ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216919 αποτελέσματα, σελ. 3595 από 21692
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1559 06/04/2015 Ερωτήσεις Δημιουργία Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης σε Κω και Ρόδο και νέων κτιριακών υποδομών για τη στέγασή τους με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων
1559 30/11/2015 Ερωτήσεις Έρχονται λουκέτα σε εστίαση και αναψυχή, στην περιοχή της Αιγιάλειας
1559 28/03/2016 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των Δικηγόρων της Πάτρας.
1559 28/11/2016 Ερωτήσεις Η Σόφια στέλνει πίσω τους λαθρομετανάστες!
1559 23/03/2017 Αναφορές το οποίο υποστηρίζει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης κινδυνεύουν με λουκέτο στη δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω του ψηφισμένου χωροταξικού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
1559 27/11/2017 Ερωτήσεις 'Η Vivartia απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το ποια θυγατρική της ανέλαβε τη Forky, ποιό το τίμημα της συμφωνίας, εάν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της κλπ. Μήπως όμως ένας ενδεχόμενος έλεγχος από τις φορολογικές αρχές θα οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον φόρων;'
1559 26/04/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις " Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας αποκάλυψε , ότι η παναμέζικη εταιρία Velvet Success, που είχε συμμετάσχει πέρυσι με 799.918 ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Zeus+Dione της κυρίας Γκραμπόφσκι_Μητσοτάκη, έχει χρηματοδοτήσει και έναν όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης¨.
1559 14/09/2018 Ερωτήσεις «Με μόλις τέσσερα "γερασμένα" ασθενοφόρα καλείται το ΕΚΑΒ Καλαμάτας να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών»
1559 29/10/2019 Ερωτήσεις Άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Αστυνομικού Τμήματος Ζωγράφου σε προσωπικό και αστυνομικό όχημα (περιπολικό).
1559 12/01/2012 Αναφορές αιτείται την αναστολή εκκαθάρισης του Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 και 2011 για τα εκκαθαριστικά που περιλαμβάνουν ακίνητα στον Κάμπο.
Εγγραφές: 35941 - 35950 από 216919 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 3593 | 3594 | 3595 | 3596 | 3597 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ