ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217409 αποτελέσματα, σελ. 3507 από 21741
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1082 14/01/2022 Αναφορές με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγωνία του σχετικά με τη δραματική πτώση των εσόδων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, και ζητεί την λήψη μέτρων ενίσχυσης από την πολιτεία, και αιτούνται απάντησης.
1083 14/01/2022 Αναφορές επισημαίνει το πιεστικό πρόβλημα της συνεχιζόμενης υπολειτουργίας των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη, η οποία οδηγεί πλέον στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, των αυξημένων απαιτήσεων σε μέτρα προφύλαξης με την ταυτόχρονη τραγική μείωση των εσόδων, αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων υπέρογκων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας αλλά και προμήθειας αναλώσιμων αγαθών, ζητεί τη λήψη μέτρων, και αιτούνται απαντήσεων.
1084 14/01/2022 Αναφορές επισημαίνουν ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές και οξυμένες ανάγκες των πολιτών, εν μέσω της πανδημίας Covid_19 και των αυξημένων κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Όμικρον», και αιτείται απάντησης.
1085 14/01/2022 Αναφορές το οποίο επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η άμεση κρατική παρέμβαση και ενίσχυση για την επιβίωση των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του νομού Δράμας, και αιτείται απαντήσεων.
1086 14/01/2022 Αναφορές με επιστολές τους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους σχετικά με τους οπλίτες θητείας, για τους οποίους δεν ακολουθούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι που ισχύουν για τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την είσοδό τους στις Μονάδες, ακόμα και σε περιπτώσεις που ενδεχομένως είναι και ανεμβολίαστοι, και αιτούνται απαντήσεων.
1087 14/01/2022 Αναφορές εκφράζουν την διαμαρτυρία τους σχετικά με τον διαχωρισμό των αιρετών πυροσβεστικών υπαλλήλων σε ότι αφορά τις μεταθέσεις τους, εκτός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας όπου εκλέγονται, με αποτέλεσμα την μη ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους, και αιτείται απαντήσεων.
1088 14/01/2022 Αναφορές με επιστολή τους σχετική με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας, τονίζουν ότι οι εν λόγω δομές είναι οι δυο μοναδικές δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, που εξυπηρετούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Πατρέων και της βόρειας Ηλείας, καλύπτοντας καθημερινά ιατρεία ασθενών, επισκέψεις σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών (κοινοτικών) ιατρείων και εφημερίες, και αιτούνται απάντησης.
1089 14/01/2022 Αναφορές με επιστολές τους ενημερώνουν σχετικά με την ελλιπή επάνδρωση από Ιατρό Ειδικότητας Καρδιολόγου στο 219 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), και αιτούνται απαντήσεων.
1090 14/01/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί τη δωρεάν χορήγηση self tests και για τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα, και αιτείται απαντήσεων.
1091 14/01/2022 Αναφορές με επιστολή του ζητεί απαντήσεις για την κωλυσιεργία εξυγίανσης των Ναυπηγείων καθώς και για την δημόσια δέσμευση των αρμόδιων αρχών για την κατασκευή των 3 από τις 4 κορβέτες σε Ελληνικά Ναυπηγεία, και αιτείται απαντήσεων.
Εγγραφές: 35061 - 35070 από 217409 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 3505 | 3506 | 3507 | 3508 | 3509 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ