ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ϞΘ΄ 16/04/2010

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?Θ΄
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 16 Απριλίου 2010 μέρα Παρασκευή και ώρα 10.28΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την Γραμματέα της Βουλής κα Τσιαούση Ελένη, Βουλευτή Έβρου, τα εξής:
Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Πιερίας ζητεί τη ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων της Πιερίας, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων από το κλείσιμο των Τεμπών.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Εξωμβούργου Τήνου ζητεί την άμεση αποκατάσταση των κακοτεχνιών της Λιμενοδεξαμενής στην περιοχή Λειβάδας του Τοπικού Διαμερίσματος Στενής της περιοχής του.
Οι Βουλευτές κυρία Διαμάντω Μανωλάκου και κύριος Σταύρος Σκοπελίτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Πλοιοκτητών – Επαγγελματικών Αλιέων «Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» ζητεί να καταργηθεί η λειτουργία της βινζότρατας.
Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Σάββας Εμινίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας ζητεί την πρόσληψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και την κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή.
Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνός κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μανταμάδου Λέσβου ζητεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις, στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής του.
Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Χρυσή Αράπογλου, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων ΡΟΜ Θεσσαλονίκης, ζητεί τη στεγαστική αποκατάσταση των Ελλήνων ΡΟΜ της Ανατολικής Θράκης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επίκαιρων ερωτήσεων της Δευτέρας 19 Απριλίου 2010.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 659/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τα έργα συντήρησης του οδοστρώματος στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Μενιδίου κλπ.
2. Η με αριθμό 665/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Νεράντζη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την διακοπή της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της περιοχής του Πειραιά κλπ.
3. Η με αριθμό 643/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμβασιούχων κλπ.
4. Η με αριθμό 652/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ελληνική βιομηχανία συναρμολογήσεως οχημάτων κλπ.
5. Η με αριθμό 646/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τον υγειονομικό χάρτη της χώρας κλπ.
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 649/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων αξιοποίησης της φέτας ως εθνικού προϊόντος ελληνικής προέλευσης κλπ.
2. Η με αριθμό 663/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την χρηματοδότηση των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό Πιερίας κλπ.
3. Η με αριθμό 644/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στην εταιρεία ΦΑΓΕ κλπ.
4. Η με αριθμό 651/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τις αναθέσεις έργων στη Χαλκιδική κλπ.
Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση
ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Θα προηγηθεί η με αριθμό 641/42/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Παπαρήγα έχει ως εξής:
«Τα δημοσιεύματα για τον διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, όπως και το έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως «γκρίζα ζώνη» καθώς επίσης και οι θέσεις που θεωρούν ότι οι Ελληνοτουρκικές συζητήσεις, για τις διαφορές των δύο χωρών ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προκαλούν έντονες ανησυχίες.
Επί της ουσίας είναι εξελίξεις που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή. Οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του λαού, γιατί δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.
Οι ανησυχίες εντείνονται για τα ανταλλάγματα που φαίνεται ότι έδωσε η Κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά την συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και την τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας» και στην αξίωση για την νομιμοποίηση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Καθώς επίσης και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε σχετικά με το «Κυπριακό».
Η Κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενημερώσει το λαό για τον ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική στήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και την χρησιμοποίηση της FYROM ως χώρα προτεκτοράτου τους για να ελέγχονται από τα αμερικανικά κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι φανερό ότι η εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, εγκυμονεί νέους κινδύνους και βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των λαών της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός, για τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στα κρίσιμα αυτά ζητήματα.»
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Παπαρήγα με έχετε ξαναρωτήσει για το ίδιο θέμα, αλλά βλέπω ότι επιμένετε.
Πρώτα απ’ όλα σε σχέση με τα δημοσιεύματα για το Αιγαίο στα οποία αναφέρεσθε θα είμαι και πάλι κατηγορηματικός. Δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, με την πραγματικότητα. Δεν χωράει καμία συζήτηση γι’ αυτό, κυρία Παπαρήγα. Είναι αποκυήματα της φαντασίας. Το ίδιο έχει απαντήσει, βεβαίως, και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση, πριν από έναν μήνα περίπου, του δικού σας Βουλευτή του κ. Παφίλη.
Δεύτερον, από τον Διοικητή της Αεροπορίας της Σμύρνης ζητήσαμε να ανακαλέσει το σχετικό του έγγραφο στο οποίο αναφέρεσθε και το αίτημα το δικό μας έγινε αποδεκτό. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτή η αποδοχή δημιουργεί ακόμη και ένα θετικό κεκτημένο για τη χώρα μας.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, σας ενημερώνω ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνεπώς, δεν υφίσταται κανένας τέτοιος σχεδιασμός, όπως αυτός που αναφέρεσθε στην ερώτησή σας.
(PS)
Τέταρτον, για τα Βαλκάνια ρωτάτε διάφορα. Αυτό το οποίο εμείς προωθούμε είναι ότι χρειάζεται να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα στόχο, της ένταξης των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 και αυτό να δημιουργήσει μια δυναμική και για τις απαραίτητες αλλαγές μέσα στις χώρες αυτές, για μια ευνομία, για μια καλύτερη οικονομία, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία, αλλά και μια δυναμική για την επίλυση και βασικών προβλημάτων μεταξύ των χωρών, όπως μάλιστα και μεταξύ χωρών με τις οποίες έχουμε και εμείς διαφορές, όπως είναι το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ακριβώς για το θέμα της FYROM, όπως και για το Κυπριακό έχουμε καταθέσει επανειλημμένως και σε όλες μας τις συναντήσεις τις δικές μας θέσεις στις κόκκινες γραμμές. Εδώ οφείλουμε όχι απλώς να εγείρουμε, αλλά και να προωθήσουμε αυτά τα θέματα σε όλες τις σχέσεις μας, είτε είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση -Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες- είτε είναι διμερείς συναντήσεις, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία.
Σε κάθε ταξίδι, σε κάθε συνάντηση προωθούμε αυτές τις θέσεις και παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και του κάθε Έλληνα πολίτη.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Αλέκα Παπαρήγα έχει το λόγο.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Παπανδρέου, έχουμε συζητήσει πολλές φορές αυτά τα θέματα. Επίσης, όταν ήσασταν Υπουργός των Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Σημίτη, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις. Πρόκειται για διαχρονικά θέματα.
Το ζήτημα, ένα τέτοιο μεγάλο θέμα όπως αυτό που βάζουμε σήμερα, δεν το θέτουμε σε καμία περίπτωση για λόγους εντυπώσεων. Είναι ένα μεγάλο θέμα, θέλει πολλή ώρα συζήτηση, όμως, δεν μας ικανοποιούν αυτά που είπατε. Βεβαίως, δεχόμαστε ότι έγινε ένα έγγραφο από το ΝΑΤΟ, το πήρε πίσω το ΝΑΤΟ κ.λπ., ή παρακολουθούμε διάφορες δηλώσεις για τις κόκκινες γραμμές.
Υπάρχει μία πραγματικότητα, η οποία πια δεν μπορεί να καλυφθεί με γενικές θέσεις. Για παράδειγμα, η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία, είναι η διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Είναι και δική μας θέση αυτή, αλλά αυτή η θέση ούτε την Κυβέρνηση καλύπτει ούτε και εμείς μπορούμε πια να λέμε μόνο αυτό, όταν έχουμε μια σειρά από διαχρονικά δεδομένα και καινούργια.
Κατ’ αρχήν μετά το 1996 και την ιστορία με τα Ίμια, έχουμε επίσημο καθεστώς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που δεν ήταν πιο πριν και αποκρυσταλλώνεται στο ΝΑΤΟ με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επικυρώνει όλες τις παραβιάσεις και όλες τις ενστάσεις της Τουρκίας. Η επικύρωση αυτή μάλιστα –με άλλο τρόπο, όχι ακριβώς όπως του ΝΑΤΟ- επεκτείνεται και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τη γενική θέση που λέει «να διευθετηθούν οι διαφορές σας», λες και οι διαφορές είναι ισότιμες, ίδιας φύσης, είναι 50-50, δεν συνδέει καν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων στο Αιγαίο με την πορεία ένταξης της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, έχουμε ακόμη τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ, έχουμε τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, η οποία βέβαια έχει ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ και έχει διπλά νομιμοποιήσει όλα αυτά που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.
Για να δούμε, λοιπόν, το θέμα της υφαλοκρηπίδας που λέτε, που είναι και δική μας θέση. Το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά –το ξέραμε και χθες και σήμερα παίρνει πια μια νέα διάσταση το θέμα- ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που επί της ουσίας αφορά το βυθό της θάλασσας, εάν διευθετηθεί έτσι ή αλλιώς –και ξέρουμε ποιο είναι το δίκαιο για το βυθό και ξέρουμε επίσης ότι το Αιγαίο είναι μια στενή θάλασσα, παίρνουμε υπ’ όψιν τη μορφολογία του εδάφους κ.λπ., όλα αυτά είναι γνωστά και εσείς τα ξέρετε και εμείς και δεν τα σβήνουμε αυτά τα πράγματα- ανοίγει ένα ολόκληρο ζήτημα. Η ηγεσία της Τουρκίας, για παράδειγμα, θεωρεί ότι μια σειρά ελληνικά νησιά δεν καλύπτονται από ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρα η υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική. Δεν υπάρχουν νησιά χωρίς υφαλοκρηπίδα.
Επομένως, όταν θα μπει το θέμα του βυθού, που ξέρουμε πώς διευθετείται νομικά, τυπικά και ουσιαστικά εάν υπάρχει καλή θέληση αμοιβαία, θα θέσει το ζήτημα. Έχουμε, λοιπόν, την Τουρκία η οποία έχει επεκτείνει τις γκρίζες ζώνες και δεν δέχεται ελληνική υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά.
Επιπλέον, έχουμε το ίδιο το ΝΑΤΟ να εξαιρεί από ασκήσεις άμυνας, όπως λέει, τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.
Άρα, εμάς μας απασχολούν τα εξής θέματα: Πρώτον, οι αποστρατικοποιήσεις των νησιών, δεύτερον, τα χωρικά ύδατα, η επίθεση πάνω στα δώδεκα μίλια στα χωρικά ύδατα. Ξέρετε τη θέση μας. Εμείς λέμε ότι πρέπει η Ελλάδα να έχει το δικαίωμα επέκτασης στα δώδεκα μίλια, όταν το κρίνει σκόπιμο. Είναι μια θέση διαμορφωμένη με βάση επίσης και τη λογική που παίρνει υπ’ όψιν της τη μορφολογία εδάφους της Ελλάδας. Δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι σε περίοδο ειρήνης τα δώδεκα μίλια εάν τα επεκτείνεις, φθάνεις στα παράλια της Τουρκίας.
Επομένως, πάτε να αντιμετωπίσετε και να συγκαλύψετε το ζήτημα αυτό μέσα από την ΝΑΤΟποίηση για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, το οποίο θα φέρει έτσι και αλλιώς ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο ζήτημα της άμυνας των ελληνικών νησιών. Ανοίγετε ένα σοβαρό ζήτημα.
Και εν πάση περιπτώσει, έχουμε μία περίοδο ύφεσης των σχέσεων με την Τουρκία –εμείς το θέλουμε αυτό, δεν είπαμε «πάρτε τα όπλα και πάμε να πάρουμε την Κόκκινη Μηλιά»- και μπορεί όλα αυτά τα ζητήματα να διευθετηθούν. Αλλά επειδή είναι μια περιοχή η οποία έχει οξύτατους ανταγωνισμούς λόγω αγορών, λόγω πετρελαίου, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, εν μέρει και της Ελλάδας, όλες αυτές οι διευθετήσεις με ΝΑΤΟποίηση, διχοτόμηση και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες που επικαλείται η Τουρκία, εμείς φοβόμαστε ότι μπορεί αύριο να γίνουν ένα στοιχείο εμπλοκής, αντιπαράθεσης.
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ υπήρχαν συμφωνίες ανάμεσα σε χώρες, οι οποίες ακυρώθηκαν μέσα σε ένα βράδυ, ήρθαν τούμπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπαρήγα, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Τελειώνω.
Δεν υπάρχουν συμφωνίες μέσα στο σύγχρονο κόσμο που δεν οδηγούν σε νέους γύρους πολέμων, σε παραβιάσεις κ.λπ.. Οι συμφωνίες δεν λύνουν το ζήτημα, όταν μάλιστα είναι ευάλωτες, θολές και οδηγούν ενδεχομένως και σε ένα συνυποσχετικό, το οποίο αφήνει στην καλύτερη περίπτωση πάρα πολλά κενά και αμφισημίες στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Ανησυχούμε, συγκεντρώνουμε την προσοχή, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτά και ανησυχούμε πρόσθετα τώρα. Δεν είναι η συνηθισμένη μας ανησυχία και δεν θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα ήταν όλα μύθοι. Να το πούμε καθαρά. Δεν μας μοιάζουν με μύθους τα δημοσιεύματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου για τη δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Δυσκολεύομαι λίγο να απαντήσω, γιατί πράγματι δεν κατάλαβα τα συγκεχυμένα που άκουσα από την κα Παπαρήγα.
Πρώτα απ’ όλα, άκουσα πολλές ανησυχίες και πολλές φοβίες, τις οποίες εκφράσατε και βεβαίως άκουσα να υιοθετείτε δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν καμία βάση. Τα υιοθετήσατε. Εάν, λοιπόν, θέλετε να τα πιστέψετε, κάνετε πολύ απλά πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και σε ψευδείς ειδήσεις. Δικαίωμά σας, εάν θέλετε, αλλά καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα με ένα τρόπο που μόνο μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνθέσει. Και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία κατά καιρούς εσείς αντιμετωπίζετε και την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική δυστυχώς.
Κάνετε, όμως, και ένα άλλο λάθος. Υιοθετείτε θέματα για λόγους μικροκομματικούς. Για παράδειγμα, είπατε για την επίσημη αναγνώριση ενός καθεστώτος αμφισβήτησης σε ό,τι αφορά τα Ίμια. Δεν υπάρχει πουθενά καμία επίσημη αναγνώριση τέτοιου καθεστώτος. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κανένα παρόμοιο καθεστώς. Δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας στο θέμα των Ιμίων. Είναι ελληνικό νησί. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή πάντα είναι η θέση μας, αυτή πάντα θα είναι η θέση μας.
Σε ό,τι αφορά τη Χάγη, θέλω να τονίσω ότι βεβαίως τίθενται διάφορα θέματα, αλλά γι’ αυτό λέμε εμείς να προσφύγουμε στη Χάγη, ως το μόνο ζήτημα που υπάρχει, το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που θα λύσει ακριβώς την οριοθέτηση της Χάγης με ένα δίκαιο, ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Άρα, λοιπόν, κυρία Παπαρήγα, θα ζητούσα από εσάς να μην δημιουργείτε ανησυχίες και φοβίες, βασισμένες μάλιστα σε ψευδείς δημοσιογραφικές ή σε λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν έχουν καμία, μα καμία βάση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(TL)



(1TS)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεχίζουμε τώρα με τη συζήτηση της υπ’ αριθμόν 639/40/13-4-2010 επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τα Εθνικά Κληροδοτήματα κ.λπ.
Συγκεκριμένα η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Προέδρου έχει ως εξής:
«Οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων «παραμένουν ανέλεγκτες επί εικοσαετίας και πλέον», επισημαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής, την ώρα που η Κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από κάθε πιθανή πηγή.
Ομιχλώδες θεσμικό πλαίσιο, χαμηλά ή και ανύπαρκτα μισθώματα για ακίνητα, διάθεσή τους κατά το δοκούν και για σκοπούς που δεν προβλέπονται στις διαθήκες, μη τήρηση βιβλίων είναι μερικά μόνο από τα μελανά σημεία που συνθέτουν το σημερινό καθεστώς διαχείρισης των κληροδοτημάτων, από το οποίο ζημιώνονται τόσο οι νόμιμοι δικαιούχοι, όσο και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ερωτάσθε:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των Εθνικών Κληροδοτημάτων, ποια, κατά προσέγγιση, η συνολική αξία τους και ποιο το πλαίσιο ελέγχου των διαχειριστών τους;
2. Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάλληλες ενέργειες ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποκομίσει τα αναλογούντα έσοδα;»
Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Καρατζαφέρη, θίγετε πραγματικά ένα κρίσιμο ζήτημα και λυπάμαι που συχνά στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας έρχομαι στο Κοινοβούλιο και μιλάω για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί – αυτονόητα ζητήματα – εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Όμως δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κληροδοτήματα, όπως και γενικότερα με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο. Έχει τεράστιο πλούτο, οφείλει να τον αξιοποιήσει και τα Εθνικά Κληροδοτήματα αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς και του πατριωτισμού και της διάθεσης προσφοράς πολλών Ελλήνων για τον τόπο τους, ιδιαίτερα για την πατρίδα τους, ιδιαίτερα και για τους νέους.
Γιατί υπάρχουν γενιές Ελλήνων, ιδιαιτέρως νέων ανθρώπων, φοιτητών, χωρίς αρκετούς πόρους, που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στις σπουδές τους και συνέβαλαν αυτά τα Ιδρύματα σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις δυνατότητες. Αυτά τα Ιδρύματα είναι που έχουν παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας.
Όμως πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς με κάποια ζητήματα, όταν μιλάμε για την προοπτική αξιοποίησής τους. Τα περισσότερα Εθνικά Κληροδοτήματα δεν ανήκουν άμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, ανήκουν στη μεγάλη πλειονότητά τους σε Ιδρύματα τα οποία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή σε φορείς όπως είναι δήμοι, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σωματεία, ως κεφάλαια αυτοτελούς διαχείρισης.
Τα κληροδοτήματα αυτά εποπτεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών και στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου για την εκτέλεση ειδικών κοινωφελών σκοπών ανήκουν 130 κοινωφελείς περιουσίες. Συνολικά σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα περίπου 10.000 Εθνικά Κληροδοτήματα. Όμως, δυστυχώς, επίσημη καταγραφή των ακινήτων, των κληροδοτημάτων δεν υπάρχει.
Αυτό είναι δυστυχώς ένα δείγμα, θα έλεγα, της έλλειψης όχι απλώς οργάνωσης, αλλά ακόμα και σεβασμού, σεβασμού απέναντι στην κληρονομιά μας, σεβασμού απέναντι στον συλλογικό μας πλούτο, σεβασμού απέναντι στην προσφορά τόσων ανθρώπων μέσα από αυτά τα Ιδρύματα. Δυστυχώς δείχνει την κυριαρχία ακόμα μιας αντίληψης εγωκεντρικής, αλλά και ενός κράτους που δεν σέβεται ακόμα τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι, λοιπόν, ένα βασικό θέμα που πρέπει και αυτό να αλλάξει.
Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν είναι δυνατή η αποτίμηση της συνολικής αξίας αυτών των κληροδοτημάτων. Ιδρύματα που διαχειρίζονται τα κληροδοτήματα βεβαίως υποχρεούνται στην υποβολή απολογισμών, προϋπολογισμών και ισολογισμών και είναι θέμα και προς έλεγχο. Είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να συμβάλει ακριβώς στην καταγραφή και στην απογραφή αυτών των περιουσιών.
Η κινητή και ακίνητη περιουσία που ανήκει στα κληροδοτήματα δεν μπορεί να είναι, λοιπόν, αντικείμενο άμεσης αξιοποίησης από το κράτος, μπορεί όμως από την άλλη να φορολογηθεί, ακριβώς όπως κάνουμε, με συντελεστή 3 τοις χιλίοις, όπως και για την Εκκλησία.
Από κει και πέρα, για τα εθνικά κληροδοτήματα υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου, αλλά όπως και εσείς επισημάνατε στην ερώτησή σας, λειτουργεί σήμερα αναποτελεσματικά, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης. Όπως επισημάνθηκε και σε μια προηγούμενη ερώτησή σας, ακόμα και η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η αποκατάσταση της διαφάνειας, ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε τι έχουμε σε όλα τα πεδία που εμπλέκεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος ή της δημόσιας περιουσίας.
Έχω δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να προβεί κατ’ αρχάς στην πλήρη και επίσημη καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων. Βεβαίως, δεν θα είναι ο ίδιος προσωπικά που θα το κάνει, θα είναι η δημόσια διοίκηση, που θα πρέπει να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και προς αυτούς κάνω έκκληση να συμβάλλουν ουσιαστικά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους σε ό,τι αφορά την καταγραφή αυτής της περιουσίας.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες είναι σημαντικό – και είναι στις δικές μας προθέσεις – ένα νέο πλαίσιο καταγραφής, ελέγχου των εθνικών κληροδοτημάτων, αλλά και των στόχων που τα Ιδρύματα που τα διαχειρίζονται πρέπει να εκτελούν με συνέπεια στην εκπλήρωση των στόχων για τους οποίους ιδρύθηκαν.
Πέρα από τη διαφάνεια στη διαχείριση, θα πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο διαφάνειας στην ενημέρωση και στη λογοδοσία απέναντι στους δικαιούχους. Και τελικά για το Δημόσιο, αλλά και για το κοινό καλό ζητούμενο πρέπει να είναι μια συντονισμένη, οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, κοινωνία αλληλεγγύης, που ενθαρρύνει την προσφορά, τη σωστή αξιοποίηση προϊόντων της προσφοράς για την κοινωνία και για κάθε πολίτη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, πριν αναπτύξω την ερώτησή μου, νομίζω ότι καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε στην Αίθουσα εάν έχουμε μπει στη διαδικασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν είμαστε με τα δύο πόδια, με το ένα πόδι ή κρατάμε ακόμα κλειστή την πόρτα.
Πρέπει να ομολογήσω ότι θα ήταν άδικο να είστε ο δεύτερος Πρωθυπουργός που θα πει το «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν». Δεν σας ανήκει. Και εν πάση περιπτώσει, ο πρώτος είχε μια ιστορική πορεία, δεν τον κατέγραψε η Ιστορία με μελανά γράμματα. Εσείς δεν έχετε προλάβει ακόμα να δείξετε έργο και νομίζω ότι θα ήταν άδικο να σκάσει σε σας αυτή η βόμβα.
Βέβαια, γίνονται κάποια λάθη, που θα μπορούσαμε να τα έχουμε περισώσει. Η χώρα έχει μειωθεί αισθητά στο εξωτερικό. Πήγε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νέος Πρεσβευτής μας στη Σεούλ να νοικιάσει σπίτι. Και βρήκε ένα σπίτι να νοικιάσει. Και του λέει ο ιδιοκτήτης: θέλω 50.000 να υπάρχουν μέσα. Γιατί 50.000; Γιατί προέρχεσαι από ανυπόληπτη χώρα. Αυτό έγινε. Σας έχει έρθει σήμα.
Έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, κύριε Πρωθυπουργέ, και πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι 10.000 κληροδοτήματα. Έχετε υπόψη σας – και το μελετήσατε φυσικά το θέμα, το άκουσαν οι συνάδελφοι – ότι 70 χρόνια έχει να γίνει εκκαθάριση κληρονομιών. Δηλαδή, κληροδότημα που ήρθε το 1938, ακόμα το 2010 δεν έχει εκκαθαριστεί.
Εάν αξιοποιήσουμε τα κληροδοτήματα, δεν θα πάρουμε για δύο χρόνια δάνεια. Εάν η Ελλάδα χρειάζεται 110 δισεκατομμύρια δάνεια για δύο χρόνια, για δύο χρόνια δεν θα πάρουμε δάνεια, για δύο χρόνια δεν θα είχαμε ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν ήμαστε εντάξει και είχαμε αξιοποιήσει τα κληροδοτήματα.
Πράγματι, κύριε Πρωθυπουργέ, τα κληροδοτήματα ανήκουν στον ευρύτερο τομέα και όχι στο στενό. Όμως, μπορείτε να φέρετε ένα νόμο και να πείτε πως ό,τι εκκρεμεί δέκα χρόνια περιέρχεται στο κράτος. Ό,τι εκκρεμεί δέκα χρόνια, ό,τι δεν έχει εκκαθαριστεί περιέρχεται στο κράτος.
Γιατί αυτοί οι οποίοι τα δώρισαν στο κράτος, τα δώρισαν από μια φιλοπατρία. Και επέλεξαν τον α΄ ή το β΄ τομέα. Άρα, εκπληρώνεται ο λόγος της διαθέσεως. Αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 500 κληροδοτήματα σε έναν οργανισμό και να μην αξιοποιεί κανένα.
Και έχετε υπόψη σας ότι, απ’ ό,τι λέει ο Ρακιντζής, από τη δημόσια διοίκηση γίνεται και μεγάλη απάτη. Νοικιάζει κάποιος ένα ακίνητο, που έχει ενοίκιο 15.000, με 800 ευρώ και παίρνει και 2.000 ο διαχειριστής κάτω από το τραπέζι.
Όλα αυτά είναι εις βάρος της πατρίδας και σήμερα δεν πρέπει να τα επιτρέψουμε. Γιατί όπως είχατε πει προεκλογικά, λεφτά υπάρχουν, απλώς δεν τα αξιοποιήσαμε, δεν τα βγάλαμε στην επιφάνεια. Και επαναλαμβάνω, μιλάμε για περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων.
(AS)
(1TL)
Εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, θα συνεχίσουμε να σας κάνουμε προτάσεις και θα κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν θα πετάμε πυροτεχνήματα και τσιρίδες, γιατί αυτό καταγράφεται από τον ελληνικό λαό.
Σήμερα, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE έχει δημοτικότητες κομμάτων: ΠΑ.ΣΟ.Κ. 59%, ΛΑΟΣ 39%, και έπεται η απουσιάζουσα Νέα Δημοκρατία κατά πολύ. Ο λαός, λοιπόν, ξέρει, βαθμολογεί και αξιολογεί την ποιότητα της δουλειάς ενός εκάστου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου για τη δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Καρατζαφέρη, καταρχήν θα έχω την ευκαιρία και στην επόμενη ερώτηση, που είναι παρόμοιο το θέμα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απαντήσω στον κ. Τσίπρα. Έχετε, όμως, δίκιο, αυτό που συναντά ο Πρέσβης ο δικός μας στη Σεούλ ή -θα έλεγα- και αλλού, είναι το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας.
Δυστυχώς, η πορεία αυτής της χώρας, με τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν, αδικεί τις πραγματικές δυνατότητες που έχει και ο λαός μας αλλά και τον πλούτο, τον οποίο εμείς πραγματικά έχουμε. Γιατί υπάρχει πλούτος, είναι θέμα πώς θα τον αξιοποιήσουμε με ένα δίκαιο τρόπο, αλλά και με ένα τρόπο διαφάνειας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των κληροδοτημάτων, έχετε απολύτως δίκιο, ότι υπάρχουν κληροδοτήματα, ιδρύματα, ακόμη και καταθέσεις, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες, που αδρανούν για πάρα πολλά χρόνια, εικοσαετία, τριακονταετία. Με νόμους αυτά πηγαίνουν στο δημόσιο για αξιοποίηση ή σε κάποιου είδους ταμείο για αξιοποίηση από το συλλογικό –αν θέλετε- συμφέρον και με συλλογικές διαδικασίες.
Υπάρχουν, βεβαίως, μερικοί συνταγματικοί περιορισμοί στη δική μας χώρα γύρω από αυτό το θέμα, όμως είμαστε και εμείς ανοικτοί να ακούσουμε σκέψεις και προτάσεις, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα ιδρύματα που πραγματικά αδρανούν.
Υπάρχουν όμως, και περιουσίες, οι οποίες απλώς δεν έχουν καταγραφεί και είναι δημόσιες περιουσίες. Και εδώ έχουμε στόχο με ειδικές συγκεκριμένες διαδικασίες και προσπάθειες να μπορέσουμε να τις καταγράψουμε, ώστε να αξιοποιηθούν. Και πράγματι, αν αυτός ο πλούτος είχε αξιοποιηθεί, ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους θα είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Θα έλεγα όχι μόνο το δημόσιο χρέος, αλλά θα ήταν και πόροι που θα πήγαιναν και προς ανάπτυξη είτε ήταν γεωργική γη είτε ήταν τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανικές περιοχές είτε ακόμα και αγοραπωλησίες ακινήτων, για να μπορούμε να δώσουμε ένα ουσιαστικό οικονομικό έναυσμα στήριξης στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας.
Άρα, λοιπόν, είναι για εμάς καθοριστικής σημασίας και είμαστε πάντα ανοικτοί και για συγκεκριμένες προτάσεις.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «Ελευθερίου Βενιζέλου» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γενικό Λύκειο Νάουσας, Πάρου Κυκλάδων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση της με αριθμό 640/41/13.4.2010 επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Η απόφαση της 25ης Μαρτίου και η εξειδίκευσή της λίγες μέρες μετά δίνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ρυθμιστικό ρόλο και αρμοδιότητες. Έτσι ο μηχανισμός εισάγει τη λογική και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ευρώπης, αδιαφορώντας για τις παταγώδεις αποτυχίες που είχε στο πρόσφατο παρελθόν και την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση που επέβαλε σε όσες χώρες εφήρμοσε την «τεχνογνωσία» του. Αυτή η «τεχνογνωσία» αφορά κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων, ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων και συμπίεσης των μισθών.
Η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, θα οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση, η οποία θα έχει διάρκεια πολλαπλάσια από αυτήν που υπολογίζει η Κυβέρνηση. Επειδή η κοινωνία δοκιμάζεται από αλλεπάλληλα κύματα μέτρων της Κυβέρνησης, επειδή η πείρα άλλων χωρών διδάσκει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν διστάζει να επιβάλλει πρόσθετα μέτρα όταν αυτό κρίνει.
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
2. Δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι δεν θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα που θα συρρικνώσουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, παρά τις προκλητικές εισηγήσεις του κ. Στρος Καν;
3. Σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που υπολογίζεται πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ;»
Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Τσίπρα, πράγματι η ερώτησή σας είναι και επίκαιρη και χρήσιμη. Όπως είπε και ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Καρατζαφέρης, η αξιοπιστίας της χώρας μας έχει τρωθεί και η απόφαση των ηγετών των κρατών της ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου ήταν μια απόφαση που η Ελλάδα κατάφερε να μπορέσει να παρθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκό και να δημιουργήσει έτσι και ένα απόθεμα αξιοπιστίας. Αφορά βεβαίως, την ύπαρξη ενός κατά κύριο λόγο ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει σε αυτό το μηχανισμό κατά μειοψηφία, αλλά συμμετέχει, και ως ένας οργανισμός που -όπως και οι εταίροι μας έχουν κατά καιρούς τονίσει- διαθέτει πόρους αλλά και εμπειρία στη λειτουργία τέτοιων σχημάτων στήριξης.
Όπως είπα, είναι καταρχήν μια επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης το ότι δημιουργήθηκε αυτός ο μηχανισμός για να βοηθηθεί ένα κράτος σε περίπτωση που βρεθεί σε δυσκολία δανεισμού.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού συνεπάγεται καταρχήν την παραδοχή, πως το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά σίγουρα δημιουργεί και ένα δείκτη προστασίας για την Ελλάδα.
Ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκότερος ή –αν θέλετε- και ευρωπαϊκός; Θα μπορούσε. Ασφαλώς θα μπορούσε. Όλοι οι σοσιαλιστές είχαν προτείνει ομόφωνα στην Ευρώπη ένα διαφορετικό και αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα ήταν με τη μορφή εγγυήσεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη περίπτωση της χώρας μας ή και άλλων χωρών για το δανεισμό ή την ιδέα των ευρωομολόγων που ξέρω ότι υιοθετείτε και εσείς που είναι παρόμοια με την ιδέα των εγγυήσεων, η οποία είχε κατατεθεί, επίσης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, που είναι μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς η πλειοψηφία είναι συντηρητική και αν σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ, αυτό έγινε μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά με την επιμονή δυνάμεων του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κατά συνέπεια, αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να εγκαλείτε τον κ. Σαμαρά, τους ομοϊδεάτες του και όχι εμάς, για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σήμερα ήδη εδώ.
Για να είμαι βέβαια δίκαιος υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί και στους συντηρητικούς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήθελαν την αμιγώς ευρωπαϊκή λύση.
Βέβαια, στις Ευρωεκλογές δώσαμε μάχη για την επικράτηση των προοδευτικών και σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και νομίζω ότι η σημερινή περιπέτειά μας αναδεικνύει πόσο σημασία έχουν και αυτές οι διαδικασίες, που πολλές φορές αψηφούμε και υποτιμούμε ως κοινωνίες.
Νιώθουμε πάντως την ικανοποίηση πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σημείωσε από τα καλύτερα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι προτάσεις μας για ένα διαφορετικό μηχανισμό στήριξης βέβαια, δεν παύουν να ισχύουν για το μέλλον. Όπως ήδη θα έχετε δει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τελευταία παράγραφος μιλάει για τη δημιουργία μιας ομάδας, ένα task force όπως λέγεται, μιας ομάδας μελέτης υπό τον κ. Ρομπέι η οποία αυτή η ομάδα θα επεξεργαστεί περαιτέρω τους μηχανισμούς. Άρα, λοιπόν, πολύ πιθανόν αυτός ο μηχανισμός να τροποποιηθεί στο μέλλον. Αν θα είναι συντομότερα ή αργότερα αυτό είναι θέμα τελικά πολιτικής βούλησης.
(SS)
(AS)
Σήμερα, όμως, υπάρχει αυτός ο μηχανισμός εκεί που υπήρχε το μηδέν. Διότι το μηδέν υπήρχε και είναι το σημαντικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας να υπάρξει μια σαφής πολιτική απόφαση στήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας απέναντι στην ανησυχία θα έλεγα και απέναντι ακόμα και στην κερδοσκοπία, στις αγορές και στην ανάγκη για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε και μηδενισμός. Υπάρχει με την πράξη αυτή και η έμπρακτη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής βούλησης για στήριξη.
Τώρα η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της ανάγκης νηνεμίας και ασφάλειας στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία και κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά με μόνο γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Πρωθυπουργού)
Όμως, ας μην γελιόμαστε και θέλω να είμαι ειλικρινής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει, ήδη, μπει στη διαδικασία. Ήδη, σήμερα, είναι στη διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία βέβαια μας οδήγησε και δύο φορές η Νέα Δημοκρατία. Ήδη μας ελέγχει για την τήρηση των δεσμεύσεων και των αποφάσεών μας. Η εμπλοκή και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τι δεν σημαίνει; Και απαντώ και στον κ. Καρατζαφέρη. Δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Σημαίνει, από τη μια μεριά ότι μπορούμε να αντλήσουμε και από κει πόρους, δάνεια, σημαίνει όμως ότι και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, οι όροι δηλαδή αυτού του προγράμματος, οι προδιαγραφές, η αξιολόγηση, ακόμα και η έγκριση θα έλεγα, περνάνε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το 2010 όπως και έγινε, διότι το πρόγραμμά μας ήταν υπό την έγκριση ουσιαστικά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και για το 2011 και για το 2012.
Από την άλλη ο μηχανισμός σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε, πράγμα που πριν από, μόλις, λίγους μήνες, ήταν η πρόβλεψη των πολλών.
Αυτός ο κίνδυνος ήταν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόστηκε την προηγούμενη πενταετία, όπου είχαμε τεράστια ελλείμματα 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος, διπλασιάστηκε το χρέος της χώρας μας, είχαμε την κατασπατάληση φορολογικών εσόδων, δεν είχαμε την καταβολή στοιχειωδών κονδυλίων για τα ασφαλιστικα μας Ταμεία. Είχαμε, αντιθέτως, την κερδοσκοπία με κομματικούς μεσάζοντες των τοξικών ομολόγων, είχαμε την έλλειψη διαφάνειας στις προμήθειες, στη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία μας, είχαμε φορολογικές ρυθμίσεις που ευνοούσαν μεγάλα εισοδήματα.
Αυτά πληρώνουμε σήμερα, κύριε Τσίπρα. Διότι όσο και αν φωνάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μας οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση. Αν υπήρχε σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είχαμε πάει κατευθείαν και άμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εμείς καταφέραμε, τουλάχιστον, να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, έστω με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά ευρωπαϊκός μηχανισμός ο οποίος σήμερα μπορεί να δημιουργήσει αυτό το δείκτη ασφαλείας.
Κατά συνέπεια αυτός είναι και ο δεύτερος λόγος, κύριε Τσίπρα για τον οποίο θα έπρεπε να εγκαλείτε τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι, σήμερα, ήδη, εδώ.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, η ομιλία του Πρωθυπουργού με γέμισε περισσότερα ερωτηματικά από όσα είχα πιο πριν. Και αυτό γιατί η μόνη ειλικρινής ομολογία σε όσα ρώτησα είναι ότι, ήδη, βρισκόμαστε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως. Αφού όπως λέτε δεν ήταν δική σας επιλογή και την χρεώνετε στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες, το κόμμα του, δεν αντιλέγει κανένας γι’ αυτό, για την κατάσταση της χώρας. Όμως δεν κυβερνά ο κ. Σαμαράς τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφού λοιπόν δεν την χρεώνεστε εσείς όπως λέτε, τότε γιατί πανηγυρίζατε στις 25 του Μάρτη; Γιατί δημιουργήσατε ένα κλίμα πανηγυρισμών ότι έχουμε μηχανισμό στήριξης; Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα σας το πω ευθέως. Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα ταπείνωσης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του Υπουργού των Οικονομικών, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι ημέρα ταπείνωσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, μέλος της ευρωζώνης, που παραδίνεται στην υπερατλαντική δικαιοδοσία. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
Και ξέρετε κάτι; Δεν μπορώ να σας καταλάβω αυτούς τους έξι μήνες, διότι δίνετε την εντύπωση ώρες, ώρες ότι μπορεί να είναι και επιλογή σας αυτή η εξέλιξη. Σήμερα το διαψεύδετε. Είναι μια θετική εξέλιξη, παρόλα αυτά δεν ξέρω, ειλικρινά, αν αυτό σας δίνει ελαφρυντικά. Διότι εσείς βάλατε πρώτος στη διεθνή δημόσια συζήτηση την προοπτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το είχε πει βεβαίως πριν από ένα χρόνο σε ανύποπτη χρονική στιγμή ο κ. Σημίτης, το επανέλαβε, βεβαίως, εντός της Αιθούσης ο κ. Καρατζαφέρης, ως προοπτική, ως μπλόφα. Μα, είναι δυνατόν να μπλοφάρει κανείς με το μέλλον της χώρας; Με την προοπτική να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας; Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα μπορεί να ήταν αυτή, να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας και να βουλιάξουμε μόνοι μας; Και εν τοιαύτη περιπτώσει ειλικρινά δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερο να μην πρόκειται τελικά περί σχεδιασμού που μπορεί να ακουμπάει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν θέλω να σας το χρεώσω αλλά αυτήν την εντύπωση δώσατε, ή να πρόκειται περί εγκληματικών λαθών και παλινωδιών που μας οδήγησαν εκεί.
Αυτό που ξέρω όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, το μόνο που ξέρω και γνωρίζει και ο ελληνικός λαός και πιστεύω ότι το γνωρίζουν και οι Βουλευτές σας, είναι ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε μέτρα ή να προσφύγετε σε διεθνές δανειστές δίχως τη λαϊκή συναίνεση. Πώς να το κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς την ψήφο των πολιτών και να την παίρνεις λέγοντας: «θα κάνουμε την Ελλάδα Δανία του Νότου» και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου. Δεν είναι δυνατόν να εκχωρείτε δημοκρατικές διαδικασίες σε υπερεθνικούς οργανισμούς, να αυτοκαταργείτε το Υπουργικό Συμβούλιο, να δέχεστε το υβρίδιο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συντάσσει νέο πολυετές πρόγραμμα στην γραμμή ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ, δηλαδή απολύσεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να καταργείτε μέσα σε μια νύχτα το πρόγραμμα σταθερότητας, ό,τι συζήτησε, εδώ, η Βουλή.
Δεν λέω για τις προγραμματικές σας δηλώσεις. Δεν λέω να θυμηθείτε τον προεκλογικό Παπανδρέου, που άλλα έλεγε στο debate για τις εργασιακές σχέσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα. Kαι τώρα φέρνετε ένα σχέδιο που μόνο οι ανθρωποφάγοι λείπουν από μέσα για τις εργασιακές σχέσεις. Δεν λέω να θυμηθείτε τον προεκλογικό Παπανδρέου που έλεγε: «Λεφτά υπάρχουν» ή έλεγε, «σοσιαλισμός η βαρβαρότητα», αλλά στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμα και οι Γερμανοί οι οποίοι θα μας δανείσουν -δεν θα μας δώσουν λεφτά, θα μας δανείσουν με 5% επιτόκιο ενώ δανείζονται με 3%-, θα το βάλουν στη Βουλή για να το περάσουν. Και εσείς πώς θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια μακρά παρατε
ταμένη περίοδο αστάθειας χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, σας εκτιμώ αλλά νομίζω ότι υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές με τις επιλογές σας. δεν ξέρω αν βρίσκεστε σε παρατεταμένη περίοδο ιδεολογικών εκπτώσεων. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση το ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτών των επιλογών, δείτε την Ουγγαρία ή πορεύεστε δίχως πυξίδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αυτό που ξέρω είναι ότι παίρνετε με τις επιλογές και τις αποφάσεις σας οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν.



(SS)
Και είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντανακλαστικά και ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αντανακλαστικά και θα αντιδράσει σε αυτές σας τις επιλογές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης- Υπουργός Εξωτερικών): Πρώτα απ’ όλα δεν υπήρχε μηχανισμός κύριε Τσίπρα, δεν υπήρχε στήριξη από κανέναν. Και η δημόσια συζήτηση μέσα στην οποία, βεβαίως, θέσαμε το θέμα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν το αυτονόητο, διότι εκεί πήγαινε η Ελλάδα, χωρίς άλλο μηχανισμό η Ελλάδα πήγαινε σούμπιτο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτά είναι αποτελέσματα της προηγούμενης πολιτικής, που βεβαίως είχαν τεχνηέντως αποκρύψει οι της προηγούμενης κυβέρνησης. Και το γεγονός ότι τεχνηέντως τα είχαν αποκρύψει, αποτέλεσε και η θρυαλλίδα για την αξιοπιστία μας. Δεν μας πίστευαν ό,τι και να λέγαμε.
Και αν καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, έστω και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι διότι ακριβώς εμείς δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα. Τα αντανακλαστικά μας ήταν και πατριωτικά, διότι βούλιαζε η χώρα, αλλά και το βούλιαγμα της χώρας θα χτύπαγε κατά κύριο και πρώτο λόγο τους μισθωτούς, τους δανειολήπτες, τους μικρομεσαίους, τις ελληνικές οικογένειες. Και δεν θα χτύπαγε τον πλούτο, θα χτύπαγε το μέσο Έλληνα, θα χτύπαγε τον αδύναμο.
Πράγματι τα μέτρα πονάνε, αλλά σκεφθείτε εάν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και στον κατήφορο της διάλυσης, ουσιαστικά της αδυναμίας της οικονομίας να δανειστεί, τότε θα με ρωτάγατε πού είναι τα αντανακλαστικά σας κύριε Παπανδρέου τα σοσιαλιστικά;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τα αντανακλαστικά μου τα σοσιαλιστικά ήταν να προστατεύσω την πατρίδα από τη χρεοκοπία, ήταν να προστατεύσω όσο μπορώ και αυτό κάνω και αυτό θα κάνουμε, όσο μπορούμε το βιός και τον κόπο του ελληνικού λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γιατί αν σήμερα είμαστε εδώ κύριε Τσίπρα, δεν είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έφερε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έκανε την Ελλάδα όπως την Ουγγαρία, που στο κάτω-κάτω και εκεί παλεύουν οι άνθρωποι. Μην στοχοθετούμε χώρες, γιατί έτσι αισθανόμαστε και εμείς, μας στοχοθετούν.
Είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έκαναν πολιτική υπέρ των δυνατών, υπέρ των ισχυρών, μια πελατειακή αντίληψη. Αυτά να χτυπάτε. Και ελάτε να βοηθήσετε και εσείς στην ανόρθωση αυτής της οικονομίας. Οι στόχοι μας δεν έχουν αλλάξει, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα εμπόδια είναι διαφορετικά, εμπόδια και δυσκολίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς.
Και αν θέλετε και από την εμπειρία μου έχω γίνει πιο σοσιαλιστής απ’ ό,τι ήμουν πριν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Διότι ζω κύριε Τσίπρα, αυτά τα οποία θεωρητικώς έλεγα, καθημερινά στο πετσί μου με τις διεθνείς αγορές. Και δίνω μάχη και δίνουμε μάχη αυτή τη Κυβέρνηση -παρά τις δυσκολίες της- όχι μόνο για την Ελλάδα, δίνουμε μάχη διότι ξέρουμε ότι ζούμε σε μια διαφορετική κατάσταση, σε διαφορετικές συνθήκες μιας παγκόσμιας αγοράς που πρέπει να μπουν κανόνες, που πρέπει να μπουν αρχές, που πρέπει να μπουν ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλει πραγματικά, ουσιαστικά μέσα από κανόνες στη στήριξη της ανάπτυξης, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων που έχει η ανθρωπότητα, από τη φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή.
Να θυμίσω, όμως, ότι την 25η Μαρτίου που πήραμε την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ, γιατί δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας. Αλλά τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά στην Ελλάδα. Το πετύχαμε αυτό. Σημαίνει ότι τέλειωσε η δουλειά μας εκεί; Όχι.
Έχουμε να κάνουμε τις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, για τις οποίες μιλήσαμε πριν, όπως για τα κληροδοτήματα που είναι μία μόνο μικρή περίπτωση της έλλειψης αξιοποίησης του πλούτου που υπάρχει στη χώρα μας, της αδιαφάνειας που υπήρχε και πόσα άλλα συζητήσαμε και σε άλλες συζητήσεις και σε άλλες επίκαιρες ερωτήσεις. Είναι λοιπόν, ναι, μια επιτυχία της χώρας μας μετά από κόπο, αλλά η ουσιαστική επιτυχία της χώρας μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές.
Και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι δεσμεύσεις τις οποίες και εσείς αναλάβατε ως παράταξη, κύριε Τσίπρα, μη μας κατηγορείτε εμάς, αλλά είναι και δεσμεύσεις για τις οποίες έχουμε και απέναντι στον ελληνικό λαό. Γιατί δε νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι η αύξηση του χρέους ή τα τεράστια ελλείμματα -και ιδιαίτερα όταν αυτά πάνε σε σπατάλες- είναι η σωστή διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού. Δε νομίζω, ότι αυτό το πιστεύετε.
Γι’ αυτό είμαστε εδώ ακριβώς για να υπάρχει διαφάνεια, σωστή διαχείριση, ώστε αυτοί οι πόροι, αυτοί οι φόροι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα πάνε στον κρατικό κορβανά, να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι θα αξιοποιηθούν με διαφάνεια και προς όφελος του Έλληνα πολίτη επιτέλους, προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της πατρίδας.
Αυτό κάνουμε, αυτόν τον αγώνα δίνουμε και αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε και θα τα καταφέρουμε με επιτυχία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες επίκαιρες ερωτήσεις…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ, ζητώ το λόγο επί προσωπικού. Υπάρχει προσωπικό θέμα από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας. Ένα λεπτό θέλω, δεν θέλω παραπάνω. Ο κ. Τσίπρας είπε για μπλόφες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καρατζαφέρη, μισό λεπτό. Θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε.
Θα μου επιτρέψετε μόνο να θυμίσω πότε θεωρείται προσωπικό ζήτημα κάτι που ελέχθη στην Αίθουσα αυτή. «Η μομφή που περιέχει υβριστική εκδήλωση ατομικά εναντίον Βουλευτή ή μέλους της Κυβέρνησης, καθώς και η απόδοση σε ομιλητή διαφορετικής γνώμης από εκείνης που εξέφρασε», δηλαδή άλλα είπε ο Βουλευτής και άλλος που άσκησε κριτική λέει ότι είπε άλλα ο ομιλών.
Παρότι δε νομίζω ότι πρόκειται περί προσωπικού ζητήματος, αλλά παρόλα αυτά θα σας δώσω το λόγο κύριε Καρατζαφέρη.
Ορίστε, κύριε Καρατζαφέρη, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Μίλησε ο κ. Τσίπρας, ο αξιότιμος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πρόταση Καρατζαφέρη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν μπλόφα.
Ο ήρεμος λόγος και οι έξυπνες προτάσεις συντείνουν στη μείωση των επιτοκίων. Ο έξαλλος λόγος και η έξαλλη πολιτική τροφοδοτούν τα επιτόκια. Και ο έξαλλος λόγος δεν ανήκει σε εμένα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού )
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία, έληξε εδώ το θέμα.
Συνεχίζουμε με τη συζήτηση της με αριθμό 647/13.4.2010 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καρασμάνη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις στους καλλιεργητές Πέλλας που έχουν πληγεί από ακαρπία και μειωμένη παραγωγή.
Η επίκαιρη ερώτηση του ερωτώντος Βουλευτή έχει ως εξής:
«Όπως καταγράφεται με επίσημα στοιχεία στο Νομό Πέλλας και για την περσινή παραγωγή έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας σε πολλές δεντροκαλλιέργειες, καθώς και μειωμένη παραγωγή στις σπαραγγοκαλλιέργειες του Νομού μας. Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΕΛ.Γ.Α. και είναι αποκαλυπτικά όχι μόνο για την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά καταγράφονται σοβαρότατες και πλέον εκτεταμένες ζημιές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δόθηκαν επισήμως στη Βουλή μετά από αίτησή μου, οι ζημιές που έχουν διαπιστωθεί στις δεντροκαλλιέργειες κυμαίνονται από 45% έως 90%. Ενώ για το σπαράγγι η μειωμένη παραγωγή ξεπερνά το 45%.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι ζημιές αυτές έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική θέση, όχι μόνο τους πληγέντες παραγωγούς μας, αλλά και ολόκληρες περιοχές των οποίων η τοπική οικονομία στηρίζεται στις παραπάνω αγροτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι πληγείσες καλλιέργειες αποτελούν μονοκαλλιέργεια συνεπώς και αποκλειστικό πόρο επιβίωσης.
Επειδή η ίδια η Υπουργός είχε δηλώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική παροχής κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων. Παρά ταύτα προσφάτως η ίδια έχει υπογράψει απόφαση –την οποία επικροτούμε και στηρίζουμε- για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ για επιτραπέζιες ελιές και έχει προγραμματίσει επίσης κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για μηλιές οι οποίες έχουν προσβληθεί από το φουζικλάδι σε γειτονικούς μας νομούς και με την επισήμανση ότι η ίδια ευαισθησία θα πρέπει να την διακρίνει για όλους τους πληγέντες παραγωγούς.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Αν προτίθεται να εκδώσει, το ταχύτερο δυνατό, απόφαση για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για τους δεντροκαλλιεργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές του Νομού Πέλλας».
(ΡΕ)


(1SM)
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Αικατερίνη Μπατζελή έχει το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον κ. Καρασμάνη για το ενδιαφέρον, το οποίο δείχνει για το Νομό του, αλλά και γιατί μας δίνεται έτσι η δυνατότητα από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παρουσιάσουμε τις χρηματοδοτήσεις οι οποίες γίνονται ετησίως για ορισμένα προϊόντα από τον ΕΛ.Γ.Α.
Θα ήθελα, εάν μου επιτρέπεται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να σας πω ότι για το 2009 οι κατ’ εξαίρεση καλύψεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι το 76% του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. Από το χαλάζι είναι 8%, από τη βροχόπτωση 5%, από τον παγετό 4%, από την ανεμοθύελλα 3%, από τον καύσωνα 3% και από διάφορα άλλα ζημιογόνα αίτια είναι το υπόλοιπο περίπου 24%, το οποίο είναι στις επιλέξιμες –ας τις πω έτσι- επιδοτήσεις-αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α.
Σε ό,τι αφορά τα σπαράγγια, τα οποία τα τελευταία χρόνια και στο Νομό του αξιότιμου κυρίου Βουλευτή έχουν απορροφήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, θα σας πω ότι μπορώ να καταλάβω πως πρόκειται περί μιας δυναμικής καλλιέργειας την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε γενικά ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά γενικότερα και ως πολιτική, διότι πολιτική μας δεν είναι να στηρίζουμε ένα προϊόν μόνο δια μέσου του ΕΛ.Γ.Α.. Έχουν γίνει συσκέψεις, βάσει των οποίων εμείς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε με ολοκληρωμένη διαχείριση και με τη βοήθεια του Ινστιτούτου των σπαραγγιών αυτή η δυναμική καλλιέργεια, ώστε να μπορεί να εξέλθει από τη διαχειριστική, αλλά και από την παραγωγική κρίση, διότι σε πάρα πολλές περιοχές έχει μειώσει την ποιότητά του.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της περσινής παραγωγής στο Νομό Πέλλας, θα ήθελα να πω ότι η μείωση τόσο της παραγωγής σπαραγγιών εσοδείας 2009, καθώς και η ακαρπία των φυλλοβόλων δέντρων, ουσιαστικά, όπως γνωρίζετε, κύριε Βουλευτά, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό.
Τα στοιχεία, στα οποία αναφερθήκατε, κύριε Καρασμάνη, προέρχονται κυρίως από επισημάνσεις, προεκτιμήσεις και όχι από εξατομίκευση και δεν αποδίδουν το ακριβές ποσό των ζημιών και την ακριβή μείωση του εισοδήματος των παραγωγών. Είναι μία ενδεικτική προσέγγισή τους για ενημέρωση, προφανώς, των αρμοδίων οργάνων, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, κυρίως στοιχεία τα οποία προέρχονται από τον ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.
Εδώ θέλω να επαναλάβω ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης και ανασυγκρότησης του ΕΛ.Γ.Α. προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε νέα συστήματα εκτίμησης και απόδοσης των αποζημιώσεων σε καταστροφές, όπως αυτές έχουν συμβεί σε πάρα πολλές καλλιέργειες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Καρασμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, φοβάμαι ότι οι συνεργάτες σας σας οδηγούν σε λάθος κατευθύνσεις και σας εκθέτουν. Είπατε ότι το πόρισμα του ΕΛ.Γ.Α. είναι απλές επισημάνσεις και όχι εξατομικεύσεις. Εγώ, όμως, εδώ κρατώ τα Πρακτικά της Βουλής. Εκθέτουν και εσάς και τον κ. Καρχιμάκη, ο οποίος στις 23 Φεβρουαρίου, για να δικαιολογήσει την απόφαση που βγάλατε για τις ελιές, επικαλέστηκε τις επισημάνσεις που έγιναν από τον ΕΛ.Γ.Α.
Επίσης, και εσείς στις 4 Μαρτίου –έχω τα Πρακτικά εδώ- για να δικαιολογήσετε την απόφασή σας για την ελιά, την οποία επεκτείνετε σε όλους τους νομούς, επικαλείστε τις επισημάνσεις. Δηλαδή, οι επισημάνσεις του ΕΛ.Γ.Α. του υποκαταστήματος της Βέροιας είναι από άλλον πλανήτη; Οι γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α. της Βέροιας είναι εξωγήινοι;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Προσέξτε, κυρία Υπουργέ, εκτίθεστε με αυτά. Και εσείς δεν είστε μία Υπουργός από το πουθενά, είστε μία Υπουργός που έχει μεγάλη εμπειρία στα αγροτικά, που έχετε υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ήσασταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας. Έχουμε, λοιπόν, εμείς την απαίτηση να επιδεικνύετε μεγαλύτερη ευαισθησία και γνώση. Και το σημαντικότερο, απαιτούμε να έχετε απόλυτα ξεκάθαρη θέση σε κάθε αγροτικό ζήτημα.
Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχετε, κυρία Υπουργέ. Εσείς μου δώσατε τα στοιχεία που αποδεικνύεται ότι στα κεράσια έχουμε ζημιά από 40% έως 90%, στα μήλα 40% και ό,τι απέμεινε, το αποτελείωσε το φυσικό αέριο. Το ίδιο συμβαίνει και στο σπαράγγι, όπου έχουμε ζημιά 45%.
Βάσει αυτών των στοιχείων, κατέθεσα μια ερώτηση και ρωτούσα τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Με βάση τον Κανονισμό έπρεπε να μου απαντήσετε στις 30 Ιανουαρίου και δεν το πράξατε. Εγώ, επειδή λογοδοτώ στους συμπατριώτες μου στο Νομό μου, μετέτρεψα αυτήν την απλή ερώτηση σε επίκαιρη ερώτηση, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 23 Φεβρουαρίου και λόγω κωλύματος δεν ήρθατε. Τρεις ώρες πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση, βρήκα στη θυρίδα μου στη Βουλή απάντηση, στην οποία απάντηση τα 2/3 της έκτασής της τα καλύπτετε, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε την απόφαση που πήρατε για την ελιά.
Εγώ σας είπα από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζω αυτή την απόφαση και επικροτώ. Συμπάσχουμε με τους πληττόμενους παραγωγούς. Εγώ, όμως, σας ρωτούσα άλλα πράγματα, για τους δενδροκαλλιεργητές και τους σπαραγγοπαραγωγούς, αλλά και εσείς μου απαντάτε ότι είναι απλές επισημάνσεις και όχι εξατομικεύσεις ζημιών. Εάν το έλεγαν κάποιοι άλλοι, κυρία Υπουργέ, θα το προσπερνούσα έτσι, χωρίς σχόλια. Το λέτε, όμως, εσείς, κυρία Υπουργέ; Είναι δυνατόν να αγνοείτε ότι, για να υπάρξουν εξατομικεύσεις, πρέπει να προηγηθεί υπουργική απόφαση την οποία δεν έχετε εκδώσει; Γι’ αυτό, ακριβώς, βρισκόμαστε σήμερα εδώ και συζητάμε. Αυτήν την απόφαση ζητάμε να εκδώσετε.
Δεν επαρκούν αυτά τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., που λέτε ότι είναι απλές επισημάνσεις; Εγώ θα σας δώσω ακόμα περισσότερα, τα οποία θα σας καταθέσω για να τα πάρετε από τα Πρακτικά της Βουλής. Θα καταθέσω ένα φάκελο που έχει δέκα αποδεικτικά στοιχεία. Αφορά, βεβαίως, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, αφορά σημεία επιστημονικής έκθεσης της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφορά επτά βεβαιώσεις μετεωρολογικών σταθμών που δείχνουν τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες εκείνη την εποχή, που καταδεικνύουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών, βάσει των οποίων τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α. έκαναν τις επισημάνσεις. Θα αγνοήσετε και αυτά τα στοιχεία; Δηλαδή, θα μου πείτε ότι η βεβαίωση του σταθμού της Δ.Ε.Η. είναι απλή επισήμανση και δεν είναι εξατομίκευση; Καταθέτω το φάκελο με τα στοιχεία για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα φάκελο, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρία Υπουργέ, σκύψτε πάνω στο πρόβλημα σοβαρά. Το πρόβλημα αυτό δεν ακουμπά μόνο τους παραγωγούς, απασχολεί όλες τις οικογένειές τους, ακουμπά όλες τις περιοχές οι οποίες ζουν από την παραγωγή αυτών των ανθρώπων. Καλή η εξαγγελία της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. Αυτά, όμως, είναι μελλοντικές εξελίξεις και με μελλοντικές εξελίξεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται εδώ και τώρα με απόφαση.
Κυρία Υπουργέ, ξέρω ότι έχετε ανθρώπινο πρόσωπο και είμαι βέβαιος ότι θα σκύψετε πάνω στο πρόβλημα, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους. Εάν δεν το κάνετε, εάν δεν δώσετε αυτήν την απάντηση –ίσως, για να μην καρπωθώ την επιτυχία- καλέστε τα στελέχη σας, ανακοινώστε την απόφασή σας και εγώ θα χαρώ και θα χειροκροτήσω. Εάν δεν το κάνετε, θα με αναγκάσετε να μετατρέψω αυτήν την επίκαιρη ερώτηση σε επερώτηση, να εμπλακούν όλα τα κόμματα, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της αδικίας. Και θα εκπλαγείτε, κυρία Υπουργέ. Θα παρουσιάσω στοιχεία που θα σας ταλαιπωρήσουν. Σας παρακαλώ πολύ να δώσετε μια ξεκάθαρη, διαφανή απάντηση και όχι νεφελώδη.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΥΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυρία Μπατζελή.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Καρασμάνη, κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας πω, στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, ότι τη δόξα στις απαντήσεις την οφείλουμε στο Κοινοβούλιο και σε κανένα Βουλευτή ή άλλον εκτός Κοινοβουλίου. Κάνατε την ερώτηση και οφείλω να δώσω σε εσάς την απάντηση.
Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εκείνο, όμως, το οποίο θέλω να σας επαναλάβω, όπως το έχουμε πει σε συσκέψεις τις οποίες έχουμε κάνει στο Υπουργείο, είναι ότι το θέμα τουλάχιστον για τις δενδρώδεις καλλιέργειες είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επαρκή στοιχεία από πλευράς ΕΛ.Γ.Α.. Θα χαρώ πολύ να έχω και τα επιπλέον στοιχεία τα οποία θα καταθέσετε στα Πρακτικά.
Θα μου επιτρέψετε να επικεντρωθώ κυρίως στο θέμα των σπαραγγιών, όπου έχουμε αναλάβει την ευθύνη ενός ειδικού προγράμματος στα πλαίσια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι πιστεύουμε ότι αυτή η καλλιέργεια θα πρέπει να συνεχίσει. Αφορά τέσσερις νομούς, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητά της.
(AM)







(PE)
Από εκεί και πέρα, για τις δενδρώδεις καλλιέργειες –για τα κεράσια όπως αναφέρετε και δεν είναι μόνο στο νομό σας, είναι και σε πάρα πολλούς άλλους νομούς- αυτό θα επανεξεταστεί και αν τα στοιχεία υπάρχουν και δικαιολογούνται θα δώσουμε τις ενισχύσεις. Εάν δεν δικαιολογούνται, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα οποία έχουμε μέχρι τώρα, δεν θα μπορέσουμε να προβούμε σε μία κατ’ εξαίρεση επιλογή, διότι εδώ θέλω να σας επισημάνω –επειδή το αναφέρετε κάθε φορά που κάνουμε ερωτήσεις περί της ελιάς- σε μία αποδεδειγμένη φυτοπαθογένεια δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε για τον περινοτρίτη -επειδή το αναφέρατε- σεβόμενοι πάντα την οικονομική κατάσταση και πάνω απ’ όλα τη διαχειριστική κρίση που βρίσκεται ο ΕΛΓΑ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Θα πάμε σε επερώτηση, κυρία Υπουργέ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όπως νομίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Συζητείται τώρα η με αριθμ. 658/13.4.2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Σοφίας Γιαννακά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη στήριξη των καπνοπαραγωγών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Γιαννακάς αναλυτικά έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, από την εσοδεία 2006 η κοινοτική ενίσχυση στην καλλιέργεια του καπνού είναι αποδεσμευμένη από την παραγωγή. Παράλληλα, η κατάργηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των καθεστώτων των ατομικών ποσοστώσεων και των ευρωπαϊκών συμβολαίων καλλιέργειας οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής του καπνού και διέπεται σε μεγάλο πλέον ποσοστό από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Αποτέλεσμα της αναθεωρημένης ΚΑΠ είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, που υπήρξε ανέκαθεν ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός, να πλήττεται. Η αποδόμηση της γεωργικής δραστηριότητας και τα χιλιάδες στρέμματα που μένουν ακαλλιέργητα, έχουν οδηγήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των αγροτών στην περιοχή απασχολούνταν με τη καλλιέργεια του καπνού, η οποία αναμφισβήτητα υπήρξε προσοδοφόρα εξ αιτίας της εξαιρετικής ποιότητας καπνού που παρήγαγε η περιοχή. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όμως, οδήγησε σε τέλμα και τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, η οποία έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλειφθεί.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Ποιες είναι οι δράσεις που σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για τη στήριξη των καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση της χώρας;».
Στην ερωτώσα Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυρία Σοφία Γιαννακά θα απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Αικατερίνη Μπατζελή.
Έχετε το λόγο κυρία Υπουργέ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Σοφία Γιαννακά που έχει καταθέσει αυτή την ερώτηση, γιατί πραγματικά θέλουμε να δώσουμε την πληροφόρηση και να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τις ενέργειες, τις οποίες έχουμε κάνει για το θέμα του καπνού, το καπνικό ζήτημα όπως έχουμε αναδείξει.
Να μου επιτρέψετε, κυρία Γιαννακά, για το ιστορικό του λόγου να πω ότι μετά από την μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης καπνού, μεταφέρθηκαν από τον πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, 568.000.000 € με στόχο την αναδιάρθρωση των καπνοπαραγωγικών περιοχών. Και ξέρουμε όλοι ότι ήταν μία από τις πιο άδικες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις πιο δυσάρεστες πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενώ είχε την ευκαιρία μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 να παρέμβει για την ανατροπή αυτής της απόφασης και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν το έκανε. Ερχόμαστε, λοιπόν, να διαχειριστούμε μία λανθασμένη πρακτική, τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία μάλιστα αντί αυτού, κατά την έγκριση του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τον Νοέμβριο του 2007, δεν δέσμευσε τους πόρους τα 568.000.000 € αυτοδύναμα στο Πρόγραμμα, αλλά διαχύθηκε σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος.
Σήμερα, λοιπόν, μετά από ένα κοινωνικό διάλογο, τον οποίο είχαμε κάνει και στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο, εξειδικεύσαμε τα μέτρα του Προγράμματος, ώστε παραπάνω πιστώσεις, ενισχύσεις να στοχευθούν αποκλειστικά και μόνο στους καπνοπαραγωγούς των καπνοπαραγωγικών περιοχών, έτσι ώστε να έχουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της απώλειας του εισοδήματος, το οποίο θα τους επιστραφεί.
Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν τη στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκεται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης λόγω μεταρρύθμισης της κοινής αγροτικής πολιτικής. Πρόκειται για το μέτρο 144 με προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη 220.000.000 €. Στο μέτρο αυτό πρόκειται να ενταχθούν γεωργοί, των οποίων οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται το έτος 2010 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, σε σχέση με το 2009.
Το δεύτερο μέτρο είναι η πρόθεση γεωργοπεριβαντολογικών μέτρων στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, για τα οποία πρόκειται να διατεθούν συνολικές πιστώσεις ύψους 120.000.000 €. Οι γεωργοπεριβαντολογικές δράσεις στοχεύουν στη μείωση των ενεργειακών εισροών και καλύπτουν το πρόσθετο κόστος των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι γεωργοί, συγκεκριμένα για χρήση αλλαγής καπνοχώραφων, για την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού.
Επίσης, ένα τρίτο μέτρο αφορά στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σχέδια βελτίωσης εντός καπνοπαραγωγικών περιοχών. Στο μέτρο αυτό πρόκειται να διατεθούν 150.000.000 € και μάλιστα, αυτό που θα πω ενδιαφέρει κυρίως την περιοχή σας. Προβλέπεται μία αυξημένη ενίσχυση της τάξης του 10% για επενδύσεις, για χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ένα αίτημα, το οποίο έχει διατυπωθεί κυρίως από την περιοχή σας και εύχομαι και οι άλλες περιοχές να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η δική σας. Μετά, είναι τα μέτρα διαφοροποίησης, τα οποία αφορούν άλλες παραγωγικές διαδικασίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του νομού Αιτωλοακαρνανίας, κυρία Σοφία Γιαννακά.
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, είναι φυσικό αυτό το διάστημα που η χώρα μας περνάει μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, τόσο η κοινή γνώμη, όσο βέβαια οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να αφορούν την οικονομική κρίση και να έχουν φύγει, βέβαια, από άλλα προβλήματα εξίσου σοβαρά, όπως είναι τα προβλήματα των αγροτών και της υπαίθρου. Δεν απασχολούν τα προβλήματα αυτά την κοινή γνώμη, τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες.
Χαίρομαι, όμως, πραγματικά που εσείς, αρμόδια Υπουργός, όχι μόνο ασχολείστε με αυτά τα προβλήματα, αλλά δίνετε και συγκεκριμένες λύσεις, κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις, τα βήματα σας είναι αξιόπιστα και δίνουν πραγματικά λύσεις και ανάσα στον χειμαζόμενο αγροτικό πληθυσμό. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό. Χαίρομαι γιατί τα μέτρα που μόλις ανακοινώσετε είναι συγκεκριμένα, αφορούν ειδικά το νομό Αιτωλοακαρνανίας -όπως μόλις είπατε- και χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτό.
Είναι μία επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα σήμερα για σας, κυρία Υπουργέ, γιατί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, όπως και άλλοι νομοί -δεν είναι μόνο ο δικός μου ο νομός- πλήττεται κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια. Η γεωργική δραστηριότητα –και το ξέρετε, κυρία Υπουργέ- έχει αποδομηθεί. Χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, έχουν μείνει ακαλλιέργητα τα τελευταία χρόνια. Ο αγροτικός πληθυσμός -και αυτό το γνωρίζουμε όλοι- έχει οδηγηθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση, το εισόδημά του έχει μειωθεί, η ύπαιθρος τείνει να ενημερωθεί, διογκώνοντας τα προβλήματα της αστυφιλίας και της ανεργίας.
Το φαινόμενο αυτό, κυρία Υπουργέ, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα στους καπνοπαραγωγούς μετά τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 50%. Οι δράσεις και τα μέτρα που προτείνετε -μόλις σας το είπα- είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Είναι σημαντικό όμως να διασφαλιστεί ότι το 50% των χρημάτων που μεταφέρονται στο δεύτερο πυλώνα θα φθάσει, κυρία Υπουργέ τελικά στους καπνοπαραγωγούς, με προτεραιότητα σε όσους συνεχίζουν να παράγουν είτε καπνό, είτε άλλα διατροφικά προϊόντα. Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται καλό θα ήταν να εξαλειφθούν. Η αναπτυξιακή διάσταση, που επιχειρείται στον δεύτερο πυλώνα, πρέπει να αφορά όλους τους καπνοπαραγωγούς.
Είναι αναγκαίο, κυρία Υπουργέ, να διασφαλιστεί και είμαι βέβαιη ότι εσείς θα το κάνετε, ότι όλοι οι καπνοπαραγωγοί θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα που μόλις ανακοινώσατε και να αλλάξουν την καλλιέργειά τους.
(XS)
(AM)

Με άλλα λόγια, να διαθέτουν το αναγκαίο κεφάλαιο προκειμένου να καλλιεργήσουν και στη συνέχεια να επωφεληθούν από την ενίσχυση.
Είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι περιοχές που θα ενισχυθούν καθώς και ο τρόπος αυτής της ενίσχυσης, ποιες καλλιέργειες θα αντικαταστήσουν τον καπνό και αν υπάρχουν προβλέψεις για εξωγεωργικές δράσεις και πώς αυτές θα γίνουν γνωστές στον τελευταίο αγρότη της υπαίθρου.
Είναι γνωστό, κυρία Υπουργέ, ότι το Υπουργείο σας – και το επαναλαμβάνω πραγματικά ειλικρινά- και εσείς προσωπικά, εξαντλήσατε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσετε τους πόρους του δεύτερου πυλώνα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Σας ζητούμε, έναν ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχεδιασμό για να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί και να πάνε και στον τελευταίο αγρότη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε την κυρία Γιαννακά.
Το λόγο έχει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Μπατζελή.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ(Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Γιαννακά, θα ήθελα να βεβαιώσω και να επιβεβαιώσω τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση και να σας πω ότι ένας λόγος καθυστέρησης της ενεργοποίησης, του Αλέξανδρος Μπαλτατζής και κυρίως των μεγάλων έργων που αφορούν τα αρδευτικά, τα σχέδια βελτίωσης, τα ΟΠΑΑΧ και τα LEADER ήταν ότι έπρεπε κατ’ αρχήν να κατοχυρώσουμε και να συγκεντρώσουμε τους πόρους για τον καπνό, τα 568 εκατομμύρια τα οποία σας είπα προηγουμένως ότι ήταν διάχυτα στο πρόγραμμα Μπαλτατζή.
Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους τους συναδέλφους, έτσι ώστε να γνωρίζουμε το πώς πορευόμαστε τώρα για την υλοποίηση του Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Η δεύτερη μέριμνα μας, ήταν τα χρήματα τα οποία θα πάρουν οι παραγωγοί, το μεγαλύτερο μέρος να πάει απευθείας στα χέρια –όπως είπατε πολύ σωστά, κυρία Γιαννακά- των παραγωγών έτσι ώστε να έχουν τη ρευστότητα για να χρησιμοποιήσουν το σύγχρονο όρο πλέον, να μπορούν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους, κυρίως προς τις διατροφικές καλλιέργειες διότι όπως γνωρίζετε και στην περιοχή σας αλλά και σε άλλες περιοχές η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί, για να μην πω ότι έχει εξαφανιστεί ή υπάρχει μόνο σε ορισμένες περιοχές όπου καλλιεργούνται τα ανατολικού τύπου.
Το τρίτο είναι, λόγω αυτών των επιδοτήσεων των οποίων θα πάρουν πίσω οι παραγωγοί να μπορέσουμε να τους στρέψουμε πέρα του διατροφικού κύκλου της γεωργίας και σε συμπληρωματικά εισοδήματα, τα οποία θα τους διασφαλίζουν απ’ αυτή τη συμπληρωματική δραστηριότητα, ένα επιπλέον διαχρονικό εισόδημα πέρα και έξω από τη γεωργική παραγωγή, την οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε στρατηγικά για να μην έχουμε απομείωση της τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και απασχόλησης.
Και θέλω να επανέλθω και πάλι στο θέμα του Αγρινίου, όπου το μέλημα τους και αυτό το οποίο ζητά και είναι υπόδειγμα θα έλεγα της πολιτικής για τη διαχείριση αυτών των πόρων, ότι πέρα της απώλειας του 25% που είναι τα χρήματα απευθείας στο χέρι, γίνονται προτάσεις έτσι ώστε να ενταχθούν σε συλλογικά σχέδια βελτίωσης και να ενταχθούν με ειδική επιδότηση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ψήφιση του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έτσι ώστε οι παραγωγοί να μην είναι μόνο στο χωράφι αλλά να ενταχθούν σε όλη την ενεργειακή και οικονομική αλυσίδα της περιφέρειας αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 642/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα βιομηχανικά σφαγεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Αγρινίου κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου Μωραΐτη έχει ως ακολούθως:
«Η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εφαρμόζεται στα πλαίσια της ΚΑΠ, εκτός από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση, τη χρεωκοπία, το κλείσιμο και το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο πολλών συνεταιριστικών εταιρειών.
Το ίδιο συνέβη και με τα βιομηχανικά σφαγεία της Ε.Α.Σ. Αγρινίου, που έγιναν με χρήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής και του ελληνικού λαού μέσα από επενδυτικά προγράμματα. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν στο «πιάτο» στο ιδιωτικό κεφάλαιο αφήνοντας εκτεθειμένους στην κερδοσκοπία τους κτηνοτρόφους (πρώτος νομός στη χώρα στην εκτροφή αιγοπροβάτων, 1.500.000 ζώα) αφού τους ζητά αυξημένες τιμές για τα σφαγεία αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες οικογένειες εργαζομένων ένα χρόνο από το νέο ιδιοκτήτη των σφαγείων, αφού απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους.
Επίσης, σύμφωνα και με αυτές τις αστικές συμβάσεις, υπάρχουν σημαντικότατες παραβάσεις, αφού η όποια μεταβίβαση απαιτεί τροποποίηση της Κ.Υ.Α μετά την επιδότηση, πράγμα που δεν έγινε και επίσης ότι για 5 χρόνια έπρεπε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, που ούτε και αυτό τηρήθηκε. Ωστόσο όλα αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά στο ξεπούλημα της συνεταιριστικής περιουσίας και των επιπτώσεων στους κτηνοτρόφους.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της συρρικνώνει και οδηγεί στο ξεπούλημα τις συνεταιριστικές εταιρείες αντί να τις προστατεύει και από την άλλη ενισχύει την κερδοφορία των ιδιωτών σε βάρος παραγωγών και κτηνοτρόφων καταδικάζοντας σε μαρασμό την ύπαιθρο;
2. Γιατί σιωπά στο ξεπούλημα των σφαγείων της ΕΑΣ Αγρινίου και περιφρονεί τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων αλλά και των απολυμένων από τα βιομηχανικά σφαγεία της Ένωσης;»
Στην ερώτηση του κυρίου Μωραΐτη θα απαντήσει επίσης η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Μπατζελή.
Έχετε το λόγο, κυρία Υπουργέ, για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ(Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Μωραΐτη, έχουμε συζητήσει στο Υπουργείο πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα και διμερώς και ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων των εκδορέων στο σφαγείο της ΕΑΣ Αγρινίου.
Στα πλαίσια λοιπόν, της ενημέρωσης του Κοινοβουλευτικού Σώματος θα μου επιτρέψετε να δώσω επιπλέον εξηγήσεις, έτσι ώστε να ενημερωθούν και οι αγαπητοί συνάδελφοι και στη δευτερολογία μου να απαντήσω για το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το συγκεκριμένο σφαγείο εντάχθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το 2004 μετά από αίτημα του φορέα Εταιρία Εκμετάλλευσης του Βιομηχανικού Σφαγείου της ΕΑΣ Αγρινίου με μετοχική σύνθεση ΕΑΣ Αγρινίου 70%, Ξηρόμερου 15%, Νεάπολης Τριχωνίδας 5% και δήμος Στρατού 10%.
Το επενδυτικό σχέδιο είχε ένα προϋπολογισμό 680 χιλιάδες ευρώ και αφορούσε των εκσυγχρονισμό του σφαγείου, τριών γραμμών σφαγής σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, με πλέον εγκατάσταση σφαγείου κουνελιών και συγκεκριμένη δυναμικότητα μονάδας περίπου 560 τόνους ανά έτος για τα βοοειδή.
Παρόλο τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου και τη μεγάλη δυναμικότητα του μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο φορέας δηλαδή η συνεταιριστική οργάνωση υπέβαλε αίτημα το 2008 για εκμίσθωση του σφαγείου για χρονική διάρκεια δέκα ετών σε άλλη εταιρία ιδιωτική, επικαλούμενος ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με θετικά αποτελέσματα, ανέφερε, διότι μπορεί να εκμισθώσει στην εταιρία Αϋφαντής Α.Ε η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον αυτό.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στις 15 Ιανουαρίου του 2009 αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του φορέα με την προϋπόθεση της σύστασης νέου νομικού προσώπου στο οποίο συμμετέχει και η Εταιρία Εκμετάλλευσης Βιομηχανικού Σφαγείου ΕΑΣ Αγρινίου.
Υπήρχαν οι καταγγελίες, τις οποίες γνωρίζετε κύριε Μωραΐτη, του Σωματείου Εκδοροσφαγέων Αγρινίου προς τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προσκόμισαν ορισμένα έγγραφα στο ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη μεταβίβαση των μετοχών και δεύτερον το ιδιωτικό συμφωνητικό τις 12-2-2008.
Κατόπιν αυτών, η εταιρία Βιομηχανία Σφαγεία Αχελώου με αίτημα της ζήτησε την αλλαγή επωνυμίας του φορέα εκμετάλλευσης του έργου από Βιομηχανικά Σφαγεία της ΕΑΣ Αγρινίου στο όνομα του φορέα Βιομηχανικά Σφαγεία Αχελώου ΑΕ.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν ο φορέας υλοποίησης του έργου αδυνατεί να το λειτουργήσει, πρέπει να επιστραφεί η καταβληθείσα δημόσια δαπάνη σαν αχρεωστήτος καταβληθείσα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος.
Το θέμα τέθηκε στη γνωμοδοτική επιτροπή η οποία αποφάσισε να αποστείλει ερώτημα στο γραφείο νομικού συμβούλου σχετικά με την υπόθεση αυτή και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότηση του η οποία έγινε αποδεκτή από τη νέα πολιτική ηγεσία, δηλαδή από εμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Η εκμίσθωση των σφαγείων από την εταιρία Εκμετάλλευση Βιομηχανικού Σφαγείου της ΕΑΣ Αγρινίου στην Εταιρία Αχελώου, μπορεί να γίνει δεκτή στο πλαίσιο της αίτησης αλλαγής του φορέα επένδυσης με τροποποίηση της απόφασης ένταξης και προσκόμισης δικαιολογητικών καθώς ο νέος φορέας δηλώνει ότι αναλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις με τις οποίες επιβαρύνεται ο αρχικός δικαιούχος λόγω της επιδότησης.
(FT)



.






(XS)
Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι και η ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ με επιστολή της δηλώνει ότι με τις ανωτέρω ενέργειές της προασπίζεται τα συμφέροντα των παραγωγών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επικρότησαν όλοι μαζί στη γενική τους συνέλευση την απόφαση αυτή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μωραΐτης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Να πω δύο κουβέντες, ότι σήμερα πρέπει να αισθάνονται πιο ανασφαλείς οι καπνοπαραγωγοί της χώρας και της Αιτωλοακαρνανίας, από την προηγούμενη απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Γιαννακά.
Κυρία Υπουργέ, πάνω από ένα χρόνο γινόμαστε μάρτυρες της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων στα βιομηχανικά σφαγεία Αγρινίου. Τα σφαγεία φτιάχτηκαν με χρήματα των αγροτών, των συνεταιρισμών κτηνοτρόφων της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Μετά μπήκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα, πάλι με χρήματα του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο πιάτο, στην κυριολεξία, στους ιδιώτες.
Οι ευθύνες βαρύνουν όχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, όχι μόνο τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, που, κατά τη γνώμη μας, παράνομα έδωσε την άδεια λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο, αλλά πιο μεγάλες ακόμα είναι οι ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που σιώπησε στην κυριολεξία μπροστά σε αυτές τις αρνητικές κλίκες. Είναι, όμως, καθοριστικές οι ευθύνες και της σημερινής Κυβέρνησης, που σιωπά, που σιγοντάρει αυτήν την εξέλιξη.
Βέβαια, αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, πολιτικές που σπρώχνουν το ξεκλήρισμα την φτωχή αγροτιά και ξεπουλούν στον ιδιωτικό τομέα τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των συνεταιρισμών.
Βέβαια, αυτή η πολιτική δεν έχει μόνο θύματα τους φτωχομεσαίους αγρότες, έχει και τους εργαζόμενους που είναι εκατοντάδες σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά εδώ μιλάμε στην περίπτωση των πρώην εργαζομένων των σφαγείων του Αγρινίου, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα στο δρόμο. Και μπροστά στην αγωνιστική διεκδίκηση για το αυτονόητο, για το δικαίωμα στη δουλειά, γνώρισαν το πιο αυταρχικό πρόσωπο της Πολιτείας, τη βίαιη καταστολή, την κρατική βία, την ποινικοποίηση των αγώνων, σύρθηκαν στα δικαστήρια, καταδικάστηκαν σε πολύμηνη φυλάκιση και στις 21 του Απρίλη ξαναοδηγούνται στα δικαστήρια του Αγρινίου.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί σιωπά, δεν παίρνει κανένα μέτρο, παρά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, που κάνατε δεκτή, κυρία Υπουργέ. Και ακόμα με αυτές τις αστικές συμβάσεις υπάρχουν καραμπινάτες παραβιάσεις.
Πρώτον, δεν μπορούσε να γίνει επινοικίαση, χωρίς την τροποποίηση της προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης. Υπάρχει τροποποίηση της απόφασης, κυρία Υπουργέ;
Δεύτερον, μέσα σε πέντε χρόνια έπρεπε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που υπήρχαν. Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας; Ρωτήσατε αν σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι και με τι καθεστώς δουλεύουν στα σφαγεία;
Τρίτον, δεν επιτρέπονταν μέσα σε πέντε χρόνια καμμία μεταβίβαση, με οποιαδήποτε μορφή των υπηρεσιακών στοιχείων, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της ολοκλήρωσης της επένδυσης, δηλαδή μέχρι τις 22 Φλεβάρη του 2012. Να απαντήσετε για όλα αυτά, κυρία Υπουργέ.
Βέβαια, για μας λίγη σημασία έχουν όλα αυτά, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκδοροσφαγείς, που σήμερα πραγματικά έκοψαν τα παιδία τους από τα πανεπιστήμια, που σήμερα βρίσκονται σε εξώσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Μπροστά, όμως σε αυτήν την κατάσταση είναι και οι εργαζόμενοι και είναι θέματα της κρίσης, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εμείς καλούμε τους σφαγείς, γιατί μπροστά τους υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος του αγώνα. Και τους καλούμε να πάρουν ομαδικά μέρος στα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Γιατί, η λύση βρίσκεται μόνο στον ενωτικό αγώνα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει τώρα για να απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αικατερίνη Μπατζελή, για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Μωραΐτη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό το οποίο εξετάζει στα πλαίσια μιας διμερούς συμφωνίας, είναι το κατά πόσο τηρούνται οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από την κοινοτική νομοθεσία για τη συνέχιση της επένδυσης, τηρώντας πρώτον, τις οικονομικές δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις στην απασχόληση, αλλά και στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτό ελέγχει.
Δεύτερον, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι εκδοροσφαγείς στα πλαίσια της ΕΑΣ δεν λειτουργούσαν παράλληλα, είναι ανεξάρτητο σωματείο –να το πω έτσι- και προφανώς, μέσα σε μια επένδυση στην κατάθεση την οποία ανέφεραν, μπορεί να αναφερόταν και ο ρόλος αυτού του ανεξάρτητου σωματείου των εκδοροσφαγέων.
Σχετικά με την αποδοχή μας της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυτό το οποίο εξετάσαμε ήταν τα προηγούμενα κριτήρια τα οποία σας ανέφερα. Και πρέπει να σημειωθεί ότι η υπομισθώτρια εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προηγούμενου καθεστώτος για πέντε τουλάχιστον χρόνια και απασχολεί σήμερα συνολικά περισσότερους εργαζόμενους, απ’ όσους η μέχρι πρότινος μισθώτρια εταιρεία εκμετάλλευσης βιομηχανικού σφαγείου, με την προοπτική και με το business plan να απασχολήσει ακόμη περισσότερους, διότι αυξάνει τις αλυσίδες παραγωγής.
Εδώ θέλω να σας πω ότι σχετικά με τους μόνιμους υπαλλήλους του, τους απορρόφησε η ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και τους υπόλοιπους η νέα εταιρεία. Από τους 53 οι 42 απορροφήθηκαν από την ΕΑΣ. Όσον αφορά τους εκδοροσφαγείς, παρόλο που η σύμβασή τους είχε λήξει τέσσερις μήνες πριν την αλλαγή του φορέα υλοποίησης, απορροφήθηκαν από τους 27 οι 22 και προσλήφθηκαν και 10 επιπλέον.
Όσον αφορά τις αυξημένες τιμές, τις οποίες αναφέρετε και στην πρότασή σας, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, αλλά και των παραγωγών οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν πολύ καλές τιμές και όσον αφορά τα στοιχεία ή δεν είστε καλά πληροφορημένος ή πιθανά σας έδωσαν λανθασμένα στοιχεία.
Ο εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου σφαγείου αποτελεί μια μεγάλη επένδυση. Και εδώ θέλω να πω, στρεφόμενοι γενικά σε όλους τους συναδέλφου, ότι ένας από τους μεγαλύτερους καταλογισμούς που έχει η χώρα μας είναι η τήρηση, συντήρηση απαρχαιωμένων σφαγείων, όπου με βάση εντολή των Νομαρχών θα πρέπει ήδη να είχαν κλείσει εδώ και τρία χρόνια.
Συνεπώς, επενδύσεις μεγάλες, όπως έγιναν σε αυτόν τον Νομό, θα πρέπει να συνεχιστούν και σε άλλους Νομούς, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και να εξασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τους κοινοτικούς καταλογισμούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Τώρα θα συζητηθεί η με αριθμό 655/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) λόγω έλλειψης ελεγκτών ιατρών κ.λπ.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Σκουλάκη έχει ως εξής:
«Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία των ΥΠΑΔ (Υπηρεσιών Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ελεγκτών ιατρών που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της ΥΠΑΔ Χανίων, στην οποία δεν υπηρετεί πλέον –μετά και τη λήξη των σχετικών συμβάσεων- ούτε ένας ελεγκτής ιατρός, την ίδια ώρα που οι τρείς μόνιμοι υπάλληλοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτής (θεώρηση βιβλιαρίων), έλεγχος δαπανών, πληρωμές, αποστολή δαπανών στις ΥΔΕ) και στα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι ουρές που σχηματίζονται καθημερινά από τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ να είναι ατελείωτες, οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και το προσωπικό των ΥΠΑΔ να ξεπερνά συνεχώς, τις αντοχές του, δεχόμενο ύβρεις και απειλές.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πρώτον, την ανάγκη να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μη προώθησης της προκήρυξης των συμβάσεων των νέων ελεγκτών ιατρών-οδοντιάτρων του ΟΠΑΔ, εξ’ αιτίας του οποίου χιλιάδες ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται καθημερινά και δεύτερον, ότι το όλο ζήτημα αφορά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς, συνταξιούχους κ.λπ.)
Ερωτάσθε:
Σε τι συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση ενίσχυση του ΟΠΑΔ με ιατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα οι κατά τόπους ΥΠΑΔ και να εξυπηρετηθούν ομαλά οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού;»
(PS)


(FT)
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φώφη Γεννηματά.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Βουλευτές, κύριε Σκουλάκη, η ερώτησή σας θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θίγει ένα παρά πολύ σημαντικό ζήτημα και καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τις μάχες που δίνουμε σε έναν ευαίσθητο τομέα, σε έναν σημαντικό οργανισμό, όπως είναι ο ΟΠΑΔ.
Στην ουσία του ερωτήματός σας για τη δυσλειτουργία του ΟΠΑΔ λόγω έλλειψης προσωπικού, θέλω να πω το εξής σε σχέση με το Υπουργείο μας και το εύρος των αρμοδιοτήτων μας.
Το Υπουργείο έχει υποβάλει εγκαίρως αίτημα για τη σύναψη μίσθωσης έργου ελεγκτών γιατρών και οδοντιάτρων για πανελλαδική κάλυψη των αναγκών του ΟΠΑΔ, καθώς και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου για εκατόν ενενήντα εννέα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Έχει προωθήσει κοινή υπουργική απόφαση μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για έγκριση πίστωσης των συμβάσεων μίσθωσης έργου.
Παράλληλα στις 22.03 λόγω της καθυστέρησης ανταπόκρισης με έγγραφο της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλέσαμε τις υγειονομικές περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαθέσουν ελεγκτές γιατρούς και οδοντιάτρους μέχρι την πρόσληψη προσωπικού με τις παραπάνω συμβάσεις.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι οι θέσεις για τους ελεγκτές γιατρούς και οδοντιάτρους του ΟΠΑΔ που έχουμε ζητήσει έχουν πάρει, ήδη, την έγκριση και την υπογραφή του συναρμόδιου συναδέλφου Υπουργού.
Θα ήθελα απλά να υπενθυμίσω εδώ ότι ο ΟΠΑΔ με βάση τον ιδρυτικό του νόμο εποπτεύεται από τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών. Το Υπουργείο Υγείας ασκεί εποπτεία στα θέματα που έχουν σχέση κυρίως με τον έλεγχο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ασκεί εποπτεία στα θέματα που αφορούν το κόστος των υπηρεσιών υγείας, την οικονομική διαχείριση, τον έλεγχο και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ.
Το λόγο τώρα έχει ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Σκουλάκης για τρία λεπτά.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, δεν έπρεπε να έρθετε σήμερα εσείς εδώ. Σήμερα έπρεπε να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών γιατί την Δευτέρα που ήρθα στο Υπουργείο κατέληξα ότι δεν ευθύνεστε. Είδα την ημέρα εκείνη δυο Υπουργούς, εσάς και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, δυο Γενικούς Γραμματείς εμπλεκόμενων Υπουργείων Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης. Είδα και δυο Προέδρους των συμπλεκόμενων οργανισμών και διαπίστωσα ότι η γραφειοκρατία και πάλι νίκησε. Τα κατάφερε!
Κάποιοι γραφειοκράτες είχαν μπλοκάρει το αίτημα του ΟΠΑΔ, την απάντηση του Α.Σ.Ε.Π., το οποίο Α.Σ.Ε.Π. -δεν ξέρω αν το έχετε μπροστά σας- απάντησε θετικά από 28.01.2010 ότι προτείνεται η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού. Θα σας το δώσω εάν δεν το έχετε πρόχειρο. Πήγε η απάντηση στο Υπουργείο Προεδρίας, η απάντηση από το Υπουργείο Προεδρίας πήγε και στο Οικονομικών και κάποιοι συνεργάτες του Υπουργού -δεν ξέρω ποιοι είναι, γι’ αυτό θα ήθελα να είναι εδώ να του πω ότι εγώ δεν μπορώ να απολογούμαι για κάποιους γραφειοκράτες. Η παράταξή μας, δεν μπορεί δηλαδή να κατηγορείται για αναλγησία από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί έτσι μας κατηγορούσανε.
Πεντακόσιοι ήταν χθες στο Νοσοκομείο Χανίων γιατί επιτέλους εφάρμοσαν την εγκύκλιο τη δική σας, όπως σωστά είπατε και κάποιοι γιατροί προς τιμήν τους κάνουν έλεγχο των βιβλιαρίων. Πεντακόσιοι πήγαν χθες.
Με πήρε ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων του Δημοσίου, κυρία Υπουργέ, την ώρα που ήμουν στο γραφείο σας και μου είπε: «το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πάω να ζητήσω την βοήθεια της Αστυνομίας, να βάλω στη σειρά τους ασφαλισμένους γιατί αλληλουβρίζονται, προσπαθεί ο ένας να πάρει τη σειρά του άλλου.»
Όταν διαπίστωσα αυτήν την κατάσταση είχα κάνει μια ερώτηση απλή. Δεν ήθελα να έρθω εδώ, να λένε πως κάνει και ο Σκουλάκης αντιπολίτευση. Και βεβαίως αυτό θα συμβάλει στο να λυθεί το πρόβλημα. Θα το δείτε, διότι δεν λύθηκε. Θέλει χέρι-χέρι να το παρακολουθήσετε, γιατί αν τους αφήσετε έτσι τους γραφειοκράτες ούτε σε τέσσερις μήνες δεν θα προσληφθούν οι εκατόν πενήντα εννέα ελεγκτές γιατροί και οι εξήντα πέντε οδοντίατροι.
Είχα κάνει, λοιπόν, την ερώτηση και η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν -ακούστε να δείτε- ότι αρμόδιο είναι να απαντήσει το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι το κάνουν για λόγους οικονομικούς, άλλωστε εδώ έχουμε αύξηση των δαπανών. Επί ανυπαρξίας ελεγκτικού μηχανισμού έχουμε αύξηση. «Του φτωχού το σχοινί μονό δεν φτάνει και διπλό περισσεύει.»
Εν πάση περιπτώσει, κυρία Υπουργέ, σας λέω ότι θα συνεχίσω να το παρακολουθώ. Ενάμισι εκατομμύριο ασφαλισμένοι του δημοσίου είναι. Εκατόν πενήντα χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, οι οποίοι υπήρξαν και αυτοί στον ΟΠΑΔ. Θα το παρακολουθήσουμε. Θα τρέχω από εδώ και από εκεί μέχρι να γίνει χέρι-χέρι η προώθηση των διαδικασιών, να προσληφθούν οι ελεγκτές.
Να σας πω και κάτι ακόμα για να τελειώσω. Πρέπει να κάτσουμε κάτω να δούμε πώς θα κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών. Υπάρχει τρόπος. Υπάρχουν ογδόντα γιατροί του ΤΥΔΚΥ, οι οποίοι υπήχθησαν στον μηχανισμό του ΟΠΑΔ και δεν προσφέρουν υπηρεσίες. Υπάρχουν άλλοι εκατόν πενήντα, οι οποίοι από το 2003 έχουν υπογράψει κάποια σύμβαση. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Να αρχίσουμε να κάνουμε και έλεγχο των βιβλιαρίων, κυρία Υπουργέ, ακούστε με. Πρέπει να γίνει έλεγχος. Εγώ σας το λέω που υπηρέτησα το χώρο αυτό επί τριάντα χρόνια. πρέπει να γίνει έλεγχος. Και είμαι στη διάθεσή σας να κάτσουμε κάτω με το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε, να κάνουμε εξορθολογισμό των δαπανών, διότι κινδυνεύει από κατάρρευση και αυτό το ταμείο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σκουλάκη.
Το λόγο έχει η κυρία Υπουργός για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι αλήθεια ότι επιχειρούμε τους τελευταίους μήνες να ασκήσουμε σε βάθος έλεγχο στον ΟΠΑΔ, κύριε Σκουλάκη, όπως και εσείς είπατε, κάτι που δυστυχώς δεν είχε συμβεί ουσιαστικά από τη συγκρότησή του.
Η λειτουργία του ΟΠΑΔ, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, κρίνεται τουλάχιστον προβληματική. Η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα χαρακτήρισε την προηγούμενη κυβέρνηση και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα.
Οι ενάμισι εκατομμύριο ασφαλισμένοι του δημοσίου που περιμένουν την αποτελεσματική διαχείριση των δαπανών περίθαλψης, οι τετρακόσιοι εργαζόμενοι και οι χιλιάδες συναλλασσόμενοι με τον ΟΠΑΔ, βίωσαν από το 2004 την αδράνεια και την αδιαφορία.
Τα σημαντικά χρέη, ο προβληματικός κανονισμός παροχών, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που διέπει την περίθαλψη ελλείψει κωδικοποίησης διατάξεων, καθώς και οι πάρα πολύ αδύναμοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαθέτει φέρνουν σημαντικά προβλήματα άμεσης λειτουργίας και βιωσιμότητας του Οργανισμού.
Εγώ θέλω να σας αναφέρω το εξής απλό. Η σχέση του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία επτά χρόνια με τον ΟΠΑΔ, ο έλεγχος δηλαδή της ποιότητας, περνούσε μέσα από μια υπηρεσία που στελεχώνεται από τέσσερις υπαλλήλους, που δεν έχουν ούτε καν υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το Υπουργείο Υγείας περιοριζόταν όλα αυτά τα χρόνια στην απλή μεταβίβαση των χρημάτων που έρχονταν από το Υπουργείο Οικονομικών και προορίζονταν για τον ΟΠΑΔ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Σκουλάκη. Αυτό το χάος μαζί με τα δυσανάλογα για τις δυνατότητές μας, σε αυτή τη δημοσιονομική συγκυρία, χρέη του ΟΠΑΔ, προσπαθούμε εμείς όλο αυτό το τελευταίο διάστημα να νοικοκυρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε. Να βάλουμε κανόνες, να βάλουμε επιτέλους πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του. Προχωρούμε παράλληλα και με τα υπόλοιπα ταμεία και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στον ΟΠΑΔ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π) και άλλες διατάξεις.
Επίσης, η κυρία Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Περνάμε στην ερώτηση με αριθμό 653 από 13.04.2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή..
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, προηγείται η δική μου ερώτηση με αριθμό 648. Περιμένω από τις 10.00΄ το πρωί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συγγνώμη, κύριε Λυκουρέντζο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι η εύνοια της Αριστεράς στο ΛΑΟΣ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Όχι, καμία εύνοια, επειδή υπάρχουν εδώ διάφορα σβησίματα, υπήρξε ένα μικρό μπέρδεμα.
(TS)

(PS)
Επόμενη είναι η με αριθμό 648/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» κ.λπ.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Λυκουρέντζου έχει ως εξής:
«Η αξιότιμη Υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά με την από 11-1-2010 απάντησή της σε ερώτησή μου για τη χρηματοδότηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη», παραπέμπει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας και δεν αναφέρεται στο Π.Δ της 7-5-1987, ΦΕΚ 231Β’/1987, το οποίο ορίζει ότι η διαχείριση του Ιδρύματος παραμένει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παρά το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» από τον προϋπολογισμό της, οι ανάγκες εξεύρεσης πόρων για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, καθώς και των λειτουργικών εξόδων είναι σημαντικές.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αξιότιμη κυρία Υπουργός:
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης του Βρεφονηπιακού Σταθμού, πρόκειται να εγγράψει την απαιτούμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας;».
Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφη Γεννηματά.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Λυκουρέντζο, κύριοι Βουλευτές, πράγματι όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας το Ίδρυμα «Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» με το Προεδρικό Διάταγμα του 1987 εξαιρέθηκε από την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και ανατέθηκε στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Επιτρέψτε μου, όμως, να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι η εποπτεία Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου από το Υπουργείο εάν σήμαινε υποχρεωτικά και τη χρηματοδότησή τους, τότε ο λόγος της ύπαρξής τους θα ακυρωνόταν εν τοις πράγμασι μέσα στο πνεύμα ενός συγκεντρωτικού και σπάταλου κρατισμού, που ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επαναφέρουμε στη χώρα μας.
Πρέπει με άλλα λόγια να ξεκαθαρίσουμε ότι η κρατική εποπτεία δεν σημαίνει αναγκαστικά υποχρέωση χρηματοδότησης. Το κοινωνικό κράτος για να μπορεί να υπάρξει στη χώρα μας, πρέπει να είναι πρώτα από όλα υπεύθυνο για το πώς και πού κατανέμει τους πόρους του. Εάν χάσει τον έλεγχο αυτό, ταυτόχρονα χάνει και την κοινωνική του συνείδηση.
Επισημαίνω, άλλωστε, ότι με βάση τον Οργανισμό του εν λόγω Ιδρύματος οι πόροι του πρέπει να προέρχονται από εισοδήματα της περιουσίας του και από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου.
Για να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο τις υποχρεώσεις του Υπουργείου μας, αναφέρω επίσης το στοιχείο που μας δίνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Την τελευταία δεκαετία δεν εγγράφεται πίστωση για το εν λόγω Ίδρυμα σε κωδικό του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καθώς λόγω τοπικού και όχι υπερτοπικού χαρακτήρα του σκοπού του η αρμοδιότητα ανήκει στη Νομαρχία από την οποία και χρηματοδοτείται.
Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησής μας στην αποκέντρωση και της συνεχούς ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, εμείς θεωρούμε ότι για τοπικές δράσεις, όπως αυτές του Ιδρύματος Βοσυνιώτη, αρμόδια να κρίνει τις ανάγκες και την κατανομή της οικονομικής στήριξης είναι σήμερα η Νομαρχία και αύριο η αιρετή περιφέρεια και ισχυροί δήμοι του «Καλλικράτη».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Λυκουρέντζος για να αναπτύξει την ερώτησή του για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, πολύ ωραία η θεωρία την οποία αναπτύξατε περί κοινωνικού κράτους, αλλά βέβαια είναι μία θεωρία η οποία σας συνοδεύει όταν είστε Κυβέρνηση. Όταν είστε αντιπολίτευση, έχετε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και πολλές φορές οδηγήσατε την αναμέτρηση στο πεζοδρόμιο με την ακραία συμπεριφορά του κόμματός σας και με τις διεκδικήσεις, οι οποίες δεν είχαν όρια και φραγμούς. Εάν ήσασταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και καθόμουν εγώ στη θέση σας, θα μου ζητούσατε σήμερα, τώρα να προσληφθούν οι εργαζόμενες και δεν θα μου αναπτύσσατε τη θεωρία τι σημαίνει αξιοποίηση των πόρων για σοβαρό, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Εγώ, λοιπόν, τα αποφεύγω όλα αυτά, επειδή αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του πράγματος. Όμως, την ίδια στιγμή υπάρχει η πραγματικότητα. Είναι ένα ίδρυμα το οποίο λειτουργεί και απασχολεί περίπου δεκαπέντε εργαζόμενες. Οι εργαζόμενες γυναίκες της Τρίπολης που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό, εμπιστεύονται τα παιδιά τους και έχουν τύχει της αγάπης και της φροντίδος των εργαζομένων τα παιδιά αυτά.
Συνεπώς, τι σας ζητώ να κάνετε; Το ελάχιστο. Είστε μπροστά σε ένα πρόβλημα. Συγκαλέστε μία σύσκεψη. Καλέστε τους εργαζόμενους, καλέστε το Νομάρχη, το Δήμαρχο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Δεν μπορεί όλοι οι πόροι οι οποίοι προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας Αρκαδίας να διατίθενται για την επιβίωση του Ιδρύματος Βοσυνιώτη.
Χρειάζεται, λοιπόν, να απαντήσει η πολιτεία. Γι’ αυτό είστε Υφυπουργός. Συγκαλέστε μία σύσκεψη στο γραφείο σας να βρούμε λύση. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ μας, αλλά δεν μπορείτε να νίπτετε τας χείρας σας. Η Μεγάλη Πέμπτη έχει παρέλθει προ εβδομάδων. Δεν είστε Πόντιος Πιλάτος. Είστε Υφυπουργός και καλείστε να αντιμετωπίσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Επ’ αυτού, λοιπόν, σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία.
Βεβαίως, μου λέτε ότι ναι μεν έχουμε την εποπτεία, αλλά δεν έχουμε την ευθύνη της χρηματοδότησης. Θα σας πω ότι σε αυτό δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι δικές μας κυβερνήσεις. Δεν σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι δεν χρηματοδοτήσατε. Σας ζητώ να το αντιμετωπίσετε τώρα, να εξεύρουμε τη λύση της χρηματοδότησης, διότι έχουμε να κάνουμε, επαναλαμβάνω, με μια πραγματική κατάσταση.
Και επιτέλους δικαιωνόμαστε όταν ασκούμε εκτελεστική λειτουργία του πολιτεύματος, όταν δίνουμε λύσεις, όταν είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν είναι ανάγκη αυτήν τη στιγμή να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα περί του κοινωνικού σοσιαλιστικού κράτους και της φιλελεύθερης αντίληψης για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας που εγώ υπερασπίζομαι, ούτε διαφέρουμε, εάν θέλετε, σε ό,τι αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία των συλλογικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας και στο τι είναι κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα. Μπορεί να συμφωνούμε και εγώ ενδεχομένως να έχω περισσότερο προχωρημένες θέσεις από τις δικές σας. Δεν είναι καν αυτό.
Το ζήτημα σήμερα, λοιπόν, είναι να μου απαντήσετε εάν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε μια πρωτοβουλία να εξεύρουμε τη λύση της χρηματοδότησης και την επίλυση του εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων, που παραμένουν επί μήνες απλήρωτες και με την αβεβαιότητα εάν αύριο θα πάνε ξανά στο βρεφονηπιακό σταθμό.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Λυκουρέντζο.
Το λόγο έχει η κυρία Υπουργός για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Λυκουρέντζο, πραγματικά εντυπωσιάζομαι από την τοποθέτησή σας και θέλω να αναφερθώ σε αυτό που είπατε. Η φιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομική διαχείριση είναι αυτή που πραγματικά μας οδήγησε σε αυτό το σημείο σήμερα. Μας οδήγησε στο σημείο να αναζητούμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες ανάγκες που έχουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υποχρηματοδοτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και υποστελεχώθηκαν, με αποτέλεσμα η πρόνοια να έχει περίπου τρεις χιλιάδες κενά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Και είχατε κάθε ευκαιρία επί πέντε χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, να δώσετε λύσεις, να το διεκπεραιώσετε. Προτιμήσατε, όμως, να αδιαφορήσετε σε εκείνη την περίοδο και να κάνετε πολύ εύκολα αντιπολίτευση από τα έδρανα αυτά σήμερα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Αυτό καταλάβατε; Ότι σας έκανα αντιπολίτευση;
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας άκουσα, κύριε Λυκουρέντζο.
Επανέρχομαι, λοιπόν, στην ουσία του θέματος. Το «Ίδρυμα Επαμεινώνδα Βοσυνιώτη» συστάθηκε με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας το ’83, με σκοπό τη φιλοξενία, περίθαλψη και παροχή βοήθειας σε παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας των εργαζομένων μητέρων του Νομού Τρίπολης.
Επειδή το Ίδρυμα χρησιμοποιεί το σύνολο του κτιρίου που στεγάζεται, δεν έχει πόρους από μισθώματα των ισογείων καταστημάτων του κτιρίου, όπως ορίζεται στη συστατική απόφαση του Ιδρύματος και έτσι στηρίζεται αποκλειστικά σε επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές ή κληροδοσίες. Κατ’ ουσίαν τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται κυρίως από επιχορηγήσεις που λαμβάνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.
Ύστερα από σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2008 η επιχορήγηση ανήλθε στο ποσό των 160.000 ευρώ. Για το 2009 είχε εγγραφεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μην μου τα λέτε αυτά. Τα λέει και ο Νομάρχης Αρκαδίας αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας παρακαλώ! Θέλετε να ακούσετε; Νομίζω ότι η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής. Εγώ σας άκουσα με μεγάλη προσοχή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ναι, αλλά να με αντιμετωπίζετε με σοβαρότητα. Μην μου λέτε για τα ποσά που πήρε ο Νομάρχης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριε Λυκουρέντζο. Δεν μπορεί να γίνει έτσι η διαδικασία.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Παρακαλώ, να είστε λίγο πιο προσεκτικός. Δεν έχει δικό του ταμείο ο Νομάρχης γι’ αυτές τις πιστώσεις.
(TL)
(2TS)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Έχει το δικαίωμα διαχείρισης αυτού του ποσού και δεν…
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 168 χιλιάδων ευρώ. Το 2009 το Ίδρυμα επιχορηγήθηκε και από το Ειδικό Κρατικό Λαχείο, με το ποσό των 15.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας δεν εγγράφονται πιστώσεις για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και μάλιστα τοπικού χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση αιτήματος για έκτακτη ενίσχυση από τους πόρους του Κρατικού Λαχείου, αυτό θα εξεταστεί στα πλαίσια της ιεράρχησης των αναγκών πανελλαδικά, στη συγκεκριμένη εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά παρούσα κατάσταση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί από το μειονοτικό ιεροσπουδαστήριο Εχίνου Ξάνθης και το Γυμνάσιο Σαμοθράκης Έβρου, το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου)
Προχωράμε στη συζήτηση της με αριθμό 653/13-04-2010 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.
Συγκεκριμένα η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταφέρονται από τον νέο Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής επίκειται η έναρξη εργασιών για την δημιουργία ΧΥΤΑ Κερατέας.
Πλην όμως η πραγματικότητα σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είναι η ακόλουθη:
1. Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί στις διατάξεις της οδηγίας 1999/31/26-4-1999 για την μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων.
2. Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι ως μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.
3. Μέχρι σήμερα μελέτες υφίστανται μόνο για την κατασκευή ΧΥΤΑ, όχι Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ).
4. Δεν έχουν εκτελεστεί άλλα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης).
5. Ο χώρος που προγραμματίζεται η κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας είναι χώρος αρχαιολογικός, όπου βρίσκεται το ιστορικό μνημείο του Οβριοκάστρου.
6. Η εμπειρία από τον ΧΥΤΑ Γραμματικού δείχνει ότι ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται μόνο μετά τον ανηλεή ξυλοδαρμό των κατοίκων κατά την κατοχή της περιοχής από δυνάμεις των ΜΑΤ;
Ερωτάται η κυρία Υπουργός
Μετά από όλα αυτά, επιμένετε ακόμη στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού ή εξετάζετε το ενδεχόμενο αναθεώρησής του προκρίνοντας άλλες, πιο σύγχρονες, πιο επαρκείς, πιο φιλικές περιβαλλοντικά, πιο πρόσφορες κοινωνικά λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Μωραΐτης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, κύριε συνάδελφε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα που ισχύουν στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ευθύνη για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ΟΤΑ θα πρέπει να πράττουν σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο συντάσσει και εγκρίνει η εκάστοτε περιφέρεια. Φυσικά το ΠΕΣΔΑ πρέπει να είναι σύμφωνο με τις βασικές κατευθύνσεις και αρχές που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τον οποίον αναπτύσσει και εγκρίνει το ΕΠΕΚΑΒ.
Ο σχεδιασμός που είναι εν ισχύ επί του παρόντος, εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 50/910/2003. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και προδιαγραφές της Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Νομοθεσίας.
Το ΠΕΣΔΑ Αττικής δεν περιλαμβάνει ΧΥΤΑ, αλλά ΟΕΔΑ, δηλαδή Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων. Μια ΟΕΔΑ περιλαμβάνει κέντρο ανακύκλωσης, μονάδα κομποστοποίησης οργανικών υλικών, μονάδα επεξεργασίας σύμμικτων αστικών στερεών αποβλήτων και τέλος, για τα υπολείμματα που απομένουν απ’ όλα τα παραπάνω και ΧΥΤΗ.
Στην Αττική έχουν προβλεφθεί από τον ΠΕΣΔΑ να γίνουν τρεις ΟΕΔΑ. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ο ΧΥΤΗ στα Νέα Λιόσια, ο οποίος δέχεται το φορτίο ολόκληρης της Αττικής. Και δυστυχώς, επειδή δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα υπόλοιπα έργα με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως καλά γνωρίζετε, τελικά έχει καταλήξει σήμερα να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ.
Για το σκοπό αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να κατασκευαστούν όλα τα έργα που προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ Αττικής, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση με τους ΧΥΤΑ και όλα τα συνεπαγόμενα προβλήματα που επιφέρουν.
Για όλα τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που προβλέπεται να υλοποιηθούν στην Αττική έχουν γίνει σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες, έχουν γνωμοδοτήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και γενικά έχει τηρηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία για την υλοποίησή τους.
Όσον αφορά το γεγονός της ύπαρξης αρχαιολογικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή, έχει ληφθεί σχετική μέριμνα κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Έχουν δηλαδή προβλεφθεί όλες οι απαιτούμενες τεχνολογικές λύσεις και τεχνικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να μην υπάρξει κίνδυνος επίδρασης της ευρύτερης περιοχής του Οβριοκάστρου.
Και επειδή υπάρχει μια έντονη δυσπιστία, δηλώνω ξεκάθαρα πως για όλα τα έργα αυτά έχουν προβλεφθεί τα απαιτούμενα κονδύλια στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, καθώς και από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Συνοχής και το ΠΕΠ Αττικής. Τα έργα αυτά – και αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης – είναι να ξεκινήσουν το 2010, ώστε επιτέλους η επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος της Αττικής να πάρει τέλος.
Κλείνοντας, θα αναφέρω ότι στο ΥΠΕΚΑ προβαίνουμε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες ελέγχου και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Βορίδης, ο ερωτών Βουλευτής, έχει το λόγο για τρία λεπτά να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικό, για να κρυφτούμε πίσω από λεγκαλισμούς και πίσω από εμμονές σε νομοθετημένα πράγματα, τα οποία όμως μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν λειτουργήσει.
Στα πλαίσια – ξανά λέω – της συνέχειας του κράτους δεν έχει σημασία πώς επιμερίζονται οι ευθύνες πολιτικά, τουλάχιστον όχι γι’ αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη, που είναι η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέφεται το περιβάλλον.
Εσείς μόνος σας ομολογείτε ότι αυτά τα οποία προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν υπάρχουν. Αυτά είναι κάτι μαύρα γράμματα τυπωμένα σε ένα χαρτί. Μπορεί να προβλέπονται ΟΕΔΑ, δεν υπάρχει πουθενά ΟΕΔΑ, δεν υπάρχει καν ΟΕΔΑ στα Λιόσια. Δεν υπάρχει επομένως καμία ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων.
Και την ώρα που θα έχουμε φτιάξει τα Λιόσια, θα μου επιτρέψτε να πω, πηγαίνουμε και ανοίγουμε την υπόθεση του Γραμματικού και ανοίγουμε την υπόθεση της Κερατέας.
Τι εννοείτε «δυσπιστία»; Είναι προφανής η δυσπιστία των κατοίκων. Δεν υπάρχει μάλλον καμία δυσπιστία. Υπάρχει η απόλυτη πεποίθηση, λόγω πια της συλλογικής εμπειρίας, ότι εκεί πρόκειται να φτιαχτούν χωματερές, εκσυγχρονισμένου τύπου ΧΥΤΑ, αλλά χωματερές. Και όλοι το ξέρουμε αυτό κι εσείς το ξέρετε αυτό.
Μη συζητάμε για κάτι το οποίο δεν υφίσταται εκεί που υπάρχει εγκατάσταση – το τονίζω. Θα υπάρξει εκεί που σήμερα φτιάχνεται μια εγκατάσταση στο Γραμματικό ή προβλέπεται να φτιαχτεί μια εγκατάσταση; Ένα αυτό.
Εγώ δεν συζητώ το ζήτημα της χρηματοδοτήσεως. Το ζήτημα της χρηματοδοτήσεως είναι δευτερεύον. Εγώ λέω το εξής: γιατί επιτέλους, όταν έχει ξεπεραστεί, ξαναλέω, τεχνικά αυτή η λύση, υπάρχει σήμερα; Γιατί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι ένα νομοθέτημα το οποίο μετράει ήδη εφτά χρόνια ζωής. Τελείωσε αυτό, έληξε, δεν συνέβη. Γιατί δεν συνέβη; Γιατί δεν λειτούργησε γρήγορα το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί δεν λειτούργησε γρήγορα η διοίκηση, για τον α΄ ή β΄ λόγο δεν συνέβη.
Η ερώτηση τώρα είναι η εξής: η στάση του Υπουργείου σας είναι ότι, ξέρετε, έχουμε ένα νομοθέτημα του 2003, έχουμε μια εμπειρία ότι τίποτα από αυτά τα οποία προβλέπει το νομοθέτημα του 2003; Παρεμπιπτόντως προβλέπει και πολλά πράγματα για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που δεν έχουν γίνει. Δεν είναι μόνο οι δύο ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας. Δεν είναι μόνο οι ΟΕΔΑ, που πολύ σωστά λέτε ότι δεν έχουν γίνει κι εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει και χρηματοδότηση.
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πάντως – και ψάξτε το – στις αποφάσεις υπάρχει μόνο για τους ΧΥΤΑ. Γι’ αυτά έχετε λεφτά. Δεν έχετε χρήματα για ΟΕΔΑ. Δείτε τι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σας το λέω, το ξέρω πολύ καλά το ζήτημα, γιατί έχω κάνει αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ελεγχθεί γιατί, ενώ δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υφίσταται και η χρηματοδότηση της Ελλάδος στο ζήτημα αυτό, η οποία κατά την άποψή μου σαφώς και πρέπει να ελεγχθεί. Και ήδη έχει ανασταλεί, αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει να διακοπεί, πρέπει να χαθεί αυτή η χρηματοδότηση, δεν το συζητάμε καθόλου.
Εγώ, λοιπόν, εκείνο το οποίο λέω είναι κάτι απλό: το Υπουργείο αντί να κάτσει να ενσκήψει στην πραγματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ειδικά για την Αττική, εκείνο που λέει είναι ότι έχουμε το νόμο του 2003; Μα, αυτό είναι ο λεγκαλισμός και αυτό είναι που δεν πρέπει να ακούγεται στη Βουλή. Αυτό μπορεί να το πει το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να το πει ο Υπουργός.
Ο Υπουργός πρέπει να έρθει να πει σήμερα – αυτό να ισχυριστείτε – ότι καλώς καμωμένος είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003. Αλλά εκεί φέρτε και κανένα επιχείρημα.
(AS)
(TL)
Ελάτε να μας πείσετε γιατί ακόμη δεν έχουμε ΧΥΤΑ. Ελάτε να μας πείσετε γιατί ακόμα δεν προχωράμε σε άλλες μορφές διαχείρισης. Ελάτε να μας πείσετε γιατί πρέπει να καταστρέψουμε περιοχές την ώρα που έχουμε άλλες λύσεις επαρκείς. Αυτό είναι που θα έπρεπε να είναι η δική σας απάντηση, εάν η θέση του Υπουργείου σας είναι ότι εμμένετε στον περιφερειακό σχεδιασμό για να είστε δικαιωμένοι. Και σήμερα που μιλάμε, κύριε Πρόεδρε, ακόμα υπάρχουν ΜΑΤ στο Γραμματικό. Δεν μπορεί να πάει κόσμος στο σπίτι του. Υπάρχουν κλεισμένοι δρόμοι και αυτό γίνεται για μήνες. Τη στιγμή της έξαρσης της εγκληματικότητας, πρέπει στο Γραμματικό να έχουμε ανθρώπους για να επιβάλουν ουσιαστικά κάτι το οποίο έχει απορρίψει η κοινωνία.
Και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, και με συγχωρείτε για τη κατάχρηση του χρόνου. Εγώ διερωτώμαι: Για πόσο καιρό θα μείνουν τα ΜΑΤ; Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα σταματήσει με τη κατασκευή του έργου θα συνεχίσει. Θα παραμένουν εκεί διμοιρίες εσαεί, προκειμένου να φυλάνε ένα έργο το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι ακριβώς επειδή είναι αδικαίωτο και δεν έχει καμία σχέση με τη συλλογική, κοινωνική συνείδηση της περιοχής και δεν εξυπηρετεί και τη διαχείριση των απορριμμάτων, προφανώς εξεγείρει τους κατοίκους;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστώ, κύριε Βορίδη.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μωραϊτης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε κύριε Βορίδη, στην τοποθέτησή μου πάνω στα ερωτήματα σας ήμουν ξεκάθαρος και προσπάθησα σε λίγο χρονικό διάστημα να ξεδιπλώσω –αν θέλετε- και τις προθέσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε πάρει μέχρι σήμερα.
Το πιο εύκολο για μας πάνω σε αυτό το θέμα το οποίο καίει –και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας- θα ήταν να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, να πούμε ότι για όλα φταίει η προηγούμενη Κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις, η έλλειψη στρατηγικής, οι παλινωδίες, η αλλαγή κάποια στιγμή του περιφερειακού σχεδιασμού που έγινε το 2006 και ότι όλα αυτά που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα.
Πολύ υπεύθυνα, σοβαρά και εκτιμώ αποτελεσματικά -και θα φανεί σύντομα- αυτή η Κυβέρνηση αυτήν τη ζεστή «πατάτα» την παίρνει στα χέρια της, προσπαθεί να δώσει λύσεις και θα δώσει λύσεις.
Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας και σε κάτι άλλο: Είπατε ότι υπάρχουν σήμερα λύσεις που μπορούμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Η τεχνολογία προχωράει και δεν νομίζω ότι κανείς σήμερα κλείνει τα μάτια στην τεχνολογία η οποία βαδίζει μπροστά και φέρνει βεβαίως καλύτερα αποτελέσματα.
Θέλω να πω λοιπόν και να διαβεβαιώσω και εσάς, αλλά πάνω απ’ όλα τους πολίτες της Αττικής, ότι αυτός ο τόπος έχει μια Κυβέρνηση που βλέπει το πρόβλημα από κοντά, προγραμματίζει συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένα έργα και στόχος μας είναι να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει ταλανίσει αρκετά τους πολίτες της Αττικής τα τελευταία χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Θα μου επιτρέψετε και εμένα ως Βουλευτή Αττικής που ασχολείται περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, -τουλάχιστον για τριάντα χρόνια- με τα απορρίμματα της Αττικής και επειδή κατάγομαι από την Ελευσίνα και το Θριάσιο να πω δυο λόγια.
Οι χωματερές αυτές που αναφέρθηκαν είναι μέσα στο Θριάσιο. Η χωματερή αυτή τη στιγμή δηλαδή ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι πίσω από το βουνό. Ο γεωγραφικός χώρος είναι του Θριασίου.
Οι επιλογές που έγιναν, κύριε Υπουργέ, και με τον τρόπο που λειτούργησαν δεν είναι ήταν οι ενδεδειγμένες. Σίγουρα δεν ρωτήθηκε ο τοπική αυτοδιοίκηση και αγνοήθηκε εντελώς η θέληση των κατοίκων, κάτι που είναι πρωταρχικό σύμφωνα και με τις κοινοτικές οδηγίες.
Δεύτερον: Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στο ΧΥΤΑ αυτό της Φυλής τα 2/3 των σκουπιδιών όλης της χώρας γιατί έρχονται από το Γύθειο, τη Σύρο και –αν θέλετε- το μεγαλύτερο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και έρχονται με διάφορες μεθοδεύσεις που εσείς τις ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ.
Τρίτον: Αυτή η κατάσταση, κύριε Υπουργέ, η τραγική που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Θριασίου της Φυλής- Άνω Λιοσίων πάει τώρα να δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι αντιδρούν και αντιστέκονται. Δυστυχώς, ενώ φωνάζουμε από χρόνια, αυτό τον περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος ήταν από γεννησιμιού του ξεπερασμένος, αναθεωρήστε τον, ξεκινήστε από μηδενική βάση, είναι κάτι που δεν εισακούστηκε. Υπάρχουν άλλες μελέτες, υπάρχουν προτάσεις, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά και τώρα έχουμε φτάσει όχι στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε και προσπαθούμε να σωθούμε τραβώντας τα μαλλιά μας, δίνοντας λύσεις οι οποίες δυστυχώς θα διαιωνίσουν τα προβλήματα, κύριε Υπουργέ.
Δεν θα ήθελα να προχωρήσω περισσότερο και να κάνω κατάχρηση του χρόνου. Ελπίζω να πρυτανεύσουν και άλλες λογικές και να υπολογιστούν και αυτές οι απόψεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων σαράντα επτά μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 2ο Γυμνάσιου Σκύδρας Πέλλας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Η με αριθμό 645/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστέρας κ. Δημητρίου Παπαδημούλη, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη μείωση κατά 10% των αναπηρικών επιδομάτων βάσει του Νόμου 3833/15-3-2010 κ.λπ. δε συζητείται λόγω κωλύματος του Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 12.38’ λύεται η συνεδρίαση για την Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ











ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.




Τελευταία Αποθήκευση: 16/4/2010 11:39:00 πμ Από: M.psaraΕκτυπώθηκε: 16/4/2010 11:39:00 πμ






PDF:
es20100416.pdf
TXT:
es100416_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ