ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 673 αποτελέσματα, σελ. 2 από 68
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
5845 16/06/2022 Ερωτήσεις Σχετικά με τη μη απόδοση συνδρομών υπέρ συνδικαλιστικών οργανώσεων συνταξιούχων
2620 10/06/2022 Αναφορές Επιστολή του Σωματείου των Ανώτερων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών Ελλάδος (Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε.).
2463 27/05/2022 Αναφορές με επιστολή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που ακόμη και σήμερα, παρά τη βελτίωση της γενικότερης εικόνας της πανδημίας του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν αβεβαιότητα και κίνδυνους έκθεσης σε μεγαλύτερους κινδύνους με απρόβλεπτες για αυτούς συνέπειες, και αιτείται απαντήσεων.
5057 06/05/2022 Ερωτήσεις Ετοιμόρροπο το σπίτι στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Κωστής Παλαμάς
4967 03/05/2022 Ερωτήσεις Αναγνώριση πτυχίων Ανώτερων Δραματικών Σχολών της Ελλάδας
4684 14/04/2022 Ερωτήσεις Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας _ Πυρασφάλειας Νοσοκομείων του ΕΣΥ
1951 01/04/2022 Αναφορές ενημερώνει ότι ο ίδιος και δεκάδες συνάδελφοί του έμποροι αυτοκινήτων έχουν αθωωθεί τελεσίδικα από το Ποινικό Δικαστήριο για μη πληρωμή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανάλογα με την κατάταξη των αυτοκινήτων σύμφωνα με τα καυσαέριά τους ωστόσο εκδόθηκαν καταλογιστικές πράξεις της Διοίκησης εις βάρος των αθωωθέντων από τα ποινικά δικαστήρια πολιτών με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της απονομής της διοικητικής δίκης και την υπέρμετρη οικονομική ταλαιπωρία τους, και αιτείται απάντησης.
1926 23/03/2022 Αναφορές με υπόμνημά τους επισημαίνουν το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής συνδρομών υπέρ συνδικαλιστικών οργανώσεων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία τους, και αιτείται απάντησης.
3569 28/02/2022 Ερωτήσεις Άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής
3474 22/02/2022 Ερωτήσεις Προβλήματα λειτουργίας στα Αστυνομικά Τμήματα Κυψέλης και Αγίου Παντελεήμονα
Εγγραφές: 11 - 20 από 673 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ