ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 229124 αποτελέσματα, σελ. 5982 από 22913
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1252 27/01/2021 Αναφορές με επιστολή τους εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις" και αιτούνται να ληφθούν υπόψη από την Πολιτεία.
1253 27/01/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει τη διαμαρτυρία του σχετικά με τον εσφαλμένο υπολογισμό της σύνταξής του από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και αιτείται απαντήσεων.
1254 27/01/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων του κλάδου, που είχαν ληφθεί και στο πρώτο lock down, περί χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων.
1255 27/01/2021 Αναφορές με ομόφωνη απόφασή του επισημαίνει την ανάγκη ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου και αιτείται απαντήσεων.
1256 27/01/2021 Αναφορές με επιστολή του κάνει έκκληση για στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου της Ψερίμου και εξέταση της δυνατότητας για άμεσο διορισμό Αγροτικού Ιατρού και αιτείται απαντήσεων.
1257 27/01/2021 Αναφορές με έγγραφο του αναφέρεται σε απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας για επιχείρηση και αιτείται απαντήσεων.
1258 27/01/2021 Αναφορές με έγγραφό της ενημερώνει σχετικά με το κλείσιμο τραπεζικού υποκαταστήματος στην πόλη της Σκύδρας και αιτείται απαντήσεων.
1259 27/01/2021 Αναφορές με έγγραφό της διαμαρτύρεται για την απαγόρευση του κυνηγιού στα πλαίσια της προστασίας από την διασπορά του κορονοϊού, παραθέτει τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ζητεί την επανεξέταση της απαγόρευσης από την πολιτεία.
1260 27/01/2021 Αναφορές με έγγραφό τους καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του Οδηγού «Εξοικονομώ Β’ κύκλου 2019» προς την κατεύθυνση που βασικό στόχο έχει την αντικατάσταση ενός άδικου και χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση συστήματος επιλογής με βάση την χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων που αφορούν την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ _ Αυτονομώ», με ένα απλό, αξιοπρεπές και δίκαιο σύστημα μοριοδότησης και τελικά επιλογής των αιτήσεων, για το παραπάνω πρόγραμμα και αιτούνται απαντήσεων.
1261 27/01/2021 Αναφορές με έγγραφο της, ενημερώνει σχετικά με θέματα που αντιμετωπίζουν λόγω των επιπτώσεων του 2ου κύματος της πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων.
Εγγραφές: 59811 - 59820 από 229124 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5980 | 5981 | 5982 | 5983 | 5984 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ