ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ (Ολομέλεια), Συνεδρίαση: ΡΙΗ΄ 11/05/2010

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΗ΄
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 11 Μαΐου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.01΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Βουλευτής Κερκύρας κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους τα εξής:
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμπορο-επαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου ζητεί τη δρομολόγηση ταχύπλοων σκαφών στις ακτοπλοϊκές γραμμές από Πειραιά και Ραφήνα προς Πάρο-Αντίπαρο.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ζητεί τη νομοθετική ρύθμιση της διατήρησης της αυτόνομης λειτουργίας του.
Οι Βουλευτές κα. Διαμάντω Μανωλάκου και κ. Σταύρος Σκοπελίτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ζητεί τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στα προϊόντα και τα καθιστούν μη ανταγωνιστικά.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φαλαισίας Αρκαδίας ζητεί την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων οδοποιίας στην περιοχή του.
Η Βουλευτής Έβρου κ. Όλγα Ρεντάρη-Τέντε κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Έβρου ζητεί την άμεση τοποθέτηση ελεγκτή οδοντιάτρου για τη θεώρηση των εντολών ασφαλισμένων του Δημοσίου στην Αλεξανδρούπολη.
(GM)


BA
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητά από το Σώμα την έγκριση χορήγησης άδειας απουσίας του στο εξωτερικό για μία ημέρα 11-12/5/2010.
Εγκρίνει το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το Σώμα ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Επίσης, ο Βουλευτής κ. Χρήστος Αηδόνης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητά από το Σώμα να του δοθεί άδεια απουσίας του από τις εργασίες της Βουλής για το διάστημα από τις 11 μέχρι και τις 16 Μαΐου λόγω μετάβασής του στο εξωτερικό.
Εγκρίνει το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το Σώμα ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Α. Αναφορές-Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου:
Η με αριθμό 5862/9-2-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση δημοπράτηση και κατασκευή των φραγμάτων Αμιρών-Αγ. Βασιλείου και Καλαμίου στο Νομό Ηρακλείου δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Η με αριθμό 7946/23-3-2010 Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη νομιμοποίηση δαπανών και άρση καταλογισμών σε Νομάρχες, Δήμους κ.α. δεν θα συζητηθεί λόγω αναρμοδιότητας.
Τρίτη είναι η με αριθμό 8470/8-4-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την υποστήριξη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Η ερώτηση του Βουλευτή κ. Χαραλάμπους σε περίληψη έχει ως εξής:
«Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, το άλλοθι της Κυβέρνησης για τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων με στόχο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το στραγγαλισμό κάθε έννοιας δικαιώματος τους οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σπρώχνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην οικονομική ανέχεια, την ανεργία και το περιθώριο. Μεγάλες ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που από τη μία επιδιώκουν τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της χρήσης –οι οποίες αναζητούνται στις αντιλαϊκές πολιτικές- και από την άλλη προωθούν πολιτικές νάρκωσης, κατάργησης των στεγνών προγραμμάτων και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Αυτές οι επιλογές ενισχύονται από πολιτικές δίωξης εις βάρος των εξαρτημένων που εξαγγέλλει κάθε τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Τώρα σε μία προσπάθεια να δείξει κοινωνικό πρόσωπο σε μία περίοδο κατάργησης κάθε δικαιώματος των εργαζομένων το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης με κακοδιαχείριση και αλόγιστες και άσκοπες σπατάλες οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,3 εκατομμύρια ευρώ ήταν μόνο οι δαπάνες φύλαξης του ΟΚΑΝΑ (για να φυλάνε ποιόν άραγε;) αντί να δοθούν σε προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η προσπάθεια για την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων, των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ, το οποίο πλήττεται ήδη από την περικοπή της επιχορήγησης του και την απαγόρευση κάθε πρόσληψης. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποδείξει 27 χρόνια τώρα ότι μπορεί να παρέχει αποτελεσματικό έργο με ορθή διαχείριση δίνοντας βοήθεια σε χιλιάδες χρήστες και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα. Η ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ αποδεικνύει περίτρανα τις προσπάθειες για την υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων και τον περιορισμό της κοινωνικής επανένταξης με στόχο τη νάρκωση των λαϊκών στρωμάτων.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
-Τι θα κάνει για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ; Θα δοθεί η αντίστοιχη αύξηση που δίνεται στον ΟΚΑΝΑ ή θα προχωρήσει σε περικοπές;
-Πως θα υποστηριχθεί το ΚΕΘΕΑ με προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στα πιεστικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας 10 διαφορετικών πόλεων;
-Τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι υπέστησαν δραματικές περικοπές στο πλαίσιο της πολιτικής εξόντωσης των εργαζομένων;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτεινή Γεννηματά.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριοι Βουλευτές, κύριε Χαραλάμπους, θα ήθελα πριν από όλα και εξ’ αρχής να αρνηθώ κατηγορηματικά όλες αυτές τις γενικές κατηγορίες που διατυπώνονται με την ερώτησή σας αλλά και την απίστευτα ισοπεδωτική κριτική που ασκείτε στην κυβέρνησή μας.
Θέλω να πω ότι όλα όσα αναφέρατε ακόμα και για την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ, είναι η Κυβέρνησή μας, είμαστε εμείς που αναδείξαμε ακριβώς, γιατί πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν διατεθεί για προγράμματα για ανθρώπους που υποφέρουν, για τη στήριξή τους, για την επανένταξή τους και όχι να σπαταλούνται με αυτήν την πελατειακή και ρουσφετολογική αντίληψη που κυριάρχησε τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οδήγησε όχι μόνο τον ΟΚΑΝΑ αλλά την Ελλάδα στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.
PM















(1GM)
Θέλω λοιπόν να πω εδώ ότι όλους αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες που έχουμε αναλάβει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, έχουμε καταθέσει πολύ σημαντικό δείγμα γραφής για το πόσο σημαντικό είναι για μας το ζήτημα των ναρκωτικών. Και μόνο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό αναδεικνύει πόσο ψηλά έχουμε εμείς ως πολιτική προτεραιότητα στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το συγκεκριμένο θέμα. Ανέλαβε τον διυπουργικό συντονισμό ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει σωστά μία ολόκληρη αλυσίδα δράσεων που ξεκινά από την πρόληψη, τη θεραπεία και καταλήγει στην κοινωνική επανένταξη όλων αυτών των ανθρώπων και δεν αρκεί να βλέπουμε κάθε φορά αποσπασματικά και από μία μόνο οπτική γωνία τα πράγματα. Σε συνεργασία με τους δύο βασικούς φορείς, δηλαδή τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, έχουμε κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς τη διατήρηση αλλά και την εξυγίανση των δυνάμεων που διαθέτουμε για τη δύσκολη αυτή μάχη.
Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να σας πω ότι αντιμετωπίσαμε τα συσσωρευμένα χρέη του ΟΚΑΝΑ, εξοφλήσαμε τα χρέη στα κέντρα πρόληψης και εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από αυτόνομο κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό. Σας θυμίζω εδώ ότι παρέμεναν έως και επτά μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης. Σήμερα δεν υπάρχει απλήρωτος εργαζόμενος.
Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα που θέτετε αποκλειστικά για το ΚΕΘΕΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι πετύχαμε την εξαίρεσή του, όπως και για τον ΟΚΑΝΑ, όπως και για τα κέντρα πρόληψης, πολύ πριν καταθέσετε ο ίδιος την ερώτηση. Δεν αμφισβητώ την ευαισθησία κανενός και ιδιαίτερα των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά από μόνοι μας ταυτόχρονα ζητήσαμε την εξαίρεση και του ΚΕΘΕΑ από τη μείωση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού του κατά 10%. Το πετύχαμε αυτό, έχουμε τη θετική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε την πίστωση με τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά και τη σχετική απόφαση που έχουμε στα χέρια μας στη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης και του ΚΕΘΕΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα «στεγνά» προγράμματα και στα υποκατάστατα. Είναι σχεδόν το ίδιο ποσό που λαμβάνουν και το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ. Πιστεύουμε ότι προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες, αλλά εξίσου σημαντικές και για τους χρήστες και για τους θεραπευόμενους και για τις οικογένειές τους και γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε μάχη μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτεινή Γεννηματά καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κύριος Χαραλάμπους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχω στα χέρια μου επιστολή του ΚΕΘΕΑ προς το Υπουργείο σας με ημερομηνία 19 Απριλίου μέσα από την οποία το ΚΕΘΕΑ εκφράζει την ανησυχία του γιατί όχι μόνο δεν το στηρίζετε οικονομικά, αλλά ουσιαστικά προχωρείτε και στο να κρατήσετε τη μη εξαίρεσή του με το 10% κράτησης από την επιδότηση που μέχρι τότε έπαιρνε. Χαίρομαι που η ερώτησή μας προκάλεσε την επιπλέον επιδότηση και του ΚΕΘΕΑ.
Κυρία Υφυπουργέ, εμείς λέμε ότι τα ναρκωτικά ουσιαστικά είναι ένα προϊόν το οποίο αναπτύχθηκε με αιτία και όχι αφορμή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που τελευταία λαμβάνει η Κυβέρνηση ουσιαστικά αποτελούν το έναυσμα για να «σπρώχνουν» τους νέους προς τα ναρκωτικά μέσα από την ανεργία, μέσα από την απελευθέρωση των απολύσεων, μέσα από την αβεβαιότητα.
Τι κάνει η Κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση; Ενισχύει τον ΟΚΑΝΑ για τον οποίο, κυρία Υφυπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εσείς η ίδια ενημερώσατε πριν ένα μήνα περίπου την αρμόδια Επιτροπή στην οποία εσείς μιλήσατε για κακοδιαχείριση, εσείς είπατε για τα εκατομμύρια τα οποία σπαταλήθηκαν για φύλαξη κ.λπ..
(BS)

01PM
Δεν ήμασταν εμείς που το μάθαμε ξαφνικά και το φέραμε στην επιφάνεια. Επομένως, ο ΟΚΑΝΑ υπήρχε πάντα. Δεν έγινε μόνο επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να αυξήθηκε η κακοδιαχείριση επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, ένας οργανισμός ο οποίος ονομάζεται Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών και ουσιαστικά με τις κυβερνητικές πολιτικές υποβιβάστηκε σε έναν οργανισμό χορήγησης μόνον υποκαταστάτων, κατά την άποψή μας, ακολουθεί στραβό δρόμο. Και εμείς δεν συμφωνούμε. Λέμε ότι τα υποκατάστατα θα πρέπει να δίνονται μόνο σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις. Τα στεγνά προγράμματα είναι εκείνα που φέρουν τη θεραπεία και όχι η υποκατάσταση.
Επομένως, το ΚΕΘΕΑ έπρεπε να στηριχθεί. Παρ’ όλα αυτά εντάχθηκε στις περικοπές, άσχετα με τα σημερινά ευχάριστα, αν θέλετε, νέα που μας φέρνετε. Το ΚΕΘΕΑ δεν χρειάζεται την δική μου συνηγορία για τις πολλαπλές δράσεις που έχει αναπτύξει. Μόνο το 2009, πολύ γρήγορα μπορώ να σας πω, ότι 1500 άτομα, χρήστες, παρακολούθησαν εντάχθηκαν και παρέμειναν στις θεραπευτικές του κοινότητες για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Τρεις χιλιάδες έφηβοι χρήστες και ενήλικες παρακολούθησαν τους 23 συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΘΕΑ. Έξι χιλιάδες γονείς ή άτομα συγγενικά χρηστών παρακολούθησαν τα προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ. Δημιουργήθηκαν καινούρια προγράμματα στεγνά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στα Γιάννενα και την Καβάλα. Και όλα αυτά ουσιαστικά με κρατική στήριξη μόνο 24 εκατομμύρια και άλλα 6 εκατομμύρια με δικούς τους πόρους.
Επειδή είμαι από την Κέρκυρα θα σας πω ότι εδώ και δυο χρόνια έχει γίνει πανκερκυραϊκό αίτημα ομόφωνο -από τους νομαρχιακούς συμβούλους, από τα 13 δημοτικά συμβούλια, από όλους τους φορείς της Κέρκυρας- προς το ΚΕΘΕΑ για να δημιουργηθεί στεγνό πρόγραμμα στην Κέρκυρα και βέβαια λόγω, αν θέλετε, οικονομικών δυσκολιών ακόμα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι τουλάχιστον αντίστοιχα με τον ΟΚΑΝΑ πρέπει να στηρίζεται και να είναι στην προσοχή της Κυβέρνησης και το ΚΕΘΕΑ. Εμείς, αν αυτά που είπατε ισχύουν, θα χαιρετίζουμε κάθε θετικό βήμα της Κυβέρνησης. Και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Καταθέσατε και θα πάρω, βέβαια, την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αν κατάλαβα καλά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε και εμείς και τον ερωτώντα Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους.
Παρακαλούμε την Υπουργό να πάρει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Χαραλάμπους, είναι νομίζω απόλυτα κατανοητό ότι η ερώτησή σας έχει ήδη απαντηθεί. Τουλάχιστον ως προς το οικονομικό σκέλος έχει εξαντληθεί. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνησή μας αυτές τις δύσκολες ώρες στηρίζει εξίσου και τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ αλλά και τα κέντρα πρόληψης.
Και θέλω να πω εδώ ότι εμείς δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα δυο προγράμματα, στα στεγνά και στα υποκατάστατα. Και ρωτώ πραγματικά, κύριε Χαραλάμπους -και μου κάνει εντύπωση- ποια είναι η γνώμη σας και ποια είναι η γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και τι απαντάτε στους 6.000 ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ. Τι απαντάμε λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Ότι πρέπει να κρατήσουμε μόνο τα στεγνά προγράμματα;
Εμείς, λοιπόν, κύριε Χαραλάμπους, σας λέω ότι δεν κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να στηρίξουμε τους χρήστες, τις οικογένειές τους, να στηρίξουμε την πρόληψη, να στηρίξουμε τον ΟΚΑΝΑ, να τον εξυγιάνουμε. Να στηρίξουμε και το ΚΕΘΕΑ που έχει ένα δίκτυο πανελλαδικό. Και είναι πραγματικά μια δομή, ένας φορέας με διεθνή αναγνώριση και δεν χωράει καμία αμφιβολία σ’ αυτό το ζήτημα.
Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι το θέμα αυτό βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου μας.
Και για να καθησυχάσω τις όποιες ανησυχίες ή καχυποψίες μπορεί να έχετε, κύριε Χαραλάμπους, σας πληροφορώ ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στην είσοδο περισσότερων χρηστών σε προγράμματα θεραπείας. Επεκτείνουμε για τον λόγο αυτό τα προγράμματα street work με σκοπό να προστατέψουμε τους χρήστες από κινδύνους αλλά και να τους ωθήσουμε μέσω της ενημέρωσης στη θεραπεία, είτε των στεγνών προγραμμάτων, είτε αυτών με υποκατάστατα.
(ST)



(BS)
Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μειώσουμε και το φαινόμενο της κοινωνικής όχλησης στους δρόμους των πόλεων και ειδικά της Αθήνας και του Πειραιά που ξέρω ότι υπάρχει σημαντικό θέμα.
Προσπαθούμε να μειώσουμε τη λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ μέσα από τη συνταγογράφηση των σταθεροποιημένων χρηστών, ώστε να απελευθερωθούν θέσεις, αλλά και με το άνοιγμα νέων μονάδων στα νοσοκομεία και ειδικά στην περιφέρεια, γιατί η ανισοκατανομή των μονάδων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Προχωράμε στην ίδρυση των δύο τελευταίων κέντρων πρόληψης που χρειάζονται για να καλυφθεί το σύνολο της Επικράτειας, δηλαδή στην Δράμα και στο Λασίθι. Έχουν γίνει ήδη όλες οι επαφές και με τους νομάρχες και με τους δημάρχους της περιοχής αλλά και με τους Βουλευτές και είμαστε έτοιμοι άμεσα να ξεκινήσουμε και εκεί τη λειτουργία τους. Παράλληλα, εντείνουμε την προσπάθειά μας για λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές. Είμαστε σε συνεργασία γι’ αυτό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και σχεδιάζουμε την πιλοτική λειτουργία δικαστηρίων ναρκωτικών στην κοινότητα σε δύο περιοχές της χώρας όπου θα προσφέρονται πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές σε χρήστες ουσιών με μικροπαραβατικότητα για να διευκολύνεται έτσι και η σχετική δικαστική παραπομπή.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι προχωράμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεχή και υποχρεωτική ενσωμάτωση στο ωριαίο πρόγραμμα των προγραμμάτων αγωγής υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των εξαρτήσεων, της σχολικής επιθετικότητας, την εξάρτηση από το διαδίκτυο αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές και οι οικογένειές τους και δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους μας, όλη τη χώρα και με αφορμή την ερώτηση του συναδέλφου κ. Χαραλάμπους ακούσαμε πραγματικά ενδιαφέρουσες πολιτικές και αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Η με αριθμό 1607/26-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το παλαιό αεροδρόμιου του Ελληνικού δεν συζητείται λόγω κωλύματος Υπουργού.
Από το δεύτερο κύκλο των αναφορών - ερωτήσεων η με αριθμό 7913/22-3-2010 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης του Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν συζητείται επίσης λόγω κωλύματος Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων και διακόπτουμε δι’ ολίγον.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(PS)
(01ST)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των σχεδίων νόμων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις». 
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Ερωτάται το σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.

(AS)
PS
Επανερχόμαστε στη ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».
Κυρία Υπουργέ της Παιδείας, έχετε κάποιες βελτιώσεις να καταθέσετε;
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Στην τροπολογία υπ’ αριθμόν 81/5 ενσωματώνεται στο άρθρο 6 ως εξής: «Στην υποπαράγραφο α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α΄), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2008 (ΦΕΚ 159 Α΄), προστίθενται περιπτώσεις ιε΄και ιστ΄ως εξής:
«ιε) Στις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης ΤΕΕ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ),
ιστ) Στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).»
Στην υποπαράγραφο β΄ της ίδιας παραγράφου προστίθενται περιπτώσεις vii) και viii) ως εξής: «vii) Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα ΤΕΕ του ΟΤΕΚ,
viii) Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση προγραμμάτων για ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης.»
2. Στην περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 45, η λέξη «Κολλεγίου» αντικαθιστάται από τη λέξη «Κέντρου».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Παρακαλώ να κατατεθούν στα Πρακτικά και να διανεμηθούν.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες τροπολογίες, οι οποίες έχουν ως εξής:


























ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό στο σύνολο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» ως διανεμήθηκε με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της κυρίας Υπουργού;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν κατ’ άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 5 Μαΐου 2010 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δύο συνεδριάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Κύριε Υπουργέ, πριν σας δώσω το λόγο, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σπυρίδων Χαλβατζής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Αντώνιο Σκυλλάκο.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδής Βορίδης αναφορικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ορίζει ως Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Αθανάσιο Πλεύρη και ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συζητείται σήμερα, ορίζει Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Νικόλαο Τσούκαλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την έναρξη της συζήτησης και αξιοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις συναδέλφων κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα καταθέσω ένα κείμενο με τροποποιήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις.




ΡΕ













(1AS)
Το κείμενο αυτό θα δοθεί τώρα στην υπηρεσία, ώστε αμέσως να διανεμηθεί σε όλους τους συναδέλφους, για να το έχουν υπ’ όψιν τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συζητήσεως.
Επιθυμώ, όμως, κυρία Πρόεδρε, για ορισμένα απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο σύντομο σημείωμα, που θα μοιραστεί σε λίγο στις κυρίες και στους κυρίους συναδέλφους, να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις. Αποσύρω, παραδείγματος χάρη, την παράγραφο 4 του άρθρου 1, παράγραφο με την οποία επιφέραμε μερική τροποποίηση στη σύνθεση της Επιτροπής υπό τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία ελέγχονταν, πλην των κοινοβουλευτικών προσώπων, όλες οι άλλες δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Θέλω να εξηγήσω γιατί την αποσύρω. Διότι η Κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί άμεσα δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του «πόθεν έσχες», ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, όπως συνεννοήθηκα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα ακόλουθα: Πρώτον, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλα τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, δηλαδή από όσους έχουν τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τους δικαστικούς λειτουργούς μέχρι τους ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να μην γίνεται πλέον από την Επιτροπή υπό τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι έχουν παρατηρηθεί πολλές καθυστερήσεις στο δειγματοληπτικό έλεγχο και ουσιαστικά δεν γίνεται έλεγχος, αλλά πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε να υπαχθούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, δηλαδή στην Αρχή του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρθρο 7.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Βεβαίως, όπως το λέτε, κύριε συνάδελφε. Μιλάμε για την Επιτροπή του άρθρου 7 του ν.3691, που είναι η Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.
Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι μόνο ότι γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος από καλούς γνώστες των σχετικών προβλημάτων, αλλά στην ίδια Επιτροπή ενοποιούνται και οι μηχανισμοί ελέγχου, πέραν του «πόθεν έσχες», τραπεζικών λογαριασμών, χρηματιστηριακών πράξεων, εκποίησης ακινήτων κ.ο.κ.
Υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Είπα τι θα εισηγηθώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά βεβαίως η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα συμπράξουμε όλα τα κόμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το «πόθεν έσχες» των πολιτειακών και κοινοβουλευτικών προσώπων πρέπει να περάσει και πάλι στην Αρχή, που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Συντάγματος, αλλά όπου η πλειοψηφία δεν μπορεί να είναι από Βουλευτές, ώστε να μην κατηγορεί το κοινό, οι πολίτες, ότι στο «πόθεν έσχες» των Βουλευτών και των άλλων πολιτειακών προσώπων «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Άρα, θα αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής του άρθρου 3023 και πλέον ο έλεγχος των δηλώσεων του «πόθεν έσχες» των Βουλευτών και των άλλων πολιτειακών προσώπων, Υπουργών και Υφυπουργών, θα γίνεται από Επιτροπή υπό Αντιπρόεδρο της Βουλής, αλλά που η σύνθεσή της δεν θα ελέγχεται από Βουλευτές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Το αποσύρετε;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Πώς είπατε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Τη διάταξη.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Τη διάταξη της παραγράφου 4. Αυτό είπα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κάνετε μεταβολή στο υπάρχον;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Όχι, λέω ότι το αποσύρω, διότι προτίθεται η Κυβέρνηση αυτά να τα εισηγηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη Τρίτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Με αυτήν τη σειρά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):. Βεβαίως, αυτό που θα εισηγηθεί η Κυβέρνηση θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης όλων των πολιτικών κομμάτων. Άρα, εμείς θα εισηγηθούμε αυτά τα οποία σας αναγγέλλω, αλλά βεβαίως θα προσπαθήσουμε να δούμε και να υιοθετήσουμε όλοι μαζί κοινές προτάσεις. Όμως, είναι ενδεικτική η πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης.
(EP)



(1PE)
Και επειδή δεν έχει πλέον νόημα να κάνουμε μερική τροποποίηση με την παρ. 4, αλλά χρειάζεται να κάνουμε δραστική μεταβολή των μηχανισμών ελέγχου του Πόθεν Έσχες όλων όσων είναι υπόχρεοι για Πόθεν Έσχες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και ένα δημοσιογράφο, θα χρειαστεί αυτά -προκειμένου να είναι δραστικές οι αλλαγές, όπως είπα και με τον τρόπο που εξήγησα- να συζητηθούν την επόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω αρχικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συμπράξουμε όλοι στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δεύτερον, αποσύρω το άρθρο 17 -και ήταν παρατηρήσεις που έκαναν πολλοί συνάδελφοι, ενθυμούμαι την παρατήρηση του συναδέλφου κ. Παυλόπουλου- σχετικά με το άρθρο 204 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, διότι ήταν πράγματι σωστές οι παρατηρήσεις, οι οποίες είχαν γίνει. Στη θέση του άρθρου 17 ως άρθρο 17, παρακαλώ πολύ να υιοθετήσουμε την τροπολογία που κατέθεσα μαζί με το συνάδελφό μου Υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου και την οποία σας είχα ανακοινώσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή και πήρα την έγκριση όλων των εκπροσώπων των κομμάτων. Η κοινή τροπολογία εμού και του κ. Παπακωνσταντίνου αφορά τη δυνατότητα, έστω εν μέρει, να στηρίζουμε τις ανάγκες για αποκατάσταση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι μπορεί να υφίστανται σοβαρές σωματικές βλάβες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Θα έχετε υπ’ όψιν σας ότι το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος έξω από το σπίτι του εβλήθη από δύο Αλβανούς με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δικαιωθούν οι ιατρικές προβλέψεις. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν οι επιβεβαιώσεις των ιατρικών προβλέψεων.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα από τους υπάρχοντες κωδικούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης να βοηθούμε ανθρώπους, οι οποίοι πέφτουν στο καθήκον και έχουν βαριές αναπηρίες και βλάβες, τουλάχιστον στα υγειονομικά έξοδα και στην υγειονομική τους περίθαλψη.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Θα τις καταθέσω, κυρία Πρόεδρε, στις υπηρεσίες σας, προκειμένου να αναδιανεμηθεί το κείμενο. Ασφαλώς, όπως πάντοτε συνηθίζω, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορεί να προκύψουν και άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνω στο κείμενο με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, που ήδη εισηγούμαι. Εάν προκύψει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και άλλη πολύ χρήσιμη παρατήρηση θα τη συζητήσουμε και θα δούμε αν μπορούμε να την υιοθετήσουμε.
Τέλος, κυρία Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, θέλω να δηλώσω δια της Βουλής των Ελλήνων προς τον ελληνικό λαό και στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες Βουλευτές, που παρακολουθούν τη συνεδρίαση, ότι η Κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί εισηγείται σοβαρότατη δέσμη μέτρων, που επιδιώκει την εγκατάσταση διαφάνειας στη δημόσια ζωή, πρώτα για τους φορείς της πολιτικής ζωής. Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στη δήλωση του Πόθεν Έσχες, όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάσχουν σε εξωχώριες εταιρείες και όπως είναι, βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΥΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Παρακαλώ να κατατεθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στα Πρακτικά και να διανεμηθούν.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτει για τα Πρακτικά τις σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
























ΠΡΟΕΥΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει η Εισηγήτρια της πλειοψηφίας….
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω για δύο λεπτά το λόγο για να τοποθετηθώ πάνω στις δηλώσεις του Υπουργού, μήπως διευκολυνθούμε κάπως.
ΠΡΟΕΥΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ, κύριε Νεράντζη, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η επιτροπή εξέτασε διεξοδικά το νομοσχέδιο προ δεκαπέντε ημερών. Πολλά από αυτά που κάνετε δεκτά τώρα ελέχθησαν από συναδέλφους -από εμένα αρκετά και από άλλους επίσης- κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής. Δεν κάνατε καμία μνεία αν αποδέχεστε ή δεν αποδέχεστε κάτι από αυτά. Είχατε δεκαπέντε μέρες καιρό να επωάσετε στο μυαλό σας την όλη ιστορία και να μας τα διανείμετε εγκαίρως.
Ήρθατε τώρα, ενώ ήδη έχει γίνει η έναρξη της συζητήσεως και αιφνιδιάζοντας τους πάντες, θέτετε προβλήματα.
(ML)


(1EP)
Αποσύρατε τη μια διάταξη, την άλλη δεν την αποσύρατε, αλλά θα φέρετε καινούρια.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι: Μήπως πρέπει να απόσχουμε της συζητήσεως του νομοσχεδίου, να μας φέρετε την καινούρια διάταξη και για την αρχή του ξεπλύματος του χρήματος, αλλά και για τη μεταβολή της συνθέσεως της Επιτροπής που εξετάζει τις δηλώσεις πόθεν έσχες των Βουλευτών, ούτως ώστε να συζητήσουμε ολοκληρωμένα επ’ αυτής και να την ψηφίσουμε; Διότι τι γίνεται τώρα; Έχουμε και τέσσερις, πέντε, έξι, επτά άλλες αιτιάσεις οι οποίες θα εξακολουθούν να παραμένουν παρά αυτή τη στροφή την οποία δικαιολογημένα και ορθά κάνατε και την επαινούμε. Η στροφή, όμως, αυτή μας υποχρεώνει να μιλήσουμε πάνω στο ίδιο κείμενο που έχει διανεμηθεί επί την προοπτική ότι θα αλλάξει την επόμενη εβδομάδα ή την επόμενη Τρίτη.
Προτείνω, λοιπόν, να μην συζητηθεί αυτό το νομοσχέδιο, να ενσωματωθεί και να διαμορφωθεί με τους νέους προβληματισμούς τους οποίους η Κυβέρνηση θα φέρει στην Επιτροπή Διαφάνειας και να έρθει εδώ ένας θεσμικός νόμος ολοκληρωμένος, χωρίς αυτές τις υπαναχωρήσεις που δεν τιμούν τη νομοθετική σας πρωτοβουλία ούτε και το Σώμα και να το ψηφίσουμε όλοι μαζί από κοινού ή τουλάχιστον με μια ευρύτατη δυνατή συναίνεση ούτως ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους. Αυτή είναι η πρότασή μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο κύριος Υπουργός, έχει το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κυρία Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να το κάνω απολύτως σαφές. Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση σε τίποτα. Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης είναι όλα αυτά και επιζητούμε τη σύμπραξη όλων των κομμάτων. Πρώτη παρατήρηση.
Δεύτερη παρατήρηση. Η επέμβαση που κάναμε με αυτό το νομοσχέδιο και δεν αφορά μόνο το πόθεν έσχες, αφορά και τα εγκλήματα περί την υπηρεσία, αφορά και την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, είναι πέραν του πόθεν έσχες. Οι παρεμβάσεις που κάνουμε ειδικά σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες έχουν μια αυτοτέλεια. Είναι οι επαναρυθμίσεις με πολύ δραστικό τρόπο των θεμάτων που οφείλονται, που αναφέρονται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η δήμευση της περιουσίας αυτών που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση του πόθεν έσχες θα ισχύει είτε ο μηχανισμός ελέγχου σήμερα είναι ο α, είτε αύριο είναι ο μηχανισμός β. Η επέμβαση της Κυβέρνησης σ’ αυτό το στάδιο είναι μια ολοκληρωμένη επέμβαση, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες στις ποινικές συνέπειες και στις διοικητικές κυρώσεις. Αυτό είναι ένα αυτοτελές κεφάλαιο.
Άρα, λοιπόν, συζητούμε κάτι απολύτως αυτοτελές. Είναι η πρώτη απάντηση στην ανάγκη να εγκατασταθούν κανόνες διαφάνειας και πρώτα από όλα για το πολιτικό σύστημα, αλλά εν πάση περιπτώσει το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο τις ρυθμίσεις του πόθεν έσχες. Είναι σειρά διατάξεων που απασχολούν τη συζήτησή μας και έχουν σχέση με τα εγκλήματα περί την υπηρεσία. Είναι ουσιαστικά το δεύτερο κεφάλαιο. Είναι σειρά διατάξεων για την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την δικαιοσύνη. Άρα, προς τι η οποιαδήποτε αναβολή;
Την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συζητήσουμε ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο είναι θεσμικής σημασίας και αυτό και αφορά πια την αναδιοργάνωση και τη μετατόπιση των μηχανισμών ελέγχουν προκειμένου να είναι αποτελεσματικός πια ο έλεγχος πάνω στο πόθεν έσχες. Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε και τα θέματα του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Θα υπάρξει δηλαδή ενιαία νομοθετική πρωτοβουλία για δυο τεράστια θέματα, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και η αλλαγή των μηχανισμών στη διαχείριση του πόθεν έσχες. Αυτά, όμως, είναι μια νέα θεσμική μας πρωτοβουλία. Αυτός είναι ένας άλλος κύκλος που συζητούμε σήμερα, παντελώς αυτοτελής.
Συνεπώς να προχωρήσουμε στη συζήτηση, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Ήσασταν σαφής.
Η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας κυρία Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σημερινή συζήτηση. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από εδώ τρεις νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί πλήρωσαν με τη ζωή τους τον παραλογισμό και την ασυδοσία. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συγκλονισμένη περιμένει τη σύλληψη και την τιμωρία των δολοφόνων. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, και εμένα, από το Βήμα αυτό να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Όμως, τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης μας έδειξαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάτι πολύ ανησυχητικό. Μας προειδοποίησαν ότι το πολιτικό σύστημα, ο κοινοβουλευτισμός, η ίδια η δημοκρατία δεν βρίσκονται μόνο στο επίκεντρο της αμφισβήτησης.

(XA)

(ML)
Βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επίθεσης. Η δεινή θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα, η δικαιολογημένη και εύλογη ανησυχία πολλών συμπολιτών μας, η επικράτηση ενός άγριου λαϊκισμού από μερίδα του Τύπου και δυστυχώς από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, προκαλούν σωρευτικά ένα κύμα ισοπέδωσης των πάντων που διατρέχει την κοινωνία: ισοπέδωση των προσώπων, ισοπέδωση των αγώνων και των προσπαθειών, ισοπέδωση των θεσμών. Η μομφή για την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνει τη μαζική υπόνοια της συλλογικής διαφθοράς, η οποία δηλητηριάζει τα πάντα. Η διαφθορά είναι παντού, είναι παρούσα, έχει σάρκα και οστά και περιμένει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος για να την αναχαιτίσει.
Εμείς, ο πολιτικός κόσμος, οφείλουμε να την πολεμήσουμε με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. Πρέπει να περάσουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι τίποτα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πια το ίδιο. Η καθημερινότητά μας, η ζωή μας, πρέπει να διέπεται μόνο από το νόμο.
Επιτρέψτε μου όμως να πω στο σημείο αυτό ότι το ελληνικό κράτος έχει την κύρια, την τεράστια ευθύνη για τη διαφθορά στον τόπο μας. Ναι, βεβαίως, διαφθορά υπάρχει και διεθνώς. Το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κατηγορούν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να χρησιμοποιήσω και ένα επίκαιρο παράδειγμα με πολύ οδυνηρές συνέπειες για αθέμιτη χρήση της ιδιόμορφης εξουσίας την οποία κατέχουν, προκειμένου να πυροδοτήσουν κερδοσκοπικά, επικίνδυνα παιχνίδια.
Όμως, η ελληνική διαφθορά έχει και αίτια ιστορικά. Γιατί ο ταραγμένος πολιτικός μας βίος και η χρήση του κράτους ως μηχανισμού διαιώνισης της εξουσίας και όχι ως μηχανισμού υπηρεσίας όλων των πολιτών από τις κυβερνήσεις οποίες ακολούθησαν τον εμφύλιο μέχρι και το 1981 άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη συλλογική συνείδηση. Αλλά βεβαίως και το σύγχρονο κράτος μας καθόλου δεν βοήθησε στο να περιοριστεί η διαφθορά. Αντίθετα την κατέστησε σχεδόν αναγκαία. Η πολυνομία και η κακονομία, το χάος αρμοδιοτήτων, οι τραγικές καθυστερήσεις, όλα αυτά δημιούργησαν, όπως περιγράφει και ο Συνήγορος του Πολίτη, μία γκρίζα ζώνη ημιπαρανομίας. Και στη ζώνη αυτή ανθεί η διαφθορά, η διαφθορά την οποία οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν σαν την χρήση δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό όφελος.
Πραγματικά η διαφθορά είναι η μέγιστη φθορά για το δημόσιο συμφέρον, γιατί πέρα από την οικονομική ζημιά η οποία υπολογίζεται στο 8% του ΑΕΠ, επιφέρει και μία βλάβη πολύ σημαντικότερη, τη θεσμική απαξίωση, την απαξίωση των αρχών και των αξιών. Ο αυτοματισμός της διαφθοράς από μια απλή διεκπεραίωση μέχρι την αγορά επιρροής οδηγεί σε έναν κύκλο που είναι πραγματικά φαύλος. Ήρθε όμως η ώρα ο κύκλος αυτός να κλείσει. Η διεύρυνση του φαινομένου και η διάχυσή του κατατρώγει το κύρος του κράτους και κανείς με κανείς δεν πιστεύει σ' αυτό. Κανείς δεν πιστεύει στους λειτουργούς του.
Όμως, δεν είναι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι επίορκοι και κλέφτες. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που επιδεικνύουν αυτό που ορίζει το Σύνταγμά μας, αυτών δηλαδή που υπηρετούν το λαό με πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην πατρίδα. Έρχεται, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και να θέσει προ των ευθυνών τους επίορκους, όσους διανοούνται να αντλήσουν προσωπικό όφελος από τη διαχείριση του συλλογικού, του κοινού, του δημόσιου συμφέροντος.
Το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα έρχεται να αυστηροποιήσει, αλλά και να συμπληρώσει διατάξεις προηγούμενων νόμων και ειδικότερα αυτές του 12ου κεφαλαίου του Ποινικού μας Κώδικα και τις διατάξεις του Νόμου 3213/2003 που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και στην τιμωρία των εμπλεκόμενων προσώπων. Ωστόσο, απουσίαζε από τον Ποινικό Κώδικα μία διάταξη η οποία να καλύπτει σφαιρικά το φαινόμενο του αθέμιτου πλουτισμού των κρατικών λειτουργών γενικά μέσω πρακτικών, οι οποίες συνιστούν κατάχρηση της ιδιότητάς τους.
(MT)

(1XA)
Οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι καθόλου εύκολα αποδείξιμες δυστυχώς, μπορεί να συνίστανται όχι μόνο σε μία αντικανονική άσκηση των καθηκόντων, των θεσμικών αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στο κρατικό λειτουργό, αλλά και σε μία αθέμιτη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που έχει ο λειτουργός, λόγω της θέσης του, για παρεμβάσεις και για χειραγωγήσεις διαδικασιών ακόμη και σε τομείς οι οποίοι δεν ανήκουν στον κύκλο αρμοδιοτήτων του. Άλλωστε, είναι γνωστό στην ελληνική καθημερινότητα ότι η διαφθορά είναι διαχρονική και πολυεπίπεδη. Όσο πιο νευραλγική είναι η θέση, την οποία κατέχει ο κρατικός λειτουργός, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες που έχει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις του Ν. 3213/2003 για το «πόθεν έσχες», προκειμένου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος.
Στον πυρήνα του επίμαχου πλαισίου, στο νομοσχέδιο αυτό, βρίσκεται όχι μόνο η ανέντιμη και αδιαφανής άσκηση της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών, αλλά και η ίδια η δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, την οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν όχι μόνο πρόσωπα που κατέχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν αποφασιστικά το δημόσιο βίο της χώρας, όπως ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι.
Ακόμη στο κεφάλαιο αυτό προβλέπεται ως νέο αδίκημα η προσφορά για άσκηση επιρροής, όταν γίνεται από τον υπόχρεο σε δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά και από οποιονδήποτε τρίτο. Για συμβολικούς λόγους ενδεικτικά ως πιθανοί δράστες αναγράφονται η σύζυγος, τα παιδιά και οι συνεργάτες του υπόχρεου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξωχώριες εταιρείες, που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αναδείχθηκαν σε νομικό εργαλείο εξυπηρέτησης πολλαπλών αθέμιτων σκοπιμοτήτων, όπως η απόκρυψη των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, η αποφυγή καταβολής φόρων, αλλά και η νομιμοποίηση των προσόδων από εγκληματικές πράξεις, με το παρόν νομοσχέδιο εξειδικεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό η ήδη ισχύουσα απαγόρευση.
Πιο συγκεκριμένα, αναδιατυπώνεται η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να καλύπτει κάθε μορφή συμμετοχής είτε στο κεφάλαιο είτε στη διοίκηση των σχετικών εταιρειών, είτε γίνεται άμεσα από τον ίδιο το λειτουργό, είτε γίνεται με παρένθετα πρόσωπα, ενώ αυξάνονται η ποινή φυλάκισης και η χρηματική ποινή.
Σημαντική τομή, επίσης, πραγματοποιείται σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του ελέγχου των δηλώσεων του «πόθεν έσχες», αφού πέραν της φορολογικής δήλωσης, όλοι οι υπόχρεοι υποβάλλουν πλέον και το έντυπο Ε9. Επίσης, σημαντική είναι και η ηλεκτρονική επεξεργασία των δηλώσεων από αυτοτελή ειδική βάση δεδομένων, που προβλέπει αυτό το σχέδιο νόμου.
Ακόμη δε, πέραν των υφισταμένων ελέγχων, θα μπορεί πλέον αυτοτελώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει, ζητώντας τον έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων που υποχρεούνται σε δήλωση «πόθεν έσχες», όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους από οποιονδήποτε πολίτη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θεσπίζονται σημαντικές διατάξεις σχετικά με τις παρεπόμενες ποινές της δήμευσης και της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως περιγράφονται στα άρθρα 235 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, αλλά προσδιορίζονται και τα μέτρα επιείκειας για όσους καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται φορείς του δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση καταδίκης για τα πιο πάνω αδικήματα που τελούνται με δόλο, ενώ η έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση επέρχεται αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
Παράλληλα, όμως, επεκτείνεται η ποινή της δήμευσης, η οποία σήμερα προβλέπεται ως υποχρεωτική μόνο στον παράνομο πλουτισμό σε όλα τα εγκλήματα, όταν αυτά τελούνται με δόλο, ενώ διευκρινίζεται ότι η δήμευση καλύπτει όχι μόνο τα αμέσως, αλλά και τα εμμέσως κτηθέντα.
Σχετικά με τα μέτρα επιείκειας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

(MB)
(1MT)
Εφόσον ο νομοθέτης θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει μέτρα επιείκειας για να εξαρθρωθούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, το ίδιο, κατά την άποψή μας, πρέπει να κάνει και για εξίσου επικίνδυνες εστίες εγκληματικότητας με πρωταγωνιστές μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους ίδιους τους φορείς της κρατικής εξουσίας. Θεωρώ ότι σ’ αυτή την περίπτωση είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη των μέτρων επιείκειας, γιατί εδώ εγκληματίες είναι οι ίδιοι οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι ασκούν πραγματική εξουσία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.
Στο τρίτο κεφάλαιο θεσμοθετείται η κατά προτεραιότητα δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων διαφθοράς, μέτρο το οποίο είναι απολύτως σωστό, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας η καθυστέρηση εκδίκασης κάθε δικαστικής απόφασης όχι μόνο έχει αγγίξει, αλλά έχει ξεπεράσει τα όρια της αρνησιδικίας. Και αυτό, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς δεν τιμά καθόλου τη Δημοκρατία μας.
Ακόμη στο κεφάλαιο αυτό περιέχονται ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν το έργο των επιθεωρητών και των ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, στα πλαίσια της ποινικής και της διοικητικής διαδικασίας.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο προβλέπονται ρυθμίσεις σχετικά με την Επιτροπή Μεταγωγών και γενικότερα τη μεταγωγή κρατουμένων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης και την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 187 και την πλήρωση θέσεων δοκίμων εισηγητών στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την πάταξη ή έστω για τη μείωση της διαφθοράς δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις. Τέτοιες προσωπικά πιστεύω ότι είχαν όλες οι κυβερνήσεις. Απαιτείται όμως, πέρα από τις καλές προθέσεις, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στη θέσπιση και στην εκτέλεση τέτοιων κανόνων δικαίου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικά κενά, να μην υπάρχουν «παραθυράκια», τα οποία εκμεταλλεύονται οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται σταθερή πολιτική βούληση και ύπαρξη αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Θέλω όμως να τονίσω ξανά ότι ναι μεν η διαφθορά στη χώρα μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, τόσο που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «οργανωμένο και διαχρονικό έγκλημα», όμως, όπως προανέφερα ήδη, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται σοβαρά ότι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί είναι διεφθαρμένοι. Το αντίθετο μάλιστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατικών λειτουργών και των πολιτών γενικότερα διαπιστώνει με θλίψη και με απογοήτευση ότι, παρά την ύπαρξη των κυρωτικών κανόνων, η διαφθορά συνεχίζει το μεγαλείο της, γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη του ουσιαστικού και εξατομικευμένου ελέγχου.
Αυτόν, λοιπόν, τον πραγματικό και τον ουσιαστικό έλεγχο επιχειρεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να καλύψει νομικά αυτό το σχέδιο νόμου και να τον υλοποιήσει η σημερινή Κυβέρνηση. Γιατί η υλοποίηση του νόμου αυτού και των νόμων κατά της διαφθοράς γενικότερα θα δώσει στους πολίτες το αίσθημα δικαίου, το οποίο σήμερα απουσιάζει. Η υλοποίησή του θα αυξήσει επίσης τα δημόσια έσοδα, θα απαλλάξει τους έντιμους κρατικούς λειτουργούς από το άγος των συκοφαντικών επιθέσεων και θα αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό θα χρειαστώ ακόμη, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Εντάξει, συνεχίστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο αυτό διαχρονικό και παγκόσμιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται βεβαίως μόνο μέσω του Ποινικού Δικαίου. Όπως περιγράφει, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, η διαφθορά αντιμετωπίζεται σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο της πρόληψης, στο επίπεδο της καταστολής και στο επίπεδο της εκπαίδευσης της κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε συνεισφέρει πολύτιμα εργαλεία στο στάδιο της καταστολής. Όμως ξέρουμε όλοι καλά ότι το προλαμβάνειν είναι κάλλιον του θεραπεύειν και στον τομέα της πρόληψης χρειάζεται η ισχυροποίηση και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Όμως, επίσης στον τομέα της πρόληψης, η Κυβέρνηση αυτή έστειλε ήδη τα πρώτα ηχηρά και ισχυρά της μηνύματα. Παραδείγματος χάρη, ο νόμος του ΑΣΕΠ, που περιέλαβε όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο άλμα προς την αποκοπή του ομφάλιου λώρου των πελατειακών σχέσεων, κατεξοχήν εστίας διαφθοράς και απαξίωσης του Δημοσίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Θα χρειαστώ μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, αν μπορείτε να μου το δώσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το έχετε, αλλά ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στο Διαδίκτυο θα δώσει ένα νέο, ισχυρό και αδιαμφισβήτητο περιεχόμενο στην αρχή της διαφάνειας.
Η επιτάχυνση και η απλούστευση των διαδικασιών για την έγκριση των επενδυτικών στοιχείων θα περιορίσει το ζωτικό χώρο όπου θα μπορούσε να ανθήσει η διαφθορά.
Όλα αυτά όμως λειτουργούν στο τρίτο επίπεδο, το οποίο εντοπίζει ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, στην εκπαίδευση των πολιτών. Και οι πολίτες πρέπει πια να καταλάβουν ότι αν θέλουμε το ελληνικό κράτος να σωθεί, αν θέλουμε η ελληνική κοινωνία να πάψει να μαραίνεται και να κατρακυλά, πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες, πρέπει να αλλάξουν οι πεποιθήσεις, οι συμπεριφορές, όλα όσα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.
(SS)

(1MB)
Έφτασε η ώρα -έστω και με αυτόν τον δυσάρεστο τρόπο- να καταλάβουμε ότι η νοοτροπία, η κουλτούρα η οποία μας έχει φέρει ως εδώ, δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Δεν μπορεί να μας πάει παραπέρα.
Πρώτα, απ’ όλους πρέπει να αλλάξει το κράτος. Να αλλάξουμε το κράτος. Να κάνει ορθολογική τη λειτουργία του. Να απλοποιήσει τους νόμους, για να σώσει τη νομιμότητα. Να δώσει το καλό παράδειγμα της καλής διακυβέρνησης, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης. Αλλά και να στείλει το μήνυμα της αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση. Και το μήνυμα αυτό, το στέλνει με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο, αυτό το σχέδιο νόμου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού.)
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και κλείνω με αυτό- είναι και η ώρα του πολιτικού κόσμου να δράσει και να αυτοκαθαρθεί. Το διαβρωτικό ποτάμι της αμφισβήτησης, θα γίνει ένας σαρωτικός χείμαρρος οργής αν δεν βάλουμε τέλος σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, αν δεν επιζητήσουμε τον καταλογισμό των ευθυνών, αν δεν αναζητήσουμε τους ενόχους -όπου και όσο ψηλά και αν βρίσκονται- για όλες τις δυσώδεις υποθέσεις οι οποίες αμαυρώνουν το δημόσιο βίο. Αν δεν συζητήσουμε τις βαθύτερες αλλαγές, εκείνες τις οποίες θα εμπνεύσουν ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, προς τους αντιπροσώπους του έθνους, που θεωρούνται συλλήβδην από πολλούς πολίτες υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας, με ένα τρόπο τελείως ισοπεδωτικό και άδικο. Την εμπιστοσύνη προς την Δημοκρατία την οποία έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες Έλληνες. Γιατί, όπως λέει ο λαός μας χρειάζονται πολλές πράξεις για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά χρειάζεται μόνο μια για να χαθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, αδικεί τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών όλων των πτερύγων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει, επιτέλους, η κάθαρση της διαφθοράς να ξεκινήσει από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει εμείς να δώσουμε το παράδειγμα θεσμοθετώντας και άλλους ρηξικέλευθους νόμους, όπως αυτό το οποίο προανήγγειλε ο Υπουργός, για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, για την άρση της Βουλευτικής ασυλίας, για το να γίνει ιδιώνυμο το έγκλημα της φοροδιαφυγής, όπως πρότεινε εχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό.
Οι θεσμικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού, δείχνουν ότι επιτέλους η Ελλάδα ανταποκρίνεται τώρα στις προκλήσεις των καιρών και αλλάζουμε ότι είναι σάπιο. Ο κρίσιμος αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον, δίνεται ή τώρα ή ποτέ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού.)

Σας καλούμε ειλικρινά, λοιπόν, να συμβάλετε και εσείς, όλα τα κόμματα της Αντιιπολίτευσης στην τιτάνια προσπάθεια. Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους. Είναι η ώρα της δράσης και της υπευθυνότητας. Είναι η ώρα ο καθένας να επιλέξει, για το πώς θα τον γράψει η ιστορία.
Κάντε, λοιπόν, την αρχή ψηφίζοντας επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο. Μόνο έτσι πιστεύω θα έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας και θα γίνουμε αξιόπιστοι στην κοινωνία, η οποία δικαίως μας αμφισβητεί.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, την κυρία Γιαννακοπούλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθερίου Βενιζέλου» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα τρείς μαθητές και μαθήτριες και τέσσερεις εκπαιδευτικοί τους, από το 1ο Γυμνάσιο Αργολίδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις Πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Νεράντζης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να γίνουν πράξη, όσα χαριτωμένα και εύστοχα είπε η Εισηγήτρια της Κυβέρνησης, θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη συντεταγμένη πρόταση, η οποία ακριβώς εξαιτίας της ολοκληρώσεως της και του απροκατάληπτου της Αίθουσας, θα μπορούσε να γίνει δεκτή.
Γι’ αυτό πρότεινα να το καθυστερήσουμε μια βδομάδα. Να έρθουν όλες οι διατάξεις μαζί και να φέρουμε ένα θεσμικό νόμο αποκλειστικά για το πόθεν έσχες, με τις ποινικές του διατάξεις.





(SS)
Να φέρουμε ένα νόμο που να μην είναι ανακατεμένος μέσα με το κέντρο μεταγωγών, με την παραγραφή των υπηκόων της Γερμανίας οι οποίοι είχαν αναμειχθεί στον πόλεμο και όλα τα άλλα. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί. Σ’ αυτούς του στόχους που έθεσε η κυρία εισηγήτρια προηγουμένως στοχεύει αυτή η πρότασίς μου. Εδώ το σχέδιο νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να το δούμε θετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να το δούμε με το πρίσμα των τελευταίων, των προσφάτων δηλώσεων, μόλις προ δεκαλέπτου, που έκανε ο Υπουργός.
Το νομοσχέδιο έχει τέσσερις ενότητες. Η μια αφορά το πόθεν έσχες, η τροποποίηση του νόμου, η άλλη είναι τροποποίηση των ποινικών διατάξεων, μια τρίτη για τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο και μία άλλη τέταρτη για την πλήρωση εισηγητών και τα λοιπά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο. Είναι από αυτά που λέμε «νομοσχέδιο-σκούπα» και ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτά είναι μήπως η σκούπα αποβεί σούπα και αυτό είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό επιμένω και επαναλαμβάνω την εμμονή μου ότι η χώρα και το τόπος και η Βουλή και ο πολιτικός βίος χρειάζονται έναν σχεδόν θεσμικό, αμιγή νόμο περί πόθεν έσχες Βουλευτών με όλες τις ποινικές διατάξεις τις οποίες είχε.
Τώρα, λοιπόν, η αρχή αυτού του νομοσχεδίου έχει προβλήματα, διότι δεν αρκεί μια όσμωση απλή, χρειάζεται η αρχή να είναι απτή, χρειάζεται η αρχή αυτή να είναι ορατή και εδώ με τέσσερεις τέτοιες διαφορετικές ενότητες δεν ευνοούμεθα στο να εκλάβουμε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη αρχή. Όμως εγώ θεωρώ υπέρτατες τις δηλώσεις του Υπουργού από πλευράς ουσίας με την έννοια ότι αυτό το οποίο κατά κόρον τόνισα στην Επιτροπή, ότι ο κόσμος φωνάζει: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» ότι τις δηλώσεις πόθεν έσχες των Βουλευτών τις εξετάζει επιτροπή με πλειοψηφία Βουλευτών, αυτό ο Υπουργός υποσχέθηκε να το αλλάξει. Εμείς όμως συζητούμε επί κειμένων και όχι επί προθέσεων. Και ναι μεν ο Υπουργός δεν είναι από εκείνους που έχουν παράσχει αφορμή να σκεφτούμε ότι θα είναι ασυνεπής, προς Θεού, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε από το κείμενο που έχουμε ενώπιόν μας και μας έχει διανεμηθεί και επί του οποίου διεξάγεται η συζήτηση. Και στο κείμενο αυτό παραμένει -για μια βδομάδα θέλετε; Για μια βδομάδα ακόμη- η διάταξη εκείνη σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή που θα κρίνει τις δηλώσεις των Βουλευτών θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από Βουλευτές. Έχω μία εμμονή σ’ αυτήν την ιστορία, επειδή διετέλεσα επί δυόμισι σχεδόν χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής που εξήταζε τις δηλώσεις πόθεν έσχες των Βουλευτών και γνωρίζω και τα δίκαια πυρά που μας απηύθυνε ο Τύπος και τα προβλήματα που δημιουργούντο.
Όμως, κύριε υπουργέ, οι δηλώσεις σας, τις οποίες εγώ χαιρετίζω και οι οποίες μας αποδεσμεύουν σε πάρα πολλά σημεία, δεν θεραπεύουν μερικά από τα μειονεκτήματα που έχει το νομοσχέδιό σας. Έχετε μία, θα έλεγα, ένθεη μανία να συμβάλετε στην αφόρητη νομοθετική πληθοπαραγωγή. Σας θυμίζω, επειδή είστε και λόγιος και με διακεκριμένη παιδεία, τον Τάκιτο αλλά και τον Πλάτωνα, ο οποίος έλεγε: «Κακίστη πόλις η πλείους έχουσα νόμους».
Μετά, σας προσάπτω στο νομοθετικό σας έργο στρεψομανία. Δηλαδή έχουμε ένα Σύνταγμα το οποίο λέει ότι δεν επιτρέπονται άσχετες διατάξεις. Έχουμε ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί αυτοτελώς και αυτό το θέμα είναι το πόθεν έσχες των Βουλευτών και των υπολοίπων δημοσίων οργάνων και εσείς μέσα σ’ αυτήν την ανάγκη υπάρξεως ενός αποκλειστικού νομοθετικού πλαισίου βάζετε, αφήνετε να παρεισφρέουν διατάξεις εντελώς άσχετες, όπως διατάξεις που αφορούν τις μεταγωγές, τις προσωρινές διαταγές τις οποίες ανακαλέσατε και σωστά τις ανακαλέσατε, το είχαμε θέσει και στην Επιτροπή και πολλές άλλες. Αυτό λοιπόν είναι στρεψομανία και εν πάση περιπτώσει έχει αντισυνταγματική χροιά. Ο κατ’ εξοχήν φρουρός του Συντάγματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται, όταν μάλιστα μπορεί να φέρει και άλλα νομοσχέδια και θα φέρει και καλά θα κάνει, να συσσωρεύει σε ένα τόσο βασικό -θεσμικό σχεδόν- νομοθέτημα ένα πλήθος διατάξεων.
Μετά, σας το είπα και στην Επιτροπή: Εμφανίζετε ως νέες διατάξεις που ήδη υπάρχουν. Και αν μεν σας είχε διαφύγει το γεγονός, θα έλεγα: «Άνθρωποι είμαστε, μας ξέφυγε».
(SM)
(1ST)
Μέσα στην εισηγητική έκθεση– δεν είμαι δα και ο επιμελέστερος εκ των αναδιφούντων- εγώ βρήκα τρεις-τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες ο ίδιος λέτε, ότι το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού, βεβαίως, συμπίπτει κατά την υπόστασή του με την παλαιά ρύθμιση. Το ίδιο λέτε και για το αδίκημα της παρακώλυσης ελέγχου. Το ίδιο λέτε και για την ορθή απαγόρευση συμμετοχής Βουλευτών σε off shore εταιρείες. Υπήρχε αυτή. Θα μπορούσατε να προσθέτατε μόνο την ορθή επέκταση της απαγορεύσεως και στις συζύγους των Βουλευτών ή στους συζύγους αντιστοίχως.
Άρα λοιπόν εμφανίζετε ως νέες, δεν ξέρω αν αυτό εξυπηρετεί κάποιο νεωτεριστικό σχήμα, διατάξεις που ήδη υπάρχουν. Μετά χρησιμοποιείτε αδόκιμες νομοτεχνικά φράσεις, οι οποίες και επισημαίνονται -και αυτές και ο τρόπος τους -από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Χρησιμοποιείτε τη φράση «επωφελούμενος την ιδιότητά του ή το αθέμιτο περιουσιακό όφελος», ενώ θα μπορούσατε να σταθείτε στη δοκιμασμένη νομοτυπική διαμόρφωση των διατάξεων του 235 και του 236 του Ποινικού Κώδικα για ενεργητική και παθητική δωροδοκία.
Χρησιμοποιείτε, επίσης, αόριστες έννοιες. Οι εξωχώριες εταιρείες και τα παρένθετα πρόσωπα είναι όροι που χρησιμοποιούνται μεν και σε άλλους νόμους, δεν είναι νεοσύλλεκτοι, αλλά από την άλλη πλευρά δεν αναφέρονται σε νόμο γενικής εμβέλειας και διατάξεως. Και επομένως, θα έπρεπε εδώ όταν μιλάμε για παρένθετα πρόσωπα και για εξωχώριες εταιρείες, να τα προσδιορίζουμε κατά έννοια.
Κύριε Υπουργέ μου, είστε λίγο ανάλγητος. Δεν σας αναχαιτίζουν ούτε οι κώδικες. Από τον Ιουστινιανό μέχρι τον Σενέκα, φίλε κύριε Κουβέλη, όλοι αυτοί οι περιβόητοι νομοθέτες από τον Σόλωνα μέχρι τις μέρες μας, απαγόρευαν την τροποποίηση των κωδίκων και μάλιστα απαγόρευαν τας παραγραφάς, ακόμη και αυτές.
Και βέβαια, οι κώδικες δεν είναι ένα νομικό άβατον. Η ζωή εξελίσσεται, άρα και οι ρυθμιστικές ανάγκες εξελίσσονται επί ίσοις ομού, συνεξελίσσονται. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο να τροποποιούμε κατά κύματα έναν ποινικό κώδικα του οποίου η σύνταξις απετέλεσε σταθμό, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για το ευρωπαϊκό ποινικό δικαιϊκό σύστημα, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Ήδη στο συζητούμενο σχέδιο νόμου τροποποιείτε, δεν λέω δικαίως ή αδίκως, τέσσερα ή και πέντε άρθρα. Θα μου πείτε, «οι ανάγκες το επιβάλλουν». Ναι. Μην σπεύδετε, όμως, με κάθε βιοτική ανάγκη που παρουσιάζεται, να κακοποιείτε –και η έννοια λέγεται με την έννοια της τροποποιήσεως- τον ποινικό μας κώδικα.
Συγκεντρώστε επιτέλους τις ανάγκες που παρουσιάζει η πρακτική για ένα χρόνο, δύο χρόνια, δυόμισι, τρία χρόνια και φέρτε τες όλες μαζί, γιατί έτσι διασπούμε το βασικό χαρακτηριστικό, την ολότητα του κώδικα, διασπούμε το πνεύμα του κώδικα, το οποίο -πιστέψτε- είναι πολύ πιο σημαντικό ακόμη και από αυτή τη διατύπωση. Εσείς, λοιπόν, ούτε των κωδίκων δεν εφείσθητε, κύριε Υπουργέ.
Και να σας πω και κάτι άλλο, που θα σας στεναχωρήσω. Μας κουράζει η φλυαρία των νομοθετικών σας κειμένων. Το κείμενο νόμου που συζητάμε σήμερα, έχει σαράντα επτά σελίδες. Και σε αυτές τις σελίδες, κύριε Υπουργέ μου, δεν περιλαμβάνω ούτε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που καταλαμβάνει και αυτή τέσσερις με πέντε σελίδες, ούτε και τον πίνακα των τροποποιουμένων και καταργουμένων διατάξεων.
Όλο αυτό το σύνολό σας μοιάζει με διάλεξη, μοιάζει με θεωρητική διατριβή. Άραγε, δεν ακούσατε τον Σενέκα που έλεγε «ο νόμος δεν διαλέγεται, επιτάσσει»; Και ο νόμος πρέπει να είναι σύντομος, εκτός εάν θεωρείτε ότι η συντομία του νόμου συνιστά νομοθετική αδεξιότητα ή επιχειρηματολογική πενία.
Εμείς έχουμε αντίθετη άποψη. Θα θέλαμε ένα νόμο πιο στιβαρό, πιο περιορισμένο, περισσότερο ουσιαστικό, με λιγότερες φιοριτούρες και θεωρητικές αναλύσεις περί διαγραμμάτων. Το σπουδαιότερο μειονέκτημα αυτών των ρυθμίσεων είναι ότι νομοθετείτε αλά καρτ. Τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση δίνετε, για να είμαι πιο επιεικής.
Νομοθετείτε έχοντας υπόψη σας συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες διατάξεις. Εκείνα τα μέτρα επιείκειας είναι φωτογραφικό άλμπουμ.
(DP)

(1SM)
Είναι φανερό ότι θέλετε να ενθαρρύνετε ή να επιβραβεύσετε πρόσωπα, τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο ή μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στις δυο μεγάλες υποθέσεις που βασανίζουν και τη Βουλή και την κοινή γνώμη, την υπόθεση της SIEMENS και την υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα πω ευθύς παρακάτω συγκεκριμένα, γιατί ομίλησα περί άλμπουμ.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, απαξιώσατε ακόμη και να κωδικοποιήσετε αυτό το νόμο. Θα έχουμε νόμο «πόθεν έσχες» και θα έχουμε διατάξεις, οι οποίες παραπέμπουν αλλού. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν οι προτάσεις μου για ενιαία, αμιγή, αυθύπαρκτη ρυθμιστική ενότητα στο καίριο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη του «πόθεν έσχες» των Βουλευτών.
Πάμε τώρα σ’ αυτό το «πόθεν έσχες». Έχω τρεις παρατηρήσεις ακόμη. Η πρώτη παρατήρηση είναι αυτή περί της οποίας ακροθιγώς αναφέρθηκα. Ένας νόμος τέτοιας σημασίας, σε μια εποχή που είναι κόσκινο η περιουσιακή κατάσταση του καθενός μας –και σωστά- εδικαιούτο μιας αυτοτελούς ρυθμίσεως. Θέλαμε νόμο μόνο για το «πόθεν έσχες» Βουλευτών με τις ποινικές του διατάξεις, χωρίς καμία άλλη ανάμιξη.
Δεύτερον, αυτός ο νόμος δεν θα ήταν προϊόν παρθενογενέσεως. Αυτός ο νόμος, ο υπάρχων, έχει κατακριθεί εδώ και επτά χρόνια –γι’ αυτό και δεν διαφοροποιούμεθα στην αρχή της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου- γιατί απλούστατα εδώ και επτά χρόνια επιστήμονες, πολιτικοί, αλλά από την άλλη πλευρά και δημοσιογράφοι έχουν αρθρογραφήσει επανειλημμένα σχετικά με το νόμο αυτό.
Αυτή τη πλούσια φιλολογία δεν την λάβατε υπ’ όψιν σας, κύριε Υπουργέ. Και δεν την λάβατε υπ’ όψιν σας διότι, αν την λαμβάνατε, δεν θα φέρνατε το νομοσχέδιο με την αρχική του μορφή μέχρι σήμερα, να έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή το Σώμα των Βουλευτών και όχι άλλοι. Δεν λάβατε υπ’ όψιν ούτε και ένα πόνημα, που υπέβαλα μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον Δημήτρη Σιούφα, στις 29 Αυγούστου 2009 και το οποίο αναφερόταν, κατά την εμπειρία τη δική μου ως Προέδρου της Επιτροπής εξετάσεως των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και τη μακρά κοινοβουλευτική πείρα του Δημήτρη Σιούφα, σε επιμέρους παρατηρήσεις και διατάξεις.
Θα καταθέσω για καταχώρηση αυτή την πρόταση που έκανα τότε και θα παρακαλούσα την Προεδρεύουσα να διατάξει να περιληφθεί ως αυτοτελής σελίδα στα Πρακτικά και όχι απλώς να μπει στην άκρη, διότι σχετίζεται άμεσα με αυτό.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα πρόταση, η οποία έχει ως εξής:



















































































Και τρίτον, πολλές από τις ρυθμίσεις ήταν ελλιπείς. Ο κύριος Υπουργός το διόρθωσε και είπε ότι την πλειοψηφία δεν θα την έχουν οι Βουλευτές. Άλλες ρυθμίσεις ήταν πλεονασματικές, αφού αφορούν θέματα ήδη ρυθμισμένα από το ισχύον νομικό καθεστώς και υπάρχουν και άλλες, οι οποίες είναι ανώφελες.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, πώς θα ελέγξετε την απαγόρευση συμμετοχής Βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες δια παρενθέτων προσώπων; Θυμόσαστε τι έγινε με τα παρένθετα πρόσωπα στο βασικό μέτοχο κ.λπ.. Υπάρχει εννοιολογικό, αλλά και νομικό αδιέξοδο να ελέγξεις τα παρένθετα πρόσωπα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας Βουλευτής και τα οποία ορθώς απαγορεύονται εδώ.
Επειδή, λοιπόν, το κείμενο το οποίο μας μοιράσατε εξακολουθεί ακόμη να έχει σύνθεση επιτροπής με πλειοψηφία τους Βουλευτές, λέμε «ναι» στη πρωτοβουλία, την οποία παίρνετε και διατηρούμε επιφύλαξη όσον αφορά το συγκεκριμένο αυτό σημείο, διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε απλώς με προθέσεις. Εδώ δεν γίνεται μάχη προθέσεων ή συζήτηση προθέσεων, γίνεται συζήτηση κειμένων και γι’ αυτό στο σημείο αυτό επιφυλασσόμαστε.
Πάμε τώρα στα μέτρα επιεικείας. Κύριε Υπουργέ, εδώ υπάρχει –και παρακαλώ την προσοχή των συναδέλφων- ένα δόγμα παμπάλαιο: «Ένοχος, ένοχον ου ποιεί». Ένας που είναι ο ίδιος ένοχος, δεν μπορεί να ενοχοποιήσει έναν άλλον. Όταν, λοιπόν, αυτόν τον παμπάλαιο και στέρεο κανόνα…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω δυο λεπτά, αν έχετε την καλοσύνη, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Βεβαίως, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Εάν, λοιπόν, αυτόν τον στέρεο και παμπάλαιο κανόνα του οποίου η δύναμη άντεξε στο πέρασμα των χρόνων θελήσουμε να τον μεταβάλουμε, να τον θίξουμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Φοβούμαι, κύριε Υπουργέ, ότι δεν ήσασταν ιδιαίτερα προσεκτικός και παρά το ότι εγώ είμαι προσεκτικός στις απόψεις μου, θα έλεγα ότι ο τρόπος που προσεγγίζετε το θέμα μου δίνει την εικόνα ταύρου εν υαλοπωλείο. Μιλάμε για τους «μάρτυρες του στέμματος». Έτσι ονομάζονται αυτοί οι μάρτυρες.

(DE)
(1DP)
Δηλαδή, είναι αγγλική επινόηση -«witness of crone»- και τους έχει πάρει η Γερμανία. Ξέρετε πότε ήρθε στη Γερμανία μια τέτοια διάταξη, που δίνει μέτρα επιεικείας στους διευκολύνοντες μάρτυρες;
Δεν θέλω να πω, κύριε Μαρκογιαννάκη, στους καταδίδοντες, για να μην «κάψω» την διάταξη, επειδή είστε διαπρεπής νομικός και παλιός εισαγγελέας, αλλά στους διευκολύνοντες.
Επειδή, λοιπόν, η διάταξη αυτή στη Γερμανία ήρθε πέρυσι το Σεπτέμβριο, κύριε Υπουργέ -δεν είναι ούτε ένας χρόνος- γιατί δεν πήρατε τα στοιχεία, με πολλή προσοχή, της γερμανικής έννομης τάξης, που, από πλευράς ποινικού δικαίου, είναι συστηματική και είναι, όπως και όλη η γερμανική νομοθεσία, πάρα πολύ προσεγμένη;
Τι λέει η γερμανική νομοθεσία; Πρώτον, ότι δεν είναι δυνατόν αυτός ο οποίος θα επιβραβευθεί και από τον οποίο θα πάρουμε τις πληροφορίες, να είναι ήδη κατηγορούμενος. Να είναι απλός μάρτυρας ακόμη. Μπορεί να καταστεί αργότερα. Δεύτερον, αυτό δεν πρέπει να γίνει μετά το τέλος της προδικασίας. Πρέπει η πληροφορία που πρέπει να δώσει να δοθεί μέχρι την προδικασία. Και τρίτον και σπουδαιότερον, πρέπει η παράβαση στην οποία έχει υποπέσει ο συγκεκριμένος διευκολύνων να επισύρει ποινή -λέει η γερμανική νομοθεσία- είτε πρόσκαιρης είτε ισόβιας κάθειρξης.
Δεν το θέλατε αυτό; Σας έπεφτε βαρύ; Συμφωνώ. Χρησιμοποιείστε, τουλάχιστον, την επιφύλαξη που είχε η ίδια διάταξη στη νομοθεσία περί ναρκωτικών. Διότι τη διάταξη την έχουμε δει δύο φορές ακόμη στην εγχώρια έννομη τάξη, στα ναρκωτικά και στην τρομοκρατία.
Τι λέει η διάταξη περί ναρκωτικών; Ότι πρέπει η επικινδυνότητα του διευκολύνοντος και η βαρύτητα της πράξεώς του να είναι σαφώς ελαφρότερες από εκείνες που καταγγέλλει. Δηλαδή, δεν μπορεί εγώ να διώκομαι για κακούργημα -να χτυπήσω και ξύλο- και να καταγγέλλω κάποιον ο οποίος διώκεται, είναι ήδη κατηγορούμενος, έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξις για πλημμέλημα.
Αυτή η αναλογία την οποία η ίδια η ελληνική, η εγχώρια έννομη τάξη αναγνωρίζει και επιδαψιλεύει σε αυτόν το μάρτυρα-διευκολύνοντα, για εσάς είναι άγνωστη. Την προσπερνάτε, αδιαφορώντας και σφυρίζοντας.
Και πρέπει να σας πω και κάτι άλλο που σας διέφυγε, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε που ο γερμανικός Ποινικός Κώδικας έχει τοποθετήσει τη διάταξη περί των «μαρτύρων του στέμματος»; Στο Γενικό Μέρος, άρθρο 46b.
Γιατί στο Γενικό Μέρος, κύριε Παπαϊωάννου που έχετε διατελέσει και Υπουργός Δικαιοσύνης; Διότι θέλει έτσι να μην έρθει σε αντίθεση με την αρχή της ισότητος. Αυτά λέει η γερμανική φιλολογία, η νομική. Όλοι οι διαπράξαντες αδίκημα μπορούν να κάνουν χρήση της διατάξεως του «μάρτυρα του στέμματος», δηλαδή, να διευκολύνουν με κατάθεσή τους.
Έπρεπε, λοιπόν, να γενικεύσετε το πεδίο εφαρμογής της διατάξεως αυτής και να τοποθετήσετε τη διάταξη όχι μόνο στα εγκλήματα περί την υπηρεσία, αλλά γενικά, στην αρχή του ποινικού μέρους. Θα μου πείτε: Μα, υπάρχει η έμπρακτος μετάνοια. Και σας το αντιστρέφω. Μα, έμπρακτος μετάνοια υπήρχε ούτως ή άλλως. Αν επρόκειτο, λοιπόν, να απευθυνθούμε στην έμπρακτη μετάνοια, δεν έπρεπε να φέρουμε αυτή τη διάταξη. Όμως, με το να φέρετε έτσι αυτή τη διάταξη, έρχεστε σε αντίθεση και με μια άλλη αρχή, την αρχή της απαγόρευσης της αυτοενοχοποιήσεως.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Οι Γερμανοί, όταν επιτρέπουν αυτή τη διάταξη μόνο στον μη κατηγορούμενο, ακριβώς τον βγάζουν από αυτό το δίλημμα.
Διότι πρέπει να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ είναι ένα παιχνίδι. Είναι παιχνίδι μεταξύ εκμαυλισμού συνειδήσεων και μεταμέλειας. Η πολιτεία, ενόψει του ότι υπάρχει ο παράγων που λέγεται ηθική, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Έτσι, λοιπόν, όπως χρησιμοποιείτε το μάρτυρα αυτόν και την κατάθεση-διευκόλυνσή του, δεν κάνετε τίποτε άλλο απολύτως παρά να αποκαλύπτετε την πρόθεσή σας, ότι αυτή η διάταξις γίνεται, γιατί βολεύει κάποια από τις υποθέσεις, κάποιον θέλετε να επιβραβεύσετε -η Κυβέρνηση, δηλαδή- κάποιον θέλετε να παροτρύνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συμπεραίνετε, κύριε Νεράντζη. Έχετε υπερβεί προ πολλού το χρόνο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Συμπεραίνω, κύριε Πρόεδρε.
Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η εξέτασις των παραγεγραμμένων αδικημάτων από τη Βουλή πρώτα-πρώτα δημιουργεί συνταγματικά προβλήματα, γιατί βάζει τη Βουλή να συζητά για θέματα που ανήκουν στην δικαστική εξουσία και δεύτερον, έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τον Κανονισμό της Βουλής, το άρθρο 147, ο οποίος δεν παρέχει τέτοια εξουσία.
(ΑΜ)
(DE)
Να, λοιπόν, γιατί έχουμε ζωηρές αντιρρήσεις για το υπόλοιπο κομμάτι, το οποίο ήδη εξαιρείται μετά τη δήλωσή σας ότι θα αλλάξετε αυτή τη σύνθεση. Αυτό είναι που μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο.
Βαθμολογούμε θετικά την πρότασή σας. Είμαστε υπέρ της αρχής να είναι αυστηρότερες και να επεκτείνονται οι ποινές και οι μεταχειρίσεις όλων εκείνων που είναι υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες, αλλά θέλουμε αυτά τα σχέδια, αυτές τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει και επί των σημείων που εμείς νομίζουμε ότι πάσχουν, να λάβετε πρόνοια, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή τη δυσκολία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Νεράντζη.
Παρακαλείται τώρα ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, να λάβει το λόγο εις θέσιν ειδικού αγορητού.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Τις τελευταίες δεκαετίες ασχολούμαστε συνεχώς με τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Ιδιαίτερα από το 1989 και μετά, έχει γίνει κύρια πολιτική δράση, ιδιαίτερα των κομμάτων εξουσίας.
Θυμίζω μόνο τις τελευταίες πολιτικές μάχες, όταν ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κυβέρνηση επί Σημίτη και ήταν Αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε στα ζητήματα της διαφθοράς, κατηγορώντας τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη για αρχιερέα της διαφθοράς. Το αντίστροφο έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν πέρασε στην Αντιπολίτευση που κατηγορούσε για «κουμπάρους». Αυτό γινόταν κεντρικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το άκρον άωτον της πολιτικής αυτής επιλογής είναι τώρα με την οικονομική κρίση. Δεν φταίει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Δεν φταίει το καθεστώς εκμετάλλευσης. Δεν φταίνε τα προνόμια στις επιχειρήσεις. Δεν φταίνε τα κέρδη. Δεν φταίει η εκμετάλλευση. Δεν φταίει το σύστημα που κάθε τόσο δημιουργεί οικονομικές κρίσεις. Αλλά, φταίνε αυτοί που έκλεψαν.
Αυτοί δημιούργησαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα; Μα η οικονομική κρίση είναι διεθνής. Όμως, είναι η εύκολη διέξοδος το να κάνεις ανώδυνη κριτική, ουσιαστικά ρίχνοντας τα βάρη στο πώς διαχειρίστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα την οικονομία, την δημοσιονομική πολιτική, γενικότερα πώς διαχειρίστηκε την πολιτική και να μείνει στο απυρόβλητο το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, το σύστημα του καπιταλισμού δηλαδή. Διότι αυτό γεννά τις κρίσεις και αυτό επί δεκαετίες ωθούσε και τις δύο κυβερνήσεις των δύο κομμάτων στο να έχουνε σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές.
Η κακοδαιμονία της οικονομίας, οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν οφείλονται στο ότι κάποιοι έκλεψαν. Είναι υπαρκτά τα φαινόμενα της κλοπής, του δημόσιου πλούτου, της διαφθοράς. Αλλά δεν είναι η κύρια αιτία. Είναι επιβαρυντική περίπτωση -μπορώ να το πω, άμα θέλετε- αλλά δεν είναι αυτή που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Έτσι δημιουργείται ένας αποπροσανατολισμός για το ποιοι έχουν τις ευθύνες, για το τι φταίει στη χώρα μας και να μην μπορεί να στραφεί ο κόσμος εύκολα κατά του συστήματος, αλλά είτε κατά της Νέας Δημοκρατίας, είτε κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ή κατά του σάπιου πολιτικού συστήματος. Όχι ότι δεν είναι σάπιο, αλλά είναι σάπιο γενικότερα, για γενικότερους λόγους, γιατί εκμεταλλεύεται, γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι, για αυτούς του λόγους και δευτερευόντως γιατί γίνονται σκάνδαλα. Άλλωστε, δεν μπορούμε να στείλουμε, ούτε πρόκειται να πάει κανένας φυλακή. Έχουμε μια πείρα πλέον από τις υποθέσεις που εξετάζουμε.
Θα αναφερθώ τώρα στις προτάσεις που μπήκαν για συζήτηση το τελευταίο διάστημα και χθες στη συνάντηση των Αρχηγών. Τι συνάντηση ήταν αυτή τώρα; Διάσκεψη Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν ενημέρωση, όπως πιστεύαμε στην αρχή, που είχαμε πει ναι; Εκεί έπεσαν προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, να μειώσουμε τους Βουλευτές, να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, καινούριο πόθεν έσχες, επιτροπές που να ελέγχονται κυρίως από δικαστές ή αποκλειστικά από δικαστές.
(AD)

(1AM)
Δεν τα είπαν αυτά στη Διάσκεψη των Αρχηγών, αλλά τα λένε τα κανάλια, ότι δηλαδή αν δημιουργηθούν νέα κόμματα, θα σώσουν την κατάσταση. Καινούριες συμμαχίες, οικουμενικές λύσεις. Αυτά τα σώσουν το σύστημα; Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πιστεύετε τα κανάλια;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Μέσα σ’ αυτήν την πολιτική που εν πολλοίς είναι επικοινωνιακή και σε πολύ μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική, κινείται και αυτό το νομοσχέδιο, διότι έρχεται αυτή τη στιγμή και λέει «θα σώσουμε την κατάσταση με την αντιμετώπιση του σωστού πόθεν έσχες». Τόσα χρόνια μ’ αυτό το έρημο το πόθεν έσχες γιατί δεν αντιμετωπίσαμε καμία κατάσταση; Μήπως οι Επιτροπές της Βουλής που ελέγχουν τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των Βουλευτών –στις οποίες συμμετέχω επί χρόνια- δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Αν δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους –γιατί δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες από τους δημοσιογράφους για πολλά χρόνια- θα είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος αυτών των Επιτροπών και ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Θα είχαν καταλογιστεί ευθύνες.
Όμως, είναι δυνατόν αυτές οι Επιτροπές να ψάξουν και να βρουν πού πήγαν τα κλεμμένα χρήματα στο εξωτερικό, στην Ελβετία ή σε off shore εταιρείες; Μπορούμε να ανοίγουμε λογαριασμούς σ’ όλη την υφήλιο; Αν είναι δυνατόν! Είναι εδώ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής! Εμείς κοιτάμε αυτά που μπορούμε να δούμε! Και αν υποπτευθούμε κάτι, το πολύ-πολύ να ζητήσουμε άνοιγμα των λογαριασμών. Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα, διότι δεν είχαμε ενδείξεις. Όταν τα χρήματα κινούνται από χώρα σε χώρα, λέμε ότι θα διορθώσουμε το πόθεν έσχες;
Εμείς δεν λέμε μόνο ότι το καπιταλιστικό σύστημα γεννά και τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Κάνουμε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μας απαντάτε ή όταν μας απαντάτε, μας λέτε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, διότι είμαστε σε σύστημα ελεύθερης αγοράς, δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εμποδιστούν οι επενδύσεις!
Αυτές οι προτάσεις μας –που δεν λέμε ότι θα αντιμετωπίσουν ριζικά την κατάσταση, αλλά θα τη βελτιώσουν- είναι οι εξής: Κατάργηση των απορρήτων, δηλαδή να μην υπάρχει ούτε τραπεζικό απόρρητο ούτε φορολογικό απόρρητο για κανέναν, αλλά να είναι όλα μέσα στο διαδίκτυο, για να ξέρουμε τι γίνεται. Και αν θέλετε, ένα πιο τολμηρό βήμα είναι να καταργηθεί και το επιχειρηματικό απόρρητο, διότι και εκεί παίζονται κομπίνες σε διάφορες επιχειρήσεις. Να μην υπάρχει απόρρητο ούτε για τη SIEMENS ούτε για καμία επιχείρηση.
Μία δεύτερη πρόταση που έχουμε κάνει και η οποία δεν γίνεται δεκτή, ενώ την προτείνουμε για χρόνια, είναι να είναι ονομαστικές οι μετοχές και οι τίτλοι του δημοσίου. Αν γίνουν όλα ονομαστικά, θα φοβάται ο άλλος να βάλει «αχυράνθρωπο». Μπορεί να το κάνει, να πάει δηλαδή κάποιος άλλος να το κάνει, αλλά μπορεί ο άλλος να τα κρατήσει για τον εαυτό του;
Και το τρίτο είναι να μην μπορεί να τα βγάλει στο εξωτερικό χωρίς έλεγχο, το οποίο σημαίνει έλεγχοι και περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων.
Ξέρετε ποια είναι η απάντηση; Στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς που ζούμε, αυτά δεν γίνονται δεκτά. Αν το κάνουμε και το ονομαστικοποιήσουμε, δεν θα γίνουν επενδύσεις, δεν θα επενδύουν εδώ. Δηλαδή, να επενδύουν χρήματα και οι παράνομοι, αυτοί που παρανομούν από προϊόντα εγκλήματος!
Και λέμε τώρα ότι έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να σώσει την κατάσταση. Δεν τη σώζει την κατάσταση! Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε.
Επιπλέον όλων αυτών, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις οι οποίες είναι επικίνδυνες. Η πρώτη διάταξη είναι ότι κατ’ επιλογή ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα κρίνει αν θα διατάξει εξονυχιστικό έλεγχο κατά κάποιου υπηρεσιακού ή πολιτικού παράγοντα, διότι το έγραψαν οι εφημερίδες ή διότι αμφισβητήθηκε από κάποιους δημοσιογράφους ή διότι υπήρξε επώνυμη καταγγελία ή προέκυψε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Εάν ο αρμόδιος Υπουργός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ή όταν υπάρχει λόγος και πολιτική σκοπιμότητα από μία κυβέρνηση, δεν θα στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα; Είναι σωστό αυτό, δηλαδή να επιτρέπουμε τέτοιες δυνατότητες; Και εγώ επισημαίνω κυρίως για τα κόμματα εξουσίας, διότι μεταξύ τους γίνεται κυρίως η διαπάλη, ότι αυτό θα το βρείτε μπροστά σας. Ο κάθε Υπουργός Δικαιοσύνης θα επιλέγει τους στόχους πιθανόν! Πιθανόν!
Το δεύτερο έχει να κάνει με τους μάρτυρες, ότι δηλαδή αν κάποιος μάρτυρας σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας μαρτυρήσει και καταγγείλει αυτούς που εγκλημάτησαν ή θα απαλλαγεί ή θα μειωθεί η ποινή του.

(XS)


(AM)

Ήμασταν αντίθετοι και όταν καθιερώθηκαν τέτοιες διατάξεις για την τρομοκρατία και για τα ναρκωτικά. Όχι γιατί υποστηρίζουμε την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά, αλλά γιατί ανοίξαμε ένα δρόμο που δεν ξέραμε που θα τελειώσει. Προσθέτουμε συνεχώς περιπτώσεις. Τώρα προσθέτουμε ό,τι έχει σχέση με το οικονομικό έγκλημα, με το πόθεν έσχες, με τη διαφθορά.
Δηλαδή, κάποιος για να αθωωθεί ή για να πάρει μικρή ποινή δε θα δυσκολεύεται να καταγγείλει άδικα κάποιους άλλους, να τα φορτώνει αλλού. Και δεν αποκλείεται, αν και οι αρχές είναι μπλεγμένες –επιτρέψτε μου την έκφραση- στο κόλπο, να υπάρχει συνεννόηση. Δηλαδή, «πες αυτά για να τη γλιτώσεις». Να τυλίγονται ορισμένα πρόσωπα ή πολιτικοί παράγοντες σε μια κόλλα χαρτί. Είναι επικίνδυνες αυτές οι διατάξεις. Δεν ίσχυαν επί δεκαετίες στη χώρα μας, γι’ αυτούς τους λόγους που λέω εγώ. Δεν ίσχυαν αυτά τα πράγματα. Γιατί ανοίγουμε αυτήν την πόρτα;
Το τρίτο λέει: Θα τιμωρείται από μικρότερες ή μεγαλύτερες ποινές το προσωπικό που δουλεύει στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή σε διάφορους Υπουργούς, όχι για τις απόρρητες πληροφορίες, απλώς αλλά για κάθε πληροφορία που έπεσε στην αντίληψη του. Και θα διώκονται και αυτοί που τα αναπαράγουν, κυρίως οι δημοσιογράφοι. Έχουν εξεγερθεί οι δημοσιογράφοι. Άμα δεν μπορούν να παίρνουν πληροφορίες λόγω της απειλής, πώς θα κάνουν δημοσιογραφία, τα ρεπορτάζ πώς θα γίνονται;
Δεν τη θεωρούμε παραδεκτή μία τέτοια ρύθμιση. Υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο εξήγγειλε ο κύριος Υπουργός, πριν ξεκινήσουν οι εισηγητές, ότι η επιτροπή που ελέγχει το πόθεν έσχες των βουλευτών, θα μετατραπεί σε μία επιτροπή που η πλειοψηφία της θα είναι από δικαστές.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σε μη βουλευτές.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Σε μη βουλευτές, δεν ξέρω τι θα είναι.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλαξε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί άλλαξε γνώμη τώρα τελευταία. Κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας; Για ποιό λόγο; Και γιατί είναι σωστότεροι οι δικαστές από τους Βουλευτές; Εγώ λέω ότι λειτουργεί αυτή η Επιτροπή μας, με μειοψηφία από δικαστές πάρα πολλά χρόνια. Έκανε το παραμικρό λάθος, ευνόησε κάποιον; Αν είχε ευνοήσει κάποιον μια και δημοσιοποιούνται αποφάσεις και μπορεί να έρθει ο δημοσιογράφος να τα κοιτάξει, θα είχε καταγγελθεί η Επιτροπή και τα πρόσωπα που πήραν αυτές τις αποφάσεις.
Όμως, έχω την πείρα και το λέω καθαρά, ότι οι δικαστές ούτε ψάχνουν, ούτε κάνουν τη δουλειά που κάνουν οι βουλευτές, κάνουν τυπική δουλειά. Και θα τιμωρηθούν κάποιοι, γιατί αμέλησαν να γράψουν σωστά το πόθεν έσχες ή γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες, ο λογιστής τους έκανε λάθος και θα γλιτώνουν αυτοί που είναι καθομολογούμενο ότι υπερβαίνουν τα όρια και παραβιάζουν το νόμο περί πόθεν έσχες. Γιατί, όλοι ξέρουμε πόσο ξοδεύει ο ένας και πόσο ξοδεύει ο άλλος. Αυτό φαίνεται στην προεκλογική περίοδο, για παράδειγμα. Πολιτικό να είναι το όργανο.
Αλλού είναι το πρόβλημα. Ότι φεύγουν στο εξωτερικό και μετατρέπονται σε μετοχές και σε τίτλους του δημοσίου. Δεν μετατρέπονται σε ακίνητα, δεν μετατρέπονται σε αγαθά τα οποία μπορεί να τα ελέγξει οποιαδήποτε επιτροπή, είτε με δικαστές είτε με μη δικαστές.
Και έτσι ρέπουμε σε μια λογική. Αύριο, μεθαύριο η πλειοψηφία οι δικαστές ή κάποιοι άλλοι και στο μέλλον καθόλου βουλευτές σ’ αυτές τις επιτροπές, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο εισαγγελέας θα είναι μέσα στα κόμματα.
Έγινε και πρόταση να δούνε τα οικονομικά των κομμάτων, οι εισαγγελείς. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε εισαγγελείς στο κόμμα μας και πιστεύω κανένα κόμμα δεν θα το δέχεται αυτό το πράγμα. Και πολύ περισσότερο, τις φωνές που ακούγονται, ότι θα πρέπει να δίνουμε και τα ονόματα των μελών μας και των ενισχυτών μας.

(ΚΟ)
(1XS)
Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι αυτό αποκλείεται. Θα έρθετε σε πλήρη αντίθεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και θα μπείτε στο δίλημμα «εφαρμόζουμε ή δεν εφαρμόζουμε ποινική δίωξη κατά ενός κόμματος που έχει μια ιστορία»!
Και ξέρετε πολύ καλά ότι εμάς δεν μας χρηματοδοτούν ούτε επιχειρηματίες ούτε ανώνυμες εταιρείες. Δεν υπάρχει πια υπαρκτός Σοσιαλισμός για να μας πείτε ότι παίρνουμε ρούβλια από τη Μόσχα, όπως μας λέγατε. Μακάρι να παίρναμε! Δεν είχαμε τη βοήθεια που χρειαζόταν!
(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γελάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Εν πάση περιπτώσει, για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Σκυλλάκο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Κολλέγιο Ρόδου Δωδεκανήσου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης, Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: Ή θα αντιληφθούμε ότι είμαστε η πολιτική ηγεσία και πρέπει να νομοθετούμε κατά τρόπο που να είναι σοβαρός και ωφέλιμος για το λαό ή θα επιλέξουμε ότι θα παρασυρθούμε σε ένα «εμπόριο αγανάκτησης» -όπως πολύ ωραία το χαρακτηρίζει σήμερα στην Εφημερίδα «ΝΕΑ» ο δημοσιογράφος κ. Πρετεντέρης- και θα μπούμε σε έναν άκρατο λαϊκισμό μέσα σ’ αυτό εδώ το Κοινοβούλιο, για να δείξουμε ποιος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διαφάνεια.
Αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε δεν είναι νομοσχέδιο ρεαλιστικό. Διότι για να νομοθετούμε σοβαρά, θα πρέπει να νομοθετούμε με ρεαλιστικά δεδομένα.
Έρχονται τα δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μας πουν για το πρόβλημα στο οποίο έχει φτάσει ο πολιτικός κόσμος. Και σας ερωτώ, κύριοι συνάδελφοι: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί δεν είχαμε νόμους; Το πρόβλημα είναι επειδή πιάσαμε κάποιους κλέφτες συναδέλφους σας από τα κόμματά σας, κάποιους κλέφτες που ήταν σ’ αυτά τα υπουργικά έδρανα και όχι σ’ αυτά τα βουλευτικά έδρανα; Διότι κάποιοι πάνε να στοχοποιήσουν τους Βουλευτές. Οι κλέφτες ήταν σε εκείνα τα έδρανα, τα υπουργικά!
Πιάσαμε, λοιπόν, κανέναν να έχει παρανομήσει και ενώ τον πιάσαμε, είπαμε «α, η ποινή που του επιφυλάσσει ο νόμος είναι μικρή και πρέπει να την αυξήσουμε»; Και επειδή την αυξήσατε, τι έγινε; Και επειδή την αυξάνετε τώρα, τι έγινε; Τριάντα πέντε χρόνια πιάσατε κανέναν;
Έγινε καταγγελία ότι στο Κόμμα, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ήρθε Βουλευτής σας και έφερε 1.000.000 μάρκα –και αναφέρομαι στο γνωστό περιστατικό της υπόθεσης SIEMENS- και βγήκε το Κόμμα σας δείχνοντάς μας κάτι τεφτέρια που δεν έχει ούτε το τελευταίο μπακάλικο της χώρας, να μας πει ότι από τα βιβλία που είδαμε, δεν ήρθαν αυτά τα χρήματα.
Και θα μας πείσετε τώρα εσείς ότι αυξάνοντας τις ποινές για το πόθεν έσχες, αυξάνοντας τις ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς θα λύσετε το πρόβλημα, όταν δεν το έχετε λύσει μέσα στο ίδιο σας το Κόμμα και εσείς, αλλά και η Νέα Δημοκρατία;
Νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Περίφημος! Ερχόμαστε εδώ πέρα και λέμε ότι δεν μπορέσαμε να πιάσουμε κάποιους, λόγω αυτού του νόμου. Να σας θυμίσω ότι στην προηγούμενη περίοδο δεν είχαν παραγραφεί αδικήματα. Επέλεξε η τότε κυβερνητική παράταξη να μην μπει μέσα να ψηφίσει. Και έτσι στην πορεία παραγράφηκαν τα αδικήματα.
Τι θα άλλαζε, δηλαδή, αν ήταν αλλιώς η διάταξη; Αφού δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Και τριάντα πέντε χρόνια τώρα ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε η Νέα Δημοκρατία είχαν την πολιτική βούληση αυτούς τους λίγους –θέλω να πιστεύω- που βρέθηκαν σ’ αυτά εδώ τα έδρανα και έκλεβαν να τους εκτελέσει πολιτικά.
(FT)
(KO)
Δεν λέω ποινικά να τους στείλει, έστω και πολιτικά. Δεν το κάνατε ποτέ και έφτασε η χώρα σε αυτό το επίπεδο.
Και θέλει να μας πείσει ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός ότι εάν οι Βουλευτές διορίζονται, δηλαδή παίρνει ο Αρχηγός τη λίστα και τους μισούς Βουλευτές τους διορίζει, θα υπάρξει διαφάνεια. Μα, το πρόβλημα δεν ήταν στους Βουλευτές, το πρόβλημα ήταν στους Υπουργούς, σε αυτούς που διόριζαν οι Πρωθυπουργοί. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι που να απασχόλησε Βουλευτής ως Βουλευτής, διότι ο Βουλευτής δεν διαχειρίζεται χρήμα και πρέπει κάποια στιγμή να το πούμε αυτό. Το χρήμα εσείς το διαχειρίζεστε, εσείς που ήσασταν σε όλα αυτά τα έδρανα.
Και πάτε, για να καλύψετε τις ευθύνες σας διαχρονικά, να τιμωρήσετε τους Βουλευτές. Αυτό, λοιπόν, είναι λαϊκισμός, αυτό ακριβώς το οποίο κάνετε, να σέρνεστε πίσω από δημοσιογράφους, από κανάλια που θέλουν αίμα στην αρένα. Αυτό θέλουν. Αίμα στην αρένα. Και αυτό εσείς πάτε να κάνετε με ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο γίνεται γρήγορα, γίνεται πάνω σε βρασμό και δεν είναι ωφέλιμο και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Γιατί δεν πρόκειται να βοηθήσει;
Έρχεστε εδώ πέρα και μας λέτε, λόγου χάρη, ότι τιμωρείτε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Λέτε, «απαγορεύεται να συμμετέχει μεταξύ όλων όσων ήταν τώρα και Βουλευτές και Υπουργοί», όλα αυτά τα άτομα, «σε εξωχώριες εταιρείες και είτε έμμεσα είτε παρένθετα πρόσωπα». Πρώτα απ’ όλα, για να είμαστε σοβαροί μέσα αυτήν εδώ την Αίθουσα, άντε βρείτε τώρα εσείς ποιος συμμετέχει σε εξωχώρια εταιρεία. Που θα το βρείτε; Στα νησιά Κέιμαν θα τα βρείτε αυτά; Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς θα βρείτε αν το πρόσωπο είναι ή δεν είναι παρένθετο; Τι θα πει παρένθετο πρόσωπο; Ποιος θα βρει άμα το πρόσωπο το συγκεκριμένο ήταν παρένθετο; Να έχουμε πρακτικά θέματα να αντιμετωπίζουμε. Ωραίο, ακούγεται πάρα πολύ ωραίο αυτό στην κοινή γνώμη. Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ, που απαγορεύει τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες. Πώς θα το κάνετε αυτό; Εδώ είναι η ουσία της πολιτικής. Δεν μπορείτε να το κάνετε.
Και ξέρετε ποιο θα ήταν πιο υπεύθυνο, αλλά δεν αρέσει στην κοινή γνώμη να το ακούσει; Να πείτε υπεύθυνα, κύριοι ότι οι εξωχώριες εταιρείες δεν είναι παράνομες, είναι νόμιμες. Εκτός αν κάποιος εδώ πιστεύει ότι είναι παράνομες, να ψηφίσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι είναι παράνομες οι εξωχώριες εταιρείες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό;
Από τη στιγμή που είναι λοιπόν, νόμιμες, γιατί εσείς το επιλέξατε, τότε να πείτε υπεύθυνα ότι κύριοι εμείς λέμε «όποιο απ’ αυτά τα πρόσωπα συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, να το δηλώνει». Αυτή είναι υπεύθυνη στάση. Να ξέρουμε ότι ο «χ» Βουλευτής είναι σε μια εξωχώρια εταιρεία.
Ίσως να μην το γνωρίζετε –αν και είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε- αυτήν τη στιγμή ό,τι πλοίο υπάρχει, είναι μια εξωχώρια εταιρεία, όλα τα πλοία. Και αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, γίνεται σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε υπάρχει πλοίο. Και σας ερωτώ τώρα, γιατί πρέπει εδώ πέρα να φέρνουμε παραδείγματα. Ένας Βουλευτής θέλει να παντρευτεί μια κόρη εφοπλιστή. Τι θα πρέπει να κάνει; Να παραιτηθεί από Βουλευτής ή να βάλει την κόρη του εφοπλιστή να εκποιήσει όλη της την περιουσία; Και αυτό το λέω, για να καταλάβετε σε τι αδιέξοδο οδηγήστε.
Διότι εδώ πέρα η ουσία του πράγματος είναι να ψηφίζουμε ωφέλιμα πράγματα, να μη λαϊκίζουμε, να μη βγαίνουμε στο κόσμο να του λέμε «πάρε το αίμα που θες στην αρένα», για να πούμε μπράβο. Σε ποιους να πούμε μπράβο; Σε αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και τιμωρούν τους Βουλευτές και δεν έχουν καταφέρει τριανταπέντε χρόνια να τιμωρήσουν έναν που διαχειρίστηκε χρήμα;
Και επειδή πολλοί από τα δύο μεγάλα Κόμματα είστε παλαιοί Βουλευτές, εάν πιστεύετε, κύριοι, ότι κάποιοι έκλεψαν, πράγμα το οποίο πιστεύουμε εμείς, βγείτε και πέστε ποιοι είναι αυτοί που έκλεψαν. Τους ξέρετε, προφανώς. Ή θα πείτε δεν έκλεψε κανένας ή αυτούς που γνωρίζετε εικοσιπέντε χρόνια, θα ξέρετε, κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας. Βγείτε και πέστε το. Πολύ πιο σοβαρή υπηρεσία θα προσφέρετε.

(NP)
(1FT)
Και είναι πολύ ωραία η πρόταση που έκαναν 48 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ανοίξουν τα «πόθεν έσχες», όχι βέβαια σε μια κατάσταση ανθρωποφαγίας, αλλά για να γίνει έλεγχος και να πούμε πώς έχει τώρα κάποια χρήματα αυτός που μπήκε στην πολιτική το 1980. Αυτό είναι κάτι πολύ σωστό.
Όμως, η ουσία του πράγματος είναι ότι απ’ αυτές τις υπουργικές θέσεις ειδικά στην περίοδο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέρασαν πολλοί άνθρωποι που έχουν προκαλέσει με τη ζωή τους και, δυστυχώς, γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία κουβέντα.
Ερχόμαστε σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου. Τα ανέλυσε πολύ ωραία ο κ. Νεράντζης. Έρχεστε να μπείτε σε μια διαδικασία κατ’ εξοχήν του αγγλοσαξονικού συστήματος, δηλαδή αν κάποιος είναι κατηγορούμενος να μπορεί να δώσει κάποιες πληροφορίες για κρατικό αξιωματούχο Υπουργό και να έχει μια ευεργετική αντιμετώπιση. Ποια μπορεί να είναι, για να την καταλάβουμε; Είτε να είναι τελείως αθώος είτε, αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του Υπουργού και γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και πουν ότι έφταιγε ο Υπουργός, να έχει μειωμένη ποινή.
Ακούστε τώρα πραγματικό παράδειγμα που θα συμβεί: Παίρνουμε ένα απ’ αυτά τα σκάνδαλα που έχουν γίνει κατά καιρούς. Θέλετε Βατοπέδι, θέλετε SIEMENS. Τώρα τρέχουν ανακρίσεις. Έρχεται, λοιπόν, άτομο που εμπλέκεται στο Βατοπέδι και δεν λέει καμία κουβέντα. Τρώει δεκαπέντε χρονάκια πρωτόδικα. Πηγαίνει στο Εφετείο. Αρχίζει η διαδικασία στο Εφετείο. Είμαστε λίγο πριν από την έκδοση απόφασης και έχει ακούσει στον πρώτο βαθμό δεκαπέντε χρόνια. Γιατί εκείνη τη στιγμή να μην πετάξει και ένα όνομα, το οποίο μάλιστα θα είναι πιασάρικο, βλέποντας τα πορίσματα των Κομμάτων που έχουν κάνει εξεταστική επιτροπή; Σου λέει: «Βρε, δεν πετώ ότι με πήρε ένα τηλέφωνο π.χ. ο Ρουσόπουλος; Να το πούμε και αυτό. Θα έχω και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πανηγυρίζει ότι πιάσαμε τη Νέα Δημοκρατία, αφού το λέει ο «χ» μάρτυρας που έχει φάει τα δεκαπέντε χρόνια και εγώ θα έχω μια ευεργετική αντιμετώπιση».
Κύριοι συνάδελφοι, αυτό θα κληθείτε να ψηφίσετε αύριο. Θα κληθείτε να ψηφίσετε –γιατί όλοι εδώ είμαστε υπόχρεοι του πόθεν έσχες- ότι ένας υπάλληλος ο οποίος θα βρεθεί σε μια δύσκολη θέση θα λέει ένα όνομα Βουλευτή, θα λέει ένα όνομα Υπουργού, θα λέει ένα όνομα κρατικού λειτουργού, για να ελπίζει να μη φάει τα χρόνια! Και μου λέτε ότι αυτό είναι υπέρ της διαφάνειας;
Άλλες διατάξεις. Έρχεστε εδώ πέρα και προσπαθείτε να κάνετε μία υπέρμετρη αυστηροποίηση για την οποία εμείς δεν θα διαφωνήσουμε στην πορεία. Θέλουμε να είναι αυστηρές οι ποινές. Το ερώτημα, όμως, παραμένει και δεν δώσατε καμία απάντηση σε αυτό, κύριε Υπουργέ. Πιάσαμε κάποιον που ήταν να καταδικαστεί για πλημμέλημα και τώρα το κάνουμε κακούργημα; Έχουμε κάποια καταδίκη για πλημμέλημα; Έχουμε πετύχει έστω σε αυτό το λίγο και τώρα, μόνο και μόνο πηγαίνοντας σε πολύ αυστηρότερες ποινές, θα λύσουμε το πρόβλημα; Δηλαδή επειδή βάζετε εδώ πέρα τη δυνατότητα να μην παίζουν οι Βουλευτές στο Χρηματιστήριο, πιστεύετε ότι λύνεται το θέμα της διαφάνειας; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν σε αυτήν τη χώρα; Έχουμε πρόβλημα νόμων ή πρόβλημα ελεγκτικών μηχανισμών;
Και δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τα ίδια που κάνετε εδώ πέρα δεν τα βάζετε και για τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής. Γιατί αυτοί δηλαδή να είναι έξω απ’ αυτό το παιχνίδι; Για όλα τα μέλη λέω. Δεν λέω μόνο για τον Πρόεδρο. Όποιος είναι μέλος της ανεξάρτητης αρχής να έχει τις ίδιες διαδικασίες.
Αυτό που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι αυτήν τη στιγμή νομοθετούμε υπό το πρίσμα του φόβου και της οργής σε ένα τεράστιο κλίμα λαϊκισμού, σε ένα τεράστιο κλίμα διάλυσης του πολιτικού συστήματος που υπάρχει. Αυτό ζούμε. Αυτό, όμως, δεν θα το σώσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα μπορείτε να το σερβίρετε στους δημοσιογράφους, για να χειροκροτούν. Είναι κάτι διατυπώσεις, οι οποίες είναι και δύσκολες να εφαρμοστούν.
Θα σας πω ένα γενικότερο πρόβλημα «πόθεν έσχες» που υπάρχει και δεν υπάρχει μόνο στους Βουλευτές. Υπάρχει σε πολλούς. Είναι βέβαιοι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι ξέρουν τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους; Ευθέως σας ερωτώ: Παντρεύεται τώρα κάποιος και έχει και ένα κρυφό λογαριασμό η σύζυγος. Αυτά να ξέρετε ότι υπάρχουν. Δεν λέμε κάποια υποθετικά πράγματα. Είστε βέβαιοι, τώρα που πρέπει να πείτε με βεβαιότητα, ότι ξέρετε τι περιουσιακά στοιχεία έχουν τα συγγενικά σας πρόσωπα;
(XF)
(1NP)
Αν δεν είστε βέβαιοι με αυτό που θα ψηφίσετε εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ξέρετε το εξής: Για όποιον είναι υπόχρεος πόθεν έσχες και ενδεχομένως δεν του το έχει πει η σύζυγός του ότι έχει ένα λογαριασμό 350.000 ευρώ, η ποινή του είναι κάθειρξη δέκα έτη. Η αρχική ποινή είναι φυλάκιση μέχρι δύο έτη. Θα μου πείτε «μα, θα καταφέρει να αποδείξει ότι δεν είχε δόλο». Βρείτε το. Και σας λέω τι ψηφίζετε.
Αυτή τη στιγμή ψηφίζετε ότι αν στις δηλώσεις τις οποίες έχετε κάνει εσείς, οι κρατικοί λειτουργοί, όλοι, ο σύζυγός σας σας έχει αποκρύψει κάτι που είναι σ’ αυτό το ποσό, αυτές τις ποινές έχετε.
Αυτά όλα θέλω να τα πω για να καταλάβετε ότι το πρόβλημα σ’ αυτή εδώ τη χώρα είναι πρόβλημα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι ούτε πρόβλημα νόμων, δεν είναι ούτε πρόβλημα διεφθαρμένων Βουλευτών. Το πρόβλημα είναι ότι δύο κόμματα τριάντα πέντε χρόνια για να μην έχουν πολιτικό κόστος σε εκλογές, κάλυπταν κάποιους που έκλεβαν αυτή τη χώρα. Και εκεί κάποια στιγμή πρέπει να απολογηθείτε υπεύθυνα στον ελληνικό λαό, διότι από αυτά τα έδρανα πέρασαν κλέφτες.
Όμως, επιμένω, δεν καθόντουσαν εδώ, κύριε Υπουργέ, καθόντουσαν εκεί. Συνεπώς, βρείτε τι θα κάνετε για τους Υπουργούς σας που τόσα χρόνια έφεραν τη χώρα εδώ. Βρείτε τι θα κάνετε για τους άλλους Υπουργούς. Και μην προσπαθείτε, βάζοντας όλο τον κόσμο σε ένα τσουβάλι, με τους Βουλευτές οι οποίοι πέρασαν, να δώσετε το αίμα, το οποίο θέλει η αρένα.
Εμείς επιλέγουμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ένα «ναι» σ’ αυτό το νομοσχέδιο για να βγούμε αύριο το πρωί στις πρωινές εκπομπές και να πούμε «τι ωραίοι είμαστε και θέλουμε τη διαφάνεια». Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να μπορέσουν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Όσοι είναι νομικοί, για να καταλάβετε τι ψηφίζουμε τώρα, αναφέρει η διάταξη: Κάποιος κατηγορείται και με διάταξη του ανακριτή, επειδή κατηγορείται, μπορεί να γίνει δέσμευση όλων των περιουσιακών του στοιχείων. Και πότε θα αποδεσμευτούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία; Μόλις υπάρξει απόφαση. Δηλαδή κατηγορείται κάποιος, του δεσμεύεται όλη η περιουσία και η ελληνική δικαιοσύνη όπως είναι, θα βγάλει μια απόφαση σε πέντε, έξι χρόνια. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.
Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, καλό είναι να το αποσύρετε και να έρθετε υπεύθυνα να κάνετε μια κουβέντα. Κι αν ήσασταν υπεύθυνοι και ήσασταν μέσα στην Αναθεώρηση του Συντάγματος -που μέσα στις προτάσεις ήταν και οικονομικά κομμάτων, ήταν πολλά- θα μπορούσε να γίνει κουβέντα και να βρούμε όχι νομοθετικά πλαίσια, τα οποία υπάρχουν, αλλά πολιτική βούληση για να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αλλά δεν ήσασταν.
Και επιτέλους, αντί να σερβίρουμε στην κοινή γνώμη νομοθετήματα, τα οποία έχουν πρόσκαιρα χειροκροτήματα, να κάνουμε ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που πραγματικά θα αποτρέψουμε άλλους κλέφτες, όπως υπήρξαν στο παρελθόν, να βρεθούν σ’ αυτές τις θέσεις.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πλεύρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. κυρία Αλέκα Παπαρήγα και οι Βουλευτές του Κόμματός της, κατέθεσαν πρόταση νόμου: «Για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως Εκλογικού Συστήματος για την εκλογή Βουλευτών».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νικόλαος Τσούκαλης παρακαλείται να λάβει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ως τελευταίος ειδικός αγορητής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει και εγώ να επισημάνω ότι πράγματι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή μέσα σε ένα πολιτικό και κοινωνικό κενό, έρχεται σε μια περίοδο που είναι υπεράνω υποψίας. Εκ των πραγμάτων περιέχει η συζήτησή μας μια φόρτιση. Εκ των πραγμάτων θεωρούμε και πιστεύουμε και έτσι φαίνεται, ότι νομοθετούμε κάτω από έκτακτες συνθήκες. Είναι σωστή περίοδος αυτή για να συζητάμε τέτοια νομοσχέδια; Τέτοια νομοσχέδια, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν ένα τεράστιο θεσμικό χαρακτήρα που πρέπει να επιφέρουν τομές και βεβαίως πρέπει να απαντήσουν πειστικότατα στους πολίτες, που μας παρακολουθούν, στις προσδοκίες τους, πρέπει να απαντήσουν στην οργή τους, στην αγανάκτησή τους, ακόμη και στο μένος τους.
(BA)
(XF)
Συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία μόλις ημέρα μετά την κατά τα 2/3 Διάσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Απευθύνω ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Αλήθεια, αυτά που διατυπώθηκαν χθες ως προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς αυτούς μπορούμε να τα εντάξουμε σε μία σοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης, θεσμικής κρίσης, κρίσης ηθικής που αντιμετωπίζει το πολιτικό σκηνικό; Παραδείγματος χάρη, όταν ακούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η ασυλία των Βουλευτών συλλήβδην, είναι μέσα στις προθέσεις μας; Θα μπορούσε να διατυπωθεί μία τόσο σοβαρή άποψη μέσα σε περίοδο ανυποψίαστη, μέσα σε μία περίοδο ομαλή; Ή πραγματικά είναι δυνατόν, ως πρώτη πρόταση, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητά την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» εδώ και τώρα; Αλήθεια, έχει περισσεύσει επιτέλους η υποκρισία σ’ αυτήν εδώ τη χώρα! Μας ακούει ο κόσμος.
Θα πρέπει να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι το 2001 δεν διατυπώνεται σωστή πρόβλεψη στο Σύνταγμα για το νόμο «περί ευθύνης Υπουργών». Το 2003 που ψηφίζεται ο νόμος, ισχύει μέχρι σήμερα. Το 2006 τα δύο μεγάλα κόμματα έκαναν ότι δεν άκουγαν στις συνεχείς επισημάνσεις του κόμματός μας και της Αριστεράς να αλλάξει ο νόμος και ερχόμαστε τώρα με μία απόλυτη υποκρισία και αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να ζητούν αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών». Το λέμε από το 2008. Έχω διατυπώσει με κάθε λεπτομέρεια τι ρυθμίσεις χρειάζονται στο τέλος του πρώτου πορίσματος για το Βατοπέδι. Έρχονται κάποιοι τώρα και ζητούν να αλλάξει ο νόμος «περί ευθύνης Υπουργών».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομοθετούμε σε μία περίοδο που κλονίζεται πάρα πολύ σοβαρά η κοινωνική συνοχή. Νομοθετούμε σε μία περίοδο όπου πλέον τείνει να επικρατήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι γενικευμένος ο κοινωνικός φθόνος. Είμαστε σε μία περίοδο όπου τείνει να επικρατήσει η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άραγε, έχουν έρθει μοιραία, έχουν επέλθει ως αυτονόητα, είναι ένα νομοτελειακός κανόνας που έχουμε φθάσει μέχρι εδώ; Είναι προφανές ότι όχι. Αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης στοχευμένης, μεθοδευμένης, μακροχρόνιας πολιτικής συνειδητής επιλογής των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μέσα στην περίοδο αυτής της κρίσης έχουν δει το αποτρόπαιο πρόσωπό τους. Και βεβαίως η τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης, και της τωρινής, αλλά και της προηγούμενης, είναι ότι αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τα έχουν υποδαυλίσει την τελευταία περίοδο, δυστυχώς, συμπράττοντας ή ενισχύοντας μία τεράστια εκστρατεία παραπλάνησης εκ μέρους των Μ.Μ.Ε., που αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουν να τα επιτείνουν, γιατί θεωρούν ότι εάν επιτείνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να αντιμετωπίσουν με πιο επαρκή τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες από τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ακολουθείται η γνωστή και πετυχημένη, μπορώ να πω, μέχρι σήμερα μέθοδος της γενίκευσης των ευθυνών. Με την ανταλλαγή των ευθυνών μεταξύ των δύο μεγάλων και της διάχυσής τους σε όλη την κοινωνία είναι προφανώς ότι χάνεται, θολώνει το πρόσωπο του πραγματικού υπευθύνου. Αυτό είναι μία τακτική που τη χρησιμοποιούν οι πάντες.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εσείς. Όχι προσωπικά, εγώ θα πω όλοι.
(GM)



BA
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Παπαϊωάννου, θα επαναλάβω ότι όχι όλοι! Γιατί επαναλαμβάνετε συνεχώς αυτήν την άποψη; Αλήθεια, να δεχθώ πολιτικές ευθύνες δικές μας, ναι, αλλά άλλο οι πολιτικές ευθύνες, κύριε Παπαϊωάννου και άλλο οι ευθύνες οι οποίες περικλείουν ακόμα και ποινικές διαστάσεις.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εκεί έχετε δίκιο. Άλλο θέμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δεν είναι ίδιες οι ευθύνες, είναι διαφορετικές οι πολιτικές ευθύνες από την εκφορά του λόγου και από τις πολιτικές που ακολουθεί κάθε κόμμα και άλλο στο κατά πόσο διαμορφώνει συνειδητά μία κοινωνική πραγματικότητα η οποία τείνει να αναπαράγει αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Και περί αυτού μιλάμε.
Υπάρχει, λοιπόν, μία κοινή διαπίστωση, ότι η διαφθορά έχει καταλάβει πλέον κάθε κόγχη, κάθε πτυχή, έχει κατακλύσει κάθε δραστηριότητα κοινωνική, ότι ο κοινωνικός ιστός πλέον που διακατέχει και συνενώνει την κοινωνία αυτήν τη στιγμή είναι ο ιστός της συνενοχής.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θέλει ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση να φέρουν αυτό το νομοσχέδιο με μία φιλοδοξία να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Το είπαμε και στην Επιτροπή. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, θετικό βήμα, πλην όμως μετέωρο. Δεν ζητούσαμε εδώ και τώρα να φέρει ένα νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει αυτήν τη λαίλαπα που έχουμε γύρω μας, αυτήν την κατακρήμνιση, θέλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά αυτό το τεράστιο φαινόμενο; Είναι προφανές ότι όχι.
Προεκλογικά ο κύριος Πρωθυπουργός διακήρυξε την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου πάταξης της διαφθοράς. Κι έτσι είναι, διακηρυκτικά είναι σωστό. Το συγκεκριμένο αυτό νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε αυτήν την εξαγγελία; Πρώτα από όλα για να το αξιολογήσουμε θα έπρεπε να έχουμε το σχέδιο, αλλά σχέδιο δεν υπάρχει. Δεν νομίζω ότι ακόμα και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ να πιστεύουν ότι υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει. Πως λοιπόν να αξιολογήσουμε αυτό το σχέδιο νόμου ως τμήμα αυτού του σχεδίου; Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι αυτό εδώ το νομοσχέδιο θα ήταν το τελευταίο καταληκτικό τμήμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, γιατί είναι το νομοσχέδιο που αναφέρεται και αφορά στην καταστολή της διαφθοράς. Ως προς αυτό στον κύριο Υπουργό δώσαμε συγχαρητήρια. Ως τελευταίο τέτοιο τμήμα θα ήταν πολύ καλό πιθανόν γι’ αυτό το σχέδιο, με μία μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά, ότι αν ήταν ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ίσως –κύριε Υπουργέ, σας το είπαμε- οι ποινές και ο τρόπος αντιμετώπισης των παραβατών να μην ήταν αυτός. Όταν ένα τεράστιο θέμα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και κυρίως όσον αφορά την καταστολή, τότε η προσφιλής μέθοδος είναι η αύξηση, η αυστηροποίηση των ποινών. Αναφέρθηκε και ο κ. Πλεύρης προηγουμένως και θα αναφερθώ και πιο κάτω.
Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όσους δεν το ξέρετε, έχει ενσωματωμένη στο Δίκαιό της τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ενσωματώθηκε με το νόμο 3666/2008. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτήν τη σύμβαση, γιατί συνιστά ένα πλήρες κείμενο προδιαγραφών για οποιαδήποτε σοβαρή κοινωνία θέλει να θεσμοθετήσει νόμους, κανόνες και δομές αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου δεν είναι μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά είναι μίας ολόκληρης κυβέρνησης, είναι πολλών Υπουργών, οι οποίοι πρέπει να συμπράξουν και πρέπει να καταστρώσουν αυτό το σχέδιο.
Τι λέει, λοιπόν, αυτή η σύμβαση του ΟΗΕ; Στο κεφάλαιο 2, στα προληπτικά μέτρα, λέει ότι πρώτον, είναι η πρόληψη, δεύτερον, ο εντοπισμός και τρίτον, η τιμωρία, η δίωξη.
PM















(GM)
Ερώτηση, όσον αφορά τα δύο πρώτα κρίσιμα: Τι έχουμε σαν χώρα; Τι θεσμούς έχουμε; Και το κεφάλαιο δύο αναφέρεται στα προληπτικά μέτρα. Ακούστε: Κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένο, πρέπει να αναπτύσσει, εφαρμόζει ή διατηρεί αποτελεσματικές, συντονισμένες πολιτικές κατά της διαφθοράς που προάγουν τη συμμετοχή της κοινωνίας -και εδώ θα επανέλθω- και να ακολουθεί αποτελεσματικές πρακτικές που αποσκοπούν στην πρόληψη της διαφθοράς. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς δεν έχουμε κάτι.
Άρθρο 6. Και εδώ θα σταθώ ιδιαιτέρως. «Όργανα πρόληψης της διαφθοράς». Λέει ότι πρέπει να προβλέπει, να θεσπίζει κατάλληλα όργανα και να τα θωρακίζει, λέει πιο κάτω, με την απαραίτητη ανεξαρτησία. Στην Επιτροπή είπαμε στον κύριο Υπουργό, κύριε Υπουργέ, σας είπαμε, σήμερα δεν διευκρινίσατε: Την Επιτροπή Καταπολέμησης των Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες θα την επαναφέρετε στο καθεστώς της Ανεξάρτητης Αρχής και να μην είναι απλή Επιτροπή; Δεν το διευκρινίσατε. Έπρεπε να το διευκρινίσουμε.
Όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον Ιούλιο του 2008, το οποίο τότε είχε έρθει με τη φιλοδοξία του κ. Αλογοσκούφη ότι θα πατάξει τη διαφθορά και είχε μετατρέψει την Ανεξάρτητη Αρχή σε απλή Επιτροπή υπό τον έλεγχό του, ήμουν ειδικός αγορητής. Θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναλάβω ένα απόσπασμα της ομιλίας μου εκείνης. Έλεγα τότε: «Με το νομοσχέδιο που συζητάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκαλύπτονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι μύχιες και ανομολόγητες επιδιώξεις, ο πανικός και το πλήρες αδιέξοδο της Κυβέρνησης».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν είχατε καλό ακροατήριο τότε!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Καλό θα είναι να το προσέχετε και εσείς, κύριε Ευθυμίου.
«Με το σημερινό νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία εκδηλώνει την τρίτη φάση των βαθύτερων επιδιώξεών της. Η πρώτη φάση της νομοθετικής της πρωτοβουλίας ήταν η θεσμοθέτηση των ιδεοληπτικών της εμμονών περί επανίδρυσης του κράτους, κατεδάφισης του δημόσιου χώρου και την επικυριαρχία της ασύδοτης αγοράς. Η δεύτερη φάση ήταν η εξόφληση των επιταγών και ανειλημμένων υποχρεώσεων προς ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, όπως στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom και διάφορα άλλα. Η τρίτη φάση είναι αυτή που συμπληρώνει αυτό το παζλ με το σημερινό νομοσχέδιο, δηλαδή αυτό που ψήφισε τότε: Η βαθύτερη επιδίωξη είναι η προστασία συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από επερχόμενες αποκαλύψεις. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και να το διακινδυνεύσω ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν προκειμένου να αποκαθαρούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί που πιθανόν θα αποκαλυφθεί η συμμετοχή τους στη διακίνηση βρώμικου χρήματος». Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου, επιβεβαιώθηκε απόλυτα, επιτρέψτε μου να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Και να συνεχίσω σύντομα, γιατί θα πούμε και αρκετά επί των άρθρων. Στο άρθρο 8 της σύμβασης υπάρχει ειδική αναφορά στη σύνταξη κωδίκων συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων. Και στο άρθρο 13 υπάρχει η συμμετοχή της κοινωνίας, όπου αναφέρω δύο σελίδες όσον αφορά την υποχρέωση που έχει ένα σοβαρό κράτος προκειμένου να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες. Αναφέρεται μέχρι και σε σεμινάρια σε δημοτικά σχολεία και σε πανεπιστήμια.
Και όσον αφορά την περίφημη περίπτωση της παραγραφής, άρθρο 29, λέει η σύμβαση: «Κάθε κράτος-μέλος θεσπίζει σύμφωνα με την εσωτερική του νομοθεσία μακρά περίοδο παραγραφής για Υπουργούς κ.ο.κ.». Μακρά περίοδος, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη να στρέφεται με ασφάλεια και επάρκεια κατ’ αυτών οι οποίοι ζημίωσαν το δημόσιο.
Κατόπιν όλων αυτών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει με τον παρόν νομοσχέδιο το κατά πόσον τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.
(ΡΜ)
(1GM)
Είναι προφανές ότι προκειμένου να αχθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την τήρηση της αναλογικότητας, δηλαδή στο κατά πόσο οι αυξημένες ποινές είναι επαρκείς για να αποτρέψουν την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος απ’ αυτά που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα έπρεπε προηγουμένως να αξιολογήσει σοβαρά ποια είναι τα προβλήματα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Υπάρχει τεράστιο θεσμικό πλαίσιο στην ελληνική έννομη τάξη. Ανέφερα τον 3666. Υπάρχει ο ν. 2957/2001, ο 3560/2007, ο 3213/2003, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν πειθόμαστε ότι πραγματικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία θα πούμε επί των άρθρων όσον αφορά τα μέτρα επιείκειας.
Κύριε Υπουργέ, σας προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ότι δεν μπορεί να προσέρχεται οποιοσδήποτε για να καταθέτει για οτιδήποτε μετά το πέρας της προδικασίας. Σας το λέει και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Γιατί δεν το τηρείτε; Σας το είπαμε και στην Επιτροπή.
Επειδή θεωρούμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιφέρει σαφείς βελτιώσεις στις συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και των ρυθμίσεων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε σχέση μ’ αυτόν τον αποσπασματικό τομέα, πλην όμως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και με επάρκεια αυτό που θα θέλαμε όλοι μ’ ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς, η τοποθέτησή μας επί της αρχής θα είναι «παρών».
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Τσούκαλη.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχω μία δυσκολία να λάβω απόφαση. Ο κύριος Υπουργός ζητεί το λόγο για δύο λεπτά για μία σύντομη παρέμβαση και ο κύριος Ευθυμίου επίσης. Αυτό πρέπει να λυθεί με τους κανόνες της αβρότητας.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ειδικά των Σαμουράι!
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με τον Μπουσίντο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε Καστανίδη, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα μιλήσω σήμερα και προφανώς όλες τις απαντήσεις που νομίζω ότι πρέπει να δώσω θα τις δώσω στην αυριανή μου ομιλία, γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα να κάνω μία πολύ σύντομη παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει μόνο σημασία ο χρόνος στον οποίο νομοθετείς, αλλά κυρίως έχει σημασία τι νομοθετείς. Νομοθετούμε σε περίοδο κρίσης, αλλά είναι βαθιά μου πίστη, όπως απέδειξε και η ιστορία, ότι στις περιόδους των μεγάλων κρίσεων αναδεικνύονται και οι σπουδαίες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Η δική μας ευθύνη είναι να απαντήσουμε στην κρίση με τον καλύτερο τρόπο, αν θέλουμε να θωρακίσουμε τη διαφάνεια και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών.
Έχω πολλές φορές την αίσθηση ότι κάθε φορά που η Κυβέρνηση κάνει μία βελτίωση, που επιχειρεί μία τομή με νομοθετικές της πρωτοβουλίες, που επιφέρει ρηξικέλευθες αλλαγές, ακούμε το σενάριο, την κριτική από πολλούς συναδέλφους «γιατί σ’ αυτούς τους επτά μήνες δεν κάνατε και άλλα τόσα». Σύμφωνοι, αποδεχόμαστε την κριτική, αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα αλλάξαμε το νόμο που αφορά την προσωρινή κράτηση και τις συνθήκες στο σωφρονιστικό μας σύστημα, επιφέραμε μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται πλέον η ηγεσία της δικαιοσύνης και τώρα επιφέρουμε την τρίτη μεγάλη θεσμική μεταβολή που έχει σχέση με τους κανόνες διαφάνειας στο εσωτερικό της δημόσιας ζωής. Ολοκληρώσαμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις; Προφανώς όχι. Αλίμονο εάν η φιλοδοξία μας ήταν να εξαντλήσουμε τις πρωτοβουλίες μας σ’ αυτές τις τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, αλλά εμείς αυτά ήδη τα έχουμε διενεργήσει και τα διενεργούμε μέσα στους επτά πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας και δεν αναφέρομαι σε άλλες μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων Υπουργείων που αφορούν επίσης τη διαφάνεια, όπως πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Κύριοι συνάδελφοι, εμείς σας θέλουμε συμμέτοχους και συμπράττοντες μαζί μας στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στην εγκατάσταση της διαφάνειας και στη μάχη ενάντια στη διαφθορά.
Λέω στον αγαπητό μου φίλο κύριο Τσούκαλη ότι ένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να χωρέσει εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς προϋποθέτει να είναι όχι μόνο σχέδιο της Κυβέρνησης, αλλά σχέδιο όλων των πολιτικών κομμάτων, οπότε τότε είναι πράγματι εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς.
(BS)

PM
Και βεβαίως είτε υπάρχει εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, είτε σχέδιο της Κυβέρνησης εμείς θα νομοθετήσουμε όλα όσα πρέπει να νομοθετήσουμε μέσα στη διάρκεια του χρόνου με ταχύτατους ρυθμούς για να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αλλάξει και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και θα αλλάξουν επίσης και οι διαχειριστικοί μηχανισμοί, επί το ουσιαστικότερον, του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και των κρατικών αξιωματούχων.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, απαντώ στο ερώτημα του κ. Τσούκαλη. Ναι, αλλάζοντας τους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες και των πολιτικών και των κρατικών αξιωματούχων και μεταφέροντας πιθανόν, αν συμφωνήσει και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, την ευθύνη για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ναι, η αρχή θα γίνει -όχι όπως την υποβίβασε η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγο καιρό- ανεξάρτητη αρχή, εθνική αρχή με επιλογή της ηγεσίας της μάλιστα κατά το πρότυπο των άλλων ανεξαρτήτων αρχών. Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι στις μεγάλες υποθέσεις πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαρά, δημοκρατικά νομιμοποιημένοι μηχανισμοί. Και ασφαλώς σε ό,τι αφορά, επαναλαμβάνω, στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων δεν θα υπάρχει πια πλειοψηφία των Βουλευτών ώστε να μην υπάρχει η αρχή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό. Η εκκρεμότητα τώρα όπως ορίστηκε θα λυθεί με την σύντομη παρέμβαση του κ. Ευθυμίου για 2 λεπτά.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο μεγαλύτερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν, Στήβεν Χόουκινγκ, είπε πρόσφατα ότι είναι βέβαιο ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή και μάλιστα υψηλής νοημοσύνης, αλλά θα ευχόταν να μην έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο είδος.
Αν λοιπόν κάποιος απ’ αυτούς τους εξωγήινους είχε εντολή να παρακολουθήσει την συζήτηση της Βουλής των Ελλήνων σήμερα θα έβλεπε το εξής: δυο κόμματα κατηγόρησαν -και διαμαρτυρήθηκαν- την διαδικασία της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός ο νοήμων εξωγήινος θα συνήγαγε το συμπέρασμα ότι είναι δυο κόμματα που αποκλείστηκαν. Ότι, δηλαδή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συσκέφθηκαν, αφού είχαν αποφασίσει να αποκλείσουν το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Για την αποκατάσταση της νοημοσύνης, όχι μόνο των εξωγήινων, αλλά και των γήινων όντων, που συναποτελούμε αυτή την Αίθουσα και την Βουλή των Ελλήνων, να σημειώσουμε ότι επέλεξαν δυο κόμματα να μην μετάσχουν. Και επέλεξαν να θέτουν ερωτήματα σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων για τα συζητηθέντα σε μια διαδικασία που εφόσον είχαν προτάσεις έπρεπε κατ’ εξοχήν να τις καταθέσουν εκεί.
Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι, καθόσον αφορά την παράταξή μας, ό,τι ακριβώς ειπώθηκε στην σύσκεψη των αρχηγών είναι το πολιτικό πρόγραμμα που έθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπόψη του ελληνικού λαού πριν τις εκλογές του οποίου τμήμα είναι και η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία. Και τμήμα είναι όσα ο Υπουργός, ο κ. Καστανίδης, εξήγησε ως συνολική τοποθέτηση σε θέματα που πιστεύουμε και το εννοούν ότι δεν αφορούν κυβερνητικές πλειοψηφίες ότι το να οργανώσουν το νομικό οπλοστάσιο αλλά και την πολιτική μας βούληση να τελειώσουμε με τα φαινόμενα που τραυματίζουν το πολιτικό σύστημα και την εμπιστοσύνη του κόσμου, άρα στον εαυτό του, μπορεί να προάγει την κοινή μας ζωή. Και τελειώνουν όσο είναι δυνατόν με νομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους την ιστορία της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα είναι χρέος και ευθύνη μας όχι μόνο ως κυβερνώσα παράταξη. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πάμε όλοι μαζί και να δώσουμε μια κοινή απάντηση, σε τελευταία ανάλυση, σε μια κοινή αμφισβήτηση. Αυτά είπαμε, αυτά κάνουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ευθυμίου.
Εισερχόμεθα στον κατάλογο…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Να μιλήσουμε και εμείς τώρα.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Κατάλογο έχουμε, κύριε Πρόεδρε. Να μιλήσουμε και οι Βουλευτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θέλω να παρακαλέσω να μην δώσουμε συνέχεια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Για τους εξωγήινους τα δυο κόμματα που αποκλείστηκαν…
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Να μιλήσουμε και εμείς λίγο και μετά εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θέλω να σας παρακαλέσω επειδή είναι κατά παρέκκλιση, απόλυτη παρέκκλιση, να μην δώσουμε συνέχεια στις παρεκκλίσεις. Ας επανέλθουμε στον κατάλογο των αγορητών.
(PS)

(02BS)
Βλέπετε δύο Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι θέλουν να παρέμβουν. Έχετε δίκιο σε άλλη στιγμή, όχι εν συνεχεία. Σας ευχαριστώ.
Εισερχόμαστε εις τον κατάλογο των κανονικών εγγεγραμμένων αγορητών…
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπάρχουν δύο ειδών Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Αυτοί που στο όνομα της αβρότητας θα παρέμβουν και άλλοι που στο όνομα της αβρότητας που δεν έχουν το δικαίωμα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συμφωνώ ότι δεν υπάρχουν δύο ειδών Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Σας παρακαλώ να μην δοθεί συνέχεια. Κρατείστε την όποια άποψή σας να την διατυπώσετε σε ευθετότερο και καταλληλότερο χρόνο.
Ο κ. Δημήτριος Κουσελάς Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να λάβει το λόγο ως πρώτος επί του κανονικού καταλόγου των αγορητών.
Ορίστε, κύριε Κουσελά, έχετε το λόγο
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι μόνο γιατί κάνει πράξεις τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά γιατί αποκρίνεται θετικά και στα αιτήματα των καιρών, αλλά και στα αιτήματα των πολιτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Διαφθοράς που στη χώρα μας είναι συνώνυμη με την αδιαφάνεια, με την ανομία, με την ατιμωρησία.
Αυτό το καθεστώς, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε μία άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της δικαιοσύνης, την Ελλάδα της διαφάνειας, την Ελλάδα της αξιοκρατίας. Ήρθε η ώρα όσοι ευθύνονται για τις ρεμούλες, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, το διεθνή διασυρμό της χώρας μας, να πληρώσουν.
Επιτέλους, το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπηρετήσει τα συλλογικά συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα των πολιτών, τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των λίγων, της αρπαχτής και της διαφθοράς. Διαφθοράς που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Μπρούκινγκς κοστίζει στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ.
Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα, όπως τόνισε και η εισηγήτριά μας η κ. Γιαννακοπούλου, είναι ενταγμένο σε αυτήν τη λογική. Επεμβαίνει κατ’ αρχήν και αυστηροποιεί τις ποινικές και τις διοικητικές κυρώσεις για το πόθεν έσχες. Θεσμοθετεί τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων όσων θα δηλώνουν ανακριβή στοιχεία. Θεσμοθετεί τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, που για τα πολιτικά πρόσωπα σημαίνει άμεση έκπτωση από το αξίωμα το οποίο κατέχουν. Τιμωρεί παραδειγματικά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα εγκλήματα στην υπηρεσία, τις απιστίες, τις δωροδοκίες και μία σειρά από άλλα τέτοια.
Τέλος, μεταφέρει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και στα εγκλήματα της διαφθοράς για εκείνους που βοηθούν στην αποκάλυψη πράξεων της διαφθοράς.
Με το παρόν σχέδιο νόμου γίνεται ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε κανένας ισχυρίστηκε εδώ ότι αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα. Το επόμενο βήμα, όπως τόνισε ήδη και ο Υπουργός, πρέπει να είναι η ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες. Πόθεν έσχες για τα πολιτειακά και πολιτικά πρόσωπα, πόθεν έσχες για όλους τους άλλους, τους διοικητές των οργανισμών, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τους δικαστές, τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικοποίηση του πόθεν έσχες κατά τη γνώμη μου καταρχήν σημαίνει επικέντρωση στο πόθεν.
Δεύτερον, οι ελέγχοντες δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ελεγχόμενοι, γιατί τότε θα συμβεί αυτό που είπε ο Υπουργός χαρακτηριστικά ότι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Τρίτον, ο έλεγχος που θα γίνει, θα πρέπει να γίνει σε βάθος δεκαπενταετίας, σε βάθος εικοσαετίας.
(AS)

(1PS)
Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σημειώσω ότι το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εγώ προσωπικά συμφωνούμε και θα είχαμε προσυπογράψει το αντίστοιχο αίτημα των 47 συναδέλφων μας, που άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένη δέσμευση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γιώργου Παπανδρέου, εάν βέβαια είχαμε ερωτηθεί.
Δεύτερο μεγάλο ζήτημα: Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να μείνει ως έχειν μέχρι να έχουμε Αναθεωρητική Βουλή. Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει, παραδείγματος χάρη, να ξεκαθαριστεί, τί θεωρείται αδίκημα κατά την άσκηση της υπηρεσίας ενός Υπουργού και τί όχι. Πότε αρχίζει η ημερομηνία παραγραφής;
Βέβαια, θέλω να συμφωνήσω με το συνάδελφο που μίλησε πριν από εμένα και είπε ότι δεν φθάνουν μόνο οι νόμοι. Χρειάζεται και η υλοποίησή τους. Διότι, στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έφταιγε μόνο ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που δεν είχε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα, έναν ευρύτερο ορίζοντα, έφταιγε και η Κυβέρνηση και ο απελθών Πρωθυπουργός, ο οποίος δυστυχώς πήρε τους Βουλευτές της τότε Συμπολίτευσης, δύο φορές από τη Βουλή και αποχώρησε, προκειμένου να μην ισχύσει στην πράξη ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών.
Αυτές, λοιπόν και μία σειρά από άλλες μεγάλες τομές και αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, να γίνουν κατεπειγόντως, γιατί δεν μπορεί να σπιλώνεται ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του. Δεν μπορεί να ρίχνεται ανάθεμα επί δικαίων και αδίκων. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οι επίορκοι, όπου και αν βρίσκονται πρέπει να εντοπιστούν και να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Μόνο έτσι θα αποδοθεί καθαρός ο πολιτικός κόσμος στη συνείδηση και στην κρίση της κοινής γνώμης. Διαφορετικά, όντως η οργή θα γίνει ποτάμι.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουσελά.
Το λόγο έχει ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από τη Δράμα.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για να μας ακούσει κάποιο Σώμα που βρίσκεται έξω από την Αίθουσα αυτή, για να νομοθετήσει για εμάς.
Δεν ξέρω πόσο το έχουμε αντιληφθεί, αλλά απόψε ψηφίζουμε ένα νόμο που αφορά εμάς, το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τον καθένα ξεχωριστά από εμάς. Αν δεν δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα των πολιτών που βρίσκονται έξω από την Αίθουσα αυτή, δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα της χώρας, όχι μόνο θα εξακολουθεί να βάλλεται, αλλά θα βάλλεται και με μεγαλύτερη ένταση.
Λίγο ενδιαφέρει, κύριε Υπουργέ, τους πολίτες, αν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προηγουμένως και για το Πόθεν Έσχες και για τις off shore εταιρείες. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες, αλλά και αυτό που ξέρουμε και εμείς, είναι ότι δυστυχώς το υπάρχον σύστημα δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει κανέναν πολιτικό και να τον στείλει στη φυλακή επίορκο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υπάρχουσας νομοθεσίας μετά τη Μεταπολίτευση, για να μην πω μετά τον πόλεμο. Κανένα νομοθετικό πλαίσιο τελικώς δεν ανακάλυψε καμιά εξουσία Δικαστική ή Νομοθετική, δεν ανακάλυψε κάποιον επίορκο πολιτικό και να τον στείλει στη φυλακή. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, θα βάλλεται συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και οι 300 Βουλευτές χωρίς να φταίνε, γιατί υπάρχουν τέσσερις, πέντε, δέκα, οι οποίοι πάτησαν τον όρκο τους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Αργύρης )
Εγώ θέλω να επαινέσω την πρωτοβουλία σας. Είναι μια πρωτοβουλία όμως, που κάνει δειλά διαβήματα προς το μέλλον, προς την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Μπορούσαν τα βήματά σας και οι θέσεις σας και οι πρωτοβουλίες σας να είναι πιο τολμηρές.
Για τον παράνομο πλουτισμό δηλαδή, ενός προσώπου η ελάχιστη ποινή που βάζετε είναι 20.000 ευρώ.
(ΡΕ)








(2AS)
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Παράνομος πλουτισμός κρατικού λειτουργού με ελάχιστη ποινή 20.000 και με όριο αποκτηθέντος περιουσιακού στοιχείου 73.000 ευρώ! Δηλαδή, εάν είναι 70.000 το παράνομο περιουσιακό όφελος δεν τιμωρείται! Χρειάζονται πιο τολμηρά μέτρα. Τι θα πει 20.000 και 73.000 ευρώ;
Έχουμε υπ’ όψιν μας -τουλάχιστον το διαβάζουμε- ποιος ανοίγει off shore εταιρείες; Ανοίγει η γενιά των 700 ευρώ; Ανοίγει ο μισθοσυντήρητος; Ανοίγει ο συνταξιούχος; Ανοίγει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας; Πάει το μυαλό μας ποιοι είναι δυνατόν να ανοίξουν off shore εταιρεία. Είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα και ανοίγουν οff shore εταιρείες, βάζοντας εκατομμύρια ευρώ. Και μετά ερχόμαστε εδώ και λέμε ότι, όταν ανακαλυφθεί πως κάποιος έχει off shore εταιρεία, η ελάχιστη ποινή είναι 10.000 ευρώ; Αυτή είναι η ελάχιστη ποινή! Δηλαδή, μπορεί να φθάνει μέχρι το 1,5, αλλά στη συνέχεια επαφίεται το ύψος της ποινής στα 10.000 ευρώ.
Δαιδαλώδης η διαδικασία, όπως λέει το νομοσχέδιο, του πώς θα γίνει η δήμευση της περιουσίας. Ανακαλύπτει το σύστημα -η δικαιοσύνη ή το πολιτικό σύστημα- ότι κάποιος έχει off shore εταιρεία στις νήσους Καϋμάν. Πώς εκείνο το περιουσιακό στοιχεία, εκείνα τα εκατομμύρια ευρώ θα δημευθούν πρακτικά; Δεν το λέτε μέσα στο νομοσχέδιο.
Εμείς αύριο το μεσημέρι, κύριε Υπουργέ, ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να έχουμε ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στην ελληνική κοινωνία και όχι ισχυρά επιχειρήματα απέναντι σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πρέπει ο κόσμος να μάθει αύριο το μεσημέρι, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ότι αυτή η Ελληνική Βουλή, που της έλαχε ο κλήρος, η τύχη και η μοίρα να νομοθετήσει για τον εαυτό της, θωράκισε τη διαφάνεια και πάταξε τη διαφθορά. Θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι αύριο το μεσημέρι ότι θα ανακαλύψουμε τους Υπουργούς, τους Βουλευτές που έχουν off shore εταιρεία; Με ποιο μηχανισμό; Ούτε εσείς ούτε εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι. Πώς, δηλαδή, θα γίνει αυτή η αποκάλυψη των επίορκων κρατικών λειτουργών που έχουν off shore εταιρεία; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα.
Με την πίεση του λαού είναι δυνατόν να λειτουργούν οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη; Είναι δυνατόν να διατηρούμε τη διάταξη που λέει ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των Βουλευτών, του πολιτικού συστήματος, των κρατικών λειτουργών, θα γίνονται σ’ εκείνη την Επιτροπή που θα έχει πλειοψηφία πάλι η Ελληνική Βουλή; Καταργήστε το. Μην βάζετε ούτε ένα Βουλευτή μέσα. Τι θα πει Πρόεδρος της Επιτροπής ο ένας εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής; Μη μας βάζετε σε τέτοιες περιπέτειες. Και δεν είναι ζήτημα εδώ ούτε Κυβέρνησης ούτε κομμάτων. Με μία φωνή πρέπει να βγει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, κύριε Υπουργέ, να τρώμε τη λάσπη όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί βρίσκονται κατά καιρούς δεκάδες, μετρημένοι στα δάκτυλα, πολιτικοί που πάτησαν τον όρκο τους!
Για τι νομοθετούμε σήμερα; Για το αυτονόητο; Η εντιμότητα κάποτε ήταν το κύριο προσόν ενός ανθρώπου που ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική και τώρα λέμε ότι δεν πρέπει ο πολιτικός να κάνει off shore εταιρεία, ότι δεν πρέπει ο πολιτικός να πλουτίζει παράνομα. Μα, είναι το αυτονόητο! Ποιος Έλληνας, δηλαδή, πρέπει να πλουτίζει παράνομα;
Πρέπει, λοιπόν, και οι τριακόσιοι, όλα τα κόμματα, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να συλλάβουμε τα μηνύματα, δίκαια ή άδικα, της ελληνικής κοινωνίας και να καταργήσουμε ό,τι θωρακίζει την ωφελιμότητα των Βουλευτών, ό,τι ξεχωρίζει τους Βουλευτές και το πολιτικό σύστημα από την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και να ενισχύσουμε όλα εκείνα τα μέτρα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες να πει στη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών ότι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής αποτελούν λύση του ζητήματος του χρέους και του ελλείμματος της χώρας, αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλο, πόσο κορυφαίο είναι το ζήτημα αυτό.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.
(ΜL)

(PE)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με αφορμή το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα και σε μια συνολική εκτίμηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα να υποστηρίξει κανείς ότι το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς στην ελληνική έννομη τάξη έχει θεσπιστεί με σκοπό να μην εφαρμόζεται στην πράξη.
Η έλλειψη αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, στην ασυδοσία της πολιτικής τάξης. Η απλή απειλή αυστηρότερων ποινικών κυρώσεως σε βάρος των διεφθαρμένων πολιτικών, την οποία περιέχει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κινδυνεύει να μείνει γράμμα κενό αν δεν συνοδευτεί από την οικοδόμηση αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού για τα οικονομικά τόσο των πολιτικών προσώπων όσο ιδίως και των πολιτικών κομμάτων. Τέτοιες διατάξεις ωστόσο δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.
Η πάταξη της διαφθοράς θα ξεκινήσει από τον υπάλληλο; Να ξεκινήσει κυρίως από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Δεν ξεχνά κανείς τα ήδη παραγεγραμμένα σκάνδαλα που έχουν εξοργίσει την ελληνική κοινωνία διαχρονικά. Για αυτά σίγουρα δεν ευθύνονται απλοί υπάλληλοι. Εκτός αν αποδεχθούμε για μια ακόμη φορά τα λόγια του Σόλωνα που είπε ότι ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης και εκεί πιάνονται μόνο τα μικρά ζώα.
Δεν είναι λοιπόν παράδοξο, αλλά μάλλον προσδοκώμενο και ηθελημένο από τον ιστορικό νομοθέτη το μηδενικό αποτέλεσμα των ελεγκτικών διαδικασιών του ν.3213/2003. Όλες αυτές οι διατάξεις δεν θίγονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η μόνη αλλαγή στο διαδικαστικό πλαίσιο είναι η προβλεπόμενη στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου δυνατότητα του Υπουργού, να μπορεί να ζητά από την Επιτροπή εξατομικευμένο έλεγχο της δήλωσης του πόθεν έσχες συγκεκριμένου προσώπου. Έτσι όμως όχι μόνο δεν προάγεται η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια, αλλά ο εκάστοτε Υπουργός μετατρέπεται σε κήνσορα του πολιτικού συστήματος, που θα μπορεί να στοχοποιεί επιλεκτικά, συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ανεφάρμοστες εξάλλου έχουν αποδειχθεί στην πράξη και οι ποινικές διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ίδιου νόμου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Συνεπώς η πρόβλεψη αυστηρότερων ποινών δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στην περιστολή της διαφθοράς.
Θυμάμαι πολύ καλά τον αρμόδιο Υπουργό, όταν συζητούσαμε για την υφ’ όρων απόλυση των εμπόρων ναρκωτικών να λέει ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι το ζητούμενο, διότι ο πολιτικός μας πολιτισμός κελεύει ότι δεν επιδεικνύεται με την αυστηροποίηση η εκδικητικότητα της πολιτείας, αλλά στόχος είναι ο σωφρονισμός. Στην περίπτωση αυτή που δεν διαφωνούμε αυστηροποιούνται οι διατάξεις. Γιατί άραγε τότε η αυστηροποίηση δεν ήταν η ενδεδειγμένη οδός;
Με τον έλεγχο των δηλώσεων επιφορτίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου αυτού η ίδια η Επιτροπή, το άρθρο 21 του νόμου 3023/2002, με αποτέλεσμα ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών να είναι εξίσου ατελέσφορος όσο και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων. Εφόσον ο νομοθέτης ήθελε πραγματικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και των Βουλευτών, ο έλεγχος αυτός θα έπρεπε να είχε ανατεθεί είτε σε ειδική ανεξάρτητη αρχή, είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με εξασφάλιση όμως της απαραίτητης υποστήριξης από επαρκές σε αριθμό εξειδικευμένο επιστημονικό ελεγκτικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά τώρα την συμμετοχή προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 6, σε παράκτιες εταιρείες, τις off shore, είτε των ιδίων είτε με παρένθετα πρόσωπα ήταν είναι και θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αποδειχθεί η σύνδεση του όποιου πολιτικού προσώπου με το καταστατικό ή το βιβλίο μετόχων των εταιρειών αυτών.

(EP)
(ML)
Το πρόβλημα αυτό, οι εξωχώριες εταιρείες δηλαδή, λύνεται μόνο μέσα από διακρατικές συμφωνίες, καταγγελίες και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Έχει υποστηριχτεί από νομικούς ότι η απαγόρευση συμμετοχής στο κεφάλαιο εταιρίας, επιχώριας ή μη, αντιβαίνει στις προβλέψεις του άρθρου 12 του Συντάγματος, πιθανότατα δε και στις αντίστοιχες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η ένωση προσώπων είναι συνταγματικό δικαίωμα, η άσκηση του οποίου δεν μπορεί να απαγορευτεί, πόσο μάλλον να ποινικοποιηθεί, αδιακρίτως της εθνικότητας της εταιρείας. Έτσι, η διάταξη δεν ισχύει στην περίπτωση, ας πούμε, των κυπριακών εταιρειών, που δεν διακρίνονται σε εξωχώριες και μη. Είναι απλώς κυπριακές εταιρείες. Παρέχουν, όμως, όλες τις δυνατότητες των εξωχωρίων.
Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι σχετικό με τα μέτρα προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 15 του σχεδίου νόμου. Αυτός που θα καταγγείλει ένα διεφθαρμένο πολιτικό και δη Υπουργό, θέλει σαφείς και καθαρές εγγυήσεις, ότι θα τύχει πραγματικής ευνοϊκής μεταχείρισης. Και τέτοια πρέπει να είναι η απαλλαγή του από το στάδιο της προδικασίας, δηλαδή μέχρι να περατωθεί και η κύρια ανάκριση, οπότε τα στοιχεία των πράξεων είναι νωπά και ευχερή να συλλεγούν και όχι στο ακροατήριο.
Αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι δεν μπορεί κάποιος να διέρχεται όλη τη διαδικασία της προδικασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει και χρόνια -κατά το σύνηθες-, να μην καταγγείλει τίποτα και να φτάνει μετά από χρόνια στο ακροατήριο, οπότε το πρώτο που θυμάται είναι η εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Η κατάχρηση που θα γίνει είναι ορατή. Όλοι θα επιλέγουν αυτό τον τρόπο, διότι θα αναστέλλεται η δίκη, θα αποφυλακίζεται αυτός -αν είναι κρατούμενος- και θα εμπλέκεται η Βουλή σε μια διαδικασία, που θα είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει και με ποια στοιχεία.
Σημειώνω εδώ την περίπτωση καταγγελίας σε βάρος Υπουργού, Υφυπουργού, Βουλευτή, όπου εκεί λόγω της συνταγματικής εμπλοκής που δημιουργείται με το άρθρο 86 του Συντάγματος, χρειάζεται η κρίση της Βουλής για το ορθό ή μη των καταγγελλομένων. Αυτός, λοιπόν, που θέλει να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης πρέπει να αποκαλύψει όλη την αλήθεια στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης, όπου καλείται ως ύποπτος, ή της κύριας ανάκρισης, όταν απολογείται. Για την απαλλαγή του δε, αν αποδειχθεί αληθής, η καταγγελία του πρέπει να είναι πλήρης, διότι κανείς δεν θα καταγγείλει τίποτα ή όταν το καταγγείλει θα γίνεται άκαιρα ή μόνο για κωλυσιεργία ή για ανομολόγητους σκοπούς.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι μεταφυσικές αναλύσεις και ηθικολογικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της διαφθοράς δεν αρκούν και –τουλάχιστον σήμερα- δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που αναγνωρίζεται από όλους. Απόψεις οι οποίες τείνουν να γίνουν παραδοχές ότι η διαφθορά αποτελεί σχεδόν δομικό συστατικό του φυλετικού μας DNA, απλώς καταγράφουν ίσως την πραγματικότητα, προσεγγίζουν και περιγράφουν το φαινόμενο, δεν απαντούν, όμως, και δεν δίνουν λύσεις.
Οι λύσεις πρέπει να προέρθουν μέσα από θεσμικές αλλαγές, μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες σαν και αυτές που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να χτυπήσει με τρόπο αποφασιστικό την αδιαφάνεια και τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Και είναι επίσης προφανές ότι δεν αρκεί μόνο, ούτε διατείνεται το Υπουργείο ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, το σημερινό νομοσχέδιο για να λυθεί διά παντός αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
(XA)
(EP)
Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν να κάνουν με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προγραμματική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ξεκινάει από το πώς η δημόσια διοίκηση στελεχώνεται, πώς γίνεται η επιλογή των προϊσταμένων, με ποιον τρόπο αποκαθίσταται η αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, αποκαθίσταται το κύρος του δημοσίου υπαλλήλου, του δημόσιου λειτουργού και βέβαια με τα επόμενα μέτρα, τα οποία ήδη εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό που έχουν να κάνουν με την αλλαγή εντός των ορίων της συνταγματικής ρύθμισης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, της ασυλίας Βουλευτών και ένα σωρό άλλες πρωτοβουλίες, όπως η ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων των οργάνων που ασκούν εξουσία και οικονομική διαχείριση. Όλα αυτά είναι συναρτημένα μεταξύ τους. Όλα αυτά έχουν μία λογική και η λογική αυτή δεν είναι άλλη από το να βρούμε τις πραγματικές αιτίες δημιουργίας αυτού του φαινομένου και να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο βίο.
Είναι πράγματι προκλητικό και ταυτόχρονα τραγικό το κόστος της διαφθοράς στην πατρίδα μας να προσεγγίζει και να ξεπερνάει το 50% του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το μισθολογικό κόστος για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσεγγίζει τα 35 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πράγματι τραγικό να μην κατανοούμε ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες. Και δεν είναι ούτε το κλίμα των ημερών ούτε η απαίτηση της κοινής γνώμης που μας ωθεί και μας εξαναγκάζει να προβούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό ούτε εν θερμώ ούτε υπακούοντας σε λαϊκίστικα κελεύσματα ούτε με πανικό να σπεύδουμε να νομοθετήσουμε. Και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι τέτοιο. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν μελετηθεί, έχουν συζητηθεί και από ό,τι ήδη φαίνεται ο Υπουργός έχει ενσωματώσει στη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου που καταθέτει όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους συναδέλφους.
Και δεν μπορώ να καταλάβω την προσέγγιση ορισμένων συναδέλφων οι οποίοι στην προσπάθεια να είναι αρνητικοί και σ' αυτό το νομοσχέδιο, φθάνουν στο σημείο να λένε ότι οι νόμοι υπάρχουν και ότι δεν χρειάζονται άλλοι νόμοι. Είναι προφανές ότι οι νόμοι υπάρχουν. Είναι προφανές ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Όμως, υπάρχει ανάγκη, επιβάλλεται να υπάρξουν και καινούριες νομοθετικές ρυθμίσεις που να απαντούν με σύγχρονο τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα και στις σύγχρονες μορφές της διαφθοράς. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, και ας μη βρίσκουν κάποιοι περιπτωσιολογικά τρόπους για να αναιρέσουν τη σοβαρότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Ακούστηκε: Μα, είναι ανάγκη; Και πώς θα βρείτε αν κάποιος συμμετέχει σε off shore εταιρείες; Και επειδή είναι δύσκολο να το βρούμε, να μη τους συμπεριλάβουμε. Είναι δύσκολο λέει να βρείτε ή μπορεί η γυναίκα του πολιτικού να του κρύψει ότι έχει 350.000 ευρώ. Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά για να τα επιστρατεύουμε ως επιχειρήματα για να μην περάσουν κάποιες διατάξεις οι οποίες και χρήσιμες είναι αλλά και επαληθεύουν ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει και δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται.
Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οφείλουμε όχι απλώς να εξισώσουμε τον πολιτικό με τους πολίτες, αλλά να αυστηροποιήσουμε τις διατάξεις που αφορούν στον πολιτικό. Διότι σήμερα για ορισμένα αδικήματα περί την υπηρεσία ο δημόσιος λειτουργός και ο πολιτικός τιμωρείται επιεικέστερα από τον απλό πολίτη. Και αυτό πρέπει να ανατρέψουμε, όπως επίσης να καθιδρύσουμε αυστηρότερες διατάξεις όχι απλώς για παραδειγματισμό, αλλά γιατί έτσι πρέπει. Εάν ο πολιτικός, ο οποίος πρέπει να είναι απόλυτα διάφανος δεν υφίσταται τις συνέπειες των παράνομων πράξεών του πολύ βαρύτερα από αυτές που υφίσταται ο απλός πολίτης, τότε πραγματικά το δικαιϊκό μας σύστημα δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι αντιμετωπίζει με ισονομία τον πολίτη και τον πολιτικό ή τον δημόσιο λειτουργό.
(XP)


(XA)
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το νομοσχέδιο απαντάει σε πολύ κρίσιμα προβλήματα. Στη συζήτηση κατ’ άρθρον θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Όμως, σήμερα το αίτημα της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, της διαφάνειας στη λειτουργία του δημόσιου βίου, το αίτημα να παταχθεί η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζεται με πολύ ουσιαστικό τρόπο μέσα από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο όλοι οι συνάδελφοι να μην αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Όμως, θα πρέπει να ομονοήσουμε πάνω σε βασικές αρχές τις οποίες περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει το λόγο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πολύ φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά επιδιδόμαστε σε νομοθετικό λαϊκισμό. Φωνάζει η κοινωνία, σωστά αντιδρούμε, πρέπει να αντιδράσουμε, οφείλουμε να αντιδράσουμε και τι κάνουμε; Αλλάζουμε διατάξεις που ήδη υπάρχουν που δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και βάζουμε πολύ μεγαλύτερες ποινές. Αυτό κάνουμε σήμερα. Διατάξεις που αφορούν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και των εμπλεκομένων στη δημόσια διοίκηση και των δημοσιογράφων και εκεί λέμε πλέον ότι η απόκρυψη των στοιχείων θα επισύρει ακόμα μεγαλύτερες ποινές.
Μα, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος το 2003 κανένας μα κανένας από τους ελεγχόμενους δεν τον παρέβη; Έχουμε έστω και μια περίπτωση που να έφερε αυτός ο νόμος αποτέλεσμα; Άρα, το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος ή η ποινή. Το πρόβλημα είναι η διαδικασία. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τη διαδικασία ελέγχου. Η διαδικασία είναι που πάσχει. Γιατί σήμερα υπάρχουν οι ποινές και η διαδικασία δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν ποινές για τις off shore και δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι η χθεσινή κουβέντα των πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι μπορεί κάτι να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση δηλαδή να υπάρξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Συγκεκριμένα σκάνδαλα συγκλονίζουν τον τόπο. Μίζες 97 εκατομμύρια ευρώ έχει δώσει η FEROSTAL για τα ελληνικά υποβρύχια, 56 εκατομμύρια μίζες έχει δώσει η SIEMENS, οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μίζες καθημερινά σε γιατρούς και γίνεται αντίστοιχη έρευνα στην Αγγλία. Υπάρχει η υπόθεση του Βατοπεδίου, η υπόθεση των Ομολόγων για τις οποίες έχει γίνει τόσος λόγος.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας που υπηρετεί τη διαφάνεια δεν χρησιμοποιεί το κράτος για να βρει ποιοι πλούτισαν παράνομα; Γιατί δεν χρησιμοποιείτε το ΣΔΟΕ; Μην τους πάτε με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, μην τους πάτε με καμία διάταξη περί παράβασης καθήκοντος γιατί έχουν κριθεί και ατελέσφορες και χρονοβόρες και με σκληρές παραγραφές. Πηγαίνετέ τους για φοροδιαφυγή. Ανοίξτε τους λογαριασμούς όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ανοίξτε τους λογαριασμούς όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του Ο.Τ.Ε. και αυτοί που βρέθηκαν στις Επιτροπές και αυτοί που συνέταξαν τα τεύχη δημοπράτησης και αυτοί που έκαναν τις διάφορες εγκρίσεις. Ανοίξτε τους λογαριασμούς και νομίζω ότι θα βρείτε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Η παραγραφή στις φορολογικές υποθέσεις είναι ακόμα ισχυρή από το 1998 αφού από τότε καμία φορολογική υπόθεση δεν παραγράφεται. Γι’ αυτό έχετε πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά σας.

(MT)

(2XP)
Πόσοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με τα υποβρύχια; Εκατό άνθρωποι; Δεν χρειάζεται ούτε η Βουλή να αποφασίζει ούτε κανένας. Άνετα, άμεσα να το κάνετε και θα βρείτε λαβράκια.
Να σας πω γιατί δεν δείχνετε ότι έχετε πραγματικά διάθεση καταπολέμησης της διαφθοράς και των περιπτώσεων που αφορούν τις μίζες; Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση πολιτικού προσώπου, του κ. Τσουκάτου, ο οποίος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από τη SIEMENS. Ποια ποινή έχει επιβληθεί στον κ. Τσουκάτο; Φορολογικό πρόστιμο για την απόκρυψη του εισοδήματος του ενός εκατομμυρίου μάρκων του έχει επιβληθεί;
Γιατί μας λέτε λοιπόν ότι είσαστε αποφασισμένοι να συγκρουστείτε; Εγώ δέχομαι ότι δεν τα πήρε για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ισχυρίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν τα έδωσε στο ταμείο του κόμματος. Κάπου τα πήγε όμως.
Πριν από λίγο διάστημα δημοσιογράφοι, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατηγορούνταν για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Επεβλήθη ένα πρόστιμο; Ξέρετε πώς είναι τα φορολογικά πρόστιμα, στην περίπτωση ας πούμε του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει εισπραχθεί πριν από μία δεκαετία; Σήμερα, με τις προσαυξήσεις, θα κληθεί να πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και φυσικά θα έχει και την ποινική ευθύνη.
Έτσι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αντιμετωπίζεται το θέμα της διαφθοράς και μάλιστα άμεσα, αρκεί το κράτος να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει στα χέρια του και να τους χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Γιατί αυτό το οποίο ούτε εσείς, ούτε εγώ δεχόμαστε, ούτε όλοι οι συνάδελφοι δέχονται είναι να επισείεται πάνω στον πολιτικό κόσμο η αρχή που λέει «όλοι το ίδιο είσαστε, όλοι βράζετε στο ίδιο καζάνι και όλοι τρώτε τα χρήματα του ελληνικού λαού». Αυτό είναι κάτι που δεν το δέχεται κανείς και ακόμα περισσότερο εγώ που διαχειρίστηκα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξουσία. Βρέθηκα σε θέση ευθύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Θέλω η Κυβέρνηση και η Βουλή να προχωρήσει στο να ξεκαθαρίσει ποιος φταίει και ποιος όχι. Αξιοποιείστε τα εργαλεία που έχετε. Το κράτος είναι παντοδύναμο, όταν θέλει πραγματικά να καθαρίσει καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να μπλεκόμαστε στα γρανάζια της δικαιοσύνης που ακόμα και τη Βουλή περιπαίζουν με τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Έχουμε τις φορολογικές αρχές ακόμα και για τη δικαιοσύνη και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
Κύριε Υπουργέ, θα σας θυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια σ’ αυτή την Αίθουσα συζητήσαμε την άρση ασυλίας ενός Βουλευτή, του Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος κατηγορούνταν για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Αθωώθηκε μετά από πέντε χρόνια και μετά από δύο εκλογές στις οποίες δεν συμμετείχε.
Είναι πολύ πιο απλό να προχωρήσετε τον πραγματικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και να μην πάτε σε μηχανισμούς που έχουν μέχρι τώρα κριθεί ατελέσφοροι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Έχει κριθεί ατελέσφορη και η Επιτροπή της Βουλής και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», θα κριθεί και η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, όσο ειλικρινής και αν είναι η διάθεσή σας.
Όπως κατέρρευσε η φιλοδοξία η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματικά να ελέγξει τον ανταγωνισμό και θάφτηκε στη γραφειοκρατία, πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και πάλι. Αξιοποιείστε λοιπόν αυτούς τους μηχανισμούς που είναι ευέλικτοι, ξέρουν να εισπράττουν, ξέρουν να ανοίγουν λογαριασμούς και μπορούν να φέρουν και αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βλατής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας έφερε στην επιφάνεια, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο μάλιστα, την κρίση θεσμών που επίσης περνάει εδώ και χρόνια η χώρα μας, την κρίση του πολιτικού συστήματος. Για το νομοσχέδιο, που σήμερα συζητούμε, ένα είναι το σχόλιο που ακούγεται μεταξύ των πολιτών: «καιρός ήταν».
(ΜΒ)
(MT)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει τίποτα πιο εξοργιστικό από δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους και διαπράττουν αδικήματα οικονομικού χαρακτήρα. Επανειλημμένως οι πολίτες έχουν καταγγείλει δημόσια το Γολγοθά που καλούνται να ανέβουν, προκειμένου να φέρουν σε πέρας σειρά πράξεων στο Δημόσιο.
Το θέμα βέβαια δεν είναι απλώς να ψηφίζουμε αυστηρούς νόμους και να επιβάλλουμε σκληρές ποινές στα χαρτιά, αλλά να φροντίσουμε για την εφαρμογή των νόμων. Ήδη ισχύουν ποινές για όσους διαπράττουν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία. Ωστόσο, πόσους δημόσιους λειτουργούς έχουμε δει να καταδικάζονται όταν τους καταλογίζεται παράνομος προσπορισμός περιουσιακού οφέλους εξαιτίας της εκμετάλλευσης της θέσης ισχύος που κατέχουν; Πόσους υπαλλήλους δημοσίων Υπηρεσιών, δικαστές ή και πολίτες γνωρίζουμε, που να έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή που τους έχει επιβληθεί χρηματική ποινή ή που τους έχουν στερήσει τα πολιτικά τους δικαιώματα, επειδή είχαν οικονομικά οφέλη από την άσκηση του λειτουργήματός τους, σε εισαγωγικά, ή επειδή δωροδόκησαν δημόσιο υπάλληλο αντιστοίχως;
Το παρόν νομοσχέδιο καθιστά -και σωστά- τις ισχύουσες ποινές ακόμη πιο αυστηρές. Κάποιες μάλιστα απ’ αυτές είναι τόσο σκληρές που, αν δεν τις βλέπαμε, δεν θα τις πιστεύαμε. Παραδείγματος χάρη, το άρθρο 6, που αφορά τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες, προβλέπει ότι στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών απαγορεύεται να συμμετέχουν οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση των εξωχώριων εταιριών. Η, κατά παράβαση της παραγράφου 1, άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Βάσει μάλιστα του αμέσως επόμενου άρθρου, οι ποινές επιβάλλονται αθροιστικά, αφού δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 5 του άρθρου 83 του Ποινικού Κώδικα, ενώ επιβάλλεται και η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του καταδικασθέντος.
Θεωρώ σκόπιμο να μην σχολιάσω περαιτέρω το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου. Θα ήθελα να σημειώσω μόνο το εξής. Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η συμμετοχή πολιτικών και υψηλά ιστάμενων δημόσιων λειτουργών σε off shore εταιρίες δεν θα είναι νόμιμη, ασχέτως αν για κάποιους παραμένει ηθική. Πρόκειται αναμφισβήτητα για διαφορετική νομική και πολιτική κουλτούρα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί νόμοι δυστυχώς μένουν μόνο στα χαρτιά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αρκείται απλώς στην αυστηροποίηση των ποινών, αλλά προβλέπει και κίνητρα για όσους παρέχουν στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου ή λειτουργού σε πράξη διαφθοράς. Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι άτομα που παρέχουν στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και των οποίων η συμβολή βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, δεν θα τιμωρούνται. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του. Μάλιστα, αν οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα που έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Η προσθήκη της παραγράφου β΄ στο άρθρο 263 ουσιαστικά αποδεικνύει εμπράκτως τη βούληση του νομοθέτη να συνδράμει στην εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά και να επαναφέρει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.
Με δυο λόγια, λοιπόν, με το σημερινό νομοσχέδιο ο αρμόδιος Υπουργός επιστρατεύει, στην προσπάθειά του για τη θωράκιση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα, όχι μόνο την αύξηση των ποινών και προστίμων που ισχύουν σήμερα, αλλά και τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται, τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και την έκπτωση από το αξίωμά τους όσων μετέχουν σε off shore εταιρίες.
(SS)
(ΜΒ)
Τέλος, θεσμοθετούνται μέτρα επιείκειας για όσους βοηθούν στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς. Εν αναμονή, λοιπόν, και της τροποποίησης των διατάξεων περί ευθύνης Υπουργών, θεωρώ ότι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο της πολιτείας στην καταπολέμηση των πρακτικών διαφθοράς, που ταλανίζουν την κοινωνία μας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και επειδή το Σύνταγμα προστατεύει τους Βουλευτές και Υπουργούς -περισσότερο από όσο θα έπρεπε και από ό,τι τους αξίζει πολλές φορές- όπως αποδεικνύεται και στην πράξη και επειδή η συνταγματική αναθεώρηση αργεί ακόμη, μήπως θα ήταν σκόπιμο για την ορθή και ουσιαστική εφαρμογή του άρθρου 10, το Σώμα να προχωρά πάντα στην άρση της ασυλίας προκειμένου να κρίνει η δικαιοσύνη, αν έχει διαπραχθεί κάποιο από τα αδικήματα.
Άλλωστε όλοι μας έχουμε εμπιστοσύνη στο αδιάβλητο και στην ορθή κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης. Είναι ηθικό χρέος, κύριοι συνάδελφοι, και για την περίοδο που διανύουμε -νομίζω ότι είναι σκόπιμο- να μην κρύβεται κανείς πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και τη βουλευτική ασυλία.
Σε ό,τι δε αφορά την τροποποίηση του 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» Βουλευτών και δημοσίων λειτουργών μεταξύ άλλων, θέλω να πιστεύω πως άρθρα όπως το 11, σχετικά με τη δήμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, θα λειτουργήσει τουλάχιστον αποτρεπτικά.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σε δευτερόλεπτα τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Σε συνδυασμό δε με τις αυστηρότερες διατάξεις αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κρίνω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την τιμωρία όσων λυμαίνονται το δημόσιο τομέα και την προστασία του πολίτη από όσους καταχρώνται την εξουσία που τους έχει δοθεί, εις βάρος του κράτους και της κοινωνίας.
Κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει στην πράξη αποδείξει ότι στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς. Έχει φέρει στη Βουλή μέχρι σήμερα σειρά νομοσχεδίων που επιβάλλουν αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που ίσως δεν είχαμε ποτέ ως τώρα. Η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση την τρέχουσα συγκυρία. Θεσπίζει τους απαραίτητους κανόνες για την πάγια αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της διαφάνειας στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Από την πλευρά μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι πρέπει, προκειμένου να συμβάλουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος. Γιατί εάν συνεχίσουμε να βάζουμε πάντα μπροστά το Σύνταγμα, την ασυλία και την ευθυνο-ανευθυνότητα των Υπουργών, ένα είναι σίγουρο. Σύντομα δεν θα υπάρχει μέρος να κρυφτούμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας διέρχεται κρίσιμες στιγμές και ο λαός μας εισέρχεται σε ένα μακροχρόνιο τούνελ, ας ελπίσουμε με φως στο βάθος.
Ο αλόγιστος υπερδανεισμός της περασμένης τριαντακονταετίας -βάσει του οποίου οι κυβερνήσεις μοίραζαν ψεύτικο χρήμα για να ξαναψηφίζονται- μας έφτασε στην ώρα του επώδυνου λογαριασμού. Το κράτος δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ετρέφετο, εδιογκώνετο και συντηρείτο με δανεικά που σήμερα δεν βρίσκονται. Η διαφθορά διέβρωσε το κράτος, τη διοίκηση, τις υπηρεσίες και η νοοτροπία της αρπαχτής άνθισε. Γέμισε με νεόπλουτους ο τόπος μας.
Σήμερα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι για τη σωτηρία της πατρίδας μας, πολιτική ηγεσία και πολίτες, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, να δουλέψουμε σκληρά και να λειτουργήσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικές. Στο αδιέξοδο που φτάσαμε είναι τεράστιες οι ευθύνες των δυο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο αλλά μεγάλες είναι και οι ευθύνες των μικρών κομμάτων της Αριστεράς, που μια ζωή πλειοδοτούν σε κάθε παράλογο αίτημα κάθε ομάδας και αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα ως εχθρό.


(SM)
(SS)
Κανένας δεν δικαιούται και για κανένα λόγο να κλείνει ξενοδοχεία, να κλείνει λιμάνια, να κλείνει αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μαγαζιά κανενός. Δεν δικαιούται κανείς να καταστρέφει και τον τουρισμό στον τόπο μας και το κράτος να παρακολουθεί με απάθεια.
Σήμερα κύριε Υπουργέ, φέρατε ένα νόμο με τον οποίο φιλοδοξείτε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά. Σε μια περίοδο που το αίτημα της κοινωνίας είναι καθολικό και πιεστικό για πάταξη της διαφθοράς και για τιμωρία των ενόχων, ελπίζω να μην πιστεύετε ότι αυτό και μόνο αρκεί, για να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις.
Δέχομαι ότι μπορεί να αποτελεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, το οποίο, όμως, είναι μικρό και ίσως αναποτελεσματικό. Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται μόνο κατασταλτικά με κάποιες διατάξεις όσο σκληρές και αν είναι, αφού προϋποθέτουν αποκάλυψη της διαφθοράς και των συμμετασχόντων στην πράξη.
Παράλληλα με την καταστολή πρέπει απαραίτητα τώρα, να θωρακίσουμε όλο το σύστημα λειτουργιών του κράτους μας με τέτοιες διατάξεις, που να μην αφήνουν περιθώρια για παράνομα και κάτω από το τραπέζι πάρε-δώσε. Να μην έχει την ευχέρεια ο κακός δημόσιος λειτουργός να τα πάρει, να εξαναγκάζει τον πολίτη -που είναι εξίσου υπεύθυνος- να του τα δώσει. Να μην μπορεί να διαπραγματευτεί ο εφοριακός με τον πολίτη. Να είναι τόσο διαφανείς και αντικειμενικές οι διαδικασίες για τις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου, που να μην αφήνουν περιθώρια για ελαττώματα.
Πρέπει να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα κάνουν τη δουλειά τους και που κανένας να μην πιστεύει ότι μπορεί να διαφύγει από τον έλεγχό τους. Να οργανώσουμε, λοιπόν, σε όλους τους τομείς διαδικασίες τέτοιες, που δεν θα χωρούν αμφισβήτηση, δεν θα επιτρέπουν λάδωμα. Και παράλληλα να θεσπίσουμε σκληρές διατάξεις για παραβατικές συμπεριφορές, που θα εφαρμόζονται γρήγορα και προς κάθε κατεύθυνση.
Τέλος η ατιμωρησία, γιατί σήμερα όταν συλλαμβάνεται κάποιος να δωροδοκείται και να εκβιάζει, παραπέμπεται, παίρνει αναβολές, εκδικάζεται η υπόθεση μετά από πέντε ή έξι χρόνια και τελικά αθωώνεται και πάει να απολαύσει τα κλεμμένα.
Θα με ρωτήσετε: «Και με αυτά λύσαμε το πρόβλημα; Μπορούμε να παραβλέπουμε το χθες; Θα έχουμε αποδώσει δικαιοσύνη; Θα έχουμε ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα; Θα έχουμε στείλει ένα καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να πειστούν οι πολίτες να συνεισφέρουν -στις σημερινές δύσκολες μέρες, μήνες και χρόνια, που περνάμε και θα περάσουμε για να βγούμε από την κρίση- να στερηθούν και να δουλέψουν σκληρά για τη σωτηρία της πατρίδος μας;».
Φυσικά όχι, αν δεν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να μην παραγράφονται το όποια αδικήματά τους σε ελάχιστους χρόνους. Φυσικά όχι, αν δεν καθιερώσουμε πραγματικό πόθεν έσχες πρώτα για τους πολιτικούς, οι οποίοι από φέτος να είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν τι είχαν την ημέρα που εκλέχθηκαν Βουλευτές και τι έχουν τώρα και πώς το απέκτησαν οι ίδιοι, οι σύζυγοί τους, τα παιδιά τους, ακόμα και τα αδέλφια τους.
Αλλά πρέπει να ερευνηθούν και οι λογαριασμοί τους από την ημέρα της εκλογής τους και ό,τι δεν εξηγείται, να δημεύεται. Πρέπει να ερευνηθούν οι λογαριασμοί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, Υπουργών, Βουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Προέδρων Διοικητικών Οργανισμών, να δημοσιοποιηθεί ποιοι Υπουργοί, Βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη έπαιξαν στο Χρηματιστήριο και τι κέρδισαν σε αυτή τη μεγάλη απάτη του 1999, να ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι, γιατί δεν μπορεί να χρεώνονται όλοι οι πολιτικοί για τους λίγους, που το σύστημα προστατεύει.
Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι και διεφθαρμένοι, όπως δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί, οι δικαστικοί, κληρικοί, οι δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Την χώρα μας δεν την έκλεψαν μόνο οι λίγοι πολιτικοί, που πρέπει να πέσουν στην πυρά. Την έκλεψαν και οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί.
(DP)

(SM)
Την έκλεψαν και οι επίορκοι γιατροί του ΕΣΥ, οι φακελάκηδες, οι μεγαλογιατροί, οι μεγαλοδικηγόροι και μηχανικοί που δεν δήλωναν στην Εφορία, οι μηχανικοί του δημοσίου, όταν τα βρίσκουν με τους εργολάβους, οι επαγγελματίες που δεν έκοψαν αποδείξεις.
Τη χώρα μας την έκλεψαν και οι όποιοι πολίτες και επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούσαν, οι όποιοι λίγοι δημοσιογράφοι, εντολείς μεγάλων συμφερόντων με τις μαμούθ μεταγραφές και αμοιβές τους στα κανάλια, που δεν τις δήλωναν στο ακέραιο, που προκαλούν με τις μεγάλες σήμερα καταθέσεις τους, τις πολυτελέστατες βίλες τους, τα αυτοκίνητά τους και που τους ακούμε καθημερινά να κάνουν τους προστάτες των αδυνάτων και φτωχών.
«Πόθεν έσχες» λοιπόν, με το οποίο θα φαίνεται τι είχαν όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους, τι δήλωναν και τι σήμερα έχουν οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί, οι υπάλληλοι πολεοδομιών, συγκοινωνιών, αστυνομικοί και στρατιωτικοί που μετείχαν σε επιτροπές προμηθειών και έργων, γιατροί του ΕΣΥ, ιδιώτες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί. Επίσης, αυτοί που πήραν θαλασσοδάνεια και εισέπραξαν κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, οι μητροπολίτες. Το ακούσαμε και αυτό. Ένα δισεκατομμύριο είχε κάποιος για τα γεράματά του!
Θα μάθουμε ποιες μεγάλες οικογένειες στην Ελλάδα πλούτισαν με πολλά δισεκατομμύρια από το Χρηματιστήριο; Να τους τα πάρουμε, να τα επιστρέψουν. Πόσα έχει χάσει το δημόσιο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου; Πόσες παραπομπές έχουν γίνει την τελευταία εικοσαετία και πόσες καταδίκες υπήρξαν για το θέμα αυτό; Όλοι αθώοι. Η δικαιοσύνη θριάμβευσε. Θα ανασυρθούν φάκελοι; Θα ξαναελεγχθούν;
Αυτά, κύριε Υπουργέ. Ξεκινήστε την τιτάνια προσπάθεια. Θα έχετε πολλούς δίπλα σας σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, που μετά από πολλά χρόνια στη πολιτική δανείζονται για να κάνουν τις εκλογές τους, γιατί δεν έχουν προστάτες, δεν είναι υπάλληλοι μεγάλων αφεντικών, δεν είναι του συστήματος.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα εφαρμόσω τον Κανονισμό μιλώντας από το έδρανο.
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στην αρχή της συνεδρίασης μας είπατε ότι οργανωμένο νομοσχέδιο που αφορά και το νόμο «περί ευθύνης Υπουργών» και βασικές διατάξεις του «πόθεν έσχες» θα έρθει ύστερα από συνεννόηση στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευθεί και όπως έχει ανατεθεί και ο σχετικός ρόλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολύ ειλικρίνεια και αληθινή πρόθεση συμβολής όλων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας όλα τα ζητήματα: Και τα ζητήματα, τα οποία αφορούν τη παραγραφή, για τα οποία κάποια πράγματα ακούστηκαν και τα οποία και αυτά πρέπει να τα δούμε με ιδιαίτερη περίσκεψη.
Να είστε βέβαιος, επίσης, όπως φάνηκε και από τον εισηγητή μας, ότι θα ψηφίσουμε αρκετές –τις περισσότερες- διατάξεις του σχεδίου νόμου, εκείνες που βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, της διαφάνειας. Και όταν λέω «προς τη σωστή κατεύθυνση», το εξηγώ. Τη διαφάνεια την υπηρετούν οι διατάξεις εκείνες, οι οποίες πράγματι μπορεί να οδηγήσουν στη διαφάνεια, πράγματι μπορούν να ξεκαθαρίσουν τη ήρα από το σιτάρι και να δείξουν ποιοι είναι οι επίορκοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί και ποιοι όχι.
Δεν είναι σωστές, όμως, οι διατάξεις και δεν υπηρετούν τη διαφάνεια εκείνες, οι οποίες ψηφίζονται ή εισηγούνται από την Κυβέρνηση κάτω από την πίεση, η οποία προκαλείται μέσα από μία σπερμολογία, η οποία οδηγεί στο να βρέχει επί δικαίους και αδίκους. Και το λέω αυτό γιατί, όταν ψηφίζουμε διατάξεις μέσα από μία πρόθεση εύκολου εντυπωσιασμού, τότε, επειδή αυτές οι διατάξεις δεν αποδίδουν, ο κόσμος, ο οποίος ακούει ότι τις ψηφίσαμε με αυτή την πρόθεση αλλά βλέπει να είναι αναποτελεσματικές, γίνεται περισσότερο καχύποπτος απέναντι στον πολιτικό κόσμο και πλήττει περισσότερο την αξιοπιστία του.
Άρα, και το στόχο δεν υπηρετούν, της διαφάνειας και πλήττουν περισσότερο το κύρος ενός πολιτικού κόσμου, το οποίο έχει πληγεί σε πολλές περιπτώσεις αδίκως και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Και μπορεί να μην είναι διόλου δημοφιλής η άποψη την οποία εκθέτω εδώ –και θα εννοώ να την εκθέτω πάντοτε- αλλά πάντως είναι εκείνη που υπηρετεί περισσότερο και τη διαφάνεια και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Γιατί θα το πω –και δεν είναι αντιπολιτευτικός ο λόγος, δεν ταιριάζει αυτές τις ώρες, αλλά είναι κι αυτό μία αλήθεια- η Κυβέρνησή σας έχει κάνει ένα λάθος. Ως Αντιπολίτευση διέσυρε τη χώρα και τον πολιτικό κόσμο εδώ και έξω, γενικεύοντας γιατί νόμιζε ότι θα κερδίσει.

(DE)
(DP)
Και πράγματι, κέρδισε από αυτό πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Δυστυχώς και ως Κυβέρνηση, συνέχισε να γενικεύει και να διασύρει τη χώρα, δικαιολογώντας τα λάθη της τακτικής της και λέγοντας ότι φταίει περίπου μια χώρα και ένας πολιτικός κόσμος που στο σύνολό του ήταν διεφθαρμένος και οι δημόσιοι λειτουργοί που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Αυτή η ιδέα καλλιεργήθηκε και στον ελληνικό λαό.
Και πρέπει εδώ να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Διαφάνεια ναι, μέχρι τέρμα, η διαφάνεια, όμως, που αποδίδει, όχι εκείνη που, αν δεν αποδώσει, θα καλλιεργήσει στον κόσμο την εντύπωση ότι απλώς και μόνο προσπαθούμε ετούτη την ώρα να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο μέλλον.
Γι’ αυτό σας είπα ότι από αυτές τις διατάξεις και όλες τις μελλοντικές θα ψηφίσουμε όλες εκείνες οι οποίες αποσκοπούν στο να εμπεδώσουν τη διαφάνεια, στο να εμπεδώσουν το κύρος του πολιτικού κόσμου, το ορθώς νοούμενο κύρος του πολιτικού κόσμου.
Και έρχομαι για να σας δώσω τρία παραδείγματα, αν και θα έρθουμε στα άρθρα και θα μείνουμε σε αυτά. Όπως το λέει και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και παρακαλώ πολύ και εσείς και οι συνεργάτες σας να τη δείτε, γιατί σε ορισμένα πράγματα έχει τη σημασία της -και θα εξηγήσω τι εννοώ στην περίπτωση αυτή- θα φέρω τα τρία παραδείγματα των άρθρων 6, 10 και 15.
Φέρνω το άρθρο 6, παραδείγματος χάρη. Εκεί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα που αφορούν την καλή, τη σωστή εφαρμογή, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα των εξωχωρίων εταιρειών. Ότι είμαστε σαφώς υπέρ της ρύθμισης που φέρνετε, είναι αυταπόδεικτο από όσα έχουμε πει και ο εισηγητής και από όσα σας λέω και εγώ προσωπικά.
Για να είναι, όμως, αποτελεσματική η διάταξη αυτή, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσουμε -αλλιώς, το ζήτημα θα μείνει in petendo από πλευράς ερμηνείας- τι είναι εξωχώρια εταιρεία, γιατί έχουμε ρύθμιση σήμερα περί εξωχωρίων εταιρειών και διαφόρων απαγορεύσεων. Είναι ο ν. 3091/2002 στο άρθρο 5, αλλά στο νομοσχέδιο δεν καθορίζεται τι είναι εκείνο το οποίο αποτελεί εξωχώρια εταιρεία. Ή θα δώσετε έναν πρόσθετο ορισμό για το νομοσχέδιο ή θα πρέπει να παραπέμψουμε κάπου. Το ίδιο και για τα παρένθετα πρόσωπα. Ποια είναι τα παρένθετα πρόσωπα;
Αν δεν τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα δύο και τα αφήσουμε σε θέματα ερμηνείας, τότε είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ιδίως, να δείτε στενές ερμηνείες από τα δικαστήρια και άλλα όργανα στην περίπτωση αυτή, τα οποία θα φαλκιδεύσουν την προσπάθεια την οποία πάμε να κάνουμε όλοι αυτή τη στιγμή, δηλαδή, να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον όρο «εξωχώρια εταιρεία». Διότι αυτός είναι ο στόχος. Αλλιώς, θα πρέπει να κάνετε ερμηνευτική δήλωση, για να βοηθήσετε την ερμηνεία των δικαστηρίων και των άλλων οργάνων που εφαρμόζουν, το τι εννοούμε με αυτό το πράγμα.
Δεύτερο: Άρθρο 10. Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό και εκεί χρειάζεται μία διευκρίνιση, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι, όταν μιλάμε για καταλογισμό, εννοούμε καταλογισμό με τη διοικητική του όρου έννοια και όχι με τη μορφή της ποινής. Διότι, αν αφεθεί -και μπορείτε να το κάνετε και με δήλωσή σας εδώ- η αίσθηση ότι πρόκειται περί ποινής, τότε ενδεχομένως η διάταξη να κριθεί αντισυνταγματική, διότι θα πρέπει να επιβληθεί από αρμόδιο δικαστήριο και στην περίπτωση αυτή θα είχαμε άλλου είδους εγγυήσεις που απαιτούνται.
Εγώ είμαι βέβαιος ότι εννοείτε τον καταλογισμό, γι’ αυτό εμπλέκεται με την καλή του όρου έννοια το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη διοικητική του όρου έννοια, ούτε καν με τη δικονομική. Διότι ξέρετε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πολλές φορές θεωρεί ότι και η πράξη καταλογισμού, την οποία κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτή μετέχει του δικαστικού χαρακτήρα άσκησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα χρειαστώ δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Να διευκρινίσουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται περί διοικητικού καταλογισμού.
Και έρχομαι σε αυτό όπου θα μείνω στα δύο λεπτά που σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να μου τα δώσετε, γιατί είναι κρίσιμο το θέμα, στο άρθρο 15, στο περίφημο ζήτημα των «μαρτύρων του στέμματος». Σαφώς είμαστε υπέρ των μέτρων επιεικείας τα οποία πρέπει να εισαχθούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Είναι λάθος, όμως, κύριε Υπουργέ και σας το λέω -εγώ καταλαβαίνω γιατί το κάνετε- να υπερακοντίζετε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα. Είναι λάθος να πηγαίνουμε πέρα από αυτό που ισχύει διεθνώς και αποτελεί βασικό κανόνα κάθε Ποινικού Κώδικα και ιδίως του γερμανικού πρόσφατα, με την προσπάθεια να πούμε ότι «ξέρετε, αφού κάνουμε το περισσότερο, θα κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Και ακούστε γιατί. Σας το είπα και στην Επιτροπή, το επαναλαμβάνω και τώρα. Την έννοια των μέτρων επιεικείας των «μαρτύρων του στέμματος», ας το πω έτσι όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αυτή την έχουμε σε δύο νομοσχέδια τα οποία είναι νόμοι του κράτους αυτή τη στιγμή, στο νόμο περί τρομοκρατίας και στο νόμο για τα ναρκωτικά. Εκεί βασική αρχή είναι ότι μπορεί να ισχύσουν τα μέτρα αυτά, άρα και η μαρτυρία του υπό κατηγορία, μέχρις ότου τελειώσει το στάδιο της προδικασίας. Δεν μπορεί να γίνει μετά, δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που καταστεί κατηγορούμενος, στην περίπτωση κάποιος, δηλαδή, όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Δείτε εάν και αυτό ισχύει και στο γερμανικό Ποινικό Κώδικα και μάλιστα, σας ελέχθη και εδώ ότι στο γερμανικό Ποινικό Κώδικα είναι γνωστό ότι αποτελεί γενική διάταξη, η οποία ισχύει γενικώς.
(AM)
(DE )
Εάν κάνω λάθος και δεν είναι έτσι, να μου το πείτε.
Αλλά -σας λέω και πάλι- δείτε το Γερμανικό Ποινικό Κώδικα τι έχει πει σε πρόσφατη νομοθεσία –σας είπα ποια είναι- και μάλιστα, στις γενικές διατάξεις του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα. Εκεί, όταν έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη, δεν είναι δυνατόν να καταδώσει ή να καταγγείλει κάποιος κάποιον, διότι παραβιάζεται και η βασική αρχή το «ένοχος ένοχον ου ποιεί».
Εδώ, παραβιάζουμε βασικούς κανόνες του δόγματος του Ποινικού Δικαίου, όπως ισχύει γενικότερα. Και το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα είναι σ’ αυτήν την περίπτωση; Θα δείτε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πάρα πολύ εύκολο και απλό στον οποιονδήποτε, ο οποίος τελεί υπό κατηγορία και του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, να πετάξει καταγγελίες, που σε μια εποχή σαν τη δική μας, εάν πάρουν διάσταση και μέχρι ν’ αποδειχθεί το αβάσιμο αυτών των πραγμάτων, αντιλαμβάνεστε που θα οδηγηθούμε. Ενώ αν το φτάσουμε το θέμα μόνο μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης, όχι μετά, έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς να κινδυνεύουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο διασυρμού συνειδήσεων, μέχρι ν’ αποδειχθεί το αντίστροφο.
Και επιπλέον, θέλω να σας τονίσω στην περίπτωση αυτή ότι είναι αδύνατον να θεσπίζουμε τέτοιους μηχανισμούς καταδοτών, όταν δεν είναι –το τονίζω- αποτελεσματικοί. Φτάνει η ιστορία, αν το θεσπίσουμε μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης. Το παραπέρα δημιουργεί άλλες παρενέργειες. Δεν ευνοεί το πολιτικό σύστημα και τη διαφάνεια.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εννοείτε το πέρας των ανακρίσεων;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Το πέρας να μη φτάσει στην άσκηση της ποινικής δίωξη, όπως ακριβώς ισχύει στη Γερμανία. Πάρτε το 46B –αυτό μου φαίνεται είναι- των γενικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Είναι ρύθμιση, η οποία ήλθε μόλις το 2009. Το ίδιο έκαναν και στη Γερμανία. Να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.
Και θέλω να σας τονίσω και κάτι άλλο, που το τόνισα και στην Επιτροπή. Είναι βασικό να ξανασκεφθείτε αυτή τη ρύθμιση περί εξεταστικής επιτροπής, στην περίπτωση κατά την οποία έλθει στη Βουλή το θέμα και διαπιστωθεί ότι λόγω παραγραφής –με την όποια έννοια της παραγραφής υιοθετήσουμε για το μέλλον- δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του μέλους της Κυβέρνησης ή του Υφυπουργού, οπότε στην περίπτωση αυτή συνιστάται ή μπορεί να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.
Να είστε βέβαιος, κύριε Υπουργέ, είτε το θέλετε, είτε όχι, όποια υπόθεση κι αν έλθει, όσο αβάσιμη κι αν είναι, υπό το βάρος της δημόσιας κραυγής που δημιουργείται, λόγω του γεγονότος ότι παίρνουν διάσταση τα πράγματα –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύγχρονο κόσμο- πάντα θα πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εξεταστικές επιτροπές, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ίχνος αληθείας για την υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Παυλόπουλε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Αποτέλεσμα, αφειδώς να συνιστώνται εξεταστικές επιτροπές, να συνεχίζεται ο διασυρμός ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα εις βάρος τους, απλώς και μόνο επειδή κάποιος τους κατέδωσε.
Και επιπλέον, να θεωρήσουμε και το συνταγματικό ζήτημα που τίθεται και επιμένει η Επιστημονική Υπηρεσία. Το πότε έχουμε εξεταστικές επιτροπές το ορίζει το 147 του Κανονισμού της Βουλής. Εδώ, το καθορίζουμε προηγουμένως με νόμο. Θα μου πείτε ότι θα τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής;
Παραέγινε, όμως, το κακό να έρχεται ο νομοθέτης και να βάζει τη Βουλή και να της λέει «αυτό θα κάνεις». Είναι η τρίτη φορά που το κάνουμε, ενώ ποτέ δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Μόνο με αυτήν την Κυβέρνηση γίνεται.
Επίσης, στην ουσία τι εξετάζει η εξεταστική επιτροπή; Προσέξτε, δεν εξετάζει μία δημόσια υπόθεση για να δει εάν πρέπει να πάει στην προανακριτική. Έχει εξεταστικές -εκ των πραγμάτων φαίνεται και από την ίδια διάταξη- αρμοδιότητες εάν ευσταθεί η κατηγορία –αν το θέλετε- γιατί δεν μπορεί να πάει σε προανακριτική, αφού έχει επέλθει η παραγραφή. Δηλαδή, στην ουσία η εξεταστική επιτροπή αποκτά ανακριτικές αρμοδιότητες, έστω κι αν δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην ποινική διαδικασία που είναι πέρα και έξω από το χαρακτήρα της εξεταστικής επιτροπής, όπως την περιγράφει και ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα.
Τι υπηρετούν αυτές οι εξεταστικές επιτροπές, όταν ήδη υπάρχει θέμα παραγραφής, με τη νέα μορφή παραγραφής, την οποία μπορεί να υιοθετήσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Παυλόπουλε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν μέτρα σωστά που θα τα ψηφίσουμε και μέτρα, τα οποία απλώς και μόνο θα οδηγήσουν σε σπίλωση συνειδήσεων και διασυρμό και σε καταδόσεις άνευ λόγου, το oποίο –το τονίζω- θα δίνουν στον κόσμο την εικόνα όταν κάποιος κάποια στιγμή θα αθωώνεται ότι κάτι «κουκουλώνεται». Κι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα ο τόπος κι ο πολιτικός κόσμος από το ότι φτάνουν αθώοι άνθρωποι πράγματι να αθωώνονται, αλλά πάντα να τους ακολουθεί η κατακραυγή «ε, τι να κάνουμε, τα κουκούλωσαν όλα».
Διαφάνεια –το είπα- ναι, αλλά να στηρίξουμε μέσα από αυτή τη διαφάνεια, το κύρος του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι. Κι αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, γιατί δεν είναι θέμα κανενός από εμάς. Εμείς θα φύγουμε σε λίγο καιρό, αλλά οι υποθήκες που θα αφήσουμε σ’ αυτήν τη Βουλή για τον πολιτικό κόσμο θα ακολουθούν αυτή τη Βουλή, που ζει αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Υπουργός για μία παρέμβαση.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
(AD)












(AM)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, απλώς θέλω να διευκρινίσω δύο πράγματα.
Στο ισχύον ποινικό μας δίκαιο, οι δύο εμπειρίες που έχουμε ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης είναι καταγεγραμμένες στο Ειδικό Μέρος. Μάλιστα, η μία περίπτωση προκειμένου περί εγκληματικής οργανώσεως και τρομοκρατίας, η δε δεύτερη στον Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά. Δηλαδή, δεν είναι στο Γενικό Μέρος του Ποινικού μας Δικαίου.
Το δεύτερο είναι το εξής: Στις περιπτώσεις αυτές τις οποίες ανέφερα, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός εντός του οποίου κινείται. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός και κατά αναπαραγωγή ήδη κτηθείσης εμπειρίας, προτείνουμε και τα σχετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο 263 β΄.
Άρα, λοιπόν, αυτά θέλω να πω προς ώρας προς διευκρίνιση. Θέλω να σκεφτώ ορισμένες από τις απόψεις τις οποίες διατυπώσατε προηγουμένως για άλλα θέματα που αφορούν το 263 β΄ και θα το δούμε στη συνέχεια.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι άκρως προστατευόμενο αγαθό, όμως, κύριε Υπουργέ. Μη σας διαφεύγει. Και αυτό δικαιολογεί αυτήν την επίκληση.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν διαφωνώ μαζί σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ζητήσει το λόγο τόσο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Φώτης Κουβέλης, όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
Κατά παραχώρηση, όμως, θα προηγηθεί ο κ. Γεώργιος Νικητιάδης. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε συμφωνήσει, κύριε Κουβέλη.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Νικητιάδης μου είπε ότι έχει δουλειά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Μάλιστα.
Επομένως, κύριε Νικητιάδη, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον κ. Κουβέλη και τον κ. Κακλαμάνη για την παραχώρηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, αισθάνομαι την ανάγκη να ενώσω τη φωνή μου με την αγωνία του κ. Λαμπρόπουλου, όπως εκφράστηκε πριν από λίγο και παραλλήλως να διατυπώσω κάποια ένσταση σε σχέση με τους προβληματισμούς του κ. Παυλόπουλου για τους «μάρτυρες του στέμματος», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, καθ’ ότι ναι μεν συμμερίζομαι εν μέρει τον προβληματισμό, αλλά παραλλήλως, κύριε Παυλόπουλε, θέλω να σας ρωτήσω τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος στο τέλος της διαδικασίας αποκαλύψει την αλήθεια και εμείς στερήσουμε το δικαίωμα σ’ αυτόν τον κατηγορούμενο να αποκαλύψει την αλήθεια που δεν απεκάλυπτε επειδή μπορεί να είχε δεκάδες λόγους εκβιασμών και πολλών άλλων παραμέτρων και στο τέλος αποφάσισε να καταμαρτυρήσει και να πει την αλήθεια. Και εμείς θα πούμε «ξέρεις, η διαδικασία, η δικονομία δεν επιτρέπει τώρα πια. Τώρα είναι αργά που ήρθες να μας πεις ότι το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο έχει διαπράξει αυτά τα αδικήματα.»
Συνεπώς, είναι ένας προβληματισμός που θα πρέπει να τον λάβουμε υπ' όψιν, παραλλήλως με όσα είπε ο Υπουργός για τις περιπτώσεις όπου ισχύει η ευνοϊκή μεταχείριση μέχρι σήμερα και που επίσης δεν έχουν χρονικό περιορισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε υπό διαφορετικές συνθήκες να είναι μία συνηθισμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για πράγματα αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Δυστυχώς, η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται εν μέσω μίας βοής! Φωνή λαού: «Βάλτε έναν μέσα!», «ξεμπροστιάστε έναν!», «διαπομπεύστε δημοσίως έναν!». Φωνή λαού, οργή Θεού!
Όταν συζητάμε σήμερα για θέματα δικαιοσύνης, είναι δεδομένο ότι δεν συζητάμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Συζητάμε κάτω από το νέφος της οικονομικής κατάρρευσης. Συζητάμε υπό συνθήκες τρομακτικής πίεσης που υφίσταται ο λαός μας, ο λαός που δεν φταίει και που καλείται σήμερα σε πολύ μεγάλο μέρος να πληρώσει τα «σπασμένα» και που δικαίως οργίζεται και ζητά τους ενόχους.
Υπ’ αυτές, λοιπόν, τις τραγικές συνθήκες, η συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς από δημόσιους λειτουργούς τελουμένης παίρνει άλλες διαστάσεις. Ας δούμε, λοιπόν, το νομοσχέδιο και ας δούμε και τις όποιες αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι θετικό μέτρο η επέκταση του πόθεν έσχες σε δικαστικούς λειτουργούς, όπως στους υπηρετούντες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

(XS)


(AD)

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι θετικό μέτρο η τιμωρία των ενδιάμεσων, των διαφόρων συγγενών, παρεμβαινόντων, οι οποίοι κατ’ επάγγελμα πολλές φορές, διαμεσολαβούν, οι οποίοι αισχροκερδίζουν πάρα πολλές φορές και κάποιες φορές εν αγνοία των πολιτικών. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι θετικό μέτρο η τιμωρία αυτού που δεν υποβάλει, ενώ έχει υποχρέωση, δήλωση του πόθεν έσχες, η τιμωρία αυτού που υποβάλει ψευδές πόθεν έσχες και η τιμωρία αυτού που εμποδίζει τη δήλωση του πόθεν έσχες. Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν είναι θετικό μέτρο, η τιμωρία όσων έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες και την ίδια στιγμή συμμετέχουν σε παράκτιες εταιρίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμμετέχοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS, τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοι, όλων των πτερύγων, πρέπει να τονίσω, ότι αισθανθήκαμε πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξει ένας νόμος για την ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορουμένων, προκειμένου να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να φέρουν στο φως σκάνδαλα, να μας δείξουν το δρόμο του μαύρου χρήματος, να μας δείξουν με ποιο τρόπο, που, πότε, πώς, κάποιοι πολιτικοί πήραν χρήματα.
Χαιρετίζουμε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το μέτρο σήμερα, το θεωρούμε ένα πολύ θετικό μέτρο, ένα μέτρο που ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει και τη δική μας Εξεταστική Επιτροπή και άλλες εξεταστικές επιτροπές και όποια προανακριτική επιτροπή μπορεί να υπάρξει στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να δημοσιοποιήσω την ομόφωνη απόφαση που έλαβε σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει το σκάνδαλο SIEMENS και που έρχεται στην ίδια κατεύθυνση, να προτείνει μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να μπορέσουμε καλύτερα να διερευνήσουμε την αλήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε καλύτερα να αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα.
Είμαι βέβαιος, ότι όλα αυτά τα μέτρα θα ληφθούν υπόψη και από τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και από τον Υπουργό, όσα τυγχάνουν της δικής του καθ’ ύλην αρμοδιότητας, έτσι ώστε να καταφέρουμε ένα απίστευτα δύσκολο έργο. Γιατί, πρέπει να σας πληροφορήσω, ότι όταν μία Εξεταστική Επιτροπή, υπό τον κύριο Σήφη Βαλυράκη, έχει να μελετήσει εκατόν σαράντα χιλιάδες σελίδες, δεν είναι καθόλου εύκολο. Και όταν καλείται να διερευνήσει σκάνδαλα που έχουν λάβει χώρα μεταξύ δεκαπέντε παράκτιων εταιριών, σε δεκαπέντε χώρες και δεκαπέντε διαφορετικές τράπεζες, δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίσουμε που ακριβώς κατέληξε και με ποιο τρόπο κατέληξε το μαύρο χρήμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας και ευχαριστώντας για άλλη μια φορά για την παραχώρηση του λόγου, θέλω να τονίσω, ότι αυτή η βοή του λαού που όλοι εμείς την δεχόμαστε και τη συναισθανόμαστε, αποτελεί ένα μεγάλο βάρος, ένα βάρος που δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο για να μη λάβουμε τα όποια μέτρα άμεσα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν έχουμε πια κανένα περιθώριο, για να καταφέρουμε να διασώσουμε το πολιτικό σύστημα που βάλλεται πανταχόθεν, για να καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι και όλα αυτά, όχι επειδή εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις μας, αλλά κυρίως επειδή θέλουμε να προασπίσουμε τη δημοκρατία, επειδή θέλουμε να προασπίσουμε τη λαϊκή κυριαρχία σ’ αυτόν τον τόπο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φώτης Κουβέλης.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που εισηγείται ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης, πράγματι έχει ρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν αποτελεσματικότερο τον έλεγχο που όλοι επιθυμούμε.
Όμως, θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα. Ο υπάρχων νόμος για το πόθεν έσχες, εάν εφηρμόζετο όπως θα έπρεπε, δεν θα ήταν ικανός να αναδείξει ευθύνες και να αναδείξει όλους εκείνους οι οποίοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα ή απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία, κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητας των ως πολιτικών;
(XS)
Αν εφαρμόζονταν ορθά ο υπάρχων νόμος για το πόθεν έσχες, δεν θα γνωρίζαμε ποιοι δημόσιοι λειτουργοί, εφοριακοί, δικαστές, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι έκαναν κατάχρηση της ιδιαίτερης θέσης και ιδιότητας που έχουν και απέκτησαν χρήματα τα οποία είναι παράνομα;
Δυστυχώς, αυτή η υπάρχουσα νομοθεσία που ορθά βελτιώνεται σήμερα δεν εφαρμόστηκε. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι θεσμικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό.
Και επειδή το παράδειγμα διευκολύνει την κατανόηση του πολιτικού μου ισχυρισμού, σας ερωτώ τα εξής: Οι διατάξεις του Συντάγματος για τη βουλευτική ασυλία δεν έχουν επάρκεια; Οι διατάξεις του Συντάγματος για τη βουλευτική ασυλία δίνουν το δικαίωμα σε μας, στη Βουλή των Ελλήνων να διατηρούμε την ασυλία, όταν πρόκειται για διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του Βουλευτή; Προφανώς όχι.
Στο όνομα όμως μιας ανοχής, στο όνομα μιας λαθεμένης δήθεν συναδελφικής αλληλεγγύης, έφτασε η Βουλή των Ελλήνων να χορηγεί αφειδώς και να δίδει τη βουλευτική ασυλία και για πράξεις –επαναλαμβάνω- που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του Βουλευτή και με τον πυρήνα της πολιτικής του δραστηριότητας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της χώρας μας είναι θεσμικό, αλλά κυρίως είναι πολιτικό. Και η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά επίπεδα. Και στο επίπεδο της πολιτικής και στο επίπεδο των θεσμών.
Ακούμε όλοι μας έναν ορυμαγδό αφορισμών εναντίον των Βουλευτών. Ας θέσουμε, όμως, το ερώτημα και να το θέσουμε εδώ για να το πληροφορηθούν και οι συμπολίτες μας: Τι είναι ο Βουλευτής; Ποιες αρμοδιότητες έχει ο Βουλευτής; Ποιες αρμοδιότητες έχει αυτή η Βουλή, όταν οι Βουλευτές που τη συγκροτούν έχουν μόνο παρακολουθηματική σχέση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση;
Ο Βουλευτής είναι παρατηρητής. Ο Βουλευτής δεν μετέχει ουσιαστικά στο παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει σχέση με το συγκεντρωτισμό του πολιτικού συστήματος. Έχει σχέση με το πρωθυπουργοκεντρικό και το κυβερνητικοκεντρικό πολιτικό σύστημα, το οποίο κρατάει τη Βουλή μακριά από την οποιαδήποτε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Και «τρέχει» η Βουλή πίσω από τα γεγονότα για να ασκήσει –όχι γιατί τον υποτιμώ- μόνο τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, αλλά πάντα εκ των υστέρων.
Και έχουν τεθεί αυτά τα ζητήματα. Και μάλιστα, για να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο κρουστικός ο λόγος, κάποιοι είχαμε μιλήσει για την ανάγκη αυτή η Βουλή να αποκτήσει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής, αν θέλουμε πράγματι η Βουλή των Ελλήνων να είναι το αντιπροσωπευτικό και όχι κατ’ επίφαση όργανο της λαϊκής κυριαρχίας. Ε, δεν είναι! Και αυτό έχει οδηγήσει στο να παράγεται η πολιτική σε ένα κλειστό κύκλωμα, το εκάστοτε κυβερνητικό πλαίσιο –περί αυτού ο λόγος- και να μην υπάρχει η αναγκαία παρουσία του κοινωνικού ελέγχου στην ασκούμενη πολιτική.
Αυτά είναι τεράστια ζητήματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τα συζητάμε σήμερα μέσα στη δίνη των πραγμάτων και μέσα σε μια κατάσταση που δηλώνει ότι το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε τούτη την ώρα αποσυντίθεται.
Και το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα γίνει η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, με ποιους όρους και με ποιες συνθήκες. Και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι με όρους οικονομικών κέντρων και εξωπολιτικές συνθήκες τις οποίες προωθούν και διαμορφώνουν πολλοί που θέλουν την απαξίωση του, δυστυχώς, απαξιωμένου πολιτικού συστήματος για να το ανασυνθέσουν κατά τις δικές τους διαθέσεις και επιλογές και προφανώς για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
(NP)


(2KO)

Όπου, όμως, χάνεται η πολιτική, χάνεται η λαϊκή κυριαρχία και χάνεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου αγαθού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται, αμφισβητείται και απαξιώνεται, διότι δεν προώθησε εκείνη την πολιτική που θα αντιστοιχούσε στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτικών.
Για σκεφθείτε πότε συμβαίνουν όλα αυτά; Όλη αυτή η κατάρα, όλος αυτός ο ισοπεδωτισμός, όλος αυτός ο αφοριστικός λόγος πότε εγέρθηκε; Την ώρα που μια οικονομική κρίση κατέδειξε μια πολιτική που υπηρέτησε ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, περιθωριοποίησε πολλούς ανθρώπους, τεμάχισε την κοινωνία και οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Άρα, το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το κρίσιμο στοιχείο. Είναι αυτό που μπορεί επί της ουσίας να υπερασπίζεται ένα πολιτικό σύστημα για το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση και οι απαγορεύσεις είναι ορθές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των πολιτικών και όλων των άλλων που αναφέρονται στο νομοθέτημα. Συμφωνώ με την απαγόρευση της συμμετοχής των πολιτικών και άλλων κρατικών λειτουργών στις εξωχώριες εταιρείες, αλλά μη νομίσουμε ότι με τη θεσμική αυτή πρόβλεψη θα αντιμετωπίσουμε το πολιτικό ζήτημα, εάν δεν αντιμετωπιστεί η πολιτική επί της ουσίας, με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά το συμφέρον του Έλληνα πολίτη.
Οι εξεταστικές επιτροπές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με όσες ατέλειες, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να έχει ο Κανονισμός και το Σύνταγμα, εάν ήθελε όλη η Βουλή να λειτουργήσουν, δεν θα υπήρχαν αποτελέσματα; Θα υπήρχαν.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι –και απευθύνομαι σε εσάς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- όταν επιλέξατε την πρωτοφανή, τη με παγκόσμια πρωτοτυπία διαδικασία αποχώρησης από τη Βουλή, για να προσβάλετε ακόμη επί της ουσίας και την αρχή της δεδηλωμένης, για να μη λειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή, να τα αποτελέσματα! Και όταν ο αέρας σαρώνει, σαρώνει όλους αδιακρίτως και τροφοδοτεί όλους εκείνους που θέλουν να ισοπεδώνουν και να εξοβελίζουν το πολιτικό σύστημα, με τις διαφορές που εμπεριέχει, για να ταράσσουν τα δικά τους σχέδια.
Κύριε Υπουργέ, έχω έντονη τη διαφωνία μου για τα λεγόμενα μέτρα προστασίας και επιείκειας όλων εκείνων που συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, αφενός διότι δεν υπάρχουν εκείνες οι δικονομικές ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε αυτή η προσφορά στην αποκάλυψη της διαφθοράς να γίνεται με τρόπους προστασίας δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα γιατί ανησυχώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και φοβάμαι ότι τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού –και επιλέγω τη διατύπωση- που τότε θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Εγώ σας προτείνω να βγάλετε τελείως αυτή τη διάταξη. Όπως δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Υπουργέ, γιατί επιλέγετε να δίδετε με το άρθρο 1 το ιδιαίτερο δικαίωμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, όταν έχει μια επώνυμη καταγγελία για διαφθορά, να απευθύνεται στην επιτροπή αυτός. Ούτως ή άλλως αυτό το δικαίωμα το έχετε. Είναι η υποχρέωση αναγγελίας κάθε παράνομης πράξης για την οποία υπάρχει πληροφορία.
Και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά. Σκεφθείτε, όμως, έναν Υπουργό Δικαιοσύνης που λειτουργεί με κομματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη, για να στραφεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων, με ό,τι συνεπάγεται αυτονοήτως μια τέτοια κατάσταση.
(FT)
(NP)
«Η επώνυμη καταγγελία», δεν χρειάζεται αυτή η ιδιαίτερη ρύθμιση, όταν φτάσει στα χέρια του όποιου Υπουργού, όταν φτάσει στα χέρια του όποιου Βουλευτού έχει την υποχρέωση να τη γνωστοποιήσει στην Επιτροπή του άρθρου 2, που προβλέπεται για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Μην κάνουμε τα πράγματα πολύπλοκα, άρα με δυνατότητες να προκύψουν καταστάσεις επικίνδυνες, οι οποίες δεν θα υπηρετούν το σκοπούμενο, που σκοπούμενο είναι η διαφάνεια της πολιτικής συμπεριφοράς, ευρύτερα, και όχι μόνο για τους Βουλευτές, αλλά για τον καθένα που έχει την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης πόθεν έσχες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αλλάξει και ο νόμος περί της ευθύνης των Υπουργών, όσο είναι δυνατόν να τον βελτιώσει η Βουλή με την υπάρχουσα συνταγματική τάξη πραγμάτων. Δεν σας διαφεύγει ότι το Σύνταγμα έχει εξαιρετικά μεγάλα δεσμά, με την έννοια ότι δεν επιτρέπει σημαντικές τροποποιήσεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Εάν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν πολλά.
Όμως, εκείνο το οποίο πρέπει να συμβεί και ανεξάρτητα από την υποχρέωση αλλαγής, όσο γίνεται, του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, είναι η υποχρέωση μιας πολιτικής λειτουργίας, η οποία δεν θα οχυρώνεται, δεν θα παραταξιάζεται όταν πρόκειται για διαφθορά, όταν πρόκειται για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όταν πρόκειται για την υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει συμβεί. Γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι Εξεταστικές Επιτροπές. Γιατί αυτό συνέβη και οδήγησε στη φαλκίδευση και των δυνατοτήτων που υπήρχαν και υπάρχουν από την κείμενη, από τη σημερινή νομοθεσία.
Η υπόθεση της διαφάνειας είναι –όπως έλεγα στην αρχή- βεβαίως και υπόθεση διαμόρφωσης θεσμών διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου αγαθού. Κυρίως, όμως, είναι πολιτικό ζήτημα και αυτό το πολιτικό ζήτημα δεν προκύπτει ξαφνικά. Αυτό το πολιτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται από την ευθύνη του καθενός χωριστά, αλλά και τη συνευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μόλις κατελθών –όπως έγραφαν τα Πρακτικά παλαιότερα- από το Βήμα, ο κύριος Κουβέλης, με εξέφρασε απολύτως.
Και θέλω να πω, απευθυνόμενος σε όλες και όλους σας, ανεξαρτήτως κομματικής σας ένταξης, ότι αυτή η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα θα δώσει και δίνει ήδη την ευκαιρία, ίσως σε μικρό ποσοστό του λαού, κατ’ αρχήν, να διακριβώσει από τους τριακόσιους εκπροσώπους του, ποιοι αξίζει να είναι σε αυτήν την Αίθουσα. Απ’ αυτό το Βήμα θα αναδειχθεί το υπαρκτό πολιτικό ήθος, η εντιμότητα, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, η χαμένη τιμή των πολιτικών. Αν είναι χαμένη ή όχι απ’ αυτό το Βήμα θα αποδειχθεί, όχι από τα παράθυρα, όχι από τις άθλιες εκπομπές, μέσα από τις οποίες εκπέμπεται το πιο απάνθρωπο δόγμα της συλλογικής ευθύνης, γενικώς και αορίστως, αυτών που ονομάζονται «πολιτικός κόσμος» είτε ζουν είτε πέθαναν είτε μπαίνουν αυτήν τη στιγμή στη διαπάλη, στον αγώνα να υπηρετήσουν τα κοινά.

(XF)
(2NP)
Όλοι εκ προοιμίου είναι ένοχοι. Και η αθλιότητα αυτή δεν βαρύνει απλώς τους κεκράκτες. Βαρύνει τους επιχειρηματίες.
Επί χρόνια το τονίζω σ’ αυτή την Αίθουσα. Όποιος έχει κανάλι δεν είναι δυνατόν να μη βλέπει τι εκπέμπεται από το κανάλι του. Όποιος έχει εφημερίδα δεν είναι δυνατόν να μη βλέπει τι γράφεται. Όποιος έχει ραδιοφωνικό σταθμό δεν είναι δυνατόν να μην ακούει. Τι; Όχι μόνο σε βάρος αυτού του μοναδικού εχθρού δίκην εβραίων στην περίοδο του ναζισμού, αλλά και σε βάρος τριών γενεών, νέων ανθρώπων που παραδόθηκαν, ηλικίας δέκα ετών το ’89, είκοσι ετών το 2000, οι οποίοι σε όλο αυτό το διάστημα διαμορφώνουν συνείδηση, απόψεις, όχι μόνο πολιτικές, απόψεις ακόμη και αισθητικές, απόψεις για τον πολιτισμό, την τέχνη, το παρελθόν και το μέλλον αυτού του τόπου, όχι στο σχολείο τους, ούτε στην οικογένειά τους. Όλα αυτά τα διδάσκονται και τα διαμορφώνουν εξαιτίας ενός βαρύτατου πολιτικού εγκλήματος όσων συμφώνησαν, κόμματα, Βουλευτές, πρόσωπα, ώστε να παραδοθεί αυτή η δύναμη, για την οποία σωστά είπε ο Ουμπέρτο Έκο «δεν χρειάζονται τανκς για να γίνει μια δικτατορία, αρκεί να ελέγχεις τα μέσα ενημέρωσης».
Όπως σας είπα το πρωί στη Διάσκεψη των Προέδρων –όσοι ήσασταν εκεί- τα πρωτοτόκια της μεγάλης τιμής να εκπροσωπούμε εδώ το έθνος -αυτό λέει το Σύνταγμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας- τα έδωσαν κάποιοι αντί πινακίου φακής μιας εκπομπής, μιας ατάκας, ενός παραπολιτικού. Γι’ αυτό αν υπάρχει ένας πρωταρχικός λόγος για να κάνουμε αυτοκριτική καθένας, θα πρέπει να μετρήσει σε ποιο ποσοστό συμμετείχε. Φοβάμαι ότι σχεδόν το σύνολό μας, κάπου διολίσθησε. Άλλος μπορεί να έκανε βουτιά στο πηγάδι, άλλος να κοίταζε πάνω. Το δέλεαρ της δημοσιότητας! Δεν χρειάζεται, το γιατί έχεις δημοσιότητα, αρκεί να σε ξέρουν. Δεν θα θυμούνται, γιατί ξέρουν αυτόν ή εκείνη.
Πριν έρθω εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ήμουν στο Μέγαρο Μουσικής. Πήγα να ακούσω τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών που θα μιλούσαν για την οικονομία στην ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών, όπως λέγεται τώρα, του άλλοτε ΣΕΒ. Και εκεί όλοι οι προσκαλεσμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναδέλφους Βουλευτές, Υπουργούς, οι πάντες, ακούσαμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου –δεν ξέρω αν επειδή αναφέρεται σε Βουλευτή της προηγουμένης περιόδου- να λέει «από εδώ μας έδειχνε το δάκτυλο και μας απειλούσε». Δεν ξέρω αν αυτή την εικόνα του δακτύλου του Προέδρου των Ελλήνων Επιχειρηματιών θα έχουν την τόλμη να την παρουσιάσουν στον Ελληνικό λαό τα κανάλια για να δει ο λαός ποιοι είναι και γιατί μιλούν, για το τέλος όχι απλώς της μεταπολίτευσης, αλλά για τα φοβερά δεινά που έχει επισωρεύσει στον τόπο αυτή η μεταπολίτευση.

(BA)
(XF)
Ασφαλώς πολλοί από αυτούς δεν θέλουν και δεν χρειάζεται να πουν ότι θα προτιμούσαν να μην είχε πραγματοποιηθεί η μεταπολίτευση. Δεν χρειάζεται να το πουν, αρκεί που όσοι έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, το βλέπουν. Βλέπουν ποιο είναι το όραμά τους. Φαντάζονται μία Βουλή, όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., σε μικρότερο αριθμό, με μικρότερες αποδοχές. Ε, είναι τα πολύ όμορφα συνθήματα, διότι θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός είναι βλαξ, ότι θα του πετάξουν αυτό το σύνθημα και ο λαός θα πει «δεν με ενδιαφέρει ότι 60 χρόνια τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονταν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες αντί βιομηχανικών επενδύσεων», για τα οποία έπαιρναν δανεικά με επιτόκιο μηδενικό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμητές αυτοί και οι διάδοχοί τους σήμερα, είναι αυτοί που έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε οραματίζονται μία Βουλή, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κ. Χρήστος Παπουτσής το πρωί στη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι σαν συμβουλευτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αρκεί να κατανοήσουμε ότι αυτό που οφείλουμε, είναι να είμαστε σε απόλυτη επαφή με τον απλό πολίτη, με εκείνον που τιμά με την εμπιστοσύνη τον καθέναν μας. Είναι ο μόνος τρόπος. Διότι οι παραμορφωτικοί φακοί που αφήσαμε να παρεμβληθούν ανάμεσα στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού, ώστε να μπορεί να κρίνει ποιοι είναι έντιμοι, ποιοι είναι συνεπείς στην εντολή του και ποιοι ξέχασαν την εντολή του, αυτοί οι παραμορφωτικοί φακοί κάνουν τη μέρα νύχτα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγγνώμη, αν θέλετε να με ακούσετε, αν συμφωνείτε, κύριοι συνάδελφοι.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Συμφωνούμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Διότι εδώ, όπως σας είπα στην αρχή, είμαστε σε μία περίοδο εξαιρετικής κρίσης. Μέσα από αυτή την κρίση θα αναδειχθούν όσοι από τους 300 έχουν πλήρη συναίσθηση της μεγάλης τιμής να είναι αντιπρόσωποι του έθνους εδώ και της δύναμης να αυτοελεγχθούν και συλλογικά και ατομικά σε ό,τι τυχόν λαθεμένα –και έγιναν πολλά λαθεμένα- έγιναν ως τώρα.
Εξεταστικές επιτροπές: Για άλλη μια φορά σας λέω, κύριε Πρόεδρε, τέρμα κάθε κόμμα να ορίζει εκείνον, εκείνον, εκείνον για την εξεταστική επιτροπή. Κάθε κόμμα διά κληρώσεως εκπροσωπείται με όσα μέλη του αναλογούν στην εξεταστική επιτροπή.
Δεύτερον, όσα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος της πλειοψηφίας είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που προφανώς τα πιστεύει, όλα αυτά πρέπει να γίνουν συνείδηση σε κάθε έναν που μπορεί να φαντάζεται ότι αυτό που υπέστη η Νέα Δημοκρατία, που εγκλωβίστηκε στη λογική της ενός ανδρός αρχής, ότι μπορεί να γίνει για τη μεγάλη αυτή δημοκρατική παράταξη. Ξεκάθαρα πράγματα.
Κύριοι συνάδελφοι, πόθεν έσχες: Δεν είναι τυχαίο –σκεφθείτε το- ότι χρόνια και χρόνια τώρα δεν μιλάει κανένας για το τι έσχες, τι έχεις, αλλά για το πόθεν.
(GM)

BA
Δηλαδή, αυτό που είναι εύκολο να καλυφθεί, ένα συμβόλαιο, ιδού από πού και ένα δάνειο και εκείνο που δήλωνε κάποιος στην εφορία.
Όμως, εγώ δεν γνωρίζω -εάν κανείς από εσάς γνωρίζει, να μου το πει- κανέναν απατεώνα, κανέναν καταχραστή του δημόσιου χρήματος, κανέναν έμπορο ναρκωτικών, κανέναν μεγάλο εγκληματία να καταγράφει στη δήλωση πόθεν έσχες τα προϊόντα της εγκληματικής του δράσης. Λογικό. Δεν είναι; Να πω κάτι βαρύτερο; Δεν το θέλω!
Όμως, ένα τμήμα που είχα συγκροτήσει εδώ για το πόθεν έσχες έκανε πράγματι και κάνει πράγματα και είκοσι ορκωτοί λογιστές ελέγχουν το πόθεν. Αλλά δεν βγαίνει τίποτα, συνάδελφοι, από το πόθεν, όπως σας λέγω. Κάθε ένας, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν ανέντιμοι εκπρόσωποι του λαού, φυσικά δεν καταγράφει εκεί. Και φυσικά δεν γνωρίζουμε καν το τι έσχες δικαστών, δημάρχων, εφοριακών, καναλαρχών, εκδοτών, δημοσιογράφων, τελωνιακών, αστυνομικών. Έχει ακούσει κανείς Έλληνας πολίτης κάτι περί όχι απλώς του πόθεν; Αυτό είναι φενάκη, το πόθεν. Έτσι απεδείχθη. Γι’ αυτό υποστηρίζω χρόνια τώρα ότι και ο νόμος αυτός όπως και ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες είναι για τα σκουπίδια.
Εδώ ζήτησα και ακόμα περιμένω από το Υπουργείο Οικονομικών απάντηση για το αν στο ΣΔΟΕ έλεγξε την καταγγελία που απηύθυνα και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι προεκλογικώς έγιναν δαπάνες φοβερές από υποψήφιους, μέλη της Κυβέρνησης, Βουλευτές. Ποιος τα έλεγξε αυτά; Εάν νομίζουμε ότι με εκλογικούς νόμους διορθώνονται πράγματα στα οποία υπάρχει το σκουλήκι στη καρδιά και δημιουργεί το πρόβλημα, κάνουμε λάθος.
Συνάδελφοι, θα κλείσω παρακαλώντας τον Υπουργό. Σε ό,τι αφορά μεν την ασυλία που είπατε είναι θέμα του Κανονισμού της Βουλής. Ο Κανονισμός της Βουλής είναι άρτιος, αρτιότατος σε αυτό το σημείο. Εμείς εδώ, παρά το γεγονός ότι με την τροποποίηση του Κανονισμού υποχρεούμεθα να εκφωνούμε το «ναι» ή το «όχι», να καταγράφουμε ότι θέλουμε να αρθεί ή όχι, δυστυχώς, όπως είπε και ο κ. Κουβέλης και η Επιτροπή Δεοντολογίας που έχουμε συστήσει, η οποία θα έπρεπε σε εξόφθαλμες περιπτώσεις χυδαίας καπηλείας της βουλευτικής ιδιότητας -ο Κανονισμός δίνει αυτή τη δυνατότητα στην Επιτροπή Δεοντολογίας- να πει «στοπ, ο κύριος τάδε που δεν έχει πατήσει μία φορά εδώ, που είναι κάθε βράδυ στα κανάλια, ποιόν εκπροσωπεί», δεν είχαμε την τόλμη, αλλά να την αποκτήσουμε την τόλμη αυτή.
Και σε ό,τι αφορά τις διατάξεις αυτές, που ίσως βαρύτερη είναι η έκφραση του κ. Κουβέλη «η προαγωγή του δοσιλογισμού» κλπ, εγώ νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν πρέπει να κάνει κανείς υποχωρήσεις μπροστά στον λαϊκισμό και τον τραμπουκισμό. Τον υπέστην προσωπικά και δεν πρόκειται να κάνω πίσω μπροστά σε όποιους καλόπαιδα ή όχι υποκινούνται από ανεγκέφαλους, που φαντάζονται ότι όταν εκραγεί ένα ηφαίστειο στο οποίο όλοι κάθονται επάνω, ότι κάποιοι μέσα από το ηφαίστειο δεν θα γίνουν απλώς στάχτες στον αέρα αλλά θα έλθουν να κυβερνήσουν τον τόπο!
PM











(3GM)
Είναι ανεγκέφαλοι, λωτοφάγοι, ανεύθυνοι. Αν αυτό το Σώμα αποστεί από την ευθύνη του, αν αυτό το Σώμα αναδιπλωθεί και όταν του λένε «σήκω» σηκώνεται και όταν του λένε «κάτσε» κάθεται, τότε θα είμαστε στην τελευταία αυτή φάση συνένοχοι μίας νέας Μεταπολίτευσης όπου δεν θα υπάρχει νομοθετικό σώμα με ουσιαστικές αρμοδιότητες και τότε θα έχουμε καταπροδώσει την έννοια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας διότι ασφαλώς δεν έχουμε ζηλώσει καθεστώτα που λένε ότι έχουν κοινοβούλια και μάλιστα λένε ότι μία φορά το χρόνο, ένα μήνα, καλούνται και ψηφίζουν τους νόμους. Όχι, κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να δεχτούμε ένα τέτοιο Κοινοβούλιο.
Σ’ ό,τι αφορά τη διάταξή σας, εγώ πίστευα πάντοτε και εναντίον του ρεύματος αυτού του λαϊκισμού λέω ευθέως ότι κάθε πλειοψηφία της Βουλής οφείλει μέσα στην πρώτη, το πολύ δεύτερη σύνοδο να ξεκαθαρίζει ό,τι καταγγελίες έχει, ό,τι σκάνδαλα νομίζει ότι έγιναν και όποιοι είναι έτοιμοι να φέρουν στοιχεία, διότι δεν μπορεί το δημοκρατικό πολίτευμα να κανοναρχείται από τη διάθεση της πλειοψηφίας, σε τελική ανάλυση με τη διολίσθηση στην ενός ανδρός αρχή από τον ένα που μπορεί να επιβάλει σιγή τάφου σε όλους όσοι θα ασκούν κριτική στα έργα του. Τότε δεν υπάρχει κοινοβουλευτισμός, αλλά είναι δικτατορία με κοινοβουλευτικό «μανδύα».
Καλώς έχει το Σύνταγμα. Κακώς δίνουμε την εντύπωση στο λαό ότι αν καταργηθεί ή αν αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, κάτι θα αλλάξει. Είναι ελάχιστο το να εξομοιωθούν τα πέντε χρόνια, να γίνουν επτά, τα επτά να γίνουν δέκα. Η ουσία είναι εάν θα αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, εάν την εντολή του λαού θα την κάνουμε κομμάτια για να την εκχωρούμε στο κάθε κόμμα που είμαστε.
Επιτέλους μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να μην έκαναν το ιστορικό τους χρέος –που το μπορούσαν- να οργανώσουν δύο κόμματα εξουσίας με δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, χωρίς περιθώρια για «παρέες», για «ρετιρέ», για «υπόγεια». Αφού εκείνοι οι ιστορικοί ηγέτες της Μεταπολίτευσης αμέλησαν αυτό το ιστορικό τους καθήκον, οφείλουμε εμείς, καθένας στο χώρο του, να αγωνιστούμε γι’ αυτό. Κόμματα με δημοκρατική λειτουργία, Βουλή με αποφασιστικές αρμοδιότητες και καθαρός λόγος στο λαό. Μη φοβάστε αυτά που ειπώθηκαν, «πώς θα πάτε στις περιφέρειές σας». Αν έχετε καθαρά μούτρα, μη φοβάστε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αν όμως κάποιοι έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους», τότε πραγματικά όχι μόνο εκεί δεν πρέπει να πάνε, αλλά ούτε εδώ να ξαναπατήσουν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κύριε Υπουργέ, αν έχει επέλθει κατά το Σύνταγμα παραγραφή, θα μπορεί οποιοσδήποτε εκεί που είναι μπροστά στην «αγχόνη» της καταδίκης σε κάθειρξη να λέει «ο τάδε Υπουργός μου έδωσε». Ο Υπουργός έχει παραγραφεί, άρα όλοι μπορούν να συνεργούν σε οποιαδήποτε εγκλήματα και να περιμένουν την ώρα που θα δείξουν κάποιον, αλλά φυσικά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα μία τέτοια υπόδειξη αφού δεν θα μπορεί να δικαστεί.
Αυτό που σας προτείνω: Κάνεις τη δήλωση των περιουσιακών σου στοιχείων; Είναι ειλικρινής; Πρόσθεσε αυτή τη δήλωση που σας προτείνω με την τροπολογία μου. «Για ό,τι δεν καταγράφεται στη δήλωσή μου, παραιτούμαι υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτείται με ανέκκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα, με πράξη του, να επαναφέρει στο Δημόσιο ό,τι εγώ παρέλειψα από τη δήλωσή μου.»
(BS)

PM
Και αν το ξέχασα και μπορώ νομίμως να αποδείξω την νόμιμη κτήση του πράγματος, του λογαριασμού, του οποιουδήποτε δικαιώματος, τότε θα έχει εκείνος το βάρος της αποδείξεως και φυσικά τότε θα επανέρχεται σ’ αυτόν από τον οποίον αδίκως αφαιρέθηκε μια ιδιοκτησία.
Παρακαλώ να σκεφτείτε αυτή την πρότασή μου. Βλέπω και την πρόταση της Επιτροπής για την Siemens. Είκοσι χρόνια και στο μέλλον θα πρέπει να ψάχνουμε. Αυτοί που ξέρουν τα κρύβουν. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός. Και αν θέλετε, να στείλουμε στην φυλακή κάποιους, που δεν θα πάνε και το ξέρουμε, έτσι όπως λειτουργεί η δικαιοσύνη.
Όλοι αυτοί όμως, όπως και οι μεγάλοι εγκληματίες, δεν φοβούνται την ποινή του θανάτου. Διότι κυριαρχούσε η νόσος του χρήματος, του κέρδους. Αν αυτό τους το αφαιρέσουμε, αν υπονομεύσουμε αυτή την προσδοκία τότε μπορεί να έχουμε κάνει ένα βήμα για την καταπολέμηση της περιλάλητης διαφθοράς.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της οποίας είμαι και Πρόεδρος, θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ψηφίσει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας πολλών συναδέλφων Βουλευτών. Το τι κάνει η Ολομέλεια είναι ένα άλλο θέμα. Επειδή αναφερθήκατε μόνο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και θα ήθελα να είναι και ποιο αυστηρή και η Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας ενημερώνω ότι στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, εισηγηθήκαμε στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας δυο εκ των τριών υποθέσεων. Πρέπει να δούμε η Ολομέλεια πώς θα το αξιολογήσει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έχετε δίκιο. Εγώ λέγω ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις δεν παρέστην στις ψηφοφορίες αυτές. Διότι εγνώριζα ότι όλοι θα ψήφιζαν εναντίον της άρσεως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν μπορώ να κρίνω τη στάση γιατί η Ολομέλεια δεν κρίνεται στο σύνολο, αλλά ο κάθε συνάδελφος ψηφίζει κατά συνείδηση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κατά συνείδηση λέω και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Αθανάσιος Οικονόμου για επτά λεπτά. Μην παρασυρθείτε, κύριε συνάδελφε.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Και οι νέοι Βουλευτές να μην μιλάμε όμως, κύριε Πρόεδρε; Να περιμένουμε 12 η ώρα τη νύχτα, να μας ακούσει ποιος από τους Βουλευτές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κάναμε μια εξαίρεση για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Παρακαλώ.
Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Δεν έχουν μόνο τα κατεστημένα το δικαίωμα να μιλάνε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Νομίζω ότι ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Έχουμε και νέους Βουλευτές που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Δεν ψηφίζει μόνο το κατεστημένο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Όχι, όχι, σας παρακαλώ πολύ. Δεν συναινώ σ’ αυτού του είδους τις διατυπώσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορούμε να συνεχίσουμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε το λόγο, κύριε Οικονόμου.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Δεν μπορούμε να σιγήσουμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πολύ μην διακόπτετε.
Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ να αρχίσετε την αγόρευσή σας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, να συνεχίσουμε, κύριε Πρόεδρε.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Λένε για τους τριακόσιους. Οι νέοι Βουλευτές;
Μιλάγατε 25 λεπτά. Παίρνετε το λόγο όποτε θέλετε, με τον Κανονισμό που φτιάξατε εσείς και οι νέοι Βουλευτές που μας βρίζουν, δεν έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε με τις δικές σας ατάκες εδώ μέσα; Και λένε «οι τριακόσιοι»; Και οι νέοι Βουλευτές δεν μπορούμε να μιλήσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κυρία Πιπιλή. Σας παρακαλώ.
Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ, να αρχίσετε την αγόρευσή σας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να έρθετε εδώ να μιλήσετε.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Από τις 5 είμαι εδώ και περιμένω να μιλήσω. Αλλά δεν έχω τα ίδια δικαιώματα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς έχετε τα κανάλια και τα ραδιόφωνα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι έχουμε δικαίωμα στο λόγο και όλοι εισακουόμαστε.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Από τις 5 είμαι εδώ. Ντροπή σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λίγος σεβασμός!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Σε ποιον σεβασμό; Και εσάς λένε κλέφτρα και εμένα και όλους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το τελευταίο διάστημα, κυρία συναδέλφισα, η εισβολή της ιστορίας σε μια πραγματικότητα που για δεκαετίες, είτε δεν θελήσαμε είτε δεν μπορέσαμε να δούμε, είναι γεγονός. Εισέβαλλε και σε αυτή την Αίθουσα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πείτε στο ραδιόφωνο την άποψή σας και είστε εντάξει…
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Και εσείς στο σπίτι σας!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ξεκάθαρο πια πως οι οικονομικές εξελίξεις δεν οφείλονται μονάχα στα δυσθεώρητα ελλείμματα και στις διαχειριστικές αστοχίες. Ήταν το φυσικό επακόλουθο ενός πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου που μας οδήγησε προς την καταστροφή και που μέχρι πριν το φθινόπωρο του 2009 κανείς δεν έβαζε φρένο. Ενός μοντέλου για το οποίο την βασική ευθύνη έχουμε εμείς οι πολιτικοί.
(PS)



(03BS)
Όχι, όλοι πιθανόν και σίγουρα όχι όλοι το ίδιο, ακόμα πιο σίγουρα, αν θέλετε, όχι όλοι οι πολιτικοί. Μόνο, όμως, όταν αυτή η διαπίστωση που είναι κοινός τόπος των πολιτικών γίνει και η δική μας διαπίστωση θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να αποφύγουμε αυτιστικές συμπεριφορές.
Εκτιμώ πως είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Το οικοδόμημα πάνω στο οποίο δομήσαμε τη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες δεκαετίες είναι πια υπό κατάρρευση και μαζί του καταρρέουν όλοι οι όροφοι από τα υπόγεια μέχρι τα ρετιρέ. Κάποιοι κάθονται στους εξώστες, παριστάνουν τους θυρωρούς ή τους επισκέπτες. Κάποιοι αρκούνται στην διαπίστωση πως δεν υπήρξαν ποτέ διαχειριστές και είναι αλήθεια πως δεν ήταν παρά μόνο κάποιες λίγες στιγμές, όχι όμως, αμελητέες και όχι ανύπαρκτες.
Αρκεί, όμως, αυτό; Ασχέτως σε ποιο όροφο ζει ο καθένας, ασχέτως από το τι έκανε ή δεν έκανε, ένα είναι σίγουρο: ότι παρατηρώντας ένα κτίριο που πέφτει, δεν αποφεύγεις τον κίνδυνο. Ακόμα και αν δεν έχεις εσύ την ολική ευθύνη διαχείρισης, δεν έχεις δικαίωμα να το αφήσεις να πέσει, γιατί το οικοδόμημά μας είναι άμεσα συνυφασμένο με τη μορφή, το ήθος και το εύρος της Δημοκρατίας μας.
Αυτό το κτίριο πρέπει να σταθεί όρθιο. Με αλλαγές; Ναι. Με βαθειά αυτοκριτική; Ναι. Με σκληρή και παραδειγματική τιμωρία; Ναι, αλλά όρθιο, συμπαγές, φωτεινό και καθαρό για να νιώθει ο κάθε πολίτης ότι αυτό το οικοδόμημα είναι το δικό του σπίτι, το δικό του στήριγμα απέναντι στην αδικία, στις ισοπεδωτικές λογικές, στην κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων.
Δεν είναι, λοιπόν, η πρόκληση πως θα σώσουμε τους εαυτούς μας, τα παραταξιακά μας μικροσυμφέροντα, το παρόν μοντέλο του πολιτικού συστήματος, είναι η αγωνία και το χρέος να επιστρέψουμε ως σύνολο στην ουσία των συνταγματικών μας καθηκόντων για να επιστρέψουμε από την μαζικότητα των αντιδράσεων στη συλλογικότητα των αποφάσεων και στη συνεκτικότητα της κοινωνίας μας.
Και αυτό περνάει, αγαπητοί συνάδελφοι, πρώτα και κύρια από εμάς. Κανένας συμπολίτης μας δεν θα γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια αν πρώτα από όλους εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό. Αυτό προσδοκά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συζητάμε σήμερα εδώ στην Ολομέλεια.
Μέσα από τη διεύρυνση της βάσης όσων υπόκεινται στον έλεγχο του πόθεν έσχες στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας και στους κρατικούς αξιωματούχους απαντάμε στο αίτημα του πολίτη να μην εξαιρεθεί κανείς από τον έλεγχο των οικονομικών του, απαντάμε στο αίτημα για κάθαρση με δραστικά μέτρα για την ουσιαστική αποτροπή και τιμωρία εκείνων που δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν προς όφελος της εξουσίας εκείνα που ο λαός, το σύνταγμα και οι νόμοι τους έδωσαν.
Η ριζοσπαστική πρόταση για δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που αποκρύπτεται από τις δηλώσεις είναι ένα σημαντικό μέτρο, όχι μόνο στην αποκατάσταση της αδικίας που προέκυψε από την καταχρηστική άσκηση μιας δημόσιας εξουσίας, αλλά και ένα προληπτικό μέτρο που η άμεση εφαρμογή του μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Όμως, δεν είναι μόνο η δήμευση και σωστά προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο απώλεση αξιώματος σε περίπτωση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων ή συμμετοχής σε off shore εταιρείες, καθώς και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δώσουμε συνολικά το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε να προλάβουμε, να αποβάλουμε και τελικά να τιμωρήσουμε φαινόμενα και πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το δημόσιο αξίωμα τους.
Θα ήθελα, ακόμη, να σταθώ στη σημαντική τομή που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο ως προς την εξέταση φαινομένων διαφθοράς από τη δικαιοσύνη. Δεν είναι λίγες οι υποθέσεις διαφθοράς που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες, όμως, η απονομή δικαιοσύνης καθυστέρησε τόσο που όχι μόνον επέτρεψε στους ενόχους να συνεχίσουν να βρίσκονται στις θέσεις τους, αλλά συχνά έδωσε και ένα μήνυμα ουσιαστικής ατιμωρησίας, καθώς αποθάρρυνε κάθε σκέψη για απόκρυψη τέτοιων φαινομένων.
Η ρύθμιση του παρόντος νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία περιπτώσεις διαφθοράς θα εξετάζονται κατά αποκλειστικότητα από τα αρμόδια δικαστήρια, εκτός του ότι θα επιφέρει άμεσα τις όποιες κυρώσεις διασώζοντας το δημόσιο από τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, θα δώσει και το μήνυμα ότι η δικαιοσύνη αντιδρά και αντιδρά άμεσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε χρέος ως πολιτικό σύστημα να βάλουμε τέλος στις γκρίζες ζώνες που υπονομεύουν τη λειτουργία του κράτους και υπονομεύουν την κοινωνία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετούμε με θάρρος, να μη στεκόμαστε αδρανείς απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα και σκάνδαλα ακόμα και αν θεωρητικά, νομοτεχνικά ζητήματα τεθούν στο τραπέζι και τέθηκαν.
Όσο απαραίτητη είναι η διαδρομή που πρέπει να διασχίσουμε για να χτίσουμε ένα οικοδόμημα με διαφορετικά θεμέλια που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική, δίκαιη βιωσιμότητα του, τόσο απαραίτητη είναι και η συνδρομή όλων των παρατάξεων. Το να πετροβολούμε απλώς το παλιό, δεν μας εξασφαλίζει τίποτα παραπάνω από την πτώση του και τίποτα παρακάτω από την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας και αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Εξάλλου οι κραυγές πως, δήθεν, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στην ουσία συγκαλύπτουν τους υπαίτιους, συσκοτίζουν την αλήθεια και εν τέλει δεν λογοδοτεί κανείς.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(AS)
PS
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριος Παπουτσής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το να διαδέχομαι στο Βήμα -όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή- τον Απόστολο Κακλαμάνη, όπου με τον εμπνευσμένο λόγο του –θα έλεγα- απαντά στην καρδιά του ζητήματος, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας ή τις εύστοχες παρατηρήσεις και το μεστό λόγο του κ. Κουβέλη, αντιλαμβάνεστε πως από την πλευρά μου, έχω λιγότερα να προσθέσω στη συζήτηση του τόσο επίκαιρου αυτού ζητήματος.
Και βέβαια, δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να κάνω ένα σχόλιο, πως παρά το γεγονός ότι συζητούμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολύ επίκαιρο –μάλιστα- τις μέρες μας αυτές ζήτημα, στην Αίθουσα αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ελάχιστοι συνάδελφοι, παρά το γεγονός, πως το θέμα αυτό αφορά ουσιαστικά την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που είναι η Βουλή. Θα έλεγα, και λιγότεροι, τουλάχιστον, όσον αφορά τους συναδέλφους μου της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ από τους 48 που υπέγραψαν ένα ad hoc, με το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, κείμενο και -θα έλεγα- είναι ελάχιστοι εδώ για να το στηρίξουν σε αναφορά με όσα διατείνονται εκεί.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο, το οποίο συζητάμε καταδεικνύει την αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ενίσχυση του θεσμικού γενικότερα οπλοστασίου της χώρας, με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς.
Οι νέες ρυθμίσεις –όπως ειπώθηκε- έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες ρυθμίσεις του ν.3213/2003 και βρίσκονται ταυτόχρονα σε πλήρη σύμπλευση με σύγχρονες νομικές ρυθμίσεις και αντιλήψεις στο διεθνή χώρο, σε σχέση με την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς.
Θέλω να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που πέρα του ότι τρέχει με εντατικό –θα έλεγα- ρυθμό σημαντικές κυβερνητικές επιλογές αρμοδιότητάς της, με σειρά σχεδίων νόμων και έρχεται βεβαίως, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία –θα έλεγα- ως ιδιαίτερα σημαντική, σε σχέση με τους συνολικούς στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση, όχι μόνο σε αναφορά με τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά και προεκλογικά, ως προς την εξυγίανση συνολικότερα του πολιτικού μας συστήματος.
Και βέβαια, να αναφερθώ σε παλαιότερη δήλωση του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι οι παρούσες ρυθμίσεις που συζητούμε στο υπόψη σχέδιο νόμου, πηγαίνουν ακόμη πιο πέρα και από τις ίδιες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Πηγαίνουν πιο πέρα γιατί, οι ίδιες οι εξελίξεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα απαιτούν ρίξεις, ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, αναφορικά με το μεγάλο ασθενή της χώρας μας που είναι ο δημόσιος τομέας.
Είναι πλέον προφανές, ότι οι δύσκολοι καιροί που έρχονται απαιτούν και δυναμικά μέτρα. Και αυτό, γιατί δεν είναι δυνατόν να υποβάλλονται οι πολίτες από τη μια σε τεράστιες οικονομικές θυσίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από την άλλη να υπονομεύουμε την αίσθηση δικαίου της κοινωνίας, με το να μην έχουμε ένα ολοκληρωμένο ποινικό πλαίσιο ή ευρύτερα ένα δικαιϊκό σύστημα για το αυτονόητο, δηλαδή για την κατάδειξη και παραδειγματική τιμωρία των δημόσιων λειτουργών, που παρανομούν εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους.
Ακούστηκε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχω, από τα χείλη κυρίως Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ότι η δέσμη μέτρου που υιοθετούμε με την παρούσα ρύθμιση δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα μετέωρο βήμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Πόσο μετέωρες, όμως, μπορούν να θεωρηθούν ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και κρατικών λειτουργών σε εξωχώριες εταιρείες με την πρόβλεψη της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, ως προς τη συμμετοχή σε αυτές τις εταιρείες;
Ακούστηκε επίσης -πολύ σωστά πιστεύω, κατά τη γνώμη μου, στην προκειμένη περίπτωση- ότι η πάταξη της διαφθοράς περνάει και από την αλλαγή του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι μέχρι να έρθει ο καιρός της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης και της συνεπακόλουθης κατά το κοινώς προσδοκώμενο –απ’ ό,τι φαίνεται- σύμπλευσης όλων των πολιτικώς δυνάμεων για την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, έχουμε καθήκον όλοι να στηρίξουμε την υπό ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία.


ΡΕ

(AS)
Γιατί με τα τρία πρώτα κεφάλαια του παρόντος νομοσχεδίου αντιμετωπίζουμε την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή τον αθέμιτο πλουτισμό τόσο των κρατικών όσο και των άλλων πολιτικών αξιωματούχων που δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αποκαθιστούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί πέρα από την αυστηροποίηση των ποινών στοχεύουμε στον εξατομικευμένο έλεγχο των φαινομένων διαφθοράς. Απαλλάσσουμε στην ουσία έντιμους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αποτελούν κατά τη γνώμη μου τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ευρύτερα στο δημόσιο τομέα. Και τους απαλλάσσουμε, κυρίως, από τις κάποιες φορές αόριστες κατηγορίες της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ περί δήθεν διαφθοράς όλων των δημοσίων λειτουργών.
Θέλω να παρατηρήσω ότι έξω από την Αίθουσα στις μέρες μας η κοινωνία βράζει. Και αυτό συμβαίνει, γιατί διαπιστώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια που ίσχυε αυτή η ιδιαίτερη νεοελληνική κουλτούρα της ασυδοσίας των προσώπων σε θέσεις ευθύνης και της διασπάθισης των δημοσίων πόρων για προσωπικό όφελος την έφεραν στις ημέρες μας προ τετελεσμένων γεγονότων, με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα, όπως τα είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οπωσδήποτε το ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε δικαιολογεί την οργή του κόσμου, εκτός φυσικά από τις δολοφονίες των τριών άτυχων υπαλλήλων. Έχω να παρατηρήσω ότι η οργή αυτή υποδαυλίζει ταυτόχρονα και αποσκοπούμενες αντιδράσεις κυρίως στα μέσα επικοινωνίας και στα κανάλια, που μονότονα επαναλαμβάνουν ότι φταίνε τάχα οι τριακόσιοι της Βουλής, το πολιτικό σύστημα, το ίδιο το κράτος και πολύ φοβούμαι ότι στοχευμένα ορισμένοι επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε λύσεις τύπου «Μπερλουσκόνι». Δεν φταίνε, βέβαια, όλοι οι πολιτικοί. Η ισοπέδωση είναι άδικη και προσωπικά αρνούμαι να την δεχθώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μια και δεν έχω άλλο χρόνο, επιτρέψτε μου να εκπέμψω και ένα προσωπικό μήνυμα. Αρνούμαι μετά από τόσα χρόνια στη ζωή, στην κοινωνία, στον πολιτικό στίβο, στην ίδια τη ζωή να με φυλάσσουν αστυνομικοί, έχοντας τη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζω συλλήβδην ισοπεδωτικές κατηγορίες προς όλους τους Βουλευτές, προς όλους όσους υπηρετούν στον πολιτικό στίβο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι έχουμε χρέος να αντιστρέψουμε αυτήν την ιδιαιτερότητα που συμβαίνει στις μέρες μας. Έχουμε καθήκον να διαπαιδαγωγήσουμε την κοινωνία μας σε μια άλλη φιλοσοφία και αντίληψη, αυτήν που έχει σχέση με τη διαφάνεια, το σεβασμό για όλα αυτά που αφορούν σε κρατικές και πολιτικές θέσεις ευθύνης. Αυτή είναι η αποστολή μας και νομίζω ότι με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία σε σειρά άλλων ιδιαίτερα σημαντικών πρωτοβουλιών, που έχουν την ίδια στόχευση για την εξυγίανση του πολιτικού και δημοκρατικού συστήματος, πολιτεύματος στη χώρα, δεν πρέπει να έχουμε διλλήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κυρία Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βύθισε τη χώρα μας στον αριθμό 57 στο διεθνή δείκτη αδιαφάνειας και διαφθοράς. Η υπόθεση με τις υποκλοπές, η υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Χρηματιστηριακή ΕΤΕΜ, οι κουμπάροι στην επιτροπή καρτέλ του γάλακτος, τα ομόλογα, η οικονομική διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού, η SIEMENS, η πώληση της ακίνητης περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου και τόσα άλλα που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν, έλαβαν χώρα συστηματικά σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Η απόσταση που χωρίζει τον πολιτικό λόγο από την πολιτική πράξη ολοένα και μεγάλωσε. Η ασυνέπεια της διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε συνεπής μόνο στον άδηλο στόχο του πρώην Πρωθυπουργού, που ήταν η διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Η ουσία παρέμενε, όμως, στα ίδια και ολοένα συχνότερα φαινόμενα διαπλοκής των εξουσιών και των θεσμών: Στις ενδείξεις χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης, στην άμβλυνση της πεποίθησης ότι κυριαρχεί σε όλες τις πράξεις ένα κράτος που στόχο έχει τη διασφάλιση του ατομικού και όχι του κοινωνικού συμφέροντος. Δημιουργήθηκε, έτσι, μια σχολή σκανδάλων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό ECONOMIST.

(ML)

(PE)
Βέβαια, το κόστος για τη χώρα μας, λόγω αυτής της ανεξέλεγκτης διαφθοράς, είναι τεράστιο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, γιατί υπονομεύει τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ισονομία και την ισοτιμία μεταξύ των πολιτών. Διαμορφώνει πόλους ισχύος γιατί συγκεντρώνει δύναμη σε περιορισμένο κύκλο οικονομικών συμφερόντων. Και τι γίνεται στη συνέχεια; Απομακρύνεται ο πολίτης από τα κοινά, ενισχύεται το αίσθημα ανασφάλειας και χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς.
Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που η Νέα Δημοκρατία δεν το έλυσε, αλλά αντίθετα το διόγκωσε με συγκεκριμένες πράξεις. Προχώρησε σε αναπτυξιακές κοινωνικές και πολιτικές προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας όμως και αποτελούν σήμερα ένα λόγο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης της αδικίας, της κατάπτωσης της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών για μια μελλοντική βελτίωση.
Τα αίτια των φαινομένων της διαφθοράς και της αδιαφάνειας είναι θεσμικά, όπως οι θεσμικές ελλείψεις, η γραφειοκρατία, η απουσία μηχανισμών λογοδοσίας, η ατιμωρησία. Είναι ιδιοσυγκρατικά, παραβατικές συμπεριφορές ατόμων που διαχειρίζονται εξουσία και χρήματα του δημοσίου. Είναι διαρθρωτικά όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και στις αγορές και συστημικά, όταν η διαπλοκή συμφερόντων και εξουσιών καταλύει τους ηθικούς μηχανισμούς και τα ηθικά αντανακλαστικά.
Οι πολίτες δικαιολογημένα γυρνάνε την πλάτη και αρνούνται να σεβαστούν το δημόσιο. Η δημόσια υπηρεσία είναι χώρος που παρέχονται υπηρεσίες στους πολίτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετούν τον πολίτη. Επομένως, η έννοια της υπηρεσίας και του υπαλλήλου είναι και αξιολογική και κοινωνική. Αν το κράτος δεν εξασφαλίσει την ποιότητα των άνω υπηρεσιών και των υπαλλήλων, αναπόφευκτα οδηγείται σε ανατροπή ισορροπιών μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και βεβαίως διασπάται η κοινωνική συνοχή.
Η συνεχώς διογκούμενη γραφειοκρατία, η εγκυκλιοποίηση των διαδικασιών παροχής υπηρεσιών, οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων έχουν ανοίξει κερκόπορτες στη διαφθορά, στην ταλαιπωρία του πολίτη, στην αδιαφάνεια, στην ανακάλυψη διατραπεζικών και χρηματιστηριακών μεθόδων άτιμου χρηματισμού υπαλλήλων που καταπατούν τον όρκο τους προς βλάβη του δημοσίου και των πολιτών. Η αναπόφευκτη συνέπεια των περιστατικών αυτών σε συνδυασμό με την πολλές φορές σκοπούμενη διόγκωση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημιουργεί στον πολίτη ένα αίσθημα καχυποψίας προς το κράτος και τις υπηρεσίες του, ένα αίσθημα ανασφάλειας, απομονωτισμού που διογκώνεται συνεχώς και φτάνει σε σημείο αποστροφής και απέχθειας, όταν ο πολίτης διαπιστώνει πολύ περισσότερο όταν ο υπάλληλος ή η υπηρεσία που τον έθιξε παραμένουν ατιμώρητοι.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών και στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας, φέρνει σήμερα προς ψήφιση μια σημαντικής υψηλής κοινωνικής και πολιτικής σημασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαφάνεια, για τις αλλαγές του «πόθεν έσχες» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την ευνοϊκή μεταχείριση δραστών και συμμετόχων αξιόποινων πράξεων όταν συντελούν στην αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, με πλήρη δέσμη μέτρων ανακάλυψης των δραστών της ανοίκειας περιουσίας τους και με λήψη ειδικών κατασταλτικών και απαξιωτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά αποτελούν εκλογίκευση της ισχύουσας ποινικής μας νομοθεσίας αφ’ ενός μεν για να αποφεύγεται ο υπέρμετρος κολασμός, αφ’ ετέρου για να υπάρχει σαφή και ουσιαστική παρέμβαση στο Κοινοτικό Δίκαιο και ως προς την κατάγνωση ποινών και ως προς τη λήψη απαξιωτικών μέτρων.
Πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές, η διαπλοκή και η διαφθορά στη χώρα μας που έχει απλώσει τεράστια πλοκάμια λόγω του ισχύοντος αποδεικτικού μας συστήματος, συνεπάγεται αντικειμενική αδυναμία συλλογής αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων με συνέπεια να ματαιώνεται η αποκάλυψη και ιδίως η ποινική δίωξη και επέκεινα τιμωρία των επίορκων δημόσιων λειτουργών, γεγονός που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών που επίμονα αναζητούν την ανακάλυψη και την τιμωρία όσων βλάπτουν τη δημόσια περιουσία και τον πολίτη.

(EP)
(3ML)
Το παρόν νομοσχέδιο εξυπηρετεί και διευκολύνει αυτές ακριβώς τις αγκυλώσεις, δηλαδή και στο ουσιαστικό και στο δικονομικό μας δίκαιο. Γιατί συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκάλυψη των δραστών και μάλιστα χωρίς το φόβο της δίωξης εκείνου, που αποκαλύπτει περιπτώσεις διαφθοράς.
Το μέτρο αυτό ενθαρρύνει αποφασιστικά τον καταγγέλλοντα, εκείνον που δίνει πληροφορίες και στοιχεία για επαρκή και βάσιμα για άσκηση δίωξης του υπαιτίου των βασικών εγκληματικών συμπεριφορών, που ρυθμίζονται στη βασική εγκληματική διάταξη του άρθρου 256 του Ποινικού μας Κώδικα. Με τις διατάξεις αυτές αναπληρώνεται το κενό, που υφίστατο στην ποινική μας νομοθεσία και είχε επισημανθεί στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου. Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, συμπληρωματικά με τις διατάξεις του Ποινικού μας Κώδικα και ιδιαίτερα του δωδέκατου κεφαλαίου αυτού.
Δεν θα αναλωθώ και δεν θα έχω το χρόνο να αναλύσω περισσότερο τις διατάξεις του νομοθετήματος, άλλωστε το έκαναν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, πλην, όμως, θεωρώ εξαιρετική και καινοτόμα διάταξη τη θέσπιση των μέτρων επιείκειας για εκείνον, ο οποίος καταγγέλλει το επίορκο δημόσιο λειτουργό. Διότι εδώ δεν είναι ο καταδότης, όπως είπε ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Κουβέλης. Εκείνο που είναι υπέρτερο είναι το καθήκον για την ανακάλυψη της αλήθειας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κλείστε σας παρακαλώ την ομιλία σας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα που η χώρα μας κλυδωνίζεται, που ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός μας, πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει το νοικοκύρεμα της χώρας μας και να εξοντωθεί η διαφθορά, που γιγαντώθηκε με τις πρακτικές της απελθούσας Κυβέρνησης, σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρες παρά ποτέ οι υπό ψήφιση διατάξεις.
Γιατί ο Έλληνας πολίτης που αντέχει, που υπομένει την οικονομική κρίση και παρακολουθεί υποψιασμένος ακραία φαινόμενα διαφθοράς, περιμένει να βρεθούν οι ένοχοι της κατασπατάλησης και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Να τιμωρηθούν δίκαια, να φέρουν πίσω όσα σφετερίστηκαν και να μην τολμήσουν στο μέλλον να διεκδικήσουν την ψήφο τους.
Επειδή, λοιπόν, οι προς ψήφιση διατάξεις οδηγούν στην ικανοποίηση των δικαίων και του συμφέροντος των συμπολιτών μας σας καλώ όλους να τις υπερψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Μιλένα Αποστολάκη.
ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την τροποποίηση διατάξεων του ν.3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και διατάξεων που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία, εκδηλώνονται σε ένα χρόνο κατά τον οποίο η εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτικού συστήματος, έχει φτάσει στο ναδίρ.
Ασφαλώς, η συνειδητοποίηση από την πλευρά της κοινής γνώμης του εκτεταμένου δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μας, της οριακής ουσιαστικά αποφυγής της χρεοκοπίας, που δεν οφείλεται μόνο σε ανορθολογικές αποφάσεις που διαχρονικά στο παρελθόν ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, αλλά και στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και σε εκτεταμένες εστίες διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και τα παρεπόμενα πρωτόγνωρα σκληρά μέτρα, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό ρεύμα οργής και αγανάκτησης και θεμελιώνουν μία γενικευμένη απαίτηση της κοινωνίας για απόδοση ευθυνών, καταλογισμό ευθυνών, για τιμωρία, ουσιαστικά για ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες.
Ας μην εθελοτυφλούμε, όμως. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η με ραγδαία ταχύτητα απόσυρση της εμπιστοσύνης των πολιτών από τους εντολοδόχους εκπροσώπους τους, η κυρίαρχη αντίληψη ότι η αδιαφάνεια και η συναλλαγή είναι πρότυπες συμπεριφορές στη διεκπεραίωση δημοσίων ζητημάτων, διαπερνά την ελληνική κοινωνία ανεξάρτητα από την οξύτατη σημερινή κοινωνική και πολιτική κρίση και πάντως είναι κυρίαρχη την τελευταία δεκαετία.
(ΧΑ)


(EP)
Την βλέπουμε να αποτυπώνεται με έναν εκκωφαντικό τρόπο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου δεν είναι άστοχη. Έχει αντιθέτως ένα πολύ ουσιαστικό θετικό περιεχόμενο. Έρχεται βεβαίως να απαντήσει στους λίγους εκείνους συμπολίτες μας που σήμερα διατηρώντας τη νηφαλιότητά τους, την ψυχραιμία τους, ενδεχομένως και την ευθυκρισία τους, δεν αποδοκιμάζουν και δεν στέκονται a priori επιφυλακτικοί απέναντι σε μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία έρχεται να καλύψει την ένοχη ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και να συμπληρώσει με ένα εύστοχο επαναλαμβάνω τρόπο διατάξεις του ποινικού κώδικα.
Σε αυτό το πνεύμα η τυποποίηση ως αδικημάτων, συμπεριφορών που οδηγούν στο αθέμιτο πλουτισμό κρατικών λειτουργών, ο ευχερέστερος εντοπισμός τους, ο εμπλουτισμός της τιμώρησης ειδικά με την ποινή της δήμευσης των παρανόμων κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, της αυτοδίκαιης έκπτωσης από το αξίωμα ή την ιδιότητα, η δυνατότητα εξατομίκευσης του ελέγχου πόθεν έσχες ενισχύουν το θεσμικό οπλοστάσιο της πολιτείας στη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Το ίδιο κάνει και η τροποποίηση του νόμου 3213/2003 σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.
Είναι βέβαια χρήσιμο εδώ να θυμίσουμε ότι η απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες για πρόσωπα που κατέχουν σημαίνουσες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θεσπίστηκε και εξοπλίστηκε με ποινικές κυρώσεις ήδη από το 2003. Δηλαδή, από τότε δεν ήταν ούτε νόμιμη ούτε ηθική. Είναι θετικό ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτεται χωρίς αμφιβολία κάθε μορφής συμμετοχή και κυρίως προβλέπονται ως παρεπόμενες ποινές η υποχρεωτική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, η αυτοδίκαιη έκπτωση από το αιρετό αξίωμα και η δήμευση του μεριδίου συμμετοχής.
Άλλος ένας νόμος λοιπόν εύστοχος όπως υποστήριξα και αναγκαίος θα έλεγα. Όμως, σαφέστατα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ψήφισή του και μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το βαθύ θεσμικό πρόβλημα της χώρας που τροφοδοτεί ένα επικίνδυνο ρεύμα απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, που τροφοδοτεί την απονομιμοποίηση της σχέσης αντιπροσώπευσης που συνιστά τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες υφίσταται στη χω΄ρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το 1964 με το νόμο περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου που η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ψήφισε στις 17 Αυγούστου 1964. Και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει με το υφιστάμενο πλαίσιο για το πόθεν έσχες. Κάθε χρόνο τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων φιλοξενούν τις δηλώσεις πόθεν έσχες των τριακοσίων εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαντλείται στους πλουσίους και τους φτωχούς. Ουδείς ενδιαφέρεται για το πότε αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία. Ουδείς ενδιαφέρεται για το πώς αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία και το αν η μεταβολή αυτή σχετίζεται με το κρίσιμο χρονικό διάστημα άσκησης κρατικής εξουσίας.
Παρόλα αυτά με αυτόν το εξαιρετικά ατελέσφορο τρόπο συντελείται σωρηδόν μια διαπόμπευση του πολιτικού κόσμου. Οι λίγοι φτωχοί και τίμιοι είναι αυτοί που χρησιμεύουν ως άλλοθι και στα πιο διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα. Για δε όλους τους υπόλοιπους υπάρχει στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι με κάποιο τρόπο έχουν καταφέρει να καλύψουν τον αδήλωτο πλούτο τους.
Την ίδια στιγμή με αυτά και με αυτά οδηγούμαστε στη σημερινή επικίνδυνη επαναλαμβάνω για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών κατάσταση, όπου συνολικώς και αδιακρίτως στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι οι τριακόσιοι ένα συνονθύλευμα χωρίς ονοματεπώνυμα, χωρίς ατομική αξιοπρέπεια, ένας διεφθαρμένος πόλος ανάξιος και αναλώσιμος που συγκεντρώνει και γίνεται στόχος όχι μόνο μιας γενικευμένης λαϊκής οργής και αγανάκτησης αλλά ενδεχομένως και ποικιλώνυμων συμφερόντων που ενδεχομένως θα έβλεπαν με πάρα πολύ καλό μάτι μια Βουλή υπαλλήλων και όχι ανεξάρτητων και όρθιων ανθρώπων.
(XA)
Είναι ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον αδιέξοδο κατήφορο. Να σταματήσει αυτή η συλλογική δυσφήμιση. Και επειδή υποστηρίζω εδώ και χρόνια, όπως και πολλοί άλλοι, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, να δοθούν ηχηρές απαντήσεις σ' αυτό το αίτημα. Κάνω μία έκκληση στη δημοκρατική Κυβέρνηση να απαντήσει σ' αυτό το αίτημα δευτερευόντως με έναν νομοθετικό ακτιβισμό και πρωτευόντως με μία ηχηρή επίδειξη πολιτικής βούλησης.
Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που λεηλάτησε τη χώρα επί πεντέμισι χρόνια, που υποκατέστησε την πολιτική από την ηθικολογία, ήταν εκείνη που πλειοδότησε στο σημείο του νομοθετικού ακτιβισμού. Θυμίζω ότι παρουσίαζε το ότι ήταν εκείνη που μετέτρεψε την απιστία από πλημμέλημα σε κακούργημα, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ποια ήταν η πραγματικότητα, γιατί αυτό έγινε μόνο όσον αφορά την απιστία για τα περιουσιακά δικαιώματα ιδιωτών και όχι στην απιστία περί την υπηρεσία που εδώ και πενήντα χρόνια είναι κακούργημα. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι.
Ασφαλώς υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτιώσεων τόσο στο συνταγματικό πλαίσιο, όσο και στο κοινό νομοθετικό πλαίσιο. Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν και τις αναμένουμε. Τις έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών ή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των Κομμάτων. Όμως ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκαν ευθύνες, δεν καταλογίστηκαν ποινές, δεν απομακρύνθηκαν από κομματικούς μηχανισμούς υπόλογα πολιτικά πρόσωπα, δεν ήταν το ατελές νομοθετικό πλαίσιο, ούτε καν οι συνταγματικοί περιορισμοί. Ήταν η ασθενής, η ελλείπουσα πολιτική βούληση. Και από τη δημοκρατική Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ορθώς σήμερα νομοθετεί, αυτό περιμένουν οι Έλληνες πολίτες, την ηχηρή και αποτελεσματική πολιτική βούληση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η κυρία Τσιαούση έχει το λόγο.
ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε την τροποποίηση του ν. 3213/2003 διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις. Σπουδαία νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως αδικείται κατάφορα από τον τίτλο της. Αδικήθηκε εξαρχής από τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας που την χαρακτήρισε χαριτωμένη. Χαριτωμένη μπορεί να είναι μία ροζ γραβάτα. Αυτή μάλιστα. Αυτό το νομοσχέδιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι σημαία που ο λαός ζητά να τη σηκώσουμε όλοι εδώ μέσα. Αυτός ο σοφός λαός μας λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Αυτήν την παροιμία την έκανε κραυγή τις προηγούμενες ημέρες έξω από τη Βουλή, την έκανε ψίθυρο στα καφενεία, στις λαϊκές αγορές, οι νοικοκυρές στα σπίτια.
Βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια, οι Έλληνες αμφισβητούν πλέον την ηθική μας. Στα μάτια τους είμαστε όλοι ίδιοι. Οφείλουμε να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος, γιατί υπάρχουν και πολιτικοί με ηθική και ιδεολογία που εργάζονται σκληρά για το καλό της χώρας. Και αυτοί είναι οι πολλοί. Επιβάλλεται πλέον η δημιουργία ενός νέου αξιακού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του στη χώρα μας, ο οποίος πέραν της χαμηλής παραγωγικότητας και της κακοδιοίκησης που τον μαστίζει, διέπεται από εξωφρενικά επίπεδα διαφθοράς.
Για να ακριβολογούμε η χώρα μας αναδείχθηκε σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης σε επίπεδα διαφθοράς το 2009, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας.
(MT)
(XP)
Βάσει αυτών των στοιχείων, σε μια λίστα εκατό κρατών η χώρα μας κατρακύλησε κατά δεκατέσσερις θέσεις, ισοβαθμώντας στο τέλος με τρεις χώρες των Βαλκανίων, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Σκόπια. Ειδικότερα σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, που αντιπροσωπεύει το άριστα, η Ελλάδα διολίσθησε από το 4,7 στο 3,8. Τα νούμερα αυτά δεν τιμούν κανέναν.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της προαναφερθείσας έκθεσης η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει τα πάγια και δυσεπίλυτα προβλήματα του δημόσιου τομέα που εδράζονται στην αναποτελεσματικότητα της επιβολής μέτρων κατά της διαφθοράς, τις αργόσυρτες διαδικασίες του δικαστικού τομέα και μιας σειράς σκανδάλων, τα οποία υποδεικνύουν τις σοβαρές αδυναμίες ως και την ανυπαρξία ορισμένες φορές του συστήματος ελέγχου της διαφθοράς.
Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών η διαφθορά βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν και παρουσιάζει ανοδική τάση. Σκεφτείτε ότι προηγούμαστε με διαφορά από χώρες, όπως η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια και η Κόστα Ρίκα. Στην παραπάνω μελέτη φαίνεται ότι ο πλέον διεφθαρμένος είναι ο τομέας της υγείας. Ακολουθούν η Πολεοδομία και η ΔΟΥ, ενώ υψηλότατα επίπεδα διαφθοράς εμφανίζουν και οι υπηρεσίες συγκοινωνιών, τα τελωνεία, η αστυνομία, οι Δ.Ε.Κ.Ο. και οι ΟΤΑ.
Έπειτα, αποκαλυπτική του μεγέθους του προβλήματος είναι και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2009, που αναφέρει πως διογκώνεται η κοινή πεποίθηση ότι η νόμιμη οδός δεν οδηγεί στην προώθηση των υποθέσεων των πολιτών και πως η παρανομία επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο όγκος των τετελεσμένων και συνεπώς μη θεραπεύσιμων καταστάσεων.
Ως εδώ και μη παρέκει, λοιπόν! Πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να αλλάξει πορεία, να εκσυγχρονιστεί, ώστε να θεωρείται επάξια δυτική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει κάποια στιγμή να πάει μπροστά, ώστε οι πολίτες να εμπιστεύονται την πολιτική και να αρχίσουν να ελπίζουν σε μια νέα Ελλάδα, η οποία μόνο μέσω ορθών και συστηματοποιημένων μεταρρυθμίσεων μπορεί να εκκολαφθεί από τα συντρίμμια της ήδη υπάρχουσας νοσηρής και ασθμαίνουσας κατάστασης. Αυτή η στιγμή ήρθε.
Πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ανατρέψουμε το κλίμα απαισιοδοξίας του λαού ότι δεν θα τα καταφέρουμε να επιλύσουμε τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε.
Οφείλουμε όλοι εμείς σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μαχόμαστε για το καλό της χώρας πατάσσοντας οριστικά τη διαφθορά. Μόνο έτσι θα μπει επιτέλους το έθνος σε τροχιά ηθικής ανάπτυξης και κοινωνικής αναγέννησης, δηλαδή εξαλείφοντας με ριζοσπαστικά μέτρα ουσιαστικές πρωτοβουλίες και νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτή, το τέρας της διαφθοράς που κατατρώγει τις σάρκες της πατρίδας μας, αφού κατασπαταλά τους λιγοστούς και πολύτιμους κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους.
Αυτό ξεκινά να κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μαζί με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δείχνει ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η αποτελεσματικότερη και δικαιότερη δημόσια διοίκηση που δεν της ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να κάνει απλώς τη δουλειά της σωστά, με όρους νέου διοικητικού μάνατζμεντ, αντιμετωπίζοντας το διοικούμενο ως πελάτη της δημόσιας υπηρεσίας και όχι ως μπαλάκι του τένις.
Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η μηδενική ανοχή δεν μπορεί παρά να συνιστούν πλέον σταθερή επιλογή και δη στη δυσμενή για όλους συγκυρία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μην χρειάζεται να βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να απαντάμε στο ρητορικό πλέον ερώτημα: «Πού πήγαν τα λεφτά;».
Από τα ανωτέρω και μετά την εισήγηση του κυρίου Υπουργού, συνάγεται ότι στόχοι των νομοθετημάτων της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και κυρίως η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, η ενίσχυση της ακεραιότητας και της υποχρέωσης της λογοδοσίας των κρατικών λειτουργών, η οποία αναβαθμίζει τη συνολική αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κυκλοφορία του χρήματος ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μαύρου χρήματος. Συγχρόνως και το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση και επιβάλλεται έλεγχος του πολιτικού χρήματος, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα αντίβαρα εξουσίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πλέον όρος επιβίωσης της χώρας το να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα είναι εξωφρενικά και προκαλούν την οργή όλων, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη για όλους οικονομική περίοδο.


(MB)
(MT)
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου βρίσκεται σε θετική τροχιά. Προσωπικά πιστεύω στην άρση του ακαταδίωκτου των Βουλευτών και την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής στο διπλάσιο τουλάχιστον, έτσι ώστε οι πολιτικοί να ενέχουν επιτέλους ποινική ευθύνη, να υπακούουν στη συνταγματική επιταγή ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και να αποτρέπονται από το να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και μίζες. Γιατί μόνο με τη σκλήρυνση του νομοθετικού πλαισίου και την εντατικοποίηση και αποτελεσματικότητα των ελέγχων θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά, εξαλείφοντας τη διαφθορά και εκσυγχρονίζοντας τη χώρα, εντάσσοντάς της στο δυτικό κόσμο. Μόνον έτσι θα μπορούμε επιτέλους να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες χωρίς ντροπή και χωρίς να πρέπει πλέον να απαντήσουμε πού πήγαν τα λεφτά!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Αμοιρίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα δέχεται ολομέτωπη επίθεση περίμενα ότι αυτή η Αίθουσα θα ήταν γεμάτη, ειδικά σ’ αυτό το νομοσχέδιο και ειδικότερα από τους σαράντα οκτώ συναδέλφους που υπέγραψαν, και μεταξύ αυτών κι εγώ, ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος του «πόθεν έσχες». Ήταν μια ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι πάνω στο μεγάλο ζήτημα της πολιτικής.
Δεν ξέρω πόσοι παρακολουθήσατε απόψε ειδήσεις και είδατε τις δηλώσεις των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν καταργήσει ήδη από μόνοι τους το πολιτικό σύστημα και πιστεύουν ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στη χώρα θα γίνουν μόνο από τους επιχειρηματίες. Είναι εκπληκτικό! Είναι εκπληκτικό να βάλλονται καθημερινά όλοι οι πολιτικοί, να βάλλεται ο μισθός τους, ακόμη και κάποια προνόμια που έχουν.
Πιστεύω ότι όλους μας ποσώς μας ενδιαφέρει αν μας πάρουν τα προνόμια, αν μειωθεί ο μισθός. Πιστεύω ότι σ’ αυτό που αντιστεκόμαστε είναι στο ότι δεν θα τους αφήσουμε να μας πειράξουν την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και την τιμή μας, γιατί την κερδίσαμε με αγώνες. Σταθήκαμε όρθιοι τόσα χρόνια. Δεν μπορεί κανείς απ’ αυτούς τους κυρίους να μειώσει αυτή την περηφάνια. Δεν τους δίνουμε, δεν πρέπει να τους δώσουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα! Χρειάζονται απαντήσεις. Όχι απαντήσεις, όπως απάντησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που είπε οι Βουλευτές να γίνουν διακόσιοι. Με ποια αναλογιστική μελέτη; Γιατί όχι διακόσιοι δέκα -να παίξουμε την κολοκυθιά- ή διακόσιοι είκοσι ή διακόσιοι πενήντα; Πώς διακόσιοι; Αυτό είναι το πρόβλημα της Δημοκρατίας; Τρία τοις χιλίοις στον Προϋπολογισμό στοιχίζει η Βουλή και το 1 τοις χιλίοις είναι η αμοιβή των Βουλευτών. Να το κάνουμε μηδέν. Αλλά γιατί οι Βουλευτές διακόσιοι; Γιατί αν δούμε ότι μειωθούν κατά εκατό, οι μονοεδρικές δεν θα εκπροσωπούνται, πιθανόν και οι διεδρικές. Δίνει απάντηση; Το είδε το ζήτημα; Δεν τον ενδιαφέρει το ότι θα πρέπει η ελληνική περιφέρεια να εκφράζεται σ’ αυτό το Κοινοβούλιο; Άραγε γιατί διακόσιοι;
Ή οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που είπε ότι πρέπει να γίνουν, και λέει παράλληλα να σταματήσει ο «Καλλικράτης». Θα σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι, από τη μελέτη που είδα, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι σε αριθμό το μικρότερο σχεδόν σ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι το πρόβλημα πλέον της Δημοκρατίας, το αν οι Βουλευτές είναι τριακόσιοι ή διακόσιοι, ή οι μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε με συναίνεση να προχωρήσουμε; Να δώσουμε απαντήσεις.
Εμείς οι Βουλευτές μοιράζαμε τόσα χρόνια την κρατική διαφήμιση; Ποιος την μοίραζε την κρατική διαφήμιση και ποιος την έπαιρνε την κρατική διαφήμιση; Να δίνουμε απαντήσεις και να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Η Ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Όλοι μας γνωρίζουμε και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ’ αυτούς που γιγαντώθηκαν μέσα από το πολιτικό σύστημα να διεκδικούν σήμερα το να το μειώσουν και να το σβήσουν, γιατί έτσι θα σβήσει η κοινοβουλευτική Δημοκρατία, για την οποία αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι, για να την έχουμε εμείς σήμερα στον τόπο μας και να υπηρετούμε μέσα απ’ αυτό το σύστημα τους πολίτες.
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, κύριε Υπουργέ, πραγματικά δίνει απαντήσεις, όπως δώσαμε απαντήσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, είτε αφορούσαν τις προσλήψεις, είτε τη διαφάνεια των διαγωνισμών για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο, είτε την ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, είτε την ανεξάρτητη διοίκηση της Δικαιοσύνης και σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε δώσει απαντήσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι η βάση για να αλλάξει η χώρα, η οποία αποδείχθηκε ότι έχει χαμηλό ανοσοποιητικό οικονομικό σύστημα, για να απαντήσει στις αγορές, στην παγκοσμιοποίηση, είναι κυρίως η διαφάνεια. Για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα στη χώρα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε από μια βάση. Και αυτή η βάση είναι η διαφάνεια, για να φτιάξουμε ένα άλλο κράτος, γρηγορότερο, ταχύτερο, φθηνότερο, διαφανέστερο, για μας εμπιστευθούν οι πολίτες, πρώτα οι πολίτες και μετά οι αγορές.
(SS)

(MB)
Πρέπει να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν επιτρέπεται σε αυτήν την εποχή, που πραγματικά χρειάζεται μία εθνική αντίσταση κάποιοι να βάλλονται κατά του πολιτικού συστήματος σε εκδηλώσεις παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών. Εκεί φθάσαμε σήμερα και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.
Με το σχέδιο νόμου, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα ουσιαστικά δίνουμε μία απάντηση στο πόθεν. Όμως, κύριε Υπουργέ, ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο έλεγε ότι μπορούμε να φέρουμε το μαύρο χρήμα μέσα, να το νομιμοποιήσουμε πληρώνοντας φόρο 5%. Κάπου εκεί θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι. Να μην είμαστε αντίθετοι. Να μην έχουμε ένα νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο να αναιρεί αυτό το νομοσχέδιο. Άρα θα πρέπει σε εκείνη τη διάταξη να αφαιρεθούν οι Βουλευτές και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αυτοί που φέρνουν μέσα το χρήμα, νομιμοποιείται -άσχετα από ποια πηγή παρήχθει αυτό το χρήμα- πληρώνοντας ένα ποσό στην εφορία νομιμοποιείται και κανείς δεν ψάχνει από πού είναι. Δεν πρέπει να αγγίζει το πολιτικό σύστημα αυτή η διάταξη. Ο έλεγχος των συγγενικών προσώπων, ο αποκλεισμός απόκρυψης στοιχείων από off shore εταιρείες και η προστασία του καταγγέλλοντος.
Γιατί να ζητήσει μετάταξη ο καταγγέλλων υπάλληλος; Πρέπει να δημιουργηθεί τέτοια υποδομή και τέτοια ατμόσφαιρα, που ο υπάλληλος αυτός πρέπει να νοιώθει καμάρι, poy πραγματικά αποκαλύπτει μία διαπλοκή. Θα τον πάμε σε άλλη υπηρεσία. Δεν θα του φερθούν εκεί αντίστοιχα -όπως στην ίδια υπηρεσία που είναι- αν αφήσουμε να επικρατήσει η άποψη ότι κάποιος που έκανε αυτό είναι ρουφιάνος; Πρέπει να επικρατήσει ότι ο υπάλληλος αυτός είναι έντιμος. Και η εντιμότητα αυτή πρέπει στην ίδια υπηρεσία να γίνει παράδειγμα. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι το να έχει δυνατότητα να μεταταγεί -επειδή έκανε τέτοια πράξη- δεν τον τιμά καθόλου και δεν μας τιμά καθόλου. Ας υπάρχει η διάταξη, αλλά νομίζω ότι δεν βοηθά καθόλου στην ατμόσφαιρα η οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε σε όλο το δημόσιο τομέα.
Προτείνω επίσης, έναν οριζόντιο μηχανισμό, ο οποίος θεσμικά θα μπορεί να υπάρξει και να έχει οριζόντια σχέση με όλες αυτές τις ανεξάρτητες αρχές, με όλους αυτούς τους ελέγχους και να είναι θεσμικά κοντά στον Πρωθυπουργό. Ένας μηχανισμός, ο οποίος θα είναι γρήγορος, ευέλικτος, θα έχει οριζόντια σχέση από τις ανεξάρτητες αρχές μέχρι τις αρχές ελέγχου του δημοσίου και βέβαια η αύξηση της ταχύτητας της απονομής δικαιοσύνης.
Όμως, υπάρχουν υπηρεσίες στην περιφέρεια που γνωρίζω από τη δική μου περιφέρεια την Πιερία, το Πρωτοδικείο της Κατερίνης ότι λείπουν υπάλληλοι. Έχουν ζητήσει τρεις υπάλληλοι που έχουν μεταταγεί, μετάταξη από την Εθνική Οδό, από το ΤΕΟ, τα διόδια, πληρώνονται για ένα χρόνο οι άνθρωποι, δεν δουλεύουν πουθενά και έχουν ζητήσει να μεταταγούν στο Πρωτοδικείο. Η απόφαση και το αίτημα είναι ακόμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι άνθρωποι αυτοί ένα χρόνο κάθονται και πληρώνονται, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Παρακαλώ, τέτοιες περιπτώσεις να προχωρήσουν τώρα που αλλάζει και το σύστημα διοίκησης με τον Καλλικράτη, να υπάρξουν μετατάξεις στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης, ώστε να βολεύονται γρήγορα και κυρίως οι υποθέσεις, οι οποίες είναι εκκρεμείς και αφορούν το πόθεν έσχες, πρέπει να δίνονται γρήγορα απαντήσεις. Όταν αφορούν οικονομικά εγκλήματα που εμπλέκονται πολιτικοί, να προχωρούν κατ’ εξαίρεση αυτές οι υποθέσεις και να δίνονται απαντήσεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία. Και νομίζω ότι είναι μία καλή αρχή αυτό το νομοσχέδιο να ξεκινήσουμε αυτήν την αντεπίθεση. Την αντεπίθεση αυτής της δημοκρατίας, την αντεπίθεση της διαφάνειας, γιατί το μόνο που εμείς χρειαζόμαστε είναι να έχουμε συμμάχους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Πιπιλή.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που είχαμε υποψιαστεί ορισμένοι άνθρωποι -που έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω επαγγέλματος- ότι δεν μπορεί, κάπως οργανωμένο πρέπει να είναι όλο αυτό το αιφνίδιο σύστημα που κατηγορεί συλλήβδην τους τρακόσους της σημερινής Βουλής ως κλέφτες, ως απατεώνες, ως πρόσωπα αναξιόπιστα. Τολμώ να πω -παρ’ ότι δεν ήμουν παρούσα, αλλά άκουσα τους προλαλήσαντες- ότι αυτές οι υποψίες ότι δεν μπορεί η αιτιολογημένη οργή του λαού να είναι εκφρασμένη, κυρίως, μέσα από εκφραστές του οργανωμένου πολιτικού, με την ευρύτερη έννοια και επιχειρηματικού, συστήματος.
(SM)



(SS)
Κατάλαβα, λοιπόν, σήμερα μετά από αυτά που ακούσαμε, ότι κάτι τρέχει με αυτήν την εμμονή συγκεκριμένων δημοσιογράφων της ηλεκτρονικής μάλιστα δημοσιογραφίας. Δεν μπορεί ξαφνικά τώρα με την οικονομική κρίση και με τα σκληρά μέτρα, να ανακάλυψαν ότι και οι τριακόσιοι της σημερινής Βουλής είμαστε κλέφτες, ψεύτες και απατεώνες.
Είναι πασιφανές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, χρησιμοποιούν ορισμένους υπηρέτες επώνυμους και μη συναδέλφους μου δημοσιογράφους, για να μετεξελιχθεί η αιτιολογημένη οργή του κόσμου σε οργή του όχλου.
Είναι δημοκρατικό ότι μούντζωναν -σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες- εκατοντάδες πολίτες το κτίριο του Κοινοβουλίου. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δικαιολογημένο είναι να μας σταματάνε, ακόμα και τους πολύ νεώτερους σε θητεία Βουλευτές, εξοργισμένοι πολίτες στους δρόμους και να μας λένε «πώς τα καταντήσατε έτσι;».
Το να γίνεται, όμως, ανέκδοτο από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή, ότι δεν πάνε καλά οι δουλειές τις τελευταίες μέρες ενός περιπτερά κάπου εδώ απέναντι από τη Βουλή και ο σχολιασμός τηλεοπτικού αστέρα να είναι «χα, δεν είναι τίποτα, περνάνε οι Βουλευτές και σας κλέβουν τα αντικείμενα», είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να μας αναγκάσει μέσω των αρχηγών μας, μέσω του Προεδρείου της Βουλής να απαιτήσουμε και οι τριακόσιοι της σημερινής Βουλής να γίνει μία συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να μιλήσουμε όλοι οι νέοι Βουλευτές.
Πρέπει να μιλήσουν και οι παλιοί, να ζητήσουν επιτέλους συγνώμη όχι μόνο από τον κόσμο για τη συντεχνία που δημιούργησαν και τις υπερβολές, αλλά και από εμάς τους καινούργιους της Βουλής, οι οποίοι δεχόμαστε το πετροβολητό του κόσμου για τα συντεχνιακά, τα διακομματικά, τα προκλητικά λάθη, για το συνταξιοδοτικό των Βουλευτών, για τους διορισμούς από το παράθυρο των κολλητών εδώ μέσα στη Βουλή, για πολλά άλλα.
Εάν εμείς οι τριακόσιοι, που μας λένε κλέφτες και απατεώνες, δεν αντιδράσουμε εδώ στο ναό της Δημοκρατίας, τότε τα επιχειρηματικά σχέδια θα τα καταφέρουν. Και θα μετεξελιχθεί η οργή του κόσμου, σε οργή του όχλου με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το δημοκρατικό σύστημα.
Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Είμαι μέλος της Επιτροπής και μόλις πριν από είκοσι μέρες είχα πει στην τοποθέτησή μου στον Υπουργό –προσέξτε πριν από είκοσι μέρες σε ανύποπτο χρόνο, δεν υπήρχε δηλαδή καμία επικοινωνιακή τακτική- ότι αυτό που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πάλι δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα, που είναι το πόθεν.
Και είχα κάνει και μία πρόταση την οποία την επαναλαμβάνω. Όποιος μπαίνει στη Βουλή μετά από εκλογές είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι πρώην Νομάρχης, είτε είναι πρώην συνδικαλιστής, οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει, όταν καταθέτει το πρώτο πόθεν έσχες -μετά από τρεις, τέσσερις μήνες νομίζω ότι είναι για τους νεοεκλεγόμενους- υποχρεωτικά θα καταθέτει φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον δέκα ετών. Με αυτόν τον πάρα πολύ απλό τρόπο εξασφαλίζεται το πόθεν.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο κύριος της Πολεοδομίας Κυκλάδων που συνελήφθη κλέπτων όχι οπώρας, αλλά βιλάρες τώρα προσφάτως και είναι στην κρίση για απόλυση, εάν δεν είχε συμβεί το σκάνδαλο, δεν θα τον είχαν τσακώσει. Από το πόθεν έσχες, από εκεί δεν τον βρήκαν; Από τυχαίο γεγονός ή από καταγγελία. Θα μπορούσε με τις γνωριμίες και όλα εκείνα που κουμαντάρει, ολόκληρο το Νομό Κυκλάδων να είχε έρθει, να είχε εκλεγεί Βουλευτής.
(DP)





(5SM)
Η διαδικασία τι λέει, κύριε Υπουργέ; Η διαδικασία λέει: «Φέρε μου το «πόθεν έσχες»». Θα ερχόταν, λοιπόν, αυτός και η παρέα του ο γενικός διευθυντής από κάτω και θα έλεγε ότι έχω βίλες αξίας τόσων ευρώ –όσων, εν πάση περιπτώσει, είχε πει- και θα έλεγε ο Πρόεδρος –ο κ. Νεράντζης ξέρει τη διαδικασία- ότι αυτά είχε και το πολύ-πολύ του χρόνου να τον έλεγχε για την επόμενη δήλωση.
Πιστεύω, στη μνήμη των τεσσάρων δολοφονηθέντων νέων ανθρώπων, να παραμείνουμε συνεπείς στις υποσχέσεις, να κάνουμε μία ανέξοδη αλλαγή στο νομοσχέδιο και να περάσει δέκα χρόνων φορολογική δήλωση μαζί με την πρώτη κατάθεση του «πόθεν έσχες».
Και να ισχύει το ίδιο, κύριε Υπουργέ, σε δημάρχους και νομάρχες που ξέρουμε καλά από τον Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ότι είναι το άντρο –όχι όλοι- της διαφθοράς και του χρηματισμού. Στους συνδικαλιστές πρέπει να συμβαίνει το ίδιο. Δεν είναι οι Βουλευτές εκτελεστική εξουσία. Οι περιφερειάρχες που θα διαχειριστούν το Ε.Σ.Π.Α., οι καινούργιοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου πρέπει και αυτοί με νόμο της Βουλής να ελέγχονται έτσι απλά, για να τελειώνουμε με το «έσχες» και να πάμε στο «πόθεν».
Καταθέτουμε τα χαρτιά μαζί με τουλάχιστον δέκα ετών φορολογικές δηλώσεις του παρελθόντος.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Άννα Νταλάρα.
ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες ημέρες κεντρικό ζήτημα αποτελεί η διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ευτυχώς ή δυστυχώς το πρόβλημα πια είναι πανευρωπαϊκό, γεγονός που δικαιώνει έστω εκ των υστέρων τον Πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αφυπνίσει τους εταίρους μας. Ωστόσο η πολιτική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοίχισε στη χώρα και τους εργαζόμενους. Αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνη ήταν αυτή η απραξία και η αδράνεια της Ευρώπης –για να μην πω κάτι πιο σκληρό- η οποία μας έμπλεξε σε κύκλους διεθνούς κερδοσκοπίας, σε ένα βρώμικο παιχνίδι ενός ιδιότυπου μεταμοντέρνου καπιταλισμού του τζόγου, κατά παράβαση κάθε έννοιας νόμιμης τάξης.
Σαφώς, λοιπόν, υπάρχουν ευθύνες εκτός συνόρων για ό,τι ζει η χώρα μας τελευταία. Όμως, αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για όσα εμείς οι ίδιοι από το Κοινοβούλιο, αλλά και σαν πολίτες κάναμε στην πατρίδα ή δεν κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η εξουσία και το κράτος δεν σεβάστηκαν και κατασπατάλησαν τους φόρους των Ελλήνων φορολογούμενων δημιουργώντας έτσι ένα πολυδαίδαλο τέρας που τρεφόταν από «μαύρο» χρήμα.
Θεωρώ ότι υπάρχει συμφωνία όλων –και ακούσαμε να χειροκροτούνται εκπρόσωποι όλων των πλευρών εδώ- ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει μία ιδιότυπη πτυχή σε σχέση με τα όσα βιώνουν οι άλλοι λαοί, που βιώνουν αντίστοιχη κρίση. Πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας και του δημοσίου βίου της χώρας, από αυτή την πελατειακή σχέση που διάβρωσε τα πάντα.
Η κρίση αφορά κατ’ εξοχήν στο πώς λειτουργεί η χώρα μας, στην έλλειψη σεβασμού του κράτους, στο πώς λειτουργούν οι συντεχνίες, οι διάφορες ομάδες συμφερόντων, αλλά και συχνά οι ίδιοι οι πολίτες και οι δημόσιοι λειτουργοί απέναντι στους ίδιους τους νόμους και τους θεσμούς. Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι η συνειδητοποίηση ότι, ανεξάρτητα από ιδεολογικούς χρωματισμούς και παραταξιακές ταυτότητες, η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, η εμπέδωση της διαφάνειας πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο όλων μας αυτή τη δύσκολη στιγμή, για να μπορούμε να μιλάμε για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.
Πρέπει να καταστήσουμε έμπρακτα σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα που υπονομεύουν και την ανάπτυξη και την πρόοδο ενός κράτους, έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος, πλήττουν την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα πολίτες που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα και πολίτες που πολύ δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.



(DE)
(DP)
Στο παρελθόν, παρά τις διακηρύξεις διαφόρων κυβερνήσεων και προσπάθειες ενδεχομένως, έχουν γίνει ελάχιστα ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας. Γι’ αυτό σήμερα, την ύστατη στιγμή, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα. Είναι απαραίτητο να σφυρηλατήσουμε το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία, για να στείλουμε το μήνυμα ότι πλέον η πολιτική και οι πολιτικοί θέλουν και μπορούν να βάλουν τέλος σε αυτές τις παθογένειες.
Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την πολιτική της βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ήδη έχει προωθήσει σειρά νομοσχεδίων, έχει διαμορφώσει πλαίσιο αρχών και κανόνων που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανατροπές για το συμφέρον των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι συνέπειες του φαινομένου της διαφθοράς είναι απτές και μετρήσιμες και επιβαρύνουν καθημερινά τις ζωές των πολιτών, από τη ζωή του μαθητή μέχρι τη ζωή του συνταξιούχου. Δεν υπάρχει πολίτης που να μην έχει υποστεί τη βάσανο της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας που να μην έχει γευτεί αυτή την εξόχως πικρή γεύση και δαπανηρή εμπειρία του ρουσφετιού. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην ένιωσε μόνος και απροστάτευτος, όταν είχε περισσότερο από ποτέ ανάγκη από τη δικαιοσύνη και την αρωγή του κράτους.
Η αιτία σε όλες τις περιπτώσεις είναι πάνω-κάτω η ίδια: Λαβύρινθος της γραφειοκρατίας, πολυνομία, αλλά και μια σειρά αρμοδίων, συναρμοδίων και αναρμοδίων, διασκορπισμένων σε διάφορα Υπουργεία, δήμους και τοπικές υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό -μου έκανε εντύπωση- ότι σε μελέτη για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με το όνομα «Διεθνής Διαφάνεια», αποτυπώνεται ένα συγκλονιστικό γεγονός. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά την προηγούμενη χρονιά είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλακεί σε κάποια ιστορία αμαρτωλού αλισβερισιού, δούναι και λαβείν, της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτός ο κυκεώνας δεν αφήνει απλά παράθυρα. Αφήνει ορθάνοιχτες πόρτες στον οποιοδήποτε θελήσει να εκμεταλλευτεί τη θέση του, την ισχύ του, τη γνώση του ή την υπογραφή του για ιδιοτελείς σκοπούς. Όλα αυτά οδηγούν αναπόδραστα σε μια σχετικοποίηση, αν όχι εγκληματική, υπονόμευση της δημοκρατίας.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η προώθηση ενός νομοσχεδίου, όπως το σημερινό, κύριοι Υπουργοί, είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς προωθούνται συγκεκριμένες αλλαγές. Οι νομικοί συνάδελφοι ανέλυσαν και θα αναλύσουν πολύ καλύτερα από μένα το σχέδιο νόμου.
Εγώ, ως πολίτης κυρίως, δεν μπορώ παρά να επαινέσω το Υπουργείο για την πρωτοβουλία του να προωθήσει μια σειρά νομοθετημάτων: Τον εξατομικευμένο έλεγχο πόθεν έσχες για οποιονδήποτε εναντίον του οποίου υπάρχει καταγγελία, την αύξηση των απειλουμένων ποινών, την πρωτοβουλία να καθοριστεί νέο αδίκημα η προσφορά για άσκηση επιρροής σε δήλωση πόθεν έσχες, είτε γίνεται από τον υπόχρεο είτε γίνεται από τρίτο, την απαγόρευση, ακόμα και έμμεσης συμμετοχής, σε εξωχώριες εταιρείες των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες, τη δήμευση, καθώς και τη στέρηση θέσεων και αξιωμάτων, σε κάθε περίπτωση καταδίκης, για τα εμμέσως κτηθέντα, την υποχρεωτική δήμευση των προϊόντων όλων των πράξεων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, τη διεύρυνση του εγκλήματος της απιστίας στο δημόσιο τομέα, την επέκταση των διατάξεων για τη δήμευση, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τα μέτρα επιείκειας και στο έγκλημα της δωροδοκίας Βουλευτών και μελών Συμβουλίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κυρίες και κύριοι, η κρίση που βιώνουμε μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα διαφορετική, που θα αφήσει οριστικά στο χθες ό,τι μας πλήγωσε. Και σ' αυτό τον αγώνα, πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και κυρίως, να εφαρμόσουμε το νομοθέτημα, αυτό έχει σημασία.
Μετά από το ατυχές παράδειγμα που ακούσαμε σήμερα σε ομιλία του Σ.Ε.Β., χρειάζεται η συμβολή όλων.
Εμείς θα δώσουμε το παράδειγμα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι και καλό είναι να το δώσουν και αυτοί που κάνουν αβίαστη κριτική εύκολα και πολύ δύσκολα πράττουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Συμεών Κεδίκογλου έχει το λόγο.
(ΑΜ)
(DE)
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αγαπητοί συνάδελφοι, σε αυτές τις πράγματι κρίσιμες στιγμές που ζούμε, θεωρώ ότι το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η φράση που ακούγεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι «να πληρώσουμε, ναι, αλλά να τιμωρηθούν και αυτοί, οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα διαφθοράς».
Θεωρώ ότι είναι ένα νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, από τα πιο σημαντικά, πράγματι, που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Προτείνει μέτρα διαφάνειας, πρώτα από όλα για μας τους πολιτικούς, για τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, πριν πάμε να ζητήσουμε μέτρα από τους πολίτες.
Δυστυχώς, η διαφθορά έχει επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία της διεθνούς διαφάνειας, στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ δείχνει σήμερα τόσο επίκαιρο και αναγκαίο, σας θυμίζω ότι έχει αφετηρία τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου πριν από ενάμισι χρόνο scripta manent στη διάθεση όλων.
Είμαι ευτυχής πράγματι, ως Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που οι προεκλογικές επαγγελίες έρχονται με νομοσχέδιο, αφού προστέθηκαν και άλλες ρυθμίσεις -είναι αλήθεια- κατά τη διάρκεια αυτής της δίμηνης περίπου διαβούλευσης. Θα ήθελα να σταθώ στους τρεις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.
Πρώτον, υπάρχει επέμβαση στο πόθεν έσχες, στις ποινικές και διοικητικές ρυθμίσεις και κυρώσεις. Στην πρώτη αυτή ενότητα εισάγεται η αρχή δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων και επιβάλλονται ποινές αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Πρώτοι οι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Το νομοσχέδιο επιβάλλει στα πολιτικά πρόσωπα τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν ανταποκρίνονται στις δηλώσεις. Επιβάλλει ακόμη ότι οι πολιτικοί διαφόρων κατηγοριών, θα χάνουν το αξίωμά τους, αν συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Και σας θυμίζω ότι πράγματι, όταν μιλάμε για off shore εταιρείες, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ως μέσω συγκάλυψης της αληθινής περιουσιακής κατάστασης όσων προσφεύγουν σ’ αυτό.
Αυτό δηλαδή που είναι ανήθικο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για τους πολιτικούς και τους κρατικούς αξιωματούχους, εμείς το κάνουμε και παράνομο.
Σε ένα δεύτερο σημείο, το νομοσχέδιο επεμβαίνει στο διοικητικό κώδικα για εγκλήματα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, παράβαση καθήκοντος για τη δωροδοκία, δωροληψία και με ένα παράδειγμα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και κυρώσεις, όχι μόνο με υποχρέωση επιστροφής, αλλά και με δήμευση περιουσίας ισόποσης αξίας.
Με το νομοσχέδιο, επίσης, θεσμοθετείται η κατά προτεραιότητα δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων διαφθοράς και περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν το έργο των επιθεωρητών και ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της ποινικής και διοικητικής διαδικασίας.
Τέλος, ως τρίτο σημαντικό στοιχείο αναφέρω την εισαγωγή μέτρων προστασίας και επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος ή πολίτης, συμμέτοχος στις πράξεις, αποκαλύψει με επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία, πράξεις διαφθοράς αξιωματούχων, έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Στον ποινικό μας κώδικα υπάρχει προηγούμενο ευνοϊκής μεταχείρισης –σας θυμίζω- σε δυο περιπτώσεις, για την αποκάλυψη του κυκλώματος της τρομοκρατίας και για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Με το παρόν νομοσχέδιο μπαίνει και στα εγκλήματα διαφθοράς.
Αναρωτιέμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, αν πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις υπήρχαν τα πέντε τελευταία χρόνια ή εν πάση περιπτώσει τα τελευταία χρόνια, πόσοι ενδεχομένως θα είχαν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη και ίσως να είχαμε προλάβει κάποιες εξελίξεις σχετικά με την ένταση και την κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Με το παρόν νομοσχέδιο διευκολύνεται η αποκάλυψη της αλήθειας και θα δοθεί συνέχεια. Δεν είναι ότι κάναμε αυτά και τελειώσαμε. Ήδη, αναμένουμε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που έχει προβεί σε ανακοινώσεις και δεσμεύσεις και την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες και με την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, μέσα στα συνταγματικά πλαίσια, βεβαίως, ως και την επόμενη αναθεώρηση.
Αν και είναι γεγονός -όπως ειπώθηκε εδώ από διάφορες πτέρυγες- ότι και με το υπάρχων καθεστώς θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά πράγματα, αν υπήρχε η πολιτική βούληση σε πολλές περιπτώσεις. Σας θυμίζω παραδείγματα στο παρελθόν, που όταν υπήρχε πολιτική βούληση, τότε είχαν παραπεμφθεί -και αδίκως καμιά φορά για άλλους λόγους που δεν είναι της στιγμής να πούμε- πολιτικοί αντίπαλοι. Και σε άλλες περιπτώσεις, αντιθέτως, δεν προχωρήσαμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Το ίδιο πρέπει και εμείς, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας, όταν κάποιος έρχεται να παραπεμφθεί από εμάς, εδώ σ’ αυτή την Αίθουσα και είναι για κατηγορία άσχετη με τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, να προχωράμε, να έχουμε το θάρρος και να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη.
Η βαθιά διαφθορά και η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος το έχουν θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση και κρίση. Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του, ώστε να μην νιώθουν οι πολίτες την ανάγκη να πάνε κόντρα σ’ αυτό και στους θεσμούς, γιατί κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να κάνει και στη Δημοκρατία και στη χώρα και σε τελική ανάλυση και στους ίδιους τους πολίτες.
Είναι γεγονός -το βιώνουμε- ότι η επίθεση στους Βουλευτές και το πολιτικό σύστημα είναι πιο έντονη από ποτέ. Αλλά, οι λύσεις και οι πρωτοβουλίες πρέπει να έρθουν από εδώ, από εμάς, από τους νόμιμα εκλεγμένους δημοκρατικά εκπροσώπους του λαού, όχι από πουθενά αλλού. Συμφωνώ με όσα άκουσα και προηγουμένως.
(AD)

(AM)
Και σας θυμίζω ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι Βουλευτές, που ψήφισαν το νόμο που κλείνει το δρόμο στις προσλήψεις των ημετέρων, με τον πρώτο νόμο που ψηφίσαμε εδώ στη Βουλή.
Είναι αυτή η Κυβέρνηση που φέρνει σήμερα το νόμο που θα ψηφίσουμε κατά της διαφθοράς ως απάντηση στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Θα φανούμε αντάξιοι της ιστορίας. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η κάθαρση ξεκινά τώρα από εμάς. Πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.
Επιτρέψτε μου το προσωπικό στοιχείο. Είμαι ένας νέος Βουλευτής που ήρθα με όνειρα προσφοράς και δεν μπορώ να απολογούμαι για πράξεις και παραλείψεις των τελευταίων τριάντα ετών, όταν ήμουν πέντε και δέκα χρονών παιδί. Ας τελειώνουμε, για να προχωρήσουμε στα μεγάλα που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας για τον τόπο και το λαό μας. Πρώτοι εμείς θέλουμε την τιμωρία των ενόχων.
Υπερψηφίζω το νομοσχέδιο και πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ σοβαρή δικαιολογία για τις υπόλοιπες πτέρυγες για να μην κάνουν το ίδιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Άγγελος Τόλκας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε εδώ και καιρό στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τα εγκλήματα τα σχετικά με την Υπηρεσία, γιατί ήταν δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προχωρήσει στις αλλαγές που σήμερα έχουμε μπροστά μας.
Το συζητούμε γιατί οι πολίτες διεκδίκησαν από εμάς να αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα να αλλάξουμε το κράτος. Συζητούμε το παρόν νομοσχέδιο που εντάσσεται σε μία σειρά νόμων και αποφάσεών μας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική. Συζητούμε τέλος αυτό το νομοσχέδιο μέσα σ’ ένα κλίμα κρίσης, κυρίαρχα κρίσης αξιών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Άκουσα στη σημερινή συζήτηση την κριτική από τους συναδέλφους κυρίως της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι άτολμο, ότι δεν απαντά στο πρόβλημα, ότι αρχαίοι και Λατίνοι νομομαθείς μας διδάσκουν άλλες προτεραιότητες, διαδικασίες ή ακόμα και δικονομίες.
Ακούσαμε άλλη μία φορά να περιγράφεται με λεπτομέρειες η ελληνική διαφθορά μέσα από λίγες μόνο τοποθετήσεις. Όμως, δεν ακούσαμε τι έγινε με τις μεγάλες εξαγγελίες μέσα από εστιατόρια των Αθηνών. Δεν ακούσαμε γιατί δεν έγινε καμία αλλαγή επί μία εξαετία και κυρίως δεν άκουσε ο ελληνικός λαός γιατί χρησιμοποιήθηκε η απαράδεκτη πρόβλεψη της παραγραφής πολιτικών εγκλημάτων με τη διάλυση νύχτα της Βουλής.
Όλα αυτά βλέπουν οι Έλληνες πολίτες και σήμερα έχει δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση ενάντια στην πολιτική, ενάντια στους πολιτικούς.
Απέναντι στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά, η Κυβέρνησή μας κινείται πολλαπλά επτά μήνες με τους νόμους για τον ΑΣΕΠ, την ηγεσία της δικαιοσύνης και το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων που το παρόν Υπουργείο είχε φέρει πρωτύτερα, τις προσλήψεις στην εκπαίδευση και με άλλους πολλούς νόμους, με σημαντικές τομές που έρχονται και ήδη ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, για την ασυλία Βουλευτών, αλλά και με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού μας, όπως πρόσφατα αποτυπώθηκαν και στο Συμβούλιο Αρχηγών.
Και θυμόμαστε τις ενέργειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ως Αντιπολίτευση για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Και γι’ αυτές, από τότε ζητούσαμε να συσταθεί Συμβούλιο Αρχηγών.
Γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει διαφθορά στην Ελλάδα. Σημαίνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σημαίνει αναξιοκρατία, αδικία. Σημαίνει απογοήτευση και απομάκρυνση των πολιτών. Σημαίνει απόγνωση των νέων ανθρώπων.
Το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλο τον πολιτικό κόσμο. Οι ρυθμίσεις του θίγουν μία σειρά προβλημάτων που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Μιλάμε για προβλήματα σε μία περίοδο που απαιτεί από όλους θυσίες και πρώτα απ’ όλα από τους πολιτικούς, από τους δημόσιους λειτουργούς.
Με το νομοσχέδιο προβλέπουμε πόθεν έσχες για όλους τους δημόσιους λειτουργούς με συστηματικό έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων, ρυθμίσεις για τις περιβόητες off shore, δήμευση όσων περιουσιακών στοιχείων αποκτήθηκαν με αθέμιτα και ποινικά κολάσιμα μέσα, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και, άρα, έκπτωση από το αξίωμα που κατέχει ο επίορκος λειτουργός, άμεση ολοκλήρωση των προανακριτικών, ανακριτικών και δικαστικών διαδικασιών.
Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, αλλά και σε εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, να καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές. Διαλύουμε το φόβο που διακατέχει τον υφιστάμενο απέναντι στον ισχυρό προϊστάμενό του. Απαντούμε και στην καχυποψία του πολίτη ότι κανείς δεν τιμωρείται.
Το παρόν δεν είναι, όμως, μόνο τροποποίηση νόμων ή του Ποινικού Κώδικα, αλλά δίνει ένα ισχυρό στίγμα στη δημόσια σφαίρα. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, υπερψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο, τη στιγμή μάλιστα που με ένταση διατυπώσαμε την ανάγκη να εξεταστεί σε βάθος και στην ουσία το πόθεν έσχες αυτών που διαχειρίστηκαν πολιτικό χρήμα και να δεσμεύεται η περιουσία τους όταν καταδικάζονται.



(XS)
(AD)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που υπερψηφίζουμε σήμερα απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Ξέρουμε, πως το τερατούργημα της συσσωρευμένης διαφθοράς πολλών ετών, δεν διορθώνεται, ούτε με ένα νομοσχέδιο, ούτε σε επτά μήνες. Συνεχίζουμε, όμως, σήμερα τη σοβαρή και αδιαπραγμάτευτη προσπάθειά μας και χρειάζονται όλες οι δυνάμεις, κάνοντας την αρχή από τον εαυτό μας. Να γίνουμε πρωτεργάτες σε αυτήν την πορεία, να δώσουμε εμείς το παράδειγμα στους πολίτες, στην ελληνική κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις ημέρες όλοι έχουμε καταλάβει, έχουμε αναγνωρίσει ότι δεν πάει άλλο. Ο λαός μας πρέπει να αποκτήσει ξανά την αυτοπεποίθησή του, να επαναφέρουμε και πάλι τις αξίες της συλλογικής προσπάθειας, που όπου υπερίσχυσαν διαπρέψαμε. Να αφήσουμε πίσω το σκληρό ατομισμό που καλλιεργήθηκε, την αποθέωση της επιδρομής στο δημόσιο πολιτικών και πολιτών. Να πάψουμε να θεωρούμε, ότι το δημόσιο πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα μας. Να τραβήξουμε όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας χωριστά τις διαχωριστικές γραμμές που οφείλουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλοί προσπαθούν να απαξιώσουν το σημερινό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν θα λειτουργήσει, ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα, ότι υπάρχουν οι νομικές διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν αλλιώς τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο.
Η απαξίωση, όμως, των νόμων επέρχεται όταν οι πολιτικοί, όταν οι δημόσιοι λειτουργοί δεν σέβονται και καταπατούν τους νόμους -και δυστυχώς, τα παραδείγματα τελευταία ήταν πολλά- όταν οι νόμοι γίνονται λάστιχο για να ερμηνευτούν κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον.
Η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μία και μόνο επιλογή. Μέσα από αυτήν την τρικυμία να τολμήσει όλες αυτές τις ανατροπές, ώστε να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα που μας πλήγωσε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Κλείνουμε τον κατάλογο των ομιλητών με τον κ. Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που απλώς κανονίζει, ρυθμίζει, διαχειρίζεται προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια άσκησης της εξουσίας, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης; Συζητούμε ένα νομοσχέδιο, που απλώς επιβάλλει υποχρεώσεις στους δημόσιους λειτουργούς; Είναι αυτό το νομοσχέδιο αποτέλεσμα της έντονης κοινωνικής πίεσης, η οποία μεγεθύνθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης;
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης που έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής βούλησης που βασίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, για τη δομή και λειτουργία του ελληνικού κράτους. Είναι το σημερινό νομοσχέδιο μια από τις πρωτοβουλίες που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει, δίνοντας με αυτές τις πρωτοβουλίες έναν άλλο ρόλο στο κράτος. Σε ένα κράτος δικαίου, ισονομίας, διαφανούς διαχείρισης των δημοσίων θεμάτων και χρημάτων, σε ένα κράτος δίπλα στον πολίτη.
Οφείλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε την αντίληψη ότι όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, νομίζει ότι είναι δικό του. Να αλλάξουμε την αντίληψη ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει για τους γιατρούς και όχι για τους ασθενείς, ότι τα σχολεία έχουν γίνει για τους καθηγητές και όχι για τους μαθητές και πολλά άλλα. Οφείλουμε να αλλάξουμε την άποψη, ότι οι πολιτικοί είναι διαπλεκόμενοι, ότι είναι διεφθαρμένοι.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στενοχωριέμαι, θα έλεγα ότι εκνευρίζομαι, κάθε φορά που καλούμαι ως Βουλευτής να απολογούμαι, για το εάν είμαι ή όχι διαπλεκόμενος, για το εάν είμαι ή όχι διεφθαρμένος, «λαμόγιο» κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν καλούμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Στενοχωριέμαι και εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο, όταν διαπιστώνω ότι αυτή η ισοπέδωση, αυτή η υποβάθμιση των πολιτικών προβάλλεται από κάποιους που έχουν λόγο να κρύψουν κάτι για τον εαυτό τους. Και ακόμα χειρότερα, όταν προωθείται αυτή η ισοπέδωση από κάποιους που απλά θέλουν να καταλάβουν το χώρο της πολιτικής, το χώρο της διακυβέρνησης, στην ουσία ή στον τύπο, ουσιαστικά ή τυπικά.

(KO)
(3XS)
Ποιους ωφελεί, ποιους βολεύει η ισοπεδωτική αυτή αντίληψη, η υποβάθμιση της πολιτικής, η υποβάθμιση των πολιτικών; Πάντως όχι τους πολιτικούς.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει και μια πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε και ως αντίληψη και ως συνείδηση. Είναι αυτή η πραγματικότητα που έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας, με τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας και αυτή οφείλουμε να αλλάξουμε.
Κύριε Πρόεδρε, η αποκατάσταση της διαφάνειας και της φερεγγυότητας του πολιτικού συστήματος, ο περιορισμός της διαφθοράς των κρατικών λειτουργών και η λογοδοσία για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, η εμπέδωση και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών είναι κάποιες από τις σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το πολιτικό σύστημα.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία της Οργάνωσης της Διεθνούς Διαφάνειας της χώρας μας στις ποσοτικές μετρήσεις, τόσο τις διεθνείς όσο και αυτές που διεξάγει ο Οργανισμός, αλλά και στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, η διαφορά μεταξύ της χώρας μας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εμφανής και τείνει να μεγαλώσει. Ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ερώτηση «σας ζητήθηκε να δωροδοκήσετε, ώστε να σας παρέχουν υπηρεσίες που δικαιούστε» είναι το 8%, για τη χώρα μας στην ίδια ερώτηση απαντά θετικά το 27%. Αυτά είναι στοιχεία του 2007. Στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση των είκοσι επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει στοιχείων του 2009.
Αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και δεδομένου του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μας ο πολίτης, ο συμπολίτης μας, ο συμπατριώτης μας πρέπει να αισθάνεται ότι παράλληλα και ταυτόχρονα με τα σφιχτά οικονομικά μέτρα που ήταν αναγκαία για την αποφυγή της κατάρρευσης της οικονομίας μας, η πολιτική ηγεσία που εμπιστεύθηκε λαμβάνει και εκείνα τα μέτρα για την απονομή της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας στο πολιτικό μας σύστημα.
Τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να χτίσει από την αρχή την εμπιστοσύνη των πολιτών, την εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαϊκών εταίρων μας στους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας, αφού η γενική απαξίωση και η καχυποψία απέναντι σε όποιο όργανο την εκφράζει, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας μας.
Να τιμωρηθούν! Να τιμωρηθούν επιτέλους οι διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, αυτοί που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον. Και βεβαίως να διασωθεί το πολιτικό ήθος των έντιμων κρατικών λειτουργών, που ούτως ή άλλως είναι και οι περισσότεροι.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η διαφάνεια και η διασφάλιση της λογοδοσίας είναι τα απαιτούμενα πρώτα βήματα για να αντιμετωπιστεί η κόπωση φαινομενικά στέρεων δομών, η μειωμένη συμμετοχή και η αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών.
Οι αποσπασματικές προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος είναι αλήθεια ότι έχουν προσκρούσει σε τοίχο, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για την ανασύσταση ουσιωδών λειτουργιών του δημοκρατικού συστήματος.
Τα δειλά βήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης γίνονται σήμερα γοργός βηματισμός. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τόλμη και αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς που αποτελούν την πλέον οικονομική και κοινωνική μάστιγα της χώρας και προκαλούν το κοινό αίσθημα και τη λαϊκή αγανάκτηση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, σήμερα οι προσπάθειες της Κυβέρνησης στα πλαίσια της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς. Όμως, η σημαντικότερη προσπάθεια από την οποία και θα κριθεί η επιτυχία της σημερινής διακυβέρνησης είναι η πλήρης ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται σωστά το σημερινό σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, διότι αποκαθιστά χρόνιες παθήσεις και ελλείψεις του ποινικού κώδικα.
(NP)


(KO)
Τα κατασταλτικά και κυρωτικά μέτρα τα οποία εισάγει το νομοσχέδιο είναι τα σημαντικότερα μέτρα που λαμβάνονται με το παρόν νομοσχέδιο και τα οποία είναι βέβαιο ότι θα συντελέσουν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αρχής της αναλογικότητας παράβασης-ποινής και κυρίως στην εγκαθίδρυση της πεποίθησης των πολιτών στη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στην εγκαθίδρυση της πεποίθησης ενός κράτους δικαίου, στο οποίο δεν χωράει η ατιμωρησία.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη σημερινή κρίση δεν θα βγούμε μόνο με δημοσιονομικά μέτρα. Θα βγούμε με την καλλιέργεια της συνείδησης ότι πράξεις διαφθοράς βλάπτουν την κοινωνική συμμετοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς της κοινωνίας. Υπάρχει άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρανομαστή δράσης για όλες τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Κυβέρνηση ή κάποια από τα Κόμματα. Η διαφθορά ούτως ή άλλως δεν έχει ταυτότητα. Η θέσπιση αυστηρών κανόνων των κωδίκων συμπεριφοράς είναι ουσιαστικός παράγοντας επιτυχίας. Όλοι, λοιπόν, οι πολιτικοί καλούμαστε πρώτοι εμείς να εφαρμόσουμε ως αρχικό βήμα την επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του κόσμου.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, γιατί να μην καταθέτουμε τη φορολογική μας δήλωση και το Ε9 την προηγούμενη χρονιά, πριν ενταχθούμε στο πολιτικό σύστημα ή πριν αποκτήσουμε ένα αιρετό αξίωμα, είτε είμαστε δήμαρχοι είτε νομάρχες είτε Βουλευτές είτε Υπουργοί; Εφόσον δεν μπορούμε να δικαιολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τη χρονιά στην οποία βρισκόμαστε, τότε βεβαίως η περιουσία αυτή να δημεύεται.
Η δικαιοσύνη, κύριε Πρόεδρε –και τελειώνω- είναι το πρώτο και το τελευταίο κάστρο της δημοκρατίας και αποτελεί βασική προϋπόθεση του κράτους δικαίου. Τα φαινόμενα διαφθοράς στην απονομή της δικαιοσύνης πλήττουν ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον, φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό και οφείλουμε να χαιρετίσουμε και να ψηφίσουμε το σημερινό νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως πράξη σεβασμού και ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 24.00΄ λύεται η συνεδρίαση για την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία: Συνέχιση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.



Τελευταία Αποθήκευση: 11/5/2010 6:30:00 μμ Από: I.varouta
Εκτυπώθηκε: 11/5/2010 6:30:00 μμ






PDF:
es20100511_1.pdf
TXT:
es100511_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ