και ο άλλος είναι μια διαφορετική περίπτωση.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπηρετούν δεκαεννιά. Οι θέσεις είναι δέκα εννιά και υπηρετούν δέκα. Στο διοικητικό προσωπικό οι θέσεις είναι είκοσι εννιά και υπηρετούν έξι. Και το ασθενοφόρο δεν υπάρχει.

Επιβεβαιώνεται μ' αυτά που και εσείς δέχεσθε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Επομένως, δεν ξέρω τι περισσότερο μπορεί να σας πει ένας ερωτών Βουλευτής. Λύστε τα προβλήματα. Δε φθάνει να λέτε, όταν έχουμε γενικές συζητήσεις για την υγεία, ότι θα προκηρύξετε, θα κάνετε, θα διορίσετε κ.λπ. Η κατάσταση είναι αυτή, είναι άσχημη και πάρτε μέτρα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Σκουλάκης έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Ασφαλώς, αγαπητέ συνάδελφε, υπάρχουν κενά, ασφαλώς είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί και θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να ανακοινώσω απόψε στο Κοινοβούλιο, ότι η Κυβέρνηση μας ενέκρινε είκοσι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις που έχει το σύστημα, να κάνουμε τις προκηρύξεις, να λύσουμε τα προβλήματα της υγείας του ελληνικού λαού. Δε γίνεται εύκολα αυτό.

Πρέπει να σας πω, όμως, ότι η Κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητες και παρά την απαγόρευση των διορισμών στη διετία 1996-1997 θα προσθέσει στο υγειονομικό σύστημα της Χώρας γύρω στις έντεκα χιλιάδες θέσεις. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί και σ' αυτόν τον τομέα, σίγουρα μέχρι το τέλος της τετραετίας -έξι μήνες είμαστε Κυβέρνηση, έχουμε τριάμισι χρόνια ακόμα, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα- θα έχουμε λύσει πάρα πολλά προβλήματα.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα σας παρακαλέσω να μην κοιτάζετε τις οργανικές θέσεις. 'Ισως τότε να σχεδιάσαμε κάτι παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν τώρα να μου λέτε για είκοσι δύο θέσεις γιατρών εκεί. Συμφωνώ ότι υπάρχουν ελλείψεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ναι, αλλά από το είκοσι δύο στο πέντε είναι πολύ μεγάλη διαφορά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Οι πέντε είναι λίγοι. Βεβαίως, να γίνουν δέκα, να γίνουν δεκαπέντε, αλλά το είκοσι δύο είναι μεγάλος αριθμός.

Μου λέτε για καρδιολόγο. Μακάρι, σας είπα, να είχαμε σε όλα τα Κέντρα Υγείας μια ειδικότητα: γιατρούς γενικής ιατρικής, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εν πάση περιπτώσει, επαναλαμβάνω ότι και το Κέντρο Υγείας Κιάτου, μέσα στο πλαίσια των δυνατοτήτων και των θέσεων που πήραμε, θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Σελίδα 6806

σελ. 6806

Σελίδα 6807

σελ. 6807

Σελίδα 6808

σελ. 6808

Σελίδα 6809

σελ. 6809

Σελίδα 6810

σελ. 6810

Σελίδα 6811

σελ. 6811

Σελίδα 6812

σελ. 6812

Σελίδα 6813

σελ. 6813

Σελίδα 6814

σελ. 6814

Σελίδα 6815

σελ. 6815

Σελίδα 6816

σελ. 6816

Σελίδα 6817

σελ. 6817

Σελίδα 6818

σελ. 6818

Σελίδα 6819

σελ. 6819

Σελίδα 6820

σελ. 6820

Σελίδα 6821

σελ. 6821

Σελίδα 6822

σελ. 6822

Σελίδα 6823

σελ. 6823

Σελίδα 6824

σελ. 6824

Σελίδα 6825

σελ. 6825

Σελίδα 6826

σελ. 6826

Σελίδα 6827

σελ. 6827

Σελίδα 6828

σελ. 6828

Σελίδα 6829

σελ. 6829

Σελίδα 6830

σελ. 6830

Σελίδα 6831

σελ. 6831

Σελίδα 6832

σελ. 6832

Σελίδα 6833

σελ. 6833

Σελίδα 6834

σελ. 6834

Σελίδα 6835

σελ. 6835

Σελίδα 6836

σελ. 6836

Σελίδα 6837

σελ. 6837

Σελίδα 6838

σελ. 6838

Σελίδα 6839

σελ. 6839

Σελίδα 6840

σελ. 6840

Σελίδα 6841

σελ. 6841

Σελίδα 6842

σελ. 6842

Σελίδα 6843

σελ. 6843

Σελίδα 6844

σελ. 6844

Σελίδα 6845

σελ. 6845

Σελίδα 6846

σελ. 6846

Σελίδα 6847

σελ. 6847

Σελίδα 6848

σελ. 6848

Σελίδα 6849

σελ. 6849

Σελίδα 6850

σελ. 6850

Σελίδα 6851

σελ. 6851

Σελίδα 6852

σελ. 6852

Σελίδα 6853

σελ. 6853

Σελίδα 6854

σελ. 6854

Σελίδα 6855

σελ. 6855

Σελίδα 6856

σελ. 6856

Σελίδα 6857

σελ. 6857

Σελίδα 6858

σελ. 6858

Σελίδα 6859

σελ. 6859

Σελίδα 6860

σελ. 6860

Σελίδα 6861

σελ. 6861

Σελίδα 6862

σελ. 6862

Σελίδα 6863

σελ. 6863

Σελίδα 6864

σελ. 6864

Σελίδα 6865

σελ. 6865

Σελίδα 6866

σελ. 6866

Σελίδα 6867

σελ. 6867

Σελίδα 6868

σελ. 6868

Σελίδα 6869

σελ. 6869

Σελίδα 6870

σελ. 6870

Σελίδα 6871

σελ. 6871

Σελίδα 6872

σελ. 6872

Σελίδα 6873

σελ. 6873

Σελίδα 6874

σελ. 6874

Σελίδα 6875

σελ. 6875

Σελίδα 6876

σελ. 6876

Σελίδα 6877

σελ. 6877

Σελίδα 6878

σελ. 6878

Σελίδα 6879

σελ. 6879

Σελίδα 6880

σελ. 6880

Σελίδα 6881

σελ. 6881

Σελίδα 6882

σελ. 6882

Σελίδα 6883

σελ. 6883

Σελίδα 6884

σελ. 6884

Σελίδα 6885

σελ. 6885

Σελίδα 6886

σελ. 6886

Σελίδα 6887

σελ. 6887

Σελίδα 6888

σελ. 6888

Σελίδα 6889

σελ. 6889

Σελίδα 6890

σελ. 6890

Σελίδα 6891

σελ. 6891

Σελίδα 6892

σελ. 6892

Σελίδα 6893

σελ. 6893


Σελίδα 6894

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ' ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.

Καλορίζικο, κύριε Υπουργέ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ (Υπ. ΠE.XΩ.Δ.Ε.): Να πάρετε και την τροπολογία για το Πέραμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Αυτό ήθελα να πω και για την τροπολογία φυσικά του Περάματος.

Εν αναμονή περισσοτέρων συναδέλφων και του κυρίου Υπουργού της Δικαιοσύνης, για το νομοσχέδιο που υπάρχει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση, θα διακόψουμε για δέκα λεπτά.

(Δ Ι Α Κ Ο Π Η)

(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Κύριοι Βουλευτές, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Ποινική ευθύνη των Υπουργών".

Το νομοσχέδιο αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 16.5.97 να συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο επί της αρχής και δύο επί των άρθρων.

Νομίζω ότι δε θα χρειαστούν και δε θα απαιτηθούν τόσες πολλές συνεδριάσεις γι'αυτό το νομοσχέδιο. Θα πρότεινα -να το δούμε στην πορεία του χρόνου- να περιορίσουμε τις συνεδριάσεις σε λιγότερες απ'αυτές που έχει αποφασίσει η Διάσκεψη, για να υπάρξει και ο χρόνος να συζητηθούν και άλλα νομοσχέδια Ολομελείας κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε διακόπτουμε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Δε γνωρίζω. Θα συνεννοηθεί ο Πρόεδρος με την Κυβέρνηση, αλλά στο συνήθη χρόνο, υποθέτω.

Ας έχουμε υπόψη μας αυτήν την προοπτική για να διευκολύνουμε τη συζήτηση και άλλων νομοσχεδίων, δεδομένου ότι τούτο δεν είναι νομοσχέδιο για μεγάλη συζήτηση.

Πριν καλέσω στο Βήμα τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι για τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ορίζει Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Αχιλλέα Κανταρτζή.

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα ορίζει, επίσης, Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Ιωάννη Καρακώστα.

Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, κ. Ευάγγελος Στάικος, έχει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, συζητείται σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας το νομοθετικό διάταγμα 802/1971 "περί Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών".

Η τροποποίηση του νόμου αυτού, μέσα βέβαια στα υφιστάμενα συνταγματικά πλαίσια, αποτελεί και είναι θέμα πολύ γνωστό και υπαρκτό. 'Εχει απασχολήσει τη Βουλή, την κοινή γνώμη, τα πολιτικά Κόμματα, τον Τύπο και τελικά την ίδια την Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι η πρακτική εφαρμογή του δημιούργησε σημαντικά και κρίσιμα διλήμματα.

Αποτελεί ασύγγνωστη αμέλεια, βαρύτατο σφάλμα για όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις το ότι παρέμεινε σε ισχύ ο νόμος αυτός και συνεπώς δικαιολογημένα η μη τροποποίησή του μέχρι σήμερα έγινε αντικείμενο συζητήσεων, παρατηρήσεων και δυσμενών σχολίων, γι'αυτό και καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιτακτική η τροποποίησή του. Βέβαια υπάρχουν και ελαφρυντικά, δεδομένου ότι ο νόμος αυτός ήταν ανενεργός τουλάχιστον μέχρι την περίοδο 1989-1994, οπότε βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής δίκης και της κομματικής αντιπαράθεσης. Το νομοθετικό διάταγμα 802/1971 έχει πράγματι πολλά κενά, γι'αυτό και έγινε αντικείμενο αυστηρής κριτικής για τις ουσιαστικές και δικονομικές του διατάξεις και για την πρακτική του εφαρμογή, αλλά και για το πνεύμα από το οποίο διαπνέεται και εμφορείται.

Το νομοθετικό διάταγμα 802/71 χαρακτηρίσθηκε -και πολύ σωστά- αντισυνταγματικό. Ειδικότερα, ενώ στον ποινικό νόμο διαλαμβάνονται και προσδιορίζονται λεπτομερώς και με σαφήνεια τα εννοιολογικά στοιχεία, τα οποία συγκροτούν το αδίκημα. Αντίθετα στον υπό τροποποίηση νόμο, στον ισχύοντα νόμο, περιορίζονται σε μια γενική, ευρεία και αφηρημένη αναφορά των στοιχείων του νόμου, στα οποία θα μπορούσε να υποπέσει ο Υπουργός και έτσι να δημιουργηθεί θέμα ευθύνης του.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα "λευκό νόμο", δεδομένου ότι παραπέμπει σε όλο το φάσμα της έννομης τάξης, με συνέπεια κάθε παράβασή της να στοιχειοθετεί ταυτόχρονα και παραβίαση του νόμου.

Συνεπώς, έπρεπε, όπως κατά κόρον τονίσθηκε, ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί, για να μην επιτρέπει στους εφαρμοστές του να τον κακοποιούν βάναυσα, απαράδεκτα και ωμά. Η εφαρμογή του, έγραψε, ως γνωστόν, θλιβερές σελίδες στη δικαστική και πολιτική ιστορία του Τόπου.

Εξυπακούεται ότι όποιες μεταρρυθμίσεις και μεταβολές επιχειρούνται με το συζητούμενο σχέδιο νόμου, είναι εναρμονισμένες με το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, γίνονται κατ' ανάγκην στο υπάρχον συνταγματικό πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο είναι, ως τονίσθηκε, δεσμευτικό.

Συνεπώς, χρειάζεται ένας νόμος που θα κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος, θα προσδιορίζει τις ποινικές ευθύνες, θα ξεκαθαρίζει το θέμα της παραγραφής, τη νομική θέση και λειτουργία των κατηγόρων Βουλευτών, τη δικονομική μεταχείριση των τυχόν συμμετόχων, την ύπαρξη ή όχι ιδιώνυμων πολιτικών αδικημάτων, την ύπαρξη ή μη δικαστικού συμβουλίου, μετά την παραπομπή και πριν από την έναρξη της δίκης στο ακροατήριο.

Σ' αυτά τα ερωτήματα που απασχόλησαν και προβλημάτισαν, τόσο τους νομικούς, όσο και τους πολιτικούς, πρέπει να δοθούν άμεσες, καθαρές, απλές και ρητές απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να μετουσιωθούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις.

Αυτό κάνει, κύριοι συνάδελφοι, το συζητούμενο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, καταργείται το σύστημα των ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων και τη συναφή αοριστία, οι δε Υπουργοί υπάγονται πλέον στις κοινές διατάξεις του ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Εφαρμόζεται δηλαδή και για τους Υπουργούς αυτό που εφαρμόζεται για όλους τους 'Ελληνες πολίτες, χωρίς καμια απολύτως διάκριση και μόνο με την επαύξηση του ανωτάτου ορίου ποινής που προβλέπει το άρθρο 262 του Ποινικού Κώδικα, ειδικά για τις αξιόποινες πράξεις των δημοσίων υπαλλήλων, στην έννοια των οποίων υπάγονται τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υφυπουργοί.

Εξάλλου, με την κατάργηση του συστήματος των ιδιώνυμων υπουργικών εγκλημάτων, αφενός μεν αποφεύγεται και η μοιραία ανάμειξη της Δικαιοσύνης στο χώρο των πολιτικών ενεργειών και σκοπιμοτήτων και αφετέρου, απομακρύνεται ο πειρασμός να χρησιμοποιείται η ποινική Δικαιοσύνη, ως μέσο αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων, τακτική που έχει ολέθριες συνέπειες για την πολιτική και για τη Δικαιοσύνη, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο καθηγητής κ. Μανωλεδάκης.

Στο πεδίο τώρα του Δικονομικού Δικαίου, προβλέπεται η απλοποίηση της διαδικασίας, έτσι ώστε η προδικασία να ανατίθεται στη Βουλή και η κυρία διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο. 'Ετσι, επιτυγχάνεται εξισορρόπηση των όλων, αφενός της Βουλής και αφετέρου του Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή της δικαστικής εξουσίας.

'Αλλη ρύθμιση του σχεδίου νόμου, είναι αυτή που αφορά την παραπομπή των Υπουργών, για την οποία καθιερώνονται δύο ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται το άθροισμα των Βουλευτών της Συμπολίτευσης, της Κυβέρνησης και το 1/10 των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης. Η διάταξη αυτή έχει επικριθεί, γιατί εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να

Σελίδα 6895

καταλήξει στο ανεύθυνο, στο ακαταδίωκτο των Υπουργών, αφού η αυξημένη πλειοψηφία θα λειτουργήσει, όπως υποστηρίζεται, ως τροχοπέδη και έτσι ουσιαστικά η παραπομπή θα καθίσταται ανέφικτη.

Για να διασκεδασθεί, για να αποκρουσθεί οποιοσδήποτε φόβος ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανακόπτεται διαδικαστικά η ποινική δίωξη, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία που αρκεί η απλή πλειοψηφία των εκατόν πενήντα ενός Βουλευτών. Η ψηφοφορία αυτή γίνεται ύστερα από δέκα ημέρες και έτσι η Βουλή αναλαμβάνει, όπως διαλαμβάνεται στην Εισηγητική 'Εκθεση, μια σοβαρή πολιτική ευθύνη, με τη διαμόρφωση μιας θεσμικής εγγύησης που επιβάλλει την επίδειξη πολιτικής σοβαρότητας και δικανικής υπευθυνότητας από όλους τους παράγοντες του κοινοβουλευτικού βίου.

Η υιοθέτηση συνεπώς, με το συζητούμενο σχέδιο νόμου, της ειδικής πλειοψηφίας και πάντως της πλειοψηφίας που προκύπτει μέσα από μια διαδικασία περίσκεψης για την παραπομπή του Υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο λειτουργεί ως εγγύηση αποκλεισμού της πολιτικής δίωξης των αν