ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 46 αποτελέσματα, σελ. 1 από 5
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3692 06/09/2021 Αναφορές με επιστολή του τονίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την υποχρέωση υποβολής των παικτών σε rapid test, ζητεί τη στήριξη των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων και διενέργεια rapid test αθλητών στις δημόσιες δομές Υγείας, και αιτείται απάντησης.
3311 16/07/2021 Αναφορές με επιστολή της καταγγέλλει ευθέως την υπονόμευση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου στην οποία προχωρά η πολιτεία με την σχετική ΚΥΑ και με την οποία επιτρέπει στους Δήμους να λειτουργούν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στους χώρους δημόσιων σχολείων αμέσως μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, παράλληλα, δηλαδή με το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου, και αιτούνται απάντησης.
3324 16/07/2021 Αναφορές καταγγέλλει τις αντιδεοντολογικές πρακτικές απαξίωσης των εργαζομένων, ακόμα και εις βάρος εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α. _ στην ανωτέρω Τράπεζα, απόρροια του σχεδιασμού της Διοίκησης της Τράπεζας για εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτωντης, και αιτούνται απάντησης.
3328 16/07/2021 Αναφορές με ανακοίνωσή του καταγγέλλει απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργαζομένων στην Τράπεζα, απόρροια του σχεδιασμού συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων της, και αιτούνται απάντησης.
3250 07/07/2021 Αναφορές με επιστολή της διαμαρτύρεται για την πρόσφατη εξαγγελία ότι η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη δωρεάν πρόσβαση των κατοίκων των «λευκών περιοχών» σε τηλεοπτική κάλυψη, αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αποκλείοντας τα περιφερειακά, και αιτούνται απαντήσεων.
3159 25/06/2021 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Ξυλόκαστρο Νομού Κορινθίας στα πλαίσια της συρρίκνωσης του τραπεζικού της δικτύου και των θέσεων εργασίας ,και αιτείται απαντήσεων.
3143 25/06/2021 Αναφορές με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγραφές στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, και αιτούνται απαντήσεων.
2977 11/06/2021 Αναφορές με επιστολή της αιτείται την ένταξη των τρίτεκνων _ πολυμελών οικογενειών στα Προγράμματα για Κοινωνικό Τουρισμό και Τουρισμό για όλους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των μικρών κυρίως επαγγελματιών του χώρου, και αιτούνται απάντησης.
2891 03/06/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί τη στήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά, μέσω επιδοτούμενης μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης, φοροαπαλλαγές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, (μείωση ΦΠΑ, απαλλαγή από ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή τελών από τις ΔΕΚΟ, απαλλαγή δημοτικών τελών χρήσης δημοτικών_δημόσιων χώρων), και αιτείται απαντήσεων.
2866 28/05/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να μην υλοποιηθεί το φημολογούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Νεμέα, δεδομένου ότι εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες τόσο από την ενδοχώρα και τα ορεινά χωριά του Νομού Κορινθίας, αλλά και του Νομού Αργολίδας, καθώς είναι το μοναδικό αστικό κέντρο σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 1 - 10 από 46 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ