ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Ι' 12/11/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 12 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.31΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Θωμά Ρομπόπουλο, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, τα ακόλουθα:
Η Βουλευτής Ηρακλείου κυρία Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παναγιάς Δήμου Αρκαλοχωρίου Κρήτης ζητεί την καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων στα μέλη του.
Ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γεώργιος Κοντογιάννης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ζητεί να χορηγηθεί στους μικρομεσαίους αγρότες το έκτακτο βοήθημα αλληλεγγύης χωρίς εξαιρέσεις.
Οι Βουλευτές κυρία Διαμάντω Μανωλάκου και οι κύριοι Σταύρος Σκοπελίτης και Νικόλαος Μωραΐτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Βουκολίων Νομού Χανίων ζητεί την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής τους για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της ακαρπίας των δέντρων.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας ζητεί να καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α. όλες οι παραγωγικές καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η Βουλευτής Ευβοίας κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Εύβοιας υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση ζητεί την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Εύβοιας.
Ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Ζώης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και οι Δήμοι Αγιάς, Αρμενίου, Κιλελέρ, Λακερείας και Πλατυκάμπου ζητούν να γίνει άμεσα καθαρισμός των τάφρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων ζητεί να μην περικοπεί από τους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. το 20% των πολυτέκνων.)

(DE)

(01DP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Ρομπόπουλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Θα ήθελα να αναφέρω στο Σώμα ότι θα προηγηθεί η με αριθμό 37/9-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτη Τζίμα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας κ.λπ., καθώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις υποχρεώσεις του κυρίου Υπουργού.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τζίμα έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό στο πλήρωμα της Εκκλησίας το μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος και συγκεκριμένα οι Ιερές Μητροπόλεις και οι Ιεροί Ναοί της χώρας.
Πλήθος πρωτοβουλιών αναπτύσσονται καθημερινά με τεράστιο οικονομικό βάρος στην Εκκλησία, ιδιαίτερα της ελληνικής επαρχίας.
Πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με ανάληψη όλων των εξόδων φτωχών παιδιών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και σχολές της Ελλάδος, δημιουργία συσσιτίων στα οποία βρίσκουν κοινωνική φροντίδα χιλιάδες φτωχές οικογένειες, συντηρήσεις Ιερών Ναών, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα χωριά της χώρας όπου οι Ιεροί Ναοί στερούνται εσόδων, λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, υπάρχει ανησυχία στον εκκλησιαστικό χώρο της Ελλάδος για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία και τα όποια αποθεματικά διαθέτει αυτή.
Επειδή δε μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματίας, γιατί δεν ασκεί επιχειρηματική δράση.
Επειδή το έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί πολλές φορές συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών.
Επειδή οι Ιερές Μητροπόλεις της χώρας καλύπτουν πολλές φορές τα έξοδα συντηρήσεως και αναπαλαιώσεως των ναών της περιφέρειάς τους, ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να φορολογήσει την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να φορολογήσει εκτάκτως τα όποια αποθεματικά διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις και οι Ιεροί Ναοί;».
Στην ερώτηση καλείται να απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Τζίμα, υποθέτω ότι θα είστε ενημερωμένος για το ποιες ήταν οι προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υποθέτω ότι θα είχατε ακούσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει ότι μέσα στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιλαμβάνεται και η προοπτική να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, ανεξάρτητα από το αν ανήκει στην Εκκλησία, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί αυτή αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.
Επομένως, διερωτώμαι: Η ερώτησή σας ως προς τι μας ελέγχει, ως προς το αν είμαστε συνεπείς με την προεκλογική μας δέσμευση; Αν αυτό, λοιπόν, είναι το ερώτημά σας, τότε θα σας απαντήσω: Ναι, είμαστε συνεπείς ως προς την προεκλογική μας δέσμευση. Προτιθέμεθα να φορολογήσουμε, είναι κάτι το οποίο είχαμε πει και πριν τις εκλογές και μάλιστα, είχαμε αναφερθεί αποκλειστικά και μόνο σε εκείνο το κομμάτι της ακίνητης περιουσίας το οποίο προσφέρεται για εμπορική εκμετάλλευση.
Θέλω, ακόμα, να σας πω ότι είχαμε, επίσης, δεσμευτεί ότι δε θα προβούμε σε καμία κίνηση χωρίς τη διαδικασία της διαβούλευσης. Και σε αυτό είμαστε συνεπείς. Ακόμη και τώρα που υποβάλαμε την έκτακτη εισφορά, είτε αυτή αφορά τα εταιρικά κέρδη εταιρειών με πάνω από 5.000.000 ευρώ, είτε αυτή αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, είμαστε η Κυβέρνηση η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να καταθέσουν την άποψή τους για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας την οποία θα πάρουμε. Επομένως, δεν έχουμε δημιουργήσει καμία έκπληξη, δεν έχουμε αμφισβητήσει καθόλου το κοινωφελές έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία, αλλά δεν έχουμε κάνει και κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε πει προεκλογικά.
Θέλω, επίσης, σε αυτό το σημείο να κάνω και μία επισήμανση. Από τη μία μεριά, λέτε ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση, αλλά από την άλλη μεριά, στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, διαπιστώνω να λέτε αν η Κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τα αποθεματικά.
Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ο σχηματισμός αποθεματικών προϋποθέτει την τήρηση βιβλίων Γ’ Κατηγορίας, του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και επειδή οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί δεν τηρούν τέτοια κατηγορία βιβλίων, εκ των πραγμάτων, δεν τίθεται και ζήτημα να φορολογηθούν εκτάκτως για τα αποθεματικά τους. Αυτά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο Βουλευτής κ. Τζίμας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για την απάντηση που δώσατε.
Είμαι απόλυτα ενημερωμένος σχετικά με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και στο κεφάλαιο της Εκκλησίας. Όμως, κατετέθη για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, στο οποίο προβλέπεται ότι όχι απλώς φορολογείται η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά κυρίως τριπλασιάζεται ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, το γνωστό ΕΤΑΚ. Και μάλιστα, στο σχετικό άρθρο 3 προβλέπεται ότι αυτό δεν θα έχει στιγμιαίο ή παροδικό χαρακτήρα, που αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο να είναι μία επιβολή εισφοράς σε μόνιμη βάση.
Δεύτερον, η Εκκλησία της Ελλάδος ποτέ δεν αρνήθηκε φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Άλλωστε, όπως ξέρετε, ήδη από το 2008, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί και τα μοναστήρια καταβάλλουν ΕΤΑΚ, και μάλιστα για ακίνητα τα οποία είναι ήδη δεσμευμένα από το ελληνικό κράτος.
(LM)
(1DE)
Και σας πληροφορώ πως το 60% των ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή τις Μητροπόλεις και πληρώνει η Εκκλησία της Ελλάδος φορολογία είναι δεσμευμένα, δηλαδή το ελληνικό κράτος, αν και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, δεν αποδίδει την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας στην Εκκλησία. Είναι ένα ζήτημα μείζον και γι’ αυτό φορολογείται η Εκκλησία.
Δεύτερον, σίγουρα δεν ασκεί η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τους νόμους είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Γιατί, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου; Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική μεταχείριση σε ένα φορέα κατ’ εξοχήν πνευματικό και κοινωνικό που λειτουργεί στη χώρα μας;
Και πρέπει εδώ να το πούμε, όχι μόνο για τα Πρακτικά, αλλά μας βλέπει και μας ακούει ο ελληνικός λαός, ότι τελικώς οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν το έργο που επιτελούν και τα Μοναστήρια και οι Εκκλησίες και οι Ιεροί Ναοί.
Αρκεί να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί 20 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, 84 γηροκομεία, 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, 33 ιδρύματα νεότητας, 36 οικοτροφεία και ορφανοτροφεία, 195 συσσίτια σε ολόκληρη την Ελλάδα και τράπεζες αγάπης, 35 τράπεζες αίματος, 47 διάφορες σχολές, 136 σχολές βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής. Όλα αυτά απαιτούν χρήματα για να λειτουργήσουν. Και μάλιστα πολλές φορές, από την αδυναμία του κράτους να παράσχει κάποια βοήθεια, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις λειτουργούν συμπληρωματικά. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την ελληνική πολιτεία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζίμα.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Τζίμα, μήπως θυμάστε πριν από ενάμιση μήνα, ποιος ήταν στην Κυβέρνηση; Γιατί δεν ρωτάτε, λοιπόν, τους συναδέλφους σας, αλλά και εσάς τον ίδιο -διότι αν δεν απατώμαι ήσασταν μέλος αυτής της Κυβέρνησης- σχετικά με όλη αυτή τη δεσμευμένη περιουσία της Εκκλησίας; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες τις οποίες πήρατε;
Και έρχεστε τώρα σε μια Κυβέρνηση σαράντα ημερών και την ελέγχεται, γιατί δεν αποδέσμευσε την ακίνητη περιουσία; Εσείς ο οποίος προσωπικά εκδηλώσατε αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον σας για τα πεπραγμένα της Εκκλησίας, για το αν κάνει κοινωφελές έργο ή όχι, τι κάνατε πεντέμισι χρόνια; Ποια ήταν η πρωτοβουλία που πήρατε σε προσωπικό επίπεδο –για να μην ασχοληθώ με το σύνολο της Κυβέρνησης- για να αποδεσμευθεί αυτή η περιουσία; Και έρχεστε τώρα και ελέγχετε μια Κυβέρνηση κυριολεκτικά σαράντα ημερών, γιατί δεν έλυσε ένα πρόβλημα το οποίο η δική σας Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε μέσα σε πεντέμισι χρόνια;
Ειλικρινά δεν είμαι από τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να υποβαθμίσουν τη συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά θα ήθελα, όταν τουλάχιστον συζητάμε, να συζητάμε με ειλικρινή διάθεση. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να έρχεστε εδώ και να ελέγχετε μια νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, γιατί δεν αντιμετώπισε στο σύνολο τα προβλήματα της χώρας, όταν εγκαταλείψατε τη διακυβέρνηση της χώρας, αφήνοντας ένα συσσωρευμένο χρέος της τάξης των 300.000.000.000, όταν αφήσατε τη χώρα με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 12,7% και αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα.
Και έρχεστε εδώ να μας ελέγξετε, γιατί φανήκαμε συνεπείς απέναντι σε αυτό το οποίο είχαμε πει προεκλογικά, ότι θα είμαστε μια Κυβέρνηση της αναδιανομής, μια Κυβέρνηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και θα φορολογήσουμε κατά έναν τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή η αναδιανομή να γίνει με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Και είπαμε «ναι, θα φορολογήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις», από όπου αντλούμε τα 850.000.000. Είπαμε «ναι, θα φορολογήσουμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις». Γιατί το είχαμε πει αυτό στους πολίτες, είχαμε ενημερώσει τους πολίτες για το ποιες είναι οι πραγματικές μας προθέσεις.
Σε ό,τι αφορά δε το κοινωφελές έργο της Εκκλησίας δεν το αμφισβήτησα και είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα το αμφισβητήσει. Αλλά νομίζω ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη χώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, για να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, μπορεί και η Εκκλησία να συνεισφέρει.
Εν πάση περιπτώσει, απλώς κοιτώντας τον πίνακα των φοροαπαλλαγών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον η Εκκλησία αυτή τη στιγμή έχει αρκετές φοροαπαλλαγές. Έτσι εντελώς ενδεικτικά –και θα σας παραπέμπω στη σελίδα του πίνακα με τις φοροαπαλλαγές- θα πω τα εξής: Για τα εισοδήματα από μισθώματα και ακίνητα στη σελίδα 114 έχει απαλλαγές, από την καταβολή του ΕΤΑΚ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, καθώς και για αυτά που χρησιμοποιούνται στο λατρευτικό έργο έχει φοροαπαλλαγές στη σελίδα 175, από το φόρο κληρονομιάς στη σελίδα 181, από το φόρο δωρεών στη σελίδα 187, από το φόρο για τα αυτοκίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους για τα τέλη ταξινόμησης στη σελίδα 263 και από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το τέλος συναλλαγής ακινήτων και το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος.

(AD)

(1LM)
Η με αριθμό 39/9-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. ¨ΕΚτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους κ.λπ.
«Η μάστιγα του καπνίσματος είναι υψίστης σημασίας θέμα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας. είκοσι τρεις χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κάπνισμα. Η χώρα μας είναι στη χειρότερη θέση κατάταξης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και η μόνη χώρα που οι δείκτες του καπνίσματος επιδεινώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ηλικία εισαγωγής των νέων μας στη συνήθεια του καπνίσματος κατέβηκε και κάτω από την ηλικία των 13 χρόνων, το ποσοστό καπνιζόντων στους άνδρες βρίσκεται στο 44% και στις γυναίκες πάνω από 41% και η κατανάλωση τσιγάρων ξεπερνά τα 3.000 τσιγάρα κατά κεφαλήν το έτος, όταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο δεν ξεπερνάει τα 2.000 τσιγάρα το χρόνο. Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών για πρώτη φορά παρουσιάζει βαθμό επιβράδυνσης τα τρία τελευταία χρόνια και σ’ αυτό είναι συνυπεύθυνο και το κάπνισμα. Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα κατά του καπνίσματος.
Επειδή όμως το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους νέους μας, ερωτάται η κα Υπουργός.
Προτίθεται να ψηφίσει άμεσα νέο νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, να κυρώσει με νόμο την υπουργική απόφαση απαγόρευσης κάθε διαφήμισης προϊόντων καπνού και να αναθέσει την εφαρμογή του νέου νόμου και την ευθύνη ελέγχου των όποιων μέτρων σε ολόκληρο τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους;
Προτίθεται να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καπνίσματος για όλο τον ελληνικό λαό και να ενταχθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος στην Αγωγή Υγείας του Υπουργείου Παιδείας;
(1AD)
Μια κουβέντα τώρα όσον αφορά τη σχολική αγωγή υγείας, ένα θέμα το οποίο θίγετε και το οποίο ιδιαίτερα κρίσιμο.
Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και υπάρχει μια σειρά από προγράμματα αγωγής υγείας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, ένα 25% αυτών των προγραμμάτων είναι και στο πλαίσιο των κοινοτικών πολιτικών και αφορά την αποτροπή του καπνίσματος. Όμως, θεωρώ –και συμφωνώ μαζί σας- ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα, γιατί δεν αρκεί το πλαίσιο και η διοικητική ρύθμιση. Χρειάζεται μία άλλη συνείδηση και ένα άλλο πρότυπο για να πετύχουμε αυτό το στόχο μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο κ. Νασιώκας για τρία λεπτά.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
Επίσης, θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω και την ευαισθησία σας και τον προσανατολισμό της πολιτικής σας στην υγεία. Γνωρίζω δηλαδή πως η πρόληψη είναι ο βασικός στόχος, δηλαδή η διαφύλαξη της υγείας και όχι κατ’ ανάγκη μόνο η περίθαλψη, δηλαδή το πώς θα αποκαταστήσουμε κάποιον που έχει αρρωστήσει.
Όμως, η κατάσταση του καπνίσματος στη χώρα μας είναι τραγική, παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα σε σχέση με το παρελθόν που τα πράγματα ήταν χειρότερα.
Όμως, είμαστε η μόνη χώρα που πραγματικά τα πέντε τελευταία χρόνια οι δείκτες του καπνίσματος πήγαν χειρότερα. Τα στοιχεία είναι όπως τα ανέφερα στην ερώτηση και σε μερικές περιπτώσεις είναι και χειρότερα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση για πέντε χρόνια σταμάτησε πραγματικά ένα πρόγραμμα που είχε σαν τίτλο «Ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού παντού» και το οποίο είχαν προσυπογράψει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι μαζί με το Υπουργείο τότε. Όμως, δεν υλοποίησε καθόλου για πέντε χρόνια και τη Σύμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που υπέγραψε ο καθηγητής κ. Κώστας Στεφανής το 2003.
Πριν από δέκα μήνες, ψήφισε ένα νόμο, τον οποίο ψηφίσαμε και εμείς, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ήταν και ατελής και άτολμος. Φυσικά αυτός ο νόμος συμπληρώθηκε με μία υπουργική απόφαση. Για το λόγο αυτό, σας ρωτάω αν θα κυρωθεί και με νόμο, γιατί αυτή η υπουργική απόφαση ενέχει και κίνδυνο ακύρωσής της. Ακούω από το Σεπτέμβριο για τη διαφήμιση. Όμως, και αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι η διάταξη λέει πως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω από 70 τετραγωνικά μέτρα μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα χαρακτηρίζει «καπνιζόντων» ή «μη καπνιζόντων». Και γνωρίζετε ότι το 99% -δεν ξέρω ακριβώς, γιατί δεν έχω ακριβή στοιχεία, αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μας και όχι μόνο η δική μας, του Κοινοβουλίου, αλλά και του Τύπου- χαρακτηρίζεται ως «καπνιζόντων». Φανταστείτε, δηλαδή, ότι σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω από 70 τετραγωνικά μέτρα καπνίζουν οι πάντες. Και αυτό το λέω για να καταλάβουμε πού βρίσκεται το θέμα.
Άρα, το ερώτημα λοιπόν που υπάρχει πρέπει πραγματικά να το αντιμετωπίσουμε. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Με το να καταργηθεί αυτή η διάταξη. Αυτό είναι το πρώτο. Άρα, παντού θα πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Το πλαίσιο το θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη σύμβαση.
Δεύτερον, θα πρέπει να κυρωθεί η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση της διαφήμισης. Διότι και τώρα, κυρία Υπουργέ, εκτός από την υπαίθρια διαφήμιση, βλέπουμε και συναδέλφους Βουλευτές στα κανάλια να καπνίζουν. Μάλιστα, βλέπουμε και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να μην παίρνει κανένα μέτρο -και ας είναι ρητός ο νόμος- και για το κανάλι και για τον ίδιο που καπνίζει, διότι είναι τραγικό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες και για τη νεολαία μας.
Τρίτον, να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπει σε όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό.
Το τέταρτο είναι η πρόληψη, δηλαδή η προαγωγή υγείας.
Και το πέμπτο είναι –και αυτό που θα ψηφίσετε όταν το αξιολογήσετε και το μελετήσετε- να το εφαρμόσουμε, κυρία Υπουργέ. Και για να εφαρμόσουμε εκείνο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τώρα το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Πιστεύω πως επειδή μπήκαμε στο χειμώνα τώρα φαίνονται οι αδυναμίες του συστήματος. Διότι εφαρμοζόμενο το πρόγραμμα, ο νόμος, το καλοκαίρι, είχε τη δυνατότητα να καπνίζουν κάποιοι εκτός αιθουσών. Όμως, τώρα μπήκαν όλοι μέσα και συνεχίζουν να καπνίζουν πάλι όλοι και δυστυχώς, κυρία Υπουργέ, καπνίζουν και σε Υπουργεία και σε νοσοκομεία. Ευτυχώς, στη Βουλή ελπίζω ότι το έχουμε κλείσει αυτό το θέμα.
Άρα, επειδή είναι μεγάλο θέμα και επειδή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί -και η δυσκολία είναι στην εξάρτηση αυτών που καπνίζουν και όχι στο ότι δεν θέλουν- χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια. Θα πρέπει να πρωταγωνιστήσετε σ’ αυτό, κυρία Υπουργέ και θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η κυρία Υπουργός για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νασιώκα που έφερε αυτό το θέμα και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι είμαστε ταγμένοι σ’ αυτήν την προσπάθεια. Δεχόμαστε ότι χρειάζεται πραγματικά μια οριζόντια και συνολική προσπάθεια και δεν είναι κάτι που μπορούμε να το λύσουμε απλώς με διοικητικές πράξεις. Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό.
(NP)


(1KO)
Πρώτα απ’ όλα θέλει ενημέρωση, θέλει συμμετοχή. Είναι ένα βασικό θέμα υγείας. Θέλει ιδιαίτερα να εστιάσουμε στους νέους, όπου εκεί παίζει μεγάλο ρόλο το πρότυπο. Γι’ αυτό σημειώνω αυτό που λέτε για τη διαφήμιση και να είστε σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να υπάρχει η πλήρης εφαρμογή αυτού του μέτρου για τη διαφήμιση.
Να επισημάνω, επίσης, ότι το πρόβλημα όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμη πιο έντονο είναι για τα άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων, όπου εκεί πρέπει να σας πω ότι οι αντιφάσεις του νόμου έχουν οδηγήσει σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας να μη δίδονται καν άδειες. Αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει η αδειοδότηση, επειδή υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Σίγουρα υπάρχει το ζήτημα των διοικητικών κυρώσεων και φυσικά του μηχανισμού που θα τα επιβάλλει. Συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να είναι ένας ευρύτερος μηχανισμός.
Σε ποια φάση είμαστε τώρα; Με βάση τη συμφωνία σε αυτές τις διαπιστώσεις σίγουρα ελπίζω σε μια ευρύτερη στήριξη των συναδέλφων απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Όπως και εσείς είπατε και από την πλευρά μας επισημαίνουμε, δεν είναι θέμα μικροκομματικό. Το θέμα της δημόσιας υγείας είναι κάτι που μας αφορά όλους και πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε.
Εμείς ολοκληρώνουμε μια αξιολόγηση. Κάνουμε και τον αντίστοιχο διάλογο με τους φορείς, όπου πρέπει να πω ότι με θετικό πνεύμα έρχονται και αντιμετωπίζουν. Γιατί ξέρετε ότι δημιουργούνται και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από φορείς που συμμορφώνονται και άλλους που δεν συμμορφώνονται, αλλά δεν υφίστανται κυρώσεις.
Θέλω να είμαι ειλικρινής και να πω ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, και το σενάριο μιας ολικής απαγόρευσης. Όμως, θέλουμε αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθεί η πλήρης αξιολόγηση και ο διάλογος και πολύ γρήγορα απέναντι στην εθνική αντιπροσωπεία θα έρθουμε να πούμε τα πορίσματα, τις προτάσεις μας και να κάνουμε ένα διάλογο στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε την Υπουργό.
Συνεχίζουμε με τη με αριθμό 38/9-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σωτηρίου Χατζηγάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις μειωμένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2009 παρατηρούνται μειωμένες εμπορικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα στις τιμές του καλαμποκιού, του μαλακού σιταριού, του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών.
Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2008 αντιμετώπισε τις ζημιές που προέκυψαν με έγκριση συγκεκριμένου πακέτου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις σημαντικές ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί των προϊόντων αυτών;»
Στην ερώτηση του κυρίου Χατζηγάκη θα απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Αικατερίνη Μπατζελή.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, και μετά από εσάς θα ήθελα πάρα πολύ να ευχαριστήσω τον κύριο Χατζηγάκη για την ερώτηση αυτή, η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι μου προκαλεί –τουλάχιστον- έκπληξη. Και αυτό, γιατί επισημαίνει ότι η πτώση των αγροτικών τιμών κατά το 2009 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια παρόμοια πολιτική εκείνου του γνωστού πακέτου του κυρίου Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κύριος Υπουργός θεωρεί ότι μια κρίση του εισοδήματος που φθάνει σε πολλές περιπτώσεις και το 35%, μια αύξηση του κόστους που δρασκελίζει το 2008 το 40% σε μια κακή διαχείριση των δικαιωμάτων μπορούσε να αντιμετωπιστεί με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Και επανέρχεται ο κύριος Χατζηγάκης και θέλει να επαναλάβουμε αυτό το μοντέλο της αντιμετώπισης μιας διαρθρωτικής, κατ’ αρχήν, αλλά διαχειριστικής κρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώτον, στην αγορά και, δεύτερον, στον αγροτικό τομέα.
Πλέον αυτών, αποσιωπά ότι αυτό το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σοβαρά ερωτήματα ως προς τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, για να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Και αυτό γιατί οι χορηγήσεις δόθηκαν χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τις ζημιές. Το τραγικότερο, όμως, είναι ότι δεν ακολουθήθηκε ούτε η στοιχειώδης κοινοτική διαδικασία για άμεση κοινοποίηση αυτών των μέτρων.
(XF)
(1NP)
Οφείλω λοιπόν, να ενημέρωσω αυτό το Σώμα ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών, γιατί βρίσκομαι σ’ αυτή την ευχάριστη θέση να δικαιολογήσω μια δυσάρεστη πολιτική. Και θα το κάνω. Γιατί πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια του ίδιου του κράτους, το οποίο βάλετε σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάλετε η αξιοπιστία των αριθμών που δίνουμε και βάλετε και η προσωπική αξιοπιστία του καθενός μας ως Βουλευτές ή ως πολιτικά πρόσωπα.
Θα ήθελα να πω ότι στις 16 Νοεμβρίου πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας.
Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η επίκληση παρόμοιας αντιμετώπισης μιας κρίσης και δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Πρώτον, ότι καλό θα ήταν να σιωπούμε όλοι σ’ αυτή την Αίθουσα για παρόμοια γεγονότα, εκτός αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καταστάσεις σε περιφερειακό επίπεδο για άλλες πυροδοτούμενες καταστάσεις από πλευράς αγροτών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, Βουλευτής Τρικάλων, για τρία λεπτά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ πως όσα είπε και όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελούν ντροπή και μου προκαλούν μεγάλη θλίψη. Αντί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενσκήψει στα προβλήματα τα αγροτικά, που μέχρι σήμερα, δεν προσέγγισε κανένα μα κανένα ζήτημα, κάθεται η κυρία Υπουργός και περιδιαβαίνει όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες για να δυσφημίσει ένα έργο το οποίο επιτέλεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Αν αυτό το γεγονός αξίζει συγχαρητήρια, τότε λυπάμαι και θλίβομαι πάρα πολύ. Και θλίβομαι για μια καινούργια πολιτικό που αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του καλαμποκιού, του σιταριού, των ελιών, που σήμερα πραγματικά οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα, εκείνη περί άλλα τυρβάζει. Και πάρα πολλοί στο κόμμα της όλο αυτό το διάστημα, όταν εμείς γενναίως ενισχύσαμε με 500 εκατομμύρια και πήραμε την ευθύνη και αναγνωρίσαμε ότι υπήρχαν ζημίες και αποζημιώσεις, περιδιάβαιναν όλα τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι δεν είναι αποζημιώσεις, αλλά ότι είναι ενισχύσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το σοσιαλιστικό, όταν εμείς κάναμε μια σημαντική αναδιανομή και στηρίζαμε μια παραγωγή που είχε υποστεί μια τρομακτική ζημία, έρχεται τώρα εδώ να υποτονθορύσει πράγματα τα οποία είναι γνωστά και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Κύριε Πρόεδρε, το θέμα είναι απλό. Σήμερα κατάλαβα, εγώ τουλάχιστον, ότι οι κύριοι παραγωγοί του καλαμποκιού, του σκληρού σιταριού, του μαλακού σιταριού και των ελαιών, νύξη από στήριξη μηδέν. Αν δεν το κατάλαβα καλά, ας το διαψεύσει η κυρία Υπουργός. Τώρα, το πώς θα το αντιμετωπίσει, είναι δικό της πρόβλημα. Εμείς βρήκαμε τη λύση και το αντιμετωπίσαμε και το παλεύουμε.
Όσον αφορά τους δήθεν αγώνες, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι επί των ημερών των δικών μας αντιμετωπίσαμε πρόστιμα τεράστια από την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διακόσια είκοσι εκατομμύρια βεβαιωμένα καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να πληρώσει.
Αυτά να κοιτάξει η κυρία Μπατζελή και όχι τα 500 εκατομμύρια σε μια περίοδο που οι παραγωγοί μας είχαν υποστεί μια πολύ μεγάλη ζημία. Και αντί να κοιτάξει αυτά, ασχολείται με το αν θα μείνουν στην ΑΓΡΟΓΗ, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δούλεψε καλά, αν κάναμε το αγροτικό κτηματολόγιο. Θα έρθει ο Δεκέμβριος και δεν θα μπορεί να πληρώσει, διότι έχει αλλάξει το σύστημα –και θα πρέπει να το ξέρει ότι έχει αλλάξει- των επιδοτήσεων.
Κάναμε ένα ολόκληρο οικοδόμημα για να στηρίξουμε αυτό το καινούργιο σύστημα, με την ΑΓΡΟΓΗ, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με διάφορους άλλους μηχανισμούς και αντί να το ενισχύσει, να το προχωρήσει για να πάρουν το Δεκέμβριο τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες που τις δικαιούνται, η κυρία Μπατζελή ασχολείται με άλλα και δίνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στις εφημερίδες.
Λυπάμαι γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταντήσει ευθεία γραμμική προέκταση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και ΠΑΣΕΓΕΣ σήμερα σημαίνει μία ομάδα «χονδρών γάτων», όπως λέει ο Rifkin.(GM)
XF
Μία ομάδα, η οποία λυμαίνεται τον αγροτικό κόσμο και προσπαθεί να αποδυναμώσει την ΑΓΡΟΓΗ, να αποδυναμώσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνο και μόνο για να ενισχύσει την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία θέλει να καρπωθεί τα 50 εκατομμύρια, για να γίνουν οι αιτήσεις, τα οποία εμείς χορηγήσαμε στους αγρότες για να κάνουν τις αιτήσεις και να μην πληρώνουν.
Γνωρίζουμε ότι έχει εκλεκτικές συγγένειες η κυρία Μπαζελή. Ήταν υπάλληλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, αλλά αυτό όμως είναι απαράδεκτο, δεν θα το αφήσουμε, θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο και θα ξεσκεπάσουμε όλες τις προθέσεις οι οποίες πράγματι είναι απαράδεκτες και βλάπτουν σε τελική ανάλυση τον αγροτικό κόσμο.
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ανοχή.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μπορείτε να δώσετε περισσότερο χρόνο στον κύριο Χατζηγάκη. Δεν έχω πρόβλημα, εάν θέλει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ): Αφήστε να το καθορίσω εγώ, κυρία Μπαζελή!
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σήμερα με περιμένουν πάρα πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Κατ’ αρχήν για τις εμφανίσεις μας οφείλουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες από όποιο μέσο διαθέτουμε για το τι κατάσταση έχουμε, το τι μέτρα θα προωθήσουμε και το τι θα προχωρήσουμε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Όχι κατ’ επάγγελμα.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το «κατ’ επάγγελμα» θα το κρίνουν άλλοι και θα το κρίνουμε εμείς ως πολιτικά άτομα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Κι εμείς εδώ πολιτικά άτομα είμαστε και θα το κρίνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Χατζηγάκη, σας παρακαλώ! Μην γίνεται διάλογος!
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Γι’ αυτό είμαι εδώ να απαντήσω απευθείας σε σας και όχι δια μέσου τρίτων.
Δεύτερον, για την ΠΑΣΕΓΕΣ μόλις χθες υπογράψαμε απόφαση-σχέδιο, η οποία είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την ανάληψη του έργου και μόλις χθες μπήκε και το θέμα του προϋπολογισμού, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση κανόνισε τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των ΕΑΣ για να κάνουν τις δηλώσεις τους στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Απλώς επιβεβαιώθηκε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Τον διαγωνισμό θα τον κάνετε;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως. Αυτόν να το ξέρετε ότι θα τον κάνουμε σε αντίθεση με εσάς που δεν κάνατε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Εμείς τον προχωρήσαμε.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Του Ελεγκτικού Συνεδρίου την παραλάβαμε προχθές, ότι η σύμβαση η οποία έγινε είναι για τελευταία φορά επικαιρομένη ως σύμβαση με απευθείας ανάθεση. Υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα και το ξέρετε, γιατί έχετε ακόμα πληροφορίες μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στο γραφείο μου είναι η διαδικασία για τις τρεις προκηρύξεις.
Τρίτον, ξεμπλοκάραμε όλες τις επιδοτήσεις τις οποίες είχατε μπλοκάρει για τις εξισωτικές αποζημιώσεις από το 2007 και σχέδια βελτίωσης του 2004 τυραννώντας τον κόσμο για να εξοικονομείτε πόρους και να τους δίνετε σε καινούργια σχέδια.
Για νέους αγρότες με προκήρυξη 100 εκατομμύρια κάνατε διαγωνισμούς 270 εκατομμύρια σε περίοδο προεκλογική.
Εντάξατε μεγάλα έργα στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή ύψους 450 εκατομμύρια, 1,2 δισεκατομμύρια και τα κοινοποιήσατε σε νομάρχες και δημάρχους και τώρα έρχεστε σε μας να έλθουμε σε σύγκρουση…
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Γιατί; Απαγορεύονταν;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως!
ΛΟΥΚΙΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κυρία Μπατζελή…
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Κατσέλη, θα μάθουν πώς θα διαχειρίζονται τους δημόσιους πόρους και τις κρατικές δαπάνες δια μέσου δικαστηρίων!
Οφείλετε, λοιπόν, γιατί αναφέρετε και την ΑΓΡΟΓΗ, τα 300 άτομα τα οποία προσλήφθηκαν -δεν ευθύνονται τα παιδιά και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω- η πυκνότητα είναι το 80% στη Θεσσαλία. Τη Δευτέρα που θα γίνει αντικατάσταση του Προεδρείου θα γίνει και ανά νομό. Και δεν φταίνε τα παιδιά. Ας εκπλήρωνε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα 1000 άτομα τα οποία προσλάβατε το τελευταία 20ημερο προ των εκλογών να πηγαίνουν χωράφι-χωράφι, να ελέγχουν και τότε εδώ θα είμαστε! Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε γιατί βρισκόμαστε σε καθεστώς στο εδώλιο της Επιτροπής και στο εδώλιο της ψυχής και του Ταμείου των αγροτών λόγω της δικής σας συμπεριφοράς.
Θα ήθελα πάρα πολύ αυτό να το συζητήσουμε. Διότι μπορώ να καταλάβω, κύριε Χατζηγάκη, ότι θέλετε να καλύψετε την υστεροφημία σας, μπορώ να το σεβαστώ, είμαι όμως εδώ και έχω πει, μην με προκαλείτε!
Ευχαριστώ πολύ!
PM


(GM1)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 47/9-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Η Επίκαιρη Ερώτηση της κυρίας Μανωλάκου έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αγαστή συνεργασία με Ν.Δ., ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ επιτίθενται απροκάλυπτα, εκβιάζουν, απειλούν και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους του ΟΛΠ με στόχο να ανακόψουν τον δίκαιο αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Είναι πλέον καθαρό ότι η παράδοση του λιμανιού από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία στην COSCO και η εκχώρηση ενός στρατηγικού τομέα θα έχει τραγικές συνέπειες σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η μονοπώληση ουσιαστικά του χώρου θα εκτινάξει την ανεργία στα ύψη, θα συνθλίψει και θα εκτοπίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, θα δυσκολέψει παραπέρα τη σύνδεση με το νησιωτικό σύμπλεγμα, οι εισαγωγές-εξαγωγές θα είναι στον έλεγχο των μονοπωλίων, στα δε ιδιωτικοποιημένα λιμάνια θα επικρατήσει εργασιακός μεσαίωνας και γκετοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συλλογική δράση των εργαζομένων και τον αποκλεισμό των παραλιμένιων δήμων από όλο το θαλάσσιο μέτωπο. Τα τιμολόγια μεταφορών εγχώριου φορτίου θα εκτιναχθούν στα ύψη σε βάρος του συνόλου των καταναλωτών-εργαζομένων, ιδιαιτέρως των κατοίκων στα νησιά.
Αυτή η πολιτική έχει ξεσηκώσει την κατακραυγή όχι μόνο από τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά από το σύνολο των συναφών με αυτό εργαζομένων και όλο το φάσμα της μεταφορικής αλυσίδας και όχι μόνο.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει η όποια διαδικασία ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων του ΟΛΠ;
Αν θα ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, εξασφαλίζοντας λιμάνια στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων».
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η κυρία Λούκα Κατσέλη, για τρία λεπτά.
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Μανωλάκου, όπως καλά γνωρίζετε, η απεργία στο λιμάνι έληξε και σιγά-σιγά αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία του. Ποτέ, σε καμία φάση αυτής της διαδικασίας, από τις 7 Οκτωβρίου που αναλάβαμε Κυβέρνηση και η απεργία είχε ήδη ξεκινήσει και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε από την πλευρά της Κυβέρνησης καμία ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων. Ίσα-ίσα, το αντίθετο. Από την πρώτη ημέρα είχα έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους εργαζόμενους. Ανέπτυξαν τις προτάσεις τους. Τους ζήτησα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και σε κοινή συμφωνία προχώρησα και προχωρήσαμε ως Κυβέρνηση σε τρεις βασικές αποφάσεις:
Πρώτον, να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, που είναι η θυγατρική -αν θέλετε- της COSCO, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα είχαν αναδρομική ισχύ και θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.
Δεύτερον, να οριστεί νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, πράγμα το οποίο έγινε με την ανάληψη καθηκόντων του κ. Ανωμερίτη την Τρίτη που μας πέρασε, ενός έμπειρου πολιτικού που γνωρίζει το λιμάνι και έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες του λιμανιού.
Τρίτο και βασικό, ζητήσανε τότε οι εργαζόμενοι να υπάρξει συνέχιση της τιμολόγησης των υπηρεσιών από τον ΟΛΠ για δεκαπέντε ημέρες, όπερ και με πολύ μεγάλη δυσκολία και νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, κατορθώσαμε να το κάνουμε. Επομένως, όχι μόνο δεν υπήρξε ποινικοποίηση, αλλά υπήρξε ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος.
Όσον αφορά στην ουσία της σύμβασης παραχώρησης, η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως εκφράστηκε εδώ στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, ήταν και παραμένει ότι η σύμβαση αυτή έχει προβλήματα ως προς συγκεκριμένους όρους και ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες που έχουμε, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, ώστε πραγματικά να προωθηθεί το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του ΟΛΠ και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας, αυτό κάνουμε.

(PM)
(1BM)
Ο διάλογος ο οποίος ξεκινάει με το συντονιστή κύριο Ανωμερίτη μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ να είστε βέβαιοι ότι θα έχει καλά αποτελέσματα και για την οικονομία μας και για την ίδια την ΟΛΠ.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό. Το λόγο έχει η κυρία Μανωλάκου για τρία λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Φυσικά η απεργία έληξε, αλλά πώς έληξε, κυρία Υπουργέ; Με μία απόφαση άδικη και αυταρχική. Σ’ αυτό συμβάλατε κι εσείς με τη συκοφάντηση των εργαζομένων, παρέα και αγκαλιά με τους εμποροβιομήχανους. Στραφήκατε με μία τέτοια απόφαση κατά του συνόλου των εργαζομένων γιατί ποινικοποιεί το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να υπερασπίζεται ο εργαζόμενος τη δουλειά του, την επιβίωσή του. Συνεπώς είστε ηθικός αυτουργός αυτής της κατάφωρης, άδικης και αυταρχικής απόφασης.
Όσο για τις εγγυήσεις που λέτε ότι δίνετε με το διάλογο, το μόνο που δίνετε είναι εγγυήσεις για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις έντασης και επίθεσης στα δικαιώματα, για τρομοκρατία και αυταρχισμό, μόνο που έχετε φιλολαϊκό προσωπείο. Οι διαβεβαιώσεις και οι εγγυήσεις είναι «κάλπικες», είναι λόγια «του αέρα» και το ξέρετε. Δεν εξασφαλίζετε τη δουλειά των εργαζομένων ούτε με τις τιμολογήσεις, ούτε με τις τρεις αποφάσεις που λέτε. Αυταπάτες καλλιεργείτε.
Λέτε τη θέση σας για το Μάρτιο του 2009. Δείτε όμως και το τι λέγατε το Μάρτιο του 2008. Ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομοσχέδιο για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ υποστήριζε και διαπίστωνε ότι καμία επαγγελματική κατοχύρωση δεν υφίστανται οι εργαζόμενοι των λιμανιών, παρά την υψηλή τους εξειδίκευση. Θα περάσουν σε καθεστώς ελαστικών σχέσεων. Το αποδείκνυε μάλιστα και με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου που σήμερα είναι νόμος που τον υλοποιείτε σκληρά και απάνθρωπα συκοφαντώντας τους εργαζόμενους, αλλά και με τη γνωμάτευση καθηγητών πανεπιστημίων που είναι γνώστες του αντικειμένου και τους οποίους ανέφερε ονομαστικά. Ορίστε τα Πρακτικά για να δείτε το τι λέγατε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κυρία Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εξαπατήσατε, συνεχίζετε την κοροϊδία όπως η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία πήγε να το επιβάλει με ΜΑΤ και δακρυγόνα, εσείς με συκοφαντίες και ποινικοποιήσεις του αγώνα θέλετε να επιβάλετε το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων, μόνο που έχετε παρέα και συμβιβασμένες ηγεσίες.
Το ουσιαστικό είναι ότι ιδιωτικοποιείτε ένα στρατηγικής σημασίας για την ανατολική Μεσόγειο και το παγκόσμιο εμπόριο λιμάνι, το λιμάνι του Πειραιά. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους είναι έγκλημα. Θυσιάζετε στο «βωμό» της κερδοφορίας των μονοπωλίων τις λαϊκές ανάγκες. Το ξεκινήσατε εσείς, το ολοκλήρωσε η Νέα Δημοκρατία βάζοντας σήμερα τον επίλογο καταδιώκοντας και ποινικοποιώντας αγώνες. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές, οι επιπτώσεις πολλαπλές. Απελευθέρωση υπηρεσιών, εμπορευμάτων, σύνθλιψη μικρομεσαίων, απολύσεις σε μια σειρά κλάδων, σε λιμενεργάτες, ναυτιλιακούς υπαλλήλους, οδηγούς, αμύθητα όμως τα κέρδη για την πλουτοκρατία από τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου.
Εμείς δεν νομιμοποιούμε καμία εκχώρηση, καμία ιδιωτικοποίηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για λιμάνια κοινωνικοποιημένα. Είναι λαϊκή περιουσία. Θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες για μετακινήσεις αγαθών και επειγόντων περιστατικών με φθηνές, γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες ιδιαίτερα των νησιών, προωθώντας διακλαδικές συνεργασίες και με κίνητρο την κοινωνική ευημερία κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Τέλος, θα καλέσουμε μαζί μας κι εκείνους που σας εμπιστεύτηκαν και τους κοροϊδέψατε γιατί και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα και έμπρακτα να το δείχνουν με τη δράση τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Μανωλάκου.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
(SX)

(1PM)
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κυρία Μανωλάκου, δεν θα σας ακολουθήσω ούτε στον τόνο, ούτε στο ύφος, ούτε στις καταγγελίες.
Τρεις παρατηρήσεις σε αυτά που είπατε.
Πρώτον: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΠ είναι πλήρως εξασφαλισμένα από τη στιγμή που είναι υπάλληλοι του ΟΛΠ. Και παραμένουν υπάλληλοι του ΟΛΠ με όλα τα δικαιώματα που έχουν. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι τα δικαιώματα που έχουν.
Δεύτερον, αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνετε είναι ότι ένα κλειστό λιμάνι είναι τεράστιο κόστος για όλη την οικονομία. Και μου κάνει εντύπωση για ένα Κόμμα το οποίο θέλει να είναι προοδευτικό, ότι δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι σε άλλους τομείς, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στην παραγωγή. Και ουσιαστικά με τις ενέργειές σας πριμοδοτείτε και υποστηρίζετε ένα κλειστό λιμάνι, που επιφέρει ένα τεράστιο κόστος –μα τεράστιο κόστος!- σε πάρα πολλούς άλλους εργαζόμενους.
Το τρίτο σημείο, όσον αφορά αυτά που λέγαμε και κάνουμε. Λέγαμε και κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ξεκινάμε ένα διάλογο, γιατί δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε μία διεθνή Συμφωνία μεταξύ μάλιστα δύο εταιρειών, όπου βασικός μέτοχος και των δύο εταιρειών είναι δύο κράτη, η Ελλάδα και η Κίνα. Έχουμε, λοιπόν, μία διεθνή Συμφωνία, την οποία δεν την υπογράψαμε εμείς, την υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Συμφωνία αυτή έχει προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα θα τα συζητήσουμε. Αυτά τα ζητήματα μπαίνουν στο διάλογο. Και ήταν δέσμευση όλων των εισηγητών μας στη Βουλή ότι αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, του ΟΛΠ και του δημοσίου συμφέροντος.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα κάνουμε. Και πάνω απ’ όλα, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, θα διαφυλάξουμε την αναπτυξιακή προοπτική του ίδιου του ΟΛΠ και όλης της ζώνης του Πειραιά, έτσι ώστε πραγματικά όχι μόνο να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, αλλά να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε όλη τη ζώνη του Πειραιά.
Το στοίχημα του μέλλοντος, κυρία Μανωλάκου, έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ΟΛΠ. Και γι’ αυτό να είστε σίγουρη ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί όχι μόνο για να μην απαξιώσει τον ΟΛΠ, αλλά για να τον αναπτύξει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Επόμενη είναι η με αριθμό 42/9.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννη Κοραντή προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις προτάσεις Ερντογάν για διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κοραντή έχει ως εξής:
«Μέσω σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου «Ανατολή», η Βουλή των Ελλήνων και ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκαν ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε παραλάβει επιστολή του Τούρκου ομολόγου του κ. Τ. Ερντογάν. Ενώ η Κυβέρνηση κρατούσε το περιεχόμενό της ως επτασφράγιστο μυστικό, ο ευρισκόμενος στην Αθήνα Τούρκος Υπουργός Επικρατείας κ. Μπαγίς ανακοίνωσε χθες ότι η Άγκυρα ζητούσε απευθείας διάλογο για τα «διμερή προβλήματα», τις μειονότητες, τη λαθρομετανάστευση, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ως και τη σύσταση διμερούς Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας με επικεφαλής τους δύο Πρωθυπουργούς.
Η Άγκυρα, συνεπώς, επιχειρεί να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, προκειμένου να εξασφαλίσει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το απαραίτητο «φύλλο συκής» ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να προτείνει ένα νέο οδικό χάρτη για την Τουρκία.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών:
1. Προτίθεστε να συμφωνήσετε με τις ανωτέρω προτάσεις, που ουσιαστικά δένουν τα χέρια της Ελληνικής Κυβερνήσεως;
2. Προτίθεσθε να ανακρούσετε πρύμνη και συνεργαζόμενος με την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσετε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

(TS)(SX)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κοραντή, είναι η πρώτη συνάντησή μας στη Βουλή των Ελλήνων και έχω την αίσθηση ότι θα τα λέμε συχνά εδώ. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ κάθε καλό, καλή επιτυχία στο έργο σας, στη θητεία σας εδώ στη Βουλή και να εκφράσω την επιθυμία μου για καλή και εποικοδομητική συνεργασία.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Ελλάδα ακολουθεί πάλι επιθετική διπλωματία, ακολουθεί εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών, δημιουργεί ευκαιρίες και διαμορφώνει το περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζει την πολιτική της, λαμβάνει αποφάσεις πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή στην περιοχή της, δίνει την προτεραιότητα που αρμόζει στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει κάνει τις στρατηγικές της επιλογές. Οι σχέσεις με την Τουρκία ποτέ δεν ήταν εύκολες. Είναι όμως προς το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας οι σχέσεις αυτές να βελτιωθούν. Είναι προς όφελος της χώρας μας η Τουρκία να αλλάξει, να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό σύστημα αρχών και αξιών και να συμμορφωθεί με το πλαίσιο που θέτει η κοινοτική έννομη τάξη.
Σ’ αυτό συμφωνεί, πιστεύω, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια βλέπει τη δική μας χώρα να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πρωταγωνιστεί στην περιοχή της, να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σημερινές προκλήσεις που περνάμε.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια, πολιτική περαιτέρω βελτιώσεως των διμερών σχέσεων με την Τουρκία και προσεγγίσεως των δύο χωρών. Οι όροι της πολιτικής αυτής είναι γνωστοί. Προχωρούμε προσεχτικά διαφυλάττοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, ενώ η επίλυση του κυπριακού αποτελεί σταθερή παράμετρο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει σαφείς και σταθερές θέσεις και είναι γνωστό ότι υπάρχουν καθιερωμένοι δίαυλοι μέσω των οποίων είμαστε σε επαφή με την Τουρκία, όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, η διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η λεγόμενη «Κατευθυντήρια Επιτροπή».
Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ κυβερνήσεων αποτελεί, όπως γνωρίζετε καλά ως έμπειρος διπλωμάτης, κύριε Κοραντή, συνήθη πρακτική και το περιεχόμενο της επιστολής του Τούρκου Πρωθυπουργού μελετάται και θα απαντηθεί σύντομα υπό το πνεύμα που ανέφερα.
Στο πλαίσιο της δυναμικής μας πολιτικής έναντι της Τουρκίας για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ως γνωστόν, η προοπτική αυτή διαμορφώνεται και προχωρά μέσω μιας διαδικασίας που έχει σαφείς προϋποθέσεις και κανόνες. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Αντίθετα, προκειμένου η Τουρκία να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη. Οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι όλων των κρατών-μελών και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ).
Περαιτέρω, πρέπει να υπογραμμίσω ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κυρίαρχη θέση κατέχουν η τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης των κληρικών του με την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η επίδειξη πνεύματος συνεργασίας σε ζητήματα που βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η λαθρομετανάστευση, αποτελεί και αυτή μια υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό ότι για όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις η Τουρκία κρίνεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και υπενθυμίζω για άλλη μια φορά το ραντεβού της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Περιττό είναι –και τελειώνω με αυτά τα λόγια, κυρία Πρόεδρε- να αναφέρω ότι και στο ανωτέρω πλαίσιο η συνεργασία και ο συντονισμός μας με την Κύπρο είναι άριστες και συνεχείς. Η Κυβέρνηση πιστεύω ότι έχει ήδη αποδείξει πως η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό με πράξεις και όχι με λόγια.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ιωάννης Κοραντής.


(PE)
(1TS)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για τα καλά σας λόγια. Θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ, με τη σειρά μου, «καλή επιτυχία» στο έργο σας και να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο το κόμμα μου, όσο και εγώ προσωπικά, θα είμαστε στο πλευρό σας για οτιδήποτε άσπρο, για οτιδήποτε είναι θετικό για την πατρίδα, αλλά θα μας βρείτε απέναντι για οτιδήποτε είναι γκρίζο. Ασφαλώς, πάντως, σε κάθε περίπτωση θα έχετε την προσωπική μου συνεργασία για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Πέραν όμως από αυτές τις αρχικές ανταλλαγές καλών λόγων, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι επί της ουσίας τα όσα ακούσαμε νομίζω ότι συμπυκνώνονται στη γνωστή ρήση «στρίβειν δια του αρραβώνος». Διότι μας είπατε το δέον, όχι το τι γίνεται.
Ας βάλουμε πάνω στο τραπέζι, κύριε Υπουργέ, εάν θέλετε, το τι έχουμε αυτήν τη στιγμή στην πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Κωνσταντινούπολη, παραβαίνοντας την προεκλογική δέσμευσή του ότι θα ξεκινούσαν τα ταξίδια του εκτός Ελλάδος από την Κύπρο. Διαβεβαίωσε την Τουρκία για τις καλές προθέσεις, για τη στερεά απόφαση της Κυβερνήσεως -επαναλαμβάνοντας το γνωστό «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη»- να βοηθήσει για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μιλώντας για έναν οδικό χάρτη. Ενθουσιασμός για την Τουρκία, ενθουσιασμός εις τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που τιτλοφορούσαν στα πρωτοσέλιδά τους «Μπράβο, Γιώργο!». Παγωμάρα και αμηχανία στη Λευκωσία και κάποιες αμήχανες διευκρινίσεις ότι εννοείται –το «τε» με έψιλον ή άλφα γιώτα, όπως προτιμάτε- ένας οδικός χάρτης μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, διαβεβαιώνατε την Τουρκία ότι το Δεκέμβριο όλα θα είναι εντάξει, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα ξεκινήσει με κάποια βήματα, τα οποία θα συμφωνηθούν ως εάν και είχε υπάρξει οδικός χάρτης μέχρι τούδε και ως εάν η Τουρκία δεν είχε κάνει τίποτα.
Θα μου επιτρέψετε απλά να υπενθυμίσω ότι από το 1999 και ύστερα, την παρελθούσα δεκαετία, εάν ο κύριος στόχος ή ένας από τους κυριότερους στόχους των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η μείωση της εντάσεως στο Αιγαίο, η προσπάθεια αυτή, κύριε Υπουργέ, απέτυχε παταγωδώς, μετ’ επαίνων. Νομίζω ότι τα τεκμήρια είναι εκεί και τα βλέπουμε. Δεν θα μιλήσω για Φαρμακονήσι, για Αγαθονήσι, για γκρίζες ζώνες, για τον πόλεμο της τσιπούρας κάθε Οκτώβριο στα Ίμια. Δεν θα σας μιλήσω για την επίμονη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο, το οποίο άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Μπαγίς, όπως ξέρετε, δημόσια, προ ολίγων ημερών, μιλώντας στο ΔΙΚΕΜΕΤ.
Συνεπώς, τι κάνετε, κύριε Υπουργέ; Έχουμε τώρα την επιστολή του κυρίου Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με την πάγια τουρκική πρακτική τα βάζει όλα πάνω στο τραπέζι. Το γνωρίζετε. Είναι το κλασσικό τουρκικό παζάρι. Θα απαντήσετε, δεχόμενος αυτά τα οποία εισηγείται; Δεν θα βοηθήσετε και την Ελλάδα και την Κύπρο, στηριζόμενος στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι διατεθειμένες να μας βοηθήσουν και το έχουν αποδείξει, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και οι άλλες; Μην ανακόψετε την πορεία. Παγώστε την. Περάστε ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτίστως, αλλά βεβαίως και η Ελλάδα και ότι η Τουρκία έχει φθάσει στην κόκκινη γραμμή.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Είχα την ευκαιρία και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης να πω ότι ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, όπου οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε στους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στα εθνικά μας θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία διαφορά στην προσέγγιση, στον τρόπο του πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Τονίζω για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια εξωτερική πολιτική δυναμική, μία πολιτική των πρωτοβουλιών. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που βρίσκουμε μπροστά μας. Δημιουργούμε, όμως, οι ίδιοι ευκαιρίες, για να αξιοποιήσουμε την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.
Μέσα σε αυτήν τη λογική, η Κυβέρνηση ήδη πήρε τις πρώτες πρωτοβουλίες, με στόχο στα θέματα ιδιαίτερα που αφορούν εμάς, την Ελλάδα, να κρατάει η Ελλάδα η ίδια το τιμόνι γερά στα χέρια της και να δείχνει η ίδια την κατεύθυνση στην οποία θέλει να πάει.
(ML)

(PE)
Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση. Την ασκεί με πλήρη σοβαρότητα, με συστηματική, σοβαρή προετοιμασία και το πιο ισχυρό όπλο για την Ελλάδα είναι, πιστεύω, οι αξίες στις οποίες όλοι μας πιστεύουμε και πάνω από όλα η αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχει η Ελλάδα, που αξίζει να έχει ο ελληνικός λαός. Αυτή την αυτοπεποίθηση εμείς δείχνουμε προς τα έξω και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα, είτε στο εξωτερικό, είτε ακόμη και στο εσωτερικό να αμφισβητήσει ή και να υποσκάψει αυτή την αυτοπεποίθηση που έχει η Ελλάδα, που αξίζει να έχει η Ελλάδα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 35 μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Επόμενη είναι η με αριθμό 34/9.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αδυναμίας καταβολής του εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ). κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) βρίσκεται σε παρατεταμένη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, οι οποίες αφορούν την καταβολή του εφάπαξ των ασφαλισμένων σ’ αυτό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία φέρεται να χρωστάει σε περισσότερους από 16.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους τα εφάπαξ βοηθήματα, των οποίων το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 700.000.000 περίπου ευρώ.
Οι εισπράξεις-έσοδα του μηνός του ταμείου αναφέρεται ότι επαρκούν για τη χορήγηση εφάπαξ σε 500-600 δικαιούχους, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των συνταξιοδοτουμένων δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 1.100-1.200 περίπου.
Επειδή με βάσει τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι η οικονομική κατάσταση του ταμείου γίνεται δυσχερέστερη και το πρόβλημα της χορήγησης των καθυστερούμενων εφάπαξ βοηθημάτων θα οξυνθεί στο μέλλον ακόμη περισσότερο,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ταμείου, ποιο το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων εφάπαξ στους συνταξιούχους, πότε και ποια συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης του ταμείου προτίθενται να λάβουν προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν τα καθυστερούμενα εφάπαξ τους;
Ποιος είναι ο αριθμός των εφάπαξ που χορηγήθηκαν κατά το τελευταίο δεκάμηνο του έτους 2009 από το Τ.Π.Δ.Υ. και ποιος ο αριθμός των αιτηθέντων εφάπαξ συνταξιούχων για την ίδια περίοδο;».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ταμείο. Πρόκειται για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Με βάσει τα τελευταία στοιχεία που είναι κοντά σ’ αυτά που έχετε δώσει κύριε Κουβέλη, φαίνεται ότι έχουμε 17.000 που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο τους τελευταίους 17-18 μήνες και βρίσκονται σε μια λίστα αναμονής, θα έλεγα, για να πάρουν το εφάπαξ που δικαιούνται. Το τελευταίο δεκάμηνο έχουν χορηγηθεί 7.328 εφάπαξ σε αντίστοιχους δικαιούχους και έχουν υποβληθεί την ίδια περίοδο 9.604 αιτήσεις.
Πρέπει να πούμε βέβαια ότι το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως μετά το 2006 για δύο λόγους κυρίως: Έχουμε τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων την περίοδο αυτή, για τη λήψη του εφάπαξ και αντίστοιχα έχουμε τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων για συνταξιοδότηση από το δημόσιο.
Η δεύτερη αιτία για την επιδείνωση του προβλήματος ή για τη δημιουργία του προβλήματος μετά το 2006 είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Δηλαδή, ενώ είχαμε μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων, την ίδια στιγμή στη θέση εκείνων που αποχωρούσαν είχαμε προγράμματα Stage, είχαμε εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, είχαμε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είτε δεν ασφαλίζονται καθόλου, είτε δεν ασφαλίζονται στα ταμεία του δημοσίου.

(XA)
(ML)
Είχαμε, λοιπόν, μια αύξηση της ετήσιας δαπάνης λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και ταυτόχρονα είχαμε μία μείωση των εσόδων από τα 30 εκατομμύρια περίπου το μήνα στα 23 εκατομμύρια περίπου το μήνα, που δεν επαρκούν για να δώσουμε εφάπαξ παρά μόνο σε εξακόσιους περίπου νέους δικαιούχους. Επομένως δημιουργείται κάθε φορά ένα τέτοιο έλλειμμα.
Εξετάζουμε το πρόβλημα σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι να υπάρξει μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το Ταμείο έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και δεύτερον βρισκόμαστε και θα συζητήσουμε και τις επόμενες μέρες με την ΑΔΕΔΥ τα μέτρα εκείνα, τις επιλογές εκείνες για να έχει το Ταμείο μία βιώσιμη προοπτική γιατί ασφαλώς δεν αρκεί να μιλούμε για έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να πούμε ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές τις οποίες συζητούμε και με την ΑΔΕΔΥ, με τη συνδικαλιστική οργάνωση ουσιαστικά που αφορά κυρίως το θέμα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Φώτης Κουβέλης για τρία λεπτά.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα όσα μας είπατε απλώς βεβαιώνουν και πιστοποιούν από τη μεριά σας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Πρέπει να σας είναι γνωστό ότι είχαμε προειδοποιήσει την προηγούμενη κυβέρνηση με παρόμοια επίκαιρη ερώτηση πριν από ένα, ενάμισι, αλλά και δύο χρόνια για την εξέλιξη που θα σημειώνονταν και σημειώνεται στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σήμερα εκείνο που κατάλαβα από όσα μας είπατε είναι ότι ζητάτε ένα περιθώριο διασκέψεως με την αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Είμαι βέβαιος επίσης ότι γνωρίζετε προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί και αναφορικά με κάποια ειδική εισφορά, αλλά και με κάποια άλλη δρομολόγηση διαδικασιών που θα έπρεπε να γίνει σε σχέση με την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Δεν πρέπει να καθυστερήσετε. Η όποια καθυστέρηση θα επιδεινώσει την κατάσταση. Δεν είναι μόνο η απαράδεκτη αναμονή, η οποία σημειώνεται για να πάρουν οι συνταξιοδοτηθέντες δημόσιοι υπάλληλοι το εφάπαξ που δικαιούνται, αλλά είναι, επαναλαμβάνω κύριε Υπουργέ και η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση του Ταμείου. Διότι δεν θα μπορέσει κάποια στιγμή και στην κυριολεξία θα πτωχεύσει. Και νομίζω ότι θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου σας η αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Μη διασκέπτεσθε επί πολύ. Θα κάνει ζημιά. Διασκεφθείτε και αποφασίστε σύντομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Πρέπει να πω κύριε Κουβέλη ότι αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας και εγώ και ο Υπουργός κ. Λοβέρδος ασχοληθήκαμε άμεσα με αυτά τα προβλήματα, αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα χειρότερα που είχαν να κάνουν με την καταβολή των συντάξεων για τους επόμενους μήνες. Χρειάστηκε να επισκεφθούμε τα μεγάλα Ταμεία για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων και χρειάστηκαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου να καταβληθούν επιπλέον για να μην υπάρξει πρόβλημα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα σ' αυτό τον τομέα.
Είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη μείωση των εσόδων των Ταμείων και ταυτόχρονα μεγάλη αύξηση των δαπανών. Ένα από τα προβλήματα λοιπόν είναι και αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Και δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί συμμερίζομαι αυτά που είπατε. Πράγματι είναι αναγκαίο να υπάρξουν λύσεις άμεσα.
Εξετάζουμε λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση -και υπάρχει μία συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών- το θέμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Και μιλώ για έκτακτη γιατί δεν μπορεί να υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για το Ταμείο Πρόνοιας σε μία τακτική βάση. Εξετάζουμε το θέμα της δανειοδότησης αλλά όχι με όρους που θα μεταφέρουν το βάρος στην επόμενη γενιά των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
(XP)
(ΧΑ)
Εξετάζουμε το θέμα της ένταξης στο ταμείο των εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που θα ενισχύσει το ταμείο. Πρέπει να σας πω ότι η απόφαση της Κυβέρνησης όπως αυτή παρουσιάστηκε με το χθεσινό σχέδιο για προσλήψεις στο δημόσιο τακτικού προσωπικού που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες, είναι σε μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα. Για να υπάρξει ισορροπία, διόρθωση στην αναλογία που σήμερα είναι δυσμενής θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που ασφαλίζεται στα συγκεκριμένα ταμεία έτσι ώστε να μπορέσουν με τις εισφορές τους να χρηματοδοτήσουν τις παροχές που πρέπει να δώσει το συγκεκριμένο ταμείο.
Επομένως μεσομακροπρόθεσμα και για το συγκεκριμένο ταμείο και για το σύνολο των ταμείων του δημοσίου το θέμα θα λυθεί εφόσον ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική, όχι ανασφάλιστους, όχι συμβασιούχους, αλλά εργαζόμενους που πληρώνουν εισφορές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Επίκαιρες ερωτήσεις δευτέρου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 36/9.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Θωμά Ρομπόπουλου προς του Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών σχετικά με την επίλυση προβλημάτων ανταγωνισμού από Τούρκους αυτοκινητιστές κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ρομπόπουλου έχει ως εξής:
«Η οικονομική κρίση πλήττει τον χώρο της παραγωγής και του εμπορίου με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και τον μαρασμό του κλάδου των μεταφορέων-αυτοκινητιστών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο στόλος των ελληνικών οχημάτων διεθνών μεταφορών έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Τα μέτρα της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν στήριξαν αυτόν τον κλάδο με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Στις 26.2.2009 υπογράφηκε το «Πρωτόκολλο Συνάντησης της Μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών» όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν για το έτος 2009, 10.000 άδειες για διμερείς μεταφορές χωρίς χρέωση και 10.000 άδειες για διμερείς μεταφορές με χρέωση. Ύστερα όμως από απαιτήσεις των Τούρκων μεταφορέων το Πρωτόκολλο έχει παραβιαστεί και μέχρι σήμερα οι Τούρκοι μεταφορείς ξεπέρασαν τις 25.000 διμερείς μεταφορές ενώ αντίθετα οι Έλληνες μεταφορείς δεν ξεπέρασαν τις 100.
Επίσης λόγω πλημμελών ελέγχων επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ελλάδα τουρκικά φορτηγά με απεριόριστες ποσότητες αφορολόγητων καυσίμων που προμηθεύονται κατά την έξοδό τους από το τουρκικό έδαφος, ενώ αντίθετα αυτό δεν επιτρέπεται για τους Έλληνες μεταφορείς λόγω του περιορισμού της ποσότητας που ισχύει. Έτσι δημιουργείται μια σημαντική διαφορά στο κόστος μεταφοράς εις βάρος των Ελλήνων μεταφορέων που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και υπάρχει απώλεια εσόδων από δασμούς στα καύσιμα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο και να μην παραβιάζεται από τους Τούρκους μεταφορείς ο μέγιστος αριθμός διελεύσεων που έχει συμφωνηθεί.
Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για να παταχθεί το φαινόμενο της απεριόριστης εισαγωγής αφορολόγητων καυσίμων από τα τουρκικά φορτηγά».
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε συνάδελφε, με αφορμή αυτή την πρώτη πρωτοβουλία σας να σας συγχαρώ και σας εύχομαι να ασκείτε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντά σας.
Εκφράζω τη χαρά μου γιατί φέρνετε στη Βουλή ένα θέμα το οποίο δεν έρχεται συνήθως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παρά το ότι αφορά την ελληνική οικονομία και οι εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα θίγουν σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων. Το θέμα είναι γνωστό. Οι μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκτελούνται στο μέγιστο ποσοστό τους από Τούρκους μεταφορείς οι οποίοι έχουν αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο δεν οφείλεται όπως νομίζουν οι περισσότεροι μόνο στα καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούν τα οποία μπορεί να έχουν και λαθραία προέλευση.
Οφείλεται κυρίως στο πιεσμένο εργασιακό κόστος που τους κάνει να είναι ανταγωνιστικοί. Θα έλεγα χαρακτηριστικά ότι μία διαδρομή με ένα τουρκικό φορτηγό το οποίο μεταφέρει εμπορεύματα μπορεί να κοστίσει στον Έλληνα παραγγέλλοντα 1.200 ευρώ ενώ όταν το ίδιο δρομολόγιο εκτελεστεί από Έλληνα με το δικό του φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων μπορεί να κοστίσει πάνω από 2.500 ευρώ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

(TR)(1XP)
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και πραγματικά συρρικνώνεται ο στόλος και ο κλάδος των ελλήνων μεταφορέων.
Έγινε μία συμφωνία από τον Φεβρουάριο του 2009 και δόθηκαν ισόποσες άδειες, 20.000 για τη μεταφορά από Ελλάδα προς Τουρκία και από Τουρκία προς Ελλάδα.
Πρέπει να σας πω ότι οι Τούρκοι μεταφορείς έχουν ξεπεράσει τους τελευταίους μήνες τον αριθμό αυτό. Έχουν φθάσει περίπου τις 25.000 θέσεις, ενώ οι Έλληνες μεταφορείς δεν έχουν αξιοποιήσει αυτό το μέτρο των 20.000 θέσεων. Και ακούστε, είναι χαρακτηριστικό έχουν εκτελέσει λιγότερα από 1000 δρομολόγια. Γιατί οι Έλληνες παραγγέλλοντες είναι αυτοί οι οποίοι μέσω των διαμεταφορέων προτιμούν, για λόγους που αντιλαμβάνεσθε και ανέφερα συνοπτικά, τους Τούρκους μεταφορείς.
Όσον αφορά τα καύσιμα, γνωρίζετε ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή δασμών σε καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που μεταφέρουν εμπορεύματα από τρίτες χώρες προς την Ελλάδα, προς κάθε κοινοτική χώρα γενικότερα. Αυτή η απαλλαγή η οποία είναι υποχρεωτική, βεβαίως, μπορεί να υποστεί κάποιον περιορισμό. Ο περιορισμός εφαρμογής αυτής της απαλλαγής όμως, δεν μπορεί να ξεπερνά προς τα κάτω το όριο των 200 λίτρων ανά όχημα και ανά διαδρομή.
Οι έλεγχοι γίνονται, όπως με πληροφορούν από το Υπουργείο Οικονομικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επιβάλλονται οι κυρώσεις, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται, βεβαίως. Και δεν θα λυθεί εάν οι Τούρκοι παραμείνουν συνεπείς στην εκτέλεση δρομολογίων ώστε να μην ξεπερνούν το όριο των 20.000 αδειών που τους έχουν δοθεί, γιατί εάν εκτελούν και 20.000 δρομολόγια και οι Έλληνες παραμείνουν να εκτελούν ένα πολύ μικρό αριθμό δρομολογίων, η ανισότητα παραμένει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Θα έλεγα πως η συνεχής επαφή που έχουμε, τόσο με την Ομοσπονδία των Αυτοκινητιστών Φορτηγών που εκτελούν αυτές τις μεταφορές, των Ελλήνων, όσο και με τον Σύνδεσμο των Διαμεταφορέων που μεσολαβούν ανάμεσα στους Έλληνες παραγγέλλοντες και στους μεταφορείς για την εκτέλεση των δρομολογίων, θα οδηγήσει σε αποτελέσματα και είμαι αισιόδοξος.
Διατύπωσα τη σκέψη –και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεσπίσουμε- να μη δίνεται παραγγελία σε Τούρκους μεταφορείς εάν δεν υπάρχει από πριν η εγγύηση ότι έχουν διασφαλίσει άδεια για την εκτέλεση του δρομολογίου. Γιατί την τελευταία περίοδο επειδή έχει υπερβεί η τούρκικη πλευρά τον αριθμό των 20.000 αδειών, έχουμε εκατοντάδες φορτηγά τα οποία συνωστίζονται στα σύνορα και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Είχαμε αυτή την περίοδο την απεργία στο λιμάνι, είμαστε μπροστά στην περίοδο των Χριστουγέννων και των εορτών, όπου είναι αυξημένες οι παραγγελίες και πρέπει να σας πω ότι με μεγάλη φειδώ δίνουμε τη δυνατότητα σε φορτηγά να εισέλθουν στην Ελλάδα, λίγα στον αριθμό, ιδίως αυτά τα οποία μεταφέρουν νωπά η ευπαθή προϊόντα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί θίγονται συμφέροντα των Ελλήνων επαγγελματιών πλέον.
Το θέμα είναι, επαναλαμβάνω και πάλι, να γίνονται οι μετρήσεις και οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, που γίνεται αυτό. Ήδη, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση μιας Υπουργικής απόφασης που πιστεύω σύντομα θα την εκδώσουμε από κοινού, προκειμένου με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης να μετρούμε τα καύσιμα που έχουν στις κανονικές δεξαμενές τους αυτά τα φορτηγά, ώστε να μην έχουν υπερβάσεις. Και, ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί πιο εντατικά ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για να επιβληθούν οι κυρώσεις στους παραβάτες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ρομπόπουλος.
ΘΩΜΑΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγνωρίζουμε ότι το εργατικό κόστος των Ελλήνων είναι μεγαλύτερο. Όμως, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο επιτρεπτό αφορολόγητο όριο, όπως είπατε και εσείς προηγουμένως, των 200 λίτρων, ούτως ώστε όταν τα φορτηγά αυτοκίνητα τρίτων χωρών μπαίνουν σε ελληνικό έδαφος, να υπάρχει ένα σύστημα που να καταμετρούν και για την υπερβάλλουσα ποσότητα να πληρώνουν κάποιον φόρο, κάποιο πρόστιμο. Αυτό δεν συμβαίνει και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.
Επίσης, αναφέρατε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο για να μην παραβιάζεται μονομερώς ο μέσος αριθμός διελεύσεων που έχει συμφωνηθεί. Θα πρέπει επίσης, στο τέλος του 2009, ο μέγιστος αριθμός των αδειών διέλευσης για το 2010 να αναθεωρηθεί με βάση τις διελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2009, ούτως ώστε να υπάρχει αμοιβαία και ίση κατανομή του μεταφορικού έργου.
Τέλος, θα πρέπει να μειωθούν οι άδειες ΕΔΥΜ που χορηγούνται από 149 που είναι σήμερα στις 40, στην προοπτική της πλήρους αποχώρησης της Ελλάδας από το σύστημα των ποσοστώσεων ΕΔΥΜ.
Ευχαριστώ.
(MT)
(1TR)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ συνάδελφε, σας ενημερώνω ότι εκπονείται ήδη σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με το οποίο τίθεται το όριο των 550 λίτρων, αφού δεν μπορούμε να παραβιάσουμε προς τα κάτω το όριο των 200 λίτρων. Θα θέσουμε ως όριο –εκεί καταλήγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία- την ποσότητα των 550 λίτρων ανά όχημα και ανά διαδρομή. Αντίστοιχο όριο έχει θέσει και η τουρκική πλευρά. Αυτό θα ισχύσει συντόμως.
Από εκεί και πέρα όμως επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα παραμένει όσο υφίσταται αυτή η διαφορά στο εργασιακό κόστος και επιμένω σ' αυτό. Ένας Τούρκος μεταφορέας εργάζεται πέραν του οκταώρου, δέκα-δώδεκα ώρες, με πολύ χαμηλότερο ημερομίσθιο και αντιλαμβάνεστε πως εξ αυτού του λόγου αποκτά ένα πλεονέκτημα. Προτιμάται από Έλληνες οι οποίοι παραγγέλνουν. Έλληνες είναι αυτοί που παραγγέλνουν και επιλέγουν Τούρκους μεταφορείς.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να μην παραβιάζουν οι Τούρκοι μεταφορείς το ανώτατο όριο των 20.000 αδειών που τους έχει δοθεί, γιατί αν παραμείνουν στις 20.000 άδειες, αλλά οι Έλληνες μεταφορείς εκτελούν 500 ή 700 δρομολόγια, η ανισότητα παραμένει και είναι εντονότατη.
Το θέμα είναι να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων μεταφορέων. Πρέπει να σας πω ότι οι Έλληνες μεταφορείς έχουν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα σε μεταφορές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εκεί φαίνεται ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με μεταφορείς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βεβαίως, το θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία –στο συγκεκριμένο τομέα- αυτή την περίοδο που είχαμε την απεργία στο λιμάνι και ενόψει των Χριστουγέννων, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και υπό αυτό το πρίσμα, να μη στερήσουμε από την ελληνική αγορά, τους Έλληνες πολίτες καταναλωτές και τους επαγγελματίες που έχουν κάνει τις παραγγελίες τους, από προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να εισαχθούν στη χώρα. Το κάνουμε με φειδώ.
Είμαστε απόλυτοι και το μήνυμα που στέλνουμε προς την άλλη πλευρά είναι έντονο μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραβίαση αυτού του πλαισίου. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γνώμονα μεν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το συμφέρον των επαγγελματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και αυτό θα κάνουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 3ο Γενικό Λύκειο Παλαιού Φαλήρου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 46/9.11.2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής Αεροπορίας κ.λπ..
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Από τη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο 800 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που δούλευαν για πολλά χρόνια στην Ολυμπιακή, αφού έμειναν έξω από τις ρυθμίσεις που έγιναν για το υπόλοιπο προσωπικό.
Ταυτόχρονα κατά την απόλυσή τους στις 30.9.2009 δεν αποδόθηκαν σε αυτούς πλήρως τα δεδουλευμένα των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που αφορούν Κυριακές-αργίες-νυχτερινά-δώρα, αλλά και τα επιδόματα συγχώνευσης όπως προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
Οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Ο.Α., δηλαδή να έχουν το δικαίωμα της μετάταξης, να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή εργασία και όλα τα δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη MIG.
Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Παφίλη, θεωρώ αναγκαίο να επισημάνω ότι εκτός από αυτήν την κατηγορία στην οποία αναφέρεστε, υπάρχουν και άλλοι συμβασιούχοι στις άλλες εταιρείες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όχι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά παρόμοια προβλήματα.
Να θυμίσω βέβαια ότι ο νόμος με τον οποίο ρυθμίζονται αυτά τα θέματα είναι ο ν. 3717 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε διαφωνήσει. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο νόμο με τον οποίο διαφωνούμε, ωστόσο είναι αδύνατον αντικειμενικά να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, σε σχέση με το καθεστώς της Ολυμπιακής εννοώ.
Υπάρχει το πρόβλημα των συμβασιούχων, που είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίστηκαν με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τους τακτικούς υπαλλήλους, το τακτικό προσωπικό των εταιρειών αυτών. Πριν από δύο ημέρες δημοσιεύτηκε η απόφαση που ορίζει την κρίσιμη ημερομηνία 2.10.2009 από την οποία αρχίζουν να «τρέχουν» τα προγράμματα και της ενίσχυσης των απολυμένων και της υλοποίησης του προγράμματος εξόδου μετά την απόλυση.

(MB)
(1MT)
Αρχίζει το πρόγραμμα ενίσχυσης, με την προϋπόθεση ότι στη σημερινή βέβαια διαβούλευση που υπάρχει μεταξύ της Εθνικής Κεφαλαίου Α.Ε. και της ΟΣΠΑ θα συμφωνηθεί, για να ξεκινήσει η λύση της εργασιακής σχέσης.
Υπάρχουν δύο προγράμματα, που αφορούν το μεν πρώτο τους τακτικούς -δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω αναφορά σ’ αυτό- και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τους συμβασιούχους. Οι συμβασιούχοι είναι εκείνοι που εργάζονται τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 2/10/2009. Είναι κι εκείνοι που έχουν απολυθεί το προηγούμενο διάστημα, που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους -να πω σωστότερα- πριν απ’ αυτή την ημερομηνία. Και για τις δύο κατηγορίες υπάρχει ένα πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ που ενεργοποιείται και δίνει τακτικό επίδομα προσαυξημένο κατά 50% για τους πρώτους έξι μήνες και τακτικό επίδομα για τους υπόλοιπους έξι μήνες με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για τη μία και για την άλλη κατηγορία, δηλαδή και γι’ αυτούς που εργαζόντουσαν στις 2/10 και για εκείνους των οποίων είχε λήξει η σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά δεδουλευμένα, εκκρεμότητες και όσα αναφέρονται στην ερώτηση ασφαλώς θα ρυθμιστούν. Δεν θα χάσει κανένας τίποτα από τα δικαιώματά του. Η εταιρία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση θα προχωρήσει στο να ρυθμίσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες.
Όσον αφορά στο θέμα των μετατάξεων στο Δημόσιο ή της τακτοποίησής τους με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση εξετάζει κατά τον ίδιο τρόπο τόσο τους απολυμένους από το χώρο της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ όσο και τους άλλους εργαζόμενους, απολυμένους από επιχειρήσεις του καθαρά ιδιωτικού τομέα ή γενικότερα τους απολυμένους, τους άνεργους, που έχουμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι διαφωνήσατε με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, όμως τώρα δεν κάνετε τίποτα για τους συμβασιούχους, θα εφαρμόσετε το νόμο. Φυσικά για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε το νόμο, αλλά συμφωνήσατε κι εσείς για την ιδιωτικοποίηση ενός σοβαρού στρατηγικού τομέα, την παράδοση στους ιδιώτες, που εμείς θεωρούμε ότι είναι έγκλημα για τη χώρα μας.
Οι συνέπειες είναι ότι πάνω από οκτακόσιοι συμβασιούχοι που δούλευαν μέχρι και δεκαπέντε χρόνια –παρακαλώ!- έμειναν στο δρόμο, όπως επίσης στο δρόμο έμειναν και δεκαεπτά εργαζόμενοι από τη θυγατρική «ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.». Όλοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα έχουν μπει μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Εκτός αυτού υπάρχουν και τα δεδουλευμένα, τα οποία λέτε ότι θα τα δώσετε, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Κατά τη γνώμη μας, όλη αυτή η συνολική πολιτική ταιριάζει σε δύο λέξεις: «κυνισμός» και «βαρβαρότητα». Αυτή είναι η πολιτική! Πετάτε στο δρόμο οκτακόσιους νέους ανθρώπους που δουλεύουν δεκαπέντε χρόνια. Τους ρίχνετε στον Καιάδα της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της ονομαζόμενης «ελεύθερης αγοράς εργασίας», τους πληρώνετε για έξι μήνες προσαυξημένο επίδομα και για άλλους έξι μήνες κανονικό επίδομα και ασφάλιση και μετά τους λέτε: «κόψτε το λαιμό σας». Και ρωτάμε πολύ απλά: Δεν σκέπτεστε αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποχρεώσεις, αν έχουν πρόγραμμα στη ζωή τους με βάση τη δουλειά που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, αν έχουν παιδιά; Τι θα κάνουν; Κυριολεκτικά πρόκειται για βαρβαρότητα. Γιατί; Υπάρχει μια απάντηση. Γιατί υπάρχει η συνολικότερη πολιτική σας και η εξυπηρέτηση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Όλοι στην ελεύθερη αγορά! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ελεύθερη αγορά σε καθεστώς «γαλέρας». Με τέτοια αβεβαιότητα τους στέλνετε να πάνε να προσκυνήσουν και να υποταχθούν κυριολεκτικά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου σήμερα που θέλει φθηνή εργατική δύναμη.
Ήδη οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ -με την οποία συμφωνήσατε και εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διαφωνήσατε σε λεπτομέρειες και σε χειρισμούς- είναι ότι έχει πει το «καλημέρα» στους εργαζόμενους.
(GK)
(1MB)
Αφού τους υποχρέωσε ο κ. Βγενόπουλος σε ατομικές συμβάσεις με συνθήκες γαλέρας, απέλυσε δεκατέσσερις. Γιατί; Λέει για σπουδαίο και σοβαρό λόγο. Για να μην πάρουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, γι’ αυτό το λέει! Ποιος είναι αυτός ο λόγος; Αντιμίλησαν στον προϊστάμενο. Αυτή είναι η πολιτική σας και αυτή είναι η συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων.
Εμείς σε αυτόν τον τομέα δεν κάνουμε πίσω. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εντάξτε τους στο ν. 3717 μαζί με τους υπόλοιπους να μεταταχθούν στο δημόσιο. Το ίδιο και τον «Γαλιλαίο». Προσλήψεις όλων, λοιπόν, χωρίς όρους στο δημόσιο, για να αντιμετωπιστεί προς το παρόν το πρόβλημα της ανεργίας.
Εμείς στεκόμαστε δίπλα τους. Παλεύουμε και πιστεύουμε ότι οι αερομεταφορές είναι στρατηγικός τομέας και πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο και να λειτουργεί σε όφελος του λαού και όχι σε όφελος των επιχειρηματιών που δρουν σήμερα και που αρχίζουν ήδη να θησαυρίζουν.
Θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Έχετε το υπόμνημα. Εμείς υποστηρίζουμε αυτό το υπόμνημα και θα παλέψουμε για ένα ενιαίο μέτωπο, γιατί αυτό που κάνετε και με το νομοσχέδιο που φέρνετε τώρα με τις προσλήψεις είναι ότι προσπαθείτε να διαιρέσετε τους εργαζόμενους, να βάλετε τους ανέργους απέναντι στους συμβασιούχους, απέναντι στα STAGE, ώστε «διαίρει και βασίλευε» όλους να τους οδηγήσετε σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο ο αγώνας, η αντιπαράθεση, η ανατροπή αυτής της πολιτικής για εμάς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Αναφέρθηκα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και είπα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –εγώ δεν ήμουν Βουλευτής τότε, αλλά γνωρίζω πολύ καλά τη θέση που εξέφρασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ήταν αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Το ένα είναι αυτό.
Δεύτερον, σε σχέση με τους συμβασιούχους και τους απολυμένους, έχουμε νομίζω όλοι την ίδια ευαισθησία. Δεν μπορεί κάποιος να έχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία από κάποιον άλλον, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά και ό,τι μας αφορά ως Κυβέρνηση έχουμε την ίδια αγωνία.
Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω δει –κι εγώ και ο Υπουργός κ. Λοβέρδος- πάνω από εξήντα-εβδομήντα σωματεία, ομοσπονδίες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα.
Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε επιλεκτικά τους ανέργους. Δηλαδή, να εξασφαλίσουμε θέσεις δουλειάς στο δημόσιο για τους απολυμένους της Ολυμπιακής που έχουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά να αφήσουμε όλους τους άλλους ή μήπως θεωρείτε ότι το δημόσιο έχει τις απεριόριστες δυνατότητες να εντάξουμε εκεί όλους τους απολυμένους και να «λύσουμε» -εντός εισαγωγικών- έτσι το πρόβλημα;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ο κάθε άνεργος, ακόμη κι αυτός που απολύεται μόνος του και δεν έχει έκφραση, δεν έχει παρέμβαση, δεν έχει σωματείο, κι αυτός τραβάει το δικό του Γολγοθά, έχει το δικό του πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, η δική μας βούληση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανέργων ενιαία και βέβαια με διαφορές που έχουν να κάνουν με κοινωνικά κριτήρια –που πρέπει πάντοτε να υπάρχουν- και με τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τη στήριξη του κάθε ανέργου.
Έχουμε –και το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι μας- δύσκολο δρόμο, γιατί η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα που είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μια ευκαιρία για τον άνεργο ώστε να μπει στην παραγωγή, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας που είναι ένα άλλο μέτρο.
Θα συμφωνήσω ότι αυτά είναι μέτρα ανακούφισης, είναι μέτρα μιας δεύτερης ευκαιρίας. Δεν είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν σημαντικά το πρόβλημα. Δεν είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο, νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, όλοι οι άνεργοι νέοι ή μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης κι αυτό εξασφαλίζ