ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 231457 αποτελέσματα, σελ. 7901 από 23146
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
408 28/11/2019 Αναφορές εκφράζει τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών και φοιτούν σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και ζητούν μεταγραφή σε άλλη πόλη, θεωρώντας ότι για μια φορά ακόμη αδικούνται για τα μόλις δύο μόρια που τους αποδίδονται από το κράτος.
411 28/11/2019 Αναφορές προτείνει ο πολίτης στο χώρο της (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) να φέρνει τα ανακυκλώσιμα υλικά, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να τα πουλάει και τα λειτουργικά έξοδα και το υπόλοιπο να το ανταποδίδει στον πολίτη με την μορφή συνταξιοδοτικού συμβολαίου ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας και αιτείται απαντήσεων.
410 28/11/2019 Αναφορές με υπόμνημά τους αιτούνται την 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, έτσι ώστε να καλυφθεί και η επόμενη αντιπυρική περίοδος δεδομένου ότι οι συμβάσεις τους αρχίζουν να λήγουν στις 15/11/2019.
409 28/11/2019 Αναφορές με επιστολή της εκθέτει το πρόβλημα ότι από τον Αύγουστο του 2019, ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα την υποβολή των τιμολογίων των οικογενειακών ιατρών και επισημαίνει ότι χωρίς αυτά τα τιμολόγια δεν μπορεί να προκύψει η αντιμισθία.
412 28/11/2019 Αναφορές με επιστολή του αναφέρει πως μολονότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει καλυτερεύσει αισθητά, ωστόσο στο σημείο που διαμένει επί της οδού Χέϋδεν πολλά από τα προβλήματα παραμένουν και ζητεί την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν και αυτές οι εστίες παραβατικότητας.
414 28/11/2019 Αναφορές ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την έκδοση τίτλου παραχώρησης για το υπ αριθμ. 123 οικόπεδο στο Οικοδομικό Τετράγωνο 25 της οριστικής διανομής του συνοικισμού Δάφνης, με χρήση πλατεία και αιτείται απαντήσεων.
413 28/11/2019 Αναφορές αιτούνται την οικονομική στήριξη της Πολιτείας για την κάλυψη του κόστους αγοράς των συγγραμμάτων τους για το πρόγραμμα εξομοίωσης των πτυχίων τους που υλοποιεί το Δημοτικό Τμήμα Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
415 28/11/2019 Αναφορές με υπομνήματά τους ζητούν την στελέχωση των υπηρεσιών τους για την ικανοποίηση των καθημερινών ανελαστικών αναγκών τους για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της ταχείας και ορθής απονομής της δικαιοσύνης και αιτούνται απαντήσεων.
416 28/11/2019 Αναφορές με επιστολή τους θέτουν το θέμα της χορήγησης και σε αυτούς της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στο μισθό τους που δόθηκε σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους που υπηρετούσαν κατά την εφαρμογή του ν. 4024/2011 και πριν την 1_11_2011 στο Δημόσιο και αιτούνται απαντήσεων.
417 28/11/2019 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να δοθεί άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα των δικαστικών υπηρεσιών Ηρακλείου Κρήτης.
Εγγραφές: 79001 - 79010 από 231457 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 7899 | 7900 | 7901 | 7902 | 7903 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ