ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 229893 αποτελέσματα, σελ. 6551 από 22990
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3091 01/03/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση θέματος που αφορά την απαλλαγή των κρατήσεων και τη φορολόγηση των συντάξιμων αποδοχών του μηνός Φεβρουαρίου 2013.
3083 01/03/2013 Αναφορές αιτείται την εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ για την άμεση προκήρυξη προγράμματος, με στόχο τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης.
3116 01/03/2013 Αναφορές αιτείται την ανάκληση των διατάξεων του σχεδίου /Αθηνά/, που αφορούν τα ΤΕΙ Αιγαίου και Πατρών καθώς και την ανάδειξη της Αχαΐας, ως Εκπαιδευτικό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
3090 01/03/2013 Αναφορές αιτούνται την επίλυση θεμάτων που αφορούν στην ακτοπλοϊα, στον τουρισμό, στην υγεία, στην παιδεία, στην τοπική διοίκηση και στη φορολογία των εν λόγω νησιών.
3068 01/03/2013 Αναφορές αιτείται την κάλυψη των ελλείψεων στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του.
3066 01/03/2013 Αναφορές αιτείται την αφαίρεση δύο διατάξεων που αφορούν το θέμα του εθελοντισμού στην Πολιτική Προστασίαα, από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη /Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας/.
7895 01/03/2013 Ερωτήσεις Δειγματοληπτική γεώτρηση στην περιοχή του ΧΥΤΑ Γραμματικού
3110 01/03/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την αδιαφορία της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αντιμετώπισης της ασθένειας του τέκνου της.
3112 01/03/2013 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να απολυθούν οι εργαζόμενοι της προκήρυξης 9κ του ΑΣΕΠ και να αντικατασταθούν από αυτούς της 8κ.
3086 01/03/2013 Αναφορές αιτείται τη χορήγηση συντάξεως σε ανασφάλιστους υπερήλικες παλλινοστούντες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ..
Εγγραφές: 65501 - 65510 από 229893 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 6549 | 6550 | 6551 | 6552 | 6553 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ