ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217238 αποτελέσματα, σελ. 16822 από 21724
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
947 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για την λειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο καθώς και την ενίσχυση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης και αιτείται απαντήσεων.
948 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του διαμαρτύρεται και ζητά την άμεση απονομή της επικουρικής του σύνταξης καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί από τον Μάιο 2016 και η αίτησή του είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και αιτείται απάντησης.
949 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή της αιτείται την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για την κάλυψη αναγκών των Πολιτιστικών Σωματείων προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και αιτείται απαντήσεων.
950 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την ενίσχυση των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων του Νομού Πέλλας και αιτείται απαντήσεων.
951 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ενημερώνει ότι, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής απόφασης Α3β/7855/9 ώστε να ενταχθεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας όπως έχουν ενταχθεί και οι λοιπές δομές , πλήρως οργανικά και λειτουργικά στο Γενικό Νοσοκομείο .Ιωαννίνων "Χατζηκώστα" και αιτείται απαντήσεων.
952 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητεί τη δημιουργία χώρου "στάθμευσης, _αμαξοστάσιου" στο Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 3Α του Ολυμπιακού Χωριού και αιτείται απαντήσεων.
953 22/12/2020 Αναφορές με έγγραφό της ζητεί την άρση των άδικων περιορισμών μετακίνησης των κυνηγών εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αιτείται απαντήσεων.
954 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ο Σύλλογος, όπως και η Ε.Σ.Ε.Ε. διαμαρτύρονται για την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου και αιτείται απαντήσεων.
955 22/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητά να δοθεί παράταση και λύση στο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων και αιτείται απαντήσεων.
956 22/12/2020 Αναφορές με υπόμνημά της ενημερώνει σχετικά με τις προσλήψεις κωφών βαρήκοων ως μόνιμου προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες στο νόμο του ΑΣΕΠ και αιτείται απαντήσεων.
Εγγραφές: 168211 - 168220 από 217238 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16820 | 16821 | 16822 | 16823 | 16824 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ