ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226172 αποτελέσματα, σελ. 5562 από 22618
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1555 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν την επίλυση των αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της οποίας την επιστολή καταθέτουν συνημμένη και αιτούνται απαντήσεων.
1554 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή της εκφράζει την έντονη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την τοποθέτηση και λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Σκάλας Αταλάντης και Λιβανατών και τονίζεται, ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει δεκτή ενόσω η κατασκευή των παράδρομων στο Δήμο Λοκρών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τα μετωπικά διόδια της Τραγάνας ακόμη λειτουργούν και αιτείται απάντησης.
1553 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την ταλαιπωρία που υφίστανται στις μετακινήσεις τους οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60_64 ετών που αναμένουν να εμβολιαστούν καθώς καλούνται να μετακινηθούν σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από τις οικίες τους, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις δομές υγείας του Δήμου Νέας Προποντίδας και αιτείται την επίλυση του προβλήματος.
1552 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει ότι ο στόλος των Ασθενοφόρων Οχημάτων του Παραρτήματος βρίσκεται σε οριακό σημείο και η Υπηρεσία βρίσκεται απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα αυξημένα, λόγω της πανδημίας covid_19, περιστατικά και αιτείται την επίλυση του προβλήματος.
1551 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του αιτείται να λάβουν άμεσα οι δικαιούχοι καλλιεργητές των Βασιλικών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την οικονομική ενίσχυση για το 2019 και να ανακληθεί ο διοικητικός έλεγχος των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019 που διενεργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης, καθώς απαιτείται η συλλογή στοιχείων που είναι αδύνατο να συλλεχθούν μέσα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. αλλά και εξαιτίας άλλων προβλημάτων που αναλύονται λεπτομερώς στην επιστολή του συνεταιρισμού.
1550 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την ανάγκη επαναλειτουργίας του Λιμενικού Σταθμού Μαρμαρίου Εύβοιας και τονίζει ότι το Υπολιμεναρχείο Καρύστου, λόγω της υποστελέχωσής του, αδυνατεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες της περιοχής και αιτείται απάντησης.
1549 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του αιτείται να διατηρηθεί το κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Βολισσό Χίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η υλοποίηση της απόφασης για την κατάργησή του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της Βόρειας Χίου.
1548 22/02/2021 Αναφορές με δελτίο τύπου ζητεί να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, μετά την ανακοίνωση των επιλεκτικών και ανεπαρκών μέτρων στήριξης των ξεναγών, από το αρμόδιο Υπουργείο και αιτείται απαντήσεων.
1547 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει την αναγκαιότητα της παράτασης της αναστολής λειτουργίας της δια ζώσης εκπαίδευσης των Εσπερινών Σχολείων και αιτείται απάντησης.
1546 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει για τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα κρητικά οινοποιεία λόγω της πανδημίας κορονοϊού ,και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τόσο για τον κλάδο τους, όσο και για τον κλάδο των αμπελουργών, ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων και αιτείται απαντήσεων.
Εγγραφές: 55611 - 55620 από 226172 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5560 | 5561 | 5562 | 5563 | 5564 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ