ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΚΒ 02/12/2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΒ΄
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Πέμπτης 3ης Δεκεμβρίου 2009.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.2 και 3 Καν. Βουλής)
  1. Η με αριθμό 151/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Δημητρίου Κουσελά προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την έγκαιρη καταβολή ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς του Νομού Μεσσηνίας κ.λπ..
  2. Η με αριθμό 154/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αργύριου Ντινόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την κατασκευή του πάρκου του Ελληνικού κ.λπ..
  3. Η με αριθμό 161/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Βέρας Νικολαΐδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά-Περάματος-Σαλαμίνας κ.λπ..
 4. Η με αριθμό 155/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννη Κοραντή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κ.λπ..
 5. Η με αριθμό 158/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και  Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική κ.λπ..

Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.2 και 3  Καν. Βουλής)
 1. Η με αριθμό 146/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την απαγόρευση αλιείας στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βατίκων του Λακωνικού Κόλπου κ.λπ..
 2. Η με αριθμό 157/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ευγενίας Τσουμάνη – Σπέντζα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.λπ..
 3. Η με αριθμό 160/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, σχετικά με την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του κ.λπ..
  4. Η με αριθμό 156/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το παράνομο εμπόριο αλλοδαπών πλανόδιων μικροπωλητών κ.λπ..  
5. Η με αριθμό 159/30-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκη προς την Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών κ.λπ..

(ML)

(01PE)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις».
Το λόγο έχει ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για επτά λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται πως ο ιός της γρίπης, ένα φαινόμενο που ζούμε στις μέρες μας, είναι μια υπόθεση αντιμετωπίσιμη από την ιατρική. Είναι ιάσιμη.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σε όλους μας είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ιό της φτώχειας. Τον ιό της φτώχεια που ρηγματώνει την κοινωνική συνοχή, που μολύνει όλο και περισσότερο το κοινωνικό σώμα, που διαμορφώνει κοινωνίες πολλών ταχυτήτων, που διευρύνει την κοινωνική ανισότητα παρέχοντας υπερπλουτισμό στους λίγους και διανέμοντας την κοινωνική ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την ανεργία στους πολλούς. Τον ιό της φτώχειας που πραγματικά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που με πολύ γρήγορες ταχύτητες στην εποχή μας σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανέχεια και την απόγνωση. Είναι ένα γεγονός που διαμορφώνει με μόνιμο τρόπο τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην εποχή μας.
Ποια είναι, λοιπόν, η αντιβίωση απέναντι σ’ αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που απειλεί να επιχωματώσει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας σπρώχνοντάς τους στο κοινωνικό περιθώριο; Ποια, δηλαδή, θα είναι η αντιβίωση που θα αναχαιτίσει αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα που δημιουργούν μέσα στην κοινωνία έναν αντίκοσμο έξω από τα λεγόμενα φυσιολογικά τείχη της κοινωνίας, έναν αντίκοσμο της απόγνωσης, της απελπισίας, της βίας και του περιθωρίου, έναν αντίκοσμο που ζώντας στην απελπισία και την απόγνωση, ο καλός φτωχός, όπως λέει ο Ρενέ Ρενουά, γίνεται κακός και μπροστά στα μάτια μας βιάζεται η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.
Έπεσαν, φίλες και φίλοι, τα τείχη στο Βερολίνο. Όμως, μέσα στην κοινωνία, μέσα από τις πολιτικές επιλογές μιας κυρίαρχης ιδεολογίας που διακήρυξε με έναν παραληρηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια ότι θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, σήμερα ζούμε τη συσσώρευση όλων αυτών των κοινωνικών προβλημάτων που πραγματικά δημιουργούν ένα μελαγχολικό τοπίο σε όλους τους ανθρώπους.
Η φτώχεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρείται φυσικό φαινόμενο από κάποιες αντιλήψεις δαρβινικού τύπου, που αποστασιοποιούν την κοινωνική ανάπτυξη από την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνευθύνη και την κοινωνική ευαισθησία.
(XA)
(1ML)
Πώς μπορεί, λοιπόν, να πιστέψει ο πολίτης σε μία Δημοκρατία η οποία απορρίπτει με μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνη που ενσωματώνει τους ανθρώπους; Η φτώχεια δεν είναι αποτέλεσμα και δεν είναι ένδειξη αδυναμίας παραγωγής πλούτου αλλά προϊόν μεγιστοποίησης του πλούτου από τους λίγους, από εκείνους που αποστασιοποιούνται από τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, επιδεικνύουν μια κοινωνική αναισθησία απέναντι σε μια δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα και πιστεύουν ότι τα ψίχουλα από το γλυκό τους επαρκούν για εκείνους που με τις συγκεκριμένες τους πολιτικές επιλογές σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έφερε σήμερα στη Βουλή το πρώτο της νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει συγκεκριμένες στοχεύσεις που έχουν να κάνουν με τη ψηλάφηση και την ανάδειξη της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εκείνων που απειλούνται με το κοινωνικό περιθώριο. Προοιωνίζει, λοιπόν, αυτή η επιλογή μια προσπάθεια περιορισμού της διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας που είναι η πιο σκληρή και η πιο άδικη στάση ζωής και συμπεριφοράς ενός πολιτικού συστήματος. Γιατί από την άλλη μεριά επιχειρεί να περιορίσει τα κέρδη όλων εκείνων των φορέων που τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ένα υπερβάλλοντα ζήλο στην υπερσυσώρευση του πλούτου.
Το 1960 κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 30% των ανθρώπων στον κόσμο είχαν στην κατοχή τους το 20% του παραγόμενου πλούτου. Μέσα σε σαράντα έως πενήντα χρόνια έχουμε μία κατακλυσμιαία εξέλιξη. Σήμερα το 30% των ανθρώπων στον κόσμο κατέχουν το 80% του παραγόμενου πλούτου.
Απέναντι, λοιπόν, σ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ποια θα είναι η αντιβίωση; Κατά την προσωπική μου εκτίμηση νομίζω ότι η λύση είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου μοντέλου κοινωνικού κράτους που θα εξασφαλίζει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία και να μετατρέπεται από παθητικός αποδέκτης ρύθμισης της τύχης του από τους άλλους σε ενεργό και συμμετοχικό πολίτη. Εάν δεν γίνει κατανοητή αυτή η αναγκαιότητα, θα βιώσουμε σημαντικές κοινωνικές εξεγέρσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την κοινωνία και το κοινωνικό σύστημα.
Κάποιοι επιλέγουν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα τη λογική της καταστολής γιατί βεβαίως αυτά τα φαινόμενα αυξάνουν την εγκληματικότητα, τις κλοπές και όλες αυτές τις παράνομες πράξεις. Κάποιοι, λοιπόν, λένε: «Ας προχωρήσουμε σε μέτρα ασφάλειας, καταστολής». Αν υπολογίσουμε, όμως, τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να συμβάλουμε σ’ αυτές τις μορφές καταστολής, ίσως θα επιλέγαμε μια επιλογή που είχε στοιχείο της την πρόληψη απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα για να περιορίσουμε ακριβώς τις επιπτώσεις αυτού του περιθώριου μέσα στην κοινωνία και την ελληνική και την ευρωπαϊκή.
Φίλες και φίλοι πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει σημειολογικές αναφορές και πάνω σ’ αυτές θα οικοδομηθεί πιστεύω η προσπάθεια αναχαίτισης όλων αυτών των φαινομένων που πραγματικά πονάνε την κοινωνία και δημιουργούν ένα κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας.

(MB)(1XA)
Καλούμεθα λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί σ’ αυτό τον χώρο που είναι ο ναός της Δημοκρατίας, καταθέτοντας και μεταφέροντας την αγωνία της κοινωνίας, να συμβάλουμε στην προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των κοινωνικών θεσμών και των κοινωνικών αναχωμάτων που θα περιορίζουν αυτά τα φαινόμενα που πραγματικά απειλούν εν τοις πράγμασι την κοινωνική συνοχή.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Κουρουμπλή.
Το λόγο έχει η Βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Μαρία Θεοχάρη για επτά λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης είναι το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εντάσσεται στο «πρόγραμμα των εκατό ημερών» και βεβαίως αποτελεί την πλήρη εφαρμογή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για τη στήριξη των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το νομοσχέδιο για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δύο στόχους: πρώτον, τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και δεύτερον, την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη. Γι’ αυτό λοιπόν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας θα πάρουν το επίδομα, το κόστος του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης δεν μπορεί να επιβαρύνει τον ήδη ελλειμματικό Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε το ήδη αυξημένο δημόσιο έλλειμμα. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα προέρχονται από την έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων, τα κέρδη των τραπεζών και από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Άρα λοιπόν εντάσσεται στη φιλοσοφία ότι οι «έχοντες» και «κατέχοντες» θα πρέπει μέσα από μια δίκαιη αναδιανομή να ενισχύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενέστερων τάξεων.
Το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης είναι ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες, δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμα ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ένα κοινωνικό κράτος που θα χρηματοδοτείται μέσα από μηχανισμούς αναδιανομής, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο και φυσικά μέσα από την αναδιάταξη δαπανών υπέρ κοινωνικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
Με την ενίσχυση αυτή, που κυμαίνεται από 300 μέχρι 1.300 ευρώ, στηρίζονται κατά πρώτο λόγο οικογένειες με παιδιά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχοι με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, απροστάτευτα παιδιά, ανασφάλιστοι, άνεργοι ή επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ και τα Γραφεία Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.
Μεταξύ των ευπαθών ομάδων που θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης είναι βεβαίως και οι αγρότες. Από το σύνολο των δυόμισι εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων συμπολιτών μας οκτακόσιες δέκα χιλιάδες περίπου είναι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. Είναι μια κοινωνική ομάδα που έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Το υψηλό κόστος παραγωγής, σε σχέση με τις χαμηλές τιμές, έχει συνθλίψει το εισόδημα των αγροτών. Η κατώτερη σύνταξη των 330 ευρώ δεν επαρκεί όχι για να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά ούτε καν για να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες. Σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη του Ο.Γ.Α. αποτελεί βασικό εισόδημα μιας αγροτικής οικογένειας. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο επίδομα το περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού.
Βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαρημένα χρέη προς το Δημόσιο, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ.
Μία από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η οποία βεβαίως προϋπήρχε της διεθνούς κρίσης, είναι και η πρακτική των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες στη χώρα μας ανακοινώνουν καθημερινά υπερκέρδη. Μεγάλο μέρος των 28 δισ. κρατήθηκε και επανατοκίστηκε από τις ίδιες. Το υπόλοιπο ποσό δεν δόθηκε στις επιχειρήσεις που πραγματικά το είχαν ανάγκη.
(GK)

(1MB)
Η στρόφιγγα των τραπεζών έχει κλείσει για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί στραγγαλισμό. Άρα, λοιπόν, η ρευστότητα δεν έφθασε στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Ως Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα σε συνθήκες κρίσης και οικονομικού εκτροχιασμού να ανταποκριθούμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Ήδη αυτό διαφαίνεται από το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2010, όπου εκεί προβλέπουμε το συγκεκριμένο επίδομα, όπως επίσης ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την παιδεία, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, αύξηση επιστροφής του Φ.Π.Α. για τους αγρότες από το 7% στο 11%.
Βεβαίως, μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες αναδιανέμοντας ένα δισεκατομμύριο σε δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Η Νέα Δημοκρατία με τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις τετρακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις επέφερε απώλεια σε φόρους ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, σωρευτικά πέντε δισεκατομμύρια, μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους αδυνάτους που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διότι δεν έδωσε καμία αύξηση τους μισθούς με μικτές αποδοχές 1.700 ευρώ ούτε στις συντάξεις με αποδοχές 1.100 ευρώ.
Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης αφορά μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων και βεβαίως μιλάμε για τετρακόσιες εταιρείες με συνολικό καθαρό εισόδημα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αφορά το 0,2% του συνόλου των επιχειρήσεων και υπολογίζεται βεβαίως με βάση το συνολικό καθαρό εισόδημα της χρήσης του 2008.
Στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι τα συνολικά κέρδη, επί των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών κερδών για τα δυο οικονομικά έτη 2007 και 2008. Άρα, επιδιωκόμενος σκοπός είναι να αποτραπούν ακραίες περιπτώσεις επιβολής μεγάλου ύψους έκτακτης εισφοράς.
Η εισφορά κοινωνικής ευθύνης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων είναι εφάπαξ και αφορά και εκεί μικρό αριθμό ιδιοκτητών περίπου επτακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε 4,6 εκατομμύρια ιδιοκτητών, επιβαρύνει δηλαδή το 1,5% του συνόλου των ιδιοκτητών. Τη χαρακτηρίζει και εδώ προοδευτικότητα και συνεπώς επιβαρύνει περισσότερο τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Άρα, λοιπόν και με τη συγκεκριμένη διάταξη επιδιώκεται να καταβάλουν την εισφορά κοινωνικής ευθύνης πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες και για να εξευρεθούν πόροι, προκειμένου να ενισχύσουμε τους αδυνάτους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το ξεκίνημα για την εφαρμογή ενός προγράμματος που στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και στην καθιέρωση ενός προτύπου ανάπτυξης. Στοχεύει στην αποκατάσταση του κύρους και της χαμένης αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες και στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ξένες αγορές.
Το 2010 θα είναι καθοριστικό για μεγάλες αλλαγές και διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό θα επιτευχθεί αφενός με την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και αφετέρου με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα κινείται στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου. Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου δεν αποτελεί ελεημοσύνη, αλλά αναπτυξιακή προϋπόθεση.
Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμαστε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκειμένου να ενισχύσουμε τους αδύνατους συμπολίτες μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς ευχαριστούμε την κα Θεοχάρη.
Ο επόμενος ομιλητής που καλείται στο Βήμα είναι ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχετε τις ευχές μας –έστω και με μικρή καθυστέρηση- για την ονομαστική εορτή σας.
Ορίστε, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για τις ευχές σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αποδείξει περίτρανα την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχαμε δεσμευτεί και μέσα από το πρόγραμμά μας και προεκλογικά.
Θα πρέπει όμως να δούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάτω από ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον. Δεν συζητάμε το νομοσχέδιο σε ένα ουδέτερο πολιτικό περιβάλλον, αλλά, πρώτον, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση όπου ο λαός έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και το δεύτερο είναι η οικονομική συγκυρία, κάτω από τη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση που ζει η χώρα μας μεταπολιτευτικά.


(AD)
(1GK)
Άρα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία, έρχεται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και απαντά σ’ αυτό που είναι πρώτο ζητούμενο από την κοινωνία, να στηρίξουμε δηλαδή και να ενισχύσουμε τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, τα δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Και αυτό κάνουμε, ανταποκρινόμενοι όχι μόνο στις δικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και σ’ αυτό που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ίσως αυτό ενοχλεί και κάποιους, όχι μόνο μέσα στην Αίθουσα, αλλά και εκτός Αιθούσης. Εννοώ αυτούς τους οποίους θίγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Είχαμε πει ότι μέσα από τις πολιτικές που θα πάρουμε ως Κυβέρνηση, θα στηρίξουμε τους πολλούς και αδύναμους και θα επιβαρύνουμε τους λίγους και ισχυρούς. Και αυτό κάνουμε. Και γι’ αυτό είπα ότι ενοχλούνται και κάποιοι εκτός Αιθούσης. Και είδαμε τις αντιδράσεις τους.
Άρα, αυτό το νομοσχέδιο δεν επιβαρύνει, κύριοι της άλλης Αριστεράς, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες φορολογούμενους, γιατί είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, γιατί έρχεται να επιβαρύνει τους λίγους και ισχυρούς, όπως είπα προηγουμένως, να επιβαρύνει αυτούς που έχουν όχι απλώς κέρδη, αλλά υπερκέρδη!
Και φυσικά, δεν είμαστε εναντίον του επιχειρείν και του κερδίζειν. Όμως, σε περίοδο έκτακτης οικονομικής κατάστασης, δυσκολότατης οικονομικής συγκυρίας που ζούμε, θα πρέπει όλοι να εισφέρουν. Και ποιες είναι οι διαφορές μας με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή άκουσα χθες από τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μια προσπάθεια ισοπέδωσης και από την Αριστερά άκουσα μια άποψη που λέει ότι έχουμε ίδια πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία, θα ήθελα να πω το εξής: Όχι, κύριοι! Όπως και να το πείτε φραστικά, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Πώς; Ποια ήταν η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας για έκτακτη εισφορά την περίοδο κρίσης; Επιβάρυνε με έκτακτη εισφορά τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους. Με ποιον τρόπο; Επιβάρυνε αυτούς που είχαν ατομικό εισόδημα 30.000 ευρώ, που σημαίνει οικογενειακό 60.000 ευρώ!
Αυτή ήταν η πολιτική της. Και οι μεγάλες επιχειρήσεις με υπερκέρδη ήταν στο απυρόβλητο! Να, αμέσως μια μεγάλη διαφορά πολιτικής μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς τι κάνουμε; Ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις που έχουν όχι απλώς κέρδη, αλλά υπερκέρδη και μάλιστα πάνω από 5.000.000 ευρώ καθαρά κέρδη ετησίως. Και εδώ, η δεύτερη διαφορά μας είναι ότι ενώ κάποιοι που είχαν χρησιμοποιήσει τις επιχειρήσεις με ιδιοκτησιακή αντίληψη, τις χρησιμοποιούσαν προκειμένου οι ίδιοι να έχουν ατομικό, προσωπικό όφελος, από ιδιοτέλεια δηλαδή, εμείς ερχόμαστε να επιβαρύνουμε αυτές τις επιχειρήσεις για να εισφέρουμε στα αδύνατα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Αναφέρομαι, κυρίες και κύριοι της άλλης Αριστεράς, στον ΟΠΑΠ. Πόσα είναι τα κέρδη –απουσιάζουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- του ΟΠΑΠ; Είναι 985.000.000 ευρώ καθαρά κέρδη. Τα χρησιμοποιούσε το «golden boy» της Νέας Δημοκρατίας που είχε βάλει Πρόεδρος στον ΟΠΑΠ, προκειμένου να διπλασιάσει το μισθό του, προκειμένου να πάρει το μπόνους επειδή ήταν δήθεν πετυχημένος μάνατζερ ως διοικητής και έπαιρνε μισθό και άλλες 300.000 ευρώ και πλέον μπόνους για τα αυξημένα κέρδη!
Μονοπώλιο κατά τα άλλα! Και δεν είχε εισφορά αυτός ο μεγάλος Οργανισμός στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση! Να, μια σοβαρότατη διαφορά!
Επίσης, μ’ αυτό το μέτρο ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Και εδώ άκουσα πολλά και διάφορα. Έχουμε ξεκάθαρη άποψη σε σχέση με την ιδιοκτησία και εκεί είναι ευδιάκριτη η διαφορά μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ φιλελεύθερης-συντηρητικής άποψης και προοδευτικής-δημοκρατικής πολιτικής.
Εμείς λέμε ότι θα είναι στο απυρόβλητο η μικρή και μεσαία περιουσία. Δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε τη μεσαία και μικρή ιδιοκτησία. Όμως, θα επιβαρύνουμε τη μεγάλη ιδιοκτησία, τους έχοντες και κατέχοντες. Είναι η πολιτική μας. Και πώς εκφράζεται αυτό; Μέσα από την έκτακτη εισφορά για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία. Πόσοι επιβαρύνονται από το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ιδιοκτητών; Με την έκτακτη εισφορά επιβαρύνονται μόλις εβδομήντα χιλιάδες ιδιοκτήτες! Κόπτεσθε γι’ αυτούς; Αυτή είναι η μεσαία περιουσία;

(PE)

(1AD)
Για να γίνει κατανοητό, θα σας πω ένα παράδειγμα. Ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή με αντικειμενική αξία 250.000, του οποίου είναι πάνω από 400.000 η εμπορική αξία, με ένα οικόπεδο αντικειμενικής αξίας 150.000 και με ένα πατρικό σπίτι 50.000, επίσης με ένα διαμέρισμα ο ή η σύζυγος, κατά περίπτωση, αντικειμενικής αξίας 200.000 και με ένα οικόπεδο 100.000 και με ένα εξοχικό 100.000, είναι πάλι αφορολόγητο, που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι με δυο διαμερίσματα, με δυο οικόπεδα, με δυο εξοχικές κατοικίες, με αντικειμενική αξία πλέον των 800.000 δεν επιβαρύνεται κατά 1 ευρώ. Αυτή, κατά τη γνώμη μας, είναι η μεσαία ιδιοκτησία. Δεν επιβαρύνεται.
Πολύ περισσότερο δεν επιβαρύνεται η μικρή ιδιοκτησία που είχε η Νέα Δημοκρατία, για να πω την άλλη διαφορά, με την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την επιβολή του ΕΤΑΚ, που επιβάρυνε αυτόν που είχε ένα διαμέρισμα και ποιμνιοστάσιο. Να, κύριοι, ποιες είναι οι σοβαρές και μεγάλες διαφορές στις πολιτικές μας. Εκεί κριθήκαμε προεκλογικά και ο λαός έκανε την επιλογή του.
Όμως, κυρίες και κύριοι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να δείξει ένα μικρό δείγμα της πολιτικής και κοινωνικής μας ευαισθησίας, γιατί έπονται μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές διαγράφονται πρώτα και κύρια με τον Προϋπολογισμό μας, που θα είναι η πολιτική μας για τον επόμενο χρόνο, αλλά και με μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται να τονώσουν την αγορά, όπως το νομοσχέδιο για τόνωση της αγοράς, το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με τη στήριξη των δανειοληπτών, το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα σταθερότητας και σύγκλισης που θα καταθέσουμε στο τέλος του Γενάρη, με το ασφαλιστικό, με το φορολογικό, με μια σειρά από πολιτικές που θα έρθουν να δείξουν ότι και σχέδιο έχουμε και πρόγραμμα και πολιτική βούληση τη χώρα να βγάλουμε από το τέλμα και την οικονομία από την κρίση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μακρυπίδη και καλούμε στο Βήμα τον επόμενο ομιλητή, τον κ. Άγγελο Τόλκα, Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ημαθίας.
Κύριε Τόλκα, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, μιας και είναι η πρώτη μου ομιλία σήμερα εκ του Βήματος, θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου Ημαθιώτες που με εξέλεξαν Βουλευτή και βρίσκομαι σήμερα εδώ, σ’ αυτήν την Αίθουσα, και να ευχηθώ καλή θητεία και καλή δύναμη σε όλους μας.
Συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα σχέδιο νόμου που έρχεται να εκπληρώσει μια κρίσιμη προεκλογική μας δέσμευση και θα ήθελα να σταθώ σε έξι σημεία πολιτικής έντασης επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Πρώτα απ' όλα, θέλω να τονίσω ότι υλοποιούμε την εξαγγελία μας αυτή σε μια περίοδο, που διεθνείς και εγχώριες κερδοσκοπικές πιέσεις επιχειρούν να καθοδηγήσουν την Κυβέρνηση μακριά από τις δεσμεύσεις της. Επιχειρούν να συντηρήσουν την άσκηση της πολιτικής έτσι όπως ήταν μέχρι σήμερα, δηλαδή μιας ισοπεδωτικής πολιτικής που εμπεδώνει αντιαναπτυξιακές λογικές και απειλεί κοινωνικές κατακτήσεις. Η υπερψήφιση, λοιπόν, αυτού του νομοσχεδίου είναι μια πρώτη πράξη απόδειξης ότι η Κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον ελληνικό λαό και λογοδοτεί σε αυτόν, όχι σε αλλότρια συμφέροντα ή σε ελίτ άλλοτε που τα στηρίζουν αυτά.
Δεύτερον, σηματοδοτεί μια αρχική, αλλά κρίσιμη αποτύπωση της πολιτικής μας βούλησης να προχωρήσουμε σε αναζωογόνηση της οικονομίας με συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές. Δεν υποτιμούμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατάσταση που δεν δημιουργήσαμε εμείς και που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη ευθύνη. Όμως, ακόμη και υπό το σημερινό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική, δίχως αποτελεσματικές και αναδιανεμητικές επιλογές, ισοδυναμεί με αδιέξοδο και εμβάθυνση της ύφεσης. Θα ακολουθήσουν από τη νέα χρονιά και ισχυρότερες πολιτικές, όπως τα 10.000.000.000 ευρώ που θα πέσουν στην αγορά και στην πραγματική παραγωγική οικονομία, όχι στους γνωστούς μονίμως κερδισμένους, ούτε στα καρτέλ.
Τρίτον, το παρόν νομοσχέδιο ενισχύει την κοινωνική συμμαχία που πρέπει τόσο να ανακουφιστεί όσο και να έλθει πλέον στο προσκήνιο. Δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας, μισθωτοί, αγρότες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, απροστάτευτα τέκνα, ανασφάλιστοι, άνεργοι ή επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας είναι βασικές και δυστυχώς πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες που ζουν ξεχασμένες από την πολιτεία στο άγχος και στο φόβο του κοινωνικού και οικονομικού περιθωρίου.

(LM)

(1PE)
Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας λογοδοτούμε. Γι’ αυτούς πρώτα και κύρια οφείλουμε να νομοθετούμε και να δρούμε.
Τέταρτο σημείο. Με το παρόν νομοσχέδιο δεν στεκόμαστε μόνο μαζί με τους Έλληνες ξεχασμένους συνανθρώπους μας, αλλά και με τους αλλοδαπούς, αυτό τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας μας που βοήθησε με τη δουλειά του στο κτίσιμο της Ελλάδας των Ολυμπιακών Αγώνων και της ΟΝΕ, δίπλα και σ’ αυτούς τους ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά ή και αδιάφορα και που εμείς ως σοσιαλιστική κυβέρνηση φέρνουμε στο προσκήνιο μέσα σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
Πέμπτον. Γνωρίζουμε ότι το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζει τα δομικά αίτια ούτε της οικονομικής ύφεσης, ούτε της φτώχειας, της εργασιακής ανασφάλειας και της μείωσης των εισοδημάτων των ασθενέστερων πολιτών. Σηματοδοτεί, όμως την αφετηρία για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους-πρόνοιας.
Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών παροχών, όπου και όταν απαιτείται. Οφείλουμε να το κάνουμε παράλληλα με τη δημοσιονομική εξισορρόπηση που θα επέλθει μέσα από μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές με την περιστολή της σπατάλης, δηλαδή των χρημάτων που δεν κατευθύνονται ούτε στο κοινωνικό κράτος, ούτε σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Στόχος αυτής της πορείας που εγκαινιάζουμε σήμερα με τις ουσιαστικές παροχές αυτού του νομοσχεδίου, είναι ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, ένα μοντέλο φασισμένο στην «πράσινη» ανάπτυξη που θα καταστήσει περιττά τέτοιου είδους έκτακτα επιδόματα. Για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι αναπτυξιακό κράτος.
Έκτον. Η διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που λαμβάνουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση προέκυψε εν πολλοίς και ως αποτέλεσμα της ανοικτής ηλεκτρονικής, αλλά και ευρύτερης διαβούλευσης που εγκαινίασε η Κυβέρνησή μας. Η συμμετοχή των πολιτών με άμεσο και μαζικό τρόπο στις διαδικασίες διαλόγου σηματοδοτεί μια έμπρακτη και ισχυρή απάντηση σε εκείνες τις δυνάμεις, που μη μπορώντας να ξεπεράσουν φοβικά σύνδρομα επιμένουν να ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια κοινωνικής διαβούλευσης, με εκβιαστικές κινήσεις εις βάρος του ίδιου του λαϊκού κινήματος και των συλλογικοτήτων που το εκφράζουν.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που σήμερα υπερψηφίζουμε είναι αφετηρία της ρήξης μας με το παρελθόν μιας προηγούμενης κακής διακυβέρνησης και με το μέλλον που κάποιοι συντηρητικοί και αντιδραστικοί κύκλοι επιθυμούν, δηλαδή αυτό μιας χώρας και μιας Κυβέρνησης με περιορισμένη κυριαρχία. Η νέα σελίδα γράφεται με την επαναφορά στο προσκήνιο όλων όσων ξεχάστηκαν και υποτιμήθηκαν. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Τόλκα.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει ζητήσει το λόγο για κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Απλώς θα ήθελα να διανεμηθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες και καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Δεν έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο, κύριε Υφυπουργέ;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ωραία. Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο επόμενος ομιλητής κ. Χρήστος Πρωτόπαπας για 7 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και τη σχετική εισφορά στις επιχειρήσεις με την οποία θα χρηματοδοτηθεί.
Δεν χρειάζεται και εγώ να προσθέσω ότι σηματοδοτεί μια πολιτική μέριμνας για τις ασθενέστερες κατηγορίες του πληθυσμού και μια πολιτική αναδιανομής στη χώρα, που νομίζω ότι είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να σηματοδοτούμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα είναι ένα θετικό μέτρο και γι’ αυτή την περίοδο που είναι κρίσιμη στην αγορά και για τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
Θέλω, όμως, να επισημάνω τρία ζητήματα, γιατί νομίζω ότι η επιχειρηματολογία έχει πλούσια αναπτυχθεί και ίσως αρχίζει να εξαντλείται.

(PM)


(1LM)
Το πρώτο: Μας έγινε κριτική ότι κάνουμε παροχές ενώ υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οικονομία. Όντως υπάρχει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οικονομία και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όντως δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλες παροχές. Όντως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα νοικοκυρέματος και εξυγίανσης της οικονομίας το οποίο θα είναι δύσκολο. Έχουμε όμως και το σχέδιο όπως αυτό αποτυπώνεται στον κρατικό Προϋπολογισμό που ήδη είναι υπό συζήτηση και το πρόγραμμα και τη δύναμη να τα καταφέρουμε και να πετύχουμε αυτό που είναι αναγκαίο για τον ελληνικό λαό.
Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτό το πρόγραμμα σταθερότητας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Μια κόκκινη γραμμή έχουμε τραβήξει σήμερα. Υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία υπάρχει το μη περαιτέρω. Υπάρχουν συμπολίτες μας, υπάρχουν ειδικές κοινωνικές ομάδες που χρήζουν και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες βοήθεια από το κράτος. Υπάρχει η ανάγκη της έκφρασης έμπρακτα της αλληλεγγύης μας προς αυτούς. Αυτή η κόκκινη γραμμή σε εκείνους που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο της κοινωνίας, που κινδυνεύουν να σπάσουν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας αν αφεθούν στη φτώχεια και στον αποκλεισμό σήμερα εκφράζεται με τη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η Κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι ακόμα και σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμα και σε συνθήκες δύσκολης πορείας στην οικονομία, σ’ αυτή την ανηφόρα που έχουμε μπροστά μας να τραβήξουμε θα πρέπει και θα υπάρχουν πάντα στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα αποβλέπουν στο να διατηρηθεί εν μέσω δυσκολιών η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, η κοινωνική συνοχή προς την οποία πρέπει πάντα να προσβλέπουμε.
Η δεύτερη παρατήρηση: Είδα χθες μία νέα ρητορική από τη νέα ηγεσία, από τους νέους ηγήτορες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μας προειδοποίησαν να μη βάλουμε φόρους, να μην πάρουμε μέτρα. Είδα και μία μεγάλη αγωνία από τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος προσπαθώντας να επαναοριοθετήσει τις σχέσεις του με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει μια σειρά προτάσεων που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία, αλλά εν πάση περιπτώσει απασχολούν έστω και προσωρινά τα μέσα ενημέρωσης. Κατανοούμε αυτή την ανάγκη και δεν έχουμε λόγο να τη σχολιάσουμε. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να πω προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι το χάλι στο οποίο βρίσκεται η οικονομία που μας αναγκάζει να πηγαίνουμε εκ των πραγμάτων σ’ έναν ανηφορικό και δύσκολο δρόμο για να το αντιμετωπίσουμε έχει υπεύθυνους και οι υπεύθυνοι έχουν ονόματα και επώνυμα και οι υπεύθυνοι ανήκουν στο συγκεκριμένο χώρο που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2004 έως το 2009, που πανικόβλητος τα παράτησε προκειμένου να παραδώσει τη σκυτάλη κι έτσι ίσως μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα και να αναταχθεί η κατάσταση. Το ότι είναι η οικονομία σε χάλι δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ξέρει τίποτα, δεν σημαίνει ότι τα στελέχη της δεν ήταν Υπουργοί, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν συνυπεύθυνοι σ’ αυτή την κατάσταση η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε.
Θέλω να πω ότι θα έπρεπε όλοι μας να γινόμαστε σοφότεροι όσο περνάνε τα χρόνια γιατί αυτός ακριβώς ο αδιέξοδος λαϊκισμός, αυτή η αδιέξοδη λαϊκίστικη ρητορεία που φαίνεται να υιοθετείται από τη νέα ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι εκείνη που ακολουθήθηκε και την περίοδο 2000-2004. Θέλω να θυμίσω τη ρητορεία του κυρίου Καραμανλή εκείνης της εποχής. Θέλω να θυμίσω πόσο εύκολα και δυνατά τα έβρισκε όλα. Θέλω να θυμίσω πόσο μεγαλόστομες διακηρύξεις και προτάσεις έκανε και εν συνεχεία αιχμάλωτος αυτού του λαϊκισμού, αιχμάλωτος αυτών των διακηρύξεων, αιχμάλωτος αυτής της ισοπεδωτικής τακτικής έναντι των πάντων δεν μπόρεσε να κάνει καμία ουσιαστική πολιτική και δέσμιος των καταστάσεων που ο ίδιος δημιούργησε οδηγήθηκε στα γνωστά αδιέξοδα με τις γνωστές επιπτώσεις και για τον ίδιο και για το κόμμα του. Ας γινόμαστε σοφότεροι και ας βάζουμε μυαλό αν δεν θέλουμε η ζωή μας κύκλους να κάνει, όπως λέει ο λαός μας, αλλά δυστυχώς αυτοί οι κύκλοι κάθε φορά να μας πηγαίνουν προς τα κάτω.
Υπάρχει και το σοφό, το σωστό ερώτημα: Καλά, βρε παιδιά, θα δώσετε το επίδομα αλληλεγγύης. Μετά τι θα γίνει; Θα έρθετε του χρόνου ξανά με νέα εισφορά, ξανά με νέο επίδομα αλληλεγγύης; Ο συνάδελφος κύριος Τόλκας πριν έθιξε κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σωστά την προοπτική που πρέπει να υπάρχει. Όχι, δεν μπορούμε μόνιμα να πηγαίνουμε έτσι. Εγώ το δέχομαι αυτό. Είναι άλλο η έκτακτη ανάγκη, άλλο μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και άλλο ο σταθερός και μόνιμος τρόπος να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολιτικές για τους ανέργους, για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό πρέπει να υπάρχει εισόδημα στη χώρα, πρέπει να υπάρξει αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος για να μπορεί να μοιραστεί δίκαια με πολιτικές αναδιανομής. Για να υπάρχει όμως αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει πήλινα πόδια, δεν μπορεί να γίνεται με δανεικά.
(GH)

(PM)
Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται μέσα από μια υγιή οικονομία, η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με υψηλής ανταγωνιστικότητας και ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Και αυτά απαιτούν βαθιές αλλαγές. Αν δεν κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, αν δεν κερδίσουμε τη μάχη της ποιότητας, αν δεν κερδίσουμε τη μάχη της υγιούς ανάπτυξης με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την καινοτομία, τις καινούργιες υπηρεσίες, τις νέες ιδέες, τη νέα επιχειρηματικότητα, τους νέους ανθρώπους που πρέπει να μπουν μπροστά σε όλα αυτά, θα έλεγα ότι ό,τι μέτρα και να παίρνουμε πάντοτε θα έχουν ένα προσωρινό χαρακτήρα. Και επειδή φιλοδοξία μας είναι να αφήσουμε πίσω έργο και επειδή η φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε μόνιμες αυτές τις πολιτικές και να δώσουμε ελπίδα ζωής στους νέους, στους ανέργους, στους χαμηλόμισθους, σε αυτούς που έχουν ανάγκη, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε με σταθερά βήματα μια πολιτική σε πρώτη φάση ανακούφισης και αναθέρμανσης της αγοράς, αλλά εν συνεχεία και μια πολιτική όπου το στοίχημα της υψηλής ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών αλλαγών και θα δοθεί αυτή η μάχη και θα κερδηθεί, είμαστε αποφασισμένοι και αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρος Παραστατίδης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η πρώτη μου ομιλία μου στη Βουλή και θα μου επιτρέψετε από του Βήματος αυτού, κύριε Πρόεδρε, με τη σειρά μου και εγώ να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου τους Κιλκισιώτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους να με εκλέξουν Βουλευτή και πιστεύω πως την εμπιστοσύνη τους αυτή θα την τιμήσω.
Συζητούμε σήμερα το νομοσχέδιο «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης». Με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για αναδιανομή του εισοδήματος αποτυπώνοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα της οικονομίας. Ένα νομοσχέδιο στο οποίο διαφαίνεται το στίγμα της πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης, σε σχέση βέβαια με τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Για την κατηγορία αυτή των πολιτών η Κυβέρνηση κάνει μια συνειδητή επιλογή με τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης, όχι για να λύσει οριστικά το οικονομικό τους πρόβλημα, αλλά να απαλύνει έστω και πρόσκαιρα τις δύσκολες στιγμές που περνάνε.
Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιδίδονται σε κριτική για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, αντί να απολογούνται στους πολίτες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Μιλούν για έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας για μία Κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι τραγική. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπόλογη και υπεύθυνη για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Απέκρυψε από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση αφήνοντας δημόσιο έλλειμμα 30.000.000.000 ευρώ και δημόσιο χρέος 300.000.000.000 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή κατάγομαι από έναν κατ’ εξοχήν γεωργικό νομό, το Νομό Κιλκίς, δεν σας κρύβω ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μου βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση για τα πολύ μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα από την πλήρη εγκατάλειψή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η ανεργία είναι στο 17%, η τοπική αγορά περνάει τη χειρότερη κρίση και παρ’ ότι δεν είναι του παρόντος, κύριε Υφυπουργέ, επιτέλους θα σας παρακαλούσα να προχωρήσετε στην άρση της αδικίας, που ενώ ο νομός έχει χαρακτηρισθεί παραμεθόριος, οι υπάλληλοι δεν παίρνουν το επίδομα αυτό όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους νομούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή στη σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, να δώσει δίκαιες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά λαμβάνουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ενώ το κόστος της ενίσχυσης αυτής υπολογίζεται περίπου σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
(ΚΟ)

(1GH)
Και αυτή η ενίσχυση καλύπτεται εξ ολοκλήρου από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις μεγαλύτερες κερδοφόρες επιχειρήσεις και από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα του πληθυσμού, όπως βέβαια τόνισε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Δεν μπορεί αυτοί που απολάμβαναν παχυλές αμοιβές και υψηλά bonus να ζητούν σήμερα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και τη μείωση των συντάξεων.
Ο κατάλογος, βέβαια, με τους δικαιούχους για το επίδομα αλληλεγγύης διευρύνθηκε μέσα από τη διαβούλευση, αποδεικνύοντας έτσι τη θέληση και την ευαισθησία της Κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δικαιούχοι είναι οι μισθωτοί, αγρότες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Μακάρι, βέβαια, να υπήρχε η δυνατότητα μονιμότητας του μέτρου αυτού, έστω και με αυτή τη μορφή.
Στοχεύουμε, όμως, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης προωθώντας μεσοπρόθεσμα ένα σταθερό κοινωνικό κράτος που θα χρηματοδοτείται μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μια δίκαιη αναδιανομή των δαπανών. Παράλληλα, όμως, αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας και της πολιτικής από τον ελληνικό λαό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποτυχία του Προϋπολογισμού του 2009 δυστυχώς δεσμεύει τον προϋπολογισμό του 2010, καθ’ ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα με ένα πρωτοφανές έλλειμμα της τάξης του 12,7%. Και βέβαια, περιορίζει την ευχέρεια της Κυβέρνησης στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού στην επιθυμητή αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά, θα προχωρήσουμε με σταθερούς βηματισμούς. Ξεκινούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική διαχείριση με ένα νέο πλαίσιο για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2010. Θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Στέλνουμε το μήνυμα ότι θα εργαστούμε για το νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της οικονομίας, για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει και σχέδιο, αλλά και τη βούληση να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, ώστε η πολιτική να αποκτήσει την αξιοπιστία της και η χώρα να στηθεί πάλι στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά σε μία πορεία ανάπτυξης, ελπίδας και προοπτικής.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Παραστατίδη.
Καλούμε στο Βήμα την κα Αικατερίνη Φαρμάκη, Βουλευτή Κορινθίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κυρία Φαρμάκη, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε το ιδανικό άλλοθι για την αυτόχειρα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ομολογώντας ουσιαστικά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το δημοσιονομικό χάος που η ίδια δημιούργησε.
Μετά τις εκλογές του 2004, η χώρα κυβερνήθηκε με αυτόματο πιλότο. Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αφέθηκαν να διογκωθούν και κατασπαταλήθηκε το δημόσιο χρήμα. Η διαφθορά, η ασυδοσία, η αδιαφάνεια, η κομματοκρατία και η ατιμωρησία αφέθηκαν να θεριέψουν. Η χώρα κυβερνήθηκε με εικονικά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, με ψεύτικους αριθμούς για το ύψος του ελλείμματος και με επίπλαστους υπολογισμούς για το ποσοστό της ανάπτυξης. Έτσι, καταλήξαμε η φοροδιαφυγή να υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια το χρόνο, η εισφοροδιαφυγή να οργιάζει, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές να υπερβαίνουν τα 6 δισεκατομμύρια, οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να έχουν καταρρεύσει και το έλλειμμα της χώρας να έχει πια πάει στο 12,7% του Α.Ε.Π.
(ΝΡ)
(1KO)

Τελικά αυτή η πενταετής διακυβέρνηση οδήγησε σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά, στραγγάλισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έφερε σε αδιέξοδο τους αγρότες και τελικά διόγκωσε όλες τις ανισότητες.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλείται σήμερα να διαχειριστεί αυτό το δημοσιονομικό χάος που μόλις περιέγραψα, συγχρόνως, όμως, να αντισταθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών για περικοπές παντού, για μείωση μισθών και για μια όλο και πιο βάναυση προσαρμογή από όλους μας στις απαιτήσεις τους.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητάμε σήμερα αποτελεί μια πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς, δείχνοντας, όμως, μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση για την αναθέρμανση της οικονομίας, μα πάνω απ’ όλα, για να μπορέσουν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να αντιληφθούν ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος στην ελληνική κοινωνία, που η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναζητά και βρίσκει τέτοιους δρόμους ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις.
Σαφώς και ένα νομοσχέδιο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν αποτελεί τη μόνη οικονομική λύση στα προβλήματα των δοκιμαζόμενων πολιτών. Στοχεύει, όμως, στη βελτίωση της ψυχολογίας τους και στην εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτεία. Αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας νέας πολιτικής, που θα ξεδιπλωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πολλά ακόμη σχέδια νόμου της Κυβέρνησης, όλα στο πνεύμα της ανακούφισης των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, της άρσης των ανισοτήτων, της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς και της συναλλαγής, που ευδοκίμησαν τα τελευταία χρόνια.
Η Κυβέρνηση πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου επιβάλλει έκτακτη εισφορά σε αυτές τις 300 πρώτες επιχειρήσεις που είχαν τα περισσότερα κέρδη και που ομολογουμένως τα προηγούμενα κέρδη απόλαυσαν οικονομικά, φορολογικά και άλλα προνόμια.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία να σημειώσουμε, πρώτον, τη μη αναστολή της βεβαίωσης και την τελική είσπραξη της εισφοράς, ακόμη και σε περίπτωση άσκησης προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.
Δεύτερον, την αύξηση του ποσοστού φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας από το 1‰ στο 3‰, γιατί θα πρέπει και η Εκκλησία σε αυτούς τους δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς να συνεισφέρει στα οικονομικά βάρη της χώρας.
Τρίτον, η καταβολή έκτακτης εισφοράς, επιτέλους, από τα νομικά πρόσωπα –ελληνικά και αλλοδαπά- μεταξύ των οποίων και οι περιβόητες off-shore εταιρείες, που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Τέταρτον, η μισθολογική αύξηση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και η σύσταση χιλίων οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, αντί των αχρείαστων αγροφυλάκων που μετά δόξης και τιμής αποκατέστησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν ευκταίο να στηριχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από όλους μας διαπαραταξιακά, διότι όλοι σήμερα σε αυτήν την Αίθουσα οφείλουμε να εμπνέουμε και να καθοδηγούμε τους πολίτες στη λογική της συλλογικής συμβολής στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε συλλογική και προσωπική υπέρβαση στη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αυτού δεν αποτιμάται μόνο στο ύψος του έκτακτου επιδόματος ή εν τέλει στην έκτακτη εισφορά των εταιρειών στην υλοποίησή του. Ξεπερνά την κοινή πολιτική λογική.
Είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που στέλνει ισχυρό μήνυμα σε όλους, ότι, επιτέλους ξορκίζουμε αυτά που μας άφησαν καθηλωμένους στο προηγούμενο διάστημα και ότι σήμερα είμαστε αποφασισμένοι, με σταθερό βηματισμό, να γίνουμε μια χώρα αξιοπιστίας, μια χώρα διαφάνειας, μια χώρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτό δηλαδή που εύχονται όλοι οι πολίτες σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(XF)

(1NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε την κυρία Φαρμάκη.
Πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι ομιλητές ως τώρα έχουν σεβαστεί απόλυτα το χρόνο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, τον οποίο και καλούμε στο Βήμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να πούμε αλήθειες. Άκουσα προχθές τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της χώρας να λέει ότι η οικονομία είναι στην εντατική μονάδα. Παρέλειψε να πει όμως, ότι επιβιώνει εκεί με μηχανική υποστήριξη. Τα πράγματα είναι εξόχως τραγικά. Καταλαβαίνω την αγωνία που έχει η Κυβέρνηση και καλώς πράττει, να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απέναντι σε όλους εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα χρηματιστήρια και τις οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες καταβάλλει η Κυβέρνηση.
Όμως, η αλήθεια είναι μία: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δανεικά. Αν αύριο το πρωί σταματήσουν τα δανεικά, η Ελλάδα παύει να υπάρχει. Ένα θέμα. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί άμεση αντανάκλαση στην εξάρτηση που έχει η χώρα στα εθνικά θέματα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Έφτασε η Ελλάδα σ’ αυτό το επίπεδο.
Δεν θα προσωποποιήσω εγώ σήμερα πόσο φταίει ο κ. Καραμανλής, πόσο φταίει ο κ. Σημίτης ή πόσο φταίτε εσείς στο μικρό χρονικό διάστημα που είστε στα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ ξελιγωμένοι, με τη γλώσσα απέξω. Παραστατικά να σας πω από το στίβο ένα παράδειγμα. Βγαίνουν οι πρώτοι δρομείς και από τους δεύτερους ο έχων τον καλύτερο χρόνο. Εμείς είχαμε το χειρότερο χρόνο και μπήκαμε μέσα. Μόλις μπήκαμε λοιπόν, με τη γλώσσα απέξω, είχαμε να αντιμετωπίσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξανά η γλώσσα απέξω. Και βεβαίως μετά μπήκαμε στην περίοδο της διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπάθησε με λάθος τρόπο, με λάθος εκκίνηση τότε να προσπαθήσει να δρομολογήσει τα πράγματα προς μία σωστή ρότα.
Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε σήμερα σ’ αυτή την ανήκεστη βλάβη της οικονομίας.
Χρειάζονται αποφάσεις, χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις. Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να τις πάρουμε, γιατί το σύνολο του πολιτικού κόσμου σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Όλοι σκέφτονται «αν πούμε την αλήθεια, τι θα συμβεί, τι πρέπει να κάνουμε;». Πρέπει να σοβαρευτούμε.
Αλήθεια πρώτη. Έχουμε τους περισσότερους κατ’ αναλογία δημοσίους υπαλλήλους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Και άκουσα πριν λίγο καιρό από Αρχηγό κόμματος, από Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας να λέει «να διορίσουμε άλλους εκατό χιλιάδες στο δημόσιο». Ακούστε λογική. Η Ελλάδα έχει μόνη της τόσους δημοσίους υπαλλήλους όσους έχει η Ισπανία των σαράντα εκατομμυρίων. Η Ελλάδα έχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους όσους έχει η Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να δούμε πόσοι χρειάζονται και να μη φορτωνόμαστε άλλους.
Άκουσα με ευχέρεια να λέει η Κυβέρνηση «θα πάρουμε τόσους νοσηλευτές». Ναι, αν χρειάζονται τόσοι νοσηλευτές, από μετάταξη. Έχουμε άλλους που κάθονται σε άλλα Υπουργεία. Παρ’ τους από εκεί να τους πας εκεί. Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.
Κι αυτό το οποίο ακούω από την καραμέλα της αριστεράς περί κεκτημένων, τα κεκτημένα ήταν μιας άλλης εποχής, κάτω από εκβιασμούς οι οποίοι έγιναν σε αδύναμες κυβερνήσεις που εύκολα προσχωρούσαν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Και να θυμίσω πώς μπήκε ο 14ος μισθός στους νεώτερους. Όταν ο Καραμανλής τσακώθηκε με τα ανάκτορα το 1963 και παρέλαβε ο Πιπινέλης, ήταν έωλος και μετέωρος στον ανένδοτο αγώνα που έκανε τότε ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης και οι άλλοι, τότε εκείνη την εποχή ο Πιπινέλης προκειμένου να δημιουργήσει μια ευφορία έδωσε τον 14ο μισθό. Πού υπάρχει; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Πού υπάρχει; Να, υπάρχει εκεί, να το έχουμε και εμείς.
Θα πούμε αλήθειες; Θα μπορέσουμε να φύγουμε από την ύφεση με ένα βήμα μπρος; Ή θα περιμένουμε την ημέρα του ενταφιασμού της οικονομίας και της χώρας; Περί αυτού πρόκειται.(GM)
1XF
Γίνονται επενδύσεις στη χώρα; Δεν γίνονται! Ποιος θα έλθει να κάνει επένδυση στη χώρα, όταν ξέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη διαφθορά; Μόνο που ξεκινάει να σκεφθεί να κάνει επένδυση στη χώρα, πάνε όλοι με το χέρι «έτσι»! Όλη η δημόσια διοίκηση. Εάν υπάρχει καμία εξαίρεση κανενός ανθρώπου που σέβεται τον εαυτό του! Είναι ψέματα αυτό ή είναι αλήθεια;
Ποιοι κανόνες φορολογικοί υπάρχουν; Έρχεται ο άλλος και κάνει μία επένδυση και στη μέση της επένδυσης αλλάζουμε το φορολογικό τοπίο. Με άλλους στόχους ήλθε και άλλα αντιμετωπίζει. Ή είναι ψέμα αυτό;
Τρίτον, ποιά εργασιακή ειρήνη; Όποιος θέλει, όποτε γουστάρει, κλείνει το εργοστάσιο. Ποιος θα κάνει επένδυση στην Ελλάδα; Γιατί να μην πάει σε άλλες χώρες που το τοπίο δεν είναι τόσο θολό, όταν δεν γίνεται μία επένδυση, όταν κλείνουν εργοστάσια και υπάρχει ένας κατάλογος εργοστασίων –σας τα είπε χθες ο Εισηγητής μας- που δεν υπάρχουν σήμερα; Που είναι η ΙΖΟΛΑ, η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΪΚΗ, το ΑΙΓΑΙΟΝ, η ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ; Που είναι όλα αυτά; Δεν καπνίζει φουγάρο! Πως θα μπορέσουμε όλοι εμείς αύριο το πρωί να ανταπεξέλθουμε;
Ξέρει κανείς από σας ποια είναι η σχέση εισαγωγών και εξαγωγών; Την ξέρετε; Οκτώ δισεκατομμύρια εξάγουμε και είκοσι οκτώ εισάγουμε, είκοσι δισεκατομμύρια δηλαδή άνοιγμα. Ποιος θα το καλύψει αυτό; Ο τουρισμός ο οποίος πέφτει και θα συνεχίζει να πέφτει από τη διεθνή κρίση; Ποιος θα αντικαταστήσει αυτά τα είκοσι δισεκατομμύρια;
Ξέρετε πόσα χρήματα, πόσο «συνάλλαγμα» φεύγει ετησίως από τους μετανάστες νομίμους, παράνομους, ημιπαράνομους, νομίμως ή μη νομίμως εργαζόμενους; Λεφτά τους είναι. Δέκα δισεκατομμύρια το χρόνο φεύγουν και πάνε έξω, πάνε στην Αλβανία και χτίζουν το «θαύμα της Αλβανίας», πάνε στο Αφγανιστάν, πάνε στο Πακιστάν. Δέκα δισεκατομμύρια! Έχετε τριάντα δισεκατομμύρια άνοιγμα.
Κάποτε το εμπόριο μέχρι πριν από είκοσι με τριάντα χρόνια ήταν στα ελληνικά χέρια. Τώρα το εμπόριο, το πορτοφόλι σας, εσείς οι ίδιοι –κι εγώ μέσα- τα λεφτά μας τα χαλάμε στις πολυεθνικές εταιρείες, στο Carrefour, στο Practiker, στο Lidl, στο Ikea και σε όλα αυτά, το 80%. Τι σημαίνει; Όταν πήγαιναν οι μεγαλύτεροι ή οι γονείς των νεωτέρων και ψώνιζαν από το μπακάλικο του κυρ Μιχάλη, τα λεφτά ανακυκλώνονταν στην Ελλάδα. Τώρα τα λεφτά φεύγουν και πάνε στη Στοκχόλμη, πάνε στο Βερολίνο, πάνε στις έδρες αυτών των εταιρειών. Φεύγουν χρήματα.
Αφήστε δε, κύριε Υπουργέ, που αυτοί οι όγκοι έχουν φορολογικούς παραδείσους ως βάση και σας δημιουργούν τη φορολογητέα ύλη που θέλουν. Τα θέλουν τα πράγματα εκεί που τα θέλουν. Δεν φορολογείτε τον πραγματικό φορολογικό τζίρο. Έχετε ψευδή φορολογική ύλη. Άρα, λοιπόν έχετε και από εκεί μία μεγάλη διαρροή.
Όταν λοιπόν όλα αυτά τα ποσά που σας είπα συμπυκνώνονται σε 70 δισεκατομμύρια, δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να μπορέσει να κάνει τίποτα. Ηρωίνη να πουλούσε επισήμως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κρατηθεί. Το αντιλαμβάνεστε; Κι εμείς καθόμαστε εδώ και λέμε τα διάφορα βάζοντας μία φορομπηχτική πολιτική. Εντάξει, βάλτε κάποιους φόρους. Θα λείψουν από την αγορά.
Ξέρετε τι κάνετε, κύριε Υπουργέ; Προσπαθείτε και έχετε μία μανία κάτω από την πίεση του κ. Almunia. Και σας το λέω τούτο, επειδή γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και οι ευρωβουλευτές που ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο τον τον κ. Οliran. Έχετε υπόψη σας ότι ο κ. Oliran είναι ο Κρίστοφερ Λη με τον Almunia να είναι η Μαίρη Πόπινς. Αυτό το πράγμα είναι. Αντιλαμβάνεστε το τι έρχεται; Ουδέποτε αυτός ο άνθρωπος έσταξε μία σταγόνα μέλι στα εθνικά μας θέματα. Και τώρα περιμένετε δηλητήριο από τον κ. Oliran. Και θα δείτε ότι ο συμπαθέστατος προϊστάμενός σας, ο Υπουργός, θα πηγαινοέρχεται διαρκώς στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, χωρίς να μπορεί να φέρει χαμόγελο αισιοδοξίας. Δεν υπάρχει!
Επομένως, λοιπόν, με αυτήν τη φορομπηχτική πολιτική την οποία έχετε θα προσπαθήσετε και θα μειώσετε το έλλειμμα, αλλά η έξοδος θα πάει δέκα χρόνια πίσω.
Ποια αγορά, κύριε Υπουργέ και με τι λεφτά η αγορά, όταν όλα τα χρήματα τα παίρνετε εσείς, τα παίρνει το κράτος για την ανάγκη του ελλείμματος. Πως θα κινηθεί η αγορά; Ήταν πενήντα χιλιάδες παραπάνω οι άνεργοι τον Νοέμβριο μήνα. Πενήντα χιλιάδες! Δηλαδή το ρεκόρ το οποίο έκανε το ΠΑΣΟΚ είναι στους δύο μήνες που είναι στην Κυβέρνηση να έχει ογδόντα χιλιάδες παραπάνω ανέργους. Ξέρετε με αυτόν τον ρυθμό που θα είμαστε του χρόνου τέτοια εποχή;
Το θέμα λοιπόν είναι, έχουμε τη δυνατότητα να τονώσουμε την αγορά; Υπάρχει τρόπος να κινηθεί η αγορά;
SX
(1GM)
Διότι, όσο δεν κινείται η αγορά, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, ναι μεν έχετε είσπραξη από τους φόρους που βάζετε, αλλά ταυτοχρόνως χάνετε από τη μείωση του Φ.Π.Α.. Όταν ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν παίρνετε 19άρια. Δηλαδή, κάθε πρωί με το που βγαίνετε από το σπίτι σας και πηγαίνετε να πάρετε μία τσίχλα από το περίπτερο, 19% παίρνει ο κ. Σαχινίδης. Με το που πηγαίνετε να πάρετε ένα πουκάμισο, 19% παίρνει ο κ. Σαχινίδης, η Κυβέρνηση δηλαδή. Όσο, λοιπόν, δεν μπαίνει το χέρι στην τσέπη, γιατί δεν βρίσκει μέσα νομίσματα, πολλώ δε μάλλον χαρτονομίσματα, τόσο η Κυβέρνηση δεν θα παίρνει το 19%. Αυτό το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση; Παίρνει από τη μία, χάνει από την άλλη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πρόταση ξεκάθαρη: Λάθος δρόμος αυτό το σφίξιμο του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων. Οι γιατροί που κυνηγάτε, κύριε Υπουργέ, έχουν κάνει τη λαθροχειρία τους πολλά χρόνια. Εσείς το είπατε. Ωραία. Δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι μία σειρά επαγγελμάτων. Μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι. Όλοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο κλέβουν το Κράτος. Αυτό είναι το εθνικό μας σπορ.
Αυτά τα χρήματα, λοιπόν, έχουν αποξενωθεί από την Κυβέρνηση, έχουν αποξενωθεί από το Ταμείο του Κράτους. Δεν μπορείτε να τα αγγίξετε. Όταν, λοιπόν, λέτε «αυστηρό πόθεν έσχες», όταν λέτε «τεκμήρια», όλοι αυτοί που έχουν ενθυλακώσει χρήμα, θα το βγάλουν έξω. Ήδη φεύγουν λεφτά -και το γνωρίζετε πολύ καλά- από τις τράπεζες προς τα έξω.
Τι λέμε εμείς; Εφόσον αποξενωθήκαμε, εφόσον αυτοί τα άρπαξαν, εφόσον εμείς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, δεν μπορούμε να τους πιάσουμε, δεν μπορούμε να τους φυλακίσουμε, τουλάχιστον να πάρουμε το 20% σαν Κράτος. Αφήστε το «πόθεν έσχες» για πέντε χρόνια.
Αυτοί, λοιπόν, που έχουν το χρήμα στο σεντούκι, θα πάνε να χτίσουν ένα σπίτι. Από τη στιγμή που θα χτίσουν ένα σπίτι, που θα αγοράσουν ένα σπίτι, εγώ σαν Κράτος παίρνω 19άρια. Τα λεφτά της παραοικονομίας, που είναι το 60% του Α.Ε.Π., είναι αρκετά να μας βγάλουν από την κρίση. Μην τα αφήνετε μέσα στα σεντούκια και μέσα στις θυρίδες.
Πάρτε έναν Εισαγγελέα, κύριε Υπουργέ, και ανοίξτε τυχαίως τριάντα θυρίδες σε πέντε διαφορετικές τράπεζες. Δεν θα βρείτε μέσα χρυσαφικά, που έμπαιναν πριν από μερικά χρόνια. Πεντακοσάρικα θα βρείτε μέσα. Αυτά είναι ανενεργά χρήματα, τα οποία χρειάζεται η πατρίδα για να κινηθεί.
Είστε, λοιπόν, σε λάθος δρόμο. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Κι αν θέλετε να ξεφύγετε άπαξ δια παντός από το κυνήγι των μαγισσών με γιατρούς και άλλα επαγγέλματα, υπάρχει η πρόταση στο πρόγραμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Πείτε, ιατρεία στο Κολωνάκι –τα νούμερα είναι ενδεικτικά, κύριε Υπουργέ- για να σας δώσω σήμα το Δεκέμβριο και να είστε ανοιχτά την επόμενη χρονιά θέλω 30.000 ευρώ. Εάν το κάνεις στο Αιγάλεω, θέλω 10.000 ευρώ. Εάν το κάνεις στο Κιάτο, θέλω 3.000 ευρώ. Εάν το κάνεις σε Δήμο κάτω από 2.000 κατοίκους, δεν θέλω καθόλου λεφτά. Όλα δικά σου. Να δείτε πώς φεύγουν από την Αθήνα οι γιατροί και πώς μαζεύεις τα χρήματα. Δείτε τους ταξιτζήδες όπου κάθε ταξί έχει ταμειακή μηχανή μέσα στο αυτοκίνητο. Κοροϊδευόμαστε; Εγώ για να σας δώσω το σήμα, θέλω 1.000 ευρώ το χρόνο. Δούλεψε όσες βάρδιες θέλεις. Στους πάγκους της λαϊκής. Ξέρετε πόσες χιλιάδες πάγκους έχουμε; Και κυνηγάμε τώρα το μανάβη του Δημοτικού με ταμειακή μηχανή ο μανάβης μέσα στο βροχή να κόβει.
Εγώ για να σας δώσω άδεια πάγκου, θέλω τόσο το χρόνο. Να μου τα δώσεις προκαταβολικά. Αυτό είναι το σήμα για να πάρεις άδεια, όπως είναι το σήμα του αυτοκινήτου.
Έτσι, λοιπόν, μαζεύεις χρήματα άμεσα, ζεστά χρήματα. Δεύτερον, φεύγεις από αυτούς τους περίεργους τύπους που δυστυχώς είναι στις εφορίες και τους οποίους δεν μπόρεσε να ελέγξει ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 1 ευρώ φορολογητέας ύλης που χάνει το Κράτος, τα 0,60 τα παίρνουν οι εφοριακοί.
Βγάλτε τους από τη μέση όσο μπορείτε, για να μπορέσετε να έχετε αποτελέσματα. Διότι όσο βάζετε φορολογικά μέτρα, τόσο κάνουν πάρτι οι επίορκοι. Σου λένε, αμάν, καινούργιο αντικείμενο εργασίας. Μέχρι τώρα παίρναμε από σουβλάκια, τώρα θα παίρνουμε από σαμπάνιες, από ποτά κλπ.. Αυτό γίνεται.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει τρόπος πρώτον να ελέγξετε τη φοροδιαφυγή 100% και από την άλλη πλευρά να μην πνίξετε την οικονομία. Εάν επιμένετε σε αυτή την πολιτική, του ελέγχου μόνο του ελλείμματος, η χώρα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Χρειάζονται επενδύσεις και χρειάζονται κανόνες.
Πρέπει να καταλάβουμε –και το λέω στην Αριστερά- το εξής: Όταν γίνεται ένας πόλεμος, ο πόλεμος σχεδιάζεται από τους στρατηγούς. Οι στρατιώτες σκοτώνονται, όμως. Δεν σκοτώνονται οι στρατηγοί. Τώρα έχουμε έναν πόλεμο. Δεν ξέρω ποιοι στρατηγοί σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο ή προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο. Θα σκοτωθούν στρατιώτες. Εμείς θα σκοτωθούμε. Όχι οι στρατηγοί. Πρέπει να το καταλάβουμε.

(BA)

(SX)
Αλλά, αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή τη δύνη στην οποία βρίσκεται η οικονομία, πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα πάρουμε μέτρα σοβαρά. Αυτά τα οποία ακούγονται και τα οποία αποκρούομε ευκόλως και λέμε «Μα μείωση μισθών; Μα μείωση του δημοσίου….»; Αν χρειάζεται, θα το κάνουμε για το καλό της πατρίδας. Εν αρχή η πατρίδα. Ακούμε το Κ.Κ.Ε. να λέει «νόμος, δίκαιο, το δίκιο του εργάτη». Όχι, υπέρτατος νόμος είναι η πατρίδα. Στην πατρίδα εντάσσεται ο εργάτης και ο υπάλληλος και ο αγρότης και ο φοιτητής και ο άνεργος. Υπέρτατος νόμος είναι να σωθεί η πατρίδα. Και γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες και πάνω απ’ όλα να κάνουμε εμείς, τα πολιτικά κόμματα, που φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Πρέπει εμείς, τα πολιτικά κόμματα, να επωμιστούμε το κόστος, για να μην επωμιστεί η Ελλάδα περισσότερες οδυνηρές εμπειρίες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Έχει ζητήσει το λόγο για παρέμβαση ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σας άκουσα με προσοχή, κύριε Πρόεδρε. Η χώρα έχει έναν Πρωθυπουργό και μία Κυβέρνηση που πήραν ισχυρή νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό να προστατέψουν τη χώρα από όλους τους κινδύνους και να την επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας.
Σας διαβεβαιώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή όλες αυτές τις κερδοσκοπικές κινήσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε βάρος της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα «ραντιέρη» να κερδοσκοπήσει σε βάρος των Ελλήνων. Ο προϋπολογισμός, που καταθέτουμε, είναι μία πράξη ευθύνης γιατί ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας. Στόχος μας, να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, για να έχουμε το περιθώριο να χτυπήσουμε όσους «σορτάρουν» σε βάρος των ελληνικών ομολόγων, να οδηγήσουμε σε αναθέρμανση την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό ρίχνουμε, κύριε Πρόεδρε, πάνω από 10.000.000.000 μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και επειδή σας άκουσα να αναφέρεστε στη φορολογική πολιτική, θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Δεν επιβάλλουμε νέους φόρους με τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε. Αυτό που συνέβη, κύριε Πρόεδρε -και το γνωρίζετε καλύτερα από μένα, γιατί σας άκουγα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- είναι η κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είχαμε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 μία κυβέρνηση απούσα, μία κυβέρνηση, η οποία είχε εγκαταλείψει το δημόσιο, δεν κυβερνούσε και το αποτέλεσμα είναι να έχει καταρρεύσει ο εισπρακτικός μηχανισμός και να χάσει η χώρα πάνω από 10.000.000.000 ευρώ, σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί πέρσι το Δεκέμβριο, όταν συζητούσαμε μέσα σε αυτήν εδώ τη Βουλή. Εμείς, λοιπόν, αυτό που λέμε είναι: δεν επιβάλλουμε καινούργιους φόρους, αποκαθιστούμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και σας παρακαλώ να προσέξετε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό εκείνο που κάνουμε είναι ότι αυξάνουμε τα φορολογικά μας έσοδα, σε σχέση με το 2008 μόλις κατά 2.000.000.000 ευρώ. Εμείς δεν επιδιδόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Δεν έχουμε στοχοποιήσει καμία επαγγελματική κατηγορία. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να προστατέψουμε το συνεπή φορολογούμενο. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε από την πράξη ότι για κάθε τσαμπατζή που μπαίνει μέσα στο λεωφορείο, αργά ή γρήγορα ο συνεπής επιβάτης θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερο εισιτήριο. Στόχος αυτής της Κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την κοινωνική τάξη, στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να καλέσει όλους τους επιβάτες του λεωφορείου να πληρώσουν το εισιτήριό τους, για να προστατέψουμε τους πολίτες, για να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε μερικά βασικά αγαθά. Όμως, αυτό που συνέβη τα τελευταία πεντέμισι χρόνια -και δεν λέω εγώ ότι δεν υπήρχε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή τα προηγούμενα χρόνια απ’ όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση- δεν έχει προηγούμενο. Και να σας υπενθυμίσω τι έλεγε κάποτε ο Κλαδάς, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος βγήκε δημόσια και είπε ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή είχε ξεφύγει πάνω από 70.000.000.000 ευρώ και την επόμενη μέρα τον απόπεμψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή τη σαθρή κατάσταση που απειλεί το μέλλον και την προοπτική της χώρας, θα αποκαταστήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό, μία εντολή η οποία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
(TR)
(1BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Άκουσα με πάρα πολύ προσοχή αυτό το λόγο. Βέβαια, μου θύμισε διάλεξη αν θέλετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη εξυπηρετήσεως της τυπικής διαδικασίας την οποία υπηρετείτε.
Είπατε ότι επί Νέας Δημοκρατίας είχε διαλυθεί το φοροεισπρακτικό σύστημα. Άρα, κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Περιμένω να δω ποιους θα οδηγήσετε στη φυλακή, από τους επίορκους εκείνους που δεν έκαναν τη δουλειά τους, που χάσαμε τα 70.000.000.000. Θα πιάσετε έναν; Ή δεν τους ξέρετε κύριε Υπουργέ; Ή δεν ξέρετε τι γίνεται στις εφορίες; Ή δεν ξέρετε ότι ακόμα σήμερα, επί των ημερών σας οι «καλές» εφορίες αγοράζονται; Περιμένω να δω τι θα κάνετε. Και θα περιμένετε να σας ελέγξουμε, γιατί όσους ελέγχουμε υπάρχει μία ελπίδα να γίνουν καλύτεροι.
Όσον αφορά βέβαια την ευρεία πλειοψηφία την οποία είπατε, το Μάρτιο μπορεί να έχουμε εκλογές. Θα δούμε λοιπόν ο ελληνικός λαός τι θα πει. Εκτός εάν σας τη χαρίσουν άλλη μία φορά, γιατί το λάθος το 1995 που σας άφησαν στην Κυβέρνηση δέκα χρόνια, νομίζετε ότι τώρα μπορεί να διορθωθεί. Γιατί δείξατε τα δείγματα γραφής από τον πρώτο καιρό. Έχετε δύο μήνες να βάλετε γενικούς γραμματείς και κάποιους που βάλατε τους διώξατε στο εικοσιτετράωρο, γιατί καταλάβατε στη γκάφα στην οποία πέσατε. Εν πάση περιπτώσει όμως, για να μην είμαι μόνο ξινός, πιστεύω ότι η επιλογή του κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλου ήταν μία άριστη επιλογή, γιατί ξέρει πολύ καλά το αντικείμενο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Καρατζαφέρη.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, μία κουβέντα να πω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν μπορείτε να μας ελέγχετε για επιλογές που έκαναν οι συγκάτοικοί σας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστώ και εγώ.
Έχει ζητήσει το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Παπουτσής.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα συμπάθειας και φιλίας με τον Πρόεδρο κ. Καρατζαφέρη και πάντοτε παρακολουθώ τους λόγους του και τις αγορεύσεις του, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκφράζει τις απόψεις και τις αγωνίες πολλών πολιτών, τις οποίες και εγώ συμμερίζομαι και πολύ άλλοι συνάδελφοι σε αυτήν την Αίθουσα.
Σήμερα όμως, κύριε Πρόεδρε, λίγο ξεφύγαμε και φοβάμαι ότι ο στόχος τον οποίο θέλατε να υπηρετήσετε ανεβαίνοντας στο Βήμα, ήταν να υπενθυμίσετε σε όλους μας, αλλά και στον ελληνικό λαό ότι το «σήριαλ» η πολυκατοικία συνεχίζεται και εντός της Βουλής. Ιδιαίτερα μετά την επιλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά, προφανώς, στην «πολυκατοικία» έχουμε ανακατατάξεις, υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει συζήτηση και φοβάμαι ότι μάλλον αναζητείτε νέους ρόλους: Διευκρίνιση, ποιος είναι ο θυρωρός και ποιος είναι ο διαχειριστής. Και έχω την αίσθηση επίσης, ότι υπάρχουν και ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κινούν τα νήματα για μία νέα γενική συνέλευση της «πολυκατοικίας», χρησιμοποιώντας μάλιστα και στη γενική συνέλευση ως «καρότο» το μήνα Μάρτιο, το μήνα δηλαδή που θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σας κατάλαβα απολύτως από την παρέμβασή σας και την τοποθέτησή σας. Ωστόσο όμως, στα γενικότερα θέματα τα οποία θίξατε, επιτρέψτε μου να κάνω δύο πολιτικά σχόλια. Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας η Νέα Δημοκρατία ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευτεί για την υποστήριξη του Κάρολου Παπούλια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ίδιο. Αναμένουμε τη δική σας θέση, την οποία υποπτεύομαι ότι με κάποιο τρόπο θα την εκφράσετε σε κάποιο χρόνο, ο οποίος θα είναι σύντομος, δεδομένου ότι θα πρέπει να είναι σαφές το πολιτικό τοπίο και το πολιτικό σκηνικό. Από εκεί και πέρα όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο το οποίο δεν επιδέχεται πολιτική ανασφάλεια, ακριβώς γιατί όπως και εσείς είπατε πολύ σωστά, βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, δημοσιονομικής, αλλά υπενθυμίζω γι’ αυτούς που το έχουν ξεχάσει και κρίσης αξιών και ηθικής κρίσης, η οποία αφορά και αγγίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα εμείς έχουμε ευθύνη. Έχουμε ευθύνη όσον αφορά το λόγο μας, τα έργα μας, τη στάσης μας και εντός της Βουλής και εκτός της Βουλής και κυρίως, έχουμε ευθύνη απέναντι στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και τις υγιείς και έντιμες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

(ML)(1TR)
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι συμμερίζεστε και εσείς αυτές τις σκέψεις, όμως στο δια ταύτα διαφέρουμε. Διότι σήμερα όλος ο λόγος σας, όλη η ομιλία σας, όλη η παρέμβασή σας είχε ένα στόχο, το πώς θα ενισχύσει την αγωνία των πολιτών, το πώς θα ενισχύσει την ανασφάλεια στην αγορά και το πώς θα βάλει ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα «αναξιοπιστία Παπανδρέου και Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», το οποίο επιχειρεί να στήσει και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και άλλες δυστυχώς δυνάμεις αυτή την περίοδο.
Δεν θα πετύχετε, κύριε Πρόεδρε. Και δεν θα πετύχετε εάν πράγματι είναι αυτό το σχέδιό σας. Ειλικρινά θέλω να με διαψεύσετε σ’ αυτό, αλλά εάν πράγματι είναι αυτό το σχέδιό σας δεν θα πετύχετε ούτε εσείς, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή η Κυβέρνηση έχει μια ειλημμένη απόφαση, μια απόφαση η οποία βασίζεται στην ετυμολογία της λέξης «δέσμευση». Δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, δέσμευση στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που μας έφερε στην εξουσία, δέσμευση απέναντι στην ιδεολογία μας και στις πολιτικές μας δεσμεύσεις και στο πολιτικό μας πρόγραμμα. Και αυτή η Κυβέρνηση εργάζεται για το ξεπέρασμα της κρίσης με μετριοπάθεια, με μέτρο, αλλά ταυτόχρονα με αποφασιστική στάση και εντός και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις και τα συμφέροντα, εκτός της χώρας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχουμε δημιουργικά, δυναμικά, αποφασιστικά, γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη, μαζί με τους άλλους εταίρους μας, να προστατεύσουμε και το κύρος της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και του ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, εμείς και πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με άλλους ηγέτες έχουν αναλάβει ήδη την πρωτοβουλία να φέρουν τη νέα προτεραιότητα, τη νέα ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά τη συνολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση. Αυτό το σχέδιο βασίζεται σε δύο βασικές λέξεις: Ανάπτυξη, πολιτική ανάπτυξης και δεύτερον εργασία, ποιότητα εργασίας. Νέες θέσεις απασχόλησης, νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό το σχέδιο είναι το σχέδιο το οποίο εμείς προτείνουμε. Σ’ αυτό το σχέδιο δουλεύουμε και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όχι καινούριο. Είναι το σχέδιο για το οποίο δεσμεύθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν παρουσίασε το πρόγραμμα των εκατό ημερών, γιατί είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση. Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης. Και για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι τροφοδοτούν με την παρουσία τους την αγορά.
Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού νομοσχεδίου το οποίο συζητούμε, αυτός είναι ο στόχος των άλλων νομοσχεδίων που έρχονται τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο στόχος και η βασική ισορροπία του προϋπολογισμού τον οποίο παρουσίασε και κατέθεσε η Κυβέρνηση. Ένας προϋπολογισμός που ισορροπεί από τη μια πλευρά στην ανάγκη για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία για την έξοδο από την κρίση και τα μεγάλα αδιέξοδα που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη πλευρά στην ανάγκη να εμπεδωθεί η αίσθηση στο λαό ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα εγγυώμενη τη συνοχή και την ασφάλεια της κοινωνίας. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Σ’ αυτή την πολιτική να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε και δεν υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένας που μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέτρα. Οι στόχοι είναι κοινά αποδεκτοί και κοινά συμφωνημένοι. Είναι οι στόχοι με τους οποίους πορεύονται όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχετε εμπειρία από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, γνωρίζετε από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Γνωρίζετε άριστα ότι αν αυτή τη στιγμή, όπου όλες οι χώρες βρίσκονται στη διαδικασία της κρίσης -δεκαπέντε από τις δεκαεπτά χώρες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης έχουν έλλειμμα πέραν του 3%- πάρετε δύο χώρες απ’ αυτές και ζητήσετε κοινά μέτρα εξόδου από την κρίση, δεν θα βρείτε, γιατί η κάθε χώρα έχει τις δικές της διαρθρώσεις και τις δικές προτεραιότητες.
Αυτό κάνει και η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναγνωρίζοντας όμως πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ότι η ευθύνη μας είναι απέναντι στον άνθρωπο, είναι απέναντι στην κοινωνία είναι απέναντι στο λαό, όχι μόνο εκείνους που μας ψήφισαν, αλλά όλους τους Έλληνες οι οποίοι αναζητούν μια ελπίδα για το μέλλον.
Σας υπενθυμίζω και κάτι άλλο. Είναι πολύ αρνητική η συνεισφορά όλων όσων εκείνων επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στην αγορά, γιατί η αγορά πέραν των άλλων είναι και κλίμα. Η αγορά χρειάζεται αισιοδοξία, χρειάζεται πολιτικούς που με αποφασιστικότητα στέκονται δίπλα τους και μια Κυβέρνηση –και την έχει αυτή την Κυβέρνηση- η οποία παίρνει μέτρα για τη στήριξη της δικής τους δουλειάς και της δικής τους δραστηριότητας.


(GH)
(2ML)
Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Και δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει ο οποιοσδήποτε νέος Επίτροπος αναλάβει τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, γιατί γνωρίζετε επίσης άριστα ότι αυτές οι σχέσει κρατών και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θέματα προσωπικών σχέσεων, ούτε θέματα δημοσίων σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο αγώνα μίας συνεχούς και διαρκούς διαπραγμάτευσης των κρατών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται από τους λαούς τους με βάση τα πολιτικά τους προγράμματα και τα ιδεολογικά τους πιστεύω.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε, σας άκουσα με εξαιρετική προσοχή. Περίμενα έναν προβληματισμό από την ανοιχτή πρόταση προς τη Νέα Δημοκρατία για το Μάρτιο. Πανικό δεν περίμενα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εδώ, δείξατε να πανικοβάλλεστε, ότι μήπως και γίνει αυτό.
Εν πάση περιπτώσει, δεν κάνω τίποτε άλλο, παρά να παίρνω το περίστροφο που κράδαινε ο κ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές. Το ίδιο πράγμα λέγω και εγώ. Δεν λέω τίποτε άλλο. Εσείς λέγατε εκλογές και μετά Παπούλιας. Το ίδιο πράγμα λέω και εγώ. Εκλογές και μετά Παπούλιας. Δεν λέμε όχι στον κ. Παπούλια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Σεβόμαστε το ρόλο του. Ξέρουμε ότι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος και τον ξαναθέλουμε Πρόεδρο. Αλλά να πάμε σε εκλογές, γιατί έχετε μία ψευδαίσθηση. Νομίζετε ότι κερδίσατε τις εκλογές; Τις έχασε ο Καραμανλής. Έφυγε ο κόσμος από τον Καραμανλή. Ερχόταν με πούλμαν, με τραίνα, με λεωφορεία σε εσάς.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα, εάν θα πιάσει την ευκαιρία η νέα Νέα Δημοκρατία, αυτό αφορά εκείνη.
Όσον αφορά τώρα, βέβαια, αυτά που είπατε για το κλίμα, συμφωνώ, κύριε Υπουργέ, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε –εύχομαι σύντομα Υπουργός- ότι χρειάζεται ένα κλίμα.
Εσείς αν ήσασταν ασφαλιστής, θα ασφαλίζατε κάποιον που είναι στη