ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 233646 αποτελέσματα, σελ. 8969 από 23365
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
487 09/11/2018 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τα προβλήματα που εντοπίζονται στη ένταξη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 _ 2020, τα οποία, κατά την άποψή της, οφείλονται στην απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς και αιτείται την καθιέρωση της συνεργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τους αρμόδιους φορείς, με κοινό στόχο το σχεδιασμό προγραμμάτων στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
485 09/11/2018 Αναφορές ενημερώνει για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμων, καθώς και ελλείψεων στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία και αιτείται την άμεση επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου.
490 09/11/2018 Αναφορές επισημαίνει την αναγκαιότητα μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο εισιτήριο των κινηματογράφων από το συντελεστή 24% σε 6%, όπως ισχύει για το εισιτήριο των θεάτρων υποστηρίζοντας ότι η υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνέχιση της λειτουργίας πολλών κινηματογράφων σε όλη τη χώρα, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιζήσουν.
486 09/11/2018 Αναφορές εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη δρομολογούμενη κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ακολούθως την πλήρη απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ επισημαίνει τη διατήρηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ως κατεύθυνσης στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αιτείται την κατ΄ αναλογία υιοθέτηση του παραδείγματος.
484 09/11/2018 Αναφορές παραθέτει πρόταση για την κατάθεση τροπολογίας με θέμα τη διενέργεια Δοκιμασιών (Εξετάσεων) Προσόντων και Συμπεριφοράς Υποψηφίων Οδηγών ώστε να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου "για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών" και αναδεικνύοντας τα προβλήματα που η ισχύουσα ρύθμιση επιφέρει στη διαδικασία της εκτέλεσης του εν λόγω έργου λόγω έλλειψης προσωπικού, αιτείται την επίλυση του ζητήματος.
482 09/11/2018 Αναφορές επισημαίνει την αναγκαιότητα της μόνιμης παρουσίας αστυνομικής δύναμης στην Οία στο νησί της Σαντορίνης, γιατί τους μήνες του χειμώνα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα οικοδομικών εργασιών με παράνομες μεθοδεύσεις και συμπεριφορές των εμπλεκομένων σ΄αυτές και αιτείται την επίλυση του ζητήματος προκειμένου να επιβληθεί η τάξη.
481 09/11/2018 Αναφορές αντιδρά στην άρνηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), να εγκρίνει την πρόσληψη πτυχιούχων ΑΕΙ στα ποδοσφαιρικά σωματεία είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά παρότι έχουν ¨άδεια προπονητού ποδοσφαίρου¨ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επειδή δεν έχουν την ταυτότητα προπονητή που χορηγεί η ΕΠΟ με τα δικά της κριτήρια και αιτούνται τη δικαστική τους δικαίωση.
480 09/11/2018 Αναφορές θέτει το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των πενήντα επτά αρχαιολόγων που απασχολούνται στο έργο "Ψηφιοποίηση των Κινητών Μνημείων (ΔΔΕΑΜ)" καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική παράταση των συμβάσεών τους, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας και αιτείται απαντήσεις.
483 09/11/2018 Αναφορές αιτούνται την άμεση προώθηση των διαδικασιών που προβλέπονται για την οικονομική στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας του Νομού Κυκλάδων μέσω των κρατικών ενισχύσεων της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης ή όποιων άλλων διαθέσιμων κονδυλίων προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της μελισσοκομίας καθώς τα τελευταία έτη οι μελισσοκόμοι του νομού δυσκολεύονται, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
479 09/11/2018 Αναφορές ενημερώνει για την καταστροφή σε ποσοστό 80% της ελαιοπαραγωγής, λόγω μειωμένης καρπόδεσης του ελαιοκάρπου, ως συνέπεια των χαμηλών ποσοστών βροχόπτωσης στην περιοχή και αιτείται την άμεση τεκμηρίωση της καταστροφής από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και τη χορήγηση των αναλογουσών αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Εγγραφές: 89681 - 89690 από 233646 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 8967 | 8968 | 8969 | 8970 | 8971 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ