ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217176 αποτελέσματα, σελ. 16824 από 21718
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
967 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει τις παρατηρήσεις και το αίτημα νέας προσθήκης, ως προς το Σχέδιο Νόμου για το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, το οποίο παραλείπει την επί πλέον μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας για υπηρεσίες που πληρούν ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ακριβώς αυτά που χαρακτηρίζουν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ_ΜΕΑ και αιτείται απαντήσεων.
968 22/12/2020 Αναφορές επισημαίνει ότι πολλές προτάσεις, παρά την άρτια προετοιμασία τους, δεν κατέστη δυνατόν να υποβληθούν, όσον αφορά το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ _ Αυτονομώ" αφενός λόγω των πολλών δυσλειτουργιών στην πλατφόρμα άντλησης στοιχείων του Υπουργείου για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και αφετέρου λόγω της ταχύτατης εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων και αιτείται απαντήσεων.
969 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την άμεση ένταξη όλων των Εργοθεραπευτών των Δημοσίων Δομών Υγείας και Πρόνοιας, στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) και στους δικαιούχους της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και αιτείται απαντήσεων.
970 22/12/2020 Αναφορές ενημερώνει για την υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας_ Αγ. Ι. Ρέντη με μόλις 11 από του 45 Αστυνομικούς που θα έπρεπε να υπηρετούν σε μία πόλη της Β΄ Πειραιά με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και αιτείται την επίλυση του θέματος.
971 22/12/2020 Αναφορές με Δελτίο Τύπου ενημερώνει σχετικά με την απίστευτη ταλαιπωρία που συνεχίζουν να υφίστανται οι πολίτες έξω από τις Τράπεζες της νήσου Σαλαμίνας, ιδιαίτερα τώρα που η Δυτική Αττική μπαίνει σταδιακά σε αυξημένα μέτρα επιτήρησης λόγω κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων.
972 22/12/2020 Αναφορές ενημερώνει σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο τους και στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα και λειτουργία των λαϊκών αγορών από την πολιτεία και αιτείται απαντήσεων.
973 22/12/2020 Αναφορές ζητεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της πρόωρης αποστρατείας των ΕΠ.ΟΠ. καθώς η νομοθεσία για υποχρεωτική αποστρατεία σε σχέση μόνο με το όριο ηλικίας και όχι με τα έτη προϋπηρεσίας, όπως αναφέρουν όλες οι προκηρύξεις των ΕΠ.ΟΠ., χωρίς να δίνεται και η δυνατότητα επιλογής, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί στρατιωτικοί του θεσμού των ΕΠ.ΟΠ. να μην έχουν συμπληρώσει το πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε η σύνταξη που θα λάβουν να είναι σε αναλογία με τις αποδοχές ενέργειας και αιτείται απαντήσεων.
974 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την άμεση αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής και αιτείται απαντήσεων.
975 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του αιτείται να συμπεριληφθούν στην κρατική ενίσχυση καρπουζιού και οι παραγωγοί καρπουζιού με κωδικό καλλιέργειας 38 και κωδικό ποικιλίας 8195 και αιτείται απαντήσεων.
976 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ενημερώνει ότι κατά τη μετάταξή τους οι Ε.Μ.Θ. και οι ΕΠ.ΟΠ. στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών δεν έχουν βαθμολογική εξέλιξη με αναγνώριση και για τα έτη πριν τη μετάταξη, με αποτέλεσμα να φέρουν τον ίδιο βαθμό για πολλά χρόνια. και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 168231 - 168240 από 217176 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16822 | 16823 | 16824 | 16825 | 16826 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ