ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ϞΑ΄ 23/03/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?Α΄
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 23 Μαρτίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, Βουλευτή Χίου, τα εξής:
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Καματερού Αθηνών ζητεί την ανάκληση της απόφασης μεταφοράς της Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. και την παραμονή του, στην πόλη του Καματερού.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητεί τη λήψη μέτρων στήριξης της παραδοσιακής Βιοτεχνικής Αρτοποιϊας.
Οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κύριοι Άγγελος Τζέκης, Ιωάννης Ζιώγας, και κυρία Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ημαθίας ζητεί την άμεση επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βέροια.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος «Ν. Καζαντζάκης» Ηρακλείου Κρήτης ζητεί τη στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και τον εξοπλισμό του Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες που βρίσκεται στην περιοχή του.
Η Βουλευτής Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Αντίκυρας Βοιωτίας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου στην περιοχή της.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτριος Βαρβαρίγος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου ζητεί την άμεση τοποθέτηση δύο ιατρών καρδιολόγων για να συνεχιστεί η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Ζακύνθου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές και ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Η με αριθμό 5862/9.2.2010 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την άμεση δημοπράτηση και κατασκευή των φραγμάτων Αμιρών-Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου στο Νομό Ηρακλείου, δεν θα συζητηθεί, λόγω κωλύματος της κα Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 6036/11.2.2010 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών , σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για τη διαπραγμάτευση του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).
Η περίληψη της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου , έχει ως εξής:
«Όπως είναι γνωστό, στις 17 Δεκεμβρίου 2005 και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, οι ηγέτες των 25 Κρατών Μελών κατέληξαν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αποτέλεσε μια σπουδαία επιτυχία για την Ελλάδα, αφού ο συνολικός φάκελος για την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 20,1 δισεκατομμύριο ευρώ (σταθερές τιμές).
Η επίτευξη, όμως, όλων αυτών, δεν ήταν τυχαία. Οφείλεται στη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής, από την τότε Κυβέρνηση, για τη διασφάλιση των Κοινοτικών πόρων της περιόδου 2007-2013, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε. και της πίεσης για συρρίκνωση των οικονομικών απολήψεων των παλαιών χωρών συνοχής.
Επειδή, η συζήτηση, τόσο για την αναθεώρηση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, όσο και για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Επειδή, οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, τα δε συμπεράσματα εστιάζουν στην ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Πολιτική Συνοχής, αλλά και την ΚΑΠ, γεγονός που αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τη δομή και τις κατευθύνσεις των μελλοντικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε., αλλά και τους πόρους που θα τις χρηματοδοτήσουν.
Επειδή, η επιτυχημένη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενόψει και της επικείμενης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, προϋποθέτει την έγκαιρη, εμπεριστατωμένη και τεχνικά άρτια προετοιμασία, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την κατάλληλη προετοιμασία της χώρας ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο; Έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη διεκδίκηση πόρων από το επόμενο κοινοτικό πακέτο; Ποίο το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, για την έγκαιρη προετοιμασία της χώρας;
2. Προτίθεται να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση; Αν ναι, με ποιόν τρόπο;
3. Ποιά η θέση της Κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ισχυρή μετατόπιση της χρηματοδότησης προς τις νέες πολιτικές στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020;
4. Ποιά η θέση της Κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ριζική αναμόρφωση του συστήματος ιδίων πόρων της Κοινότητας και συγκεκριμένα, συμφωνεί για την κατάργηση της συνεισφοράς βάσει του Φ.Π.Α. και την ενδεχόμενη επέκταση αυτής, με βάση το Α.Ε.Π.; Ποιά η θέση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο ζήτημα αυτό;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Χίου, κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Ορίστε, κ. Σαχινίδη, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, με όλη την εκτίμηση, διαπιστώνω ότι σήμερα δεν καλούμε να απαντήσω σε ερώτηση, αλλά σε έκθεση πεπραγμένων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σε έκθεση ιδεών.
Αναφέρεστε σε διαπραγματευτική επιτυχία. Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποια ήταν η διαπραγματευτική σας επιτυχία; Γιατί, εξ όσον δύναμαι να γνωρίζω, και επί των ημερών σας υπήρξε συνολική μείωση των Κοινοτικών πόρων για την χώρα μας σε σχέση με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που με όρους του 2000, αντιστοιχούσαν στο 31% του Α.Ε.Π., ενώ το Ε.Σ.Π.Α. αντιστοιχεί μόλις στο 9%. Δεν είναι αλήθεια ότι με τον ν. 3614, για τη διαχείριση του Ε.Σ.Π.Α. -ένα μνημείο πολυπλοκότητας, σπατάλης πόρων, γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας- φτάσαμε στο τραγικό ποσοστό απορρόφησης του 5%; Θυμόσαστε τι σας λέγαμε όταν έγινε η συζήτηση εδώ μέσα στη Βουλή;
Εμείς, δεν είχαμε καμία αντίρρηση να κάνετε όποιες αλλαγές κρίνατε αναγκαίες, αλλά πάνω στη βάση της εμπειρίας που αποκτήσαμε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ήταν άριστο. Είχε αδυναμίες. Εμείς, σας καλέσαμε, αυτό, να το βελτιώσετε, να ενσωματώσετε τις εμπειρίες. Αντί να κάνετε αυτό, φέρατε ένα πολύπλοκο γραφειοκρατικό πλαίσιο το οποίο, βέβαια, οδήγησε τη χώρα εκεί που, σήμερα, βρίσκεται.
Και έτσι στερήσατε τη δυνατότητα –και επειδή είστε και Βουλευτής της Περιφέρειας, στερήσατε, πραγματικά, τη δυνατότητα- από την ελληνική Περιφέρεια να βελτιώσει τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για να πετύχει από τη μια μεριά σύγκλιση με τις περιοχές οι οποίες είχαν καλύτερο επίπεδο ανάπτυξης και ταυτόχρονα να βελτιώσουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας, την ποιότητα της ζωής τους.
Αυτό, δε, που καταφέρατε είναι η Ελλάδα σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, πέρα από τα δικά της προβλήματα, να βρεθεί και αθωράκιστη ακριβώς γιατί δεν διασφαλίσατε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να έχει, αυτό που λέμε, μια διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού.)


(SM)
(1SS)
Έρχεται, λοιπόν, σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τις καθυστερήσεις στην έναρξη έργων και στην χρησιμοποίηση των σχετικών κονδυλίων. Και σε αυτό το πλαίσιο κινείται το σημερινό νομοσχέδιο, όπου απλουστεύονται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, δεν θα επεκταθώ διότι ουσιαστικά η συζήτηση του θα ακολουθήσει αμέσως μετά από τη διαδικασία των ερωτήσεων.
Θέλω απλώς να αναφέρω, κύριε συνάδελφε, ότι ευτυχώς για τη χώρα μας στις 18 Μαρτίου η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση, ότι τα κονδύλια που δεν έχουν αξιοποιηθεί ανακατανέμονται και δεν επιστρέφονται στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αντιθέτως γινόταν η εφαρμογή του κανόνα όπως ίσχυε με τα μέχρι τώρα σχετικά ποσά για την Ελλάδα, θα αποδεσμεύονταν αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και θα χάνονταν. Αυτό, όμως, εσείς δεν το ξέρατε ούτε όταν συζητούσατε το νομοσχέδιο σας για το ΕΣΠΑ ούτε όταν κινιόσασταν με ρυθμούς χελώνας.
Κύριε συνάδελφε, σε ένα ζήτημα θα συμφωνήσω μαζί σας. Η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 προϋποθέτει την έγκαιρη, εμπεριστατωμένη και τεχνικά άρτια προετοιμασία -εδώ ταυτιζόμαστε- πολύ περισσότερο που η Ελλάδα θα συμμετέχει και σε αυτή τη συζήτηση, έχοντας απωλέσει την αξιοπιστία της και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα γενικότερα αρνητικό κλίμα για αυτήν.
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές θα είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω της αναμενόμενης ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και το πλαίσιο της συζήτησης θα είναι δραματικά διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, αφού έχει αναδειχθεί περισσότερο από ποτέ το έλλειμμα ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της.
Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» όπως παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι ένας αγώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση με στόχο την έξοδο από την κρίση και την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία. Η βασική θέση που διατύπωσε η χώρα μας σε σχετικές διαβουλεύσεις, είναι ότι η νέα στρατηγική να αναγνωρίζει τόσο τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών-μελών όσο και τις διαφορετικές διαδρομές που θα ακολουθήσουν για να πετύχουν την ανάπτυξη.
Με αυτή τη λογική στηρίζουμε τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμό ανάπτυξη, που αποτελούν και άλλωστε τον πυρήνα των δικών μας θέσεων.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Σαχινίδη.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μουσουρούλης.
Ορίστε, κύριε Μουσουρούλη, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, η συζήτηση για την αναθεώρηση του κοινοτικού Προϋπολογισμού ως προς τη δομή του, ως προς τις προτεραιότητες και ως προς τους πόρους, έχει ξεκινήσει προ πολλού.
Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα την Κυβέρνηση, ποιος είναι ο σχεδιασμός της, ποιες είναι οι ενέργειές της και ποιες είναι οι θέσεις της για κάθε Υπουργείο που εμπλέκεται σε αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Σε απάντηση αυτών των συγκεκριμένων ερωτημάτων, από τον αγαπητό κύριο Υπουργό, έλαβα άσχετες απαντήσεις.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, δεν έχει καμία σχέση η διαχείριση με αυτό που συζητάμε σήμερα. Για την ιστορία να σας πω ότι το δημοσιονομικό πακέτο που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία ως προς το ύψος των πόρων ήταν το πρώτο στους δεκαπέντε και σε ποσοστό του Α.Ε.Π. και ονομαστικά και το τέταρτο στους είκοσι επτά. Αυτά δεν αλλάζουν την ιστορία. Όπως επίσης, ότι η Κυβέρνηση μας πέτυχε την ευελιξία του Μ+3 και μάλιστα θυμάμαι πάρα πολύ καλά εκείνη την περίοδο την κριτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -ως προς την ευελιξία που πετύχαμε- λέγοντας ότι δέσαμε στο άρμα της χώρας δέκα νέες χώρες για τις οποίες προβλέφθηκε αυτή η ευελιξία. Εμείς και η Πορτογαλία ήμασταν που το πετύχαμε και τώρα το απολαμβάνει και η Κυβέρνηση.
Θέλω να σταθώ στις απαντήσεις που πήρα από ορισμένα Υπουργεία, για να δείτε ότι αυτό ακριβώς που εννοεί η ερώτηση αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δυστυχώς δεν υπάρχει σχεδιασμός. Στέκομαι καταρχήν στο θέμα της απώλειας πόρων. Το Υπουργείο Εξωτερικών, κύριε Υπουργέ, αναφέρει αυτό ακριβώς που λέτε εσείς, την απώλεια αξιοπιστίας της χώρα –δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε, αν θέλετε μπορούμε να το κάνουμε και αυτό- και λέει ότι φέτος το 2010 θα χαθούν πόροι.
Σας καταθέτω εδώ στα Πρακτικά αντίστοιχη απάντηση που έλαβα από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία λέει ότι δεν θα χαθούν πόροι μέσα στο 2010…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Με τι ημερομηνίες είναι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Θα δείτε και τις ημερομηνίες.
Είναι δυο ερωτήσεις προβλέψεις του 2010, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων. Το ένα Υπουργείο προβλέπει απώλειες και το άλλο λέει ότι δεν πρόκειται να έχουμε απώλειες.
Δεύτερον, Υπουργείο Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει αναρμόδιο για τη διαπραγμάτευση αυτή. Ποιο; Το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι απόλυτα υπεύθυνο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των περιφερειών της χώρας.
Και εδώ θα μου επιτρέψετε να επισημάνω το ιστορικό λάθος που κάνατε το 2003 -με την εφαρμογή του Κανονισμού 1059/2003- που δεν κάνατε την αναδιάρθρωση των περιφερειών της χώρας για να εξασφαλίσετε ακόμη περισσότερους πόρους και το διαπράττετε και τώρα με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Τη συζήτηση αυτή την κάναμε, κύριε Υπουργέ και στη Βουλή.
Συνεχίζω και μάλιστα καταθέτω εδώ έναν πίνακα -τον έχει ο αρμόδιος Υπουργός- που δείχνει τι στοιχίζει στη χώρα μας η σημερινή εξέλιξη του Α.Ε.Π., εάν δεν λάβετε υπ' όψιν σοβαρά τις δυνατότητες που έχετε για τις περιφέρειες.
Τρίτον, το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- και θα φθάσω και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- τι λέει στη απάντησή του; Λέει ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της διαμόρφωσης των κοινοτικών πολιτικών, ότι συμμετέχει στην ομάδα υψηλού επιπέδου –και εγώ θα ρώταγα με ποιον διότι έχω πληροφορηθεί ότι η ΜΕΑ στις Βρυξέλλες έχει πλήρως αποδυναμωθεί- και λέει επίσης ότι παρακολουθεί τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Γι’ αυτό δεν λέει τίποτα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τι ακριβώς κάνει; Πώς εξετάζει τα στατιστικά δεδομένα; Να σας πω απλώς ότι με σημερινούς όρους η Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική εντάσσονται στο στόχο 2 και βέβαια Πελοπόννησος, Κρήτη επίσης.
Συνεχίζω. Αναφέρω ότι οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας –θέσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες σε σχέση με την πολιτική της συνοχής- δεν έχουν καμία εξειδίκευση σε ό,τι αφορά την ατζέντα 2020. Αυτές είναι οι απαντήσεις που πήρα και βέβαια κάποιες αόριστες διαβουλεύσεις χωρίς να φαίνεται από τις απαντήσεις ότι έχουν συγκροτηθεί ομάδες υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για αυτή την τόσο σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση. Δύσκολη λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, της ύφεσης, αλλά και βέβαια λόγω της συνθετότητας των κοινοτικών πολιτικών στο μέλλον.
Έρχομαι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τι λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην απάντησή του, κύριε Υπουργέ; Λέει ναι στην αναμόρφωση των ιδίων πόρων, πάρα πολύ ωραία. Αυτό προτείνεται στη ατζέντα των συζητήσεων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όμως, είναι αντίθετο στην πρόωρη κατάργηση της συνεισφοράς βάσει Φ.Π.Α., είναι αντίθετο σε μηχανισμούς διορθώσεων σε ό,τι αφορά το rebate της Αγγλίας ή της Ολλανδίας κ.οκ.. Και εδώ θα ρωτούσα το έχει λάβει αυτό υπ' όψιν του το Υπουργείο Εξωτερικών στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης που κάνει βάσει τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Και τρίτον, οι συνεισφορές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντανακλούν το GNI, το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα. Και τα τρία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που εκφράζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι ναι συμφωνεί στην αναμόρφωση των ιδίων πόρων. Στην ουσία, δηλαδή, δεν λέει τίποτα απολύτως.
Εγώ έκανα αυτή την ερώτηση, κύριε Υπουργέ, προκειμένου η ίδια Κυβέρνηση αλλά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί να αντιληφθούν το μέγεθος του θέματος, να ξεχωρίσουν και οι υπηρεσίες αλλά και η πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό με την εφαρμογή του ΕΣΠΑ και να αντιληφθούν ότι αν δεν συγκροτηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν γίνουν τεχνικές ομάδες διαπραγμάτευσης, δεν μπει πολύ υψηλά στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ατζέντα αυτή που σας παρουσίασα, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τη χώρα.
Αυτή η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει, είναι σε εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και τα μηνύματα που παίρνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βρυξέλλες, είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς είναι απούσα.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μουσουρούλη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όσον αφορά την προετοιμασία μας για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, σας ενημερώνω ότι όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία -στα οποία απευθύνεστε- και οι υπηρεσίες τους δουλεύουν συστηματικά για να υποστηρίξουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τη διαμόρφωση των θέσεων μας. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί επίσημα στα διάφορα ευρωπαϊκά Φόρα.
Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στόχος του είναι η κατοχύρωση των απαραίτητων διαρθρωτικών πόρων για την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης των περιφερειών της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι το Υπουργείο Οικονομίας προετοιμάζει το πλαίσιο εκπόνησης των απαραίτητων μελετών και των κατάλληλων μεθοδολογικών εργαλείων, τα οποία θα ενδυναμώσουν την επιχειρηματολογία μας.
Επίσης, λαμβάνει χώρα η ανάλυση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων και δεικτών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών σεναρίων για τη θέση των περιφερειών και επαγωγικά για την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Βέβαια οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους δείκτες αναμένονται το 2012.Τέλος, προετοιμάζονται μελέτες για επιμέρους χωρικά σύνορα, όπως είναι τα νησιά.
Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική θέση μας είναι η διατήρησή της ως αμιγώς ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, που εξασφαλίζει τη διατροφική μας επάρκεια και ασφάλεια. Με αυτήν τη έννοια η εξασφάλιση ισχυρής χρηματοδότησης των αγροτικών πολιτικών, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας.
Περαιτέρω η ρύθμιση των αγορών των διατροφικών προϊόντων, η διασφάλιση ενός σταθερού πλαισίου με προβλέψιμες εξελίξεις, η παροχή επαρκών τεχνικών εφοδίων στο γεωργικό πληθυσμό και η εξυγίανση της λειτουργίας εφοδιασμού, ώστε να εξισορροπούνται οι τιμές και τα περιθώρια κέρδους προς όφελος των γεωργών και των καταναλωτών, αποτελούν βασικές θέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης.
(DP)
(1SM)
Σ’ αυτή τη νέα διαπραγμάτευση οι παραδοσιακές συμμαχίες ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους των αγροτικών επιδοτήσεων έχουν διαφοροποιηθεί. Το νέο σκηνικό της Ευρώπης των είκοσι επτά προδικάζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα είναι σκληρές. Ξέρουμε όμως, να δίνουμε μάχες στην Ευρώπη με σχέδιο, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Ως προς το σύστημα ιδίων πόρων της Κοινότητας, θέση μας είναι ότι αυτό οφείλει να παρέχει επάρκεια πόρων και να χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, σταθερότητα, απλότητα και διαφάνεια. Οι συνεισφορές των κρατών-μελών θα πρέπει να αντανακλούν τη σχετική τους ευημερία, γιατί μπορεί η Ελλάδα να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό μικρότερο ποσοστό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά, αν αυτή η εισφορά αναχθεί στο κατά κεφαλή Α.Ε.Π., γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Ένα σύστημα χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού βασιζόμενο κυρίως στους παραδοσιακούς ίδιους πόρους και τον πόρο ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε συνδυασμό με την κατάργηση των διορθώσεων και εκπτώσεων που πλήττει χώρες, όπως η Ελλάδα, πληροί προφανώς τις αρχές της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Επομένως, θέση μας είναι ότι το σύστημα θα πρέπει να αναμορφωθεί για να ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις αρχές.
Η συζήτηση περί κατάργησης της συνεισφοράς βάσει του Φ.Π.Α., είναι πρόωρη καθώς δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κύριε συνάδελφε, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί σ’ ένα νέο και δύσκολο ευρωπαϊκό τοπίο. Ήδη το κάνει προσπαθώντας να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και να συμβάλει μαζί με τους εταίρους της στην ενίσχυση μιας κοινωνικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης των πολιτών, ικανής να αντιμετωπίζει τις διεθνείς προκλήσεις.
Σ’ αυτή τη προσπάθεια το Υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της χώρας, που έχει θεσμικά το συντονιστικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια οικοδόμησης συμμαχιών και αναζήτησης κοινών προσανατολισμών με άλλες χώρες, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η διαπραγματευτική μας θέση.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υπουργέ.
Θα συζητηθεί τώρα η τρίτη με αριθμό 6306/18-2-2010 ερώτηση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Βέρας Νικολαΐδου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με ανάκληση της απόφασης για κατάργηση των θέσεων θεραπόντων γιατρών στα παραρτήματα του Οίκου του Ναύτου σε Χίο και Σαλαμίνα.
Η ερώτηση της κυρίας Νικολαΐδου, που τη συνυπογράφουν και η κυρία Μανωλάκου, ο κ. Μαρίνος και ο κ. Σκοπελίτης, έχει ως εξής:
« Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της υγείας και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι ασφαλισμένοι του Οίκου του Ναύτου, για την απόφαση κατάργηση θέσεων θεραπόντων γιατρών στα παραρτήματά του στη Χίο και στη Σαλαμίνα και μετατροπής τους σε ελεγκτές των παραπεμπτικών εντολών συμβεβλημένων γιατρών. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Οίκος του Ναύτου στο σύνολό του, όπου από τους 128 θεράποντες γιατρούς που προβλέπονται έχουν μείνει μονάχα οι 30.
Οι συνέπειες απ’ αυτή την απόφαση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία των ασφαλισμένων στον Οίκο του Ναύτου, αφού στα νησιά αυτά κατοικεί μεγάλος αριθμός ναυτεργατών και συνταξιούχων του ΝΑΤ, που πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
-Την ανάκληση της απόφασης της κατάργησης των θέσεων των θεραπόντων γιατρών στα νησιά της Χίου και της Σαλαμίνας;
-Την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του Οίκου του Ναύτου;».
Στην ερωτώσα Βουλευτή κυρία Βέρα Νικολαΐδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, ο Οίκος του Ναύτου, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχει ένα πυκνό δίκτυο γιατρών με τους οποίους καλύπτει τους ασφαλισμένους του. Ένα δίκτυο, το οποίο απαρτίζεται από μόνιμους υπαλλήλους του Οίκου του Ναύτου –του Ταμείου- από γιατρούς οι οποίοι είναι υπάλληλοι με σύμβαση έργου, αλλά υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προσφύγουν στους γιατρούς, που θέλουν με δικαίωμα ελεύθερης επιλογής σε όλη τη χώρα και υπάρχει μέριμνα από πλευράς του Ταμείου για να καλύπτεται σε όλη τη χώρα, με τους ελεγκτές.
Το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα με τους ελεγκτές για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι κάποιοι βγαίνουν στη σύνταξη και ο δεύτερος είναι ότι λήγουν κάποιες συμβάσεις. Για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εγκριθούν προσλήψεις που, λόγω της συγκυρίας, δεν μπορούν να είναι θέσεις μονίμων. Μπαίνουμε στην εξαίρεση, η οποία έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση, ότι για το 2010 αυτοί οι οποίοι θα προσληφθούν θα καλύπτουν θέσεις μόνο στο χώρο της υγείας και στο χώρο της παιδείας.
Για τις θέσεις, λοιπόν, αυτές των ελεγκτών έχει υποβληθεί αίτημα από το ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν στο Υπουργείο Εσωτερικών να εγκριθούν θέσεις ελεγκτών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει η ανταπόκριση, για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Πάντως το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή, για να καλυφθούν οι θέσεις των ελεγκτών, έχει γίνει η ανάθεση σε γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στον Οίκο του Ναύτου, οι οποίοι βέβαια έχουν απαλλαχθεί από την υποχρέωση να ασκούν και καθήκοντα θεράποντα, διότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Είναι για ένα μικρό διάστημα μέχρις ότου να υπάρξει η έγκριση, για να καλυφθούν οι θέσεις των ελεγκτών γιατρών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Βέρα Νικολαΐδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, την κατάσταση το ΝΑΤ την γνωρίζω πάρα πολύ καλά και φυσικά δεν αφορά μόνο τη Χίο και τη Σαλαμίνα, αλλά και πολλά άλλα παραρτήματα όπως, για παράδειγμα, του Βόλου που η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μάλιστα όσο πλησιάζει και το καλοκαίρι καταλαβαίνετε ότι στα νησιά αυτά οι κάτοικοι γίνονται περισσότεροι και η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη.
Η ερώτηση είναι απλή. Εσείς βέβαια έχετε μια διαχρονική ευθύνη –δεν έχετε προσωπική- αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση και εσείς ακολουθείτε την ίδια τακτική. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν μόνιμοι γιατροί στον Οίκο του Ναύτου. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν. Ουσιαστικά οι είκοσι οχτώ από τους εκατόν είκοσι οχτώ παίζουν το ρόλο του ελεγκτή. Δεν υπάρχουν γιατροί. Ούτε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται, ούτε κάποιο άλλο είδος περίθαλψης. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Μου λέτε τώρα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα εγκρίνει κάποιες προσλήψεις. Θέλουμε μια απάντηση συγκεκριμένη. Θα ανακαλέσετε την απόφαση για την κατάργηση των θέσεων; Αυτή ήταν η μια ερώτησή μας. Και η δεύτερη ήταν: Τι μέτρα θα πάρετε για την άμεση κάλυψη των κενών;
Εσείς μου λέτε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά δεν απαντάτε στις δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν και απασχολούν πολύ έντονα τους ναυτεργάτες, συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Στη δευτερολογία σας θα ήθελα σ’ αυτό μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Όπως σας είπα, αφορά όλα τα παραρτήματα και ιδιαίτερα του Βόλου –με κοιτάει και η κυρία Προεδρεύουσα- που έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σίγουρα το γνωρίζετε. Τι θα κάνετε, λοιπόν; Απαντήστε μας συγκεκριμένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Νικολαΐδου.
Κύριε Υπουργέ, πριν πάρετε το λόγο, θέλω και εγώ να επισημάνω –αν και το έχω καταθέσει και στο Υπουργείο- ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον Οίκο του Ναύτου και για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Βόλου.
Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Εμείς για τις ναυτικές οικογένειες και τις ναυτικές περιοχές έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία –είναι εδώ και ο κ. Μαρκάκης- και πρέπει να δοθεί λύση. Περιμένουμε βεβαίως όλοι τη δική σας απάντηση με τον τρόπο που εσείς ξέρετε.
Επειδή η κυρία Νικολαΐδου είπε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», εγώ θέλω να πω το εξής, κυρία συνάδελφε: Αν αγαπιόμαστε πραγματικά θα βρούμε και τα λόγια και τις λύσεις και τους τρόπους για να βοηθήσουμε προς τον κοινό στόχο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Η ερώτησή μας είναι συγκεκριμένη για αυτό θέλουμε σαφείς απαντήσεις.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριες Πρόεδροι –διότι είστε ερωτώσες και οι δύο- θέλω να πω τα εξής:
Ήμουν πάρα πολύ σαφής, κυρία Νικολαΐδου. Είπα ότι υπάρχει σαφώς πρόβλημα με τους ελεγκτές για δύο λόγους.


(DE)
(1DP)
Το επαναλαμβάνω, διότι κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη και κάποιων έχουν λήξει οι συμβάσεις. Είπα, επίσης, σαφώς -γιατί τα λόγια για να αγαπιόμαστε είναι η αλήθεια- ότι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις ιατρών για να καλυφθούν τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί, επειδή έφυγαν κάποιοι στη σύνταξη και έχουν λήξει κάποιες συμβάσεις. Απολύτως σαφές.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αυτό το ακούσαμε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Υπάρχει ενέργεια του Υπουργείου για να καλύψουμε αυτά τα κενά. Και ζητούμε την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη γιατρών, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν από αποχωρήσεις.
Θέλω τώρα να σας πω ότι τα νούμερα τα οποία επικαλείστε στην ερώτησή σας όσον αφορά τους γιατρούς, δεν είναι ακριβή. Μου λέει η υπηρεσία ότι στη Σαλαμίνα ο Οίκος Ναύτου έχει συμβληθεί με σαράντα εννιά (49) γιατρούς όλων των ειδικοτήτων: Εννέα (9) παθολόγους, πέντε (5) καρδιολόγους, τρεις (3) παιδιάτρους, τρεις (3) πνευμονολόγους, δύο (2) δερματολόγους, δύο (2) χειρουργούς, δύο (2) ωτορινολαρυγγολόγους…
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μιλάμε για μόνιμες θέσεις. Μη λέτε για τέτοια, σας παρακαλώ.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Με συγχωρείτε. Και ταυτόχρονα, έχει συμβληθεί με όλες τις υποδομές υγείας που υπάρχουν στο νησί. Ζήτημα ένα. Επομένως, μιλάτε για τριάντα γιατρούς. Σας λέω ότι με σαράντα εννιά, με πενήντα γιατρούς υπάρχει σύμβαση.
Ζήτημα δεύτερο-στοιχείο για το οποίο με ρωτάτε. Στον Οίκο του Ναύτου οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από είκοσι εννιά (29) συμβεβλημένους γιατρούς-θεράποντες -αφήστε τους ελεγκτές- και δέκα επιπλέον εργαστηριακούς, με τρία διαγνωστικά εργαστήρια και βέβαια, με το Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
Επομένως, εκείνο που θέλουμε να πούμε, για να μη δημιουργούμε και εικόνα εσφαλμένη, είναι ότι οι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου είναι απόλυτα καλυμμένοι όσον αφορά τα προβλήματα υγείας, είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τους μονίμους, είτε με τους συμβασιούχους, είτε με τους συμβεβλημένους.
Το θέμα το οποίο λέτε, των μονίμων ιατρών, για το οποίο σας απάντησα εξ αρχής, έχει επισημανθεί. Ορθά το θέσατε. Σας λέω ότι έχει ήδη γίνει κίνηση από πλευράς του Υπουργείου για να καλυφθεί με κατ’ εξαίρεση προσλήψεις.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό, τον κ. Μπόλαρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Καμμένος ζητούν άδεια ολιγοήμερης απουσίας. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Συζητούμε τώρα τη με αριθμό 5333/29-1-2010 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης στα Κέντρα Υγείας των Βορείων Σποράδων.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μαρκάκη έχει ως εξής:
«Σοβαρό εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα στελέχωσης στα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας.
Σε όλο το Νομό επικρατούν καταστάσεις που θα χαρακτηρίζονταν «ευτράπελες», εάν δεν ελλόχευε ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της αμέλειας των ιθυνόντων να στελεχώσουν με επαρκές προσωπικό τα ασθενοφόρα, τα οποία, επιπλέον, παρουσιάζουν συχνά σοβαρές βλάβες, αφού είναι «μεγάλης ηλικίας» και δεν υπάρχει κάποια μέριμνα να αντικατασταθούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Η κατάσταση, ιδιαίτερα στη νησιωτική Μαγνησία, είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου, στην Σκιάθο από τις 11 Ιανουαρίου έληξε η σύμβαση ενός εκ των τεσσάρων οδηγών του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας. Η θέση έχει μείνει κενή, με αποτέλεσμα οι τρεις εναπομείναντες οδηγοί και η διεύθυνση του Κέντρου Υγείας να προσπαθούν να καλύψουν, χωρίς αποτέλεσμα, όλες τις βάρδιες για όλη την εβδομάδα. Στην Σκόπελο, τρεις οδηγοί καλύπτουν τις βάρδιες λειτουργίας του ενός ασθενοφόρου, το οποίο, επίσης, είναι παλιό.
Με έναν οδηγό ασθενοφόρου εξυπηρετείται και το νησί της Αλοννήσου. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ο μοναδικός οδηγός βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το δε «ευτράπελο» της κατάστασης δείχνει το γεγονός ότι ο ίδιος έχει πάντα το τηλέφωνο δίπλα του, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε περιστατικό.
Το νησί μόλις τα τελευταία χρόνια απέκτησε ασθενοφόρο, που το πήρε από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Μέχρι τότε, οι ασθενείς και οι τραυματίες «φορτώνονταν» στα φορτηγάκια.
Τα ζήτημα της διακομιδής, σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, είναι ένα ακόμη σοβαρό θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει, καθώς γίνεται με καΐκια, ενώ, αν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, γίνεται με σκάφη του λιμενικού, ακόμη και με τα προγραμματισμένα δρομολόγια των ιπταμένων δελφινιών!
Κατόπιν, τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πότε σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού να προκηρύξουν τη μια κενή οργανική θέση ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, ώστε να καλυφθεί το κενό που έχει προκύψει, ποιος ο προγραμματισμός για την στελέχωση με το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό και τι προβλέπεται να γίνει με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων;
2. Τι θα γίνει, ώστε οι διακομιδές στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου να γίνονται με τις σωστές συνθήκες, ώστε να μην θρηνήσουμε κάποια ανθρώπινη ζωή;».
Κύριε συνάδελφε, θέλω να παρατηρήσω απλά, επειδή ακούστηκε, ότι τις λέξεις «ευτράπελα» και κάποιες άλλες λέξεις τις έχετε βάλει εντός εισαγωγικών, για να δικαιολογήσουμε λίγο τους όρους που δεν είναι δόκιμοι για ερωτήσεις στη Βουλή.
Στον ερωτώντα Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και Βουλευτή Μαγνησίας κ. Μαρκάκη θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Σήμερα τίθενται πολλά θέματα που αφορούν τη Μαγνησία κάτω από τη δική σας Προεδρία.
Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να πω ότι συμμερίζομαι τις διαπιστώσεις σας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο φυσικά τη Σκιάθο. Αφορούν, δυστυχώς και άλλα νησιά της χώρας μας, αλλά κατανοώ το ενδιαφέρον και την αγωνία που εσείς εκφράζετε εδώ, ως Βουλευτής Μαγνησίας.
Θέλω, λοιπόν, να είμαι συγκεκριμένη και να πω για τα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσατε, γιατί αυτό ενδιαφέρει και τους πολίτες στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στη Σκιάθο.
Όσον αφορά στον εξοπλισμό και τη δυνατότητα να δώσουμε νέα ασθενοφόρα γενικά στα νησιά μας, αλλά ιδιαίτερα στη Σκιάθο που αναφερθήκατε, θέλω να σας ενημερώσω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή διαγωνισμός στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας για εκατόν δέκα νέα ασθενοφόρα και εκεί πέρα υπάρχει πρόβλεψη, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και αυτό το πολύ λογικό και αναγκαίο αίτημα που θέσατε.
Δεύτερη συγκεκριμένη απάντηση στο άλλο ζήτημα που θέσατε. Για τη θέση η οποία αυτή τη στιγμή χηρεύει, όσον αφορά το πλήρωμα, θέλω, λοιπόν και εκεί να σας πω ότι εμείς, από την πλευρά μας, επειδή υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τις θέσεις ιδιωτικού δικαίου που πρέπει να καλυφθούν -και είναι κάτι που οφείλω να πω ότι και η κυρία Πρόεδρος, αλλά και όλοι οι Βουλευτές, από όλα τα Κόμματα της Μαγνησίας το έχουν θέσει- εμείς κάναμε το αίτημα με το που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος για τις προσλήψεις του Α.Σ.Ε.Π., που δίνει τη δυνατότητα για οκτάμηνα. Υπήρχε μία καθυστέρηση λόγω της κατάληψης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που καθυστέρησε κάποιες εγκρίσεις, αλλά μας έχουν διαβεβαιώσει ότι η έγκριση θα έλθει για τουλάχιστον εξήντα θέσεις. Λέω «τουλάχιστον», γιατί εμείς είχαμε ζητήσει εβδομήντα επτά και εκεί πέρα προβλέπεται και η κάλυψη της μιας θέσης ΔΕ Πληρωμάτων.
Άρα, λοιπόν, επέλεξα να μη σας μιλήσω γενικά, αλλά να απαντήσω συγκεκριμένα στα δύο κρίσιμα ερωτήματα που θέσατε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Παύλος Μαρκάκης.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και επικαλούμαι και τη μαρτυρία σας για τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών μας.
Κυρία Υπουργέ, με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, σας ευχαριστώ για την απάντηση. Δείχνει ότι, πράγματι, έχετε δείξει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή για τη στελέχωση και σε έμψυχο υλικό στα Κέντρα Υγείας, αλλά και για τα ασθενοφόρα τα οποία υπάρχουν ήδη στα νησιά και φυσικά, δεν είναι μόνο στα δικά μας τα νησιά. Όμως, εμείς για τις Βόρειες Σποράδες εκφράζουμε την αγωνία των κατοίκων να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες υγείας, γιατί το ξέρετε πολύ καλά ότι τα νησιά έχουν μια ιδιαιτερότητα.
Τα νησιά το χειμώνα, στην ουσία, είναι αποκλεισμένα, διότι οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι άσχημες και δεν γίνονται τα δρομολόγια. Επομένως, οι κάτοικοι αισθάνονται κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι, δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν και μάλιστα, πολλές φορές ούτε τα τακτικά δρομολόγια τους καλύπτουν.
Ήθελα να πω, όμως και με τη δυνατότητα που μου δίνεται, ότι εκτός από τη στελέχωση για τα ασθενοφόρα και για τους ανθρώπους -θα το δείτε και από ενδιαφέρον και άλλων συναδέλφων μου στη Βουλή- υπάρχουν και θέματα όσον αφορά τη στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό.
Ήδη στην Αλόννησο που υπάρχουν τριακόσια παιδάκια ή στη Σκιάθο που υπάρχουν επτακόσια παιδάκια, οι τοπικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν έντονο ενδιαφέρον για να καλυφθούν οι θέσεις των παιδιάτρων.
(AM)
(1DE)
Και δεν αμφιβάλλω ότι και αυτό το μήνυμα και τα αιτήματα, τα έχετε πάρει. Και θα δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον, διότι οι γιατροί στα νησιά ή δεν πηγαίνουν εύκολα ή σπανίζουν.
Το πρόβλημα, όμως, παραμένει και το πρόβλημα είναι για τους ανθρώπους αυτούς που μένουν σε αυτές τις δύσκολες περιοχές, που θέλουμε να τους κρατήσουμε στο νησί και όχι να φύγουν από εκεί. Το καλοκαίρι, ιδίως, που ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζεται, πρέπει να δώσουμε την εικόνα και στους τουρίστες που έρχονται, ότι τα Κέντρα Υγείας είναι καλά επανδρωμένα και εξοπλισμένα με ιατρικό προσωπικό -ιδίως στο ευαίσθητο κομμάτι των παιδιών και γι’ αυτό χρειάζονται και οι παιδίατροι- για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε και να πούμε και στους ξένους τουρίστες που έρχονται ότι έχουμε μία πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε αν, ω μη γένοιτο, παρουσιαστούν περιστατικά, να μπορούμε να τα καλύψουμε.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτά είναι στις προθέσεις σας και θα έχω και την απάντησή σας και στο θέμα των παιδιάτρων και για την Αλόννησο και για την Σκόπελο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα ανταποκριθείτε, αλλά και θα ησυχάσουν και οι κάτοικοι στα νησιά και εμείς θα δείξουμε ότι επιταχύνουμε τη διαδικασία για να καλυφθούν αυτές οι αδυναμίες, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκάκη.
Επιβεβαιώνω -επειδή επικαλεστήκατε και τη δική μου άποψη,- όλα αυτά που είπατε.
Η Υπουργός, όμως, τα γνωρίζει και έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία, έχοντας δρομολογήσει συστηματικά και την κάλυψη για τις θέσεις των ιατρών, αλλά και για τα ασθενοφόρα. Υπάρχουν, όντως, προβλήματα στα νησιά όλης της Ελλάδας.
Οι Βόρειες Σποράδες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά θέλω να θυμίσω κάτι –όμως, επιτρέψτε μου, δεν μου το επιτρέπει ο Κανονισμός- ότι αυτές τις ερωτήσεις επί πέντε χρόνια τις έκανα, κύριε συνάδελφε, στην προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν έγινε ούτε ένα βήμα! Δεν υπήρξε ούτε μία απάντηση σε αυτά.
Ευελπιστούμε τώρα, με μία Κυβέρνηση πολύ σοβαρή και με μία Υπουργό με ιδιαίτερη ευαισθησία, κοινωνική ευαισθησία και με αίσθημα ευθύνης, ότι θα έχουμε πραγματικά και για τις Βόρειες Σποράδες, την καλύτερη λύση.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταρχάς, να μην επανέλθω στις δεσμεύσεις και όσον αφορά το ασθενοφόρο, το οποίο πρόκειται να έρθει μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και για τη θέση ΔΕ Πληρωμάτων, η οποία έχει ήδη -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι γρήγορα θα μπορέσει να λυθεί, όπως και για τις υπόλοιπες θέσεις που αφορούν και το Νοσοκομείο, πέραν των Κέντρων Υγείας.
Θα ήθελα εδώ να κάνω μία γενικότερη αναφορά. Να πω, πρώτα απ’ όλα, ότι παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε, όταν μιλάει κανείς για τα θέματα της υγείας, πρέπει να έχει μετριοπάθεια. Γιατί καταλαβαίνετε ότι όση προσπάθεια και να κάνουμε, τα προβλήματα είναι τεράστια και επειδή αφορούν ζωές, ανθρώπινο πόνο, ταλαιπωρία των πολιτών, οφείλουμε να είμαστε μετριοπαθείς.
Όμως, ταυτόχρονα, θέλω να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι παρά αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνουμε δείγμα γραφής ότι στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι χθες, υπογράψαμε την άδεια για προκήρυξη εννιακοσίων δέκα πέντε θέσεων μονίμων γιατρών του Ε.Σ.Υ. Επιμελητών Β΄. Έχουν ήδη φύγει οι αποφάσεις αυτές στα νοσοκομεία, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα αυτές οι προκηρύξεις και αφορούν φυσικά, όχι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και Κέντρα Υγείας. Αφορούν και το Νομό Μαγνησίας.
Από εκεί και πέρα, επειδή ενδεχομένως δεν θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με βάση μόνο αυτή τη δυνατότητα -παρ’ ότι, όπως καταλαβαίνετε, είναι μία πολύ σημαντική «ένεση» αυτή τη στιγμή στο Σύστημα Υγείας και για τα δημόσια νοσοκομεία και για τα Κέντρα Υγείας- και επειδή αυτό το πρόβλημα, ειδικά για τα νησιά, το αντιμετωπίζουμε και αλλού –και μάλιστα, ειδικά με τους παιδιάτρους- θέλω να σας πω ότι πρέπει να ξαναδούμε το θέμα, πώς λειτουργεί το ζήτημα των επικουρικών γιατρών. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι όταν αυτό θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είχε ως αιχμή ακριβώς να καλύψει τις ανάγκες των νησιωτικών και των παραμεθόριων περιοχών.
Ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια διευρύνθηκε αυτή η δυνατότητα με έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ. και για το Λεκανοπέδιο. Όσον αφορά αυτό, βέβαια, εγώ θέλω να είμαι δίκαιη και να πω ότι αυτό μπορεί να κάλυψε κάποιες μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά ταυτόχρονα, αφαίρεσε το κίνητρο του να καλύπτονται αυτές οι θέσεις. Άρα, αυτός είναι ο στόχος που θέτουμε.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε έτοιμοι να δούμε και τα επιμέρους προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και αγαπητή Πρόεδρε, που και εσείς ενδιαφέρεστε γι’ αυτά, ώστε αν κάποιες απ’ αυτές τις θέσεις των μονίμων ιατρών δεν λύνουν το πρόβλημα, ειδικά για το θέμα του παιδιάτρου, σε