ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217311 αποτελέσματα, σελ. 3521 από 21732
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1542 24/04/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις "Πρωτόγνωρη κρίση στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία".
1542 14/09/2018 Ερωτήσεις «Πλήγμα για τα ακριτικά νησιά της Λέρου και της Ρόδου ο αλόγιστος αποχαρακτηρισμός των σχολείων από "δυσπρόσιτα"»
1542 29/10/2019 Ερωτήσεις Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής.
1542 13/05/2020 Αναφορές με επιστολή τους ζητούν να γίνει άμεσα από τους αρμόδιους φορείς η εκτίμηση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση της 14ης Ιουνίου 2019 και αιτείται απαντήσεων.
1542 22/02/2021 Αναφορές με επιστολή του παραθέτει μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιφέρει στα μέλη του αλλά και γενικότερα στον εμπορικό κόσμο το νέο γενικό lockdown και ζητά από τις αρμόδιες αρχές την οικονομική συνδρομή για αγορά εμπορευμάτων, την εξόφληση ενοικίων, αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των ιδιοκτητών των εμπορικών επιχειρήσεων και αιτείται απαντήσεων.
1542 29/11/2021 Ερωτήσεις Ανάγκη στοχευμένης στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων, ορεινού και ημιορεινού όγκου, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία
1542 16/02/2022 Αναφορές με επιστολή του καταθέτει τις προτάσεις του για τα άμεσα μέτρα που κρίνουν αναγκαία, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής από τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στον πρωτογενή τομέα της χώρας, και αιτείται απαντήσεων.
1542 23/12/2022 Ερωτήσεις Να λειτουργήσει πλήρως και άμεσα η εφαρμογή "ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0" για την πάταξη της νοθείας στο γάλα.
1542 22/03/2023 Αναφορές Αύξηση οργανικών θέσεων στις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις του Ν. Έβρου
1542 03/11/2023 Ερωτήσεις Η κυβέρνηση τορπιλίζει και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που έχει απομείνει. Θα τηρήσει αυτά για τα οποία η ίδια έχει δεσμευτεί;
Εγγραφές: 35201 - 35210 από 217311 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 3519 | 3520 | 3521 | 3522 | 3523 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ