ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΚΕ΄ 28/04/2009


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΕ’
Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 28 Απριλίου 2009, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.13’ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΑΪΤΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 27/4/2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΚΔ’ συνεδριάσεώς του, της Δευτέρας 27 Απριλίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής Μέρος Β’ και Μέρος Κοινοβουλευτικό.)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτή Β’ Αθηνών, τα εξής:
Η Βουλευτής Ηλείας κα Κρινιώ Κανελλοπούλου κατέθεσε δημοσίευμα με το οποίο ζητείται η άμεση πρόσληψη παιδιάτρου στο Ι.Κ.Α. της Αμαλιάδας.
Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. Ιωάννης Μανιάτης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Μυκηναίων Νομού Αργολίδας ζητεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση των έργων στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ε.Λ.Μ.Ε. Νομού Ροδόπης ζητεί την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Κομοτηνής.
Ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Γεώργιος Πεταλωτής κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Σαπών Νομού Ροδόπης ζητεί τη συμμετοχή φορέων του Νομού Ροδόπης και του Δήμου Σαπών στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το έργο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων ζητεί την αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος των πολυτέκνων, την αύξηση του επιδόματος και της σύνταξης που χορηγείται στην πολύτεκνη μητέρα κλπ.
Η Βουλευτής Μαγνησίας κα Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία το Συνοικιακό Συμβούλιο Νέας Δημητριάδας Βόλου ζητεί την επιτάχυνση των έργων ολοκλήρωσης του Περιφερειακού δρόμου του Πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.)














ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 9/4/2009, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα τα εξής:
Για τη συζήτηση αυτή ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Τραγάκης όρισε το Βουλευτή του Νομού Ηλείας κ. Παναγιώτη Αδρακτά ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.
Ο κ. Σπύρος Χαλβατζής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, όρισε ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. το Βουλευτή κ. Αντώνη Σκυλλάκο.
Ο κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όρισε ως Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Αθανάσιο Λεβέντη.
Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης όρισε ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ειδικός Αγορητής θα είναι ο κ. Αστέριος Ροντούλης.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Δημήτριος Χριστοφιλογιάννης για δεκαπέντε λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Χριστός Ανέστη.
Με το Ν.2639/1998 συνεστήθη το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και με το π.δ.136/1999 εξειδικεύτηκαν οι αρμοδιότητες και οριστήκαν οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση και λειτουργία τόσο της κεντρικής όσο και των περιφερειακών υπηρεσιών κοινωνικής επιθεώρησης.
Έκτοτε το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας με σκοπό την εξασφάλιση της νομιμότητας της απασχόλησης και την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε πιθανή αυθαιρεσία της εργοδοσίας που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακύβευση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Μετά από μία 10ετή εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας, διαπιστώθηκαν και από το ίδιο το Σ.ΕΠ.Ε., αλλά και από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ελλείψεις, αδυναμίες, αστοχίες που δυσχέραιναν τη λειτουργία των υπηρεσιών και μείωναν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Συγχρόνως, συντελέστηκαν αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία και στην οικονομική ανάπτυξη ορισμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Προέκυψαν απαιτήσεις χρήσης των συνεχώς εξελισσόμενων καινοτόμων τεχνολογιών και απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων.

(TS)




(SX)
Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομική κρίση με τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους διατάραξης των εργασιακών σχέσεων και αύξησης της ανεργίας, που με συντονισμένες και επίμοχθες προσπάθειες μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Καθίσταται πλέον αδήριτη η ανάγκη νέας νομοθετικής παρέμβασης, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΣΕΠΕ τόσο στην κεντρική όσο και στην περιφερειακή του δομή. Αυτό ακριβώς επιχειρείται με το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που συζητάμε σήμερα.
Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται εκκρεμή ζητήματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ στο τρίτο μέρος ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα απασχόλησης.
Το σύνολο του κειμένου του σχεδίου νόμου βρίθει από διατάξεις που ευνοούν τους εργαζόμενους, τόσο στις υπηρεσίες του Υπουργείου και στους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να ευνοεί εργοδότες. Αντίθετα τους θέτει νέους αυστηρότερους περιορισμούς, τους επιβάλλει αυστηρότερα πρόστιμα σε παραβάσεις, τους προσθέτει νέες υποχρεώσεις, όλες υπέρ των εργαζομένων.
Διερωτώμαι, λοιπόν, ίσως και αφελώς, γιατί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητήθηκε το σχέδιο νόμου τα κόμματα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως προστάτες της εργατικής τάξης και επί χρόνια πολλά επιχειρούν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, το καταψήφισαν προβάλλοντας διάφορες μικρόψυχες και αυτοαναιρούμενες δικαιολογίες. Ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να εναντιώνεται στην ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου, διότι στο κάτω-κάτω τη δική της νομοθεσία ενισχύσει, βελτιώνει και εκσυγχρονίζει.
Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε εξασφαλίζεται η διεύρυνση του ΣΕΠΕ με νέες διευθύνσεις και τμήματα, η ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του και η βελτίωση του παραγόμενου από αυτό έργο.
Με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου συνιστώνται πέντε νέα τοπικά τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης, μία νέα Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης, ενώ μετονομάζεται άλλη μία. Οι υπηρεσιακές αυτές αλλαγές θεωρούνται αναγκαίες για την αποσυμφόρηση ορισμένων τμημάτων και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών από τους συναλλασσόμενους πολίτες.
Για την καλύτερη στελέχωση των δομών του ΣΕΠΕ μετατρέπονται με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εκατό περίπου κενές οργανικές θέσεις που προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα 136/1999, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες σε ειδικότητες υπαλλήλων.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετακινήσεων υπαλλήλων όπου υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη και η δυνατότητα κατάληψης θέσεων προϊσταμένων από υπαλλήλους που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα.
Θεσμοθετείται η αντιστοίχηση των κατηγοριών υπαλλήλων και ευνοείται η στελέχωση με αποσπάσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις υπαλλήλων.
Αυξάνεται ο αριθμός των Ειδικών Επιθεωρητών της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΕΠΕ για την καλύτερη εκτέλεση ειδικών ελέγχων, κυρίως στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ αλλά και σε χώρους εργασίας. Η αύξηση του αριθμού των Ειδικών Επιθεωρητών συνεπάγεται και τον εμπλουτισμό της υπηρεσίας με σύγχρονες ειδικότητες.
Προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος της συμμόρφωσης των εργοδοτών απέναντι στην εκ του νόμου υποχρέωσή τους για έγκαιρη χορήγηση αδειών, καθώς και των αντίστοιχων αποδοχών προς τους εργαζόμενους, επιβάλλεται η τήρηση ειδικού βιβλίου ή μηχανογραφημένων σελίδων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η διατήρησή του επί πενταετία.
Επίσης, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρούν επί διετία μετά από τη λήξη τους αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας και άλλων εγγράφων που προβλέπεται να χορηγούν στους εργαζόμενους,
Τέλος, αποσαφηνίζεται η αρμοδιότητα του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου για επιβολή συγκεκριμένων προστίμων από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ σε παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας.
Δημιουργείται η νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας στο Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, καθώς και δύο αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας για καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία του ΣΕΠΕ με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο πνεύμα της βελτίωσης ισχυουσών διατάξεων υπάγεται και η πρόταση για δυνατότητα συμμετοχής του ιδίου προέδρου και των ιδίων μελών των τοπικών διοικητικών επιτροπών του ΙΚΑ, περιφερειακών κυρίως, και πέραν των δύο τριετιών που προεβλέπετο, διότι λόγω ελλείψεως προσωπικού υπήρχε δυσχέρεια στελέχωσης των εν λόγω επιτροπών.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα της σταδιακής δημιουργίας νέων Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου. Είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι η υγιεινή και ασφάλεια των χώρων εργασίας και επομένως η προστασία των εργαζομένων απαιτεί την παρουσία ειδικού ιατρού εργασίας. Στην ελληνική, όμως, πραγματικότητα ο υπάρχων αριθμός ιατρών εργασίας δεν είναι επαρκής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των νοσοκομείων να ειδικεύουν μεγάλο αριθμό νέων ιατρών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή κάλυψη των αναγκών από ειδικούς ιατρούς εργασίας.
Είναι εύλογη, λοιπόν, η ανάγκη να ασκούν προσωρινά καθήκοντα ιατρού εργασίας και δύο άλλες κατηγορίες ιατρών, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και ιατροί χωρίς ειδικότητα. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα σε όσους ιατρούς χωρίς ειδικότητα ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας τουλάχιστον επί επταετία να συνεχίσουν να τα ασκούν, καθώς και σε όσους ειδικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου να συνεχίσουν επίσης να τα ασκούν.
Με διάταξη του παρόντος νόμου εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος να εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση με την οποία να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες της εκπαίδευσης ιατρών άνευ ειδικότητος και ιατρών διαφόρων άλλων ειδικοτήτων που νομίμως σήμερα ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας, προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα τα καθήκοντα αυτά να εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς εργασίας.
Με την απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για τη σύνδεση όλων των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ με το διαδίκτυο, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και την πρόσβαση των Επιθεωρητών Εργασίας σε πληροφορίες για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά σε θέματα που σχετίζονται με το λογαριασμό για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση. Με τις ρυθμίσεις αυτές αποφασίζεται να αποτελούν οριστικούς τίτλους εξόφλησης τα στοιχεία που οι επιχειρήσεις και οι φορείς υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ για την αποπληρωμή των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ και να φυλάσσονται σε ηλεκτρονικό αρχείο στη διάθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι φορείς υποχρεούνται να διατηρούν φυσικό αρχείο επί πενταετία για να δύναται να ελέγχεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Αποφασίζεται εξάλλου το ακατάσχετο και αφορολόγητο των πόρων του ΛΑΕΚ που αποδίδεται στις επιχειρήσεις.
Με άλλη ρύθμιση ορίζεται ως μέγιστος χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων κατά του ΟΑΕΔ η πενταετία και των απαιτήσεων κατά του ΟΑΕΔ για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά η τριετία.
Τέλος, ορίζεται ως ανώτερο ποσό για απευθείας προμήθειες του ΟΑΕΔ το ποσό των 150 ευρώ.
Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Με τις επόμενες ρυθμίσεις συστήνονται τρία νέα τμήματα στον Οργανισμό, το Τμήμα Χορήγησης Παροχών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, το Τμήμα Μισθοδοσίας με αρμοδιότητα όλες τις πληρωμές που καταβάλλει ο Οργανισμός και το Τμήμα Ενίσχυσης εργατοϋπαλληλικών οργανώσεων.
Συστήνονται επίσης δύο αυτοτελή γραφεία, το Γραφείο Ποιοτικού Ελέγχου για τον έλεγχο των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό προμηθευτών και το Γραφείο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς.
Προτείνονται επίσης ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
Προτείνεται επίσης η παροχή οικονομικού κινήτρου στο προσωπικό του Οργανισμού, καθώς και η στελέχωση του Γραφείου του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου με τρεις επιπλέον των δύο που υπάρχουν σήμερα ειδικούς μετακλητούς συνεργάτες για την εύρυθμη κυρίως εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
(ML)
(1TS)
Επίσης ρυθμίζονται διάφορα άλλα θέματα των βρεφονηπιακών σταθμών, της Διεύθυνσης Πληροφορικής, των Κέντρων Εργαζόμενης Νεότητας και της Νομικής Υπηρεσίας.
Τέλος, αποφασίζεται η τήρηση κανονισμού αποδοχής δωρεών και χορηγιών προς τον Οργανισμό, η ενίσχυση του θεάτρου από παρακράτηση ποσοστών από τα διανεμόμενα δωρεάν δελτία θεάματος και η αμοιβή υπερωριακής αποζημίωσης στους συνοδούς των εκδρομικών προγραμμάτων του Οργανισμού.
Ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Σε περίπτωση δανειοδότησης από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή επιδότησης επιτοκίου για δανειοδότηση από τράπεζα, προκειμένου να κατασκευαστεί κατοικία σε ιδιόκτητο οικόπεδο ή και σε περίπτωση αγοράς ημικατασκευασμένης κατοικίας, η χορήγηση επιδότησης διακόπτεται μετά από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του δανείου και όχι νωρίτερα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Εάν στο δικαιούχο επιδότησης ενοικίου χορηγηθεί από τον ΟΕΚ κατοικία, η επιδότηση διακόπτεται με την παραχώρηση της κατοικίας. Παρέχεται οικονομικό κίνητρο στο μόνιμο ή με σύμβαση αορίστου χρόνου υπηρετούν προσωπικό του Οργανισμού για την αποδοτικότερη συμβολή του στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στεγαστικής συνδρομής από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Ρύθμιση λοιπών θεμάτων Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Το τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου ρυθμίζει θέματα απασχόλησης, παρέχεται εξουσιοδότηση για έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα καθοριστούν το ύψος και κάθε άλλη λεπτομέρεια της πρόσθετης αμοιβής του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της μονάδας ανάλυσης και τεκμηρίωσης. Ανατίθεται πλέον στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης η αρμοδιότητα της οργάνωσης και της λειτουργίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου. Επεκτείνεται η ισχύς των διατάξεων του νόμου 2469/97 και του Προεδρικού Διατάγματος 6797 ώστε να ισχύουν και για το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς. Η επέκταση αυτή παρέχει στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης τις προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των στόχων του ΕΣΠΑ στον άξονα ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Προτείνεται διάταξη που εξουσιοδοτεί την έκδοση υπουργικών και κοινών υπουργικών αποφάσεων, καθώς και κανονιστικών πράξεων σχετικών με την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το κοινοτικό ταμείο προγραμμάτων. Επιβεβαιώνεται η ανεξαρτησία από το δημόσιο τομέα της λειτουργίας του Οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, να πάρω και τη δευτερολογία μου σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Βεβαίως, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Οκτώβριο του 1999 έκλεισε η λιπασματοβιομηχανία Δραπετσώνας. Η τότε κυβέρνηση κατάρτισε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας στο οποίο εντάχθηκαν εκατό απολυθέντες που πληρούσαν τις προβλεφθείσες προϋποθέσεις.
Με το παρόν σχέδιο νόμου προτείνεται η κατάρτιση νέου προγράμματος ειδικής επιδότησης της ανεργίας, στο οποίο θα υπαχθούν ακόμη εκατόν είκοσι δύο απολυθέντες. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμη έτη, για όσους εκ των συμμετεχόντων συμπληρώνουν εντός της τριετίας δικαίωμα μερικής συνταξιοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλήρη σύνταξη. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει αποδοχές ίσες με το 80% του τελευταίου μισθού του κάθε απολυμένου και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, κύρια και επικουρική, μέχρι τη συμπλήρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
Η παραπάνω ρύθμιση, καθώς και η επόμενη αποδεικνύουν το ζωηρό ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προς εκείνους τους συμπολίτες μας που ξαφνικά χάνουν τη δουλειά τους επειδή οι εξελίξεις ή οι συγκυρίες αναγκάζουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνταν, να κλείσουν οριστικά.
Η τελευταία ρύθμιση αφορά στους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που η σύμβαση εργασίας τους πρόκειται να λυθεί και οι οποίοι την 31.12.2013 συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης, συνυπολογιζομένης ή όχι της διάρκειας της στρατιωτικής τους θητείας που δύναται να εξαγοράσουν. Οι ανωτέρω εντάσσονται σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης της ανεργίας, λαμβάνοντας μηνιαίως το 80% του τελευταίου μισθού τους, κατά ανώτατο όριο 1.500 ευρώ. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια. Όσοι εξ αυτών, στο διάστημα της τριετίας, συμπληρώνουν προϋποθέσεις για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, όχι όμως και πλήρους, δικαιούνται τη συνέχιση της επιδότησης μέχρι να συμπληρώσουν το όριο πλήρους συνταξιοδότησης, όχι όμως πέραν της πενταετίας. Στο διάστημα της παραμονής τους στο πρόγραμμα δικαιούνται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι δαπάνες του προγράμματος βαρύνουν κατά 80% τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 20% τον ΟΑΕΔ.
Με το άρθρο 34 ενσωματώνεται τροπολογία του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που δίνει τη δυνατότητα εθελούσιας αποχώρησης και συνταξιοδότησης σε εξακόσιους πενήντα υπαλλήλους του Ο.Τ.Ε., πλέον των τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 3371/2005. Οι ανωτέρω εξακόσιοι πενήντα υπάλληλοι του Ο.Τ.Ε. είχαν υποβάλει τότε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 74, αλλά αμφισβητήθηκε η δυνατότητα της υπαγωγής αυτής από το πρώην ΤΑΠΟΤΕ ως αντικείμενη στο γενικό κανονισμό προσωπικού του Ο.Τ.Ε. Με το παρόν άρθρο δίνεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής αυτοδίκαιης απόλυσης και αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του νόμου 3371/2005. Ρυθμίζονται και οι όροι της συνταξιοδότησής τους. Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή τους στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ το συνάδελφο, Βουλευτή Καβάλας και εισηγητή, κ. Χριστοφιλογιάννη.
Ο καλός συνάδελφος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Μιχάλης Κατρίνης, εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει το λόγο για 15 λεπτά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είστε πάντα μελιστάλακτος, ελπίζω να είστε και επιεικής λίγο με το χρόνο.
Χρόνια Πολλά, κύριοι συνάδελφοι.
Λέγεται συχνά ότι ακόμα και λίγες μέρες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική. Πραγματικά, από την ημέρα που συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο, μέχρι τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, μεσολάβησαν τόσα σημαντικά γεγονότα ώστε η συγκυρία, εκτός από ατυχής, να είναι ακόμα περισσότερο δυσμενής. Μεσολάβησε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανακοίνωση της Eurostat που επιβεβαίωσε όσα τραγικά υποψιαζόμασταν από καιρό, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει φθάσει από το 3,6% στο 5% και ίσως και στο 6% επί του Α.Ε.Π., ενώ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από 94%, στο 98%, καθιστώντας τη χώρα μας το πιο αδύναμο κρίκο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Μεσολάβησαν όμως και εξελίξεις στα ζητήματα των γαλάζιων σκανδάλων. Η μεν πρωτοφανής υπόθεση Βατοπεδίου, παρά τις συνεχείς και αγωνιώδεις προσπάθειες κουκουλώματος, καταδιώκει μέχρι την ύστατη ώρα την Κυβέρνηση. Η δε υπόθεση Παυλίδη αναδεικνύει την προφανή αδυναμία σας να κυβερνήσετε, αφού όλες σας οι προσπάθειες και η όποια δημιουργική διάθεση σας έχει απομείνει, εξαντλούνται στο πώς θα διασώσετε την οριακή σας δεδηλωμένη.
Τέλος, μεσολάβησε η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επί πλέον η ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφει την απογείωση της ανεργίας στο 9,4%, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το ποσοστό αυτό στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Σαν αντίδοτο, για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση ανακάλυψε και ανακοίνωσε πρόσφατα μία σειρά από πελατειακές, ρουσφετολογικές υποσχέσεις που ανασύρει κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Νέες γενιές συμβασιούχων, νέες στρατιές από ομήρους στα γαλάζια γραφεία είναι η μαγική λύση που πιστεύετε ότι θα σας σώσει. Γιατί, όταν οι άλλες χώρες αναμένουν με κάποια έστω αισιοδοξία την έξοδο από την κρίση, εσείς αντικρίζετε με τρόμο την έξοδό σας από την εξουσία. Όμως, η κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οικονομία, είναι σαφώς πιο σύνθετη απ’ ό,τι είναι σε θέση να κατανοήσει και σαφώς πιο δύσκολη απ’ ό,τι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.
Φθάσαμε στο σημείο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι διεθνείς αναλυτές να μιλούν για το ελληνικό ζήτημα. Διότι η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας δεν έχει άμεση σχέση με τη διεθνή κρίση. Είναι δημιούργημα της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του ελληνικού ζητήματος, η Κυβέρνησή σας, έχει εγκαταλείψει προ πολλού τα όπλα και παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις.

(XP)

(ML)
Θυμίζει τον απροετοίμαστο φοιτητή που την κρίσιμη ώρα των εξετάσεων προσπαθεί να βρει την απάντηση σε ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι δραματική. Ο δημόσιος δανεισμός γιγαντώνεται καθημερινά ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη. Η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών μειώνει δραστικά τα δημόσια έσοδα και νέοι άγριοι φόροι επί δικαίων και αδίκων επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καθοδικοί ενώ για πρώτη φορά θα είναι μηδενικοί το 2009. Αυτό σημαίνει στην πράξη συρρίκνωση εισοδημάτων, περαιτέρω στένωση της ζήτησης, απομείωση της παραγωγής, σημαίνει με δύο λέξεις απολύσεις και ανεργία. Σημαίνει μια αγορά εργασίας με όλο και λιγότερες δουλειές, με όλο και περισσότερη πίεση στους εργαζόμενους, μία αγορά που θυμίζει όπως θα έλεγε ο κύριος Πρωθυπουργός Κολοσσαίο.
Οι ασύδοτες απολύσεις, η ανεξέλεγκτη και συχνά κερδοσκοπική εφαρμογή της ελαστικής εργασίας ήρθαν εντελώς φυσιολογικά μετά το τελικό σύνθημα εφόδου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες κατάλυσης της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με πρόσχημα πάντα τη διεθνή κρίση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η αγορά εργασίας φυσικά θυμίζει ζούγκλα με αποκορύφωμα την τραγική και αδιανόητη ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλες κοινωνίες.
Σε όλα αυτά η κυβερνητική απάντηση είναι ο βαρύγδουπος τίτλος του σημερινού νομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Απασχόλησης και άλλες διατάξεις.» Όμως στην πραγματικότητα αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αποσπασματικό συνονθύλευμα ασχέτων και ασύνδετων διατάξεων και τροπολογιών χωρίς κεντρική ιδέα και φιλοσοφία, χωρίς αρχή, μέση και τέλος όπως όλες οι δημόσιες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η ίδρυση και λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κάθε άλλο παρά αποσπασματικά μπορεί να νοηθεί. Το Σώμα ιδρύθηκε το 1998 και στελεχώθηκε με επαρκές προσωπικό 350 υπαλλήλων ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο που συστάθηκαν και λειτούργησαν νέες ανεξάρτητες αρχές που διασφάλιζαν ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που σέβεται και εμπιστεύεται τους πολίτες του. Ήδη από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ακούγαμε μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και εξαγγελίες για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Σώματος. Μέχρι και την αναγωγή του σε επίπεδο γενικής γραμματείας ακούσαμε το 2005 κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε.
Ούτε αυτό έγινε, αλλά και ούτε ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση για το πώς θα επιτυγχάνεται καλύτερα αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα η συμβουλευτική, συμφιλιωτική και κατασταλτική του λειτουργία, γιατί το ΣΕΠΕ έχει αυτή την τριπλή αποστολή. Έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει. Είναι εκείνος ο ελεγκτικός μηχανισμός που καλείται να εφαρμόσει τη νομιμότητα στους χώρους εργασίας, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να εγγυηθει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας ενός κοινωνικού κράτους δικαίου.
Εξαγγέλλετε, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, πανηγυρικά και επικοινωνιακά την αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ και προχωράτε στην ίδρυση νέων τμημάτων. Όμως, αυτό που δεν μας αναφέρει η εισηγητική έκθεση, εκφράζεται με μία πολύ απλή απορία. Υπήρξε άραγε κάποια επιτροπή που να εκπόνησε συγκεκριμένη μελέτη γι’ αυτήν την αναδιοργάνωση όπως την αποκαλείτε; Υπήρξε κάποια μελέτη με επεξεργασμένα στοιχεία των περιφερειών της χώρας, τη συγκέντρωση τω επιχειρήσεων, τον αριθμό των εργαζομένων; Υπήρξε άραγε καταγραφή της συχνότητας των παραβάσεων, της συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων, ώστε να προκύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης των συγκεκριμένων τμημάτων;
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξε. Το μόνο που υπάρχει είναι η σκληρή πραγματικότητα ενός εργασιακού μεσαίωνα στη χώρα μας. Θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Για οκτώ χιλιάδες επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική, στο 40% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, με 51.000 εργαζόμενους αναλογούν μόνο 6 εν ενεργεία επιθεωρητές εργασίας. Σήμερα που συζητάμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, το Σώμα έχει σχεδόν 300 κενές οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να ελέγχονται κατά μέσο όρο μία στις δέκα επιχειρήσεις. Τα πέντε τελευταία χρόνια δε εισήλθαν στο Σώμα όλα και όλα 35 άτομα και αυτά επιλαχόντες διαγωνισμού που διεξήγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βέβαια αυτά τα πέντε χρόνια το δημόσιο φρόντισε να γεμίσει με νέες γενιές συμβασιούχων και με αγροφύλακες, δείχνοντας με σαφήνεια τις προτεραιότητές σας.
Και αν αναρωτιέστε τι γίνεται με την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, πρέπει να πληροφορηθείτε ότι εκεί τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κάθε τρεις μέρες υπάρχει ένας νεκρός από εργατικό ατύχημα, ενώ κάθε 14 λεπτά της ώρας εκδηλώνεται εργατικό ατύχημα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αφήνει αναπηρίες εργαζομένων. Το 67%, 2 στους 3 των ερωτηθέντων σε έρευνα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας δηλώνει ότι στο χώρο εργασίας δεν λειτουργεί επιτροπή για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας. Αποθαρρυντικά βεβαίως είναι και τα στοιχεία στο δημόσιο τομέα σε τομείς ευαίσθητους, όπως ο τομέας της αποκομιδής απορριμμάτων και ο νοσηλευτικός κλάδος.
Άρα, είναι φυσιολογικό δεκάδες εργατικά ατυχήματα να καταγράφονται καθημερινά σε όλους τους νομούς της χώρας. Επιπλέον αυτά τα εργατικά ατυχήματα δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια. Η δε καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών καθυστερεί ενώ και η σχετική τροπολογία που φέρνετε προς ψήφιση, απλά διασκεδάζει τις εντυπώσεις για τη δραματική καθυστέρηση στην επικαιροποίηση των επαγγελματικών ασθενειών η οποία εκκρεμεί επί της διακυβέρνησής σας.
Έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας και γιατρός στους χώρους εργασίας, ότι δεν τηρείται ατομικός ιατρικός φάκελος, ότι υπάρχουν ατομικά βιβλιάρια υγείας για όλους τους εργαζόμενους. Πού είναι λοιπόν, αναρωτιέται κανείς τα πέντε τελευταία χρόνια το ΣΕΠΕ; Και τι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άραγε μετά από τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου; Φοβάμαι ακριβώς, ό,τι και πριν. Και είναι δε τέτοια η προχειρότητα αυτού του νομοσχεδίου που δεν μπήκατε στον κόπο, κυρία Υπουργέ, να μελετήσετε καν τι πρωτοβουλίες λαμβάνουν τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Στο νομοσχέδιο που συζητάμε προβλέπονται ρυθμίσεις για τους γιατρούς εργασίας οι οποίες αναιρούνται από υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα με τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής. Και παρά την εμφανή αμηχανία της κυρίας Υπουργού στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, παρά τη δέσμευση της κυρίας Υφυπουργού για ουσιαστική τροποποίηση του άρθρου μέχρι να συζητηθεί στην ολομέλεια, παρά την πρωτοφανή σε σκληρότητα από την ελληνική εταιρεία ιατρικής εργασίας που αναδεικνύει την αναξιοπιστία και της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, τίποτα δεν βλέπουμε, καμία αλλαγή.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: Ότι η αγορά εργασίας είναι εντελώς άναρχη, ασύδοτη, ανεξέλεγκτη, διότι σαν να μην έφθανε η κρίση, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι εντελώς υπό διάλυση. Οι εσωτερικές μετακινήσεις και η ανακατανομή των κλάδων μάλλον μπαλώματα μπορούν να χαρακτηρισθούν παρά αναδιοργάνωση. Αν δεν γίνουν προσλήψεις με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα, τότε δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης. Αν δεν γίνουν μελέτες, όπως ορίζουν οι βασικές αρχές λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών, τότε δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της χωρικής ανεπάρκειας. Και βεβαίως αν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις στη δομή του Σώματος ώστε να γίνει ενιαίο, ισχυρό οργανικό σύνολο, δεν λύνεται το πρόβλημα της οργάνωσης.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται όραμα, προγραμματισμός και πολιτική βούληση, στοιχεία που εσείς δεν διαθέτετε. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι πελατειακές σας σχέσεις και η επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας, για να δείξετε ότι δήθεν αγωνιάτε για τα προβλήματα και επιδιώκετε τη λύση τους. Βεβαίως την ίδια πελατειακή φιλοσοφία και πρακτική υιοθετείτε και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Αφού απαξιώσατε πλήρως τα πέντε τελευταία χρόνια το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού, παραβιάζοντας μάλιστα τη σχετική νομοθεσία, αφού κάνατε το 50% του υποχρεωτικού ποσοστού του κατασκευαστικού τομέα μόλις 6%. Αντί, λοιπόν, ο Οργανισμός σήμερα να κατασκευάζει κατοικίες, επιδοτεί το ενοίκιο, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει την απόκτηση κατοικίας, ή αγοράζει κατοικίες από εργολάβους με ποσό έως και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν ο ίδιος ο Οργανισμός μπορεί να αναλάβει αυτή την υποχρέωση με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Και ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει εδώ και καιρό αυτές τις επισημάνσεις και ενώ αυτό αναφέρθηκε στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής πριν αλέκτορα φωνήσαι, ξεπεράσατε τον ίδιο σας τον εαυτό. Πληροφορούμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης για αγορές χιλιάδων διαμερισμάτων από τον ΟΕΚ και απορούμε με τι πόρους αλλά και με ποια λογική θα το επιχειρήσετε. Μ' αυτό τον τρόπο μετατρέπετε τον ΟΕΚ σε μεσίτη που χρεώνεται το στοκ των εργολάβων, προσδοκώντας, άκουσον, άκουσον την πτώση των τιμών. Αποτέλεσμα της στεγαστικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο μάλιστα θριαμβολογεί η σχετική αιτιολογική έκθεση είναι η επιβάρυνση του Οργανισμού με υψηλά επιτόκια αφού παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο ιδιώτες να επιτυγχάνουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που επιτυγχάνει ο Οργανισμός.
(XA)

(XP)
Εκτός από τον ΟΕΕΚ, το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει αποσπασματικά και εντελώς γραφειοκρατικά ζητήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ο οποίος δοκιμάζεται σήμερα από συσσωρευμένα χρέη προς το ΙΚΑ.
Ρυθμίζονται επίσης με το νομοσχέδιο αυτό και ζητήματα επιδομάτων υπαλλήλων. Είναι σαφές ότι συμφωνούμε στη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων των υπαλλήλων τόσο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας όσο και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, όπως επίσης και στην μισθολογική εναρμόνιση των υπαλλήλων του Υπουργείου Απασχόλησης και του ΣΕΠΕ καθώς και στην μισθολογική εξέλιξη των γιατρών του ΣΕΠΕ, κάτι το οποίο κυρία Υπουργέ, το είχαμε προτείνει ως τροπολογία και το υιοθετήσατε.
Δεν μπορούμε όμως να μην παρατηρήσουμε την πλήρη ανακολουθία και την αποσπασματικότητα στην επιδοματική σας πολιτική. Για τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία αλήθεια υπάρχει κάποια πρόβλεψη; Την ίδια ώρα που διατυμπανίζετε ότι προωθείτε το ενιαίο μισθολόγιο, την ίδια ώρα συνεχίζετε μία κατακερματισμένη επιδοματική πολιτική χωρίς ενιαίους όρους και κανόνες.
Αναφέρθηκα πριν στην πελατειακή λογική της Νέας Δημοκρατίας και δυστυχώς το νομοσχέδιο αυτό μου δίνει την αφορμή να αναφερθώ στη χειρότερη, στην απεχθέστερη μορφή της. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το εμπόριο ελπίδας στο οποίο έχει διαπρέψει αυτή η Κυβέρνηση; Εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά, κομματικοί όμηροι ελπίζουν σε μία θέση σε ένα πρόγραμμα STAGE με την προσδοκία ότι θα τους βγάλει από τη μιζέρια και –γιατί όχι;- θα τους οδηγήσει και σε μία μόνιμη θέση στο δημόσιο, όπως εσείς πολύ πρόσφατα εξαγγείλατε και βέβαια στη συνέχεια ανακαλέσατε.
Μετά τα τριχίλιαρα της Ηλείας τα οποία ζητάτε ατάκτως σήμερα, ακολουθούν τα χιλιάρικα των ανέργων που δείχνουν σε όλο τους το μεγαλείο τη μικρότητα της δεξιάς αντίληψης, την απαράδεκτη ψηφοθηρική σας νοοτροπία. Αποκορύφωμα αυτής της νοοτροπίας αποτελεί στο νομοσχέδιο αυτό η πρωτοφανής προσπάθεια διαχείρισης των πόρων του ΛΑΕΚ και των υπόλοιπων πόρων του ΟΑΕΔ, που φροντίσατε να προσθέσετε με την τελευταία τροπολογία, τους οποίους βαφτίζετε γενικά και αδιακρίτως κοινωνικούς πόρους με στόχο να συνεχίσετε τις ανεξέλεγκτες επιδοματικές παροχές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, τότε πουλάει την ελπίδα. Το κράτος αντιμετωπίζεται ως λάφυρο. Το δημόσιο συμφέρον μετατρέπεται σε κομματικό συμφέρον και εσείς ουσιαστικά πολιτεύεστε σαν λαθρέμποροι αυτής της ελπίδας. Πουλάτε κάτι που δεν σας ανήκει, την ελπίδα, στην προσπάθειά σας να κερδίσετε κάτι που δεν σας αξίζει, την εξουσία.
Την ίδια στιγμή που προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε μικροκομματικά την ανεργία, τη φτώχεια και την εργασιακή ανασφάλεια, εντάσσετε στο ειδικό καθεστώς επιδότησης της ανεργίας περιπτωσιολογικά και χωρίς ενιαίο πλαίσιο κανόνων και στήριξης κλάδους και περιοχές που φθίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλείνουν, όπως οι περιπτώσεις που ρυθμίζετε στα άρθρα 32 και 33 και αφορούν στα συνεταιριστικά λιπάσματα και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς και στην τροπολογία για την κρεατοβιομηχανία ΘΡΑΚΗ Α.Ε..
Όσον αφορά την τροπολογία που μετατράπηκε σε άρθρο για τον Ο.Τ.Ε, επιμένετε στην εθελουσία έξοδο η οποία γίνεται με αμιγώς ταμειακή λογική και δεν εξυπηρετεί κανένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο. Την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και των Γερμανών, ο κ. Βουρλούμης οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση μεγάλο αριθμό εργαζομένων, την ίδια στιγμή αυξάνει κατά 10% κατά εκτιμήσεις τον αριθμό των ευκαιριακά απασχολούμενων.
Οι τροπολογίες δεν έχουν τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με μία άλλη προεκλογική ρύθμιση χαρίζετε χρέη οφειλετών του ΙΚΑ κλείνοντας το μάτι σε όσους συνεχίζουν και δεν καταβάλλουν και αποστερώντας από το ίδρυμα πόρους που ο νόμος επιβάλλει να του αποδοθούν. Μονιμοποιείτε και νομιμοποιείτε την εισφοροδιαφυγή όταν αυτή, όπως και η φοροδιαφυγή, είναι μείζονα προβλήματα τα οποία γιγαντώθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια. Και αυτό το κάνετε στην αγωνιώδη προσπάθειά σας να μαζέψετε χρήματα ισοπεδώνοντας κάθε έννοια και αρχή κράτους δικαίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό επί της αρχής γιατί οι δικές μας αρχές, πολύ απλά, είναι εντελώς διαφορετικές. Στη συζήτηση επί των άρθρων θα εξειδικεύσουμε τόσο τους λόγους διαφωνίας μας καθώς και τα σημεία στα οποία συμφωνούμε και αφορούν κυρίως οικονομικά ζητήματα εργαζομένων καθώς και στήριξη εργαζομένων προβληματικών επιχειρήσεων.
Η δική σας πίστη στις αόρατες δυνάμεις της αγοράς είναι η δική μας πεποίθηση στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Οι δικές σας πρακτικές έρχονται από το παρελθόν όπου και σύντομα θα ξαναγυρίσουν. Το δικό μας σχέδιο της επόμενης ημέρας θα απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας, θα πολλαπλασιάσει τους πόρους της με τη δυναμική της σύγχρονης πράσινης ανάπτυξης, θα θέσει τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Η δική σας νεοφιλελεύθερη πολιτική βασίζεται στη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ, ότι το πράγμα που λέγεται κοινωνία δεν υπάρχει. Η δική μας προοδευτική αντίληψη θα οικοδομήσει μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί για την κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει και που μπορεί να υπάρχει με βάση τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της αξιοπρέπειας, με βάση τις αρχές της ίδιας της δημοκρατίας, ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου.
Με βάση αυτές τις αρχές, κύριε Πρόεδρε, θα δράσουμε υπεύθυνα και οργανωμένα προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την υπέρτατη αξία, την ανθρώπινη αξία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον συνάδελφο κ. Κατρίνη.
Το λόγο έχει από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Αντώνιος Σκυλλάκος για δώδεκα λεπτά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και αφορά κάποιες μικρορυθμίσεις που αποτελούν μπαλώματα. Στηρίζεται πράγματι στην προηγούμενη νομοθεσία. Γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο ένθερμα καταπολεμά αυτό το νομοσχέδιο, ενώ είχε όλον τον χρόνο όταν ήταν Κυβέρνηση να αλλάξει την κατάσταση και στην υγιεινή και ασφάλεια και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στην Εργατική Εστία και στον ΛΑΕΚ κ.λπ..
Και επειδή εδώ σε κάθε περίπτωση επανέρχονται ζητήματα πώς αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα την οικονομική κρίση, εγώ προσπαθώ να καταλάβω που βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν την καταλαβαίνω. Και σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο Ελλάδας δεν την καταλαβαίνω. Και τα δύο κόμματα και τα δύο πολιτικά ρεύματα στην Ευρώπη λένε να ενισχυθούν οι τράπεζες και μέσω των τραπεζών η πραγματική οικονομία, ανεξάρτητα εάν οι τράπεζες καθυστερούν τη διοχέτευση ρευστού χρήματος στην πραγματική οικονομία. Θα πάει στην πραγματική οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς. Σε αυτή την άποψη συγκλίνουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και όχι μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός προς αυτή την κατεύθυνση είναι.
Εμείς λέμε να πληρώσει η πλουτοκρατία. Όποιος διαφωνεί, λοιπόν, με την πολιτική ενίσχυση των τραπεζών, των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, θα έπρεπε να πει ότι πρέπει να φορολογήσουμε τα κέρδη, ότι πρέπει να φορολογήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο. Περιμέναμε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μας πει ότι πρέπει να το φορολογήσουμε. Άρα, λοιπόν, είναι εύκολο να είσαι Αξιωματική Αντιπολίτευση και να κάνεις μια αγωνιώδη προσπάθεια για να διαφοροποιηθείς.
Εμείς πολεμάμε την πολιτική είτε εκπορεύεται από την Κυβέρνηση είτε εκπορεύεται από άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αυτό για το γενικό ζήτημα γιατί έρχεται και επανέρχεται.
Τώρα έρχομαι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στους τομείς αυτούς, πρέπει να προσληφθεί πολύ προσωπικό, πρέπει να υπάρξουν υποδομές, πρέπει οι εργοδότες να πληρώσουν εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο, πρέπει να μην αλλάξει η κατάσταση αλλά να επεκταθούν τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μη μειωθούν, εκτός ίσως κάποιων εξαιρέσεων και να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας για όλους τους τομείς που μιλάμε, είτε λέγονται γιατροί εργασίας είτε λέγονται τεχνικοί, με οποιαδήποτε μορφή μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας σε όλα αυτά που αφορούν το νομοσχέδιο.
Όμως, η βάση που είχε δημιουργηθεί επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το σημερινό νομοσχέδιο κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Απλώς μια διαχείριση. Ουσιαστικά δεν αυξάνει το προσωπικό αλλά αλλάζουν οι οργανικές θέσεις. Με το ίδιο προσωπικό και με εσωτερικές αλλαγές προσπαθεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Κριτήριο για εμάς για να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο δεν είναι αν κάποιες διατάξεις είναι λίγο καλύτερες από τις προηγούμενες.
(MB)



(XA)
Κριτήριο για μας είναι εάν οι διατάξεις που έρχονται ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σήμερα. Τώρα, το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα είναι το εύκολο επιχείρημα. Το ακούμε επί χρόνια. Και όταν βρεθούν οι επιχειρηματίες σε δύσκολη θέση χρήματα βρίσκονται, όπως φάνηκε με το ξεκίνημα της κρίσης.
Έρχομαι τώρα πιο συγκεκριμένα στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας. Για μας αποτελεί προτεραιότητα το θέμα αυτό. Με την εξασφάλιση πραγματικών, ουσιαστικών όρων υγιεινής και ασφάλειας θα έχουμε μείωση των θανάτων, μείωση γενικά των ατυχημάτων που οδηγούν σε τραυματισμούς και σε επαγγελματικές ασθένειες.
Όλα αυτά βέβαια συνδέονται και με άλλα ζητήματα. Η υγιεινή και η ασφάλεια εξαρτώνται και από την εντατικοποίηση της εργασίας. Όταν ο άνεργος πιάσει δουλειά νιώθει ανασφάλεια ότι μπορεί να τον διώξουν. Έτσι εύκολα υποκύπτει και προσπαθεί να βγάλει περισσότερη δουλειά για να είναι αρεστός στον εργοδότη. Αυτό δημιουργεί άμεσα κινδύνους και για την υγεία και για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα έπρεπε να τους λάβουμε υπόψη. Από το 2000 μέχρι το 2008, δηλαδή οκτώ χρόνια, από τα οποία τα μισά κυβερνούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα μισά η Νέα Δημοκρατία, έχουμε χίλιους διακόσιους είκοσι έναν νεκρούς από εργατικά ατυχήματα. Κάθε χρόνο είναι από εκατόν είκοσι εφτά το μίνιμουμ μέχρι εκατόν σαράντα πέντε το μάξιμουμ, γιατί δεν υπάρχει εξασφάλιση τέτοια που θα έπρεπε, με μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια. Ενώ οι οργανικές θέσεις των Τεχνικών και των Υγειονομικών Επιθεωρητών είναι τετρακόσιες δεκαεπτά έχουν καλυφθεί μόνο οι τριακόσιες είκοσι. Παραδείγματος χάρη, στην Αθήνα είναι μόνο τριάντα επιθεωρητές, οι οποίοι κινούνται και κάνουν τους ελέγχους ανά δυάδα, δηλαδή ουσιαστικά είναι δεκαπέντε συνεργεία, και αυτοί πρέπει να εξετάσουν, να παρακολουθήσουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας σε χίλιες επιχειρήσεις με πάνω από πενήντα εργαζόμενους και σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή αν διαιρέσουμε το σύνολο των επιθεωρητών υγείας ή των Τεχνικών Επιθεωρητών στην Ελλάδα με τις επιχειρήσεις πέφτουν σε κάθε ζεύγος επιθεωρητών τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις. Αν είναι δυνατόν να γίνει έλεγχος με τέτοιο προσωπικό! Κι εδώ πέρα η απάντηση της Κυβέρνησης είναι να αυξηθούν κάποιοι επιθεωρητές, από είκοσι να γίνουν είκοσι οκτώ και να κάνουμε μία εσωτερική ανακατανομή οργανικών θέσεων. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Και έτσι ο έλεγχος γίνεται πολλές φορές τυπικός, είναι τυπικός.
Δεύτερο θέμα: Αφορά την ίδρυση καινούργιων Διευθύνσεων ή Τμημάτων Κοινωνικής Επιθεώρησης. Εντάξει, γίνονται κάποια βήματα όσον αφορά την Κοινωνική Επιθεώρηση αλλά στην Τεχνική Επιθεώρηση δεν γίνεται ουσιαστικά κανένα βήμα. Παραμένει το ίδιο δυναμικό. Στη βάση, στα ΚΕΠΕΚ δηλαδή, δεν θα έχουμε περισσότερους επιθεωρητές. Και το ερώτημα είναι: τι μπορούν να κάνουν τόσοι λίγοι επιθεωρητές και μάλιστα και οι γιατροί τι μπορούν να κάνουν; Και το λέω αυτό για τους γιατρούς διότι πέρα από τους επιθεωρητές που είναι στα ΚΕΠΕΚ, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και υπεύθυνος για την υγιεινή και την ασφάλεια που ορίζει ο εργοδότης, όπως υπάρχει και γιατρός εργασίας που ορίζει ο εργοδότης. Κριτήριο λοιπόν για το αν κάνει τη δουλειά του σωστά είναι το αν εκτελεί τις εντολές του εργοδότη. Αυτός είναι ο έλεγχος και του γιατρού εργασίας και αυτού που έχει αναλάβει από την πλευρά της επιχείρησης την εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να βγάλει πορίσματα σε βάρος της εργοδοσίας, γιατί από την εργοδοσία εξαρτάται. Από αυτήν πληρώνεται. Είναι μερικοί που τα καταφέρνουν, που το παλεύουν, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνολο. Το σύνολο προσαρμόζεται στο να ικανοποιεί την εργοδοσία. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε υπέρ ενός κρατικού τομέα. Πρέπει να είναι υπάλληλοι του Δημοσίου αυτοί που κάνουν τους ελέγχους αυτούς. Βλέπω ότι συμφωνούν Βουλευτές όλων των κομμάτων σ’ αυτή την κατεύθυνση, αλλά βήματα δεν γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Πληρώνει ο εργοδότης.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Ναι, είναι ποιος θα πληρώσει. Ναι, αλλά σκοτώνεται κόσμος, παθαίνουν ατυχήματα και αυτά τα ατυχήματα που γνωρίζουμε, όπως και οι επαγγελματικές ασθένειες, είναι πολύ λίγα σε σχέση με την πραγματικότητα, γιατί δεν καταγράφονται, υπάρχουν ελλιπή στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία. Τους δίνει μια αποζημίωση, τους πηγαίνει στο νοσοκομείο. Δεν φαίνονται πουθενά, ούτε οι εφημερίδες γράφουν τίποτα. Ξέρετε πώς γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Το άλλο που θέλω να πω είναι το εξής. Με την αύξηση των ποινών, των τιμωριών σε ευρώ, από 30.000 σε 60.000 ευρώ, δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση, διότι ταυτόχρονα μειώνεται η κατώτερη ποινή από 1.000 ευρώ σε 500. Και αν κοιτάξουμε τι ποινές επιβάλλονται θα διαπιστώσουμε ότι συνήθως επιβάλλονταν ποινές των 1.000 ευρώ. Τώρα θα επιβάλλονται ποινές των 500 ευρώ. Πληρώνει το 20% μονάχα ο εργοδότης και για το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει στα δικαστήρια και πολύ συχνά κερδίζει την υπόθεση στα δικαστήρια. Άρα λοιπόν δεν είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος με την αύξηση των ορίων από 30.000 σε 60.000 ευρώ.
Έρχομαι τώρα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Γίνονται κάποιες ρυθμίσεις για το πώς θα πληρώνεται η τελευταία δόση, αν θα πληρώνεται πριν, κατά την παράδοση κ.λπ.. Δεν είμαστε αντίθετοι μ’ αυτή την ρύθμιση, όμως το κεντρικό ζήτημα για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι αν θα έχει κατασκευαστικό ρόλο, δηλαδή αν κυρίως θα κατασκευάζει φθηνές κατοικίες από την αρχή. Είναι ψευδές ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα. Μπορεί να βρεθούν οικόπεδα. Απλώς ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας σπρώχνει με τον τρόπο του -και από πίσω βρίσκονται οι κυβερνήσεις- να πάνε να αγοράσουν κατοικία από τους εργολάβους, μέσα από πολυκατοικίες. Δηλαδή ουσιαστικά γίνονται ατζέντηδες και βοηθούν τις τράπεζες να δανείσουν με την εγγύηση του Οργανικού Εργατικής Κατοικίας. Ο κύριος ρόλος της Εργατικής Εστίας είναι η χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τέτοιοι ρόλο δεν αποκτά και έχουμε διαφωνία και για το επίπεδο και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την πλευρά της Εργατικής Εστίας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και για τον ΟΕΚ και για τον ΟΑΕΔ και για τον ΛΑΕΚ υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της εργοδοσίας κι υπάρχει και η πλευρά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, όπως λέμε εμείς, που θέλουν πλήρη αυτονόμηση του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ κ.λπ., ουσιαστικά να λυμαίνονται και να αποφασίζουν αυτοί το τι θα γίνεται μ’ αυτούς τους Οργανισμούς. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν κρατικοί, να ενισχυθούν και να παίζουν σωστά το ρόλο τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτών είναι χρήματα των εργαζομένων και όπου υπάρχει εισφορά του εργοδότη ουσιαστικά είναι από την εργατική δύναμη, που ένα κομμάτι παρακράτησε ο εργοδότης και το δίνει σαν εισφορά. Ασκείται δηλαδή από τις κυβερνήσεις με ξένα κόλλυβα πολιτική φιλοκοινωνική, σε ορισμένες περιπτώσεις, μ’ αυτούς τους Οργανισμούς.
Τελειώνω με μια παρατήρηση που αφορά και την Περιφέρειά μου, αναφορικά με τις προτάσεις των εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης και στο άλλο, το δεύτερο εργοστάσιο στην Ξάνθη, αν δεν κάνω λάθος, που έκλεισε. Δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους η ρύθμιση η οποία μπήκε. Η ρύθμιση αυτή μπήκε με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Επαναλαμβάνω ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα και να λυθεί το πρόβλημα αυτών των εργαζομένων, που δεν έχουν καμία ευθύνη για το ότι έκλεισαν τα εργοστάσια -ήταν απόφαση των κυβερνήσεων που έκλεισαν τα εργοστάσια- και να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων σ’ αυτά τα εργοστάσια.
Για τα υπόλοιπα, επειδή δεν έχω χρόνο, θα τα πούμε επί των άρθρων. Εμείς καταψηφίζουμε φυσικά επί της αρχής το νομοσχέδιο.
(DP)

(1MB)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σκυλλάκο.
Ο συνάδελφος κ. Αθανάσιος Λεβέντης Ειδικός Αγορητής από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Αφορά δύο μεγάλους τομείς στους οποίους όπως και να το κάνουμε στη χώρα μας, είμαστε πάρα πολύ πίσω. Ο ένας αφορά τους επιθεωρητές εργασίας, τους ελεγκτές και ο άλλος αφορά τους γιατρούς εργασίας που επιθεωρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Μένουν οι επαγγελματικές ασθένειες, μένουν τα εργατικά ατυχήματα να μπουν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Αυτά που γίνονται στη χώρα μας είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που οφείλαμε να κάνουμε ή αυτά που γίνονται σε άλλες χώρες. Μας είπε εδώ ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ότι το νομοσχέδιο αυτό βρίθει ευεργετικών διατάξεων για τους εργαζομένους. Και για να το διαψεύσει η κυρία Υπουργός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε και είπε ότι εμείς δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουμε τους επιχειρηματίες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ναι μεν μπορεί να λέμε κάποια πράγματα εδώ –λίγα, πολύ λίγα- πλην όμως μην ανησυχείτε, μην φοβάστε δεν πρόκειται να συμβεί και τίποτε.
Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχα κάνει μία ερώτηση το 2008 για την υπολειτουργία του ΣΕΠΕ και απάντησε το Υπουργείο Απασχόλησης ότι μέσα στο 2007 έγιναν τριάντα πέντε χιλιάδες και έλεγχοι και επεβλήθησαν πέντε χιλιάδες διακόσια πρόστιμα. Δεν ξέρω ποιο ήταν ακριβώς το ποσό. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χίλιες οκτακόσιες εβδομήντα πέντε θέσεις ανασφάλιστων εργαζομένων. Σε έναν ολόκληρο χρόνο, σε όλη τη χώρα, ανακαλύφθηκαν χίλιοι οκτακόσιοι εβδομήντα πέντε μόνο ανασφάλιστοι τη στιγμή που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και ημεδαποί και αλλοδαποί ακόμα περισσότερο. Επομένως, μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτά που γίνονται είναι πάρα πολύ λίγα.
Τον επιθεωρητή εργασίας ασφαλώς τον φοβούνται οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες. Αλλά κάθε πότε εμφανίζεται; Σπάνια εμφανίζεται, πολύ λίγα κάνει και αν θέλετε πολλές φορές υπάρχουν και σικέ επισκέψεις και δυστυχώς είναι αυτή η πραγματικότητα που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις και βέβαια τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι υποτυπώδη. Αναφέρθηκε και ο κ. Σκυλλάκος προηγουμένως ότι μπορεί να επιβληθεί ένα πρόστιμο χιλίων ευρώ, τώρα θα γίνει πεντακοσίων και από τις πεντακόσιες θα πληρώσει το 20% ο εργοδότης. Αν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι με αυτό πρόκειται να τρομάξουν οι εργοδότες, κάνουμε μεγάλο λάθος ώστε να πάρουν μέτρα προστασίας.
Να σας πω και ένα άλλο συγκεκριμένα που το ανέφερα, κυρία Υπουργέ και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο. Ανάμεσα στα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται κάθε μέρα πόσοι είναι αυτοί που τιμωρούνται; Έχω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην PETROLA του ομίλου Λάτση το 1992 έγινε ένα φοβερό ατύχημα και κάηκαν ζωντανοί δεκαπέντε άνθρωποι. Δεν τιμωρήθηκε κανένας απολύτως. Κανένας δεν βρέθηκε υπεύθυνος παρά το ότι είχε γίνει –υποτίθεται- και έλεγχος. Εμφάνισαν χαρτιά πριν από λίγες μέρες όπου όλες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου ήταν τέλειες και είχαν πάρει και σχετικό πιστοποιητικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και έτσι αν δεν πάρουμε ριζικά μέτρα δεν πρόκειται να διορθωθούν τα πράγματα.
Όσον δε αφορά τα εργατικά ατυχήματα, πρέπει να πω ότι αυτά που αναφέρετε εκατόν είκοσι πέντε, εκατόν τριάντα, εκατόν πενήντα νεκροί κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότεροι γιατί αυτοί είναι εκείνοι που σκοτώνονται επί τόπου. Οι άλλοι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, στις μονάδες ή αργότερα εξαιτίας αυτών των ατυχημάτων είναι πολλαπλάσιοι και δυστυχώς δεν υπολογίζονται στους αριθμούς αυτούς ώστε να πάρουν και τα αντίστοιχα μέτρα.
Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα ακολουθούν τη γενικότερη πορεία απορρύθμισης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και οι κυβερνητικές κατευθύνσεις είναι τέτοιες ώστε οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα να υπηρετήσουν και αυτά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ανταγωνισμού.
Παράλληλα, επικαλούμενες την παγκόσμια οικονομική κρίση η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν για άλλη μια φορά από τα μόνιμα υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν τα σπασμένα με την αύξηση της ανεργίας, με τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, με το νέο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και με τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων όπως έχει γίνει με πάμπολλους νόμους που έχει φέρει το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε φέρει πολλούς τέτοιους σχετικούς νόμους.
Την ίδια ώρα η εργοδοσία χρησιμοποιώντας και αυτή ως πρόσχημα την οικονομική κρίση προωθεί εκβιαστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, υποβαθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τους μισθούς και επιχειρεί εν γένει μία νέα επίθεση σε βάρος της μισθωτής εργασίας. Μαζικές απολύσεις κύρια στους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.
Ήδη από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει αύξηση των ανέργων το Δεκέμβριο του 2008 κατά εξήντα επτά χιλιάδες και οι αριθμοί από τότε συνεχώς μεγαλώνουν. Έχουμε απανωτές απολύσεις εγκύων γυναικών πριν αρχίσει να τις καλύπτει η εκ του νόμου προστασία λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Έχουμε μειώσεις μισθών μέχρι και 50% με τον εκβιασμό της απόλυσης όσων εργαζόμενων το ανεχθούν, όπως αυτό συνέβη με δύο χιλιάδες εργαζόμενους στις εκθέσεις αυτοκινήτων. Έχουμε ανάθεση έργων από επιχειρήσεις παραδείγματος χάρη από τα ΕΛΠΕ μέσω εργολάβου σε υπεργολάβους που φέρνουν εργαζόμενους από άλλες φτωχότερες χώρες και τους δίνουν τους πολύ χαμηλότερους μισθούς που ισχύουν εκεί. Μείωση των ωρών ή των ημερών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών με την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση άρνησης. Προσλήψεις με ωρομίσθιο αντί για μισθό ή με ημερομίσθιο για να μη δικαιούνται οι εργαζόμενοι αποζημιώσεις και επιδόματα άδειας. Κατάργηση της Κυριακής αργίας που με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη στήριξη των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επιδιώχθηκε να εφαρμοστεί πιλοτικά στις 28.12.2008 αλλά συνάντησε τη δυναμική αντίδραση των συνδικάτων των εργαζομένων και ασφαλώς και του κόμματός μας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατάχρηση της εφαρμογής του ν.3198/95 σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις με την επίκληση της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητάς τους μπορούν να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους μέχρι τρεις μήνες το χρόνο και να τους δίνουν γι’ αυτό το διάστημα μόνο το 50% του μισθού τους. Επίσης, έχουμε χορήγηση στους εργαζόμενους χωρίς αυτοί να το ζητήσουν, αδειών χωρίς αποδοχές.
Βασικός συντελεστής σε αυτήν την αυθαιρεσία τείνει να γίνει η υποβάθμιση και υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, των επιθεωρήσεων εργασίας, των Κέντρων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), του Ι.Κ.Α. και του ΟΑΕΔ. Ο μικρός αριθμός επιθεωρητών εργασίας, τετρακόσιοι επιθεωρητές για περίπου εννιακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις, η μη στελέχωση των ΚΕΠΕΚ με το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικοί γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας, οι περιορισμένοι έλεγχοι, οι περιορισμένες αρμοδιότητές τους, οι μικρές σχετικά ποινές και οι κυρώσεις, το γεγονός ότι λειτουργούν μόλις τα τέσσερα από τα δεκατρία ελεγκτικά κέντρα του Ι.Κ.Α., η έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας και συντονισμού των μηχανισμών ελέγχου, η ανασφάλεια και ο φόβος των εργαζομένων να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία προσφυγής στη δικαιοσύνη, όλα αυτά έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αυτό το απελπιστικό σημείο που βρίσκονται σήμερα οι θέσεις των εργαζομένων.
Σημειωτέον ότι ο ΣΕΠΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει ωράρια και καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και έκτακτων αποδοχών για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες του δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Μόνο για τους εργαζόμενους σε σχέση ιδιωτικού δικαίου παρεμβαίνει.
Πρέπει εδώ να πούμε ότι στη Δυτική Αττική υπάρχουν έξι επιθεωρητές αντί των πενήντα που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν για οκτώ χιλιάδες επιχειρήσεις. Επίσης, οι συνθήκες εργασίας για μια σειρά εργαζομένους είναι τραγικές ιδιαίτερα γι’ αυτούς όπως είναι οι καθαρίστριες εδώ αναφέρθηκε η Κούνεβα.
(LM)

(DP)
Κύριε συνάδελφε του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ασφαλώς είναι ένα τραγικό γεγονός, απαράδεκτο και βέβαια αυτά τα συνεργεία καθαριότητος εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζομένους, μέχρι τραγικού σημείου. Πότε ξεκίνησαν, όμως, αυτά; Ξεκίνησαν επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ τα καθιέρωσε. Αυτό έφερε στα νοσοκομεία αυτά τα συνεργεία, τα οποία δουλεύουν δύο ώρες στο ένα νοσοκομείο, δύο ώρες στο άλλο, μια ώρα παρακάτω, μέχρις εξαντλήσεως, μέχρις απελπισίας των εργαζομένων οι οποίοι παίρνουν πολύ χαμηλότερους μισθούς, δουλεύουν στις χειρότερες εργασίες, δεν έχουν ασφάλιση και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να απολυθούν και δεν τολμούν να μιλήσουν. Και το παράδειγμα της Κούνεβα είναι χαρακτηριστικό, «μη μιλάτε, γιατί υπάρχουν και χειρότερα».
Οι επιπτώσεις, λοιπόν, είναι η απόλυτη και πλήρης υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συμβολή στη συμπίεση και διαιώνιση των πρακτικών διατήρησης του χαμηλού εργασιακού κόστους, η συγκράτηση και η συμπίεση των διεκδικήσεων και δικαιωμάτων, η καταρράκωση των θεσμών, ο εθισμός στην παρανομία με θύματα τους εργαζόμενους.
Εμείς θεωρούμε ότι απαιτείται αποτελεσματική καταπολέμηση της αυθαιρεσίας που ακολουθεί μεγάλη μερίδα των εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένου και του κράτους-εργοδότη -αν θέλετε, πρώτο και κύριο είναι αυτό το κράτος- εργοδότης που δεν συμμορφώνεται- και η συμμόρφωσή του στις εκ του νόμου υποχρεώσεις, με τη λήψη μέτρων στο όλο φάσμα των παραμέτρων που ενισχύουν τις παράνομες πρακτικές.
Δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο τώρα εδώ και στο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που βέβαια μεταφέρονται συνεχώς στις καλένδες και ακόμα και αυτά τα λίγα επαγγέλματα που είχαν υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά τώρα κινδυνεύουν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Ένα από τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι το επάγγελμα των υγειονομικών, οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες, οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία, οι τραυματιοφορείς, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν υπαχθεί σε αυτά.
Η λειτουργία λοιπόν του ΣΕΠΕ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για το οποίο συζητούμε σήμερα, προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις εργασίας και έχει ως βασικό του στόχο και σκοπό την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες και την εκμετάλλευση των εργοδοτών.
Το ΣΕΠΕ, μολονότι αναφέρεται ως θεσμός, αποτελεί Σώμα, δηλαδή ένα ενιαίο οργανικό σύνολο στη δράση και ανεξάρτητο στη λειτουργία του θεσμό, χωρίς κομματικοκυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως ορίζεται αυτό αρχικά στη 81η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας. Είναι δε γνωστό ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να λειτουργήσει με αυτή του τη μορφή. ΄
Η τελευταία θεσμοθέτηση του ΣΕΠΕ που έγινε με το νόμο 2639/98 δεν εξασφάλισε την ενιαία λειτουργία του. Σήμερα το ΣΕΠΕ λειτουργεί ως ειδική γραμματεία, με χωριστές και ανεξάρτητα λειτουργούσες υπηρεσίες με τη μορφή της κοινωνικής επιθεώρησης και της τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης, γεγονός το οποίο καθιστά αναποτελεσματικό το σύστημα λειτουργίας επιθεώρησης των εργασιακών όρων για την προστασία των εργαζομένων, διότι αφενός αναγκάζει τους εργαζόμενους να προσφεύγουν σε διαφορετικά χωροταξικά κατανεμημένες υπηρεσίες για να εκθέσουν τα εργασιακά τους προβλήματα και να ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτών και από την άλλη, γιατί δεν μπορεί έτσι να γίνει έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
Το Υπουργείο Απασχόλησης και το ΣΕΠΕ σήμερα λειτουργούν με περισσότερες από 350 κενές οργανικές θέσεις, 50 κενές στο Υπουργείο Απασχόλησης και 300 στο ΣΕΠΕ. Το σύνολο των επιθεωρήσεων εργασίας κοινωνικής και τεχνικής υγειονομικής επιθεώρησης λειτουργούν με πολλά κενά, πράγμα το οποίο με τις σημερινές συνθήκες της ελαστικοποίησης της εργασίας και των μορφών απασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας, που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθιστούν το ρόλο τους ανενεργό και τη παρουσία τους ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Μολονότι το ΣΕΠΕ θεσμοθετήθηκε το 1998, μέχρι σήμερα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέας Δημοκρατίας, λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχου κανονισμού λειτουργίας. Σε περισσότερες από τριάντα νομαρχίες δεν υπάρχουν τεχνικοί και οι υγειονομικοί επιθεωρητές εργασίας για τη στήριξη των εργαζομένων και για όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόνο επτά κέντρα εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.
Για μας, το ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε η Κυβέρνηση να λύσει τα παραπάνω και να προωθήσει την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απορύθμισαν και υποβάθμισαν την εργασία και τα εργατικά δικαιώματα, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας, σε συνεργασία και συντονισμό με σύγχρονες τεχνικές και ηλεκτρονικές μεθόδους με τους άλλους μηχανισμούς ελέγχου και παρακολούθησης που συνδέονται με την αγορά εργασίας, όπως είναι ΙΚΑ, ΟΑΕ, ΔΟΥ κ.λπ.
Είναι απαραίτητη η στελέχωση και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, προϋπόθεση απαραίτητη για την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και την πρόκληση των επαγγελματικών ασθενειών.
Σημειώσαμε αυτό που είπε η κυρία Υπουργός ότι έχουμε ελάχιστες επαγγελματικές ασθένειες, μερικές δεκάδες, τη στιγμή που σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι περισσότερες από 5 χιλιάδες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα μείνει κενό γράμμα εδώ, αλλά θα υλοποιηθεί κιόλας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά την υπομονή σας, κύριε Πρόεδρε και για μένα.
Απαιτείται ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και αναμόρφωση των όρων επίλυσης των εργατικών διαφορών. Ειδικότερα μέτρα είναι η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, η αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων κ.λπ. ενίσχυση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθιέρωση αυστηρών κυρώσεων ποινικού και διοικητικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις για την παραβίαση της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας.
Το νομοσχέδιο το οποίο έφερε η Κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα που αναφέραμε και δεν προωθεί τις λύσεις που προτείνουμε. Για το λόγο αυτό, εμείς είμαστε αντίθετοι και επί της αρχής το καταψηφίζουμε. Επί των άρθρων, θα τοποθετηθούμε επίσης.
Μόνο ένα επιπρόσθετο λόγο θα ήθελα να πω, για τον οποίο καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Είναι η κατάθεση σε αυτό το νομοσχέδιο της τροπολογίας που χρεώνει με νέα ελλείμματα τα ασφαλιστικό σύστημα, με τη νέα εθελούσια έξοδο 700 περίπου υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.
Η Κυβέρνηση, σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται, που παγώνουν οι συντάξεις και σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να πάρει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, με την τροπολογία αυτή χρεώνει το ασφαλιστικό με ένα τεράστιο κόστος. Οι αναφορές που υπάρχουν για κάλυψη του κόστους από τον Ο.Τ.Ε. είναι χωρίς αντίκρισμα, αν αναλογιστούμε ότι αυτό που έλεγε ο νόμος για την εθελούσια του 2005 για κάλυψη του κόστους κατά 80% από τον Ο.Τ.Ε. και 20% από το κράτος, δεν τηρήθηκε. Για το 80% το ίδιο το κράτος και το πρώην ΤΑΠ-Ο.Τ.Ε. δεν συνέταξαν την απαιτούμενη μελέτη…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελευταία φράση, κύριε Πρόεδρε.
… με αποτέλεσμα, κάποια μέρα η διοίκηση του Ο.Τ.Ε. να πει «εγώ έδωσα αυτό που μου αναλογούσε, με βάση τη δική μου μελέτη».
Γι’ αυτό εμείς, όπως είπα, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε το συνάδελφο, κύριο Αθανάσιο Λεβέντη από το ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν ανέλθει στο Βήμα ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Αστέριος Ροντούλης, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά προς το Σώμα, με ημερομηνία 28-4-2009.
«Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Κύρωση της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία»».
Ο Βουλευτής Λαρίσης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης καλείται επί του Βήματος για δεκαπέντε λεπτά.
Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εν πρώτοις «χρόνια πολλά».
Κυρία Υπουργέ, τις τελευταίες μέρες εξαπολύσατε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, προβάλλοντας ένα σχέδιο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρόσληψη ανέργων στο δημόσιο και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης την επόμενη διετία. Είναι έτσι ή δεν είναι;
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Όχι.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πώς είναι;
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Τρία δισεκατομμύρια για πρόσληψη στο δημόσιο;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: 3,2 για την επόμενη διετία.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Για το δημόσιο;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Θα σας απαντήσω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μας απαντήσετε, διότι τουλάχιστον ο Τύπος αυτά τα στοιχεία δίνει. Αν μας δώσετε άλλα, θα είναι δεκτά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής: Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο μάλλον παραπέμπει σε προεκλογική διαχείριση των ψηφοφόρων σε κομματικά ρουσφέτια και σε μικροπολιτικά βολέματα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, σε αντίθεση, να δοθούν, όχι κατά τον τρόπο που εσείς σκέπτεστε να τα δώσετε, αλλά θα μπορούσαν να δοθούν στο ΤΕΜΠΜΕ 2 το οποίο όπως γνωρίζετε είναι έντοκο τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Ενώ το ΤΕΜΠΜΕ 1 ήταν άτοκο, υπήρχε επιδότηση επιτοκίου για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τώρα είναι έντοκο με ένα επιτόκιο που φτάνει το 4,2%.
(GM)
ML
Άρα λοιπόν με αυτό το σχέδιο που αποπνέει, ή για να είμαι ακριβέστερος παραπέμπει σε άλλες εποχές, θέλετε να χρησιμοποιήστε εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσετε σε προσλήψεις ρουσφετολογικές στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Και βεβαίως ο ελληνικός λαός ας κρίνει την πρακτική σας αυτή.
Ερχόμενος τώρα στο νομοσχέδιο πρέπει να τονίσω το εξής: Λέγατε εσείς η ίδια ότι επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο-τομή, για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελούσε πραγματική ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτά τα υποστηρίζατε εσείς, κυρία Υπουργέ. Την απάντηση βέβαια δεν την πήρατε από κάποιον συνάδελφο της μείζονος ή της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, αλλά από τον δικό σας ειδικό αγορητή, ο οποίος σας θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είπε ότι το παρόν σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι ικανό να προκαλέσει μεγαλοστομίες ή να προκαλέσει εύσημα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά είναι ένα απλό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις τεχνοκρατικής φύσεως. Βρείτε τα λοιπόν μεταξύ σας. πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, όπως εσείς λέτε, ή για ένα νομοσχέδιο καθαρά τεχνοκρατικό; Και βεβαίως μάλλον είναι το δεύτερο.
Εμείς από την πλευρά του ΛΑΟΣ θα περιμέναμε, κυρία Υπουργέ, ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο. Και θα περιμέναμε ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό νομοσχέδιο για τρεις ουσιαστικούς λόγους: Πρώτον, διότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλά ποσοστά αδήλωτης μαύρης εργασίας, άρα έχουμε μεγάλη εισφοροδιαφυγή. Δεύτερον, διότι υπάρχει εν εξελίξει μία οικονομική κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε δοκιμασία οι εργασιακές σχέσεις, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά αναγκαιότητα τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ουσιαστικών μέτρων για τους εργαζόμενους. Τώρα έχουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι την προστασία περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Βεβαίως, να σας θυμίσω, ότι περιμέναμε ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο, γιατί ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2007, το οποίο ήταν να έλθει στη Βουλή και δεν ήλθε και πέρασαν έκτοτε δύο περίπου χρόνια για να φθάσει στη Βουλή. Σε αυτά τα δύο χρόνια δεν μπορούσατε να εμπλουτίσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου; Δεν μπορούσατε να επικαιροποιήσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό το ίδιο το νομοσχέδιο, για να μπορέσει να ικανοποιηθεί το πρώτιστο μέλημα όλων που είναι η ενίσχυση, η προστασία των εργαζομένων Ελλήνων; Προφανώς, δεν μπορέσατε να το πράξετε. Άρα λοιπόν έχουμε ένα κατά βάση άτολμο, αναποτελεσματικό, ατελέσφορο νομοσχέδιο.
Επιτρέψτε μου να επικεντρώσω την κριτική μου σε δύο άξονες του νομοσχεδίου, στον πρώτο άξονα που είναι η επιδιωκόμενη «αναμόρφωση» από την Κυβέρνηση του ΣΕΠΕ και βεβαίως στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους γιατρούς εργασίας.
Πάω λοιπόν στον πρώτο άξονα, στην επιδιωκόμενη δήθεν αναμόρφωση του ΣΕΠΕ.
Ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση μέσα από το νομοσχέδιο προς θετική κατεύθυνση του ΣΕΠΕ; Όχι, δεν μπορεί να υπάρξει διότι η υποστελέχωση, που είναι το μεγάλο πρόβλημα, συνεχίζεται. Και βεβαίως ουσιαστικά τι κάνει το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του; Ανακυκλώνει τα υφιστάμενα κενά. Πρόκειται για ανακύκλωση των υφισταμένων οργανικών κενών. Μπορούν να μετακινηθούν πρόσωπα από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και το αντίθετο, αλλά τα κενά παραμένουν. Άρα, λοιπόν, πως μπορεί κάποιος να μιλήσει για ουσιαστική αναμόρφωση του ΣΕΠΕ όταν η υποστελέχωση συνεχίζεται;
Και βεβαίως δημιουργούνται θα πει κάποιος κάποια νέα τμήματα. Δεν είναι αυτό κάποια πρόοδος; Δεν δίνει μία θετική διάσταση στο ΣΕΠΕ το νομοσχέδιο;
Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Βάσει ποιών μελετών σκοπιμότητας γίνονται τα νέα τμήματα; Διότι αν δείτε το παλαιό σχέδιο νόμου του 2007, κύριε Υπουργέ, θα δείτε ότι τότε η Κυβέρνηση πρότεινε άλλα τμήματα και όχι αυτά που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο. Άρα λοιπόν το ερώτημα είναι, με ποια λογική το 2007 προτείνατε τα «χι» τμήματα και τώρα το 2009 προτείνετε τα «ψι» τμήματα; Άρα λοιπόν θέλετε να εξυπηρετήσετε πάλι κάποιες πελατειακές σας ανάγκες και σκοπιμότητες; Διότι μελέτες σκοπιμότητας δεν υπάρχουν.
Ας δούμε όμως ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πραγματικοί άξονες μίας πραγματικής αναμόρφωσης του ΣΕΠΕ.
Πρώτον, βεβαίως θα πρέπει να συνομολογήσουμε όλοι ότι ο πρώτος άξονας είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχουν διευθύνσεις που λειτουργούν με ένα μόνο πρόσωπο. Άρα λοιπόν ή θα το πάρουμε απόφαση και θα στελεχώσουμε όπως πρέπει το ΣΕΠΕ ή θα πάψουμε να μιλάμε για ένα αποτελεσματικό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Δεύτερη σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κλιμακίων του ΣΕΠΕ που κάνουν τους ελέγχους και κλιμακίων άλλων οργανισμών, όπως είναι το ΙΚΑ, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, όπως είναι τα ΚΕΠΕΚ, προκειμένου να σχηματίζονται μεικτά συντονισμένα συνεργεία, κλιμάκια, τα οποία θα κάνουν τους ελέγχους. Όμως, πώς να σχηματιστούν ακόμα και τα μεικτά αυτά κλιμάκια όταν και στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ και στα ΚΕΠΕΚ υπάρχει ίδια και μεγαλύτερη ακόμα έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής;
Θα θέλαμε ακόμα εμείς του ΛΑΟΣ ένα ανεξάρτητο ΣΕΠΕ από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ένα ΣΕΠΕ το οποίο θα υφίσταται κανόνες κοινωνικού ελέγχου και ένα ΣΕΠΕ που δεν θα ακολουθεί τις βουλήσεις του εκάστοτε Υπουργού, της εκάστοτε Κυβέρνησης και βεβαίως ένα ΣΕΠΕ που θα έχει εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, διότι και οι ελέγχοντες και οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να ελέγχονται. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει ένα ΣΕΠΕ το οποίο θα μπορεί να κάνει ελέγχους και στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ένα ΣΕΠΕ που θα έχει τη δυνατότητα συναινετικής και προδικαστικής επίλυσης εργασιακών διαφορών, προκειμένου και να μειωθεί η πίεση επί των πολιτικών δικαστηρίων αλλά και για να απονέμεται ταχύτατα η δικαιοσύνη σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Έρχομαι τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα, στους γιατρούς εργασίας. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 50 εργαζόμενους θα πρέπει να απασχολούν γιατρούς εργασίας. Η πρόβλεψη του νόμου του υφιστάμενου είναι πράγματι θετική. Το πρόβλημα, όμως, αρχίζει να εμφανίζεται από τότε που γίνεται αντιληπτό ότι οι εξειδικευμένοι ιατροί στη χώρα μας είναι σε πολύ μικρούς αριθμούς. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα. Μολονότι ο θεσμός αυτός στη χώρα μας έχει ζωή 32 χρόνων, δεν κατορθώσαμε ως πολιτεία να δημιουργήσουμε έναν επαρκή αριθμό εξειδικευμένων ιατρών εργασίας. Πως λοιπόν θα καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες; Η αγορά έδωσε τη λύση. Εμφανίστηκαν οι περιβόητες ΕΞΥΠ, δηλαδή είναι ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έναντι βεβαίως κάποιου τιμήματος, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.
PM
(1GM)
Είναι οι περιβόητες εξωτερικές υπηρεσίες παροχής και πρόληψης υπηρεσιών υγείας. Όμως οι ΕΞΥΠ δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ούτε εκείνο το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα μπορούσε να εγγυηθεί υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Άρα λοιπόν τίθεται το ερώτημα και είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν αυτές οι ΕΞΥΠ που δεν έχουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό να καλύπτουν εκατοντάδες υπηρεσίες, εκατοντάδες επιχειρήσεις. Μάλλον έχουν δίκιο συνδικαλιστές όταν επιχειρηματολογούν ισχυριζόμενοι ότι αυτοί οι γιατροί που πηγαίνουν στις επιχειρήσεις πηγαίνουν μόνο δια των υπογραφών τους, χωρίς να υπάρχει και η φυσική τους παρουσία.
Άρα λοιπόν χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα βάζει φραγμό σ’ αυτό το καθεστώς ασυδοσίας στα πλαίσια του οποίου λειτουργούν οι ΕΞΥΠ και συγκεκριμένα θα προνοεί ώστε να μην μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις, οι ΕΞΥΠ, να καλύπτουν πάνω από έναν ορισμένο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων. Έτσι θα μπορούσε να υπάρξει και απορρόφηση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Βεβαίως μια που θίγω αυτό το θέμα των υπηρεσιών υγείας θα μου επιτρέψετε, αγαπητοί συνάδελφοι, να πάω στο άρθρο 12 το οποίο επίσης είναι ένα βασικότατο άρθρο.
Κυρία Υπουργέ, σας είπα και στην Επιτροπή ότι αυτό το άρθρο θα πρέπει να το αποσύρετε. Δεν έχει καμία σκοπιμότητα η παρουσία του στο νομοσχέδιο –το ακούσατε απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής- διότι υπάρχει από τις 30/3/2009 μία πάρα πολύ καλή υπουργική απόφαση του κυρίου Αβραμόπουλου που καλύπτει πλήρως και τα αιτήματα των ιατρών εργασίας αλλά και θέτει με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση. Άρα λοιπόν γιατί δεν αποσύρετε το άρθρο 12 προκειμένου να διευκολύνετε την Αντιπολίτευση να δει με μία νέα θετική ματιά το όλο νομοσχέδιο;
Θα σας πω δε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις όσον αφορά το άρθρο 12 και τις πρόνοιες, τις προβλέψεις της υπουργικής απόφασης Αβραμόπουλου. Για παράδειγμα, στο άρθρο 12 λέτε ότι γιατροί άνευ ειδικότητας μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας, όμως στην υπουργική απόφαση ξεκάθαρα φαίνεται ότι οι ιατροί άνευ ειδικότητας θα πρέπει με βάση τα προεδρικά διατάγματα του ’86 και του ’94 να πάρουν την ειδικότητά τους πρώτα και στη συνέχεια θα μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας. Βλέπουμε δηλαδή αντικρουόμενα πράγματα.
Βεβαίως στο άρθρο 12 παραβιάζεται η αρχή της κατά προτεραιότητα απορρόφησης των εξειδικευμένων ιατρών εργασίας και παραβιάζεται η αρχή του καθορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση Αβραμόπουλου. Αναφέρομαι εδώ σε συμβάσεις που μπορούν να συνάπτουν οι γιατροί που έχουν και μία άλλη ειδικότητα με επιχειρήσεις. Βεβαίως παραβιάζεται και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας –και αυτό είναι το πιο σημαντικό- βάσει της οποίας έγινε η υπουργική απόφαση Αβραμόπουλου.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να αποσύρετε το άρθρο 12 και για έναν ακόμη λόγο: Προβλέπει την έκδοση μιας κοινής υπουργικής απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και από το Υπουργείο Υγείας για να καθορίζει τα ζητήματα των ιατρών εργασίας. Είναι όμως δυνατόν το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να ασχολούνται μ’ ένα θέμα για το οποίο κατεξοχήν και κυρίαρχα αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας; Άρα λοιπόν αποσύρετε το άρθρο 12 διότι έτσι θα δείξετε ότι δεν πάτε να εξυπηρετήσετε αλλότριες σκοπιμότητες.
Βεβαίως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Το θεωρούμε άτολμο, το θεωρούμε αναποτελεσματικό και κυρίως το θεωρούμε μικρότερο των προσδοκιών που επιτάσσει η σύγχρονη οικονομική συγκυρία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ροντούλη.
Με αφορμή τον κύριο Ροντούλη που είναι φίλος θα θυμίσω ότι πολλοί από μας έχουμε την τάση να απευθυνόμαστε στον εκάστοτε Υπουργό. Από το Βήμα αυτό –γι’ αυτό και είναι η αρχιτεκτονική έτσι κι επειδή τελειώσαμε σήμερα το πρωί το νέο Κανονισμό της Βουλής- απευθυνόμαστε στο Σώμα και στο Προεδρείο, διαφορετικά γίνεται διάλογος.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των ομιλητών επί της αρχής. Ο καθένας έχει επτά λεπτά ομιλίας.
ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι από του Βήματος απευθυνόμαστε στους συναδέλφους και από τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στο Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ακριβώς, πολύ σωστά.
Ο κύριος Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν χρόνια πολλά σε όλους.
Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της προστασίας της εργασίας και των συνθηκών που την περιβάλλουν κι έτσι αυτό καθ’ αυτό κρίνεται σα νομοσχέδιο υψίστης σημασίας.
Μετά από μια σειρά συνεχόμενων και συνεχώς αυξανόμενων καταγγελιών για προκλητικά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στο γνωστό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με τα συμπτώματα άδηλης εργασίας και μειωμένης μεν αλλά υπάρχουσας ανεργίας, η Κυβέρνηση με σεβασμό στον Έλληνα εργαζόμενο και με πρόνοια για τα προβλήματα που τον απασχολούν προχωρά στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να καταστεί πιο επαρκής η προστασία για τους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί πιο ολοκληρωμένα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο κατεξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός της αγοράς εργασίας. Είναι το Σώμα που παρακολουθεί, που ελέγχει και που εξασφαλίζει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου καθίσταται πολύ σημαντική η ενίσχυση και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου δημιουργούνται νέες υπηρεσιακές μονάδες, πραγματοποιείται ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών θέσεων, προβλέπεται η δυνατότητα μετάθεσης υπαλλήλων από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου σε κενές οργανικές θέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αντίστροφα, αυξάνεται ο αριθμός των ειδικών επιθεωρητών εργασίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σώματος, υποχρεώνεται ο εργοδότης να τηρεί βιβλίο αδειών επί μία πενταετία και επιβάλλονται αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις στους εργοδότες που δεν τηρούν την εργασιακή νομοθεσία από πεντακόσια ευρώ μέχρι και πενήντα χιλιάδες ευρώ. Ο ρόλος του ιατρού εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός αναφορικά με την ενίσχυση των μέτρων στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας. Με το νομοσχέδιο αυτό επιλύονται εκκρεμότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και αφορούσαν τον τρόπο απόκτησης της ειδικότητας ιατρικής εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται όλες οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σ’ όλους τους επιθεωρητές εργασίας να έχουν άμεση πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και σε βάσεις δεδομένων. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους σε θέματα αρμοδιότητάς τους έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.
Ακόμα με το παρόν νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται πολύ σημαντικά ζητήματα άλλων φορέων όπως της Εργατικής Εστίας και του ΟΑΕΔ.
(SX)

(1PM)
Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο συστήνονται νέα τμήματα επιθεώρησης κυρίως σε βιομηχανικές και εμπορικές περιοχές, αυξάνεται και ανακατανέμεται το προσωπικό του Σώματος και θεσπίζονται νέες ευέλικτες διαδικασίες ελέγχου της εργασίας και της υγιεινής της εργασίας. Αναδιαρθρώνονται οι υπηρεσίες της Εργατικής Εστίας και της παρέχεται η δυνατότητα ανέγερσης βρεφονηπιακών σταθμών για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων γυναικών.
Ρυθμίζονται ζητήματα ειδικών επιδομάτων στον Ο.Α.Ε.Δ., θέματα επιδότησης ενοικίων και ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Καταρτίζονται προγράμματα επιδότησης ανέργων στις βιομηχανίες ζάχαρης και λιπασμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σταθώ σε δύο θέματα.
Πρώτον, θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Ορεστιάδα, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί το έργο των επιθεωρητών και να αποσυμφορηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Έβρου. Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής. Θεραπεύει, όμως, και μία υπαρκτή δυσλειτουργία που προκαλείται από τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Νομού, που έχει πολύ μεγάλη σε μήκος έκταση.
Πρέπει, βέβαια, να επισημάνω ότι χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Και αυτό το μεταφέρω στην κυρία Υπουργό. Αυτή θα ήταν η λειτουργία αναλόγου γραφείου και στην πόλη του Διδυμοτείχου, έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρης κάλυψη του τομέα σε όλο το Νομό. Εξάλλου, υπάρχει μία συνεχόμενη ενόχληση στο Υπουργείο από τους φορείς του Δήμου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Έχουν παρέξει και παρέχουν στο Υπουργείο όλη την υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το γραφείο.
Μία δεύτερη επισήμανση εξίσου σημαντική: Στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, είδαμε μία τροπολογία η οποία αναφέρεται κατά κύριο λόγο στους απολυόμενους ή υπό απόλυση εργαζόμενους της εταιρείας ΘΡΑΚΗ Α.Ε.
Εκεί διαπιστώνει κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άλλοι, άλλων περιοχών και άλλων επιχειρήσεων. Σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις, που έχουν γίνει ανάλογες ρυθμίσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως της SOFTEX στη Δράμα, των Κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων της Νάουσας, της ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ στην Ξάνθη, της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, των Κλωστηρίων Πρέβεζας, των Συνεταιριστικών Λιπασμάτων, δεν περιορίζεται μόνο σε τριάντα έξι μήνες.
Θα σας πω ότι το 2003 στο Νομό Δράμας με τη SOFTEX το πρόγραμμα ήταν ενενήντα έξι μηνών και ξεκίνησε από 850 ευρώ έως 1050 η αποζημίωση.
Το 2006 στη Νάουσα, στις Κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα που αφορούσε ανέργους και απολυμένους είχε αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ.
Το 2008, πριν από λίγους μήνες, μέσα από εδώ αυτό που αποφασίστηκε για τη ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ της Ξάνθης ήταν να έχουμε απολυμένους όπου με επτάμισι χιλιάδες ένσημα θα μπορούν να πάρουν 1.000 ευρώ. Εξάλλου, προβλεπόταν -και υλοποιείται πρόγραμμα- μεταφοράς προσωπικού αποκλειστικά στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Πάλι το Δεκέμβριο του 2008 στη ΒΙΑΜΥΛ: Πρόγραμμα μεταφοράς εργαζομένων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.
Εδώ, στο ίδιο νομοσχέδιο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μία πρόνοια για τους ανέργους των λιπασμάτων με αποζημίωση 1.200 ευρώ και για τους απολυμένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης 1.500 ευρώ.
Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτό το Βήμα είναι μία εκλογίκευση και μία εναρμόνιση των διατάξεων του προγράμματος για τους εργαζόμενους αυτής της εταιρείας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε όλα τα ομοειδή προγράμματα τόσο όσον αφορά το ύψος της επιδότησης ανά εργαζόμενο όσο και τη διάρκεια χρόνου του προγράμματος, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή όσο και τις ρυθμίσεις που αφορούν απώλεια ενσήμων μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή, αυτό που ζητώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η ισονομία και η ισοτιμία των εργαζομένων της ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. του Έβρου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας θέλω να πω ότι η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στη στήριξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, στη στήριξη των επιχειρήσεων, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον Έλληνα εργαζόμενο. Δεν πρέπει να επιτραπεί -και δεν θα επιτραπεί- σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες αυτές συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος και να παραβιάσει τους κανόνες δικαίου, την εργατική νομοθεσία με παράνομες απολύσεις, με αδικαιολόγητες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Το παρόν σχέδιο νόμου ικανοποιεί όλες αυτές τις ανάγκες. Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπερψηφίζω.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Γείτονας έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες -και μέχρι το πρωί μάλιστα- συζητούσαμε εδώ για το νέο Κανονισμό. Νέες διατάξεις για τον Κανονισμό της Βουλής, που στόχο έχουν, μεταξύ των άλλων, την ποιοτική αναβάθμιση του νομοθετικού έργου. Και κοπτόμεθα όλοι –και η κυβερνητική πτέρυγα- γι’ αυτό. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, σήμερα συζητούμε εδώ ένα νομοσχέδιο το οποίο δείχνει ότι ο κοινοβουλευτικός κατήφορος της Κυβέρνησης συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σκούπα με πληθώρα άσχετων τροπολογιών άσχετων ως προς το περιεχόμενο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Καθαρίζει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: …τροπολογιών που θα έπρεπε να είναι αυτοτελή νομοσχέδια, τροπολογιών σημαντικών, όπως αυτή που ρυθμίζει πάλι τα θέματα οφειλομένων εισφορών στο Ι.Κ.Α., ουσιαστικά, δηλαδή, που νομιμοποιεί και αναπαράγει την εισφοροδιαφυγή. Είναι η έκτη ρύθμιση της Κυβέρνησης; Τι να πει κανείς;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Συναφές είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Τι να πει κανείς; Μπορούμε να μιλάμε έτσι για ποιοτική αναβάθμιση του νομοθετικού έργου; Όχι. Υποκρινόμαστε.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία τώρα, με τη δύνη των προβλημάτων στο χώρο της αγοράς εργασίας, η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κατ’ επιείκειαν θα πω ότι είναι αναιμική, πέραν του ότι οι ρυθμίσεις αυτές καθ’ αυτές -και οι ρυθμίσεις για το Σ.ΕΠ.Ε., το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι ρυθμίσεις για τους άλλους Οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης- είναι ανεπαρκείς.
Είναι δύσκολη η συγκυρία. Ακόμα και με τα μαγειρεμένα στοιχεία τη Κυβέρνησης η ανεργία φουντώνει στο 9,4% τον τελευταίο μήνα. Πέντε χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες και υποχρεωτικές άδειες μόνο το Μάρτιο. Δώδεκα χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα. Πενήντα χιλιάδες περίπου πρόσθετοι άνεργοι το Δεκέμβρη. Η 4ωρη εργασία, η 4ήμερη εβδομάδα αρχίζει να γίνεται de facto κατάσταση. Χάσατε τον έλεγχο. Η αγορά εργασίας είναι άναρχη και ανεξέλεγκτη.
Βέβαια, θα πω ότι σταθερή και κρυφή επιδίωξη της κυβερνητικής πτέρυγας ήταν πάντα η χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, για να εξασφαλιστεί φθηνή και απροστάτευτη εργασία.
Πώς να μην αυξάνεται η ανεργία όταν στα αλήθεια οι επενδύσεις μειώνονται; Ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει στο μηδέν –μάλλον είμαστε στα πρόθυρα ύφεσης- τα έργα δεν προχωρούν. Οι επενδύσεις συνεχώς μειώνονται.
Οδηγήσατε την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία σε δεύτερη επιτήρηση. Και δεν φταίει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διεθνής κρίση, αλλά οι κακές δικές σας κρίσεις και επιλογές. Γι’ αυτό ενώ στις άλλες χώρες, που έχουν το ίδιο υψηλά ελλείμματα και υψηλό χρέος, έδωσαν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για τη μείωση του ελλείμματος –γιατί είπαν ότι η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην κρίση- σε εσάς δεν έδωσαν. Έδωσαν στενά περιθώρια. Δεν έχουμε χρεία άλλης απόδειξης ότι η πολιτική σας είναι που μας οδήγησε εδώ. Τα καταφέρατε καλά κι εδώ!
Βλέπω ότι χαμογελάτε. Τα καταφέρατε καλά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Καλύτερα από εσάς.

(TS)

(SX)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Γελάει, όμως, καλά όποιος γελάει τελευταίος, κύριε συνάδελφε -το ξέρετε αυτό- και ο τελευταίος που θα πει ποιος γελάει καλά, είναι ο ελληνικός λαός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς αρχίσατε από τώρα να γελάτε. Θα παγώσει το γέλιο στα χείλη σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Και επίκεινται και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Όσον αφορά τώρα ιδιαίτερα την αναδιάρθρωση του Σ.Ε.Π.Ε., έναν πραγματικά νεοσύστατο φορέα, θεσμό, όπως θέλετε πείτε το, χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στον έλεγχο της νομιμότητας κυρίως, επί πέντε χρόνια το απαξιώνατε. Και έρχεστε τώρα και ουσιαστικά τι κάνετε; Αναδιατάξεις σε χωρικό επίπεδο, κυρία Υπουργέ, σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο, με ουσιαστικά ανακατανομή υπαρχουσών θέσεων. Τίποτε το καινούργιο. Και όλα γίνονται χωρίς μελέτη.
Είδα στη Β΄ Περιφέρεια στην οποία εκλεγόμαστε και εγώ και εσείς, κυρία Υπουργέ, πολλές αναδιατάξεις. Διαιρείτε το Τμήμα της Νέας Ιωνίας, παίρνετε τις αρμοδιότητες, τις πάτε στο Μαρούσι. Αυτό λίγο με υποψιάζει. Θέλω να δω με ποιες μελέτες το κάνετε αυτό. Κάνετε και άλλες διαιρέσεις, ιδιαίτερα στη Β΄ Αθηνών. Δεν ξέρω εάν αυτό θα αποδώσει, αλλά εκείνο που είναι η ταμπακιέρα εν προκειμένω, είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία παραμένει. Εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις –στους επιθεωρητές αναφέρομαι- δεκάδες επιθεωρητές προσθέσατε μόνο στις μέρες σας, στα πέντε χρόνια που έχετε τη διακυβέρνηση, χιλιάδες βέβαια οι αγροφύλακες.
Εάν, λοιπόν, δεν καλυφθούν τα κενά, δεν μπορεί να μιλάμε για παρέμβαση αυτή την ώρα της κρίσης, όπου παρουσιάζονται φαινόμενα κατά τα οποία πολλοί πάνε να εκμεταλλευτούνε την κρίση, ουσιαστικά εις βάρος των εργαζομένων, για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα, κυρία Υπουργέ.
Και θα τελειώσω στεκόμενος λίγο στο άρθρο 12, για το οποίο, κυρία Υπουργέ, θέλω να με προσέξετε και για το οποίο πήρα και το λόγο, γιατί νομίζω ότι οι συνάδελφοι που είναι στην αρμόδια Επιτροπή έχουν –είδα και τα Πρακτικά- αρκετά επισταμένα τοποθετηθεί στο θέμα.
Θέλω, όμως, και ως πρώην Υπουργός Υγείας να τοποθετηθώ λίγο για το άρθρο 12. Έχω την αίσθηση ότι δεν συνεννοείστε ως Κυβέρνηση πλέον, ότι δεν επικοινωνείτε. Έχω εδώ την απόφαση του Υπουργού Υγείας για τη χορήγηση ειδικότητας ιατρικής της εργασίας. Έχει υπογραφεί στις 16 Μαρτίου 2009, δημοσιεύτηκε ορισμένες ημέρες αργότερα και καθορίζει τα της απόκτησης της ειδικότητας της ιατρικής εργασίας. Αυτή η απόφαση έρχεται με πολύ καθυστέρηση –έτσι δεν είναι;- και ύστερα από πολλές αναβολές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, μέσα στο χρόνο, αλλά είναι σημαντικό.
Εσείς τώρα έχετε το άρθρο 12, όπου ρυθμίζετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επί της αρχής μιλάμε τώρα, κύριε Γείτονα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ναι, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Κύριε Πρόεδρε, το ανάποδο δεν μπορεί να γίνεται, στα άρθρα να συζητούμε επί της αρχής. Η συζήτηση επί της αρχής επιβάλλεται να τεκμηριώνεται με τοποθετήσεις επί των άρθρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ. Συνεχίστε για να ολοκληρώστε κιόλας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Εγώ δεν σας διέκοψα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ούτε εγώ σας διέκοψα. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Εσείς με διακόψατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Είχατε ξεπεράσει το χρόνο και γι’ αυτό σας διέκοψα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Συνεχίζω και θέλω να πω στην κυρία Υπουργό ότι υπάρχει ασυνεννοησία. Ξεκαθαρίστε επιτέλους τι γίνεται. Η απόφαση του Υπουργού Υγείας που είναι και αρμόδιος και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Κ.Ε.Σ.Υ., ρυθμίζει αλλιώς το θέμα. Εσείς το ρυθμίζετε αλλιώς και μάλιστα προβλέπεται μια κοινή απόφαση που θα εκδοθεί με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 12 δική σας και του Υπουργού Υγείας, να ρυθμίσει τι; Θα ρυθμίσει διαφορετικά από την προηγούμενη απόφαση του Υπουργού;
Κυρία Υπουργέ, παρακαλώ και με αυτό τελειώνω, μέχρι την ψήφιση των άρθρων, να ξεκαθαρίσετε τη ρύθμιση του άρθρου 12, διότι το θέμα των ιατρών εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων. Είναι ύψιστο θέμα δημόσιας υγείας, μιας δημόσιας υγείας που έχει νέους συνεχώς κινδύνους. Και παγκόσμια και στην Ελλάδα ήδη ζούμε τώρα κάτω από την απειλή της γρίπης των χοίρων κα τα θέματα που έχουν σχέση με τους γιατρούς εργασίας αφορούν κατευθείαν την προστασία του ευαίσθητου τομέα της δημόσιας υγείας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας του στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η Βουλή ενέκρινε.
Επίσης, ο Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Περικλής Κοροβέσης ζητεί παράταση της ολιγοήμερης απουσίας του στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η Βουλή ενέκρινε.
Μετά τον κ. Πεπονή ακολουθεί η κα Δήμητρα Αράπογλου για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τα Πρακτικά, διορθώστε αυτό που είπατε. Τιμή μου να με ταυτίζετε με τον κ. Πεπονή, αλλά με λένε Γείτονα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε Γείτονα. Δεν ξέρω γιατί παίζεται το ανέκδοτο αυτό. Τον είδα πρόσφατα στο Μεσολόγγι και θυμήθηκα πάλι την αναφορά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Γείτονα, σας εύχομαι να φτάσετε τα χρόνια του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η κα Αράπογλου έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητάμε, δεν είναι τόσο εύκολο να αποδεχθούμε όλα τα άρθρα του. Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) καταγράφεται επιτέλους και επίσημα η διαπίστωση της Κυβέρνησης για σοβαρότερο έλεγχο στους χώρους εργασίας, όμως, η διαπίστωση αυτή είναι κοινή εδώ και πολύ καιρό και έχει επισημανθεί από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά πολύ πιο έντονα από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, όταν τα δικαιώματά τους πλήττονται βάναυσα. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία οργιάζει και η εισφοροδιαφυγή έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της μαύρης τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, είναι παρήγορο για την Κυβέρνηση ότι φέρνει προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο σε μία δύσκολη περίοδο και εννοώ την τουριστική περίοδο, κατά την οποία θα χρειαστεί να καταβληθούν επίπονες και επίμονες προσπάθειες στη διερεύνηση των ελέγχων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Έχω προσωπικά γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών, ειδικά στις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, όπου οι πιέσεις προς τους εργαζομένους για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας. Πρέπει επιτέλους, όλοι να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αφήνονται απροστάτευτοι στις ορέξεις και τους εκβιασμούς αυτών που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν με τον πιο χυδαίο και αποτρόπαιο τρόπο την ανάγκη του άλλου για το αυτονόητο, δηλαδή να απολαμβάνει όλα εκείνα τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει ένας εργαζόμενος σύμφωνα με τους νόμους ενός ευνομούμενου κράτους.
Το κράτος και οι θεσμοί του οφείλουν να λειτουργούν για την προστασία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δύναμης και κομματικής ταυτότητας. Εμείς αυτό που αναφέραμε και ζητήσαμε είναι καλύτεροι έλεγχοι και σε ευρύτερη κλίμακα με μεικτά κλιμάκια για να αποφεύγονται οι πελατειακές σχέσεις και οι εξαρτήσεις.
Επίσης, ζητήσαμε την ενίσχυση του προσωπικού, καθώς οι εκτιμήσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αλλά και άλλων επίσημων φορέων παρουσιάζουν έκδηλη ανησυχία για ελλιπή στελέχωση του προσωπικού.
Έντονες ενστάσεις έχουν εκφραστεί για το άρθρο 12 και την ειδικότητα του ιατρού εργασίας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη, αφού η ειδικότητα παραμένει σχεδόν κλειστή. Είναι ομολογούμενως κρίμα να μένουμε εγκλωβισμένοι στο αν οι γιατροί στο χώρο εργασίας θα έχουν και κάποια άλλη ειδικότητα, ή θα είναι αποκλειστικά ιατροί εργασίας. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να αυξηθούν οι ιατροί εργασίας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. Εμείς προτείναμε την ειδικότητα της γενικής ιατρικής για να καλύψει τα κενά.
Τέλος, θα ήθελα να εκφραστώ σχετικά με το άρθρο 14, το οποίο ρυθμίζει το ειδικό εποχιακό επίδομα για τους εργαζόμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και εφόσον αυτοί είναι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α.

(ML)
(TS)
Λύσεις δίνονται βέβαια και με το άρθρο 25 για την επιδότηση του ενοικίου για τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και με το άρθρο 21 για την ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών.
Το άρθρο 33 που αφορά στην επιδότηση των ανέργων της Α.Ε. Συνεταιριστικών Λιπασμάτων, αλλά και το άρθρο 34, για την επιδότηση ανεργίας των εργαζομένων Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι σε καλό δρόμο, θα μπορούσα να πω, αλλά ωστόσο οι λύσεις είναι επιφανειακές, είναι προσωρινές, χωρίς να δίνουν ουσιαστικά μια περαιτέρω μόνιμη λύση στην κάλυψη των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων. Είναι επιφανειακή, είναι πρόσκαιρη η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Δεν είναι ουσιαστική. Έτσι λοιπόν υπάρχει αγωνία στους εργαζόμενους για μόνιμη, παραγωγική εργασία, ώστε κανείς να μην είναι εξαρτημένος από τις πολιτικές επιλογές της οποιασδήποτε Κυβέρνησης που μπορεί να αποσκοπούν στην άγρα της ψήφου. Υπάρχουν χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και που κυρίως, οι ωρομίσθιοι, είναι απλήρωτοι. Τι θα γίνει με αυτούς; Και τα προγράμματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Πρέπει κάτι να γίνει. Ναι, θεωρητικά υπάρχουν προγράμματα, αλλά ουσιαστικά στην πράξη δεν γίνεται κάτι. Οι ποιο πολλοί λοιπόν περιμένουν να γίνει η πρόσληψή τους. Έχουν εμπειρία, αλλά δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για να καλυφθούν. Οπότε τι θα γίνει με αυτούς που περιμένουν τόσα χρόνια; Υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Για επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις. Γιατί δεν τους βάζουμε σε αυτές τις θέσεις να καλύψουν αυτούς τους τομείς, αυτές τις θέσεις και γιατί τους αφήνουμε να περιμένουν για μια θέση εργασίας; Δηλαδή βάζουμε αυτούς που ψηφίζουν το κόμμα μας, τους δικούς μας;
Χρειάζεται περισσότερη στήριξη και ουσιαστική, μόνιμη λύση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Έχω διαβάσει τα άρθρα και βλέπω ότι αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές, δεν καλύπτουν αυτά τα κενά. Για αυτό το λόγο δεν ψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Μελάς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα νομοσχέδιο που αφορά κυρίως στην αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά ρυθμίζει και θέματα οργανισμών οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, όπως είναι ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία, η Εργατική Κατοικία.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δια τον ελεγκτικό του μηχανισμό συμβάλλει στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή συμβάλλει στην τήρηση των όρων εργασίας, στην ομοιότητα της απασχόλησης, στην ασφαλιστικής κάλυψη των εργαζομένων, καθώς και στις συνθήκες υγείας και ασφάλειάς τους. Λόγω της εισόδου της νέας τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και τις συνεχείς και ραγδαίες εξελίξεις στις συνθήκες και στους όρους απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε το ευμετάβλητο στο εργασιακό περιβάλλον.
Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του ΣΕΠΕ θεωρήθηκε σκόπιμη από το αρμόδιο Υπουργείο η βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με μοναδικό σκοπό την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Σώματος αυτού προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από πάσης πλευράς. Με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας στόχος είναι να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα με την ενίσχυση των εποπτικών μέσων και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα δοθεί η δυνατότητα να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, να προστατευτεί η εργασία, καθώς και η αναπτυξιακή ανάκαμψη της χώρας μας και η κοινωνική της πρόοδος.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί, λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, με τις καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις, να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων διατηρώντας εργασιακή ειρήνη.
Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργούνται νέες διευθύνσεις και τμήματα που καθίστανται αναγκαία, λόγω της μεταβαλλόμενης ανθρωπογεωργαφίας και της διαφορετικής ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών. Αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω του ότι αρκετές από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες καλύπτουν υπερβολικά μεγάλες περιοχές της αρμοδιότητάς τους. Το γεγονός αυτό καθιστά αφενός μεν δυσχερή και χρονοβόρα τη διενέργεια των ελέγχων, αφετέρου την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Έτσι, με αυτή τη δομή, το ΣΕΠΕ γίνεται πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου σε κενές οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ και αντίστροφα. Ακόμα, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ μπορούν να καλύπτουν τις κενές θέσεις τους με αποσπάσεις, μεταθέσεις και μετατάξεις υπαλλήλων και από το δημόσιο τομέα, αλλά και από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Επειδή τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες της αγοράς έχουν δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για τεχνικούς επιθεωρητές, αυξάνεται ο αριθμός των τεχνικών και υγειονομικών ειδικών επιθεωρητών εργασίας από 20 σε 28. Παράλληλα, γίνεται στελέχωση της υπηρεσίας με σύγχρονες ιδιότητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Γίνεται ανακατανομή των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες. Έτσι μπορεί το ΣΕΠΕ να στελεχωθεί με νέους επιστήμονες, ειδικευμένους σε σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Υποχρεώνεται ο κάθε εργοδότης στην τήρηση του βιβλίου αδειών, επί μια πενταετία, προκειμένου να καθίσταται δυνατόν ο έλεγχος από τους επιθεωρητές εργασίας. Έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Επίσης υποχρεούνται οι εργοδότες να διατηρούν στο αρχείο τους αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που υποχρεώνονται να χορηγούν στους εργαζόμενους επί μια διετία, από την ημερομηνία λήξης τους, προκειμένου να διευκολύνεται ο έλεγχος.
Κύριος στόχος της επιθεώρησης εργασίας είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων για τη λειτουργία τους βάσει της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Με το νομοσχέδιο που συζητούμε γίνεται πιο δίκαιος ο τρόπος επιβολής των κυρώσεων αφού ελαττώνεται το ύψος του κατώτατου προστίμου από τα 1.000 στα 500 ευρώ και αυξάνεται το μέγιστο όριο από τις 30.000 στις 50.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό τιμωρείται αυστηρά η επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα της όποιας επιχείρησης, για να συμμορφωθεί και να λειτουργήσει στα πλαίσια του νόμου. Δημιουργείται η δυνατότητα συμμετοχής τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας του ΣΕΠΕ στο συμβούλιο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Αυτό είναι απαραίτητο διότι είναι οι πλέον αρμόδιοι για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Για την ενίσχυση των μέτρων στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας καθοριστικό ρόλο παίζει ο γιατρός εργασίας. Για αυτό επιβάλλεται να δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ειδικότητα αυτή όσοι γιατροί το επιθυμούν, αφού έχουμε έλλειψη ιατρών εργασίας. Συγχρόνως, οι γιατροί εργασίας πρέπει να προηγούνται στην κάλυψη των θέσεων ιατρών εργασίας, όπου σήμερα πολλές θέσεις καλύπτονται από γιατρούς άλλης ειδικότητας ή άνευ ειδικότητας.
Επιβάλλεται να υλοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των δυο μηνών, που αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας, Απασχόλησης και Οικονομίας, για να είναι στην κατεύθυνση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σύμφωνο και το Σώμα των Ιατρών Εργασίας.

(ML)
Έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους γιατρούς να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και να δημιουργήσουν μία καλύτερη εργασιακή ειρήνη. Αυτή η έλλειψη των ιατρών εργασίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο ασχολείται και με τα θέματα της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Ρυθμίζει διάφορα θέματα, που ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναλύσω. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το νομοσχέδιο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους και την οικονομία της χώρας. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της οργανικής δομής του ΣΕΠΕ, με εντατικούς ελέγχους καθ’ όλο το 24ωρο και με αυστηρά πρόστιμα εκεί που η παραβατικότητα είναι επαναλαμβανόμενη. Και προς αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα και όχι να διαστρεβλώνουν και να παραποιούν τα άρθρα του νομοσχεδίου. Έτσι θα βελτιώσουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας και θα προασπίσουμε την εργασιακή ειρήνη και θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πλέον παραπάνω από φανερό ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης που οδήγησε τη χώρα είτε αυτή είναι εγχώρια είτε έχει χαρακτηριστικά εισαγωγής, έχει μία κύρια επιλογή. Το κόστος της κρίσης να το πληρώσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Εξάλλου γι’ αυτό αποφάσισε τα 28.000.000.000 εν λευκώ στις τράπεζες, 5.000.000.000 νέους φόρους στους πολίτες, επιπλέον 7.000.000.000 νέους έμμεσους φόρους σε πέντε χρόνια που πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Κατάργησε το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που πλήρωναν δέκα χιλιάδες περίπου συμπολίτες μας και έφερε το ΕΤΑΚ, τον κατοχικό φόρο για τέσσερα εκατομμύρια ακίνητα που θα το πληρώσουν ακόμα και οι άνεργοι εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι. Και την ίδια ώρα έφεραν ρύθμιση οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας να μειώσουν στο 1/3 του ΕΤΑΚ για τους ξενοδόχους, γιατί περνούν προβλήματα λόγω της διεθνούς κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους η Κυβέρνηση δείχνει μία προκλητική αδιαφορία. Ενώ η ασφυξία πνίγει την αγορά και ενώ τα στοιχεία για τις ακάλυπτες επιταγές είναι καταλυτικά, η Κυβέρνηση αδιαφορεί. Η μια επιχείρηση μετά την άλλη κλείνει και τα λεγόμενα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, που αποτελούν μία απλή ασπιρίνη, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και δίδονται στις περισσότερες περιπτώσεις εκεί που δεν υπάρχει καν ανάγκη. Έτσι διαμορφώνεται στη χώρα μας μια πρωτοφανής κατάσταση στα εργασιακά, μια κατάσταση που έχει δύο όψεις. Η μία όψη αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας και της Κυβέρνησης, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και η άλλη όψη είναι οι διάφοροι επιτήδειοι και οι ανάλγητοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές του χώρου των μικρομεσαίων τύπου Μίχαλου, που ζητούν από τους εργαζόμενους να πάρουν το μισό μεροκάματο, το μισό μισθό, και άρα να πετάξουν τη μισή οικογένειά τους στον Καιάδα
Σε κάθε περίπτωση οι απολύσεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες χαρακτηρίζονται πλέον ως φιλεργατική πολιτική. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο της καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης, μαζί με όλους όσους ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών παράλληλα με τη μείωση των δυνατοτήτων της οικονομίας, μεγεθύνει το πρόβλημα αφού δεν τηρείται καν η νομοθεσία σε καμιά περίπτωση. Η υποτιθέμενη αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ που επιχειρείται με το νομοσχέδιο που συζητάμε, είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρυκ. Βλέπετε πλησιάζει η πρωτομαγιά και πρέπει να φαίνεται ότι κάτι κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Τι θα πουν άλλωστε στους εργαζόμενους οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές.
Όμως το νομοσχέδιο, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά το ΣΕΠΕ είναι μία τρύπα στο νερό. Δημιουργεί τμήματα και δήθεν δίνει διατάξεις για προσλήψεις ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά αναδιοργάνωση στην κατεύθυνση που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία για την προστασία των εργαζομένων δεν γίνεται. Και δεν γίνεται, γιατί αυτοί που παρέλυσαν το κράτος, αυτοί που διέλυσαν κάθε έννοια δημόσιου ελέγχου δεν μπορούν, γιατί δεν είναι επιλογή τους να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο φορέα ελέγχου των εργασιακών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προστασία του πολίτη, η στήριξη της εργασίας μπορεί να γίνει πρώτον με την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα με την πραγματική ανασυγκρότηση και ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών ελέγχου, όπως είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Να δώσουμε στο ΣΕΠΕ εκτός από αρμοδιότητες και τεχνικά μέσα αλλά κυρίως να έχουμε ένα ακηδεμόνευτο σώμα που να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση και οι αντιφατικές ρυθμίσεις, που όλες υπακούουν στον κανόνα της διευθέτησης προβλημάτων όπως-όπως με τις διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις, αποδεικνύονται και σε αυτό το νομοσχέδιο και σε αυτές τις τροπολογίες οι οποίες έχουν έλθει. Η Κυβέρνηση επαναφέρει την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ. Στο συγκεκριμένο άρθρο κύρια παράμετρο αποτελεί η υποβολή αίτησης τότε, όταν πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο. Όμως σε μια άλλη τροπολογία, που αφορά τους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ για την περίοδο 1993 για τη μονιμοποίησή τους λέει ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού η μη υποβολή της τυπικής αίτησης για τη μονιμοποίηση. Τι τελικά ισχύει για την Κυβέρνηση; Ότι είναι τυπική η αίτηση; Άρα θα πρέπει και για τον ΟΤΕ να αλλάξει και να ισχύει και η ετεροχρονισμένη αίτηση ή αυτό που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.
Θεωρώ ότι αυτές τις αντιφάσεις, τουλάχιστον θα πρέπει να τις διορθώσετε, αν δεν θέλετε να παρουσιάζετε αυτό το πρόσωπο μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής, που δεν ξέρετε πραγματικά τι θέλετε. Με την ίδια διάταξη ρυθμίζετε το θέμα των υπηρετούντων εκπαιδευτικών το 1993, γιατί τους έπιασε ο νόμος 3552 που ψηφίσατε το 2007, επειδή από τη μέση της χρονιάς και πέρα δεν είχε περιληφθεί αυτή η δυνατότητα. Όμως αρνείσθε στην ίδια διάταξη να συμπεριλάβετε αυτούς οι οποίοι υπηρετούσαν το 1989 και για τον ίδιο λόγο είχαν αποκλειστεί από τον 2190. Ή το ένα ή το άλλο ή και τα δύο. Για μας μια ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα αφορά όλες τις εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με αυτούς που εργάστηκαν στον ΟΑΕΔ και σε κάθε φορέα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση, μπορεί να δώσει λύση. Όλες οι άλλες οι επιμέρους ρυθμίσεις, οι οποίες είναι αντιφατικές, οξύνουν τα προβλήματα, δημιουργούν νέα που θα κληθούμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να πάρετε πίσω αυτές τις διατάξεις και μέχρι το τέλος της συζήτησης να έλθουν συμπληρωμένες για να έχετε το δικαίωμα να ζητάτε την στήριξη και των άλλων παρατάξεων, προκειμένου να ψηφιστούν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Γιαννάκης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο έρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, που δεν έχει προηγούμενο.
(XA)
(XP)
Και όταν δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα, στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να δώσουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε πολύ γρήγορα χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις να ξεφύγουμε από αυτήν την κρίση.
Και θέλω να πω ότι όταν μιλάμε για θέματα εργασίας, για θέματα ανεργίας, είναι δεδομένο ότι η ευαισθησία όλων των πτερύγων, όλων των συναδέλφων είναι αυτονόητη και δεδομένη. Δεν φθάνει, όμως, η ευαισθησία. Πρέπει με πράξεις, με νομοθετικές πρωτοβουλίες να αποδεικνύουμε πώς ο καθένας αισθάνεται και στην πράξη εφαρμόζει πολιτικά αυτή την αγωνία και την ευαισθησία του.
΄Ερχεται, λοιπόν, κατά την άποψή μας το νομοσχέδιο να απαντήσει σε ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την αγορά εργασίας όπως τα άρθρα στο πρώτο κομμάτι του νομοσχεδίου αναφέρονται, στην αναδιοργάνωση των ΣΕΠΕ αλλά και στην αυστηρότερη λειτουργία, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου.
Και επειδή οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν καταγγελτικά στον τρόπο που λειτουργούμε αλλά και στο παρόν νομοσχέδιο, θα ήθελα να θυμίσω με ένα παράδειγμα που αφορά την ιδιαίτερη περιφέρειά μου, τη Βοιωτία το πώς οι κυβερνήσεις του χθες αντιλαμβάνοντο αυτήν τους την υποχρέωση και πώς εκδήλωναν αυτή τους την ευαισθησία, ένα σοσιαλιστικό φιλεργατικό σε παρένθεση ή χωρίς παρένθεση κόμμα πώς στην πράξη όταν ήταν κυβέρνηση λειτούργησε.
Ξέρετε ότι υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου όπου μέχρι το 1999 λειτουργούσε γραφείο εργασίας. Ήρθε, λοιπόν, το 1999 η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταργήσει αυτό το γραφείο. Αλήθεια, μια τέτοια πρωτοβουλία ποιους πραγματικά ευνοεί; Βρίσκεται δίπλα στους εργαζομένους; Και ένα αίτημα δέκα χρόνων των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων της περιοχής γιατί οι φιλεργατικές κυβερνήσεις του χθες δεν το ικανοποίησαν; Και έρχεται -με πολύ χαρά αναγνωρίζω και οφείλω να συγχαρώ αλλά και να εκφράσω τις ευχαριστίες της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων κατά κύριο λόγο αλλά και των φορέων της περιοχής- η σημερινή Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει το γραφείο ΣΕΠΕ στο Σχηματάρι. Είναι μια σωστή πρωτοβουλία. Τη χαιρετίζουμε.
Θα πρέπει να δούμε, κυρία Υφυπουργέ, αν μπορούμε στη συνέχεια να εμπλουτίσουμε αυτή την υπηρεσία και με τεχνική επιθεώρηση γιατί πραγματικά μιλάμε για τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της πατρίδας μας και αλίμονο αν εκεί δεν δείξουμε πραγματικά το ενδιαφέρον μας στην πράξη λειτουργώντας ένα ολοκληρωμένο γραφείο, ένα πλαίσιο επιτήρησης. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα εκτός από την εισφοροδιαφυγή είναι και ο τομέας της μαύρης εργασίας.
Απαντάμε, λοιπόν, σ’ αυτό. Χρειάζεται στελέχωση όπου υπάρχουν κενά, ιδιαίτερα στην περιφέρεια των ΣΕΠΕ. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα και με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε αλλά πρέπει στην πράξη να το εφαρμόσουμε και να το εφαρμόσουμε αποτελεσματικά.
Ένα άλλο σημαντικό άρθρο όπου έγινε κριτική και συζήτηση και στην επιτροπή αλλά και από όσους συναδέλφους πήραν το λόγο πριν από εμένα, είναι το άρθρο 12. Υπάρχει μια αγορά εργασίας και ένα ιατρικό δυναμικό το οποίο με την ειδικότητα του γιατρού εργασίας σήμερα δεν μπορεί να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό. Είναι γύρω στους 120 γιατρούς εργασίας ενώ χρειαζόμαστε περίπου δεκαπλάσιο αριθμό. Νομίζω ότι η αγορά από μόνη της είχε δώσει τη λύση με την έννοια ότι οι επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απασχολήσουν γιατρούς εργασίας πήραν ήδη ειδικευόμενους ή ανειδίκευτους ή κάποιους οι οποίοι πολλά χρόνια τώρα ασκούν αυτό το λειτούργημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν η κάλυψη αλλά να μην υπάρχει κάλυψη σε προσωπικό εξειδικευμένο με την ειδικότητα τη συγκεκριμένη.
Πιστεύω ότι πολύ σωστά πήραμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί πραγματικά υπάρχουν γιατροί που ασκούν το επάγγελμα του γιατρού εργασίας για δέκα, δεκαπέντε, είκοσι, είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Και αυτοί έχουν σαφώς μία συσσωρευμένη εμπειρία μία και δύο δεκαετίες τώρα η οποία είναι ίσως ανώτερη από το αν είχαν αποκτήσει την εξειδίκευση που χρειάζεται ο γιατρός εργασίας. Σωστά, λοιπόν, απαντάμε. Πιστεύω ότι και η κοινή υπουργική απόφαση θα δώσει συγκεκριμένη λύση ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει. Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα δώσει την προοπτική ώστε να εξειδικευτούν πολύ περισσότεροι γιατροί και να καλύψουν αυτό το κενό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η κριτική είναι ωφέλιμη, αν ξεκινάει πρώτα από αυτοκριτική και αν καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Και επειδή από την πλευρά ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα συγκεκριμένα άρθρα και στην επιτροπή αλλά και σήμερα στην ολομέλεια δεν ακούσαμε κάτι το συγκεκριμένο, καλό θα είναι αν θέλουμε –και πιστεύω όλοι θέλουμε- να είμαστε ωφέλιμοι σε ένα διάλογο μέσα στην Αίθουσα, να κάνουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις γιατί είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνησή μας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης είναι εδώ για να ακούσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις ώστε όποιες από αυτές μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμες και εφαρμόσιμες να τις εντάξετε στο παρόν νομοσχέδιο.
Νομίζω ότι το νομοσχέδιο αυτό απαντά σε πολλά προβλήματα όχι μόνο διαδικαστικά αλλά και ουσίας που έχουν να κάνουν με το χώρο εργασίας και όχι μόνο. Θα έχουμε άλλωστε τη δυνατότητα στη συζήτηση επί των άρθρων να αναφερθούμε λεπτομερειακά σε ένα-ένα από τα άρθρα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Είναι βέβαιο, όμως, ότι συνολικά η κατεύθυνση είναι στη σωστή πορεία. Είναι μια κατεύθυνση που δίνει λύσεις, που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε γύρω από την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και εμείς στηρίζουμε και ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας κάνω μια ανακοίνωση και σας παρακαλώ στο τέλος να χειροκροτήσουμε θερμά. Θα καταλάβετε για ποιο λόγο.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 39 μαθήτριες και μαθητές και έξι συνοδοί καθηγητές από τα Γυμνάσια Κορησού, Βογατσικού και Κωσταραζίου Καστοριάς.
Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε καλή πρόοδο στα παιδιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Θα προχωρήσω τώρα σε άλλη ανακοίνωση. Εδώ δεν χρειάζεται χειροκρότημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι εβδομήντα οκτώ (78) Βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος , κατέθεσαν Πρόταση σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» για την ενδεχόμενη τέλεση από τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Η πρόταση καταχωρίζεται στα Πρακτικά της σημερινής Συνεδρίασης, θα διανεμηθεί στους κυρίους Βουλευτές και θα οριστεί συζήτηση με ειδική ημερήσια διάταξη.
(Η προαναφερθείσα πρόταση έχει ως εξής:












ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεχίζουμε με τη Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι απέλπιδες προσπάθειες της Κυβέρνησης τώρα που καταρρέει να εμφανίσει φιλολαϊκό προφίλ με ανακοινώσεις και διακηρύξεις δεν πείθουν κανένα και μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκλαμβάνονται από τους πολίτες. Είναι πρόκληση να μιλά σήμερα η Νέα Δημοκρατία για προστασία των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων, όταν επί πέντε χρόνια η αγορά δρα ανεξέλεγκτα, όταν οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων είναι συνεχείς, όταν οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους εγκαταλείπονται και αδρανοποιούνται όλο και περισσότερο.

(MB)





















































(XA)
Χαρακτηριστικό δείγμα του εκτροχιασμού του ρόλου του κράτους στην αγορά εργασίας είναι και η απαξίωση επί πέντε χρόνια του ΣΕΠΕ και της λειτουργίας του. Η Επιθεώρηση Εργασίας μένοντας χωρίς Οργανισμό και με ελάχιστη θεσμική ανεξαρτησία αποδυναμώθηκε. Ο προϋπολογισμός της είναι ανεπαρκής, η δε υποστελέχωσή της λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια σαν τροχοπέδη. Τίποτα απ’ αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετώπισε η Κυβέρνηση και σήμερα φέρνει στη Βουλή ρυθμίσεις κανονιστικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα, με πολλές μάλιστα από αυτές να είναι πρόχειρες έως απαράδεκτες. Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχουν οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά στελέχη και από την αρμόδια Υπουργό Απασχόλησης περί προστασίας της εργασίας στις συνθήκες της κρίσης όταν η καθημερινότητα τη διαψεύδει συνεχώς. Παράδειγμα: Πώς προστατεύθηκαν, κυρία Υπουργέ, οι εργαζόμενοι της ΝΕΟΣΕΤ από το πογκρόμ απολύσεων όταν η εργοδοσία και τις δύο φορές που καλέσατε τριμερή δεν ήρθε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιβληθείτε; Ξέρουν ότι έχουν την ανοχή σας και δεν παρουσιάζονται καν στις τριμερείς που καλείτε.
Συνεχώς τα κρούσματα απολύσεων πληθαίνουν και έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας δυστυχώς όχι μόνο στην Εύβοια αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αύξηση κατά 25% των απολύσεων το Μάρτιο, των διαθεσιμοτήτων και των υποχρεωτικών αδειών, σε σχέση με το Φεβρουάριο, δείχνει ανάγλυφα την τραγική πραγματικότητα. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης προπαγανδίζονται με κάθε ευκαιρία από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα χάλια της οικονομίας μας. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά και τα περισσότερα βέβαια από αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλονται στην έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των επιχειρήσεων που μένουν ανεξέλεγκτες και μόνο εκ των υστέρων επιβάλλονται κάποιες κυρώσεις. Όταν επιβάλλονται οι κυρώσεις όμως δυστυχώς είναι πάρα πολύ αργά και έχουν χαθεί αρκετές ανθρώπινες ζωές.
Και στο Νομό μας ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι βαρύς και οι κατάλογος των θυμάτων όλο και μεγαλώνει. Έχουμε το ΣΕΠΕ στην Εύβοια για το 2008 να λειτουργεί μόνο με έξι υπαλλήλους. Και δεν λειτουργούσε μόνο για την Εύβοια αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της Βοιωτίας. Έφυγε ο συνάδελφος κ. Γιαννάκης. Σίγουρα είναι θετικό το ότι θα δημιουργηθεί Γραφείο στο Σχηματάρι. Δεν μας είπατε όμως με τι προσωπικό θα στελεχωθεί αυτό το Γραφείο από τη στιγμή που δεν προβλέπονται προσλήψεις. Και σας λέω ότι για όλη την Εύβοια και για μέρος της Βοιωτίας όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν μόνο έξι υπάλληλοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο των εκατοντάδων επιχειρήσεων που υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα που οι μέρες της Νέας Δημοκρατίας τελειώνουν έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό που αφορά μεταξύ άλλων και την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ. Το εγχείρημα είναι καθαρά προσχηματικό. Χωρίς μελέτη, χωρίς στοιχεία που να αιτιολογούν τις όποιες ρυθμίσεις επιχειρείται μια νομοθετική παρέμβαση καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε ούτε καν η ΓΣΕΕ είχε ενημερωθεί γι’ αυτό το νομοσχέδιο.
Και τώρα θέλω να σταθώ λίγο στο ζήτημα των γιατρών εργασίας. Μα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κοινοτική Οδηγία, να έχει ψηφιστεί πριν από ένα χρόνο νομοσχέδιο που να προβλέπει, μετά και από προτάσεις του ΚΕΣΥ, τα της ειδικότητας της Ιατρικής Εργασίας, να έχει δεσμευθεί το Υπουργείο ότι θα αυξήσει τις θέσεις στις εκατό, για γιατρούς εργασίας, και μέσα στο 2008 να έχουν αυξηθεί μόνο κατά δύο, να έχουν ήδη βγει τα κριτήρια για το τι θα περιλαμβάνει η ειδικότητα εργασίας και να έρχεστε σήμερα -που βγήκε και η υπουργική απόφαση μέσα στον Απρίλη- και να ακυρώνετε το νομοσχέδιο, να αγνοείτε την υπουργική απόφαση και να θέλει το Υπουργείο Απασχόλησης -άκουσον άκουσον!- να βάλει κριτήρια για το πώς θα είναι αυτή η ειδικότητα εργασίας; Από πού και ως πού το Υπουργείο Απασχόλησης θα πει για μια ειδικότητα ποια θα είναι τα επιστημονικά κριτήρια; Και πάλι θα αναφερθώ στον συνάδελφο με την πρότασή μας. Βεβαίως έχουμε πρόταση: Να αποσύρετε το άρθρο 12, να υλοποιήσετε την υπουργική απόφαση. Γιατί σ’ αυτή την υπουργική απόφαση του Απρίλη περιλαμβάνονται και τα κριτήρια για την ειδικότητα και για τις άλλες ειδικότητες τι επιπλέον Τμήματα θα πρέπει να κάνουμε. Και δεν μπορώ να δεχθώ, επειδή είμαι και γιατρός, ότι ένας που έχει δουλέψει εφτά χρόνια, ανειδίκευτος, σε μια εταιρία, έχει αποκτήσει εμπειρία. Πού την απέκτησε την εμπειρία; Στου κασίδη το κεφάλι; Ποιος τον έμαθε, ποιος τον εκπαίδευσε για να αποκτήσει εμπειρία; Για όνομα του Θεού! Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά που θέλετε το 2009 να φέρετε στη χώρα. Αυτό δείχνει ότι αδιαφορείτε πλήρως και για τους εργαζόμενους από τη μία αλλά και βέβαια από την άλλη δείχνετε μια τεράστια ανοχή στην εργοδοσία. Προσλάβετε πρώτα όλους τους γιατρούς εργασίας που υπάρχουν, που πολλοί απ’ αυτούς είναι εκτός εργασίας, προσλάβετε πρώτα αυτούς, ρυθμίστε τα της ειδικότητας, που ρυθμίζονται από την υπουργική απόφαση, να πάνε ειδικευμένοι γιατροί, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, όλοι αυτοί να εξειδικευθούν, για να στελεχωθούν όλες οι επιχειρήσεις και να ξέρουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι που υπάρχουν εκεί και οι επιχειρήσεις θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Θα πρέπει κυρία Υπουργέ, να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο ή, όπως σας είπα, να υλοποιήσετε την υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου.
Και θα πω και δύο λόγια τώρα για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ και ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της ένταξης στην αγορά εργασίας. Κυρία Υπουργέ, απαιτούνται αποφάσεις και προβλέψεις και σχέδιο για να ενταχθούν τα άτομα αυτά στην αγορά εργασίας. Εσείς σήμερα, με το παρόν σχέδιο νόμου δεν προβλέπετε τίποτα για όλα αυτά τα άτομα και απλά τα λόγια που λέτε είναι ευχολόγια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ολοκληρώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Όλοι είναι εκτός, οι επιχειρήσεις δεν ελέγχονται για το αν εντάσσονται τα άτομα αυτά, που είναι μια πολύ ευαίσθητη κατηγορία, στην αγορά εργασίας.
Και ένα λόγο θα πω επιγραμματικά για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Μα είναι δυνατόν το κατασκευαστικό για το 2008 να ήταν μόνο στο 6% και να κάνετε μόνο επιδοτήσεις ενοικίου; Πού είναι το 50% που θα έπρεπε να είχατε δώσει για κατασκευή κατοικιών, αν θέλετε μια μερίδα πληθυσμού, που είναι και οι μη έχοντες, να αποκτήσουν τη δική τους στέγη;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος δεν μπορεί να πορευθεί άλλο με ημίμετρα και μερεμέτια. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε τον κύκλο της. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική από μια άλλη κυβέρνηση με σχέδιο, με όραμα και με εμπεριστατωμένες θέσεις, μια κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να βρουν η χώρα και οι πολίτες τη θέση που τους αξίζουν. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΑ - ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συζητάμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης, όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Επιθεώρησης Εργασίας, σε μια πολύ σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, όπου δυστυχώς τα πράγματα συνεχώς επιδεινώνονται. Οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από ένα καθεστώς μεγάλης ανασφάλειας. Νιώθουν να πέφτουν διλήμματα συνεχώς που τους εξωθούν σε μειώσεις του μισθού, σε μειώσεις όσον αφορά τις ώρες και τις ημέρες εργασίας, σε συνθήκες πραγματικά κοινωνικού Μεσαίωνα μέχρι και βαρβαρότητας, καθώς είναι πρόσφατες οι τραγικές συνθήκες της επίθεσης ενάντια της Κούνεβα ή το περιστατικό με τις εργαζόμενες που κλείστηκαν στα ψυγεία στη Νάουσα. Και όλα αυτά βέβαια με μία πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η οποία στην ουσία έχει πλήρως υπονομεύσει τη συλλογική αυτονομία, την αγορά εργασίας, τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα. Και τώρα πια που οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης όχι απλώς έχουν χτυπήσει την πόρτα μας αλλά τις ζούμε καθημερινά και ζουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειές της, έχουν βρει κυριολεκτικά μία πλήρως αποδυναμωμένη αγορά εργασίας, μια πλήρως υπονομευμένη αγορά εργασίας. Και πώς απαντά η Κυβέρνηση; Με έναν τελείως προσχηματικό, με έναν τελείως αναποτελεσματικό και αποσπασματικό τρόπο φέρνετε χάριν εντυπώσεως, κυρία Υπουργέ, αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά φυσικά δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο, με τον τρόπο που πολιτεύεστε και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να απαντήσετε σ’ αυτά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Και αυτό για τρεις λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι η στρατηγική σας επιλογή, είναι η δική σας η δογματική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλήρως αποδυναμώσει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από την ΟΤΟΕ και την κλαδική σύμβαση και τις Δ.Ε.Κ.Ο. και φθάνοντας πια να αμφισβητείται μέχρι και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να αμφισβητείται και να μην προστατεύεται ο εργαζόμενος -είδαμε επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα- πάνω σ’ αυτό το θέμα.
(DP)



(MB)
Εσείς οι ίδιοι φέρατε όλα αυτά τα χρόνια από το 2005 και μετά τους νόμους οι οποίοι πραγματικά δημιούργησαν αυτή την υπονόμευση στα εργασιακά δικαιώματα –αναφέρομαι στο νόμο για το ωράριο των καταστημάτων, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για τις Δ.Ε.Κ.Ο.- και πάνω από όλα εσείς οι ίδιοι απαξιώσατε κάθε έννοια εποπτείας και ελέγχων συνολικά στην αγορά και φυσικά όσον αφορά την αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία είναι καταλυτικά, κυρία Υπουργέ. Τα ανέφερε ο Εισηγητής μας ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και επιτρέψτε μου να τα επαναλάβω γιατί δείχνουν ακριβώς τι έχει συμβεί αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, τι έχει συμβεί στην αγορά εργασίας.
Κατά την τελευταία, λοιπόν, τριετία με στοιχεία από την έκθεση του ΣΕΠΕ, όσον αφορά την Τεχνική Επιθεώρηση έχουμε μείωση 23% των κυρώσεων και αντίστοιχη μείωση 55% των προστίμων και όσον αφορά την Κοινωνική Επιθεώρηση έχουμε μείωση 30% των κυρώσεων και αντίστοιχα 35% των προστίμων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς την πλήρη απαξίωση και την ασυδοσία στην αγορά εργασίας.
Ο δεύτερος λόγος που είναι αποσπασματικό, αναποτελεσματικό και προσχηματικό το νομοσχέδιο –αναφέρθηκε ήδη και από τον Εισηγητή μας και από τους προηγούμενους συναδέλφους- είναι ότι κάνει τελείως διαχειριστικές ρυθμίσεις. Κάνει εσωτερικές μετακινήσεις, ανακατανομές, αλλά δεν βασίζεται σε καμία σοβαρή μελέτη όσον αφορά το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, πού βασίζονται οι συγκεκριμένες προτάσεις που προτείνονται και χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την ενίσχυση του Σώματος των Επιθεωρητών που να μπορεί να ανταποκριθεί με τους όρους που θα έπρεπε στα σημερινά προβλήματα.
Ο τρίτος όμως, και ο πιο σοβαρός λόγος γιατί είναι καθαρά προσχηματική η συζήτηση που κάνουμε σήμερα, είναι πάνω από όλα, κυρία Υπουργέ, ότι λείπει παντελώς η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει μια ουσιαστική Επιθεώρηση Εργασίας. Και αυτό την ώρα που εσείς βγαίνετε και λέτε ότι θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι, τα εργασιακά δικαιώματα, η απασχόληση, σας διαψεύδει και σας αδειάζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν πριν από δυο μήνες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ του άνοιξε το δρόμο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας βγαίνει και στην ουσία δίνει το πράσινο φως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –πράγμα πρωτάκουστο- ακριβώς για την υπονόμευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Γι’ αυτό δεν μπορείτε να πείσετε, κυρία Υπουργέ, γιατί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δίνουν ακριβώς αυτό το πράσινο φως στους εργοδότες. Έρχονται οι ίδιοι και νομιμοποιούν μια τέτοια αντίληψη στην αγορά εργασίας.
Και βέβαια ακούσαμε τον Πρωθυπουργό και ακούμε όλους όσοι βγαίνουν να υπερασπιστούν μια τέτοια γραμμή υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων, ότι υπάρχει ένα δίλλημα το οποίο θέτει η κρίση. Όχι οι πολιτικές σας επιλογές, αλλά η κρίση, λέτε.
Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την κρίση ως άλλοθι προκειμένου να οικοδομήσετε ξανά ένα νέο αδιέξοδο-μονόδρομο ενάντια πάντα στους εργαζόμενους λέτε στον εργαζόμενο ότι είτε θα διαλέξεις να σου μειώσω το μισθό, να σου μειώσω από τις μέρες εργασίας, ή θα πας στην απόλυση γιατί δεν αντέχει η επιχείρηση. Αυτό το ψευτοδίλλημα, κυρία Υπουργέ, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Και επειδή σε λίγες μέρες είναι η Πρωτομαγιά το μήνυμα είναι ισχυρό απ’ αυτό το Σώμα. Το μήνυμα είναι ισχυρό από τον κόσμο έξω που αγωνιά ότι αυτό το δίλλημα δεν ισχύει. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχτούν. Πρέπει να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά αυτό δεν θα το πετύχετε καθιστώντας συνεχώς πιο ανίσχυρους τους εργαζόμενους και τα εισοδήματα. Αυτή η επιλογή σας δεν είναι απλώς κοινωνικά άδικη, είναι και οικονομικά αναποτελεσματική γιατί ερχόσαστε εν μέσω κρίσης και υποβαθμίζετε τη ζήτηση, χτυπάτε την αγορά και δημιουργείτε ένα φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί την κρίση.
Άρα, η απάντηση ακριβώς είναι μια άλλη πολιτική. Είναι μια πολιτική που να στηρίζει τα εισοδήματα, την πραγματική οικονομία και με αυτό τον τρόπο να έρχεται και να θωρακίζει τις θέσεις εργασίας και ένα κοινωνικό κράτος. Για όλους αυτούς τους λόγους η απάντησή μας είναι σαφής. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Στο σημείο αυτό έχει ζητήσει το λόγο η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και αναπόφευκτα έχει φτάσει και στη χώρα μας. Και οι επιπτώσεις γίνονται πλέον αισθητές στην καθημερινότητά μας, γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία. Εκδηλώνονται με μια, θα έλεγα, συγκρατημένη ανάπτυξη, με αύξηση έστω και οριακή της ανεργίας και πάνω απ’ όλα με τη δημιουργία ενός κλίματος που αποθαρρύνει τις νέες προσλήψεις.
Η Κυβέρνηση έγκαιρα αντέδρασε σε αυτά τα πρώτα κιόλας σημάδια της κρίσης. Πήραμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε η οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης, να στηριχθούν οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι οι πολίτες οι οποίοι θα υποστούν τις περισσότερες επιπτώσεις, που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη παγκόσμια και πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά τη προσήλωσή του στον κοινωνικό διάλογο –που έχει παράδοση, αν θέλετε, ισχυρή το Υπουργείο- εγκαινιάσαμε και εφαρμόσαμε ήδη από το φθινόπωρο του 2008 σχέδιο συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και τους κοινωνικούς φορείς. Ο στόχος μας είναι από κοινού και με την απαιτούμενη συναίνεση να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές και τις δράσεις που θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, από κοινού να καταφέρουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας και πάνω απ’ όλα να κινηθούμε προς δυο στόχους: Ο ένας στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ο άλλος στόχος είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καινοτόμες δράσεις και σε τομείς, όπως είναι τα πράσινα επαγγέλματα, οι νέες μορφές της ενέργειας.
Βρισκόμαστε στο Υπουργείο Απασχόλησης σ’ έναν ανοιχτό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Χαιρετήσαμε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία αυτού που ονόμασαν οι εταίροι «μπλόκο κατά της ανεργίας» ανάμεσα στην ΓΣΕΕ, στο ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και στην ΓΕΣΕΒΕ. Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένως με όλους τους εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση και αυτός ο διάλογος –διάλογος εκτεταμένος- δεν έχει ολοκληρωθεί. Ήδη έχω στείλει επιστολές προσκλήσεων προς όλους τους εταίρους, ώστε όλοι μαζί από κοινού να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο, την αποτίμηση της κρίσης, την αξιολόγηση των δράσεων γιατί πάνω απ’ όλα αυτό το οποίο παρουσιάσαμε το έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός εδώ στην Βουλή. Το εξειδίκευσα εγώ στην Βουλή και το εξειδίκευσα και μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η Κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη υλοποιείται και βεβαίως με στοχευμένο χρονοδιάγραμμα και για το 2009 και το 2010. Στοχευμένα, επικαιροποιημένα, προσαρμοσμένα σχέδια και κυρίως πράξεις που ήδη υλοποιούνται.
(LM)

(2DP)
Πυρήνας όλων αυτών των προγραμμάτων, όλων αυτών των δράσεων είναι το τρίπτυχο, ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή. Πόροι, κοινοτικά κονδύλια, εθνικοί πόροι, με απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις δράσεις, όπου έχουμε ήδη προσκαλέσει και τους κοινωνικούς εταίρους να μετάσχουν και στις ομάδες που θα παρακολουθούν την υλοποίηση, αλλά και στη συγκρότηση και στη δημιουργία και των ίδιων των δράσεων.
Ακούστηκε κατά κόρον σε αυτή την Αίθουσα και τώρα και πριν από λίγο καιρό και στην Επιτροπή, ως μίασμα, αν θέλετε, το γεγονός ότι μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Είναι ένα πολύ γενναίο μέτρο και είναι ένα μέτρο που στηρίζει αυτή τη στιγμή τους ανέργους, αλλά και την αγορά της εργασίας.
Επιδοτούμε, λοιπόν, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό –και το τονίζω αυτό- στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους Ο.Τ.Α., 60.000 θέσεις ανέργων, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τη ΚΕΔΚΕ σε όλες τις λεπτομέρειες και τις προσεχείς ημέρες υπογράφουμε μία προγραμματική σύμβαση με τη ΚΕΔΚΕ για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, με το επίδομα ανεργίας, 20.000 θέσεων στους Ο.Τ.Α. για τρία χρόνια.
Η συγκεκριμένη, λοιπόν, αυτή δράση, όπως σας είπα και πριν, στηρίζεται σε αυτή τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Όλες λοιπόν οι επιχειρήσεις –και το τονίζω- του ιδιωτικού τομέα, των Ο.Τ.Α., του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του δημόσιου τομέα, που έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή τη δράση, θα λαμβάνουν την ισόποση επιχορήγηση, ενώ ο άνεργος θα λαμβάνει ολόκληρο το βασικό μισθό ή και μεγαλύτερο μισθό –εξαρτάται από τη συμφωνία με το συγκεκριμένο Ο.Τ.Α.- έχοντας ταυτόχρονα και την ασφαλιστική του κάλυψη.
Ο τομέας που πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας είναι ο τουριστικός τομέας. Εκεί υλοποιούμε το πρόγραμμα κατάρτισης για 3.500 πολίτες, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης και τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 50.000 εργαζομένους, ανέργους, εποχικά ανέργους, οι οποίοι θα γίνουν εργαζόμενοι, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ώστε να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να υπάρξει η δυνατότης να λειτουργήσουν, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και με τους εργαζόμενους.
Πραγματοποιούμε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.
Και εδώ θα μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα και απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι πήραν μέχρι αυτή τη στιγμή το λόγο. Σας άκουσα να κατακεραυνώνετε την Κυβέρνηση, γιατί επιτρέπει την αλλαγή των θέσεων εργασίας, δεν άκουσα όμως να πείτε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ο νόμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι ο νόμος του 1998, ο νόμος του κ. Παπαϊωάννου. Αυτός είναι. Ο δικός σας νόμος ισχύει και ισχύει από το 1998.
Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ της πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης, είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ελαστικοποίησης των ωραρίων, των εργασιακών σχέσεων, αλλά υπάρχει μία πραγματικότης. Και η πραγματικότης είναι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο το εφαρμόζουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα και εδώ έρχεται ο νόμος τον οποίο συζητούμε, εδώ έρχεται ο καινούριος ρόλος του ΣΕΠΕ. Το ΣΕΠΕ είναι περισσότερο αυστηρό, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Διότι είναι, αν θέλετε, η ακραία περίπτωση, η εφαρμογή ακόμα και του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου. Και εδώ, μέσα από τη δράση την οποία έχουμε προετοιμάσει για περιπτώσεις που θα κάνουν χρήση του υφισταμένου καθεστώτος, για πρώτη φορά εδώ και για τη συλλογή των όποιων στοιχείων, θα συνεργαστούμε με τη ΓΣΕΕ, θα συνεργαστούμε με τα κατά τόπους εργατικά κέντρα και το ΣΕΠΕ που θα βεβαιώνει.
Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κρίσης θα καταρτίζονται, θα επιχορηγούνται από κοινοτικά κονδύλια –γιατί και αυτή την καραμέλα ακούσαμε ότι είναι τα χρήματα των εργοδοτών και των εργαζομένων, είναι κοινοτικά αυτά τα κονδύλια- ώστε να στηρίξουμε τον εργαζόμενο. Όχι την επιχείρηση, αλλά τον ίδιο τον εργαζόμενο.
Οι δράσεις μας είναι δράσεις που έχουν ονοματεπώνυμο. Αφορούν ανθρώπους. Δεν είναι νούμερα ή μόνο αριθμοί, κύριε συνάδελφε, γιατί αναφερθήκατε στον Προϋπολογισμό. Αφορούν τους ανθρώπους. Στηρίζουμε εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν απώλεια του εισοδήματος, γιατί είναι μία πραγματικότητα. Δεν θα αρνηθούμε την πραγματικότητα. Υπάρχει και το μέτρο. Είναι μια πραγματικότητα σήμερα. Και αυτή την πραγματικότητα τη στηρίζουμε, με στόχο πάντα και έχοντας κατά νου το τι θα κάνουμε, ώστε όταν η χώρα θα βγει από την κρίση –γιατί με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βγει η χώρα από την κρίση- να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα.
Στηρίζουμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Και εδώ, με 48 εκατομμύρια ευρώ και εδώ με τη συνεργασία και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων, της ΓΕΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ και βεβαίως με απαραίτητη προϋπόθεση, η όποια επιχείρηση να μην κάνει καμία απόλυση. Δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της και θέτουμε στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας προτεραιότητες, ώστε, όπως είπα και πριν, η ελληνική οικονομία να βγει από αυτή την κρίση πιο ανταγωνιστική και πιο ισχυρή, με στήριξη της ανάπτυξης, ενίσχυση της απασχόλησης, σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων και πάνω από όλα στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές.
Οικονομική ανάπτυξη χωρίς απασχόληση, χωρίς στήριξη της απασχόλησης, δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας, κεντρική μας επιλογή, αναδεικνύεται η στήριξη της απασχόλησης. Γιατί η απασχόληση είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και είναι η ασπίδα της προστασίας. Γιατί εμείς, ως Υπουργείο Απασχόλησης, αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε η ασπίδα προστασίας για όλους εκείνους τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας που ζουν πράγματι με ένα φόβο, με μια αγωνία ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Σ’ αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, το νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ, έρχεται να απαντήσει και στο σήμερα και στο αύριο.
Ξέρετε, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΠΕ που έχουμε, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2009, που αφορούν σε νέες προσλήψεις, πρέπει να σας πω ότι είχαμε 151.725 νέες προσλήψεις.
(GM)

LM
Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, πλην όμως αποδεικνύει ότι αντέχει η αγορά, αντέχει η ελληνική οικονομία και όλες αυτές οι δράσεις τις οποίες ήδη έχουμε εξαγγείλει με 3 δισεκατομμύρια ευρώ και που αφορούν 1.323.000 συμπολίτες μας είναι και στηρίζουν αυτήν την αντοχή της πραγματικής οικονομίας, αυτήν την αντοχή της ελληνικής και οικονομίας και της κοινωνίας.
Αταλάντευτη όμως θέση μας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η κρίση να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για αδικαιολόγητες μετατροπές των συμβάσεων, πάρα πολύ αυστηρή στην εφαρμογή του υφισταμένου πλαισίου του θεσμικού. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσουμε τη δυνατότητα σε κανέναν η κρίση αυτή να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για οικονομικές ανομολόγητες σκοπιμότητες. Όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου και με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα απ’ ό,τι ο νόμος χωρίς καμία ελαστικότητα και ανοχή στα όσα αναφέρετε στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 1998.
Το ΣΕΠΕ ενεργοποιείται πλέον με περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βεβαίως η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Δημιουργούνται νέες υπηρεσιακές μονάδες, πραγματοποιείται ανακατανομή των ήδη υπαρχουσών θέσεων, ώστε να είναι καλύτερη η στελέχωση των τμημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των ειδικών επιθεωρητών της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Προβλέπουμε την εντατικοποίηση των ελέγχων, την αύξηση, όπως είδατε, των προστίμων. Ιδιαίτερα με το νόμο αυτό έχουν υπερδιπλασιαστεί οι έλεγχοι που κάνει το ΣΕΠΕ και ενώ οι έλεγχοι γίνονταν κάποτε μόνο μετά από καταγγελίες και με ανώνυμες απλές καταγγελίες, τώρα γίνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ.
Επειδή ο χρόνος πέρασε, θα ήθελα να κάνω μόνο δύο παρατηρήσεις όσον αφορά το άρθρο 12 που δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να αποσυρθεί. Και τούτο διότι η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας συμπληρώνεται με το άρθρο 12. Έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας, γίνεται ΚΥΑ διότι το άρθρο 12 καλύπτει και εκείνους τους γιατρούς οι οποίοι είναι χωρίς ειδικότητα και που εξασκούν εδώ και 7 έτη τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας.
Θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις και να μοιραστούν.
Να αναφερθώ σε μία προσθήκη στη ρύθμιση των εισφορών του ΙΚΑ, στην τροπολογία δηλαδή των εισφορών του ΙΚΑ. Το προσθέσαμε και στην τροπολογία, ότι στη ρύθμιση αυτή υπάγονται πέραν των φυσικών και νομικών προσώπων που αναφέρονται εδώ και οι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού με τα Νομικά τους Πρόσωπα ως οι διάφοροι φορείς του δημοσίου. Θα έλεγα ότι είναι διευκρινιστικό. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά και να μοιραστεί στους συναδέλφους.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, να στηρίξουμε την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον Έλληνα εργαζόμενο.
Όπως είπα και πριν τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την κρίση η αγορά εργασίας διαθέτει και αντοχή και δυναμική και έχει υγιείς αντιστάσεις σε αυθαίρετες και μονομερείς μεταβολές των εργασιακών σχέσεων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία έχουν ως εξής:




































































ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος πριν αναφερθώ στο νομοσχέδιο να προτάξω ένα ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κύριος Πρόεδρος ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα την κατάθεση πρότασης 78 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δεύτερη υπόθεση του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Και ενώ αυτό συνέβη στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, στην Αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία μεθοδευμένης γελοιοποίησης της δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου και για μία ακόμα φορά κατά την προσφιλή του μέθοδο κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, για εφαρμογή μίας πολιτικής εκτροπής, σχεδόν «πραξικοπήματος», όπως ούτε λίγο ούτε πολύ έχει πει η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή, προκατέλαβε η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δια του Εκπροσώπου του την συνείδηση, τη γνώμη και την ψήφο για μία ακόμα φορά των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τους απαγορεύει να προσέλθουν στη σχετική διαδικασία, όπως τους απαγόρευσε δύο φορές ως τώρα να προσέλθουν και να μετάσχουν στη συζήτηση της πρότασής μας για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου.
Ποιος ευτελίζει τους θεσμούς; Ποιος προσβάλει το Κοινοβούλιο; Ποιος διασύρει την ίδια τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης; Ποιος προσβάλλει, υποτιμά και αιχμαλωτίζει τους Βουλευτές του; Ποιος είναι αυτός που κινείται με ωμά πολιτικά κριτήρια; Ποιος είναι αυτός που γαντζώνεται στην εξουσία και την ασκεί στο όνομα του μικροκομματικού συμφέροντος χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό; Ποιος είναι αυτός που προκαλεί την κρίση ανομίας που αυτήν τη στιγμή ταλανίζει όχι απλώς το πολιτικό σύστημα αλλά την ελληνική κοινωνία συνολικά;
Θα έπρεπε κανονικά να ντρέπεται η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός προσωπικά που έδωσε αυτήν την οδηγία στον Εκπρόσωπό του. Όχι γιατί έξω από την Αίθουσα, στο παρασκήνιο διατυπώνονται αυτές οι θέσεις, αλλά γιατί κατά τον τρόπο αυτό προσβάλλεται ο κορυφαίος κοινοβουλευτικός θεσμός και στην πραγματικότητα προσβάλλεται η ίδια η δικαιοσύνη, που παρά τις αντιστάσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επιστρατεύτηκε από αυτόν πριν από μερικούς μήνες, απέστειλε το φάκελο για τη δεύτερη αυτή υπόθεση στη δικαιοσύνη.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς πρέπει να ντρέπεστε, κύριε Βενιζέλο, με αυτά όλα που λέτε!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΝΟΣ: Μην με διακόπτετε, κυρία Υπουργέ και μην αναλαμβάνετε προσωπικά την ευθύνη για κάτι που δεν σας αφορά στο πεδίο της αρμοδιότητάς σας!
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Με αφορά το μέλλον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Υπουργέ, από τη στιγμή που ο ομιλών δεν δέχεται διακοπή, δεν μπορείτε να διακόψετε. Θα πάρετε σε λίγο το λόγο, όπως μου τον ζητήσατε.
Ζητήσατε το λόγο, κυρία Πετραλιά και θα σας τον δώσω, αλλά μην διακόπτετε!
Συνεχίστε, κύριε Βενιζέλο.
PM
(2GM)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προσπαθούμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας στα θέματα που συγκροτούν τη δική της ατζέντα. Οι πολίτες αγωνιούν για την εργασία τους, για το εισόδημά τους, για την οικονομική κρίση, για την πορεία της χώρας, για την πορεία μιας χώρας που μπορεί γιατί η Ελλάδα μπορεί. Όμως οι πολίτες που έχουν ως πρόταγμα την οικονομική κρίση και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και τη διαφύλαξη του επιπέδου της ζωής τους θέλουν ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που λειτουργεί, θέλουν μια δημοκρατία που τους σέβεται, θέλουν διαφάνεια γιατί γνωρίζουν ότι η διαφάνεια δεν είναι ηθικό ή θεσμικό μέγεθος αλλά είναι αναπτυξιακό μέγεθος. Αφορά τελικά το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, αφορά τελικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Άρα όλη η συζήτηση που γίνεται είναι στην πραγματικότητα μια ενιαία συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα της εθνικής ανομίας που μαστίζει τον τόπο μας.
Τώρα που έθεσα αυτό το θέμα του Κανονισμού, κύριε Πρόεδρε, έρχομαι στις παρατηρήσεις μου για το νομοσχέδιο. Θα όφειλε η κυρία Υπουργός Απασχόλησης, πριν πει οτιδήποτε σήμερα για το νομοσχέδιο αυτό, να δώσει μια εξήγηση απαντώντας στην εντυπωσιακή καταγγελία στην οποία προέβη η ΓΣΕΕ η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ενημερώνει την κοινή γνώμη κι έτσι και τη Βουλή των Ελλήνων πως με σημερινή απόφασή του με πλειοψηφία μίας ψήφου (8-7) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ με αντίθεση όλων των εκπροσώπων όλων των κοινωνικών φορέων αποφάσισε να εντάξει στο δικό του λογαριασμό τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ. Εάν αυτό έχει πράγματι συμβεί, εάν πράγματι ελήφθη αυτή η απόφαση από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ που συγκροτούν τα διορισμένα από την Κυβέρνηση μέλη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, τότε υπάρχει τεράστιο θέμα εξαπάτησης των κοινωνικών εταίρων, τεράστιο θέμα αυτοδιάψευσης της Κυβέρνησης, θέμα ομαλών σχέσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους γιατί τα χρήματα αυτά ανήκουν φυσικά στους εργοδότες και στους εργαζόμενους οι οποίοι κάλλιστα μπορούν να συνεννοηθούν, κάλλιστα μπορούν να συμφωνήσουν, όπως απέδειξαν κατ’ επανάληψη και μέσα από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που συνήφθη φέτος και εφαρμόζεται. Είναι πραγματικά παράδοξο να επικαλείται η Κυβέρνηση την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την εφαρμογή του προγράμματος που για πολλοστή φορά παρουσίασε η κυρία Υπουργός προηγουμένως στη Βουλή, όταν υπάρχει αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο τίθεται και επί του οποίου όφειλε να έχει δώσει απάντηση η κυρία Υπουργός διότι είμαι βέβαιος πως είναι ενημερωμένη γιατί υπό την εποπτεία της λειτουργεί ο ΟΑΕΔ και καμία μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία του διοικητή του ΟΑΕΔ δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς την έγκριση ή έστω την ανοχή και την αποδοχή της Κυβέρνησης.
Κυρία Υπουργέ, οφείλετε να δώσετε απάντηση στους κοινωνικούς εταίρους που ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη και την ορθή και αποδοτική αξιοποίηση των δικών τους πόρων και οφείλετε, εάν είστε ειλικρινής στις δηλώσεις σας –που πιστεύω ότι είστε ειλικρινής- να δώσετε εντολή να ανακληθεί αυτή η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ που ελήφθη με διαφορά μόλις μιας ψήφου.
Σε επιβεβαίωση αυτών που λέω καταθέτω στα Πρακτικά την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:



















































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάθε Υπουργού Απασχόλησης να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχει πολιτικός, ακόμη και συντηρητικός πολιτικός, που να μη θέλει να συνεισφέρει όσο μπορεί και όπως μπορεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, στη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση του ποσοστού απασχόλησης. Η ανεργία ούτως ή άλλως είναι βιωματικό φαινόμενο, δεν είναι στατιστικό. Ο κάθε άνεργος είναι 100% άνεργος και προσβάλλεται η προσωπικότητά του. Η ανεργία δεν είναι μόνο πρόβλημα ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, είναι στην πραγματικότητα πρόβλημα θέσης ενός προσώπου μέσα στην κοινωνία, μέσα στον παραγωγικό μηχανισμό. Η ανεργία συνιστά βαθιά προσβολή και ταπείνωση του ανθρώπου.
Δεν θα αμφισβητήσω τις προθέσεις σας. Αυτό που αμφισβητώ είναι η ικανότητα της Κυβέρνησης να κατανοεί τις εξελίξεις, διεθνείς και εθνικές, και να παρεμβαίνει εγκαίρως σ’ αυτές με προληπτικά μέτρα ή έστω με διορθωτικά μέτρα τα οποία όμως λαμβάνονται μέσα σ’ έναν εύλογο χρόνο και αποδίδουν αποτέλεσμα.
Θα έπρεπε η Κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον ενάμισι χρόνο να έχει πλήρη συνείδηση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και να έχει προσαρμόσει την πολιτική της σ’ αυτό που πρόκειται να γίνει. Εγώ να δεχθώ ότι μετά την κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS εδώ και επτά μήνες έχουμε αναγκαστικά σ’ όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα πλήρη γνώση και αίσθηση του διεθνούς προβλήματος όπως εισάγεται και διογκώνεται για πολλούς λόγους στη χώρα μας γιατί η χρηματοοικονομική κρίση στη χώρα μας γίνεται κρίση δημοσιονομική, κρίση αναπτυξιακή, κρίση του παραγωγικού μοντέλου, κρίση θεσμική, ηθική, πολιτική, κοινωνική. Μα, πόσους μήνες χρειάζεται μια Κυβέρνηση που έχει στοιχειώδη ικανότητα και στοιχειώδη επαφή με τα πράγματα να αντιδράσει, να πάρει μέτρα που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς;
Οι ριζικές δομές της οικονομίας είναι πάρα πολύ απλές. Ιδιωτική κατανάλωση, λιανικό εμπόριο, οικοδομή, τουρισμός, εισόδημα από τη ναυτιλία. Πότε πρέπει να ανακοινωθούν τα μέτρα για την οικοδομή, για παράδειγμα, όπου έχουμε και τεράστιο πρόβλημα απασχόλησης; Τώρα, μετά από επτά μήνες; Πότε κατανόησε όλος ο κόσμος, όλα τα μέσα ενημέρωσης, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές ότι υπάρχει πτώση της οικοδομικής κίνησης; Γιατί υπάρχουν αυτά τα σκανδαλωδώς αργά αντανακλαστικά και αυτή η παροιμιώδης διαχειριστική ανικανότητα και η έλλειψη έμπνευσης; Δεν πρόκειται απλά και μόνο για ταξικές επιλογές, πρόκειται για μία πολιτική ανικανότητα, για μια Κυβέρνηση που δεν έχει «ραχοκοκαλιά», δεν έχει κανένα αντανακλαστικό.
Εδώ και πόσους μήνες συζητάμε στη χώρα αυτή για το γεγονός ότι η «ναυαρχίδα» της πραγματικής οικονομίας που είναι η οικοδομή περνά μια κρίση η οποία έχει τραγική επίπτωση και στην απασχόληση; Τώρα βλέπουμε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία συνοχή, καμία αποτελεσματικότητα, διεγείρουν την αγορά αντί ουσιαστικά να δώσουν ευκαιρίες επένδυσης, ευκαιρίες κίνησης της αγοράς. Αν δείτε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, θα δείτε όλους να διαμαρτύρονται και να αμφισβητούν τα μέτρα και να μη βλέπει κανείς ποιο είναι το άμεσο, πρακτικό αποτέλεσμα.
Τουρισμός: Αναφερθήκατε στις πενήντα χιλιάδες θέσεις ανέργων εποχιακά απασχολούμενων και στις άλλες τρεισήμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας, σ’ όλα αυτά τα μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ –θα δούμε από ποια κονδύλια- για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο και το Μάιο. Η εξαγγελία αυτή γίνεται στα τέλη Απριλίου και θα εφαρμοστεί προφανώς μετά το Μάιο. Με ποιες κρατήσεις και πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τα οποία έχασαν την περίοδο και του καθολικού και του ορθόδοξου Πάσχα; Πώς διασφαλίζεται η παράταση της τουριστικής περιόδου όταν έρχεστε ως Επιμηθεύς και τα ανακοινώνετε αυτά με τόσο τραγική και προκλητική καθυστέρηση;
Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους άλλους τομείς της οικονομίας, εκεί όπου «στεγάζεται» το μεγάλο ποσοστό απασχόλησης που είναι η μικρή και η πολύ μικρή επιχείρηση διότι όπως και να το κάνουμε, κυρία Υπουργέ, το Υπουργείο Απασχόλησης ασχολείται μ’ ένα πεδίο που είναι δευτερογενές. Δεν υπάρχει καμία αυτοτέλεια της αγοράς εργασίας. Όταν υπάρχει κρίση στην αγορά, όταν υπάρχει κρίση στις επιχειρήσεις, όταν δεν υπάρχει ένα σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, για τη χρηματοδότηση της μικρής και της μεσαίας επιχείρησης, προφανώς και υπάρχει πρόβλημα το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις.
Τι έγινε το περιβόητο «πακέτο» των 28 δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες που εμφανίστηκε στη Βουλή και στην κοινή γνώμη ως «πακέτο» ρευστότητας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας; Δεν το αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Μένει αναξιοποίητο το πιο μεγάλο κονδύλι των εγγυήσεων των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν ξαναφέρνετε τη σχετική νομοθεσία στη Βουλή ώστε αυτές οι εγγυήσεις των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ να δοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις ώστε αυτές μετά να διασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες;
(SX)

(2PM)
Γιατί δεν παρέχετε τις εγγυήσεις αυτές με κριτήριο τις θέσεις εργασίας, ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις έντασης εργασίας;
Γιατί παραμένουν αναξιοποίητα αυτά τα πολύτιμα κονδύλια, τα οποία δεν εγγράφονται στο έλλειμμα και προς το παρόν δεν εγγράφονται και στο χρέος, ώστε να μη χρειαστεί να έχετε παραπάνω δημόσιο δανεισμό από τον ιλιγγιώδη δημόσιο δανεισμό του πρώτου 3μηνου που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και που έφτασε ήδη τα 50 δισεκατομμύρια και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει; Έχει ήδη φτάσει το 22% του Α.Ε.Π. ο δημόσιος δανεισμός μέχρι στιγμής, με υψηλά επιτόκια.
Γιατί δεν προχωράτε σε πρωτοβουλίες για την επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε όσες επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν τέτοια επιστροφή από το δημόσιο; Γιατί δεν τους χορηγείτε τουλάχιστον τίτλους, τους οποίους στη συνέχεια να μπορούν να αξιοποιήσουν για το δανεισμό τους από το τραπεζικό σύστημα;
Γιατί δεν φροντίζετε για την καταβολή των οφειλών του δημοσίου προς διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εμφανίζονται πιστωτές έτσι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα; Γιατί δεν τιτλοποιείτε αυτές τις οφειλές, προκειμένου να προεξοφληθούν και να πάνε τα λεφτά στην αγορά;
Γιατί δεν ασχολείστε με το τεράστιο πρόβλημα του βάρους των μεταχρονολογημένων και εικονικών επιταγών, που τελικά είναι ο βραχνάς στην αγορά και εμποδίζει τις επιχειρήσεις να κινηθούν, να σχεδιάσουν, να κρατήσουν τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; Να διατηρηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και τα συμβοηθούντα μέλη. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο πρόβλημα εξαρτημένης εργασίας. Έχουμε και τεράστιο πρόβλημα αυτοαπασχόλησης και άτυπης οικογενειακής απασχόλησης, που αφορά τεράστιο αριθμό οικογενειών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, το ηθικό δίδαγμα είναι πως δεν μπορείτε να συλλάβετε τα θέματα αυτά. Δεν μπορείτε να διαμορφώσετε ένα σχέδιο. Χάσατε ήδη τον κρίσιμο χρόνο. Χάθηκε μία ολόκληρη οικονομική περίοδος. Ένα οικονομικό έτος έχει χαθεί. Μία τουριστική περίοδος. Μία κατασκευαστική περίοδος. Και όλα αυτά δεν θεραπεύονται.
Επιπλέον όλων αυτών, έρχεστε τώρα με τη ρύθμισή σας για τις εισφορές του Ι.Κ.Α. και στην πραγματικότητα πετάτε λευκή πετσέτα σε σχέση με την καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και ούτε θα υπάρξει, εάν δεν συνδεθεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής με το μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με το ΚΕ.Π.Υ.Ο., εάν όλοι οι μηχανισμοί οι εισπρακτικοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν συνδεθούν με τους μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομικών και με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους.
Φυσικά, δεν είπατε κουβέντα για το άλλο κορυφαίο ζήτημα, για τη μεγάλη νάρκη στην κοινωνική ασφάλιση, στα δημόσια οικονομικά και στην ίδια την κοινωνική συνοχή, που είναι η επίπτωση της κρίσης στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων, στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, στη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν συντάξεις και εφάπαξ. Γιατί δεν αναφερθήκατε στο μείζον αυτό θέμα; Γιατί καταθέσατε ωραιοποιημένα στοιχεία στη Βουλή, που βασίζονται στα δεδομένα του 2007 και δεν ασχολούμαστε με την καρδιά του πράγματος, που είναι η χρηματοοικονομική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών οργανισμών και η επίπτωση στα ακίνητά τους, τα οποία επίσης φυσικά λόγω της κρίσης, έχουν υποτιμηθεί από πλευράς αγοραίας αξίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ ολοκληρώστε. Έχετε και τη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα.
Και βέβαια –και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπατε σε σχέση με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ξέρετε, υπάρχει μία πολύ σοβαρή μερίδα, διεθνώς, της οικονομικής επιστήμης, που υποστηρίζει –και αυτό έχει πολύ ισχυρή βάση- ότι οι οικονομίες που έχουν αυστηρές δομές, που έχουν μία σκληρότητα στις δομές των εργασιακών τους σχέσεων, ακριβώς επειδή λειτουργούν οι περιβόητοι αυτόματοι σταθεροποιητές στην οικονομία, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα της κρίσης με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τις δήθεν νεοφιλελεύθερες οικονομίες, οι οποίες δεν έχουν τέτοιες εγγυήσεις, τέτοιες δομές στις εργασιακές σχέσεις.
Κι εμείς έχουμε ένα τέτοιο πλεονέκτημα, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Όχι γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με προβλήματα. Βεβαίως, υπάρχουν επιχειρήσεις με προβλήματα. Κάθε, όμως, επιχείρηση που έχει πρόβλημα, εάν εφαρμοζόταν η νομοθεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα έπρεπε να το δηλώσει εγκαίρως, θα έπρεπε να υπαχθεί σε έλεγχο, θα έπρεπε να έχει κινηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός εποπτείας. Η Κυβέρνηση, όμως, έδωσε δια του Πρωθυπουργού το πολιτικό σύνθημα: «Ξεπεράστε τα όλα. Δημιουργήστε de facto κατάσταση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και θα έρθουμε μετά να δούμε τι θα συμβεί.»
Ε, αυτή η δήλωση που έκανε ο κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες σε σχέση με την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύει οποιαδήποτε δική σας πολιτική και σας εκθέτει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, όμως, κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και σε αυτό δεν δίδετε απάντηση με τα διοικητικά ψευτομερεμέτια στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό.
Γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ, η ευθύνη δεν αφορά εσάς. Αφορά τον κ. Καραμανλή και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, δεν αρκούν ούτε οι καλές προθέσεις ούτε οι μικρές διοικητικές διευθετήσεις. Χρειάζεται ριζική αλλαγή, γιατί χρειάζονται μεγάλες και γενναίες αποφάσεις. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες. Χρειάζεται άλλου τύπου εμπιστοσύνη στις σχέσεις Κράτους και οικονομίας.
Αυτά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής. Μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο μία άλλη κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει για μία παρέμβαση η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ, βέβαια, ότι ήσασταν πολύ αυστηρός με τον κ. Βενιζέλο στο θέμα του χρόνου!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Υπουργέ, μου επιτρέπετε εδώ;
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είχατε όσο χρόνο θέλατε κι εσείς. Σας έδωσα το χρόνο, γιατί ήταν αυτονόητο ότι όσο χρόνο θα χρειαζόσασταν…
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, ας έχουμε και λίγο χιούμορ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): …και στη δευτερολογία σας και στην τριτολογία σας…
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εγώ έκανα μία αναφορά στην αυστηρότητά σας, την οποία εξαντλήσατε στον κ. Βενιζέλο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα ήσασταν πιο δίκαιη αν λέγατε «όπως ήσασταν και απέναντί μου, κύριε Πρόεδρε». Τότε θα ήταν δίκαιο αυτό που θα λέγατε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κι όπως θα είσαστε και με τους επόμενους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Βεβαίως. Μην προτρέχετε, κύριε Γεωργιάδη. Δεν ήρθε η σειρά σας ακόμη.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Παρόλα αυτά, εγώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και απέναντι στην κυρία Υπουργό δεν ήμουν αυστηρός, διότι πράγματι θα έπρεπε και η κυρία Υπουργός –άλλωστε το είχε ζητήσει και η ίδια- να έχει άνεση χρόνου. Και σαφώς δεν τηρήθηκε το χρονικό διάστημα που δόθηκε στην αρχή στην κυρία Υπουργό. Το ίδιο έκανα και με τον κ. Βενιζέλο. Υπάρχει ανοχή μερικών λεπτών σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν συζητούνται τόσο σημαντικά θέματα.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εγώ γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Επαναλαμβάνω, ότι σε τέτοια θέματα υπάρχει ανοχή μερικών λεπτών. Ο κ. Βενιζέλος, άλλωστε…
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κυρία Υπουργέ, ολοκληρώνω. Θα έχετε όλη την άνεση να τοποθετηθείτε.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Μπορεί να τελείωσε ο χρόνος μου, όμως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Βενιζέλος από την αρχή διευκρίνισε ότι θα έκανε αναφορά σε σχέση με ένα θέμα που δεν είχε να κάνει άμεσα με το νομοσχέδιο, αλλά σε ένα θέμα που αφορά τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου, εφαρμογές Συντάγματος, Κανονισμού Βουλής, νόμων κλπ.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εγώ θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να πω στον κ. Βενιζέλο και να ζητήσω να διαγραφούν κάποιες λέξεις ή να πάρει πίσω αυτό το οποίο είπε απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση και στην Πλειοψηφία, ότι πρέπει να ντρεπόμαστε για τα όσα συνέβησαν πριν από λίγη ώρα στην Αίθουσα των Κοινοβουλευτικών Συντακτών.
Κύριε Βενιζέλο –και απευθύνομαι προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση- ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος πρέπει να ντρέπεται. Είσαστε η μόνη Αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που σε αυτή την ώρα της κρίσης προσπαθείτε μόνο και μόνο να χρησιμοποιείτε αυτή την κρίση για μικροκομματικά συμφέροντα και για να προσποριστείτε οφέλη εκλογικά και μικροκομματικά. Συντηρείτε μία εκλογολογία και τίποτα άλλο. Και πάνω απ’ όλα την εκτροπή. Την απάντηση θα τη λάβετε. Ποια εκτροπή, κύριε Βενιζέλο; Εσείς αγωνίζεστε να διατηρείτε και να συντηρείτε μία τέτοια κατάσταση. Προσπαθείτε να συντηρείτε τη σκανδαλολογία την ώρα που το ένα και χτυπητό σκάνδαλο, που υπάρχει, και η μόνη ομολογία είναι ότι ο κ. Τσουκάτος πήρε 1.000.000 ευρώ για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό είναι.

(TS)
(3SX)
Και έρχεστε εδώ και απευθύνεστε στην Κυβέρνηση και στην πλειοψηφία και μας λέτε να ντρεπόμαστε; Όχι, κύριε Βενιζέλο, όχι, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ντρεπόμαστε καθόλου, γιατί η διαφάνεια για εμάς είναι τρόπος ζωής και είμαστε η κυβέρνηση εκείνη η οποία έφερε στη δικαιοσύνη όλα τα σκάνδαλα. Έχουμε ένα και μόνο δόγμα: άπλετο φως παντού, η αλήθεια παντού, προς όποια κατεύθυνση.
Και επειδή κάνατε μια ειδική αναφορά στο θέμα του ΟΑΕΔ, θα ήθελα να δώσω μια απάντηση από την ενημέρωση που είχα από το Διοικητή του ΟΑΕΔ, διότι είναι κάτι που έγινε πριν από λίγη ώρα. Επί της ουσίας αυτό το οποίο έγινε είναι ότι με βάση το δικό σας νόμο του 1998 θα έπρεπε ο ΟΑΕΔ να έχει μόνο ένα λογαριασμό διαθεσίμων και όχι δύο όπως έχει τώρα.
Δεν ελήφθη απόφαση. Εισήγηση έχει γίνει προς την Ειδική Επιτροπή του ΛΑΕΚ και προς τους κοινωνικούς εταίρους. Για άλλη μια φορά θέλω να πω πως η συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους είναι μια πολύ καλή συνεργασία και οπωσδήποτε ο στόχος μας είναι κοινός και για την καταπολέμηση της ανεργίας και για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης.
Ίσως μου δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα στις συζητήσεις και επί των άρθρων να απευθυνθώ στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να πω ότι σήμερα πραγματικά τον πιάσαμε αδιάβαστο. Και τον πιάσαμε αδιάβαστο σε πάρα πολλά από τα όσα είπε, διότι τα μέτρα, οι δράσεις ήδη υλοποιούνται. Και υλοποιούνται από την αρχή του χρόνου.
Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ήδη είναι γνωστά και ήδη έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ. Εάν είχατε διαβάσει και εάν σας είχαν ενημερώσει, θα ξέρατε ότι στο τέλος Απριλίου, ότι στο τέλος Μαΐου θα δοθούν τα χρήματα σε κάθε ξενοδόχο, αφού προηγουμένως καταθέσει στο τέλος του Απριλίου και στο τέλος του Μαΐου τους πίνακες με εκείνους τους οποίους προσέλαβε.
Έτσι απλώς σας το λέω ως ένα μικρό παράδειγμα, γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να πω πολύ περισσότερα στη συνέχεια.
Ελπίζω το «ντρέπεστε» να θελήσετε να το διαγράψετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μία φράση θα ήθελα να πω με την άδειά σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Αδρακτάς.
Κύριε Βενιζέλο, θα σας δώσω τον λόγο για ένα λεπτό, γιατί ο κ. Αδρακτάς περιμένει και με το δίκιο του θα δυσανασχετήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για τις ανάγκες του πολιτικού διαλόγου θα πω μια φράση.
Πρώτον, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είπαμε προηγουμένως, ότι δεν θα μετάσχει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φτηνή αφορμή για να μην προσέλθει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση και την ψηφοφορία για το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής στην πρώτη υπόθεση Παυλίδη.
Θα παρακαλούσα το ταχύτερο δυνατό να διευκρινιστεί σε ποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες η πλειοψηφία της Βουλής θα κάνει την τιμή στο Κοινοβούλιο να προσέλθει και να πάρει μέρος, γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το πρωτοφανές σημείο να λειτουργεί η Βουλή απούσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή χωρίς Κυβέρνηση, με δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Πρώτο σημείο.
Δεύτερο σημείο. Χαίρομαι εάν ερμηνεύετε έτσι την απόφαση του ΟΑΕΔ, ότι θα τεθεί υπόψη των κοινωνικών εταίρων και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν. Ήδη είπαν την άποψή τους ως μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, αλλά δεν την λάβατε υπόψη, γιατί θέλατε να τους προκαταλάβετε.
Και μια τελική φράση, για το πώς παρακολουθούμε τα θέματά σας, τα θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Τα παρακολουθούμε ασφυκτικά, κυρία Υπουργέ, και ξέρουμε την πραγματικότητα, την πραγματικότητα της αγοράς και της κοινωνίας, όχι την ωραιοποιημένη εικονική πραγματικότητα των δικών σας δηλώσεων και αγορεύσεων. Είδαμε πόσα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν το Πάσχα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας και βλέπουμε την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη μείωση της απασχόλησης κατά 30% τουλάχιστον, όπως και εάν μετρήσει κανείς τα δεδομένα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε Βενιζέλο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Σας μαλώνει ο κ. Πετσάλνικος, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, εάν έχουμε τέτοιο πρόβλημα στον τουρισμό και την οικοδομή, δεν θα πάμε απλώς στις προγνώσεις του κ. Προβόπουλου, δηλαδή σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε αρνητικό ρυθμό σχεδόν μισό της μονάδας, αλλά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα ως χώρα, γιατί αυτό συνεπάγεται κατάρρευση δημοσιονομική και βεβαίως έκρηξη κοινωνική.
Γι’ αυτό όσο είστε στην εξουσία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: …όσο ασκείτε έστω και υπηρεσιακά τα καθήκοντά σας, σας παρακαλώ να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, να αποκτήσετε επαφή με την πραγματικότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Βενιζέλο, ολοκληρώστε. Έχετε τη δυνατότητα δευτερολογίας και τριτολογίας επί των θεμάτων αυτών.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Φοβούμαι ότι δεν υπάρχει η επαφή αυτή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αδρακτάς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, ολίγοι αναφέρθησαν και πολύ επιφανειακά. Έλεγα ότι δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική, γι’ αυτό.
Θα αναφερθώ όμως κατ’ αρχήν σε αυτά που είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έβγαλε και το συμπέρασμα –δεν ξέρω πώς το βγάλατε, κύριε συνάδελφε- ότι δεν θα έρθουμε να ψηφίσουμε για το πρώτο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής, που τη Δευτέρα έχει οριστεί να συζητηθεί.
Το λέω αυτό γιατί επιτέλους καταλάβετε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι με αυτή την καταστροφολογία, με αυτές τις προβλέψεις θυμίζετε την παλαιά Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που ποτέ δεν είχε πέσει μέσα. Από την πρώτη ημέρα ζητάτε εκλογές. Δεν γίνονται εκλογές. Προβλέπετε καταστροφή. Δεν καταστρέφεται η Ελλάδα. Έλαβε μέτρα έγκαιρα. Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε μέτρα, ήταν η Ελλάδα, ήταν ο Πρόεδρος, ήταν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όταν οι άλλες χώρες ακόμη συζητούσαν. Έγκαιρα έλαβε μέτρα και γι’ αυτό τα αποτελέσματα σήμερα τα βλέπουμε. Η Ελλάδα δεν είναι στον βαθμό άλλων χωρών.
Μήπως δεν είδατε τι έγινε το Πάσχα; Ποια ξενοδοχεία καταστράφηκαν; Ποιες αγορές έκλεισαν; Μήπως δεν πήγατε καθόλου στην περιφέρεια να δείτε ή δεν μιλάτε με τους συναδέλφους; Γεμάτη η περιφέρεια, γεμάτα τα ξενοδοχεία. Γιατί αυτή η καταστροφολογία; Για πείτε μου πόσες φορές στο παρελθόν είχαν δοθεί σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους τέτοιες ευνοϊκές λύσεις στους συμπατριώτες μας και στους συμπολίτες μας;
Θέλετε, κύριε Βενιζέλο και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μήπως να σας θυμίσω πώς αντιμετωπίζατε εσείς τέτοιου είδους προβλήματα επί αείμνηστου Παπανδρέου, επί Υπουργού Οικονομίας κ. Σημίτη; Τι κάνατε το 1985-1989; Το ξεχάσατε; Να σας θυμίσω ότι δώσατε τότε δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες. Θα σας θυμίσω τι είχατε κάνει τότε. Απαγορεύσατε να δοθεί αύξηση στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα επί ποινή φυλακίσεως. Είμαστε αρκετοί παλαιοί εδώ και το θυμόμαστε. Αυτές τις πολιτικές θέλετε; Αυτά ζητάτε να κάνει η Κυβέρνηση; Έ, όχι! Είναι πράγματι φιλολαϊκή τούτη η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Πράγματι, στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο. Πράγματι, ενισχύει τον μικρομεσαίο. Πράγματι, στέκεται κοντά σε όποιον έχει ανάγκη.
Αυτή ήταν η πολιτική που κάνατε και χωρίς τέτοια κρίση. Για θυμίστε μου τι έγινε το ’85-’89. Ποια μεγάλη κρίση διεθνή αντιμετώπιζε η Ελλάδα, που αναγκαστήκατε να πάρετε τέτοια μέτρα σε εκείνη την περίοδο;
Προσέξτε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δεν πείθετε και δεν πρόκειται να πείσετε τον ελληνικό λαό. Τα ενθυμούνται οι πολίτες. Ξέρουν τι σημαίνει αυτό που εσείς προσδοκάτε, άλλη κυβέρνηση να έρθει. Οι ίδιοι άνθρωποι θα έρθετε, εάν ποτέ έρθετε, και τα ίδια θα κάνετε. Γι’ αυτό απορρίπτει την πρόταση ΠΑ.ΣΟ.Κ. –που δεν υπάρχει ουσιαστική πρόταση ΠΑ.ΣΟ.Κ.- για την επίλυση των προβλημάτων.
Τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ είπαν εδώ διάφοροι συνάδελφοι ότι τα πήραμε και τα χαρίσαμε στις τράπεζες. Μα, επιτέλους, πόσες φορές έχετε ακούσει εδώ από όλους μας, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι είναι εγγυήσεις και δεν έχουν δοθεί.
(ML)
(3TS)
Τα χαρίσαμε στο μεγάλο κεφάλαιο και στους τραπεζίτες! Μόνιμη επωδός πια. Αλλάξτε κασέτα, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν πείθετε. Παρ’ ότι πράγματι υπάρχει μία διεθνής κρίση, δεν αμφισβητεί η Κυβέρνηση. Επαγρυπνεί, είναι κοντά και παίρνει μέτρα καθημερινά. Δεν απαντήσατε στα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση και τα είπε προηγουμένως η Υπουργός και όχι όλα. Μόνο από το ένα Υπουργείο, της δικής της αρμοδιότητας. Δεν απαντάτε.
Εκείνο όμως που είναι βέβαιο είναι τα μέτρα που παίρνουμε τα εισπράττει η κοινωνία. Με καταστροφολογίες δεν περνάει. Ακούω για παράδειγμα ότι μετά τις φωτιές και τους σεισμούς στην Ηλεία δεν έγινε τίποτα, κανένα σπίτι δεν φτιάχτηκε, δεν δημιουργήθηκε τίποτα. Απαντώ: Τριάντα πέντε εκατομμύρια μόνο για τα σχολεία. Κατεστράφησαν ογδόντα σχολεία στο νομό Ηλείας, από τα εκατόν είκοσι. Δεν χάθηκε ούτε μία ώρα διδασκαλίας. Μπήκαν όλα τα παιδιά στην ώρα τους. Τριάντα πέντε εκατομμύρια. Ποτέ τέτοια νούμερα δεν είχαν δοθεί, ούτε καν στα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αγοραστεί οικόπεδα για να κτίσουμε, που υπάρχουν λεφτά στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
Το σύνολο των εκατομμυρίων που έχουν διατεθεί στην Ηλεία από τους σεισμούς και τις φωτιές; Διακόσια δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ, από τις φωτιές μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι.
Λένε οι συνάδελφοί μου στην Ηλεία ότι δεν έχει πέσει δραχμή, ξεχάστηκε και πού είναι τα έργα υποδομής. Δεν υπάρχουν έργα υποδομής; Δεν γίνονται έργα υποδομής; Ξεκινάει η Ολυμπία Οδός. Εχθές δικάστηκε για την αναγκαστική απαλλοτρίωση, μεθαύριο αρχίζουν οι σκαπάνες, τα μηχανήματα. Ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο. Και μόνο αυτό; Σε όλη την περιφέρεια, μπορώ να αναφέρω, γιατί περιέρχομαι όλη την Ελλάδα, χιλιάδες μικρά και μεγάλα τέτοια έργα. Γιατί δεν ακολουθεί η κοινωνία; Γιατί δεν δημιουργείται, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ρεύμα υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Δεν σας εμπιστεύονται. Καταλάβετέ το. Δεν σας εμπιστεύονται διότι δεν μιλάτε τη γλώσσα της αλήθειας και δεν έχετε ζητήσει ούτε μία φορά συγνώμη.
Ακούω πολλούς συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να λένε «καταδικαστήκαμε στη συνείδηση του ελληνικού λαού σε δύο εκλογές». Όχι. Δεν φθάνουν. Φέρτε αυτά που δεν κάνατε πίσω, για να δούμε πότε θα εξιλεωθείτε. Τι πάει να πει «καταδικαστήκατε»; Τα απόνερα της πολιτικής σας δεν τα πληρώνουμε σήμερα; Το χρέος που έχετε αφήσει δεν το πληρώνουμε σήμερα; Τα 10 δισεκατομμύρια τοκοχρεολύσια δεν μας έχουν δέσει τα χέρια; Ποιο τελείωσε δηλαδή; Δεν κατάλαβα. Και τι έρχεσθε να πείτε; Ποια μαγική ράβδο αναφέρετε, όταν εσείς το φέρατε εδώ, όταν τη δική σας πολιτική ακόμη πληρώνουμε, όταν τα δικά σας χρέη ακόμα πληρώνουμε; Πώς να σας εμπιστευτεί; Με την καταστροφολογία που λέτε; Με αυτά που έρχεσθε και λέτε εδώ στο Κοινοβούλιο; Μιλάτε για σκάνδαλα; Ποια σκάνδαλα, κύριοι; Ερωτώ: Με το χέρι στην καρδιά πείτε μου, πότε πήγε φυλακή επί των ημερών σας και ποιο σκάνδαλο –που έγιναν μεγάλα- ήρθε στη Βουλή; Πότε δεχθήκατε εξεταστική Επιτροπή; Πότε πήγε δεσπότης φυλακή; Πότε πήγε εισαγγελέας φυλακή; Πότε πήγαν μεγαλοδικηγόροι φυλακή; Και προχθές, αυτούς που λέγατε «κουμπάροι», πέντε χρόνια.
Όλα στη διαφάνεια, όλα στο φως λέει η Νέα Δημοκρατία και το κάνει. Και βεβαίως λέτε «δεν είδαμε τα αποτελέσματα». Δεν κατάλαβα κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τι θέλετε; Να πιέσουμε τη δικαιοσύνη να τελεσιδικήσουν αυτές οι αποφάσεις; Δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία. Σεβόμεθα την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν επεμβαίνουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Βεβαίως θα τελεσιδικήσουν και βεβαίως όποιος έχει βάλει το χέρι στο μέλι, θα του κοπεί. Είναι ρητή η δέσμευση του Πρωθυπουργού, είναι ρητή η βούληση όλων μας. Για ποια σκάνδαλα μιλάτε;
Θέλετε να αρχίσουμε να μιλάμε και εμείς για τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών; Αυτή είναι η δουλειά μας εδώ; Ή να συμφωνήσουμε επιτέλους ότι όλα στο φως, αλλά στην πραγματικότητα και πραγματικά να το θελήσετε και εσείς; Γιατί εμείς λέμε «ναι», αλλά δεν μπορεί να απασχολείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η πολιτική ζωή του τόπου μόνο με τα σκάνδαλα.
Είναι πολλά τα ζητήματα κύριοι συνάδελφοι που τρέχουν και η Κυβέρνηση με πολλή υπευθυνότητα στέκεται σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ελάτε να βοηθήσετε σε αυτά, αν θέλετε πράγματι να είστε ουσιαστικοί και να επιτελείτε το έργο σας ως Αντιπολίτευση, γιατί πολλά χρόνια θα μείνετε εκεί και δεν πρόκειται ποτέ να έρθετε στην Κυβέρνηση γιατί δεν σας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός.
Άκουσα επίσης να λέγεται για την Κούνεβα, μία δυστυχισμένη γυναίκα που κακώς καταδικάστηκε. Η Υπουργός το αντιμετώπισε με ευαισθησία. Και εδώ, ως παράδειγμα, τι ήρθε αυτό; Γιατί ελέχθη; Ότι εμείς είμαστε υπέρ του να χτυπούν συνδικαλιστές; Για όνομα του Θεού! Θέλετε να αρχίσουμε να θυμόμαστε τα ΜΑΤ έξω από του Μαξίμου; Τα γερόντια πεσμένα στην άσφαλτο που τα κοπανάγανε τότε οι αστυνομικοί, με εντολή του Πρωθυπουργού; Αυτά θέλετε να αρχίσουμε; Δεν θέλουμε. Κοιτάμε μπροστά. Βλέπουμε το μέλλον. Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε.
Άκουσα τον Εισηγητή επί τέσσερα και πέντε λεπτά να κάνει μια κριτική για όλα τα άλλα εκτός από το νομοσχέδιο. Μίλησε επί παντός επιστητού, αλλά όχι για το νομοσχέδιο. Και τι να πείτε για ένα νομοσχέδιο που το φτιάξατε εσείς; Είχε πέντε χρόνια ζωής επί των ημερών σας και άλλα πέντε χρόνια επί των δικών μας. Είσαστε υπερήφανοι; Υπήρχε ΣΕΠΕ; Υπήρχε έλεγχος; Για πείτε μας τις επιδόσεις των πέντε ετών, επί δικής σας Κυβερνήσεως, για να δούμε τι είναι αυτό που δεν κάναμε εμείς. Δεν το φτιάξαμε εμείς, το φτιάξατε εσείς. Μα και αυτά που φτιάχνατε ήταν πράγματι για τα μάτια του κόσμου. Ποτέ και κανένα δεν κάνατε όπως έπρεπε. Και αυτό το αφήσατε όπως το φτιάξατε και βεβαίως εμείς σήμερα ερχόμαστε να το αναβαθμίσουμε και να του δώσουμε το ρόλο που οφείλουμε, σε μία δύσκολη μάλιστα περίοδο που έχει ανάγκη όλο το εργασιακό καθεστώς να ελεγχθεί πολύ περισσότερο και καλύτερα.
Φθάσαμε να ακούμε ακόμη και για τους διορισμούς. Να τελειώνουμε επιτέλους. Ακούω για τους αγροφύλακες εδώ, σε κάθε συζήτηση. Κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, οι αγροφύλακες δεν είναι σημερινοί διορισμοί. Δεν κατάλαβα λοιπόν. Είναι διορισμοί του 1992, που δυστυχώς πραξικοπηματικά εσείς τους καταργήσατε. Είχαν ήδη ανακοινωθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ήρθατε εσείς και τους καταργήσατε με κομματική εμπάθεια. Θα πρέπει να ντρέπεστε και όχι να το αναφέρετε αυτό. Αποκατάσταση και ήταν η ελάχιστη αποκατάσταση που κάναμε, κύριοι συνάδελφοι. Πολλοί αδικημένοι επί των ημερών σας. Και δεν ήρθαμε με ρεβανσισμό. Ήρθαμε πραγματικά να κυβερνήσουμε για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο για τα δικά μας παιδιά, που άκουσα να λέγεται εδώ. Ποιοι διορισμοί;
Και τι λέει η Αντιπολίτευση; Λέει «θα ψηφίσουμε αυτά που είναι για τους εργαζόμενους». Βεβαίως, ξέρω γιατί θα ψηφίσετε. Τους γνωρίζετε, τους ξέρετε καλά αυτούς. Είναι φίλοι σας. Τους βάλατε χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς τίποτα. Γι’ αυτό τους υποστηρίζετε. Γιατί, όπως είπατε, δεν κάναμε ιδιαίτερες προσλήψεις στο ΑΣΕΠ. Αυτούς τους υποστηρίζετε και καλά κάνετε. Αυτή είναι η πολιτική σας, αλλά πείτε την. Και είμαστε υποχρεωμένοι, με αναγκάζετε, να σας ξεμπροστιάζω, αν μου επιτρέπεται η έκφραση.
Για ποια «μπλε» παιδιά μιλάτε; Δεν έχετε εσείς δικαίωμα, πραγματικά, να μιλάτε για κομματικούς διορισμούς. Και ποιοι κρατούν ενέχυρο τα παιδιά που λέτε, για τα STAGE; Είστε οι πρώτοι διδάξαντες, πρώτον.
(XP)



(3ML)
Και δεύτερον ενθυμίστε πολύ καλά τους 250 χιλιάδες που τους είχατε ενέχυρο για να ψηφίσουν από το 1989. Εκεί, του τους κρατούσατε ενέχυρο. Αυτή ήταν η πολιτική σας. ποια προοπτική λοιπόν τολμάτε να υπόσχεστε στον ελληνικό λαό; Ποιο νέο πνεύμα τολμάτε να υπόσχεστε στον ελληνικό λαό; Τι είναι το καινούργιο που μπορείτε εσείς να φέρετε σε αυτόν τον τόπο; Εκείνο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπάτε, να ασκήσετε αυτοκριτική και να ζητάτε σε κάθε ευκαιρία συγνώμη από τον ελληνικό λαό και να προσπαθείτε με προτάσεις κοντά στην Κυβέρνηση να εξιλεωθείτε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): ΤΟ λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δυστυχώς ακόμα και μια κορυφαία συζήτηση που θα μπορούσε να απασχολήσει αυτήν την Αίθουσα για τα μεγάλα θέματα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων τείνει να μετατραπεί σε μια κοκορομαχία για τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία, υποβαθμίζοντας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον απλό πολίτη και κυρίως τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις που δεινοπαθούν αυτήν την ώρα. Δεν υποβαθμίζω καθόλου την σημασία των σκανδάλων τα οποία είναι διαχρονικά και εκτραχύνονται σήμερα με την πολιτική και τη πορεία που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Όμως, και αυτή η συζήτηση για τα σκάνδαλα δεν γίνεται επί της ουσίας προκειμένου να ανοίξουν θετικοί δρόμοι εκκαθάρισης και εξυγίανσης στην πολιτική μας ζωή αλλά δυστυχώς και αυτή η αντιπαράθεση για τα σκάνδαλα μετατρέπεται σε έναν αγωνιώδη αγώνα μεταξύ των δύο κομμάτων για την εξουσία. Από τη μια γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των σκανδάλων και από την άλλη προσπάθεια αξιοποίησής τους προκειμένου αν φθαρεί η Κυβέρνηση για να επανέλθουμε. Είναι ένα τροπάρι που παίζεται είκοσι χρόνια σε αυτή τη χώρα. Εξυγίανση βεβαίως δεν βλέπουμε. Και κάθε φορά που έχουμε εξελίξεις με βάση τα υποτιθέμενα ή τα υπαρκτά σκάνδαλα η χώρα αντί να πηγαίνει προς το καλύτερο δυστυχώς με αυτές τις πολιτικές εξελίξεις πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ )
Αυτή την ώρα εμείς προσπαθώντας να φέρουμε τα θέματα της διαφάνειας στην πολιτική ζωή και της εξυγίανσης στη πραγματική τους διάσταση δεν λησμονούμε και δεν παραβλέπουμε και δεν παραμερίζουμε το γεγονός ότι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα είναι πρώτα απ’ όλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά. Είναι τα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και με το περιβάλλον. Είναι πρώτα απ’ όλα τα θέματα που σχετίζονται και συνδέονται με την καπιταλιστική κρίση η οποία απελαύνει και κλιμακώνεται διαρκώς σε όλο τον πλανήτη και έχει οδυνηρές συνέπειες στη χώρας μας. Η κυρία Υπουργός έφυγε. Γιατί έφερε αυτό το νομοσχέδιο; Τι θα κάνει με αυτό το νομοσχέδιο; Ποια προβλήματα πάει να λύσει; Τι πάει να αντιμετωπίσει αυτό το νομοσχέδιο; Προφανώς αυτό το νομοσχέδιο είναι υπεκφυγή, είναι μια τρύπα στο νερό για να πει η Κυβέρνηση ότι κάτι κάνει, για να πει η Υπουργός ότι εν πάση περιπτώσει ενδιαφέρεται για τα εκρηκτικά προβλήματα των εργασιακών σχέσεων αυτήν την περίοδο. Και αυτό την ώρα που το Υπουργείο Απασχόλησης, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας που το μετατρέψατε σε Απασχόλησης κατά το απασχολησιμότητα έχει μετατραπεί σε μοχλό και οδοστρωτήρα για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Έχει μετατραπεί σε Υπουργείο Ανεργίας που γίνεται καταλύτης για την ανεργία.
Βλέπετε τις εξελίξεις; Παρατηρείτε τι γίνεται γύρω σας; Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση επιτήρησης στης χώρας. Δεν είδα να σχολιαστεί καθόλου σε αυτήν την Αίθουσα; Το θεωρείτε μικρό πράγμα, ότι η Ελλάδα ετέθη πάλι υπό επιτήρηση; Τι συνέπειες θα έχει αυτό για τον ελληνικό λαό; Αυτή η επιτήρηση σημαίνει πολύ σκληρά μέτρα, επώδυνα μέτρα, αντεργατικά τα οποία προφανώς θα ακολουθήσουν μετά τις ευρωεκλογές στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης. Τι είναι αυτή η επιτήρηση επί της ουσίας, για την οποία δεν ελέχθη τίποτα από τα δύο κόμματα παρά την κοκορομαχία την οποία ακούσαμε προηγουμένως; Στην ουσία τι έχουμε ενώπιόν μας; ¨Έχουμε μια νεοαποικιοκρατική δέσμευση της χώρας. Διότι αυτή η επιτήρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί με τα μέτρα που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις δύσμοιρες χώρες που πέφτουν στα νύχια του. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε νεοαποικιακό καθεστώς. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και στο νεοφιλελεύθερο απαράδεκτο μονεταριστικό πλαίσιο που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί σε αυτού του είδους τις επιτηρήσεις που μέσα σε αυτή την κρίση είναι άκρως επώδυνες και θα δημιουργήσουν εφιαλτικές καταστάσεις μέσα στην κοινωνία.
Δεν βλέπουμε να αμφισβητείται αυτό το καθεστώς από τη Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε φυσικά και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τι λένε για την επιτήρηση; Φταίνε μόνο τα ελλείμματα και το χρέος; Δεν φταίει το περίφημο σύμφωνο σταθερότητας το οποίο είναι απαράδεκτο; Είναι προκρούστειος κλίνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν φταίει ο μονεταριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία βλέπετε ότι δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με επιτόκια τα οποία πλέον έχουν καταρρεύσει κάτω από τη μονάδα ενώ το δημόσιο αναγκάζεται να δανείζεται με όρους αγοράς και να εξυπηρετεί το δεκαετές ομόλογο με 5,70 και με 5,80; Γιατί δεν δανειοδοτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας το δημόσιο και τα κράτη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν υψηλό spread που οφείλεται και στη διεθνή κερδοσκοπία και στις δήθεν αξιόπιστες μετρήσεις των πιστοληπτικών οργανισμών τύπου MOODYS που είναι υπεύθυνες για τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και τα χάλια που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Όμως τσιμουδιά για την επιτήρηση. Δεν βλέπετε ότι καταρρέουν όλα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα σε αυτή τη χώρα; Οι επενδύσεις είναι στον πάτο όπως και οι εξαγωγές. Στο πάτο είναι και οικοδομή. Τα μέτρα που πήρατε είναι ασπιρίνες και κυρίως ωφελούν τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Στον πάτο η κατανάλωση. Δεν βλέπετε ότι βουλιάζει μέρα με την ημέρα η ελληνική οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση χωρίς καν προστατευτικό δίχτυ με μια πολιτική που εξωθεί την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο.
Και βλέπουμε να γίνεται εδώ διαμάχη γιατί έδωσε η Κυβέρνηση εγγυήσεις στις τράπεζες και οι τράπεζες δεν τις αξιοποιούν. Και ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο να κάνει την περίφημη πρόταση αυτές οι εγγυήσεις αντί για τις τράπεζες να μεταφερθούν στις επιχειρήσεις. Μα, αυτό γίνεται σήμερα διεθνώς. Αυτό το παιχνίδι παίζουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Ομπάμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνουν μέτρα τα οποία ενόψει της κρίσης βλέπουν μόνο τράπεζες και επιχειρήσεις. Δεν βλέπουν ότι πέραν των τραπεζών και των μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών υπάρχουν και οι λαοί, οι εργαζόμενοι που πρέπει να στηριχθεί το εισόδημά τους. Σε αυτούς επιβάλλεται σκληρή λιτότητα. Αυτό κάνει τώρα η Κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε στον δημόσιο τομέα. Δεν βλέπετε ότι έχουμε κατάρρευση της απασχόλησης και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας που δεν αντιπροσωπεύεται στους επίσημου δείκτες και πλήρη σχεδόν απορύθμιση, διάλυση των εργασιακών σχέσεων;
(XA)
(3XP)
Τι κάνει το Υπουργείο Απασχόλησης, απασχολησιμότητας στην ουσία, ανεργίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στην πραγματικότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Μας φέρνει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά τα προβλήματα;
Και ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυρίας Υπουργού για τα 3.200.000.000 ευρώ τα οποία θα δοθούν για την απασχόληση. Με συγχωρείτε αλλά γιατί υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός έχει και νου και κρίση και ξέρει τι έχει γίνει στο παρελθόν και τι γίνεται σήμερα και τι προετοιμάζεται για το μέλλον του; Γιατί του πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Σε ποιο διάστημα αναφέρεστε όταν μιλάτε για τα 3.200.000.000 για την απασχόληση; Ποιο είναι το διάστημα; Για το 2009 ή για το 2010; Γιατί αυτή την κριτική σας άσκησε ο Τύπος χωρίς να απαντήσετε ευθέως. Από τι συναπαρτίζεται το κονδύλι των 3.200.000.000 ευρώ; Για εξηγήστε μας. Για πείτε μας τα νούμερα. Για πείτε μας από πού προέρχονται. Γιατί δεν μας τα κάνετε λιανά αυτά τα πράγματα; Ή μήπως μιλάτε για το κονδύλι του ΕΣΠΑ για το ανθρώπινο δυναμικό με ορίζοντα μέχρι το 2013 και το οποίο θα εκταμιευθεί χωρίς εθνικούς πόρους, τουλάχιστον ορισμένα από τα ποσά προκειμένου να σας διευκολύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως αυτά τα λεφτά εννοείτε τα οποία μας παρουσιάζετε εδώ πέρα ως μεγάλο δώρο και ευεργέτημα υποτίθεται για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία; Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Δεν μας το είπε η κυρία Υπουργός. Παρέλειψε να μας το πει.
Δεν πάνε για την απασχόληση. Πάνε για να επιχορηγηθεί η εργοδοσία, το κεφάλαιο, οι επιχειρήσεις, οι μεγάλοι επιχειρηματίες κατά κύριο λόγο προκειμένου αυτοί υποτίθεται να μην απολύσουν ή αν διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να απορυθμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα. Εκεί πάνε τα λεφτά. Μεγάλη επιδότηση στο κεφάλαιο συνιστούν αυτοί οι πόροι για το ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίοι δεν στηρίζουν καμιά απασχόληση. Αν περάσει ο χρόνος κατάρτισης, ο χρόνος επιδότησης, το επίδομα ανεργίας που δίνεται μετά από λίγο, αυτός μπορεί να μείνει στο δρόμο. Τίποτα δεν μένει από αυτά τα χρήματα σε μια προοπτική στήριξης μακροπρόθεσμα της δουλειάς των ανθρώπων.
Και βεβαίως μας είπατε γιατί να μην δίνουμε το επίδομα ανεργίας για να δουλεύουν άνθρωποι και να πηγαίνουν στις επιχειρήσεις. Τους βάζετε τώρα και στο δημόσιο τομέα να πηγαίνουν και με το επίδομα ανεργίας, να προσθέτουμε και εμείς κάτι παραπάνω και να αμείβονται με το βασικό μισθό, το βασικό μεροκάματο; Αυτό είναι αθλιότητες. Είναι δυνατόν να το λέει εδώ από αυτό το Βήμα η Υπουργός Απασχόλησης και να παινεύεται γι' αυτό; Διότι ξέρετε τι σημαίνει μια τέτοια λογική και φιλοσοφία; Να γεμίσει η Ελλάδα ανέργους. Αυτό θα θέλει πλέον ο επιχειρηματίας, αυτό θα θέλει το κεφάλαιο διότι έτσι όταν πλημμυρήσουμε με ανέργους, θα μπορούν να έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό μέσα από τα επιδόματα ανεργίας και να γλιτώνουν το μισθό, δηλαδή τσάμπα εργασία. Άρα το κίνητρο για το κεφάλαιο, το κίνητρο για τις επιχειρήσεις, το κίνητρο για τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία με αυτή την αντίληψή σας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνεργοι. Η Ελλάδα γεμάτη από ανέργους γιατί έτσι θα εξασφαλίζουμε μέσα από τις μεθόδους αυτές και τις μεθοδεύσεις που είναι πρωτοφανώς αντεργατικές, τις οποίες βεβαίως εισήγαγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εσείς τις διευρύνεται για το δημόσιο τομέα διότι μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις θα έχουμε ως εργοδότες τσάμπα εργασία. Ούτε στα πιο μύχια όνειρά τους δεν είχαν φανταστεί ότι θα μπορούσε να έρθει Κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοια μέτρα.
Και βεβαίως δεν λέτε την πραγματικότητα. Λέτε ανακρίβειες όσον αφορά τον ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά θέλω τρία λεπτά όπως και οι άλλοι. Έγινε υπέρβαση του χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Αν έγινε υπέρβαση με τους άλλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι αν έγινε. Εδώ είχαμε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής. Εγώ δυο λογάκια θέλω να πω.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αν έγινε; Μέχρι και 25 λεπτά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ προσπαθείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα των 60.000 διορισμών και άλλων δεκάδων χιλιάδων Stage που είναι απαράδεκτα πράγματα και πρωτοφανή. Πάτε να τα εφαρμόσετε με λεφτά βεβαίως κυρίως των εργαζομένων. Στον ΛΑΕΚ δεν πέρασε η απόφαση για αυτό το πρόγραμμα για να συμβάλει ο ΛΑΕΚ στο πρόγραμμα απασχόλησης στην αυτοδιοίκηση με το επίδομα ανεργίας. Το απέρριψε ο ΛΑΕΚ, αυτή την πρόταση να συμβάλλει με χρήματά του. Και πάτε τώρα μέσα από τον ΟΑΕΔ, μέσα από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ με μια ψήφο διαφορά και τι λέτε; Στο όνομα του ενός λογαριασμού -που έπρεπε να είναι ένας και όχι δυο, ένα νομικό τέχνασμα- και λέτε ότι παίρνουμε τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ και τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη ρουσφετολογική και πελατειακή μας πολιτική από την οποία δεν μένει τίποτα μακροπρόθεσμα ως απασχόληση.
Πού τον οδηγείτε τον ΟΑΕΔ; Ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε κομματικό φέουδο, σε όργανο πελατειακών σχέσεων, σε όργανο επιδότησης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο ρόλος του ΟΑΕΔ τον οποίο παίζει με τα λεφτά των εργαζομένων και φυσικά και των εργοδοτών με τη συμβολή την οποία έχουν; Με ξένα κόλλυβα κάνετε πελατειακές κομματικές σχέσεις και κάνετε επιδοτήσεις στο κεφάλαιο; Το λέω αυτό γιατί και στο θέμα του προσωπικού του ΟΑΕΔ υπάρχει ένα όργιο κομματοκρατίας και ρουσφετολογίας και ρουσφετολογικών ρυθμίσεων.
Ξέρετε ότι στους εκπαιδευτικούς φέρνετε ρυθμίσεις εδώ. Είναι ένα ημίμετρο η μια. Από την άλλη ξαναπάμε στους 1990-93. Και ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι πριν από το ’90, που είναι οι παλιότεροι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ τους οποίους αφήνετε στο δρόμο εντελώς ξεκρέμαστους μόνο και μόνο γαιτί φαντάζομαι ότι δεν σας είναι κομματικά αρεστοί.
Δεν έχω το χρόνο να επεκταθώ στα θέματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αλλά θα πω μια κουβέντα για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Τεράστια κονδύλια διαθέτει και τα διαθέτει σε όφελος των τραπεζών αντί να τα διαθέσει σε μια κρίσιμη φάση όπως η σημερινή προκειμένου να αναπτύξουμε μια λαϊκή στεγαστική πολιτική την οποία μπορούσε να την ασκήσει. Όμως επιδοτεί τις τράπεζες. Όμως παρανομεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και δεν κάνει κατασκευαστικό έργο προκειμένου να επιδοτεί τις τράπεζες σε αυτό το ρόλο τον οποίο παίζουν. Είναι απαράδεκτο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας να παίζει αυτό το ρόλο.
Έχουμε κάνει την πρόταση και την ξανακαταθέτουμε. Φυσικά ξέρουμε ότι ούτε εσείς ούτε από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκει ανταπόκριση. Όμως είναι μια πρόταση άκρως ρεαλιστική και με προοπτική. Με πυρήνα τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να διαμορφωθεί μια δημόσια στεγαστική τράπεζα η οποία να αναλάβει αυτό το έργο μιας στρατηγικής και μιας πολιτικής για τη λαϊκή στέγη.
Τελειώνω με τον Ο.Τ.Ε. και τη ρύθμιση που φέρατε για την εθελούσια έξοδο 600 εργαζομένων μετά από 4.200. Όταν θέλετε να εξυπηρετήσετε πολιτικές ιδιωτικοποιήσεις, πολιτικές εξανδραποδισμού στρατηγικών τομέων του δημοσίου, όταν θέλετε να τις κάνετε, βγάζετε στη σύνταξη ανθρώπους και 40 και 45 χρονών. Δεν σας πειράζει. Να τους επιδοτεί το ΙΚΑ, να βουλιάζει το ΙΚΑ. Αρκεί να τις πουλήσουμε. Έτσι πουλήσατε τον Ο.Τ.Ε.,. με την εθελούσια έξοδο που τότε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είχαν από κοινού συναινέσει. Αυτό κάνετε και στην Ολυμπιακή στο βαθμό βέβαια και την έκταση που το κάνετε. Εργαζόμενους που είχαν ασφαλιστεί πριν από το 1991, τους βγάζετε στη σύνταξη μόνο και μόνο για να τη μεταφέρετε στα αραβικά κεφάλαια και να φτιάξετε το νέο ολιγοπώλιο.
Πάτε τώρα με τον Ο.Τ.Ε. και κάνετε μια ρύθμιση η οποία ξαναβουλιάζει το ΙΚΑ διότι επαναλαμβάνονται οι ίδιες διατάξεις που είχατε κάνει και στο παρελθόν για τους 4.200 οι οποίοι φέσωσαν το ΙΚΑ. Δηλαδή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα κάνει τη μελέτη για να δει ποιο είναι το κόστος να το πληρώσει ο Ο.Τ.Ε. Και όμως στην προηγούμενη ρύθμιση το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν έκανε καμία μελέτη. Τη μελέτη την έκανε ο Ο.Τ.Ε. Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Και έδωσε όσα ήθελε στο ΙΚΑ αδιαμαρτύρητα. Έτσι βουλιάζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, ο κύριος ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων. Και αυτή η ρύθμιση πάλι θα το βουλιάξει για να εξυπηρετήσει όχι την ιδιωτικοποίηση γιατί έχει πετάξει το πουλάκι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για να εξυπηρετήσει τους Γερμανούς και τη Deutsche Telekom.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί καταψηφίζουμε έτσι όχι μόνο τα άρθρα του αλλά και την αντεργατική, αντικοινωνική σας πολιτική.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο επί της διαδικασίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όχι, κύριε συνάδελφε, δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τους Βουλευτές. Είκοσι λεπτά καταναλώθηκαν από τους τρεις Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους. Δηλαδή εγώ τι είμαι εδώ μέσα, κύριε Πρόεδρε;
(3XA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε δίκιο σ’ αυτό το σημείο. Τώρα ανέλαβα στο Προεδρείο, τώρα πληροφορήθηκα τι έχει προηγηθεί. Έκανα τρεις διακοπές και θα συνεχίσω να επιμένω, με τα μέσα που διαθέτει το Προεδρείο βεβαίως, έτσι; Διότι τα μέσα είναι συγκεκριμένα. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι ο κατάλογος είναι μακρύς και αν θέλουμε να ολοκληρώσουμε σε λογική ώρα πρέπει να τηρηθούν οι χρόνοι.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει το λόγο με την παράκληση, αν μπορεί, να συμβάλει στο να εμπεδωθεί ένα κλίμα σωστής λειτουργίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα προσπαθήσω πράγματι να είμαι σύντομος σεβόμενος απόλυτα τις παρατηρήσεις του συναδέλφου κ. Μπαντουβά, τις οποίες κι εγώ πολλάκις έχω αισθανθεί. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε κύριε συνάδελφε, όταν προηγουμένως στο Βήμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως μίλησε είκοσι λεπτά και μετά πήρε το λόγο για να πει μία φράση, η οποία κράτησε δυόμισι λεπτά, άρα εν τω συνόλω μίλησε είκοσι δυόμισι λεπτά, μετά τίθεται και ένα θέμα ισονομίας πια των κομμάτων που εκπροσωπούνται δια των Κοινοβουλευτικών τους Εκπροσώπων. Άρα μπαίνουμε σ’ ένα δεύτερο θέμα. Παρά ταύτα, έχετε το λόγο μου ότι θα προσπαθήσω να είμαι όσο μπορώ συντομότερος.
Λυπάμαι που έφυγε η κυρία Υπουργός. Φαντάζομαι ότι κάτι πολύ επείγον της έτυχε, γιατί γνωρίζω την πολύ καλή της αγωγή και ευγένεια, και δεν κάθισε να ακούσει την τοποθέτηση και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του πέμπτου κόμματος της Βουλής. Όμως και η κυρία Καλαντζάκου πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ικανή για να σημειώσει και να λάβουμε απαντήσεις συγκεκριμένες. Γιατί εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεκριμένοι.
Και, για να πάω αντίστροφα, ξεκινάω με αυτά που άκουσα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε, κατά τη γνώμη μου, κάτι το πραγματικά αμίμητο. Είπε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προβλέψει, κύριε Τασούλα, ενάμιση χρόνο πριν την επελαύνουσα κρίση και να έχει λάβει τα μέτρα της. Σας διαβεβαιώ, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ότι αν ο κ. Αλογοσκούφης είχε την ικανότητα να προβλέψει την επελαύνουσα κρίση ενάμιση χρόνο πριν θα είχε πάρει το Νόμπελ στην Οικονομία. Διότι αυτός που είχε γράψει ένα άρθρο στους «New York Times» πράγματι ενάμιση χρόνο πριν, προβλέποντας αυτή την κρίση, πήρε το Νόμπελ Οικονομίας. Τώρα αν με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος ήθελε να υπονοήσει ότι θεωρούσε τον κ. Αλογοσκούφη ικανό υποψήφιο για το Νόμπελ Οικονομίας αυτό πραγματικά μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Η δική μου αίσθηση για τις ικανότητες και την επιτυχία της ασκήσεως οικονομικής πολιτικής από τον κ. Αλογοσκούφη είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, ότι αν τελικώς χάσετε την εξουσία θα την έχετε χάσει λόγω Αλογοσκούφη, διότι πραγματικά ήταν πλήρως αποτυχημένη η οικονομική του πολιτική από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.
Και θέλω μπαίνοντας στο σημερινό νομοσχέδιο να σκεφθώ λίγο το εξής και να θέσω την εξής παρατήρηση, περισσότερο ιστορικής φύσεως, αλλά θα δείτε ότι έχει άμεση σχέση με τη συζήτηση που κάνουμε. Ξέρουμε εμείς που μελετούμε τα γεγονότα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, κύριε Υπουργέ, κύριε Τασούλα -και αναφέρομαι σ’ εσάς γιατί γνωρίζω την πολύ μεγάλη σας αγάπη για την Ιστορία- ότι ενώ οι Οθωμανοί πλησίαζαν ολοένα και εγγύτερα εις την Βασιλεύουσα, εις την Βασιλεύουσα ουδείς ησχολείτο με τον Μωάμεθ ο οποίος επέπρωτο να γίνει πορθητής, αλλά μέσα στους δρόμους της Βασιλευούσης των πόλεων εμάχοντο για δύο κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα: για το αν το φύλο των αγγέλων ήταν αρσενικό ή θηλυκό και για το αν πρέπει να γίνει η ένωση ή όχι των Εκκλησιών. Μάχες ομηρικές! Μερικοί περίεργοι, της τάξεως του 4% -5% φαντάζομαι,…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Σαν τον ΛΑ.Ο.Σ!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ -ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπράβο. Τους έλεγαν: «ρε παιδιά, τι λέτε; Εδώ πλησιάζει ο Πορθητής. Τελειώνουμε». Και τους απαντούσαν: «Άστε εσείς. Δεν ξέρετε. Εσείς είστε το 4%. Δεν ξέρετε. Αφήστε μας εμάς». Ήρθε ο Πορθητής, πήρε τη Βασιλεύουσα. Κόπηκαν τα περισσότερα κεφάλια -η αλήθεια είναι- αυτών οι οποίοι εμάχοντο γι’ αυτά τα δύο ανούσια ζητήματα και βεβαίως η Βασιλεύουσα πέρασε, πιστεύω όχι οριστικά, στην πλευρά των Τούρκων.
Κι έρχομαι λοιπόν τώρα στο προκείμενο, με το σημερινό. Σήμερα, όχι χθες, αλλά σήμερα ανακοινώθηκε ότι ενώ η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε προϋπολογίσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα δανειστούμε για ολόκληρο το 2009 43,7 δισεκατομμύρια ευρώ -κύριε Μπαντουβά είστε επιχειρηματίας, θα σας το πω λίγο μπακαλίστικα, όπως εμείς που έχουμε δουλέψει στη ζωή μας, γιατί εδώ οι περισσότεροι που κυβερνούν θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχουν δουλέψει και αυτό είναι κακό- ενώ λοιπόν είχε προϋπολογίσει –επαναλαμβάνω- κύριε Αδρακτά, ότι θα δανειζόμασταν 43,7 δισ. για όλο το έτος, σήμερα ανακοίνωσε ο δικός σας Υπουργός –άρα δεν αμφισβητείται ως στοιχείο- ότι στο πρώτο τετράμηνο δανειστήκαμε 46 δισ., δηλαδή στο πρώτο τετράμηνο έχουμε δανειστεί περισσότερο από όσο είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δανειστούμε όλο το χρόνο. Θα μπορούσε όμως να πει κάποιος ότι αυτό το 46 δεν λέει τίποτα γιατί μπορεί να είμαστε τρισεκατομμυριούχοι, να έχουμε ένα ακαθάριστο εθνικό προϊόν 2, 3, 4 τρισεκατομμύρια ευρώ οπότε με αυτά τα 46 ψωροδισεκατομμυριάκια δεν χάλασε ο κόσμος. Μα το συνολικό Α.Ε.Π. της χώρας μας, ο ακαθάριστος εθνικός πλούτος δεν ξεπερνά τα 200- 300 δισεκατομμύρια. Και πολλά μπορεί να έβαλα. Άρα τι λέμε; Γιατί 46 επί 3 πάει 120, 132. Εκατόν τριάντα δυο δισεκατομμύρια κύριε Μπαντουβά; Το λέω για να το καταλάβετε, γιατί δεν το έχετε καταλάβει. Γιατί άκουσα από το σεβαστό και συμπαθέστατο Κοινοβουλευτικό σας Εκπροσωπο να μιλά για τους αγροφύλακες. Έχετε δίκιο γι’ αυτά που είπατε για τους αγροφύλακες. Έτσι είναι. Κακώς τους έδιωξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Το βάζει η Αντιπολίτευση. Να μην απαντήσουμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ -ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κι επειδή το βάζει η Αντιπολίτευση πάτε εσείς να απαντήσετε σ’ αυτές τις ανοησίες; Αυτό βάζει, αυτό είναι το σημαντικό; Σας λέω ότι πάμε για 132 δισεκατομμύρια, με αυτά τα απλά μαθηματικά, να δανειστούμε μέσα στο 2009.
Κι έρχομαι λίγο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό είναι υποθετικό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ -ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν είναι υποθετικό. Είναι απλά μαθηματικά, δυστυχώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί να μην ξαναδανειστεί όλο το χρόνο. Πού το ξέρετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ -ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το υποθετικό, όπως απεδείχθη, ήταν αυτό που εγγράψατε στον Προϋπολογισμό. Γιατί εσείς υποθέσατε ότι θα χρειαστείτε 43 και δεν έχει τελειώσει καν ο Απρίλιος και χρειαστήκατε 46. Άρα υπόθεση, και μάλιστα παντελώς λανθασμένη, κάνατε εσείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έδωσα άλλη απάντηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ -ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εδώ τα νούμερα λέμε, δεν λέμε για την απάντηση κύριε συνάδελφε. Τα νούμερα είναι υπεράνω ανθρώπων, τι να κάνουμε τώρα;
Άκουσα τον κύριο συνάδελφο εκεί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο οποίος ανέβηκε στο Βήμα κι έκανε έναν μύδρο από τους συνήθεις και εύκολους κατά του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ασφυκτικού 3%. Κι εγώ να συμφωνήσω ότι είναι ασφυκτικό το 3% και ότι πράγματι σε εποχές κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει χαλάρωση. Χαλάρωση τι σημαίνει; Να πάμε το 3% στο 4%, στο 5%; Μα εμείς ήδη έχουμε ξεπεράσει το 5%. Και πόσο νομίζετε κύριε Μπαντουβά ότι θα μας δανείζει ο πλανήτης Γη; Δηλαδή όλος ο πλανητης Γη, όλοι οι δανειστές αδημονούν πότε θα ζητήσουμε εμείς δανεικά να σπεύσουν να μας δώσουν; Αυτή την εντύπωση έχει και το ένα κόμμα και το άλλο; Αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδος σήμερα. Είμαστε ένα βήμα προ της χρεοκοπίας. Περί αυτού πρόκειται. Ένα βήμα! Και όταν ήρθε εδώ χθες ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αποτελεί μάλιστα και φίλο σας μέσα στην Ευρωβουλή στο ίδιο κόμμα , τι είπε ο κ. Μπαρόζο και ένας δεν του απήντησε σήμερα εδώ από την Κυβέρνηση; Είπε ότι η Ελλάδα έχει την χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το ακούσατε κύριε συνάδελφε που δυσανασχετείτε; Ο κ. Μπαρόζο το είπε. Του δώσατε και βραβείο χθες. Εμ σας είπε –την αλήθεια φυσικά ο άνθρωπος, προφανώς- ότι έχουμε τη χειρότερη δημοσιονομική εικόνα από όλες τις χώρες της Ευρώπης εμ του δώσατε και βραβείο! Πάλι καλά που δεν του κάνατε και αδριάντα! Θα απαντήσετε τώρα τι θα κάνετε για να παύσει η Ελλάδα να έχει τη χειρότερη δημοσιονομική εικόνα από όλη την Ευρώπη; Αυτό είναι το μείζον και όχι να αναλωνόμαστε εδώ για τους αγροφύλακες. Ωραία, αδικηθήκαν οι αγροφύλακες, τι να κάνουμε τώρα;
Και πάμε λίγο παρακαλώ πολύ κυρία Υπουργέ, στα συγκεκριμένα. Ωραία τσακωθήκαμε στα γενικά, είπε ο καθένας ό,τι ήθελε να πει, την κασέτα μας, εντάξει. Εδώ όμως υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα και λυπούμαι που έφυγε η κυρία Υπουργός μόνο για ένα λόγο. Διότι όταν ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Ροντούλης ανέφερε το δικό του υπολογισμό περί των χρημάτων που θα κοστίσουν αυτά που για μας είναι ρουσφέτια -θα το ξαναπώ, απλώς δεν θα το αποδείξω τώρα- η κυρία Υπουργός δυσανασχέτησε και είπε «θα απαντήσω». Ανέβηκε όμως στο Βήμα και εγώ απάντηση δεν άκουσα. Θα σας αναφέρω τι ακριβώς είπε και φαντάζομαι ότι θα μας απαντήσετε πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια. Και θέλω να ξέρετε ότι η κριτική μας είναι καλόπιστη, μα παντελώς καλόπιστη. Στην αναφορά του κ. Ροντούλη, αναφορά η οποία απ’ ό,τι βλέπω υπάρχει και στην ανακοίνωση Τύπου της ΓΣΕΕ, ότι δηλαδή πρώτα χρηματοδοτήσατε με τα χρήματα από τον ΛΑΕΚ, και γενικώς άλλα χρήματα, αυτές τις προσλήψεις τις οποίες κάνετε και τις οποίες μάλιστα κι εδώ γράφουν ως ρουσφετολογικές -αυτό δεν έχει σημασία, δεν σημαίνει ότι επειδή το λέει η ΓΣΕΕ είναι ντε και καλά έτσι, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε- είπε λοιπόν η κυρία Υπουργός ότι «εμείς επιδοτούμε όχι την ανεργία, αλλά την εργασία».
(DP)

(MB)
Αυτή είναι η απάντηση την οποία έδωσε. Δηλαδή, υπονόησε ότι θα ξοδεύαμε κάποια χρήματα, ένα ποσό «χι» ως επίδομα ανεργίας και αντί να το δώσουμε ως επίδομα ανεργίας, θα το δώσουμε ως επίδομα εργασίας. Μάλιστα. Εγώ καλόπιστα λέω «μπράβο».
Τι θέλουμε, λοιπόν, για να πειστούμε; Θέλουμε να μας δώσει σ’ ένα χαρτάκι με την υπογραφή της τα συγκεκριμένα νούμερα. Πόσα χρήματα είχατε προβλέψει για επίδομα ανεργίας που δεν θα δοθούν πια ως επίδομα ανεργίας –δηλαδή, που από ένα λογαριασμό άλφα θα μεταφερθούν σε ένα λογαριασμό βήτα- και πόσα χρήματα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο όλο αυτό το πρόγραμμα το οποίο κάνετε, για να δούμε πράγματι όσα είχαμε προϋπολογίσει να δώσουμε ως επίδομα ανεργίας, απλώς τα παίρνουμε και το κάνουμε επίδομα εργασίας;
Αυτό είναι μία καλή ιδέα, εάν πράγματι είναι έτσι. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι μου φαίνεται ότι είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά «it is too good to be true», διότι αν είχατε μία τόσο σοβαρή και καταπληκτική ιδέα θα έπρεπε να την πουλήσετε και στο εξωτερικό, γιατί ουδείς την έχει σκεφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, στον πολιτισμένο κόσμο.
Αλλά εγώ παραδέχομαι ότι θα περιμένω να το ακούσω. Θέλω το νούμερο: α) Πόσα χρήματα θα δίνατε ως επίδομα ανεργίας και β) πόσα χρήματα αφαιρείτε από αυτό το λογαριασμό για να πάμε εδώ και πόσο είναι το συνολικό κόστος αυτού του προγράμματος. Αν η διαφορά είναι ένα ευρώ ή μηδέν, θα πω ότι είχατε δίκιο και πράγματι επιδοτείτε την εργασία και όχι την ανεργία. Εάν όμως, αρχίζουμε και βάζουμε και από αλλού λεφτά –γιατί, επίσης, η κυρία Υπουργός είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου της ότι και τα επιπλέον είναι από κοινοτικά κονδύλια- και αυτό να το δούμε: πόσα είναι τα κοινοτικά κονδύλια.
Να δούμε αυτό το μαγαζί που λέγεται «Ελλάς» και που προφανώς μπαίνει μέσα με τα μπούνια, πού μπαίνει μέσα και φθάνουμε να χρωστάμε τόσα; Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί πλέον χρωστάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και της Μιχαλούς. Ε, και κάτι πρέπει να κάνουμε για να μη χρωστάμε.
Και κλείνω, για να μην μακρηγορήσω και στενοχωρήσω τον πολύ καλό μου φίλο τον κ. Μπαντουβά, με την εξής παρατήρηση.
Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ σε μία πολύ μεγάλη ένταση του λόγου του ότι το ΣΕΠΕ εσείς το φτιάξατε και δεν το φτιάξατε καλά και είχε ελλείψεις και πέντε χρόνια λειτούργησε επί των δικών σας κυβερνήσεων με αυτές τις ελλείψεις και άλλα πέντε χρόνια επί των δικών μας κυβερνήσεων.
Όπα, ένα λεπτό. Δηλαδή, τι είπατε; Ότι το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε κάτι που δεν λειτουργούσε σωστά, που δεν έκανε καλά τη δουλειά του και εσείς θυμηθήκατε να το αλλάξετε αυτό το κακό πράγμα που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ μετά από πέντε χρόνια…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Το λειτουργήσαμε και το βελτιώνουμε.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μετά από πέντε χρόνια το θυμηθήκατε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Το λειτουργήσαμε και το βελτιώνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όχι διακοπές, κύριοι συνάδελφοι. Ολοκληρώνει ο κ. Γεωργιάδης.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, να ξέρετε στις επιχειρήσεις –ρωτήστε τον κ. Μπαντουβά να σας το πει- ότι μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αν σας πήρε πέντε χρόνια για να καταλάβετε ότι θέλει βελτίωση το κακό πράγμα που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, είστε μετεξεταστέοι στην Κυβέρνηση, δεν είστε ικανοί, γιατί αυτά οι κυβερνήσεις οι καλές τα αλλάζουν στο πιτς φυτίλι, δεν περιμένουν πέντε χρόνια. Γιατί βέβαια μετά από πέντε χρόνια αν δεν λειτουργεί καλά το ένα, μετά από πέντε χρόνια δεν θα λειτουργεί καλά το άλλο, μετά από πέντε χρόνια δεν θα λειτουργεί καλά το τρίτο.
Ε, να πως βγαίνουν τα 46 δισεκατομμύρια, κύριε Μπαντουβά. Δεν θέλει καμία μεγάλη φιλοσοφία. Ένας απλός μπακάλης να κυβερνούσε τη χώρα καλύτερα θα την κυβερνούσε από εσάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Κλείνω με μία γλωσσική παρατήρηση. Άκουσα πολλές φορές –θα μου επιτρέψετε λόγω ιδιοσυγκρασίας- να προσφωνούν τον αξιότιμο κύριο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ άλλοτε ως «κύριε Βενιζέλο» και άλλοτε ως «κύριε Βενιζέλε».
Λοιπόν, στην ελληνική γλώσσα υπάρχει η κλητική και στην κλητική είναι «κύριε Βενιζέλε». Να μιλάμε σωστά τα ελληνικά στο Κοινοβούλιο για να δίνουμε κι ένα παράδειγμα στους νέους που μας παρακολουθούν.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργιάδη, που τήρησε το χρόνο του.
Το λόγο έχει ο κ. Σγουρίδης, για επτά λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή κάθε άλλο παρά για το νομοσχέδιο έχουμε μιλήσει στα ζητήματα τα οποία έχουν αναφερθεί και σε αυτά τα οποία άκουσα από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι παρά την καταστροφολογία που το ΠΑΣΟΚ βλέπει μπροστά του, η Ελλάδα δεν καταστράφηκε και δεν θα καταστραφεί. Όμως, αυτό δεν οφείλεται στους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Μάλλον ανάγεται στην απόστροφο του Εθνικού μας Ύμνου που λέει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Αδρακτάς ότι πληρώνουμε τα απόνερα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, δεν πληρώνουμε όλοι μας τα απόνερα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Πληρώνουμε την απογραφή του 2004 που έφαγε το λίπος της ελληνικής οικονομίας. Αυτή την απογραφή που μας οδήγησε σε επιτήρηση και έβαλε τον ελληνικό λαό να πληρώνει από τη τσέπη του πράγματα τα οποία δεν όφειλε να πληρώσει. Ουσιαστικά η οικονομία πήρε την κάτω βόλτα μετά την απογραφή του 2004. Και τα νούμερα που αποδεικνύουν το πόσο χάλια είναι η ελληνική οικονομία σήμερα, είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που λέτε ότι θα φθάσουμε σε 50 δισεκατομμύρια το δανεισμό και η πραγματική τιμή του δημοσίου χρέους, όπου το αυξήσατε σε 92 δισεκατομμύρια μέσα σε πέντε χρόνια. Αφήστε τα φτιασιδώματα της στατιστικής ως προς το ΑΕΠ το οποίο το μανιπουλάρουμε, όπως θέλουμε, για να αλλάξουμε το κλάσμα.
Το πρόβλημα της Ελλάδος ουσιαστικά είναι το ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συναισθάνεται και δεν καταλαβαίνει σε ποια κατάσταση οδηγεί τη χώρα. Δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα. Αυτή είναι η πάσα πραγματικότητα.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Για μία ακόμα φορά, κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σε αυτή εδώ την Αίθουσα ένα πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θέματα Οργανισμού Εργατικής Εστίας, θέματα Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας μέχρι θέματα γιατρών εργασίας, την κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών και επιδόματα όπως το ναυπηγοεπισκευαστικό επίδομα που το επεκτείνει και σε αυτούς που εργάζονται όχι μόνο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος αλλά και σε ναυπηγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επιδόματα ανέργων στη Συνεταιριστική Λιπασμάτων και των ανέργων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης: Μία βιομηχανία που η πολιτική σας έκλεισε και τα δύο εργοστάσια της Ξάνθης και της Λάρισας θα μετατρέπονταν σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, που ακόμα εδώ και πέντε χρόνια υπάρχουν Βουλευτές που έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον ρωτάνε τι γίνεται με το εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης. Προς Θεού! Δικοί σας Υπουργοί που ήταν παλιά και σήμερα είναι Βουλευτές έστειλαν επιστολή και λένε στον Πρωθυπουργό τι γίνεται με το εργοστάσιο παραγωγής βιοκαυσίμων!
Τέλος πάντων, αυτή η μέθοδος των πολυνομοσχεδίων δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι παράλογο στην ελληνική νομοθεσία. Και θα εξηγήσω γιατί δεν είναι παράλογο. Η πηγή του κακού βρίσκεται αλλού. Στην Ελλάδα υιοθετήσαμε την αρχή του δημοσίου δικαίου. Συνεπώς ό,τι περιγράφεται στο νόμο, ό,τι προβλέπεται στο νόμο ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να πει ότι επιτρέπεται. Ό,τι δεν περιγράφεται στο νόμο, απαγορεύεται. Αντιθέτως, στο αγγλοσαξονικό δίκαιο που είναι το ιδιωτικό δίκαιο, ό,τι δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται. Έτσι λειτουργεί η δημόσια διοίκηση.
Η υιοθέτηση του δημοσίου δικαίου σε αδύναμες διοικητικά δομές, όπως στην Ελλάδα, δημιουργούν γραφειοκρατία. Γι’ αυτό φθάνουμε και στο σημείο –ακούστε, κύριοι συνάδελφοι- στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου αυτού να προχωράμε στη ρύθμιση του δικαιώματος διασύνδεσης του ΣΕΠΕ με το διαδίκτυο.
Ακούστε. Ψηφίζει η Βουλή άρθρο για να μπορεί το ΣΕΠΕ να μπει στο διαδίκτυο! Αυτό που θα μπορούσε, δηλαδή, να γίνει έτσι απλά. Να, τι σημαίνει γραφειοκρατία, να τι σημαίνει το δίκαιο που ουσιαστικά υιοθετούμε.

(LM)
(3DP)
Θέλω, όμως να επισημάνω ότι τέτοιου τύπου και τέτοιας υφής νομοσχέδια, όπως αυτό που αφορά απασχόληση, κοινωνική προστασία, θα πρέπει να είναι περισσότερο εμπεριστατωμένα και να τυγχάνουν μιας συνολικής και μιας μακρόπνοης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των προβλημάτων, διότι είναι θέματα εργασίας και στα θέματα εργασίας πρέπει να υπάρχει σχέδιο.
Δυστυχώς, δεν έχετε σχέδιο. Κοιτάτε να κάνετε μπαλώματα. Η ανεργία κατά βάση έχει χτυπήσει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εσείς το δείκτη φτιασιδώνετε με τα stage και διάφορα άλλα. Και όμως, επειδή ευτυχώς υπάρχει ο ισχυρός θεσμός της ελληνικής οικογένειας, μπορεί και προστατεύει τα άνεργα μέλη της. Λειτουργεί η ελληνική οικογένεια ως ΟΑΕΔ. Αν πάμε και ρωτήσουμε κάθε ελληνική οικογένεια, θα δούμε ότι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, ανεξάρτητα του δείκτη που λέτε εσείς, όπως τον έχετε φτιασιδώσει.
Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ιδίως τώρα επ’ ευκαιρία της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που μας έχει χτυπήσει μόνο το πρώτο κύμα. Τα άλλα κύματα δεν μας έχουν χτυπήσει. Δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει τι θα υπάρξει μετά την τουριστική περίοδο και όταν θα λήξουν τα ναυτιλιακά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Τότε θα σας πω ποια θα είναι η ρευστότητα της χώρας. Ακόμη δεν φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Σγουρίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Τελειώνω, αν μου δώσετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Εγώ δεν έχω αντίρρηση, αλλά ακούσατε πριν την εύστοχη νομίζω και εύλογη διαμαρτυρία του κ. Μπαντουβά και όχι μόνο. Ας κάνουμε μία προσπάθεια. Νομίζω ότι μπορούμε να τελειώσουμε κανονικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Επειδή ο συνάδελφος κ. Μπαντουβάς πάντα ακούει προσεκτικά, όταν κάποιοι έχουν να πουν κάτι μέσα στην Αίθουσα και όχι όταν απλώς παίρνουν το λόγο, νομίζω ότι θα μου επιτρέψει να έχω ένα λεπτό.
Το χρειαζόμαστε, λοιπόν, το ΣΕΠΕ, γιατί η πλευρά των εργοδοτών τώρα στην οικονομική κρίση αρπάζει την ευκαιρία, αφενός να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε μορφές ευέλικτες, αφετέρου να προχωρά σε καταχρηστικές απολύσεις. Ο θεσμός, όμως, του ΣΕΠΕ πρέπει να είναι αυτός που από τις τροποποιήσεις θα δημιουργεί προϋποθέσεις για επίβλεψη, για επιθεώρηση.
Έτσι, λοιπόν, έχω να κάνω πέντε παρατηρήσεις:
Πρώτη παρατήρηση. Χρειάζεται ανεξαρτησία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Δεύτερη παρατήρηση. Αύξηση των τμημάτων στην Ελλάδα.
Τρίτη παρατήρηση. Χωροταξική κατανομή του ΣΕΠΕ ανάλογα με το εργατικό δυναμικό κάθε περιοχής και ανάλογα με την οικοδομική, οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα κάθε περιοχής, για να μπορεί να υπάρχει επίβλεψη.
Τέταρτη παρατήρηση. Προσωπικό το οποίο να είναι επιστημονικά κατηρτισμένο.
Πέμπτη παρατήρηση. Ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ με δεδομένα βάσης στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και με το ΙΚΑ, ώστε να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση στους επιθεωρούμενους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνετε. Γι’ αυτό ακριβώς και εγώ, το νομοσχέδιο αυτό το καταψηφίζω επί της αρχής και θα ψηφίσω επιλεκτικά κάποια άρθρα που θεωρώ ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Χάιδος έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΔΟΣ: Κυρία Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Γι’ αυτό δεν είπε τίποτα η αρμόδια Υπουργός. Είχε ως προτεραιότητα, αφενός μεν να καταγγείλει τις κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας που ήταν κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αφετέρου να τάξει λαγούς με πετραχήλια σε όλους.
Και αυτή την τόσο σημαντική ημέρα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Και έρχεται αυτό το νομοθέτημα σε καιρούς που αυξάνεται αλματωδώς η ανεργία και η φτώχεια περισσεύει, σε μια περίοδο που παραβιάζονται όλο και περισσότερο δικαιώματα των εργαζομένων.
«Λίγα χρόνια έφταναν για να ανατραπούν σχεδόν όλα όσα είχε κατακτήσει το κίνημα έναν ολόκληρο αιώνα και κυρίως το 8ωρο», δηλώνει ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της Ελλάδας για να περιγράψει τη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Ευτυχώς που δεν ζουν ο Νίκολας Σάκου και ο Μπαρ Βαλτέτσι για να τα δουν.
Υπενθυμίζω ότι στα πολυκαταστήματα και στα σούπερ μάρκετ με δύο τετράωρα βγάζουν ολόκληρη την ημέρα, το 12ωρο δηλαδή, χωρίς να πληρώνουν υπερωρία. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εργασιακός μεσαίωνας και δεν είναι υπερβολή. Η αγορά εργασίας μοιάζει με μια σύγχρονη ζούγκλα και δεν είναι επίσης ψέμα. Δεν είναι άρα παράδεισος, όπως περίπου παρουσίασε τον τομέα της εργασίας η Υπουργός. Είναι κόλαση που η ίδια η Κυβέρνηση γιγάντωσε.
Τώρα, λοιπόν, που η ειρωνεία της ιστορίας συμπορεύεται με την κοινωνία του κινδύνου, τώρα είναι η ώρα που οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία από την πολιτεία, από το κράτος, από την Κυβέρνηση. Και είναι θέμα πολιτικής βούλησης πρωτίστως. Αλλά εσείς δεν έχετε αυτή την πολιτική βούληση. Βοηθάτε διαρκώς τους ισχυρούς.
Ποιος φταίει για τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του προσωπικού στο ΣΕΠΕ και την υποχρηματοδότησή του; Πέντε χρόνια μετά δεν μπορεί να φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξέρετε ότι δεν έχουν εφόδια πολλές φορές οι επιθεωρητές για να κάνουν τη δουλειά τους; Δεν εφαρμόζεται η εργασιακή νομοθεσία, δεν ελέγχονται σωστά οι παραβάτες και δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πώς, όμως, θα γίνει αυτό, όταν στο ΣΕΠΕ υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα μόνο δέκα έξι γιατροί εργασίας; Και αυξάνονται τα ατυχήματα και ας ισχυρίζεστε εσείς ότι μειώνονται. Μόνο στο Θριάσιο πεδίο έγιναν το 2008 οκτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτά τα οκτώ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σε κάθε νομό ευθύνης του ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, το οποίο πρόσφατα επισκεφθήκαμε ως κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταγράφτηκαν από ένα έως δύο θανατηφόρα ατυχήματα για το 2008. Στα Τρίκαλα όπου εκλέγομαι το τελευταίο εξάμηνο συνέβησαν τέσσερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων τα δύο έγιναν τον τελευταίο μήνα και αφορούν νέους συνανθρώπους μας.
Σύμφωνα με επιεικείς, αλλά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα της τελευταίας δεκαετίας κόστισαν στην κοινωνική ασφάλιση και στην εθνική οικονομία πάνω από 10.000.000.000 ευρώ, ιλιγγιώδες ποσό, αλλά πραγματικότητα.
Και για όλα αυτά εσείς κάνετε ένα ελάχιστο βήμα. Συστήνετε τμήματα, διευθύνσεις και υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας, χωρίς μάλιστα ενιαίους κανόνες και κριτήρια. Δεν αυξάνετε τις θέσεις των επιθεωρητών και των εργαζομένων σ’ αυτά. Απλώς, ανακατανέμετε τις θέσεις. Μνημεία αντιφατικότητας και ασυνέπειας μεταξύ συναρμοδίων Υπουργείων είναι η απονομή της ειδικότητας του γιατρού εργασίας.
Βέβαια, αυτό το νομοσχέδιο έχει και άλλες ρυθμίσεις. Περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θέματα τα οποία είναι διαφορετικά και ασύνδετα μεταξύ τους. Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό είναι η προχειρότητα και η λογική της κοντόφθαλμης κομματικής ιδιοτέλειας.
Θα πω δυο λέξεις για το καθένα από αυτά. Στον ΟΑΕΔ για την αποπληρωμή των κονδυλίων για την κατάρτιση. Κατάρτιση δεν είναι και τα stage; Με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο που γίνεται η ένταξη στα stage και η επιδότηση των επαγγελματιών από αυτά, με τον ίδιο εξίσου αδιαφανή και ρουσφετολογικό τρόπο θα γίνεται και η απόδοση των κονδυλίων για την επαγγελματική κατάρτιση;
Χρειάζεται διαφάνεια και στην άντληση και στη διαχείριση και στη διάθεση των πόρων του ΛΑΕΚ, όχι προσπάθεια «υπεξαίρεσης», όπως στην ουσία επιχειρεί να κάνει ο ΟΑΕΔ από τους κοινωνικούς εταίρους. Καταθέσαμε τροπολογία γι’ αυτό το ζήτημα. Κάντε την δεκτή.
Για τον ΟΕΚ δεν λέτε τίποτα για τη μεγάλη μείωση του κατασκευαστικού τομέα και για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών, όπως συγκεκριμένα αυτές στη Σωτήρα Τρικάλων. Θίγετε και εδώ απλά κάποια επιμέρους θέματα με ψηφοθηρική διάθεση.
Οι ρυθμίσεις για τις ειδικές επιδοτήσεις των ανέργων είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της αποσπασματικότητας που διέπει τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Το λέει και η ΟΚΕ στην έκθεσή της. Γιατί δεν εφαρμόζετε νέα κριτήρια; Αντιμετωπίζετε μεμονωμένα και πλημμελώς κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή των πρώην εργαζομένων στα Συνεταιριστικά Λιπάσματα, στη Βιομηχανία Ζάχαρης και στην Κρεατοβιομηχανία Θράκη, με τροπολογία βέβαια την τελευταία.
Υπάρχει και στην περιοχή μας, στη Δυτική Θεσσαλία ένα εκκοκκιστήριο. Μένουν στο δρόμο πάνω από πενήντα εργαζόμενοι. Δεν είναι φθίνουσα περιοχή η Δυτική Θεσσαλία; Δεν είναι προβληματική επιχείρηση αυτό το εκκοκκιστήριο, την ώρα που το βαμβάκι ως προϊόν εγκαταλείπεται; Με ποιο επιχείρημα αυτούς δεν τους εντάσσετε σε κάποια ρύθμιση; Πώς το δικαιολογείτε; Μήπως δεν είχαν μέσο; Μήπως δεν είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη»;
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στη νέα εθελούσια του Ο.Τ.Ε. Είναι ένα άλλο πρόγραμμα που φορτώνει με περισσότερα βάρη τους φορολογούμενους, τον προϋπολογισμό, το ΙΚΑ και το ΤΑΠ-Ο.Τ.Ε., την ώρα μάλιστα που ο Ο.Τ.Ε. πουλήθηκε στους Γερμανούς.
(GM)





















































LM
Ελπίζω να μην παρατηρηθεί πάλι το προηγούμενο φαινόμενο όταν εργαζόμενοι οι οποίοι έκαναν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης, ξαναπροσλήφθηκαν.
Θεωρώ ότι τη ώρα που ξεπουλήσατε τον ΟΤΕ στους Γερμανούς, θα έπρεπε να κάνετε τον Γερμανό και όχι να ενισχύετε περαιτέρω τους νέους ιδιοκτήτες, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτοί ωφελούνται περισσότερο απ’ όλους.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν καταψηφίζω το σχέδιο νόμου και επιφυλάσσομαι για αναλυτικότερη τοποθέτηση και προτάσεις για τα άλλα θέματα στη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ο κ. Κουσελάς έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τα όσα εξωραϊστικά είπε εδώ η κυρία Υπουργός, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους τρεις μήνες βλέπουν την κρίση να δείχνει κυριολεκτικά τα δόντια τους σε αυτούς. Τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε 12.000 απολύσεις, από τις οποίες 5.000 απολύσεις έχουμε τον τελευταίο μήνα. Η ανεργία των νέων και μάλιστα στις ηλικίες από 19 μέχρι 24 ετών ξεπερνάει σήμερα το 25%.
Την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας που με ευθύνη της Κυβέρνησης ήδη είχε αφεθεί να γίνει παράδεισος της ανομίας και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων ζει τη δική της πραγματικότητα, ζει την πραγματικότητα των απολύσεων.
Πως στηρίζετε, κύρια Υπουργέ, αλήθεια την εργασία; Ποια μέτρα πήρατε; Πώς συνδέσατε τις χρηματοδοτήσεις είτε στις επιχειρήσεις είτε πολύ περισσότερο στις τράπεζες, στο τραπεζικό σύστημα, με την προστασία της απασχόλησης; Η αγορά εργασίας ζει την πραγματικότητα της ανασφάλειας με τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, τις διαθεσιμότητες και τις μειώσεις αμοιβών να είναι στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα χωρίς καν να ανακοινώνονται ή να ελέγχονται.
Η αγορά εργασίας βρίσκει τους εργαζόμενους κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις που επιρρίπτουν τα βάρη της κρίσης στα θύματα και όχι στους θύτες η Κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει την ολοκληρωμένη πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γεώργιου Παπανδρέου, για ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που σήμερα πλήττονται και μάλιστα πολλαπλώς.
Σε μία συγκυρία λοιπόν που απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και τόνωσης της απασχόλησης αλλά και ενδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών έτσι ώστε η προστασία του κράτους να είναι εμφανής και άμεση, σε μία συγκυρία που δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στην ασυδοσία όσων χρησιμοποιούν προσχηματικά την κρίση για να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ζούγκλας στην αγορά εργασίας, η Κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία μας φέρνει ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, φανερά αναντίστοιχο με τις σημερινές ανάγκες και τις σημερινές προκλήσεις.
Για τι αλήθεια να μιλήσουμε; Να πούμε για τα κέντρα εκτίμησης, πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, τα ΚΕΠΕΚ, για την ιατρική της εργασίας που συνεχώς απαξιώνονται με τους γιατρούς εργασίας; Μιλάω για το σύνολο των γιατρών εργασίας που δεν ξεπερνούν τους 100 όταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια;
Οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ –και το αναγνωρίζουμε αυτό- μπορεί όντως να καταβάλουν και καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες. Είναι όμως γνωστές οι πελώριες ελλείψεις που έχει ο ΣΕΠΕ και η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους. Το 25% των οργανικών θέσεών τους παραμένουν κενές και καλύπτονται μερικώς και προσωρινά –άκουσον, άκουσον- με ανασφάλιστους των προγραμμάτων stage.
Αρκεί ένας επιθεωρητής του ΣΕΠΕ να καλύψει 1.100 επιχειρηματικές μονάδες; Μπορούν να λειτουργούν τοπικές επιθεωρήσεις με ένα άτομα ή με πρόχειρες ανακατανομές και με αποσπάσεις προσωπικού χωρίς μελέτες των πραγματικών αναγκών και των προϋποθέσεων που υπάρχουν για κάθε περιοχή με τόσα προβλήματα, με εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών;
Κύριοι συνάδελφοι, στα πέντε χρόνια που πέρασαν προσλήφθηκαν στο ΣΕΠΕ μόνο 37 άτομα. Η Κυβέρνηση, βλέπετε, προτίμησε να κάνει άλλου είδους προσλήψεις, προσλήψεις πελατειακές, προσλήψεις κομματικές. Σήμερα υπάρχουν 276 οργανικά κενά σε ολόκληρη τη χώρα, γι’ αυτό και παρατηρείται σημαντική μείωση της δραστηριότητας και της τεχνικής υγειονομικής επιθεώρησης αλλά και της κοινωνικής επιθεώρησης, μείωση της δραστηριότητας σε ό,τι αφορά και την επιβολή προστίμων και την επιβολή κυρώσεων.
Και εις μάτειν όσων ανάφερε η κυρία Υπουργός πριν για την αύξηση των κυρώσεων και των προστίμων θέλω να καταθέσω για την αλήθεια στα Πρακτικά της Βουλής έναν πλήρη πίνακα με τους ελέγχους που έγιναν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διαπιστώσουν όλοι του λόγου το αληθές.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κουσελάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Τα ίδια λοιπόν στοιχεία του ΣΕΠΕ διαψεύδουν την κυρία Υπουργό!
Το αποτέλεσμα; Κάθε τρεις μέρες χάνουμε έναν εργαζόμενο και κάθε 15’ έχουμε ένα εργατικό ατύχημα. Και αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε τις επαγγελματικές ασθένειες για την καταγραφή και την παρακολούθηση των οποίων δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται υπερήφανος.
Έχουμε μείωση των ελέγχων, μείωση των κυρώσεων, μείωση των προστίμων, αύξηση της μαύρης εργασίας, ανεξέλεγκτες και απλήρωτες υπερωρίες, συστηματική καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων στην πράξη.
Όπως και σε τόσα άλλα θέματα η Κυβέρνηση δυστυχώς περνάει το γνωστό μήνυμα ασυδοσίας και ατιμωρησίας σε όσους εργοδότες επιλέγουν την κατάχρηση, την παρανομία, ένα συστηματικά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και των συνεπών και σύννομων εργοδοτών που θα έχουν κάθε λόγο να γίνουν σε λίγο είδος υπό εξαφάνιση.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών χρεών. Είχαμε τέσσερις ρυθμίσεις μέσα σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύει έτσι τους μπαταχτσήδες που όχι μόνο δεν πληρώνουν τις δικές τους εισφορές, αλλά και παρακρατούν τις εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν κυριολεκτικά στα χρέη.
Τι έρχεται λοιπόν να κάνει η Κυβέρνηση σήμερα που η καθημερινότητα των εργαζόμενων κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη και η νομοθεσία μας, οι θεσμοί, οι συλλογικές συμφωνίες να καταντήσουν χωρίς αντίκρισμα; Φέρνει ένα νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, ένα νομοσχέδιο εξωραϊσμού των πραγματικών προβλημάτων, ένα νομοσχέδιο μικροδιευθετήσεων, ένα νομοσχέδιο που παραβλέπει τα μεγάλα προβλήματα του ΣΕΠΕ και της αγοράς εργασίας και που λίγο-πολύ έχει αυτονόητες διατάξεις.
Πέρα από την κριτική που άσκησε ο Εισηγητής μας και άλλοι ομιλητές η ίδια η ΟΚΕ στη γνώμη της δείχνει εμπεριστατωμένα και τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε πλήρη αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Είναι πρώτη προτεραιότητά μας όχι μόνο να το στελεχώσουμε αλλά και να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τον ρόλο, το έργο και το κύρος του, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαξίωσε και καταρράκωσε, να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και στο ΣΕΠΕ και στα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε η παρέμβασή τους να είναι άμεση, κατάλληλα αποκεντρωμένη, αδιάβλητη πάνω από όλα και αποτελεσματική.
Αυτές οι θέσεις μας απέχουν έτη φωτός από την πολιτική πρακτική της Νέας Δημοκρατίας, μία πρακτική κατάλυσης της κοινωνικής προστασίας και συστηματικής υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας. Και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες και το καταλαβαίνουν στο πετσί τους. Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι στις 7 Ιουνίου θα σας το ανταποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ο κ. Κουτσούκος έχει το λόγο για επτά λεπτά.
PM

(3GM)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης, ενός Υπουργείου που στην προσπάθειά του να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και για την ανεργία, προσπαθεί να μας πει ότι είναι ένα Υπουργείο που δέχεται δευτερογενώς τα αποτελέσματα μιας κρίσης και μιας πολιτικής, ενώ η ουσία είναι ότι αυτό το Υπουργείο είναι ο «δίδυμος αδελφός» μας πολιτικής που ξεκινάει από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και με τη δική του συμμαχία ουσιαστικά επιτρέπει να αναπτύσσεται μία οικονομική δραστηριότητα η οποία αποβαίνει τελικά σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Τι έκανε αυτό το Υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια; Το συγκεκριμένο Υπουργείο με τους προκατόχους της κυρίας Πετραλιά, τον κύριο Παναγιωτόπουλο, τον κύριο Τσιτουρίδη και τον κύριο Μαγγίνα, φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να αποδιαρθρώσει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Το έκανε μ’ έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Χτύπησε το οκτάωρο με την παράταση του χρόνου εργασίας και το διευθυντικό δικαίωμα και παρενέβη στη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επιτρέποντας ακόμα και την ατομική σύμβαση, ζητήματα που τα βρήκαν μπροστά τους οι εργοδότες σ’ αυτή την κρίση για να τα αξιοποιήσουν. Τώρα το Υπουργείο αποτελεί τον μακρύ «βραχίονα» μίας πολιτικής που την επικαλούνται οι επιχειρήσεις στο όνομα της κρίσης ώστε να οδηγήσει ακόμα παραπέρα σε υποβάθμιση τους εργαζόμενους με μείωση των αποδοχών τους.
Τα λέω αυτά διότι το ζήτημα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι μόνο ότι η Κυβέρνηση και το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είχαν σχέδιο, ότι δεν μπορούσαν καν να προβλέψουν την κρίση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους με την όξυνση των προβλημάτων και με τη διόγκωση της ανεργίας, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο ήταν συντελεστής αυτής της πολιτικής, δηλαδή αυτής της ανακυκλούμενης κρίσης η οποία προφανώς και δεν έχει να κάνει με τη λεγόμενη διεθνή κρίση όπως προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση, αλλά με την αδυναμία της ίδιας της Κυβέρνησης να ασκήσει μία αναπτυξιακή πολιτική σ’ αυτόν τον τόπο, μία πολιτική που θα ήταν σε όφελος του λαού.
Θα έλεγα ότι αυτό το Υπουργείο με τις συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες της πενταετίας των Κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν ένας ενσυνείδητος συντελεστής της μετατόπισης των κοινωνικών ισορροπιών. Στην αέναη πάλη, στη διαμάχη των δυνάμεων του κεφαλαίου με τις δυνάμεις της εργασίας το Υπουργείο Εργασίας υποτίθεται ότι με την οπτική της αστικής τάξης και των κυρίαρχων δυνάμεων στη χώρα μεσολαβούσε πάντα για να υπερασπίσει το πιο αδύναμο κομμάτι αυτής της διαμάχης, αυτής της διαρκούς πάλης και αυτό το κομμάτι ήταν οι εργαζόμενοι. Αυτό το Υπουργείο στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε αντέστρεψε ουσιαστικά το ρόλο του και νομίζω ότι αυτό θα μείνει ουσιαστικά στην ιστορία αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.
Θα έλεγα ότι η κριτική μας στο νομοσχέδιο έχει να κάνει πρώτα-πρώτα με το ίδιο το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η Κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της το οποίο δεν σημαίνει ότι υπάρχει μία πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους, αλλά το αντίθετο, δηλαδή ενισχύει μία πολιτική που αποδυναμώνει τη θέση των δυνάμεων της εργασίας και μεταφέρει ουσιαστικά την κρίση σ’ αυτούς. Δεύτερον, η κριτική μας έχει να κάνει μ’ αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο διότι ακόμα και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής είναι ατελέσφορες και αδύναμες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Πάνω σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε αναλυτικά ο εισηγητής μας κύριος Κατρίνης.
Μου κάνει εντύπωση να βλέπω σ’ αυτό το Βήμα Υπουργούς να κομπάζουν για τα επιτεύγματά τους την ώρα που στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων επικρατεί, όπως συνθηματολογικά έχει επικρατήσει, η λέξη «μεσαίωνας».
Τι πάει να πει «μεσαίωνας», αγαπητοί συνάδελφοι; «Μεσαίωνας» πάει να πει ότι οι κατοχυρώσεις της τυπικής και θεσμοθετημένης εργασίας που έγιναν με τους αγώνες του τέλους του 19ου αιώνα –και το λέω αυτό επειδή σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την εργατική Πρωτομαγιά- οι κατοχυρώσεις που έγιναν με τους αγώνες των αρχών του 20ου αιώνα και οι κατοχυρώσεις που έγιναν μετά τον πόλεμο, όταν συμβιβάστηκαν οι συντηρητικές δυνάμεις και αποδέχθηκαν τη λειτουργία των συνδικάτων, όλες αυτές οι κατοχυρώσεις χτυπιόνται «στη ρίζα τους» και άρα αναιρούνται αυτά τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, 1264, κατοχύρωση συνδικαλιστικού δικαιώματος, οκτάωρο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινωνική ασφάλιση. Αυτό είναι το τετράπτυχο που υπονομεύεται. Μπορεί ναι μεν η Κυβέρνηση να μην φέρνει τον «πυρήνα» της κατοχύρωσης που είναι ο 1264 εδώ, στο Κοινοβούλιο, και αποτελεί «σημαία» υπεράσπισης για τα συνδικάτα, εντούτοις η εργοδοτική τρομοκρατία επιτρέπει να παραβιάζονται οι νόμοι διότι είναι γνωστό ότι όταν αναπτύσσεται και διογκώνεται η ανεργία, ο «εφεδρικός στρατός» αξιοποιείται για να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα.
Σ’ ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας φαίνεται ότι η Κυβέρνηση μετά τη μηδενική εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο μεθοδεύει «να βάλει χέρι» και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις έχοντας ήδη υπονομεύσει τη λειτουργίας τους. Σ’ ό,τι αφορά το οκτάωρο είναι γνωστό ότι κατοχυρωμένη τυπική εργασία πλέον δεν τηρείται στο χρόνο που ορίζει η νομοθεσία. Τα δε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης έχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν πίσω τις εισφορές τους, να μην μπορούν να πάρουν πίσω τον «ιδρώτα» μιας ζωής που ακούμπησαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Έχουμε εδώ μια Υπουργό να κομπάζει για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας την ώρα που η ανεργία διογκώνεται, έχουμε εδώ μια Υπουργό να κομπάζει στο Βήμα για την αύξηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων όταν το Υπουργείο της όχι απλά είναι αδύναμο αλλά υπέθαλψε μία πολιτική που υπονόμευσε τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Θέλω να θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ήταν ένα από τα βασικά Υπουργεία όπου «εκκολάφθηκε» το μεγάλο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων μέσω των οποίων εκλάπησαν τα χρήματα των εργαζομένων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό ότι αν κάποιος από μας κάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία των κατακτήσεων των εργαζομένων –γιατί άκουσα νωρίτερα ένα παραλήρημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας- θα δει ότι όλες οι μεγάλες κατοχυρώσεις που αφορούν τους εργαζόμενους στη χώρα μας έχουν μία «σφραγίδα» και αυτή η «σφραγίδα» λέει ΠΑ.ΣΟ.Κ., είτε ήταν της δεκαετίας του ’80, είτε ήταν της δεκαετίας του ’90. Για να σας αποδείξω ότι αυτές οι κατοχυρώσεις έχουν τη «σφραγίδα» της παράταξής μας, θα σας πω ότι αυτές αποτελούν και σήμερα τη «σημαία υπεράσπισης» από την πλευρά των συνδικάτων. Είναι η γραμμή άμυνας, είναι το ανάχωμα.
Κλείνοντας την ομιλία μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι μία ελπίδα υπάρχει. Όπως σ’ εκείνες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι εργαζόμενοι πιάστηκαν σε προοδευτικές πολιτικές που έδωσαν λύση στα προβλήματά τους, που μετατόπισαν υπέρ τους την ισορροπία, έτσι και σήμερα μία ελπίδα έχουν, την υλοποίηση των προτάσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες και κατατεθειμένες για την υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της ισότητας, της αλληλεγγύης, των ευκαιριών στην απασχόληση και αυτή τη δυνατότητα θα την έχουν πάρα πολύ σύντομα οι εργαζόμενοι και θα την εκφράσουν μέσω την εθνικών εκλογών που, όπως βλέπω, πάρα πολύ σύντομα θα γίνουν διότι είμαστε σ’ ένα εντελώς ασταθές πολιτικό περιβάλλον που οφείλεται στα αδιέξοδα, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά που δημιούργησε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Το λόγο έχει ο κύριος Τσιόκας για επτά λεπτά.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα νομοσχέδιο σε μία περίοδο όπου βιώνουμε πρωτοφανή περιστατικά. Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία από το Σεπτέμβριο και μετά που εκδηλώθηκε και τυπικά η παγκόσμια κρίση είναι ανύπαρκτη σε πολιτικές πρωτοβουλίες. Φθάσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και δεν έχει αναλάβει κυριολεκτικά καμία πρωτοβουλία για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία μιλάει γενικώς και αορίστως για την ανάγκη να στηριχθεί ο τουρισμός, να στηριχθεί η οικοδομή, αλλά στην πράξη κανένα μα κανένα πρόγραμμα δεν έχει ξετυλίξει το οποίο πραγματικά να στηρίζει. Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία μας φέρνει νομοσχέδια-«πυροτέχνημα» μέσα από τα οποία καμώνεται δήθεν ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα θέματα που σχετίζονται με την εργασιακή ασφάλεια, με τον εργαζόμενο, με τις συνθήκες υγιεινής και απασχόλησης των εργαζομένων.
(SX)

(3PM)
Στην πράξη ζούμε περιστατικά πρωτόγνωρης εργασιακής βίας που με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας συγκλονίζουν το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία.
Να μην θυμηθώ τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας, της Κούνεβα; Να μην θυμηθώ τον εγκλεισμό των ανασφάλιστων εργατριών σε ψυγείο, όπου είχε αδυναμία το Κράτος να ελέγξει το μηχανισμό και φτάσαμε στην τραγική κατάσταση να βγαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να καταγγέλλουν το περιστατικό;
Οι εργαζόμενοι βιώνουν μία απάνθρωπη εργασιακή πραγματικότητα. Κανένας σεβασμός στο εργασιακό τους αντικείμενο. Έχουμε εν ψυχρώ ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων τους, κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας, προσπάθειες κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ακόμα, η Κυβέρνηση δεν παίρνει θέση στο πρόβλημα της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης και των όποιων θεμάτων απορρέουν από αυτή τη Σύμβαση. Και όχι μόνο αυτό. Επιχειρεί να λεηλατήσει και το ταμείο, το οποίο διαχειρίζονται στην ουσία –και θα έπρεπε να διαχειρίζονται- οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργοδότες. Μιλάμε για το ΛΑΦΚΑ, μιλάμε για το ΛΑΕ. Μιλάμε, δηλαδή, γι’ αυτό που σήμερα καταγγέλλει η ΓΣΕΕ.
Το καθεστώς αυτό της εργασιακής ανασφάλειας αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις στη γενιά των ανθρώπων που δουλεύουν «τρεις με τέσσερις ώρες» -στην πράξη 8ωρο- πληρώνονται με 400 ευρώ, υπογράφουν άλλες συμβάσεις και άλλα πληρώνονται. Και φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο ο εργασιακός μεσαίωνας αποτελεί καθημερινή πράξη. Έχουμε αποθράσυνση αδίστακτων εργοδοτών που λειτουργούν με όρους νομότυπης δουλοκτησίας και που προσπαθούν να εκφοβίσουν και να καθυποτάξουν τους εργαζόμενους με μπράβους και βιτριόλια.
Κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του ζοφερού τοπίου, του τοπίου της ζούγκλας παίζουν η απαξίωση, η υποβάθμιση και η υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Έχουμε ανεπαρκέστατο αριθμό επιθεωρητών και γιατρών πέντε χρόνια τώρα. Καμία πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Τραγικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Εγώ, όμως, θα ήθελα σε αυτά τα πέντε χρόνια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας να θυμίσω ποιες είναι οι επιπτώσεις στο Νομό μου, στο Νομό της Θεσσαλονίκης. Ανυπαρξία κάθε ελεγκτικού μηχανισμού. Εγκατάλειψη κάθε ελέγχου. Εργασιακός μεσαίωνας. Σ.ΕΠ.Ε. στο Νομό Θεσσαλονίκης. Τεχνική Επιθεώρηση. Υπηρετούν σαράντα δύο υπάλληλοι, ενώ κανονικά το οργανόγραμμα λέει ότι χρειάζονται περισσότεροι από εκατό. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι τριμερείς. Για παράδειγμα, ραντεβού κλείνεται δύο ολόκληρους μήνες μετά την απόλυση του εργαζομένου, οπότε δεν έχει νόημα πλέον να λειτουργήσει η τριμερής όταν έχει δύο μήνες που απολύθηκε ένας εργαζόμενος.
Έχουμε το τραγικό παράδειγμα με τη PHILIP MORRIS που ενώ έκλεινε το εργοστάσιο, κορόιδευε ο εργοδότης τους εργαζόμενους ότι δήθεν μετέφερε την υλικοτεχνική υποδομή του εργοστασίου αλλού για λόγους ανακαίνισης. Και δεν υπήρχε επιθεωρητής, δεν υπήρχε Σώμα να πάει να το ελέγξει την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι το κατήγγειλαν.
Στα ΕΛΠΕ: Προσέξτε, δημόσια επιχείρηση. Εργάζονται σε εργολάβο, με απόφαση που ενέκρινε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, εκατόν πενήντα Λευκορώσοι όχι με ασφαλιστικούς και μισθολογικούς όρους που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, αλλά με αυτούς της Λευκορωσίας. Δουλεύουν εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ και πληρώνονται με μισθούς πείνας. Είναι από την πίσω πόρτα παραβίαση κανόνων και πλαισίων που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει.
Μετρό: Πρώτα θρηνήσαμε θύματα στη Θεσσαλονίκη και μετά έγινε έλεγχος.
Αεροδρόμιο: Προσλήφθηκε εταιρεία security τάχα για την ασφάλεια του αεροδρομίου, ενώ υπήρχε καλύτερη υποδομή. Κάθε μέρα αλλάζουν τους εργαζόμενους. Κάθε μέρα απολύονται εργαζόμενοι και παίρνουν καινούργιους. Γιατί; Για να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να τους έχουν στο χαμηλότερο δυνατό μισθό. Δουλεύουν οκτώ ώρες, πληρώνονται τρεις. Είναι ανασφάλιστοι. Κανείς δεν τους ελέγχει.
Το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας στοιχεία γι’ αυτές τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να κάνει τους ελέγχους.
Γι’ αυτά, λοιπόν, η Κυβέρνηση πέντε χρόνια δεν κάνει τίποτα. Αντίθετα, όμως, ρυθμίζει τρίτη, τέταρτη, πέμπτη φορά τα χρέη αυτών οι οποίοι κλέβουν το Ι.Κ.Α., των εργοδοτών. Δεν έχει, όμως, το θάρρος να ρυθμίσει τα δικαιώματα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Έχουν βάλει εκκαθαριστές και διαλύουν τη Δευτεροβάθμια Ένωση. Τη διαλύουν κυριολεκτικά! Και στα πλαίσια της εκκαθάρισης έχουν δαπανήσει, λέει, 12.000.000 ευρώ. Για τους εργαζόμενους, όμως, να δώσουν τα ασφαλιστικά τους, δεν υπάρχουν χρήματα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στα πέντε χρόνια της κυβερνητικής θητείας η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια προστασίας των εργαζομένων.
Γι’ αυτό εμείς λέμε καθαρά ότι η πολιτική για τη στήριξη της εργασίας, για τη στήριξη της απασχόλησης προϋποθέτει σαφές νομοθετικό πλαίσιο, σαφή μέριμνα και διάταξη μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας και πολιτική βούληση, που θα στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, που θα δημιουργεί συνθήκες κοινωνικών συμβολαίων.
Απ’ όλα αυτά τίποτα δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, στον πανικό της επάνω ενόψει των εκλογών που έρχονται, προσπαθεί με διάφορα πυροτεχνήματα να διασκεδάσει μία πραγματικότητα, η οποία είναι ζοφερή και για την οποία μόνο ευθύνες μπορεί κανείς να καταλογίσει.
Τα στοιχεία που έχουμε για το Σ.ΕΠ.Ε. –τα κατέθεσε πριν ο συνάδελφος κ. Κουσελάς- είναι τραγικά. Το 2006 έχουμε μόνο είκοσι επτά χιλιάδες ελέγχους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Αντίθετα, κυρώσεις ενώ το 2003 είχαμε έξι χιλιάδες, τώρα έχουμε τέσσερις χιλιάδες εννιακόσιες. Πρόστιμα; Από τρεις χιλιάδες που είχαν επιβληθεί το 2003, επιβλήθηκαν τώρα μόλις χίλια τριακόσια εβδομήντα εννέα.
Με αυτά που λέω θέλω να σας δείξω την πλήρη απαξίωση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική. Αυτός που παρήγατε την κρίση, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία πλέον είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τον πολλαπλασιασμό, την τροφοδότηση αυτής της κρίσης. Χρειάζεται μία άλλη πολιτική. Για να υπάρξει μία άλλη πολιτική, όμως, χρειάζεται άλλη κυβέρνηση. Και για να υπάρξει άλλη κυβέρνηση ένας είναι ο δρόμος: Εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η κα Τζάκρη για επτά λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Απασχόλησης για το Σ.ΕΠ.Ε., το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, έρχεται σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους είναι ήδη ορατές, είναι αισθητές και μάλιστα είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έρχεται σε μία εποχή που η ανεργία πλήττει αλύπητα τους συμπολίτες μας. Κι εσείς δεν παραλείπετε σε κάθε ευκαιρία να λέτε ότι η εντολή της Κυβέρνησης προς το Σ.ΕΠ.Ε είναι «μηδενική ανοχή», όπως μάλιστα πρόσφατα υπογράμμισε και η παριστάμενη Υφυπουργός Εργασίας στη Βουλή.
Αναρωτιέμαι, κυρία Υφυπουργέ: Δεν βαρεθήκατε, αλήθεια, να αλλοιώνετε ακόμα και σήμερα το νόημα των ίδιων των λέξεων; «Μηδενική ανοχή» υποτίθεται ότι είχατε και για τα φαινόμενα διαφθοράς. Και αυτή η «μηδενική ανοχή» κοντεύει να γίνει οχετός και να μας πνίξει όλους.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Στην πράξη «μηδενική ανοχή» σημαίνει ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα με τις πρακτικές σας. Αυτό αποδεικνύεται με την αδιαφορία σας και τις καθημερινές καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Καταγγελίες για απόλυση εργαζομένων με SMS, για απολύσεις εγκύων, για τις εργαζόμενες στην Κεντρική Μακεδονία που κλείνονται μέσα στα ψυγεία των εταιρειών για να μην εντοπιστούν στον έλεγχο, για εργασία με κλήρωση -φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Πάτρα- ή για τη δολοφονική απόπειρα κατά της συνδικαλίστριας, της κας Κούνεβα και για άλλα τέτοια θλιβερά και ζοφερά φαινόμενα.
Παράλληλα, όμως, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν και οι απολύσεις και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τους εργοδότες να χρησιμοποιούν την κρίση για να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις.
Πώς να μην έχουμε, όμως, παραβιάσεις, αφού με τον τρόπο σας και με τις δηλώσεις σας ωθείτε άλλοτε εμμέσως και άλλοτε άμεσα προς τέτοιες συμπεριφορές, προς τέτοιες κατευθύνσεις; Έχετε δημιουργήσει χάος και αβεβαιότητα. Η Κυβέρνησή σας εξάλλου δίνει πρώτη το κακό παράδειγμα της αυθαιρεσίας με προσλήψεις από το παράθυρο για πελατειακούς και μόνο σκοπούς, χωρίς κριτήρια, χωρίς προοπτική, χωρίς πρόγραμμα. Καλλιεργείτε το έδαφος για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει και στον ιδιωτικό τομέα.
Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, με τις εξαγγελίες σας εισάγετε πλέον και επίσημα το μειωμένο ωράριο εργασίας, αλλά και τη μειωμένη αμοιβή, τη μείωση μισθού.

(TS)






(SX)
Μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έρχεται η Υπουργός Απασχόλησης και με την εξαγγελία των τελευταίων ημερών για πρόγραμμα κατάρτισης οκτώ χιλιάδων ατόμων που απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειωμένο χρόνο εργασίας, ανοίγει ουσιαστικά την κερκόπορτα, ώστε οι εργοδότες να κάνουν πράξη αυτό που τόσους μήνες σχεδιάζουν, δηλαδή να μειώσουν το χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους.
Για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάτε, κυρία Υπουργέ, όταν σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνετε ότι η πρώτη προτεραιότητά σας είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης, της ποιοτικής απασχόλησης και στην πράξη ούτε ένα μέτρο δεν παίρνετε που να δημιουργεί θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης; Απλά ανακυκλώνετε γνωστά και αποδεδειγμένως αποτυχημένα προγράμματα και ουσιαστικά ανακυκλώνετε ανθρώπους από την εργασία στην απασχόληση και στο τέλος στην ανεργία, διότι ναι μεν εξαγγέλλετε ότι τα χρήματα για την κατάρτιση θα πηγαίνουν στον ίδιο τον εργαζόμενο, ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά που χάνει από τη μείωση του χρόνου της εργασίας του, αλλά από την άλλη μεριά δεν έχετε καν εξειδικεύσει το πρόγραμμα. Ούτε η ίδια η Υπουργός γνωρίζει τη διάρκεια της επιδότησης. Εξαγγέλλετε, δηλαδή, ουσιαστικά αόριστα μέτρα και δίνετε εν τω μεταξύ το άλλοθι στην εργοδοσία να λειτουργεί όπως λειτουργεί, κόβοντας ώρες και ημέρες εργασίας, μειώνοντας μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτά που προαναγγέλλετε, έτσι όπως τα προαναγγέλλετε έχουν άλλο σκοπό. Όπως φαίνεται προετοιμάζουν το έδαφος και οδηγούν σε γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Εάν δεν το αντιλαμβάνεσθε αυτό, τότε πραγματικά είστε μία επικίνδυνη κυβέρνηση για τον τόπο. Εμπαίζετε τους εργαζόμενους. Μέρα με τη μέρα χάνουν ό,τι με κόπο, θυσίες και αγώνες ετών είχαν κατακτήσει.
Σε αυτή, λοιπόν, τη χρονική συγκυρία, χωρίς να απαντάτε στα ουσιαστικά προβλήματα της αγοράς της εργασίας στη χώρα μας, σε μια προσπάθειά σας να αναδείξετε το δήθεν φιλολαϊκό σας πρόσωπο και σε μια εποχή που τα εργασιακά προβλήματα βρίσκονται στο κόκκινο, απαντάτε με ένα νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζετε ασύνδετα θέματα μεταξύ τους όσον αφορά και το ΣΕΠΕ, καθώς επίσης και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, κάνοντας ουσιαστικά κατανομή των ήδη υπαρχουσών θέσεων, αφήνοντας ακάλυπτες εκατοντάδες οργανικές θέσεις.
Στα πλαίσια αυτά και χωρίς μελέτη των ειδικών συνθηκών ανά νομό και ανά περιοχή, προχωράτε στη σύσταση νέων ΣΕΠΕ. Και εδώ θέλω να ρωτήσω με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή και γιατί δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η σύσταση τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας και στο Νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στα Γιαννιτσά. Μας δίνετε απλά την ευκαιρία για άλλη μια φορά να αποδειχθεί αυτό που ξέρουμε, ότι η Κυβέρνησή σας δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, που δίνονται μάλιστα δια στόματος των αρμόδιων Υπουργών της.
Η σύσταση τμήματος Επιθεώρησης Κοινωνικής Εργασίας στα Γιαννιτσά είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων, γιατί δημιουργούνται πράγματι σοβαρότατα εργασιακά προβλήματα λόγω της φύσης της παρεχόμενης εργασίας που υπάρχει στην περιοχή, που είναι κυρίως εποχιακή εργασία, δηλαδή εργασία σε εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα όποια προβλήματα προκύπτουν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από τις υφιστάμενες δομές, από τις υπάρχουσες υπηρεσίες ελέγχου εργασίας, οι οποίες καλύπτουν μεγάλες περιοχές και δεν έχουν ούτε το επαρκή ούτε το κατάλληλο προσωπικό, γεγονός που καθιστά βέβαια δυσχερή και χρονοβόρα και τη διαδικασία των ελέγχων, αλλά και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές.
Κυρία Υφυπουργέ, οι κάτοικοι του Νομού Πέλλας βλέποντας ότι δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, αισθάνονται ότι εμπαίζονται, αφού όταν έρχεστε στο Νομό υπόσχεσθε διάφορα, τα οποία στη συνέχεια βεβαίως ξεχνάτε εντελώς. Θα σας παρακαλούσα έστω και την τελευταία στιγμή να φροντίσετε για την εκπλήρωση της υπόσχεσής σας.
Επίσης, στο εν λόγω νομοσχέδιο, κυρία Υφυπουργέ, μέχρι πρόσφατα μας διαβεβαιώνατε ότι θα προωθηθεί, θα συμπεριληφθεί σχετική τροπολογία για τη τροποποίηση του νόμου 3518/2006 που αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους. Τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν με την εφαρμογή του νόμου 3518/2006, κυρία Υφυπουργέ, σας τα έχω επισημάνει με πολλές ερωτήσεις που έχω καταθέσει μέχρι σήμερα στη Βουλή. Έχουν σχέση με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι με ταμείο κύριας ασφάλισης τον ΟΓΑ εξαιρούνται της ασφάλισης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ, ακόμη και όταν εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, όταν, όμως, απασχολούνται εποχιακά για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις οι οποίες, όπως σας είπα και προηγουμένως, μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν αγροτικά προϊόντα και εντοπίστηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νόμου αυτού.
Σας επεσήμανα από τότε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, που θα τροποποιούσε τις διατάξεις του νόμου 3518/2006, ώστε να μην στερήσει από τους εποχιακά εργαζόμενους τα προνόμια που παρέχει το Ι.Κ.Α. σε κάθε εργαζόμενο, όπως είναι το επίδομα εργασίας, όπως είναι τα επιδόματα ασθενείας, ατυχήματος, μητρότητας, όπως είναι οι συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου από εργατικό ατύχημα.
Η απάντησή σας στο θέμα αυτό μέχρι και πρόσφατα στην Επιτροπή, κυρία Υφυπουργέ, είναι ότι εξετάζετε αυτή την τροποποίηση και μάλιστα θετικά. Το ίδιο το Υπουργείο μάλιστα παραδεχόταν ότι με το νόμο αυτό εργαζόμενοι στερούνταν σημαντικών προνομίων που απολαμβάνουν αυτοί που ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.
Σήμερα στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν φέρατε σχετική υπουργική τροπολογία, κυρία Υπουργέ, σας καλώ όμως να ψηφίσετε την ήδη κατατεθειμένη από τους συναδέλφους τροπολογία, ούτως ώστε να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι αυτοί να ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ παράλληλα με τον ΟΓΑ και να τυγχάνουν των σχετικών προνομίων.
Επίσης, θέλω εδώ να προσθέσω ότι με την τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η διδακτική προϋπηρεσία των ωρομίσθιων καθηγητών στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, τα οποία καταργήθηκαν και ονομάστηκαν στη συνέχεια ΕΠΑΣ, αποκαθίσταται ίσως μία αδικία, γιατί οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα, έχουν περάσει πλέον σε καθεστώς ανεργίας. Αλλά η διάταξη αυτή νοείται πραγματικά ως μεταβατική, γιατί πάγια αρχή μας παραμένει η πρόσληψη εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση μέσω των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν επιτυγχάνεται ούτε η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ ούτε η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων και βεβαίως η ορθολογικότερη, θα έλεγα, χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών ΣΕΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα, ούτε όμως και περιέχει τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος σήμερα στη χώρα μας να αισθάνεται ότι πραγματικά η πολιτεία διασφαλίζει το δικαίωμά του σε μία αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία, γι’ αυτό, λοιπόν και το καταψηφίζουμε επί της αρχής.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Τιμοσίδης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα στα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα δελτία ειδήσεων αυτό που κυριάρχησε ήταν ότι βρισκόμαστε μπροστά και μάλιστα πολύ σύντομα σε μία νέα επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, μιας και υπήρξε μια ελαστικότητα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χώρες οι οποίες είχαν προβλήματα ή κάποια προβλήματα με την οικονομία τους.
Τα πράγματα σε μας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Θα περίμενε κανείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση, ο κύριος Πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο αλλά και όλα τα άλλα Υπουργεία που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία, με τις θέσεις εργασίας, να είχαν ένα κοινό στόχο, ένα σχεδιασμό, ο οποίος θα έπρεπε να κάνει μια γραμμή άμυνας για το παρόν και να προέβλεπε τουλάχιστον το αύριο. Δεν μιλώ για το μεθαύριο, γιατί με τα πράγματα έτσι όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει στη χώρα μας δυστυχώς.
Μέσα, λοιπόν, σε μία τέτοια λογική, αυτό το οποίο βιώνουμε εμείς, είναι μία σκανδαλολογία για την οποία κάποιοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης θέλησαν να πουν ότι είναι αποκυήματα και προσπάθειες από την πλευρά όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, όμως είναι κάτι το οποίο είναι υποχρέωση όλων μας να το φέρουμε στο φως, να το αναδείξουμε και γιατί όχι να καθαρίσουμε το τοπίο, έτσι ώστε να μείνει χώρος μόνο για την άσκηση πολιτικής και, εάν θέλετε, για την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων, για να βγούμε από αυτή την κρίση.
Είδαμε επίσης αυτές τις ημέρες στην επίσκεψη του κ. Μπαρόζο, ο οποίος σε μία προσπάθεια προεκλογικής εκστρατείας που κάνει, ήρθε στη χώρα μας, να εκλιπαρούμε να ανεχθεί και να μας αντιμετωπίσει με επιείκεια.
Μέσα, λοιπόν, σ' αυτό το κλίμα και το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο συζητούμε, ένα νομοσχέδιο με το βαρύγδουπο τίτλο «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών Εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις», ένα νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο έχει τόσα πολλά πράγματα να τακτοποιήσει, γιατί πρόκειται για μια τακτοποίηση, για μία εξυπηρέτηση πραγμάτων και θυμίζει συνθήκες άτακτης υποχώρησης, έρχεται να ρυθμίσει όσα μπορεί περισσότερα, να καλύψει όσο μπορεί περισσότερες εκκρεμότητες, περισσότερα κενά.
Σε μια περίοδο κρίσης, λοιπόν, αντί να έχουμε ένα σχεδιασμό για να μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε από αυτή τη κρίση σε ένα-δύο χρόνια -πόσο θα κρατήσει δεν ξέρει κανείς- αντί να υπάρχουν μέτρα για να μην καταρρεύσει η πραγματική οικονομία, έχουμε αποσπασματικά νομοσχέδια και προσπαθούμε να εξωραΐσουμε τα πράγματα, νομοσχέδια που δεν έχουν στόχο να υπηρετήσουν τους πολίτες και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά να εξυπηρετήσουν τους ημετέρους.
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στο σημερινό νομοσχέδιο. Τι αφορά αυτό; Αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ένα Σώμα που πριν λίγα χρόνια είχε ξεκινήσει τη παρουσία του και το οποίο στη συνέχεια άρχισε να δίνει καρπούς. Πέντε χρόνια είχαμε μία πλήρη απουσία και μετά από επανειλημμένες δικές μας παρενοχλήσεις, ερωτήσεις, επερωτήσεις και μετά από επισκέψεις στους χώρους εργασίας -πριν λίγους μήνες ένα κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε επισκεφθεί στην Ελευσίνα την έδρα του ΣΕΠΕ- προσπαθούσαμε να πούμε προς την πλευρά της Κυβέρνησης ότι πρέπει να στελεχώσει, πρέπει να ενισχύσει, να βοηθήσει αυτό το Σώμα, γιατί η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
(ML)


(4TS)
Είναι μία συγκυρία κατά την οποία όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η μαύρη εργασία παίρνει και δίνει, ότι η ανασφάλιστη εργασία είναι σχεδόν στην καθημερινότητα υπαρκτή και άρα χρειαζόμασταν εκείνους τους μηχανισμούς ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, να ελέγξουμε τα πράγματα και από την άλλη να διασφαλίσουμε όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και αυτό βέβαια με τους γιατρούς εργασίας και με τους τεχνικούς εργασίας, που και αυτά είχαν προβλεφθεί με νομοσχέδιο από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που πέντε χρόνια πράγματι τίποτε άλλο δεν είχε γίνει. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, έστω και καθυστερημένα, να δει μία καλά σχεδιασμένη πρόταση, μία πρόταση νόμου που να καλύψει αυτή την αναγκαιότητα και να δώσει πνοή σε αυτό το Σώμα, να φέρει νέους ανθρώπους, να κάνει νέους διορισμούς. Αντ’ αυτού έχουμε διακανονισμούς, μεταθέσεις από την κεντρική υπηρεσία στην περιφέρεια και τανάπαλιν, από την περιφέρεια προς την κεντρική υπηρεσία. Αλήθεια, πόσα πιστεύουμε ότι μπορούν οι σημερινοί επιθεωρητές να προλάβουν; Μας είχαν πει χαρακτηριστικά στην Ελευσίνα, ότι για να επισκεφθεί ένας επιθεωρητής μία επιχείρηση την οποία είδε σήμερα, θα χρειαστούν χρόνια για να βρει την ευκαιρία να μπορέσει να την επισκεφθεί. Και βέβαια, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας που αναφέρθηκαν από πολλούς συναδέλφους τι ακριβώς βιώνουμε, κάθε τρεις-τέσσερις ημέρες ένας νεκρός, εκατόν είκοσι με εκατόν σαράντα περίπου νεκροί μέσο όρο κάθε χρόνο, κάθε δεκατέσσερα με δεκαπέντε λεπτά ένας τραυματίας από εργατικό ατύχημα, από ελαφρότερα μέχρι σοβαρότερα προβλήματα και εάν κάποιος συνυπολογίσει ότι δεν εγγράφονται και δεν αναφέρονται όλα, ο αριθμός γίνεται ιλιγγιώδης και τα οικονομικά δεδομένα περνούν κάθε φαντασία μας.
Και αντί αυτού του πράγματος, από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση. Αναφερόμαστε εμείς με μία τροπολογία πώς μπορεί να προσελκύσουμε γιατρούς εργασίας και ελπίζω να την κάνει δεκτή η Κυβέρνηση ή να βρει τουλάχιστον έναν τρόπο να προσελκύσει τους γιατρούς. Αντί, λοιπόν, να κοιτάξουμε πώς θα κάνουμε καλύτερους γιατρούς εργασίας έχουμε το άρθρο 12 στο οποίο τόση αντίρρηση από την πλευρά μας υπήρξε, υπήρξαν επιχειρήματα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, από όλες τις πλευρές, από τους εμπλεκόμενους, από τους εργαζόμενους, από τη ΓΣΕΕ για να αλλάξει αυτό το άρθρο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη, δυνατή παρουσία γιατρών εργασίας. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση με την κοινή υπουργική απόφαση, κύριε Πρόεδρε, καταστρατηγεί ακόμη και αυτό που είναι αρμόδιο να κάνει αυτή τη δουλειά, το Υπουργείο Υγείας- Πρόνοιας, το οποίο έχει τη δική του πρόταση και επιμένει και σήμερα η κυρία Υπουργός να παραμείνει το άρθρο και δεν το αποσύρει έτσι ώστε να πάμε σε μία καλύτερη συγκεκριμένη πρόταση, που έτσι και αλλιώς υπήρχε και από την πλευρά του ΚΕΣΥ πριν λίγα χρόνια. Θα αναφερθούμε στη συζήτηση κατ’ άρθρο γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτό δημιουργεί άσχημα πράγματα. Ξεκινάμε πολύ άσχημα όταν συγκεκριμένες αρμοδιότητες επιστημονικών φορέων ξεφεύγουν από το Υπουργείο το οποίο έχει την αρμοδιότητα και πάει αλλού.
Κλείνοντας, θέλω να πω, ότι αποσπασματικά αναφέρεται το ίδιο νομοσχέδιο σε πάρα πολλά πράγματα, στον ΟΕΚ, στην τακτοποίηση εργαζομένων στα λιπάσματα, στη ζάχαρη, στον Ο.Τ.Ε. και στο τέλος αυτό που προκαλεί είναι η ρύθμιση που προτείνεται ώστε όσοι δεν ήταν εντάξει και όσοι δεν είναι συνεπείς με το ΙΚΑ αυτοί να επιβραβεύονται με μία καινούργια πρόταση που γίνεται να ρυθμιστούν τα χρέη, όπως μέχρι τώρα έχουμε δει πρέπει να είναι η τέταρτη ή η πέμπτη.
Γι’ αυτούς τους λόγους είπα και από την αρχή κύριε Πρόεδρε, ότι γι’ αυτό το νομοσχέδιο δυστυχώς χάθηκε μία ευκαιρία να είναι ένα νομοσχέδιο ουσιαστικό, να μπορεί να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά βλέπει με αποσπασματικό τρόπο τα πράγματα και γι’ αυτό δεν θα ψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Μπαντουβάς έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Επειδή είναι η πρώτη μου ημέρα μετά τις διακοπές του Πάσχα στο Κοινοβούλιο, λόγω απουσίας στο εξωτερικό σε αποστολή του Κοινοβουλίου, θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους τους συναδέλφους, στο Προεδρείο στην κυρία Υπουργό και τους συνεργάτες της, στους στενογράφους μας και στους κλητήρες του Κοινοβουλίου.
Κυρία Υπουργέ, λαβών αφορμή από κάτι που είπε ένας συνάδελφος σοσιαλιστής Βουλευτής, ο κ. Κουσελάς, ότι οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες είναι είδος προς εξαφάνιση, θέλω να προτείνω να φέρουμε επιτέλους και ένα νομοσχέδιο σε αυτή τη Βουλή που να στηρίζει τον εργοδότη, αυτό το υποζύγιο που έχει φορτωθεί τόσα βάρη και που δικαστές λένε ότι: «Όταν έχουμε να επιλύσουμε μία εργατική διαφορά και δίκιο να έχει ο εργοδότης και άδικο να έχει ο εργαζόμενος, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε δίκιο στον εργαζόμενο»! Να τον στηρίξουμε, λοιπόν, αφού και ο συνάδελφος σοσιαλιστής κ. Κουσελάς λέει ότι είναι είδος προς εξαφάνιση, διότι εάν εξαφανιστεί ο εργοδότης αλίμονο στην Ελλάδα!
Το να μας εγκαλούν τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτοί που δεν σεβάστηκαν ούτε τους συνταξιούχους παππούδες τους ξυλοβαρώντας τους, δέρνοντάς τους, αυτοί που -όπως είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας κ. Αδρακτάς, πράγμα το οποίο στηρίζω γιατί το έζησα και εγώ σαν επιχειρηματίας για τέσσερα χρόνια απαγόρευσαν τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και εγώ κέρδισα πολλά χρήματα τότε σαν επιχειρηματίας- χωρίς να κάνουν αυτοκριτική μας εγκαλούν, είναι μεγάλο θράσος. Είναι να κλαις για την κατάντια και την πτώση του κοινοβουλευτικού μας επιπέδου. Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως όλοι γνωρίζουμε η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θέσει σε δοκιμασία τις οικονομίες όλων των κρατών της υφηλίου και έχει επιβάλλει εμπόδια αλλά και δυσκολίες στη χάραξη εκείνης της πολιτικής που θα απαλύνει τις συνέπειες της κρίσης και θα βοηθήσει τον κοινωνικό ιστό να παραμείνει συνεκτικός. Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπήρξε από τις πρώτες που στήριξε την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και επίσης, υπήρξε πολύ δραστήρια όσον αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Αυτό που σήμερα έχει κατατεθεί ενώπιόν μας είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για την προστασία ενός άλλου τομέα της οικονομίας και της αγοράς, του τομέα της εργασίας. Διότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να μετατραπεί σε δικαιολογία για τον οποιονδήποτε, προκειμένου να καταστρατηγήσει τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, να τις καταντήσει ελαστικές και να τις υποβαθμίσει.
Με το παρόν σχέδιο νόμου προωθείται μια ουσιαστική και συνολική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου αυτό να καταστεί πιο αποτελεσματικό. Έτσι υπάρχει πρόβλεψη για τη σύσταση νέων τμημάτων κυρίως στις βιομηχανικές και εμπορικές περιοχές. Αυξάνεται και ανακατανέμεται το προσωπικό του Σώματος και θεσπίζονται νέες, ευέλικτες διαδικασίες ελέγχου της εργασίας και της υγιεινής της εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται τοπικά τμήματα κοινωνικής επιθεώρησης στην Ορεστιάδα, στο Δήμο Θέρμης, στο Σχηματάρι, στο Δήμο Αμαρουσίου και αλλαχού, ενώ η αντίστοιχη διεύθυνση στη Σύρο μετονομάζεται σε Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Κυκλάδων, περιλαμβάνοντας την Άνδρο, την Νάξο, την Θήρα και τη Μήλο. Προβλέπεται δε ανακατανομή των υπαρχουσών θέσεων και αύξηση του προσωπικού του ΣΕΠΕ.
Αυτές οι ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες τόσο επειδή υπάρχουν υπηρεσίες που επιλαμβάνονται πολύ μεγάλων περιοχών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις καλύψουν, όσο και επειδή η εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη σε άλλες περιοχές καθιστά αναγκαία τη σύσταση νέων υπηρεσιών. Παράλληλα ορίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο ούτως ώστε οι επιθεωρητές να έχουν άμεση πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε πηγές πληροφόρησης και βάσης δεδομένων. Παράλληλα, ο κάθε εργοδότης θα υποχρεούται στο εξής να διατηρεί βιβλίο και ηλεκτρονικό αρχείο με τις άδειες όλων των εργαζομένων του επί μία πενταετία, καθώς και αρχείο με όλες τις συμβάσεις εργασίας και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα αυτών για μία διετία μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ρητή πλέον δυνατότητα των ειδικών επιθεωρητών να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα ύψους μέχρι 50.000 ευρώ σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, δημιουργεί ένα σημαντικό πλέγμα ρυθμίσεων ικανό να προστατεύσει την εργασία στη χώρα μας.
(XP)

(4ML)
Όμως, κυρία Υπουργέ, θεωρώ απαράδεκτο ένας υπάλληλος που μπορεί να είναι απόφοιτος του παλαιού Γυμνασίου ή του Λυκείου να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει 50.000 ευρώ πρόστιμο. Έχουμε κάνει το ίδιο λάθος και με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ένας αστυνομικός που ίσως δεν έχει τελειώσει ούτε το Γυμνάσιο επιβάλλει 4.000 και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Πρέπει να καταγράφεται η παράβαση και να πηγαίνει στο δικαστήριο. Πενήντα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ένας υπάλληλος του ΣΕΠΕ που μπορεί να είναι απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου δεν είναι σωστό.
Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο σημαντική είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας να λαμβάνει κατά παραχώρηση και δίχως την καταβολή αντιτίμου κτίρια από τους Ο.Τ.Α. και από διάφορα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προκειμένου να τα χρησιμοποιεί για την ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών. Αυτή η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες και για τις εργαζόμενες μητέρες αφού στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν τριάντα νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ακόμη, λαμβάνεται μέριμνα με τα ειδικά προγράμματα επιδότησης των ανέργων της εταιρείας ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ καθώς και των πρώην εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Θέλω να σταθώ στο άρθρο 12 που ορίζει τα σχετικά με την απόκτηση ειδικότητας της ιατρικής εργασίας για την οποία ειρήσθω εν παρόδω παλεύω από τον πρώτο χρόνο που μπήκα στο Κοινοβούλιο. Οι ιατροί εργασίας αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κρίκο για τη διασφάλιση και την εμπέδωση της ασφάλειας και της υγιεινής κατά την εργασία. Θεωρώ ωστόσο ότι οι διατάξεις του ν.3144/2003 με την παράλληλη εφαρμογή της πρότασης του ΚΕΣΥ, να ασκούν δηλαδή την ιατρική εργασίας όσοι την ασκούν επί επτά συναπτά έτη έως ότου υπάρξει ιατρός εργασίας ειδικευμένος κατά το νόμο ο οποίος και θα τους αντικαταστήσει είναι ο πλέον πρόσφορος και σύννομος τρόπος απόκτησης της ειδικότητας της ιατρικής εργασίας αλλά και εξασφάλισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Θεωρώ ότι η νέα ρύθμιση σχετικά με την απόκτηση της ειδικότητας ιατρικής εργασίας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την εισήγηση του ΚΕΣΥ την οποία εξ όσων γνωρίζω έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να ανοίξουν επιτέλους περισσότερες θέσεις ειδίκευσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της εισήγησης του ΚΕΣΥ. Επίσης, θέλω να παρακαλέσω –το είχα πει και στον κ. Γιακουμάτο- ότι δεν είναι δυνατόν οι ΕΞΥΠ να ενοικιάζουν γιατρούς στις εταιρείες και κατά το rent a car να έχουμε και το rent a doctor. Οι ΕΞΥΠ θα πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες γιατρού εργασίας. Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει ένα δικό της γιατρό εργασίας.
Πιστεύω και προσδοκώ ότι σε αυτή τη βάση θα τεθεί ο σχεδιασμός των αρμοδίων Υπουργείων γιατί αποτελεί τον μοναδικό σύννομο τρόπο για να εξασφαλιστεί η ποιότητα της ειδικότητας της εργασίας και η προσφορά των ιατρών στην ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν χρειάζεται βέβαια να πω ότι το στηρίζω το νομοσχέδιο και ότι το ψηφίζω.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Κοσμίδης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ: Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που αναδιαρθρώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε μια περίοδο που η διεθνής οικονομική συγκυρία πιέζει την αγορά εργασίας. Είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτικών που να είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές και επιβεβαιώνουν την προσήλωσή μας στη δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή. Είναι σημαντικό η προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας να τεθεί στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Σήμερα που ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας είναι έντονος, σήμερα που απειλούνται ή χάνονται θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός ανθρώπων να χάσει τη δουλειά του και να προστεθούν στους ανθρώπους που μαστίζονται από φτώχεια και αποκλεισμό. Για την αποτροπή αυτού του φαινομένου εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική στα πλαίσια του σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτά τα πλαίσια έρχεται για συζήτηση στη Βουλή το σημερινό σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ ώστε ο ρόλος και η παρουσία του κράτους στην αγορά εργασίας να γίνει περισσότερο αισθητός υπέρ των εργαζομένων.
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΣΕΠΕ και έχοντας καταγράψει και επεξεργαστεί τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει αυτή η υπηρεσία, το Υπουργείο Απασχόλησης προχωρά σήμερα σε αναδιάρθρωση του Σώματος με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Εισάγονται καινοτόμες ρυθμίσεις που δίνουν απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα αποτελεσματικής λειτουργίας του Σώματος. Δημιουργούνται νέες διευθύνσεις και τμήματα. Δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλων από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου προς το ΣΕΠΕ και αντίστροφα. Αυξάνεται ο αριθμός των τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας. Ανακατανέμονται οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού του Σώματος κατά υπηρεσίες και υφιστάμενους κλάδους προσωπικού. Υποχρεώνονται οι εργοδότες για την τήρηση του βιβλίου αδειών επί μια πενταετία και για τη διατήρηση επί διετία των συμβάσεων εργασίας.
Ρυθμίζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που επιβάλλει το Σώμα με στόχο τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς την εργατική νομοθεσία με τρόπο ώστε να τιμωρείται αυστηρά η παραβατικότητα των επιχειρήσεων και να επιβραβεύεται η συμμόρφωση προς την εργατική νομοθεσία. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων κέντρων πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους γιατρούς εργασίας σύμφωνα με τις απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων.
Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου αντιμετωπίζονται τα θέματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θέματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Στο τρίτο μέρος αντιμετωπίζονται προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων των συνεταιριστικών εργοστασίων λιπασμάτων και της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα για κάποιους συμπολίτες μας. Παράλληλα, με μια σειρά τροπολογιών δίνονται απαντήσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της εργασίας στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Αυτές οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας, στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και διευκολύνουν την κοινωνική συνοχή που σήμερα λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών υπονομεύεται.
Στο σημείο αυτό θέλω να μεταφέρω στην κυρία Υπουργό το αίτημα συμπολιτών μας βιοτεχνών και εμπόρων για τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και ιδιαίτερα για τις κατηγορίες εκείνων που ενώ έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισής τους δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γιατί οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση θεσμοθετεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και με έγκαιρες νομοθετικές παρεμβάσεις προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαιρετίζουμε την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία και θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου σε συνδυασμό με άλλες τρέχουσες πρωτοβουλίες στον οικονομικό και στον κοινωνικό τομέα συνιστούν ένα σωστό βήμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κοινωνικού προτύπου. Ενόψει της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής Ελλάδας είναι εξόχως σημαντική. Οι προσπάθειες αυτές ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την κρίση. Η Κυβέρνηση αντί της μοιρολατρίας και της στείρας αντιπαράθεσης που προβάλλει η Αντιπολίτευση προωθεί και προβάλλει πολιτικές που περιέχουν ισχυρή κοινωνική διάσταση και έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η πραγματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων, η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Προωθεί δραστήρια και όχι παθητικά κοινωνική πολιτική με προοπτική, αντιδρά στις αλλαγές και θέτει τους ανθρώπους και τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της. Η σχέση μεταξύ δυναμικής οικονομίας και κοινωνικής προόδου δεν είναι αντιθετική αλλά συμπληρωματική. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς συνδέει την ανταγωνιστικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου υπηρετούν τις παραπάνω αρχές. Μαζί με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές αποσκοπούν στην ευημερία των πολιτών και δίνουν αισιοδοξία στην κοινωνία. Γι’ αυτό και υπερψηφίζω επί της αρχής το παρόν σχέδιο νόμου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(ΧΑ)
(XP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2009, της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2009 και της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2009, της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2009 και της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 23.50’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία , συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



1 / 1 ΣΟΥΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 28/04/2009 AA0428SX

Τελευταία Αποθήκευση: 29/4/2009 12:56:00 πμ Από: X.sousta
Εκτυπώθηκε: 28/4/2009 7:16:00 μμ


PDF:
es20090428.pdf
TXT:
ES090428.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ