ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ (Ολομέλεια), Συνεδρίαση: ΡΚ΄ 13/05/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚ΄
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 13 Μαΐου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Βασίλειο Έξαρχο, Βουλευτή Λάρισας, τα εξής:
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασικών Υπαλλήλων ζητεί να καταργηθούν οι διατάξεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των πτυχιούχων ΤΕΙ από την υπηρεσιακή εξέλιξη.
Η Βουλευτής Αθηνών κ. Ελισάβετ Βόζεμπεργκ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας ζητεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αττικής κ. Αθανάσιος Λεβέντης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος ζητεί να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι από τα φορολογικά μέτρα.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την πληρωμή των οφειλομένων στους προμηθευτές του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, για την απρόσκοπτη προμήθεια ιατρικού υλικού.
Ο Βουλευτής Πέλλης κ. Γεώργιος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία τα Σωματεία Λαϊκών Αγορών της Βορείου Ελλάδος ζητούν να μη μεταφερθούν στους Δήμους οι αρμοδιότητες που αφορούν τις Λαϊκές Αγορές.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε αναφορά με την οποία η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Δήμου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Αστακού.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχαήλ Παντούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητεί την ένταξη των Πτυχιούχων Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης σε κλάδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Ξεκινούμε με την υπ’ αριθμό 767/10-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριου Σαλμά προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων κ.λπ.
Πριν προχωρήσω στην ανάγνωση της ερώτησης, κύριε Σαλμά, πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι εικοσιπέντε σειρές με μικρά γράμματα. Και ξέρετε ότι υπάρχει κάποιος κανονισμός μέχρι δεκαέξι σειρές και με έναν ορισμένο τύπο γραμμάτων.
Προχωρούμε, παρ’ όλα αυτά. Η ερώτηση του κ. Σαλμά έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, προκειμένου να ορίσει μέτρα, που θα οδηγήσουν σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι δράσεις της Κυβέρνησης επιφέρουν δυσμενέστερα αποτελέσματα από την αδράνεια. Εάν δεν είχατε κάνει τίποτε μέχρι σήμερα, τα τρία συναρμόδια για το φάρμακο Υπουργεία, θα είχε εκδοθεί δελτίο τιμών το Φεβρουάριο και για περίπου 1000 φαρμακευτικά σκευάσματα θα είχε μειωθεί η τιμή και θα είχε τουλάχιστον συγκρατηθεί η σχετική δαπάνη. Με όσα τραγελαφικά και ανεφάρμοστα πειράματα έγιναν μέχρι σήμερα, καταφέρατε να ανεβάσετε κατά 13% τις δαπάνες για τα φάρμακα. Αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων στις 19 Νοεμβρίου 2009, οι τρείς Υπουργοί ανακοινώνετε ότι το φάρμακο θα παίρνει τιμή στην χώρα μας, ίση με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 26.
Δύο μήνες αργότερα έρχεται τροπολογία, σε άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο, όπου η Ευρώπη των 26 γίνεται Ευρωζώνη. Αντιδρούν οι Βουλευτές και αποσύρεται η διάταξη.
Επανέρχεται το Υπουργείο με νέα τροπολογία και η Ευρωζώνη γίνεται Ευρωπαϊκή Ένωση των 22 χωρών. Ανακοινώνετε ότι υπάρχει το πιο αξιόπιστο και μοναδικό στην Ευρώπη παρατηρητήριο τιμών φαρμάκου, ενώ αποδεικνύετε ότι δεν υπάρχει τίποτε.
Εκδίδετε αγορανομική διάταξη στις 31/3/2010 και στη συνέχεια εκδίδετε στις 29 Απριλίου νέα μεταβατική αγορανομική διάταξη που είναι παράνομη, διότι δεν καθορίζει λεπτομέρειες του άρθρου 14 του ν. 3840/2010, όπως προβλέπει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου, αλλά τιμολογεί οριζόντια σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει ο ισχύον νόμος.
Η μεταβατική αυτή διάταξη, βρίσκεται και σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κριτηρίων της ανεφάρμοστης λίστας φαρμάκων, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και δίνει τιμή αποζημίωσης ανάλογα με την κλινική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Το αδιέξοδο αυτό το πληρώνουν οι Έλληνες ασθενείς, που πληρώνουν ακριβότερα το φάρμακο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και η σχετιζόμενη με το φάρμακο επιχειρηματικότητα.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Γιατί δεν εφαρμόζεται το άρθρο 14 του ν. 3840/2010;
Πότε θα είναι σε θέση το Υπουργείο να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων;»
Στην ερώτηση του κυρίου Σαλμά θα απαντήσει η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι αδιανόητο, κύριε συνάδελφε, ότι σήμερα μετά από τόσα χρόνια αδράνειας, αδιαφάνειας, υπερτιμολόγησης των φαρμάκων που οδήγησε τη χώρα μας να είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των 27, όσον αφορά τα πρωτότυπα και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο, όσον αφορά τα γενόσημα, εγκαλείτε την Κυβέρνηση γιατί πήρε τρείς μεγάλες πρωτοβουλίες.
(TL)
(1FT)
Πρώτα πρώτα, να περάσει ένα νόμο και να θεσπίσει ένα καινούργιο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη από τις χώρες που ανακοινώνουν επισήμως φάρμακα.
Δεύτερον, να στήσει ένα Παρατηρητήριο Τιμών που αυτή τη στιγμή έχει μια πλήρη βάση δεδομένων για 240 χιλιάδες ιδιοσκευάσματα, βάσει των οποίων θα γίνει η τιμολόγηση και θα τεθεί ισχύ, σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το Σεπτέμβριο αυτού του χρόνου.
Και τρίτον, πέρασε μια αγορανομική διάταξη μεταβατική, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις για μεσοσταθμική μείωση των φαρμάκων κατά 21%, όταν εσείς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση μας έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε μια οριζόντια διάταξη του 10%, εξασφαλίζοντας στα ταμεία μας μια μείωση της δαπάνης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου περίπου το χρόνο.
Πραγματικά, αδυνατώ να κατανοήσω την ερώτησή σας. Γιατί υπήρξε μεταβατική διάταξη; Διότι στο Παρατηρητήριο Τιμών με όλα αυτά τα 240 χιλιάδες ιδιοσκευάσματα, έπρεπε να γίνει πλήρης αντιστοίχιση φαρμάκων, πρωτοτύπων και γεννοσήμων. Υπήρχαν μια σειρά τεχνικά προβλήματα τα οποία επεσήμανε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο, για να κάνει αξιόπιστα τη δουλειά της και να κάνει τον έλεγχο της βάσης δεδομένων.
Στο μεταξύ τι θέλατε, κύριε συνάδελφε; Να αφήσουμε την αγορά ανεξέλεγκτη; Να συνεχίσουμε την υπερτιμολόγηση; Να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η απίθανη κατάσταση, όπου συνέχιζαν οι φαρμακευτικές εταιρείες ουσιαστικά να υποβάλλουν στοιχεία τα οποία κανένας δεν έλεγχε; Ακριβώς γι’ αυτό περάσαμε την αγορανομική διάταξη, ώστε στο μεσοδιάστημα πραγματικά ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας ασφαλισμένος να έχει συγκεκριμένα οφέλη.
Και από πότε αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των αγορανομικών διατάξεων; Οι αγορανομικές διατάξεις ως κανονιστικές αποφάσεις βρίσκονται εντός της νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως αυτές προβλέπονται από τον Αγορανομικό Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 1 του ν. 136 και 46, αλλά ταυτόχρονα και το άρθρο 17 του νομοθετικού διατάγματος 96/1973, όπως αυτό ισχύει σήμερα.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προχωρήσαμε στην αγορανομική διάταξη ως μεταβατική λύση μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Παρατηρητηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μάριος Σαλμάς, για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρέπει να ξεκαθαρίσω στην Υπουργό ότι, επειδή εγώ δεν διαχειρίστηκα ποτέ το φάρμακο, το Σύνταγμα μου δίνει το δικαίωμα να κάνω κοινοβουλευτικό έλεγχο και οι ψηφοφόροι μου μού δίνουν αυτή την εντολή.
Τώρα, όσον αφορά το 1,5 δισεκατομμύριο που θα εξοικονομήσετε από τις πολιτικές σας, όταν φύγετε από δω, κάντε ένα τηλέφωνο στο Διοικητή του ΙΚΑ και ρωτήστε τον να σας πει τα στοιχεία τετραμήνου Γενάρη-Απρίλη 2010, για να σας απαντήσει ότι είναι 750 εκατομμύρια φαρμακευτική δαπάνη, ενώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2009 ήταν 700, δηλαδή 7,8% αύξηση. Και πάρτε και τον ομόλογό σας κ. Λοβέρδο, για να σας πει ότι είναι 12% μεσοσταθμική αύξηση το τελευταίο τρίμηνο της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτά για την πολιτική σας.
Εσείς ήσασταν που λέγατε στις 19 Νοεμβρίου ότι θα τιμολογήσετε με τις τρεις φτηνότερες χώρες της Ευρώπης των 26, εσείς ήσασταν πάλι που το Γενάρη λέγατε τις φτηνότερες της Ευρωζώνης και βγαίνατε στις τηλεοράσεις και λέγατε για εξοικονόμηση 1 εκατομμυρίου ευρώ, εσείς ήσασταν πάλι που πήρατε πίσω την τροπολογία, εσείς ήσασταν που φέρατε σε άσχετο νομοσχέδιο, στο Ε.Σ.Π.Α., εσπευσμένα την τιμολόγηση των τριών φτηνότερων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 22, εσείς ήσασταν που εκδώσατε 31/3 αγορανομική διάταξη κατ’ εφαρμογή του νόμου αυτού και εσείς ήσασταν πάλι που στις 27 Απριλίου εκδώσατε νέα αγορανομική διάταξη, που ακυρώνει το νόμο.
Γι’ αυτό είναι παράνομο. Γιατί η τροπολογία που ψηφίσατε ήρθε μέσα στο νομοσχέδιο του Ε.Σ.Π.Α., σας έδινε εξουσιοδότηση για να εφαρμόσετε το νόμο, όχι για να ακυρώσετε τις φτηνότερες χώρες των 22 και να φέρετε οριζόντια μείωση. Οριζόντια μείωση έχετε το δικαίωμα να κάνετε, από προηγούμενη αγορανομική διάταξη, σε επείγουσες περιπτώσεις. Ποια ήταν η επείγουσα περίπτωση, κυρία Υπουργέ; Τι συνέβη από το Μάρτιο, που ψηφίσατε το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ και την τιμολόγηση των φαρμάκων, μέχρι ένα μήνα μετά, που πήρατε έκτακτα μέτρα και βγάλατε οριζόντια μείωση; Διότι, όπως πολύ καλά ξέρετε, η οριζόντια μείωση των τιμών αδικεί τα καινούργια φάρμακα και ευνοεί τα παλαιά φάρμακα.
Και βεβαίως, πώς είναι δυνατόν να έρχεστε και να λέτε «λίστα» σαν Κυβέρνηση, άρα cost-effectiveness, κόστος-αποτελεσματικότητα, για να πάρει τιμή ένα φάρμακο, και την ίδια ώρα να κάνετε οριζόντιες μειώσεις;
Ξέρετε τι δεν καταλάβατε; Θα σας το πω. Ότι οι τιμές τιμολόγησης που βγάζετε τώρα, που είναι προσωρινές, μεταβατικές, δεν αφήνουν την Επιτροπή που φτιάχνει τη λίστα, για να πάρει τιμή αναφοράς για τα φάρμακα. Γι’ αυτό ο Υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Περιμένουν να πάρουν το ποσοστό αποζημίωσης τα ταμεία μέσω της λίστας, αλλά δεν μπορούν να πάρουν τιμές αναφοράς, γιατί εσείς θα τις ξαναλλάξετε τώρα πάλι.
Και ποιο είναι το Παρατηρητήριο Τιμών που μας είπατε; Ορίστε, θα καταθέσω στη Βουλή μερικές σελίδες από τις τιμές που στέλνετε στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπου εδώ γίνεται ένα αλαλούμ. Ένα φάρμακο σας λέω, το Aranesp, το μειώνετε 90%. Το γνωστό εμβόλιο Prevenar από 47 ευρώ που είναι, το πάτε 382. Αυτό είναι το Παρατηρητήριο Τιμών. Το γνωστό Lipitor από 25 ευρώ το πήγατε 1,4. Γιατί; Γιατί μπερδέψατε ακριβώς τα στοιχεία. Και εσείς ήσασταν που λέγατε ότι έχετε το καλύτερο Παρατηρητήριο Τιμών στην Ευρώπη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αλλά μιας και είμαστε εδώ στη Βουλή, πείτε μου τώρα – και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε – το Παρατηρητήριο ποιοι το στελεχώνουν; Πώς επιλέχτηκαν, τι γνωρίζουν, πώς αμείβονται, τι αμείβονται; Να μας πείτε μερικά στοιχεία, να ξέρουμε κι εμείς, γιατί ακούγονται πολλά έξω, ότι δεν υπάρχει καμιά επιτροπή παρατηρητηρίου, παρά μόνο ένα γραφείο κάπου πίσω στο Γηροκομείο, που πειραματίζονται κάποιοι νεαροί.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Σαλμά.
Το λόγο έχει, για να δευτερολογήσει, η Υπουργός κα Κατσέλη.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε συνάδελφε, ευχαρίστως να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε.
Πρώτα πρώτα, επείγουσα περίπτωση: δεν είναι επείγουσα περίπτωση το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση δημοσιονομική, που ο ελληνικός λαός το πληρώνει με τα μέτρα; Δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικού προγράμματος εξυγίανσης; Αυτό δεν είναι επείγον; Δεν ψηφίσαμε στη Βουλή το νόμο που δίνεται η δυνατότητα στους Υπουργούς με έκτακτα μέτρα να προωθούν τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προστασία του καταναλωτή; Δεν υπάρχει καμία επείγουσα κατάσταση στον τόπο;
Κατά τη γνώμη μας υπάρχει επείγουσα κατάσταση στον κόσμο. Είμαστε σε ώρα μάχης, μάχη για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μάχη για εξοικονόμηση δαπανών, μάχη για προστασία του καταναλωτή και μείωση των τιμών.
Δεύτερον, ο νόμος, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, πέρασε στις 31/3 του έτους. Και το Παρατηρητήριο Τιμών θα είναι σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το Σεπτέμβριο που θα βγει το νέο δελτίο τιμών. Ευχαρίστως και στο Υπουργείο Εμπορίου να έρθετε, όταν θα έχει γίνει πλήρης παραλαβή του Παρατηρητηρίου, να το δείτε από κοντά και να ενημερωθείτε για τη λειτουργία του.
Αυτή τη στιγμή, από τα πρώτα στοιχεία τα οποία στείλαμε, ακριβώς επισημάνθηκαν προβλήματα στις αντιστοιχίσεις. Διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, για να γίνει ο καθορισμός τιμών φαρμάκων βάσει αυτού του προγράμματος, πρέπει να γίνει όχι μόνο εισαγωγή πρωτογενών στοιχείων που έχει γίνει απ’ όλες τις χώρες, αλλά και να γίνουν η αντιστοίχιση με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες, η μετατροπή τιμών σε x-factor, η αντιστοίχιση του ελληνικού φαρμάκου με τα ξένα, η αναγωγή σε τιμές μονάδος, διότι υπάρχουν, όπως γνωρίζετε ίσως, πάρα πολλές συσκευασίες, και η εύρεση της χαμηλότερης τιμής μονάδας.
Και είναι φυσικό σε αυτή τη διαδικασία να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, για να είναι ένα πλήρες, αξιόπιστο Παρατηρητήριο. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Τιμών και Φαρμάκων για τους ελέγχους ζήτησε περιθώριο χρόνου, προκειμένου μαζί με τις υπηρεσίες μας να κάνει τον πλήρη έλεγχο.
Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς, κύριε συνάδελφε, αυτό θέλετε. Το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα υπάρχει στη χώρα μας, να εξασφαλίζει αξιοπιστία και διαφάνεια. Με βάση αυτό και επειδή είμαστε κάτω από έκτακτες συνθήκες, εκδώσαμε την αγορανομική διάταξη, έτσι ώστε να μη συνεχιστεί το πάρτι που γινόταν και ο Έλληνας καταναλωτής και τα ασφαλιστικά ταμεία πραγματικά να δουν μια μείωση τιμών. Και αυτό το βλέπουν στα ράφια των φαρμακείων από την προηγούμενη βδομάδα.
(PS)
(01TL)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Συνεχίζουμε τώρα με την με αριθμό 774/10-5-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φώτιου Κουβέλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) κ.λπ..
Συγκεκριμένα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουβέλη έχει ως εξής:
«Ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί χρόνιο αίτημα των εργαζομένων, αλλά και διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση.
Ωστόσο, σήμερα, παρατηρείται σοβαρή αποδυνάμωση του Σώματος, τόσο ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων, όσο και ως προς τη διάθεση οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του.
Ειδικότερα, υπηρεσίες οι οποίες είχαν συσταθεί με τις διατάξεις του ν.3672/2009, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος, σήμερα αδυνατούν να συγκροτηθούν, στελεχωθούν και τεθούν σε λειτουργία, λόγω έλλειψης πιστώσεων οι οποίες δεν επαρκούν για το τρέχον έτος, ενώ όπως αναφέρεται εκκρεμούν και οικονομικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους.
Σε μια περίοδο έντονων εργασιακών μεταβολών και απειλών στο υφιστάμενο εργασιακό πλαίσιο για τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, η υποβαθμισμένη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των περιστάσεων και κατά συνέπεια να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Ποια είναι η θέση του αναφορικά με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας του Σ.Ε.Π.Ε. όσον αφορά στη στελέχωση των υπηρεσιών και το ύψος των διατιθέμενων πιστώσεων;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα προκειμένου να διασφαλισθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, να προσληφθεί το προβλεπόμενο από τον ισχύοντα οργανισμό προσωπικό και να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του;
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουβέλη θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση, η οποία μου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσω για τις ανεπάρκειες μας. Δεν μου δίνεται η αφορμή να μιλήσω για πολλά θετικά, αλλά για πολλά αρνητικά, εξηγώντας σας πως ακριβώς έχει η κατάσταση.
Παραλάβαμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό της τήρησης του δικαίου των εργασιακών σχέσεων σε ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση. Δεν ήταν ποτέ καλός. Τον παραλάβαμε μετά από πεντέμισι χρόνια μιας διαχείρισης που δεν τον σεβάστηκε ιδιαιτέρως.
Φοβάμαι, αλλά πρέπει να σας πω, ότι δεν έχουμε κάνει και τίποτα το ιδιαίτερο αυτούς τους επτά μήνες σε σχέση με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με βάση αυτά που με ρωτάτε, για το προσωπικό δηλαδή. Το προσωπικό του είναι λιγότερο γιατί έφυγαν οι stagier και κάποιοι άνθρωποι συνταξιοδοτήθηκαν.
Άρα, τις ίδιες και πιο αυξημένες υποχρεώσεις της τήρησης της νομοθεσίας -που και πρόσφατα ψηφίσαμε- για την περαιτέρω εγγύηση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης την ελέγχουν λιγότεροι άνθρωποι, που σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι λιγότεροι άνθρωποι ισούνται με έναν άνθρωπο, υπάρχουν νομοί με έναν ελεγκτή.
Στις σχετικές συσκέψεις που έγιναν και παραβρέθηκα – σε μια από αυτές παραβρέθηκα- μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω από πρώτο χέρι τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να τους απαντήσω ότι παρότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει αύξηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας για τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, δεν έχουμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού να ανταπεξέλθουμε.
Η μόνη μας ελπίδα είναι ήταν οι προσλήψεις που θα κάλυπταν εικοσιέξι θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και έξι θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αλλά παρότι έχουμε τους επιτυχόντες για τους λόγους της συγκράτησης των προσλήψεων στο δημόσιο - στις εξαιρέσεις συγκράτησης δεν συμπεριλαμβάνεται το ΣΕΠΕ- θα προσληφθούν το 2011. Άρα, ούτε αυτά τα χέρια έχουμε.
Οι μετατάξεις που μπορούν να γίνουν δεν έχουν πολλούς διαθέσιμους υπαλλήλους. Οι δικές μας υπηρεσίες στο Υπουργείο Εργασίας αμείβονται χειρότερα σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο και έχουν τόση πολύ δουλειά που είναι ανεπιθύμητες. Άρα, λοιπόν η μόνη λύση που έχουμε είναι αν θα πάρουμε κάποιους από τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή στο δεύτερο κύκλο των μετατάξεων και κάποιους ανθρώπους από το Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε, που το διαλύσαμε, το θέσαμε υπό εκκαθάριση και που το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό προβλέπει τις μετατάξεις του προσωπικού του, όσων δεν θα απολύσουμε γιατί είχαν σύμβαση έργου με μισθούς τρία και τέσσερα χιλιάρικα το μηνά και ήταν μηχανικοί κ.τ.λ., όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί οι οποίοι είχαν μια υπαλληλική σχέση θα μεταταγούν και από εκεί μπορεί το ΣΕΠΕ να αποκτήσει κάποιους ανθρώπους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας καλύτερα, κύριε Υπουργέ, γιατί έχει λήξει ο χρόνος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Με ρωτήσατε για τους υπαλλήλους, για τις πιστώσεις, για τα κονδύλια, σας απήντησα όπως ακριβώς έχουν τα πράγματα.
Θέλω να σας πω, όμως, για ορισμένες επιμέρους αλλαγές στο πλαίσιο αυτής της αρνητικής κατάστασης, που έχουμε κάνει στην δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Κουβέλης για τρία λεπτά.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα όσα είπατε λίγο πριν δικαιολογούν απόλυτα όχι μόνο την ανησυχία, αλλά τη βεβαιότητα ότι ο εργασιακός χώρος και με τις μεταβολές που έχουν επέλθει, αλλά και με εκείνες που προωθούνται και που στην κυριολεξία θα αποσαρθρώσουν σε πολλές περιπτώσεις εργασιακά δικαιώματα, με απουσία του ΣΕΠΕ, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο.
Τι να πω περισσότερο εγώ από αυτά που εσείς συνομολογήσατε; Να πω μόνο, κύριε Υπουργέ, ότι από το έτος 2003, για να διαπιστώσετε ότι δεν είναι μόνο υπόθεση του τελευταία επταμήνου, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, τα γνωστά ΚΕΠΕΚ. Είχε αποφασιστεί η ίδρυση επτά ΚΕΠΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα, κύριε Πρόεδρε, αντιμετώπισης του κινδύνου στην εργασία και από το έτος 2003 δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Όπως, επίσης υπήρξε ο ν. 3672/2009 με τον οποίο συνεστήθησαν μια νέα Διεύθυνση και έξι νέα τμήματα στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης. Που; Σε κρίσιμους εργασιακούς τομείς, κύριε Υπουργέ, ανά περιοχή εννοώ.
Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Ορεστιάδα. Η Ορεστιάδα από την Αλεξανδρούπολη απέχει εκατόν πενήντα χιλιόμετρα περίπου.
Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Σχηματαρίου, όπου εκεί στο Σχηματάρι έχουμε, κύριε Υπουργέ, παρά πολλές βιομηχανίες με γνωστές συνθήκες εργασίας και πολλές φορές με γνωστές επίσης τις παραβάσεις που σημειώνονται αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.
Δεν υπάρχει Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στη Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί έχουμε -το γνωρίζει το παρακαθήμενος Υπουργός ο κ. Μαγκριώτης- αρκετά μεγάλο αριθμός επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων βιομηχανιών.
Βεβαίως δεν έχουμε Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης στο Μαρούσι, αλλά ούτε και στο Αιγάλεω.
Αυτά, κύριε Υπουργέ, έχουν αποφασιστεί από το έτος 2009. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα και κυρίως η μεγάλη ανησυχία αναφέρεται στα ΚΕΠΕΚ, δηλαδή στα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.
Σας άκουσα με μέγιστη προσοχή και εκτιμώ την πολιτική σας ειλικρίνεια. Τουλάχιστον αυτό το οποίο βλέπετε ως δυνατότητα μιας λύσης για την μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων από τους χώρους στους οποίους αναφερθήκατε προς το ΣΕΠΕ να το κάνετε γρήγορα.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες, άλλα θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε, θα συνομολογήσετε ότι και αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα, δηλαδή η ενίσχυση και η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Κουβέλη. Το λόγο έχει ο Υπουργός για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τι προσπαθήσαμε να κάνουμε στο πλαίσιο των δυσκολιών που είπα στην πρωτολογία μου. Προσπαθήσαμε να εξοπλίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο.
(AS)
PS
Φέραμε το νόμο για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης -τον ψήφισε η Βουλή και είναι ήδη νόμος του κράτους- και ολοκληρώσαμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτά σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου.
Ξέρουμε το να προβλέπεις χωρίς να ελέγχεις, είναι από ένα σημείο και μετά και υποκρισία. Φτιάχνεις ένα νομοθετικό πλαίσιο, που δεν μπορείς να ελέγξεις την εφαρμογή του. Και είναι υποκατάστατο πολιτικής δράσης. Συμφωνώ.
Πάμε όμως να δούμε, εάν στο πεδίο της πράξης -με τα λιγοστά μέσα που έχουμε- κάνουμε προσπάθειες.
Κύριε Κουβέλη, μέσα στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, κάναμε περίπου 22 χιλιάδες ελέγχους στην αγορά, μέρα και νύχτα. Ενώνοντας τις δυνάμεις του ΣΕΠΕ με τους όποιους ελεγκτές έχει το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και με τους ελεγκτές του ΙΚΑ κάναμε μικτά συνεργεία, κάναμε 22 χιλιάδες ελέγχους και εντοπίσαμε 25% παραβατικότητα, σε ό,τι αφορά την ανασφάλιστη εργασία.
Αυτή είναι μια δουλειά σκληρή που μας βοήθησε να έχουμε αύξηση των εισφορών στους τρεις μεγάλους οργανισμούς ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ, κατά 4% το ίδιο τρίμηνο. Απέδωσε το μέτρο των ελέγχων.
Με το νόμο που ψηφίσαμε πριν από πέντε, δέκα μέρες –που σας είπα- και είχαμε ρύθμιση για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εγγυητική, ρυθμίσαμε και το εξής: Άπαξ και ο έλεγχος εντοπίζει μια παρανομία, παρατυπία επιβάλλει πρόστιμο και το πρόστιμο καταβάλλεται -ανεξαρτήτως αν ο επιχειρηματίας κάνει διοικητική προσφυγή- εις ολόκληρο. Ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα να καταβάλλεις το 20% και να προσφεύγεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Γιατί το κάναμε αυτό; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί τον έλεγχο μέχρι σήμερα;
Γίνεται ο έλεγχος. Βεβαιώνεται ο ανασφάλιστος, η παρανομία, παρατυπία. Γυρίζει ο ελεγκτής στο γραφείο του. Είναι μόνος του στους μικρούς νομούς. Στους μεγάλους νομούς είναι λίγοι και δεν φτάνουν για την αγορά εργασίας. Για να κάνει τη βεβαίωση, του παίρνει ένα τρίμηνο, τετράμηνο. Για να κοινοποιήσει τη βεβαίωση, πρέπει να του δώσει λεφτά το ΣΕΠΕ και πολλές φορές καθυστερούν και τέσσερις και πέντε μήνες, οι κοινοποιήσεις, κύριε Πρόεδρε. Ο παρανομήσας επιχειρηματίας παραλαμβάνει, εν πολλοίς, μετά από οχτώ, εννιά μήνες τη βεβαίωση, η οποία λέει «τότε έγινε ο έλεγχος και βεβαιώθηκαν τα κάτωθι, βάσει των οποίων επιβάλλεται το κάτωθι πρόστιμο». Πληρώνει το 20% και κάνει προσφυγή. Η προσφυγή εκδικάζεται σε τέσσερα χρόνια. Αν υπάρχει η επιχείρηση αυτή είτε αθωώνεται είτε πηγαίνει η υπόθεση στο δικαστήριο και δεν υπάρχει επιχείρηση. Άρα, ο έλεγχος είναι δώρο άδωρο.
Η αλλαγή που κάναμε τί καθορίζει; Πληρώνεις το πρόστιμό και από εκεί και πέρα ακολουθεί η επόμενη οδός, ξέροντας ότι μειονεκτούμε σε επιχειρήματα για έλλειψη προηγούμενης ακρόασης. Αδιαφορήσαμε γι’ αυτή τη μειονεξία, πήραμε την έγκριση όλων των πτερύγων τη Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και επιβάλλαμε αυτό το μέτρο, για να είναι ο έλεγχος αποτελεσματικός.
Έχουμε αίτημα που ελπίζουμε να ικανοποιηθεί. Εγώ πέρα του Ολυμπιακού Χωριού, που το εποπτεύω -και θα πάνε κάποιοι υπάλληλοι από εκεί- όλα τα υπόλοιπα είναι θέματα κυβερνητικής πολιτικής.
Με την κατάργηση τώρα, των εκατοντάδων οργανισμών του δημοσίου, έχω ζητήσει -και θα είμαι και πολύ φορτικός- να προταχθούμε στις μετατάξεις. Επειδή, όμως είναι ευρύτερο θέμα, δεν μπορώ να το υποσχεθώ.
Εν κατακλείδι, υπόσχομαι πολλούς –και κατά τον τρόπο που σας περιέγραψα- αποτελεσματικότερους ελέγχους. Υπόσχομαι κάποιες μετατάξεις από το Ολυμπιακό Χωριό, τώρα πια που η σχετική διάταξη περί μετατάξεων συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου περί του ασφαλιστικού και υπόσχομαι να προσπαθήσω, από την ευρύτερη αναδιάταξη των υπαλλήλων στο δημόσιο και στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, να πάρει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάποιους υπαλλήλους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Ευχόμαστε όλοι αυτά που υπόσχεστε να υλοποιηθούν γρήγορα, γιατί τουλάχιστον, μπορώ να το βεβαιώσω και εγώ, όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου υπάρχει ανεπτυγμένη βιομηχανία ότι στο Θριάσιο που υπάρχουν 3 χιλιάδες επιχειρήσεις, εν λειτουργία, υπάρχουν μόνο 5 Επιθεωρητές Εργασίας. Υπάρχει ανεπάρκεια και οι συνθήκες είναι πολλές φορές τραγικές και οι συνέπειες για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων, μερικές φορές, επίσης, τραγικές.
Συνεχίζουμε με την αριθμό 777/10-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Απόστολου Νάνου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή απολύσεων των εργαζομένων στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ στο Βόλο κ.τ.λ..
Η ερώτηση του κ. Νάνου έχει ως εξής:
« Η ΜΕΤΚΑ , θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, στο Βόλο, κλιμακώνει τους εκβιασμούς με αντεργατικές ενέργειες. Οι απολύσεις τριών συνδικαλιστών που στήριξαν ταξικό ψηφοδέλτιο, έχουν στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων για να μην σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Προχώρησε σε νέες πιέσεις και εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε». Τώρα η ΜΕΤΚΑ εντείνει την επίθεσή της στηριζόμενη στην αντιλαϊκή πολιτικής της Κυβέρνησης. Συνδιαλέγεται με την πλειοψηφία του σωματείου, για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα χάσουν τη δουλειά τους και θα καταργήσουν τις εργασιακές του σχέσεις.
Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ απαιτεί από τους εργαζόμενους, λέγοντας τους ότι λόγω της οικονομικής κρίσης περισσεύουν 50 εργαζόμενοι, να αποφασίσουν ή να μπουν σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασία, ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν σε επιχειρήσεις της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό. Η ΜΕΤΚΑ νιώθει πιο ισχυρή από το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση σε λίγες μέρες για να επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσεις προς χάριν της μεγιστοποίησης των κερδών της πλουτοκρατίας.
Να σημειωθεί ότι η ΜΕΤΚΑ, είχε καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2009 19,9 εκατομμύρια ευρώ με ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση την ΜΕΤΚΑ (31 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Γ΄τριμήνου του 2009) και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τί μέτρα θα πάρει για να αποτραπούν οι απολύσεις και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση.».
Στο ερώτηση του κ. Νάνου θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Νάνο, πρέπει να μου πείτε κάτι περισσότερο από αυτά που μου λέτε στην ερώτηση, για να μπορέσω να σας απαντήσω.
Εγώ πιστεύω ότι ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος είναι μια δημιουργική διαδικασία και από την πρώτη στιγμή που έγινα Υπουργός το τηρώ. Απαντάω, όπως μπορώ να απαντήσω και δεν απαντάω με κλισέ.
Όπως μου απαντά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας –και θα σας δώσω την απάντηση που μου έστειλε στις 30 Απριλίου- δεν βρίσκω κάτι που να μπορούσα να προσθέσω.
Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε, τί είναι αυτό το ειδικό που θέλετε από το Υπουργείο Εργασίας να κάνει, ούτως ώστε, η απάντησή μου να έχει πολιτικά στοιχεία, ειδάλλως θα περιοριστώ να σας πω τις διαπιστώσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αυτό δεν νομίζω ότι είναι Κοινοβουλευτικός διάλογος.
Άρα, από την αδυναμία μου να δω, ποιο πολιτικό θέμα είναι αυτό που μου ζητάτε να σχολιάσω, να απαντήσω, να κάνω συγκεκριμένες ενέργειες, προκύπτει η πολύ μικρή και περιορισμένη πρωτολογία μου, επιφυλασσόμενος να σας ακούσω για να δευτερολογήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Νάνος για τρία λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αρκεί να μου δώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να ενημερώσω τον κύριο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Νάνο, μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν περιθώρια.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Η ΜΕΤΚΑ, κύριε Υπουργέ, που είναι θυγατρική του ομίλου Μυτιλιναίου…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ποιος το είπε?
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Κατά την άποψή μας. Θα πω και τα δικά μου εγώ, δεν θα πω μόνο τα δικά σας.
Ενθαρρυμένοι από την επέλαση της Κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνει τους εκβιασμούς με αντεργατικές ενέργειες, για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους εργαζόμενους που σήκωσαν κεφάλι και τόλμησαν να συγκροτήσουν ταξικό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια.
Αμέσως μετά τη συγκρότηση του ταξικού ψηφοδελτίου και την ανάδειξή τους σε δεύτερη δύναμη, άρχισαν οι απολύσεις των συνδικαλιστών. Απολύθηκαν τρεις συνδικαλιστές, οι οποίοι στήριξαν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Ζητήσαμε επανειλημμένα να γίνουν συναντήσεις τριμερείς στο Υπουργείο Εργασίας, όπου η ΜΕΤΚΑ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των τριμερών συναντήσεων και αυτές οι συναντήσεις, δεν έγιναν.


ΕΡ
(AS)
Η ΜΕΤΚΑ κάλεσε το σωματείο, με το οποίο συνδιαλέγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να δεχτεί να γίνουν 50 απολύσεις είτε με τους τρόπους τους οποίους σας αναφέρω μέσα, είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις, είτε με μερική απασχόληση, είτε ορισμένοι να φύγουν και να πάνε να δουλέψουν σε εργοστάσια, τα οποία έχει ο όμιλος Μυτιληναίου στο εξωτερικό.
Κατά σύμπτωση όλοι αυτοί οι 50 εργαζόμενοι ανήκουν σε αυτούς που στήριξαν το ταξικό ψηφοδέλτιο. Πώς τα καταφέρνει η εργοδοσία και ξέρει ποιοι είναι όλοι αυτοί είναι ένα θέμα, Κύριε Υπουργέ. Ήδη έγιναν τέσσερις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
Εμείς θεωρούμε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου γνωρίζει από καιρό αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση με το σύμφωνο σταθερότητας, που ψηφίσατε την προηγούμενη εβδομάδα για τη μεγιστοποίηση των κερδών. ΄Ηδη τέλος του έτους είχε 34 εκατομμύρια ευρώ κέρδη και έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου και προχθές ο Πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι θέλει κράτος και κυβερνήσεις και αστικό πολιτικό σύστημα ικανό να αντιμετωπίζει το λαό, που αντιστέκεται και παλεύει για τις ανάγκες του τώρα εν μέσω της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, φοβούμενος μη φούσκωσε το ποτάμι ενάντια στο σύστημα που θέλει και υπηρετεί τόσο καιρό. Δικαιώνεται περίτρανα, κατά την άποψή μας, η θέση του ΚΚΕ, που απηχεί πλήρως την πραγματικότητα ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης το μάρμαρο το πληρώνουν δυστυχώς, οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Η πλουτοκρατία όσο και να «μπουκώσει» με κρατικές χρηματικές ενισχύσεις, απευθείας αναθέσεις έργων, παραγγελίες και φοροαπαλλαγές, ποτέ δεν χορταίνει από κέρδη και τσαλαπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ζητούμε με την ερώτηση μας να παρέμβετε για να σταματήσουν αυτοί οι εκβιασμοί, να παρθούν πίσω οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι απολύσεις των συνδικαλιστών και οι εκβιασμοί των εργαζομένων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Νάνο.
Τον λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, για να δευτερολογήσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, κύριε Νάνο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ίσως δεν μπορούμε να συμπέσουμε στην κατανόηση των ίδιων πραγμάτων. Δηλαδή, το ίδιο γεγονός το βλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εσείς είστε κατά της επιχειρηματικότητας, χωρίς βέβαια να μπορείτε να εξηγήσετε αν δεν είχε παραγγελίες η συγκεκριμένη εταιρεία πως θα είχε δουλειά και πως θα πλήρωνε εργαζόμενους.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Λογικό είναι. Τώρα έχει δουλειά, από εκεί και πέρα μιλάμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εγώ δεν είμαι από τη Μαγνησία, δεν έχω προσωπική εταιρεία στα γεγονότα, αλλά σέβομαι αυτά που μου λέτε, δεν μπορεί να μου λέτε ψέματα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι υπηρεσίες μου, μου λένε ότι όλα αυτά τα χρόνια, θα σας διαβάσω, εγώ δεν επιβεβαιώνω τα κείμενα των υπηρεσιών αλλά διαβάζω προς ενημέρωση του Σώματος και πρώτα από όλα δική σας: «Ως επιχείρηση η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. δεν έχει απασχολήσει το αρμόδιο τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Μαγνησίας με προβλήματα εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, εκτός από τις πρόσφατες 16/02/2010 τρείς απολύσεις οι οποίες ήταν εντός του ορίου ομαδικών απολύσεων. Οι εργαζόμενοι αμείβονται με διμερή συμφωνία, αρκετά πάνω από τα προβλεπόμενα από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Εγώ δεν λέω ότι είναι έτσι, εγώ λέω ότι αυτό διαπιστώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Η ίδια η Επιθεώρηση άλλα μας έλεγε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ένα λεπτό, εγώ δέχομαι να με διακόψετε, αλλά η σκέψη μου ολοκληρώνεται με το εξής: το να έχει μία επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, δουλειά και παραγγελίες στις συνθήκες της ύφεσης και της ανεργίας είναι ευχής έργο. Και σε συνθήκες ανάπτυξης πάλι ευχής έργο είναι, για περισσότερη ανάπτυξη.
Δεν βλέπουμε λοιπόν, το πράγμα με τους ίδιους όρους. Έχω ρωτήσει και άλλους συναδέλφους, σας απευθύνω και σε εσάς το ερώτημα: είστε υπέρ ή κατά της επιχειρηματικότητας; Εμείς είμαστε υπέρ, αρκεί να τηρείται ο νόμος και αρκεί να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις. Ως προς τον έλεγχο δε των συγκεκριμένων εργασιακών σχέσεων, εξομολογητικά στον κ. Κουβέλη είπα πως έχει η κατάσταση και περιέγραψα και τις προσπάθειες μας για να τις βελτιώσουμε.
Τώρα, σε ότι αφορά χειρισμούς που διαπιστώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και που εσείς είπατε, άρα αφού τα λένε δύο μη φίλιες πλευρές πρέπει να είναι αλήθεια, ότι επειδή η επιχείρηση εκτιμά ότι διαθέτει 50 πλεονάζοντες εργαζομένους κάνει προτάσεις: Πρώτον, να εργαστούν σε επιχειρήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό. Δεύτερον, αντί απόλυσης να απασχοληθούν με μορφές ελαστικές, με μερική απασχόληση ή με εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτό το προβλέπει η νομοθεσία.
Το σωματείο που εξελέγη, όπως είπατε και εγώ δεν το αμφισβητώ, συζητά τις προτάσεις αυτές. Δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Δεν θέλουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και συζητούν τα υπόλοιπα. Από ό,τι ενημερώνομαι, δεν ξέρω αν το επιβεβαιώνετε εσείς, η διαβούλευση είναι ακόμα ανοιχτή για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τι να κάνω εγώ τώρα, να γίνω σωματείο ή να γίνω επιχειρηματίας; Τι θέλετε να κάνω;
Εάν είναι αληθές το κείμενο, οι απολύσεις λέει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ότι είναι στα όρια των ομαδικών απολύσεων, ούτε εσείς το αμφισβητείτε. Αν το κίνητρό τους είναι συνδικαλιστικό, δεν το ξέρω εγώ, κύριε συνάδελφε. Αυτό είναι ισχυρισμός. Εάν μπορέσετε να τον αποδείξετε…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Να ανακληθούν οι απολύσεις, είναι συνδικαλιστικές διώξεις και το έχει επιβεβαιώσει ο Γενικός Γραμματέας σας κ. Σπυρόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Νάνο, μη διακόπτετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Σας παρακαλώ, λοιπόν, μπορείτε να επαναφέρετε το ερώτημα; Και να έχετε εκείνο το μέσο, που μπορεί σε εμένα να δώσει όχι δικαστική απόδειξη
-δεν είμαστε δικαστήριο εδώ- αλλά να μου επιβεβαιώσετε με ένα τρόπο ότι οι διώξεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά έχουν να κάνουν με πολιτικούς λόγους. Εάν αυτό είναι έτσι, εκεί η Κυβέρνηση έχει δυνατότητα να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη απόλυση παράνομη. Αλλά ο ισχυρισμός αυτός είναι ισχυρισμός που λέγεται έτσι αορίστως και δεν μου επιτρέπει να παρέμβω. Εγώ είμαι ανοιχτός αλλά να είστε πιο συγκεκριμένος.
Καταθέτω το έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τα πρακτικά και επαναλαμβάνω ότι δεν το επιβεβαιώνω, το καταθέτω προς ενημέρωση του Σώματος.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, 39 μαθητές και μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν. 768/10.05.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασίλειου Έξαρχου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας.
Η ερώτηση συγκεκριμένα έχει ως εξής:
«Οι κτηνοτρόφοι που δουλεύουν σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια.
Οι χαμηλές τιμές του γάλακτος και του κρέατος, η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, η μεγάλη γραφειοκρατία στην υλοποίηση των προγραμμάτων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων, η αδιαφάνεια στη διανομή των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία προκάλεσαν απογοήτευση στους κτηνοτρόφους και τους οδήγησαν σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Χρειάζονται μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων, την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, την μείωση του κόστους του χρήματος και τη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων, την πάταξη της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων, την καλύτερη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υποστήριξης των κτηνοτρόφων, την προώθηση της έρευνας στα κέντρα γενετικής βελτίωσης των ζώων για τη βελτίωση των εγχώριων φυλών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των κτηνοτρόφων.
Ερωτάται η Κυρία Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και τη βελτίωση της ζωής των κτηνοτρόφων;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
(SS)


MIXAΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Kύριε Πρόεδρε, ο συνάδελφος έθεσε με πολύ παραστατικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία.
Και επειδή στην ερώτησή του καταλήγει για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, θέλω να αναφέρω ορισμένα πολύ σημαντικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε.
Για τη στήριξη λοιπόν, της εγχώριας κτηνοτροφίας με πρόσφατη απόφαση από το Υπουργείο μας χορηγείται πρόσθετη ενίσχυση στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος για το έτος 2009. ΄Ετσι μαζί με την αύξηση της παραγωγής στηρίζουμε και τη βελτίωση της ποιότητας διασφαλίζοντας τη φήμη και την αξία των ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ειδικότερα για το 2010 η σχετική απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβληθούν αιτήσεις για τη στήριξη των κτηνοτρόφων σε εφαρμογή της νέας διαδικασίας για τα ποιοτικά παρακρατήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αιγοπροβατοτροφία να λαμβάνει τα προσεχή χρόνια 26,2 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό. Το σύνολο δε που θα λαμβάνει ο κτηνοτροφικός τομέας θα ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατομμυρίων και άνω ανά έτος από το σύνολο περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ για όλον τον αγροτικό τομέα που θα προέρχονται από το ποιοτικό παρακράτημα.
Μάλιστα, το ποιοτικό παρακράτημα, όπως γνωρίζετε κιόλας, θα δίνεται πλέον κατά κεφαλή. Ενδεικτικά αναφέρω: Η χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης στους γεωργούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που διατηρούν τουλάχιστον 50 ενήλικα θηλυκά ζώα, προβατίνες ή αίγες, ηλικίας άνω των 12 μηνών, η ενδεικτική τιμή ενίσχυσης ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά ζώο. Επιπλέον, σ’ αυτή την ενίσχυση θα καταβάλλεται συμπληρωματική ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση, αν τα αιγοπρόβατα ανήκουν σε ντόπιες φυλές. Επίσης, θα χορηγείται πρόσθετη ενίσχυση για τους μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους ανά ζώο σε ετήσια βάση περίπου 4 ευρώ, δηλαδή αν ένας αιγοπροβατοτρόφος έχει ντόπιες φυλές και είναι και μετακινούμενος στην ουσία θα λαμβάνει 9 ευρώ ανά ζώο από το ποιοτικό παρακράτημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επίσης, η ενδεικτική τιμή της πρόσθετης ενίσχυσης μοσχίδων αναπαραγωγής, επίσης από το ποιοτικό παρακράτημα, ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά ζώο και η συγκεκριμένη ενίσχυση θα χορηγείται μία φορά στη ζωή του ζώου και για 2 – 30 μοσχίδες.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας γιατί είναι σημαντικά τα θέματα και πρέπει να τα πούμε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Eίναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολύ συχνά δεν συζητάμε εδώ τέτοια θέματα στη Βουλή, αλλά παρόλα αυτά βλέπω ο κ. Ροντούλης είναι συγκαταβατικός.
MIXAΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ενδεικτική τιμή της πρόσθετης ενίσχυσης θυλαζουσών αγελάδων ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά ζώο και συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση θυλαζουσών αγελάδων στα 80 ευρώ ανά ζώο. Δικαιούχοι αυτής της ενίσχυσης είναι αυτοί που εκτρέφουν πάνω από 5 θυλάζουσες αγελάδες ανά εκμετάλλευση. Επιπλέον, πρόκειται να δοθούν νέα δικαιώματα ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους κτηνοτρόφους μέχρι το τέλος του 2010 για την ορεινή βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία.
Ακόμα ολοκληρώσαμε την πληρωμή των δικαιούχων της εξοχικής αποζημίωσης για το έτος 2007, τακτοποιώντας μία πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στο άμεσο προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται και η πληρωμή του 2008.
Βεβαίως, για το 2009 επειδή ακριβώς το πρόγραμμα εξαντλήθηκε, οι πόροι εξαντλήθηκαν, οι πόροι της 4ης προγραμματικής περιόδου, όταν προβλεπόταν περίπου γύρω στα 450 εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που είχαμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο γι’ αυτό το μέτρο. Αντιλαμβάνεστε ότι για το 2009 πρέπει να αναζητήσουμε εθνικούς πόρους για να πληρώσουμε τις εξοντωτικές αποζημιώσεις.
Επίσης, με απόφαση κατανείμαμε έκτακτο ποσό στήριξης για τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ και οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου. Επίσης, αυτό το μήνα καταβλήθηκαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.300.000 περίπου σε σχεδόν 1.000 κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Ελλάδα, των οποίων το ζωϊκό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα αίτια το 2009.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με μικρά σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις συνολικού επιλέξιμου κόστους μέχρι και 50.000 ευρώ. Ο κύριος στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του γάλακτος. Βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας αυτής της προκήρυξης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σ’ ό,τι αφορά το πρόγραμμα των νέων αγροτών που εκεί έχουν ενταχθεί νέοι κτηνοτρόφοι, όπου και αυτοί θα τύχουν της διαδικασίας χορήγησης σχεδίων βελτίωσης μεγαλύτερου ύψους και απονομής νέων δικαιωμάτων σε όσους δεν έχουν δικαιώματα.
Ολοκληρώνω και θα πρέπει να προσθέσω ότι εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που παρουσιάζονται και βεβαίως υπάρχει το μεγάλο θέμα το οποίο συζητάμε και εκτιμούμε ότι θα δώσουμε λύση της διαδικασίας της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Προβλήματα τα οποία προκαλούν αντικειμενικές δυσχέρειες ως προς το κόστος ή το χρόνο της διαδικασίας, διότι αν δεν λυθεί αυτό το θέμα αντιλαμβάνεστε ότι σε πολλά εθνικά προγράμματα είναι δύσκολο να ενταχθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, τους οποίους σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική εποχή είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και η δευτερολογία.
MIXAΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. ΄Εξαρχος για 3 λεπτά.
BAΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι δουλεύουν πολύ σκληρά, γιατί δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, δεν έχουν γιορτές και αργίες, όπως επίσης είναι γνωστό ότι κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε περιοχές δυσπρόσιτες και προβληματικές.
Μάλιστα, στην περίοδο της κρίσης σε μία χώρα που έχει τεράστιο έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων 3,5 δισεκατομμυρίων περίπου, που το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις ελλείψεις και στα ελλείμματα που έχουμε στην κτηνοτροφική παραγωγή, είναι σαφές ότι η συζήτηση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί δεν έχουμε τίποτα πιο παραγωγικό σ’ αυτή τη χώρα που να στηρίξουμε.
Κύριε Υπουργέ, είναι θετικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του ποιοτικού παρακρατήματος το διοχετεύετε στην κτηνοτροφία. Όμως θα σας έλεγα ότι αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόν ελληνικό, ονομασίας προέλευσης, και πρέπει να σας πω ότι δεν έχει γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια για να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη δυνατότητα που έχει η χώρα μας μετά από μάχες που έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να επιμείνουμε στο εξής κατά την άποψή μου: στην εξυγίανση της αγοράς. Αν τα καρτέλ συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα εκβιάζοντας παραγωγούς οι οποίοι πωλούν φθηνά, υποχρεώνονται να πουλήσουν φθηνά και την ίδια ώρα κερδοσκοπούν και εις βάρος των καταναλωτών που αγοράζουν ακριβά, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερες προοπτικές στην κτηνοτροφία. Άρα νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να ρίξετε μεγάλο βάρος με τα ισοζύγια και στο γάλα και στο κρέας. Να ξέρουμε τι παράγεται από ελληνικά προϊόντα, πρώτες ύλες και τι έρχεται εισαγόμενο. Να ξέρει ο καταναλωτής.
Δεύτερον, αν δεν ξέρει ο παραγωγός ότι κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη περίοδο θα παίρνει τις ενισχύσεις, δεν μπορεί να κάνει οικογενειακό προγραμματισμό. Σας λέω αυτή την περίοδο θέλουν να μετακινηθούν. Και το ξέρετε ότι είναι πολλοί μετακινούμενοι. Ε, δεν έχουν τα έξοδα για να μετακινηθούν, γιατί δεν έχουν πάρει τις εξοχικές αποζημιώσεις του 2009, ορισμένοι και του 2008. Πρέπει να σας πω ότι και η επιστροφή του Φ.Π.Α. που είναι θετικό γεγονός το ότι αυξήθηκε ο συντελεστής επιστροφής από το 7% στο 11%, πότε θα καταβληθεί; Βεβαίως, αυτό είναι και ένα ζήτημα και για τη φυτική παραγωγή.
Τελειώνω λέγοντας το εξής: είναι γνωστό ότι υπάρχει γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις και τους στοιχίζει και ακριβά στους κτηνοτρόφους το να πάρουν την άδεια, όσοι μπόρεσαν και πήραν την άδεια, είναι λίγοι. Πρέπει να βελτιώσετε και να μειώσετε τη γραφειοκρατία, να βελτιώσετε το σύστημα για να μειωθεί και το κόστος. Γιατί επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά υπάρχουν και θέματα εσωτερικά που έπρεπε να έχουμε λύσει σ’ αυτή τη χώρα και δεν τα έχουμε λύσει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όπως επίσης δεν μπορεί να έχουμε φθάσει στο 2010 και να υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι έχουν υλοποιήσει σχέδια βελτίωσης το 2004, το 2005, το 2006 και δεν έχουν πάρει την αποπληρωμή, Ε, οι οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να λέει κουβέντες. Πρέπει να κάνει πράξεις.
(SM)
(SS)


Και νομίζω ότι έχετε την ευκαιρία με συγκεκριμένες κινήσεις να αποδειχτεί πραγματικά ότι με έργα η Κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία στηρίζει την κτηνοτροφία, γιατί είναι ένας πολύ παραγωγικός κλάδος. Φοβάμαι ότι αρκετοί που θα χάσουν τις θέσεις εργασίας στις μεγάλες πόλεις, σε λίγο καιρό θα γυρίσουν στα χωριά τους, γιατί θεωρώ ότι η κτηνοτροφία είναι μία διέξοδος.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κύριο Έξαρχο.
Το λόγο έχει για να δευτερολογήσει ο Υφυπουργός κύριος Καρχιμάκης για 3 λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος συνάδελφος έθεσε στην τοποθέτησή του πολύ σημαντικά θέματα επιπλέον της διατυπωμένης ερώτησης που κατέθεσε.
Η επιστροφή του Φ.Π.Α., ξέρετε πολύ καλά, ότι μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η δέσμευση την οποία αναλάβαμε υλοποιείται από το 7% στο 11%, γιατί αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα του χώρου. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού υποβληθούν τα σχετικά δικαιολογητικά, θ’ αρχίσει να επιστρέφεται ο Φ.Π.Α.
Τα παλαιά σχέδια βελτίωσης που είπατε, ξέρετε πολύ καλά, ότι από το 2003 μέχρι το 2009 υπήρχαν νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης τα οποία υλοποιήθηκαν και τα οποία δεν είχαν αποπληρωθεί. Τα αποπληρώνουμε. Ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει αποπληρωθεί. Και καταβάλαμε στους δικαιούχους πάνω από 100.000.000 ευρώ, οι οποίοι είναι πάνω από 5.000, νέοι αγρότες σχέδια βελτίωσης της προηγούμενης περιόδου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τις ξεκαθαρίσαμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Επίσης, θέσατε πολύ σημαντικά θέματα και στην τοποθέτησή σας και στην ερώτηση που αφορούν το θέμα της εξυγίανσης του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης του κρέατος στην ελληνική αγορά. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αδικεί την ποιοτική αξία των προϊόντων μας και ζημιώνει τους καταναλωτές. Και εν τέλει γίνεται τροχοπέδη πραγματικά για την παραγωγική δυναμική της εγχώριας κτηνοτροφίας. Έχουμε σκοπό να αποτρέψουμε αυτά τα δεδομένα.
Και εμείς δεν αναλωνόμαστε σε πολιτική φλυαρία. Προχωρούμε σε μια σειρά από μέτρα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτης προστασία στην αγορά. Συγκεκριμένα εκδώσαμε αποφάσεις που αφορούν την ιχνηλασιμότητα του κρέατος και προβλέπουν την υποχρεωτική κατοχή και λειτουργία ζυγιστικής μηχανής από τα κρεοπωλεία και όσους ασχολούνται με την εμπορία του κρέατος σε όλη την Ελλάδα, την υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών και σε όλα τα έγγραφα που το συνοδεύουν την καταγωγή και την προέλευση του πωλούμενου κρέατος, αλλά και τη διατήρηση των στοιχείων του διακινούμενου κρέατος για έξι μήνες από την ημερομηνία πώλησής του.
Επιπλέον, θεσπίσαμε ως υποχρεωτική την τήρηση του ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων από τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και στη διακίνηση όλων των ειδών του κρέατος. Κάναμε υποχρεωτική την αποστολή των δελτίων στον ΕΛΟΓΑ, ενώ και τα σφαγεία υποχρεούνται στην τήρηση των βιβλίων, στα οποία πρέπει να αναγράφεται η χώρα γέννησης και ο κωδικός εκτροφής των ζώων προς σφαγή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Καθορίσαμε τις λεπτομέρειες δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων. Επεκτείναμε την υποχρέωση της στήριξης μηνιαίων ισοζυγίων και στο κρέας των πουλερικών. Στη φάση αυτή εμείς αναμορφώσαμε όλο το κυρωτικό πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας, ώστε οι ποινές να αποτρέπουν τις παραβατικές συμπεριφορές.
Εσείς στη Λάρισα ζήσατε –και το γνωρίζετε αυτό κύριε Ροντούλη- το πλιάτσικο από έναν απατεώνα, ο οποίος αγόρασε τα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων της Λάρισας με πάνω από 1.500.000 ευρώ και εξαφανίστηκε. Ξέρετε πόσο μου έδινε τη δυνατότητα η προηγούμενη υπουργική απόφαση να βάλω πρόστιμο; 80.000 ευρώ. Δηλαδή, ξέρετε τι θα λέει αυτός; Βάλτε μου όσα ογδοντάρια θέλετε. Εγώ πήρα 1.500.000 ευρώ κι έφυγα. Αλλά ποιοι έμειναν στο τέλος; Οι παραγωγοί.
Το αναμορφώνουμε αυτό το πλαίσιο, έτσι ώστε οι ποινές να είναι αποτρεπτικές των παραβατικών συμπεριφορών, οι οποίες συντελούνται.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: Και το μητρώο αγροτικών προϊόντων.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και το μητρώο εμπόρων το προχωράμε, είναι ήδη έτοιμο, θα κατατεθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε, γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα πρόστιμα πλέον, όπως είπα, είναι πολύ ψηλά και καθίστανται εισπρακτέα μέσω του εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής διαδικασίας. Μάλιστα, φάνηκε με τον πιο απτό τρόπο ότι οι παρεμβάσεις μας έπιασαν τόπο, γιατί όπως είδατε το Πάσχα η αγορά λειτούργησε ομαλά.
Έχουμε στόχο την πάταξη των ελληνοποιήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κρέατος. Και προχωρήσαμε στη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ των σφαγείων του ΕΛΟΓΑ; και άλλων φορέων για άμεση επικοινωνία και μεγαλύτερη ταχύτητα στο ελεγκτικό έργο.
Έτσι λοιπόν πιστεύουμε, ότι στηρίζουμε ενεργά τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής απάθειας, αλλά και των ιδιοτελών συμφερόντων δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες ανισότητες τις οποίες τις πληρώνουμε σήμερα. Είμαστε όμως πραγματικά αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να στηρίξουμε τους πολλούς και να συγκρουστούμε με τους λίγους που ασυδοτούν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Και για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτώ, θα μου επιτρέψετε και την προσωπική ευαισθησία, γιατί τουλάχιστον παρά το ότι ο κύριος Ροντούλης μου έχει καταμαρτυρήσει Κολωνακιώτικη προέλευση είμαι αγροτικός γόνος και από 5 χρονών μέχρι που πήρα το πτυχίο της ιατρικής επί καθημερινής βάσεως, ασχολούμουν εντατικά με τις αγροτικές εργασίες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ανακαλώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι οχτώ μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ακολουθεί η με αριθμό 766/10.05.2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριου Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργου-Καλού Νερού.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κυρίου Λαμπρόπουλου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και συζητήσεων που ξεκίνησαν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τίθεται σε αμφισβήτηση η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό του Νομού Μεσσηνίας, παρά το ότι έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ του δημοσίου και εταιρειών κατασκευής και έχουν κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και δύο χρόνια.
Το έργο επρόκειτο ολοκληρωμένο να δοθεί στην κυκλοφορία το έτος 2013.
Η μη κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό, σημαίνει μη ολοκλήρωση του δυτικού άξονα, ο οποίος θα έδινε μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, αφού θα συνέδεε ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος το Βορρά με το Νότο της χώρας μας με διαδρομή λίγων ωρών και τα λιμάνια Πάτρας-Καλαμάτας-Κρήτης-Ρόδου.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Θα εφαρμόσει την κυρωθείσα από τη Βουλή των Ελλήνων ισχύουσα σύμβαση κατασκευής του δρόμου Πάτρα-Πύργος-Τσάκωνα συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό;»
Στην Ερώτηση του κυρίου Λαμπρόπουλου, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κύριος Ιωάννης Μαγκριώτης.
Ορίστε κύριε Υπουργέ. έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Χθες είχαμε την ευκαιρία στο Υπουργείο να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους Βουλευτές όλων των κομμάτων της Μεσσηνίας, τον κ. Νομάρχη και άλλους παράγοντες της αυτοδιοίκησης υπό την Προεδρεία του Υπουργού του κ. Ρέππα, τα θέματα απ’ ότι μπορούμε στον περιορισμένο χρόνο μιας Επίκαιρης Ερώτησης.
Έχει όμως σημασία η ενημέρωση, αλλά και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να διατυπωθούν και δημόσια και γι’ αυτό καλωσορίζουμε την Επίκαιρη Ερώτηση του συναδέλφου, αλλά και άλλων συναδέλφων από την περιοχή από την οποία διέρχεται αυτός ο αυτοκινητόδρομος.
Το έργο αυτό είναι το πιο μεγάλο από τις συμβάσεις παραχώρησης. Συμβασιοποιήθηκε και αυτό το καλοκαίρι του 2007 και κυρώθηκε στη Βουλή παραμονές των πρόωρων εκλογών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχει πολλά προβλήματα και πολλές ελλείψεις. Έχει προβλήματα μελετητικά τα οποία συναντούμε στην πορεία της κατασκευής και βεβαίως υπάρχουν και μεγάλες καθυστερήσεις.
Θυμίζω ότι από εικοσαετίας σχεδιάζεται ο πολύ αναγκαίος για την ανάπτυξη της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου αυτοκινητόδρομος αυτός. Η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, αλλά και η Δυτική Ελλάδα είναι τελευταίες περιοχές σε ότι αφορά το δίκτυ του περιφερειακού Α.Ε.Π. κι ένας από τους κρίσιμους λόγους είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση και η έλλειψη υποδομών.
Βεβαίως αυτές έχουν σχεδιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σε φάση υλοποίησης και γρήγορα θα γυρίσει σελίδα η Δυτική Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, έχουμε πολλά προβλήματα και πολλές εμπλοκές.
(AM)(SM)
Δεν αρκεί πλέον –το έχω πει πολλές φορές στο Κοινοβούλιο- μόνο η βούληση. Χρειάζεται να κινούμαστε μέσα στα πλαίσια των νόμων του Συντάγματος και φυσικά του κοινοτικού δικαίου και των κοινοτικών οδηγιών, πολύ περισσότερο όταν τα έργα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα και από κοινοτικούς χώρους.
Το έργο αυτό, λοιπόν, είχε πάρα πολλές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να πω χαρακτηριστικά ότι είχε εννέα προσφυγές για το κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα, οι οποίες στο σύνολό τους ζητούσαν άλλη χάραξη. Εάν υιοθετούσε το Συμβούλιο της Επικρατείας –και ευτυχώς τις απέρριψε- τις προσφυγές αυτές, το έργο θα τιναζόταν στον αέρα, δεν θα είχε καμία συνέχεια, αντιλαμβάνεστε.
Επίσης, υπάρχει μία προσφυγή πιο κάτω στην Αχαΐα, στην Κάτω Αχαγιά, για την αλλαγή της χάραξης. Εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα. Υπήρχαν και τέσσερις προσφυγές για την περιοχή του Καϊάφα και το ευρύτερο οικοσύστημα ,οι οποίες έγιναν πολύ έντονες και πιεστικές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Αυτό το επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουμε, λοιπόν, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για παύση εργασιών από τη μια πλευρά, αποδεχόμενο τις αιτήσεις και τις προσφυγές τεσσάρων οργανώσεων της περιοχής, της κοινωνίας, των πολιτών, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Δεύτερον, έχουμε δεύτερη επιστολή για τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης πριν από μερικούς μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί στην πρώτη επιστολή της το 2008, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Σουφλιάς, έδωσε μία απάντηση, η οποία δεν κάλυψε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανήλθε, πλέον, με νέα επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, που είναι ένα βήμα πριν την παραπομπή μας στο ΔΕΚ και την ακύρωση όλου του έργου και την επιστροφή εκ μέρους της Ελλάδας και των χρημάτων που έχει πάρει μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή αυτού του άξονα.
Είναι ένα σύνθετο και δύσκολο θέμα. Θέλουμε να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί το έργο, να μη χαθεί άλλος χρόνος, γιατί επειδή υπάρχουν και αποκλειστικές ημερομηνίες και ποινικές ρήτρες εις βάρος του Δημοσίου και όλα αυτά ακουμπούν και είναι προέκταση –όπως σας είπα- της πρόχειρης σε μεγάλο βαθμό και ελλιπούς προετοιμασίας. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όλα αυτά με ανοιχτή διαβούλευση και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά με την υποστήριξη και των τοπικών φορέων και των συναδέλφων Βουλευτών της περιοχής, που τόσο πολύ θέλουν και υποστήριξαν και υποστηρίζουν αυτό το έργο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πράγματι εχθές είχαμε μία συνάντηση, συζήτηση επί δύο ώρες, όλοι οι Βουλευτές και φορείς του νομού Μεσσηνίας. Ξέρετε κι έχετε πάρει το μήνυμα πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος για το νομό μας και όχι μόνο, για όλη τη δυτική Ελλάδα, όταν θα φέρει την Καλαμάτα με τα Γιάννενα σε τρεις ώρες, όταν θα είναι η Καλαμάτα με τον Πύργο σε εξήντα πέντε λεπτά. Δεν το συζητούμε λοιπόν, για θέμα αναγκαιότητας. Πρέπει ο δρόμος να γίνει. Πρέπει η περιοχή να αναπτυχθεί. Πρέπει ο δυτικός άξονας να κατασκευαστεί.
Το μόνο πρόβλημα λοιπόν, που υπάρχει είναι στην περιοχή του Καϊάφα. Εκεί υπήρξε προσφυγή και υπάρχει και πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο για την περιοχή του Καϊάφα.
Χθες, λοιπόν, στη συζήτηση μας είπατε ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούσατε επί δύο ώρες να μας πείσετε να αποδεχθούμε, ως φορείς της Μεσσηνίας, Βουλευτές, Νομάρχες που ήμασταν όλοι εκεί, να απεταχθεί όλο το έργο από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και το αιτιολογούσατε λόγω του ότι δεν μπορεί να γίνει στον Καϊάφα, θα πρέπει να βγει και το άλλο κομμάτι και ότι έτσι σας υποβάλλει κι έτσι σας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και, μάλιστα κάποιος κύριος Γεώργιος Κρεμλής, ο οποίος είναι προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εγώ, λοιπόν, χθες το βράδυ κατάφερα και επικοινώνησα με τον κ. Κρεμλή και μου είπε –και λυπάμαι που το λέω- ο άνθρωπος πώς -χαρά μας, όμως, ως Μεσσηνείς- όλα αυτά που μας είπατε χθες, είναι τελείως αντίθετα απ’ ό,τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιστεύει. Εξεπλάγην. Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Εμπαίζετε; Ποια ήταν η αλήθεια; Κοροϊδευόμασταν εχθές όλοι εμείς εκεί πέρα; Και σήμερα πάλι δεν μας ξεκαθαρίζετε.
Εγώ, λοιπόν, σας ερωτώ ξεκάθαρα: Θέλετε να γίνει ο δρόμος; Μάλιστα ο κ. Κρεμλής είπε και πρότεινε ότι θέλει και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει ανατολικότερα. Θα κοστίσει γύρω στα 50.000.000 ευρώ, τα οποία τα έχετε. Αποτάσσεται το έργο από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πάει στο ΕΣΠΑ και δεν έχετε κανένα πρόβλημα. Και πρέπει έτσι να το κάνετε το έργο και να εκτελεστεί ως σύνολο.
Εγώ σας ερωτώ, λοιπόν: Έχετε αποφασίσει να κόψετε το τμήμα από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και να πάτε Ολυμπία και να βγει Αρκαδία; Πείτε το μας να ξέρουμε. Απαντήστε τώρα: Ναι ή όχι; Σας πιέζουν οι τραπεζίτες, επειδή είχαν υπογράψει τις συμβάσεις πριν την κλίση και δεν τους συμφέρει και θέλουν αλλαγές; Πείτε το τώρα. Ναι ή όχι;
Επίσης, ως φορείς και ως Μεσσηνία και ως Βουλευτής που θητεύω εδώ είκοσι-είκοσι ένα χρόνια δεν θα δεχθούμε να αλλάξει η σύμβαση και να τη φέρετε εδώ. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση την κοροϊδία. Δεν θα δεχθούμε. Και μη μας παρεμβάλλετε μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος άλλα προσκόμματα και άλλα εμπόδια. Θέλουμε ειλικρίνεια. Θέλουμε να εφαρμοστεί η σύμβαση, όπως την ψήφισε όλη η Βουλή -συμπεριλαμβανομένων και των Βουλευτών της Ηλείας- και θέλουμε να αναζητηθεί η λύση, η ανατολική μόνο για το σημείο της Λίμνης του Καϊάφα, όπως τη ζητάει και την προτείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση με μικρό κόστος, γιατί δεν υπάρχουν και απαλλοτριώσεις. Αυτά μου τα είπε ο κ. Κρεμλής εχθές. Θέλουμε απαντήσεις. Όλος ο Νομός περιμένει γιατί υπάρχει τεράστια αντίδραση και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Λαμπρόπουλε.
Το λόγο έχει για να δευτερολογήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Μαγκριώτης, για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως καταλαβαίνετε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ξεκινούν από τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυρώθηκε στη Βουλή και βέβαια, ψήφισε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί ψήφισε τον αυτοκινητόδρομο, γιατί είναι αναγκαίος και γιατί τον είχε προετοιμάσει.
Δεύτερον, οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και άλλων κομμάτων, είχαν επισημάνει τα προβλήματα της σύμβασης σε σχέση με το περιβάλλον. Ο κ. Σουφλιάς, όμως, τότε όλα τα «έσφαζε», όλα τα «μαχαίρωνε». Δεν καταλάβαινε τίποτα, όπως και σε άλλα έργα και γι’ αυτό ακριβώς έχει παγιδέψει την ανάπτυξη της χώρας παντού. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι και παγίδεψε την ανάπτυξη. Όχι όλα στον κ. Σουφλιά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Λαμπρόπουλε, δεν σας διέκοψα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριε Λαμπρόπουλε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αν νομίζετε –το τονίζω αυτό- ότι η Νέα Δημοκρατία, στη νέα εποχή, μετά τις εκλογές του Οκτώβρη, ότι μπορεί να κινηθεί έξω από το συμβατικό πλαίσιο και τη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συντάγματος, να το πείτε.
Εμείς, λοιπόν, κινούμαστε μέσα σ’ αυτή τη νομιμότητα, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ούτε παράνομοι θα είμαστε, ούτε παράτυποι. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Θα ξεπαγιδεύσουμε με τον πιο νόμιμο τρόπο όλα τα έργα, σε όλη την Ελλάδα. Και με το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε να ψηφιστεί το καλοκαίρι, βάζουμε τέλος σε όλες τις γκρίζες ζώνες.
Έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε σ’ αυτό το δρόμο και ο δρόμος θα πραγματοποιηθεί, θα υλοποιηθεί. Χαίρομαι που σας τα είπε αυτά ο κ. Κρεμλής. Του ζητήσαμε, όμως, γραπτή τη δήλωση αυτή. Μπορεί να την κάνει γραπτή ως διευθυντικό στέλεχος;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, άλλα μας είπε. Είναι αντίθετα απ’ αυτά που λέτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Παρακαλώ, κύριε Λαμπρόπουλε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Λαμπρόπουλε, μη διακόπτετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Εγώ έχω εδώ μπροστά μου την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήρθε πριν από τρεις μήνες, γιατί στην πρώτη επιστολή, το 2008, που απάντησε ο κ. Σουφλιάς, κατακεραύνωσε τον κ. Σουφλιά και την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτα αυτά που τους απαντά. Μιλάει για παράβαση, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για το περιβάλλον.
Αν νομίζετε ότι μπορεί να συνεχίσουμε αυτή τη λογική κι αυτή την πρακτική, δεν μπορούμε. Ο κ. Ρέππας -που είναι και από την περιοχή και το πιστεύει το έργο- όπως και όλοι μας, δίνουμε καθημερινά τη μάχη. Εάν στείλουμε την πρόταση αυτή, την οποία ξέρετε, στείλαμε τη μηδενική λύση, αυτή που αποδέχεστε κι εσείς και την τονίσατε, η οποία, όμως, στη διαβούλευση που είχαμε με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και του κ. Κρεμλή, δεν γίνεται αποδεκτή.
Πάμε στην ανατολική παράκαμψη, η οποία δεν είναι 50.000.000 ευρώ, αγαπητέ συνάδελφε. Είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ και θα έχει ακόμα πιο πολλά έντονα περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Και τα γνωρίζουν καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γνωρίζετε κι εσείς. Η παράκαμψη δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στο Λαπίθα και τη Ζάκυνθο και τη Ζαχάρω, γιατί κάποιες περιοχές ζητάνε ευρεία παράκαμψη ανατολικά της Ζαχάρως, της Ηλείας δηλαδή.
Συνεπώς, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και γνωρίζετε ότι ήδη οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν ετοιμαστεί για νέες προσφυγές, αν πάμε σ’ αυτές τις χαράξεις και τις επιλογές.
Είμαστε λοιπόν, παγιδευμένοι ως πολιτεία από τα δικά σας λάθη και από τις δικές σας επιλογές. Θα δώσουμε λύση, γιατί αν στείλουμε αυτή την επιλογή και απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μας στείλουν στο ΔΕΚ, θα πάμε για πρόστιμα και μπορεί να ανακληθεί η κατασκευή όλου του έργου. Γι’ αυτό είμαστε σε μία διαβούλευση για μία συμφωνημένη λύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να καταθέσουμε γραπτή την πρόταση. Γιατί στο σημείο που φτάσαμε, εάν τη στείλουμε και την απορρίψουν –που είναι βέβαιο ότι θα την απορρίψουν, γιατί στη διαβούλευση που κάναμε το έχουν τονίσει- τότε το επόμενο βήμα είναι η ακύρωση του έργου και τα πρόστιμα για τη χώρα.

(XS)
Δεν θέλουμε να ακυρωθεί το έργο. Θα βρούμε λύση. Βοηθήστε, γιατί πιστεύετε στο έργο, τόσο στην Ηλεία όσο και στη Μεσσηνία, το πιστεύουμε όλοι. Με κορώνες και αντιπαραθέσεις δεν βγαίνουν λύσεις και άκρες, ούτε με τηλεφωνικές επικοινωνίες. Τα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το νόημά τους και όχι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις οποίες ο καθένας στρογγυλεύοντας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί να πει ό,τι θέλει. Στα έγγραφα παρακαλώ τα γραπτά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ακολουθεί η με αριθμό 776/10.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την πρόσβαση όλων των παιδιών μεταναστών στη δημόσια εκπαίδευση κ.λπ..
Η ερώτηση ειδικότερα του κ. Μαυρίκου έχει ως εξής:
«Η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών στη δημόσια εκπαίδευση, εκτός από τα προβλήματα που οφείλονται στην ταξική τους θέση, συναντά πρόσθετα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς «παρανομίας» στο οποίο έχουν καταδικάσει τα ίδια και τις οικογένειές τους τα κόμματα του δικομματισμού.
Έτσι, ο ν. 2910/01 προβλέπει την κατ’ εξαίρεση εγγραφή στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών χωρίς άδεια παραμονής, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν εκδοθεί αντιφατικές εγκύκλιοι, που στην καλύτερη περίπτωση καλύπτουν μόνο τους ανήλικους μαθητές, κρατώντας συνειδητά το σοβαρό αυτό θέμα σε μια γκρίζα ζώνη και αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του κάθε σχολείου την απόφαση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των μαθητών μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και να αποκλείεται η συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έγινε πρόσφατα στο 1ο ΕΠΑΛ (Επαγγελματικό Λύκειο) Μεταξουργείου.
Ειδικά για την εισαγωγή αλλοδαπών παιδιών σε ΑΕΙ, ΤΕΙ με βάση τις ειδικές διατάξεις (δεύτερο μηχανογραφικό) που προβλέπονται σε υπουργική απόφαση του 2007 και που η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει, ρητά αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια παραμονής.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2010 οι μετανάστες μαθητές που αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης άδειας παραμονής και για να ενταχθούν, όσοι επιθυμούν στις ειδικές διατάξεις.
2. Ποια μέτρα θα λάβει για την απρόσκοπτη, χωρίς εμπόδια που οφείλονται στο καθεστώς παραμονής, πρόσβαση όλων των παιδιών μεταναστών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης».
Στην ερώτηση του κ. Μαυρίκου θα απαντήσει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
Ορίστε κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ξεκινώ με μια γενική παρατήρηση. Πράγματι, η διαπολιτισμικότητα, η ύπαρξη πολλών παιδιών μεταναστών και όχι μόνο, παιδιών τσιγγανόπαιδων, παιδιών παλιννοστούντων ομογενών μας, είναι μια πραγματικότητα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Για την αντιμετώπιση και τη χάραξη μιας πολιτικής, κοινωνικής ένταξης και πραγματικά ένταξης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αυτών των παιδιών, ξεκινάει εκ νέου πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη βοήθεια εκείνη στα σχολεία πο