ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 233046 αποτελέσματα, σελ. 8458 από 23305
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1035 04/04/2019 Αναφορές με υπόμνημά τους αιτούνται προς τους αρμοδίους φορείς, την ένταξη της ίδρυσης του Δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας που θα αποτελείται από τους τρεις πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, στην επικείμενη τροπολογία του Υπουργείο Εσωτερικών που προβλέπει τον διαχωρισμό δυσδιοίκητων Καλλικρατικών Δήμων.
1034 04/04/2019 Αναφορές με επιστολή του αναφέρει ότι τα τρία κρατικά κτίρια, τα οποία λειτουργούσαν ως μονάδες ιαματικού τουρισμού ως και το 2016, είναι κλειστά από διετίας, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται μια σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής και αιτείται την άμεση αναγνώριση, πιστοποίηση και λειτουργία των ιαματικών Πηγών Μεθάνων.
1033 04/04/2019 Αναφορές αιτούνται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για συναδέλφους τους που έχουν διδάξει επί σειρά ετών στα Τ.Ε.Ι. (με κριτήριο τα προσόντα τους και κυρίως τα συνολικά έτη προϋπηρεσίας) για να καλύψουν προσωποπαγείς θέσεις και θέτουν σειρά αιτημάτων ζητώντας την ικανοποίησή τους.
1032 04/04/2019 Αναφορές με επιστολή του κάνει λόγο για ενέργειες που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του μεγαλύτερου πολιτισμικού οργανισμού της χώρας, (Μέγαρο Μουσικής) ενώ θέτει σειρά ζητημάτων (οικονομικά, εργασιακά, λειτουργικά, κτιριακά κλπ) που παραμένουν άλυτα και ζητεί την άμεση επίλυσή τους.
1031 04/04/2019 Αναφορές με επιστολή του αιτείται την οριστική ακύρωση της συγχώνευσης του 9ου και του 19ου δημοτικού σχολείου Αγρινίου, ύστερα από την υπ΄αριθμόν 143833/Δ1/04.09.2017 απόφαση, με την οποία είχε ανασταλεί η τότε πρόταση συγχώνευσης για 2 έτη και υπογραμμίζει την ανάγκη να επιστρέψει η κανονικότητα στο συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον.
1030 04/04/2019 Αναφορές με υπόμνημά του αναφέρεται στην απαράδεκτη κατάσταση που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια να έρχεται ο Μάρτιος και να είναι απλήρωτοι και απαιτεί να καταβληθούν άμεσα τα χρήματά τους και να καταβάλλονται κάθε μήνα σταθερά χωρίς καμία καθυστέρηση καθώς και να αναπληρωθούν οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων.
1029 04/04/2019 Αναφορές με επιστολή του αιτείται να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διαχρονικά προβλήματα υποδομών και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα τελωνεία Δωδεκανήσου και περισσότερο της Ρόδου και της Κω.
1028 04/04/2019 Αναφορές με επιστολή του αιτείται την επαναλειτουργία του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) στην Κω.
1027 04/04/2019 Αναφορές αιτούνται τη δημιουργία χώρου μνήμης των πολιτικών εξόριστων στη Λήμνο.
1026 04/04/2019 Αναφορές αιτείται την παράταση εφαρμογής του Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Ευρυτάνες να διεκπεραιώσουν με ασφάλεια τη διαδικασία δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Εγγραφές: 84571 - 84580 από 233046 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 8456 | 8457 | 8458 | 8459 | 8460 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ