ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 230364 αποτελέσματα, σελ. 12588 από 23037
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
533 26/11/2015 Αναφορές αιτείται την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
532 26/11/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη συνεχή υποβάθμιση της Υλίκης, σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις.
531 26/11/2015 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην εταιριία.
530 26/11/2015 Αναφορές αιτείται τη διάθεση μηχανημάτων από τη μονάδα μικτών ομάδων μηχανημάτων ανασυγκρότησης (ΜΟΜΑ) του στρατού για την αποκατάσταση της αγροτικής και δασικής οδοποιϊας και για την δημιουργία αντιπλημμυρικών τάφρων.
528 26/11/2015 Αναφορές αιτείται τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών αναπήρων από πλειστηριασμούς, καθώς και των οικογενειακών προστατών προσώπων με αναπηρία.
529 26/11/2015 Αναφορές αιτείται τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες της δημοτικής κοινότητας από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στις 22_11_2015.
527 26/11/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρει ότι το νησί Πάτροκλος που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο βαρύνεται με διάφορα σκάνδαλα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με ¨ατυχείς¨ απόπειρες αγοραπωλησιών, με παράνομες ιχθυοκαλλιέργιες και με ελλεπή στοιχεία ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
525 26/11/2015 Αναφορές αιτέιται τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών αναπήρων από πλειστηριασμούς, καθώς και των οικογενειακών προστατών προσώπων με αναπηρία.
524 26/11/2015 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην πληροφορία ότι παραπέμφηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κρίση περί της συνταγματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού του 2012 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής Siemens.
526 26/11/2015 Αναφορές παραθέτει τις απόψεις του σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων επιχειρηματιών, την οικονομική επιβίωση των τελευταίων και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και την αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Εγγραφές: 125871 - 125880 από 230364 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12586 | 12587 | 12588 | 12589 | 12590 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ