Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΚΣΤ΄ 29/04/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ΄
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 29 Απριλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΕΛΣΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 30 Απριλίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 740/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Απόστολου Σταύρου προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κ.λπ.
2. Η με αριθμό 741/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αντωνίας Αντωνίου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Μαλιακό Κόλπο κ.λπ.
3. Η με αριθμό 738/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας «JUMBO» κ.λπ.
4. Η με αριθμό 732/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τους συμβασιούχους κ.λπ.
5. Η με αριθμό 736/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στον Πειραιά κ.λπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 739/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού κ.λπ.
2. Η με αριθμό 737/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Εύας Μελά προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με το Φαληρικό Δέλτα και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κ.λπ.
3. Η με αριθμό 733/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την άνιση μεταχείριση των κατοίκων της επαρχίας λόγω της υποβάθμισης των συγκοινωνιών κ.λπ.
4. Η με αριθμό 735/27-4-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς Θεολόγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 10.30΄: Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Ψήφιση του πορίσματος της Επιτροπής.
2. Ώρα 11.00΄: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων)
3. Ώρα 13.00΄: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Πορεία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και προγραμματισμός του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης – Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
4. Ώρα 13.00΄: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις».
5. Ώρα 13.30΄: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο [COM (2009) 66 τελικό]
6. Ώρα 18.00΄: Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί της προτάσεως του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοξαρτημένων (Π.Ε.Δ.Π.Ο.)
7. Ώρα 18.00΄: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη για θέματα αρμοδιότητάς του.
8. Ώρα 18.00΄: Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Εξωτερικών:
α. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού για τη συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Matias Romero του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού».
β. «Κύρωση της Συμφωνίας της 14ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τις Ρυθμίσεις Χώρας Υποδοχής για τη Γραμματεία του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αφενός, και των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Προσωρινή Διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την Απόφαση υπ’ αρ. 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αφετέρου, της Κοινής Διακήρυξης της 27ης Φεβρουαρίου 2008 για τη Σύσταση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και του προσαρτημένου σ’ αυτήν Καταλόγου των συμμετεχόντων κρατών και του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου, καθώς και των συμπερασμάτων της Περιφερειακής Τράπεζας του Συμφώνου Σταθερότητας της 16ης Νοεμβρίου 2006».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 1 έως και 26 του νομοσχεδίου ως μία ενότητα, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 27 έως και 35 του νομοσχεδίου, καθώς και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Με επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. κυρίου Ροντούλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Σιούφα ορίζεται ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για τη σημερινή συζήτηση η συνάδελφος κυρία Δήμητρα Αράπογλου.
Το λόγο τώρα έχει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και χθες στη συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε πολύς λόγος για την ειδίκευση των ιατρών στην ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας.
(TR)
(1NP)
Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση γύρω απ’ αυτό το θέμα. Παρανόηση από πλευράς των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης γενικώς. Οι γνωρίζοντες παρανοούν εσκεμμένα το θέμα, οι υπόλοιποι από άγνοια.
Βεβαίως και το Υπουργείο Υγείας είναι αρμόδιο για την ειδίκευση των γιατρών. Αυτό είναι αληθές. Αλλά η ειδίκευση των γιατρών στην ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας, υπάρχει πράγματι με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, από πάρα πολλά χρόνια. Έχουν καθοριστεί οι όροι, το γνωστικό αντικείμενο, οι εξετάσεις και όλα τα σχετικά των γιατρών.
Το νομοσχέδιο αυτό μιλάει για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υγείας και Απασχόλησης για πολύ συγκεκριμένους συναδέλφους γιατρούς άνευ ειδικότητας, οι οποίοι επί επτά χρόνια εργάζονται και ασκούν καθήκοντα γιατρού εργασίας και για γιατρούς άλλων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θα ασκούν και αυτοί καθήκοντα ιατρού απασχόλησης.
Επομένως η συναρμοδιότητα και του Υπουργείου Απασχόλησης είναι εύλογη, διότι πού θα εργαστούν αυτοί οι γιατροί, ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί; Είναι αυτοί οι οποίοι εργάζονται ήδη και ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας σε χώρους που βρίσκονται στην ευθύνη και στον έλεγχο του Υπουργείου Απασχόλησης. Επομένως πολύ σοφά ο νομοθέτης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ειδίκευση αυτών των συγκεκριμένων γιατρών.
Ήρθε χθες ο κ. Βενιζέλος ο οποίος με την γνωστή πληθωρικότητα του λόγου του και την υπερβολή του λόγου μας είπε ότι πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί ο κ. Αντώναρος είπε στην Αίθουσα των δημοσιογράφων ότι θα απουσιάσει, θα αποχωρήσει η πλειοψηφία από τη συζήτηση για τη νέα Ειδική Επιτροπή την οποία ζητάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εμείς δεν ντρεπόμαστε γι’ αυτό, διότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνεργήσουμε στη διακωμώδηση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνεργήσουμε στην απαξίωση του θεσμού της δικαιοσύνης. Είμαστε αντίθετα υπερήφανοι που θα αποχωρήσουμε και είναι δική μας η απόφαση, συνολική, δεν είναι ούτε του κυρίου Αντώναρου ούτε το Προέδρου μας μόνο. Και όταν μιλάμε για αποχώρηση από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου καλό είναι να είμαστε και λίγο πιο συγκρατημένοι διότι βαρυνόμαστε με ένα παρελθόν συγκεκριμένο.
Από τις σοβαρότερες, από τις κρισιμότερες διαδικασίες σ’ αυτή την Αίθουσα απουσίασε η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τι να θυμηθώ; Την έγκριση της ένταξής μας στην Ε.Ο.Κ., την οποία άλλοτε την ονόμασε «λάκκο των λεόντων» και άλλοτε «συνδικάτο του εγκλήματος»; Βέβαια μετά επωφελήθηκαν και πολλοί από τους σημερινούς συναδέλφους από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγιναν και Ευρωβουλευτές, έγιναν και Επίτροποι. Μια χαρά! Άλλαξε το σκηνικό.
Να θυμηθώ ότι απουσίασε η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση από την κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτισμού, του τότε νέου Συντάγματος του 1975; Όταν όμως μετά από χρόνια μια φιλανδική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ήρθε στην Ελλάδα για να μελετήσει το Σύνταγμά μας και εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια για το Σύνταγμά μας, το χαρακτήρισε ως το δημοκρατικότερο και τελειότερο Σύνταγμα της Ευρώπης, τότε ο αείμνηστος Αρχηγός και ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αισθάνθηκε όπως δήλωσε πάρα πολύ υπερήφανος για το Σύνταγμά μας.
Επομένως όταν συμβουλεύουμε να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι και να θυμόμαστε και το παρελθόν μας. Το ίδιο ισχύει και για τον αγαπητό συνάδελφο τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος εξεφώνησε έναν Φιλιππικό με περισσή σκληρότητα και αμετροέπεια εναντίων σύμπασας της παράταξής μας και όχι μόνο της Κυβέρνησης, ασκών μια κριτική η οποία ήταν και εκτός θέματος εξάλλου. Αισθάνεται προφανώς ότι είναι αναμάρτητος και έχει το δικαίωμα να βάλει πρώτος το λίθο.
Δεν είστε αναμάρτητος, κύριε συνάδελφε. Βαρύνεστε από το προπατορικό αμάρτημα, παρότι είστε νέος Βουλευτής, έχετε την πρώτη σας θητεια αν θυμάμαι καλά. Είστε αποδέκτης πολύ βαριάς κομματικής κληρονομιάς. Δεν θέλω να αναφερθώ για να μην πυροδοτήσω νέες αντεκλήσεις. Αλλά όλα τα αμαρτήματα που βαρύνουν την παράταξή σςα και ιδιαίτερα το κομμα σας, βαρύνουν και εσάς, διότι υποτίθεται ότι έχετε ενταχθεί με τη θέλησή σας και είστε και Βουλευτής αυτού του κόμματος.
Πολύ συζήτηση έγινε και για το γεγονός ότι εμείς της πλειοψηφίας είμαστε υποχρεωμένοι λέει να ψηφίσουμε κατά συνείδηση. Πολύ σωστή συμβουλή. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία, ποιοι δίνουν τη συμβουλή αυτή. Τη συμβουλή αυτή τη δίνουν οι Βουλευτές συνολικά της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι συντεταγμένοι σαν στρατιωτάκια ακολουθούν την εντολή του κόμματός τους κατά την ψηφοφορία αυτή, που εμάς μας συμβουλεύουν να ψηφίσουμε κατά συνείδηση. Και ενώ στην Ειδική Επιτροπή δεν έχουν διαπιστωθεί ποινικές ευθύνες, αυτοί θα ψηφίσουν σαν να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, επειδή πήραν εντολή από ηγεσία του κόμματός τους!
Ε, λοιπόν τέτοιες συμβουλές, αυτό τον ορυμαγδό των συμβουλών, σας τον επιστρέφουμε. Ψηφίστε και εσείς κατά συνείδηση. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για να οδηγήσουμε άκαιρα τον τόπο σε εκλογές. Θα ψηφίσουμε αντίθετα με εσάς, οι οποίοι επιθυμείτε εκλογές για να διαταραχθεί το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε συνάδελφε, έχετε ένα λεπτό να πείτε κάτι και για το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να σας πω ότι δεχθήκαμε χθες πάρα πολλές προκλήσεις και είχα την αίσθηση ότι όφειλα να απαντήσω σε μερικές απ’ αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Είμαστε μαθημένοι απ’ αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εξάλλου αναφέρθηκα χθες λεπτομερώς για το νομοσχέδιο και για τα άρθρα του νομοσχεδίου και θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου να μου δώσετε το λόγο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Αυτό ισχύει και για τον κ. Κατρίνη που καλείται αυτή τη στιγμή στο Βήμα. Επί του νομοσχεδίου να μιλήσετε, κύριε Κατρίνη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταλαβαίνω την αμηχανία του Εισηγητή της Πλειοψηφίας και τη δύσκολη θέση στη οποία βρέθηκε να δικαιολογήσει την πρωτοφανή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες. Εξάλλου οι πολίτες κρίνουν και νομίζω ότι θα κρίνουν και πολύ σύντομα δοθείσης αφορμής, των ευρωεκλογών και πολύ πιθανών και εθνικών εκλογών.
Δέχομαι την παρατήρησή του η οποία μάλιστα είναι και στο ίδιοι μήκος κύματος με την παρατήρηση του αγαπητού συναδέλφου στην ομιλία του, του κυρίου Αδρακτά ότι ήμουν εκτός θέματος. Και για αυτό προσπαθώντας να μην σας αντιγράψω θα προσπαθήσω να μιλήσω για το νομοσχέδιο….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καιρός είναι!
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ….γιατί εσείς σήμερα κάνατε το εξής πρωτοφανές αγαπητέ συνάδελφε, στην ομιλία σας για την κατ’ άρθρον συζήτηση δεν μιλήσατε ούτε ένα δευτερόλεπτο για τα άρθρα του νομοσχεδίου. είναι σαφές ότι έχετε πεισθεί όπως και οι συνάδελφοι χθες, οι οποίοι μας είπαν ότι όλα αυτά που λέγαμε είναι εκτός πραγματικότητας.
Θα μου επιτρέψετε όμως, σεβόμενος της μακρότερη κοινοβουλευτική σας παρουσία να σας επιστρέψω τον χαρακτηρισμό και την αμετροέπεια. Για να σας τον επιστρέψω, γιατί θυμάστε πολύ καλά χθες ποιοι ήταν αυτοί που απευθυνόμενοι στο Σώμα και στους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κουνούσαν απειλητικά το δάχτυλο, μιμούμενοι προφανώς τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Παυλίδη, ο οποίος σε μια προσπάθεια να απεκδυθεί των ευθυνών του, κουνούσε με τον ίδιο τρόπο το δάχτυλο.
(MB)
(1TR)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιμέναμε από τη χθεσινή συζήτηση να λάβουμε κάποιες απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα που θέσαμε στην κυρία Υπουργό. Ακούσαμε την κυρία Υπουργό να μιλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και θυμόμαστε πρόσφατα ότι τη μία μέρα εξήγγειλε εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους, την επόμενη μέρα, μαζί με τον κ. Παπαθανασίου, αυτή η αύξηση έγινε επί τοις εκατό και την τρίτη μέρα επανήλθε πάλι στη εφάπαξ ενίσχυση. Είναι τόσο ολοκληρωμένο το σχέδιο όσο και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε στην Επιτροπή με τριάντα τρία άρθρα και μέσα σε δεκαπέντε μέρες ήρθαν άλλα δεκαπέντε άρθρα υπό τη μορφή τροπολογιών. Ακούσαμε την κυρία Υπουργό να υποστηρίζει ότι έγινε ανοιχτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ στη συζήτηση της Επιτροπής κατήγγειλε ότι εδώ και πέντε χρόνια ουδέποτε έχει προσκληθεί να συζητήσει για θέματα επιθεώρησης εργασίας.
Ακούσαμε, τέλος, την κυρία Υπουργό να υποστηρίζει ότι όχι μόνον δεν έχουμε απολύσεις αλλά ως εκ του θαύματος έχουμε και εκατόν πενήντα χιλιάδες νέες προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή αφού υποσχέθηκε αρκετά δισ. ευρώ για την απασχόληση έκλεισε για μια ακόμη φορά το μάτι σε είκοσι χιλιάδες νέους για τριετείς συμβάσεις. Βέβαια αυτό που ξέχασε να μας πει η κυρία Υπουργός είναι με ποιον τρόπο θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις. Μήπως θα γίνουν με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και οι επιλογές των προγραμμάτων stage όπου τα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ ομολογούν ότι δεν έχουν καμία συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά τα αποτελέσματα έρχονται κατευθείαν από τα γραφεία του Υπουργείου, ως επί το πλείστον, στην Αθήνα;
Αφού λοιπόν η κυρία Υπουργός χρέωσε για μια ακόμη φορά τα πάντα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραδέχθηκε ότι μόλις τώρα και σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τα κατά τόπους τμήματα του ΣΕΠΕ προχωρά στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών κάθε περιοχής, δικαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Μέχρι και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας εξήγγειλε η κυρία Υπουργός σαφώς επηρεασμένη από την καινοτόμο στρατηγική που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρός μας. Αλλά δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύει η κυρία Υπουργός, η Ελλάδα είναι ουραγός στις «πράσινες» επενδύσεις -και αυτό το πιστοποιούν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις- τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και στα αιολικά συστήματα.
Πάμε τώρα στην κατ’ άρθρον συζήτηση.
Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται η σύσταση νέων τοπικών Τμημάτων Κοινωνικών Επιθεωρήσεων του ΣΕΠΕ και άλλες διοικητικές διευθετήσεις. Ουσιαστικά με αυτό το άρθρο δημιουργούνται πέντε νέες Επιθεωρήσεις, χωρίς όμως να υπάρχει προσωπικό και βεβαίως –επαναλαμβάνουμε- χωρίς να υπάρχει στάθμιση των κατά τόπους αναγκών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην πρόσφατη προκήρυξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης προβλέπονται μόνο τρεις θέσεις αποφοίτων από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης τη στιγμή που προβλέπει δέκα θέσεις για το Υπουργείο Τουρισμού, με πολύ λιγότερες ανάγκες στον τομέα της εργασίας.
Στο άρθρο 2 ρυθμίζοντα ζητήματα μετακίνησης προσωπικού από το ΣΕΠΕ προς την Κεντρική Υπηρεσία και αντίστροφα, χωρίς βεβαίως να προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μίνιμουμ προϋπηρεσία στις Επιθεωρήσεις προκειμένου να υπάρχει μια ενοποιημένη και καθετοποιημένη δομή στις Υπηρεσίες. Και από την άλλη βεβαίως δεν προβλέπεται, παρά το γεγονός ότι το ζητήσαμε στην Επιτροπή, και η συναίνεση των υπαλλήλων σ’ αυτή τη διαδικασία. Ενώ, τέλος, ο χρόνος του προγράμματος που προβλέπεται για την εκπαίδευση και τη κατάρτιση θεωρείται εξαιρετικά μικρός, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την επανεκπαίδευση των επιθεωρητών που ήδη υπηρετούν.
Στο άρθρο 3: Διαφωνούμε επί της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου άρθρου γατί οι Ειδικοί Επιθεωρητές για να καλύψουν ανάγκες αναγκάστηκαν να εκτελούν χρέη Επιθεωρητών. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει να συνεχίζεται.
Στα άρθρα 4 και 5 προβλέπεται μια ανακατανομή θέσεων στο ΣΕΠΕ και ζητήματα σχετικά με τους Ειδικούς Επιθεωρητές.
Τα άρθρα 6 και 7 κινούνται προς θετική κατεύθυνση, αλλά βέβαια η επιτυχία του μέτρου εξαρτάται τόσο από την ενίσχυση του Σώματος σε προσωπικό όσο και από τη συχνότητα των ελέγχων, ώστε το ύψος των προστίμων να αναγκάσει τους εργοδότες να συμμορφωθούν.
Στο άρθρο 8 κατά την ίδια λογική το ύψος των προστίμων, δηλαδή η αλλαγή, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά από την άλλη είναι κενό γράμμα εφόσον δεν υπάρχει στοιχειώδης ενίσχυση του Σώματος με προσωπικό.
Στο άρθρο 9: Το είπαμε και στη Επιτροπή -φωνή βοώντος εν τη ερήμω!- ότι θα ήταν αρτιότερη η ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι είναι σωστό το άρθρο, αν εκεί που έχετε βάλει διαζευκτικά είχατε βάλει σωρευτικά την ύπαρξη ενός Τεχνικού και ενός Υγειονομικού Επιθεωρητή. Θεωρούμε αναγκαία την παρουσία και των δύο στο Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Στο άρθρο 10 διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση του περιορισμού των δύο θητειών για τον Πρόεδρο και τα μέλη των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών γιατί δημιουργείται μια αίσθηση μονιμότητας και αυτό βέβαια οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε με έκθεσή του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Και παρά το γεγονός ότι ήρθε μια βελτιωτική τροποποίηση από το Υπουργείο, και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, θα έπρεπε να προβλεφθεί ότι υπηρέτησε σε διαφορετικές και όμορες περιφέρειες και μόνο εφόσον δεν πληρείται αυτός ο όρος να πάμε στην κατάργηση του περιορισμού.
Στο άρθρο 11: Είναι μια ρύθμιση που θεωρείται εκ του περισσού, εκτός αν υπάρχει κάποια κομματική διευθέτηση η οποία δεν φαίνεται σαφώς.
Έρχομαι στο άρθρο 12, το οποίο έχει εξαντληθεί, νομίζω ότι έχει συζητηθεί κατά κόρον και στην Επιτροπή και χθες στην Ολομέλεια. Θέματα που αφορούν την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατρικής Εργασίας με πρωτοφανή τρόπο ρυθμίζονται από αναρμόδια Υπουργεία. Η κυρία Υπουργός χθες αντί με γενναιότητα να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος ήρθε να μας πείσει, υποτιμώντας βεβαίως τη νοημοσύνη μας, προσβάλλοντας τους γιατρούς εργασίας και διακινδυνεύοντας την ασφάλεια όλων των εργαζομένων, ότι αυτό το άρθρο έρχεται να συμπληρώσει την υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου. Εμείς έστω και τώρα την καλούμε να το αποσύρει.
Το άρθρο 13 επίσης είναι εκ του περισσού και θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια υπουργική απόφαση.
Έρχομαι στη δεύτερη ενότητα των άρθρων. Στο άρθρο 14 για τη χορήγηση του επιδόματος συμφωνούμε, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί το Μητρώο.
Και πάμε στο σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, άρθρο του νομοσχεδίου στην πρώτη ενότητα που αφορά τη διαχείριση των πόρων του ΛΑΕΚ μέσα από τους οποίους η Κυβέρνηση δημιουργεί νέους, ειδικούς, αφανείς λογαριασμούς. Με αυτό το άρθρο γίνεται μια προσπάθεια παραγραφής του παρελθόντος. Χιλιάδες προγράμματα ΛΑΕΚ έχουν πληρωθεί χωρίς να έχουν υλοποιηθεί και μόλις χθες, μετά από καταγγελία τόσο του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου όσο και της ΓΣΕΕ, φάνηκε η πρώτη προσπάθεια υφαρπαγής αυτών των πόρων από το Διοικητή του ΟΑΕΔ. Και μετά από αυτή την καταγγελία η κυρία Υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε από το Διοικητή. Άρα ο Διοικητής δρα εν λευκώ; Δεν ενημερώνει τον Υπουργό; Και ποιος μπορεί να το πιστέψει; Κανείς. Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ προφανώς δρα αυθαίρετα και αν δρα αυθαίρετα θα πρέπει κάποιος να τον επαναφέρει στην τάξη. Και είναι σαφές ότι οι κυβερνώντες έχουν ένα μυστικό σχέδιο μέσα από το οποίο θα καλύψουν ρουσφετολογικές ανάγκες χορηγώντας για μια ακόμη φορά ανεξέλεγκτα επιδόματα σε ανέργους.
Στο άρθρο 16 διαφωνούμε διότι η παραγραφή μία ορίζεται στα τρία χρόνια και μία στα πέντε. Πάλι δημιουργούνται προβλήματα.
Στο άρθρο 17 ενώ η αύξηση θεωρείται λογική την ίδια στιγμή αναθεωρείται. Δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΟΑΕΔ και στον Υπουργό να την αναθεωρήσει.
Τα άρθρα 18 ως 20 είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ρυθμίζουν διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, όπως και το άρθρο 21, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης.
Στο άρθρο 22 -το τονίσαμε και χθες στην πρώτη συζήτηση, το λεμε και σήμερα- συμφωνούμε στη χορήγηση του οικονομικού επιδόματος. Αφήνουμε μια παρατήρηση σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, τη στιγμή που υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Διοικητή και δεν χορηγείται το επίδομα. Και επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή επιδοματική πολιτική!
Στο άρθρο 23 διαφωνούμε σαφώς. Είναι εξαιρετικά υψηλή η αμοιβή, 30.000 ευρώ το χρόνο για κάθε συνεργάτη χωρίς κανένα κριτήριο πρόσληψης και επιλογής.
Στο άρθρο 24 συμφωνούμε, όπως και στο 25 και στο 26 που αφορά το οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους στον ΟΕΚ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί ούτε καν ένα χαμένο στοίχημα για την Κυβέρνηση. Και πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχει κάποιος εργαζόμενος που θα αισθανθεί στοιχειωδώς ασφαλέστερος μόλις εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο; Τόσο για το ΣΕΠΕ όσο και για τον ΟΕΚ και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας δεν υπάρχει καμία έμπνευση, καμία μεταρρύθμιση, καμία ουσιαστική καινοτομία. Ακόμη χειρότερα, το νομοσχέδιο δεν παρακολουθεί καν τις εξελίξεις που καθημερινά κλονίζουν την κοινωνία και υποσκάπτουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Περιέχει μόνο διευθετήσεις στην κατεύθυνση των πελατειακών σχέσεων και της εξάρτησης των νέων ανθρώπων από τα «γαλάζια» γραφεία. Από τα άρθρα που συζητάμε σήμερα μένει μόνο η εικόνα ενός νομοσχεδίου απογοητευτικού, ενός νομοσχεδίου που βρίσκεται εντός της εικονικής αλλά εκτός της απαιτητικής σύγχρονης πραγματικότητας, όπως ακριβώς και η Κυβέρνηση!
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Λεβέντης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, χθες στη συζήτηση επί της αρχής τοποθετηθήκαμε και είπαμε γιατί επί της αρχής εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Πολλά από τα άρθρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση και θα αναφερθώ σε ένα- ένα από αυτά, πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε και καταψηφίζουμε.
Στο άρθρο 1 συστήνονται νέα Τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας σε διάφορα σημεία της χώρας, πράγμα το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους και το ψηφίζουμε.
Με το άρθρο 2 η Κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων και της έλλειψης προσωπικού του Υπουργείου Απασχόλησης και του ΣΕΠΕ με εσωτερικές μετακινήσεις από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου προς το ΣΕΠΕ και αντίστροφα και μετατάξεις από το Δημόσιο ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
(XA)
(1MB)
Είναι μία ρύθμιση η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά θα λειτουργήσει και ρουσφετολογικά. Διαφωνούμε και καταψηφίζουμε το άρθρο 2.
Το άρθρο 3, αφορά την αύξηση των επιθεωρητών της κεντρικής υπηρεσίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το άρθρο αυτό αυξάνει κατά δύο τους ειδικούς επιθεωρητές. Στο προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει πριν από την κατάθεση, αναφερόταν ότι θα αυξηθούν κατά οκτώ. Κυρία Υπουργέ, δεν ξέρω τι έγινε και έγινε αυτή η περικοπή. Η πρόσθεση, λοιπόν, δύο ειδικών επιθεωρητών είναι για την Κυβέρνηση αρκετή, για να ανταποκριθούν οι ειδικοί επιθεωρητές στο έργο τους; Διαφωνούμε. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι. Νομίζουμε ότι οι δύο δεν θα μπορέσουν να επαρκέσουν σε καμία περίπτωση.
Το άρθρο 4 προβλέπει τη δυνατότητα ο Υπουργός Απασχόλησης με υπουργική απόφαση να ανακατανείμει τις κενές οργανικές θέσεις σε υφιστάμενους κλάδους της ίδιας ή άλλης κατηγορίας καθώς και κατά υπηρεσία, όπως και το άρθρο 2, επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού. Διαφωνούμε και το καταψηφίζουμε.
Με το άρθρο 5, διευκρινίζεται ότι οι ειδικοί επιθεωρητές ασκούν όλες τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και δικαιώματα των επιθεωρητών του Σώματος, πράγμα με το οποίο συμφωνούμε.
Στο άρθρο 6, υποχρεώνει τους εργοδότες να τηρούν βιβλίο αδειών του προσωπικού τους και να το διατηρούν για πέντε χρόνια. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση. Όντως είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και ξέρουμε ότι αυτή η έλλειψη βιβλίων, η καταστρατήγηση των καταγραφομένων εκεί είναι μία από τις αιτίες που οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν πολύ περισσότερο, υπό χειρότερες συνθήκες και να μην αμείβονται κιόλας ανάλογα.
Στο άρθρο 7, η υποχρέωση του εργοδότη για την τήρηση στοιχείων υποχρεώνει τους εργοδότες να τηρούν αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας, των γνωστοποιήσεων και λοιπών εγγράφων επί μία διετία. Ασφαλώς να τηρούν, αλλά νομίζουμε ότι και εδώ θα πρέπει να ισχύει η υποχρέωση, όπως και στο άρθρο 6, για πέντε χρόνια. Τα δύο χρόνια δεν τα θεωρούμε αρκετά.
Το άρθρο 8 αφορά διοικητικές κυρώσεις. Με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα τα διοικητικά πρόστιμα να επιβάλλονται στους παραβάτες και από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Κοινωνικής Επιθεώρησης ή των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου εκτός από τον αρμόδιο επιθεωρητή, πράγμα με το οποίο συμφωνούμε. Διαφωνούμε, όμως, με τη ρύθμιση που υπάρχει στο ίδιο άρθρο για τη μείωση του ελάχιστου προστίμου από 1.000 ευρώ σε 500 ευρώ. Αναφέραμε και χθες ότι είναι αστείο αυτό το πρόστιμο, τα 500 ευρώ. Σιγά τώρα μην ιδρώσει το αφτί τους με αυτά τα πρόστιμα και να συμμορφωθούν.
Στο άρθρο 9 έχουμε τη συμπλήρωση διατάξεων περί του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας (ΣΥΑΕ). Συμφωνούμε με τη ρύθμιση και την ψηφίζουμε.
Στο άρθρο 10, για τη θητεία προέδρου και μελών των Επιτροπών, αίρεται ο περιορισμός των θητειών του προέδρου και των μελών των τοπικών διοικητικών επιτροπών του Ι.Κ.Α.. Η θητεία είναι τριετής και σήμερα προβλέπονται μέχρι δύο συνεχείς θητείες.
Στο άρθρο 11, ορίζεται ότι στην περίπτωση σύστασης ΚΕΠΕΚ, η υφιστάμενη αντίστοιχη διεύθυνση από την οποία αποσπάται η αρμοδιότητα, διατηρεί την κατά τον τόπο αρμοδιότητα επί της υπόλοιπης περιφέρειας.
Ερχόμαστε στο άρθρο 12, που πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πιο βασικά άρθρα του νομοσχεδίου. Άκουσα τον εισηγητή της Πλειοψηφίας που μίλησε εδώ για παρανόηση από την Αντιπολίτευση και μάλιστα για παρανόηση εσκεμμένη. Είναι ατυχής και καθόλου πειστική η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήσατε. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Μας απασχόλησε και στην Επιτροπή, όταν συζητούσαμε διεξοδικά. Και ενώ συζητούσαμε και έρχεται απόφαση του Υπουργείου Υγείας που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο να ορίζει το χρόνο της ειδικότητας και πώς θα αναλαμβάνεται η ειδικότητα, έρχεται το Υπουργείο Απασχόλησης να καταστρατηγεί αυτό που ήδη έχει αποφασιστεί, που ήδη έπρεπε να ισχύει εδώ και χρόνια, από την εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που και αυτό είχε ολιγωρήσει και να μπερδευτούμε και να λέμε μάλιστα ότι θα είναι αρκετό ένας άνθρωπος που δεν έχει ειδικότητα, για επτά χρόνια να ασκεί ακόμα την ειδικότητα του γιατρού εργασίας.
Λέγεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που πολλά χρόνια κάνουν αυτή τη δουλειά και την ξέρουν. Και εγώ σας λέω ότι ήμουν επί χρόνια στα νοσοκομεία και ασχολούμουν με την καρδιολογία. Δεν μπορώ, όμως, να κάνω την ειδικότητα της καρδιολογίας ή κάποια άλλη ειδικότητα. Δεν είναι σωστό αυτό και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά γιατί γίνεται αυτό. Γιατί οι γιατροί αυτοί είναι εξαρτημένοι από την επιχείρηση και στις περισσότερες περιπτώσεις –δεν θέλω να γενικεύσω και να πω πάντα- είναι υποχείριοι της επιχείρησης και έτσι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και το βλέπουμε αυτό και το ζούμε. Εκτός, βέβαια, του ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς εργασίας...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ενώ οι ειδικοί γιατροί εργασίας κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Κύριε συνάδελφε, να μην υποκρινόμαστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Το ξέρω. Μα, ασφαλώς και την κάνουν. Κύριε συνάδελφε, δεν είναι ένα το στοιχείο. Είναι πάρα πολλά. Γίνεται ένα όργιο. Και όταν ένας άνθρωπος κατάγεται από την Ελευσίνα, ξέρει πάρα πολύ καλά πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Επομένως, εδώ θα έπρεπε να είστε πολύ πιο αποφασιστικοί και η κυρία Υπουργός θα έπρεπε να αποσύρει αυτό το άρθρο.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 1568/1985 μόλις το 2003 και μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών φορέων και της εταιρείας ιατρικής εργασίας, δόθηκε η δυνατότητα να τεθεί τέρμα στις μεταβατικές διατάξεις και με απόφαση του ΚΕΣΥ να αρχίσουν την άσκηση ειδικότητας ιατρικής εργασίας πεντακόσιοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων που ασκούσαν καθήκοντα γιατρού εργασίας. Και ενώ βρισκόμαστε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και αφού έχει καθοριστεί από το ΚΕΣΥ με σχετική απόφαση η διαδικασία και τα χρόνια άσκησης στην ειδικότητα ιατρικής εργασίας, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδωσε παράταση. Και έρχεστε τώρα εσείς και δίνετε άλλη μία παράταση, παρατεταμένη παράταση πολλών χρόνων. Άλλο που δεν θέλουν οι εργοδότες.
Και έχουμε και τα ΕΞΥΠ, για τα οποία ειπώθηκαν πολλά εδώ πέρα. Λειτουργούν σαν ένας μοχλός για να διαβιβάζονται οι εντολές των επιχειρήσεων προς αυτούς που υποτίθεται εποπτεύουν τους χώρους από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και οι γιατροί εργασίας πρέπει να γίνουν πολλοί περισσότεροι, όσοι χρειάζονται και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους και να πάνε στην άκρη όλες οι άλλες συμπαρομαρτούσες διαδικασίες που μας οδηγούν σ' αυτό το αδιέξοδο που το πληρώνουν οι εργαζόμενοι κάθε μέρα. Δυστυχώς κάθε μέρα έχουμε πάρα πολλά θύματα, χιλιάδες θύματα, νεκρούς, τραυματίες, βαριά ανάπηρους για όλη τους τη ζωή. Και βέβαια, και αυτά που καταγράφονται είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν την ώρα του ατυχήματος, στην ώρα του ατυχήματος, ενώ είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που χάνονται και στη διάρκεια, όπως είπαμε και χθες.
Τώρα, για το άρθρο 13, που αφορά τη διασύνδεση των υπηρεσιών ΣΕΠΕ με το διαδίκτυο συμφωνούμε ασφαλώς και αυτό είναι αυτονόητο. Αυτά έπρεπε να γίνονται από μόνα τους. Χρειάζεται να πάρουμε εμείς απόφαση για να συνδεθεί τώρα το ΣΕΠΕ με το διαδίκτυο;
Άρθρο 14: Ρυθμίσεις ειδικού εποχιακού επιδόματος. Συμφωνούμε.
Τώρα, για τη ρύθμιση θεμάτων του λογαριασμού για την απασχόληση του ΛΑΕΚ συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις παρ’ ότι έχουμε και εμείς ορισμένα ερωτηματικά και επιφυλάξεις όσον αφορά τις ενδεχόμενες ρουσφετολογικές διαδικασίες που μπορεί εδώ να ακολουθηθούν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχει κυβερνήσει και έχει μεγάλη πείρα από ρουσφετολογικές διαδικασίες, ξέρει και τα επισημαίνει. Το ίδιο έκανε και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση και φαντάζομαι ότι θα το ξανακάνει πολύ γρήγορα.
Στο άρθρο 16, για την παραγραφή απαιτήσεων του ΟΑΕΔ, προβλέπεται η παραγραφή των απαιτήσεων κατά του ΟΑΕΔ σε μία πενταετία. Συμφωνούμε.
Συμφωνούμε στο άρθρο 17 για τις προμήθειες μικρής αξίας.
Επίσης, συμφωνούμε με τα άρθρα 18 έως και 21. Το άρθρο 21 λέει ότι δίνετε τη δυνατότητα στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας να φτιάξει βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να δίνεται αυτή η δυνατότητα και θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Ξέρουμε οι εργαζόμενες πόσα προβλήματα έχουν και δεν ξέρουν πού να αφήνουν τα παιδιά τους.
Το άρθρο 22, για την παροχή οικονομικού κινήτρου. Με το άρθρο αυτό εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης με ΚΥΑ να χορηγήσουν ένα επίδομα στο προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο, αορίστου χρόνου. Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτήν την επιδοματική πολιτική. Πιστεύουμε ότι αυτά πρέπει να ενσωματώνονται στο μισθό, να παίρνουν αυτά που τους αξίζουν οι εργαζόμενοι και τα οποία πρέπει να είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που παίρνουν σήμερα. Και βέβαια, θα πρέπει αυτό να μπορεί μετά να περνά και στη σύνταξη. Και αυτό είναι εκ του πονηρού και γι’ αυτό δίνονται αυτά τα επιδόματα σε τόσες πολλές κατηγορίες. Δεν λέμε να μην δοθεί το επίδομα...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τελείωσα, κυρία Πρόεδρε.
Στο άρθρο 23, για τη σύσταση θέσεων μετακλητών ειδικών συνεργατών, λέμε όχι, γιατί όπως είπαμε αυτό θα οδηγήσει σε διάφορες ρουσφετολογικές προσλήψεις.
(bm)
(XA)
Στο άρθρο 25, «Επιδότηση ενοικίου του Ο.Ε.Κ.»: Ασφαλώς θα πρέπει να επιδοτείται το ενοίκιο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα –το αναφέραμε και στην Επιτροπή- που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί εργαζόμενοι: Έχουν δυσκολία στο να καταβάλουν το ενοίκιο αυτό, που θα πρέπει να πληρώνουν ή αυτό που έχουν αναλάβει, λόγω ανεργίας ή άλλων δυσκολιών τώρα με την οικονομική κρίση. Και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους. Αυτό θα πρέπει θα το λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν και να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες και ένας συνοδός καθηγητής από το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Καλώ στο Βήμα τον κ. Αστέριο Ροντούλη, Ειδικό Αγορητή του ΛΑ.Ο.Σ..
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρέκκλιση από τη συνήθη διαδικασία για να σας ενημερώσω για ένα θέμα -μια που παρίσταται και η κυρία Υφυπουργός Απασχόλησης- που ταλανίζει εδώ και κάποιες μέρες την κοινωνία του Ρεθύμνου. Είναι όμως κι ένα ευρύτερο ζήτημα.
Πρόκειται, κυρία Υφυπουργέ, για έναν οικογενειάρχη άνθρωπο, έναν τρίτεκνο πατέρα, ο οποίος κυριολεκτικά έχει ράψει το στόμα του. Δεν τρώει, δεν πίνει. Και θα σας επισημάνω πού είναι το ευρύτερο πρόβλημα κοινωνικής φύσεως πάντα, διότι δεν είναι προσωπικό μόνο το ζήτημα.
Ο άνθρωπος αυτός, εκλεκτοί συνάδελφοι, κάποτε στη ζωή του διέπραξε ένα αδίκημα. Υπέπεσε σε μία παραβατική συμπεριφορά. Μπήκε φυλακή, εξέτισε την ποινή του και ήρθε η ώρα, μέσω Α.Σ.Ε.Π. και διαδικασιών, να διοριστεί ως ρυποσυλλέκτης στο Δήμο Ρεθύμνου. Όμως, ο νόμος επιτάσσει να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Επισημαίνω ότι ο άνθρωπος αυτός έχει διαπράξει το αδίκημα εδώ και χρόνια, έχει εκτίσει την ποινή του, είναι τρίτεκνος πατέρας, αλλά δεν πρέπει να προσληφθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Πόσα χρόνια έχει αποφυλακιστεί;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι πάνω από δεκαπέντε χρόνια.
Το ίδιο θέμα, κύριε Αδρακτά -γιατί ξέρω και την ευαισθησία σας γι’ αυτά τα θέματα κοινωνικής φύσεως- υπάρχει και στην Ξάνθη. Ακριβώς το ίδιο θέμα: Πατέρας πολύτεκνος.
Κυρία Υφυπουργέ, κάνω λοιπόν μια έκκληση και στα ανθρωπιστικά σας αισθήματα. Θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Χαρίτων, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς. Το θέμα όμως χρήζει και μιας ευρύτερης νομοθετικής ρύθμισης, για να μπορέσουν να λυθούν τα χέρια όλων. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι, οι οποίοι -κακώς- κατά το παρελθόν, δεκαετίες πριν, υπέπεσαν σε κάποια παραβατική συμπεριφορά, να υφίστανται τώρα τα πάνδεινα. Διαφορετικά τίθεται το εξής ζήτημα: Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στην κοινωνική επανένταξη αποφυλακισθέντων; Για μας εκεί είναι το μείζον κοινωνικό ζήτημα. Λέμε δηλαδή ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ό,τι έκαναν, τιμωρήθηκαν, φυλακίστηκαν, βγήκαν έξω κάποτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Σωφρονίστηκαν.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σωφρονίστηκαν. Πολύ σωστά, κύριε Αδρακτά.
Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει τώρα να τους ρίξουμε σε έναν κοινωνικό «Καιάδα»; Είναι άνθρωποι που έχουν οικογένειες, πρέπει να ταΐσουν παιδιά, έχουν γυναίκες, έχουν δάνεια, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουν. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι τι θα πρέπει να κάνουν; Να υποτροπιάσουν ξανά, δηλαδή να ξαναμπούν φυλακή, ασκώντας μία παραβατική συμπεριφορά διότι η ίδια η πολιτεία με τη συμπεριφορά της –αναφέρομαι διαχρονικά, δεν αναφέρομαι τώρα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- δεν έχει λάβει την παραμικρή μέριμνα για την εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών;
Κάνω λοιπόν μία έκκληση, πέρα από οποιαδήποτε κομματικό πατριωτισμό διότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να μονοπωλήσει την κοινωνική ευαισθησία, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να προτάξουμε το θέμα αυτό. Και κάνω έκκληση και σε εσάς προσωπικά, κυρία Υφυπουργέ, να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον κ. Δένδια, προκειμένου να υπάρξει μια άμεση νομοθετική ρύθμιση, διότι μόνον έτσι μπορούμε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Θα αναφερθώ κι εγώ στο θέμα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως θα αναφερθείτε, γιατί σας ενδιαφέρει. Και πολύ καλά θα κάνετε, για να ακούσουμε και την τοποθέτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ επί του ζητήματος αυτού.
Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε, για την παρέκκλιση, αλλά ήταν ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.
Έρχομαι τώρα στα άρθρα.
Κυρία Υφυπουργέ, εγώ και στην Επιτροπή στάθηκα σε δύο ζητήματα: Το ένα αφορούσε το ζήτημα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, το οποίο θα θέσω και πάλι, γιατί περιμένω μία επίσημη απάντησή σας, ένα «ναι» ή «όχι», και το άλλο αφορούσε το ζήτημα των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης, που μπαίνουν στο πρόγραμμα «επιδότηση της ανεργίας». Αρχίζω από το πρώτο που αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Σας είπα και στην Επιτροπή, χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, ότι εμφανίζεται το εξής φαινόμενο: Γίνεται διανομή των κατοικιών, κλήρωση των κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και στην κλήρωση αυτή συμμετέχουν και αλλοδαποί. Σας λέω και πάλι ότι δεν υπάρχει καμία ρατσιστική διάθεση εκ μέρους μας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν κάποια δεδομένα.
Πρώτον, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει συγκροτήσει ένα κεφάλαιο, ένα πουγκί, από το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών από το 1954 και μετά. Δηλαδή, σ' αυτό το κεφάλαιο υπάρχει ο κόπος, υπάρχει ο ιδρώτας διαχρονικά ελληνικών γενεών εργαζομένων. Πρώτον αυτό. Δεύτερον, οι Έλληνες υπήκοοι πηγαίνουν στο στρατό, υπηρετούν την πατρίδα.
Και τρίτον, κυρία Υφυπουργέ, οι Έλληνες υπήκοοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάποια συγκεκριμένα έγγραφα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κλήρωση, εν προκειμένω το Ε9.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί, οι οποίοι δεν καταθέτουν το Ε9, δεν υπηρετούν την ελληνική πατρίδα, έχουν πέντε και λιγότερα χρόνια στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στην ίδια κληρωτίδα με τους Έλληνες εργαζομένους; Ελάτε λοιπόν στη θέση ενός Έλληνα οικογενειάρχη που προσφέρει όλα αυτά στην πατρίδα, που οι εργαζόμενοι γονείς, οι εργαζόμενοι παππούδες του πρόσφεραν σ' αυτό το πουγκί του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για να γίνουν σήμερα οι κατοικίες αυτές και να μένει απέξω. Και κάποιος αλλοδαπός, ο οποίος δεν προσκομίζει ούτε τα απαιτούμενα έγγραφα, να παίρνει κατοικία, ενώ είναι πιθανό να έχει και άλλη κατοικία. Θα πρέπει λοιπόν να τα δούμε αυτά τα θέματα.
Σας κάνουμε λοιπόν μία πρόταση, αποδεικνύοντας και τη μη ρατσιστική διάσταση που δίνουμε εμείς στο θέμα: Οι αλλοδαποί να συγκροτήσουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο εντός του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που θα χρηματοδοτεί πέντε κατοικίες, δέκα κατοικίες. Να μπαίνουν λοιπόν σε μία κληρωτίδα γι’ αυτές τις πέντε-δέκα κατοικίες. Και θα σας θέσω τον εξής προβληματισμό: Εάν σε μία περιοχή, στη Λάρισα για παράδειγμα, υπάρξουν εκατόν πενήντα αιτήσεις αλλοδαπών και η κληρωτίδα βγάλει εκατό -είναι μία πιθανότητα- τι θα γίνει; Κοιτάξτε να δείτε, εδώ παίζουμε με την κληρωτίδα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουν διαφορετικές κατηγορίες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, είναι διαφορετικές κατηγορίες, αλλά στην ίδια κληρωτίδα.
Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι το πλέον σωστό –άποψή μας είναι, μπορεί να μην τη δεχθείτε- είναι να γίνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές των αλλοδαπών, προκειμένου να χρηματοδοτούνται ξεχωριστές κατοικίες και να υπάρχουν ξεχωριστές κληρωτίδες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου δώσετε δύο λεπτά, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
Περιμένω μια ξεκάθαρη απάντηση, γιατί στην Επιτροπή μου είπατε ότι θα μου απαντήσετε στην Ολομέλεια.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο άρθρο 33.
Κοιτάξτε να δείτε: Το μεγαλύτερο φιάσκο της Κυβέρνησης Καραμανλή στον αγροτικό τομέα είναι το φιάσκο που έχει να κάνει με τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
(XP)
( 1BM)
Από τα πέντε εργοστάσια έμειναν μόνο τρία διότι τα δύο έκλεισαν, της Ξάνθης και της Λάρισας. Και αυτά τα τρία που έμειναν δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμα. Είναι το άρθρο 33.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κύριε συνάδελφε αυτό θα το συζητήσουμε αύριο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συγνώμη δεν ήμουν από την αρχή στη διαδικασία. Καλά κάνατε και μου το είπατε. Σταματώ εδώ. Περιμένω μια απάντηση για το πρώτο θέμα κυρία Υφυπουργέ και για το δεύτερο που σας έθεσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Εισερχόμεθα στον κατάλογο των ομιλητών.
Ο κ. Χάιδος έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το ΣΕΠΕ, τον ΟΑΕΔ τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Θα αρχίσω την παρέμβασή μου με μία από τις μαρτυρίες των εργαζομένων έτσι όπως καταγράφεται στην έκθεση-έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις συνθήκες δουλειάς σε κάποιο εργασιακό χώρο της πατρίδας μας.
«Γράφω εγώ για όλους μας που ζούμε σε ένα εργασιακό καθεστώς άθλιο. Τι άλλο μπορείς να πάθεις; Ανασφάλιστος δουλεύεις, απλήρωτος είσαι, κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή και από πάνω έχεις και την απειλή, την ψυχολογική βία της απόλυσης. Ποιος επιλέγει για μένα, για τον καθένα μας να ζούμε έτσι; Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα;». Έτσι αναφωνεί καταθέτοντας οργισμένη η δοκιμαζόμενη αυτή συνάνθρωπός μας στους αρμόδιους που διεξήγαγαν αυτή την έρευνα. Και η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έδωσε πολλά δικαιώματα. Έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη. Έχει ευθύνες για την γιγάντωση της ανεργίας, για την αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Έχει ευθύνες γιατί αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους από τη νεοφιλελεύθερη λογική σαν απλές μονάδες παραγωγής. Έχει ευθύνες για τις ελλείψεις προσωπικού και για την απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας των εργαζομένων από την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Μην προσπαθείτε να μετακυλήσετε τις ευθύνες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο δεν είναι πλέον κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια, αλλά ούτε να δικαιολογηθείτε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση γιατί αυτά συνέβαιναν και πέρυσι όταν αυτή δεν υπήρχε.
Έχετε λοιπόν τεράστιες ευθύνες για τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, για το σύγχρονο βάρβαρο σκλαβοπάζαρο που δημιουργήθηκε σε κάποιους τομείς απασχόλησης όπως αυτός της καθαριότητας. Έχετε ευθύνες για το ότι οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας επεκτείνονται σαν επιδημία και παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις. Έχετε ευθύνες γιατί σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχετε, επικροτείτε και ανέχεστε αντεργατικές αποφάσεις υπερβολές ή παρατυπίες σε αυτόν τον τομέα.
Τι ψηφίσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση του οκταώρου και την επέκταση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας ακόμη και πέραν των εξήντα πέντε ωρών κάτι που δρομολογεί εξελίξεις για την ανατροπή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου; Τα μπλοκάκια στο δημόσιο τομέα για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που αυξάνονται ανησυχητικά τι είναι; Ποιος φέρει την ευθύνη για την πρόσληψη άνω των τριακοσίων εργαζομένων με σχέση μισθωτής εργασίας στο ΙΚΑ, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια; Και υπενθυμίζω ότι αυτό συμβαίνει στο ΙΚΑ. Αν δεν πληρώνουν εισφορές σε αυτό οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ τότε από ποιους θα πάρει αυτό εισφορές για να μη χρεοκοπήσει;
Η άρνηση της διοίκησης της HELLEXPO στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόζει αποφάσεις εφετείων και την ουσία της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την οποία όλοι ψηφίσαμε πριν από δύο χρόνια για την καταβολή και το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται οι οποίοι έως πρόσφατα ανήκαν στη ΔΕΘ από την οποία προήλθε και η HELLEXPO τι είναι; Τι θα γίνει γι’ αυτό; Γιατί ψηφίζουμε; Γιατί αποφασίζουν τα δικαστήρια; Για να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις η διοίκηση και ο πρόεδρος της HELLEXPO; Δεν αποτελούν αυτά παραδείγματα ευθυνών της Κυβέρνησης και των στελεχών της για τα απάνθρωπα και απαράδεκτα γεγονότα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους καταλύοντας θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού, καταργώντας στοιχειώδεις κανόνες δικαίου καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
Για όλα αυτά τι κάνει το Υπουργείο Απασχόλησης; Γιατί σίγουρα δεν έχει την καθολική ευθύνη για όλα αυτά που ανέφερα. Με τα άρθρα του σημερινού νομοσχεδίου για το ΣΕΠΕ επιχειρεί αποσπασματικά πρόχειρα και ρουσφετολογικά να αντιμετωπίσει κάποια επιμέρους ζητήματα. Με τα άρθρα 1 και 2 συστήνει διευθύνσεις και υπηρεσίες επιθεώρησης εργασίας χωρίς νέους κανόνες και κριτήρια ενώ απλώς ανακατανέμει τις θέσεις χωρίς να αυξάνει αυτές των εργαζομένων και των επιθεωρητών, χωρίς καν να προβλέπει προσλήψεις. Μνημείο αντιφατικότητας και ασυνεννοησίας και ό,τι και αν λέτε δεν μας πείθετε μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων αποτελεί και το θέμα της άσκησης των καθηκόντων και της απονομής ειδικότητας γιατρού εργασίας που θίγεται στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου.
Όσον αφορά τον ΟΑΕΔ θα σταθώ στο άρθρο 15 για την αποπληρωμή των κονδυλίων για την επαγγελματική κατάρτιση. Χρειάζεται διαφάνεια και στην άντληση και στη διαχείριση και στη διάθεση των πόρων του ΛΑΕΚ και όχι «υπεξαίρεση» των χρημάτων από τον ΟΑΕΔ, χρημάτων που ανήκουν στους κοινωνικούς εταίρους. Καταθέσαμε τροπολογία γι’ αυτό. Σας καλούμε να τη δεχτείτε για να δείξετε τις καλές σας προθέσεις.
Για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας αφού συστήνετε πέντε θέσεις μετακλητών ειδικών συνεργατών υψηλής αμοιβής –για τα γαλάζια παιδιά λέω εγώ- με το άρθρο 23 θίγετε κατόπιν αποσπασματικά κάποια προβλήματα αλλά δεν αντιμετωπίζετε το ζήτημα των χρεών του ΙΚΑ στον οργανισμό.
Τέλος για τα ζητήματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα άρθρα δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη μείωση του κατασκευαστικού τομέα ο οποίος από το 50% που προβλέπει ο κανονισμός του ΟΕΚ έπεσε στο 6%. Ακόμη δεν θίγει καθόλου τα θέματα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση και στην παράδοση των συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών που η κατασκευή τους άρχισε εδώ και πολλά χρόνια.
Κυρία Υφυπουργέ, στον ΟΕΚ νοικιάζετε σπίτια, στον ΟΑΕΔ νοικιάζετε καταρτιζόμενους για να σας ψηφίσουν, στις δημόσιες υπηρεσίες νοικιάζετε εργαζόμενους από τους υμέτερους εργοδότες. Υπενθυμίζω τα ΕΛ.ΤΑ. και τον ανεπανάληπτο Χούπη. Την πατρίδα όμως και τον κόσμο δεν μπορείτε ούτε να τη νοικιάσετε στον εαυτό σας ούτε και σε κανένα εργοδότη. Γι’ αυτό οι πολίτες αντιδρούν και θα σας καταψηφίσουν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Αμοιρίδης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε τρεις ημέρες έχουμε πρωτομαγιά. Περιμένω να δω τις ανακοινώσεις των εργατικών κέντρων, των σωματείων των εργαζομένων για να δούμε κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης και από αυτά που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες. Εκεί θα δούμε αν πραγματικά βρίσκουν ανταπόκριση στο κοινωνικό σύνολο και αυτά που ο εισηγητής και η Υπουργός χθες και σήμερα κατέθεσαν στη Βουλή. Η Υπουργός για πολλοστή φορά ανακοίνωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τις ανακοινώνει παντού, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στη Βουλή, όπου γίνεται συνεδρίαση σωματείου, στην ανάσταση. Ανακοινώνει τις ίδιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χθες μας είπε για είκοσι χιλιάδες θέσεις στους ΟΤΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Θα σας στείλω τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Η παρελθοντολογία δεν βοηθάει κανέναν. Ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει σήμερα και αύριο. Αυτοί οι είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πάρουν 1.200 ευρώ. Απ’ αυτά η Κυβέρνηση βάζει τα 430 από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρία χρόνια τα καθυστερεί. Πιέστηκε να απορροφήσει κάποια χρήματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε και το 25% της συμμετοχής της Ελλάδας για να τρέξουν κάποια προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 θα τα βάλουν οι πολίτες κάθε τόπου. Και τι γίνεται; Δίνουμε δύο ή τρία χρόνια εργασίας χωρίς καν να εφαρμοστεί το Α.Σ.Ε.Π. πάλι με επιλογή είτε των δημάρχων είτε των Βουλευτών που θα στείλουν τα σημειώματα στους δημάρχους, είτε μέσω ΟΑΕΔ.
(DP)
(1XP)
Όπως στα Stage, έτσι και εδώ έχουμε μία επιλογή κάποιων ανθρώπων. Ούτως ή άλλως βέβαια η Αυτοδιοίκηση χρειαζόταν άτομα για κάποιες θέσεις. Για εποχική εργασία θα τα έπαιρνε αυτά τα άτομα. Άρα, δεν μειώνουμε την ανεργία. Θα τους έπαιρνε. Απλά θα επιβαρυνόταν παραπάνω η Αυτοδιοίκηση. Τώρα, παίρνει κάποια χρήματα από τα κονδύλια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι γραμμένοι όμως, στον ΟΑΕΔ και περιμένουν ακόμα από την Αυτοδιοίκηση να μπορούν να εισαχθούν στους Δήμους μέσω ΑΣΕΠ, γιατί έχουν ένα χρόνο ανεργία και παίρνουν 1400 μόρια, αυτοί που θα πάνε; Αυτοί απλά δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, ένα Δήμαρχο, ένα Βουλευτή να μπορούν να πιάσουν δουλειά. Ούτε την ανεργία μειώνουμε, αλλά παράλληλα δημιουργούμε και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού σε κάθε τοπική κοινωνία.
Ως προς τον ΟΕΚ, ξέρετε πολλούς εξηνταπεντάρηδες που θέλουν να κάνουν πρώτη κατοικία; Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν. Δεύτερη κατοικία, πιθανόν. Θεωρείτε ένα μέτρο που συνολικά και οριζόντια καλύπτει την Ελλάδα ότι οι εξηνταπεντάρηδες θα κάνουν πρώτη κατοικία. Πρώτα από όλα δεν τους δίνει εγγύηση καμία τράπεζα.
Ρύθμιση στο ΙΚΑ. Αυτές οι ρυθμίσεις, κυρία Υπουργέ, συνεχώς δεν νομίζω ότι βοηθούν. Και μειώνουν τα ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δημιουργούν και μία συνείδηση καταπάτησης πλέον των διατάξεων του νόμου. Μία νέα ρύθμιση θα έρθει το άλλο εξάμηνο, το παράλλο εξάμηνο, έχει ανάγκη από χρήματα η Κυβέρνηση και συνεχώς έχουμε τέτοιες ρυθμίσεις. Δεν είναι στοχευμένες οι ρυθμίσεις και κυρίως αφορούν αυτούς που συνήθως φοροδιαφεύγουν από τις εισφορές. Συνεχώς φέρνουμε το ίδιο ζήτημα δύο φορές το χρόνο και όλοι ξέρουν ότι θα έρθει κάποια ρύθμιση που θα τους βολέψει να δώσουν την πρώτη δόση, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να μην συνεχίσουν τις υπόλοιπες δόσεις.
Γιατροί εργασίας. Γιατί δεν δημιουργούνται νοσοκομεία ειδικότητας εργασίας; Να σας πω κάτι; Χίλιοι εκατό περίπου Δήμοι είναι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να έχουν γιατρό εργασίας και άλλες τριπλάσιες περίπου επιχειρήσεις πρέπει να έχουν γιατρό εργασίας. Άρα, τρεις με τέσσερις χιλιάδες περίπου γιατρούς εργασίας χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση.
Γιατί δεν δημιουργείτε ειδικότητες στα νοσοκομεία, ώστε κάθε γιατρός να έχει και έναν Οργανισμό Αυτοδιοίκησης; Και σήμερα ψάχνουμε να είναι δύο στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ποιο Δήμο να πρωτοπάνε; Αναγκαστικά προκύπτει να πάνε παθολόγοι. Έστω να πάνε παθολόγοι που έχουν μια ειδικότητα, αλλά εδώ λέτε ότι συλλήβδην όλοι οι γιατροί μπορούν να γίνουν γιατροί εργασίας. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μ’ αυτό τον τρόπο;
Υπάρχουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, υπάρχουν εργαζόμενοι στην αποχέτευση που όλοι αυτοί με μία ειδικότητα γιατρού μπορούν να τακτοποιηθούν; Μπορεί να αντιμετωπίστεί το πρόβλημα;
Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Βεβαίως να κάνει η Εργατική Εστία βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η λειτουργία τους όμως πώς θα γίνει; Έξω από την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θα έχουμε επικάλυψη αρμοδιότητας; Δηλαδή, αν αρχίσει και η Εργατική Εστία να κάνει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε λίγο θα κάνει σχολεία και η Αυτοδιοίκηση τι θα κάνει; Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σήμερα είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης….
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Μα, έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Όχι, λέω να γίνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά να παραχωρηθούν σαν αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να κατασκευαστούν από την Εργατική Εστία, αλλά να λειτουργήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή να γίνει μία προγραμματική σύμβαση ώστε να συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι όροι…
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Δεν προβλέπεται αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εγώ λέω να προβλεφθεί. Αυτό αντιλαμβάνομαι από τη μεγάλη εμπειρία που έχω στην Αυτοδιοίκηση. Θα πηγαίνουν τα παιδιά μόνο των εργαζομένων; Δηλαδή, μία περιοχή που δεν έχει εργαζόμενους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν μπορούν να πάρουν και άλλα παιδιά; Αυτό προσπαθώ να σας πω. Να μην είναι στοχευμένες οι δράσεις ότι αυτός ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι δικός μας και παίρνουμε μόνο παιδιά εργαζομένων. Τότε και οι Δήμοι μπορούν να πουν ότι δεν παίρνουμε παιδιά εργαζομένων του ΙΚΑ και παίρνουμε παιδιά όλων των άλλων εργαζομένων στα άλλα ταμεία.
Έρχομαι στο άρθρο 25 για τον ΟΕΚ. Στην Πιερία ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έκανε τελευταία εργατικές κατοικίες στην περιοχή της Κατερίνης, στην περιοχή του Παλιού Κεραμιδίου. Αυτοί οι άνθρωποι εδώ και ένα χρόνο, από τον Αύγουστο έχουν στείλει χαρτί να μην πληρώσουν την άλλη δόση για να τους βγάλουν τιμή μονάδος, να τα εξοφλήσουν όλα μαζί. Δεν έχει έρθει κανένα χαρτί, καμία ενημέρωση. Εδώ και οκτώ με εννέα μήνες περιμένουν να μπορέσουν να εξοφλήσουν την κατοικία. Και βέβαια οι κατοικίες που παραδόθηκαν έχουν τα προβλήματά τους. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, παρ’ ότι καταγράφτηκαν τα προβλήματα, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν. Άλλοι τα επισκεύασαν και δεν πήραν καμία δραχμή. Αλλά και οι υποδομές, οι αποχετεύσεις ομβρίων δεν έχουν κατασκευαστεί. Δεν υπάρχουν έργα υποδομής, υπάρχουν ημιτελείς κατασκευές και βέβαια πέρα από αυτά τα προβλήματα, περιμένουν οι άνθρωποι να τους έρθει το χαρτί για να μάθουν πότε και σε ποια τιμή θα εξοφλήσουν το σπίτι τους, για να είναι το συμβόλαιο οριστικά πλέον δικό τους.
Έχω απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Εργατικής Κατοικίας, Ζήτησα δυο, τρεις φορές ραντεβού, τη μία φορά έλειπε στο εξωτερικό και δεν μπόρεσα να τον δω. Φαντάζομαι ότι μπορεί να το μεταβιβάσετε εσείς και να δοθεί μία λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.
Θα έρθω, κυρία Υπουργέ, πάλι στο πρόβλημα της ΚΟΡΤΑΓΚ. Έχω ένα έγγραφο που σας αποστέλλει το Σωματείο και καταγγέλλει βέβαια προσωπικά εσάς, παρ’ όλη τη συμπάθεια που σας έχω. Είναι η έκτη φορά που το αναφέρω στη Βουλή και λέει το εξής: «Καταγγελία αθέτησης υποσχέσεων της Υφυπουργού Απασχόλησης κυρίας Καλαντζάκου». Καταγγέλλει την αθέτηση των υποσχέσεων και λέει: «Φθάνει πια τόση εξέλιξη ένα χρόνο τώρα, γιατί από εξέλιξη σε εξέλιξη…».
Βλέπω ότι έχουμε σήμερα τρεις νέες εταιρείες όπως είναι η ΒΙΣ, η Συνεταιριστική και η Θράκη και η ΚΟΡΤΑΓΚ απουσιάζει.
Εγώ θα το καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή φροντίστε να δώσετε απάντηση σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βγει και στις τηλεοράσεις. Αύριο, μεθαύριο, είναι πρωτομαγιά, θα έρθουν στο εργατικό κέντρο να φωνάξουν και θα πρέπει να τους δώσουμε μία απάντηση: Μπαίνουν ή δεν μπαίνουν σε κάποιο πρόγραμμα. Κλείστε το.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αμοιρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι 8 δισεκατομμύρια επιπλέον τα παίρνει για να έχει ένα μαξιλάρι, ένα αποκούμπι. Ενώ ο στόχος ήταν 42 δισεκατομμύρια φθάνει στα 54,5 δισεκατομμύρια και τα 8 δισεκατομμύρια λέει ότι τα έχει σαν μαξιλάρι. Αυτό μου θυμίζει εκείνο το ρητό –για όλη την Κυβέρνηση το λέω- που λέει: «Με λένε Ρίζο και όπως θέλετε τα γυρίζω».
Με αυτή την Κυβέρνηση ότι δεν έχει μέλλον αυτή η χώρα και νομίζω ότι ήρθε η ώρα την απάντηση να την δώσουν οι πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ελισάβετ Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει ο κ. Λαμπίρης.
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ κατ’ αρχάς στο θέμα που θίχθηκε σήμερα το πρωί για το συμπατριώτη μου και συνδημότη μου τον Γαλεράκη στο Ρέθυμνο.
Έχω πειστεί ότι είναι δίκαιο το αίτημά του. Καταδικάστηκε σε ηλικία 17 ετών. Έκανε στη φυλακή ένα διάστημα, μετά αποφυλακίστηκε και στη συνέχεια εργάστηκε στο Δήμο με αυτά τα οκτάμηνα, με τις συμβάσεις έργου επί σειρά ετών. Νομίζω ότι ήταν οκτώ χρόνια. Δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, από το ΑΣΕΠ με το νόμο που ισχύει τοποθετήθηκε ώστε να εργάζεται μόνιμα στο Δήμο Ρεθύμνης στα απορριμματοφόρα, στην καθαριότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Πόσο χρονών είναι;
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Είναι γύρω στα 35 με 37. Έχουν περάσει δηλαδή, πάρα πολλά χρόνια. Προσωπικά έχω πειστεί ότι είναι δίκαιο το αίτημα. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πάει το αίτημά του γιατί πρέπει να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χάρη προκειμένου να διοριστεί και η πρώτη προσέγγιση του θέματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν αρνητική. Στη συνέχεια έχω κάνει δύο παρεμβάσεις προφορικές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην πολιτική ηγεσία και η τελευταία συνομιλία που είχα με την πολιτική ηγεσία ήταν ότι θα επανεξεταστεί το θέμα του. Εκεί έχει μείνει τώρα το θέμα. Κάτω έχουν γίνει κινητοποιήσεις όπως ξέρετε, απεργίες πείνας.
Εγώ έχω την ελπίδα και πιστεύω πράγματι ότι είναι δίκαιο το αίτημά του, ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα και ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βρει τη λύση του. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή είμαι και μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού νομίζω ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση να σωφρονίζει όλους εκείνους που επί σειρά ετών δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα μετά την αποφυλάκισή τους.
(LM)
(DP)
Τώρα θα αναφερθώ στο άρθρο 12 που αφορά την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας. Κατ’ αρχάς, εκφράζω τη λύπη μου, γιατί ένα τέτοιο άρθρο που αναφέρεται στην ιατρική της εργασίας έρχεται από ένα ξένο προς το Υπουργείο Υγείας, θα έλεγα, Υπουργείο. Το λέω αυτό, γιατί αρμοδιότητα για τις ειδικότητες γενικότερα έχει το Υπουργείο Υγείας. Ξαφνικά είδαμε να έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Εργασίας.
Και ερωτώ: Αύριο για θέματα που αφορούν ειδικότητες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κάνει ειδικές ρυθμίσεις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα αποκλειστικά του Υπουργείου Υγείας και θα αναφερθώ στη συνέχεια στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για όλες τις ειδικότητες και ειδικά για την ειδικότητα του ιατρού της εργασίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά –μπορεί να μην έχω χρόνια σε αυτή την Αίθουσα- που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε με προχειρότητα και με αποσπασματικό τρόπο κάποιο νομοθέτημα ή σχέδιο νόμου.
Το άρθρο 12 του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπει ότι εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Απασχόλησης και Υγείας, με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκπαίδευση, την πιστοποίηση των αναγκαίων προσόντων για την απόκτηση της ειδικότητας του γιατρού της εργασίας. Μα, υπάρχουν τόσα πολλά στο Υπουργείο Υγείας που είναι συγκεκριμένοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν, προκειμένου κάποιος να πάρει την ειδικότητα του γιατρού της εργασίας. Έτσι αποσπασματικά δηλαδή τώρα, από τις 38 ειδικότητες που υπάρχουν, αποσπούμε ξαφνικά μια ειδικότητα για να κάνουμε μια ειδική ρύθμιση.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και όλες οι πολιτικές παρατάξεις, έχουν πάρει αρνητική θέση, έχουν ζητήσει δηλαδή την απόσυρση και να ληφθεί υπ' όψιν η υπουργική απόφαση που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας πριν από λίγους μήνες ή να ληφθεί υπ' όψιν ο τρόπος λήψης της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας που είχαμε συζητήσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το 2003, τότε, ως Πρόεδρος του ΚΕΣΥ.
Η εφαρμογή της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας είναι νομικά επιβεβλημένη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την εθνική νομοθεσία. Αν δεχτούμε, όμως, τη διατύπωση του άρθρου 12 του νομοσχεδίου, ότι την ειδικότητα του γιατρού εργασίας επιτρέπεται να ασκούν και γιατροί όχι μόνο άλλων ειδικοτήτων, αλλά και γιατροί που δεν έχουν καμία ειδικότητα, ενώ είναι υποχρεωτικό οι ειδικευμένοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων να ασκούν καθήκοντα γιατρού εργασίας, να αποκτήσουν την ειδικότητα αυτή μετά από εκπαίδευση, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν κρίνεται απαραίτητο για τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα. Αυτοί αρκεί να έχουν εργαστεί σε κάποια επιχείρηση, σε κάποιο εργοστάσιο επί επτά χρόνια, χωρίς ειδικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι απορίας άξιο πώς σήμερα, 32 χρόνια μετά την πρώτη σχετική νομοθετική πρόβλεψη, δεν λειτουργεί επαρκώς στην Ελλάδα θεσμός του γιατρού της εργασίας. Υπήρχε πρόταση έτοιμη από το 2003. Είχε διαβιβαστεί από το ΚΕΣΥ στο Υπουργείο Υγείας. Δυστυχώς, αγνοήθηκε αυτή η πρόταση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω ένα-δύο λεπτά, κυρία Πρόεδρε.
Θυμάμαι τότε ότι πάνω από διακόσιοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ΟΕΝΓΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αυτό που όλοι γνωρίζετε για τις 38 ειδικότητες, το σύνολο δηλαδή των γιατρών, αλλά και για τη δια βίου εκπαίδευση των γιατρών. Και αυτό εδώ και πέντε χρόνια έχει μείνει στα συρτάρια.
Ακούστε και συγκρίνετε τώρα, τι έλεγε η πρόταση αυτή του 2003. Έλεγε: «Η ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων, ώστε ο ειδικευμένος γιατρός της εργασίας να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος, να εκτιμά τις επιδράσεις τους στην υγεία των εργαζομένων, καθώς και να προβαίνει σε διαφορετική διάγνωση της κοινής νόσου από τις επαγγελματικές νόσους, να προτείνει μέτρα για την πρόληψη ή ελαχιστοποίηση των επαγγελματικών νόσων και ατυχημάτων, να είναι σε θέση να παράσχει άμεση βοήθεια στα οξέα και επείγοντα περιστατικά στους χώρους εργασίας, να φροντίζει για την επανένταξη των εργαζομένων μετά από ατύχημα ή νόσο, επανεκτιμώντας την κατάσταση υγείας τους, να έχει σαφείς γνώσεις οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας, να διεξάγει επιδημιολογικές έρευνες και να εκπαιδεύεται σε κανόνες δεοντολογίας που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος». Η εκπαίδευση διαρκεί τέσσερα χρόνια και αναλύει μέσα η πρόταση, πόσο χρόνο πρέπει να εργάζεται για κάθε ειδικότητα.
Όλα αυτά έχουν περάσει από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής, αλλά δυστυχώς έχουν μείνει στα συρτάρια. Όλα γίνονται τώρα έτσι, κατά περίπτωση και όχι συστηματικά. Κανένα σύστημα υγείας, όμως, δεν πρόκειται να λειτουργήσει, αν δεν ενδιαφερθεί για την εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας. Γι’ αυτό και καταψηφίζω το συγκεκριμένο άρθρο 12 του νομοσχεδίου και τελειώνοντας, κάνω μία έκκληση προς την κυρία Υπουργό να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ι.Κ.Α. Ρεθύμνου, γιατί πράγματι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και από πλευράς κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και από πλευράς προσωπικού.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Λαμπίρη.
Ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η ευτυχής συγκυρία θέλει το σημερινό νομοσχέδιο να το συζητούμε παραμονές της Πρωτομαγιάς. Μια εποχή που οι εργαζόμενοι, λόγω της κρίσης, δέχονται μία συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, έρχεται το Υπουργείο, με το παρόν νομοσχέδιο, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα αυτά των εργαζομένων.
Θεωρώ, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, ότι πραγματικά η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι πάρα πολύ σωστή και βεβαίως, όπως και όλα τα νομοσχέδια, έτσι και αυτό, θα κριθεί τελικά στην πράξη.
Εγώ θα αναφερθώ στην κατ’ άρθρο συζήτηση σε ορισμένα άρθρα, τα οποία τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και τα οποία μας αφορούν όλους.
Κατ’ αρχάς, με το άρθρο 1 μιλούμε για τη δημιουργία τμημάτων κοινωνικής επιθεώρησης. Έχετε μια σειρά τέτοιων τμημάτων που δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσω για την πατρίδα μου το Νομό Έβρου. Δημιουργείται πολύ σωστά ένα τμήμα στην Ορεστιάδα. Ο Νομός Έβρου είναι ένας μεγάλος Νομός που έχει 260 χιλιόμετρα μήκος και έχει και ένα νησί. Η Αλεξανδρούπολη που ήταν έως τώρα η έδρα, σε καμία περίπτωση δεν αρκούσε και πολύ σωστά προχωράτε στη δημιουργία ενός δεύτερου που είναι στην Ορεστιάδα. Όμως και πάλι, λόγω του μήκους του Νομού και της έκτασης που έχει, τα δύο αυτά τμήματα δεν είναι αρκετά. Το Διδυμότειχο το οποίο είναι στο κέντρο του Νομού και αποτελεί και την πρωτεύουσα του Επαρχείου έχει όλη την υποδομή για να ξαναλειτουργήσει το τμήμα που υπήρχε και στο παρελθόν.
(DE)
(1LM)
Πιστεύω, λοιπόν, ότι για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή του Νομού Έβρου είναι απόλυτα απαραίτητη η δημιουργία και ενός ακόμη γραφείου στο Διδυμότειχο.
Έγινε μεγάλη συζήτηση για το άρθρο 12. Το άρθρο 12 αναφέρεται στον γιατρό εργασίας. Πιστεύω ότι είναι μια ειδικότητα απόλυτα απαραίτητη, απόλυτα χρήσιμη και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στη χώρα μας. Με αυτό το άρθρο δίδεται μια λύση. Όμως, είναι μια λύση. Δεν είναι η τελική λύση. Χρειάζεται οπωσδήποτε -και βεβαίως, δεν είναι δικό σας θέμα είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας- να ασκηθούν περισσότεροι γιατροί στη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Προηγουμένως, ο κ. Αμοιρίδης, με την εμπειρία που έχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας είπε ότι ο κάθε δήμος χρειάζεται και έναν γιατρό εργασίας. Έχουμε χίλιους δήμους, άρα χρειαζόμαστε χίλιους γιατρούς εργασίας. Όταν, λοιπόν, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των γιατρών, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι λύσεις που δίδονται είναι εμβαλωματικές. Είναι απαραίτητο, επομένως, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, που θα δώσει μια λύση, γιατί ήδη υπάρχουν συνάδελφοι γιατροί οι οποίοι είναι άλλων ειδικοτήτων ή είναι και χωρίς ειδικότητα, αλλά με την εμπειρία που έχουν όλα αυτά τα χρόνια στους εργασιακούς χώρους μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμοι, με κάποια σεμινάρια που θα κάνουν, ή με κάποιο πρόσθετο χρόνο που θα έχουν για να ασκηθούν στην ειδικότητα πιστεύω ότι θα μπορέσουν να είναι ολοκληρωμένοι εργασιακοί γιατροί. Όμως, το πιο σημαντικό είναι επιτέλους να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικευομένων γιατρών εργασίας.
Θέλω, επίσης, να αναφερθώ σε ένα άλλο άρθρο το οποίο έχει να κάνει με τη Βιομηχανία Ζάχαρης. Πραγματικά, η Βιομηχανία Ζάχαρης δημιουργήθηκε εδώ και κάποιες δεκαετίες. Στην πατρίδα μου το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μια επιλογή η οποία ήταν καίρια για την ανάπτυξη της περιοχής μας, βοήθησε τα μέγιστα τόσο στο Νομό Έβρου όσο και στον ευρύτερο χώρο της Θράκης. Παρόλα αυτά, αυτό το εργοστάσιο έμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητο τις προηγούμενες δεκαετίες. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες δεν προσπάθησαν να το εκσυγχρονίσουν, να το ανανεώσουν, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ήταν πολύ-πολύ καλό, να βρουν καινούργιες αγορές για να πουληθεί το προϊόν, με αποτέλεσμα σήμερα η Βιομηχανία Ζάχαρης στην Ελλάδα και βεβαίως και στη δική μου την πατρίδα να υφίσταται μια συρρίκνωση.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δίδονται λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι η λύση εκείνη που χρειαζόμαστε για τη βιομηχανία αυτή η οποία υπήρξε δυναμική και η οποία μπορεί να δώσει ακόμη πολλά στην ελληνική οικονομία.
Επομένως, χρειάζεται να γίνουν κινήσεις άλλες, επεκτατικές, αναπτυξιακές που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά συγχρόνως να δώσουν και καινούργιες θέσεις εργασίας. Διότι οι θέσεις εργασίας δίδονται μέσα από παραγωγικές μονάδες και όχι μόνο μέσα από κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.
Και θα έρθω και σε ένα τελευταίο θέμα που πραγματικά και πάλι αφορά την περιοχή μου. Βλέπετε ότι το σημερινό νομοσχέδιο έχει ειδικά σημεία για το Νομό Έβρου, διότι ο Νομός Έβρου από τη σημερινή οικονομική κρίση υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες. Είναι από εκείνους τους νομούς που και η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά και η ανάπτυξη έχει πέσει σημαντικά και επιχειρηματικές μονάδες έχουν κλείσει. Αναφέρομαι στην αλλαντοβιομηχανία «ΘΡΑΚΗ», όπου τα λάθη που έχουν γίνει από την εργοδοσία τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει αυτό το εργοστάσιο να κλείσει. Ένα εργοστάσιο το οποίο έχει χρυσοπληρωθεί από τον κρατικό κορβανά σήμερα έχει κλείσει. Και το αποτέλεσμα είναι και να έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στον Έβρο, αλλά συγχρόνως να έχουμε και δεκάδες εργαζόμενους οι οποίοι είναι άνεργοι. Πάνω από εκατόν τριάντα πέντε εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι μετά από αυτήν την ιστορία.
Επειδή με αυτούς τους εργαζόμενους όλο αυτό το διάστημα αγωνιστήκαμε για να βρούμε κάποιες λύσεις για την αλλαντοβιομηχανία -πολλές φορές, κυρία Υπουργέ, ήρθαμε και στο δικό σας το γραφείο, είχαμε γόνιμες συζητήσεις- πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση που να τους εξασφαλίζει τουλάχιστον τα προς το ζην. Διότι, ναι μεν υπάρχει μια διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο που δίνει κάποια πρόνοια σε αυτούς τους εργαζόμενους, όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, διότι τους βάζει ως ανώτατο ποσό που θα παίρνουν 800 ευρώ και όχι μόνο τα 800 ευρώ είναι λίγα, αλλά αυτά τα οποία θα παίρνουν θα είναι ακόμα λιγότερα, διότι θα τους γίνουν και κρατήσεις. Και εκτός από αυτό εδώ, πολλοί εργαζόμενοι που από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν μείνει άνεργοι, χάνουν και τις εισφορές τους και επομένως, χάνουν τα ένσημά τους και αυτό το πράγμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όταν μεθαύριο θα προσπαθήσουν να πάρουν σύνταξη.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Έχουμε στο παρελθόν προηγούμενες περιπτώσεις όπου υπήρξαν ανάλογες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα της SOFTEX στην Δράμα, των Κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων στη Νάουσα, της ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ στην Ξάνθη, της ΒΙΑΜΥΛ στην Θεσσαλονίκη, των Κλωστηρίων Πρέβεζας και των Συνεταιριστικών Λιπασμάτων. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν περιορίστηκε το πρόγραμμα μόνο σε τριάντα έξι μήνες. Είχαμε πολύ περισσότερο διάστημα. Να φανταστείτε ότι στο Νομό Δράμας το πρόγραμμα του 2003 ήταν ενενήντα έξι μηνών και ξεκίνησε από 850 ευρώ και έφτανε ως τα 1.050 ευρώ η αποζημίωση. Το ίδιο γίνεται και το 2006 στη Νάουσα, στις Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε ανέργους και ξεκινούσε η αποζημίωσή τους από τα 1.000 ευρώ.
Στο σημερινό δε νομοσχέδιο, όταν αναφερόμαστε στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Ζάχαρης, μιλούμε για μάξιμουμ 1.500 ευρώ και επίσης, για τους ανέργους των Λιπασμάτων μιλούμε για αποζημίωση 1.200 ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν: Για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Ζάχαρης 1.500 ευρώ και 800 ευρώ, τα μισά, για τους εργαζόμενους στην αλλαντοβιομηχανία «ΘΡΑΚΗ». Για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, πιστεύω ότι οφείλουμε να αυξήσουμε τα ποσά τα οποία θα πάρουν οι άνεργοι αυτοί οι οποίοι, ως εργαζόμενοι σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις ή χώρους του δημοσίου, θα προσφέρουν σημαντικό έργο.
Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, κυρία Υπουργέ, παρά μόνο ότι δίνουμε λύσεις αρκετές με το σημερινό νομοσχέδιο, όμως όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη.
Ευχαριστώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, χθες, στην ομιλία μου επί της αρχής του νομοσχεδίου αναφέρθηκα στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της. Η αδιαφορία αυτή αποτυπώνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο, που δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται στον τίτλο ή στις επικεφαλίδες των άρθρων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί, είναι επιζήμια για τον τόπο. Έχει οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια. Η εμφάνιση της Πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου ως προς τον τίτλο και τα θέματα που θίγει, είναι αξιοθρήνητη. Στη χθεσινή συνεδρίαση επί της αρχής, άντε να γράφτηκε ένας ή δυο συνάδελφοι. Βέβαια και το κομπιούτερ δεν το πίστευε και κατά λάθος έγραψε δίπλα στο όνομα του συναδέλφου του Απόστολου Κατσιφάρα «Ν.Δ.».
Σήμερα έχει γραφτεί ένας συνάδελφος. Στηρίζει, τελικά, η Πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό ή δεν το στηρίζει; Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο νομοθετικό έργο ή δεν τις παρακολουθεί; Εάν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή εισήγηση του κυρίου Εισηγητού, του αγαπητού γιατρού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απουσιάζει και αυτήν την ώρα τυχαίνει να μην είναι κανείς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα, εάν λάβουμε υπόψη την εισήγησή του, η οποία ήταν μια αξιοθρήνητη απολογία για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη σύσταση Επιτροπής για την εξέταση του δεύτερου θέματος που έχει προκύψει και που στάλθηκε από τον Εισαγγελέα για τον κ. Παυλίδη, αν λάβουμε υπόψη μας αυτό, τότε πραγματικά θα πούμε: Σήμερα τι ήρθε η Κυβέρνηση εδώ να μας πει; Τι ήρθε η Πλειοψηφία να μας πει; Ούτε μια λέξη για το νομοσχέδιο. Ποιος, ο Εισηγητής; Αν είναι δυνατόν! Αυτό είναι πρωτοφανές! Όπως, βέβαια και πρωτοφανές είναι στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μας, αλλά και οποιασδήποτε χώρας με κοινοβουλευτικό καθεστώς, να υποχωρεί η Πλειοψηφία.
(ML)
(1DE)
Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, δεν έχει γίνει σε καμία χώρα, μόνο στην Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας. Όπως και μόνο στην Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά πρωτόγνωρα πράγματα για τον τόπο.
Δυο, τρεις παρατηρήσεις και ένα θέμα για το νομοσχέδιο, εξάλλου στη συζήτηση επί των άρθρων είμαστε. Πιάνει δύο θέματα, εκτός από το Σ.Ε.Π.Ε., το ένα αφορά τον Ο.Τ.Ε. και την εθελουσία έξοδο. Με το άρθρο το οποίο έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επανενεργοποίηση αυτής της απόφασης, η οποία είχε παρθεί πάλι από την Κυβέρνηση. Υπάρχει μία τροπολογία, η οποία αν ψηφισθεί θα ενταχθεί ως άρθρο, η οποία αναφέρεται στον Ο.Α.Ε.Δ. και στην ένταξη εργαζομένων στο δυναμικό του Ο.Α.Ε.Δ.
Στο μεν άρθρο που αφορά τον Ο.Τ.Ε. και την εθελουσία, είπα και χθες ότι θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση το να έχει κατατεθεί η αίτηση τότε, προκειμένου σήμερα να εξετασθεί το θέμα της εθελουσίας εξόδου. Στην άλλη διάταξη που αφορά τον Ο.Α.Ε.Δ. λέει ότι δεν πρέπει ένα τυπικό γεγονός, η κατάθεση της αίτησης, να αποτελέσει εμπόδιο για να μην υπαχθούν κάποιοι στις διατάξεις αυτού του άρθρου. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Και όταν λέω να σοβαρευτούμε, εννοώ να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο που έχει φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Ή ισχύει το ότι θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αίτηση, ή ισχύει το ότι θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία, εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις τότε, να κριθούν με τους ίδιους όρους σήμερα.
Κατά την άποψή μου, θεωρώ ότι ή στο ένα ή στο άλλο υπάρχει σκοπιμότητα. Για να μην υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με σκοτεινές και γκρίζες ζώνες, θα πρέπει και σήμερα να δικαιούται να υποβάλει κάποιος αίτηση, για παράδειγμα για το άρθρο, στον Ο.Τ.Ε. και εφόσον τότε πληρούσε τις προϋποθέσεις, να ενταχθεί. Άλλως, είναι ένα θέμα το οποίο έχει σκοτεινή ζώνη.
Έρχομαι τώρα στο θέμα που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Με το ν. 3660/2008 συγκροτήθηκε το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης της ανεργίας για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το οποίο επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο να βελτιωθεί. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τις λαθεμένες επιλογές της Κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση του προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης λόγω της υπαγωγής στο ευρωπαϊκό καθεστώς ζάχαρης, χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη διαπραγμάτευση και χωρίς να έχει σωστές επιλογές η Κυβέρνηση, ή να το πω καθαρότερα, με λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές, για να είμαστε ξεκάθαροι.
Θα ήθελα, όμως, κυρία Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι εκτός από τη ζάχαρη, στο ευρωπαϊκό καθεστώς υπήχθη και η σταφίδα, σε έναν ανάλογο κανονισμό και είχε τα ανάλογα αποτελέσματα. Δηλαδή, τεράστια μείωση της παραγωγής, τεράστια μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται σε μεταποίηση στα σταφιδεργοστάσια. Αυτή η τεράστια μείωση της παραγωγής που οδηγείται στα σταφιδεργοστάσια, οδήγησε πολλούς σταφιδεργάτες στην ανεργία, οδήγησε πολλά σταφιδεργοστάσια στο κλείσιμο.
Σήμερα, λοιπόν, που έχουν φτάσει στο 1% της παραγωγής που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν δικαιολογείστε να αδιαφορείτε για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Και δεν δικαιολογείστε, κυρία Καλαντζάκου προσωπικά, γιατί έγινε σύσκεψη στο γραφείο σας, στο Υπουργείο, όπου παραβρέθηκαν οι σταφιδεργάτες, εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τέθηκε το θέμα, είπατε ότι θα το μελετήσετε και θα φέρετε πρόταση και νομοθετική ρύθμιση και δεν το πράξατε. Ούτε σε πρόγραμμα επιδότησης εντάχθηκαν, ούτε πρόβλεψη γι’ αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη υπάρχει, ούτε καν επίδομα δεν δώσατε για να τους βοηθήσετε. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν μας έχετε δώσει μία απάντηση μέχρι τώρα για το τι προτίθεστε να κάνετε.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι στο ίδιο άρθρο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα βάλετε δίπλα και τη σταφίδα. Αλλιώς, είναι ανέντιμο απέναντι στους σταφιδεργάτες, απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς η προκλητική αυτή συμπεριφορά σας και η αδιαφορία σας για προβλήματα που δημιουργήθηκαν είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τις επιλογές της Κυβέρνησης, είτε, αν θέλετε, και από τις συγκυρίες. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η αδιαφορία.
Ο κ. Κοντός που ήρθε στην Αίθουσα φρόντισε και για την Σ.Ε.Β.Α.Θ και για άλλες να τους πάει και στις περιφέρειες. Αυτά τα γνωρίζουμε.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ασχοληθείτε και με τους σταφιδεργάτες. Τέρμα πια οι διαχωρισμοί εδώ, οι οποίοι μονίμως είναι εναντίον είτε των φτωχών ανθρώπων είτε αυτών που κατάγονται από την Κρήτη. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βλέπουμε με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.
Το λόγο έχει ο κ. Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Στη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής βρισκόμαστε στην κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Απασχόλησης, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, όπως είχα πει στη χθεσινή μου αγόρευση, ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να μπαλώσει πολλά πράγματα μαζί, προσπαθεί να καλύψει και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένες ανάγκες που προέκυψαν σ’ αυτή την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο ξεκίνησε, θα έλεγα, με φιλόδοξο τρόπο για να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που κατά καιρούς θέταμε συνεχώς προς την πλευρά της Κυβέρνησης και προς το αρμόδιο Υπουργείο, σχετικά με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το Σ.Ε.Π.Ε., μιας και η επικαιρότητα επιβάλλει να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι και η «μαύρη εργασία» που είναι πια καθημερινότητα, η ανασφάλιστη εργασία που είναι σχεδόν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, χρειάζονταν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Ξεκινώντας από το πρώτο και δεύτερο άρθρο –για να μπω κατευθείαν στην κατ’ άρθρον συζήτηση- βλέπουμε ότι αντί να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αντί να προκηρυχθούν νέες θέσεις οι οποίες θα προλαβαίνουν ακριβώς όλα αυτά τα θέματα, στην ουσία εκείνο που δίνεται απ’ αυτή την παρέμβαση του νομοσχεδίου, είναι οι δυνατότητες μεταθέσεων, ανακατατάξεων χωρίς νέο ανθρώπινο δυναμικό. Χάθηκε μία πολύ σημαντική ευκαιρία να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα.
Για να μη μιλούμε θεωρητικά, θα κάνω μία αναφορά σε ό,τι συμβαίνει στο Νομό της Καβάλας. Κυρία Υφυπουργέ, η Καβάλα είναι ένας νομός με πληθυσμό περίπου 150.000. Το εργατικό δυναμικό του είναι περίπου στις 40.000 και τα στοιχεία τα οποία είναι επίσημα και θέλω να αναφέρω, είναι τα εξής: Στο Ι.Κ.Α. τηρούν τις υποχρεώσεις τους απ’ αυτούς τους εργαζόμενους 9.100, οι οποίοι κολλούν ένσημα. Όταν μοιράσατε πριν από λίγο καιρό το επίδομα θέρμανσης, οι άνεργοι που έτυχαν αυτής της επιδότησης είναι 11.500. Αν προσθέσουμε αυτούς τους δύο αριθμούς βρίσκουμε ότι 19.600 εργαζόμενοι είναι αυτοί που δηλώθηκαν επίσημα. Το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό είναι 18.000. Πού βρίσκεται αυτό; Όταν λέμε «μαύρη εργασία», λοιπόν, είναι αυτό το πράγμα. Αν δεν έχεις, όμως, υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούν να ελέγξουν, θα μπορούν να τρέξουν, να ανακαλύψουν και να μην επιτρέψουν να υπάρχει αυτή η «μαύρη εργασία» αυτών των χιλιάδων εργαζομένων, που στην ουσία δεν δηλώνεται πουθενά, πώς μπορείς να πεις ότι διασφαλίζεις την κανονική εργασία, διασφαλίζεις οπωσδήποτε να κολλούν τα ένσημα οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες έτσι ώστε τα ταμεία, το Ι.Κ.Α. κατά κύριο λόγο, να μην έχει αυτό το σημερινό χάλι και να είναι αβέβαιο το μέλλον των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αν θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους μετά από λίγο χρονικό διάστημα;
(NP)
(1ML)
Ένα ακόμη στοιχείο από την Καβάλα. Περίπου 5,5 χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν τέσσερις και πέντε εργαζόμενους και αν. Απ’ αυτές τις επιχειρήσεις 2.600 είναι αυτές που βρίσκονται σε ρύθμιση. Δηλαδή το 55% απ’ αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Το υπόλοιπο 45%, που είναι το συνεπές κομμάτι, δηλαδή οι συνεπείς εργοδότες, και αυτοί βλέποντας και τη σημερινή συμπεριφορά σας με την τροπολογία που καταθέτετε για μια ακόμη ρύθμιση μετά τις πολλές που έγιναν τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης από εσάς γιατί –ερωτώ και είναι εύλογο το ερώτημα- αυτοί οι εργοδότες, αυτές οι επιχειρήσεις να είναι συνεπείς; Γιατί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο Ι.Κ.Α.; Άρα, δεν οδηγούμε με αυτόν τον τρόπο και τους συνεπείς και σωστούς επιχειρηματίες στο να παραβιάσουν ακριβώς αυτή τη συνεπή στάση, να μπουν στο υπόλοιπο καθεστώς και να έχουν να δίνουν στα ταμεία;
Όταν, λοιπόν, ομιλούμε εμείς για κατάρρευση των ταμείων, αυτό ακριβώς επισημαίνουμε. Και αυτές είναι πρακτικές δικές σας. Είναι πρακτικές που σε κάθε νομοσχέδιο αφήνετε αυτά τα παραθυράκια να υπάρχουν, για να κάνουμε όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες –δεν θα το ήθελαν οι περισσότεροι- ασυνεπείς.
Πέρα, όμως, από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο οποίο αναφέρθηκα χθες λεπτομερειακά και που εμείς, τουλάχιστον, γι’ αυτό δεν ψηφίζουμε αυτά τα άρθρα, επειδή δηλαδή δεν μπαίνετε στην ουσία και δεν δημιουργείτε νέες θέσεις εργασίας, θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 12, που αφορά τους γιατρούς εργασίας. Άλλα ένα μεγάλο πονεμένο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, το οποίο έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ άσχημα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι γιατροί εργασίας, λοιπόν, εδώ με νόμο της ελληνικής πολιτείας έχουν συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάρουν την ειδικότητα. Έρχεστε, λοιπόν, εσείς και καταστρατηγείτε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα.
Διορθώσατε την πρώτη σας αναφορά στο άρθρο, όπου τους ανειδίκευτους τους κάναμε κατευθείαν γιατρούς εργασίας και ζητούσατε τότε να περάσουν από μία εκπαίδευση, για να πάρουν την ειδικότητα. Όμως, κρατάτε ένα κομμάτι που το περνάτε πονηρά με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Βάζετε μέσα και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να δικαιολογηθείτε ότι το κρατάτε, ενώ όλη η Αντιπολίτευση και οι γιατροί εργασίας και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ζητούσαν, τις μέρες που καταθέσατε το νομοσχέδιο, να τηρηθεί ο νόμος. Ο νόμος είναι απλός. Λέει ότι τους όρους ειδίκευσης των γιατρών τους καθορίζει το αρμόδιο Υπουργείο και αυτό είναι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γιατί, κυρία Υπουργέ, δεν το αποσύρατε και δεν αφήσατε να συνεχιστεί να υπάρχει αυτό; Είναι ένα ερώτημα που πραγματικά παραμένει. Η απάντηση που πήραμε χθες από την κυρία Υπουργό, η οποία νομίζω πως προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν μπήκε στην ουσία και άρα, εξακολουθεί να γίνεται πραξικόπημα σε ένα σοβαρό επιστημονικό ζήτημα.
Θα κλείσω με την εξής ερώτηση: Για να φανταστούμε πού θα οδηγηθούμε αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θελήσει να κάνει τη δική του ρύθμιση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για τους οποίους ο εισηγητής μας είπε στα επίμαχα άρθρα ποια θα είναι η στάση μας και συμφωνώ, και εμείς δεν στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί στην ουσία δεν φέρνει τίποτα νεότερο. Μια απλή διαχείριση κάνει και μάλιστα κακή διαχείριση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω γνωστό ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 31 επισκέπτες από το Κ.ΑΠ.Η. του Ερυθρού Σταυρού.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ζητήσει η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Καλαντζάκου.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω απαντώντας στη χθεσινή επισήμανση του κυρίου Χάιδου για την παγκόσμια ημέρα υγείας και ασφάλειας.
Να πω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Απασχόλησης όχι απλώς έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην παγκόσμια ημέρα, αλλά και ολόκληρος ο Απρίλιος έχει αφιερωθεί σε μία ενημερωτική εκστρατεία, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους και στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού, όπως έγινε και πέρυσι, αλλά και στην Ανατολική Αττική έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες και γίνεται συστηματική προβολή της ανάγκης εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας και της προώθησης της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.
Να πω, επίσης, ότι πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ξεκίνησε η κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση αποδεικνύει τελικά πόσο μικρός είναι ο κόσμος και πόσο συνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας.
Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας και αφού θα γίνουν στις 7 Ιουνίου οι προγραμματισμένες ευρωεκλογές, να υπογραμμίσω πως απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια απειλή που πλήττει την πραγματική οικονομία και στέλνει τους πολίτες στην ανεργία η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε πως η συντονισμένη αντίδραση μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Επί της αρχής, σας άκουσα να επιχειρείτε να κατακρίνετε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Απασχόλησης κάνοντας για λίγο την υπέρβαση να επανέλθετε στην πραγματική ατζέντα των θεμάτων και να φύγετε από την σκανδαλολογία ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα ή πως οι πολιτικές για την απασχόληση καθυστέρησαν και πως στοχεύουν σε μικροκομματικά οφέλη.
Θα ήθελα να δώσω το στίγμα της φιλοσοφίας μας στο Υπουργείο Απασχόλησης, αφού, παρότι η Υπουργός έχει κατ’ επανάληψη και με ιδιαίτερα ξεκάθαρο τρόπο, παρουσιάσει το πυκνό πλέγμα των δράσεών μας για τη θωράκιση της απασχόλησης μέσα στην κρίση, εσείς επιμένετε μονότονα και επαναλαμβανόμενα στην άγονη κριτική.
Κατ’ αρχήν, να υπογραμμίσω πως όλα μας τα μέτρα είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών εταίρων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχουν πρωτότυπα μέτρα. Δεν υπάρχουν μαγικά μέτρα. Υπάρχουν κάποια καινοτόμα μέτρα και εμείς υλοποιούμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελληνική οικονομία που μπορούν να περιορίσουν την έκταση της ανεργίας και να συμβάλουν στην ανάκαμψη.
Έχω ξαναπεί πως ο ιδιωτικός τομέας αυτήν την ώρα δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, γιατί η μείωση της ανάπτυξης φέρνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και, συνεπώς, περιορίζεται ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας, ενώ αυξάνονται οι απολύσεις.
Στην κρίση αυτή βάλλεται, όμως, και το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός, γιατί, αφού πιστεύουμε βαθύτατα πως χρειάζεται δείκτη κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους, αφού γνωρίζουμε πως το κράτος πρέπει να δώσει μια τονωτική ένεση στην οικονομία, οφείλει να επενδύσει τους πόρους, για να πετύχει την ανάκαμψη.
Στόχος πρώτος του Υπουργείου Απασχόλησης: Η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Στόχος δεύτερος: Να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις.
Στόχος τρίτος: Να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.
Η αντιμετώπιση των παραπάνω τριών προβλημάτων και στόχων αποτελεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση που πλήττει την εργασία. Εδώ και μήνες με στόχευση και έγκαιρα σχεδιάζαμε δράσεις που θα μπορέσουν να απαντήσουν στις παραπάνω προκλήσεις, για τις οποίες τουλάχιστον θα ήθελα να πιστεύω πως συμφωνείτε.
Άκουσα κριτική για την προέλευση των πόρων. Έχουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτοί είναι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα το 2007-2013, αλλά η Υπουργός έχει δώσει εντολή έως τον Ιούνιο να έχουμε προκηρύξει έργα μέχρι 500 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να τρέχουν άμεσα και άλλα 500 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου. Αυτός ο στόχος υλοποιείται με ευλάβεια.
Χαρακτηριστικά, λοιπόν, να αναφέρω το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών που ήδη τρέχει, τα προγράμματα με εγγυημένη απασχόληση του 30% των καταρτιζόμενων σε δύο κλάδους που όλοι αναγνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα –τον κατασκευαστικό κλάδο και τον τουρισμό- και, βεβαίως, ένας επόμενος στόχος, που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να το παρουσιάσει σαν αποκλειστική δική του ιδέα, είναι τα πράσινα επαγγέλματα.
Από εκεί και πέρα μέσα στο καλοκαίρι θα βγουν περίπου 100 εκατομμύρια προκηρύξεις για κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες και μέσα στο καλοκαίρι, επίσης, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αναπλήρωση του εισοδήματος στους εργαζόμενους εκείνους των οποίων το εισόδημα έχει θιγεί από την εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και μόνο.
(TR)
(02NP)
Από τον Ο.Α.Ε.Δ. τώρα πρώτα στοχεύουμε να μετατρέψουμε το καταβαλλόμενο επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Αντί να παίρνει ταμείο ανεργίας και να είναι έξω από την παραγωγική διαδικασία ο άνεργος, θα εργάζεται.
Η Ευρώπη λέει και εμείς πρωτοστατούμε σε αυτό, πως σε αυτή ειδικά την κρίσιμη περίοδο πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί μέσα στην αγορά εργασίας.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. επίσης προχωρά σε ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και προωθεί ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, διαθέτοντας τριπλάσιους πόρους, 1,2 δισεκατομμύρια από την προηγούμενη χρονιά.
Να πω τώρα δύο λόγια για το σχόλιο του εισηγητή, αλλά και του κ. Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ο.Α.Ε.Δ..
Στις 8 Απριλίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ. αποφασίστηκε η ανάκληση της υπ’ αριθμόν 20934203/1998 απόφαση, με την οποία αποφασίστηκε η τήρηση δεύτερου λογαριασμού διαθέσιμων κεφαλαίων στο όνομα του Ο.Α.Ε.Δ., η αναπομπή της απόφασης στην Επιτροπή Διαχείρισης του Λ.Α.Ε.Κ. που αφορούσε στο ίδιο θέμα.
Να τονίσω ότι από την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται η τήρηση ενός και μόνο λογαριασμού διαθέσιμων κεφαλαίων. Οι δύο λογαριασμοί διαθέσιμων κεφαλαίων που τηρούνται μέχρι και σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι στο όνομα του Ο.Α.Ε.Δ., αφού η Επιτροπή Διαχείρισης Λ.Α.Ε.Κ. δεν έχει νομική προσωπικότητα. Σύμφωνα δε με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε αποδεκτή ο τότε Υπουργός Εργασίας κ. Παπαϊωάννου –και το τονίζω αυτό- επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερος λογαριασμός διαθέσιμων κεφαλαίων στο όνομα του ίδιου οργανισμού.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, όλων των δράσεων που σας περιέγραψα είναι και το νομοσχέδιο του Σ.ΕΠ.Ε. το οποίο συζητούμε σήμερα. Γνωρίζετε πως το τελευταίο διάστημα έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους με αυστηρότητα σε όσους κινούνται με παραβατική λογική και αντικοινωνική, θα τόνιζα επίσης, σε αυτούς που στις δύσκολες στιγμές παρακάμπτουν το εθνικό συμφέρον και με γνώμονα το προσωπικό προχωρούν σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είμαστε στο πλευρό εκείνων που τηρούν το νόμο και διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, διότι δεν μπορούμε να μπούμε βεβαίως και στη λογική τη δική σας, που λέει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μία ζούγκλα χωρίς κανόνες, χωρίς καλές επιχειρήσεις, όπου ισοπεδωτικά όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον εργαζόμενο, να παραβιάσουν τη νομοθεσία, να εκμεταλλευτούν την κρίση, για να βγάλουν περισσότερα χρήματα.
Θα πιστέψει κανείς, ειδικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι είναι εναντίον της ελεύθερης οικονομίας. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα της αγοράς που πάτε να παρουσιάσετε. Και γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις ότι δεν μπορεί μία τέτοια νοοτροπία να τις βοηθήσει σε βάθος χρόνου. Και η κυρία Υπουργός έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι.
Επανερχόμενη στο νομοσχέδιο, σας λέω ότι μετά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. και έχοντας καταγράψει και επεξεργαστεί τα προβλήματα, χρειάστηκε να συντάξουμε ένα νομοσχέδιο με μοναδικό στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Επειδή ακούστηκαν πολλά για το πώς έγινε η επιλογή της δημιουργίας των νέων τμημάτων, θα ήθελα να σας πω πως όλες οι επιλογές έγιναν με έναν και μόνο γνώμονα, τις αυξανόμενες ανάγκες του Σ.ΕΠ.Ε. ανά τη χώρα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην Ορεστιάδα δραστηριοποιούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις του Νομού, πεντακόσιες πενήντα τον αριθμό και οι εργαζόμενοι φθάνουν τους δυόμισι χιλιάδες. Η επιλογή του Σχηματαρίου. Στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Διεύθυνση λειτουργούν επτακόσιες είκοσι πέντε επιχειρήσεις με αρκετές στο Νομό Βοιωτίας, διακόσιες είκοσι μία. Στη Θέρμη τώρα, σας υπενθυμίσω ότι μόνο στο Νομό Θεσσαλονίκης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν εννιακόσιες ογδόντα τέσσερις επιχειρήσεις. Οι επιλογές του Αμαρουσίου και του Αιγάλεω έγιναν για λόγους αποσυμφόρησης του τμήματος της Νέας Ιωνίας και Περιστερίου αντίστοιχα.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των μέτρων στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθοριστικός είναι ο ρόλος του γιατρού εργασίας. Ο στόχος της προτεινόμενης διάταξης, όπως ξέρετε, είναι να μπει μία τάξη σε αυτό το θέμα, να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους οι γιατροί που τα ασκούσαν μέχρι τώρα. Αλλά ταυτοχρόνως, αυτό που ζητούν όλοι να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοί που θέλουν την ειδικότητα του γιατρού εργασίας, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην Κ.Υ.Α..
Η Υ.Α. θα αντικατασταθεί από την Κ.Υ.Α. γιατί δεν καλύπτει και τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα που εξασκούν εδώ και επτά έτη τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας. Θα σας δώσω μία εικόνα για την Κ.Υ.Α., γιατί ακούω πάρα πολλά πράγματα που δημιουργούν σύγχυση και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Κατ’ αρχάς, κρατά αυτολεξεί την απόφαση του Κ.Ε.Σ.Υ. σε ό,τι αφορά το θέμα λειτουργίας των γιατρών εργασίας. Θα περιγράφει με σαφήνεια ποιοι γιατροί και με ποιες προϋποθέσεις θα ασκούν τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας. Συγκεκριμένα οι γιατροί εργασίας που έχουν την ειδικότητα, οι γιατροί που ασκούν καθήκοντα γιατρού εργασίας απλά έχουν άλλη ειδικότητα, οι γιατροί χωρίς ειδικότητα που ασκούν την ιατρική της εργασίας για τουλάχιστον επτά χρόνια. Προφανώς προηγούνται οι γιατροί με τη συγκεκριμένη ειδικότητα στο νομό ή στον όμορο νομό, ακολουθούν οι γιατροί με άλλη ειδικότητα και μετά οι γιατροί χωρίς ειδικότητα που ήδη ασκούν τα ίδια καθήκοντα.
Με την Κ.Υ.Α. οι τετρακόσιοι ενενήντα τέσσερις με άλλη ειδικότητα θα μπορούν σταδιακά με αίτησή τους να υποβληθούν στη συμπληρωματική εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου για την απόκτηση της ειδικότητας των γιατρών εργασίας.
Να πω τώρα μερικά λόγια για την ΕΣΤΙΑ. Η διάταξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική αφορά την αποδοχή της δωρεάν χρήσης ακινήτων για να κατασκευαστούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο στόχος του Οργανισμού είναι τα επόμενα έτη να ιδρύσει και να λειτουργήσει τριακόσιους νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Όχι και τριακόσιους.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Με συγχωρείτε, τριάντα νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Μακάρι να ήταν τριακόσιοι. Δεν γίνεται αυτό.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Με τις προγραμματικές θα αυξηθούν.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ναι, με τις προγραμματικές θα αυξηθούν.
Δεν χρειάζεται να σας υπογραμμίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχει για μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η διεύρυνση του δικτύου βρεφονηπιακής φροντίδας. Αποτελεί ίσως το υπ’ αριθμόν ένα αίτημα των Ελληνίδων μητέρων που θέλουν να ενταχθούν ή να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις αφορούν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Οργανισμού.
Σχετικά τώρα με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Ο Ο.Ε.Κ. μείωσε ριζικά και κατά μεγάλο ποσοστό τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας για συμμετοχή σε όλα αυτά τα προγράμματα. Αύξησε θεαματικά τα ποσά ειδικών ατόκων παροχών προς άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνες οικογένειες, εκταμιεύοντας το 2008 για αυτήν την κατηγορία 343.706.758, έναντι 48.294.055 ευρώ το 2004. Επεξέτεινε τα όρια εισοδήματος για το Πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου, όπου πρέπει να επισημάνω ότι το 2003 υπεβλήθησαν σαράντα χιλιάδες αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε 55,3 εκατομμύρια, ενώ το 2008 οι αιτήσεις έφθασαν τις εκατόν είκοσι χιλιάδες που αντιστοιχούν σε 200.000.000 ευρώ.
Με εντολή και καθοδήγηση της Υπουργού ο Ο.Ε.Κ. επέδειξε σθεναρή στάση στο ζήτημα των χορηγούμενων από τις τράπεζες δανείων, των οποίων επιδοτεί το επιτόκιο. Επέμεινε σε επιτόκιο βασισμένο στο Ε.Κ.Τ. και όχι στο EURIBOR κατά την απαίτηση των τραπεζών, κάποιες από τις οποίες απεχώρησαν, κατευθύνοντας τους δικαιούχους τους σε όσες τράπεζες τηρούσαν τα συμφωνημένα.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η υπαναχώρηση και η επιστροφή των τραπεζών και η αδιάλειπτη συνέχιση της συνεργασίας με ευνοϊκούς για τους δικαιούχους του Ο.Ε.Κ., όρους. Σκεφτείτε ότι το Ε.Κ.Τ. σήμερα ανέρχεται στο 1,5%, έναντι 4,25% που ήταν στις 3.7.2008 και τα επιδοτούμενα δάνεια είναι τα πλέον φθηνά της αγοράς, γιατί ακούω τα περί του αντιθέτου, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί εκτός των άλλων και το μικρότερο spread από πλευράς τραπεζών.
Επισημαίνω ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παρατηρείται αύξηση 51% στα εκταμιευθέντα ποσά για το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ για το πρόγραμμα άτοκων δανείων η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται σε 85%.
Ακόμα, όπως ξέρετε, εκπονείται πρόγραμμα κατασκευαστικό πενταετίας για όλη την επικράτεια. Και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή χίλιες εξακόσιες κατοικίες, ενώ μέσα στο 2009 θα δημοπρατηθούν άλλες χίλιες τριακόσιες.
Επιπλέον, άλλο ένα σημείο. Στη δύσκολη αυτή ώρα που η διεθνής οικονομική κρίση κτυπά την πόρτα της ελληνικής οικογένειας, ο Ο.Ε.Κ. προτείνει τη διακοπή της επιδότησης ενοικίου δικαιούχων που συμμετέχουν στεγαστικά και σε άλλα προγράμματα, μόνο όταν έχει πια εξασφαλιστεί η στέγαση αυτών, δηλαδή όταν τους παραχωρηθεί η κληρωθείσα κατοικία, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν διακοπή του επιδόματος αμέσως μετά την κλήρωση και ο οικισμός ολοκληρωνόταν σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο αυτής και όταν ολοκληρωθεί η χορήγηση των δόσεων του δανείου σε περίπτωση αγοράς ημιτελούς κατοικίας ή ανέγερσης σε ιδιόκτητο οικόπεδο, ενώ μέχρι σήμερα η διακοπή γινόταν με την υπογραφή της δανειακής συμβάσεως.
(ΜΒ)
(2TR)
Τα λέω όλα αυτά για να δείξω πρακτικά τα σημαντικά αυτά μέτρα που αγγίζουν την κάθε ελληνική οικογένεια.
Θα ήθελα να κάνω δύο ακόμη παρατηρήσεις προτού κλείσω. Το πρώτο είναι ότι δόθηκε μία απολύτως στρεβλή εικόνα της θέσης της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για τα θέματα του opt -out και την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε εξήντα πέντε ή και παραπάνω ώρες. Η θέση μας είναι σαφής διαχρονικά. Υποστηρίζουμε την τήρηση του ισχύοντος χρόνου εργασίας και είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη χρήση του opt-out. Αυτό αποδεικνύεται από τη στάση και της Υπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της ομάδας των Βουλευτών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή είναι μια στρέβλωση.
Τέλος, έχοντας ακούσει πολύ προσεκτικά και τις παρατηρήσεις σας για τα ΕΞΥΥΠ θα ήθελα να επισημάνω ότι η λειτουργία των ΕΞΥΥΠ καθορίστηκε με προεδρικά διατάγματα της Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τόσο το ΣΕΠΕ όσο και η Διεύθυνση Συνθηκών Υγιεινής της Εργασίας μελετούν τρόπους αποτελεσματικότερου ελέγχου της σωστής λειτουργίας τους. Και μετά και από τις επισημάνσεις σας, απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για τα ΕΞΥΥΠ πιστεύω πως χρειάζεται να γίνουν εκεί κάποιες διαφοροποιήσεις και τροποποιήσεις.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας έχει εντυπωσιάσει όλους η σημερινή απουσία των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας από την Αίθουσα για την υποστήριξη του νομοσχεδίου και της μεγάλης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, όπως επίσης μας εντυπωσίασε και η αγόρευση του εισηγητού της Πλειοψηφίας κ. Χριστοφιλογιάννη το πρωί, ο οποίος αναλώθηκε απλά και μόνο στο να απαντήσει στα σχετικά σχόλια του συναδέλφου κ. Βενιζέλου και των άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη χθεσινή συνεδρίαση όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση και κυρίως τη λεγόμενη «σκανδαλολογία», την οποία κατά τα άλλα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισάγει στη δημόσια συζήτηση!
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί με κάθε τρόπο δια της σκανδαλολογίας να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση επί των πραγμάτων τα οποία αφορούν τον ελληνικό λαό. Όμως δείχνει και κάτι άλλο η συνεχιζόμενη απουσία των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας από την Αίθουσα και από τις εργασίες της Βουλής. Όπως επίσης και η αγωνιώδης προσπάθεια των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας με κάθε τρόπο να στηρίξουν την Κυβέρνηση δείχνει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία αυτή την περίοδο με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις που βαρύνουν το δημόσιο βίο και ταυτόχρονα με την ανυπαρξία πολιτικού σχεδιασμού, όπως αποδεικνύεται, με δυσμενή αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες. Η ουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μία, ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια της αποχωρούσης Κυβέρνησης και δυστυχώς η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται εγκλωβισμένη στις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές της Πλειοψηφίας η οποία αποχωρεί από τις εργασίες της Βουλής όταν έρχονται τα δύσκολα. Και αποχωρεί είτε με επιλογή της, είτε εξαναγκαζόμενη από την Κυβέρνηση σε αποχώρηση, αλλά πάντοτε με το γενικό επιχείρημα ότι η αποχώρηση από τη Βουλή είναι πράξη υποστήριξης της Κυβέρνησης. Πρόκειται περί εμπαιγμού του λαού, περί εμπαιγμού της κοινής γνώμης, των Ελλήνων πολιτών. Και κυρίως αναφέρομαι στις αποχωρήσεις οι οποίες είτε πραγματοποιούνται, είτε δηλώνεται εκ των προτέρων ότι πρόκειται να ακολουθήσουν για τα θέματα που αφορούν τις παραβατικές συμπεριφορές των κυβερνητικών παραγόντων και των υποθέσεων που χρήζουν διερεύνησης όχι μόνο δικαστικής αλλά και πολιτικής. Και μένω σ’ αυτό. Η Νέα Δημοκρατία επί σειρά μηνών και ετών αναφέρεται στη διερεύνηση των θεμάτων τα οποία ζητά η Αντιπολίτευση να έρθουν στη Βουλή λέγοντας ότι τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Γιατί δεν γίνεται συζήτηση στη Βουλή; Επειδή τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Και όταν η Δικαιοσύνη που τα διερεύνησε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει θέμα για περαιτέρω διερεύνηση από τη Βουλή για τις κυβερνητικές πρακτικές και τη συμπεριφορά των πολιτικών προσώπων της Κυβέρνησης τότε η Πλειοψηφία αποχωρεί και κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σκανδαλολογία! Μιλάμε για τον απόλυτο εμπαιγμό του ελληνικού λαού! Όμως θέλω να είμαι απολύτως σαφής και με το σχόλιο αυτό τελειώνω και τη γενικότερη αναφορά μου. Ό,τι και να κάνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο και αν προσπαθήσετε, όποιες μεθοδεύσεις και αν χρησιμοποιήσετε δεν πρόκειται να διασώσετε την Κυβέρνηση Καραμανλή-Σανιδά που παραπαίει. Έτσι και αλλιώς ο δρόμος για τις εκλογές έχει ανοίξει. Όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο για τον τόπο!
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Ο εισηγητής μας κ. Μιχάλης Κατρίνης, σε αντίθεση με τον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε επισταμένως στα άρθρα του νομοσχεδίου, παρουσίασε τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μία θέση εξαιρετικά δημιουργική, λογική, απόλυτα συνυφασμένη με τη μέχρι τώρα πορεία μας, όπως εκδηλώθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν από τρεις μήνες περίπου στη Βουλή, στα πλαίσια της επίκαιρης επερώτησης των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το ίδιο θέμα και όπως επίσης αναφέρθηκε και στις επανειλημμένες προτάσεις τις οποίες έχουν κάνει οι αρμόδιοι Τομείς του Κινήματος σχετικά με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη λειτουργία του. Αυτό το αναφέρω γιατί ακούω συχνά και την κυρία Υφυπουργό, η οποία μίλησε προηγουμένως, και την κυρία Υπουργό η οποία αναφέρθηκε χθες, και πολλούς άλλους και στο δημόσιο διάλογο να αναφέρονται συχνά στην ανυπαρξία θέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Με συγχωρείτε, αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μόνο πολιτικό κόμμα –και το λέω με πάσα ευθύνη ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας- το οποίο παρουσιάζει διαρκώς και αδιαλείπτως τις πολιτικές του θέσεις για μια διαφορετική πορεία της χώρας και κυρίως για έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων που αφορούν την αυριανή κοινωνία, την οργάνωση της κοινωνίας του μέλλοντος, αλλά ακόμη και σε επίπεδο προτάσεων που βοηθούν τη δική σας διαχείριση μέσα στο πλαίσιο της δικής σας λογικής, επιχειρώντας πολλές φορές να περιορίσουμε τη ζημία την οποία επιφέρετε στη χώρα από την εφαρμογή της πολιτικής σας.
Μέσα στα πλαίσια αυτά μάλιστα πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των Επιθεωρητών Εργασίας και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε στη θέση, την οποία παρουσίασε εκτενώς ο συνάδελφος κ. Κατρίνης, σε πολλά άρθρα από το νομοσχέδιό σας να έχουμε θετική ψήφο. Αναφέρομαι ενδεικτικά στα άρθρα 2 με επιφυλάξεις, στα άρθρα 4, 5, 6, και 7, όπως και στο άρθρο 8 με επιφυλάξεις, στο άρθρο 9, στο άρθρο 11, στο άρθρο 13, στα άρθρα 18, 19, 20, 21, όπως επίσης και στα άρθρα 22 και 26 που αφορούν τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, που θεωρούμε ότι είναι θετικές ρυθμίσεις και σημαντικές. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω προς όλους τους συναδέλφους ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν χαρακτηρίζεται μόνο από μεγάλη καθυστέρηση, προχειρότητα, και κυρίως λείπουν τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του νομοσχεδίου και των προθέσεων –που δεν έχω κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω- της κυρίας Υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αλλά δεν υπάρχει και απάντηση στο ερώτημα του πώς θα υλοποιηθεί, με ποιες δυνάμεις, με ποιο ανθρώπινο δυναμικό, με ποια κονδύλια.
Και επιπλέον υπάρχει και το θέμα του άρθρου 12, στο οποίο αναφέρθηκαν εκτενώς όλοι οι συνάδελφοι. Σήμερα το πρωί άκουσα και το συνάδελφο κ. Λαμπίρη που αναφέρθηκε πολύ εξειδικευμένα, με βάση τη δική του προσωπική γνώμη και εμπειρία, όπως εξάλλου και ο κ. Κατρίνης που είναι γιατρός και έχει ιδιαίτερη ευαισθησία επί του θέματος. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σκοπιμότητα και τη στόχευση αυτής της διάταξης, αλλά αμφισβητούμε πλήρως την αποτελεσματικότητα και τη χρήση της. Και επιπλέον θεωρούμε ότι είναι κάτι για το οποίο ειλικρινά η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβληματιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και να είχε προωθήσει την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία διότι ενδεχομένως θα είχαμε αποφύγει και άλλα φαινόμενα με μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αν υπήρχε ένας γιατρός εργασίας στο Μαξίμου. Θα είχατε αποφύγει την κόπωση του Πρωθυπουργού, θα είχατε αποφύγει την κόπωση της Κυβέρνησης, θα είχατε αποφύγει πολλά άλλα θέματα! Σε κάθε περίπτωση, κυρία Υπουργέ, δεν θέλω να παραμείνω στα ευφυολογήματα, όμως είναι ενδεικτικό, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί η Κυβέρνηση.
(XA)
(2MB)
Επειδή όμως αναφέρετε συνεχώς και μόλις προηγουμένως η Υφυπουργός κυρία Καλαντζάκου στο μεγάλο έργο το οποίο συντελείται κυρίως στον ΟΑΕΔ και στο χώρο σας, εγώ θέλω να μείνω με δύο ερωτήσεις τις οποίες θέλω να θέσω ενώπιόν σας και περιμένω απάντηση επ’ αυτού, λες και είναι θέματα τα οποία μου θέτουν οι ψηφοφόροι μου στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Όπως, αντιλαμβάνεστε και εγώ συνειδητοποιώ μαζί σας ότι βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να υπενθυμίζουμε και τις εκλογικές μας περιφέρειες, ιδιαίτερα εμείς κυρία Υπουργέ, που εκλεγόμαστε σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
Θέτω λοιπόν δύο ερωτήματα που αφορούν τα προγράμματα Stage του ΟΑΕΔ. Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η διεύθυνση η οποία χειρίζεται τα θέματα των Stage; Ποια είναι η δομική ρύθμιση την οποία έχετε δώσει; Από πού μπορεί να πάρει κάποιος πληροφορίες; Με ποιες διαδικασίες γίνεται η υποβολή των αιτήσεων; Πότε ανακοινώνεται η προκήρυξη των Stage; Σε ποιες υπηρεσίες γίνονται δεκτές οι αιτήσεις και πώς γίνεται η αξιολόγηση και βάσει ποιων κριτηρίων; Το ρωτώ αυτό γιατί αυτοί οι οποίοι απευθύνονται σε μένα και μου θέτουν αυτό το ερώτημα μου λένε και κάτι άλλο το οποίο δεν θέλω να το δεχτώ. Μου λένε ότι δεν υπάρχει καμία υπηρεσία και ότι αντίθετα υπάρχει ένα Πρωτόκολλο το οποίο με τελείως αδιαφανή κριτήρια καταχωρεί τις αιτήσεις και με βάση αυτές τις αιτήσεις αναγράφονται και τα κριτήρια και μετά γίνονται και οι αξιολογήσεις. Εάν αυτό πράγματι γίνεται που δυσκολεύομαι να το δεχτώ και να το πιστέψω, τότε βρισκόμαστε εδώ σε ένα τεράστιο εμπαιγμό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει τη θριαμβολογία της κυρίας Υφυπουργού προηγουμένως για την άριστη λειτουργία του ΟΑΕΔ.
Και μια και μιλάμε για τον ΟΑΕΔ και έρχεται στο μυαλό μου η αποκατάσταση των μακροχρόνια συμβασιούχων, κυρίως αυτών που έχουν συμβάσεις ενός έτους που διακόπτονται και ανανεώνονται και επειδή όπως γνωρίζετε, αυτήν την περίοδο υπάρχει και μια διένεξη, μια συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, θα ήθελα να ρωτήσω: Αληθεύει ότι στο ΟΑΕΔ μονιμοποιήθηκαν ορισμένοι γνωστοί «ημέτεροι» οι οποίοι προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ σε θέσεις συμβούλων με αυτό το καθεστώς; Και όταν εννοώ μονιμοποιήθηκαν, μονιμοποιήθηκαν όχι ως αορίστου χρόνου αλλά ως μόνιμοι υπάλληλοι. Υλοποιήθηκε στο ΟΑΕΔ αυτό το οποίο μου καταμαρτυρούν και μου καταγγέλλουν ή πρόκειται περί κάποιας δολιοφθοράς προς την Κυβέρνηση, η οποία θέλει να αμφισβητήσει τις πολιτικές προθέσεις του κυρίου Παυλόπουλου και θέλει να δημιουργήσει αντιθέσεις ανάμεσα στο Υπουργείο σας και το Υπουργείο Εσωτερικών;
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αδρακτάς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αρχίσω την τοποθέτησή μου με το ζήτημα που μπήκε σήμερα από τον ειδικό αγορητή του ΛΑΟΣ αλλά και από συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τον Γαλεράκη στο Ρέθυμνο, τον εργάτη ο οποίος με διαδικασίες ΑΣΕΠ έχει προσληφθεί αλλά ως πρώην κατάδικος το ποινικό του μητρώο δεν είναι λευκό και δεν μπορεί να προσληφθεί. Και βεβαίως ζήτησε να συμβάλουμε και εμείς και η Υπουργός για να μπορέσει να κάνει αίτηση χάριτος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να του την αποδώσει.
Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Βεβαίως είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Βεβαίως και εγώ συντάσσομαι σε αυτό το αίτημα αλλά με την ευκαιρία θέλω να πω, επειδή ετέθη και το ζήτημα της αναθεώρησης όλης της διαδικασίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν μπορεί να πει κανένας «Ζητάμε για όλους που έχουν αποφυλακιστεί να αποκτούν αυτόματα και λευκό ποινικό μητρώο» κατά τη δική μου εκτίμηση. Διότι άλλωστε ξέρουμε ότι η διαβάθμιση των αδικημάτων δεν είναι η ίδια. Δεν μπορεί ένας που είναι έμπορος ναρκωτικών μετά από την αποφυλάκιση του να προσληφθεί στο Υπουργείο Οικονομικών έστω και με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ που πια έχουν παγιωθεί. Όλοι οι διορισμοί γίνονται με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Άρα, είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Νομίζω ότι μπορεί να πάρει κάποια βελτίωση, μπορεί να συζητηθεί, μπορεί να δούμε κατηγορίες όπως αυτός ο Γαλεράκης -που στα δεκαεπτά του χρόνια ήταν σε σωφρονιστικό κατάστημα και έκτοτε, ως σήμερα που είναι τριάντα πέντε ετών, όπως άκουσα από το συνάδελφο, δεν έδωσε άλλο δικαίωμα- να μπορεί αυτός πράγματι να απαλλαγεί απ’ αυτό το βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και να το χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει τη ζωή του. Άλλωστε, είναι και μέσα στην κυβερνητική μας πολιτική η αποκατάσταση που πρέπει να γίνει, η επανένταξη στην κοινωνία και σαφώς στην εργασία αυτών των ανθρώπων. Για παράδειγμα πολλά παιδιά είναι χρήστες που έχουν φυλακιστεί γιατί έκαναν χρήση ουσιών και βεβαίως μετά την αποφυλάκισή τους πρέπει να μπορούν να ενταχθούν. Και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ένα ποινικό μητρώο. Έχει βέβαια προβλέψει ο νομοθέτης τη διαδικασία της χάριτος μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά σε ό,τι αφορά το θέμα με τον Γαλεράκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε πάλι σήμερα και από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να επαναφέρει το θέμα των σκανδάλων, την αποχώρηση, τη στήριξη της Κυβέρνησης. Ακούστε τι είπε. Αναγνωρίζει την προσπάθεια στήριξης που κάνουν οι Βουλευτές για την Κυβέρνηση. Δεν κατάλαβα. Αυτό είναι απορίας άξιον, γιατί οι κυβερνητικοί Βουλευτές στηρίζουν το έργο της Κυβέρνησης; Το κάνουν και συνειδητά και δίκαια. Και μεγάλο έργο έχουν να παρουσιάσουν και υπερήφανοι είμαστε για την παράταξη μας, για την Κυβέρνησή μας και για το μεγάλο έργο που προσφέρει. Και το κάνουμε και το πιστεύουμε και το διαλαλούμε σε όλους τους τόνους και μέσα και έξω από την κοινωνία.
Σκανδαλολογία. Ήρθε η δεύτερη αίτηση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ , πρέπει να καταλάβετε ότι τελείωσε η σκανδαλολογία. Έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε. Η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χάσει άλλο χρόνο απαντώντας στη δική σας κατρακύλα που θέλει να συνεχίσει την σκανδαλολογία. Βεβαίως δεν θα συνεχίσουμε. Και αυτό που είπε χθες ο κ. Αντώναρος, έτσι είναι. Δεν θα δώσουμε συνέχεια. Είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση, λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό και όχι στα τερτίπια των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που κάνουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αν είναι η τελευταία μας εβδομάδα, ο τελευταίος μας μήνας, έτσι έχουν αρχίσει εδώ και πέντε χρόνια να λένε. Θα περιμένουν πάρα πολύ να εξαντλήσουμε το χρόνο που έχουμε συνταγματικά και την εμπιστοσύνη του λαού για να προβούμε στις εκλογές και να ζητήσουμε την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι βέβαιο κρίνοντας αντικειμενικά και με κριτική σκέψη ότι θα μας ξαναδώσει την εμπιστοσύνη να συνεχίσουμε το έργο το οποίο είναι πολύ μεγάλο.
Κάναμε την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο. Ξεχνάτε αλλά τα βλέπει ο ελληνικός λαός. Βλέπει την εξωτερική πολιτική, βλέπει τι υπογράφει ο Πρωθυπουργός, βλέπει πώς έχει αναβαθμιστεί η παρουσία της Ελλάδος πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγματα τα οποία δεν είχατε ακουμπήσει. Οκτώ ολόκληρα χρόνια καμία υπογραφή για το South Stream, για τους αγωγούς που πραγματικά έκαναν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Καμία κουβέντα. Η παραπλάνηση όμως η δική σας δεν περνάει. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει και κρίνει την σημερινή Κυβέρνηση. Λάθη μπορεί να γίνονται και γίνονται από όσους εργάζονται. Από κει και πέρα το έργο είναι εδώ και φαίνεται.
Κάθε μέρα ακούμε σενάρια. Μάλιστα, και χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διατύπωσε το σενάριο ότι την Δευτέρα δεν θα έρθουμε να ψηφίσουμε. Τη Δευτέρα θα έρθουμε να ψηφίσουμε αλλά τελειώνουμε με αυτό.
Και πρέπει να σας πω, κύριοι συνάδελφοι, επειδή θα μείνετε χρόνια στην αντιπολίτευση και κάποιοι θα αποστρατευθούν και στις επόμενες εκλογές, ότι έχετε δουλειά. Έχετε γίνει καλοί σεναριογράφοι. Θα πιάσετε δουλειά πλέον να γράφετε σενάρια για να μπορέσετε να είστε στην επικαιρότητα.
Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο όπου η κριτική σας ήταν ελάχιστη. Τι να πείτε; Για το έργο που παράγει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας; Είναι τεράστιο.
(TS)
(2XA)
Ποιος δήμαρχος δίνει οικόπεδο και δεν αρχίζουν αμέσως να χτίζονται εργατικές κατοικίες; Πείτε στην κυρία Υπουργό εδώ ποιος δήμος παραχώρησε οικόπεδο και δεν άρχισαν αμέσως οι διαδικασίες. Πουθενά στην Ελλάδα. Όπου δεν έχουμε και υπάρχουν προβλήματα, αγοράζουμε. Είναι κακό; Δεν συμμερίζεστε τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σπίτι; Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης για να ανευρεθούν οικόπεδα; Είναι επιλογή μας. Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία που έχει τούτη εδώ η Κυβέρνηση και τη δείχνει εμπράκτως.
Για τους εργαζόμενους στα λιπάσματα δεν άκουσα κουβέντα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Θα το συζητήσουμε αύριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Έρχεται μετά από δέκα χρόνια η Κυβέρνηση και δικαιώνει εκατόν είκοσι ανθρώπους. Έχασαν τη δουλειά τους. Εκατό είχατε δικαιώσει τότε. Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία που έχετε. Και έρχεται μετά από δέκα χρόνια η Κυβέρνηση και δικαιώνει εκατόν είκοσι εργαζόμενους στα λιπάσματα που έχασαν τη δουλειά τους. Καμία κουβέντα, καμία συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτό καταφεύγετε και στη σκανδαλολογία και στη σεναριογραφία και σε μεθόδους που θυμίζουν το παρελθόν. Δεν θα σας ακολουθήσουμε. Τελειώνει εδώ. Εάν πράγματι υπάρχουν σκάνδαλα, είμαστε εμείς, το επαναλαμβάνω, που τα στείλαμε στη δικαιοσύνη. Δεν συγκαλύψαμε κανέναν. Εσείς δεν μπορείτε να αρθρώσετε τέτοιον πολιτικό λόγο ουσίας και να το αποδείξετε. Είμαστε εμείς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που δεν δέχεται καμία συγκάλυψη. Όλα στο φως, όλα στον αέρα, όλα στη δικαιοσύνη, όλα στην κρίση του ελληνικού λαού.
Έτσι θα πορευτούμε και βεβαίως θα δικαιωθούμε και για πολλά χρόνια ακόμη θα περιμένετε με την ελπίδα να ξαναγίνετε Κυβέρνηση. Σας γνωρίζει ο ελληνικός λαός, βλέπει τη στάση σας, κρίνει τη συμπεριφορά σας ως Αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να σας εμπιστευτεί.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντώνης Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Η σκανδαλολογία είναι φαινόμενο είκοσι τουλάχιστον ετών. Ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση αλλάζουν οι ρόλοι. Σήμερα ο ρόλος που παίζει η Νέα Δημοκρατία, είναι όσο το δυνατόν να αποφύγει την εξέταση των σκανδάλων. Έχει δεχθεί μόνο μία εξεταστική επιτροπή και απορρίφθηκε για το Βατοπέδι, που είναι και η μεγαλύτερη υπόθεση, να πάμε σε προανακριτική επιτροπή. Λέει «στοπ από εδώ και πέρα στις υπόλοιπες υποθέσεις» για ευνόητους λόγους, διότι επηρεάζεται η κοινή γνώμη και έχουμε μπροστά μας Ευρωεκλογές, οπότε πρέπει να ξεμπερδεύει η Νέα Δημοκρατία με αυτήν την υπόθεση.
Από την πλευρά του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθεί την πεπατημένη, αυτό που έκανε και η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κύριο θέμα, πρώτο στην ατζέντα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι τα ζητήματα των σκανδάλων, ανεξάρτητα εάν λέει ότι πρέπει να κουβεντιάσουμε για τα μεγάλα προβλήματα. Εγώ θα προσθέσω όχι για τα μεγάλα προβλήματα, αλλά για τις αιτίες που τα γεννούν και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό μένει στο περιθώριο.
Γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ότι τα δύο κόμματα διαφέρουν στις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το ερώτημα είναι στο σύνθημα που φωνάζει ο κόσμος στο δρόμο, τα συνδικάτα, το φωνάζουμε και εμείς «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», ποια είναι η θέση των δύο κομμάτων και ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Ενίσχυση της πλουτοκρατίας είτε λέγεται τράπεζες είτε λέγεται πραγματική οικονομία και κάποια ψίχουλα σε κάποιους ευαίσθητους τομείς. Αυτή είναι η πολιτική των δύο κομμάτων και των δύο πολιτικών ρευμάτων που υπάρχουν στην Ευρώπη και που παίρνουν τις αποφάσεις και αυτές είναι και οι γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πριν μιλήσω για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν πρώτον, πολιτικές που ξεκίνησαν από το ένα κόμμα και συνεχίστηκαν από το άλλο, τις οποίες καταδίκαζε το άλλο κόμμα όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει, δηλαδή, η συμφωνία στα δύο κόμματα για τα επιδόματα ανεργίας. Θα επιδοτείται ο άνεργος ή θα επιδοτείται ο εργοδότης, θα επιδοτείται η λεγόμενη απασχόληση; Σε αυτήν τη γενική κατεύθυνση συμφωνούν και τα δύο κόμματα, επιδότηση της απασχόλησης και στα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
Δεύτερο ζήτημα. Θα μπορεί ένας εργοδότης σε μια επιχείρηση να βάλει το προσωπικό τώρα, αύριο, μεθαύριο να εργάζεται τρεις μέρες και να πληρώνεται μόνο για τρεις μέρες και να ασφαλίζεται μόνο για τρεις μέρες; Είναι νόμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -το αναφέρει η Νέα Δημοκρατία ότι είναι δικός σας νόμος- αλλά δεν πρόκειται να το αλλάξει ούτε θέλει να το αλλάξει. Απλώς ενθαρρύνει τους εργοδότες να προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτού του συγκεκριμένου νόμου.
Τρίτο παράδειγμα σύμπλευσης των δύο κομμάτων. Πάρθηκαν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση –νομίζω ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και με το Ευρωκοινοβούλιο- σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τον ενεργό και μη ενεργό χρόνο εργασίας και με το ανώτατο όριο εργασίας ανά βδομάδα. Οι Ευρωβουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν τοποθετηθεί υπέρ της κεντρικής απόφασης, δηλαδή ότι ένα μήνα θα μπορεί να δουλεύει κάποιος από 65 μέχρι και 78 ώρες και να δουλεύει πολύ λιγότερες ώρες το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θα πληρώνεται τις υπερωρίες,
Ταυτόχρονα, προωθείται και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις και από τα δύο ρεύματα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο λεγόμενος χρόνος εργασίας. Όταν δηλαδή ο γιατρός δεν έχει άρρωστο στο ιατρείο του στο Ε.Σ.Υ., για εκείνο το διάστημα που δεν θα υπάρχουν άρρωστοι στο ιατρείο του δεν θα πληρώνεται, θα είναι ο μη ενεργός χρόνος εργασίας.
Εάν ψάξουμε, ταυτίζονται τα δύο κόμματα. Πού φαίνεται αυτό; Σε πολλά νομοσχέδια, σε πολλές αποφάσεις φαίνεται ότι το κάθε κόμμα όταν κυβερνά φέρνει αντεργατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις, μέτρα και νομοθετήματα, τα καταδικάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όταν γίνεται κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα καταργεί, τα αξιοποιεί. Τέτοιο παράδειγμα έχουμε και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που στηρίζεται σε νομοσχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κάνει κάποιες επιδιορθώσεις, κάποια μπαλώματα.
Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί τα περισσότερα τα έχω πει και στη χθεσινή συζήτηση.
Πρώτον, στα άρθρα 1 και 2, εάν εξαιρέσουμε ότι δημιουργούνται τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης και αυξάνονται κατά οκτώ, από είκοσι σε είκοσι οκτώ, οι επιθεωρητές, δεν αυξάνεται το προσωπικό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Χωρίς προσωπικό στη βάση, χωρίς επιθεωρητές εργασίας, χωρίς τεχνικούς επιθεωρητές δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τους γιατρούς εργασίας. Βεβαίως, εφόσον δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή ειδικότητες, να χρησιμοποιηθούν και άλλοι γιατροί. Σωστό είναι αυτό. Αυτή είναι η μία πλευρά, να βρούμε ή να εκπαιδεύσουμε γιατρούς εργασίας.
Επίσης, ποιος είναι ο αριθμός; Δεν μπορεί με τριακόσιες είκοσι ή με τετρακόσιες δεκαεπτά οργανικές θέσεις να καλυφθούν, γιατί πέφτουν χιλιάδες επιχειρήσεις σε κάθε συγκεκριμένο γιατρό και δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, κάνει τυπικό έλεγχο.
Επιπλέον, ο γιατρός εργασίας θα είναι από τον εργοδότη ή από το κράτος; Ποιος θα τον πληρώνει, ποιος θα του δίνει εντολές, ποιος θα τον ελέγχει; Όταν είναι από τον εργοδότη, τελείωσε η υπόθεση, αλλιώς κινδυνεύει με απόλυση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα πάρω ένα-δύο λεπτά, όπως δώσατε και στους άλλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχει ακόμη εξαντληθεί ο χρόνος σας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Νόμιζα ότι έφτασα στα οκτώ λεπτά. Θα είμαι σύντομος.
Με το άρθρο 8, με την αυστηροποίηση, ναι μεν γίνεται από 30.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ το πρόστιμο, αλλά μειώνεται το κατώτερο πρόστιμο από 1.000 ευρώ σε 500 ευρώ. Οι περισσότερες περιπτώσεις θα είναι χαμηλά πρόστιμα, άρα αντί για 1.000 ευρώ θα πληρώνουν 500 ευρώ.
(XP)
(2TS)
Θα πληρώνουν το 20%, θα πηγαίνουν στα δικαστήρια για τα μεγάλα πρόστιμα και θα κερδίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Στο άρθρο 14 για το επίδομα στους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εντάξει καλύπτονται αλλά ζητούν οι εργαζόμενοι και έχουν δίκιο μείωση των προϋποθέσεων ώστε να παίρνουν περισσότεροι αυτό το επίδομα και να αυξηθεί.
Στο άρθρο 15 σε σχέση με το ΛΑΕΚ. Είναι ένα οργανισμός που ασχολείται με προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης. Το καταλαβαίνω αυτό. Το θέμα είναι ότι εκεί που πάει και κάνει την κατάρτιση έχει κάνει κάτι παλάτια της τελευταίας τεχνικής και μεγάλου κόστους. Νομίζω ότι εκεί έχει και γραφείο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων. Εν πάση περιπτώσει αναμιγνύεται. Το ένα έρχεται σε αντίθεση με το άλλο.
Στο άρθρο 19 για την Εργατική Εστία. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν χρηματοδοτούνται όπως πρέπει οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χρηματοδοτούνται οι δευτεροβάθμιες, οι τριτοβάθμιες. Εκεί πάνε τα λεφτά. Είναι απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο καθώς και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτές οι επιδοτήσεις από την Εργατική Εστία.
Στο άρθρο 20 δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το γραφείο Εργατικής Εστίας που θα κάνει τον ποιοτικό έλεγχο να γίνει αυτοτελές. Τι σημαίνει αυτοτελές; Μας ανησυχεί γιατί είδαμε την τριχοτόμηση του Ο.Α.Ε.Δ. και φοβόμαστε μην προχωρήσουμε και εκεί.
Στο άρθρο 22 υπάρχουν κάποια επιδόματα για τους εργαζόμενους στην Εργατική Εστία. Συμφωνούμε να πάρουν το επίδομα αλλά δεν είναι σωστή η επιδοματική πολιτική γιατί έχει επιπτώσεις τελικά στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση στους βασικούς μισθούς. Τελειώνω με την παρατήρηση στα άρθρα 25 και 26 που αφορούν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Με τη δικαιολογία ότι δεν βρίσκουν οικόπεδα ενώ ο ρόλος του είναι κυρίως κατασκευαστικός παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους μια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εργατικών κατοικιών που να είναι φθηνές, στις τράπεζες για να δανειστούν με εγγύηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ουσιαστικά βοηθούν τους εργολάβους οικοδομών με ένα τέτοιο Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι κυβερνήσεις δημιουργούν σκάνδαλα συνεχώς και η εκάστοτε Αξιωματική Αντιπολίτευση αξιοποιεί αυτά τα σκάνδαλα όχι για να επιβληθεί μια κάθαρση, μια εξυγίανση μια διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά ως μοχλό προκειμένου να αναρριχηθεί η εκάστοτε Αξιωματική Αντιπολίτευση στην εξουσία. Αυτές τις ημέρες βλέπουμε να παίζεται αυτό το παιχνίδι και μάλιστα με έναν κλιμακούμενο εκτραχυνόμενο ρυθμό απαράδεκτο που βουλιάζει τη χώρα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν τα σκάνδαλα και να χυθεί άπλετο φως αλλά δεν είναι δυνατόν τα σκάνδαλα και η αντιπαράθεση όπως γίνεται ανάμεσα στα δύο κόμματα να κουκουλώνει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, να αποπροσανατολίζει και να μην αφήνει έδαφος προκειμένου να αναπτυχθούν οι επί της ουσίας αντιπαραθέσεις των πολιτικών. Διότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μας είναι αυτό που γίνεται σήμερα βασισμένο σε ένα μοντέλο το οποίο κυριαρχεί στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το οποίο κλιμακώνει τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, την κοινωνική υποβάθμιση, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν έχετε αίσθηση της πραγματικότητας και του τι γίνεται σήμερα στη χώρα.
Η χώρα έχει μπει σε επιτήρηση και με βάση αυτή την επιτήρηση προετοιμάζεται ένα καθεστώς νεοαποικιοκρατίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμα πιο σκληρά, ανάλγητα μέτρα και φορολογική επιδρομή, αντικοινωνική και αντεργατική. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταρρέουν. Τουρισμός, εξαγωγές, κατανάλωση, επενδύσεις, οικοδομή. Και αυτά δεν είναι νούμερα. Σημαίνουν συντριβή της απασχόλησης, σημαίνουν ανέργους. Στο εργασιακό τοπίο έχουμε οδηγηθεί σε μια απέραντη ζούγκλα. Το Υπουργείο σας απλώς παρατηρεί την κατάσταση. Είναι παρατηρητήριο της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Και έρχεστε και εξαγγέλλετε προγράμματα μυθεύματα τα οποία υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Λέτε ότι διαθέτετε 3.200.000.000 ευρώ για να στηρίξετε την απασχόληση από τα οποία θα επωφεληθούν 1.300.000 εργαζόμενοι. Πού τα λέτε αυτά τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Αναφέρεστε στο ΕΣΠΑ το διαχρονικό μέχρι το 2013 για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού; Αυτά τα λεφτά θα δώσετε; Γιατί δεν λέτε την αλήθεια; Γιατί δεν λέτε από πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι και με ποια χρονική διάρκεια;
Το δεύτερο που αποκρύπτετε είναι ότι όλα αυτά τα λεφτά κατευθύνονται όχι στη στήριξη της απασχόλησης αλλά στη στήριξη του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών κολοσσών στο όνομα της κρίσης, στο όνομα της απασχόλησης. Αυτά τα λεφτά δίνεται μέσα από τον Ο.Α.Ε.Δ. μέσα από τα διάφορα προγράμματα. Ακούσαμε και το πρωτοφανές από την κυρία Υπουργό ότι είναι επίδομα ανεργίας, το δίνουμε σε ένα άνεργο, γιατί να το δίνουμε ως επίδομα ανεργίας, ο άνθρωπος μπορεί να δουλέψει και το επίδομα που θα του δίναμε ως άνεργο να το παίρνει ο εργοδότης.
Ξέρετε πού οδηγούν αυτά τα πράγματα; Μέχρι τώρα είχαμε ένα δόγμα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Όποιος εργοδότης προσλαμβάνει εργαζόμενο τον πληρώνει κιόλας, το μισθό του οποίος και αν είναι χαμηλός, χαμηλός, άθλιος, άθλιος. Τώρα πάμε σε ένα άλλο δόγμα σε μια άλλη φιλοσοφία. Για να απασχολεί ο εργοδότης εργαζόμενο πρέπει να τον επιδοτεί το κράτος, να του δίνει λεφτά για να προσλαμβάνει εργαζόμενο. Δυστυχώς αυτό το δόγμα το υποστηρίζει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ακούσαμε τις περίφημες προτάσεις που κατέθεσαν και με πρόταση νόμου που λένε ότι για τέσσερα χρόνια οι νέοι μπορούν να προσλαμβάνονται από τους εργοδότες και το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και του εργαζόμενου και του εργοδότη. Δηλαδή για να προσλάβει πλέον το κεφάλαιο θα πληρώνεται. Το μισθό που θα δίνει θα τον εισπράττει από το κράτος, από τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Αυτή είναι η τακτική των προγραμμάτων σας. Δεν οδηγεί πουθενά αλλά βυθίζει τον κόσμο της εργασίας όλο και πιο κάτω στο τέλμα σε μια απελπιστική κατάσταση.
(DP)
(2XP)
Θέλω να σχολιάσω και την τροπολογία σας –θα τα συζητήσουμε και αύριο- αλλά είναι ορισμένα πράγματα που ξεπερνούν κάθε όριο. Εδώ κάνετε ρυθμίσεις για το ΙΚΑ. Την ώρα που το ΙΚΑ έχει τεράστια προβλήματα εκρηκτικά, αντί να στηριχθεί κάνετε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών για τους ιδιώτες. Δηλαδή δίνετε το μήνυμα στους ιδιώτες «κοιτάξτε, μην πληρώνετε. Θα έρθουμε αργότερα και θα κάνουμε ρυθμίσεις ευνοϊκές οι οποίες θα σας ευνοούν».
Αλλά τι κάνετε εδώ πέρα; Κάνετε και το εξής πρωτάκουστο. Εισάγετε σε αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι τρομερό το οποίο κάνετε. Δηλαδή τι θα γίνει; Οι Δήμοι θα κάνουν δουλειές; Δεν θα πληρώνουν τα ασφάλιστρα των εργαζομένων και θα έρχονται να υπάγονται σε ρυθμίσεις; Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν τα ασφάλιστρα και θα έρχονται να μπαίνουν σε αυτές τις ρυθμίσεις; Το καθ αυτό δημόσιο δεν θα πληρώνει το ΙΚΑ; Αυτό λέτε τώρα; Δηλαδή θα μπαίνει στις ρυθμίσεις ο δημόσιος τομέας; Αυτό το μήνυμα που στέλνετε είναι μήνυμα διάλυσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Μην πληρώνει κανένας, σε λίγο θα έρθουν ρυθμίσεις. Το ίδιο το δημόσιο ξεκινάει αυτήν την προσπάθεια.
Αυτά είναι εγκληματικά. Γιατί σας είπα τι κάνουν: Διαλύουν το κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Του βάζουν ταφόπλακα αυτές οι τροπολογίες και αυτές οι ρυθμίσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνοντας θα πω μια κουβέντα για τον ΟΑΕΔ. Είναι πάρα πολλά τα οποία θα μπορούσαν να λεχθούν αλλά δεν έχω το χρόνο. Θα επαναλάβω ότι δεν είναι δυνατόν ο ΟΑΕΔ να συνεχίζει με ξένα κόλλυβα, με λεφτά των εργαζομένων να κάνει κομματική πελατειακή, ρουσφετολογική πολιτική και πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε ρυθμίσεις συνεχώς μέσω του ΟΑΕΔ για τα ημέτερα παιδιά. Οι εργαζόμενοι δεν διακρίνονται σε πράσινους, μπλε και άλλου χρώματος. Οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι. Δεν είναι δυνατόν να τακτοποιείτε από το παράθυρο συνεχώς κόσμο και να τον μονιμοποιείτε στον ΟΑΕΔ και να ξεχνάτε εργαζόμενους τους οποίους δεν θεωρείτε ίσως δικούς σας οι οποίοι είναι οι παλαιότεροι μέσα στον ΟΑΕΔ και αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς, τους πριν από το 1990 για τους οποίους έχουμε καταθέσει και σχετική τροπολογία.
Απαράδεκτο νομοσχέδιο, ανεπαρκέστατο, δεν απαντάει σε κανένα πρόβλημα, αντίθετα προσπαθεί να ρίξει φύλλο συκής την ώρα που η εργασιακή κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει παντού γύρω μας και δημιουργεί τρομακτικά προβλήματα και τρομακτικούς κινδύνους, φόβους και ανησυχίες στους εργαζόμενους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί δάσκαλοι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επίσης ανακοινώνεται στο Σώμα ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν.3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από δράστη (κατηγορούμενος Παναγιώτης Ζαχαρίου) που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (Φώτιος Μανούσης), κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση κατά παράβαση των άρθρων 1, 13 περίπτωση στ’ , 14, 16, 17, 18, 26 παράγραφος 1 εδάφιο α, 27 παράγραφος 1, 46 παράγραφος 1 εδάφιο α, 94 παράγραφος 1, 98 και 385 παράγραφος 1 περίπτωση β του Ποινικού Κώδικα, καταθέτει το πόρισμά της το οποίο θα καταχωριστεί στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Δήμητρα Αράπογλου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχουν πολλά κενά στο συζητούμενο νομοσχέδιο επί των άρθρων. Μια μικρή παρέκκλιση θα ήθελα να κάνω.
Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο συνάδελφος κ. Ροντούλης θα ήθελα να αναφερθώ και εγώ στην περίπτωση του συνανθρώπου μας από το Ρέθυμνο. Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα. Ήταν 17 χρονών. Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν το άκουσα ότι μπήκε φυλακή και φυσικά τώρα με όχι λευκό ποινικό μητρώο είναι πολύ δύσκολο να βρει εργασία. Έχει τρία παιδιά και πραγματικά σκέφτομαι όχι μόνο για αυτή την περίπτωση αλλά γενικά για όλους τους αποφυλακισθέντες ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς.
Όσο δεν στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους η εγκληματικότητα θα αυξάνεται, οι κλοπές, οι παραβατικές συμπεριφορές. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης ώστε να μειωθούν τα ποσοστά εγκληματικότητας και παραβατικότητας.
Θα αναφερθώ και εγώ σε μια περίπτωση. Έχω λάβει πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που αυτή τη στιγμή εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή. Συνήθως μου λένε ότι τους δίνουν άδειες για δυο τρεις μέρες αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα βγω έξω από τη φυλακή, αλλά πού θα πάω. Δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν κάποια οικονομική στήριξη, κάποια βοήθεια. Ναι μεν τους δίνουμε άδειες αλλά πάλι είναι σαν να τους οδηγούμε σε παραβατικές συμπεριφορές. Δηλαδή πάλι να κλέψουν, πάλι να σκοτώσουν, να κάνουν κάτι. Μέσα στη φυλακή ίσως θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν, να μάθουν κάποια τέχνη ώστε να μπορέσουν να βγάλουν έτσι και κάποια χρήματα. Να βρούμε τρόπο να τους στηρίξουμε. Πρέπει κάτι να γίνει και για αυτούς τους ανθρώπους, τους συνανθρώπους μας. Είναι άνθρωποι και αυτοί έχουν δικαιώματα.
Το καταλαβαίνω ότι υπέπεσαν σε κάποια παράβαση, σε κάποιο έγκλημα και αυτό δεν είναι σωστό αλλά πρέπει να μεριμνήσουμε και για αυτούς ώστε να μξην υποτροπιάσουν, για να μπορέσουν μετά να ενταχθούν πάλι στην κοινωνία ως ενεργά μέλη. Δεν θέλω να πλατειάσω αλλά πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά όλοι μας αυτό το θέμα: Ποιο είναι το μέλλον των αποφυλακισθέντων, αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Πώς δηλαδή θα πάρουν σύνταξη, πώς θα βρουν εργασία, τι θα κάνουν;
Πριν αναφερθώ στα άρθρα θέλω να ζητήσω μια προσθήκη άρθρου.
Για τέκνο με αναπηρία 67% και άνω το οποίο είναι ανίκανο προς εργασία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας το οποίο να δικαιούται σε αυτή την περίπτωση τη σύνταξη του θανόντος πατρός μετά το θάνατο της μητρός η οποία όμως εν ζωή λάμβανε τη σύνταξη του πατρός του τέκνου.
Κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άτομα με αναπηρία για τα οποία στο συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει γίνει κάποια πρόβλεψη. Πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα άτομα που έχουν τέτοιο ποσοστό αναπηρίας. Πώς; Δηλαδή να τους δώσουμε δάνειο από κάποια τράπεζα αλλά μετά πώς θα στηριχθούν; Πώς θα το αποπληρώσουν; Δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τα άρθρα, άρθρο 1. Στα νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν όπως αναφέρει το άρθρο δεν προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο νέες προσλήψεις. Απλά γίνονται μεταθέσεις από τα ήδη υπάρχοντα τη στιγμή που υπάρχουν ήδη ελλείψεις και αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Δεν προβλέπει κάτι σχετικό. Τι θα γίνει;
Άρθρο 2. Δεν αναφέρει νέες προσλήψεις επιθεωρητών και κατάλληλα καταρτισμένων. Γίνεται λόγος μόνο για ανακύκλωση υπαλλήλων ενώ θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε αποσπάσεις υπαλλήλων από τον ΟΑΕΔ. Γιατί να ανακυκλώνουμε υπαλλήλους από το ένα τμήμα στο άλλο, από τη μια υπηρεσία στην άλλη; Είναι μια σημαντική έλλειψη.
Άρθρο 3. Η αύξηση των ειδικών επιθεωρητών από 20 σε 28 δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για αυτό πρέπει να απορροφηθεί έμπειρο και πλεονάζον προσωπικό από τον ΟΑΕΔ, από τους περίπου 900 που μονιμοποιήθηκαν σχετικά πρόσφατα.
(DP)
Γιατί όχι; Γιατί να μην μπορεί να γίνει μια τέτοια ρύθμιση; Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Ως πότε θα περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι να προσληφθούν; Αφού ήδη είναι άνεργοι, μπορούν να καλυφθούν από αυτούς θέσεις στα νέα τμήματα.
Άρθρο 4. Γιατί να γίνεται ανακατανομή των κενών θέσεων από άλλα τμήματα και όχι νέες προσλήψεις; Δημιουργούμε από τη μία νέα τμήματα και κάνουμε πάλι ανακύκλωση, μεταθέσεις υπαλλήλων από το ένα τμήμα στο άλλο. Δημιουργούμε νέα, ενώ δεν έχουμε καλύψει τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες με νέες προσλήψεις. Γιατί γίνεται αυτή η ανακατανομή; Δηλαδή τοποθετούμε κάποιους δικούς μας ίσως σε κάποια τμήματα; Και τα ποσοστά ανεργίας δεν μειώνονται. Η ανεργία δεν μπορεί έτσι να επιλυθεί.
Άρθρο 7. Η υποχρέωση του εργοδότη για τήρηση των στοιχείων να γίνει από διετία σε πενταετία, όπως συμβαίνει και στην τήρηση του βιβλίου αδειών. Είναι κάτι το οποίο το προτείνουμε.
Άρθρο 8. Οι διοικητικές κυρώσεις και ο έλεγχος να γίνεται από πενταμελές κλιμάκιο, στο οποίο να προΐσταται ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ και να συμμετάσχουν εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, της ΔΟΥ, του Ι.Κ.Α. και του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να κληρώνονται τα κλιμάκια ελέγχου, ώστε να μην προσφέρεται έδαφος για δημιουργία αδιαφανών και υπόπτων σχέσεων από κλιμάκια που επισκέπτονται συνεχώς τους ίδιους χώρους εργασίας.
Άρθρο 12. Μεγάλη ιστορία. Απαράδεκτο. Θεωρώ απαράδεκτα από όλες τις απόψεις τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό, σχετικά με το χρόνο ειδίκευσης και τον τρόπο απόκτησης της ειδικότητας του γιατρού εργασίας. Πρέπει να αλλάξει. Είναι απαράδεκτο, το ξαναλέω.
Άρθρο 16. Θα ήθελα περισσότερες διευκρινήσεις, σχετικά με την αναφορά για την παραγραφή οποιασδήποτε απαίτησης του ΟΑΕΔ μετά την πενταετία. Διευκρινίστε τι ακριβώς εννοείτε εδώ. Δώστε περισσότερες διευκρινήσεις. Δεν είναι σαφές.
Άρθρο 25. Αφορά επιδότηση ενοικίου μεν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά περισσότερο τις κληρώσεις κατοικιών. Είμαστε Έλληνες. Η πλειοψηφία από αυτές τις κληρώσεις των κατοικιών πρέπει να δίνεται στους Έλληνες πολίτες. Η προτεραιότητα πρέπει να ανήκει στους Έλληνες. Εφόσον καταθέτουν το Ε9 στην Εφορία, είναι φορολογούμενοι πολίτες, καταβάλουν τους φόρους τους κανονικά, πρέπει να προστατεύονται κατά προτεραιότητα. Στο Ολυμπιακό χωριό εδόθησαν κάποιες κατοικίες στους δικαιούχους Έλληνες, αλλά πρέπει περισσότερες. Τα Ολυμπιακά ακίνητα δόθηκαν πιο πολύ σε ξένους, σε αλλοδαπούς και όχι σε Έλληνες και υπήρξαν τρομερές διαμαρτυρίες γι’ αυτό.
Επίσης, τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαιώματα. Θέλουν να έχουν δικαίωμα σε μία κατοικία. Δίνουμε σε αλλοδαπούς και όχι σε άτομα με αναπηρία που έχουν και αυτά δικαίωμα. Δηλαδή να προστρέξουν σε δάνειο στην Τράπεζα; Είναι και αυτοί Έλληνες πολίτες. Πρέπει να προστατέψουμε τους δικούς μας κατά προτεραιότητα και φυσικά, αργότερα τους αλλοδαπούς.
Πρέπει σε όλα αυτά τα σημεία στα οποία αναφέρθηκα να γίνουν αλλαγές. Δεν μπορώ φυσικά να συμφωνήσω.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπήλιος Λιβανός.
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ήθελα να σταθώ κατ’ αρχήν σε πέντε σημεία, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ και σε άλλους συναδέλφους, οι οποίοι, άσχετα αν κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι φεύγει από την ουσία του νομοσχεδίου, εκείνοι μπήκαν στη λογική της ευρύτερης πολιτικής συζήτησης. Και πολύ συγκεκριμένα, ο κ. Παπουτσής νομίζω, ότι σε ένα δρόμο ευπρεπούς εκτροπής από τη συζήτηση κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι Κυβέρνηση Καραμανλή-Σανιδά και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πιθανή κόπωση των Υπουργών και του Πρωθυπουργού.
Δεύτερον, θεώρησε σκόπιμο στη σημερινή συζήτηση που συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα να τοποθετηθεί και να πει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποχωρούσα και ότι έχουμε εκλογές σύντομα. Οι απαντήσεις ήλθαν και ας μην κατηγορούν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ τους αγορητές της Νέας Δημοκρατίας ότι αναφέρονται στα πολιτικά ζητήματα που θέτετε εσείς οι ίδιοι. Οι απαντήσεις είναι σαφείς.
Πρώτον, έχουμε ακόμα δυόμισι χρόνια για να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας.
Δεύτερον, κανένα άγχος δεν μας καταβάλει.
Τρίτον πιθανόν ο ίδιος ο κ. Παπουτσής, μπερδεύοντας την προηγούμενη ιδιότητά του ως Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ τόσα χρόνια, να θεωρεί ότι είναι σε προεκλογική περίοδο ο ίδιος. Αυτά πάντως δεν αφορούν εμάς.
Τέταρτον, κατηγορήθηκε η Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν η κοινοβουλευτική της ομάδα απέχει από τη διαδικασία της συζήτησης σήμερα. Θέλω απλά να πω ότι εάν δούμε τον κατάλογο των ομιλητών και προσθέσουμε και τις δύο Υπουργούς, θα δούμε ότι είμαστε ίδιοι ομιλητές. Αντιθέτως, πράγματι υπάρχει μια κινητικότητα στα έδρανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ σήμερα, διότι προφανώς κάποια άλλη διαδικασία θα κινήσουν εντός ολίγου και γι’ αυτό βρίσκονται εδώ. Πάντως επί της ουσίας της συζήτησης δεν νομίζω ότι έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που δείχνουμε εμείς και βεβαίως από αυτό που δείχνει –και κλείνω με το πέμπτο σημείο κριτικής- η Κυβέρνηση δια των Υπουργών της, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με άλλες στοχευμένες δράσεις και βεβαίως, το σχέδιο που αναλύθηκε από το Υπουργείο και από την Υπουργό, την κυρία Πετραλιά, για την ενίσχυση των εργαζομένων για την καταπολέμηση της ανεργίας εν μέσω κρίσης. Άρα, η συνολική απάντηση είναι ότι η Κυβέρνηση με συντονισμένες προσπάθειες και το Υπουργείο Απασχόλησης συγκεκριμένα, προσπαθεί να καταπολεμήσει ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σήμερα.
Αντ’ αυτών –και εδώ θα ήθελα να προσθέσω και μια παρατήρηση, ακούγοντας τους ομιλητές του ΠΑ.ΣΟ.Κ τη Δευτέρα με τους πύρινους λόγους τους για τη δημοκρατία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερη δημοκρατία- ήθελα να πω, με την μικρή εμπειρία την οποία έχω αποκομίσει, ότι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της πολιτικής μας ζωής και του Κοινοβουλίου είναι ακριβώς στην προσπάθεια και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να έρχονται στο στίβο της αντιπαράθεσης, με ουσιαστικές προτάσεις. Όχι απλά με άρνηση, όχι απλά με σκανδαλολογία, υπαρκτή και μη, όχι απλά με καταψηφίσεις για τις καταψηφίσεις, αλλά με ουσιαστικές προτάσεις είτε σε σύνολο κυβερνητικών προτάσεων, είτε σε άρθρα. Αυτό θα ήταν γόνιμο και αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη και πάλι λέω, θα ήταν αναβάθμιση της δημοκρατίας, αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.
Περνώντας στο νομοσχέδιο εν τάχει, ήθελα και δι’ υμών, κύριε Πρόεδρε, να απευθυνθώ στις Υπουργούς και στην Κυβέρνηση συνολικά, ρωτώντας αν επί της ουσίας εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια, αν θέλουμε να στηρίξουμε την αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, αν θέλουμε εν τέλει να αναπτύξουμε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, εκτός από το κράτος της Αθήνας το οποίο μας πνίγει όλους.
Θεωρώ ότι η απάντηση αυτή είναι προφανής και θα είναι θετική. Σε αυτή, λοιπόν, τη λογική συνέχεια, ήθελα να προτείνω να προστεθεί –και το έχω κάνει καταθέτοντας μια προσθήκη-τροπολογία, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία- στην παράγραφο 1 και στο άρθρο 1 ένα έκτο σημείο, το οποίο απλά να δημιουργεί –εν τάχει το λέω- ένα Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στη Ναύπακτο, πρωτεύουσα της περιοχής της Ναυπακτίας, το οποίο να υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδας.
Ο λόγος για τον οποίο το προτείνω αυτό και με τα επιχειρήματα αυτά επείσθησαν αρκετοί, δεκάδες συνάδελφοι, οι οποίοι συνυπέγραψαν αυτή την τροπολογία από όλα τα κόμματα –θα ήθελα να τους αναφέρω και στην Ολομέλεια- είναι προφανής. Την έχω καταθέσει και θα καταθέσω και τις υπογραφές.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
(DE)
(2LM)
Η Αιτωλοακαρνανία είναι ως γνωστόν ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας και το οδικό μας δίκτυο το χειρότερο απ’ αυτά τα οποία έχουν άλλοι νομοί. Οι αποστάσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες και οι πολίτες δε μπορούν να τις καλύψουν. Η Ναύπακτος είναι ακροβολισμένη στην άκρια του Νομού μας και θα μπορούσε, αν προσετίθεντο και τα χωριά της Φωκίδας που είναι δίπλα, η μισή περιοχή της Φωκίδας, να είναι και ένας νομός ολόκληρος. Είναι μία περιοχή η οποία συνεχώς αναπτύσσεται, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις επαρχιακές πόλεις. Με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τα μεγάλα έργα της Ιονίας Οδού γίνεται ένας κόμβος. Λειτουργούν περίπου χίλιες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ναυπάκτου και εργάζονται σε όλες αυτές περί τις επτά χιλιάδες άνθρωποι.
Παράλληλα, επειδή η Ναυπακτία έχει πέντε δήμους πέραν της ίδιας της Ναυπάκτου, οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε αυτούς τους ορεινούς δήμους, επί της ουσίας, κατοικούν και έχουν δραστηριότητα στην ίδια την πόλη της Ναυπάκτου, αυξάνοντας έτσι τον πληθυσμό, που υπερβαίνει τις εικοσιπέντε χιλιάδες, αλλά βεβαίως και τις ανάγκες.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκα και πριν, ο Δήμος Ευπαλίου είναι στα πέντε λεπτά από τη Ναύπακτο, ενώ απέχει από την Άμφισσα όπου είναι το κοντινότερο Σ.ΕΠ.Ε., δηλαδή, του Νομού Φωκίδας, περίπου εκατό χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι και για τους κατοίκους αυτής της περιοχής Δωρίδος είναι πάρα πολύ χρήσιμη η δημιουργία ενός Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης στη Ναύπακτο.
Αν συνυπολογίσουμε σε αυτά το γεγονός ότι προϋπήρχε αυτό το Τμήμα και καταργήθηκε πριν από περίπου εννέα χρόνια -κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη όλων των πολιτών της περιοχής μας με το λάθος τρόπο- και δεύτερον, εάν, επίσης, κοιτάξουμε ότι το κόστος θα είναι εξαιρετικά μειωμένο, γιατί υπάρχει ήδη κτήριο στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας Δωρίδας και εάν, βεβαίως, αντιληφθούμε και τη σημασία του όλου νομοσχεδίου που προχωρά σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ζητώ και πάλι από την παριστάμενη Υπουργό να αθροίσει στις τροπολογίες, να αθροίσει στα άρθρα και αυτήν την πρόταση, που και πάλι λέω ότι είναι μία καθολική πρόταση του Νομού μας, ασχέτως κομματικών ιδιοτήτων και διαφορών.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία σειρά από ανακοινώσεις προς το Σώμα.
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και όπως ήδη είχε ανακοινωθεί πριν δύο μέρες και μετά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση και η ψηφοφορία επί του πορίσματος αυτού θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6 η ώρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 11 η ώρα το βράδυ ακριβώς, με όσους ομιλητές θα έχουν υπάρξει μέχρι εκείνη την ώρα και στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η κατά το Σύνταγμα, τον Κανονισμό και το σχετικό Νόμο μυστική ψηφοφορία.
Επίσης, συμφωνήσαμε στη Διάσκεψη των Προέδρων οι απουσιάζοντες συνάδελφοι Βουλευτές σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό ή μέλη της Κυβέρνησης σε αποστολή της Κυβέρνησης να παραδώσουν στο Προεδρείο μία ώρα πριν την ψηφοφορία φάκελο ο οποίος θα έχει στο εσωτερικό κεκλεισμένο το ψηφοδέλτιο και εξωτερικό φάκελο που θα αναγράφεται το όνομα, ώστε αυτό να το παραλάβουν οι ψηφολέκτες, να το ανοίξουν και να ψηφίσουν. Η παράδοση των ψηφοδελτίων θα γίνει από συνεργάτες των Βουλευτών ή των μελών της Κυβέρνησης που πρόκειται να ψηφίσουν, με βάση το σχετικό άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής.
Την Τετάρτη το βράδυ θα ξεκινήσει η συνεδρίαση για τη συζήτηση της αίτησης του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 6 η ώρα και η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει στις 00.00΄ ακριβώς, ανεξάρτητα αν δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των ομιλητών. Ισχύει το ίδιο πράγμα και εδώ για την ψήφο των συναδέλφων οι οποίοι θα απουσιάζουν σε αποστολή της Βουλής ή της Κυβέρνησης.
Σας ενημερώνω, επίσης, ότι την Παρασκευή 10 η ώρα θα ξεκινήσουμε με ομιλία του Προέδρου, όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Θα γίνει μόνο ομιλία του Προέδρου του Σώματος και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ειδική συνεδρίαση στην οποία θα μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για την Ημέρα του Φιλελληνισμού που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αποδοχή της Βουλής, αποδοχή από την Κυβέρνηση του αιτήματος και έκδοση από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Παυλόπουλο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Είναι Πρωτομαγιά την Παρασκευή, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Μιλάμε για τη μεθεπόμενη Παρασκευή, κύριε συνάδελφε. Όλο αυτό είναι ο προγραμματισμός του έργου για την επόμενη εβδομάδα.
Στις 11.30΄ ακριβώς ή ενδεχομένως πέντε-δέκα λεπτά αργότερα, αφού προηγηθεί στο χώρο της εισόδου που βρίσκονται τα ΕΛ.ΤΑ. η παρουσίαση του ειδικού αναμνηστικού γραμματοσήμου που βγάζει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. για το φιλελληνισμό και τη διεθνή αλληλεγγύη, το οποίο φέρει την προτομή από μεγάλο Έλληνα χαράκτη του Λόρδου Βύρωνα, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση για την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση που ζήτησε η Γενική Γραμματέας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Αυτές τις ανακοινώσεις ήθελα να κάνω. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τη Δευτέρα από πλευράς συμμετοχής είναι η εξής: Συμμετέχουν με τρεις Εισηγητές το Κόμμα της Πλειοψηφίας και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και από έναν Εισηγητή οι τρεις άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ο χρόνος των Εισηγητών είναι δεκαπέντε λεπτά, των Ειδικών Αγορητών οκτώ λεπτά και των συναδέλφων Βουλευτών που θα εγγραφούν πέντε λεπτά της ώρας.
Κύριε Βενιζέλο, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, την Παρασκευή που μας πέρασε, σας επισκέφτηκα στο γραφείο σας και εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σας έθεσα δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την εκκρεμούσα πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου.
Είναι γνωστό στο Σώμα ότι η πρόταση αυτή εκκρεμεί κατά τον Κανονισμό, διότι η σχετική ψηφοφορία δεν διεξήχθη, καθώς, όπως διαπίστωσε η Ολομέλεια, δεν συνέτρεχαν τη στιγμή εκείνη οι διαδικαστικοί όροι που τάσσει ο Κανονισμός για την έγκυρη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Εφόσον, συνεπώς, σας είπα -και αυτό ήταν το δεύτερο σημείο μου- εκκρεμεί πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, οφείλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όχι μόνο κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως πρέπει να ερμηνεύεται ορθά, αλλά και κατά τη λογική του ίδιου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αποστείλει τα συμπληρωματικά στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Εφετών που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, γιατί ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διεβίβασε το φάκελο στη Βουλή στις 22 Οκτωβρίου, επικαλούμενος το άρθρο 147 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Θεώρησε, δηλαδή, ότι η Βουλή δικαιούται και πρέπει να λάβει αντίγραφα του φακέλου, εφόσον έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν προτάσεις για τη σύσταση τόσο Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και Επιτροπής Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Αφήνοντας κατά μέρος το πώς πρέπει να ερμηνεύεται ορθά και με σεβασμό στο Κοινοβούλιο το άρθρο 86 του Συντάγματος, ο κ. Σανιδάς οφείλει έναντι της Βουλής να είναι συνεπής προς τα όσα ο ίδιος απεδέχθη, στέλνοντας το φάκελο, επειδή εκκρεμεί πρόταση για σύσταση Επιτροπής -Εξεταστικής, μάλιστα- αλλά και Προκαταρκτικής.
(ML)
(DE)
Γιατί άλλαξε θέση ως τώρα και γιατί δεν σέβεται τις δικές του απόψεις, έστω και αν αυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι απόψεις επιστημονικά αδιανόητες και σε κραυγαλέα αντίθεση με το άρθρο 86 του Συντάγματος; Μου είπατε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, όπως εσείς ερμηνεύετε τα κείμενα αυτά, δεν μπορεί να πάρει καμία πρωτοβουλία και να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, αλλά ότι είναι αποδέκτης εγγράφων που διαβιβάζει η δικαιοσύνη με δική της πρωτοβουλία.
Σέβομαι και σεβόμαστε όλοι μας το ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν θέλουμε να αναμείξουμε τον Πρόεδρο της Βουλής σε καμία αντιπαράθεση σχετική με την ερμηνεία του Συντάγματος και το ρόλο της δικαιοσύνης και το ρόλο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατόπιν αυτού σας είπα ότι θα γνωστοποιήσω τα ζητήματα αυτά στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και είναι αρμόδια, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, να χειρίζεται τα θέματα αυτά και ενώπιον της οποίας εκκρεμεί η πρότασή μας για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Λέω τώρα εν παρόδω ότι εφόσον εκκρεμεί πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και εφόσον εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης εβδομάδας η πρόταση για τη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής, κατά τη λογική που έχει αποδεχθεί και έχει εφαρμόσει τον Οκτώβριο ο κ. Σανιδάς στην υπόθεση του Βατοπεδίου, πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή και η δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου αυτή να είναι εν γνώσει των Βουλευτών όταν θα ψηφίσουν για την υπόθεση της Siemens. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο υπάρχει, εκκρεμεί και απειλεί το κύρος μας, διότι μας παρακολουθεί ο πολίτης.
Όλοι λένε και συμφωνώ, ότι η ημερήσια διάταξη του πολίτη είναι διαφορετική. Ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το εισόδημά του, τη δουλειά του, το νοικοκυριό του, το επίπεδο της ζωής του, τη διεθνή οικονομική κρίση, την κρίση ανασφάλειας, την κρίση των κοινωνικών αξιών. Όμως, ο πολίτης που ενδιαφέρεται για την υπόστασή του, την οικογένειά του, το εισόδημά του, θέλει ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος δημοκρατικό, θέλει θεσμούς, που να λειτουργούν, θέλει ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που να μπορεί να το εμπιστευθεί. Γιατί ο πολίτης πια δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανέναν. Άρα όσα κάνουμε σε σχέση με τη διαφάνεια, σχετίζονται άμεσα με το αναπτυξιακό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Γιατί όταν δεν έχεις θεσμούς, όταν δεν έχεις διαφάνεια, όταν δεν έχεις κράτος δικαίου, όταν δεν έχεις κοινωνική και πολιτική εμπιστοσύνη, ούτε την κρίση μπορείς να υπερβείς, ούτε την οικονομία και το κράτος να ανορθώσεις.
Τίθενται, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τα θέματα τα οποία σας έθεσα και στο γραφείο σας, ενώπιον του Σώματος. Εχθές, όμως, ενώ είχε μεσολαβήσει αυτή η συζήτησή μας, προέκυψε ένα γεγονός το οποίο είναι θεσμικά σκανδαλώδες. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε με εβδομήντα οκτώ Βουλευτές αίτημα σύστασης επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση «Παυλίδης 2», για τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο. Κατόπιν αυτού ο κύριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έξω από την Αίθουσα, στην Αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ήρθε και είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που διενεργεί πραξικοπήματα, που εκτρέπεται από τη θεσμική τάξη, που δεν σέβεται τους θεσμούς. Κατόπιν αυτού η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει στη διακωμώδηση της δικαιοσύνης, άρα δεν θα μετάσχει στη διαδικασία για την υπόθεση αυτή». Αιχμαλωτίζει τους Βουλευτές της πλειοψηφίας, προδικάζει τη συνείδηση και την ψήφο τους και θωρακίζει τον κ. Παυλίδη. Και εμφανίζεται η Κυβέρνηση θυμωμένη με το ΠΑΣΟΚ, επειδή το ΠΑΣΟΚ φέρνει τις υποθέσεις που έστειλε η δικαιοσύνη, με δική της πρωτοβουλία και αφού παρεμποδίστηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώπιον της Ολομέλειας, όπως έχουμε καθήκον. Όχι με χαρά, όχι επειδή θέλουμε να το κάνουμε, αλλά επειδή έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που ο ανακριτής μας απηύθηνε αρνούμενος να ακούσει τις υποδείξεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Με ποιον θυμώνει ο κ. Καραμανλής διά του κ. Αντώναρου; Με το ΠΑΣΟΚ; Ας θυμώσει με τον εαυτό του, με την Κυβέρνησή του, με τα στελέχη του, με τον κ. Παυλίδη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τίθεται, λοιπόν, το μείζον θεσμικό ερώτημα και προς εσάς. Τι γίνεται με αυτήν τη Βουλή; Τι είδους ιδιοκατασκευή είναι αυτή τώρα; Έχουμε Κυβέρνηση με δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής ή έχουμε μία Κυβέρνηση που φυγομαχεί, μία Κυβέρνηση που έρχεται όποτε θέλει και φεύγει όποτε θέλει, αφήνοντας την ολομέλεια στα χέρια της Αντιπολίτευσης; Δεν ήρθε στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ήρθε στην υπόθεση «Παυλίδης 1» και απορώ πώς δεν βρήκε το πρόσχημα να φύγει και από την υπόθεση αυτή, ώστε να γλυτώσει τη μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας. Λέει ότι δεν θα έρθει στην υπόθεση «Παυλίδης 2». Τι είδους λειτουργία του πολιτεύματος, τι είδους εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι αυτός, με μία πλειοψηφία που είναι opt in, opt out, άλλοτε μπαίνει, άλλοτε βγαίνει, γιατί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και έχει παραδώσει την εξουσία και απλώς τη διαχειρίζεται υπηρεσιακά και εις βάρος της κοινωνίας και των συμφερόντων του λαού;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κατόπιν αυτού, κύριε Πρόεδρε, το αίτημα συνοψίζεται ως εξής: Να εγγράψετε στην ημερήσια διάταξη τη συνέχεια της συζήτησης για την εκκρεμούσα υπόθεση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Η Ολομέλεια, με τη σύνθεσή της, όπως αυτή έχει προκύψει χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, να συζητήσει το ζήτημα της αποστολής εγγράφου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε αυτός να συμμορφωθεί και να στείλει το φάκελο, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά όπως και ο ίδιος έχει κάνει και έχει δεσμευθεί τον Οκτώβριο για την ίδια υπόθεση.
Εφόσον εγγραφεί αυτή η υπόθεση που σας λέω στην ημερήσια διάταξη και εφόσον η Ολομέλεια λάβει τα στοιχεία που θέλει για την υπόθεση του Βατοπεδίου, θα κρίνει η Ολομέλεια, με τη Νέα Δημοκρατία πάντοτε απούσα, γιατί όπως σας είπα και προηγουμένως είναι μία Κυβέρνηση σε μαγική εικόνα, μπαίνει και βγαίνει σε μία Βουλή που δεν την εμπιστεύεται, γιατί δεν έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη αυτής της Βουλής, τότε λοιπόν, η Ολομέλεια θα κρίνει.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Κωδωνοκρουσίες)
Οι δε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ήρθαν προφανώς εδώ για να ακούσουν και να μάθουν, καλό είναι να διαμαρτύρονται προς τον Πρωθυπουργό και Αρχηγό, ο οποίος εξευτελίζει τη συνείδησή τους, αποφασίζοντας μόνος του πότε οι Βουλευτές του έχουν συνείδηση και πότε δεν έχουν συνείδηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ: … (δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Μανώλη, σας παρακαλώ!
Το Κοινοβούλιο είναι χώρος διαλόγου. Λόγος και αντίλογος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να σεβαστούμε τους συναδέλφους και στη συνέχεια θα υπάρξει ο αντίλογος επί των όσων λέγονται και από τη δική σας πλευρά. Σας παρακαλώ!
Κύριε Λαφαζάνη, έχετε ζητήσει το λόγο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει και εγώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σήμερα σε αυτήν την Αίθουσα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που άπτεται των κρισιμότερων θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, θέματα που αφορούν την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, σε μία περίοδο που η ανεργία καλπάζει και οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται. Το λέω αυτό, διότι καθ’ όλη τη συζήτηση αυτού του κρίσιμου νομοσχεδίου, στην οποία εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε ουσιώδεις παρεμβάσεις δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον από τους συναδέλφους, κατά την προσέλευσή τους σε αυτήν την Αίθουσα. Δεν είδα τον Πρόεδρο της Βουλής να παρίσταται. Δεν είδα τους αξιότιμους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους δύο μαζί εδώ από την αξιωματική αντιπολίτευση και βεβαίως και από τη συμπολίτευση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν μας είδατε εμάς; Δεν μιλήσαμε για το νομοσχέδιο;
(GM)
2ML
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μαζί και τους δύο.
Βλέπω λοιπόν ότι όταν τα θέματα πηγαίνουν στα σκάνδαλα, το ενδιαφέρον από τα δύο κόμματα γίνεται πάρα πολύ έντονο και η Αίθουσα αυτή αποκτά ενδιαφέρον. Δεν έχουν ενδιαφέρον τα τρομακτικά κοινωνικά αυτά προβλήματα που προανέφερα ή και πάρα πολλά άλλα; Γιατί όμως η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτά τα θέματα δεν υφίσταται επί της ουσίας; Διότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές επ’ αυτών των θεμάτων με τα δύο κόμματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από εσάς μόνο ο κ. Λεβέντης ήταν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχουν, κύριε συνάδελφε, το επαναλαμβάνω, εναλλακτικές στρατηγικές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Γι’ αυτό συνεχίζετε να παίζετε ένα παιχνίδι.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εάν με διακόπτετε, δεν μπορούμε να τελειώσουμε.
Ξέρουμε ότι ενοχλούν ορισμένα πράγματα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, Για να προστατεύσω και την ηρεμία και το διάλογο στην Αίθουσα.
Πριν που μίλησαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μίλησα με εξαιρετικά μεγάλη αυστηρότητα για πράγματα που ενδεχομένως τους ενόχλησαν. Τώρα που ακούτε έναν λόγο από ένα άλλο κόμμα, κάνετε το ίδιο που γινόταν πριν και για το οποίο ενοχληθήκατε.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
Συνεχίστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν λοιπόν τα μείζονα θέματα τα οποία αφορούν σήμερα και απασχολούν τον ελληνικό λαό με ιδιαίτερη οξύτητα, ανησυχία και αγωνία. Δεν βλέπω όμως, λόγω έλλειψης εναλλακτικών στρατηγικών, η αντιπαράθεση να εστιάζεται κυρίως σε αυτά τα θέματα. Επαναλαμβάνεται ένα παιχνίδι σε αυτόν τον τόπο το οποίο παίζεται αρκετά χρόνια, οι κυβερνήσεις να κάνουν σκάνδαλα και οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις να αξιοποιούν αυτά τα σκάνδαλα όχι για να προωθήσουν τη διαφάνεια και την προστασία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος αλλά για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Αυτό το παιχνίδι δυστυχώς πάει τον τόπο από το κακό στο χειρότερο.
Βεβαίως εμείς θέλουμε τη διερεύνηση των σκανδάλων, θέλουμε άπλετο φως, θέλουμε διαδικασίες διαφάνειας, θέλουμε να χυθεί άπλετο φως παντού σε κάθε κατεύθυνση, να διερευνηθούν όλα, γι’ αυτό και υποστηρίξαμε όλες τις σχετικές διαδικασίας με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο υπογραμμίζουμε ότι η διερεύνηση των σκανδάλων δεν μπορεί να υποκαθιστά στην ατζέντα και να τίθεται ως προτεραιότητα και αποπροσανατολιστικά και από τα δύο κόμματα προκειμένου να μην έρχονται στην επιφάνεια τα μείζονα θέματα ενόψει καπιταλιστικής κρίσης που απασχολούν τον ελληνικό λαό.
Βεβαίως ο κ. Σανιδάς παρεκτρέπεται όταν κρατάει τον φάκελο και δεν τον αποστέλλει αμίλητη στη Βουλή όπως έχει υποχρέωση. Και το έχουμε τονίσει επανειλημμένα. Και πρέπει ο φάκελος να διαβιβαστεί άμεσα στη Βουλή.
Πέραν αυτού όμως να σημειώσω ότι με ευθύνη πάλι όχι δική μας αλλά κυρίως των δύο κομμάτων δεν θα έπρεπε αυτοί οι φάκελοι να αποστέλλονται στη Βουλή. Και να μην γίνεται αυτό το Σώμα, που είναι κοινοβουλευτικό Σώμα, Σώμα νομοθετικό ταυτόχρονα και δικαστικό και συχνά των πολιτικών αντιπάλων, οπότε ο καθένας θα μπορεί να παίζει διάφορα παιχνίδια επί των διαδικασιών που ακολουθούνται.
Γι’ αυτό λέμε τώρα να ξεκινήσει μία αναθεώρηση, η οποία να πηγαίνει τα πολιτικά πρόσωπα στους φυσικούς δικαστές τους εφόσον υπάρχουν προβλήματα και ανάγκες διερεύνησης. Και αυτή η θέση και πρότασή μας επαναλήφθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω όμως να υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές.
Ευχαριστώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχουν προηγηθεί ο κ. Σκυλλάκος και ο κ. Ροντούλης. Αμέσως μετά θα πάρετε το λόγο εσείς.
Ορίστε, κύριε Σκυλλάκο, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μιλήσει πρώτα ο κ. Παναγιωτόπουλος και μετά εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Να τηρήσουμε τη σειρά, κύριε Σκυλλάκο. Αφήστε να διευθύνω τις εργασίες.
Έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ακούσω όλες τις πλευρές. Αποσύρω την πρότασή μου και θα ζητήσω το λόγο μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Σκυλλάκο, σας παρακαλώ πολύ, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ο κάθε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος μπορεί να παίρνει το λόγο όταν κρίνει αυτός σκόπιμο. Νομίζω ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ζητήσατε το λόγο, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Τον ζήτησα και το αποσύρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Σκυλλάκο, σας παρακαλώ πάρα πολύ, τοποθετηθείτε επί του θέματος που έθεσε ο κ. Βενιζέλος. Μόνο γι’ αυτό το θέμα κουβεντιάζουμε αυτήν τη στιγμή. Παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να ζητά το λόγο όποτε το νομίζει και να μιλάει όποτε το νομίζει; Εάν θέλετε να το αλλάξουμε, να το αλλάξουμε! Δεν καταλαβαίνω!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Νομίζω ότι είμαι σαφής. Ζητήσατε το λόγο και σας τον έδωσα. Δεν μπορεί να γίνει κοινοβουλευτική τρίπλα «αφού δεν θέλω να μιλήσω τώρα, να μιλήσουν οι υπόλοιποι, να τους ακούσω, για να μιλήσω εκ των υστέρων».
Σας παρακαλώ πολύ, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Δεν μιλήσαμε για τρίπλα κι εμείς δεν συνηθίζουμε να κάνουμε τρίπλες. Ξέρω την εξής πρακτική, ότι όταν ζητάει ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο Κοινοβουλευτικός τους Εκπρόσωπος το λόγο, πάντα, ανεξαρτήτως πότε θα σηκώσουν το χέρι τα μικρά κόμματα, δίνεται ο λόγος στον έτερο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κόμματος. Σήμερα πάτε να αλλάξετε αυτήν την τακτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Σκυλλάκο, θέλετε να συμπροεδρεύσουμε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ μην χάνουμε χρόνο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Θα μιλήσω, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται!
Το θέμα των σκανδάλων μας απασχολεί 20 χρόνια από το 1989 μέχρι σήμερα. Έχει γίνει κεντρική πολιτική πρώτο στην ατζέντα όποιου κόμματος βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τα ίδια γίνονταν και επί Νέας Δημοκρατίας όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση –να μην θυμίσω λεπτομέρειες- και το ίδιο γίνεται και τώρα από το ΠΑΣΟΚ. Μην διαμαρτύρεται κάποιος, όπως σήμερα διαμαρτύρεται η Νέα Δημοκρατία, διότι ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα, όταν το ίδιο γινόταν και κατά τη δική της θητεία ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Και οι κινήσεις που γίνονται, οι τακτικές κινήσεις «θα παραμείνω στην Αίθουσα, δεν θα παραμείνω στην Αίθουσα, θα στείλει ο Σανιδάς, δεν θα στείλει ο Σανιδάς το φάκελο» κινούνται με βάση το βλέμμα στην κάλπη και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει η υπόθεση, διότι τη συμφέρει, χάνει σε ποσοστά, το δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις και γι’ αυτό λέει «όχι» στην παραπέρα συζήτηση της υπόθεσης Παυλίδη –πιστεύω ότι αυτό είναι και στο πόρισμά της- να μη διερευνηθεί η δεύτερη υπόθεση και μία σειρά κινήσεις ώστε να απεμπλακεί η πολιτική ζωή διότι αυτήν τη στιγμή αυτό τη συμφέρει.
Το ΠΑΣΟΚ το συμφέρει ακριβώς το αντίθετο, να έχουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές συζήτηση για τα σκάνδαλα. Και πότε θα κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα του ελληνικού λαού, πότε θα κουβεντιάσουμε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ευρωεκλογές έχουμε. Υπάρχει συνευθύνη και των δύο κομμάτων και για τα είκοσι τελευταία χρόνια και για τις τελευταίες διαδικασίες των τελευταίων μηνών και για το πώς θα πάει ο προεκλογικός αγώνας, εάν θα ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν το Ευρωκοινοβούλιο και την εκλογή Ευρωβουλευτών.
Όσον αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα, ο κ. Σανιδάς ερμηνεύει κατά το δοκούν το άρθρο 86. Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιες περιπτώσεις ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν θα έστελνε διάφορες αιτήσεις ή προσφυγές οι οποίες δεν έχουν καμία βάση. Είμαστε όλοι εδώ γνώστες για το ποιες περιπτώσεις μιλούσαμε. Αλλά για την υπόθεση Βατοπεδίου εγώ λέω ότι και δίκιο να έχει, ότι δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία, δεν θα το κρίνει αυτός, η Βουλή πρέπει να το κρίνει. Και αν δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία, να πει ότι δεν προχωράμε σε παραπέρα έρευνα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει επί της ουσίας και αυτή είναι η λογική του άρθρου 86.
PM
(2GM)
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «σηκώνει τη σημαία» και δικαιολογημένα βρίσκει την ευκαιρία, μιας και κάνει αυτή τη δουλειά ο κύριος Σανιδάς που είναι εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας. Παλιότερα ήταν εκλεκτή η ηγεσία της δικαιοσύνης από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είχαμε ανάλογα ευτράπελα και μιλάω για τις τελευταίες δεκαετίες ανάλογα με το ποιος διόριζε τον εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Υπάρχει λοιπόν συνευθύνη και σ’ αυτό το ζήτημα με την ηγεσία της δικαιοσύνης και με το ρόλο που παίζει η ηγεσία της δικαιοσύνης σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα.
Με έμμεσο τρόπο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητάει να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση για το θέμα του Βατοπεδίου. Πάλι έμεινε κενό αυτό. Κάναμε δύο συνεδριάσεις και φθάσαμε στο σημείο να λέμε «έγινε, δεν έγινε η ψηφοφορία» και καταλήγουμε ότι δεν έγινε η ψηφοφορία και ότι εκκρεμεί η υπόθεση. Εμείς φταίμε γι’ αυτή την κατάσταση; Αυτό τώρα το εκμεταλλεύεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και λέει: «Γράψτε το στην ημερήσια διάταξη ώστε να αναγκαστεί ο κύριος Σανιδάς, όπως αναγκάστηκε τον Οκτώβριο, να στείλει το φάκελο στη Βουλή». Αυτές είναι οι ντρίπλες. Όχι ότι δεν κάνουμε εμείς ντρίπλες, κύριε Πρόεδρε. Οι ντρίπλες και από τα δύο κόμματα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ξέρετε πόσο σας σέβομαι και σας τιμώ και προσωπικά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, κλείνει η υπόθεση. Δεν υπάρχει θέμα.
Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες και όσο πιο γρήγορα ασχοληθούμε με τις ευρωεκλογές και με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, τόσο το καλύτερο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο κύριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ορισμένοι θεωρούν ότι αν ακολουθήσουν την τακτική της ακατάσχετης φλυαρίας, θα μπορέσουν να αποκρύψουν τις υποκριτικές τους συμπεριφορές αλλά και τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Εδώ από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η μικροκομματική σκοπιμότητα είναι εμφανής. Επαναφέρει το ζήτημα της εκκρεμούσας ψηφοφορίας όχι γιατί θέλει πράγματι να ανιχνεύσει την αλήθεια, αλλά για να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβερνώσα παράταξη εν όψει ευρωεκλογών. Αλλά και η κυβερνώσα παράταξη συμπεριφέρεται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Ροντούλη…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Αν κατάλαβα καλά, ο κύριος Βενιζέλος δεν έθεσε αυτό το θέμα, έθεσε θέμα συνέχισης της συζήτησης και όχι ψηφοφορίας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, μίλησε για εκκρεμούσα ψηφοφορία ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος. Κοιτάξτε τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Προχωρήστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Για να συνεχίσω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, και από την κυβερνώσα παράταξη βλέπουμε να υπάρχει η ίδια υποκριτική συμπεριφορά τη στιγμή που αποσύρονται από τη Βουλή προκειμένου να «κουκουλώσουν» την όποια υπόθεση. Άρα λοιπόν το μόνο που καταφέρνουν είναι να απαξιώνονται και τα δύο κόμματα εξουσίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Το μείζον θέμα για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής: Στα τέλη Ιουνίου επέρχεται η παραγραφή αδικημάτων που συντελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα λέει ότι όταν επέρχεται η λήξη της δευτέρας συνόδου της παρούσης Βουλής, επέρχεται ταυτόχρονα και η παραγραφή των αδικημάτων. Εδώ να δούμε τι έχουν να πουν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία γιατί ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι η Βουλή θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του κυρίου Σανιδά. Τι κατηγορία θα πρέπει να υποστεί κάποιος ο οποίος στερεί τη Βουλή από τις αρμοδιότητές της, τις προνομίες της και τα δικαιώματά της; Εμείς θεωρούμε ότι για τον κύριο Σανιδά θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εσχάτης προδοσίας διότι με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος ο κύριος Σανιδάς δεν έχει δικαίωμα ούτε να αξιολογεί, ούτε να κρίνει στοιχεία. Ο κύριος Σανιδάς έχει έναν απλό διαβιβαστικό και μόνο ρόλο τον οποίο έχει καταπατήσει έχοντας γίνει το κομματικό «πλυντήριο» της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτρέψτε μου να πω ότι από την πρώτη στιγμή της εισόδου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στη Βουλή ο Πρόεδρός μας δεν κουράζεται να θέτει το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτη κατεύθυνση: Θα πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών διότι δεν είναι ένας νόμος ευθύνης, είναι ένας νόμος ατιμωρησίας. Εκεί έχουν καταντήσει τα πράγματα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία με την ψήφο και του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86. Η Βουλή δεν θα πρέπει να γίνει δικαστήριο.
Θα πω και κάτι άλλο, κύριε Πρόεδρε. Σημαντικό επίσης για μας είναι –κι εδώ θα θέλαμε να ακούσουμε και τη θέση των άλλων κομμάτων- το ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης θα πρέπει επιτέλους να εκλέγεται και όχι να διορίζεται. Μόνο τότε μιλάμε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Γι’ αυτά τα δύο ζητήματα, δηλαδή για την κατάργηση του άρθρου 86 και για την εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης καταθέτουμε ενώπιον της Βουλής την εξής πρόταση: Είναι ευκαιρία εν όψει των ευρωεκλογών να στηθεί και μία κάλπη εν είδει δημοψηφίσματος γι’ αυτά τα δύο ζητήματα ώστε να μιλήσει ο ελληνικός λαός γι’ αυτά τα ζητήματα που είναι ζητήματα ουσίας και ποιότητας της ελληνικής δημοκρατίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Παναγιωτόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παρέμβαση του αξιότιμου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ακούσαμε πριν από λίγο προκαλεί αισθήματα βαθύτατης θλίψης αλλά και ταυτόχρονα είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είναι πλήρως συντονισμένη σε ύφος και σε περιεχόμενο με τα όσα απαράδεκτα είπε αναφερόμενος στη χώρα μας ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και παράγων του πολιτεύματος Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο London School of Economics. Ο κύριος Παπανδρέου ξέχασε τις ευθύνες που έχει οι οποίες υπέρκεινται της κομματικής του ιδιότητας και αφορούν στο ρόλο που έχει ως παράγων του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διαδικασίας και εξετράπη σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα, για το πολιτικό σύστημα, για τον πολιτικό βίο της χώρας οι οποίοι εκθέτουν και τον ίδιο και το κόμμα του. Απολύτως συντονισμένος στο ίδιο πνεύμα και στο ίδιο γράμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως είπα και πριν, αποκάλυψε τις βαθύτερες προθέσεις της ηγετικής ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά πότε, κύριε Πρόεδρε; Στο μέσο μιας χρονιάς όπως το 2009 που κατά κοινή ομολογία είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τόπου μας την τελευταία πεντηκονταετία. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτές τις μέρες δημοσιεύεται η συνέντευξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρίου Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος λέει αυτό που συναισθανόμαστε όλοι, ότι δηλαδή προχωρούμε σε μη χαρτογραφημένα ύδατα.
Αυτή λοιπόν τη χρονιά της υψίστης κρισιμότητας, αυτή τη συγκυρία στο μέσο του χρόνου επέλεξε η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να δείξει πού ακριβώς στοχεύει. Στοχεύει στο να εγκλωβίσει το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό βίο της χώρας στον ατέρμονα «κοχλία» της σκανδαλολογίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Πρόεδρε, θέλει να καταστήσει όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας και μαζί μ’ αυτόν το πολιτικό σύστημα, την καθημερινότητα του δημοσίου βίου σε μία σκοτεινή και γκρίζα ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας ώστε να αποκρύψει την πλήρη αδυναμία του να διατυπώσει ουσιαστική πρόταση διεξόδου της χώρας από την κρίση. Βλέπουμε λοιπόν τι προτείνει. Ανασύρει από το συρτάρι του όλες περίπου τις μεγάλες κυβερνητικές αποφάσεις, αποφάσεις που αφορούν την οικονομία, την υπόθεση «Γερμανός», την υπόθεση του Ο.Τ.Ε., αποφάσεις για τις οποίες ανεξαρτήτως του αν έχει κινηθεί η δικαιοσύνη ή όχι, δεν έχει προκύψει πουθενά η παραμικρή ένδειξη περί ευθύνης πολιτικού προσώπου. Τι ζητάει; Ζητάει να μετατρέψουμε τη Βουλή από οίκο της δημοκρατίας και από τον ύψιστο θεσμό μέσα στον οποίο νομοθετούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή του Έλληνα και της Ελληνίδας σ’ ένα κτίριο όπου σε κάθε αίθουσα θα έχουμε μία ειδική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, σε κάθε αίθουσα θα έχουμε μία Εξεταστική Επιτροπή και σε όσες αίθουσες περισσεύουν θα έχουμε βάλει την κάλπη για να ψηφίσουμε, για να κατασκευάσουμε ενόχους.
(SX)
(2PM)
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιδιώκει να βυθίσει τη χώρα σε μία ατμόσφαιρα και σε μία διαδικασία ποινικού δικαστηρίου. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο και όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας υποψήφιους παραβάτες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Την ίδια στιγμή φαίνεται, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μελετούν τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις. Πριν από λίγες μέρες στο κανάλι MEGA –δεν είναι η μόνη δημοσκόπηση, απλώς αναφέρομαι γιατί είναι η πιο πρόσφατη, είναι της περασμένης Δευτέρας- βγήκε στον αέρα μία δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, από την οποία προκύπτει ότι το 77,7% των ερωτηθέντων, της κοινής γνώμης, πιστεύει ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από τη διεθνή οικονομική κρίση που έχει εισβάλει και στο σπίτι μας, στο ελληνικό νοικοκυριό. Ένα 14,7% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σκάνδαλα όχι γιατί –και να μην παρεξηγηθεί αυτό- ο ελληνικός λαός δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις γκρίζες και περίεργες υποθέσεις και καταγγελίες που φτάνουν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
…στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά πιθανόν μέσω της διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτό αποτελεί κοινή απαίτηση όλων μας. Και της κοινής γνώμης και των λειτουργών του πολιτικού συστήματος. Άλλο, όμως, αυτό, άλλο το καθολικό αίτημα να χυθεί άπλετο φως σε οποιαδήποτε σκοτεινή υπόθεση και καταγγελία και άλλο το άλλο άκρο, στο οποίο προ της αδυναμίας και της αμηχανίας του να διατυπώσει συνολική πρόταση για την οικονομική και κοινωνική κρίση εκτρέπεται η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ως Νέα Δημοκρατία θα συντονίσουμε το Bήμα μας με όποιον θέλει πραγματικά να ξεκαθαριστούν όλες αυτές οι υποθέσεις. Το κάνουμε ήδη στην υπόθεση Παυλίδη και όπου αλλού χρειαστεί. Δεν θα συμπράξουμε, όμως, με καμία από τις κραυγαλέες αυτές μεθοδεύσεις, που έχουν ως στόχο να βυθίσουν τη χώρα σε μία υστερική εσωστρέφεια και σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και ποινικής παραβατικότητας. Δεν θα μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο, επειδή αυτό επιβάλλουν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και η βουλιμία για εξουσία της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Εμείς θα ακολουθήσουμε την πορεία μας, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, για την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ελλάδα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα πέντε μαθήτριες και μαθητές, καθώς και τρεις συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας.
(Χειροκροτήματα)
Καλωσορίζουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στη Βουλή των Ελλήνων. Ευχόμαστε στα παιδιά καλή πρόοδο και να είναι καλότυχα.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παίρνω το λόγο για να εκθέσω και τις θέσεις της Κυβέρνησης επί των όσων κατά κύριο λόγο έθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος.
Διερωτήθηκε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Βενιζέλος: Πού είναι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός όλο αυτό το χρονικό διάστημα;
Ευτυχώς και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική Πλειοψηφία, που στηρίζει την Κυβέρνηση, είναι εδώ για να λύνουν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Το ερώτημα είναι πού είναι και με τι ασχολείται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτή που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση.
Είμαστε μάρτυρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιας Αντιπολίτευσης –Αξιωματικής μάλιστα- η οποία όλο το χρονικό διάστημα, που διαρκεί αυτή η παγκόσμια κρίση και άλλα προβλήματα που αφορούν τον τόπο, δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Στερούμενη οποιασδήποτε πολιτικής θέσης μέσα από τη βουλιμική διάθεση που έχει για εξουσία, καταστρέφει τα πάντα, επιτίθεται στους θεσμούς και δυσφημεί τη χώρα.
Το ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παπανδρέου είναι υπότροπος σε ό,τι αφορά τη δυσφήμιση της χώρας. Περιφερόταν στο εξωτερικό και αντί να στηρίζει τη χώρα -πριν από καιρό- στρεφόταν εναντίον της, την ώρα που η Ελλάδα δίνει τη μάχη με λιγότερες επιπτώσεις για την οικονομική κρίση. Και στρεφόμενος εναντίον της, ουσιαστικά στρεφόταν κατά του κύρους της και της δανειοληπτικής της ικανότητας. Και χρησιμοποίησε και το forum του London School of Economics όχι για να εκθέσει απόψεις σχετικά με το πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλά για να μεταφέρει αυτό το κλίμα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, να δυσφημίσει τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Να, λοιπόν, γιατί διερωτώμαι, όχι βέβαια που είναι η Κυβέρνηση, που είναι εδώ και κυβερνά και λύνει τα προβλήματα του τόπου, αλλά πού είναι η Αντιπολίτευση και για ποια Αντιπολίτευση μιλάμε.
Και σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος: Ξεκίνησε –εγώ τον καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι και τη θέση στην οποία βρίσκεται- και είπε: Βεβαίως, έχουμε μεγάλα προβλήματα. Τι να γίνει, όμως –είπε- πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτά.
Φάσκει και αντιφάσκει, όμως, γιατί τα προβλήματα που έθεσε, δεν είναι προβλήματα στην ουσία. Χρησιμοποιούνται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακριβώς γιατί δεν έχει καμία άλλη θέση, για να μπορέσει να είναι αξιόπιστο απέναντι στον ελληνικό λαό, από το να δυσφημεί τους αντιπάλους του.
Και παίρνω και τα τρία ζητήματα τα οποία έθεσε, με τη σειρά που τα έθεσε.
Ζήτημα του να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση «Παυλίδης ΙΙ», όπως ακριβώς την ονόμασε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κοιτάξετε το φάκελο, ο οποίος έχει διαβιβαστεί από τον Εισαγγελέα της Ρόδου εδώ, θα παρατηρήσετε ότι έστειλε μία δικογραφία χωρίς να υπάρχει –όπως ο ίδιος τονίζει- ούτε χαρακτηρισμός ούτε οποιαδήποτε αξιολόγηση, απλώς επειδή γινόταν αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Πέραν του ότι στην Προανακριτική, ορθότερα Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, εκλήθη και ο κ. Σπανός και ο Δήμαρχος Τήλου και εξετάστηκαν και ελήφθη υπόψη όλο αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, διερωτώμαι –και δεν διερωτώνται και οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- πότε άλλοτε τόσα χρόνια –πολλοί άλλοι είναι πριν από εμένα, εγώ είμαι από το 1996 στο Κοινοβούλιο- Κόμμα Αντιπολίτευσης ή οποιοδήποτε άλλο Κόμμα, ζήτησε σύσταση τέτοιας επιτροπής –το τονίζω, τέτοιας επιτροπής- ιδίως, μάλιστα, μετά την αναθεώρηση του 2001, απλώς και μόνο επειδή διαβιβάστηκε ένας φάκελος χωρίς τον παραμικρό χαρακτηρισμό;
Τι είδους ήθη είναι εκείνα τα οποία αυτή τη στιγμή εισάγουμε; Με την παραμικρή ευκαιρία να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή, όταν μάλιστα –το τονίζω- η υπόθεση είναι εκκρεμής και εξετάζεται. Διότι τονίστηκαν και τα θέματα αυτά από τους μάρτυρες, που είναι και οι κύριοι μάρτυρες στην άλλη υπόθεση.
Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Δεν φτάνει που –όπως θα εξηγήσω- την υπόθεση Παυλίδη την έχει χειριστεί, όπως τη χειρίστηκε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλει στο σημείο αυτό να προσθέσει και άλλα, μόνο και μόνο γιατί εκεί θέλει να ποντάρει. Άλλη θέση δεν έχει.
Θέμα SIEMENS: Μα, στη SIEMENS είναι γνωστό ότι γίνεται η πιο βαθιά –πραγματικά πιο βαθιά- δικαστική εξέταση που έγινε ποτέ για την υπόθεση αυτή, η οποία έχει βαθιές τις ρίζες. Και το βλέπετε.
Διερωτώμαι: Πώς λέει ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να έρθει ο φάκελος στη Βουλή; Μέχρι σήμερα, απ’ όσα ξέρουμε τουλάχιστον, μπορεί να μου πει κανείς αν ετέθη κανένα θέμα κατά το νόμο περί ευθύνης Υπουργών στη συγκεκριμένη υπόθεση; Υπάρχει ζήτημα Υπουργού και δεν το ξέρουμε; Το μόνο που έχει βγει μέχρι τώρα -και δεν απολογείται γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- είναι ότι χρήματα από τη SIEMENS πήγαν στα ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και αυτό, όμως, όπως ξέρετε, δεν υπάρχει σαν ζήτημα παραγραφής, διότι η σχετική διαδικασία δεν υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Γιατί ζητάει, λοιπόν, να έρθει ο φάκελος στη Βουλή; Λέει, επειδή θα συστήσουμε Εξεταστική Επιτροπή. Μα, πρώτα-πρώτα να συζητήσουμε αν θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή μεθαύριο και να δούμε. Και δεύτερον, την Εξεταστική Επιτροπή γιατί τη ζητάει;
Τονίζω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Ξέρει τίποτα για πολιτικές ευθύνες Υπουργών και δεν το ξέρουμε εμείς; Διότι μέχρι σήμερα –σας είπα- αν υπάρχει πολιτικό σκέλος, αυτό αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τι ζητάει, λοιπόν, να έρθει ο φάκελος στη Βουλή; Με ποια στοιχεία; Έτσι, επειδή νομίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Για να καταλάβετε, δηλαδή, πώς χρησιμοποιεί τις διατάξεις που αφορούν το νόμο περί ευθύνης Υπουργών: Χωρίς να έχει γίνει αναφορά σε όνομα Υπουργού, να έρθει ο φάκελος, για να ξεκινήσει, λέει, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών ή η Εξεταστική Επιτροπή να βρει ευθύνες. Αυτό που δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα η δικαστική εξέταση, θα το βρει, παραδείγματος χάρη, η Εξεταστική Επιτροπή. Ή να έρθει εδώ –γιατί αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος- ο φάκελος και να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, για να σταματήσει ο ανακριτής να κάνει τη δουλειά του.
Τι φοβάται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ε, η δικαστική έρευνα δεν θα σταματήσει. Θα φτάσει μέχρι το τέρμα είτε το θέλει είτε δεν το θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Διότι την Εξεταστική Επιτροπή τη ζητάει για συγκάλυψη, όχι για αποκάλυψη, όπως το είπαμε και την προηγούμενη φορά που απορρίφθηκε.
Τέλος, όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα το οποίο έθεσε, το ζήτημα της ψηφοφορίας: Θυμάστε ποια ήταν η κατάληξη της προηγούμενης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Παυλόπουλε, σας διορθώνω. Δεν έθεσε θέμα για ψηφοφορία ο κ. Βενιζέλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Μα, είπε ότι είναι εκκρεμής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Έθεσε θέμα συνέχισης της συζήτησης.
(TS)
( 2SX)
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Και ερωτώ: Τα Πρακτικά της προηγούμενης συζήτησης που έγινε εδώ, δεν τα έχει δει κανείς; Είχε αποχωρήσει, όπως ξέρετε, η Πλειοψηφία και βεβαίως έληξε η συζήτηση εκείνη, διότι αρνήθηκε, ιδίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Δεν υπήρξε καμία λέξη περί αναβολής. Έληξε όλη εκείνη η διαδικασία. Δεν υπήρξε αναβολή για τη συζήτηση περαιτέρω της υπόθεσης.
Τι είδους συνέχιση της διαδικασίας είναι αυτή; Ελέχθη ή από τον κ. Βενιζέλο -κοιτάξτε το στα Πρακτικά- ότι ξέρετε, ζητούμε την αναβολή για να συζητηθεί μετέπειτα ή υπάρχει απόφαση του Προέδρου της Βουλής, του Σώματος, περί αναβολής για να συζητηθεί στη συνέχεια; Ποια συζήτηση στη συνέχεια είναι αυτή; Λένε να έλθει εν όψει της συζήτησης ο φάκελος για τη Μονή Βατοπεδίου στη Βουλή και από εκεί και πέρα υπάρχει η γνωστή επίθεση κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πρώτα-πρώτα, αυτή η αήθης επίθεση κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι απαράδεκτη όχι για το πρόσωπο –στο κάτω-κάτω της γραφής καθένας υπερασπίζεται ο ίδιος, όπως εκείνος αντιλαμβάνεται, τα δικά του θέματα- αλλά γιατί είναι εναντίον των θεσμών. Η επίθεση με την ερμηνεία των διατάξεων κατά πως βολεύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κρίση για ένα θεσμό όπως είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπό αυτούς τους όρους είναι απαράδεκτη.
Κύριοι συνάδελφοι, δείτε τι είπατε στις τηλεοράσεις, κυρίως οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τι είπατε εδώ. Θυμηθείτε με ποια λόγια φερθήκατε και καταφερθήκατε κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, άσχετα εάν συμφωνούσατε ή διαφωνούσατε. Και θυμηθείτε ότι για πολύ λιγότερα θέματα επί εποχής Λινού, σε μια ιδιωτική συζήτηση, από μία λέξη μόνο συνάδελφος στην Κυβέρνηση παραιτήθηκε. Το θυμάστε.
Και εσείς δεν διστάσατε να βγείτε και με τις ερμηνείες που εσείς δώσατε να καταφέρεστε εναντίον των θεσμών, γιατί έτσι σας βολεύει. Ευτελίζετε τους θεσμούς, χρησιμοποιώντας τους για τη βουλιμική σας διάθεση για την εξουσία. Ε, δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα υπερασπιστούμε τους θεσμούς, γιατί έχουμε χρέος να το κάνουμε. Εάν εσείς δεν σέβεστε την ποιότητα της δημοκρατίας, εμείς τη σεβόμαστε.
Και καταλήγω λέγοντας ότι στραφήκατε στους συναδέλφους της Συμπολίτευσης και είπατε «Πού είναι η συνείδησή σας; Με ποια συνείδηση θα ψηφίσετε;». Αυτό ρωτάτε; Με ποια συνείδηση, ρωτώ, γιατί και αυτό πρέπει να το εκθέσουμε εδώ, οι συνάδελφοι εκείνοι οι οποίοι στην Επιτροπή στο θέμα Παυλίδη ξεχνώντας ότι ασκούν δικαστικά καθήκοντα στην ουσία κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, από τη μια πλευρά διέρρεαν τα πάντα και διαστρεβλωμένα από μέσα, παραβιάζοντας κάθε έννοια του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος και επιπλέον και το κυριότερο είχαν βγάλει, πριν καν έλθει το πόρισμα, απόφαση για το τι πρόκειται να κάνουν; Γι’ αυτή τη συνείδηση μιλάτε;
Αυτή η παράταξη εδώ ψήφισε, όπως γνωρίζετε, κατά μεγάλο μέρος για τη σύσταση αυτής της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής. Πότε το έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν αυτό το πράγμα; Το κυριότερο είναι ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Εσείς που πριν καν μπούμε στη συζήτηση, πριν καν αποφασίσει η Επιτροπή, βγάλατε τους Βουλευτές και είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους και μάλιστα με διαστρεβλωμένες διαρροές, μιλάτε για τη συνείδηση αυτής της παράταξης; Εάν κάποιος δεν σέβεται τους θεσμούς και ευτελίζει την ποιότητα της δημοκρατίας, είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Αρχηγός του.
Είμαστε εδώ και για να τηρήσουμε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και για να υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και τους θεσμούς.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος για πέντε λεπτά, για να μπορέσω να κλείσω το θέμα το οποίο άνοιξε η παρέμβασή σας.
Ορίστε, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτον, πράγματι η πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της G.P.O. τη Δευτέρα έδειξε ότι μόλις το 14% συγκεντρώνει ως ζήτημα προτεραιότητας στην εκτίμηση της κοινής γνώμης η διαλεύκανση των σκανδάλων. Η υπεράσπιση και η προώθηση των εθνικών θεμάτων συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7%. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή, τα κόμματα, οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν πρέπει να ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Πιστεύει κανείς εδώ ότι αν δεν υπάρχει οργανωμένο σύγχρονο κράτους δικαίου, εάν δεν υπάρχει αξιόπιστο κοινοβούλιο, εάν δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα αποδεκτό από την κοινωνία μπορούμε να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να πείσουμε τον πολίτη ότι έχει μέλλον η χώρα αυτή;
Δεύτερον, ενοχλήθηκε η Νέα Δημοκρατία από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην LSE. Μήπως θυμάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πού και πότε έχει δώσει τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να διατυπώσει επιτέλους τη θέση του για ζητήματα όπως το Βατοπέδι ή η υπόθεση Παυλίδη; Πάντα στο εξωτερικό και μόνο στο εξωτερικό. Χρησιμοποιεί τις εμφανίσεις του σε συναντήσεις κορυφής, σε θεσμικά όργανα, προκειμένου να απαντήσει ευρισκόμενος στο εξωτερικό και απευθυνόμενος σε διεθνές κοινό τυπικά για θέματα τα οποία ταλανίζουν το δημόσιο βίο.
Ποιος εκθέτει τη χώρα; Αυτός που περιγράφει την πραγματικότητα ή αυτός που δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και να στείλει μία αξιόπιστη έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αυτός που ασκεί κριτική ή αυτός που ψεύδεται συνεχώς και ενσυνειδήτως για τα βασικά μεγέθη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους;
Τι ζητάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Το αυτονόητο. Εκκρεμεί μία πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, που δεν έχει απορριφθεί, που είναι ζωντανή. Ο κ. Σανιδάς παραβιάζει το Σύνταγμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Βουλή, γιατί οι πολίτες θεωρούν ότι εδώ λειτουργεί ένα πλυντήριο ευθυνών, ένας μηχανισμός συμψηφισμού, ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δαπανά το χρόνο της Βουλής, τις δύο τελευταίες Συνόδους από τις εκλογές του 2007 έως σήμερα, παρεμποδίζοντας τη Βουλή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της σε σχέση με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη Υπουργών.
Εμείς προσπαθούμε να ασκήσουμε θεμιτή θεσμική πίεση, προκειμένου επιτέλους ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις και να πάψει το Κοινοβούλιο να εκτίθεται στα μάτια των πολιτών.
Άρα, του λέμε «Πρόσεξε την αντίφαση στην οποία πέφτεις, κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άλλα έκανες και άλλα έλεγες τον Οκτώβριο του 2008 για την υπόθεση Βατοπεδίου, άλλα λες και άλλα κάνεις τώρα. Δεν υπάρχει νομική λογική, δεν υπάρχει ειρμός, δεν υπάρχει τεκμηρίωση. Υπηρετούνται δυστυχώς καθαρές συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες.
Και έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει «Διερευνήσαμε την υπόθεση Παυλίδης 2 στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδης 1». Αλλά εκεί οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσαν λυσσώδη μάχη για να μην επεκταθούν οι κατηγορίες, γιατί μόνο, λένε, για την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας στην εκβίαση του κ. Μανούση μπορεί να αποφανθεί η Επιτροπή. Άρα, πώς διερευνήθηκε η υπόθεση των άγονων γραμμών της Τήλου και της Σύμης;
Ποιον δουλεύετε; Τον εαυτό σας; Γιατί κανέναν άλλον δεν μπορείτε να δουλέψετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Υπόθεση SIEMENS. Εμείς έχουμε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση χρονικά του ζητήματος, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αυτό συνιστά δέσμευσή μας για την επόμενη Βουλή, η Πλειοψηφία της οποίας θα συγκροτήσει την Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS, γιατί εδώ δεν υπάρχουν παραγραφές και εξαλείψεις του αξιοποίνου. Η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής παρακωλύει τον ανακριτή να συνεχίσει; Προφανώς και θα συνεχίσει. Εδώ όσο λειτουργούσε η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, συνέχιζαν οι εισαγγελείς την προκαταρκτική εξέταση.
Ποιον παραπλανά ο κύριος Υπουργός των Εσωτερικών; Εάν δεν ήταν Καθηγητής της Νομικής, θα έλεγα ότι μπορεί να κάνει ένα λάθος, αλλά τώρα ενσυνειδήτως λέει κάτι το οποίο είναι απολύτως και ακραία ανακριβές. Η Βουλή πρέπει να διερευνήσει θέματα που δεν μπορεί να διερευνήσει ο ανακριτής, το πολιτικό και θεσμικό ζήτημα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει να κρύψει τίποτε. Δεν φοβάται τίποτε. Αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του. Δείχνει καθαρό πρόσωπο στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία, γιατί, αφού είναι σε πλεονεκτική θέση, δεν συμφωνεί;
(NP)
(2TS)
Και μια τελική παρατήρηση. Θέλω να θέσω υπ’ όψιν του Σώματος και να καταθέσω στα Πρακτικά τη χθεσινή επίσημη ομόφωνη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομικό κείμενο που ερμηνεύει ορθά το άρθρο 86 του Συντάγματος, που απαντά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και που υιοθετεί την πρόταση που έχω διατυπώσει για αλλαγή του θεσμικού σχήματος σε σχέση με την ευθύνη των Υπουργών, ώστε η Βουλή να εκλέγει με αυξημένη πλειοψηφία δικαστικό όργανο, το οποίο και να αποφαίνεται για προκαταρκτικές εξετάσεις, ασκήσεις διώξεων, για να μην υπάρχει καμία συμμετοχή πολιτικών αντιπάλων ή πολιτικών φίλων στη διαδικασία αυτή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο έχει ως εξής:
Επίσης, θυμίζω ότι εδώ έχω διατυπώσει και την πρόταση η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να γίνεται πλέον από την Ολομέλεια της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Τέλος, λυπήθηκα με το επιχείρημα που ανέπτυξε ο αγαπητός φίλος και συναγωνιστής κ. Λαφαζάνης. Προσεχώρησε στην παραδοσιακή άποψη του Κ.Κ.Ε., την οποία σέβομαι σε σχέση με τις διαχρονικές και ταυτόχρονες ευθύνες των Κομμάτων του δικομματισμού. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Θα του πω μόνο πως στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και το Σώμα Επιθεωρητών από τους 20 Βουλευτές που εγγράφηκαν στη συζήτηση επί της αρχής οι 4 ήταν Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Την ομιλία του κυρίου Παπουτσή την άκουσε σήμερα. Τη δική μου την άκουσε χθες, αλλά την ξέχασε. Του δίνω ένα αντίγραφο, για να δει ποιες είναι οι συγκροτημένες προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την οικονομική κρίση και για τις εργασιακές σχέσεις.
Ορίστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να μας προσφέρει την ευκαιρία να μη ζαλιζόμαστε. Τελικά τι είστε; Κατήγοροι του κυρίου Σανιδά ή εξ επαγγέλματος συνήγοροι του κυρίου Καραμανλή; Και τα δύο δεν μπορεί να είστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα κλείσει τη συζήτηση; Δεν έχουμε εμείς λόγο;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δύο λεπτά μόνο, κύριε Πρόεδρε.
(Διαμαρτυρίες από Βουλευτές όλων των πτερύγων)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ! Δυο λεπτά ο καθένας –ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Σκυλλάκος, ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Ροντούλης, ο Υπουργός- και τέλος!
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εργώδης, φιλότιμη, αλλά επί ματαίω η προσπάθεια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προσφέρει δικαιολογητική βάση στην παράλογη και επιζήμια για τον τόπο τακτική που έχει επιλέξει ο Αρχηγός του Κινήματος και η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, κατά τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο πως η Νέα Δημοκρατία θα συντονίσει το βήμα της και θα ταυτιστεί με οποιαδήποτε προσπάθεια από οποιαδήποτε πτέρυγα της Βουλής και αν προέρχεται να ξεκαθαρίσουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις και όλες τις γκρίζες γωνίες καταγγελιών περί σκανδάλων ή σκανδάλων που φθάνουν στη Βουλή, η οποία καλείται να ασκήσει την αρμοδιότητά της.
Σε κάθε περίπτωση δε παρέχουμε στήριξη σε όλα τα όργανα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, για να κάνουν το καθήκον τους μέχρι το τέλος, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία. Δεν πρόκειται, όμως, να συμπράξουμε σε καμία μεθόδευση, η οποία, όπως φαίνεται –και είναι κραυγαλέα η πρόθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- έχει σκοπό να βυθίσει τη χώρα σε μια ατμόσφαιρα ενός απέραντου ποινικού δικαστηρίου, στο οποίο δεν θα τηρείται καμία δικονομία και κανένα νομικό πλαίσιο, αλλά θα θριαμβεύει και θα κυριαρχεί η μικροκομματική σκοπιμότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ακόρεστη δίψα του για νομή της εξουσίας.
Ας προσέξουν οι φίλοι συνάδελφοι, μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η σκανδαλολογία στην οποία επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον τόπο, η σκανδαλολογία στο πλαίσιο της οποίας προσπαθούν να καταστήσουν όμηρο την καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας είναι αμφίστομη μάχαιρα. Κόβει και από τις δύο πλευρές. Ο δρόμος που επέλεξαν είναι επικίνδυνος και ολισθηρός. Και αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιμείνει να τον ακολουθήσει είναι εκείνο που θα γλιστρήσει πρώτο.
Σε ό,τι αφορά –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- τις επιθέσεις εναντίον της δικαιοσύνης, αφήστε τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς να κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα επιτίθεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εναντίον του κυρίου Σανιδά. Όταν ο κ. Σανιδάς, κύριε Βενιζέλε, ήταν εκείνος ο οποίος ανέσυρε από το αρχείο το φάκελο της υποθέσεως του Βατοπεδίου -γιατί, όπως γνωρίζετε, είχε τοποθετηθεί σε μια πρώτη φάση στο αρχείο και ήταν ο Σανιδάς που ανέσυρε τη δικογραφία και έστειλε την περίφημη παραγγελία με ένα βαρύτατο περιεχόμενο, ζητώντας να δρομολογηθεί η προκαταρκτική εξέταση- τότε ήταν καλός και αδέκαστος εισαγγελικός λειτουργός; Τώρα, επειδή θεωρείτε ότι οι πρωτοβουλίες του, όπως τις ασκεί με βάση τον όρκο που έδωσε στο Σύνταγμα και στην έννομη τάξη, δεν συμβαδίζουν με τη βουλιμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για εξουσία, τώρα τον καταγγέλλετε;
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Πρόεδρε –και κλείνω- καλό είναι να θυμίζουμε στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι το νόμο περί ευθύνης Υπουργών τον έκαναν οι ίδιοι. Ως κυβερνώσα πλειοψηφία τον έφεραν εδώ, τον συνέταξαν, τον κατήρτισαν και τον έθεσαν προς ψήφιση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή και έχει προτείνει διαδικασίες βελτίωσης του καθεστώτος δωσιδικίας εκείνων που διετέλεσαν σε υπουργικούς θώκους. Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν φυγομαχούσε και δεν έσπευδε να φύγει από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, θα είχαμε ρυθμίσει και αυτό το θέμα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Εκ των υστέρων δάκρυα και διαμαρτυρίες δεν γίνονται αποδεκτά, γιατί προδίδουν αυτούς που έχουν τη σχετική πρωτοβουλία για άφατη υποκρισία και όχι για ειλικρινείς προθέσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Επειδή ειπώθηκε εδώ ότι ο κ. Σανιδάς όχι ως πρόσωπο, αλλά ως εισαγγελέας, αποτελεί θεσμό, δεν σημαίνει αυτό ότι θα ξεφύγει της κριτικής οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει ένα αξίωμα. Εμείς διαμαρτυρόμαστε και γι’ αυτά που γίνονται σε σχέση με το συγκεκριμένο σκάνδαλο με τον κύριο Σανιδά, αλλά υπάρχουν και πολλά προηγούμενα.
Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να στέλνει εγκυκλίους ότι η προστασία των απεργών στις επιχειρήσεις του JUMBO είναι έγκλημα και να προλαμβάνει τη δικαιοσύνη; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να απαγορεύσει ουσιαστικά με εγκύκλιο στους δικαστές να βγάζουν ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των συμβασιούχων; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να βοηθήσει με εγκύκλιο τους εφοπλιστές, όταν χρωστούν στους εργαζόμενους, ώστε να μπορεί το πλοίο να φεύγει από το λιμάνι;
Έχει κάνει πάρα πολλά ο κ. Σανιδάς. Παρεμβαίνει σε ουσιαστικά ζητήματα. Όχι μόνο στα ζητήματα που αφορούν τη Βουλή. Γι’ αυτό το ζήτημα της ηγεσίας της δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρό.
Άκουσα την πρόταση του κυρίου Βενιζέλου. Δεν ξέρω. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Πάλι από εδώ το πάμε, πάλι από εκεί το φέρνουμε, η πλειοψηφία της Βουλής αποφασίζει για την ηγεσία. Και αν όχι η κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχει συναίνεση των δύο μεγαλυτέρων Κομμάτων ουσιαστικά. Δηλαδή πρόσωπα που ευνοούν το δικομματισμό, ενώ οι ίδιοι οι δικαστές στις ολομέλειές τους λένε να τον εκλέγουμε εμείς και όχι τα δύο τρίτα της Βουλής. Ξέρετε πολύ καλά τι λένε οι ίδιοι οι δικαστές.
Δεύτερο ζήτημα. Για μας το κύριο θέμα είναι τα άλλα τα προβλήματα, τα κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε λιγότερο από σαράντα μέρες για εκλογές. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα άλλα ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας δεν θα ήθελα να διερευνηθεί κάθε υπόθεση. Γι’ αυτό με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου –το υπενθυμίζω- η οποία σήμερα δημοσιεύεται στον Τύπο λέμε ότι και για τη δεύτερη δικογραφία Παυλίδη θα ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διερεύνηση, όπως και παλαιότερα στην υπόθεση συγκρότησης Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το Βατοπέδιο είχαμε ψηφίσει και παραμένουμε στη θέση να ψηφίσουμε υπέρ. Άλλο αυτό και άλλο ότι η πολιτική ζωή θα περιστρέφεται και μάλιστα εν όψει ευρωκλογών γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα.
(TR)
(3NP)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης. Ομιλείτε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εντυπωσιάζεται κανείς με τη συζήτηση πάλι όπως διεξάγεται σήμερα. Βλέπουμε από την Κυβέρνηση για άλλη μία φορά την ώρα που συγκαλύπτει με την τακτική και την πολιτική της τα σκάνδαλα, την ώρα που δεν θέλει στην ουσία να χυθεί φως παντού, την ώρα αυτή να έρχεται σ’ αυτήν την Αίθουσα για άλλη μία φορά και να μιλάει για αποπροσανατολισμό της πολιτικής και δημόσιας ζωής.
Εάν δεν θέλετε τον αποπροσανατολισμό της δημόσιας ζωής από την υπόθεση των σκανδάλων, αλλά και της σκανδαλολογίας, έχετε τρόπο και έχετε λύση να ανοίξετε δρόμους διαφάνειας παντού. Να μην εμποδίζετε τη διερεύνηση επί της ουσίας όλων των υποθέσεων. Και αυτό το οποίο κάνετε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο.
Εσείς πρώτοι εάν θέλατε τη διαφάνεια θα έπρεπε να προτρέπατε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντί να παίζει έναν ρόλο απαράδεκτο σαν και αυτόν που παίζει, να φέρει το φάκελο άμεσα στη Βουλή, όπως έχει υποχρέωση κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής.
Από την άλλη μεριά βλέπουμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιδίδεται σε μία προσπάθεια αντιπαράθεσης χωρίς πολιτική ουσία. Και αυτό γιατί; Διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει εναλλακτική στρατηγική απέναντι στη στρατηγική και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, γιατί και τα δύο κόμματα μέσα στην κρίση αναδιπλώνονται συντηρητικά στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και φυσικά και η Ευρώπη και ο πλανήτης.
Να πω τώρα και κάτι για τον κ. Βενιζέλο, τον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εγώ δεν αμφισβήτησα ότι ομίλησε για το θέμα του νομοσχεδίου που αφορά το ΣΕΠΕ. Αλλοίμονο! Τον άκουσα μάλιστα πάρα πολύ προσεκτικά. Αυτό που αμφισβήτησα ήταν την πύκνωση αυτού του ενδιαφέροντος που βλέπουμε σ’ αυτήν την Αίθουσα, όταν η συζήτηση στρέφεται στα σκάνδαλα και όχι στα μεγάλα θέματα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω με μία παρατήρηση.
Επειδή άκουσα τον κ. Βενιζέλο μετά προσοχής, να πω και μία σκέψη, μία κριτική, εάν επιτρέπεται πλέον να ασκείται κριτική στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Έκανε κριτική ο κ. Βενιζέλος στην Κυβέρνηση –λέω για το επίπεδο της κριτικής- ότι τα 15 δισεκατομμύρια που έπρεπε να δοθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες, δεν τα πήραν οι τράπεζες, έμειναν αδιάθετα τα λεφτά. Και λέει ο κ. Βενιζέλος, αφού μένουν αδιάθετα τα λεφτά από τις τράπεζες, γιατί δεν δίνουμε τα ίδια ποσά ως εγγύηση στις επιχειρήσεις; Ε, αυτή είναι η διαφωνία μας! Εμείς λέμε ότι σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχουν μόνο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Υπάρχει και ο ελληνικός λαός, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι και αυτοί δοκιμάζονται πρώτα απ’ όλα μέσα στην κρίση. Και αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα –που υπάρχουν- θα έπρεπε προς τα εκεί να κατευθυνθούν, όχι στις τράπεζες, όχι στις επιχειρήσεις, όπως είναι τα σχέδια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η χώρα βουλιάζει, η χώρα αυτήν την ώρα έχει ανάγκη από μία μεγάλη προοδευτική ανατροπή, με την ήττα, τη συντριβή της κυβερνητικής πολιτικής, τη συνολική ήττα του δικομματισμού.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Αστέριος Ροντούλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ..
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Εν είδη κήνσορα και με ένα ρεσιτάλ αδολεσχίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιτέθηκε σε όλους μέσα στην Αίθουσα και βεβαίως, κατέδειξε με τη στάση του μία απτή πραγματικότητα.
Κύριε Βενιζέλο και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε πληγεί από την νόσο της αλαζονείας, πριν ακόμα έρθουν οι εκλογές και δούμε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορείτε να πείσετε ακόμη τον ελληνικό λαό και σας δίνει τα ποσοστά που σας δίνει, για τα οποία χαίρεστε κιόλας, αλλά και δεν μπορεί ακόμη ο ελληνικός λαός να σας εμπιστευθεί.
Είπατε αν είμαστε κατήγοροι του κ. Σανιδά. Όχι, δεν είμαστε κατήγοροι του κ. Σανιδά. Είμαστε υπέρμαχοι της συνταγματικής τάξεως και της νομιμότητας απλά και μόνο. Είδα, όμως, ότι ποιείτε τη νήσσα στην ουσιαστική πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού περί δημοψηφίσματος γι’ αυτά τα ζητήματα, επ’ ευκαιρία των Ευρωεκλογών. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψή σας για να έχει ουσία και η συζήτηση που κάνουμε.
Επίσης, μας κατηγορήσατε ως συνηγόρους του κ. Καραμανλή. Θα πρέπει να σας πω ότι ο μέγιστος, ο πρώτος συνήγορος του κ. Καραμανλή και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι τα ανομήματα του παρελθόντος, τα ανομήματα του πασοκικού παρελθόντος, τα οποία τα ξεχάσατε ως δια μαγείας τώρα. Γιατί το λέω αυτό, κύριε Βενιζέλο; Διότι με αυτήν την αιτιολογική βάση, τα δικά σας ανομήματα του παρελθόντος, η Νέα Δημοκρατία παίζει τώρα το παιχνίδι του συμψηφισμού. Αυτό κάνατε εσείς; Αυτό κάνουμε εμείς. Αυτό κάνουμε εμείς; Αυτό κάνατε εσείς. Αυτό το παιχνίδι, αυτό το ιδιότυπο πολιτικό πινγκ-πονγκ γίνεται τώρα και εξαιτίας αυτού του λόγου σας έχει σιχαθεί πραγματικά ο ελληνικός λαός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το μόνο που κάνετε είναι να αναδεύετε ένα βόθρο σκανδάλων. Θα πρέπει να σκεφθείτε, κύριε Βενιζέλο, στη δημιουργία του βόθρου αυτού συνετέλεσε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος για δύο λεπτά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Τρεις παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε.
Παρατήρηση πρώτη. Ο κ. Βενιζέλος γυρνώντας λέει ποιον δουλεύετε -το ζήτημα είναι ποιον δουλεύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., άλλον όχι βέβαια εκτός από τον εαυτόν του- και λέει, μα ο κ. Καραμανλής δεν είναι εκείνος που έθιξε θέματα στο εξωτερικό, σχετικά παραδείγματος χάρη με τα όσα συμβαίνουν με τη σκανδαλολογία στην Ελλάδα;
Συγκρίνει ο κ. Βενιζέλος –ακούστε- αυτό τον τελευταίο καιρό μάλιστα μονίμως, έχοντα ως μόνη δουλειά τον κ. Παπανδρέου να δυσφημεί τη χώρα σε όποιο φόρουμ βρίσκεται, ακόμα και στο London School of Economics με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος κάνει τη δουλειά του και βεβαίως έχοντας δημοσιογράφους και δίνοντας συνέντευξη, απαντάει σε δημοσιογράφους, γιατί αν δεν απαντούσε τη στιγμή που θέτουν τα ερωτήματα, θα του έλεγαν ότι υπεκφεύγει. Και ταυτίζει τα δύο πράγματα –σκεφθείτε- την υποχρέωση του Πρωθυπουργού να απαντάει σε δημοσιογράφους για να μην υπεκφύγει με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος μη ερωτώμενος χρησιμοποιεί φόρα για τα οποία καλείται να μιλήσει επί οικονομικών θεμάτων για να δυσφημεί τη χώρα του. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον. Λέει ο κ. Βενιζέλος για την υπόθεση Παυλίδη: Μα, επάνω στην Επιτροπή αρνήθηκε λέει η πλειοψηφία να επεκτείνει το κατηγορητήριο, πέραν των νομικών ζητημάτων –γιατί πήγε να μου κάνει και μαθήματα νομικής- πέραν του εάν και κατά πόσο επιτρέπεται μετά την εντολή της Βουλής η επέκταση του κατηγορητηρίου, το ερώτημα είναι απλό: Βγήκε τίποτα ; Γιατί δεν εμπόδισε κανείς σε καμία περίπτωση ούτε το Δήμαρχο Τήλου ούτε τον κ. Σπανό, αν θυμάμαι καλά το όνομά του, να πει αυτά τα οποία ήθελε να πει. Βγήκε τίποτα; Και δεύτερον, δεν μου απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε κάτι, το οποίο το λέω όχι μόνο γι’ αυτούς που είμαστε εδώ, αλλά γι’ αυτούς που θα έρθουν στη Βουλή. Τι ήθη και έθιμα είναι αυτά σε μία υπόθεση που εκκρεμεί, που θα συζητηθεί το βράδυ της Δευτέρας για τη λήψη οριστικής απόφασης, που δεν πρόλαβε να έρθει η υπόθεση από τον Εισαγγελέα χωρίς χαρακτηρισμό, χωρίς έρευνα και σπεύδει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσει πρόταση για δεύτερη ειδική εξεταστική επιτροπή.
Πότε έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα; Πότε φθάσαμε σε τέτοιο σημείο χρησιμοποίησης κάθε φακέλου που έρχεται εδώ, χωρίς καμία αξιολόγηση; Ο κ. Κακλαμάνης είναι εδώ ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Πότε συνέβη επί των ημερών του η Αξιωματική Αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει τους θεσμούς μ’ αυτόν τον τρόπο; Πότε; Σε καμία περίπτωση!
Και το τελευταίο τώρα που θέλω να ρωτήσω τον κ. Βενιζέλο σε ό,τι αφορά παραδείγματος χάρη το θέμα του κ. Σανιδά.
Πέρα από το τι συνέβη και πέρα από το τι ξέρουμε όλοι και πώς εκφράστηκαν για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γιατί βεβαίως κριτική μπορεί να γίνεται και γίνεται στον οποιονδήποτε ασκεί οποιαδήποτε εξουσία, άλλο αυτό, άλλο οι ύβρεις, άλλο η παραπληροφόρηση. Διότι πού φθάσαμε; Φθάσαμε στο σημείο να κατηγορείται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για υπόθεση που έχει φθάσει στη Βουλή, έχει ερευνηθεί σε επίπεδο Εξεταστικής Επιτροπής και επειδή συνεχίζεται, επειδή υπάρχει μία αναφορά μέσα παραδείγματος χάρη σε Υπουργό ή οτιδήποτε άλλο, να μην μπορεί να αξιολογήσει, αν θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά αενάως, η απλή αναφορά στο όνομα ενός Υπουργού σε υπόθεση που ήδη έχει έρθει εδώ, να πρέπει να επανέρχεται. Τι ήθη είναι αυτά; Τι πολιτικά ήθη;
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και σχετικά με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, δεν μπορώ να το καταλάβω. Το 2001 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν πλειοψηφία. Τίποτα απ’ όλα αυτά τα «ωραία» που προτείνει τώρα δεν πρότεινε.
(MB)
(3TR)
Στην Αναθεώρηση του Συντάγματος υπεκφεύγοντας για το άρθρο 16 αυτομόλησε. Και έρχεται τώρα και πετάει όλες αυτές τις ωραίες ιδέες. Μήπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -το λέω και δεν υπονοώ τίποτα, ο λαός αποφασίζει και καμία αλαζονεία δεν με διακατέχει και καμία μονιμότητα σε οτιδήποτε- αποδεικνύει καθημερινά ότι τις μόνες καλές ιδέες που έχει, ιδίως στα θεσμικά θέματα, τις έχει σε επίπεδο Αναθεώρησης του Συντάγματος όταν είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Έχει τελειώσει ο χρόνος σας.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Κακλαμάνης για δυο λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν θέλουμε -και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το θέλουμε- να αναβαθμιστεί πραγματικά το κύρος του Κοινοβουλίου και του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση του απλού πολίτη πρέπει να αποφεύγουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι δεν έχει κανείς αντίρρηση εδώ μέσα. Διότι κανένας δεν μπορεί να αποδεχθεί την αρχή, τη φασιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχω τονίσει. Με ενοχλεί βαθύτατα το οτιδήποτε από οποιονδήποτε μη ευόρκως ασκούντα τα καθήκοντά του, είτε είναι Υπουργός, είτε είναι άλλος αξιωματούχος, αυτό να διαχέεται σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει. Και αυτό γίνεται εκ συστήματος και αυτό σημαίνει φασισμός!
Το υπέστη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν. Η μισή Ελλάδα στα καφενεία, όπου βρίσκονταν όσοι ανήκαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήσαν «οι κλέφτες». Δεν είναι αυτή η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, ακριβώς γιατί υπέστη αυτή την απαράδεκτη, φασιστική –το τονίζω- τακτική. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητάει, αγαπητέ κύριε Υπουργέ -και είναι προς όφελος και της κυβερνώσας σήμερα Παράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά κυρίως είναι προς όφελος της ομαλής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας δημοκρατικού πολιτεύματος-: Κάθε τρίχα πρέπει να φεύγει από το ζυμάρι οποιασδήποτε παράταξης. Δεν κατηγορείται συλλήβδην και αθρόως η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Όμως έχετε βαρύτατη ευθύνη από τη στιγμή που το καθήκον που έχουμε όλοι εκ του Συντάγματος να ασκούμε κατά συνείδηση το λειτούργημά μας το συνδέετε με το αν θα γίνουν εκλογές, αν θα χάσει η Κυβέρνηση το 151, όταν ξέρετε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά καιρούς και σήμερα σε δύο-τρεις χώρες κυβερνούν κυβερνήσεις μειοψηφίας, με την ανοχή άλλων τμημάτων των Κοινοβουλίων τους. Και επιτέλους, Δημοκρατία και Κοινοβούλιο δεν σημαίνει μονομπλόγκ η εκάστοτε Πλειοψηφία, ότι και ο τελευταίος από τους Βουλευτές της πρέπει να ψηφίζει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, να μην δικαιούται σε ένα άρθρο, σε μια παράγραφο, σε μια πρόταση να διατυπώσει διαφωνία. Αυτό δεν είναι ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Και έχει τεράστια ευθύνη σ’ αυτό ο σημερινός Πρωθυπουργός.
Λέτε γι’ αυτά που είπε στο Λονδίνο ο κ. Παπανδρέου, αλλά ξεχνάτε τα περί «τραβεστί οικονομίας» που έλεγε ως Αντιπολίτευση ο κ. Καραμανλής, όχι η Νέα Δημοκρατία, δια του εκλεκτού του, εξαφανισθέντος ήδη, κ. Αλογοσκούφη. Από αυτή την Έδρα εδώ δεν αποκαλούσε τον Πρωθυπουργό Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής»; Από αυτή εδώ την Έδρα δεν ζητούσατε επανειλημμένως εξεταστικές και ανακριτικές επιτροπές και όταν γίνατε Πλειοψηφία δεν το κάνατε, ενώ σας κάλεσε ο κ. Παπανδρέου; Και εγώ που έχω την τιμή να μιλάω αυτή τη στιγμή κάλεσα προσωπικά τον Πρωθυπουργό και είπα: «Έχετε πλειοψηφία. Συγκροτήστε αυτές τις επιτροπές». Και είναι προς τιμήν πραγματικά του Γιώργου Παπανδρέου το ότι αποφάσισε, και αποφάσισε, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος τώρα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι όταν έρθει ως Κυβέρνηση, ως Πλειοψηφία στην Αίθουσα αυτή θα συγκροτήσει εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις από τη Μεταπολίτευση και εδώ, όχι πλέον για να οδηγηθούν άνθρωποι στις φυλακές αλλά, εάν υπάρχουν στοιχεία, απ’ αυτά θα βοηθηθεί το Κοινοβούλιο και όλος ο πολιτικός κόσμος και να νομοθετήσει θεσμούς που θα αποκλείουν τη διαφθορά, αλλά και να στιγματιστούν και να επικληθεί από οποιαδήποτε πλευρά μετά η παραγραφή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως είναι αδύνατον κύριε Πρόεδρε να συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Εγώ ντρέπομαι και πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι όταν είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνόμεθα στο λαό και να θεωρούμεθα είτε συνεργοί, είτε ηθικοί αυτουργοί, είτε συγκαλύπτοντες ευθύνες του οποιουδήποτε.
Και επειδή, κύριε Πρόεδρε –και κλείνω- ελέχθη ότι στην Αναθεώρηση δεν προσήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εξ αυτού του λόγου δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, θα ήθελα να πω ότι είναι ψευδές. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι η Πλειοψηφία στις υπό αναθεώρηση διατάξεις δεν είχε εισηγηθεί το άρθρο 86 και είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεστε ότι δεν ήρθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτό και δεν τροποποιήθηκε το άρθρο 86, γι’ αυτό και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
Και τέλος κύριε Υπουργέ, για τον κ. Σανιδά προέβλεψα –με ακούσατε κύριε Πρόεδρε προχθές στη συζήτηση του Κανονισμού- και σας είπα ότι στην πρώτη φάση η Κυβέρνηση επεκαλέστη την εκκρεμότητα της έρευνας της Δικαιοσύνης. Τώρα σας είπα ότι ο κ. Σανιδάς θα ζητήσει να οριστεί εφέτης ανακριτής, για να μας λέει μετά ο κ. Παυλόπουλος ότι εκκρεμεί πάλι η υπόθεση στην Δικαιοσύνη.
Ανεσύρθη ο φάκελος από το αρχείο, του Βατοπεδίου, όπου μεθοδευμένα είχαν συγκεντρωθεί υποθέσεις από τη Θεσσαλονίκη, από τη Χαλκιδική, από την Ξάνθη και η ανάσυρση αυτή απέβλεπε στο αποτέλεσμα το οποίο όλοι γνωρίζουμε: να αποφανθεί όχι η Βουλή, όχι το Ειδικό Δικαστήριο, όχι το Δικαστικό Συμβούλιο ότι οι Υπουργοί μεν διέπραξαν παρανομίες αλλά έχουν το ακαταλόγιστο, διότι παρεσύρθησαν από ορκωτούς εκτιμητές και λογιστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να λειτουργήσει κύριε Πρόεδρε. Και έχετε ευθύνη κι εσείς και οι προκάτοχοί σας και οι μέλλοντες, όχι ευθύνη άμεση επί του Κανονισμού, αλλά ηθική και πολιτική ευθύνη και υποχρέωση. Κάποτε πρέπει ο κάθε εκπρόσωπος του λαού εδώ να είναι υπεύθυνος για ψόγο και αντίθετα, να αποβλέπει στον έπαινο για ό,τι ο ίδιος κάνει, κακό ή καλό. Αρκετά πια! Η Δημοκρατία των κομμάτων, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, πρέπει να λειτουργήσει με δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων και όχι με ενός ανδρός αρχή, την οποία υφίσταται σήμερα το Κοινοβούλιο και πληρώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε κύριε Παυλόπουλε, έχετε το λόγο για μια μόνο λέξη.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ζήτησα το λόγο για μία διευκρίνιση. Άλλο είπα, κύριε Πρόεδρε. Εγώ είπα μονάχα ότι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τόσο ωραίες ιδέες τώρα, αυτή τη στιγμή, εκείνο δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση ή ό,τι πρόταση έκανε δεν την υπερασπίστηκε διότι αποχώρησε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Εγώ δεν έθεσα θέμα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης Υπουργών ούτε διατάξεων του Συντάγματος. Εσείς που τις επικαλείστε και ο κ. Βενιζέλος, γιατί δεν τις καταθέσατε στην Αναθεώρηση και δεν τις υπερασπιστήκατε;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος είπε ότι δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 86 διότι δεν προσήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δεν προτείνατε, είπε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν προσήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είπε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά την ένταση η οποία υπήρξε,…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ένταση δεν υπήρξε, Πρόεδρε. Τόνος υψηλός υπήρξε, όχι ένταση.. Είναι καλό για το Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Διορθώνω εφόσον το επιθυμείτε. Εκεί ήθελα να καταλήξω, κύριε Πρόεδρε, ότι η συζήτηση επί μιάμιση ώρα είχε καίρια πολιτικά χαρακτηριστικά και μακάρι να ήταν πολύ περισσότερες οι ευκαιρίες που θα μπορούσε σ’ αυτήν την Αίθουσα η πολιτική συζήτηση να γίνεται με τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν αναφέρομαι για το συγκεκριμένο θέμα αλλά η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση ιδεών είναι προς το συμφέρον της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου. Δράττομαι της ευκαιρίας για να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί ετέθησαν πάρα πολλά ζητήματα, ζητήματα τα οποία άπτονται Αναθεώρησης του Συντάγματος, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον μετά το 2013.
(XA)
(3MB)
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πολιτική ζωή, τα κόμματα, εμείς όλοι οι Βουλευτές, σημερινοί και αυριανοί, ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του δεν πρέπει να διδαχθούμε από τη μέχρι σήμερα πορεία και της πολιτικής ζωής και του τόπου και να προβληματιστούμε ακόμα πιο έντονα πέρα από το κομματικό συμφέρον της κάθε πλευράς, τα μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα που έχει η χώρα και ο ελληνικός λαός για όλο το επόμενο διάστημα.
Και το τρίτο, θα επαναλάβω αυτό που είπα στην προχθεσινή συζήτηση με αφορμή και την παρέμβαση στη συζήτηση για τον Κανονισμό του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή ορισμένα θέματα.
Κύριε Υπουργέ, επί των Εσωτερικών ο νόμος για τα κόμματα που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975, ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος δεν έχει έρθει στη Βουλή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και πρέπει να έρθει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Πρόκληση πρώτη για όλους μας: Να ξαναδούμε πάλι από την αρχή όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το πολιτικό χρήμα, με το πόθεν έσχες το οποίο εμείς οι ίδιοι υποβάλουμε, με τα γενικότερα ζητήματα της διαφθοράς. Και ακόμα να εξετάσουμε και να συζητήσουμε αν υπάρχουν πτυχές σε ορισμένα από τα σημεία που αναφέρονται και δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα για αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και υποχρέωσή μας.
Και απευθύνω έκκληση σε όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία για μία τέτοια μεγάλη συζήτηση. Και το προτρέπω εκ μέρους όλων σας γιατί το Κοινοβούλιο δεν είναι μόνο συντεταγμένη εξουσία, η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αποτελεί την καρδιά της Δημοκρατίας και εμείς εδώ πρέπει να δώσουμε πρότυπο παράδειγμα πέρα από κόμματα, ότι πρέπει να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας, μιας εθνικής αναγέννησης ξεκινώντας από μία γενική εθνική συζήτηση επί όλων αυτών των θεμάτων.
Συμμερίζομαι –δεν έχει ακουστεί άλλωστε για πρώτη φορά εδώ- αυτό που είπατε Πρόεδρε Κακλαμάνη, ότι μπορούν ένας και δύο Βουλευτές να μην ψηφίσουν μία ρύθμιση της Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε, όμως, με την πείρα που έχουμε όλοι από το 1974 και μετά, τι θα γινόταν έξω από αυτήν την Αίθουσα αλλά και μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα από ορισμένους από εμάς ανεξάρτητα αν σήμερα κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία ή χθες που συζητούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ; Θα ετίθεντο τα πάντα στον αέρα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κακώς, κάκιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Και πολύ περισσότερο να σκεφθείτε και Κυβέρνηση μειοψηφίας. Ποιος στηρίζει την Κυβέρνηση της μειοψηφίας εάν προέκυπτε ένα τέτοιο θέμα;
Οφείλουμε, όμως, παρ’ ό,τι μπορεί να διαφωνούμε, να τα συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Γιατί αυτό το οποίο δεν γίνεται τις περισσότερες φορές είναι ότι οχυρωνόμαστε όλοι πίσω από μία θέση ή πίσω από μία κομματική γραμμή και δεν συζητούμε. Πρέπει να συζητήσουμε και μάλιστα ανοικτά και ανυπόκριτα για όλα τα θέματα.
Και έρχομαι στα ζητήματα τα οποία έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δηλαδή, δεν είμαι των κομμάτων αλλά κάποιων προσώπων που επιβάλλουν στα κόμματά τους. Να λειτουργήσουν δημοκρατικά και τα κόμματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Δεν διαφωνώ, κύριε Πρόεδρε.
Και έρχομαι στα ζητήματα για να ολοκληρωθεί και η μεσολαβήσασα συζήτηση με την πρωτοβουλία την οποία είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όχι μόνο από τον σήμερα έχοντα την αποστολή και την ευθύνη του Προέδρου της Βουλής, κύριε Βενιζέλο αλλά από το 1974 και μετά, ανέτρεξα από το 1950 και στη συνέχεια μέχρι το 1974 –δεν αναφέρομαι στην περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος- και δεν βρήκα ούτε μία περίπτωση στην οποία η Βουλή των Ελλήνων να παρενέβη προς τη δικαιοσύνη και να ζήτησε να έρθει ένα θέμα εδώ, ούτε Πρόεδρος της Βουλής αλλά ούτε και απόφαση Σώματος με πλειοψηφία ή κατά πλειοψηφία να ζητείται από τη δικαιοσύνη, την άλλη συντεταγμένη εξουσία, για ένα θέμα. Διότι θα ήταν παρέμβαση και της Βουλής και του Προέδρου προς μια πλευρά διότι η άλλη πλευρά μπορεί να έχει τελείως αντίθετη άποψη και αυτό το πράγμα θα οδηγούσε σε πλήγμα καίριο στον Κοινοβουλευτισμό. Αυτή είναι η άποψή μου.
Αυτό είναι το γενικό θέμα και για την υπόθεση της SIEMENS και για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Και έρχομαι στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο απετέλεσε και τη συζήτηση της μιάμισης ώρας. Διότι αυτό ήταν εκείνο το οποίο μου ζητήσατε για να έρθουμε και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ. Είπατε να εγγράψω ειδική ημερήσια διάταξη με την οποία να συνεχιστεί η συζήτηση της 19ης Ιανουαρίου για να πάρει απόφαση η παρουσία των 149 Βουλευτών, διότι ήδη το κόμμα της πλειοψηφίας δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία, για να αιτηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να στείλει εδώ τη υπόθεση και του Βατοπεδίου και της SIEMENS. Αυτό είναι πρωτάκουστο, κύριε Βενιζέλο. Ούτε τα άρθρα 153 και 155 του Κανονισμού δίνουν τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Βουλής να βγάλει αυτή την ειδική ημερήσια διάταξη αλλά ούτε και το Σώμα να αποφασίσει να υπάρξει αυτό το αίτημα. Εάν το επιθυμείτε ως κόμμα ή και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μπορείτε εκτός του Κοινοβουλίου να απευθύνετε ένα τέτοιο αίτημα με τις υπογραφές σας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαβιβαστούν εδώ οι φάκελοι. Αλλά η Βουλή και η ευθύνη η δική μου αυτή την ώρα δεν είναι του προσώπου, αλλά του Προέδρου της Βουλής, της συντεταγμένης εξουσίας. Θα υπέπιπτα σε θεσμική, συνταγματική εκτροπή και ταυτόχρονα ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Και αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Δεν μπορώ να το κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εκκρεμεί η ψηφοφορία, κύριε Πρόεδρε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Για ένα μόνο λεπτό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα περιοριστώ στα θέματα του Κανονισμού της Βουλής και όχι στο πολιτικό υπόβαθρο των ζητημάτων που συζητήθηκε εκτενώς.
Πράγματι, κατά το άρθρο 11 του Κανονισμού της Βουλής η αρμοδιότητα διαμόρφωσης της ημερήσιας διάταξης ανήκει στον Πρόεδρο του Σώματος και όχι στο Σώμα αυτό καθ’ εαυτό. Και όντως δεν έχει ζητήσει ξανά η Ολομέλεια από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την αποστολή στοιχείων. Όμως, κατ’ επανάληψη εξεταστικές επιτροπές ή προανακριτικές επιτροπές παλαιότερα, όπως και τώρα η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέταση για την εξέταση Παυλίδη, απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη, ζήτησαν στοιχεία, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν, οι άλλες διαδικαστικές ενέργειες έγιναν. Το ίδιο συνέβη και με εξεταστικές επιτροπές με τελευταίο παράδειγμα την επιτροπή για το Βατοπέδι και προ τελευταίο την επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Βρισκόμαστε τώρα στην παράδοξη κατάσταση να έχουμε έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αντιδικεί με τη Βουλή στην πραγματικότητα και παρεμποδίζει τη Βουλή να ασκήσει τη δικαιοδοσία της. Και ενώ εκκρεμεί αίτημα σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης καθώς και πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, τα στοιχεία του φακέλου δεν διαβιβάζονται, παρ’ ότι ο ίδιος ο κ. Σανιδάς θυμήθηκε και ανέσυρε το άρθρο 147 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας και έστειλε αντίγραφα των δικογραφιών. Γιατί; Γιατί καταλάβαινε ότι υπάρχει κοινωνική κατακραυγή, ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα και αντί να πει ότι διαβιβάζει τους φακέλους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος όπως έχει υποχρέωση αμελλητί να πράξει, δια της παρακαμπτηρίου του άρθρου 147 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας υποκλήθηκε στην κατακραυγή του νομικού κόσμου, των μέσων ενημέρωσης, των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αυτό το έχω πει και δημόσια και έχω καλέσει εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον κ. Σανιδά να αντιληφθεί ότι σφάλλει, αντιφάσκει, προκαλεί και κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος αλλά και κατά τη δική του ιδιοκατασκευή του άρθρου 147 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Εσείς μου λέτε και πάλι από την έδρα σας ότι δεν μπορείτε να εγγράψετε –έτσι κρίνετε το ζήτημα- κατά το άρθρο 11 του Κανονισμού της Βουλής στην ημερησία διάταξη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Και τα άρθρα 153 και 155 του Κανονισμού.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και κατά τα άρθρα 153 και επόμενα που διέπουν τα σχετικά με τις προκαταρκτικές επιτροπές.
(XP)
(3XA)
Ωραία. Έχουμε μία διαφωνία. Την διαφωνία αυτή την καταγράφουμε και θα την αξιολογήσει ο Έλληνας πολίτης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας ευχαριστώ.
Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα έπαιρνα το λόγο εάν δεν πίστευα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Το άρθρο 86 του Συντάγματος ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης υποχρεώνει τους εισαγγελικούς λειτουργούς να διαβιβάσουν το φάκελο αμελλητί στη Βουλή σύμφωνα με τις προβλέψεις της οικείας διάταξης. Φρονώ όμως ότι διαμορφώνει και δικαίωμα της Βουλής να αξιώσει τη διαβίβαση του φακέλου.
Διαφορετικά θα ήταν χωλή η διάταξη εάν δεν αξιολογούσαμε την υποχρέωση από τη μια και το δικαίωμα της Βουλής από την άλλη για τη διαβίβαση του φακέλου. Σκεφθείτε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν στην οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είχαμε, αν θέλετε και πολύ πιο έντονα στοιχεία και δεν διαβιβάζονταν ο φάκελος από τους διενεργήσαντες την προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή. Τότε η Βουλή θα ήτο αδύναμη να ενεργήσει; Δεν θα έπρεπε να ενεργήσει με την επίκληση των ελλείψεων του Κανονισμού της Βουλής; Κατά τη γνώμη μου προφανώς όχι.
Θα είχατε τη δυνατότητα αξιοποιώντας τις διατάξεις του Κανονισμού να προκαλέσετε μία συζήτηση στη Βουλή, να καταγραφεί θέλω να πιστεύω η κοινή θέληση όλων των Βουλευτών σε όποια πτέρυγα και αν ανήκουν, να υποχρεωθεί να στείλει το σχετικό φάκελο ο κ. Σανιδάς στη Βουλή και τούτο ανεξάρτητα από την έλλειψη των όποιων άλλων κυρωτικών ή μη συνεπειών. Θα ήταν όμως μία βαθύτατα πολιτική πράξη που θα αναδείκνυε τη Βουλή ως έχουσα τη δυνατότητα να ασκεί τα δικαιώματά της όπως κατά τη γνώμη μου υποχρεούται να τα ασκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Κατσιφάρας για τη συνέχιση του νομοσχεδίου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του δεν διακατέχονται από βουλιμία για την εξουσία. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αυτοί που προσπαθούν να γαντζωθούν και να μη φύγουν πρόωρα και άρον-άρον από την εξουσία, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια σε χώρα και παράταξη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο ασκεί την αντιπολίτευσή του, ασκεί τον κοινοβουλευτικό του έλεγχο, αναδεικνύει τη νέα πρότασή του για μια νέα αρχή στη χώρα και στη κοινωνία, ακούει και προωθεί αυτό που λέει ο απλός Έλληνας πολίτης, πότε θα φύγουν γιατί πρέπει να απαλλαγούμε από μία πολιτική που οδηγεί ποιο βαθιά την χώρα και την κοινωνία στη κρίση. Και ζητά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλογές ακριβώς για να απελευθερωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα μας και να κάνουν μία νέα αρχή.
Ο ελληνικός λαός βιώνει μία σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς εκτεταμένης ανασφάλειας αφού οι μισθοί μειώνονται, το οκτάωρο απειλείται, η μαύρη εργασία επεκτείνεται παντού, η μερική απασχόληση αντικαθιστά την οκτάωρη απασχόληση και τα προγράμματα stage επεκτείνονται ανεξέλεγκτα και κρατούν σε ομηρία μεγάλο μέρος της νεολαίας μας κάτω από μία κομματική υποταγή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ουσιαστικά ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας πλανάται γύρω μας και απειλεί εργαζόμενους και νεολαία. Απειλεί το αύριο του συντελεστή του ανθρώπινου δυναμικού. Η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει υπονομεύσει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Με την πολιτική της στο οκτάωρο των καταστημάτων, με την πολιτική της στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για τις Δ.Ε.Κ.Ο., αλλά και με όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες, ουσιαστικά υπονόμευσε και ακύρωσε διεκδικήσεις και δικαιώματα εργαζομένων.
Η κρίση έχει χτυπήσει και έχει αποδυναμώσει την αγορά εργασίας. Η εργασία από συντελεστής στη παραγωγική διαδικασία έχει μετατραπεί σε βάρος και βαρίδι. Ουσιαστικά ενοχοποιείται στην οικονομική ανάπτυξη. Και με αιχμή του δόρατος την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των προϊόντων πιέζεται και απειλείται και ο εργαζόμενος και το εισόδημά του και κατ’ επέκταση η αξιοπρέπειά του.
Η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμά της το 2004 από την αρχή της διακυβέρνησης με την αλλαγή του ονόματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Απασχόλησης. Ακριβώς μέσα από αυτό το μήνυμα ήθελε να πει ότι δεν την ενδιαφέρει πολιτικά ο εργαζόμενος, αλλά την ενδιαφέρει ο απασχολούμενος. Άρα, θέλει απασχολούμενο με ελάχιστα δικαιώματα και όχι εργαζόμενο με πλήρη δικαιώματα. Με την πολιτική της η κυβέρνηση επέτρεψε να υπονομευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να χαθούν δικαιώματα και κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες και κόπους.
Κυρία Υπουργέ, απαξιώσατε κάθε έννοια εποπτείας και ελέγχου στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την περίοδο της διακυβέρνησής σας. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΣΕΠΕ στη Τεχνική Επιθεώρηση παρουσιάζεται μείωση κατά 23% των κυρώσεων και αντίστοιχα μείωση κατά 55% των προστίμων. Στην δε Κοινωνική Επιθεώρηση η μείωση ανέρχεται στο 30% των κυρώσεων με αντίστοιχη μείωση κατά 35% των προστίμων. Αυτό είναι το έργο της κυβέρνησης στην εποπτεία και στον έλεγχο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εργασία.
Στην Αχαΐα, κυρία Υπουργέ, χάνονται θέσεις εργασίας καθημερινά. Εργοστάσια κλείνουν. Η ανεργία αυξάνεται κυρίως των ειδικών και πιο ευαίσθητων κατηγοριών. Η κυβέρνησή σας ουσιαστικά απουσιάζει. Οι απολυόμενοι από τη Γυμναστική Ομοσπονδία περιμένουν ακόμα να δουν ποια θα είναι η πολιτική του Υπουργείου σας και ποια θα είναι η προστασία τους σε μια ομοσπονδία που επιχορηγείται κατά 100% από το κράτος. Εδώ είχαμε απολύσεις εργαζομένων που εργαζόντουσαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 8 και 9 χρόνια. Αλήθεια, κυρία Υπουργέ, πώς ανέχεστε και πώς δικαιολογείτε αυτές τις απολύσεις; Πώς δεν πήρατε μέχρι τώρα καμία πρωτοβουλία;
Επίσης, έχουμε απολυομένους από την ΕΛΒΙΚΟ, από την ΦΡΙΚΟΓΚΛΑΣ, από το συγκρότημα ΣΙΑΒΕΛΗ. Ποια είναι η πολιτική σας πέρα από τις καταβολές των εθελουσίων εξόδων μετά από εξαναγκασμό γιατί εκεί οδηγήθηκαν βίαια. Ακόμη δράττομαι της ευκαιρίας να σας ζητήσω πενήντα εργατικές κατοικίες που έχουν κληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί. Μιλώ για τις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο Λεύκας Πατρών. Οι δικαιούχοι είναι άνθρωποι με πολυμελείς οικογένειες. Περιμένουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να παραλάβουν τις κατοικίες τους για να μείνουν μέσα.
(DP)
(3XP)
Δυστυχώς και εδώ η Κυβέρνηση παραμένει εκτεθειμένη.
Θέλω επίσης για το νομοσχέδιο, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι σε μια κρίσιμη περίοδο που χρειάζεται μια άλλη πολιτική η Κυβέρνηση περιορίζεται σε αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα: κυρίως διαχειριστικές ρυθμίσεις, εσωτερικές μετακινήσεις, ανακατανομή προσωπικού. Τίποτα παραπάνω. Απουσιάζει ουσιαστικά η πολιτική σας βούληση, κυρία Υπουργέ, για ουσιαστική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σε μια εποχή που απειλείται και ενοχοποιείται και η εργασία και απειλείται ο εργαζόμενος, εσείς ουσιαστικά δεν ανταποκρινόσαστε σε αυτές τις πραγματικές ανάγκες. Είχατε όλη την ευκαιρία να έχετε ουσιαστικές μελέτες στα χέρια σας, να δείτε τα σημερινά δεδομένα. Να δείτε πού πρέπει να κατευθυνθείτε περισσότερο για να θωρακίσετε την εργασία.
Κυρία Υπουργέ, κάνω μια έκκληση. Αυτή την έκκληση που κάνει και η κοινωνία. Μην επιτρέψετε να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως άλλοθι. Μην βάζετε ψευτοδιλλήματα στον απλό και ανίσχυρο εργαζόμενο. Τα μηνύματα αυτά θα δοθούν και θα ακουστούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας μεθαύριο την Πρωτομαγιά. Στηρίξτε τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Θωρακίστε την εργασία και τον εργαζόμενο. Σταματήστε να υπονομεύετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργατικά δικαιώματα. Προστατεύστε το εισόδημα. Θωρακίστε το οκτάωρο. Στηρίξτε την κοινωνική ασφάλιση και μην ακυρώνετε κατακτήσεις ετών. Αυτά θα είναι τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς που θα ακουστούν σε όλα τα γεωγραφικά μέρη της χώρας μας από σύσσωμη την εργατική τάξη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτό το νομοσχέδιο δεν προσφέρει τίποτα. Πάρτε το πίσω και φέρτε άλλο νομοσχέδιο με ενεργές πολιτικές που θα προστατεύουν εργασία και εισόδημα.
Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε.
Η κυρία Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Επειδή έγινε ξαφνικά η διακοπή θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να δώσω μερικές πληροφορίες ειδικά στη συνάδελφο την κυρία Αράπογλου αλλά και γενικότερα στο Σώμα για το τι κάνουμε ως Υπουργείο Απασχόλησης γιατί τέθηκε ένα θέμα με κάποιον άνθρωπο ο οποίος είχε ποινικό μητρώο γιατί σε μια περίοδο της ζωής του είχε φυλακιστεί, αποφυλακίστηκε και αναζητούσε να μπει στους χώρους δουλειάς.
Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα απλώς να πω ότι έχουμε μέσω του ΟΑΕΔ πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για πρόσληψη ανέργων αποφυλακισθέντων παραβατικών ατόμων, πρώην εξαρτημένων ατόμων και άλλους που υλοποιείται μέσω του ΟΑΕΔ με αυξημένα ποσά επιχορήγησης και χρονικής διάρκειας.
Συγκεκριμένα το ημερήσιο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στα 25 ευρώ την ημέρα και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τριάντα έξι μηνών με υποχρέωση του εργοδότη να απασχολήσει το επιχορηγούμενο άτομο για δώδεκα επιπλέον μήνες. Δεύτερον οι αναφερόμενοι άνεργοι που είπα πριν αποφυλακισθέντες, παραβατικά άτομα κ.α. που επιθυμούν να δημιουργήσουν την μικρή δική τους επιχείρηση, επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ με ποσό που μπορεί να φτάσει και τις 18.000 ευρώ για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Αυτό για να μιλήσω για κάποιες πολιτικές εξειδικευμένες που υπάρχουν από το Υπουργείο Απασχόλησης για αυτούς τους ανθρώπους.
Το άλλο θέμα όπως είπατε και εδώ στην Ολομέλεια, δεν αφορά εμάς. Είναι ένα θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ήδη έχει πάρει το δρόμο του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ.
Με αυτή τη μικρή παρέμβαση γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων εξήντα τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας.
Συνήθως λέμε «καλή τύχη». Και μόνο που είστε σε αυτήν την ωραία Ελλάδα, την έχετε. Καλώς ήρθατε.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο συνάδελφος κ. Παναγιώτης Σγουρίδης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά από αυτή τη μικρή καθυστέρηση, έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν ήταν μικρή η καθυστέρηση. Σχεδόν δυο ώρες η Βουλή συζήτησε ένα παρεμπίπτον ζήτημα γύρω από τα θέματα της Προανακριτικής Επιτροπής, γύρω από τις καταθέσεις φακέλων για σύσταση εξεταστικών επιτροπών.
Θεωρώ ότι έπρεπε να το κάνει. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγαλείο του κοινοβουλευτισμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Άρα δεν μιλάμε για καθυστέρηση. Εγώ μίλησα για το ένα λεπτό που είχαμε τώρα.
Συνεχίστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι εκείνη η διαδικασία μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα μέσα σε αυτή την ιερή εδώ Αίθουσα να απλωθούν τα επιχειρήματα και ο τελικός κριτής να είναι αυτός ο οποίος παρακολουθεί τη συνεδρίαση είτε από τα Πρακτικά είτε από το απευθείας κύκλωμα που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την κοινωνία.
Όμως η καθημερινότητα τρέχει. Τα προβλήματα τρέχουν και σαφώς μέσα εδώ στη Βουλή εκτός από τα κορυφαία ζητήματα που συζητήθηκαν πριν από λίγο υπάρχουν και τα ζητήματα που το νομοσχέδιο αυτό πραγματεύεται, όπου θα πρέπει να κάνουμε προτάσεις για να δούμε κατά πόσον η Κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές, θα αποσύρει άρθρα ή θα κάνει προσθήκες.
Ετέθη όμως από τον κ. Ροντούλη και στη συνέχεια και από άλλους συναδέλφους ένα ζήτημα που επειδή ένα από τα άτομα που υφίσταται το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ζει στην Ξάνθη, το έψαξα και πράγματι αυτά τα οποία είπε ο κ. Ροντούλης είναι αλήθεια.
Θα ήθελα να απευθυνθώ στην κυρία Υπουργό λέγοντας τα εξής. Το ζήτημα δεν είναι να αναγνωρίζουμε ένα πρόβλημα αλλά απλώς να λέμε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μας είναι αρμοδιότητας κάποιου άλλου Υπουργείου. Συνήθως η Κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία, είναι αδιαίρετη και το ζήτημα αυτό που ετέθη στην Αίθουσα πρέπει να τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και πρέπει να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία.
Τι συμβαίνει, κύριοι συνάδελφοι; Μπορεί να υπάρχουν προγράμματα κοινωνικής επανένταξης στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο ή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μπορεί να υπάρχουν προγράμματα για την επιχειρηματικότητα ατόμων που μόλις αποφυλακίστηκαν αλλά όμως είναι, αν θέλετε σταγόνα στον ωκεανό και στερούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει και οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε, από τα άτομα αυτά. Αποφυλακίστηκε κάποιος γιατί έτυχε στη ζωή του να κάνει κάποιες παραβατικές πράξεις. Δεν έχει δικαίωμα να προσληφθεί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αν δεν του αποδοθεί χάρη. Δηλαδή μπορεί να προσληφθεί με τρίμηνο, με εξάμηνο, μπορεί να πάει με STAGE αλλά όταν πρόκειται να γίνει μόνιμος υπάλληλος τότε θα πρέπει να του αποδοθεί χάρη. Και έχουμε μια βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία στο θέμα της απονομής χάριτος.
Λοιπόν, ο συμπολίτης μου ο οποίος λέγεται Σεβδίλης Δημήτριος προσελήφθη σκουπιδιάρης στο Δήμο Ξάνθης με το Α.Σ.Ε.Π. έχοντας τέσσερα παιδιά και κάνει αίτηση για απονομή χάριτος στις 11/11/2008. Έχω τον αριθμό πρωτοκόλλου το Νοέμβριο του 2008 που πήγε η αίτησή του για απονομή χάριτος στη Διεύθυνση Χαρίτων της Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας, Τμήμα Απονομής.
(DE)
(3DP)
Έκτοτε απάντηση δεν πήρε, με αποτέλεσμα να του βγει διοικητική πράξη που να λέει: «Από τη στιγμή που δεν φέρατε τα χαρτιά σας, δηλαδή, το ποινικό μητρώο λευκό, απολύεσθε». Και ο άνθρωπος αυτός εδώ και δύο μήνες είναι χωρίς δουλειά και έχει και τέσσερα παιδιά. Ε, αυτό αν δεν είναι αδικία, αν δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των πολιτών αυτού του τόπου, τότε τι είναι; Είναι βαρύτατη διάκριση.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι το θέμα της απονομής χάριτος για τους αποφυλακισθέντες θα πρέπει να είναι ευέλικτο. Αυστηρό μεν, αλλά ευέλικτο.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του νομοσχεδίου. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο προηγούμενο ζήτημα, γιατί το θεωρώ κοινωνικό ζήτημα και ένα ζήτημα που θα πρέπει η Βουλή, έστω διά της προτροπής της, να ρυθμίσει. Για το θέμα των ρυθμίσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του πρώτου κομματιού του νομοσχεδίου, το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να υπάρξει ανεξαρτησία, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους Επιθεωρητές Εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι όσο μπορεί να υπάρξει πολιτική ή άλλη παρέμβαση στο Σώμα αυτό, δεν προστατεύεται ο εργαζόμενος και μάλιστα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου οι απολύσεις και οι αλλαγές συμβάσεων εργασίας με πιο ευέλικτες μορφές δίνουν και παίρνουν, είναι μια θύελλα, βρίσκουν ευκαιρία οι εργοδότες να καταπατάν τα εργασιακά δικαιώματα.
Άρα, λοιπόν, εγώ το μόνο που μπορώ να πω για όλα αυτά τα άρθρα είναι να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Σώματος αυτού, όχι το τηλέφωνο, κατόπιν, του Νομάρχη, το τηλέφωνο του Βουλευτή ή του Υπουργού για την τάδε ή βήτα ή δείνα επιχείρηση.
Άρθρο 12, δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας. Και εμείς έχουμε ευθύνες, σαν ΠΑ.ΣΟ.Κ., σαν προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως, ψηφίζοντας μια διάταξη και βάζοντας τους ανειδίκευτους γιατρούς ως γιατρούς εργασίας είχαμε ένα στόχο ότι μέσα σε δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια θα υπάρξει η ρύθμιση εκείνη για να υπάρξει η ειδικότητα του γιατρού εργασίας. Και αυτή η ρύθμιση, λοιπόν, θα ήταν η τελευταία για να μπορούν από εκεί και πέρα να προσλαμβάνονται αυτοί οι οποίοι είναι οι ειδικοί γιατροί εργασίας. Χίλιους γιατρούς εργασίας χρειάζονται οι δήμοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Χίλιους γιατρούς. Είναι δυνατόν να φτάνουμε πάλι και να ξαναρυθμίζουμε, να λέμε ότι μπορούν και οι ανειδίκευτοι γιατροί με επτά χρόνια προϋπηρεσία να είναι γιατροί εργασίας; Είναι απαράδεκτο!
Ως προς το άρθρο 13, τη διασύνδεση υπηρεσιών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με το διαδίκτυο τη θεωρώ γελοία και εξήγησα στην πρωτολογία μου ότι, δυστυχώς, έχουμε ένα γραφειοκρατικό σύστημα, γιατί έχουμε μια αδύναμη διοίκηση και γιατί ο δημόσιος υπάλληλος ερμηνεύει μόνο ό,τι είναι σωστό, ό,τι περιγράφεται στο νόμο. Είναι το σύστημά μας τέτοιο. Αν δεν το αλλάξουμε, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από αυτήν τη γραφειοκρατία.
Και θεωρώ απαράδεκτα τα άρθρα «παροχή οικονομικού κινήτρου στους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας» και «παροχή οικονομικού κινήτρου στους εργαζόμενους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας» για να βγάλουν δουλειά, να βγάλουν εργασία.
Προς Θεού, κύριοι συνάδελφοι! Προς Θεού! Δηλαδή, δεν είναι υποχρέωσή τους; Δηλαδή, θα πρέπει η Στενογραφική Υπηρεσία να πάρει περισσότερα χρήματα, γιατί έχουμε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις εδώ μέσα στην Αίθουσα; Αυτή δεν είναι η εργασία την οποία κάνουν;
Άρα, τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, θα πρέπει να ενσωματωθούν επιδόματα, θα πρέπει να υπάρξει άλλο μισθολόγιο. Αν δεν το κάνουμε αυτό και δεν υπάρχει και επίβλεψη έργου σε κάθε υπάλληλο, δεν πρόκειται να σωθεί αυτό το κράτος.
Όσο δε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσους και να φτιάξουμε, εκείνο που βαραίνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι τα ανελαστικά έξοδα. Και τα ανελαστικά έξοδα είναι πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Με αυτές τις σκέψεις ψηφίζω τα άρθρα τα οποία το Κόμμα μου ψηφίζει, πλην αυτών των δύο άρθρων, της παροχής ειδικού κινήτρου για να βγάλουν δουλειά οι εργαζόμενοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σγουρίδη.
Ακολουθούν ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Στρατάκης. Έχουν από τέσσερα λεπτά ο καθένας.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουτσούκος Ιωάννης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μίλησα χθες για το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία αυτού του νομοσχεδίου και για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αυξάνει την ανεργία, καταρρακώνει τις εργασιακές σχέσεις και υποβαθμίζει γενικά τη θέση των εργαζομένων, μετατοπίζοντας την ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και των δυνάμεων του κεφαλαίου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας.
Σήμερα θέλω με αυτήν την παρέμβασή μου, κύριε Πρόεδρε, να σταθώ στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για να τεκμηριώσω ένα πάνδημο αίτημα της περιοχής από την οποία κατάγομαι και από την οποία εκλέγομαι, του Νομού Ηλείας και συγκεκριμένα, για τη σύσταση Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Αμαλιάδα.
Στο άρθρο 1 παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε αιτήματα τοπικών φορέων, κοινωνιών και εν πάση περιπτώσει, μέσα στη λογική της ότι αυτή η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβίαση των εργασιακών σχέσεων, συγκροτεί συνολικά δεκατέσσερα Τμήματα Επιθεωρήσεων Εργασίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε νησιά, με μια επιχειρηματολογία η οποία φαντάζομαι ότι από την πλευρά της θα είναι τεκμηριωμένη. Παράλληλα, για την υποστήριξη αυτών των Τμημάτων συνιστά εκατό θέσεις εργασίας.
Με αυτή της την πολιτική, με αυτή της την πρόταση, όπως συμπεριλαμβάνεται εδώ, η Κυβέρνηση αγνοεί το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της περιοχής μας, του Δήμου Αμαλιάδας, του Εργατικού Κέντρου, των φορέων, του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και των επιχειρήσεων. Και το αίτημα αυτό είναι χρόνιο, είναι παλιό, διότι λειτουργούσε Γραφείο Εργασίας στην πόλη της Αμαλιάδας, καταργήθηκε, όταν συγκροτήθηκε με τη νέα του μορφή το Σ.ΕΠ.Ε., όπου προβλεπόταν μόνο στις έδρες των νομών η λειτουργία των αντίστοιχων διευθύνσεων και έκτοτε, παραμένει ως πάγιο αίτημα.
Γι’ αυτό το αίτημα έχουν ενημερωθεί οι προκάτοχοι της κυρίας Υπουργού. Είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις συναδέλφων μας όλων των Κομμάτων και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι τα εξετάζουν, αλλά σήμερα εδώ φαίνεται ότι ουσιαστικά το απορρίπτει.
Εμείς, εγώ, ο συνάδελφος, ο κ. Κατρίνης, ο συνάδελφος, ο κ. Αδρακτάς, έχουμε υπογράψει σχετική τροπολογία, είναι εμπρόθεσμη και δίνουμε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, αν θέλει, να κάνει τώρα πράξη και να αποδεχτεί αυτό το αίτημα.
Ήθελα να συμπληρώσω για την τεκμηρίωσή του ότι η περιοχή της βόρειας Ηλείας, με πρωτοδικείο στην Αμαλιάδα, καλύπτει ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία του ενεργού οικονομικού πληθυσμού του Νομού. Εκεί υπάρχουν οι όποιες επιχειρήσεις υπηρεσιών και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων συνδεδεμένες με τον πρωτογενή τομέα, ο δευτερογενής τομέας. Εκεί υπάρχει ουσιαστικά το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό και προσφάτως έχουν αναδειχτεί μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όπως αυτή η περιβόητη υπόθεση της εκμετάλλευσης των μεταναστών, όπου κάποιος επιτήδειος τους κοίμιζε σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ που είχαν αποσυρθεί και τους ενοικίαζε.
Άρα, είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση εκεί της υπηρεσίας και πιστεύω ότι με το προσωπικό που προβλέπει αυτή η σημερινή ρύθμιση και θα ενισχύσει το Σ.ΕΠ.Ε., μπορεί αυτό το γραφείο να λειτουργήσει.
Πρόσθετα, ήθελα να θυμίσω ότι απόφαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας έχει υιοθετήσει την άποψη ότι στις έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων πρέπει να συγκροτηθούν Γραφεία ή τμήματα, διότι διευκολύνεται η διοικητική επίλυση των διαφορών ή τριμερής διευθέτηση αυτών των διαφορών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη μας πρόταση -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- συνάδει με το χαρακτήρα του νομοσχεδίου, με το άρθρο 1, που κάνει τέτοιες τακτοποιήσεις και ρυθμίσεις. Δεν ξέρω αν είναι όλες με αντικειμενικά κριτήρια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το αίτημα το οποίο τώρα υποστηρίζω υπακούει στα κριτήρια όλα αυτά και πρόσθετα, ότι πέραν των συναδέλφων που υπογράφουν, του κ. Κατρίνη, εμού και του κ. Αδρακτά, ο κ. Κοντογιάννης στο Υπουργείο της κυρίας Υπουργού στο παρελθόν έχει κάνει ερωτήσεις και πιστεύω ότι υποστηρίζει το αίτημα -σήμερα απουσιάζει- και οι άλλοι συνάδελφοι το υποστηρίζουν.
Άρα, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης και διαδικαστικά, επειδή εμπρόθεσμη είναι η τροπολογία μας, παρακαλώ την Κυβέρνηση να το αποδεχτεί.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(ML)
(3DE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κουτσούκο.
Ο κ. Εμμανουήλ Στρατάκης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν πω αυτά που θέλω για το νομοσχέδιο, θέλω να θίξω ένα θέμα το οποίο μου έκανε εντύπωση, παρακολουθώντας τη συνεδρίαση, ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, που ήρθε εδώ και μας είπε ότι τελείωσε η σκανδαλολογία, δεν πρόκειται να ξανασχοληθούμε κ.λπ. Το θέμα δεν είναι αυτό, αν τελειώσουμε εμείς εδώ μέσα τη σκανδαλολογία. Το θέμα είναι ότι η σκανδαλολογία δεν τελειώνει στον ελληνικό λαό διότι υπάρχουν τα σκάνδαλα και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης κάποια στιγμή να υπακούσει όλες εκείνες τις απόψεις που λένε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια που αυτά έχουν γίνει, διότι είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αναβαθμίσει πραγματικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί διαφορετικά όλοι πληγωνόμαστε, όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει επί της ουσίας.
Βέβαια, να μην περνάει η αντίληψη που δυστυχώς περνάει, ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί με τα λόγια να αποδείξει ότι δεν τα κουκουλώνει, ενώ στην πράξη φαίνεται πολύ καθαρά ότι η μόνη προσπάθεια είναι το πώς θα κουκουλωθούν.
Θα έλεγα επί του νομοσχεδίου ότι όταν είμαστε σε μία περίοδο, όπως αυτή που έχουμε μπροστά μας -γιατί ακόμα δεν έχει έρθει ουσιαστικά- της διεθνούς κρίσης, εκείνος που πληγώνεται, εκείνος που υφίσταται τις συνέπειες είναι η εργασία. Το βλέπουμε. Άνεργοι και όλα αυτά. Θα έπρεπε, λοιπόν, ήδη να ήμασταν προετοιμασμένοι. Είναι πολύ αργά που ερχόμαστε εδώ να κάνουμε αναβάθμιση, υποτίθεται, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, διότι θα έπρεπε να αντιληφθούμε ότι αυτό που έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ότι και οι περιπτώσεις των κυρώσεων έχουν μειωθεί στις γενικές διευθύνσεις κατά 28% και κατά 36% στις περιπτώσεις προστίμων, δείχνει ότι είχαμε ως χώρα, ως πολιτεία αδρανήσει για ένα θέμα που θα έπρεπε να το έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα. Να δούμε δηλαδή πώς μέσα απ’ αυτές τις συγκεκριμένες επιθεωρήσεις εργασίας θα μπορούσαμε πραγματικά να αποτρέψουμε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν αρνητικές καταστάσεις για τους εργαζόμενους, γιατί αυτό παρατηρούμε. Παρατηρούμε part time απασχόληση σε ορισμένες επιχειρήσεις, να μην είναι part time απασχόληση, να είναι πλήρης απασχόληση, να μην πληρώνονται τις υπερωρίες οι εργαζόμενοι και κατά το δοκούν να τους δίνονται κάποια ρεπό. Καταστάσεις δηλαδή που δεν θα έπρεπε να υφίστανται σε μία ευνομούμενη πολιτεία.
Θα έλεγα ότι σε ό,τι αφορά το άρθρο 1, που συμφωνούμε με όσους θέλουν πραγματικά να απλώσει αυτό το σύστημα των ελέγχων σε όλη την ελληνική περιφέρεια, ότι πέραν από το να δημιουργούν τμήματα που είναι αναγκαίο ενδεχομένως και σε άλλες περιπτώσεις να δημιουργηθούν και άλλα τμήματα και αυτό θα έπρεπε να προκύψει μέσα από μία ολοκληρωμένη μελέτη πού και πώς και γιατί πρέπει να γίνουν αυτά τα τμήματα ή να επεκταθούν οι υπηρεσίες αυτές, να δούμε αν η στελέχωση αυτών των υπηρεσιών είναι επαρκείς. Διότι ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτε. Στην ιδιαίτερη εκλογική μου περιφέρεια στο Ηράκλειο ο αριθμός των επιθεωρητών είναι πάρα πολύ λειψός, είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Δεν επαρκούν ούτε για στοιχειώδεις ελέγχους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι φυσικά υπάρχει μία κατάσταση αλαλούμ στην κυριολεξία. Δεν γίνονται έλεγχοι γιατί ο αριθμός δεν είναι επαρκής. Να γίνουν καινούργια τμήματα, ενδεχόμενα και στο νομό μου να χρειαστεί σε άλλες περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το κέντρο ή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός απασχολουμένων να γίνουν νέα τμήματα, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς πραγματικά στελεχώνονται και οι καινούργιες και οι υφιστάμενες υπηρεσίες με τον επαρκή αριθμό επιθεωρητών. Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό.
Ένα άλλο θέμα που θέλω να πω και αναφέρεται στο άρθρο 3, είναι ότι υποβαθμίζεται η θέση των ειδικών επιθεωρητών. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό διότι πρέπει και σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει ο εσωτερικός έλεγχος. Εσείς, με το να τους αναθέσετε αυτές τις αρμοδιότητες που τους αναθέτετε τώρα και επεκτείνετε αυτό που στην πράξη είχε γίνει, ουσιαστικά υποβαθμίζετε τη λειτουργία της ίδιας της υπηρεσίας.
Βεβαίως, υπάρχει ένα θέμα με τα κέντρα πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων και το ζήτημα που μπήκε με τους γιατρούς. Θα έπρεπε ουσιαστικά αυτή τη στιγμή να δούμε αυτά τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους εργασιακούς χώρους και να υπάρχουν και οι κατάλληλοι γιατροί. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής που προβλέπεται αυτή η διαδικασία να αναθέτουμε στους γενικούς γιατρούς να έχουν αυτές τις αρμοδιότητες, ενώ θα έπρεπε ουσιαστικά, αν είχαν αναβαθμίσει το θεσμό, οι ειδικοί γιατροί να είναι σε πλεόνασμα, να μπορούμε δηλαδή να στελεχώσουμε αυτές τις υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Υπάρχει επίσης ένα θέμα στο άρθρο 14 που αναφέρεται στο ειδικό εποχιακό βοήθημα. Το δίνετε σε κάποιες περιπτώσεις και καλώς. Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις που τις έχετε αγνοήσει, κυρία Υφυπουργέ και αναφέρομαι στους σταφιδεργάτες. Είναι μία ομάδα ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους, έχουν έρθει επανειλημμένα στο Υπουργείο, διεκδικούν να πάρουν κάποια ενίσχυση, κάποιο επίδομα και όμως ποτέ δεν συμπεριλήφθησαν σε κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε πράγματι αυτοί που είναι προς το τέλος της παραγωγικής τους ζωής να μπορούν να μπουν σε μία σύνταξη στη συνέχεια. Είναι ένα θέμα που σας το τονίζω και νομίζω ότι έχετε επιληφθεί. Θα πρέπει, όμως, να επιληφθείτε αποτελεσματικά και ουσιαστικά για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν εξαιτίας των εξελίξεων χωρίς εργασία ουσιαστικά και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την ασφαλιστική τους ζωή.
Για το λογαριασμό –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας- της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, υπάρχει ένα θέμα. Διότι ουσιαστικά τα stages είναι εκείνα που έπρεπε να υπάρχουν ως προγράμματα για την κατάρτιση. Εσείς τα εκμεταλλευτήκατε παρατύπως και παρανόμως, θα έλεγε κανείς, διότι δεν είναι δυνατόν ένας υπάλληλος να εκπαιδεύεται για σαράντα μήνες, διότι αν αργότερα υπάρξουν αξιοκρατικά κριτήρια, αυτοί θα πρέπει να εξαιρεθούν διότι αφού επί δέκα ή δώδεκα μήνες δεν κατάφεραν να πάρουν την κατάρτιση που πρέπει να πάρουν και προσπαθούμε να τους δώσουμε την κατάρτιση για σαράντα μήνες –είναι μία εκδοχή αυτή- δεν κάνουν και για υπάλληλοι. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και βέβαια να δούμε τι έγινε με το χειρισμό των χρημάτων του Λ.Α.Ε.Κ., του Οργανισμού αυτού που υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα ακόμα που αναφέρεται στο άρθρο 23 για τους ειδικούς συνεργάτες. Είναι πάρα πολλοί οι πέντε ειδικοί συνεργάτες και όμως ακόμα και αν χρειάζονται και εφόσον χρειάζονται θα έπρεπε να μπουν κριτήρια για το διορισμό τους. Χωρίς κριτήρια πρόσληψης ανθρώπων, δείχνει μία νοοτροπία πελατειακή, δείχνει μία νοοτροπία το πώς θα βολέψουμε κάποιους ημέτερους και τίποτε περισσότερο.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Στο σημείο αυτό για δύο λεπτά έχουν το λόγο ο κ. Κατρίνης πρώτα, Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα ακολουθήσουν οι συνάδελφοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η κα Αράπογλου.
Ο κ. Κατρίνης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα μπω στον πειρασμό να εστιάσω πάλι, είναι σαφείς οι διαφωνίες μας, αν και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία της κυρίας Υφυπουργού. Νομίζω ότι στην πρωτολογία τονίσαμε τα σημεία στα οποία διαφωνούμε. Έγιναν κάποια βήματα για εμάς όχι τόσο ουσιαστικά. Κρατάμε τη διαφωνία μας σε κάποια άρθρα, όπως το άρθρο 12, το άρθρο που αφορά το Λ.Α.Ε.Κ. Ελπίζω τουλάχιστον στην πορεία του χρόνου η πορεία να σας δικαιώσει γι’ αυτές τις επιλογές σας.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που ξέχασα στην πρωτολογία, το είχαμε αναφέρει και στην Επιτροπή και αφορά τα άτομα με αναπηρία. Όπως γνωρίζετε, κυρία Υφυπουργέ, υπεύθυνο όργανο για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι το Σ.Ε.Π.Ε. Υπάρχει και ένα αίτημα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο ζητάει την ίδρυση και λειτουργία αυτοτελούς γραφείου που θα αφορά τα άτομα με αναπηρία, γιατί παρατηρείται μία αυθαιρεσία στη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, να μένουν πραγματικά αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.
Επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σας πάνω σ’ αυτό το θέμα, θα ήθελα, εφόσον δεν προλαβαίνουμε να το εντάξουμε στη σημερινή ενότητα των άρθρων, να δεσμευθείτε ότι σε ένα επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης θα ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία, ώστε να σταματήσει αυτός ο πρωτόγονος, πρωτοφανής αποκλεισμός.
Δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την τροπολογία που αναφέρθηκε λεπτομερέστατα ο συνάδελφος κ. Κουτσούκος και αφορά την ίδρυση του Γραφείου Εργασίας στην Αμαλιάδα, είναι ένα αίτημα που νομίζω ότι απηχεί όχι μόνο στην αναγκαιότητα που υπάρχει σαν πυρόπληκτο και σεισμόπληκτο νομό, το αναφέρω σήμερα, κύριε Πρόεδρε, γιατί όντως συνδέεται με το άρθρο 1 της πρώτης ενότητας που συζητάμε σήμερα.
Θα ήθελα να πιστέψω ότι το Υπουργείο δεν το βλέπει σαν ένα τοπικό αίτημα που όλως τυχαίως υπογράφεται από όλους τους Βουλευτές και από το συνάδελφό σας τον αγαπητό κ. Κοντογιάννη, γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανασφάλιστης εργασίας που και η ίδια η Υπουργός στην ομιλίας της χθες, επεσήμανε για το Νομό Ηλείας, είναι ένας νομός ο οποίος έχει υποστεί πρωτοφανείς καταστροφές και νομίζω ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια που ξεκινάτε και την οποία εξήγγειλε χθες η Υπουργός ότι σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα και τα κατά τόπους τμήματα του Σ.Ε.Π.Ε. θα δει την εκτίμηση των αναγκών, θα πειστείτε ότι πραγματικά χρειάζεται η ίδρυση και λειτουργία αυτού του γραφείου στην Αμαλιάδα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας ένα πρόβλημα που υπάρχει και θέλω να το συνδέσω με αυτό που είπα στην πρωτολογία μου για το Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., που κατά την προσωπική μας άποψη, δρα αυθαίρετα. Ξέρετε ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα για τις πυρόπληκτες περιοχές που έχουν σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση, αποκατάσταση δασεργατών.
(LM)
(03ML)
Υπάρχει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο Αλιφείρας, τον κατ’ εξοχήν πυρόπληκτο δήμο του Νομού Ηλείας. Έχουμε κάνει επανειλημμένως εκκλήσεις, τόσο εγώ, όσο και ο κ. Ιωάννης Κουτσούκος και οι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης. Τριάντα πέντε άτομα αυτή τη στιγμή αποκλείονται, δεν πληρώνονται από το Πρόγραμμα των Δασεργατών, γιατί –άκουσον, άκουσον, κύριε Πρόεδρε!- υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις αιτήσεις.
Σωστό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο, αλλά σε κάποιες ειδικές καταστάσεις, σε κάποιες ειδικές περιοχές, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε επιεικώς ελαστικοί. Θα ήθελα να το θέσω αυτό υπόψη σας, ώστε σε μια επόμενη ρύθμιση να διορθωθεί, να δώσετε και σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι νέοι κατά πλειοψηφία, τη δυνατότητα να μείνουν στον τόπο τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον αγαπητό συνάδελφο κ. Κατρίνη.
Κύριε Κατρίνη, θα κάνετε καλά, όταν μιλάτε για την Αλίφειρα, να θυμίζετε ότι είναι η πατρίδα της Θεάς Αθηνάς. Έχετε πολύ μεγάλες τύχες να έχετε τον Απόλλωνα, το βωμό του Δία, αλλά ο Δήμος Αλιφείρας, με ένα ναό που δεν έχει καλά συντηρηθεί, ούτε καν αποκαλυφθεί και παρουσιαστεί, είναι η πατρίδα της Θεάς Αθηνάς. Είναι πολύ σημαντικό, τόσο όσο και τα αιτήματα που θέσατε.
Ο αγαπητός συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο γιατρός κ. Αθανάσιος Λεβέντης έχει το λόγο για τα δύο δικά του λεπτά της δευτερολογίας του.
Ορίστε, κύριε Λεβέντη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Οι γραφές λένε: «Ανάγκη γαρ πάσα ελθείν τα σκάνδαλα, αλλά ουέ τω ανθρώπω εκείνω δι’ ου το σκάνδαλον έρχεται». Εδώ, όμως, σε αυτή τη Βουλή συμβαίνει το αντίθετο και αν θέλετε και στην ελληνική κοινωνία. Αυτός που φέρνει τα σκάνδαλα στο προσκήνιο, αμέσως-αμέσως κερδίζει δημοσιότητα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει.
Από την άλλη, είδαμε ότι μόλις μπήκαν τα σκάνδαλα σε αυτήν την Αίθουσα γέμισε η Αίθουσα. Μόλις τα σκάνδαλα πήγαν τέλος πάντων να πάρουν τις άλλες οδούς, άδειασε η Αίθουσα και ασχολούμαστε και με το νομοσχέδιο αυτό το οποίο είναι καίριο νομοσχέδιο και πρέπει να απασχολήσει τους πάντες και τη Βουλή, αλλά και την κοινωνία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά που ειπώθηκαν εδώ, κυρία Υπουργέ, θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
Θα ήθελα και εγώ να συνηγορήσω σε αυτό που ελέχθη από άλλους συναδέλφους εδώ για ανθρώπους οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο έτυχε, νέοι ή και μεγαλύτεροι, να υποπέσουν σε κάποιο σοβαρό παράπτωμα, να δικαστούν, να καταδικαστούν, να φυλακιστούν. Δεν σημαίνει ότι πρέπει πια να είναι στον αιώνα τον άπαντα, όχι απλώς στιγματισμένοι, αλλά και να μην μπορούν να εργαστούν. Το να στερεί κάποιος τη δυνατότητα για εργασία είναι ίσως περισσότερο και από το να του στερεί την ίδια την ελευθερία.
Πρέπει, κυρία Υπουργέ, αυτό να απασχολήσει σοβαρά το Υπουργείο. Και δεν είναι, βέβαια, μόνο του Υπουργείου Απασχόλησης. Είναι και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι και του Υπουργείου Υγείας, αν θέλετε, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά παρεμφερή προβλήματα.
Και βέβαια, υπάρχει και το άλλο θέμα για τα άτομα με αναπηρίες που και αυτά έχουν σοβαρά προβλήματα και η απασχόληση είναι κάτι που τους απασχολεί καίρια. Και δυστυχώς, δεν έχουμε δώσει εδώ τις απαντήσεις και δεν έχουμε δώσει προπαντός τις λύσεις που θα έπρεπε να δοθούν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Υπάρχει και το άλλο πρόβλημα –τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε- με τις επαγγελματικές ασθένειες.
Κυρία Υπουργέ, το ξανατονίζω το θέμα αυτό. Επαγγελματικές ασθένειες μαστίζουν τη χώρα μας και θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, να δούμε αυτό που περιελήφθη μεν μέσα στο νομοσχέδιο πώς θα υλοποιηθεί και να περιμένουμε και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας, γιατί είναι κάτι που και σαν γιατρός έχω κάθε λόγο να το προβάλω, γιατί δυστυχώς είναι χιλιάδες χιλιάδων οι άνθρωποι που πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε για τον ωραίο σας λόγο.
Έχω να συμπληρώσω μόνο γι’ αυτά τα περίφημα σκάνδαλα που όλοι μιλήσαμε σήμερα, το εξής. Ξέραμε περισσότερο την scandalosa Gilda και δείχνουμε τεράστια ανοχή, όταν είναι ερωτικά και τα βλέπουμε ανθρώπινα τα σκάνδαλα.
Ο συνάδελφος κ. Σγουρίδης που είναι απών και ο κ. Ροντούλης που αυτή την ώρα δεν είναι εδώ, μίλησαν για το περιστατικό του πρώην φυλακισμένου πατέρα τεσσάρων παιδιών. Νομίζω ότι κορωνίδα σε όλα αυτά, πέραν του νομοθετικού έργου και του ελεγκτικού και λοιπά, είναι η ανθρώπινη διάσταση που έχουν και αυτά.
Ακολουθεί η κα Αράπογλου, ένα εξαιρετικό δείγμα ανθρώπου και αγαπημένη συνάδελφος στα δικά της δύο λεπτά της δευτερολογίας της.
Ορίστε, κυρία Αράπογλου, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω στα δύο λεπτά που έχω να τοποθετηθώ.
Κυρία Υφυπουργέ, σας ευχαριστώ για την ενημέρωση για το συμπολίτη μας, ο οποίος μόλις είχε αποφυλακιστεί. Θα ήθελα, όμως, να μου πείτε συγκεκριμένα για το θέμα της επιχορήγησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. στον εργοδότη για να προσλάβει το συγκεκριμένο άνθρωπο για τριάντα έξι μήνες συν ένα δωδεκάμηνο, έτσι ώστε να προστατευθεί και η εργασιακή του θέση. Αλλά από εκεί και πέρα, όταν θα περάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι τριάντα έξι συν δώδεκα μήνες, τι γίνεται σε περίπτωση που απολυθεί ή απομακρυνθεί από την εργασία του; Θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρεί μία νέα εργασία. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε, έτσι ώστε να υπάρχει μια μόνιμη εργασία σε μια μόνιμη βάση. Νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη στήριξη, περισσότερη βοήθεια σε αυτόν τον τομέα.
Μας είπατε, επίσης, ότι υπάρχει μια ειδική επιχορήγηση για να ανοίξει κάποιο μικρό κατάστημα ύψους 18.000 ευρώ. Αυτό γίνεται μία φορά εφ’ άπαξ ή υπάρχει μια σταδιακή επιχορήγηση; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτήν την επιχορήγηση; Διότι αυτά τα χρήματα δεν φθάνουν. Φυσικά, είναι δύσκολο, όπως γνωρίζετε, να πάρει κάποιος συνάνθρωπος δάνειο. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει μετά με αυτήν την επιχείρησή του;
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι επί χρόνια προσπαθούν, είτε μέσω Α.Σ.Ε.Π., είτε μέσω ωρομίσθιας εργασίας, είτε ως αναπληρωτές να μαζέψουν τα απαραίτητα μόρια, έτσι ώστε να διοριστούν. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν προσλαμβάνονται με το πέρας των ετών. Φθάνουν, λοιπόν, σε ηλικία σαράντα πέντε ετών και μετά είναι δύσκολο να προσληφθούν ή να διοριστούν. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Έχουν την προϋπηρεσία και την εμπειρία, διότι έχουν εργαστεί στα Τ.Ε.Ε.. Θα πρέπει να υποστηριχθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι, διότι ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν αυτά τα κενά.
Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω τι γίνεται με τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ., της πρόσθετης υποστηρικτικής διδασκαλίας. Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα. Τι γίνεται; Προχωρούν αυτά τα προγράμματα; Τι θα γίνει στο μέλλον;
Επίσης, θα ήθελα να προτείνω, σε όλα τα Κ.Ε.Π. και στα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ., να υπάρχει διερμηνέας ελληνικής νοηματικής γλώσσας για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα ακοής, των κωφών ανθρώπων. Θα πρέπει να υποστηριχθούν μέσω της επικοινωνίας. Δεν υπάρχουν μέσα σε αυτά τα γραφεία διερμηνείς.
Για την επιθεώρηση εργασίας, θα ήθελα να πω ότι πολλά γραφεία λειτουργούν μόνο με έναν επιθεωρητή, μόνο με ένα πρόσωπο. Αυτά τα γραφεία θα πρέπει να στελεχωθούν περαιτέρω και να υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου των συγκεκριμένων επιθεωρήσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη λειτουργία αυτών των γραφείων. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχει μόνιμη και παραγωγική εργασία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κα Αράπογλου.
Στο σημείο αυτό ειπώθηκαν όλα. Τέλος καλό, όλα καλά.
Η κα Υπουργός έχει το λόγο για ένα λεπτό, για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ξέρω ότι όλοι έχουμε μείνει πολλή ώρα εδώ.
Έχω ένα ενημερωτικό σημείωμα, που θα το διαβάσω, για το θέμα των τριάντα πέντε ατόμων στην Αμαλιάδα που αναφερθήκατε στην τοποθέτησή σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Στην Αλιφείρα.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Εντάξει.
«Στα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ., οι αξιώσεις των εργοδοτών για είσπραξη της επιχορήγησης για τα άτομα που έχουν υπαχθεί στο Πρόγραμμα ασκούνται εντός δύο μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης. Η επιχορήγηση καταβάλλεται στην επιχείρηση εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον η επιχείρηση υποβάλει σχετική αίτηση στην υπηρεσία με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καταβολής της επιχορήγησης, από τα οποία θα προκύπτει ότι οι απασχολούμενοι έχουν αμειφθεί και ασφαλιστεί κανονικά». Δηλαδή η επιχείρηση πρέπει πρώτα να πληρώσει. Όχι να μην πληρώσει και να έρχεται να τα πάρει πρώτα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εσείς, κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε ποια είναι η επιχείρηση;
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Δεν κάνουμε διάλογο. Με συγχωρείτε.
«Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλλει την επιχορήγηση στην επιχείρηση, μόνο εφόσον ο εργοδότης έχει ασκήσει την υποχρέωση που απορρέει από την εργατική νομοθεσία, της πλήρους κάλυψης, μισθοί και ασφάλιση, των απασχολουμένων.
(NP)
(3LM)
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών για καταβολή της επιχορήγησης πέραν της προθεσμίας δύο μηνών –όχι δύο ημερών!- από τη λήξη κάθε τριμήνου, τότε η αξίωσή του για το συγκεκριμένο ποσό παραγράφεται, χωρίς διακοπή της επιχορήγησης, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας απασχόλησης του οργανισμού, εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί και εξακολουθεί να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Εφόσον οι προσληφθέντες άνεργοι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα από την επιχείρηση, είναι ζήτημα σαφούς υπαιτιότητας της δημοτικής επιχείρησης και όχι του Ο.Α.Ε.Δ..
Ευχαριστώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή η κυρία Υπουργός αναφέρθηκε σε μένα στην απάντησή μου, θέλω το λόγο για μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δύο λέξεις μόνο, κύριε Κατρίνη. Παράκληση θερμή.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, επειδή το ύφος της κυρίας Υφυπουργού στη συγκεκριμένη ερώτηση ήταν εξόχως επιθετικό, θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε ποια είναι η επιχείρηση στην οποία αναφέρεστε.
Δεύτερον, εγώ συμφωνώ ότι οι δύο μήνες ίσως είναι ένα μεγάλο διάστημα. Όμως, δεν βλέπω, όπως κάνετε στις ρυθμίσεις του Ι.Κ.Α. και στις άλλες ρυθμίσεις, να έχετε την ίδια ευαισθησία στο θέμα της έγκαιρης καταβολής και της έγκαιρης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Δεν μπορεί εδώ στις ρυθμίσεις όλων των επιχειρήσεων προς το Ι.Κ.Α. να έχετε αφήσει άπλετο χρόνο και στο Δήμο Αλιφείρας, επειδή ξεπέρασαν τους δύο μήνες, να λέτε «Τι να κάνουμε; Θα μείνουν άνεργα 35 άτομα.».
Εγώ σας είπα και στην πρωτολογία μου –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- ότι δεν θα πρέπει αυτές τις περιπτώσεις να τις συνεχίσουμε. Όμως, θα πρέπει να είμαστε κάπως ελαστικοί σε μια περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθής από φυσικές καταστροφές.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τελευταία λέξη, κυρία Υπουργέ.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κατ’ αρχήν, δεν αντιδικώ. Δεν έχω κανένα ύφος. Απλώς θέλω να εξηγήσω τα εξής:
Δεν λέω ότι μπορεί να μη χρειάζεται μια άλλη οπτική γωνία. Όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ποιου υπαιτιότητα είναι. Διότι δεν μπορούμε να λέμε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. είναι ανάλγητος και δεν καταβάλλει, όταν η δημοτική επιχείρηση είχε δύο μήνες, για να μπορέσει να υποβάλει τα χαρτιά. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Πρέπει να λέγεται ολόκληρη η αλήθεια, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.
Επίσης, επειδή υποβάλλονται εντός τριμήνου, παραγράφεται το ποσό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν ακυρώνεται το πρόγραμμα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί έτσι όπως το είπατε είναι σαν να ξαναμένουν άνεργοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 26 και θα γίνει η ψήφισή τους ξεχωριστά.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς το άρθρο 14 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 16 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 17 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 18 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 18 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 20 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 20 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 21 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 22 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 22 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 23 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 23 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 24 όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 24 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 25 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 25 έγινε δεκτό ως έχει ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 26 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, το άρθρο 26 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
(TR)
(4NP)
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.36’ λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 και ώρα 09.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1 / 219 29/4/2009
Τελευταία Αποθήκευση: 29/4/2009 11:24:00 πμ Από: Παπακωνσταντίνου Νατάσα
Εκτυπώθηκε: 29/4/2009 11:24:00 πμ
PDF:
es20090429.pdf
TXT:
es090429.doc
Επιστροφή