ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1193 αποτελέσματα, σελ. 116 από 120
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
397 10/11/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει για την επικινδυνότητα της Εθνικής Οδού Τάραψας _ Μονεμβασίας, στο τμήμα Μακρυνάρας, και αιτείται απάντησης. ΑΠΕΣΥΡΘΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
456 19/11/2021 Αναφορές με ψήφισμά του θέτει το θέμα των ζημιών στην γεωργική παραγωγή και στην ακαρπία ελαιοδέντρων και ζητεί Κρατική Οικονομική Ενίσχυση και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για παγετό 2021, και αιτείται απάντησης.
236 30/11/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Εξέλιξη κύριων οδικών έργων Π.Ε Λακωνίας
825 20/12/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας με τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς, και αιτείται απάντησης.
998 14/01/2022 Αναφορές με ψήφισμά του θέτει το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον παγετό της 17ης Φεβρουαρίου 2021 σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Ευρώτα, και αιτείται απάντησης.
979 14/01/2022 Αναφορές με επιστολή τους θέτουν το θέμα της εμπορίας και διακίνησης ανώριμων μανταρινιών Ορτανίκ (Ortanique), και αιτείται απάντησης.
978 14/01/2022 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την σημαντική μείωση της παραγόμενης ποσότητας ελαιόλαδου λόγω των καιρικών συνθηκών στην Τοπική Κοινότητα Οιτύλου του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ζητεί να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού η ελαιοπαραγωγή αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος τους, και αιτείται απάντησης.
2312 14/01/2022 Ερωτήσεις Υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Μονεμβασίας
1154 21/01/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την οικονομική ενίσχυση Δημόσιας δαπάνης επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. και αιτείται απάντησης.
1434 09/02/2022 Αναφορές με επιστολή του καταθέτει πρόταση για την ένταξη της Λακωνίας στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών, και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 1151 - 1160 από 1193 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ