ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226777 αποτελέσματα, σελ. 22677 από 22678
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2443 20/01/2026 Ερωτήσεις Αναγκαία η ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας και του προαυλίου του Γ.Ν. Βενιζέλειο ? Πανάνειο.
189/2442 20/01/2026 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, αμεροληψίας και επάρκειας των ελέγχων υγείας και ασφάλειας στο εργοτάξιο του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού.
2441 20/01/2026 Ερωτήσεις Χορήγηση ενίσχυσης de minimis σε ρυζοπαραγωγούς Σερρών λόγω ζημιών της καλλιεργητικής περιόδου 2025.
2440 20/01/2026 Ερωτήσεις Για την προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης εστιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Ξάνθης.
2439 20/01/2026 Ερωτήσεις Η απουσία ελικοπτέρου Super Puma από τη Λήμνο αποκαλύπτει σοβαρά ζητήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας διάσωσης.
2438 20/01/2026 Ερωτήσεις Η Συμφωνία ΕΕ _ Mercosur είναι μια απειλή για το ελληνικό ρύζι και το ελληνικό μέλι ενώ υπονομεύει την εθνική επισιτιστική αυτάρκεια
2437 20/01/2026 Ερωτήσεις Επικείμενο κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος ΕΛΤΑ Αμυνταίου _ περαιτέρω αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία.
2436 20/01/2026 Ερωτήσεις Νέο επιτελικό φιάσκο με τις προπληρωμένες κάρτες της ΔΥΠΑ: Χιλιά_δες άνεργοι χωρίς επίδομα και χωρίς εισόδημα για μήνες.
2435 20/01/2026 Ερωτήσεις Για την υποστελέχωση και απαξίωση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αττικής, που θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους και λαό και για την στελέχωση των φραγμάτων Ευήνου και Μόρνου.
2434 20/01/2026 Ερωτήσεις Υποστελέχωση και εν γένει αποδιοργάνωση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας σε όλη την Ελλάδα _ σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια στην εργασία και τα εργατικά ατυχήματα.
Εγγραφές: 226761 - 226770 από 226777 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 22675 | 22676 | 22677 | 22678 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ