ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216968 αποτελέσματα, σελ. 3609 από 21697
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
467 19/11/2021 Αναφορές με επιστολή τους ενημερώνουν σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων που βρίσκονται στις 23 κοινότητες του Δήμου Διδυμοτείχου, και αιτούνται απάντησης.
468 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό του ζητεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να ενημερώσει σχετικά την κατάσταση της Νοσοκομειακής Μονάδας Έδεσσας του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, και αιτείται απάντησης.
469 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό της θέτει πρόταση για τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας αναφορικά με το στελεχιακό δυναμικό των επιμελητηρίων, και αιτείται απάντησης.
470 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό που υπογράφουν ενημερώνουν σχετικά με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας που φοιτούν και ζητούν την άμεση υλοποίηση τους, και αιτείται απάντησης.
471 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό της καταθέτει τις παρατηρήσεις της επί των νέων υγειονομικών μέτρων αναφορικά με το λιανεμπόριο, και αιτείται απαντήσεων.
472 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό της καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του προγράμματος «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και ζητεί παράταση για την διαπεραίωση τους, και αιτείται απάντησης.
473 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό της καταθέτει τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου νόμου του αρμόδιου Υπουργείου για τα θέματα της Ομοσπονδίας, και αιτείται απάντησης.
474 19/11/2021 Αναφορές με έγγραφό της παρεμβαίνει με παρατηρήσεις επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου «Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων» που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, και αιτείται απαντήσεων.
475 19/11/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει ότι η διάρκεια της πανδημίας, που εκτείνεται περισσότερο σε συνδυασμό με τα νέα αναγκαστικά μέτρα για τον περιορισμό της καθώς και οι υπερβολικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων δημιουργώντας τους οικονομική ασφυξία και ζητεί απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση επιστροφής της «επιστρεπτέας προκαταβολής», και αιτείται απάντησης.
476 19/11/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την έντονη ανησυχία για την διακοπή των δειγματοληψιών από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Λήμνου, λόγω έλλειψης προσωπικού, και αιτείται απάντησης.
Εγγραφές: 36081 - 36090 από 216968 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 3607 | 3608 | 3609 | 3610 | 3611 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ