Ενημέρωση

Περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων

Τεύχος 18 | 20 Απριλίου 2021

Στην Έκθεση της Βουλής για την επέτειο του 1821 αφιερωμένο

αποκλειστικά το 18ο τεύχος του Περιοδικού της Βουλής

Στη μεγάλη έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι αφιερωμένο αποκλειστικά το 18ο  τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου!».

Στα περιεχόμενά του μπορείτε να διαβάσετε πλήρες ρεπορτάζ για την ειδική πανηγυρική συνεδρίαση – εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εγκαίνια της Έκθεσης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ.  Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Μπορείτε επίσης να δείτε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την ξενάγηση της πολιτειακής ηγεσίας και των εκπροσώπων των κομμάτων στους χώρους της Έκθεσης.

Επιπλέον θα βρείτε τους συνδέσμους (link) της ειδικής Ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για την Έκθεση, και να απολαύσετε την απεικονιστική ξενάγηση στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» και την αφήγηση του επιμελητή Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη, καθώς και την ειδική προβολή στην πρόσοψη του μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων που παρουσιάζει την ζωοφόρο στην αίθουσα Τροπαίων και απεικονίσεις ηρώων και γεγονότων της ελληνικής επανάστασης.

Στο κυρίως περιεχόμενο θα απολαύσετε 42 από τα 367 συνολικά φορητά εκθέματα και δύο τοιχογραγραφικά σύνολα της έκθεσης που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και  επιμελήθηκαν η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Μαρία Καμηλάκη και ο Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής, Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης.

Στο Περιστύλιο παρουσιάζεται η αφύπνιση του Ελληνισμού, όλα αυτά δηλαδή που ξέσπασαν της Επανάστασης από το 1770 έως το 1821 και τα οποία έχουν να κάνουν με τον Φιλελληνισμό, με τον Διαφωτισμό, με την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ανάγκη δηλαδή να αναστηθεί και πάλι αυτό που λεγόταν Ελλάδα μέσα στην αχανή έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν ακόμη πανίσχυρη.

Στην παλαιά «Αίθουσα Τροπαίων», στην σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, παρουσιάζονται τα διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα από την περίοδο του 1821 έως το 1833, έως δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την έλευση του Όθωνα. Εδώ παρουσιάζονται τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία.


 

   
   

Τεύχος 17

6 Απριλίου 2021

Τεύχος 16

23 Μαρτίου 2021

Τεύχος 15

9 Μαρτίου 2021

Τεύχος 14

23 Φεβρουαρίου 2021

Τεύχος 13

9 Φεβρουαρίου 2021

Τεύχος 12

26 Ιανουαρίου 2021

Τεύχος 11

12 Ιανουαρίου 2021

 

 

Τεύχη έτους 2020

 

 

 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ