ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226172 αποτελέσματα, σελ. 5564 από 22618
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1535 22/02/2021 Αναφορές με υπόμνημά του περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες και μηχανικοί από τις διαδοχικές καταληκτικές ημερομηνίες, που η νομοθεσία ορίζει σε μία περίοδο που όλες οι διαδικασίες αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης και περάτωσης εξαιτίας των περιορισμών, λόγω πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απάντησης.
1534 22/02/2021 Αναφορές αναγνωρίζοντας τη προσφορά των στελεχών που υπηρετούν στα πλωτά του Λ.Σ._ΕΛ.ΑΚΤ., προτείνει μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας των συναδέλφων οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως ως η "κορωνίδα" προσφοράς στη προστασία της πατρίδας μας, των θαλασσίων συνόρων μας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και αιτείται απαντήσεων.
1533 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν να μην εξαιρεθούν από τον επίσημο σχεδιασμό ύδρευσής τους από το φράγμα του Χαβρία και τονίζουν ότι το φράγμα του Χαβρία είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή της Χαλκιδικής, το οποίο σχεδιάστηκε με απώτερο σκοπό την επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω αύξησης των τουριστών που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές των Δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας της Χαλκιδικής και αιτούνται απαντήσεων.
1532 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο πέραν των δικαιούχων των ΚΑΔ 7111 και 7112 και αιτείται απάντησης.
1531 22/02/2021 Αναφορές διαμαρτύρεται για τη μη πληρωμή των υπηρεσιών αποτροπής μεταναστευτικών ροών που εκτελούν οι συνάδελφοι τους στρατιωτικοί, εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), στα σύνορα του Έβρου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την φύλαξη των συνόρων μας και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από έξι (6) μήνες και αιτείται την επίλυση του θέματος.
1530 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν να υπάρξει προτεραιοποίηση στα άτομα με αναπηρία και στο υποστηρικτικό τους περιβάλλον (ενδεικτικά για τους μαθητές και το προσωπικό των ειδικών σχολείων, τα άτομα στα ΚΔΑΠμεΑ και στα ΚΔΗΦ και το προσωπικό τους) σε σχέση με τον εμβολιασμό τους κατά του Κορωνοϊού στο σπίτι,ειδικά όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν και αιτούνται απαντήσεων.
1529 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή τους θέτουν το ζήτημα της ενίσχυσης, των εργαζομένων σε εποχικές επιχειρήσεις στα νησιά, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, και αιτούνται απαντήσεων.
1528 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον covid_19 και αιτείται απάντησης.
1527 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει σε επαγγελματίες του κλάδου της αγοράς του Βόλου η κίνηση συστημικής τράπεζας που απαιτεί από τους επαγγελματίες να αναβαθμίσουν το POS,είτε με ενοικίαση, είτε με αγορά καινούργιου μηχανήματος, με ποσό πού κυμαίνεται από 90 μέχρι 180 ευρώ συν ΦΠΑ και επιπλέον, χρεώνει τη συντήρηση του μηχανήματος από 7 έως 10 ευρώ το μήνα και επιβάλλει στον επαγγελματικό λογαριασμό έξοδα διαχείρισης 3 ευρώ το μήνα και αιτείται απαντήσεων.
1526 22/02/2021 Αναφορές με υπόμνημά τους επισημαίνουν την ανάγκη του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού για τον covid_19 των Ατόμων με Αναπηρία και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 55631 - 55640 από 226172 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5562 | 5563 | 5564 | 5565 | 5566 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ