ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 229447 αποτελέσματα, σελ. 6216 από 22945
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
632 02/12/2020 Αναφορές ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές τόσο για την απρόσκοπτη νοσηλεία των ασθενών καρκινοπαθών όσο και των ασθενών που νοσούν από COVID_19 και από άλλες παθήσεις και αιτείται απαντήσεων.
633 02/12/2020 Αναφορές ζητεί την ένταξη των κλάδων Υποστηρικτικής υπηρεσίας ζωικής παραγωγής με ΚΑΔ: 1621000 και 1621005, στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων από κορονοϊό και αιτείται απαντήσεων.
634 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την διαμαρτυρία του σχετικά με την πρόθεση μείωσης του ποσοστού προσλήψεων των πολυτέκνων στο Δημόσιο και αιτείται απαντήσεων.
635 02/12/2020 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία του για το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα" και αιτείται απαντήσεων.
636 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την αναθεώρηση της απόφασης αναστολής του γραφείου συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας στη Νάουσα Πάρου, λόγω κοινωνικών αλλά και οικονομικών κριτηρίων και αιτείται την επίλυση του θέματος.
637 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να συμπεριληφθούν και οι καρπουζοπαραγωγοί στην κατηγορία των παραγωγών που θα στηριχθούν από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων
638 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό _ επισιτισμό την δύσκολη αυτή περίοδο που η χώρα έχει πληγεί από την πανδημία κορονοιού και αιτείται απαντήσεων.
639 02/12/2020 Αναφορές με δελτίο τύπου επισημαίνει τους προβληματισμούς σχετικά με τον σχεδιασμό ενδεχόμενου ανοίγματος της εστίασης και θέτονται συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, ζητά επίσης, να ενημερωθεί για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο τρίτο καθολικό κλείσιμο και παράλληλα, εστιάζει στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία covid_19 προτείνοντας δέσμη μέτρων.
640 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή της τονίζει ότι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου κρίνεται επιτακτικό αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, καθώς ο μηδενικός τους τζίρος επί τρεις εβδομάδες και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις, απειλούν την επιβίωση τους και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτές και αιτούνται απαντήσεων.
641 02/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την παράταση για την υποβολή αιτήσεων για το μέτρο 21, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα των 10 ημερών που έχει δοθεί στους παραγωγούς ελαιολάδου για να συμπληρώσουν την αίτηση τους για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο είναι περιορισμένο, προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι δικαιούχοι.
Εγγραφές: 62151 - 62160 από 229447 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 6214 | 6215 | 6216 | 6217 | 6218 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ