Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Επίσημων Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΝΓ΄ 27/01/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΓ΄
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 27 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.45΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση και ζητώ συγνώμη για αυτό. Ήταν καθ’οδόν ο κύριος Υπουργός.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο των επίκαιρων ερωτήσεων της Πέμπτης 28ης Ιανουαρίου του 2010.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (’Αρθρο 130 παρ.2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 330/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Φραγκίσκου Παρασύρη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, την επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής κ.λπ..
2.- Η με αριθμό 328/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κ.λπ..
3.- Η με αριθμό 334/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση καταβολή της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Κέρκυρας κ.λπ..
4.- Η με αριθμό 339/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αποζημίωση των καταστηματαρχών στα Τέμπη κ.λπ..
5.- Η με αριθμό 340/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστασίου Κουράκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φυλακών Γρεβενών κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (’Αρθρο 130 παρ.2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 331/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Θεόδωρου Παραστατίδη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία της Νέας Πτέρυγας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς κ.λπ..
2.- Η με αριθμό 332/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την περικοπή του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού κ.λπ..
3.- Η με αριθμό 335/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την κλήση σε απολογία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κ.λπ..
4.- Η με αριθμό 338/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ουρανίας Παπανδρέου - Παπαδάκη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έγκριση και χορήγηση σε παιδί με τύφλωση εκ γενετής, φακών χαμηλής όρασης από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ.λπ..
5.- Η με αριθμό 341/25-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τα προβλήματα από την εφαρμογή του άρθρου 48 του νόμου 3772/2009 κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα εννιά μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Γ’ Γυμνάσιο Βριλησσίων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
(DP)
(1SM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
«Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής επί της προτάσεως που κατέθεσαν εκατόν είκοσι οκτώ Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης «Siemens» στο σύνολό της.
Η συζήτηση της πρότασης θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 137 και 144 του Κανονισμού της Βουλής.
Έχω την τιμή να θέσω υπ’ όψιν του Σώματος την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την οργάνωση της συζήτησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε και σε ανάλογες συζητήσεις. Σύμφωνα με αυτή και κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 65 του Κανονισμού της Βουλής θα υπάρξει κατάλογος κατά προτεραιότητα ομιλητών που θα οριστούν από τα Κόμματα ως εξής: Τρεις Βουλευτές από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τρεις Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ανά ένας συνάδελφος από τις άλλες τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Επίσης, τα Κόμματα πέραν των ανωτέρω, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να δώσουν κατάλογο ομιλητών. Εκτός από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, όποιος άλλος συνάδελφος θέλει να μιλήσει θα εγγραφεί με το ηλεκτρονικό σύστημα, μέχρι το τέλος της ομιλίας του δευτέρου ομιλητή.
Οι πέντε πρώτοι ομιλητές, ένας από κάθε Κόμμα, προτείνω να μιλήσουν μέχρι δεκαπέντε λεπτά και οι υπόλοιποι τέσσερις μέχρι οκτώ λεπτά. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι συνάδελφοι οι οποίοι θα εγγραφούν στον κατάλογο με το ηλεκτρονικό σύστημα θα μιλήσουν από πέντε λεπτά. Οι ομιλητές θα λάβουν το λόγο εναλλάξ και δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα μιλήσουν, σύμφωνα με το χρόνο που προβλέπεται στο άρθρο 97 παράγραφος 2 και 3 του Κανονισμού της Βουλής, εάν βέβαια το επιθυμούν. Δηλαδή, η διάρκεια της αγόρευσης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μέχρι είκοσι λεπτά, της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι δεκαπέντε λεπτά. Οι αναπληρωτές των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα μιλήσουν μέχρι δώδεκα λεπτά. Εάν, όμως, προηγηθεί ομιλία Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο αναπληρωτής του θα λάβει το λόγο για πέντε λεπτά.
Οι Υπουργοί θα ομιλήσουν για δεκαοκτώ λεπτά της ώρας και κατά τα λοιπά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις των άρθρων 97, 167 και 137 του Κανονισμού της Βουλής.
Εφόσον η Βουλή αποδέχεται αυτή την πρόταση, σας ενημερώνω ότι τα κόμματα έχουν υποδείξει τους εξής: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους κυρίους Παντελή Οικονόμου, Γεώργιο Νικητιάδη και την κυρία Βασιλική Τσόνογλου, η Νέα Δημοκρατία τους κυρίους Προκόπη Παυλόπουλο, Κωνσταντίνο Τζαβάρα και Αναστάσιο Νεράντζη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τον κ. Αθανάσιο Παφίλη, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τον κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
Τέλος, προτείνω η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 16.00’ το απόγευμα. Συμφωνεί το Σώμα με όσα πρότεινα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το Σώμα συμφώνησε ομοφώνως.
Ο κ. Παντελής Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε την πρότασή μας, την πρόταση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την υπόθεση Siemens σε μια περίοδο ανοικτής και γενικευμένης κρίσης.
Ορισμένοι κύκλοι –κύκλοι συντηρητικοί αναμφίβολα- αντιλαμβάνονται την κρίση ως οικονομικού χαρακτήρα υπερτονίζοντας ή και συνοψίζοντάς τη στη δημοσιονομική της διάσταση επισείοντας το φόβητρο της μετάγγισης της κρίσης και σε άλλα πεδία, αν δεν κινηθούμε, όπως αυτοί εισηγούνται εδώ και χρόνια.
Είναι όμως, έτσι τα πράγματα; Είναι απολύτως βέβαιο ότι το πάνω χέρι εδώ και χρόνια το είχαν όσοι υποστήριζαν τέτοιες απόψεις κουνώντας απειλητικά το δάκτυλο στους πολλούς και αδύναμους έτσι και τολμούσαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή, να αντισταθούν στην αδικία που βάθαινε ολοένα χρησιμοποιώντας ως μπαμπούλες το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ το μεγέθυναν συνεχώς οι ίδιοι συσσωρεύοντας ασύστολα, καταναλώνοντας αχαλίνωτα και διασπαθίζοντας αντιπαραγωγικά πόρους που αφαιρούσαν συστηματικά από τα νοικοκυριά, από το δημόσιο τομέα και από το φυσικό περιβάλλον με νόμιμους και παράνομους τρόπους.
Αυτό το πρότυπο έχει χρεοκοπήσει και όχι η Ελλάδα. Η χρεοκοπία του απεικονίζεται διαδοχικά στην κρίση αξιών πρώτα, στην κρίση κοινωνικής οργάνωσης, στην κρίση των θεσμών και αναπόφευκτα και στην κρίση των προσώπων με έσχατη συνέπεια την οικονομική κρίση. Δεν είναι η οικονομική κρίση που εγκυμονεί την εξέλιξή της σε κρίση αξιών και προτύπων, είναι η κρίση αξιών και προτύπων που οδήγησε στην οικονομική κρίση και θα συμπαρέσυρε και την πατρίδα μας στον γκρεμό, εάν συμβιβαζόταν με αυτό το τελειωμένο πρότυπο της υπανάπτυξης και της βαρβαρότητας, κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει.
(DE)
(01DP)
Η Εξεταστική Επιτροπή, λοιπόν, που εμείς προτείνουμε αποτελεί πράξη ανατροπής της κατεστημένης ημερήσιας διάταξης της παρακμής. Είναι πράξη αντίστασης στην πιο αποτρόπαιη εκδοχή της, τη διαφθορά. Απορρίπτουμε συνεπώς την ιδέα της δεξιάς αντιπολίτευσης, να μείνουμε κολλημένοι στην ημερήσια διάταξη του χθες. Διότι αυτό σημαίνει το επιχείρημα αυτής της «πλευράς».
Τι αναλωνόμαστε με τις εξεταστικές; Μήπως θα βγάλουμε λεφτά από αυτές; Ε, ναι, θα βγάλουμε λεφτά! Βεβαίως, θα βγάλουμε λεφτά, αν αποκλείσουμε την κλεπτοκρατία και την αδιαφάνεια. Βεβαίως, θα βγάλουμε λεφτά, αν δημόσιες, ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες, πραγματικές επενδύσεις απαλλαγούν από την επιβάρυνση της μίζας. Βεβαίως, θα βγάλουμε λεφτά, αν προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, ιδίως στη χώρα μας που δεν έχει ακόμα αξιωθεί δημόσιας, κυριολεκτικά, διοίκησης και συνεκτικής εθνικής παιδείας. Βεβαίως, θα βγάλουμε λεφτά, αν διαπιστώσουμε ότι είναι αναγκαίοι νέοι πρόσθετοι τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα και τους υιοθετήσουμε.
Ακούω: «Θέλετε να χτυπήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία». Μη φοβάστε. Σας διαβεβαιώνω, δεν είμαστε ανόητοι. Μα, λίγους μόνο μήνες μετά από την τόσο ηχηρή αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας από το πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό, γιατί άραγε να χρειαζόμαστε μια επανεπιβεβαίωση και μάλιστα, με μικρότερη νομιμοποίηση; Να την κάνουμε τι; Και αν υπήρχε κάπου κάποια τέτοια σκέψη, να είστε βέβαιοι ότι θα παραμείνει στα στενά της όρια.
Ναι, αλλά τι θα μάθουμε από την Εξεταστική, αφού το ξέρουμε ήδη ότι η «Siemens» τα έδινε; Μα, ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται η Εξεταστική. Ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι η «Siemens» τα έδινε, είναι ώρα να μάθουμε και για ποιο λόγο τα έδινε, εκτός αν πιστεύετε ή πιστεύουμε ότι το έκανε χωρίς λόγο.
Όμως, υπάρχει και άλλος λόγος που συνηγορεί υπέρ της Εξεταστικής. Εφόσον η προς διερεύνηση ύλη πράγματι υπάρχει, γιατί να την αφήσουμε να εκτοξεύεται ως λάσπη επί δικαίων και αδίκων, ενώ μπορούμε να την μετασχηματίσουμε σε θώρακα για τους δίκαιους; Γιατί να την αφήσουμε να επωάζει το αυγό του φιδιού, αντί να ενεργοποιεί θετικό ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα;
«Μήπως, όμως, πέρα από προθέσεις» -ακούω- «ξαναρχίσει η σκανδαλολογία σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά τη χρειαζόμαστε»; Όποτε υπάρχει διαπιστωμένο σκάνδαλο, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Ή διερεύνηση και καταλογισμός ή αποσιώπηση και στην περίπτωση αυτή, σκανδαλολογία.
Υπάρχει κανείς στην Αίθουσα αυτή υπέρ της αποσιώπησης και της σκανδαλολογίας; Δε θέλω να το πιστεύω. Και θέματα προς διερεύνηση υπάρχουν, πολλά. Καλούμαστε να τα διερευνήσουμε με παρρησία, αλλά και σύνεση. Δεν υπάρχει λόγος να μείνει οτιδήποτε σκοτεινό, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος -και αυτό πάρτε το και σαν μια δέσμευση, όση αξία μπορεί να έχει, εκ μέρους μου- να προβάλλουμε μέσα από μεγεθυντικούς καθρέφτες ασήμαντες ή δευτερεύουσες πτυχές της υπόθεσης. Δε θα αποπροσανατολίσουμε ούτε με τον πρώτο ούτε με τον δεύτερο τρόπο. Δε σκοπεύουμε να προσφέρουμε ούτε τη μία ούτε την άλλη υπηρεσία στον οποιοδήποτε κακεργέτη.
Προσβλέπουμε αντιθέτως τη στιγμή που θα συντάσσεται το πόρισμα της Επιτροπής αυτής να είναι η στιγμή της αλήθειας γι’ αυτόν, όπως και για όποιον πίστεψε ότι μπορεί να ξεφεύγει για πάντα. Έτσι θα γίνει, εάν έτσι πιστέψουμε και δουλέψουμε γι’ αυτό και για τίποτε άλλο.
Αίφνης, θέμα για διερεύνηση είναι τα έργα και οι ημέρες του κ. Ζαγοριανού. Αυθαίρετος ή πειθήνιος; Ερμήνευε διαθέσεις ή εκτελούσε εντολές; Να είστε βέβαιοι ότι θα το μάθουμε.
Άλλο θέμα -άλλης τάξεως, βέβαια- είναι η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Καραμανλή στον κ. Χριστοφοράκο. Πόσο τυπική ήταν; Όμως, επ’ αυτού είμαι βέβαιος ότι έχει τη βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός.
Όμως, πέραν της διερεύνησης υπάρχει και έργο προς εκτέλεση από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, το έργο…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Πέστε και ένα παράδειγμα από την άλλη πλευρά.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ενδεικτικά λέω. Δε σας αφαιρεί κανείς το δικαίωμα να βάλετε όποια θέματα θεωρείτε, ούτε αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε την ημερήσια διάταξη, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Και από εδώ και από εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πέρα της διερεύνησης, υπάρχει και έργο, όμως, από την Εξεταστική Επιτροπή. Και ένα από τα έργα που έχει να κάνει είναι ότι πρέπει να εξοστρακίσει τον κ. Χριστοφοράκο και όποιον άλλο αποκαλυφθεί ότι συνέπραττε μαζί του από το δημόσιο χώρο μας.
Η ηθική καταδίκη τέτοιων προσώπων είναι έργο μεγάλης σημασίας και είναι ταυτοχρόνως και απλό, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση. Έχει, όμως, μεγάλη διδακτική αξία για όλους μας και είναι ένα σημαντικότατο απόθεμα θετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων για τους νεότερους. Διότι εκτός από εμάς έρχονται και άλλοι μετά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω πραγματικά ότι η επένδυση χρόνου σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της «Siemens» είναι επένδυση υψηλής απόδοσης αξιακής, θεσμικής, οικονομικής και επιτέλους πολιτικής. Ναι, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε να το κάνουμε. Γίνεται να αποδείξουμε ότι δε θα είναι πια ακαταδίωκτος και ατιμώρητος ο κάθε επίδοξος «Χριστοφοράκος» και δε θα είναι απροστάτευτος όποιος δε θέλει να είναι «Χριστοφοράκος» ή δε θα είναι γραφικός, όπως συμβαίνει με πολλούς έντιμους δημόσιους υπαλλήλους, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, βέβαια. Διότι δεν είναι μόνο το δημόσιο.
(AM)
(DE)
Δεν είναι προδιαγεγραμμένη και συνεπώς αναπόφευκτη η πορεία της παρακμής. Δεν είμαστε ανήμποροι να την αντιστρέψουμε. Αυτό είναι το άμεσο και τοις μετρητοίς αντίκρισμα αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Μη ζητήσετε ποσοτική αποτίμηση του οφέλους από την περιστολή του κόστους διαφθοράς. Μην περιμένετε από τους κατεστημένους ειδήμονες να το κάνουν. Μεταξύ άλλων, διότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν πληρώνονται από την εργοδοσία τους γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά ακριβώς για τον αντίθετο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία εποχή κρίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεπέρασμά της, είναι η απόφαση ότι το καθεστώς που κατέρρευσε δεν επιδέχεται παλινόρθωση, ότι οι νοσταλγοί του, πολιτικοί και άλλοι, έχουν τελειώσει.
Η ανάγκη μας είναι να πατήσουμε σε μία νέα στέρεη, αξιακή βάση, με ανθρωπιά και υγεία και σ’ ένα πλαίσιο αδρής πολιτικής διαπάλης, ανατρεπτικής των δήθεν μονόδρομων που μας έφεραν στα σημερινά χάλια, στη διάχυτη αδυναμία συνεννόησης, στην ωμή βία και το χουλιγκανισμό που βιώνουμε κάθε μέρα.
Ας συμμορφωθούμε με το δημόσιο αίσθημα που απαιτεί περισσότερο φως. Και μ’ αυτόν τον τρόπο, ας στείλουμε κι ένα δυνατό μήνυμα ενότητας σε όλους, εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας, που έκαναν το λάθος να μας υποτιμήσουν και να θεωρήσουν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος μας.
Σας καλώ να υπερψηφίσουμε από κοινού τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή, σ’ ένα ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο απ’ όλα όσα αφορούν εξεταστικές επιτροπές. Και το λέω αυτό γιατί αυτή η πρόταση και το όλο θέμα, το οποίο αφορά, σχετίζεται με το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια, την τιμή του πολιτικού κόσμου.
Άρα, πρέπει να χειριστούμε αυτήν την πρόταση και την Επιτροπή -η οποία θα συσταθεί και πιστεύω ότι θα συσταθεί με τη σύμπραξη όλων των κομμάτων- όπως ταιριάζει στις κρίσιμες ώρες που ζει ο τόπος, στο κρίσιμο μέλλον, το οποίο έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε.
Και λέω «όπως ταιριάζει», διευκρινίζοντας το εξής: ούτε να περάσει από το μυαλό κανενός, ότι αυτή μου η αναφορά σημαίνει ότι μπορεί ή πρέπει να συγκαλυφθεί οτιδήποτε αφορά αυτό το μείζον ζήτημα για την τιμή του πολιτικού κόσμου. Δεν πρέπει να μείνει καμία απολύτως πτυχή, η οποία να μην ερευνηθεί.
Όμως, σε καμία περίπτωση, εν όψει των ευθυνών οι οποίες θα προκύψουν, κανείς μας εδώ μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν δικαιούται να κάνει έναν επιμερισμό ευθυνών, μόνο και μόνο για να δείξει - επειδή έτσι πρέπει να φανεί για λόγους πολιτικής ισορροπίας- ότι περίπου όλοι φταίνε και για να βγάλουμε συμπεράσματα από ήσσονος σημασίας ζητήματα, αποκρύπτοντας άλλα, τα οποία είναι εξαιρετικά φανερά. Και το κυριότερο, όταν τελειώσει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι κανόνες πρέπει να θεσμοθετήσουμε, ώστε ακριβώς να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την ίδια κατάσταση.
Πρώτα-πρώτα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία λέει «ναι» στην Εξεταστική Επιτροπή. Ίσως κάποιοι θα διερωτηθείτε και θα πείτε: «Μα εδώ παλινωδεί η Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν αυτή που είχε πει «όχι», σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον μέχρι το 2008, όταν είχε υποβάλλει ανάλογα αιτήματα η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση και σήμερα κυβερνητική πλειοψηφία;». Δεν υπάρχει καμία απολύτως παλινωδία. Ίσα-ίσα η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται συνεπής με αυτό που είχε πει τότε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Πρώτα απ’ όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην ξεχνάτε ότι η Επιτροπή αυτή, όπως και οι άλλες για τις οποίες θα συζητήσουμε, έρχεται ύστερα από την Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να συσταθούν αυτές οι Επιτροπές. Σ’ ορισμένα μάλιστα θέματα, όπως στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, είχε συζητηθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία είπε «ναι», γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση λέει «ναι». Γιατί; Τι είχε πει την εποχή εκείνη; Ήταν μία υπόθεση υπό δικαστική έρευνα και ήταν ακριβώς στην κρισιμότερη στιγμή της δικαστικής έρευνας. Και είχαμε πει τότε ότι μετά την ολοκλήρωσή της -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων, τα οποία δεν θα απέτρεπαν τη Δικαιοσύνη, δεν θα την εμπόδιζαν να προχωρήσει - ο δρόμος θα ήταν ανοιχτός για Εξεταστική Επιτροπή.
(LM)
(1AM)
Αυτό είχαμε πει και αυτό κάνουμε τώρα. Ξέρετε ότι το μεγάλο κομμάτι της δικαστικής αυτής έρευνας, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες προσώπων και πραγμάτων, έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε εικόνα. Μπορούμε να δούμε από δω και πέρα, χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο της δικαιοσύνης, ως πού φτάνουν οι ευθύνες και για θέματα τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα, ποιους κανόνες πρέπει να αλλάξουμε στο εσωτερικό της έννομης τάξης για να θωρακίσουμε τους θεσμούς. Γιατί αυτός είναι ο διπλός στόχος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από τη στιγμή που κατέληξαν όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί σ’ αυτή τη συμφωνία, η παράταξη που κυβερνά αυτή τη στιγμή, δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σωστά πήρε την πρωτοβουλία, κατέθεσε την αίτηση και επομένως, πέρα και έξω από τα πάθη του παρελθόντος και πέρα και έξω από τις σκοπιμότητες που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει και αυτή την υπόθεση εναντίον της τότε κυβέρνησης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήρε τα μαθήματά του.
Φοβάμαι πως όχι, κύριοι συνάδελφοι. Και λέω φοβάμαι πως όχι -και ελπίζω στην Επιτροπή να αποδειχθεί το αντίθετο- γιατί έχουμε προ οφθαλμών την αίτηση την ίδια, όπως την υπέβαλαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και αυτή η αίτηση, παρ’ όλο που εμείς λέμε «ναι» -το τονίζω- και δεν θα αφήσουμε καμία πτυχή να πέσει κάτω, δεν φαίνεται να δείχνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα μαθήματά του πήρε σχετικά με αυτήν την υπόθεση, ούτε ότι ενδιαφέρεται πολύ-πολύ για την πλήρη αλήθεια. Περισσότερο το νοιάζει αυτή την ώρα να πει, όπως φαίνεται, επειδή ξέρει ποια είναι η αλήθεια για την υπόθεση αυτή –και ελπίζω, το τονίζω, να κάνω λάθος και στην Επιτροπή να αποδειχθεί το αντίστροφο- ότι, ξέρετε, στην όλη αυτή ιστορία της υπόθεσης SIEMENS όλοι περίπου έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
Σας είπα ότι δεν θα κρύψουμε τίποτα. Θα τα δούμε όλα. Αλλά δεν μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αίτηση η οποία κατατίθεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα να έχει αυτό το περιεχόμενο το οποίο έχουμε μπροστά μας.
Τι λέει αυτή η αίτηση; Λέει ότι υπήρχε μια κυβέρνηση που είχε μπροστά της την υπόθεση για το σκάνδαλο SIEMENS και από τη μια πλευρά πήγε να το συγκαλύψει και από την άλλη πλευρά λέει ότι η συγκάλυψη αυτή αφορούσε τις δικές της ευθύνες, δηλαδή κυρίως τις κυβερνητικές ευθύνες μετά το 2004, δηλαδή από τότε που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε.
Κύριοι συνάδελφοι, είναι άλλο να μας λέτε ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση έχει κατά μεγάλο μέρος διερευνηθεί δικαστικώς και είναι ώρα να δούμε τι ακριβώς συνέβη και άλλο να καταθέτετε αίτηση με την οποία λέτε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κάποιο λόγο να συγκαλύψει το σκάνδαλο SIEMENS και ότι πήγε να συγκαλύψει δικές της ευθύνες μετά το 2004. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι θα προχωρήσουμε στην Εξεταστική Επιτροπή με αυτούς τους όρους. Στην Επιτροπή θα υπάρξει φως παντού.
Και σας προειδοποιούμε και για κάτι άλλο. Τα πλήρη αποδεικτικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν ή θα υπάρξουν, δεν θα τα ισοφαρίσουν κραυγές και ψίθυροι από ευχαριστήριες επιστολές ή για ευχαριστήριες επιστολές ή ασημαντότητες ή ενδεχομένως και ψεύτικες μαρτυρίες σαν και αυτές που είδαμε, για να χρεωθούν ευθύνες ακόμα και στον Πρωθυπουργό της χώρας, με ψευδομάρτυρες στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Το λέμε, λοιπόν. Προσερχόμαστε για να ρίξουμε φως, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθούμε εξισορρόπηση πραγμάτων και επιμερισμό ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν. Και κυρίως, δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη χρησιμοποίηση –το τονίζω- τυπικών στοιχείων, χωρίς καμία ουσία, μόνο και μόνο για να γίνουν μέσω του επικοινωνιακού τοπίου «Δούρειος Ίππος» για να μπορέσουν να παίξουν κάποιοι τα πολιτικά τους παιχνίδια.
Και το λέω αυτό, γιατί κανονικά σ’ αυτήν την επιστολή θα έπρεπε, αν δεν θέλατε τουλάχιστον να υπάρχει η απλή αναφορά στο ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό το ζήτημα, να υπήρχε τουλάχιστον μια δόση αυτοκριτικής. Γιατί σας προειδοποιούμε από τώρα και το λέμε για λόγους ειλικρίνειας, ναι στην Επιτροπή αλλά πρέπει να δούμε κατά κύριο λόγο ως πού φτάνει, πρώτον, το ζήτημα που ήδη έχει αποδειχθεί -και έχει αποδειχθεί με ομολογία στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι αυτό που είναι δεδομένο είναι πως χρήματα από τη SIEMENS πήγαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και μιλάω για την ομολογία του κυρίου Θόδωρου Τσουκάτου.
(IK)
(1LM)
Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Και δεν μπορεί να ισοφαρίσει κανείς αυτήν την απόδειξη με το να καθόμαστε να συζητάμε και να λέμε «α, ξέρετε, υπήρξε μια ευχαριστήρια επιστολή προς κάποιον κ. Χριστοφοράκο, την οποία πρέπει να δούμε».
Εδώ βοά το πράγμα. Έχει ομολογηθεί, έχει δικαστικά αποδειχθεί ότι χρήματα πήγαν και πρέπει να το δούμε αυτό, γιατί είναι επίσης περίεργο να ομολογεί στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αποδεικνύεται δικαστικά ότι τα χρήματα πήγαν και να έρχεται μετά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να λέει «ξέρετε, δεν ξέρω αν πήγαν στα ταμεία μας». Πρέπει να το δούμε αυτό, σας το λέω, και δεν θα έμπαινα σε αυτήν την λεπτομέρεια, αν δεν υπήρχε αυτό το περιεχόμενο της αίτησης. Εγώ δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι πέρα από αυτό δεν θα δούμε και άλλα πράγματα, όπου υπάρχουν. Όμως, να τα δούμε αυτά. Και δεν πρόκειται να τα συμψηφίσουμε με τίποτα εν ονόματι τυπικών στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η αμηχανία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Και έρχομαι και στο δεύτερο. Το λέμε από τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ναι, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα γύρω από την υπόθεση της SIEMENS σε ό,τι αφορά το 2004 ή ορθότερα το 2003 και μετά. Φυσικά και θα ερευνήσουμε την υπόθεση για τη μετέπειτα πορεία, αλλά ακριβώς το μείζον ζήτημα, το οποίο πρέπει να ερευνήσουμε, είναι η υπόθεση του C4I, η χειρότερη από όλες τις περιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται με το σκάνδαλο SIEMENS. Και πρέπει να το ερευνήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί εδώ τίθεται ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα. Ποιο είναι αυτό; Η Ελλάδα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων την εποχή εκείνη προμηθεύτηκε, όπως προμηθεύτηκε, ένα σύστημα ασφαλείας, το περίφημο C4I. Το προμηθεύτηκε το 2003, παρακαλώ. Το 2003 έγινε η σύμβαση, για να παραλάβουμε και να λειτουργεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αυτό το τεράστιο και πολύπλοκο σύστημα.
Πώς γίνεται και το 2003, την τελευταία στιγμή, με διαδικασίες κατεπείγοντος -λες και δεν είχαμε προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων- πώς γίνεται τότε και παραγγέλνουμε αυτό το σύστημα, το παραγγέλνουμε λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς και να έχει λειτουργήσει; Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κατά το μεγάλο μέρος του δεν λειτούργησε. Αλλά δεν είναι αυτό τόσο το θέμα.
Το μεγάλο ζήτημα στην υπόθεση αυτή είναι το εξής. Και αυτό θα αποδειχθεί και θα φανεί, γιατί είναι ήδη και μέσα στα στοιχεία τα οποία ξέρετε όλοι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή. Ξέρετε ότι την εποχή εκείνη είχαμε την εμπειρία άλλων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν χρησιμοποιήσει ανάλογα συστήματα, παραδείγματος χάριν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Salt Lake City.
Θα πρέπει να δούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εξής εντυπωσιακό: Πόσο κόστισε το σύστημα ασφαλείας από τις ίδιες εταιρείες, το οποίο πήραν την εποχή εκείνη το Σίδνεϊ ή το Salt Lake City; Πόσο υπολογίσαμε στην αρχή ότι θα στοιχίσει σε μας; Πολλαπλάσιο εκείνου του Σίδνεϊ και του Salt Lake City, αλλά παρ’ όλα αυτά, να δούμε πόσο ήταν αυτό που είχαμε υπολογίσει στην αρχή. Tο είχαν υπολογίσει γύρω στα 60.000.000 με 80.000.000 ευρώ. Ξαφνικά εκτοξεύθηκε στα 254.000.000 ευρώ! Ποιος τις έκανε τις προδιαγραφές; Γιατί πρέπει να ξέρετε –και σας μιλάω από τη μικρή μου εμπειρία, χρονικά τουλάχιστον, στο αρμόδιο Υπουργείο- ότι στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ελληνικές Αρχές είναι αυτές οι οποίες διαμόρφωσαν τις προδιαγραφές, μέσα από την ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν υπάρχουν.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, ποιος είναι αυτός που διαμόρφωσε προδιαγραφές και παραγγείλαμε ένα σύστημα, το οποίο εκτοξεύθηκε από τα 60.000.000-80.000.000 ευρώ, που ήταν το αρχικό, μέχρι τα 254.000.000 ευρώ, για να λειτουργήσει μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα που υπογράψαμε τη σύμβαση.
Αυτά δεν έγιναν από καμία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η παραγγελία, οι προδιαγραφές, όλες αυτές οι σκοτεινές πτυχές, οι οποίες οδήγησαν την υπόθεση του C4I εδώ που την οδήγησαν, δεν έγιναν από καμία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, τι λόγο είχε να συγκαλύψει τι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Να συγκαλύψει το ότι άλλος έκανε την παραγγελία και δεν ξέρουμε πώς έγιναν οι προδιαγραφές;
Αν ανέφερα αυτά τα δύο παραδείγματα, το θέμα του πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και το θέμα του C4I, δεν είναι για να αρχίσω τώρα τη συζήτηση την οποία επρόκειτο να κάνουμε τότε. Είναι για να δώσουμε ένα δείγμα γραφής όλοι μας εδώ για το τι σημαίνει ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά το βάθος της υπόθεσης και πώς πρέπει να την ερευνήσουμε. Και αυτήν την ειλικρίνεια δεν την αποδίδει αυτήν την ώρα η αίτηση που καταθέσατε, κύριε συνάδελφε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν την αποδίδει, γιατί στην ουσία, όπως την έχετε γράψει αυτήν την πρόταση, είναι σαν να έχετε βγάλει το συμπέρασμά σας κιόλας. Δεν φταίει κανένας άλλος, φταίει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και κάνουμε Επιτροπή, για να φορτώσουμε στη Νέα Δημοκρατία ένα θέμα το οποίο ούτε καν χειρίστηκε. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
(XS)
(1IK)
Εγώ σας είπα, εκ προοιμίου δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα. Δεν καταδικάζω και δεν έχω κανένα δικαίωμα και δεν απαλλάσσω -εξίσου δεν έχω το δικαίωμα- κανέναν. Αλλά υπάρχουν μερικές αυταπόδεικτες αλήθειες και αυτές λείπουν απ’ αυτή την Αίθουσα.
Λέμε λοιπόν «ναι», στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά «ναι» και για λόγους πολιτικής εντιμότητας και για λόγους θεσμικής ευθύνης. Πολιτικής εντιμότητας, γιατί πρέπει να φανεί ποιοι φταίνε ώστε να μην πέφτει πάνω σε όλους μια ευθύνη που δεν ανήκει σε όλους, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι στο πολιτικό σύστημα. Και πρέπει να το υπερασπιστούμε αυτό χωρίς να κρύψουμε καμιά αλήθεια, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την τιμή του πολιτικού κόσμου, για όλο εκείνο το κομμάτι το οποίο στάθηκε και στέκεται έντιμα χρόνια ολόκληρα στο Κοινοβούλιο και έξω από το Κοινοβούλιο και το οποίο δεν μπορεί να το παραδώσουμε βορά σε λόγους πολιτικών ισορροπιών, ούτε ενδεχομένως σε επικοινωνιακά παιχνίδια.
Λέω επίσης ότι πρέπει να αναζητήσουμε το σύνολο της αλήθειας για να δούμε -και αυτό είναι η κατακλείδα της δικής μου παρέμβασης- τους κανόνες που πρέπει να υιοθετήσουμε.
Σας θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο Κώστας Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός, από τον Ιούλιο του 2008 είχε προτείνει να υπάρξει διακομματική Επιτροπή για να δούμε όλους τους κανόνες διαφάνειας. Αρνήθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αρνήθηκαν δε και τα υπόλοιπα κόμματα. Αρνήθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η απάντησή του ήταν, δεν χρειάζεται να βγει αυτή η Επιτροπή. Κατέθεσε και πάλι τότε –θυμάμαι- πρόταση για εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, του σκανδάλου Siemens.
Θέλω να σας τονίσω λοιπόν, ότι πρέπει επίσης να βγάλουμε θεσμικά συμπεράσματα, πέρα από την αλήθεια, για τα πολιτικά πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα. Να βγάλουμε και θεσμικά συμπεράσματα για να θωρακίσουμε τον τόπο, να θωρακίσουμε τον πολιτικό κόσμο, να θωρακίσουμε τους ίδιους τους θεσμούς.
Και ένα δείγμα γραφής ότι εμείς λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι, πρώτον συμπράττουμε στο να υπάρξει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, θα λειτουργήσουμε μέσα σε αυτό το πνεύμα στην Εξεταστική Επιτροπή και τη Δευτέρα, μεθαύριο, θα συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αντώνης Σαμαράς για προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση σχετικά με τα θέματα της διαφάνειας.
Εκεί -έχοντας ολοκληρώσει και τη σημερινή συζήτηση, έχοντας ολοκληρώσει και τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή για τη Μονή Βατοπεδίου- ήδη από τη Δευτέρα πρέπει να δεσμευθούμε όλοι ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να είναι μόνο μια προσπάθεια απλώς για να πούμε «ξέρετε τις ολοκληρώσαμε, τελειώσαμε». Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το μέλλον. Κυρίως πρέπει να βάλουμε κανόνες που αποδίδουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» και που θα αποδείξουν και πάλι σ’ αυτή την κρίσιμη -το τονίζω- ώρα για τον τόπο ότι ο πολιτικός κόσμος, αυτός ο πολιτικός κόσμος ο οποίος στάθηκε έντιμα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του και να χειρίζεται τις τύχες του τόπου χωρίς να βγαίνει στο περιθώριο μόνο και μόνο -το τονίζω- για να παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια και να υπάρχουν λεπτές πολιτικές ισορροπίες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε, «ναι». Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή, με αυτό το πνεύμα θα συμβάλλουμε ώστε όλα να έρθουν στο φως και να μπουν επιτέλους κανόνες που δεν θα επιτρέψουν τέτοιες περιπέτειες στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς και στην πολιτεία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης ενημερώνει ότι κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Υπόθεσης Siemens ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής κ. Βορίδης Μαυρουδής.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αθανάσιος Παφίλης. Έχετε δεκαπέντε λεπτά κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είχε ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens σε όλες τις πτυχές της, πολιτικές, ποινικές και είναι επίσης γνωστό ότι είχαμε στηρίξει τις δύο προτάσεις που έγιναν το Φεβρουάριο του 2008 και το Μάιο του 2009 για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Βεβαίως θα συμφωνήσουμε και τώρα. Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες για τα αποτελέσματα, άλλωστε υπάρχει μια πλούσια και μεγάλη πείρα απ’ αυτές τις Εξεταστικές επιτροπές.
Δεν υποτιμούμε τις πολιτικές ή τις ποινικές ευθύνες κομμάτων και προσώπων. Πολύ περισσότερο, που η υπόθεση Siemens συνδέεται πιο άμεσα με πολιτικό χρήμα των κομμάτων της εξουσίας.
(BM)
(1XS)
Εμάς δεν μας φαίνεται παράξενο ούτε και μας προκαλεί έκπληξη. Είναι σύνηθες φαινόμενο η επίσημη ή η ανεπίσημη και κάτω από το τραπέζι χρηματοδότηση των κομμάτων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η συμφωνία μας στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής και η συμμετοχή έχει κυρίως την έννοια να θέσουμε σε συζήτηση και να βοηθήσουμε, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας τον παράγοντα εκείνον που παράγει και αναπαράγει τα ονομαζόμενα σκάνδαλα και που δεν είναι άλλο από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, από την ονομαζόμενη ελεύθερη οικονομία της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Θέλουμε επίσης σ' αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι σκόπιμα πολλές φορές προβάλλεται το επιχείρημα πως αυτά τα σκάνδαλα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα ή σε τριτοκοσμικές, όπως λένε, χώρες. Οι δυνάμεις που υπηρετούν το σύστημα και όσοι επίσης έχουν ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Ευαγγέλιο, προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» το σύστημα και να καλλιεργήσουν αυταπάτες και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χαρακτήρα της. Δημιουργούν επίσης αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και ετοιμότητα στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες -και στις μεγάλες, αλλά και σε μικρότερες- συχνά-πυκνά βρίσκουν το φως της δημοσιότητας μεγάλα σκάνδαλα, γιατί τα περισσότερα θάβονται σκόπιμα. Όσο δε για τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, το ερώτημα είναι απλό: Η SIEMENS από πού είναι; Από τον Άρη; Γερμανική δεν είναι; Προέρχεται από μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα. Στη Γαλλία δεν έγιναν τεράστια σκάνδαλα; Μέχρι και μεγάλο πολιτικό πρόσωπο αυτοκτόνησε. Στη Δανία, την οποίαν έχετε σημαία –και δεν λέω για την Ιταλία, για το Δανικό μοντέλο- δεν ξέρετε ότι η Υπουργός Γεωργίας, η οποία έγινε και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορήθηκε ωμά και ανοιχτά και με στοιχεία ότι ήταν εκπρόσωπος πολυεθνικής εταιρείας; Η ίδια η ΛΟΚΧΙΝΤ, η οποία είναι ένας κολοσσός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχε δηλώσει επίσημα ότι είχε εξαγοράσει δεκάδες –δεν θυμάμαι τον αριθμό, περίπου εβδομήντα- κυβερνήσεις χωρών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να μπορέσει να περάσει τα προϊόντα της. Και αυτή παρεμπιπτόντως εμπλέκεται και στο περιβόητο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά γενικώς είναι πελάτης των εξοπλισμών στη χώρα μας.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση, πως ανεξάρτητα από αυτή τη θέση που έχουμε θα θέλαμε και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να αποκαλυφθούν και πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Γνωρίζουμε όμως πως τελικά «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
Το δεύτερο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πως ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα αυτών των θεμάτων, δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι σε μία περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού μας η Κυβέρνηση φέρνει ένα πακέτο εξεταστικών επιτροπών. Μπορεί έτσι, με σκανδαλολογία, να επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα καυτά και άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Άλλωστε και στο παρελθόν τα δύο κόμματα της εξουσίας έχουν παίξει με τα σκάνδαλα, για να κρύψουν εκτός των άλλων ότι δεν έχουν στρατηγικές διαφορές στην πολιτική τους. Εξάλλου τα περισσότερα -για να μην πω όλα- τα σκάνδαλα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφορούσαν και τις δύο κυβερνήσεις. Αυτό είναι φυσικό, κατά τη γνώμη μας, γιατί υπηρετούν την ίδια πολιτική και τα ίδια συμφέροντα.
Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από το μεγαλύτερο σκάνδαλο που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Και το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο καταδικάζονται να ζουν στη μιζέρια, στην ανεργία, στην αβεβαιότητα και αυτοί που τους εκμεταλλεύονται και τους ληστεύουν ζουν στη χλιδή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο: η ίδια η βάση του συστήματος. Σκάνδαλο είναι ότι νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι, ότι κρέμονται με 460 ευρώ ανασφάλιστοι ή με 500 ή με 600. Σκάνδαλο είναι -και επίκαιρο μάλιστα- ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και την ίδια στιγμή οι αγρότες ξεκληρίζονται. Σκάνδαλο είναι ότι η υγεία και η παιδεία έχουν μετατραπεί σε χυδαίο εμπόρευμα, όπως είναι τα απορρυπαντικά. Και σας ρωτάω και θέλω μιαν απάντηση επιτέλους, γιατί χρόνια είχαμε αυτό το ερωτηματικό και τώρα έρχεται επίκαιρο: Αλήθεια, εσείς που λέτε ότι είστε προοδευτικοί, αλλά και οι άλλοι, ειλικρινά πώς ανέχεστε να ισχύουν στην Ελλάδα χρυσόβουλα και φιρμάνια;
(FT)
(1BM)
Πώς γίνεται μία χώρα που απελευθερώθηκε, να χρησιμοποιεί σήμερα από την Κατοχή, από τις δυνάμεις της Κατοχής, φιρμάνια και χρυσόβουλα. Δύο εκατομμύρια στρέμματα στην Ελλάδα -Έλεος, στο τέλος!- ανήκουν στην Εκκλησία με χρυσόβουλα και με φιρμάνια. Τι έχετε να πείτε στον ελληνικό λαό; Είκοσι χρόνια κυβερνάει ο ένας και δεν ξέρω πόσα ο άλλος.
Σκάνδαλο είναι η ίδια η ιδιωτικοποίηση του Ο.Τ.Ε., η παράδοση κερδοφόρων στρατηγικών τομέων της χώρας στους ιδιώτες.
Η υπόθεση και το σκάνδαλο SIEMENS είναι ίσως η σοβαρότερη απ’ όλες, γιατί εκτός των άλλων αφορά και έναν τεράστιας σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα, τομέα τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες τηλεπικοινωνίες δεν είναι η κινητή, η σταθερή τηλεφωνία, είναι η επικοινωνία των ανθρώπων. Συνδέονται με εξοπλιστικά προγράμματα, με συστήματα παρακολούθησης, συνδέονται με την καταστολή, με την πολιτική κατασκοπία, με τη βιομηχανική κατασκοπία και βεβαίως, με την καθημερινή ζωή. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτός ο τομέας απέκτησε πιο μεγάλη, θα έλεγα, στρατηγική σημασία. Και εδώ διακινούνται τεράστια ποσά και διακινήθηκαν και είναι φυσικό η μίζα να ήταν μεγάλη.
Έχει μία σημασία η διαχρονική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα, όπου αποκαλύπτεται η πολιτική και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στην δεκαετία του ’70 –από εκεί θα ξεκινήσουμε- κάτω από την πίεση τότε του λαϊκού κινήματος, που είχε πιο ριζοσπαστικά αιτήματα, η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε την ΕΛΒΗΛ για να μελετήσει τα ψηφιακά συστήματα και να κάνει εφαρμογή στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα; Τίποτα. Έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις μεγάλες τότε «σοσιαλιστικές» εξαγγελίες, αναγγέλλοντας ότι η ΕΛΒΗΛ θα γίνει μοχλός για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων για σύγχρονα συστήματα. Τι έγινε; Ακριβώς το αντίθετο, άνοιξε ο δρόμος για συμβάσεις του Ο.Τ.Ε. με τη SIEMENS και την INTRACOM.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη συνέχεια, μπορούμε να δούμε πώς ο Ο.Τ.Ε. βρέθηκε στη μέγγενη των πολυεθνικών, βρέθηκε στο κέντρο ενός οξύτατου ανταγωνισμού, που δεν αφορά μόνο ή κυρίως το επιχειρηματικό κέρδος –αφορά και αυτό- αλλά αφορά πολύ περισσότερα, όπως την παρακολούθηση, την καταστολή, όπως τους εξοπλισμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, λοιπόν, με αυτήν την πορεία, άρχισε και η πορεία ιδιωτικοποίησης του Ο.Τ.Ε.. Η δήλωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εδώ μέσα στη Βουλή και στις εφημερίδες, ήταν ότι η μετοχή του Ο.Τ.Ε. είναι μία και μόνο και ανήκει στους ιδιώτες. Το 1993 έγινε η δήλωση, έχω και την κασέτα να σας τη δείξω, την έχει η ΟΜΕ-Ο.Τ.Ε., ζητείστε τη. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου μιλάει πρώτη και εγώ εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. δεύτερος.
Άρχισε, λοιπόν, από το 1996 7,6%, το 1997 18,7%, το 1998 24,9%, το 2002 66,3% στους ιδιώτες, η μία μετοχή που λέγαμε και κατέληξε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Deutsche Telekom. Σε αυτήν την πορεία το 1999 προγραμματίζεται η μεγάλη αγορά των 327 δισεκατομμυρίων δραχμών τότε, που προβλέπει ψηφιακό σύστημα σύνδεσης όλων των υπηρεσιών από ΕΛΑΣ, ΕΥΠ μέχρι Σ.Δ.Ο.Ε., Λιμενικό, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.λπ.. Μια αγορά, όμως, που θα υλοποιούνταν για δεκαπέντε χρόνια. Εκείνη την περίοδο υπήρχε διακομματική Επιτροπή, στην οποία η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετείχε, για τους γνωστούς λόγους, δεν θα πω θεατρινισμού, αλλά εντυπώσεων, αλλά συμμετέχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το ΔΗΚΚΙ και ο Συνασπισμός. Όταν αρχίζει, λοιπόν, η διαδικασία του διαγωνισμού το 2000, το 2002 ξαφνικά σταματά, πετιέται έξω η Επιτροπή και πάει στο Υπουργείο Άμυνας. Τότε εμείς καταγγείλαμε αυτό το γεγονός. Το κατήγγειλε και ο εκπρόσωπός μας και υπάρχει και επίσημη ανακοίνωση.
Τελικά, εμφανίζεται η Saic και παίρνει την παραγγελία και το τελικό πακέτο του 1 δισεκατομμυρίου. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει πάλι -και πρέπει να τα θυμάται ο ελληνικός λαός- τον οξύ ανταγωνισμό, την παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, του κ. Μίλερ τότε. Και στη συνέχεια έρχεται, το 2004, η Νέα Δημοκρατία.
Σε αυτήν την πορεία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατήγγειλε και την ιδιωτικοποίηση και τις διαδικασίες. Υπήρχαν προβλήματα με μίζες ή με πολιτικό χρήμα; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι. Όμως, εμείς τότε ούτε είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε στοιχεία, ούτε είχαμε στοιχεία, ούτε μπορούσαμε και να αποδείξουμε τέτοιου είδους καταγγελίες.
(XF)
(1FT)
Πώς άρχισαν, λοιπόν, οι αποκαλύψεις περί πολιτικού χρήματος μέσα στο αμερικανογερμανικό ανταγωνισμό; Βρήκε το φως της δημοσιότητας και επισημοποιήθηκε με τα γερμανικά δικαστήρια και όχι ότι κινήθηκε η άψογη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία είναι κάτι άλλο που ισχυρίζονται ορισμένοι εδώ πέρα. Βγαίνει, λοιπόν, ότι 100 εκατομμύρια δόθηκαν στα δύο κόμματα και σε άλλα πρόσωπα που εμπλέκονταν σε αυτήν την αγορά.
Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, έχουμε την επανάληψη ακριβώς του ίδιου σκηνικού. Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλληλοκατηγορούνται: «όχι εσύ», «όχι εγώ». Ενώ είναι γνωστό ότι και οι δύο εμπλέκονται και στο πολιτικό χρήμα και οι δύο παριστάνουν τον αρχάγγελο της κάθαρσης «όλα στο φως», ή τον Πόντιο Πιλάτο «εμείς δεν φταίμε σε τίποτα». Μάλιστα, φθάσαμε παραμονές των ευρωεκλογών –το ζήσαμε όλοι, το έζησα και προσωπικά ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κ.Κ.Ε.- και αντί να συζητάμε για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τι πρέπει να κριθεί στις ευρωεκλογές, συζητούσαμε για τις μίζες, για το αν ο Παπακωνσταντίνου ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή οποιοσδήποτε άλλος.
Παρά τις όποιες διακηρύξεις–και θα το πω καθαρά- μέσα από τυχαία ή «τυχαία» γεγονότα και παραλείψεις, δρομολογείται το κουκούλωμα της υπόθεσης. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, σε πρόσωπα και καταστάσεις, σε όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο, που είναι άλλωστε πάρα πολύ πρόσφατη. Ούτε θέλω να σχολιάσω –θα τα πούμε στην επιτροπή- το ρόλο της δικαιοσύνης και το ρόλο της Κυβέρνησης. Ένα πράγμα όμως είναι καθαρό, ότι η Νέα Δημοκρατία εκείνη την περίοδο έχει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για όλη την εξέλιξη.
Τι αποδεικνύετε τελικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Αποδεικνύεται τελικά ότι οι Γερμανοί ξανά έδωσαν τη λύση όταν είδαν ότι ξεφεύγει το πράγμα, αρνούμενοι την έκδοση ενός πρωταγωνιστή, προσώπου κλειδιού στην υπόθεση. Και τελικά αποδεικνύεται ότι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί σαν όστρακο: Όταν κινδυνεύει, κλείνει ερμητικά τις πόρτες και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα.
Εμείς είμαστε ειλικρινείς όπως πάντα και λέμε ότι δεν περιμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, ειδικά σε μια περίοδο που το θέμα της διαφάνειας και του χτυπήματος της διαφθοράς, έχει αναχθεί σαν πρώτο ζήτημα. Όλα στο φως, αρχάγγελοι της κάθαρσης, συσκέψεις επί συσκέψεων.
Για μας είναι μύθος πρώτα απ’ όλα ότι μπορεί να σταματήσουν τα σκάνδαλα μέσα στον καπιταλισμό. Είναι όρος λειτουργίας του συστήματος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Ας μην κοροϊδεύετε τον κόσμο. Στα πανεπιστημιακά εγχειρίδια, που διδάσκονται οι φοιτητές για μάνατζερ, διδάσκονται όλα αυτά, ότι πρέπει να πλησιάζεις πολιτικά πρόσωπα, να έχεις επαφές με κυβερνήσεις, ότι πρέπει να χρησιμοποιείς και άλλες πηγές. Καθηγητές πανεπιστημίων τα διδάσκουν αυτά, πώς ένας μάνατζερ θα μπορέσει να διεισδύσει στην αγορά, να πάρει ένα κομμάτι της αγοράς. Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο και του λέτε ότι μπορεί αυτά να μην υπάρξουν αφού είναι όρος λειτουργίας του ίδιου του συστήματος;
Δεύτερος μύθος «τέλος πάντων να το περιορίσουμε, γιατί θα μας πει κανένας ότι εσείς δεν ενδιαφέρεστε έστω με μερικά μέτρα να το περιορίσετε;». Δεν θέλετε τέτοια μέτρα. Δεν θέλετε ουσιαστικά μέτρα. Όλες αυτές οι διακηρύξεις είναι κοροϊδία.
Εμείς προτείναμε ονομαστικοποίηση των μετοχών και των τίτλων του δημοσίου. Γιατί δεν το δέχεστε; Να ξέρει και ο κόσμος ποιος έχει τι. Δεύτερον, κατάργηση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Γιατί δεν το δέχεστε, για να ξέρει και ο κόσμος τι γίνεται με τις καταθέσεις και τι γίνεται με τις φορολογίες; Τρίτον, έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων. Γιατί δεν το δέχεστε κι αυτό; Να πω γιατί δεν το δέχεστε; Γιατί αυτά είναι συνυφασμένα με την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε. Με τέτοια μέτρα θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι τουλάχιστον να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα.
Άρα, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική θα υπάρχουν σκάνδαλα, θα παράγονται, θα αναπαράγονται, θα βρίσκουν ή δεν θα βρίσκουν το φως της δημοσιότητας. Είναι γεγονός ότι πράγματι το σύστημα αποπνέει μεγάλη δυσοσμία. Πάντα τέτοιο ήταν.
Μια και μιλάμε για τη Γερμανία και για τη SIEMENS, τα ίδια έκανε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όλες οι καπιταλιστικές χώρες τα ίδια έκαναν και έτσι δούλευαν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
(PM)
(1XF)
Το σύστημα λοιπόν αποπνέει μεγάλη δυσωδία και αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ανατροπής του.
Ειπώθηκε ότι υπάρχει κρίση ιδεών και ότι πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αποκαταστήσει το κύρος του. Δεν συμφωνούμε. Αυτό που συμβαίνει και που ονομάζεται κρίση ιδεών είναι οι αρχές λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι ο όμορφος, ελεύθερος κόσμος ο οποίος στηρίζεται στην κυνική, αισχρή, χυδαία εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ελεύθερος κόσμος σας όπου ορισμένες πολυεθνικές κατέχουν τον πλούτο που παράγεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που παράγουν εβδομήντα, ογδόντα και εκατό χώρες. Είναι ο ελεύθερος κόσμος ο οποίος στη χώρα μας έχει να κάνει με το ότι μέσα στην οικονομική κρίση 160 εταιρείες έχουν 11,7 δισεκατομμύρια κέρδη δηλωμένα το πρώτο εννιάμηνο -είναι πολύ περισσότερα- και την ίδια στιγμή ο ελεύθερος κόσμος σας καλεί το νεολαίο που παίρνει 460 ευρώ, το συνταξιούχο που παίρνει 500 ευρώ να πληρώσουν το «μάρμαρο». Αυτός ο κόσμος ο ελεύθερος για το κεφάλαιο κατά τη γνώμη μας πρέπει να ανατραπεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Που μπορεί να μην είναι και ηθικά και αγγελικά πλασμένος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να μας το αναπτύξετε αυτό, κύριε Πρόεδρε. Βλέπω ότι είστε ορεξάτος σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Απλώς προεξέτεινα τον επίλογο, την καταληκτική φράση του κυρίου Παφίλη. Είναι ο στίχος «όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος». Εκεί το ανέμειξε με τον ελεύθερο κόσμο. Ελπίζω να μην ήταν η διάλεξή του διάλεξη κατά της ελευθερίας εν γένει. Εγώ πάντως έκανα αυτή την προσθήκη. Κύριε Παφίλη, με συγχωρείτε γιατί παρενέβην στον επίλογό σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η ελευθερία έχει περιεχόμενο, κύριε Πρόεδρε, αφού με προκαλείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Παφίλη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Αϊβαλιώτης για δεκαπέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρακολουθώ πάντα με προσοχή τον κύριο Οικονόμου. Θυμίζω ότι το 1993 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ξεκινήσει δύο εξεταστικές επιτροπές κατά του πρώην Πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη και τις σταμάτησε. Συγκάλυψη έκανε άραγε τότε; Παραδειγματιστείτε από την τακτική του. Συντηρητικός κύκλος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου; Αναφέρω τη φράση του κυρίου Οικονόμου. Δεν ήταν συντηρητικός κύκλος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είχε τη μεγαλοψυχία εκείνη τη στιγμή και προέταξε την εθνική ομοψυχία. Τυχαίες είναι οι διαρροές, αυτά που βλέπουμε με την κρυφή κάμερα, όπως χθες το βίντεο με τον κύριο Καραμανλή; Τυχαία και η διαρροή της επιστολής; Γιατί γίνονται τώρα αυτά; Γιατί σώνει και καλά τώρα θέλουμε «αίμα στην αρένα»; Είναι ακρότητα, κύριε Οικονόμου, το «αίμα στην αρένα». Τι θα γινόταν δηλαδή αν γίνονταν οι εξεταστικές επιτροπές του χρόνου; Το λέμε εμείς που έχουμε προτείνει εξεταστικές επιτροπές για τα πάντα, ακόμα και για τις υποκλοπές. Αυτή την περίοδο είμαστε στο στόχαστρο ως χώρα. Βλέπετε τα διεθνή δημοσιεύματα, βλέπετε την κακεντρέχεια η οποία υπάρχει. Γιατί αυτά γίνονται τώρα που χρειάζεται εθνική ομοψυχία και συνεννόηση; Γιατί προχωράμε σ’ αυτές τις πράξεις τώρα;
«Τίποτα δεν θα «βγει». Θα καλύψει ο ένας τον άλλον. Θα τα κάνουν «πλακάκια», όλοι θα «βγουν λάδι», κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Αυτά δεν λέει ο κόσμος; Είναι δική μου άποψη; Αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, όλοι είμαστε εκλεγμένοι με σταυρό, μιλάμε με τον κόσμο καθημερινά. Τα ίδια πράγματα ακούμε και υπάρχει η εντύπωση ότι γι’ άλλη μία φορά θα υπάρξει ατιμωρησία.
Διανύουμε το 36ο έτος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μετά την επταετία. Μπορεί κανείς να αντικρούσει όλα όσα οι πολίτες λένε, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και χρώματος; Πιστεύουμε πραγματικά ότι με τις διαδικασίες των μέχρι σήμερα εξεταστικών επιτροπών πείθουμε κανέναν; Τιμωρήθηκε κανείς; Ακούει ο κόσμος για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ –παλιότερα άκουγε για δισεκατομμύρια δραχμές- και όλοι έβγαιναν «λευκοί» και άμωμοι. Μπορεί τα στοιχεία να κραύγαζαν, μπορεί τα στοιχεία πραγματικά να φώναζαν για το ποιος είναι υπεύθυνος και λες και ζούμε σε μία λατινοαμερικάνικη «Μπανανία» οι υπεύθυνοι έκαναν ό,τι ήθελαν, έφευγαν ή έμπαιναν από την Ελλάδα, έκαναν μεγάλη ζωή, φωτογραφίζονταν στα κοσμικά μέρη, τους βλέπαμε στα περιοδικά και το αιώνιο κορόϊδο ήταν ο λεγόμενος κυρίαρχος λαός.
Βέβαια ξαφνικά μας έφταιγε το «βρώμικο» ’89 κι όχι η «βρώμικη» οκταετία 1981-1989 που «βούλιαξε» την Ελλάδα στην ανυποληψία και την έκανε «εκτροφείο» σκανδάλων. Όλα αυτά τα σκάνδαλα εκείνης της οκταετίας καλύφθηκαν από το ιδεολόγημα του «βρώμικου» ’89 κι έτσι χάθηκε και τότε η ευκαιρία τιμωρίας των υπευθύνων.
(GM)
1PM
Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ διαδέχτηκε πάλι τη Νέα Δημοκρατία και η ατιμωρησία, ατιμωρησία. Τα μάτια του κάθε κόρακα έμεναν στη θέση τους, δεν έφευγαν. «Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», όπως λέει ο κόσμος. Πράσινα κοράκια, γαλάζια κοράκια, που θα έλεγε και ο γραφικός ποιητής Φαμφάρας στη γνωστή μαυρόασπρη ελληνική ταινία «Ξύπνα Βασίλη» σε σενάριο του Ψαθά του 1966, προφητικό σενάριο. Σήμερα, όμως, ο Βασίλης έχει ξυπνήσει και αν δεν τον καταλαβαίνουμε είναι κακό του πολιτικού μας κεφαλιού. Και να πω ότι το προφητικό σενάριο του Δημήτρη Ψαθά του 1966 έχει δυστυχώς εφαρμογή σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά με τα ίδια πρασινογάλαζα κοράκια να πετούν ανενόχλητα.
Ατιμωρησία, λοιπόν, σκάνδαλα, αγανάκτηση των πολιτών. Κι έτσι φθάσαμε σήμερα στην μαζική συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Τι έχει γίνει με τη διαβόητη υπόθεση SIEMENS ή τουλάχιστον τι μάθαμε γι’ αυτήν;
Κάθε φορά που σκέφτομαι τη SIEMENS, σκέφτομαι ότι είναι μία γερμανική εταιρεία. Είναι δηλαδή μία εταιρεία κολοσσός από μία χώρα που έχει τον κ. Σόϊμπλ και τον κ. Στάρκ, που μας κουνάνε αυταρχικά το δάχτυλο και μας λένε με πόσα πρέπει να ζουν οι Έλληνες, ενώ η χώρα τους έχει τα μαύρα της τα χάλια. Δεν είναι δική μου έκφραση, αλλά είναι έκφραση του γνωστού δημοσιογράφου κ. Γιώργου Δελαστίκ «Τα μαύρα χάλια της γερμανικής οικονομίας» στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, μία καταπληκτική ανάλυση για μία χώρα «μπαταχτσήσι» η Γερμανία, που μας χρωστάει εβδομήντα δισεκατομμύρια. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο Μανώλης Γκλέζος, ο Λεωνίδας Κίρκος που γράψανε και επιστολή εξάλλου.
Καταθέτω το άρθρο του κ. Δελαστίκ.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας του Τμήματος Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Μεγάλες εταιρείες, λοιπόν, όπως η SIEMENS δηλώνουν ότι λαδώνουν για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Περί αυτού πρόκειται. Και αντί να είναι προσεκτικοί όλοι αυτοί οι κύριοι, ο κ. Σόϊμπλ, ο κ. Στάρκ, όλοι αυτοί οι αυταρχικοί κύριοι οι οποίοι δεν πιάνουν από το αφτί αυτές τις εταιρείες που λαδώνουν, κουνάνε το χέρι απειλητικά στους Έλληνες.
Ήδη η SIEMENS –το υπαινίχθη και ο κ. Παφίλης νομίζω- γιορτάζει εκατό χρόνια κλαδώματος, είπατε από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Από αυτό εδώ το Βήμα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι την πρώτη της απόπειρα λαδώματος την έκανε το 1914 προσπαθώντας να πάρει την προμήθεια του Γιαπωνέζικου Ναυτικού. Δηλαδή σε λίγο θα είναι εκατό χρόνια λαδώματος. Το έχει καταγγείλει ο κ. Καρατζαφέρης από αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής.
Τι είχε πει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο μακροβιότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εδώ από αυτό εδώ το Βήμα στις 7/9/2000; Διαβάζω από τα Πρακτικά της Βουλής: «Ως Υπουργός στην Οικουμενική Κυβέρνηση μου ζητήθηκε να τεθεί μία μεγάλη προμήθεια υλικού απευθείας σε ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό και σε τιμές υπερβολικά υψηλές έναντι των διεθνών τιμών».
Ξέρουμε ή δεν ξέρουμε τι ρόλο έπαιξε η SIEMENS στην ανατροπή της Κυβέρνησης του Μητσοτάκη του 1993; Ακούσαμε ή όχι ως την ανάκριση του Κούτσεν Ρόϊτερ και του Σίχατσεχ και των υπολοίπων για εκατό εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δόθηκαν, όπως λένε εκείνοι στις καταθέσεις τους, στα ελληνικά κόμματα;
Γιατί δεν έκανε αγωγή καμία ελληνική κυβέρνηση στη SIEMENS για να της ζητήσει πίσω αυτά τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, που είναι σαφέστατα προϊόν κλοπής από τον ελληνικό λαό;
Γιατί μας κάνουν υποδείξεις και μας απειλούν ο κάθε Γιούργκεν, Στάρκ και οι υπόλοιποι κι εσείς οι σημερινοί αλλά και οι προηγούμενοι, της Νέας Δημοκρατίας δεν ζητήσατε πίσω τα λεφτά;
Έχουν γίνει πολλές εξεταστικές επιτροπές. Δεν θα αναφερθώ στην εξεταστική για τα καζίνο. Θυμόμαστε τι είχε γίνει τότε και πως είχε αντιμετωπιστεί η Επιτροπή στην Αίθουσα της Γερουσίας. Τριάντα εκλεγμένοι Βουλευτές απαξιώθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιας συγκεκριμένης μάρτυρος.
Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί υστερούμε ως χώρα σε σχέση με τη Νορβηγία, το Ιράκ και τη Νιγηρία. Εκατό εκατομμύρια ευρώ είπε η SIEMENS στα δικαστήρια της Γερμανίας δόθηκαν για μίζες στην Ελλάδα. Εμείς βρήκαμε το ένα εκατομμύριο, τα υπόλοιπα ενενήντα εννέα εκατομμύρια ακόμα τα ψάχνουμε. Η Ελλάδα όμως δεν κάνει ό,τι έκανε η Νορβηγία. Στη Νορβηγία τρεις αξιωματούχοι, ένας ναύαρχος και άλλοι δύο, δέχθηκαν ένα δωράκι από τη SIEMENS –όπως λένε στην κατάθεσή τους- 2,5 χιλιάδες ευρώ για να πάνε στην Ισπανία να κάνουν διακοπές. Αμέσως έριξε η κυβέρνηση της χώρας αυτής εκατό φορές πρόστιμο στη SIEMENS αυτό το ποσό. Εγώ δεν λέω να ρίξουμε εκατό φορές πρόστιμο στη SIEMENS τα εκατό εκατομμύρια που λένε ότι έδωσαν σε μίζες, αλλά τουλάχιστον ας επιβάλουμε ένα πρόστιμο δέκα φορές το ποσό το οποίο οι ίδιοι ομολογούν ότι έδωσαν. Ένα δισεκατομμύριο λοιπόν ας δώσει η SIEMENS αποζημίωση, η γερμανική αυτή εταιρεία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία λέει σήμερα «ναι στην εξεταστική» όταν είπε δύο φορές «όχι» στο παρελθόν. Τι άλλαξε άραγε στο μεταξύ και αδειάζουν κάποιοι την προηγούμενη απόφαση του κ. Καραμανλή;
Έβλεπα το περασμένο καλοκαίρι τη γνωστή διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας με τα πράσινα παπαγαλάκια που πετούσαν γύρω-γύρω. Ήταν οι παραμονές των Ευρωεκλογών. Τελικά είδαμε όλοι με πόνο, με θλίψη ότι το μόνο πουλάκι που έφυγε ήταν ο Χριστοφοράκος. Μάλλον δύο πουλάκια έφυγαν. Έφυγε και ο Καραβέλας. Τα μόνα πουλάκια που πέταξαν τότε ήταν αυτά.
SX
(1GM)
Οι διαρροές είναι τυχαίες; Η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Καραμανλή τυχαία; Τυχαίο και το timing της δημοσιοποίησης; Εμείς δεν θεωρούμε τυχαία την σύμπτωση.
Το ότι περνούσαν τα χρόνια και κανείς δεν ζητούσε στοιχεία και αυτό τυχαίο;
Τα όσα είπε ο συμπαθής τέως Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Κοροβέσης και αυτά τυχαία είναι; Άκουσε τα εξ αμάξης ο τέως συνάδελφος. Τα ερωτηματικά, όμως, παραμένουν. Είπε, άραγε, παραμύθια ο κ. Κοροβέσης;
Και επειδή υπήρξε αναστάτωση τότε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις δηλώσεις του Κοροβέση, καταθέτω ρεπορτάζ της 19ης Αυγούστου –πέρυσι, πριν λίγους μήνες- για το τι έγινε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τυχαίο είναι ότι όσα Κόμματα είχαν το μαχαίρι και το πεπόνι και είχαν καθίσει σε αυτές τις θέσεις, της εξουσίας, εμπλέκονται στην υπόθεση SIEMENS;
Τυχαίο είναι ότι και ο κ. Χριστοφοράκος, ο ύποπτος, ο οποίος φεύγει από την Ελλάδα και μετά τον ψάχνουν –κατόπιν, φυσικά, εορτής- αυτός ο star της υπόθεσης, είχε φρουρό αστυνομικό της Ελληνικής Αστυνομίας για πέντε και πλέον χρόνια; Για πέντε και πλέον χρόνια ο κ. Χριστοφοράκος είχε φρουρό αστυνομικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος του αφαιρέθηκε το Μάιο του 2009; Το Μάιο του 2009 του αφαιρέθηκε ο αστυνομικός;
Ποιος τα λέει αυτά; Τα λέει ο κ. Βούγιας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης, απαντώντας σε ερώτηση που έκανα στη Βουλή για το αν είχε αστυνομική προστασία ο κ. Χριστοφοράκος. Και μου απαντάει: Μάλιστα, είχε από το 2004 έως τις 20 Μαΐου του 2009. Πέντε χρόνια κι ένα μήνα. Αστυνομικός της Ελληνικής Αστυνομίας φρουρούσε τον κ. Χριστοφοράκο.
Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είναι, άραγε, υπερβολή, δηλαδή, ότι ο Νο1 ύποπτος για τις μίζες πήγαινε αυτές τις μίζες συνοδεία αστυνομικού;
Εδώ είναι και οι τέως Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως να μας πουν γιατί είχε δοθεί αυτά τα πέντε χρόνια φρουρά αστυνομικός στον κ. Χριστοφοράκο.
Διερωτώμαι: Αρχίσαμε με τις εξεταστικές. Θα πάμε για πέντε, έξι μήνες. Θα φαγωνόμαστε, φυσικά, πολιτικά μεταξύ μας. Υπάρχει, όμως, ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην πιστεύει ότι η SIEMENS μοίρασε λεφτά; Επέστρεψε, άραγε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό το 1.000.000 στα κρατικά ταμεία; Θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία με αυτό το γαϊτανάκι των τεσσάρων, πέντε, έξι –δεν ξέρω πόσων εξεταστικών επιτροπών- εκείνα τα χρήματα που ανελήφθησαν στους ουρανούς; Θα ωφεληθεί ο κόσμος; Θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι; Θα πληρώσουν οι ένοχοι; Θα καθίσει σε κανένα σκαμνί, βρε αδελφέ, κάποιος τέλος πάντων σε αυτή τη χώρα; Θα μπει κανείς στη φυλακή για να πληρώσει;
Το λέμε σοβαρά; Νομίζουμε ότι ο κόσμος μας πιστεύει; Το ανακάτεμα μιας ξαναζεσταμένης σούπας είναι για να βρούμε το γνωστό 1.000.000. Τα υπόλοιπα ενενήντα εννέα θα τα πάρουμε πίσω; Μήπως δεν ξέρουμε τι έγινε το 1990; Μήπως δεν ξέρουμε τι έγινε το 1993 με τη συμμετοχή της SIEMENS στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Δηλαδή, κάνουμε άλλη μία εξεταστική αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επαναλαμβάνω –και όποιος δεν καταλαβαίνει ότι σε αυτές τις σαράντα μέρες πολλά πράγματα δεν άλλαξαν στην Ελλάδα, απλώς είναι αιθεροβάμων- για να διαφημίσουμε τι; Για να διαφημίσουμε τη μειωτική φράση γερμανικής εφημερίδας. Προσέξτε τι έγραψε: «Τίποτα δεν γίνεται στην Ελλάδα αν δε λαδώσεις». Ποιοι μιλάνε; Οι Γερμανοί οι οποίοι χρωστάνε 70 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, αυτό το κράτος μπαταχτσής, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα, κατέστρεψε με τη ναζιστική κατοχή, κατέκλεψε με το αναγκαστικό δάνειο. Και λένε οι Γερμανοί σε εμάς, οι οποίοι έχουν εταιρείες που λαδώνουν για να αγοραστούν τα προϊόντα τους, ότι τίποτα δεν γίνεται στην Ελλάδα αν δεν λαδώσεις.
Αυτό, λοιπόν, το αναπαράγουμε. Δείχνουμε και διεθνώς ότι είμαστε μιζαδόροι, ανίκανοι, τεμπέληδες, λαμόγια. Θα διαφημίσουμε, λοιπόν, πάλι εκτός Ελλάδος ότι τα δύο μεγάλα Κόμματα που κυβερνούν για τριάντα έξι συνεχή χρόνια την πατρίδα μας, μετά την 7ετία, έχουν προβεβλημένους πολιτικούς που ήταν επισήμως ταμίες, εισπράττουν για λογαριασμό Κομμάτων ποσά, μαζεύουν το κάτι τις της κάθε πολυεθνικής και μετά τα Κόμματά τους στήνουν τους διαγωνισμούς. Θα διαλαλήσουμε διεθνώς, δηλαδή, και με δική μας ευθύνη, με τρόπο εκκωφαντικό, τη γνωστή ρήση του Χάρρυ Κλυνν ότι η Ελλάδα είναι η πιο προηγμένη Αφρικανική χώρα της Ευρώπης.
Επαναλαμβάνω, είναι ακρότητα αυτό που βλέπουμε, αυτό το αίμα στην αρένα. Θα είναι πλήγμα στη Δημοκρατία μας. Φυσικά λέμε «ναι» στην Εξεταστική. Είμαστε και το μόνο Κόμμα το οποίο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Είμαστε το μόνο Κόμμα που όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητούσαν μία εξεταστική, εμείς ζητούσαμε πέντε εξεταστικές για κάθε θέμα το οποίο είναι ανοικτό, αλλά και για τις υποκλοπές. Το ξαναλέω: Και για τις υποκλοπές εξεταστική!
Κάποιοι από εμάς, στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ούτε μισό ευρώ δεν πήραμε ποτέ από κανέναν, ούτε χορηγούς είχαμε, ούτε στασίδι σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια είχαμε, ούτε μας διασφάλισε κανείς πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε πλήρωσε κάποιο προεκλογικό ή μετεκλογικό έξοδο. Άρα, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Ούτε κόρακες αισθανόμαστε ούτε λάδι σκοπεύουμε να βγάλουμε τους λαδιάρηδες. Ψηφιστήκαμε και ξαναψηφιστήκαμε. Δεν ζούμε για να καθόμαστε σε καρέκλες εξουσίας και να στήνουμε διαγωνισμούς. Είμαστε εδώ για να βγαίνουν όλα στο φως. Όχι, όμως, το τεχνητό φως που παράγουν οι λαμπτήρες της SIEMENS. Όχι σε αυτό το φως. Στο φως της ημέρας όπου τα κοράκια φαίνονται κοράκια, όπου τα λαμόγια φαίνονται λαμόγια και οι μιζαδόροι φαίνονται μιζαδόροι.
(PS)
(SX)
Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι η ώρα να βγάλουμε όλοι την πρίζα από τη διαφθορά, να σταματήσει να είναι η Βουλή ένα τεράστιο πλυντήριο της SIEMENS, όπου όλα πλένονται βιολογικά και τα σκάνδαλα τα κάνει αόρατα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.
Το λόγο έχει τώρα ο Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Θεόδωρος Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δυστυχώς, θα χρειαστεί να αναλώσω ένα μέρος του χρόνου μου για να απαντήσω στην κακόβουλη παρέμβαση και αναφορά στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του προλαλήσαντος εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Αϊβαλιώτη.
Κύριε Αϊβαλιώτη, αδικείτε και υπονομεύετε την ίδια σας την κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ όταν συμπεριλαμβάνετε στο στόχαστρο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ; Ο κ. Κοροβέσης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Οφείλω να υπερασπιστώ απέναντι σε μία τέτοια αήθη επίθεση την τιμή και την υπόληψη της παράταξής μου. Γνωρίζετε, κύριε εκπρόσωπε του ΛΑ.Ο.Σ., ότι ο κ. Κοροβέσης -ο σύντροφος και φίλος και πρώην συνάδελφος με τη γνωστή ευαισθησία και ευθυκρισία που είχε και που έχει- ζήτησε απέναντι σε δημοσιεύματα, που υπήρχαν στον Τύπο, απαντήσεις. Οι απαντήσεις δόθηκαν -τις γνωρίζετε- δημοσίως και εκτεταμένα. Ο Περικλής Κοροβέσης δήλωσε: «Είμαι περήφανος για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω». Συμμετείχε στις εκλογές. Τι να κάνουμε; Εκλέξαμε έναν αυτήν τη φορά στην Α’ Αθήνας, εξελέγη ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Αλέξης ο Τσίπρας, δεν εξελέγη ο Περικλής Κοροβέσης, παρ’ όλο που πήρε πάρα πολλούς ψήφους. Καταλαβαίνετε πόσο δημαγωγικά είναι όλα αυτά τα οποία αναφέρετε και πόση σκοπιμότητα έχουν.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω πριν προχωρήσω στη συγκεκριμένη πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής να κάνω δύο σύντομες αναφορές σε ζητήματα που συνδέονται με αυτές τις προτάσεις.
Η πρώτη είναι ότι κατατέθηκαν ήδη προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για το Βατοπέδιο, για τη SIEMENS, για τα ομόλογα, για το Χρηματιστήριο. Για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της απαγωγής των Πακιστανών δεν πρέπει η Βουλή, επιτέλους, να συστήσει επιτροπή και να διερευνήσει σε βάθος εκεί που δεν υπάρχει και ζήτημα μίζας ή οτιδήποτε άλλο; Δεν εκκρεμούν αυτά τα δύο τεράστια ζητήματα, που αφορούν την οργάνωση του πολιτικού συστήματος και την ύπαρξη αυτήν καθ’ αυτήν του ελληνικού κράτους;
Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε, επιτέλους, μία διαβεβαίωση, κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ -και τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι Κυβέρνηση- τι λέει μπροστά στους σχεδιασμούς της για τις προτάσεις που έχουμε στο παρελθόν κατ’ επανάληψη καταθέσει. Επιτέλους, τα ζητήματα της ευθύνης των Υπουργών απέναντι σε οποιαδήποτε κατηγορία να μην μετατρέπουν τη Βουλή σε δικαστήριο, αλλά αντίθετα μέσα από όλες τις σκοπιμότητες του δικομματισμού να ενεργοποιείται το άρθρο του Συντάγματος, μέσα από σύντομη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο αυτό, να συστήνεται προκαταρτική επιτροπή, η οποία αμέσως να αναθέτει στο δικαστικό συμβούλιο τη διερεύνηση των υποθέσεων.
Αυτό εκκρεμεί ως πρόταση και περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει για τις μελλοντικές βέβαια υποθέσεις, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν, γιατί είναι εγγενές στοιχείο ακριβώς της λειτουργίας της διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικής ζωής στο μέλλον.
Αναρωτιέται πράγματι η ελληνική κοινωνία από την επαναφορά των προτάσεων που κάνει το ΠΑΣΟΚ: Θα βγει τίποτα;
(TS)
(PS)
Και ειδικά σε αυτή την πρόταση για τη Siemens, είναι κανείς να απορεί όταν διαβάζει το κείμενο της πρότασης, διότι πράγματι ανάγκη είναι να διερευνηθούν οι δωροδοκίες, το πολιτικό χρήμα, η διακίνηση και όλα αυτά, ποιοι πήραν, εάν πήραν κ.λπ. Ανάγκη είναι να διερευνηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Ναι! Ανάγκη είναι να διερευνηθούν και οι παρεμβάσεις συγκάλυψης της αλήθειας. Ναι! Ανάγκη είναι να διερευνηθεί γιατί καταργήθηκε η Αρχή Καταπολέμησης των νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ανάγκες είναι αυτά, αλλά όταν διατυπώνονται στο κείμενο ρητά μεν η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και με ένα πολύ δειλό και σεμνό τρόπο, που εκφράζεται με τις τρεις λέξεις «σε βάθος χρόνου», όλες οι ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναρωτιέται κανείς: Έχει πρόθεση η κυβερνητική Πλειοψηφία πραγματικά να διερευνήσει την υπόθεση Siemens σε βάθος χρόνου και στο σύνολό της και να αναδείξει τα πραγματικά ζητήματα;
Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε ποια είναι εκείνα τα σημεία τα οποία πρέπει να διερευνηθούν, διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην υπόθεση Siemens δεν έχουμε την αναλογία του Βατοπεδίου, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές λένε: «Δεν ξέρουμε τίποτε, δεν συνέβη τίποτε, είναι όλα νόμιμα» και όλα αυτά. Στην υπόθεση Siemens που είναι διεθνές ζήτημα, δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει διεθνή διάσταση, όπως προαναφέρθηκε, έχουμε ομολογία. Η Siemens λάδωσε και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό είναι βεβαιωμένο και υποκειμενικά από την ίδια την εταιρεία και τα στελέχη της, αλλά και δικαστικά στη Γερμανία.
Όταν, λοιπόν, είναι βεβαιωμένο αυτό για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, πάει να πει ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον –και ίσως μόνο δύο- εκδοχές: ή λάδωσε διότι οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές της δεν ήταν νόμιμες και έπρεπε να βρει ένα τρόπο να ξεπεράσει την έλλειψη νομιμότητας ή έπρεπε να βρει ένα τρόπο να προηγηθεί σε έναν ανταγωνισμό με άλλους ανταγωνιστές της και να προτιμηθεί, αλλιώς δεν λαδώνει κανείς για να έχει απλώς και μόνο μια καλή κοινωνική σχέση.
Θα δούμε, λοιπόν, κάτω από αυτό το πρίσμα, που νομίζω ότι όχι απλώς είναι λογικό, είναι αυταπόδεικτο, τη διερεύνηση με ποιες επιδιώξεις η Siemens λάδωσε και τι ακριβώς πέτυχε, διότι αυτά που πέτυχε είναι γνωστά; Να δούμε αυτά που πέτυχε και που είναι γνωστά –θα αναφερθώ αναλυτικότερα στα διάφορα ζητήματα. Αυτά που πέτυχε και είναι γνωστά, πρέπει να εκτιμηθούν όχι μόνο ως προς τη νομιμότητά τους, όχι μόνο ως προς τη σκοπιμότητά τους, αλλά και ως προς τη σχέση κόστους-οφέλους για το ελληνικό δημόσιο σε μήκος χρόνου, μιας και έχει παρέλθει ήδη ικανό χρονικό διάστημα που αυτά μπορούν να εκτιμηθούν.
Και μέσα από εκεί να βγάλει αυτή η Επιτροπή πραγματικά συμπεράσματα για το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, υπέρ ποίου λειτουργεί. Όλες αυτές οι μεγάλες επενδύσεις που αποτελούν και σημαία των κομμάτων εξουσίας, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η προσέλκυση επενδύσεων σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον προς ποια κατεύθυνση λειτουργούν; Ποιους ωφελούν υπό αυτά τα καθεστώτα; Ωφελούν τον ελληνικό λαό; Ωφελούν την ελληνική οικονομία; Ωφελούν το ελληνικό δημόσιο; Αυτά μπορεί να τα μελετήσει αυτή η Επιτροπή, μπορεί να τα διερευνήσει.
Και εν πάση περιπτώσει, ας δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος και ας δούμε τις απόψεις και τις αξιολογήσεις και τις τεκμηριώσεις από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προς αυτά τα ζητήματα, για να δούμε με τι καθαρό πρόσωπο μπορεί κανείς να απολογηθεί όχι μόνο εάν τα πήρε ή δεν τα πήρε, διότι δεν τα παίρνουν όλοι προφανώς και δεν πρέπει να ενοχοποιούνται όλοι, αλλά και την πολιτική ευθύνη επιλογών που αναδιανέμουν τον πλούτο υπέρ των ολίγων, εις βάρος των φτωχών, εις βάρος των πολλών, που είναι μια πολιτική ευθύνη μεγαλύτερη από τη ποινική ευθύνη κάποιου που λαδώθηκε, που μπορεί να είναι μεμονωμένος, σε μια καίρια θέση ή εν πάση περιπτώσει σε μια ιστορική περίοδο.
(AS)
(1TS)
Δεν είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσαμε καλοπροαίρετα να δεχθούμε και αυτήν περιορισμένη ενοχή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν μπορεί να μην εξεταστεί η υπόθεση με διαδικασία απευθείας ανάθεσης, προμήθειας 3 εκατομμυρίων παροχών στη SIEMENS για τον Ο.Τ.Ε., έργο που δημιούργησε όχι μόνο ένα καθεστώς, αλλά επέτρεψε στη SIEMENS να γίνει κυρίαρχη στα Βαλκάνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτά έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές. Αυτό συνέβη, επειδή σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, από την 1/1/1998, θα ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε διεθνή διαγωνισμό. Προχώρησαν στην απευθείας ανάθεση το Νοέμβριο του 1997, δεσμεύοντας την ελληνική οικονομία, το τηλεπικοινωνιακό σύστημα, όλο το σχεδιασμό της ανάπτυξης της ελληνικής τεχνολογίας στους σχεδιασμούς της SIEMENS.
Αυτό είναι ένα παρακολούθημα όλης της διαδικασίας της γερμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που αρχίζει από το 1930, οπότε η SIEMENS ίδρυσε τη γερμανόφωνου ονόματος Griechische Intelligence -δεν μπορώ να σας το διαβάσω, δεν έχω καλή γνώση γερμανικών- και εν συνεχεία, περιήλθε το 1949 στον Ο.Τ.Ε. ως δημόσια επιχείρηση ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών. Από εκεί και πέρα, ενώ το 1977 ιδρύεται η Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρολογικού Υλικού, στηριγμένη σε ένα σχεδιασμό ανάπτυξης της δημόσιας λειτουργίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, την ίδια στιγμή, την ίδια χρονιά ιδρύεται η INTRACOM, η οποία κυριαρχεί ξαφνικά. Και δεν κυριαρχεί μέσα από τον ανταγωνισμό, κυριαρχεί μέσα από τα προνόμια που αποκτά μέσα από αυτήν τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Δεν ήταν η INTRACOM καλύτερη από τις υποδομές και τους σχεδιασμούς που είχε η ΕΛΒΗΛ. Παρεμβαίνει εν συνεχεία, μέσω της MARFIN INVESTMENT BANK, επί Νέας Δημοκρατίας πια, και η τελική εξέλιξη είναι ότι έρχεται στα χέρια της DEUTSCHE TELECOM ο Ο.Τ.Ε., κουβαλώντας όλη την προίκα -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα Βαλκάνια- που είχε κληρονομήσει από τις δραστηριότητες της SIEMENS.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι ταυτόχρονα αναπτύσσεται η δραστηριότητα του εκδοτικού συγκροτήματος του WAZ, το οποίο ελέγχεται απολύτως από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Ήταν και σε διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Λαμπράκη για να τον αγοράσει και έχει αγοράσει όλα τα συγκροτήματα τύπου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αυτά πάνε μαζί. Και ερχόμαστε να μιλήσουμε για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για πραγματικές δυνατότητες αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού, όταν σε αυτήν τη κερδοσκοπική βάση, την ανταγωνιστική της διαπλοκής έχει στηριχθεί όλη η διαδικασία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων;
Μετά έρχεται το C41. Επειδή δεν έχω το χρόνο, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα μου δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή. Τί θα διερευνήσει ακριβώς η Επιτροπή για το C41; Πώς το έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν το παρέλαβε; Αυτό το τερατώδες τεχνολογικό σύστημα, το οποίο δεν χρειαζόταν και το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε, γιατί επελέγη; Ποιος είναι αυτός που το επέλεξε;
(TL)
(1AS)
Με ποια κριτήρια; Επί τη βάσει – έχουν κατατεθεί αυτά – μιας μελέτης, μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία εισέπραξε και άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη της, για να καταθέσει τις προτάσεις της. Μα, είναι τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών αυτός;
Αυτό όμως εκθειαζόταν εκείνη την εποχή, ως συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ήταν τα μεγαλύτερα ανοίγματα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά, κατά τους κρατούντες εκείνης της εποχής.
Και ταυτόχρονα τους Ολυμπιακούς, με βάση το C4I, θα τους διερευνήσει αυτή η Επιτροπή; Το γεγονός ότι μία ρητή επιλογή του τότε Πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη, για δημοσιονομική πειθαρχία και για αυτοχρηματοδότηση πήγε στον αέρα εντελώς; Γιατί οι Ολυμπιακοί ξεπέρασαν στο δεκαπλάσιο το αρχικό κόστος; Γιατί έφτασαν να χρηματοδοτηθούν από χρήματα του Δημοσίου;
Αυτά είναι σήμερα επίκαιρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Διότι, όταν έχουμε τα ελλείμματα, τα χρέη, τις πιέσεις των διεθνών αγορών, των τοκογλύφων δηλαδή, και εμείς υποκύπτουμε σε αυτά, ε, δεν μπορεί να μην αναδείξουμε τις αιτίες για τις οποίες φτάσαμε ώς εδώ, αιτίες οι οποίες ήταν προφανείς.
(Σε αυτό το σημείο κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου, αν θέλετε, δύο λεπτά ακόμα.
Οι αιτίες ήταν προφανείς και οι οποίες από την πλευρά της Αριστεράς καταγγέλλοντο τότε και περιγράφοντο. Υπάρχουν αναλύσεις, απόψεις, καταγγελίες, επισημάνσεις. Δεν είναι κάτι που το ανακαλύψαμε μετά. Εν τω γενάσθαι υπήρχε η αντιπαράθεση απόψεων διαφορετικών. Τότε όμως ήταν όλοι με τον αέρα στα πανιά τους, ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται. Να η ανάπτυξη της Ελλάδας!
Αυτά θα τα εξετάσει η Επιτροπή; Ή θα ψάξει ποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας λαδώθηκε και η Νέα Δημοκρατία ποιο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λαδώθηκε; Αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός μόνο;
(Σε αυτό το σημείο κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Χρειάζεται ακριβώς αυτές οι επιτροπές να έχουν άλλο χαρακτήρα. Εμάς αυτό το κείμενο ομολογώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μας προκαλεί οδύνη και αποτροπιασμό έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Την πρόταση θα την ψηφίσουμε, προφανώς, αλλά θα πρέπει να συνοδευθεί και από μια σειρά ριζικών αλλαγών και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και στη λειτουργία της οικονομίας και εν πάση περιπτώσει στην ευθύτητα και στην ειλικρίνεια των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δεν χρειάζονται εξεταστικές επιτροπές της Βουλής.
Μπορούν, αν θέλουν και αν θέλουν πραγματικά να εννοούν όσα λένε, να κάνουν τις αυτοκαθάρσεις τους και να τις κάνουν και στο εσωτερικό τους, αλλά και στις πολιτικές προτάσεις που καταθέτουν. Αλλά, απ’ ό,τι βλέπουμε, και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία αναπαράγουν τις ίδιες πολιτικές που γεννούν Βατοπέδια, Siemens και υποθέσεις ομολόγων και χρηματιστηρίων.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Δρίτσα.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Νικητιάδη, θέλω να πω ότι γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, δέκα επτά μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 135ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο κ. Νικητιάδης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, αισθάνομαι προεισαγωγικώς την ανάγκη να σχολιάσω την εισήγηση του αξιότιμου κ. Παυλόπουλου, του πρώην Υπουργού, ο οποίος εξέφρασε φόβους, επειδή φάνηκε στον ίδιο ότι εμείς ερχόμαστε να επιμερίσουμε ευθύνες με το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι οι προθέσεις μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατατείνουν στο να ενοχοποιήσουμε εμείς αθώους – μακράν ημών οποιαδήποτε τέτοια διάθεση ή πρόθεση.
Μη φοβάστε, ερχόμαστε νηφάλιοι, έχουμε πλειοψηφία. Δεν είχαμε ανάγκη, μπορούσαμε να μη ζητήσουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το κάνουμε όμως, γιατί ο Πρόεδρός μας είπε ότι εμείς θέλουμε να ματώσουμε, για να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και αναμένουμε και από σας να διατυπώσετε μια αντίστοιχη πρόταση κάποια στιγμή, να μας πείτε κι εσείς ότι κι εσείς θέλετε να ματώσετε και να το δείξετε.
(ΡΕ)
(1TL)
Γιατί μπορεί να αναφερθήκατε στο αιτιολογικό της πρότασης, όμως στο δια ταύτα, που πολύ καλά γνωρίζετε ως νομικός, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εμείς λέμε το εξής: «Προκειμένου να διερευνηθεί στο σύνολό της η υπόθεση SIEMENS, να πληροφορηθούν η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν και να διατυπωθούν προτάσεις για τις αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας». Είμαι βέβαιος ότι αυτό που διάβασα και είναι το διά ταύτα της πρότασής μας το προσυπογράφετε, ότι το προσυπογράφουμε όλοι μας.
Επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να σχολιάσω τις παρατηρήσεις του αξιότιμου συναδέλφου από το Κ.Κ.Ε. για το πού «ευδοκιμούν» η μίζα, η προμήθεια και οι απατεώνες και να του πω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Υπάρχουν δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, φυλακισμένοι στις πρώην ανατολικές χώρες μιζαδόροι. Μακάρι, να ήταν μόνο ο καπιταλισμός και να εντοπίζαμε τα αίτια της πάλης των τάξεων και από εκεί να σταματούσαμε τους μιζαδόρους. Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στις καπιταλιστικές δεν υπάρχει κανένας μέσα!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ λέω ότι ο καπιταλισμός παράγει με το άγριο κυνήγι του κέρδους πάρα πολλές φορές προμήθειες και μίζες. Εγώ, όμως, που είμαι σοσιαλιστής και πραγματικός μαρξιστής διαλεκτικός, που αντιλαμβάνομαι το διαλεκτικό υλισμό, λέω ότι υπάρχουν και από την άλλη πλευρά και εάν αναλύσουμε τα πράγματα, θα δείτε ότι και εσείς τα ίδια θα πείτε.
Τοποθετούμενοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ευρύτατη συμφωνία. Διατυπώθηκαν δημοσίως οι απόψεις των κομμάτων για τη σύσταση, έχουμε μια ευρύτατη δημοκρατική νομιμοποιητική βάση για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή και κατά συνέπεια, προς τι η συζήτηση; Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι, αφού όλοι ψηφίζουμε την πρόταση, γιατί κουβεντιάζουμε. Και δεν είναι έτσι, διότι και από τις τοποθετήσεις σε σχέση με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, αλλά και σήμερα διατυπώνονται ενστάσεις, επιφυλάξεις, που δείχνουν ότι δεν πηγαίνουμε όλοι με την ίδια τόλμη και ενδεχομένως δεν έχουμε όλοι την ίδια ακριβώς διάθεση να αποκαλύψουμε το σύνολο της αλήθειας σε όλα τα σκάνδαλα, που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Δεν πάμε, δηλαδή, όλοι για να ματώσουμε, για να επαναλάβω αυτό που είπα πριν.
Οι ενστάσεις αυτές είναι δύο κατηγοριών. Οι μεν πρώτες σχετίζονται, φοβάμαι, και με μία κομματική ιδιοτέλεια -εύχομαι να μην είναι έτσι τα πράγματα, θα αποδειχθεί στην πορεία- οι δε δεύτερες, που διατυπώθηκαν κυρίως από τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., τον κ. Καρατζαφέρη, σχετίζονται με την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Είπα και κατά την τοποθέτησή μου για την Εξεταστική για το Βατοπέδι ότι καταλαβαίνω απολύτως την ευαισθησία της προβολής αυτού του επιχειρήματος, ωστόσο για να αναφερθώ σ’ αυτό και να δώσω, εάν μου επιτρέπεται, ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων, προκειμένου να ξεπεραστεί ή να διασκεδαστεί αυτή η αντίληψη, πρέπει να πω ότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική κρίση έχει ως ένα από τα βασικά της αίτια την αναξιοπιστία της χώρας. Εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε κάποια χρηματοδότηση, κάποια δάνεια, αν υφιστάμεθα την επίθεση των κερδοσκοπικών οίκων με τέτοια μανία και αν είμαστε τόσο ευάλωτοι, αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι η χώρα μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να προβάλει προς τα έξω τη στοιχειώδη αξιοπιστία που απαιτείται. Και η έλλειψη αξιοπιστίας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ότι είμαστε μία χώρα που θεωρείται πρωταθλήτρια στη διαφθορά. Πώς θα πάμε έξω και τι θα πούμε, όταν μας πουν: «Μα, η Νιγηρία καταδίκασε ήδη τους ενόχους του αντιστοίχου σκανδάλου SIEMENS. Εσείς τι κάνετε; Πότε; Έχει περάσει τόσος καιρός. Γιατί δεν ασχολείστε; Γιατί το Κοινοβούλιό σας δεν έβαλε τα πράγματα μπροστά;». Τι θα απαντήσουμε; Δεν οφείλουμε να απαντήσουμε κάτι;
Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι το επιχείρημα που τίθεται, τίθεται με την ευαισθησία που απαιτείται, γιατί πράγματι διερχόμαστε μια τραγική οικονομική κατάσταση, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο οφείλουμε τώρα να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να πατάξουμε τη διαφθορά. Και το δείξαμε, όταν οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συναποφάσισαν να γίνουν οι Εξεταστικές Επιτροπές, το δείχνουμε και σήμερα, όταν ψηφίζουμε στο Κοινοβούλιο όλες οι πτέρυγες της Βουλής για τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών.
(EP)
(1PE)
Δεν είναι, λοιπόν, τσάμπα όλα αυτά που κάνουμε. Κέρδος θα έχουμε, διότι σε μεγάλο βαθμό καταφέρνουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας.
Να έρθω τώρα και στο δεύτερο τμήμα των επιχειρημάτων. Παρακολούθησα πολύ καλά και τον κ. Μαρκογιαννάκη, στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του για το Βατοπέδι, και την κυρία Βόζεμπεργκ και τον κ. Παυλόπουλο σήμερα, και οφείλω να πω το εξής: είμαι βέβαιος ότι θέλουμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Καταλαβαίνετε πολύ καλά, κύριοι συνάδελφοι, ότι η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, όλοι συμφωνούμε ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά της -κανείς δεν λέει το αντίθετο-, αλλά εργαζόταν υπό την πίεση αφόρητων και δυσμενών πολιτικών συνθηκών για τη Νέα Δημοκρατία.
Οδηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα σας θυμίσω ότι έγινε Εξεταστική Επιτροπή όταν παραιτήθηκαν οι εισαγγελείς. Δεν αποφασίσατε μόνοι σας να κάνετε την Εξεταστική Επιτροπή. Πέραν τούτου είχαμε την Κυβέρνηση της μιας ψήφου. Πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί είναι εύκολο μια Εξεταστική Επιτροπή, που έχει την πλειοψηφία της Κυβέρνησης στη Βουλή, να κάνει πραγματικά χωρίς πίεση τη δουλειά της;
Φρονώ ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε. Ξεπεράσατε κάποιες φορές το ανθρωπίνως δυνατό, αλλά το πολιτικώς εφικτόν δεν καταφέρατε να το ξεπεράσετε, διότι ήταν ανέφικτο να το ξεπεράσετε. Σήμερα έρχεται η επαρκέστατη πλειοψηφία, εκατόν εξήντα Βουλευτές, με νηφαλιότητα και λέει: «Πάμε να κάνουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Ελάτε να τα εξετάσουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα».
Υπάρχει κανένας συνάδελφος που να μην αισθάνεται ντροπή για το ότι έφυγε ο Χριστοφοράκος και ο κάθε απατεωνίσκος από την πατρίδα μας και δεν τον πήραμε χαμπάρι; Υπάρχει κανείς εδώ που να μην αισθάνεται ντροπή διαβάζοντας αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που ευτελίζουν την ελληνική δικαιοσύνη; Μας εξευτελίζουν, μας αποκαλούν σχεδόν «Μπανανία» οι αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων. Δεν αισθανόμαστε όλοι ντροπή; Δεν είναι ντροπή και για μένα και για σας, κύριε Παυλόπουλε, και για τον κ. Αϊβαλιώτη και για τον καθέναν που είναι εδώ σήμερα;
Κατά συνέπεια, το θέμα της διαφθοράς είναι τεράστιο. Όλοι έχουν τη συμβολή τους σ’ αυτό, είτε ενεργώντας θετικά είτε δια της παραλήψεως. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο δημόσιος βίος της χώρας πάσχει συνολικά. Το ηθικό εποικοδόμημα της χώρας, οι αρχές και οι αξίες έχουν ηττηθεί. Τα οράματά μας έχουν ηττηθεί και εκείνος που είναι κερδισμένος σήμερα είναι το εύκολο και γλυκό κέρδος. Το κέρδος, όμως, το μη νόμιμο και αυτό εμείς οφείλουμε να το πολεμήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλετε να το πολεμήσουμε.
Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι από την μικρή ποδοσφαιρική ομάδα που παίρνουν μίζες ή λαδώνονται οι διαιτητές, μέχρι ακόμα και την εκκλησιαστική επιτροπή του πιο μικρού χωριού, που γίνονται λαδώματα, υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχει ένα ηθικό εποικοδόμημα το οποίο είναι σαθρό. Αυτό το ξέρουμε όλοι μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Καλούμαστε όλοι και για την Επιτροπή για τη SIEMENS που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε και για το Βατοπέδι και για τις άλλες Επιτροπές που έχει, ήδη, εκφραστεί το σύνολο των κομμάτων, να σκύψουμε με νηφαλιότητα να αποφασίσουμε να ματώσουμε όλοι και να είσαστε βέβαιοι ότι το λίγο αίμα που θα χυθεί από όλους μας θα αποδώσει καθαρό το πολιτικό σύστημα. Θα αποδώσει καθαρούς τους πολιτικούς στην κοινωνία και ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η πατρίδα μας, θα είναι ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(PN)
(01EP)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Δημοτικού Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Ποριώτη.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλές σπουδές.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, όχι με την ιδιότητά του, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, για οκτώ λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι σήμερα, παρόλο που η Βουλή καλείται να αποφασίσει σε μία αίτηση που αφορά σύσταση εξεταστικής επιτροπής του άρθρου 68 του Συντάγματος και θα μπορούσε να πει κανένας ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είναι συνέχεια της προχθεσινής συζήτησης όπου μας απασχόλησε ίδια αίτηση των Βουλευτών της Πλειοψηφίας αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου, εντούτοις υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών περιπτώσεων μία σαφής διαχωριστική γραμμή, την οποία θα μου επιτρέψετε να πω, κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, τη δίνει να την αντιληφθούμε το διαφορετικό ύφος με το οποίο σήμερα προσεγγίζετε ένα πρόβλημα που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύμπτωμα της δημόσιας ζωής, δεν είναι τίποτε άλλο από μία περίπτωση σκανδάλου.
Και όμως, ενώ στην αίτηση που συζητήσαμε προχθές, με θάρρος λέτε …
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Τι άλλο να ήταν;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα σας απαντήσω ευθέως, τώρα. Μη βιάζεστε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, να μην γίνεται διάλογος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μη βιάζεστε, θα τη λάβετε την απάντηση. Και θέλω να συμφωνήσετε και σ’ αυτό που θα πω τώρα, αν έχετε τέτοια ευθιξία σαν και αυτή που εκδηλώνετε, διακόπτοντάς με.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Συγγνώμη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν, λοιπόν, δείτε την προμετωπίδα της αιτήσεως που υπογράψατε όλοι σας για το Βατοπέδι, αυτή την υπόθεση, ανενδοίαστα και αδίστακτα, τη λέτε «έρευνα για το σκάνδαλο Βατοπεδίου». Και όμως, παρόλο που η επιτροπή που ασχολήθηκε σ’ αυτή την υπόθεση, τόσο με τη συμμετοχή τη δική σας όσο και με τη συμμετοχή των άλλων Κομμάτων, δεν κατέληξε στο να διαπιστώσει ροές χρηματικές, παράνομες και αθέμιτες, μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ή άλλων οποιωνδήποτε τέτοιων παραγόντων και πολιτικών προσώπων.
Σ’ αυτή, όμως, την αίτηση που συζητάμε σήμερα, δεν έχετε το κουράγια να πείτε ότι ζητάμε από τη Βουλή να συστήσει μία εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει το σκάνδαλο SIEMENS. Λέτε «την υπόθεση SIEMENS». Γιατί άραγε; Μπορείτε να μου εξηγήσετε, όταν είναι δεδομένο –και αυτό ακριβώς έχει επιβεβαιωθεί από εκατό διαφορετικές πλευρές- ότι σ’ αυτήν την υπόθεση έρρευσε άφθονο βρώμικο πολιτικό χρήμα;
Άρα, λοιπόν, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί εάν όλες αυτές τις υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά, προσερχόμαστε όλοι με τις ίδιες αρετές και τις ίδιες προθέσεις, θα πρέπει εσείς πρώτοι να αποσαφηνίσετε εάν αυτή η προσπάθεια που κάνετε, η καταιγιστική, αυτή που είναι ανελέητη, όσον αφορά τις πέντε περιπτώσεις διαφθοράς ή σκανδάλων, είναι πρόθεση που πράγματι έχει στόχο να δώσει δείγματα ευθύτητας, ειλικρίνειας και μιας αμείλικτης αντιμετώπισης αυτών των μορφών της παθογένειας της πολιτικής ζωής ή μέσα από αυτές ακριβώς τις κινήσεις, αυτό που επιδιώκετε είναι να δώσετε τη δυνατότητα στην Κυβέρνησή σας να περισπάσει την προσοχή της λαϊκής και της άλλης οποιασδήποτε κοινωνικής γνώμης, αναφορικά με τα δεινά τα οποία ήδη αρχίζει να επισωρεύει στον τόπο μας η διακυβέρνησή σας.
Έτσι, λοιπόν, και από αυτό θα ήθελα να ξεκινήσουμε το δικό μας «ναι» απέναντι στις αιτήσεις που εισάγετε για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, είναι καθαρό, είναι ειλικρινές, είναι ανελέητο, είναι ένα «ναι» χωρίς οίκτο, χωρίς όρους και χωρίς περιορισμούς.
Ελάτε, λοιπόν, μαζί μας και θα βρούμε την αλήθεια. Αρκεί ως αλήθεια να αντιλαμβάνεστε και να θεωρείτε αυτό που αποτελεί αποκάλυψη όλων των πτυχών μιας δυσώδους πραγματικότητας. Γιατί σ’ αυτή την πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι, έχετε ένα βασικό, πρωταρχικό, πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο εάν πραγματικά έχετε τη διάθεση να ματώσετε μέσα από αυτή την εξεταστική επιτροπή, θα πρέπει να τον επιβεβαιώσετε και όσον αφορά τις προσπάθειες για την αποκάλυψη.
(GH)
(1PN)
Δυστυχώς, όμως, με τα λεγόμενά σας και κυρίως με το περιεχόμενο της αιτήσεως που σήμερα συζητάμε, δεν μας πείθετε και είμαστε υποχρεωμένοι να το πούμε. Και να το πούμε όχι γιατί παίρνουμε αποστάσεις από το οποιοδήποτε δράμα της πολιτικής ζωής που έχει σχέση με το σκάνδαλο της Siemens, αλλά γιατί θέλουμε να σας ειδοποιήσουμε, θέλουμε να σας καταστήσουμε προσεκτικούς. Ελάτε μαζί μας να αγωνιστούμε για να βρούμε την αλήθεια, ελάτε μαζί μας να αγωνιστούμε για να αποκαθάρουμε την πολιτική ζωή απ’ αυτού του είδους τις δύσοσμες και δυσώδεις πτυχές της, αυτές οι οποίες καλλιεργήθηκαν, αυτές οι οποίες εσπάρησαν, αυτές οι οποίες εθερίστηκαν από συγκεκριμένα πρόσωπα. Γιατί μη μου πείτε, κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, ότι δεν γνωρίζετε ποιος νους, ποια ταυτότητα προσώπου πολιτική είναι αυτός ο οποίος σχεδίασε, είναι αυτός ο οποίος παρήγγειλε, είναι αυτός ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αγορά του συστήματος C4I, αυτό που είναι ταυτόσημο με την πολιτική και οικονομική συμφορά του τόπου μας από τις αρχές του 2000 μέχρι τα μέσα του 2004; Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε αυτόν ο οποίος, ενώ εγνώριζε ότι ένα παρόμοιο σύστημα στους Αμερικάνους στοίχισε 10 εκατομμύρια και σε μας με συγκεκριμένες πράξεις θετικής κατεύθυνσης, με συγκεκριμένες παραγγελίες έφτασε το λογαριασμό στα 250 εκατομμύρια;
Εάν, λοιπόν, θέλετε μαζί μας να αγωνιστούμε για να αποκαλύψουμε την αλήθεια, αυτό που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε, χωρίς προστριβές, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, είναι όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αυτή την αλήθεια που έχει ανάγκη ο τόπος για να απεμπλακεί και να αποδεσμευθεί απ’ αυτού του είδους τις υποθέσεις, οι οποίες δυστυχώς κάνουν να μπερδεύονται τα πόδια μας στις κλωστές που κρατάνε δεμένες τις καρδιές μας, όπως λέει ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
Όμως –και θα καταλήξω εδώ- αυτό το «ΝΑΙ» που λέμε σ’ αυτήν την Επιτροπή, θα πρέπει να ξέρετε ότι προϋποθέτει από μέρους σας και μια άλλη συμπεριφορά, αυτή ακριβώς τη συστηματική, τη μεθοδολογική καθαρότητα την οποία θα πρέπει να έχουμε προτού ξεκινήσουμε οποιοδήποτε εγχείρημα.
Είναι χαρακτηριστική αυτή η όμορφη ρήση του Μοντεσκιέ, που περιλαμβάνεται στο πρώτο κεφάλαιο –μη με διορθώσετε, κύριε Πρόεδρε, αν κάνω λάθος- του «πνεύματος των νόμων».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δηλαδή στο L’ esprit des lois.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακριβώς.
Και αυτή ακριβώς η φράση –σας τη θυμίζω- λέει «ζήτησα τις αρχές μου και βρήκα τις αρχές μου και τότε όλα όσα ζητούσα ήρθαν γύρω μου».
Άρα, λοιπόν, όταν μπαίνουμε σε μια διαδικασία έρευνας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τις αρχές μας και αυτές οι αρχές δεν πρέπει να έχουν διακυμάνσεις, δεν πρέπει να έχουν εκπτώσεις, δεν πρέπει να ποικίλουν ή να κυμαίνονται ανάλογα με το ποια είναι η υπόθεση που ερευνάμε. Πρέπει να είναι αρχές απαρέγκλιτες, πρέπει να είναι αρχές μιας μεθόδου που έχει στόχο να υπηρετήσει την αλήθεια. Γι’ αυτό ακριβώς και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, προσήλθε πράγματι σ’ αυτή τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί έδωσε μια διέξοδο σ’ αυτό το πρόβλημα που μας απασχολεί. Είπε να συσταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο άμεσα μια ειδική κοινοβουλευτική μόνιμη επιτροπή για τη διαφάνεια, μια εθνική, αν θέλετε, κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της διαφθοράς.
(XA)
(1GH)
Αυτή είναι η Επιτροπή η οποία, αφού βάλουμε τις αρχές που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει αλλά και οι δικές μας καλές προθέσεις προδιαγράφουν, θα μπορούσε να ασχοληθεί με όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε να πάρει μέτρα, θα μπορούσε να κάνει πορίσματα χρήσιμα για τον τόπο και θα μπορούσε από τότε που θα συσταθεί και από τότε που θα καταλήξει σε κοινά αποδεκτές διαπιστώσεις να οδηγήσει, να επιβλέψει και τελικά να καταλήξει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα τον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Αυτές είναι ο σκέψεις μου και με αυτές ακριβώς τις σκέψεις θεωρώ ότι όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να λάμψει η αλήθεια που έχουμε ανάγκη όλοι μας από όπου και αν προερχόμαστε και που πρώτα απ’ όλα την έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε κύριε Τζαβάρα.
Οι ακαδημαϊκές αναφορές ήταν ακριβείς και ο συσχετισμός τους με το σήμερα εξίσου ακριβής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΙΛΛΙΩΤΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη ίσως περιδίνηση της μεταπολίτευσης στον οικονομικό τομέα, αλλά όχι μόνο. Ισχυρούς κραδασμούς δέχεται και το αξιακό μας σύστημα γιατί η κρίση αυτή που έχει ξεσπάσει είναι μεγαλύτερη στο χώρο των αξιών. Υπονομεύει την κοινωνική μας συμβίωση. Είναι εκείνη η οποία διαβρώνει θεσμούς, δημιουργεί αμφιβολίες στους πολίτες για τη δύναμη και την εξουσία του Κοινοβουλίου αλλά και για την ισχύ την έννομης τάξης ιδίως όταν οι δράστες διαφεύγουν της τιμωρίας τους.
Την τελευταία ιδίως πενταετία έχουμε γίνει μάρτυρες υποθέσεων που προσβάλλουν βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών όπου διαπιστώνεται ότι την παραδοσιακή εικόνα του δράστη του κοινού ποινικού δικαίου έχει αντικαταστήσει ο οργανωμένος εγκληματίας, ο εγκληματίας επιχειρηματίας και το κοινό έγκλημα έχει μετεξελιχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα, σε κερδοφόρα επιχείρηση με οργανωμένη υποδομή, με περισσότερα πρόσωπα να δραστηριοποιούνται ο καθένας με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα και μάλιστα στη διάθεσή τους να τίθενται ολοένα και περισσότερες προηγμένες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τραπεζικές, χρηματιστηριακές μέθοδοι για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους και αυτή η δραστηριότητα να ξεπερνά ακόμα και τα όρια της χώρας μας. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις εξ αντικειμένου εγγενείς αδυναμίες του δικαιϊκού μας συστήματος, ενός συστήματος που πρέπει να διερευνήσει άμεσα και να πατάξει πρόσφορα, έγκαιρα και αποτελεσματικά τις παραπάνω παραβατικές συμπεριφορές.
Ατυχώς οι κάθε είδους προτεινόμενες ρυθμίσεις, με όποιο όνομα και αν είναι γνωστές και ανεξάρτητα από τους στόχους που προωθούν, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο, η επιβολή του νόμου σε ορισμένα αδικήματα -παραδείγματος χάριν, της δωροδοκίας των εθνικών λειτουργών του άρθρου 159 του Ποινικού Κώδικα, της ιδιοποίησης δημόσιας περιουσίας, της νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος, της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης, της διευκόλυνσης της δίωξης και τιμωρίας εμπλεκομένων προσώπων- δυστυχώς δεν αποδεικνύονται επαρκή για να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την εθνική μας κυριαρχία.
Η πολύκροτη υπόθεση της έκνομης δραστηριότητας της πολυεθνικής εταιρείας Siemens ταλάνισε έντονα την πολιτική ζωή του τόπου μας. Δημοσιεύματα με διαχειριστές μαύρου χρήματος. Διοχέτευση αυτού του χρήματος σε κρατικούς αξιωματούχους, υψηλόβαθμα στελέχη ακόμα και σε υψηλά ιστάμενους κρατικούς παράγοντες με παγκοσμίου επιπέδου επιχειρηματικά πλοκάμια και μεθοδεύσεις τεχνολογικά, τραπεζικά άριστες, μίζες, ξέπλυμα, διαμεσολαβήσεις ενδιάμεσων παρενθέτων προσώπων, μυστικές πληρωμές σε πορτμπαγκάζ ή τραπεζικές θυρίδες, εικονικές συμβάσεις, μαύρες εκταμιεύσεις. Τι άκουσε ο ελληνικός λαός;
(MT)
(1XA)
Οι πολίτες έκπληκτοι παρακολουθούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένα κουβάρι ανομίας και διαφθοράς να ξετυλίγεται σ’ ένα διεθνή καμβά, όπου μεταξύ των άλλων έχει επίκεντρο και τη χώρα μας. Ο Έλληνας πολίτης βλέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα επί μακρόν ο διευθύνων σύμβουλος της SIEMENS HELLAS -ένας άνθρωπος κλειδί- να περιφέρεται, να δίνει στη δημοσιότητα ελεύθερα και επιλεκτικά -ως προς το χρόνο διάπραξης ιδίως και αυτό είναι το σημαντικό, ώστε να αποτραπεί η έρευνα μετά το 2004 και έχει κάποια αξία αυτό- έγγραφα με πολιτική σκοπιμότητα περί δήθεν δωροδοκίας πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, φωτογραφίες με σημαίνοντα πρόσωπα και όχι μόνο.
Εμφανίζει εικονικές συμβάσεις και πονηρά εμβάσματα και ενώ κινούνται δικαστικές διαδικασίες κατά φυσικών προσώπων, υποκειμένων ενδεχομένως σε παραβατικές συμπεριφορές, παρακολουθεί η χώρα τον άνθρωπο αυτό να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς δικαστικούς περιορισμούς, να προσέρχεται στις ανακριτικές αρχές σαν μάρτυρας κατηγορίας και όχι σαν κατηγορούμενος, να απολαμβάνει δικαιώματα σαν οιονεί πολιτικός ενάγων, δημιουργουμένης έτσι μιας εξωραϊσμένης, διάχυτης, κυνικής, θα λέγαμε, εκτιμήσεως ότι η μίζα είναι κάτι το θεσμοθετημένο και ότι οι πρωταγωνιστές της απολαμβάνουν μιας οιονεί ασυλίας, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε με τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική σύλληψή του και τη διαφυγή του στο εξωτερικό.
Η αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης εν προκειμένω, ταυτοποιημένης σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σήμερα ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά, χωρίς να μπορεί να διαλύσει τα διάχυτα σύννεφα περί προφανούς χειραγωγήσεώς της. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται –περί χειραγωγήσεως δηλαδή- όταν υψηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός χαρακτηρίζει μεγάλο σκάνδαλο την υπόθεση της SIEMENS, που όζει αποπνέουσες οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Όταν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι βρέθηκε αντιμέτωπος μ’ ένα σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού έργου και ζητά από τη δικαιοσύνη να αποκαλυφθούν οι προστάτες του, αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης με ποιους ανομολόγητους λόγους συμμετοχής και συγκάλυψης παίχτηκε αυτή η ιστορία.
Χαρακτηριστική της σκόπιμης απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας σ’ αυτή την όζουσα υπόθεση, εκ μέρους της απελθούσας κυβέρνησης και της προσπάθειας αποφυγής της διερεύνησής της, είναι μια σειρά πράξεων και παραλείψεών της, όπως η άρνησή της για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για τη SIEMENS, όταν επίμονα τη ζητούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλιστα τρεις φορές, προκειμένου να φωτιστούν οι σκοτεινές πλευρές αυτής της υπόθεσης. Επ’ αυτού πρόβαλε αστήρικτες προφάσεις και είδαμε το εξής –ενδεχομένως και παγκόσμιο πρώτο- γεγονός, να αποχωρεί η Συμπολίτευση από τη Βουλή.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η ουσιαστική κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αρχή που θεσμοθετήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο -για τον έλεγχο δηλαδή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποτελεί και τη βασική λειτουργία και δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος- αλλά και η εσπευσμένη διάλυση της Βουλής στις αρχές Μαΐου του 2009, ώστε να υποπέσουν σε παραγραφή τυχόν αδικοπρακτικές συμπεριφορές.
Αυτό το πλέγμα αποφυγής αποκάλυψης της αλήθειας, η αποφυγή ανεύρεσης των εμπλεκομένων προσώπων, η αποφυγή καταλογισμού των ευθυνών τους, η διατήρηση αυτού του σκοτεινού πέπλου που περιβάλει αυτή την όζουσα υπόθεση της SIEMENS προσβάλλουν βάναυσα το σεβασμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πολίτη για ισοτιμία, ασφάλεια, ισονομία, σε συνδυασμό με την ασφάλειά του, όπως επίσης διαρρηγνύουν άμεσα την κοινωνική συνοχή.
Η συγκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου, η υποβοήθηση οποιουδήποτε προσώπου όσο ψηλά και αν βρίσκεται και είναι αναμεμειγμένο στη διάπραξη τέτοιου είδους εγκλημάτων σ’ αυτή τη δαιδαλώδη, δύσοσμη υπόθεση, και η αποφυγή των συνεπειών των πράξεων -είτε αυτές αποτελούν ποινικά καταδιωκτέες πράξεις είτε απαξιωτέες πολιτικές συμπεριφορές- προσβάλλουν βάναυσα τα παραπάνω θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Όταν ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος διαρρέει σε δημοσιεύματα ότι δήθεν δωροδόκησε σχεδόν τους μισούς Βουλευτές του Κοινοβουλίου, δεν προκύπτει άμεση ανάγκη και χρέος όλων μας να προστατέψουμε το κύρος του Κοινοβουλίου, του ιερού αυτού χώρου;
(MB)
(1MT)
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου και σαν Αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο σαν Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές, ούτε να συντηρήσει «γκρίζες ζώνες» στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας. Με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς ένα κράτος ευνομούμενο, που τον σέβεται, τον προστατεύει, λογοδοτεί και είναι στην υπηρεσία του, ζητά τη σύσταση Εξεταστικής περί των πραγμάτων Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens. Καλούμε όλες τις Παρατάξεις να συστρατευθούν, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να τεθεί επιτέλους ένα υγιές νομικά και ηθικά υπόβαθρο διαφάνειας και λογοδοσίας, για το συμφέρον των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Βασιλική Τσόνογλου.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Αναστάσιος Νεράντζης, γνωστός λόγιος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Πειραιώς, πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ορίστε, κύριε Νεράντζη, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η παρουσίαση δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, κύριε Πρόεδρε. Το θέμα είναι να μην είσαι απλώς λόγιος, αλλά και να μην είσαι πολυλόγιος! Διότι αυτό είναι κακό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σκηνικό είναι διαφορετικό από παρόμοιες περιπτώσεις. Σε όλες τις άλλες που ξέραμε μέχρι τώρα η Αντιπολίτευση -γιατί η υποβολή προτάσεως για εξεταστική επιτροπή αποτελεί την αυστηρότερη μορφή ασκήσεως κοινοβουλευτικού ελέγχου- επέμενε στη σύσταση των επιτροπών. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση ανθίστατο και τελικά με την αριθμητική της υπεροπλία πετύχαινε να τη ματαιώσει.
Εδώ, τώρα, από κοινού δεχόμαστε αυτή τη σύσταση της Επιτροπής. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να συναντήσει μια νηφαλιότερη προσέγγιση, μια αντικειμενικότερη προσέγγιση, χωρίς φόβους, χωρίς πάθη, χωρίς τέτοια πράγματα. Αντ’ αυτού, όμως, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι περίσσεψε η απεραντολογία, η μακρολογία και, σε μερικές περιπτώσεις, και η μικρολογία.
Είναι όμως ανάγκη να δούμε τα πράγματα κάπως πιο διαφορετικά. Αυτή ακριβώς η κατάσταση μου δημιουργήθηκε από μερικές επικλήσεις τις οποίες έκανε ο πρώτος εκ των ομιλητών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που μπορούν να θεωρηθούν και προκλήσεις, όπως, παραδείγματος χάρη, εκείνη με την οποία θυμήθηκε την ευχαριστήριο επιστολή Καραμανλή και αμέσως αμέσως ξέχασε -αυτομάτως, εντελώς συμπτωματικά!- το γεγονός του κ. Τσουκάτου. Και θυμήθηκα το «ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα και καταπίνοντες την κάμηλον!». Μια τέτοια θεώρηση δεν είναι καλός σύμμαχος και συνοδός για την έναρξη της συζητήσεως προς σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Προχωρώ. Αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση με υποχρεώνει να θυμηθώ και να θυμίσω μερικά πράγματα. Ήδη η ποινική διαδικασία για την συγκεκριμένη υπόθεση της Siemens βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο. Η υπόθεση ανατέθηκε σε εφέτη ανακριτή. Έχουν συντελεστεί οι απολογίες κατηγορουμένων. Έχουν διαταχθεί προσωρινές κρατήσεις. Έχουν στη συνέχεια ακολουθήσει και προσωρινές απολύσεις. Έχει εξεταστεί πλήθος μαρτύρων και έχει προσκομιστεί ένας τεράστιος αριθμός εγγράφων. Στο σημείο αυτό η κοινή λογική αλλά και η πείρα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα βλαβεί το έργο της Δικαιοσύνης παρά θα ωφεληθεί. Και τούτο γιατί από τη μια πλευρά θα είναι ο «ποταμός» των διαρροών των πορισμάτων και των εξετάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής προς τον Τύπο και από την άλλη πλευρά θα είναι το αναμενόμενο, αλλά περίπου βέβαιο, ένα πόρισμα –ένα είναι το πόρισμα- με πέντε εκδοχές. Αυτό δεν συμβάλλει στην ανεύρεση της αλήθειας κατά τον καλύτερο τρόπο και αυτό επίσης συντελεί στη διακωμώδηση των θεσμών.
Και για να τέρψω τους φίλους της ποιήσεως στην Αίθουσα αυτή, πρώτα πρώτα τον Προεδρεύοντα και μετά το φίλο μου κ. Τασούλα, θα πω ότι έτσι κινδυνεύει η Επιτροπή να δικαιώσει τον Αλέξανδρο Σούτσο, ο οποίος έλεγε: «ομονοήσαντες οι Έλληνες να διαβούν τον Αίμον, συνέστησαν Επιτροπήν, Τσάτσον, Κρασσάν και Κρέμον!». Ήταν τα μέλη της Επιτροπής.
(SS)
(MB)
Σκοπός μας, όμως, σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι θεσμοί, είναι να τους στηρίξουμε ουσιαστικά, αλλά να τους στηρίζουμε εξασφαλίζοντας και τις προϋποθέσεις εκείνες που το κύρος τους θα ανέβει ή τουλάχιστον δεν θα πέσει.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω και να θυμηθώ ότι όλα αυτά περί της ανακριτικής πορείας τα γνωρίζετε και εσείς και εμείς. Εάν παρά ταύτα εμείς λέμε «ΝΑΙ» στην Εξεταστική Επιτροπή, είναι γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να επωμιστούμε κανέναν από εκείνους τους φόβους και τους κινδύνους, ότι δήθεν αποφεύγουμε τη διερεύνηση της αλήθειας.
Περαιτέρω, ο κ. Παυλόπουλος σωστά επεσήμανε ότι προηγήθηκε εκεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, ομόνοια και σύμπτωση απόψεων, σχετικά με τη σύσταση και την διεξαγωγή του έργου αυτών των επιτροπών.
Θέλω, όμως, να θυμίσω και να θυμηθώ μερικά γεγονότα –έτσι προκαταρκτικά- ότι ο Καραμανλής ήδη προ του 2004, ως Αρχηγός τότε ακόμη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε απευθύνει επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, με την οποίαν του εφιστούσε την προσοχή για την αδιαφάνεια -η οποία υπάρχει- και του προέτεινε και λύσεις. Ουδεμία αποδοχή.
Θέλω να θυμίσω μια σειρά μέτρων, τα οποία όντως χαρακτήρισαν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας σ' αυτό που λέγεται υπόθεση SIEMENS. Είναι το γεγονός ότι παρεσχέθη άμεση και δραστική βοήθεια, όταν ζητήθηκε και από τη γερμανική Κυβέρνηση, ότι διετάχθη φορολογικός έλεγχος από ειδική επιτροπή, ότι διετάχθη να επανελεχθούν και οι κλεισμένες χρήσεις της SIEMENS στην Ελλάδα, καθώς επίσης και οι ανέλεγκτες. Όλα αυτά διόλου δεν συνάδουν με μία κυβέρνηση τότε, η οποία κατηγορείται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δήθεν είναι μπροστά και πίσω από αυτή την υπόθεση SIEMENS.
Μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο διάστημα, τα περισσότερα πρόσωπα και τα βαρύτερα έργα, τα οποία απασχόλησαν τη λεγόμενη υπόθεση SIEMENS, προέρχονται από το χώρο εκείνον, που σήμερα ζητούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Να αποτελεί αυτό μεταμέλεια ή να αποτελεί προσπάθεια συγκαλύψεως; Όπως και να έχει το πράγμα, είναι ένα και το αυτό από τα στοιχεία, τα οποία θα δούμε.
Δύο όμως είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σημεία, επί των οποίων θέλω να σταθώ πολύ ελάχιστα. Το πρώτο είναι ότι ο φόνος εδώ αποδεικνύεται, γιατί υπάρχει πτώμα. Το «πτώμα» είναι η δήλωση ομολογίας καταπέλτης του «στρατηγού» του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του τότε «στρατηγού», ο οποίος είπε «ναι, εισέπραξα από τη SIEMENS το ποσόν του ενός εκατομμυρίου, το οποίον το κατέθεσα στα ταμεία του Κόμματος».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Όταν λέτε πτώμα, εννοείτε «corpus delicti»;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας καταπλήσσετε για πολλοστή φορά.
Πώς σας ξέφυγε εκείνο το «ne bis in idem» και το είπατε «non»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Σας παραπέμπω στον κ. Τζαβάρα, ο οποίος έχει και τη σχετική βιβλιογραφία.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αλλά και εγώ σας παραπέμπω στον κ. Τζαβάρα να του πείτε ποιος τον επεκύρωσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχει ισοψηφία!
(Γέλια στην Αίθουσα)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Λοιπόν, προχωρούμε.
Ώστε, λοιπόν, αυτό το φαινόμενο της υπάρξεως «πτώματος» το είδαμε και στην περιβόητη υπόθεση Κουτσόγιωργα, πολύ παλαιότερα. Το ένα θέμα, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς, ότι υπάρχει αυτή η τρανή ομολογία. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι εκείνο που αποδίδεται με το κείμενο της αιτήσεώς σας στη Νέα Δημοκρατία, ότι δήθεν χειραγώγησε τη δικαιοσύνη.
Μα, εάν χειραγωγούσαμε τη δικαιοσύνη, δεν θα έβγαινε το Βατοπέδι! Ξέρετε πώς βγήκε το Βατοπέδι! Ανέσυρε τη δικογραφία ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον οποίον μας τον χρεώνετε. Εάν εμείς χειραγωγούσαμε τη δικαιοσύνη, τότε θα είχαμε αποφύγει αυτό που πάθατε εσείς.
Θυμόσαστε τότε στην πώληση της εταιρείας του «Γερμανού», όταν το μεν πρωί εσείς βγήκατε με αφίσες και καταγγέλλατε τη δικαιοσύνη και την ίδια ημέρα το πρωί είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη «in rem», για να διαπιστωθεί από πού προέρχονται όλα αυτά;
Επομένως, υπάρχουν πολλά θέματα, τα οποία πρέπει να ανερευνηθούν. Αυτή η βιομηχανοποιημένη ανατύπωση πέντε «κατά ριπάς» -θα έλεγα- αιτήσεων των Εξεταστικών Επιτροπών, εμένα προσωπικά μου δίνει την εντύπωση ότι κάτι άλλο θέλετε με αυτές τις Εξεταστικές.
(GK)
(1SS)
Θέλετε μάλλον να συγκαλύψετε, θέλετε μάλλον να παραπλανήσετε, θέλετε μάλλον να αποσπάσετε την προσοχή της κοινής γνώμης. Εάν αυτά είναι ακριβή, τότε βεβαίως θα μας βρείτε αντιθέτους.
Εμείς λέμε ναι στην Εξεταστική Επιτροπή. Λέμε όχι, όμως, στις μεθοδεύσεις. Λέμε όχι στις ενδιάθετες επιφυλάξεις σας –τις reservatio mentalis, κύριε Πρόεδρε, για να ικανοποιήσω τη λατινομάθειά σας-...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: ...και τις οποίες διαγιγνώσκουμε ότι υπάρχουν εδώ.
Θέλω να σας πω και κάτι άλλο και μ' αυτό κλείνω. Στο χώρο σας προσφάτως υπήρξε κάποιος, ο οποίος όχι απλώς διανοήθηκε, αλλά διέδωσε κιόλας και ισχυρίστηκε ότι δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Για να ικανοποιήσω και πάλι το φίλο μου κ. Τασούλα, επικαλούμαι –και μ' αυτό κλείνω- τη φράση του Θουκυδίδη « και τ?ν ε?ωθυ?αν» -κύριε Παντούλα, σας αφορά- «?ξίωσιν τ?ν ?νομάτων ?ς τ? ?ργα ?ντήλλαξαν», που σημαίνει ότι αλλάξατε και τη σημασία των λέξεων. Αντί επιτροπή συσκοτίσεων, την είπατε συσκοτική, την είπατε εξεταστική.
Από εσάς εξαρτάται. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να ρίξουμε άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση, για να διαφωτιστεί επιτέλους ο λαός και να μην υπάρχουν σκιές.
Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Νεράντζη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, δυστυχώς, για συρρικνωμένο χρόνο –ήτοι, πέντε λεπτών- αλλά θα έχετε τη σχετική ανοχή.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταξύ των σκανδάλων που συντάραξαν τα τελευταία χρόνια το πανελλήνιο είναι και αυτό που συζητάμε σήμερα, το σκάνδαλο της SIEMENS. Ο λαός παρακολούθησε άφωνος το πανηγύρι των εκατομμυρίων και το πέπλο της αδιαφάνειας που κάλυψε τα τελευταία χρόνια τους πάντες.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ένας πολίτης πάρει ένα κουλούρι από τον πωλητή, για να χορτάσει την πείνα του, οδηγείται αμέσως στο φυσικό του δικαστή και από εκεί κατευθείαν στον Κορυδαλλό.
Στην περίπτωση της SIEMENS στην Ελλάδα, δεν κάθισε κανείς στο σκαμνί και αν κάποιοι τελικά δικαστούν, θα είναι τα μικρά ψαράκια, τα δεύτερης ή τρίτης διαλογής στελέχη, γιατί οι μεγάλοι «την έκαναν» –όπως και θα έλεγε η κόρη μου- είτε μέσω των κυκλωμάτων είτε μέσω του νόμου της Βουλής των Ελλήνων για την παραγραφή.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίαρχη ιδεολογία σήμερα είναι η ιδεολογία του ωφελιμισμού, κατά την οποία σημασία δεν έχουν πλέον οι ηθικές αξίες, αλλά τα κοινωνικά σύμβολα του πλούτου που προσδίδουν κοινωνικό κύρος, ψεύτικες τιμές και αξίες –που τις βλέπουμε κάθε μεσημέρι στα κανάλια της τηλεόρασης- καθώς και άνετη ζωή, ιδιαίτερα στα γηρατειά, τα οποία πολλοί επικαλούνται τα τελευταία χρόνια, για να δικαιολογήσουν τη χλιδή τους. Αυτοκίνητα, βίλες, κότερα και υψηλοί τραπεζικοί λογαριασμοί είναι επιδιωκόμενοι στόχοι.
Οι αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών δεν είναι ευχάριστες. Είναι, όμως, αναγκαίες, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη οικονομική θέση και οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, θέλουν να μάθουν πού πήγαν και ποιοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα και τον κόπο τους.
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από τις μεγάλες κατηγορίες που δέχεται το πολιτικό μας σύστημα, λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και «ας ματώσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά.
Το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο για όλες τις παρατάξεις. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό είναι απαραίτητο να γίνει. Είναι απαραίτητο να γίνουν οι Εξεταστικές Επιτροπές, για να πιστοποιήσουμε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν χάσει τις ευαισθησίες τους, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι πιστεύουμε βαθύτατα και δεν υποτιμούμε τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.
Το πολιτικό έλλειμμα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και που ο Γιώργος Παπανδρέου πολλές φορές αναφέρει ότι είναι ένα από τα στοιχεία πολιτικού μας συστήματος που κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, πιστεύουμε ότι συνεισφέρει στην απαξίωση και στην παρακμή της πολιτικής και των πολιτικών.
(SM)
(GK)
Η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της SIEMENS που ζητάει σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διερευνηθεί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για τα χρήματά του, αυτούς που τα καταχράστηκαν. Kαι να γίνει ξανά ένα βήμα και μια αρχή για την επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και στους πολιτικούς.
O Ηράκλειτος έλεγε, «Ήθος ανθρώπω δαίμω», δηλαδή η μοίρα του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του. Το ήθος έχει να κάνει με τις πράξεις και τον τρόπο σκέψης, τη στάση της ζωής του κάθε ανθρώπου. Τα φαινόμενα σήψης του πολιτικού συστήματος που βίωσε ο πολίτης τα τελευταία χρόνια, καταδείκνυαν μία νέκρωση και μία αποσύνθεση των ιστών του πολιτικού μας συστήματος που είχε βαθύτερες ρίζες.
Τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τους επιχειρηματίες, τις εταιρείες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι σημερινά. Παρατηρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του νέου ελληνικού κράτους και γράφτηκαν με τα μελανότερα χρώματα στις σελίδες της ιστορίας του. Η σύγχρονη επιδημία της διαφθοράς δεν είναι ταυτόσημη με κόμματα ή πολιτικά πρόσωπα. Αποτελεί, δυστυχώς, ένα ενδημικό στοιχείο το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο μέσα τους και που έχει προσβάλλει και τα τελευταία κύτταρα της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας.
Σε όλα τα παραπάνω μάρτυρες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, το ΕΣΥ, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διαφθοράς και παραγωγής ανεξέλεγκτων σηπτικών καταστάσεων που δύσκολα καταπολεμούνται.
Οι βασικοί πυλώνες του αξιακού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας και της δημοκρατίας μας, στους οποίους ο πολίτης έβρισκε -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο- τα στηρίγματά του, το αποκούμπι του, τα τελευταία χρόνια παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ανησυχητικές ρωγμές και σημάδια διάλυσης. Η ταυτότητά μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι θρυμματισμένη. Τα πολιτισμικά και πολιτικά μας ελλείμματα καταγράφονται με τα μελανότερα χρώματα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.
Πρέπει κάτι να κάνουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από την εντατική και να αναστρέψουμε την κατάσταση. Η αποσάθρωση του ελληνικού οικοδομήματος πρέπει να αποτραπεί. Οι δομές της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να αναζωογονηθούν. Οι πολιτικές συνιστώσες του συστήματός μας πρέπει να διαβάσουν καλά και να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα των καιρών. Κάθαρση και νέα αρχή είναι το μήνυμα. Πρέπει να αναστηλώσουμε τους θεσμούς της δικαιοσύνης, να πατάξουμε την παραοικονομία, να ξεχάσουμε και να εξαλείψουμε τη συντεχνιακή λογική, να αποτρέψουμε την παραβίαση του μέτρου με σκοπό την εξουσία, τη χλιδή και τον πλούτο, να αντισταθούμε στην επιστράτευση κάθε αθέμιτου μέσου για κάθε ανέντιμο σκοπό.
Πρέπει να αποκαλύψουμε τις ανέντιμες πρακτικές και λειτουργίες όλων αργυρώνητων πολιτικών και κρατικών λειτουργών, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πυλώνες της δημοκρατίας μας και του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, την υγεία, την παιδεία, την ανάπτυξη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια του Έλληνα που τρώθηκε ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει τέλος, να δώσουμε χρώμα και ελπίδα στα όνειρά μας, στα όνειρα μιας απογοητευμένης κοινωνίας που οι κακοί χειρισμοί την έχουν φέρει σε αδιέξοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σπασμένη βιτρίνα της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι εκτενείς αναφορές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Η σπασμένη βιτρίνα, κύριε Πρόεδρε, είναι και η πολιτική παρακμή, η ατιμωρησία, η ανευθυνότητα απέναντι στη λαϊκή εντολή, ο παραγόμενος φόβος και ανασφάλεια, η καχυποψία και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον πυρήνα των προβλημάτων του πολίτη.
Η Ελλάδα της αξιοπρέπειας έχει θέσει το κάδρο των αξιών των Ελλήνων πολιτών, της θιγόμενης τιμής τους, της πίστης στο όνειρο, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, για διόρθωση του χθες, για την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Τελειώνοντας θα ήθελα να μπω στην ουσία του προβλήματος και να πω ότι τα ερωτήματα που εγείρονται για το σκάνδαλο της SIEMENS και στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε είναι πολλά. Πώς για παράδειγμα μία δημοκρατική κοινωνία, ένα κράτους δικαίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις και καταγγελίες για ανάμειξη πολιτικών προσώπων –διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων- δεν έχει προβεί στη διαλεύκανση τους; Γιατί δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση; Πώς επετράπη και επετεύχθη η διαφυγή εμπλεκομένων προσώπων στο εξωτερικό;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι καλούμαστε σήμερα όλοι να θέσουμε τα θεμέλια της διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς στη χώρα. Είμαστε μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Όποιος δεν έχει κάτι να φοβηθεί, θα σταθεί δίπλα στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής επειδή δεν έχει κάτι να κρύψει. Καλώ το Σώμα της Βουλής να υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Η αποκατάσταση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή του τόπου και της δημοκρατικής λειτουργίας τους πολιτεύματος είναι ευθύνη όλων μας. Πρέπει με αποφασιστικότητα να δώσουμε τέρμα στις αντιλήψεις συγκάλυψης και ατιμωρησίας, ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική και να μας εμπιστευθούν ξανά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε το Λακεδαίμονα συνάδελφο κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, υπενθυμίζοντας τον Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει ότι όταν έχουμε χρόνο λιγότερο από εφτά λεπτά πρέπει να μιλάμε από τη θέση μας. Απλά υπενθυμίζω.
Και δίνω το λόγο στο Βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.
(DP)
(2SM)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτικό κόσμο για την υπεράσπιση της αλήθειας, αλλά και για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διακρίνουν τη συμπεριφορά όλων των κομμάτων, σχετικά με τη διερεύνηση και την πραγματική βούληση της διερεύνησης του ζητήματος αυτού. Ποιο κόμμα, δηλαδή, ειλικρινά επιζητά την αλήθεια, ποιο κόμμα καλύπτει πλάγιες διαδρομές, ποιο κόμμα έχει πραγματικά τη βούληση να φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο;
Σ' αυτό το τρίτο σημείο η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ ξεκάθαρη με τη δική της πάγια διαχρονική πολιτική συμπεριφορά. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστηρίζει και αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της, με πράξεις και συγκεκριμένες πολιτικές, να ενισχύσει θεσμικά τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.
Θυμίζω: Τη προσπάθεια που κατέβαλε η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος για ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό βίο –προσπάθεια που τορπιλίστηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- την από 7/7/2008 επιστολή-πρόταση του τότε Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή προς τον κ. Παπανδρέου για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων, το γεγονός ακόμα ότι από το 1997 η Νέα Δημοκρατία τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας όσον αφορά τα διαχειριστικά οικονομικά ζητήματα του κόμματός της, ενώ μόλις το 2008 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπραξε το ίδιο, το γεγονός ότι υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο λίγο πριν από τις εκλογές από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, αναφορικά με το πολιτικό χρήμα και την ευθύνη των Υπουργών, αλλά και βεβαίως την πρόταση που, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρός μας ο κ. Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε στη Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύσταση και λειτουργία Διακομματικής Επιτροπής που θα εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής νόμους και διατάγματα που υπηρετούν το συγκεκριμένο στόχο.
Αλλά και στη περίπτωση ειδικότερα της Siemens μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Ξεκινώντας ακόμα-ακόμα και από τον τρόπο που διατυπώνεται η πρόταση, θα δούμε τα εξής: Το πρώτο στοιχείο είναι η αοριστία. Το δεύτερο είναι η εν γένει διατύπωση που ουσιαστικά ενέχει τη μορφή πορίσματος και συμπεράσματος, αντί να διατυπώνει ερωτήματα και αντί να υπάρχει μία διατύπωση σκέψης που να καταλήγει σ’ ένα «δια ταύτα». Και αν το «δια ταύτα» ενδεχομένως δείχνει ότι αναζητά τη διερεύνηση, εν τούτοις δεν παύει τελικά το όλο σκεπτικό της πρότασης να περιορίζει και να προσδιορίζει τη συζήτηση κυρίως στην μετά το 2004 περίοδο, κάτι βεβαίως που είναι αντίθετο με την «πράσινη ανάπτυξη» που διαμορφώθηκε κατά την περίοδο 1997-2004 στο ζήτημα της Siemens.
Βέβαια μπαίνουν μία σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα και θέλω να αποφύγω χαρακτηρισμούς και χρωματισμούς, γιατί ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο κάτι τέτοιο σ’ αυτή την υπόθεση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Θέλω να σταθώ μονάχα σε δύο πραγματικά περιστατικά και σε αποδεδειγμένα γεγονότα.
Το πρώτο αφορά το C4I. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που επιζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Βεβαίως αυτό θα αποτελέσει κι ένα βασικό κομμάτι της δουλειάς της Επιτροπής. Με ποιους όρους έγινε αυτή η σύμβαση, από ποιους έγινε και πώς δρομολογήθηκε η υλοποίησή της;
Το δεύτερο ξεκάθαρο, συγκεκριμένο απτό στοιχείο είναι μία ομολογία που αφορά την εισροή πολιτικού χρήματος, τη λήψη συγκεκριμένου χρηματικού ποσού από κομματικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην πρώτη γραμμή εκείνης της εποχής που εμπράκτως ομολογεί –και θυμίζω ότι στη νομική επιστήμη η ομολογία αποτελεί το πιο δυνατό μέσο απόδειξης- τη λήψη συγκεκριμένου χρηματικού ποσού και την κατάθεση στα ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(DE)
(2DP)
Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι διαπραγματεύσιμο. Είναι μία πραγματικότητα. Και είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας.
Άρα, αν μιλάμε γι’ αυτή την υπόθεση, καταλήγουμε στο ότι όλα έχουν κοινό παρανομαστή: Αδιάσειστα στοιχεία υπάρχουν κυρίως για την εποχή του 1997 μέχρι το 2004.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι καθαρή και ξεκάθαρη. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, τίποτα να κρύψει. Είμαστε εκείνοι που θέλουμε την πλήρη αποκάλυψη, όποιον και αν αυτή αφορά, δίχως να αφήσουμε, βέβαια, οποιαδήποτε ατομική συμπεριφορά να αποτελέσει μέρος συμψηφισμού που θα προκύπτει ενδεχομένως για πράξεις που τελούνται στο πεδίο άσκησης κυβερνητικών και πολιτικών καθηκόντων. Ούτε, βεβαίως, θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να σπιλώσει ανθρώπους που με τον κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο, απετέλεσαν παράδειγμα προς όλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζουμε τη σύσταση της Επιτροπής, όπως είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή και θα συμμετέχουμε με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Το οφείλουμε στους πολίτες, το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στην αλήθεια, για την υπεράσπιση της οποίας καλούμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αγωνιστεί μαζί μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Μακεδόνα Βουλευτή Θεσσαλονίκης Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρο Καλαφάτη.
Πριν φθάσει στο Βήμα ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Οδυσσέας Βουδούρης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι ένας μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός συνοδός τους από το Γυμνάσιο της πατρίδας της Έλλης Λαμπέτη, από τα Βίλια της Αττικής.
Καλώς ήλθατε παιδιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κ. Βουδούρης από τη Μεσσηνία έχει το λόγο.
Κύριε συνάδελφε, έχετε στη διάθεσή σας πέντε λεπτά. Ελάτε στο Βήμα καλύτερα, αν θέλετε.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, ο στόχος της σημερινής συζήτησης αφορά το σκάνδαλο της υπόθεσης «Siemens», διότι προφανώς πρόκειται περί ενός σκανδάλου. Και θεωρώ κάπως -επιτρέψτε μου τη λέξη- μίζερη την κριτική της Αντιπολίτευσης για τη διατύπωση της πρότασης για αυτή την Εξεταστική. Από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι παίρνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε αυτό το θέμα, προφανώς θα εξεταστούν όλες οι πτυχές αυτού του θέματος.
Το θέμα είναι ποιες είναι αυτές οι πτυχές. Πιστεύω ότι είναι τρεις. Η πρώτη, βέβαια, αφορά τις ποινικές ευθύνες. Η δεύτερη πτυχή αφορά τις πολιτικές ευθύνες. Όμως, υπάρχει και μια τρίτη πτυχή την οποία θα ήθελα εγώ να τονίσω εδώ πέρα, διότι πιστεύω ότι δεν τονίστηκε μέχρι τώρα επαρκώς. Και αυτό είναι το ερώτημα: Τελικά, τι είδους δημοκρατία υπάρχει σε αυτή τη χώρα;
Καταρχήν, όπως είπα, υπάρχει θέμα νομικό και θέλω να υπενθυμίσω εδώ ότι έχουμε και συμβατικές διεθνείς υποχρεώσεις σχετικά με αυτή την πτυχή. Υπάρχει η Συνθήκη του 1997 του Ο.Ο.Σ.Α. που έχουν υπογράψει τριάντα οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι νόμος του ελληνικού κράτους από το 1998. Είναι ο ν. 2515 και ο κύριος λόγος αυτής της Συνθήκης είναι να θέσει ένα διάφανο και κοινό πλαίσιο για τις συναλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δημοσίων, κρατικών φορέων και των οικονομικών φορέων.
Αυτό, βέβαια, από μόνο του δε λέει τίποτα, διότι ξέρουμε από παραδείγματα άλλων χωρών ότι εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους. Παραδείγματος χάρη, η Γαλλία -προς τιμήν της, εξάλλου- έχει στείλει στη δικαιοσύνη οκτώ-εννιά υποθέσεις διεθνούς δωροδοκίας, ενώ η Βρετανία δεν έχει εγκαλέσει κανέναν, παρά τις γνωστές υποθέσεις ενός φράγματος στη Μαλαισία ή κάποιων στρατιωτικών προμηθειών στην Τανζανία.
Επίσης, όπως τονίστηκε από τον Εισηγητή μας, τον κ. Οικονόμου, η ύπαρξη του «μαύρου» χρήματος έχει, βέβαια και οικονομικές επιπτώσεις, εφόσον αυξάνει το κόστος του τελικού προϊόντος, υπερκόστος που, βέβαια, πληρώνει τελικά ο φορολογούμενος.
Μεγαλύτερη, όμως, αξία για μας έχει το δεύτερο θέμα, η δεύτερη πτυχή, διότι το πρώτο θέλω να πιστεύω ότι θα διερευνηθεί, βέβαια και από τη δικαιοσύνη. Οι πολιτικές, λοιπόν, ευθύνες πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά και θεωρώ ότι ο προβληματισμός που αναπτύσσουμε σήμερα δεν πρέπει να έχει κομματικά σύνορα.
(AM)
(2DE)
Σήμερα βέβαια, περιμένουμε ν’ αποκαλυφθούν κάποια καινούρια στοιχεία, ποσά, ονόματα κλπ. Κυρίως όμως, πιστεύω ότι θέλουμε να κατανοήσουμε με ποιες πολιτικές ευθύνες, σε ποιο επίπεδο, με ποιούς μηχανισμούς, με ποιες διαδικασίες, όλο αυτό το σκάνδαλο έγινε δυνατό. Περιμένουμε, δηλαδή, να ξεδιπλωθεί το πλέγμα του διαπλεκόμενου μαύρου χρήματος, που οδηγεί στην αλληλεξάρτηση των μεγάλων εταιρειών, των Μ.Μ.Ε. και των πολιτικών κομμάτων.
Πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν έχουν πάντα κι έναν ποινικό χαρακτηρισμό. Προσωπικά, εξάλλου, δηλώνω ότι δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι πάντα εφικτό. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτές οι ευθύνες πρέπει ν’ αποκαλυφθούν και ότι η αποκάλυψη και μόνο η αποκάλυψη, αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος, ίσως το πιο καθοριστικό της θεραπείας αυτής της κατάστασης.
Πέρα, όμως, από τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίσταση για να αναρωτηθούμε ποια τελικά Δημοκρατία λειτουργεί στη χώρα μας.
Κάποτε -για να κάνουμε και λίγο ιστορία- η Δημοκρατία κινδύνευε από τα τανκς, τη βία και τη νοθεία. Αυτοί οι καιροί ήταν οι καιροί, όπου κάποιος μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί ποιος επιτέλους κυβερνά αυτήν τη χώρα. Κι ευτυχώς, αυτοί οι καιροί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όμως, εάν τα κόμματα είναι αποδέκτες του μαύρου χρήματος, εάν εξαρτούνται απ’ αυτά, τότε εύλογα ξαναγεννιέται αυτό το ερώτημα: Ποιος κυβερνά τελικά, αυτόν τον τόπο, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία ή οι χρηματοδότες του;
Πιστεύω, λοιπόν, ότι μεγαλύτερη χρησιμότητα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα είναι να ενοχοποιηθούν άτομα, όσο και βαριές να είναι οι ευθύνες τους, αλλά να αξιοποιήσουμε αυτά τα συμπεράσματα, για να βελτιώσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία δεν είναι άσπρο και μαύρο, η Δημοκρατία έχει και μία ποιότητα και αυτήν την ποιότητα πρέπει να βελτιώνουμε.
Τα σκάνδαλα και η ηθική παρακμή ήταν, πιστεύω, το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης περιόδου. Και βέβαια, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μια τεράστια ευθύνη γι’ αυτό το θέμα. Εξάλλου και γι’ αυτόν τον λόγο, υπέστη αυτήν την σοβαρή ήττα. Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να δώσουν τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση.
Θέλω να κλείσω, αγαπητοί συνάδελφοι, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Δεν αφορά, όπως π.χ. η υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου, παραπτώματα, τα οποία αποδίδονται αποκλειστικά στην αντίπαλη παράταξη. Με την απόφασή του, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μπορεί εξίσου να ματώσει και το δικό μας το κόμμα και παρ’ όλα αυτά προχώρησε αποφασιστικά.
Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, δείχνει μία νέα πολιτική κουλτούρα, δείχνει ότι πραγματικά θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και κάθε καλόπιστος άνθρωπος αυτό πρέπει να το παραδεχθεί. Δηλώνω, λοιπόν, την πεποίθησή μου ότι μετά απ’ αυτήν την επίπονη διαδικασία, η Δημοκρατία μας, η Ελλάδα, θα βγουν ισχυρότερες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βουδούρη.
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Βουλευτής κ. Γρηγόριος Αποστολάκος έχει το λόγο και ακολουθεί ο κ. Χρήστος Χάιδος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κύριε Αποστολάκο, για την οικονομία του χρόνου, το πεντάλεπτο από τη θέση σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, εξάλλου δεν θα ήθελα να κάνω χρήσης της πολιτικής σας καλοσύνης και ν’ ανέβω στο Βήμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ομολογώ ότι έχω προβληματιστεί πάρα πολύ σήμερα. Έχω προβληματιστεί και θέλω να σας κάνω κοινωνούς κάποιων σκέψεων και κάποιων απόψεων που έχουν να κάνουν με την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, προβλέπεται να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες.
Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο, μέσα στ’ οποίο λειτουργούμε; Και ποιες είναι οι προσδοκίες του ελληνικού λαού από τη λειτουργία αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής;
Το πολιτικό πλαίσιο είναι το δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο, τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία, αυτήν τη στιγμή, είναι προ των θυρών να εκραγούν και αυτήν τη στιγμή η κυβερνητική πρωτοβουλία, ο κ. Πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει στη σύσταση όλων αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών.
Θα μου πείτε: Δεν συμφώνησαν οι πολιτικοί Αρχηγοί, ο κ. Σαμαράς, η κ. Παπαρήγα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καρατζαφέρης;
(LM)
(2AM)
Προφανώς συμφώνησαν και διερωτώμαι, πώς θα μπορούσαν άραγε να διαφωνήσουν. Άρα, η μεγάλη ευθύνη η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή για να δικαιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού από τα πορίσματα αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών ανήκει στην Κυβέρνηση, ανήκει στον κύριο Πρωθυπουργό.
Γιατί το αναφέρω αυτό το πράγμα; Διότι αφ’ ης στιγμής επέλεξε αυτή την πολιτική τακτική, οφείλει να διευκολύνει μέσα από την κυβερνητική λειτουργία την απόδοση όλων των ευθυνών, των πολιτικών και των άλλων, οι οποίες θα πρέπει να προκύψουν μέσα από μια Εξεταστική Επιτροπή.
Και σκέπτομαι: Είναι δυνατόν μια Εξεταστική Επιτροπή μέσα σε λίγες εβδομάδες, λιγότερο από δυο μήνες, να μπορέσει να καταλήξει σε πορίσματα που θα καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες, με άλλα λόγια να βρει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι λαδώθηκαν, πήραν χρήματα και προσέβαλαν το δημόσιο συμφέρον; Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότης στους συναδέλφους, οι οποίοι θα στελεχώσουν αυτή την Επιτροπή, να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα; Μήπως όλοι ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και διογκώνουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να τον δικαιώσουμε μέσα από μια άτεγκτη διαδικασία της Επιτροπής αυτής;
Έχω σφοδρές επιφυλάξεις, κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτή την προοπτική. Και κυρίως η ευθύνη ανήκει, κύριε Υφυπουργέ που παρίστασθε εδώ, στον κύριο Πρωθυπουργό, διότι όφειλε να έχει κάνει κάποια αυτονόητα πράγματα. Πρώτον, έκανε καμία ενέργεια η Κυβέρνηση τους τρεις-τέσσερις μήνες, αφού είχε όλη αυτή την πρωτοβουλία, για να μπορέσει να συλλέξει όλο εκείνο το πλέγμα των αμαρτωλών συμβάσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία δεκαπέντε, είκοσι χρόνια με τη Siemens;
Ξέρουμε με την άλλη πλευρά ότι υπάρχουν λογαριασμοί τροφοδότησης της Siemens που πληρώνανε πρόσωπα. Πώς μπορεί να γίνει η συσχέτιση; Πώς θα μπορέσει αύριο η Επιτροπή να τα βρει αυτά σε λίγες ημέρες, σε λίγες εβδομάδες; Πολύ αμφιβάλλω. Δεν όφειλε η Κυβέρνηση να το έχει κάνει αυτό για να βοηθήσει την Επιτροπή;
Δεν όφειλε ακόμα ο κύριος Πρωθυπουργός να έχει δώσει τις εντολές να έρθουν σε επαφή ο Υπουργός Εξωτερικών με το γερμανικό δημόσιο για βοήθεια, για πολιτική και κυβερνητική συνδρομή από την Κυβέρνηση της Γερμανίας; Δεν όφειλε η Κυβέρνηση, μέσω του αρμοδίου Υπουργού, να ζητήσει εξηγήσεις από τη Siemens για να κατονομάσει μέσα στα πλαίσια μιας, αν θέλετε, διαπραγμάτευσης, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τα πήραν;
Η Siemens πλήρωσε τεράστιες αποζημιώσεις. Γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν κάνει τα ίδια, αν θέλετε να μιλάμε με λόγο αληθείας μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα; Άραγε πήρε καμιά άλλη πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει –γιατί άκουσα και μια τέτοια πρόταση με την οποία συμφωνώ- και μια προκήρυξη γι’ αυτούς οι οποίοι θα δηλώσουν και θα κατονομάσουν αυτούς οι οποίοι πήραν χρήματα;
Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και είναι και θεσμικό, αν θέλετε. Μπορεί μια Επιτροπή –και αναφέρεται αυτό και στο Προεδρείο, στον Πρόεδρο της Βουλής και γενικότερα σ