ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΚΕ' 23/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ΄
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 23 Ιουλίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, τα εξής:
Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του Δ.Δ. Ηράκλειας Δήμου Γοργοποτάμου Φθιώτιδος ζητεί την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, εξαιτίας της καρπόπτωσης των δένδρων.
Ο Βουλευτής Αττικής κ. Θεόδωρος Πάγκαλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βούλας Νομού Αττικής ζητεί την άμεση παρακατάθεση της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του χώρου στην περιοχή Κόνιαρη, όπου θα ανεγερθούν το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Νομού Αχαΐας επισημαίνει την οριακή έλλειψη από το νοσοκομείο αυτό προσωπικού, αναλώσιμου και μη υγειονομικού υλικού κ.λπ.
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ζητεί την τμηματική αποκατάσταση του αγωγού Τ.Ο.Ε.Β. Κόλπου Κισάμου.
Η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Βέρα Νικολαΐδου και η Βουλευτής Πειραιώς κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορά με την οποία κάτοικοι των προσφυγικών πολυκατοικιών στην περιοχή Καστράκι του Δήμου Δραπετσώνας ζητούν την άμεση αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της περιοχής τους.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Απόστολος Κατσιφάρας κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της κοινωνικής ένταξης των σκηνιτών Ρομά στα Βραχναίικα Αχαΐας.
Ο Βουλευτής Λασίθιου κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία κ.λπ.
(ΧΑ)



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009, θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 11.00΄- Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση).
2. Ώρα 12.00΄ - Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση επί της προτάσεως του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (Π.Ε.Δ.Π.Ο.).
3. Ώρα 13.00΄ - Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ και Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Εξέταση των προτάσεων:
 - Απόφαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, με την οποία καταργείται η απόφαση – πλαίσιο 2004/68/ΔΕΥ [COM (2009) 135 τελικό]
 - Απόφαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και για την προστασία των θυμάτων, με την οποία καταργείται η απόφαση –πλαίσιο 2002/629 ΔΕΥ. [COM (2009) 136 τελικό]
4. Ώρα 18.00΄ - Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ανώνυμης Εταιρείας με την Επωνυμία «Ελληνικά Ταχυδρομεία» (ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.), κ. Σταμάτη Μαύρου.
(ΜΤ) 

(1XA)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα ψηφιστεί στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Αναθεώρηση διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις».
Υπάρχουν κάποιες διορθώσεις που θέλετε να κάνετε, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ναι, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις.
Η πρώτη είναι στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, όπως έχει τροποποιηθεί, διαγράφεται η φράση «η οποία τροποποιείται με το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου». Και στο τέλος της παραγράφου 1 του ακροτελεύτιου άρθρου του σχεδίου νόμου προστίθεται η φράση: «εξαιρουμένων των διατάξεων των άρθρων 31 έως και 38, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν είναι ακριβώς νομοτεχνικές βελτιώσεις αυτές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Συμπληρώσεις είναι. Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, θέλω να το εξηγήσω.
Αναφέρεστε στη δεύτερη, κύριε Παπουτσή. Η δεύτερη προέκυψε μετά την ενσωμάτωση των τροπολογιών σε ό,τι αφορά την έναρξη ισχύος των διατάξεων που ενσωματώθηκαν από τις κατατεθείσες και γενόμενες δεκτές τροπολογίες. Αυτών, λοιπόν, των τροπολογιών, που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο νόμου, η ισχύς άρχεται από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ των διατάξεων εκείνων που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται στο ακροτελεύτιο άρθρο.
Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας καταθέτει για τα Πρακτικά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

































ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω κάποιο λόγο να αμφισβητήσω τα λεχθέντα από τον κύριο Υπουργό. Ένα πράγμα, όμως, θέλω να παρακαλέσω, ότι γίνεται αποδεκτή η τροποποίηση με την ευθύνη του Προέδρου της Βουλής, όχι από εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Εισερχόμαστε στην ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Αναθεώρηση διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό στο σύνολό του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αναθεώρηση διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις», ως διενεμήθη και με τις φραστικές και νομοτεχνικές διορθώσεις του κυρίου Υπουργού;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αναθεώρηση διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις», ως διενεμήθη και με τις φραστικές και νομοτεχνικές διορθώσεις του κυρίου Υπουργού, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

















ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Εισερχόμαστε τώρα στη συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου: «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».
Το λόγο έχει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όπως την παρουσίασε χθες με πληρότητα η Εισηγήτριά μας κυρία Ροδούλα Ζήση, είναι πραγματικά μία πρόταση νόμου, η οποία αποσκοπεί σε τρία πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου μέτρων που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, αλλά φυσικά και οι πολίτες με ιδιαίτερη έμφαση στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
Ταυτόχρονα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ένα δείγμα γραφής του πολιτικού και προγραμματικού λόγου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενός λόγου και μιας δέσμευσης που αποσκοπεί συνεχώς στην ενίσχυση της αναδιανομής και στην κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ενώ αποτελεί και σαφή δέσμευση των μέτρων που προτίθεται η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να λάβει αμέσως από το πρώτο χρονικό διάστημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση στη χώρα μας έχει πολλά πρόσωπα. Είναι κρίση διακυβέρνησης, είναι κρίση οικονομική και κοινωνική και είναι μία κρίση που προϋπήρχε της διεθνούς κρίσης, καθώς ήταν αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επιλογές οι οποίες έχουν κυριολεκτικά εξωθήσει ένα 24% του ελληνικού λαού στα όρια της σχετικής φτώχειας με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(MB)
(1MT)
Επίσης έχουν πλήρως υπονομεύσει την παραγωγική βάση της χώρας, εκποιήσει ή απαξιώσει το δημόσιο πλούτο και το κοινωνικό κράτος κι έχουν διαλύσει την αγορά εργασίας. Τώρα που πλέον οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης είναι ορατές και τις συνέπειες τις ζει με δραματικό τρόπο ο ελληνικός λαός, ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, αυτός ο φαύλος κύκλος της κρίσης συνεχώς επιδεινώνεται καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει μ’ έναν τελείως δογματικό τρόπο να εφαρμόζει περιοριστικές πολιτικές που απλώς τροφοδοτούν αυτό το φαύλο κύκλο της κρίσης.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λοιπόν λέει -και αυτή η πρόταση νόμου είναι κομβικό σημείο σ’ αυτή την πρόταση- ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσουμε την κρίση μέσα από τις ίδιες πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση, ότι δεν μπορεί η κρίση να είναι πρόσχημα και άλλοθι για μια νέα και χειρότερη, άδικη αναδιανομή, με κλασικό παράδειγμα βέβαια τα περίφημα 28 δισ. που σ’ ένα βράδυ βρέθηκαν, την ώρα που δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για μια ουσιαστική κοινωνική αναδιανομή και στήριξη του εισοδήματος.
Ακούσαμε βέβαια τον Υπουργό χθες, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμα στην Αίθουσα, μ’ έναν ιδιαίτερα κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο να απαντάει στην εισηγήτριά μας και να λέει ότι δεν είναι πρόβλημα να βρεθούν τα χρήματα που καλύπτουν τη συγκεκριμένη μας πρόταση, αλλά ότι είναι ζήτημα στην ουσία, όπως ομολόγησε, επιλογών. Άρα ομολόγησε ο αρμόδιος Υπουργός χθες εδώ, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απλώς δεν έχει επιλογή να βρει τα χρήματα για να στηρίξει μια τέτοια πρόταση, μια πρόταση που δεν είναι αποσπασματική και σίγουρα δεν είναι παροχολογία. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σε περίοδο κρίσης πρώτα απ’ όλα πρέπει να στηρίξουμε τα εισοδήματα, για να στηριχθεί η ζήτηση, για να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας και λειτουργία της αγοράς. Πρέπει να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντί όλο το βάρος να δίνεται στο πώς θα γίνει πιο φθηνή η εργασία και πώς θα διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει από την αγορά εργασίας στη χώρα μας. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχουν εποπτεία, κανόνες και ελεγκτικοί μηχανισμοί, όλα αυτά βέβαια για τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Άρα λοιπόν εμείς ερχόμαστε και λέμε με αίσθημα ευθύνης: με την πρότασή μας αυτή ανοίγουμε το δρόμο προκειμένου να μπορέσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές να εγγυηθούμε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες. Σε μια πρώτη φάση, ως ένα έκτακτο μέτρο για την πρώτη διετία της δικής μας διακυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα είναι το παρόν νομοσχέδιο, η παρούσα πρόταση νόμου που καταθέτουμε, με ένα ουσιαστικό πραγματικά επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, με ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέσα από τα συγκεκριμένα κριτήρια που θέτουμε, και φυσικά με την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Αυτά τα μέτρα δεν είναι αποσπασματικά. Εντάσσονται σ’ ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων που έχουμε προτείνει και, όπως και η εισηγήτριά μας κυρία Ροδούλα Ζήση είπε χθες, με μεγάλη καθυστέρηση φυσικά έρχεται για συζήτηση αυτή η πρόταση νόμου γιατί εμείς την καταθέσαμε αμέσως πέρυσι, όταν είχαν φανεί τα πρώτα δείγματα της κρίσης, αλλά φυσικά την επικαιροποιούμε και την ξαναπροτείνουμε για την επόμενη χρονιά και τη μεθεπόμενη, για το 2009 και το 2010, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι είναι μέτρα τα οποία συνεχίζουν και είναι ακόμη πιο επιτακτικά αυτή την περίοδο που συνεχώς βυθίζεται η χώρα, η κοινωνία και ο λαός στα αδιέξοδα.
Είναι μέτρα λοιπόν τα οποία εντάσσονται σ’ έναν συνολικό σχεδιασμό για την κρίση και με άλλη πρόταση νόμου έχουμε ήδη δεσμευτεί και προτείνει να ανέβει το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου, να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Πολιτείας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών για να μπουν στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία αφορούν την υπερχρέωση των νοικοκυριών, μια άλλη πρόταση νόμου που πρόσφατα καταθέσαμε, και μέσα σ’ ένα συνολικό διαφορετικό πλαίσιο.
Όλα αυτά εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική που έχει τρεις πυλώνες. Είναι ο πυλώνας ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης, μιας «πράσινης» ανάπτυξης, που όμως πάει αναπόσπαστα με μια δίκαιη κοινωνική αναδιανομή, με ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και πάνω απ’ όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με θεσμούς διαφάνειας, λογοδοσίας και πραγματικούς θεσμούς που λειτουργούν εις όφελος του λαού και της Δημοκρατίας και όχι αυτά τα φαινόμενα της διαφθοράς, της κατασπατάλησης και των περίεργων «μαύρων» διαδρομών των χρημάτων των φορολογουμένων και του Κρατικού Προϋπολογισμού.
(ST)



(01MB)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης πιστεύουμε πραγματικά ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ένα δείγμα γραφής που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη και να αποδεχτεί, αλλά, όπως ομολόγησε κυνικά ο Υφυπουργός χθες, αυτή η Κυβέρνηση έχει άλλες επιλογές και άλλες προτεραιότητες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συζητάμε με καθυστέρηση αρκετών μηνών μία πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία κατατέθηκε τον Οκτώβριο και η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τη συζητάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία συγκυρία πάρα πολύ δύσκολη για όλους τους Έλληνες πολίτες, μία πολύπλευρη κρίση, θεσμική, οικονομική, κοινωνική, που έχει καταβαραθρώσει τη χώρα και έχει ως θύματα κυρίως τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Ποια είναι τα στοιχεία της κρίσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες; Είναι, πρώτον, ότι έχουμε μία μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. Τα πραγματικά εισοδήματα στη χώρα μας έχουν μειωθεί κατά 3% στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με μελέτες έγκυρων ερευνητικών ινστιτούτων. Αυτό έχει συμβεί, διότι υπήρξε μία πρωτοφανής πολιτική μείωσης των εισοδημάτων. Θυμίζω ότι είχαμε μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο. Θυμίζω ότι είχαμε χαμηλές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και θυμίζω παράλληλα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και δημιουργούν εισοδήματα, διέρχονται μία πρωτοφανή κρίση με πτώση του τζίρου και μείωση της κερδοφορίας.
Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο δηλαδή που μειώνονται να εισοδήματα, έχουμε μία ακρίβεια στην αγορά σε ό,τι αφορά τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι σε μία περίοδο λιτότητας έπρεπε να έχουμε μία πολύ σημαντική πτώση του πληθωρισμού, εν τούτοις το λεγόμενο καλάθι των λαϊκών εισοδημάτων παρουσιάζει αυξήσεις. Μία εκτίμηση που έχει κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε τέτοια είδη λαϊκής κατανάλωσης δείχνει ότι μια οικογένεια θα πληρώσει παραπάνω 655 ευρώ το χρόνο, δηλαδή όσο ένας μισθός των 700 ευρώ ενός νέου. Την ίδια περίοδο της μείωσης των εισοδημάτων, της λιτότητας και της ακρίβειας, η Κυβέρνηση έχει αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Θυμίζω την αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 1%, θυμίζω την επιβολή του ΕΤΑΚ. Ενώ επιβαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ταυτόχρονα ευνοεί τις κοινωνικές ομάδες που τη στηρίζουν και στις οποίες αναφέρεται και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η πρώτη πράξη αυτής της Κυβέρνησης ήταν να μειώσει το φόρο στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες από 35% σε 25%.
Όλα αυτά συντείνουν στο να μεγαλώνει η φτώχεια. Η φτώχεια στην Ελλάδα δυστυχώς αυτήν τη στιγμή καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, όπως δείχνουν στοιχεία των διεθνών οργανισμών και όχι τα πράσινα παπαγαλάκια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προεκλογικά μας λέγατε, κύριε Υπουργέ. Στοιχεία του ΟΟΣΑ, στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν ότι το εύρος της φτώχειας μεγαλώνει στη χώρα μας, ότι περισσότερες κοινωνικές ομάδες απειλούνται και τίθενται στο περιθώριο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα βεβαίως να διογκώνεται η ανεργία που έχει πιάσει το 8,3%, παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να νοθεύσει τα πραγματικά στοιχεία της ανεργίας, γιατί όλοι ξέρουμε ότι έκανε εκκαθάριση των μητρώων του ΟΑΕΔ, όλοι ξέρουμε ότι έβγαλε εκτός των καταγεγραμμένων ανέργων τα παιδιά των αγροτών που είναι άνεργοι.
Σε αυτό, λοιπόν, το κοινωνικό τοπίο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, είναι μία βόμβα για την κοινωνία μας και για την πορεία της χώρας, έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσει μία πρόταση για να ενισχύσουμε αυτούς ακριβώς που θίγει αυτή η πολιτική. Και τι λέει η πρότασή μας; Λέει πάρα πολύ απλά: Μια παράδοση που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθιέρωσε στη χώρα με το επίδομα θέρμανσης να την συνεχίσουμε, να την ενισχύσουμε, διότι προφανώς η κρίση πλήττει αυτούς που έχουν ανάγκη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες του επιδόματος θέρμανσης. Και έχουμε καταθέσει αυτήν την πρόταση για το επίδομα θέρμανσης, την οποία βεβαίως η Κυβέρνηση την αγνοεί συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια.
Η δεύτερη πρότασή μας είναι να ενισχύσουμε αυτούς που απειλεί η φτώχεια, τα οικογενειακά εισοδήματα δηλαδή που είναι κάτω από 10.500 ευρώ με ένα μικρό ποσό αφορολόγητο για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της συγκυρίας και έχουμε προτείνει ένα επίδομα 500 έως 1.300 ευρώ αφορολόγητο.
(GK)
(1ST)
Και η τρίτη κατηγορία που θέλουμε να ενισχύσουμε είναι ένας πληττόμενος κόσμος, ο κόσμος της υπαίθρου, οι αγρότες της χώρας που, παρά τα όσα λέγονταν εδώ από αντιπαραθέσεις που θυμάμαι με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν πλέον –και με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας- μια πτώση του εισοδήματος.
Από πού προέρχεται αυτή η πτώση του εισοδήματος; Αυτή η πτώση οφείλεται στο ότι έχουμε ταυτόχρονα δυο αρνητικούς συντελεστές. Ο ένας συντελεστής είναι η καθήλωση των τιμών, διότι είναι πρωτοφανές σε μια περίοδο που η χώρα έχει μια πτώση της παραγωγής –και άρα δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση- να έχουμε πτώση των τιμών στα εγχώρια προϊόντα.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι, παραδείγματος χάριν, το λάδι που κατρακύλησε κάτω από τα δύο ευρώ, τα καλαμπόκια που τα πουλούσαν πέρυσι κάτω από δέκα ευρώ και μια σειρά άλλα προϊόντα.
Ταυτόχρονα, έχουμε εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, μια πρωτοφανή αύξηση που οφείλεται στην ατολμία της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, που οφείλεται σε μια πολιτική της Κυβέρνησης που ακριβώς ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα, τις πολυεθνικές και τις βιομηχανίες που ελέγχουν τα γεωργικά εφόδια.
Αυτό σήμερα έχει σαν συνέπεια η αγροτική παραγωγή να είναι ασύμφορη, να εγκαταλείπονται χωράφια, να πέφτει η αγροτική παραγωγή και βεβαίως μαζί με την ανεργία και την ύφεση να υπάρχει μια εικόνα πάρα πολύ δραματική σε όλη την ύπαιθρο.
Έρχεται, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προτείνει μια στοιχειώδη ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών με μια αύξηση του συντελεστή επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% σε 11%.
Ταυτόχρονα, βέβαια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει παρουσιάσει και μια ολοκληρωμένη πρόταση ενίσχυσης του αγροτικού τομέα με είκοσι συγκεκριμένα μέτρα, όπως επίσης έχει παρουσιάσει πρόταση ενίσχυσης και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων με στροφή των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ –που πήγαν στις τράπεζες- στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.ο.κ.
Τι απαντά σ’ αυτό η Κυβέρνηση; Η Κυβέρνηση λέει ότι έδωσε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που ήταν μια κοροϊδία από 100 έως 200 ευρώ, την ώρα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν οκτώ χρόνια είχε δώσει αντίστοιχα ποσά με πολύ μικρότερες τις τιμές στο πετρέλαιο.
Απαντά η Κυβέρνηση με το Ταμείο κατά της Φτώχειας, το οποίο κατάντησε να είναι ένα φτωχό ταμείο. Απαντά η Κυβέρνηση με τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες.
Άκουσα χθες το συνάδελφο Εισηγητή της Πλειοψηφίας –ο κ. Λέγκας έχει και προσωπική ευθύνη σ’ αυτό- να λέει ακόμα ότι η Κυβέρνηση έδωσε χρήματα στους πυρόπληκτους, την ώρα, κύριε Υπουργέ, που στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ζητάτε πίσω τα τριχίλιαρα που δώσατε για προεκλογικούς λόγους.
Λέω ότι είναι προσωπική ευθύνη του κ. Λέγκα, διότι ο ίδιος δήλωνε, όταν του είπαμε ότι στέλνει ειδοποιητήρια στους πυρόπληκτους, ότι τα ειδοποιητήρια έχουν να κάνουν με το να φέρουν τα δικαιολογητικά και όχι να επιστρέψουν τα τριχίλιαρα.
Σ’ αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία, έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος μιας στρατηγικής που λέει άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που λέει αναδιανομή και κοινωνική συνοχή.
Όμως, ξέρετε, μέχρι να έλθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και να ανατρέψει αυτή την καταστροφική πολιτική, πρέπει να βρούμε τους ανθρώπους ζωντανούς, πρέπει να βρούμε τους ανθρώπους να υπάρχουν, να δρουν και να παράγουν.
Αυτό το στόχο έχει αυτή η πρότασή μας. Δεν θα τους σώσουμε δίνοντάς τους αυτό το μικρό επίδομα της αλληλεγγύης είτε το επίδομα θέρμανσης είτε την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α.. Θέλουμε να τους ενισχύσουμε το εισόδημά τους προσωρινά, για να υπάρχουν, γιατί όταν έλθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση θέλει αυτούς τους ανθρώπους ως ενεργές κοινωνικές δυνάμεις, να τους βάλει σε μια άλλη διαδικασία παραγωγής και ανασυγκρότησης της χώρας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εισηγήτριά μας κ. Ροδούλα Ζήση χθες, όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι πήραν το λόγο και σήμερα το πρωί η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Κουτσούκος, μόλις προηγουμένως, εξέθεσαν πλήρως την προβληματική, αλλά και τις στοχεύσεις της πρότασης νόμου, την οποία παρουσίασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων και κυρίως των πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό βέβαια δεν έγινε τώρα. Έγινε πριν ακριβώς από δέκα μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του ενός μέτρου που αφορά το επίδομα θέρμανσης, το οποίο έρχεται στη Βουλή ως πρόταση νόμου για τέταρτη φορά.
Αυτά τα λέω γιατί ακούσαμε χθες τόσο τον κύριο Υφυπουργό με προκλητικό –οφείλω να πω- τρόπο, όπως και ορισμένους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας –εξαιρουμένου του Εισηγητή, οφείλω να ομολογήσω- οι οποίοι επέμεναν ξανά στο ίδιο τροπάριο, το τροπάριο το οποίο ακούμε συνεχώς ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει θέσεις, παρά το γεγονός ότι συζητούμε πρόταση νομοθετικού περιεχομένου και δεν είναι η πρώτη, είναι η εικοστή τον τελευταίο χρόνο.


(BM)
(1GK)
Είκοσι προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου κυρίως για θέματα, τα οποία αφορούν τις εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες πλήττονται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Και η Κυβέρνηση έκανε προς αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η πραγματική ανάγκη, την οποίαν αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία γιατί, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία κατήντησε την Ελλάδα να είναι η χώρα της φτώχειας και της ακρίβειας. Η φτώχεια και η ακρίβεια πλήττουν την πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού. Και αυτή είναι η αλήθεια. Ό,τι και αν ακούμε από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, ό,τι και αν λέει ο κύριος Υφυπουργός, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι το 20% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται σήμερα κάτω ή σχεδόν στο όριο της φτώχειας. Όπως επίσης δεν είναι ανακρίβεια ότι 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχων προσπαθούν σε μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η Ελλάδα, να επιβιώσουν με μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνάει τα 400 ευρώ. Όπως επίσης δεν είναι ανακρίβεια -είναι η αλήθεια- ότι 450.000 συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μεταξύ 400 και 500 ευρώ.
Είναι ψέμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία ακόμα και για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, καθώς δεν τους φθάνει το εισόδημά τους μετά την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα; Είναι ψέμα; Είναι ψέμα ότι το ένα στα δέκα φτωχά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο ή τη δόση του δανείου, πολύ περισσότερο μάλιστα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες; Είναι ψέμα; Είναι ψέμα ότι το 27,3% των Ελλήνων αδυνατεί να καλύψει τους πάγιους λογαριασμούς, το φως, το νερό και το τηλέφωνο; Είναι ψέμα ότι στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα, το 2009, ο πληθωρισμός των φτωχών καλπάζει, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμα και στις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον υπάρχει η προσπάθεια για να μειώνεται διαρκώς με συγκεκριμένες στοχεύσεις κυβερνητικής πολιτικής ο πληθωρισμός των φτωχών;
Πού είναι η περίφημη κοινωνική ευαισθησία της Νέας Δημοκρατίας; Ακούμε συνέχεια, σύμφωνα με την πάγια επικοινωνιακή πρακτική της Νέας Δημοκρατίας, να εξαγγέλλει διάφορα μέτρα, τα οποία ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται. Αντίθετα, εκλαμβάνει ως εκδήλωση της κοινωνικής ευαισθησίας το πάγωμα των μισθών. Εκλαμβάνει τη φοροεπιδρομή. Εκλαμβάνει τις χαριστικές ρυθμίσεις σας υπέρ των εχόντων και των κατεχόντων.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία με το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε στη Βουλή, απάλλαξε τους εφοπλιστές από τη φορολογία, ενώ φορολογεί τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Και το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής φορολογεί και τα σκάφη αναψυχής, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία απάλλαξε τους κατέχοντες τη μεγάλη ακίνητη περιουσία στη χώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι πέραν των ισχυρών, των φίλων και των περιουσιακών στοιχείων των καλών υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας, οτιδήποτε άλλο κινείται στη χώρα φορολογείται. Ο μόνος που δεν έχει φορολογηθεί ακόμα είναι ο αέρας που αναπνέουμε.
Και βεβαίως όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κωφεύει. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός ακούει εν είδη παπαγαλισμού συνεχώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθημερινώς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη χώρα, στις δημόσιες εκδηλώσεις, να αναφέρονται στην ανυπαρξία πολιτικών προτάσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην ανυπαρξία του προγράμματος. Και όταν εμφανίζονται τα προγράμματα, τότε αρχίζει το επόμενο στάδιο: Η αποδόμηση της πρότασης, η αποδόμηση ουσιαστικά της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί δήθεν δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο. Και φθάνουμε στο τρίτο στάδιο, στο «πού θα βρείτε τα λεφτά».

(NP)


(1BM)

Χθες, μετά από πάρα πολύ καιρό, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε πολλούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, επιτέλους, εμφανίστηκαν στη Βουλή, προκειμένου να πάρουν το λόγο –όχι, βεβαίως, για να υποστηρίξουν το έργο και τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, όπως είθισται και θα περίμενε κανείς από το Κόμμα της Συμπολίτευσης- απλώς και μόνο για να επιχειρήσουν ξανά τη διαδικασία αποδόμησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Και τι δεν ακούσαμε! Ακούσαμε μέχρι και κριτική, γιατί δεν εντάσσεται αυτή η πρότασή μας στη λογική της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!
Και τι δεν ακούσαμε χθες! Ακούσαμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα βουλιάξει τα ταμεία της χώρας, λες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτό το οποίο κυβερνά! Μάλιστα ο κύριος Υφυπουργός δεν αρκέστηκε μόνο να ζητήσει ποια ακριβώς είναι η κοστολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, η οποία είχε αναλυθεί προηγουμένως λεπτομερέστατα από την εισηγήτρια μας κυρία Ροδούλα Ζήση και από άλλους συναδέλφους, όπως ο παριστάμενος κύριος Κουσελάς, ο όποιος έλαβε πρώτος το λόγο χθες ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Επέμενε να εξηγήσουμε στη συζήτηση αυτής της πρότασης νόμου πού θα βρούμε τα λεφτά με τα οποία κοστολογούνται όλες οι προτάσεις νόμου που είχε παρουσιάσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον τελευταίο χρόνο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα! Δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα και σε κάθε περίπτωση ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι.
Τώρα για το πού θα βρούμε τα λεφτά, πέραν του ότι τα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι οικονομική άσκηση επί χάρτου, αλλά είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων και πάνω απ’ όλα είναι θέμα διάρθρωσης του ιδίου του Προϋπολογισμού και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών του κράτους που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Και εδώ είναι που ελέγχεται η Νέα Δημοκρατία.
Όμως, εδώ είναι που διαφοροποιείται και η πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική επιλογή. Το ποιον φορολογείς και πού στοχεύεις να ενισχύσεις τις εισφορές και τα έσοδα του κράτους είναι πολιτική επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να χαθούν χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Ποια; Αυτά τα οποία χαρίσατε στους μετόχους των 200 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 4 δισεκατομμύρια, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 35% σε 25%. Πάνω από 4 δισεκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο περίπου το χρόνο!
Επιπλέον, πόσο κόστισε; Έχετε κάνει έναν απολογισμό για το ποιο ήταν το κόστος της επανίδρυσης του κράτους της δεξιάς, με τη συγκρότηση των πολλών επιτροπών, εκεί που λέγατε ότι θα φτιάξετε πιο αποτελεσματικό κράτος και λιγότερο κράτος; Πόσα χρήματα κόστισαν στο δημόσιο η ίδρυση και η λειτουργία των 95 νέων δημοσίων υπηρεσιών και οι 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας που συστήθηκαν, για να βολευτούν τα γαλάζια golden boys; Πόσο; Πόσο στοίχισαν, κύριοι; Εσείς που ενδιαφέρεστε για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για το χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο και τον φτωχό άνθρωπο, τον οποίο εσείς καταντήσατε φτωχό άνθρωπο;
Να σας πω εγώ, λοιπόν: 220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ την πενταετία για τα golden boys, για να βολέψετε τους δικούς σας ανθρώπους στις διάφορες επιτροπές. Ναι ή όχι; Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επιπλέον, το ζήτημα της χρηστής διοίκησης, της ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος περιλαμβάνει και μια άλλη πτυχή, που, δυστυχώς, σας διαφεύγει. Απαιτεί άλλη κουλτούρα. Απαιτεί πολιτική δέσμευση. Απαιτεί στράτευση και πάνω απ’ όλα απαιτεί δημόσιο ήθος, για το οποίο ελέγχεστε.
Γίνομαι συγκεκριμένος: Γιατί ο κόσμος, γιατί οι πολίτες να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά, πληρώνοντας τις εισφορές τους, τη φορολογία τους, τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, όταν δεν βλέπουν πουθενά κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας, όταν βλέπουν συνεχώς Υπουργούς, οι οποίοι είτε από την τηλεόραση διαφημίζουν την αξία των off-shore εταιρειών είτε εξηγούν ότι έκαναν μια off-shore εταιρεία για φορολογικούς λόγους και την ίδια ώρα η ίδια η Κυβέρνηση ζητά περισσότερους φόρους από τους πολίτες είτε βλέπει τους Υπουργούς να συνεργούν και να συντρέχουν σε παράνομες πράξεις.
Λυπάμαι, κύριε Μπούρα, που σήμερα παρίσταστε εδώ, γιατί αυτό στο οποίο θα αναφερθώ τώρα αφορά τον άλλο συνάδελφό σας υφυπουργό, τον κύριο Λέγκα, ο οποίος λείπει. Για του λόγου το αληθές.
(XF)

(1NP)
Έχω εδώ μια περίπτωση η οποία αφορά την ειδική έκθεση ελέγχου της 7ης ΔΟΥ, από την οποία προκύπτει ότι η έρευνα την οποία έκανε στο Δήμο Θεσσαλονίκης βγάζει συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται περί απλών φορολογικών παραβάσεων, αλλά από σειρά ποινικών παραβάσεων που σχετίζονται με πλαστογραφίες στοιχείων και το ποσό που παρακρατήθηκε, η μεθόδευση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν είναι κακουργηματικές πράξεις. Και έρχεται ο Υφυπουργός ο κ. Μπέζας στις 16 Ιουλίου 2009 και αίρει μέχρι 16 Ιουλίου 2010 τα περιοριστικά μέτρα του άρθρου 14, του νόμου που ισχύει προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο συγκεκριμένο Δήμο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Ποια ήταν η πράξη; Η πράξη είναι ότι εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια βοά ο χώρος της Βορείου Ελλάδος, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ποιο είναι το μήνυμα το οποίο στέλνετε στους πολίτες; Παρανομείτε, παρανομείτε και εμείς είμαστε εδώ; Έτσι μπορεί να διοικηθεί η χώρα; Έτσι μπορούν να μαζευτούν χρήματα και να διοχετευτούν στην κοινωνία; Ε, λοιπόν, σας διαβεβαιώ ότι στην επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Ο Υφυπουργός, ο Υπουργός ο οποίος υπογράφει παράνομες πράξεις και ευνοεί παράνομες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, θα πρέπει να εγκαλείται σε παραίτηση εάν βεβαίως έχει δεχθεί την προτροπή και την επιβολή της γνώμης από τον Πρωθυπουργό ή από τους ανωτέρους του. Τότε εμείς θα περιμένουμε να χαιρετήσουμε την παραίτηση του Υπουργού για λόγους ευθιξίας.
Εάν, όμως, στην προκειμένη περίπτωση ήταν κάτι βαθύτερο αυτό το οποίο φοβόμαστε έχοντας γνώση της πραγματικότητας, ότι δηλαδή πρόκειται για τη συγκάλυψη του πιο σκληρού μηχανισμού διαπλοκής στη Βόρεια Ελλάδα που έχει στηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, τότε θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο το οποίο δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα και τις ευθύνες του Υφυπουργού και ενδεχομένως του Υπουργού, αλλά αφορά το σύνολο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κυβερνά για να παρανομεί. Αυτό γίνεται. Και παρανομεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Επί πλέον δεν έχει δικαίωμα αυτή η Κυβέρνηση να έρχεται εδώ και να μας λέει πού θα βρούμε τα λεφτά, όταν με σειρά μέτρων επί πέντε χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αυξάνει τους φόρους και όχι το εισόδημα. Το εισόδημα μειώνεται, όχι το εθνικό εισόδημα, αλλά το εισόδημα κάθε οικογένειας και αυξάνονται οι φόροι.
Αυξήσατε τους συντελεστές του Φ.Π.Α. Ο κανονικός συντελεστής αυξήθηκε από το 18%, στο 19% και ο χαμηλός από το 8% στο 9%. Αυξήσαμε πέντε φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη. Αυξήσατε τρεις φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα. Αυξήσατε δύο φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά. Αυξήσατε δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίες των οχημάτων. Αυξήσατε δύο φορές τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Επιβάλλατε φόρο 12% σε καρτοκινητά. Επιβάλλατε έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Επιβάλλατε εφάπαξ εισφορά 10% επί της αντικειμενικής αξίας. Αυξήσατε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες στα εντός σχεδίου ακίνητα. Αυξήσατε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες γης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Και εδώ οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 300%. Αυξήσατε έως 179% το ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών. Επιβάλλατε Φ.Π.Α. με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές. Επιβάλλατε φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Επιβάλλατε το ενιαίο τέλος ακινήτων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξει η Κυβέρνηση και αυξήσατε έως 250% τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους με βάση τους οποίους υπολογίζονται εξωλογιστικά τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

(DE)


(1XF)
Και ρωτώ: Πού πήγαν αυτά τα λεφτά, κύριε Υφυπουργέ; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατά τα άλλα κόπτεστε για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων; Πού πήγαν τα λεφτά, στην ανάπτυξη η οποία μπήκε σε διαδικασία ύφεσης, αγνοείται πλέον η τύχη της; Μπήκε στα δημόσια οικονομικά, για τα οποία ακούω ότι έχετε ξεπεράσει ήδη το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού κατά πολύ ή πήγε για τη στήριξη των ταμείων, όπου άκουσα σήμερα τη συνάδελφό σας κυρία Πετραλιά να ανακοινώνει ότι πρόκειται το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων να δανειστεί για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των συνταξιούχων; Πού πήγαν, λοιπόν, τα λεφτά;
Μην ξαναρωτήσετε, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα βρούμε τα λεφτά. Εμείς θα βρούμε τα λεφτά εκεί που τα βρήκε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να φτιάξει την περιφερειακή ανάπτυξη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που τα βρήκε ο Κώστας Σημίτης για να καταφέρει, ώστε να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα με τα μεγάλα σύγχρονα έργα υποδομής.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των ομιλητών και όλων των πρωτολογιών. Υπάρχουν δευτερολογίες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ζητήσει το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μάλιστα, κύριε Καραθανασόπουλε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος, λοιπόν, έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, αν και θα μιλήσω βαθύτατα οργισμένος. Βαθύτατα οργισμένος, γιατί μόλις χθες δυο ακόμη παιδιά της εργατικής τάξης έγιναν θυσία στον βωμό των κεφαλαιοκρατών, έγιναν θυσία στο κέρδος, έγιναν θυσία στην ασύδοτη δράση του κεφαλαίου. Θα μιλήσω βαθύτατα οργισμένος, γιατί σήμερα το πρωί η εργατιά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αθήνας στοιβάζονται σαν σακιά στον ηλεκτρικό, στοιβάζονται ποδοπατώντας οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κάνοντας ταυτόχρονα πάρτι οι χρυσοδάκτυλοι τσαντάκηδες. Και αυτά είναι αποτελέσματα αυτού του συστήματος. Και αυτά είναι αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, για τις οποίες δε θα πρέπει να επιχαίρονται οι κυβερνώντες, σημερινοί και προηγούμενοι.
Διότι κοιτάξτε να δείτε. Μας έκανε χθες μαθήματα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχουν ανεύθυνες, μη ρεαλιστικές προτάσεις, ανεύθυνες στάσεις. Ποιος καθορίζει το υπεύθυνο και ποιος το ανεύθυνο; Ποιος καθορίζει το τι είναι ρεαλιστικό και το τι δεν είναι; Η αντοχή της οικονομίας, η νομιμότητα την οποία εσείς έχετε καθορίσει, εξυπηρετώντας συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης, η υποταγή και η συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που βάζει θηλιά στα συμφέροντα του λαού; Ε, αυτή η νομιμότητα εμείς λέμε ότι πρέπει να ανατραπεί.
Υπάρχει αλήθεια αντικειμενικό μέτρο καθορισμού το είναι ρεαλιστικό; Εμείς λέμε ότι υπάρχει. Το είναι ρεαλιστικό, το αντικειμενικό μέτρο δεν είναι τι συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες, γιατί αντίθετα, υπάρχει και το άλλο μέτρο σύγκρισης, τι συμφέρει τον εργάτη.
Η αντικειμενική βάση, λοιπόν, η οποία υπάρχει είναι το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και του πλούτου της χώρας μας και πού αυτό κατευθύνεται και αυτό είναι ζήτημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο, τον άμεσο παραγωγό του πλούτου τον οδηγεί στην εξαθλίωση και στην χρεοκοπία.
Εκεί πάνε τα λεφτά, όποιος δεν το κατάλαβε. Εκεί πάνε τα λεφτά, στους κεφαλαιοκράτες, εκεί πάει ο πλούτος. Και πάει και την περίοδο της ανάπτυξης, αλλά και την περίοδο της κρίσης. Διότι και την περίοδο της ανάπτυξης υπάρχουν φτωχοί, υπάρχουν εξαθλιωμένοι, υπάρχουν απολυμένοι, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γίνονται θυσία στον βωμό του κέρδους στην κυριολεξία, αλλά και την περίοδο της κρίσης υπάρχουν.
Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με γιατροσόφια, δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα περιορισμένης ευθύνης, δεν αντιμετωπίζεται με διάφορα ψιχία που θα πέσουν από το τραπέζι των πλουσίων, στην λογική των επιδομάτων, όταν τον άλλον τον έχεις καταστρέψει. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Και θα πούμε και κάτι άλλο, για να ολοκληρώσουμε, γιατί είναι πραγματικά η κατάσταση έτσι και πολύ χειρότερη που βιώνει ο κόσμος. Θα τονίσουμε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας πως δεν χρειάζεται καμία κομπορρημοσύνη, όπως χθες το βράδυ. Δεν ανακάλυψε δα και την Αμερική. Αν έκανε ενενήντα ένα χρόνια να μάθει τι πιστεύει το Κ.Κ.Ε., τότε είναι πολύ πίσω από την πραγματικότητα. Διότι από το 1918, όταν όλα τα πλάκωνε η φοβέρα και η σκλαβιά, από την ίδρυση του Κ.Κ.Ε. -Σ.Ε. και τότε- είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπός του είναι η σοσιαλιστική επανάσταση που θα οικοδομήσει τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική κοινωνία. Και όλα αυτά τα ενενήντα ένα χρόνια δράσης του Κόμματος, κάτω από θυσίες, από διώξεις, από εξορίες, από παρανομίες, από φυλακές, από εκτελέσεις, αυτό δεν το άλλαξε ποτέ. Ούτε τα χρόνια της υποχώρησης και της μεγάλης ήττας του 1989-1991. Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, την ιδεολογία μας και τα σύμβολά μας.
(GM)
DE
Δεν θελήσαμε να τα ξεπουλήσουμε. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό και το λέμε και τώρα, το δηλώνουμε ότι το τέλος της ιστορίας δεν ήλθε. Αυτός που το είπε, έγινε ο περίγελος της ιστορίας. Όπως η σοσιαλιστική επανάσταση τσάκισε τη φεουδαρχία, έτσι η σοσιαλιστική επανάσταση θα τσακίσει τον καπιταλισμό που έφθασε στα όριά του, που εξάντλησε τα όρια του και σαπίζει και κακοφορμίζει.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα να επιβεβαιώνουμε δημόσια, να την καταθέτουμε, να την παλεύουμε, να την προβάλλουμε πλατειά στο λαό την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ που είναι πολύ απλή. Λέμε δηλαδή ότι στη θέση της δικτατορίας του κεφαλαίου που σήμερα ζούμε, θέλουμε εμείς τη δικτατορία της εργατικής τάξης. Στη θέση της αστικής δημοκρατίας και του παρασιτικού ρόλου των κεφαλαιοκρατών εμείς θέλουμε την προλεταριακή δημοκρατία των παραγωγών του πλούτου, των καταφρονεμένων αυτής της γης. Και στο κάτω-κάτω της γραφής δεν μας χαρίστηκε κανενός είδους νομιμότητα καθαρά και ξάστερα. Ήλθε ως ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής. Με το σπαθί μας την κατακτήσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κυρία Ροδούλα Ζήση έχει το λόγο.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός χθες προσπάθησε να απαξιώσει τις προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ και κυρίως την πρόταση νόμου την οποία συζητούμε σήμερα και μας κατηγόρησε για ετήσια παράσταση κοινωνικής ευαισθησίας. Κάθε χρόνο –λέει- κάνουμε και μία πρόταση νόμου υπέρ των αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά συμπολιτών μας.
Θέλω να πω το εξής, ότι εάν εμείς κάνουμε μία τέτοια ετήσια παράσταση, το ΠΑΣΟΚ που είναι ένα κόμμα ευθύνης, που έχει παρουσιάσει προτάσεις, που έχει κάνει μία σοβαρή δομική, υπεύθυνη αντιπολίτευση, τότε η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση τι παράσταση κάνει ετησίως; Παράσταση αναλγησίας; Παράσταση ελλείμματος δημοκρατίας, διαφάνειας; Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση;
Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά θα περίμενα ότι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο η Κυβέρνηση θα είχε την ευελιξία ίσως να δεχθεί μία τέτοια πρόταση νόμου την ώρα που πραγματικά οι περισσότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα.
Όταν καταθέταμε την πρόταση την περίοδο εκείνη που το ΠΑΣΟΚ κατέθετε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του, θέλω να σας θυμίσω τι γινόταν πέρυσι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Βλέπαμε τους συνταξιούχους, εικόνες στην τηλεόραση αλλά και όσοι βρίσκονταν εκεί, που στριμώχνονταν για λίγο τυρί και γάλα που μοίραζαν διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι κάτω από τον Λευκό Πύργο. Βλέπαμε δηλαδή στην καθημερινότητά μας και βλέπουμε πολλαπλασιασμένο πλέον αυτό το φαινόμενο, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να οδεύουν προς την εξαθλίωση και βεβαίως τα μεσαία εισοδήματα να συνθλίβονται. Η αγορά έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες ανάκαμψης μέσα από αυτήν την πολιτική που εσείς κάνατε με την κατασπατάληση των πόρων που σήμερα τους αναζητάτε και δεν ξέρω γιατί δεν τους βρίσκετε. Δεν ήταν αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, αλλά ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής σας και ήταν αποτέλεσμα –συγγνώμη που το λέω- της διαχειριστικής ανικανότητας αυτής της Κυβέρνησης.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και που συζητούμε, εντάσσεται τελικά σε όλες τις πρωτοβουλίες, στις δεσμεύσεις μας, στα μέτρα, στο πρόγραμμά μας, τα οποία πάρα πολλές φορές έχουμε αναλύσει, έχουμε εξειδικεύσει.
Και επειδή ο κ. Κωνσταντόπουλος χθες ρώτησε, γιατί δεν ρωτήσαμε την ΟΚΕ, το ΙΣΤΑΜΕ κλπ, σας λέω λοιπόν ότι τα στοιχεία που ανέφερα χθες στην εισήγησή μου είναι στοιχεία και από το ΙΣΤΑΜΕ και από την ΟΚΕ και από την EUROSTAT και από την ΕΣΥΕ και από διεθνείς οργανισμούς, δεν είναι στοιχεία που τα είπαμε έτσι από το μυαλό μας.
SX


(1GM)
Άρα, λοιπόν, η πρόταση αυτή δείχνει τελικά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιμένει να έχει ευαισθησία για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας και η Νέα Δημοκρατία επιμένει να αρνείται συνεχώς την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο μέσα από αυτά τα έκτακτα μέτρα που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Θα ήθελα έτσι απλά να θυμίσω κάτι, γιατί χθες ακούσαμε διάφορα πράγματα.
Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας –νομίζω ότι τέσσερις μίλησαν στον αριθμό- τελικά δείχνουν ότι συμφωνούν επί της ουσίας με τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης για το συντονισμό της Κυβέρνησης, για περισσότερη δουλειά, αποτελεσματικότητα κλπ., δείχνουν τελικά ότι συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις, αλλά διαφωνούν με μία κυβέρνηση η οποία έχει μία στείρα άρνηση και μία στείρα αντίδραση.
Να σας πω, λοιπόν, ότι η σκληρή φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, που άρχισε από τη δική σας διακυβέρνηση και μέχρι το 2008, όπου καταθέσαμε αυτή την πρόταση εμείς, είχε να καταγράψει τα εξής: Κατάργηση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες. Μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και τράπεζες. Από το 2005 αυτό. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επιβάρυνε όλους. Την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αύξηση του Φ.Π.Α. και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Από το 2005 αυτό, συνεχόμενα. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%. Οι επιχειρήσεις πλήρωσαν λιγότερους φόρους την περίοδο 2007 – 2008 απ’ ό,τι πλήρωσαν οι μισθωτοί. Και θυμάστε πώς ήταν το 2003 επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή η αναλογία.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι βυθισμένα στα χρέη και βυθισμένα στην απαισιοδοξία. Διότι δεν είναι μόνο η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, ο πληθωρισμός, η φορολογική ανισότητα, που εσείς τη λέτε «φορολογική δικαιοσύνη», αλλά είναι πραγματικά και ο δείκτης απαισιοδοξίας που μεγάλωσε, ο δείκτης ανασφάλειας.
Η μηνιαία επιπρόσθετη επιβάρυνση –το είπε και ο κ. Κουτσούκος- για τα νοικοκυριά την 4ετία 2004 – 2008 ήταν περίπου 600 ευρώ. Σήμερα είναι ακόμα περισσότερα. Και είναι πιο δύσκολα τα πράγματα από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές, την εκτόξευση της ακρίβειας και των ιδιωτικών δαπανών για Παιδεία και Υγεία. Πάνω από 110 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Και, βεβαίως, υψηλό ποσοστό ανεργίας –το υψηλότερο ποσοστό στους νέους- η χειρότερη θέση στην Ευρώπη για την απασχόληση των γυναικών, το πιο ακριβό καλάθι της νοικοκυράς, η τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη και όλα αυτά που είπαμε και χθες και που λέμε συνεχώς ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Εκείνο που εντυπωσιάζει, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου, δεν νοιάζεστε καθόλου -αυτή την έγνοια την εποικοδομητική ή ακόμα και αυτή που στηρίζει την εξουσία σας- για το 27% του ελληνικού λαού που είναι στα όρια της φτώχιας με ευθύνη δική σας και κάτω από τα όρια της φτώχιας; Πώς βλέπετε αυτή τη διακυβέρνηση;
Είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Παπουτσής, τη φράση «κουλτούρα διακυβέρνησης» και η κα Ξενογιαννακοπούλου τη λέξη «αντίληψη». Λοιπόν ναι, είμαστε σε μία διαφορετική συχνότητα. Δεν είμαστε στην ίδια τη συχνότητα. Η κομματική, η πολιτική, η κοινωνική κουλτούρα και η αντίληψη εκείνη που σέβεται τη μικρομεσαία οικογένεια, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον επαγγελματία, τον παραγωγό, τον αγρότη, αυτή η κουλτούρα και αυτή η αντίληψη ανήκει σε μία άλλη ιδεολογία, σε μία άλλη φιλοσοφία, σε αυτή που έχει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτή η κουλτούρα και αυτή η αντίληψη, μέσα από τη στρατηγική μας, μέσα από τις θέσεις μας, αυτές που πολλές φορές ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρός μας, έχει καταθέσει στον ελληνικό λαό, θα ξεδιπλωθούν υπέρ των συμφερόντων των πολλών.
Και επειδή χθες…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, γιατί χρωστώ και μία απάντηση στο Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., τον κ. Ροντούλη, ο οποίος μίλησε για αυτοκριτική.

(PE)

(SX)
Εάν η κριτική του ΛΑ.Ο.Σ. προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι κάνουμε αυτοκριτική με αυτήν την πρόταση, εγώ θέλω να πω ότι η αυτοκριτική είναι αρετή. Όμως, και οι προτάσεις υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας είναι και αυτές τελικά μεγάλη ευθύνη, μεγάλο χρέος. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτήν την πρόταση.
Έρχομαι στα όσα είπε ο συνάδελφος για τους αγρότες. Εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου την ευαισθησία του συναδέλφου για τον αγροτικό κόσμο. Απλώς, θέλω να πω ότι για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ και όλες οι δυνάμεις μιλούν για κοροϊδία ως προς τα μέτρα που δώσατε την άνοιξη του 2009, λέγοντας μάλιστα χθες εδώ ότι έχετε καλύψει την πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις δικές σας κινήσεις. Για κοροϊδία και εμπαιγμό μιλούν οι κοινωνικοί εταίροι και οι συμπολίτες μας.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ακόμη και τώρα, χωρίς συμπλέγματα, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, ζητούμε και τώρα, μέσα από όλη αυτήν τη συζήτηση, η Κυβέρνηση να σκύψει με ενδιαφέρον, με έγνοια, όχι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά στην πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι μια πρόταση υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων, μια πρόταση ευθύνης και ευαισθησίας. Ακόμη και τώρα ζητούμε από την Κυβέρνηση να δείξει το θάρρος, τη λεβεντιά, την κατανόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να αποδεχθεί για το 2009 και το 2010 αυτήν την έκτακτη ενίσχυση, το επίδομα θέρμανσης, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, την επιστροφή στο 11% του Φ.Π.Α., για να μπορέσει τελικά, όπως είπα και χθες, να πάρει μια ανάσα αυτή η μεγάλη κοινωνική κατηγορία ανθρώπων, που βρίσκεται σήμερα σε πολύ μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα. Αυτή η έκκλησή μου και η δική σας απάντηση ίσως να αποτελέσουν και τη μοιραία στάση και θέση σας στον επόμενο χρόνο, γιατί μπορεί να κριθείτε πολύ σύντομα, κύριε Υπουργέ, για το εάν θα συνεχίσετε -που δεν θα συνεχίσετε- να κυβερνάτε αυτήν την χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Με την άδεια του Τμήματος, προτείνω να διακόψουμε στις 10.50΄, ει δυνατόν, τη συνεδρίαση, λόγω της γνωστής απονομής του βραβείου του Ιδρύματος της Βουλής από τον Πρόεδρο της Βουλής στον Val?ry Giscard d' Estaing και να αρχίσουμε στις 11.30΄. Νομίζω ότι είναι εφικτό. Έχουν ζητήσει το λόγο ο κ. Ροντούλης, η κυρία Φιλίνη, ο κ. Καραμάριος, ο κ. Καράογλου. Θέλετε να κάνουμε μια προσπάθεια να τελειώσουμε έως τις 10.55΄; Συμφωνείτε;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το Τμήμα συμφώνησε με την πρόταση του Προεδρείου.
Βεβαίως, θα πρέπει να τηρηθεί ο χρόνος, πρώτα απ’ όλα, από εσάς.
Το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης για έξι λεπτά.
Κύριε Ροντούλη, δικαιούστε επτά λεπτά, αλλά θα το μειώσουμε στα έξι, για να ολοκληρώσουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μιλήσω πέντε λεπτά, κύριε Πρόεδρε, για να σας διευκολύνω και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ακόμα καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, να πούμε μια αλήθεια. Χρόνια τώρα, μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, παίζεται ένα θέατρο. Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται στην Κυβέρνηση, είναι αυτό που λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Αλλάζουν οι ρόλοι. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση. Ξανά τα ίδια ακούμε μέσα σε αυτήν Αίθουσα. Μέτρα –άκουγα χθες ένα κατεβατό από την κυρία Πατριανάκου- που τονίζουν την κοινωνική ευαισθησία της Νέας Δημοκρατίας.
Και το ερώτημα είναι το εξής: Αφού τα δύο κόμματα εξουσίας επί σειρά ετών τόσο πολύ νοιάζονται για τον οικονομικά ασθενέστερο Έλληνα, γιατί συνεχώς πολλαπλασιάζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ λογικά θα έπρεπε να μειώνονται; Γιατί υπάρχει αυτό το 20% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας; Ξεκίνησε από 10%, έγινε 12%, 14%, 18% και 20%. Γιατί έχουμε τους ενεργειακά πένητες; Γι’ αυτό και χρειάζεται το επίδομα θέρμανσης. Διαφορετικά, δεν θα χρειαζόταν. Γιατί έχουμε τους ανθρώπους που λιμοκτονούν, όπως πολύ σωστά και γλαφυρά είπε, η κυρία Ροδούλα Ζήση; Πλανάται ένα γιατί στο Έλληνα.
(ΧΑ)



(2PE)
Και η αλήθεια είναι ότι και τα δύο αυτά κόμματα τα εξουσιολάγνα το μόνο που σκέπτονται είναι πώς θα πάρουν την εξουσία, προκειμένου να διανείμουν στα κομματικά τους στελέχη τα ιμάτια του κράτους. Διότι έχουν δομήσει ένα πελατειακό κράτος το οποίο θα πρέπει να το ταΐσουν, θα πρέπει να ταΐσουν τους ημετέρους για να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος που χρόνια τώρα συνεχίζεται και από τον οποίο δεν μπορούμε να εξέλθουμε παρ’ όλες τις «φιλότιμες» προσπάθειες και του μεν και του δε.
Η πραγματικότητα ποια είναι, αγαπητοί συνάδελφοι; Η πραγματικότητα είναι ότι με το ένα χέρι παίρνουν και με το άλλο χέρι δίνουν. Όμως, η ρίζα του κακού παραμένει και η πηγή του κακού είναι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος στο οποίο και οι δύο συνέβαλαν, το οποίο και οι δύο δημιούργησαν.
Και επειδή οι αριθμοί πολλές φορές είναι αδιάψευστοι, για να δούμε πώς είναι δυνατόν μ’ αυτό το άχθος που έχουμε πάνω στις πλάτες μας όλοι οι Έλληνες -και αναφέρομαι στο τεράστιο δημόσιο χρέος- μπορούμε να δομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας, ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, που θα συνδράμει τον πολίτη. Ακούστε λοιπόν. Δημόσιο χρέος σήμερα: 300 δισεκατομμύρια ευρώ, λέει η Νέα Δημοκρατία. Το κληρονομήσαμε. Λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Ναι, αλλά εσείς το πολλαπλασιάσατε. Δεν μας ενδιαφέρει κύριοι. Η πραγματικότητα είναι τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα ποιος φταίει, βρείτε τα μεταξύ σας. Όμως ο Έλληνας έχει ένα βάρος, 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα κάθε Έλληνας και κάθε παιδάκι που γεννιέται χρωστάει 27.500 ευρώ. Αυτό είναι το βάρος που κληρονομήσαμε οι Έλληνες από εσάς τα κόμματα εξουσίας. Έσοδα ετήσια –γιατί πρέπει να λέμε κάποια πράγματα- που διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος, η ελληνική Κυβέρνηση, 62 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσέξτε τώρα. Από τα 62 δισεκατομμύρια ευρώ τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ δίδονται ετησίως για τοκοχρεολύσια μόνο. Δίνονται 26 δισεκατομμύρια ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αν αθροίσετε μόνο αυτούς τους δύο παράγοντες που είπα, δηλαδή, 41 και 26, φθάνουμε στα 67 δισεκατομμύρια ευρώ. Μα, τα έσοδα είναι 62. Υπάρχει λοιπόν ένα έλλειμμα σε ετήσια βάση των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ερώτημα: Πώς θα δημιουργήσετε αυτό το κοινωνικό κράτος, κύριοι, για το οποίο κόπτεστε και οι δύο, και οι μεν και οι δε; Με ξένα κόλλυβα, με δανεισμό, με δανεικά κόλλυβα. Δηλαδή, και άλλο δημόσιο χρέος; Άρα, λοιπόν, έχετε δομήσει ένα κράτος που δεν εξυπηρετεί τον πολίτη. Έχετε δομήσει ένα κράτος που εξυπηρετεί μόνο εσάς. Και ακούγαμε τον κ. Καραμανλή, τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της χώρας προεκλογικά από το 2004 που τότε ρωτούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Πού θα βρείτε, κύριε Καραμανλή, τα χρήματα;» -ίδιες ερωτήσεις, η πατέντα είναι η ίδια και δεν αλλάζει- και απαντούσε ο Πρωθυπουργός της χώρας «Θα βρω τα χρήματα, διότι θα αποταμιεύω 10 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Θα περικόψω τη σπατάλη». Είδατε ποτέ να περικόπτετε αυτή η σπατάλη; Άρα, λοιπόν, να τελειώνει αυτό το θέατρο, αυτό το ψέμα εδώ μέσα στην Αίθουσα. Να πούμε αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Καράογλου για πέντε λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Θα ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, δίνοντας μία απάντηση στο ζήτημα που προηγουμένως έθιξε ο κ. Παπουτσής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με το περίφημο σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατ’ αρχήν για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σε τι συνίσταται το σκάνδαλο αυτό; Ένας υπάλληλος των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός διαχειριστής έβαλε το χέρι στα λεφτά. Είναι μία διαδικασία που πολλές φορές έχει γίνει σε πολλούς οργανισμούς. Βεβαίως από διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο θέμα, το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η διοίκηση του Δήμου και προσωπικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν αμείλικτοι. Άμεσα έπαυσαν από τα καθήκοντά τους το συγκεκριμένο υπάλληλο και τον έθεσαν σε αργία. Κίνησαν την ποινική διαδικασία, όπως προβλεπόταν. Ήδη ο υπάλληλος αυτός είναι προφυλακισμένος και το σκάνδαλο διερευνάται σε βάθος, όπως πρέπει, και είναι άξιοι συγχαρητηρίων και ο Δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος, αλλά και η διοίκηση του Δήμου, γιατί δεν ολιγώρησε ούτε στιγμή.
(TS)

(2XA)
Αντίθετα, με το που ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο, έκανε άμεσα αυτό που θα έπρεπε να κάνει. Παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη, έθεσε σε αργία τον υπάλληλο, το θέμα διερευνάται σε βάθος από τη δικαιοσύνη και ήδη έχει προφυλακιστεί ο υπαίτιος υπάλληλος.
Πού είναι τώρα το σκάνδαλο από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ; Ότι αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου αυτού στο Δήμο Θεσσαλονίκης να παίρνει τη φορολογική ενημερότητα για να μπορεί να λειτουργεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να δώσουμε συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, συγχαρητήρια στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μπέζα, γιατί πραγματικά σκεφθείτε να μην είχε τη δυνατότητα ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, να έχει φορολογική ενημερότητα και να μπορεί να λειτουργήσει.
Τι φταίει ο Δήμος και τι φταίνε οι τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι του Δήμου και τι φταίνε οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι συναλλάσσονται με το Δήμο, εάν ένας κακός υπάλληλος έβαλε το χέρι στο ταμείο και δεν θα μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα ο Δήμος και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει; Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός. Νομίζω ότι μάλλον χάριν εντυπώσεων έγινε η συγκεκριμένη αναφορά.
Τι βλέπουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, δύο μέρες στη συζήτηση που γίνεται με αφορμή την πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Βλέπουμε τη γνώριμη, τη γνωστή σε όλους μας εδώ μέσα τακτική των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Από τη μία πλευρά απαξίωση, μηδενισμός του κυβερνητικού έργου, καταστροφολογία γενικότερα, πλειοδοσία κοινωνικών παροχών, από την άλλη υποσχέσεις γενικόλογες, αόριστες, νεφελώδεις, ναι σε όλα δηλαδή. Από τη μια πλευρά βλέπουμε τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνουν τις Κασσάνδρες καταστροφολογώντας περί όλων και από την άλλη πλευρά βλέπουμε τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνουν τους Μαυρογιαλούρους λέγοντας ναι σε όλα, ναι σε όλους.
Οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, παράλληλα ξεχνούν ή προσποιούνται ότι δεν θυμούνται σε τι κατάσταση άφησαν την ελληνική οικονομία μόλις πριν από πεντέμισι χρόνια. Ξεχνούν ότι άφησαν το δημόσιο έλλειμμα στο 7,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ξεχνούν ότι άφησαν το δημόσιο χρέος σε περισσότερο από 100% του ΑΕΠ. Ξεχνούν ότι άφησαν την ανεργία στο 11,3%. Ξεχνούν μια σειρά οικονομικών δεικτών που ήταν σε τραγική κατάσταση. Από την άλλη, οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσποιούνται ότι δεν θυμούνται πως μόλις πριν από πεντέμισι χρόνια αυτοί για είκοσι χρόνια ήταν κυβέρνηση του τόπου.
Και ρωτάω, ρωτάει ο κάθε καλοπροαίρετος Έλληνας πολίτης: Εφόσον εσείς αγαπάτε τόσο πολύ όλους τους Έλληνες πολίτες -και πολύ καλά κάνετε, όλοι μας τα ίδια συναισθήματα τρέφουμε απέναντι στον ελληνικό λαό- και πλειοδοτείτε σε κοινωνικές παροχές, τότε γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, ευλογημένοι από το Θεό, αφήσατε τη σύνταξη του ΟΓΑ στα 170 ευρώ; Γιατί αφήσατε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στα 110 ευρώ; Γιατί φορολογούσατε και παίρνατε από τους συνταξιούχους, από τους πατεράδες μας, από αυτούς που έπαιρναν μικρές συντάξεις το 5% του ΛΑΦΚΑ και δεν το καταργήσατε και έπρεπε να έρθει αυτή η Κυβέρνηση για να το καταργήσει; Γιατί συνεχίζατε να παρακρατείτε το χαρτόσημο ενοικίου, χαρτόσημο που πληρώνουν οι φτωχοί, αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν;
Προσποιούνται οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν βλέπουν σε όλο τον κόσμο που όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές ή φιλελεύθερες, είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας για να μπορέσει να στεριώσει η οικονομία τους, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.
Συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε πάρει ένα κατηφορικό δρόμο. Συνεχίστε το δρόμο σας αυτό έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς οράματα, χωρίς στόχους, χωρίς να έχετε κάνει την αυτοκάθαρση, χωρίς να έχετε κάνει την ανανέωση προσώπων, απαραίτητη σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Μόνος στόχος και σκοπός σας είναι η εξουσία, η εξουσία για την εξουσία, για κανένα άλλο στόχο, για κανέναν άλλο λόγο.
Ο ελληνικός λαός, όμως, μη νομίζετε ότι έχει ξεχάσει, μη νομίζετε ότι δεν θυμάται το αμαρτωλό παρελθόν σας, μη νομίζετε ότι δεν γνωρίζει ποιοι είστε και τι έχετε κάνει και σ' αυτό τον κατηφορικό δρόμο είναι σίγουρο ότι δεν θα σας ακολουθήσει. Ο ελληνικός λαός καταδικάζει και απομονώνει τους Μαυρογιαλούρους.
Σ' αυτό τον κατηφορικό δρόμο που μόνοι σας προχωρείτε, συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά θα συνεχίσετε να είστε μόνοι σας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Πιο καλή η μοναξιά!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε συνάδελφε.
Η κα Φιλίνη έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίρνω και εγώ το λόγο, γιατί χθες με όλα αυτά που ακούστηκαν μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα από τον κύριο Υφυπουργό και σήμερα ακούω να συνεχίζουν και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού κόμματος, υποστηρίζουν μία κατάσταση για τη χώρα μας, η οποία είναι εντελώς αναληθής και δεν απαντούν στα επιχειρήματα που προβάλλει η Αντιπολίτευση και που προβάλαμε και εμείς με μεγάλη σαφήνεια, κατ’ αρχήν, για το γεγονός ότι ολοένα αυξάνει η ανεργία, ότι οι αγρότες μας βρίσκονται σε αναβρασμό, ότι κλείνουν μικρά νοικοκυριά και ότι η κατάσταση του τζίρου της μεταποίησης στη χώρα μας βρίσκεται σε μια πτώση 30,7%.
(MT)


(02TS)
Δεν απαντήσατε σ’ αυτά τα ζητήματα και μέσα σ’ αυτή την κατάσταση δυστυχώς η ανεργία στη χώρα μας ενισχύεται με μηδαμινό τρόπο. Η χώρα μας βρίσκεται –το ξαναείπαμε- στην εικοστή τέταρτη θέση μέσα στους είκοσι επτά της Ευρώπης στην ενίσχυση της ανεργίας.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση από τη δική μας μεριά θέλω να τονίσω ότι η αντίληψή μας είναι πως οποιοδήποτε μέτρο προτείνεται για την ανακούφιση των εργαζόμενων, από εμάς είναι καλοδεχούμενο και το υποστηρίζουμε. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα δηλώσαμε και την υποστήριξή μας σ’ αυτές τις προτάσεις και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο έχει προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Ταυτόχρονα βέβαια θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι επαρκές. Εμείς έχουμε προβάλλει μία σειρά από θέσεις ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τόνισα και χθες ότι εδώ και χρόνια, πριν ήδη από την οικονομική κρίση, έχουμε προτείνει ένα σχέδιο νόμου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έχουμε προτείνει μια σειρά μέτρων με επερωτήσεις μας, που έχουμε καταθέσει στη Βουλή και έχουν συζητηθεί σχετικά με το εισόδημα των αγροτών και την αγροτική οικονομία, καθώς επίσης και μέτρα σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βεβαίως θα τοποθετηθούμε ξανά για την αναγκαιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης, για την ανάγκη επιτέλους μέσα σε στιγμές οικονομικής κρίσης να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, πράγμα το οποίο κατήργησε η Νέα Δημοκρατία –ξέρουμε πολύ καλά- με δικό της νόμο και να δει η Κυβέρνηση πώς θα υπάρξει με θάρρος ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πώς θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, το οποίο ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα. Η Κυβέρνηση δεν προχωρεί καθόλου.
Θέλω να κλείσω τονίζοντας ξανά τη σημασία για ορισμένα μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων. Χθες τονίσαμε ιδιαιτέρως πως, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες αύξησης της ανεργίας, πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να δεχθεί να υπάρξει μία αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού, χωρίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σήμερα και χωρίς χρονικά όρια, δηλαδή για όλη την περίοδο που είναι άνεργος ένας εργαζόμενος.
Ξέρουμε ότι σήμερα η ανεργία εμφανίζεται σε ορισμένα πλαίσια που ήδη είναι πολύ μεγαλύτερα από πέρυσι, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, γιατί στους δείκτες της ανεργίας δεν περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συνθήκες επισφάλειας. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δεχθούν μείωση των ημερών εργασίας, όπως και μείωση του μισθού, επειδή εξαναγκάζονται από την Κυβέρνηση και από τους εργοδότες.
Χρειάζεται, λοιπόν, μία θαρραλέα πολιτική αυτή τη στιγμή ώστε να στηριχθεί και το επίδομα ανεργίας και να υπάρξει επιτέλους μία άλλη πολιτική, με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα αναθερμάνει την οικονομία. Ξαναλέω ότι εμείς υποστηρίζουμε οποιοδήποτε μέτρο στηρίζει τους εργαζόμενους μέσα στις άθλιες συνθήκες που ζουν σήμερα και γι’ αυτό στηρίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Δαμανάκη, έχετε το λόγο. Δυστυχώς, πέσατε στα μέτρα περιορισμού. Θα σας παρακαλέσω να μιλήσετε μόνο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Πρόεδρε, έχουν ειπωθεί όλα και από τους δικούς μας ομιλητές, θα ήθελα όμως, να προσθέσω ένα-δύο σκέψεις.
Η οικονομική κρίση που περνούμε, μας δοκιμάζει όλους, κατά τη γνώμη μου. Δοκιμάζει και τις οικογένειες, τους εργαζόμενους, αλλά δοκιμάζει και εμάς, τους πολιτικούς.
(MB)
(2MT)
Δοκιμάζει την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου κατά πόσο στέκεται απέναντι στην κρίση με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όταν οι πολίτες βρίσκονται σ’ αυτό το σημείο όπου πραγματικά δυσκολεύεται η διαβίωσή τους -και είναι όλο και περισσότεροι πολίτες και δεν αναφέρομαι μόνο στους φτωχότερους, αναφέρομαι πια και σ’ αυτό που αποκαλούσαμε τα περασμένα χρόνια «μεσαία τάξη»- περιμένουν αυτοί οι πολίτες από τους πολιτικούς να δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και διεξόδους στην κατάσταση που βρίσκονται. Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κριτική σε όλους, να λέμε ότι όλοι ίδιοι είναι και να πετροβολούμε, κύριε Πρόεδρε. Είναι εύκολο, κατά τη γνώμη μου, ευκολότατο. Είναι εύκολο επίσης το κάθε κόμμα εδώ να λέει ότι έχει τη σφραγίδα της δωρεάς και στην άλλη ζωή θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Όμως αν μιλούμε για τους εργαζόμενους που ζουν τις δυσκολίες αυτοί περιμένουν από εμάς, και ιδιαίτερα απ’ αυτούς που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν και να αλλάξουν τα πράγματα, να δώσουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Πρόεδρε, αυτό προσπαθεί να κάνει τέλος πάντων.
Ακούσαμε εδώ για τα προπατορικά αμαρτήματα της Παράταξης, μας είπαν για το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή δεν ξέρω για τι άλλο. Αυτά έχουν κριθεί όμως και κρίνονται από τους πολίτες. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις. Και τις έδωσε λοιπόν. Και τις κοστολόγησε η Κυβέρνηση με τον «άνετο» τρόπο με τον οποίο κοστολογεί τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης και παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός χθες ότι «Δυόμισι δισεκατομμύρια είναι. Θα μπορούσαμε να τα βρούμε». Αφού λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά γιατί δεν γίνονται δεκτές αυτές οι προτάσεις; Δεν γίνονται δεκτές, κύριε Πρόεδρε, διότι δεν είναι το θέμα πού θα βρούμε τα λεφτά. Εγώ αυτό ήθελα μόνο να προσθέσω στα όσα ειπώθηκαν. Δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις διότι εδώ υπάρχει διαφορά πολιτικής. Και η διαφορά πολιτικής, που συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σ’ όλον τον κόσμο, παντού όπου υπάρχει οικονομική κρίση, είναι απλή, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει μια Παράταξη –η Δεξιά; Η νεοφιλελεύθερη; Πείτε την όπως θέλετε, δεν με ενδιαφέρει- η οποία έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη. Λέει: Σταθεροποίηση της οικονομίας. Προσωπικά δεν αμφισβητώ την κοινωνική ευαισθησία κανενός. Όμως η κοινωνική ευαισθησία αυτής της Παράταξης εκφράζεται σ’ αυτό: Σταθεροποίηση της οικονομίας, που εντέλει καταλήγει στη στήριξη των ισχυρότερων.
Υπάρχει η άλλη πλευρά -πείτε την επίσης όπως θέλετε: Αριστερά, Κεντροαριστερά, σοσιαλιστές, ή δεν ξέρω πώς- που λέει ότι αν απλώς παραμείνουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας χωρίς να πάρουμε μέτρα στήριξης για τους ασθενέστερους τότε απλώς η κοινωνική αδικία θα διευρύνεται. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και λυπούμαι που εδώ ακούμε οτιδήποτε με μεγάλα λόγια, για το παρελθόν, για το δημόσιο χρέος, για οτιδήποτε, προκειμένου αυτή η Βουλή να μην είναι παραγωγική στο ελάχιστο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω σ’ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει αυτά συγκεκριμένα. Έχετε κάποια αντιπρόταση; Να την ακούσουμε. Αν δεν έχετε τουλάχιστον να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και αυτό δεν είναι δευτερεύον, κύριε Πρόεδρε, ούτε είναι αμελητέο, ούτε είναι πολυτέλεια. Επιτέλους, αυτή η Βουλή πρέπει να παράγει θετικά κάτι.
Και απευθύνομαι τώρα και σ’ εσάς, κύριε Πρόεδρε, και σε όλους. Είναι δυνατόν μια πρόταση νόμου της Αντιπολίτευσης που κατατίθεται τον Οκτώβριο να συζητιέται τώρα; Τι άλλο θέλουμε για την περίφημη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου; Και υπάρχει βεβαίως ένα πρόβλημα συνταγματικό και καλό είναι όλοι αυτοί που συνταγματολογούν ασύστολα να μας βοηθήσουν να κάνουμε επιτέλους μια συνταγματική αναθεώρηση της προκοπής, διότι πράγματι το Σύνταγμα προβλέπει ότι οτιδήποτε από την Αντιπολίτευση έχει δαπάνη ουσιαστικά ακυρώνεται. Όμως υπάρχει και ένα πρόβλημα δικό μας, της Βουλής. Είναι δυνατόν προτάσεις νόμων –την οποιανδήποτε- της Αντιπολίτευσης να τις μεταχειριζόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο; Και μην μου πείτε ότι έγινε αυτό στο παρελθόν. Έγινε και δεν ξέρω ποιος φταίει. Αλλά επιτέλους, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε στο Προεδρείο την ανάγκη να πάρει μέτρα ώστε οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης να έχουν μια καλύτερη τύχη. Έχω ζήσει πολλά χρόνια σ’ αυτή την Αίθουσα. Γίνεται το ίδιο, με ευθύνη όλων μας, και κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Δαμανάκη, ευχαριστούμε. Η πρόταση ήταν σαφής.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Τελειώνω.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι απέναντι σ’ αυτή την κρίση οι φτωχότεροι είναι αυτοί που υποφέρουν και το κάθε κόμμα κρίνεται από το τι κάνει συγκεκριμένα και ρεαλιστικά για τους φτωχότερους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο για δύο λεπτά. Διότι όπως βλέπετε κι εσείς, κύριε Καραμάριε, δεν έχουμε περιθώριο.
(BA)
(2MB)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρία Δαμανάκη, πρέπει να σας πω ότι οι προτάσεις νόμων γίνονται με πρωτοβουλία των κομμάτων κάθε τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα και εξαρτάται από το κόμμα που την υποβάλλει να ζητήσει πότε θα συζητηθεί. Δεν είναι δικαίωμα της Κυβέρνησης, μόνο των κομμάτων και της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου, πρέπει να δώσω μία απάντηση, την οποία τη δώσαμε και χθες, κυρία Ζήση: Με αυτές τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι το καλύτερο. Και για ό,τι αφορά το συνάδελφό μου κ. Καραθανασόπουλο -που εγώ δεν φοβάμαι να λέω το όνομά του- του οφείλω μία απάντηση και θέλω να με προσέξει. Νομίζω ότι η Δημοκρατία την οποία έχουμε μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε όλοι και η επιλογή της εξουσίας και πολιτεύματος δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό σας, ούτε δικό μου, είναι του ελληνικού λαού. Μέχρι τότε όμως πρέπει να ξέρετε ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, οι πολίτες αυτής της χώρας που επιλέξαμε αυτό το πολίτευμα που έχουμε, να σεβόμαστε τις διατάξεις του άρθρου 120 παρ. 2 και 4 του Συντάγματος, με τις οποίες ο σεβασμός προς το Σύνταγμα και τους νόμους είναι υποχρέωση όλων μας και η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Από εκεί και πέρα, αν εσείς έχετε δυνατότητες να ασκήσετε εξουσία με άλλο τρόπο, εδώ είμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι θα μας δικαιολογήσει και ο Πρόεδρος Ζισκάρ Ντε Στεν για την ελάχιστη καθυστέρηση, αν έχουμε. Εγώ δεν είχα καμία απολύτως πρόθεση να πάρω ξανά το λόγο, αλλά δυστυχώς οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και να θέλουμε να αγιάσουμε δεν μας αφήνουν.
Αναφέρομαι λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα που έθεσε ο κ. Καράογλου, ο οποίος θεώρησα ότι είχε αυτοεξαιρεθεί από το κλίμα των άλλων συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας χθες, αλλά ο ίδιος φρόντισε να με διαψεύσει, ακολουθώντας την ίδια, την πάγια τακτική του αποπροσανατολισμού της συζήτησης. Επί της ουσίας όμως του νομοσχεδίου λάβατε πλήρως τις απαντήσεις από την εισηγήτριά μας κυρία Ροδούλα Ζήση.
Όμως, με μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι ο κ. Καράογλου είναι πάρα πολύ ενημερωμένος για το μεγάλο σκάνδαλο της Θεσσαλονίκης. Και αναρωτιέμαι πώς ήταν τόσο πολύ ενημερωμένος με λεπτομέρειες, τις οποίες μάλιστα ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Μπούρας δεν γνωρίζει και ο οποίος δεν έλαβε το λόγο και έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος δίνοντας και τις απαραίτητες εξηγήσεις. Αφού λοιπόν είναι τόσο πολύ ενημερωμένος και επιχείρησε να διαψεύσει εμένα και τους δικούς μου λόγους, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε να κάνω μερικές διευκρινήσεις. Η αναφορά μου αφορά ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στην κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο, εκτός των άλλων, προέκυψε κατόπιν των ελέγχων της 7ης Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, και εκατοντάδες πλαστογραφήσεις διπλοτύπων είσπραξης και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς επιβλήθηκε στο Δήμο από τη Δ.Ο.Υ. ως κατ’ αρχήν καταλογισμός η στέρηση της φορολογικής ενημερότητας. Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας σε ελάχιστες ημέρες με απόφασή του αίρει τις επιπτώσεις από την απόφαση της Δ.Ο.Υ., σύμφωνα, όπως λέει ο ίδιος, με το άρθρο 14 του ν. 2523/1997, αν το αναφέρει κιόλας αυτό στην απόφασή του. Στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 προβλέπονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί ο Υπουργός να άρει τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Υ.. Ε, αυτές οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν. Δεν συντρέχει καμία εξ αυτών των προϋποθέσεων. Γι’ αυτό και η απόφαση του Υπουργού είναι παράνομη, γι’ αυτό και είναι σκάνδαλο και γιατί πρόκειται για μία μεγάλη υπόθεση στην οποία ανακριβώς ο κ. Καράογλου προηγουμένως αναφέρθηκε, ότι ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από εσωτερικό έλεγχο. Είναι ανακριβέστατο. Ήταν αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης, της συναδέλφου κ. Χρύσας Αράπογλου, η οποία επανειλημμένως έθετε τα θέματα αυτά επί τρία-τέσσερα χρόνια διαρκώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, γράφηκαν σε όλο τον Τύπο, επενέβη η δικαιοσύνη και επιπλέον υπάρχουν θέματα ανοικτά, όχι μόνο για μία διοίκηση η οποία λειτουργεί, επαναλαμβάνω, ως το κέντρο της διαπλοκής του κράτους της δεξιάς στη Βόρειο Ελλάδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης επί μία δεκαετία και πάνω, αλλά πέραν αυτού αφορά και όλο το πλέγμα των ελεγκτικών μηχανισμών, δημοσίων και ιδιωτικών –και αναφέρομαι στα φοροτεχνικά γραφεία, στα λογιστικά γραφεία, στις υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες επί τόσα χρόνια έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τίποτα και έκλειναν τα μάτια για ένα τεράστιο σκάνδαλο.
(ST)
(2ST)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».
Η πρόταση νόμου δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία, διότι εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος.
Στο σημείο αυτό διακόπτουμε τη συνεδρίαση για τις 11.30’.


(ΔΙΑΚΟΠΗ)


(DE)
(2GK)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 16-7-2009 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία συνεδρίαση.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χαλβατζής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο την κυρία Εύα Μελά. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλαβάνος ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ροντούλης ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Γεωργίου και ο ίδιος θα είναι ο Ειδικός Αγορητής.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται σήμερα προς κύρωση στο Τμήμα της Βουλής η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, ενός έργου με περιβαλλοντολογικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές διαστάσεις πρωτοφανείς για την πόλη της Αθήνας, για το Λεκανοπέδιο, για την Ελλάδα. Βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην παραλιακή πόλη της Αθήνας, στον παλαιό Ιππόδρομο, αλλά και για την αναζωογόνηση δύο σπουδαίων θεσμών στην τέχνη και την επιστήμη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
(NP)
(2DE)

Η τεράστια έκταση του παλαιού ιπποδρόμου παραδόθηκε σε αχρηστία και εγκατάλειψη και μάλιστα σε μια πόλη που έχει ελλείψεις σε χώρους πράσινου και αναψυχής, παρόλο, βεβαίως, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση δίπλα στη θάλασσα. Παρέμεινε αναξιοποίητη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έκτοτε κανένα σχέδιο δεν κρίθηκε κατάλληλο προς υλοποίηση.
Έχουμε δει, βεβαίως, πολλές φορές εκτάσεις που μένουν επί μακρόν αναξιοποίητες, ιδιαίτερα δε σε σημεία υψηλής αξίας, να καταλήγουν βορά στην ανεξέλεγκτη οικιστική επέκταση. Η εξέλιξη αυτή θα αποφευχθεί για το χώρο του παλαιού ιπποδρόμου με την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος ΝΙΑΡΧΟΣ προς το ελληνικό δημόσιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Ίδρυμα Νιάρχου, τέσσερα Υπουργεία και τέσσερις φορείς υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Οικονομίας έθεσαν το 2007 με μνημόνιο που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός τις αρχές και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.
Οι όροι της σύμβασης προβλέπουν ότι το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ αναλαμβάνει την υλοποίηση Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο περιλαμβάνει το πάρκο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ και τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
Το έργο θα κατασκευαστεί σε έκταση του ελληνικού δημοσίου από οργανισμό με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Α.Ε..
Το κόστος υλοποίησης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα. Η δαπάνη είναι δυναμική, δηλαδή αναπροσαρμόζεται με βάση τις τρέχουσες ανάγκες. Επισημαίνω ότι ξεκίνησε με προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα έχει φθάσει τα 450 εκατομμύρια και θα αναπροσαρμοστεί εκ νέου, εάν χρειαστεί, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ίδρυμα.
Η κατασκευή και η διαχείριση του Κέντρου κατά την περίοδο υλοποίησής του ελέγχονται από το Ίδρυμα. Το Ίδρυμα –και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- θα αποξενωθεί από τον Οργανισμό υλοποίησης, ο οποίος θα περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα του ελληνικού δημοσίου μαζί με το σύνολο του έργου.
Το ελληνικό δημόσιο θα είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης και θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των λειτουργιών και των οικονομικών του, με την υποχρέωση, βεβαίως, να συντηρεί τις υποδομές και να φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου.
Προκειμένου να θωρακιστεί το έργο έναντι πιθανών μελλοντικών κωλυμάτων και να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν νομικών κινδύνων, χρειάστηκαν ορισμένες ειδικές χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Τις ρυθμίσεις αυτές επιβάλλουν η τεράστια έκταση, η οποία πρόκειται να αξιοποιηθεί, επιβάλλουν οι ιδιαιτερότητες των νέων κτηρίων, αλλά και οι ανάγκες που δημιουργούνται σε περιφερειακές υποδομές από τη χρήση των χώρων. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι συμβατές με τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθώς έχουν ληφθεί υπόψη τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν τροποποιείται το ρυθμιστικό σχέδιο ούτε οι ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Επιπλέον, οι απαιτούμενες ειδικές ρυθμίσεις των χώρων του πρώην ιπποδρόμου και στο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Καλλιθέας πέρασαν από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εγκρίθηκαν τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλλιθέας όσο και από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας.
(ZE)

(2NP)
Ως προς τους όρους δόμησης κατ’ αρχάς διατηρείται ο χαμηλός συντελεστής δόμησης του 0,30% με ποσοστό κάλυψης 25%. Από την έκταση των διακοσίων σαράντα στρεμμάτων το πάρκο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» καταλαμβάνει εκατόν εβδομήντα περίπου στρέμματα ενώ το όμορο δημοτικό πάρκο είκοσι οκτώ στρέμματα. Και τα δυο μαζί καλύπτουν το 85% περίπου της ευρύτερης περιοχής του παλαιού ιπποδρόμου. Τα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά θα δημιουργήσουν ένα μικρό οικοσύστημα στην καρδιά της πρωτεύουσας αντιπροσωπευτικό της Μεσογείου, με χαμηλές αρδευτικές ανάγκες και σε μεγάλο ποσοστό αυτάρκειας ως προς την εξασφάλιση νερού. Το υπόλοιπο 15% της έκτασης καλύπτουν τα κτήρια και εδώ ακριβώς είναι που υπεισέρχονται οι ειδικοί όροι δόμησης οι οποίοι αφορούν το μέγιστο ύψος των κτηρίων ύψος για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση στην αντίστοιχη επιτροπή, το συντελεστή και τον όγκο εκμετάλλευσης, το μέγιστο ύψος των υπόγειων χώρων και την δυνατότητα κατασκευής περισσοτέρων του ενός υπογείου τα οποία δεν υπολογίζονται στην επιφάνεια που προκύπτει από τον συντελεστή δόμησης.
Λειτουργικές και πρακτικές ανάγκες επιβάλλουν τις ειδικές αυτές ρυθμίσεις.
Πρώτον, η ιδιαιτερότητα του κτηρίου της Λυρικής το οποίο θα διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα χιλίων τετρακοσίων ατόμων, πρέπει να διαθέτει άριστη ακουστική και να εξασφαλίζει καλή θέαση.
Δεύτερον, οι ανάγκες σε χώρους στάθμευσης τους οποίους θα καλύψει πάρκινγκ χωρητικότητας χιλίων θέσεων.
Τρίτον, οι ενεργειακές ανάγκες του κτηριακού συγκροτήματος, ανάγκες τις οποίες θα καλύψει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο το ενεργειακό βιοκλιματικό επιστέγασμα. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών προκρίθηκε η καθ’ ύψος επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα τριάντα οκτώ μέτρα με ενεργειακό επιστέγασμα στα σαράντα έξι μέτρα.
Τα πλεονεκτήματα από την καθ’ ύψος επέκταση είναι η μείωση της κάλυψης από τα πενήντα στρέμματα στα είκοσι οκτώ δηλαδή σε αυτό το 15% που προανέφερα και η αποφυγή τοποθέτησης των δυο κτηρίων σε διαφορετικά σημεία του πάρκου. Αυτό θα απαιτούσε δημιουργία επιπλέον σημείων πρόσβασης για την εξυπηρέτησή τους και επομένως την περαιτέρω μείωση του πρασίνου.
Το κτηριακό συγκρότημα θα κατασκευαστεί μέσα σε τεχνητό λόφο ο οποίος θα καλύπτει τρεις από τις τέσσερις πλευρές του πλην δηλαδή της πρόσοψης. Από την πίσω πλευρά όπου βρίσκεται ο οικιστικός ιστός της Καλλιθέας ορατά θα είναι μόνο τα δεκατρία μέτρα από τα κτήρια τα οποία θα προβάλλουν πάνω από τη στάθμη του τεχνητού λόφου. Επιπλέον από το συνολικό μήκος των εκατόν πενήντα περίπου μέτρων μόνο τα πενήντα μέτρα θα προβάλλουν πάνω από τον λόφο. Στο σύνολό τους τα κτίσματα θα δένουν αρμονικά με το κατάφυτο φυσικό περιβάλλον και θα αποτελούν συνέχεια του λόφου.
Η τελική διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου διαθέτει ευρύτατους ελεύθερους χώρους και έχει μεγάλη απόσταση από τα οικοδομικά τετράγωνα συνεχούς δόμησης με τέτοιο τρόπο ώστε τα κτίσματα όχι μόνο δεν θα προσβάλουν την αισθητική των κατοίκων αλλά θα κοσμούν την περιοχή. Το κτήριο του Ωνασίου για παράδειγμα φτάνει τα σαράντα μέτρα ύψος και βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό και σε πολύ μικρότερο οικόπεδο. Ακόμη και έτσι δεν ενοχλεί ακριβώς λόγω της αρχιτεκτονικής αισθητικής του. εξάλλου τόσο οι βιβλιοθήκες όσο και οι όπερες έχουν πολύ ιδιαίτερες ανάγκες σε κτήρια και υποδομές. Αφενός πρέπει να ικανοποιούν λειτουργικά και πρακτικά τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κοινού και αφετέρου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρους αισθητικά άρτιους κατάλληλους για πνευματική παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι βιβλιοθήκες και οι όπερες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας με μεγαλοπρεπή ογκώδη αλλά αισθητικά άρτια κτίσματα.
Η όπερα του Σίδνευ για παράδειγμα φτάνει τα εξήντα επτά μέτρα, η όπερα του Όσλο τα πενήντα πέντε μέτρα, της Κοπεγχάγης βυθίζεται δεκατέσσερα μέτρα κάτω από το έδαφος και πάνω από αυτό υψώνεται σαράντα μέτρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο κέντρο πολιτισμού δυο κορυφαίοι θεσμοί της τέχνης και της επιστήμης βρίσκουν επιτέλους ένα σπίτι αντάξιο όχι μόνο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας αλλά αντάξιο της πόλης που υπήρξε λίκνο του πολιτισμού, της πόλης που από την αρχαιότητα ανέθρεψε και φιλοξένησε μερικούς από τους επιφανέστερους επιστήμονες και δημιουργούς. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου κέντρου γνώσης και έρευνας. Θα φιλοξενήσει τις συλλογές ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα που απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης και προστασίας. Και βεβαίως θα διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και εκτεταμένα αναγνωστήρια. Επιπλέον, θα συγκεντρώσει το υλικό και τις υπηρεσίες σε ένα κτήριο έναντι των τεσσάρων που εξυπηρετούν σήμερα τις ανάγκες της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η φιλοδοξία είναι το νέο κτήριο να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών και ερευνητών αλλά και απλών πολιτών και επισκεπτών. Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη υποδέχεται μόλις δεκαπέντε χιλιάδες άτομα το χρόνο. Αρκεί να σας πω ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υποδέχεται οκτακόσιες χιλιάδες.
Σε ό,τι αφορά τώρα την Λυρική Σκηνή πρόκειται να φιλοξενηθεί σε ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής ικανό να φιλοξενήσει σύγχρονες παραγωγές με υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις άριστη ακουστική και άνετους χώρους για το κοινό. Στον πυρήνα του ενιαίου συγκροτήματος βρίσκεται η αγορά ένα ανοιχτό αίθριο που θα παρέχει φυσικό φωτισμό και αερισμό καθώς και πρόσβαση από το πάρκο στα δυο κτήρια. Η Εσπλανάδα όχι μόνο διατηρείται αλλά βελτιστοποιείται, η χρήση της ως φυσικής πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο. Τόσο το πάρκο όσο και ο Δήμος Καλλιθέας θα συνδέονται με την θάλασσα με κατάφυτους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Κατά μήκος της Εσπλανάδας θα υπάρχει μεγάλη υδάτινη επιφάνεια. Το κανάλι πέρα από την αισθητική αξία θα λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού αλλά και ως μέσο πυροπροστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ ιδιαίτερα άξια μνείας την περιβαλλοντική διάσταση του έργου. Πέρα από την αναντίρρητη ανεκτίμητη αξία ενός εκτεταμένου ελεύθερου χώρου πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας το σύνολο του Κέντρου Πολιτισμού είναι σχεδιασμένο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Η διαχείριση του αναγκαίου νερού είναι κλειδί για την βιωσιμότητα του πάρκου. Επιπλέον η ανακύκλωση του χρησιμοποιούμενου από τα κτήρια νερού θα υπόκειται σε επεξεργασία και θα διοχετεύεται και αυτό για την άρδευση του πάρκου.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο ενεργειακό επιστέγασμα. Πρόκειται για ένα συλλέκτη πράσινης ενέργειας που αποτελείται από φωτοβολταϊκά και άλλα στοιχεία συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας και αιολικής ενέργειας. Η υπερκατασκευή εντάσσεται αρμονικά στην αρχιτεκτονική του συγκροτήματος και θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες των κτηρίων. Παράλληλα βεβαίως υπάρχουν και μηχανισμοί εξοικονόμησης ενέργειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο μεγάλος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο εμπνευστής του Κέντρου Πο-Μπι-Ντου του αεροδρομίου της Οζάκα του Μουσείου Πολ-Κλε στην Ελβετία και δεκάδων άλλων αριστουργημάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που όμως δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.
(XF)

(ZE)
Πέρα από την ιδιοφυία και την πρωτοπορία του ο Ρέντσο Πιάνο είναι ένας άνθρωπος με εκπεφρασμένη αγάπη για την Αθήνα για το πνεύμα, το φως και τον αέρα της.
Θα αναφερθώ περιληπτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου ξεκινώντας από τα άρθρο πρώτο που αναφέρεται στον Παλαιό Ιππόδρομο, έκταση ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, όπου εκεί δημιουργείται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως Υπερτοπικός Πόλος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.
Στο άρθρο δεύτερο του νομοσχεδίου παρατίθεται με 32 άρθρα η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του ελληνικού δημοσίου και των λοιπών φορέων.
Στο άρθρο τρίτο του νομοσχεδίου αναφέρεται η χωροθέτηση της έκτασης του Παλαιού Ιπποδρόμου.
Το άρθρο τέταρτο αναφέρεται στο καταστατικό του Οργανισμού και στο άρθρο πέμπτο παραχωρείται η έκταση του Παλαιού Ιπποδρόμου καθώς και τμήμα της Εσπλανάδας κατά χρήση με τη ρητή υποχρέωση να χρησιμοποιείται ως ελεύθερος χώρος πρόσβασης από και προς το πάρκο, το ολυμπιακό συγκρότημα Φαλήρου και την παραλιακή ζώνη.
Στο άρθρο έκτο αναφέρονται τα επτά συνοδευτικά του νόμου κείμενα και διαγράμματα.
Στο άρθρο έβδομο ορίζεται ότι ο παρόν νόμος αποκτά ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται ως μια σημαντικότατη προσθήκη στα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα της χώρας. Προωθούνται τα μέτρα που σε εθνικό επίπεδο αφορούν στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αλλά και τον τουρισμό, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσδίδει διεθνή ακτινοβολία στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.
Και βεβαίως, το έργο έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την Αθήνα ως πρωτεύουσα, ως ευρωπαϊκή μητρόπολη. Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματά της, ο πολιτισμός και η θάλασσα, συναντώνται στο Φαληρικό Δέλτα, προσφέροντας στους πολίτες της Αθήνας και στους Έλληνες ένα μοναδικό χώρο αναψυχής.
Το Κέντρο Πολιτισμού συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς δύναμης, πολιτισμού, αναψυχής και δημιουργίας. Για το ουσιαστικό, για το ωφέλιμο περιεχόμενό του ελπίζω να συγκεντρώσει την επιδοκιμασία όλων των παρατάξεων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κόλλια.
Ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Μπεριάτος έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που έρχεται σήμερα ενώπιον της Βουλής ύστερα από συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Τη δημιουργία ενός Υπερτοπικού Πόλου πολιτιστικού, δηλαδή ενός πολιτιστικού πάρκου, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, που θα γίνει στη θέση που υπήρχε παλιά ο Ιππόδρομος στο Δήμο Καλλιθέας και υλοποιείται με τη συμβολή του ελληνικού δημοσίου, το οποίο διαθέτει το έδαφος και θέτει τους όρους δόμησης, του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, το οποίο χρηματοδοτεί την κατασκευή και των άλλων νομικών προσώπων, όπως είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πω ότι είμαστε θετικοί στο όλο εγχείρημα, αφού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάτι καλύτερο και διότι πράγματι συνδυάζει στον ίδιο ικανοποιητικό βαθμό όλες τις διαστάσεις του θέματος, οικονομικές, περιβαλλοντικές, χωροταξικές, πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές. Εξάλλου κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι πράγματι μια ευκαιρία για την απόκτηση των αναγκαίων υψηλού επιπέδου πολιτιστικών υποδομών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Επίσης, δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση που περιέχει το στοιχείο της δωρεάς και της ευεργεσίας, το οποίο όμως πολλές φορές πάει πακέτο με άλλες ρυθμίσεις που δεν είναι ούτε επιθυμητές, ούτε δίκαιες, ούτε λειτουργικές, ούτε αποτελεσματικές.






(BA)
(2XF)
Γι’ αυτούς τους λόγους θέλουμε να διασφαλίσουμε το σχέδιο αυτό, έτσι ώστε να αυξηθούν όλα τα οφέλη που προέρχονται από αυτό και να μειωθούν όλες οι τυχόν βλαπτικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι βοήθησε -και ήταν απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη- η έκθεση των απόψεων των διαφόρων φορέων που έγινε στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών, όπως ήταν ο Δήμος Καλλιθέας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Βιβλιοθήκη, η Λυρική Σκηνή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος κ.λπ.
Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε. Το ένα έχει να κάνει με τα τεχνικής φύσεως θέματα, της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, που είναι αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά και το άλλο ζήτημα με τα εξαιρετικά κρίσιμα θέματα διαχείρισης και λειτουργίας του, που εκεί έχουμε και το πρόβλημα.
Για τα τεχνικά ζητήματα, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, έχουμε την ακόλουθη εικόνα. Με το νόμο δημιουργείται στο Δήμο Καλλιθέας ένα επιπλέον οικοδομικό τετράγωνο, το 345, η έκταση του οποίου ανήκει στην ΚΕΔ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Αυτά τα 243 στρέμματα του οικοδομικού αυτού τετραγώνου, με αριθμό 345 του Δήμου Καλλιθέας, διαιρούνται σε τρεις ζώνες Α΄, Β΄, Γ΄ , ζώνες χρήσεων γης. Στις δύο πρώτες επιτρέπεται η δόμηση, στη ζώνη Γ΄ δεν επιτρέπεται. Αυτά τα στρέμματα, που όπως είπα ανήκουν όλα στην ΚΕΔ, παραχωρούνται κατά χρήση ως εξής: Τα 28 δίδονται στο Δήμο Καλλιθέας για τη δημιουργία ενός δημοτικού πάρκου και έχουν δικαίωμα δόμησης 1.000 τ.μ. για υποστηρικτικές κατασκευές. Μάλιστα κάποια στιγμή θα συζητηθεί κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο. Νομίζω ότι κάπου υπάρχει ένα κενό στο νόμο, γιατί δεν δείχνεται η παραχώρηση της ΚΕΔ προς το Δήμο του πάρκου αυτού. Δεύτερον, 170 από τα 243 στρέμματα δίνονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», δηλαδή στον ομώνυμο οργανισμό που είναι νομικό πρόσωπο, και εκεί έχουμε δικαίωμα δόμησης 58.500 τ.μ., είναι η ζώνη Β΄, για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού που έχει τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το υπόλοιπο που είναι το πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Νιάρχος». Όλα αυτά μαζί είναι 58.500 τ.μ. Και τέλος, τα 45 τελευταία στρέμματα από τα 243 συνολικά δίνονται στον οργανισμό του Πολιτιστικού Πάρκου για χώρους πρόσβασης και πρασίνου, είναι από την πλευρά της Λεωφόρου Συγγρού. Από το σύνολο λοιπόν αυτών των στοιχείων που παρουσιάζονται στο νομοσχέδιο, έχουμε τρία θέματα να θίξουμε σ' αυτό το κεφάλαιο των τεχνικών ζητημάτων.
Το πρώτο είναι η χωροθέτηση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας που υπό τις δεδομένες συνθήκες είναι η καλύτερη, πιστεύουμε, δυνατή λύση, γιατί είναι σύμφωνη με τις γενικότερες προβλέψεις του ισχύοντος ρυθμιστικού σχεδίου που έχει γίνει από το 1985 και όπως ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί. Και αυτό βέβαια ενισχύεται και επιβεβαιώνεται και από τις γνωματεύσεις των ειδικών επιστημόνων. Σας αναφέρω ότι η σχετική ομάδα εργασίας του ΥΠΟ που έγινε το 2005 και επίσης από τις ακροάσεις των φορέων που είχαμε στην επιτροπή, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, συμφωνούν όλοι σ' αυτό το θέμα. Άρα, λοιπόν, συμφωνούμε με τη χωροθέτηση αυτού του υπερτοπικού πολιτιστικού ΠΟΛ.
Η μόνη παρατήρηση που θα έχουμε εδώ αφορά τις γειτονικές εκτάσεις, κυρίως προς το θαλάσσιο μέτωπο, προς την πλευρά της θάλασσας, του Φαληρικού όρμου, δηλαδή που είναι όμορες με το οικοδομικό αυτό τετράγωνο, τις χωρίζει η Λεωφόρος Ποσειδώνος, και οι οποίες ανήκουν στα Ολυμπιακά Ακίνητα, και των οποίων οι χρήσεις πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη συμβατές με αυτές του κέντρου, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο των συγκρούσεων χρήσεων γης, που σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξουμε τη συσχέτιση των χρήσεων του πάρκου που είναι η Λυρική Σκηνή και Όπερα με τις χρήσεις που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά, δηλαδή ο ν. 3342/2005 για τα όμορα αυτά ακίνητα που ανήκουν στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Τι θέλω να πω μ' αυτό: Δεν μπορεί να έχουμε ένα τσίρκο ή ένα λούνα-παρκ ή δεν ξέρω εγώ σουβλατζίδικα δίπλα από την Όπερα και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτό είναι η βασική μας έγνοια. Πρέπει, νομίζω, να το δούμε, γιατί διαβάζοντας τις χρήσεις του νόμου 3342/2005 στην περιοχή αυτή, που είναι κάτω από το Πολιτιστικό Πάρκο για το οποίο μιλάμε, νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά αυτό είναι μία λεπτομέρεια τεχνική την οποία επισημαίνω.
Το δεύτερο θέμα είναι η κυκλοφοριακή σύνδεση του Πάρκου με τον υπόλοιπο χώρο του Λεκανοπεδίου, γιατί είπαμε ο πόλος αυτός λειτουργεί σε όλο το μητροπολιτικό σύστημα της Αθήνας. Πρέπει, λοιπόν, αυτή η σύνδεση, κατά τη γνώμη μας, να γίνεται πρωτίστως μέσω του συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς, σταθερής τροχιάς, αλλά και μη σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία κ.λπ. Επί του παρόντος πιστεύουμε ότι η σύνδεση αυτή δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική και θα πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής και ανάλογων βελτιώσεων, όπως σταθμός του μετρό κ.λπ. που είπαμε και στην επιτροπή.
(GM)

2BA
Διότι εάν δεν γίνει αυτό, εάν δεν υπάρξει δηλαδή αυτή η διασφάλιση της σύνδεσης του πόλου αυτού με μέσα μαζικής μεταφοράς με το υπόλοιπο λεκανοπέδιο, θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα γίνονται εκεί στην όπερα κυκλοφοριακής συμφόρησης και ρύπανσης με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το περιβαλλοντικό όφελος από το πράσινο και τις πολιτιστικές λειτουργίες εκεί.
Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το δούμε ανεξαρτήτως από την ύπαρξη προβλεπομένων χώρων στάθμευσης μέσα στο πάρκο, που θα έπρεπε να πω ότι οι χώροι στάθμευσης δεν θα έπρεπε να υπάρχουν για να έρχονται οι θεατές, αλλά είναι κυρίως για το προσωπικό και για άλλους λειτουργικούς επισκέπτες. Διότι αλίμονο εάν δεν πριμοδοτήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οποιαδήποτε άλλα για να έρχονται οι άνθρωποι που θα δουν τα θεάματα στην Όπερα. Τότε είναι που θα βάλουμε το πρόβλημα μέσα στο πάρκο.
Ένα τρίτο θέμα σε αυτήν την κατηγορία των τεχνικών ζητημάτων είναι οι όροι δόμησης και οι παρεκκλίσεις. Εδώ ο συντελεστής δόμησης, όπως είπε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, είναι 0,3 και η κάλυψη 25% που είναι της ευρύτερης περιοχής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας. Εδώ βέβαια ο συντελεστής δόμησης -να διευκρινίσω- εφαρμόζεται όχι στα 243 στρέμματα αλλά στα 198 στρέμματα, δηλαδή στα 28 του δημοτικού πάρκου και στα 170 του Πολιτιστικού Κέντρου. Άρα, λοιπόν, έχουμε περίπου 59,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε αυτά τα 198 στρέμματα και έχουμε μία κάλυψη 25% που είναι 49.000 μέτρα.
Αυτά τα δύο γίνονται στη ζώνη Α’ και Β’. Βέβαια όμως υπάρχει και μία λύση εδώ έξυπνη, η οποία προφανώς είναι και αρχιτεκτονική σύνδεση, δηλαδή υπερυψώνεται με τον τεχνικό λόφο που γίνεται το έδαφος, δημιουργείται ένας τεχνικός λόφος και υπογειοποιούνται πολλά μέρη του κτιριακού συγκροτήματος -σχεδόν όλο βέβαια- και έτσι δεν προσμετρούνται όλες οι επιφάνειες στον συντελεστή δόμησης, γιατί, όπως ξέρετε, όταν είναι υπόγειες δεν προσμετρούνται. Επομένως, υπάρχει αυτή η λύση, συμβαίνει αυτό και στο διπλανό χώρο, που είναι οι χώροι στάθμευσης, που είναι όλοι υπογειοποιημένοι κι έτσι αποφεύγεται να προσμετρηθεί ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος είναι ο επιτρεπόμενος. Αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες παρεκκλίσεις που είναι σημαντικές. Πρέπει να τις πούμε, να έχουμε γνώση για το τι ακριβώς κάνουμε. Παραδείγματος χάρη οι τοίχοι αντιστήριξης είναι 19 μέτρα ύψος και να σκεφθείτε ότι ο ΓΟΚ επιτρέπει 1,5 μέτρο πάνω από τη φυσική στάθμη του εδάφους -να το δεχθούμε- και μαζί με τα βιοκλιματικά στέγαστρα είναι 46,5 και άλλες τέτοιες παρεκκλίσεις.
Βέβαια, τις υπερβάσεις αυτές θα μπορούσαμε να τις δικαιολογήσουμε και τις δικαιολογούμε λόγω των λειτουργικών αναγκών που προέρχονται από τη φύση των εγκαταστάσεων αυτών. Λόγου χάρη η σκηνή της Όπερας χρειάζεται να έχει τέτοιο ύψος, όπως ειπώθηκε και πριν και από το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί.
Υπάρχει βέβαια και κάτι άλλο που είναι η μελέτη του Ρέντζο Πιάνο, το ταλέντο του διεθνούς αυτού αρχιτέκτονα. Χωρίς να πιστεύουμε σε βεντέτες ούτε τις αρχιτεκτονικής ούτε κανενός άλλους είδους βεντέτες, θα έλεγα ότι αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα της παρέμβασης στο σημείο αυτό. Άρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι η πολιτεία κάνει ως αβαρία με τις παρεκκλίσεις γιατί αξίζει για ένα έργο σαν και αυτό.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος της διαχείρισης και λειτουργίας που εδώ έχουμε τις διαφωνίες μας.
Θα εστιάσουμε λοιπόν εδώ σε αυτούς τους κανόνες που θέτει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση και λειτουργία του Κέντρου και κυρίως μετά από την αποπεράτωσή του. Κατά τη γνώμη μας –και αυτό εύκολα διαπιστώνεται από το κείμενο της σύμβασης στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου από τα 7 που έχει- το νομικό καθεστώς που δημιουργείται και ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του συγκροτήματος μετά την αποπεράτωση δεν παρέχουν καμία εγγύηση για την ομαλή και την χωρίς προβλήματα πορεία του για την επίτευξη του στόχου για τον οποίο έγινε και ο δωρεοδόχος και το ελληνικό δημόσιο και όλοι θέλουν. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι η πολιτεία, όπως είπα πριν, παρέχει το έδαφος και τους όρους δόμησης και αυτά αποτελούν το 50% του κόστους. Λόγω της κερδοσκοπίας που υπάρχει στην Ελλάδα, εάν σε ένα έργο που κάνουμε το συνολικό κόστος, γη και κατασκευή είναι το 100%, το 50% είναι η γη, άρα το 50% το προσφέρει το κράτος αφού είναι δικό του το έδαφος.
TS

(2GM)
Επομένως, το λέω αυτό για να δει κανείς πόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η πράξη της δωρεάς που γίνεται πρέπει να είναι καθαρή, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ποιος θα έχει την πλήρη ευθύνη του Κέντρου, ποιος δηλαδή θα θέτει τους κανόνες συντήρησης και λειτουργίας του έργου, που στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλος από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και τα νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύονται από αυτά τα δύο Υπουργεία, δηλαδή η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη, που είναι ιστορικοί θεσμοί στην Ελλάδα.
Εξάλλου πιστεύω ότι -και είναι και πολύ σωστό- η αναφορά στον ευεργέτη, στην ονομασία του έργου στο διηνεκές είναι κάτι που αναμφισβήτητα πρέπει να γίνεται. Είναι ηθική αμοιβή και αναγνώριση.
Υπάρχει, λοιπόν, εάν διατρέξει κανείς το άρθρο 2 που είναι η Σύμβαση, μια αντιφατική φρασεολογία στο κείμενο αυτό, διότι ενώ από την αρχή ομιλεί για αποχώρηση του Ιδρύματος από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Κέντρου –«αποξένωση» μάλιστα είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί στο προοίμιο και στο άρθρο 2 παράγραφος 3 της Σύμβασης- υποτίθεται ότι ο Οργανισμός αυτός θα ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο μετά.
Αφού, λοιπόν, λέει αυτά στην αρχή, στη συνέχεια με μια σειρά από διατάξεις, εάν τις διαβάσει κανείς –τις έχω εδώ σημειώσει- ακυρώνει την ανεξαρτησία του νέου κατόχου του Οργανισμού του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι το δημόσιο, εάν πάρει αυτή τη Σύμβαση, αυτοπεριορίζεται και αυτοδεσμεύεται για τους κανόνες λειτουργίας του έργου, το δε Ίδρυμα φαίνεται να μην εμπιστεύεται το ελληνικό δημόσιο.
Και αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε πολιτικά ούτε δεοντολογικά κατά τη γνώμη μας. Κατά κάποιο τρόπο η Σύμβαση δημιουργεί έναν πανίσχυρο Οργανισμό εκτός του δημοσίου τομέα –αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα- ο οποίος ελέγχεται βέβαια από το Ίδρυμα στα πέντε χρόνια κατασκευής –και αυτό να το δεχθούμε- αλλά το καταστατικό αυτού του Οργανισμού δεν θα μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συναίνεση του Ιδρύματος, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, δηλαδή, κατά την περίοδο της διαχείρισης (άρθρο 3, παράγραφος 2.7 και άρθρο 2. παράγραφος 3 του νομοσχεδίου).
Οι κανόνες λειτουργίας και συντήρησης θα καθοριστούν από το Ίδρυμα κατά την περίοδο κατασκευής του έργου και θα επιβληθούν υποχρεωτικά στο ελληνικό δημόσιο κατά την περίοδο διαχείρισης. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι κανονισμοί λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης που αφορούν αυτά τα δύο πρόσωπα (άρθρο 18, παράγραφος 1α΄).
Με άλλα λόγια, το Ίδρυμα εμφανίζεται ως ένας ρυθμιστικός καθοριστικός παράγοντας και κατά την περίοδο διαχείρισης και λειτουργίας του έργου, αφού σημαντικά θέματα, όπως κανόνες συντήρησης, λειτουργίας του συγκροτήματος, μεταβολής χρήσεων, όρων δόμησης, λειτουργιών, τεχνικών έργων της ευρύτερης περιοχής και αυτό ακόμη το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Καλλιθέας δεν θα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τη συναίνεση του Ιδρύματος (άρθρο 3 παράγραφος 3.2, άρθρο 8 παράγραφος 3στ’ και άρθρο 23 της Σύμβασης).
Επίσης, θα υπάρχει πλήρης και άμεση αποζημίωση του Ιδρύματος από το ελληνικό δημόσιο, εάν για μια σειρά από λόγους λυθεί η Σύμβαση (άρθρο 29 της Σύμβασης).
Τέλος, κάθε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων θα επιλύεται αποκλειστικά και οριστικά με διαιτησία που διεξάγεται στο Λονδίνο στην αγγλική γλώσσα.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι η Σύμβαση δένει τα χέρια του ελληνικού δημοσίου τόσο στην περίοδο κατασκευής που θα μπορούσαμε να το δεχθούμε όσο και κατά την περίοδο της λειτουργίας και διαχείρισης. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να το δεχθεί κάποια δημόσια διοίκηση αυτό, όχι μόνο γιατί είναι θέμα πολιτικής δεοντολογίας και αξιοπρέπειας σε μια νομοκρατούσα πολιτεία αλλά γιατί δεν θα «περπατήσει» και λειτουργικά. Θα δημιουργηθούν προβλήματα μετά στη διαχείριση. Εάν, λοιπόν, οι αρχιτεκτονικές παρεκκλίσεις και παραχωρήσεις μπορούν να «συγχωρεθούν» λόγω της σπουδαιότητας του έργου και της ποιότητας της σύνθεσης, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για τη λειτουργία του.
Προτείνουμε, λοιπόν, εμείς το ελληνικό δημόσιο μαζί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη να φτιάξει το δικό του Οργανισμό, το δικό του οργανωτικό σχήμα και να διοικήσει και να διαχειριστεί το έργο μετά πολύ απλά.
Επομένως, ψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ψηφίζουμε όλα τα άρθρα και συμφωνούμε με τα άρθρα που αναφέρονται στις πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις που είναι τα άρθρα 1, 3, 4, 5, 6 και 7 και διαφωνούμε, δηλαδή, δεν μπορούμε να συναινέσουμε, με το άρθρο 2, εκτός αν τροποποιηθεί στα εννέα σημεία του στα οποία περιέχει τη Σύμβαση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να θυμίσω ότι στις συμβάσεις δεν γίνονται τροποποιήσεις. Δικαίωμά σας να εκφράσετε τις αντιθέσεις σας, αλλά στις συμβάσεις δεν γίνονται τροποποιήσεις. Είναι όπως ο Προϋπολογισμός.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Εύα Μελά.
(SX)
(2TS)
ΕΥΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Βουλευτές, ερχόμαστε να συζητήσουμε μία Σύμβαση με την οποία η ελληνική κοινωνία, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται προ τετελεσμένου. Βρίσκονται μπροστά σε ένα προτετελεσμένο έγκλημα, μπροστά στην παράδοση του Φαληρικού Δέλτα στο Ίδρυμα «Νιάρχος» μέσα από μία Σύμβαση που καθόλου δεν τιμά, κατά την άποψή μας, το Ελληνικό Δημόσιο.
Παρουσιάζει η Κυβέρνηση –και ακούστηκε και από τα άλλα Κόμματα- τη συγκεκριμένη Σύμβαση σαν μία δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η λέξη «δωρεά» αναφέρεται για να καλυφθούν οι αντιδράσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί στο Ίδρυμα έναν τεράστιο πνεύμονα της Αττικής, το Φαληρικό Δέλτα, έκταση περίπου διακοσίων σαράντα στρεμμάτων. Η υποχρέωσή τους είναι να δώσουν 450.000.000 ευρώ, για να φτιαχτούν τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το υπερτοπικό πολιτιστικό πάρκο. Στη συνέχεια μια ανώνυμη εταιρεία θα έχει τη διαχείριση αυτού του υπερτοπικού πάρκου, συμπεριλαμβανομένων της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Η Κυβέρνηση εμφανίζει το Ίδρυμα ως ευεργέτη. Ο ελληνικός λαός έχει καεί από ευεργεσίες τέτοιου είδους. Να θυμίσω το θέμα του Μεγάρου Μουσικής, για το οποίο είναι συνένοχη και η προηγούμενη κυβέρνηση, Όπου το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε τη γη και εν τέλει το συγκρότημα Λαμπράκη, μέσα από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, κάνει κουμάντο στα μουσικά πράγματα του τόπου.
Εμείς θέλουμε να πούμε ότι αν ήθελε να κάνει κάποιος ευεργεσία προς το Ελληνικό Δημόσιο, θα μπορούσε να δώσει τα χρήματα ή τα κτίρια και να απεμπλακεί.
Δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι στη συνέχεια αποξενώνεται το Ίδρυμα από την περαιτέρω διαχείριση της Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου.
Η Σύμβαση, λοιπόν, για εμάς –και να το ξεκαθαρίσουμε- είναι σύμβαση εκποίησης του Δημόσιου χώρου, της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Θα έρθω τώρα στα συγκεκριμένα, μιας και κάνουμε μία και μόνη συζήτηση.
Η διαχείριση και η υλοποίηση του έργου, που στην πρώτη φάση την ευθύνη θα έχει το Ίδρυμα και στη δεύτερη φάση, μετά το 2013, εμφανίζεται ότι θα παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο –κι εδώ είναι οι τυμπανοκρουσίες περί της ψευδεπίγραφης δωρεάς- θα γίνεται από τον Οργανισμό, από το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο –με βάση τα ντοκουμέντα- από μία ανώνυμη εταιρεία.
Ερχόμαστε, λοιπόν, να βάλουμε μερικά ζητήματα.
Αυτή η ανώνυμη εταιρεία θα διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Είχε πει ο κύριος Υπουργός στη συζήτηση στην Επιτροπή ότι θα το ορίσει το Ελληνικό Δημόσιο. Γα να δούμε λοιπόν. Τρεις από τους επτά θα είναι η Βιβλιοθήκη, η Λυρική και ο Δήμος Καλλιθέας. Οι άλλοι τέσσερις ποιοι θα είναι; Λένε τα χαρτιά: Η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Ποια είναι η Γενική Συνέλευση των μετόχων;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το Ελληνικό Δημόσιο. Μία.
ΕΥΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΕΛΑ: Το Ελληνικό Δημόσιο. Θα σας αποδείξουμε ότι δεν είναι έτσι.
Θα μπορεί, λοιπόν, στο συγκεκριμένο Οργανισμό να γίνεται εκπαίδευση και να προσλαμβάνει μετά, μέσα από προγράμματα stage κλπ., εργαζόμενους. Φυσικά δεν τίθεται θέμα μόνο για μονίμους. Θα υπάρχουν και ελαστικές σχέσεις εργασίας και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως είναι δεύτερο.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι θα απαιτείται, αφού το έργο τελειώσει, το Ίδρυμα να έχει το πάνω χέρι σε μία σειρά από ζητήματα. Ο Οργανισμός θα απαλλαχθεί από κάθε έμμεσο ή άμεσο φόρο, εισφορές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εισφορές υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου. Θα εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής στις εφορίες κλπ., θεώρηση συμβάσεων, που θα κάνει κλπ.. Θα έχει ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, οικονομικές, που είναι σκανδαλώδεις.

(PE)





(02SX)
Ένα άλλο σημείο τώρα. Κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου των 450.000.000 ευρώ, που διαθέτει το Ίδρυμα για να κατασκευαστούν τα δύο κτήρια, που ξαναλέμε ότι είναι ψίχουλα μπροστά στο τι παίρνει το Ίδρυμα, θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.
Οι επωνυμίες της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά και κάθε δραστηριότητας που θα γίνεται μέσα στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα πρέπει να φέρουν το όνομα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Βεβαίως, εμείς θα πούμε ότι είναι και αυτό ένα θέμα, μια και είναι γνωστό ότι ήταν μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
Ένα σημείο ακόμα είναι το εξής. Η Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες ονομασίες σε μέρη ή τμήματα των εγκαταστάσεων, αλλά θα πρέπει να παίρνουν για τα πάντα άδεια από τον Οργανισμό και έτσι θα έχουν μία σειρά από δεσμεύσεις.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί είναι πάρα πολύ φανερό τι θα ισχύσει. Το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» εις το διηνεκές –έτσι λένε τα χαρτιά- δηλαδή για πάντα θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους χώρους, το πάρκο, για να κάνει κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να παίρνει την άδεια από πουθενά. Βεβαίως, βάζουν τον όρο να μην είναι κερδοσκοπικές και αν είναι, τα χρήματα να πηγαίνουν στην ανώνυμη εταιρεία, δηλαδή στον Οργανισμό. Αυτό καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Σημαίνει με έμμεσο τρόπο, από την πίσω πόρτα, δίδεται το δικαίωμα στο Ίδρυμα να έχει την πολιτιστική παρουσία και την σφραγίδα του για πάντα στο Φαληρικό Δέλτα. Αυτά όσον αφορά τα άρθρα της Σύμβασης.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να έρθω σε ένα άλλο σημείο, στο πώς εμείς βλέπουμε το χώρο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταρχήν, θεωρεί ότι στο συγκεκριμένο χώρο, όπου για εβδομήντα χρόνια ο Ιππόδρομος βασάνιζε με την παρουσία του τους κατοίκους της περιοχής -και είχε θέσει το ζήτημα ο κόσμος της περιοχής και γενικότερα του Λεκανοπεδίου να φύγει από εκεί και να δοθεί ελεύθερος χώρος στην κοινωνία, στον κόσμο- πρέπει να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι αυτού του είδους η άμεση διαχείριση τόσο από την ανώνυμη εταιρεία όσο και η έμμεση από το Ίδρυμα θα αποξενώσει κυριολεκτικά αυτόν το χώρο από τους κατοίκους, ότι εμπορευματοποιεί μία σειρά από λειτουργίες. Απ’ αυτήν την άποψη, οι όποιες πολεοδομικές ρυθμίσεις, για τις οποίες άκουσα σχόλια από τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο θεμελιώδες, που είναι η εκχώρηση.
Θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε και λίγο τη διαδικασία. Μιλάμε για ένα Ίδρυμα με έδρα τις Βερμούδες και για μία Σύμβαση που θα λυθεί στο Λονδίνο και σε αγγλική γλώσσα, εάν ποτέ λυθεί. Μιλάμε για την πίεση που δέχτηκε η Ελληνική Βουλή, με σχετικά γρήγορες διαδικασίες, να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο ζήτημα της εκχώρησης του δημόσιου χώρου. Βεβαίως, θα σας πω ότι κάποιο υλικό το πήραμε στα χέρια μας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, κύριε Υπουργέ. Εσείς μας τα δώσατε.
Εδώ, λοιπόν, θέλω να πω ότι αναδεικνύονται δύο θεμελιώδη ζητήματα. Το ένα είναι η παραχώρηση των διακοσίων σαράντα στρεμμάτων και η διαχείρισή τους από την ανώνυμη εταιρεία. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να λέει κανείς «διαφωνώ με τη διαχείριση από την ανώνυμη εταιρεία, αλλά ψηφίζω αυτήν τη Σύμβαση». Το εμπεριέχει αυτό η Σύμβαση, πώς να το κάνουμε;
Το δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η χειραγώγηση με έμμεσο τρόπο δύο μεγάλων πνευματικών Ιδρυμάτων, της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Είπε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ότι το Ίδρυμα θα αποξενωθεί. Θα θέλαμε να το πιστέψουμε, ότι μετά το 2013 που θα αποπερατωθεί το έργο, το Ίδρυμα θα αποξενωθεί από το όλο έργο. Βεβαίως, όταν έχεις μία ανώνυμη εταιρεία, με διορισμένη διοίκηση, δεν ξέρεις τι υπόγειες διαδρομές θα υπάρξουν, όταν μάλιστα έχει εις το διηνεκές το Ίδρυμα το δικαίωμα να κάνει ό,τι εκδηλώσεις θέλει σε όλο το Φαληρικό Δέλτα.
Θα σας πω, όμως, ότι υπάρχουν τρία χαρτιά που το Ίδρυμα έδωσε στη δημοσιότητα -γιατί είναι καθαρό από αυτήν την άποψη- βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας. Η μία αφορά το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η δεύτερη αφορά βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας της Λυρικής Σκηνής και η τρίτη την Εθνική Βιβλιοθήκη.
(XA)
(3PE)
Και εκεί –θα πω έτσι ενδεικτικά τώρα- προβλέπει τη δομή της Λυρικής Σκηνής, τη διοίκησή της, λέει μέσα πώς να δομηθεί χώρος, πώς να μπει δεύτερος διευθυντής, προβλέπει τι υπηρεσίες θα έχει, τι προσωπικό θα έχει, τι δημόσιες σχέσεις θα κάνει, τι αριθμό παραστάσεων θα πρέπει να κάνει η Λυρική Σκηνή το χρόνο, τι εκπαιδευτικά προγράμματα θα κάνει. Και φτάνει στο ακραίο σημείο να λέει το Ίδρυμα που το έχει εκδώσει αυτό, ότι η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 75 ευρώ. Ας μην λέμε λοιπόν ότι θα αποξενωθεί το Ίδρυμα που έχει αναθέσει σε διεθνή γραφεία δημοσίων σχέσεων που ασχολούνται με πολιτιστικά αγαθά να εκπονήσουν βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας αυτών των πραγμάτων.
Τέλος, να έλθουμε στον Οργανισμό για τον οποίο θα ευθύνεται το ελληνικό δημόσιο. Μέχρι το 2013 θα έχει το Ίδρυμα την ευθύνη για τη στελέχωση του Οργανισμού, αλλά μετά το 2013 φαινομενικά θα περάσει στο ελληνικό δημόσιο.
Θα πω ένα σημείο. Πρώτα απ’ όλα το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει με βάση τα κείμενα να αυξήσει τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις κατά 10.000.000 ευρώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη, κατά 5.000.000 ευρώ στη Λυρική Σκηνή για να ανταποκριθούν στους όρους που βάζει το Ίδρυμα στη σύμβαση, κατά 4.000.000 ευρώ για τη συντήρηση του πάρκου. Συνολικά δηλαδή το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 19.000.000 ευρώ.
Και να έλθουμε τώρα συγκεκριμένα στον Οργανισμό. Στο άρθρο 5 αναφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην πρώτη πενταετία ενδέχεται το μετοχικό κεφάλαιο να αυξηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυξήθηκε …
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Βεβαίως. Λέει μέσα λοιπόν –και εδώ υπάρχουν ασάφειες στη διατύπωση- ότι θα δώσει στο ελληνικό δημόσιο την αρχική δωρεά, δηλαδή το 1.000.000 ευρώ. Ποια θα είναι η γενική συνέλευση των μετόχων; Υπάρχει ασάφεια. Ποιοι θα την απαρτίζουν; Ποιοι θα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας; Εμείς έχουμε πικρή πείρα από τις ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου που έχουν εφαρμοστεί ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού όσον αφορά τη χειραγώγηση του πολιτιστικού προϊόντος.
Τέλος, όπως είπα το σημαντικό είναι ότι το Ίδρυμα θα μπορεί για πάντα, χωρίς την άδεια κανενός να κάνει ό,τι δραστηριότητες θέλει μέσα στο Φαληρικό Δέλτα.
Και για να κλείσω, υπάρχει ένα σύνολο διαμαρτυριών των φορέων του πολιτισμού, των εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή, των χορωδών, των μουσικών και νομίζουμε ότι θέτουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα που θα έπρεπε να τα πάρει κανείς υπόψη του. Μιλάνε και για το σημερινό καθεστώς της Λυρικής Σκηνής που να μην ξεχνάμε ότι από το 1994 έχει ιδιωτικοποιηθεί, έχει γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Μην ξεχνάμε ότι στο τιμόνι της Λυρικής Σκηνής είναι ο κ. Κυριακόπουλος του ΣΕΒ. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η Λυρική Σκηνή όπως είπαμε και στην Επιτροπή έχει φτάσει να κάνει παραστάσεις με 48 ευρώ το άτομο την Αϊντα στο Ηρώδειο. Και να μου πει ποιος εργαζόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όλες αυτές τις παραστάσεις που δίνουν μεν ύψιστο πολιτιστικό προϊόν από πλευράς αισθητικής αλλά απλησίαστο για τον εργαζόμενο.
Κύριοι Βουλευτές, για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο πολιτισμός, οι τέχνες και το περιβάλλον είναι υπόθεση του λαού. Δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε της Κυβέρνησης ούτε της Βουλής ούτε κανενός. Και από αυτήν την άποψη θεωρούμε και καλούμε τους εργαζόμενους να προασπίσουν και το δικαίωμά τους στον ελεύθερο χώρο και το δικαίωμά τους στον πολιτισμό.

(ST)
(3XA)
Και πραγματικά ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι υπόθεση καμιάς ανώνυμης εταιρείας, δεν μπορεί να είναι υπόθεση κανενός ιδρύματος, δεν μπορεί ο πολιτισμός που αφορά τη συνείδηση και την καρδιά του λαού, που αφορά την αυτογνωσία μας να είναι υπόθεση αυτών των μηχανισμών που πάτε να εγκαταστήσετε, όπως κάνατε και με το Μέγαρο Μουσικής, όπως έχετε κάνει και αλλού.
Και μια τελευταία κουβέντα και κλείνω. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Η σύμβαση θα ψηφιστεί και ενιαία από εσάς, απ’ όλα τα άλλα κόμματα απ’ ό,τι είδαμε στην Επιτροπή, όμως τον τελικό λόγο θα τον έχει ο λαός και θα τον έχει με τη στάση του και τους αγώνες του που θα αγωνίζεται πραγματικά για να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα και για τον πολιτισμό του.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κ. Μελά.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει στην Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ψαριανός.
Πριν πάρει το λόγο, οφείλω να σας ομολογήσω ότι απέτυχα σε μια προσπάθεια. Με τον κ. Ψαριανό ήμασταν τέσσερις ημέρες στη Γεωργία. Ήταν ένα ταξίδι της «Αργούς» - «Αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας» και επί τέσσερις μέρες μαζί με τον κ. Καντερέ που είναι εδώ, τον κ. Τσαβδαρίδη και άλλους προσπάθησα να τον πείσω ότι πρέπει να φοράει σακάκι και γραβάτα στη Βουλή και μάλιστα προσεφέρθηκα να του χαρίσω ένα σακάκι και μια γραβάτα. Παρόλα αυτά δεν τα κατάφερα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε!
(Γέλια στην Αίθουσα)
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Και αν φορέσει, τι θα αλλάξει, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κοιτάξτε, προσπάθησα σε φιλικό στυλ να τον πείσω. Είδα όμως ότι έχει έναν εσωτερικό κόσμο υπέροχο και επομένως η περιβολή ίσως να μην είναι και το σημαντικότερο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή γιορτάζουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα τριάντα πέντε χρόνια, θέλω να πω ότι όσοι αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο αγωνίζονταν με απλά ρούχα, με τα ρούχα που φοράει ο κοσμάκης και όχι με κουστούμια και γραβάτες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τώρα όμως προσβάλετε όλους τους άλλους που φοράνε γραβάτα και σακάκι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Λόγω της επετείου το λέω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ή την κυρία Δαμανάκη που είναι πάντα καλοντυμένη. Δεν είναι έτσι!
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ πολύ!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν φοράει ούτε κουστούμι ούτε γραβάτα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κουστούμι δεν μπορεί να φορέσει!
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Θα βάλω την άλλη φορά!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Επίσης, θέλω να πω ότι το κουστούμι και η γραβάτα συχνάκις είναι η μεταμφίεση των λαμόγιων και όλα τα μεγάλα σκάνδαλα έγιναν με κουστούμια και γραβάτα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ήθελα να σας προστατεύσω να μην έρθετε αντιμέτωπος με τους διακόσιους ενενήντα εννιά Βουλευτές. Λόγω φιλικών αισθημάτων!
Λοιπόν, πάμε στο θέμα μας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Στο θέμα μας τώρα, ξέρετε, ο λαός, όλος ο λαός και όποιος λαός και όπου λαός θέλει και πολιτισμό και τέχνη και περιβάλλον και όλα και ψηφίζει με όλα του τα χέρια όπερες, Μέγαρα Μουσικής, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, ποτάμια, διαμόρφωση χώρων και –ξέρετε- θέλουμε στ’ αλήθεια πάρα πολύ να ψηφίσουμε υπέρ της όπερας και της μεγάλης βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή είναι δύο απολύτως αναγκαία για την παιδεία και για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό δημόσια κτήρια, οφείλουν όμως και να έχουν αυτά τα δημόσια χαρακτηριστικά και με αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρξαν ανάλογα κτήρια που προέκυψαν με χρήματα δωρητών, με δωρεές μεγάλων ευεργετών, όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο, η Ριζάρειος ή η Βαλλειάνιος Εθνική Βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημίου.
Μια μεγάλη όπερα στην Αθήνα, μια μεγάλη βιβλιοθήκη τη θέλουμε και τη στηρίζουμε, όπως τόνισε και η Άννα Φιλίνη στην Επιτροπή της Βουλής. Και μια σωστή χωροθέτηση και μια διαφανή διαδικασία για τη σύμβαση θα τα ψηφίζαμε και με τα δύο χέρια απ’ όπου και αν προέρχονταν, εκτός και αν ήμασταν Κυβέρνηση οπότε θα τα είχαμε κάνει ήδη. Ξέρετε ότι θα δεχόμασταν ακόμα και μικρές παρεκκλίσεις. Ίσως η Ακρόπολη, ο Πύργος του Άιφελ, το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Empire State Building, να έγιναν με κάποιες παρεκκλίσεις. Θα δεχόμασταν κάποιες παρεκκλίσεις για να γίνουν μεγάλα έργα προς όφελος του λαού. Ας πούμε, η περίπτωση του ΟΑΚΑ ήταν με ένα συνολικό σχέδιο και χωροθετήθηκε μία τεράστια περιοχή και δεν είχαμε καμία αντίρρηση και το θαυμάζουμε.
(ΜΤ)

(3DE)
Αυτά τα κάνει σήμερα η Κύπρος. Τα κάνουν κράτη τα οποία δεν είχαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και προχωρούν στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Και δεν προέρχονται από ένα κόμμα σαν το δικό σας το οποίο θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Πρέπει να θέλει και να μπορεί. Πρέπει να ξέρει τι γίνεται.
Είμαι σίγουρος ότι και το ΙΣΤΑΜΕ σας έχει δώσει άλλες προτάσεις. Αποκλείεται να σας έδωσε αυτήν την πρόταση νόμου. Αποκλείεται! Και μάλιστα σε μία εποχή που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για όλους και που η νομιμοποίηση της υιοθέτησης ενός στοχευμένου προγράμματος τέτοιου είδους έχει απήχηση. Και το ξέρετε πολύ καλά.
Θα σας θυμίσω την έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH τον Αύγουστο του 2008, όπου είχε εξαγγείλει τότε ο Πρωθυπουργός ότι θα διαθέσει 500 εκατομμύρια για την ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Και ερωτήθηκε, λοιπόν, η κοινή γνώμη –και συγκεκριμένα χίλια εξακόσια τέσσερα άτομα- πώς το κρίνει αυτό. «Θετικά» είχε απαντήσει το 61,40%, «μάλλον θετικά» είχε απαντήσει το 19,6% και τα υπόλοιπα ήταν «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά». Δηλαδή σε ποσοστό γύρω στο 80% η κοινή γνώμη ήταν υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 2007, επεσήμανε την ανάγκη δικαιότερης κατανομής ώστε να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
Επίσης, να θυμίσω και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19 Ιουνίου 2008, όπου τονίζει την ανάγκη στοχευμένων κοινωνικών μεταβιβάσεων προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Κύριοι, εμείς έχουμε βάλει σε δημόσια διαβούλευση ήδη από το Δεκέμβριο του 2008 το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας. Αν δεν το γνωρίζετε, έγινε στο Ζάππειο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2008 και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κόμματός σας. Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση λοιπόν και υπάρχουν και τα σχέδια νόμου τόσο για ένα στοχευμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με πιλοτική εφαρμογή, όπως επίσης και για πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι φτωχοί, οι ανάπηροι και τα φτωχά παιδιά. Αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία έχει να γίνει από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή στη δεκαετία του ’50.
Αυτά τα σχέδια νόμου τα οποία μπήκαν σε δημόσια διαβούλευση και είναι το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας του κόμματός μας –το οποίο επαναλαμβάνω ότι είναι σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο έχετε στα χέρια σας τόσο ο Πρόεδρός σας, όσο και η αντίστοιχη Επιτροπή που ασχολείται με τα κοινωνικά θέματα- δημοσιεύθηκε το 2008 και είναι οι στοχευμένες πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας προς ένα νέο μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης το οποίο θα υλοποιηθεί. Είναι στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και μόλις τελειώσει η δημόσια διαβούλευση θα βγει προς τα έξω.
Κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτή η πρόταση νόμου δεν σας τιμά καθόλου. Δεν τιμά ένα κόμμα το οποίο θέλει να έρθει στην εξουσία. Δεν τιμά ένα κόμμα το οποίο κατέθεσε –έστω και το 2000- πρόταση νόμου Βουλευτών του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα κόμμα το οποίο έχει πάρει πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ένα κόμμα το οποίο έχει εμπειρίες μέσα στα πλαίσια πάλι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ένα κόμμα στο οποίο προΐσταται ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Δεν είναι δυνατόν να καταθέτει ένα τέτοιο «γονατογράφημα» το οποίο να λέει απλώς για παροχές σε μια πολιτική εντελώς ξεπερασμένη, καθώς δεν αναζητεί τα αίτια που δημιουργούν τη φτώχεια, δεν αναζητεί και δεν θέλει να δει προληπτικές ή κατασταλτικές μεθόδους καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά απλώς δίνει συν 50 ευρώ από την προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε πάρει προ του 2007, αναπροσαρμόζει τα επιδόματα θέρμανσης και προσθέτει 50 ευρώ.
Είναι η ίδια πρόταση νόμου που είχατε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2007. Τίποτα δεν αλλάζετε. Ούτε μια γραμμή δεν αλλάζετε σε εκείνη την πρόταση νόμου η οποία δεν συζητήθηκε και στο άρθρο 6 απλώς βάζετε κάποια χρήματα. Γιατί δεν τολμάτε, όπως τόλμησαν άλλα σοσιαλιστικά κόμματα, εφόσον είστε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, να προτείνετε παράλληλα πόρους από αντίστοιχα νομοσχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια πλούτου, όπου από εκεί και πάνω θα μπορέσετε να πάρετε τους αντίστοιχους πόρους και να τους μεταθέσετε εδώ, ώστε να φέρετε και ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορείτε να δώσετε και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μια ικανοποιητική απάντηση όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά συγκεκριμένα από πού;
Από εσάς, από ένα σοσιαλιστικό κόμμα, αυτά περιμένει η κοινωνία και όχι ένα νομοσχέδιο το οποίο καταθέτετε σήμερα εδώ, που επαναλαμβάνω πως είναι «γονατογράφημα» και δεν είναι τίποτα παρά μια πρόταση νόμου που ξέρετε ότι δεν έχει καμία τύχη. Τύχη θα είχε κάτι διαφορετικό, όπως τύχη θα είχε να μελετήσετε την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το στοχευμένο πρόγραμμα κάλυψης του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Να το μελετήσετε, να καταθέσετε τις προτάσεις και να έρθετε εδώ. Έχει μέσα τρία σχέδια νόμου και πιστεύω ότι δεν θα έχετε καμία αντίρρηση να πάρετε ένα απ’ αυτά τα σχέδια νόμου και να το φέρετε εδώ για ψήφιση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 11.35’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 και ώρα 09.30’, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία:
α) Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις».
β) Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων».
γ) Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
(3ST)
Το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο της Ακρόπολης, για τα οποία επίσης χαιρόμαστε και είμαστε υπέρ, έγιναν με λάθος τρόπο σε λάθος θέση. Η χωροθέτηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Όπερας στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου δεν είναι εκ θέσεώς της ασύμβατη με το αστικό και το φυσικό περιβάλλον. Ο πρώην Ιππόδρομος έχει υποδειχθεί και από πολεοδόμους του Πολυτεχνείου ως μία καλή θέση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Όμως καμία συνολική για την περιοχή χωροθέτηση και σχέδιο δεν υπάρχει.
Η χωροθέτηση στον πρώην Ιππόδρομο έχει και ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα, την προβληματική σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς, σήμερα και στο μέλλον. Η σύνδεση με το τραμ είναι προβληματική και η απουσία σύνδεσης με το μετρό είναι προφανής -το γνωρίζουμε- και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έρχεται η κατασκευή ενός αδικαιολόγητα μεγάλου χώρου στάθμευσης χιλίων οχημάτων.
Ας σημειωθεί ότι στην υπέροχη Όπερα του Σίδνεϋ, που είναι κατασκευασμένη στο βραχίονα του λιμανιού, υπάρχει πρόσβαση με μέσα μεταφοράς, καραβάκια, μέσα σταθερής τροχιάς, τρένα. Εδώ στον Ιππόδρομο προβλέπεται πάρκινγκ χιλίων θέσεων, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει το πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο, το οποίο παραμένει κλειστό και λίγο πιο πέρα υπάρχει το πάρκινγκ μπροστά από το γραμμικό κτήριο και λίγα μέτρα μακρύτερα σχεδιάζονται και άλλοι χώροι στάθμευσης, υπέργειοι και υπόγειοι, στην παραλία Μοσχάτου δίπλα στην όχθη του Ιλισσού. Αποθέωση της λογικής της χρήσης ιδιωτικού αυτοκινήτου και απαξίωση των δημόσιων μέσων και των μέσων σταθερής τροχιάς.
Ψηφίζουμε αυτές τις μέρες και νέα κίνητρα για αγορές νέων αυτοκινήτων. Πρέπει να πούμε εδώ πως οι ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις μεγάλων εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής μέσω της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα στο ΣΕΦ και ιδιωτών, έχουν επιβαρύνει ήδη την περιοχή, στα σημεία μάλιστα που έπρεπε να έχουν απελευθερωθεί και να αποδοθούν σε δημόσια χρήση.
Η συνολική εφαρμογή του μεταολυμπιακού σεναρίου που περιελάμβανε αποξήλωση των λυομένων και ολοκλήρωση των πάρκων, του καναλιού κ.λπ., στην ακτή, που θα αναβάθμιζε σημαντικά την περιοχή και θα ελάφρυνε τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των κτιρίων του πολιτιστικού πόλου στον πρώην Ιππόδρομο, ως γνωστόν ακυρώθηκε.
Έτσι, ο πληθυσμός της Ακτής του Πειραιά, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, του Παλαιού Φαλήρου αγωνιά βλέποντας το θαλάσσιο μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους να συρρικνώνονται και να καταλαμβάνονται μέρα με τη μέρα από κερδοσκοπικές, εμπορικές χρήσεις.
Ως προς το θεσμικό μέρος, η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Νιάρχου είναι πρωτοφανής ακόμη και συγκρινόμενη με τα παραδείγματα του 19ου αιώνα. Ανεξέλεγκτη οικονομικά, μεγάλες φοροαπαλλαγές, ουσιαστική αδυναμία διαιτησίας, απουσία πρόνοιας για μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του δημοσίου, ενώ προβλέπεται μονομερής λύση προς την πλευρά του Ιδρύματος.
Όλα αυτά τα σημεία τα έχει εντοπίσει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και άλλοι Βουλευτές και δημιουργούν άλλο ένα κακό προηγούμενο που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε. Υπάρχουν δύο σημεία, κατά τη γνώμη μας, πολύ σοβαρά που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση από την πλευρά του κράτους αθέμιτων και παράνομων πρακτικών.
Όπως φαίνεται και όπως ξέρουμε από τις υπογραφείσες συμβάσεις, το κοινωφελές Ίδρυμα Νιάρχος έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, δηλαδή σε ένα φορολογικό παράδεισο, που χρησιμοποιούν όλες οι off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν. Ένα εύλογο ερώτημα, γιατί ένα κοινωφελές Ίδρυμα έχει επιλέξει ένα φορολογικό παράδεισο ως έδρα; Ας πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό.
Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι ότι το επίσημο κράτος με την ψήφιση του τυπικού νόμου, δεν αποδέχεται μόνο τη δωρεά, αλλά αποδέχεται και επικροτεί τις πρακτικές αυτές, την τακτική όλων αυτών των οποιασδήποτε μορφής νομικών προσώπων που προφανώς φοροδιαφεύγουν και έρχονται μετά να λάβουν ηθική νομιμοποίηση με δωρεές, με τη δωρεά ενός μέρους των φόρων που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι δωρεές φορολογουμένων προς τον Οργανισμό, τη Λυρική Σκηνή, τη Βιβλιοθήκη εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης φορολογικών στοιχείων. Κάνεις δηλαδή δωρεά 1 εκατομμύριο ευρώ χωρίς να σε ρωτήσει κανείς πού τα βρήκες. Και λες «καλά είναι τα λεφτά, ας τα πάρουμε. Τι μας νοιάζει από πού είναι;». Σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο δωρεάς και κατά την περίοδο της κατασκευής των έργων, μπορεί να γίνει αυτό που λέμε «ξέπλυμα». Μπορεί, ενδεχομένως, δεν λέμε ότι γίνεται εδώ, αλλά ενδεχομένως μπορεί να γίνει.
(MB)
(3MT)
Το μόνο που μένει είναι να ιδρύσει κάποιος μια εταιρία που να είναι off shore.
Επίσης ως προς τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό. Ήρθαν σήμερα οι εργαζόμενοι, όλοι οι φορείς των εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής, που ήδη περνάνε δύσκολα, και μας είπαν «Θα έχουμε ένα ιδιωτικό ίδρυμα και κανείς δεν μας διασφαλίζει. Δεν ξέρουμε πώς θα γίνει, αν θα γίνει με προγράμματα stage ενδεχομένως» και όλα αυτά τα επίσης γνωστά εργασιακά, δύσκολα θέματα. Ήρθαν εδώ πέρα επιτροπές εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής, μας έδωσαν ψηφίσματα. Θα τα έχετε πάρει κι εσείς. Όλο αυτό το συγκρότημα θα είναι μια ιδιωτική υπόθεση, θα είναι υπόθεση μιας ανώνυμης εταιρίας.
Εδώ να σημειώσουμε την αυθαίρετη επιλογή του αρχιτέκτονα, ο οποίος είναι εξαιρετικός, είναι πολύ καλός, μπορεί το έργο του να είναι υπέροχο -αλήθεια το λέμε και επικροτούμε το συγκεκριμένο αρχιτέκτονα και τον εκτιμάμε- όμως αυτό έγινε κατά παράβαση της μόνιμης θέσης του ΤΕΕ και του κράτους που θα όφειλε να κάνει την επιλογή με διαφάνεια, με διεθνή ή πανελλήνιο διαγωνισμό για δημόσια κτίρια. Με αυτή τη Σύμβαση, έτσι, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Να πω κάτι και για την περιοχή. Όταν από το ’69 μπαζώθηκε ο χώρος για να υπερυψωθεί η παραλιακή λεωφόρος –«το τείχος του αίσχους» το έλεγαν τότε οι κάτοικοι των περιοχών- η πόλη έστρεψε τα νώτα της προς τη θάλασσα. Δεν βλέπει θάλασσα ούτε η Καλλιθέα, ούτε το Μοσχάτο, ούτε οι Τζιτζιφιές. Δεν βλέπουν θάλασσα. Βλέπουν έναν υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο και κόμβους. Χάθηκε η θάλασσα, χάθηκε ο Ιλισός, χάθηκε ο Κηφισός. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν ποτάμια και νερά. Είναι ζωτικό στοιχείο το νερό. Άλλες πόλεις που δεν έχουν νερό, φέρνουν. Φτιάχνουν τεχνητά συντριβανάκια, ποταμάκια, λιμνούλες, βάζουν πάπιες, συντριβάνια βάζουν στο Μπατούμ ή στη Γεωργία όπου πήγαμε, χρωματιστά νερά. Φέρνουν νερό ακόμα και αν δεν έχουν. Εμείς είχαμε τη θάλασσα και δυο ποτάμια και αντί να τα αξιοποιήσουμε και να τα καθαρίσουμε και να είναι το νερό προφανές ζωτικό στοιχείο στην περιοχή κάναμε πράξη τη μεγαλοφυή ιδέα να εξαφανίζουμε και τα ποτάμια και τη θάλασσα. Μόνο εμείς μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Εξαφανίστηκε το νερό από την παραλία, όχι από το βουνό, από τη Λιάκουρα. Από την παραλία εξαφανίστηκε το νερό. Δεν φαίνεται.
Τη μεγαλύτερη πίεση την έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, των Τζιτζιφιών κ.λπ.. Ξέρετε εκεί ζούσαν οι Μούσες, έλεγαν οι αρχαίοι. Όσοι είναι ελληνολάτρες και αρχαιολάτρες, αγαπητοί συνάδελφοι που κάθεστε εδώ ευθεία μπροστά, θα ξέρουν ότι εκεί, στο βωμό των Ιλισιάδων, ζούσαν οι Μούσες. Μήπως θα έπρεπε εκτός από τη μουσική να ξαναφέρουμε τις Μούσες εκεί, να γίνει εμφανής η θάλασσα και το νερό και να φτιάξουμε τα ποταμάκια, τον Ιλισό και τον Κηφισό, αντί να κάνουμε τον Κηφισό υπερυψωμένη εθνική οδό και τον Ιλισό υπόνομο εξαφανισμένο;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι σχέση έχει τώρα αυτό που λέτε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Να μου επιτρέψετε να κάνω μία μικρή παρένθεση. Νέοι αρχιτέκτονες που επανασχεδίασαν τον Ιλισό στην πρότασή τους έδειχναν πώς θα μπορούσε ο κόσμος να πίνει τον καφέ του και να κάνει βόλτες από το Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα ως το Μοσχάτο, ως το Μέγαρο Μουσικής εδώ πάνω, να κάνει βόλτες στους στύλους του Ολυμπίου Διός και να κατεβαίνει και στην Όπερα στο Φάληρο, χωρίς να χάσουμε ούτε σε κατοικίες ούτε σε εμπορικά κέντρα. Με ποια χωροθέτηση όμως έχει γίνει ποιο σχέδιο, για να εξασφαλίσουμε αυτή τη λαμπερή ζωή του πολιτισμού στην πόλη;
Λίγο πιο πέρα, στην εκβολή του Κηφισού, είχε εκπονηθεί μελέτη από ομάδα αρχιτεκτόνων, σύμφωνα με την οποία ο Κηφισός θα ξαναγινόταν εστία ζωής, με ποδηλατοδρόμους, με πάρκα, με σημεία αναψυχής, ακόμη και με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκές, για να συντηρείται ο φωτισμός της περιοχής με αυτονομία και να ρέει και το ποτάμι, να το βοηθήσουμε να ξανακυλήσει το ποτάμι του Κηφισού. Με τους πρώτους σχεδιασμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε κύριο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας πρώτα και των κατοίκων μετά να απελευθερωθεί πάλι το θαλάσσιο μέτωπο και η πόλη πάλι να στρέψει το βλέμμα της και να ξαναδεί τη θάλασσα.
Επίσης το 2002 προβλεπόταν η βύθιση της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της παλιάς παραλιακής και κατασκευή αντιπλημμυρικών καναλιών για να προφυλάσσουν τις περιοχές από τις πλημμύρες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και του Βόλεϊ, καθώς και το γραμμικό κτίριο, αυτό που ενώνει τις εγκαταστάσεις αυτές, έγιναν φράζοντας τη θάλασσα από τους κατοίκους. Το ίδιο και η μαρίνα. Αυτά όμως έγιναν, δηλαδή τα έργα που φράζουν, τα τείχη.
(GK)
(3MB)
Τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικά, τα κανάλια και η βύθιση δεν έγιναν. Παραπέμφθηκαν πρώτα στη δεύτερη φάση, τη μεταολυμπιακή, και από εκεί –ως συνήθως- στις ελληνικές καλένδες. Η περιοχή έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Είναι το μέτωπο όλης της Αθήνας στη θάλασσα. Είναι η έξοδος της Αθήνας στη θάλασσα και την έχουμε κλείσει.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Δεν μπορούμε να εξετάζουμε αποσπασματικά τη σύμβαση του Ιδρύματος με το δημόσιο για τον Ιππόδρομο και να μην έχουμε συνολική εικόνα της περιοχής, αφού σε πολύ λίγα μέτρα από τον Ιππόδρομο υπάρχει συμφωνία των Ολυμπιακών Ακινήτων με εταιρεία άλλου ομίλου, για να γίνει το γήπεδο του βόλεϊ χώρος συναυλιών –«νέος Λυκαβηττός», διαφημίζει ο άλλος όμιλος.
Αν εμείς θέλουμε την περιοχή θεματικό πάρκο με όλα τα είδη μουσικής –από χέβι μέταλ ως όπερα- πρέπει να το κάνουμε και να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός. Να κάνουμε όπερα και βιβλιοθήκες στη θάλασσα, ναι, αλλά με ένα συνολικό σχεδιασμό, όχι έτσι αποσπασματικά και κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.
Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε το χώρο του Ιπποδρόμου, όταν εκκρεμεί η μετατροπή του γηπέδου του τάε κβο ντο σε συνεδριακό κέντρο, όταν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας Μοσχάτου με σειρά επενδύσεων ψυχαγωγίας κοινού, που θα επιβαρύνει την περιοχή, από ιδιωτικούς ομίλους.
Στα σχέδια που συνοδεύουν –και τελειώνω- την προς κύρωση σύμβαση υπάρχει η πεζογέφυρα, η Εσπλανάδα, που ενώνει το χώρο του Ιπποδρόμου με την παραλία, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά ότι αυτή η Εσπλανάδα ενώνει και το χώρο του Ιπποδρόμου με το χώρο που τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν προχωρήσει σε άλλη σύμβαση με ιδιώτη επενδυτή.
Η ωραία μαρίνα Φλοίσβου –ένα άλλο παράδειγμα- συμφερόντων Λάτση, όπως έγινε, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς προέρχεται μια σύμβαση μιας εταιρείας των Ολυμπιακών Ακινήτων με ένα ιδιωτικό ίδρυμα που τελικά γίνεται ιδιοκτησία κάποιου ιδρύματος.
Προφανώς, η συμφωνία αυτή με το Ίδρυμα Νιάρχου έχει ήδη γίνει. Προφανώς, η συμφωνία αυτή έγινε πίσω από κλειστές πόρτες με αδιαφανείς διαδικασίες και δεν έρχεται, συνάδελφοι, στη Βουλή για να συζητηθεί και να ανταλλάξουμε απόψεις. Έρχεται απλώς για να την επικυρώσουμε ως εξωφυλαρούχες. Δεν θα την επικυρώσουμε!
Ξέρετε, αυτό γίνεται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Θέλω να τελειώσω με το εξής και προσέξτε το αυτό. Για να πας κάπου, πρέπει να ξέρεις και πού θέλεις να πας και πώς θες να πας. Αν θες να πας κάπου και δεν ξέρεις πώς, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις αλλού. Αν δεν ξέρεις γενικά πού πας, όπου και να βγεις, ε, καλό είναι!
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Ψαριανό.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Τελικά, θα κάνουμε ποτέ το αυτονόητο μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα; Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πούμε ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που εδεήθησαν...
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
...να δώσουν 450 εκατομμύρια ευρώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Από το υστέρημά τους;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Ψαριανέ, πείτε ένα ευχαριστώ! Ένα ευχαριστώ, για λόγους ευγενείας τουλάχιστον. Τουλάχιστον!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν τα βγάζετε από την τσέπη σας! Από τη δική τους τσέπη τα βγάζουν!
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ ησυχία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μας ακούσετε τώρα, όπως σας ακούσαμε! Θα μας ακούσετε. Τώρα θα τα ακούσετε!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ακούμε, ακούμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να ξεκινήσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ειπώθηκε το εξής: «Ναι μεν, αλλά...». Ξέρετε, υπάρχει ένα μεμπτό σημείο. Δεν εμπιστεύεται το Ίδρυμα το ελληνικό δημόσιο. Γιατί, αγαπητέ συνάδελφε; Είναι οι μοναδικοί που δεν το εμπιστεύονται; Αν ρωτήσετε τα εννιά εκατομμύρια των Ελλήνων, δεν εμπιστεύεται κανείς το ελληνικό δημόσιο! Ούτε εσείς ο ίδιος δεν θα το εμπιστευόσασταν.
Άρα, λοιπόν, δεν κατάλαβα! Ποιο είναι το καινοφανές; Κάποιοι άνθρωποι δίνουν 450 εκατομμύρια ευρώ χορηγία στην ελληνική πολιτεία και θέλουν να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα που θα έχει η χορηγία τους αυτή! Πού είναι το μεμπτό σ’ αυτό το σημείο;
Έρχομαι τώρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ακούστηκε, ενώ μιλάμε για χορηγία κολοσσιαίων διαστάσεων –να το τονίσω-, η λέξη «έγκλημα».

(BM)
(3GK)
Από την αρχή της ομιλίας η αξιότιμη συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος είπε ότι πρόκειται για μια εγκληματική πράξη. Εγώ ένιωσα εκείνη τη στιγμή ότι βρισκόμουν σε ένα μαυσωλείο εν έτη 1918.
Αγαπητή συνάδελφος, δεν ξέρετε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει; Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατά παταγώδη τρόπο κατέρρευσε. Άλλαξαν τα μυαλά του κόσμου. Άλλαξε η νοοτροπία. Και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα απ’ όλα αυτά, τις κοσμογονικές ανακατατάξεις στο διεθνές επίπεδο, εσείς έρχεστε εδώ και αντί να πείτε ένα «ευχαριστώ» κατ’ αρχήν, ως οφείλουμε να πούμε, με μία σειρά ιδεοληψιών και μόνο προσπαθείτε να αποδομήσετε μία χορηγία, μία δωρεά που θα αναβαθμίσει και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και το περιβάλλον, κύριε Ψαριανέ, στον τόπο μας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έρχομαι τώρα στον αξιότιμο συνάδελφο του Συνασπισμού. Θα σταθώ σε δύο σημεία:
Τόνισε κατ’ επανάληψη τις λέξεις «αδιαφανείς διαδικασίες». Πείτε μου τώρα: Εγώ κατανοώ το να υπάρχει αδιαφανής διαδικασία όταν είναι να αποκομίσω κάτι, να έχω ένα κέρδος. Ποια είναι η αδιαφανής διαδικασία όταν δίνω 450 εκατομμύρια; Εδώ πρόκειται για προσβολή της κοινής λογικής. Αλλά δεν σταματήσατε εκεί μόνο. Προχωρήσατε και περαιτέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Βαρύτατη προσβολή.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μάθετε να ακούτε. Να σέβεστε τη δημοκρατία.
Δεν φθάνει μόνο που δεν είπε «ευχαριστώ» ο κ. Ψαριανός, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο –ευτυχώς που είπε και τη λέξη «ενδεχόμενο»- να γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κύριοι συνάδελφοι. Δηλαδή το Ίδρυμα κάνει ξέπλυμα πιθανόν! Δεν μπορεί να το διασφαλίσει ο κ. Ψαριανός, αλλά είναι πιθανόν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Απίστευτο. Δεν έχει ξαναγίνει.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Να σας το πω τώρα καλά να το καταλάβετε γιατί εγώ είμαι από χωριό, κύριε Ψαριανέ, δεν είμαι από το Κολωνάκι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πλυντήριο είχατε στο χωριό σας;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Λένε λοιπόν στο χωριό μου: «Μας χάριζαν ένα γάιδαρο, τον κοιτούσαμε και στα δόντια». Περί αυτού πρόκειται.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Καλά σας λένε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραιότατα. Μπράβο. Να σας χαίρονται.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πλυντήριο είχατε στο χωριό σας ή πλένατε σε σκάφη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αγαπητέ συνάδελφε, στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα ιδανικό, το οποίο υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα, στον ελληνισμό. Μία λέξη. Και αν ανοίξετε όλα τα λεξικά του κόσμου, δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Είναι η λέξη «υστεροφημία». Δηλαδή, κάποιος άνθρωπος μέσα από το πέρασμά του από τη γη θέλει να αφήσει πίσω του ένα πράγμα. Μόνο αυτό μπορεί να μείνει. Τίποτε άλλο. Όλα μένουν εδώ, αλλά ο άνθρωπος φεύγει. Ένα πράγμα μπορεί ο ίδιος να αφήσει για τον ίδιον: Το όνομά του. Και μέσω χορηγιών, δωρεών κ.λπ., κάποιοι άνθρωποι θέλουν το όνομά τους να διατηρηθεί στο διηνεκές. Αυτή είναι η υψίστη φιλοδοξία, το νόημα της υστεροφημίας. Και έρχονται τώρα κάποιοι μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και επιτίθενται και σε αυτό ακόμα το σημείο. Δηλαδή, να μην διατηρηθεί, να μην μπει το όνομα, να μην μείνει. Ή εάν μπει, όχι στο διηνεκές. Και τέλος πάντων, ποια θα είναι η ηθική καταξίωση γι’ αυτούς τους ανθρώπους, εάν δεν μείνει το όνομά τους; Σας ενοχλεί και το ότι θα ακούγεται το όνομα «Νιάρχος» -σας ενοχλεί κάποιους- αλλά ενοχλεί και στο διηνεκές. Αλλάξτε το λοιπόν εσείς, να βάλετε κάτι άλλο σοσιαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Εμάς δεν μας ενοχλεί κανένα όνομα. Και το «Ωνάσειο» μας κάνει και το «Μετσόβιο» μας κάνει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μην διακόπτετε, κύριε Ψαριανέ. Ο κ. Ροντούλης δεν σας διέκοψε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως, «Ωνάσειο», κύριε Ψαριανέ, σας αρέσει, δεν σας αρέσει. Τι να κάνουμε τώρα; Εσείς να το ονομάσετε αλλιώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν μας ενοχλούν τα ονόματα. Άλλους ενοχλούν τα ονόματα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πόσο φτωχή λοιπόν θα ήταν η Ελλάδα, αγαπητοί συνάδελφοι, πόσο φτωχή θα ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, εάν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μέσα από δωρεές, μέσα από χορηγίες, έκαναν και κτίρια, έκαναν και βιβλιοθήκες και τέλος πάντων υποδομές πολιτισμού που όλοι σήμερα χαιρόμεθα.
Να σας πω όμως και πώς βλέπουμε εμείς τη χειρονομία αυτή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Τη βλέπουμε ως την πεμπτουσία του πατριωτικού παρεμβατισμού στον τομέα του επιχειρείν. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ότι ένα κεφάλαιο που αποκτήθηκε στην κονίστρα της διεθνούς επιχειρηματικότητας έρχεται και επενδύεται σε εθνικό έδαφος. Τουτέστιν, ο επιχειρηματίας για τον πατριωτικό παρεμβατισμό δεν πρέπει να αναπνέει μόνο για το κέρδος, αλλά πρέπει να ζει και για την κοινωνική προσφορά. Άλλωστε αυτή είναι και η έννοια της εταιρικής ευθύνης που ακούμε και σε επίπεδο ακόμα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμάς λοιπόν είναι μία ύψιστη πατριωτική ενέργεια.
Να πω και κάτι άλλο που είναι για μας πολύ σημαντικό: Θα καταλάβαινα όλες αυτές τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από τα κόμματα, εάν υπήρχε η πιθανότητα άντλησης κάποιων κερδών μέσα από αυτή την ενέργεια.
Όμως το Ίδρυμα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ασκεί στην Ελλάδα καμία επιχειρηματική ή επενδυτική δράση. Άρα, δεν υπάρχει καμία υστεροβουλία. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά.
Εάν, κύριε Ψαριανέ, υπήρχε μία υστερόβουλη σκέψη και σκοπιμότητα, θα έπρεπε να την πείτε εδώ, ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτή τη χειρονομία για να έχουν αυτό το όφελος. Συγκεκριμένα πράγματα.
Έρχομαι τώρα στο πώς είδε η τοπική κοινωνία της Καλλιθέας την πρωτοβουλία αυτή, την παρέμβαση αυτή. Ακούσαμε το Δήμαρχο. Τι μας είπε στην Επιτροπή; Το αποδέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση, όπως και το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία. Έψαξα να βρω αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς συλλόγους που συχνά-πυκνά –και καλά κάνουν- παρεμβαίνουν όταν βλέπουν ότι προσβάλλεται το περιβάλλον. Καμία. Σιγή. Έχουμε λοιπόν μία επέμβαση, την οποίαν αποδέχεται ευχαρίστως η τοπική κοινωνία, συμβατή απολύτως με το περιβάλλον. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις. Ένας χώρος που ήταν χωματερή, ένας χώρος όπου μαζεύονταν σκουπίδια, ο Ιππόδρομος, αναβαθμίζεται. Και η τοπική κοινωνία που ζει τα προβλήματα, που αντιλαμβάνεται για τι πράγμα μιλάμε, το δέχεται με ευχαρίστηση. Εσείς εδώ θα υποκαταστήσετε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας;
Μιας και μιλάμε για το περιβάλλον πρέπει να πω και το εξής: Με μία τέτοιου είδους επένδυση θα είμαστε και στην πρωτοπορία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Τα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά, έτσι δεν είναι, κύριε Υφυπουργέ; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα έχουμε και έναν «πιλότο», να το πω έτσι, για δράσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλα κτίρια, σε άλλα κέντρα πολιτισμού του ελληνικού δημοσίου. Κακό και αυτό λοιπόν για κάποιους. Και επιτέλους να πούμε και μια ξεκάθαρη πραγματικότητα: Μέσα από αυτή την επένδυση θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ανοίγει λοιπόν ένα παράθυρο εκσυγχρονισμού για το μέλλον και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Έρχεστε τώρα στην Αίθουσα και ενώ συζητάμε για την επένδυση αυτή, γι’ αυτή την παρέμβαση, ξαφνικά έρχονται εργασιακής φύσεως ζητήματα ή οτιδήποτε άλλο. Μα, αφορά αυτό το πράγμα την επένδυση αυτή καθ’ εαυτή, τη χορηγία, τη δωρεά; Δεν αφορά. Εάν υπάρξει πρόβλημα και τι είδους πρόβλημα, θα το συζητήσουμε. Εδώ είμαστε πάλι. Τώρα όμως μιλάμε για μία κολοσσιαίων διαστάσεων χορηγία, βάσει της οποίας θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Και θέλω να ζητήσω από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που μάχεται δήθεν για τους οικοδόμους και για την κρίση στην αγορά, για την ανεργία και για όλα αυτά, να μας απαντήσει στο εξής: Θα γίνει μια παρέμβαση 450 εκατομμυρίων ευρώ με νέες υποδομές, νέα βιοκλιματικά κτίρια κ.λπ. Τα είπαμε. Θα εργαστούν Έλληνες οικοδόμοι, εργάτες. Τι λέτε στους ανθρώπους αυτούς που θα βρουν εργασία με μία κολοσσιαία επένδυση; Τι λέτε στους ανθρώπους αυτούς; «Δεν θέλουμε τα χρήματα». Σας ακούν οι οικοδόμοι όμως και σας κρίνουν. Κρίνουν την ιδεοληπτική συμπεριφορά σας και γι’ αυτό θα σας καταδικάσουν.
Και θα έπρεπε να ακουστεί και κάτι άλλο στην Αίθουσα, εφόσον επιχειρηματολογήσαμε όλοι και ο καθένας είδε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία:
Εγώ, κύριε Υπουργέ, έχω την εξής αγωνία: Θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο όχι να αποδεχτεί τη χορηγία -αυτά για μας είναι αυτονόητα πράγματα- αλλά θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα συντηρήσεως του κοσμήματος αυτού που θα γίνει στην Καλλιθέα;

(DE)










(3BM)
Υπάρχει ένα πρόγραμμα; Αυτό περιμένω να ακούσω από τον Υπουργό Πολιτισμού. Θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στη συνέχεια, μια που θα περάσει στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου ουσιαστικά, στη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων; Και πριν φθάσουμε εκεί, θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να κάνει εκείνα τα σύνδρομα, τα συνωδά έργα, να πω έτσι, που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα στο χώρο, που θα είναι ένας χώρος υψηλής επισκεψιμότητας; Αυτά είναι τα δικά μας ερωτήματα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Εμείς θεωρούμε ότι εκεί θα γίνει ένας πνεύμονας πολιτισμού, θα γίνει ένας πνεύμονας προστασίας του περιβάλλοντος και ευχαριστούμε πάρα πολύ το Ίδρυμα που προχωρά σε αυτή την τόσο αξιοπρόσεκτη παρέμβαση, που θα πρέπει να αποτελέσει πράξη μίμησης για κάποιους άλλους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μάλιστα, κύριε Υπουργέ. Θέλετε να κάνετε παρέμβαση σήμερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προηγηθούν, σύμφωνα με...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, δεν θα μιλήσει ο Υπουργός.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Δεν θα μιλήσει; Τι θα κάνει; Θα μας ξεναγήσει ίσως;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εγώ τι να σας πω τι θα κάνει; Εκείνος θα κάνει ό,τι νομίζει. Μπορεί να κάνει τροποποιήσεις, βελτιώσεις, παρατηρήσεις. Δικαίωμά του είναι.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω καμία τροποποίηση να κάνω.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μία μικρή παρέμβαση και θα μου επιτρέψει μετά η κυρία Δαμανάκη να επιστρέψω στο Υπουργείο Πολιτισμού.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Αφού μας ακούσετε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Θα ήθελα να πω ότι σήμερα είναι μια ημέρα πολυσήμαντη για τον ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, δηλαδή, έναν πολυσήμαντο πνεύμονα πολιτισμού, που είναι αντάξια της μουσικής της παράδοσης και των Ελλήνων μουσικών, αντάξια του άγνωστου σε πολλούς θησαυρού συγγραμμάτων που διαθέτουμε και αντάξια των απαιτήσεων του σύγχρονου Έλληνα, του ανήσυχου Έλληνα, του ερευνητικού Έλληνα, αντάξια, δηλαδή, των συγχρόνων προκλήσεων που υπάρχουν στην εποχή μας. Και το λέω αυτό, γιατί πράγματι η κατασκευή αυτή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα είναι ενεργειακά αυτόνομη και θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άλλο τέτοιου είδος σύγχρονο κτίριο.
Θέλω να πω ότι λέμε πολλές φορές ότι τα σύμβολα επιβιώνουν, όταν ανανεώνονται συνεχώς. Από αυτή την άποψη, θα καταθέσω ότι η Ελλάδα έχει πολλά χρόνια να ανανεώσει τα σύμβολά της και θέλω να πιστεύω ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και αυτό το πάρκο-παράδεισος που θα γίνει στην περιοχή είναι πολύτιμες υποδομές που ανανεώνουν τα εθνικά μας σύμβολα, δίνουν δικαίωμα όχι μόνο αισθητικής ικανοποίησης, αλλά και διανοητικής αναζήτησης και κοινωνικής συνάντησης για τον κόσμο που θα έχει τη δυνατότητα όχι πλέον να βλέπει τις εθνικές μας υποδομές να υπολειτουργούν, αλλά να λειτουργούν σε ένα τόσο σύγχρονο περιβάλλον.
Και εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, θα θέλαμε σε αυτή των τεραστίων διαστάσεων χορηγία να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς το Ίδρυμα Νιάρχου και ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλες τέτοιες, τέτοιας διαστάσεως χειρονομίες, οι οποίες πραγματικά όχι μόνο αναζωογονούν, αλλά επαναστατικά τοποθετούν την ελληνική σύγχρονη κοινωνική μας εικόνα σε τελείως νέα πλαίσια.
Τέτοια δημιουργήματα νομίζω, άλλωστε και παντού στον κόσμο συμπυκνώνουν την ταυτότητα της πόλης και καθρεφτίζουν και τον πολιτισμό της χώρας μας, απορροφούν και εκπέμπουν λόγο και αισθητική, συσσωρεύουν και αν θέλετε ακόμα, απελευθερώνουν ενέργεια πολιτιστικής δημιουργίας. Δεν υπηρετούν μόνο τον πολιτισμό και αυτό θέλω να πω εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά παράγουν πολιτισμό και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στο Ίδρυμα Νιάρχου, διότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα ευρήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, οι χώροι αυτοί οι οποίοι θα δημιουργηθούν είναι χώροι σύμβολα, τα οποία θα αγκαλιάσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός και να είστε σίγουρος, κύριε συνάδελφε, ότι θα τα αγκαλιάσει, όπως οφείλει να το κάνει και η ελληνική πολιτεία στο μέλλον, προκειμένου να λειτουργήσουν, όπως οφείλουν να λειτουργήσουν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(NP)
(3DE)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών. Το λόγο έχει ο κ. Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε περιόδους δυσμενούς οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, όπως είναι η παρούσα ανατρέχουμε συχνά σε υποδείγματα, σε καταστάσεις, σε δεδομένα που συνετέλεσαν στην πρόοδο της κοινωνίας μας. Ανατρέχουμε σε θεσμούς, όπως είναι αυτός της ευεργεσίας, θεσμός που ακολουθεί με συνέπεια την ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους. Πράγματι, η ιστορία του τόπου μας χαρακτηρίζεται από μια έντονη παράδοση εθνικής προσφοράς και ευεργεσίας, που μετέτρεψε την φιλοπατρία, τη φιλανθρωπία, το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε δράση και δημιουργία.
Βασικός πυλώνας αυτού του θεσμού, του θεσμού της ευεργεσίας αποτελούν τα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας, ιδρύματα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτύξει μια έντονη ανθρωπιστική και πολιτιστική δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο.
Ένα από τα σημαντικότερα κοινωφελή ιδρύματα είναι και το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ίδρυμα το οποίο έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 1650 δωρεές σε 87 χώρες, ίδρυμα που η δράση του εστιάζεται κυρίως σε τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, στα λιγότερα προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού, αλλά και στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια απ’ αυτές τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ είναι και η πρόταση για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ στην περιοχή του πρώην ιπποδρόμου Αθηνών.
Το εν λόγω σχέδιο, το εν λόγω υπερτοπικό πολιτιστικό πάρκο, πόλος πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό.
Το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις υψηλότερες επαγγελματικές, μελετητικές, κατασκευαστικές, λειτουργικές προδιαγραφές. Πρόκειται για μια πράξη ευεργεσίας και προσφοράς, με σαφείς, ευδιάκριτες, σημαντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις.
Πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος. Πρωτοβουλία που αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πρώην ιπποδρόμου Αθηνών, αλλά και την πολυδιάστατη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα, πρώτον, το συνολικό κόστος υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού υπολογίζεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ και αναλαμβάνεται από το Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου το 2015 το Ίδρυμα προβλέπεται να προβεί στη δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού στο ελληνικό δημόσιο, μεταφέροντας τον αποκλειστικό έλεγχο της διαχείρισης των λειτουργιών και των οικονομικών του.
Δεύτερον, η ανάπτυξη ενός πρότυπου πάρκου 170 περίπου στρεμμάτων και η κατασκευή των κτηρίων του Κέντρου στα πρότυπα της βιοκλιματικής και αειφόρου αρχιτεκτονικής, φιλικό προς το περιβάλλον, ενεργειακά αυτόνομο.
(XF)
(NP)
Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και διαμορφώνοντας ένα πόλο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Τρίτον, η δημιουργία του νέου κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτή η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να φιλοξενηθούν στους χώρους του οι πλέον απαιτητικές παραστάσεις και θα δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ ελληνικό κοινό να πλησιάσει το χώρο της μουσικής και ευρύτερα του πολιτισμού, με ελκυστικό αλλά και με σύγχρονο τρόπο.
Τέταρτον, η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία και σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού. Πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών αλλά και να εμβαθύνουν στη γνώση.
Πέμπτον, η ολοκλήρωση του έργου προσδοκάτε να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έναν ιδανικό χώρο ψυχαγωγίας, αθλητισμού, έναν ισχυρό πνεύμονα πολιτισμού.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να προβεί στις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του έργου και να κυρώσει τις συμβάσεις μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και του ελληνικού δημοσίου. Καλείται επί της ουσίας να σταθεί αρωγός και συμμέτοχος σε μια σημαντική κοινωφελή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου έργου, ενός οραματικού έργου με ευδιάκριτα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις όμορες περιοχές, αλλά και για όλους τους κατοίκους που διαμένουν σ’ αυτές, όπως αυτές οι απόψεις εκφράστηκαν και από το Δήμαρχο Καλλιθέας, κατά την ακρόαση των φορέων.
Για τους λόγους αυτούς μαζί με την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες για την τεράστια διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, προτείνω την κύρωση της εν λόγω σύμβασης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κ. Σταϊκούρα.
Η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Β’ Αθηνών, κυρία Μαρία Δαμανάκη έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν θέλω να επισημάνω ότι η Βουλή δεν προσφέρεται για ανακοινωθέντα και απευθύνομαι σε σας, κύριε Πρόεδρε. Και αναφέρομαι στην παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα. Ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού ήρθε, πήρε το λόγο παρά τον Κανονισμό –το ξέρετε αυτό, διότι έπρεπε να μιλήσουν κάποιοι συνάδελφοι- μας εξεφώνησε έναν πανηγυρικό πέντε λεπτών και απεχώρησε. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που ζητούμε από τον κύριο Υπουργό Πολιτισμού. Νομίζω ότι το Προεδρείο μπορούσε να κάνει μια σχετική υπόδειξη.
Εάν ο κύριος Υπουργός ήθελε να εκφράσει απλώς την ευγνωμοσύνη του στο Ίδρυμα Νιάρχου, αυτό αντελήφθην από το περιεχόμενο της ομιλίας του, θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα και ένα δελτίο τύπου. Εδώ, όπως οι άλλοι συνάδελφοί του κάνουν, γίνεται διάλογος. Ακούει δηλαδή τους ομιλητές και απαντάει. Και το λέω αυτό διότι ο κύριος Υπουργός το συνηθίζει αυτό και επιτρέψτε μου να το πω, σε σχέση με τη Βουλή.
Έχουμε καταθέσει εδώ και μία εβδομάδα υπογραφές που απαιτούν την υποχρεωτική του παρουσία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσουμε το πώς προχωρεί η υπόθεση της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο κύριος Υπουργός κάνει εγκαίνια, ξεναγεί ακαταπαύστως τους Βουλευτές, αλλά πολιτική συζήτηση για την εθνική στρατηγική δεν κάνει. Και λυπούμαι να πω ότι αυτό δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στον Υπουργό Πολιτισμού.
Παρ’ όλο που ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, νομίζω ότι άξιζε τον κόπο να διαθέσω ενάμισι λεπτό για να αναφερθώ στα θέματα αυτά.
Έρχομαι στην ουσία του ζητήματος που συζητούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως ήδη είπε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς κατ’ αρχήν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, παρά τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις μας, γιατί θεωρούμε ότι έχει να προσφέρει στο δημόσιο συμφέρον και από άποψη, αν θέλετε, ευρύτερα πολεοδομική, αρχιτεκτονική και από άποψη πολιτιστική. Και η θέση μας αυτή προκύπτει από τις αρχές που έχουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τα ζητήματα της πολεοδομικής ανάπτυξης και της χωροταξίας και για τα ζητήματα του πολιτισμού. Και θα ήθελα σ’ αυτά τα θέματα λίγο να αναφερθώ.
Να ξεκινήσω από τον πολιτισμό δίνοντας ορισμένες διευκρινίσεις.
Ακούστηκε πάρα πολύ από ορισμένους εισηγητές η κατηγορία ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται χειραγώγηση του πολιτισμού

(BA)
(3XF)
Δεν υπάρχει αμφιβολία, κύριε Πρόεδρε, ότι ο πολιτισμός μας, που είναι μια ζωντανή καθημερινότητα, υπόκειται σε πάρα πολλές επιρροές. Θα έλεγα, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι η λέξη «χειραγώγηση» δεν ταιριάζει στην περίσταση και μάλλον θέλω να πω ότι είναι μία απλουστευτική και εύκολη κουβέντα για μία εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση. Και εξηγούμαι: Ο πολιτισμός είναι μία ζωντανή πραγματικότητα σε εξέλιξη. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικός. Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο θέμα αυτό εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμείς δεν έχουμε την αντίληψη ότι για να έχουμε πολιτισμό στη χώρα μας πρέπει ο πολιτισμός να είναι κρατικός, ούτε οι καλλιτέχνες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Βεβαίως, το κράτος οφείλει να έχει βασικά πολιτιστικά οχήματα ανάπτυξης και αναμφισβήτητα η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι τέτοια οχήματα. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στην προκείμενη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται, χωρίς να ταυτίζεται απαραίτητα αυτή η εξασφάλιση με τη νομική μορφή που παίρνει μία πραγματικότητα. Και θέλω ιδιαίτερα να σταθώ σ’ αυτό, γιατί ακούμε πάρα πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό ότι το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται μόνο όταν το κράτος είναι κυρίαρχος. Μάλιστα γίνεται ολόκληρη συζήτηση, αν το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται ακόμα και στην περίπτωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ανώνυμης εταιρείας. Αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται, όταν το δημόσιο μπορεί να ελέγχει τις αποφάσεις. Περί αυτού πρόκειται. Και με αυτό το κριτήριο εμείς προσεγγίζουμε και τη συγκεκριμένη σύμβαση. Με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, επειδή είναι ανώνυμη εταιρεία, δεν έχει δημόσιο συμφέρον, αν και η μετοχή ανήκει στο δημόσιο. Δεν μπορούμε να πάμε σε μία λογική περασμένου αιώνα σ’ αυτά.
Εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, κύριε Πρόεδρε; Αυτό μας ενδιαφέρει και αυτό είναι μία σύνθετη κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με το κατά πόσο υπάρχει έλεγχος στις αποφάσεις. Υπάρχει έλεγχος στις αποφάσεις με βάση τη σύμβαση; Κατ’ αρχήν, υπάρχει –σ’ αυτό θέλω να είμαι σαφής- διότι προβλέπει η σύμβαση ότι τα μέλη του φορέα διαχείρισης διορίζονται από το δημόσιο. Όμως, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι έχουμε σοβαρές αμφιβολίες και ενστάσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, με βάση την ποιότητα της σύμβασης την οποία υπογράφουμε. Και εδώ θέλω και ορισμένες απαντήσεις από τον Υπουργό. Αναφέρθηκε σ’ αυτά ο εισηγητής μας, αλλά θέλω να επανέλθω.
Πρώτον, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο η Κυβέρνηση ακολούθησε όλη αυτή τη μυστικοπαθή διαδικασία. Μέχρι προχθές, μέχρι πριν να εισαχθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή δεν είχαμε πάρει καν στα χέρια μας το πλήρες κείμενο της σύμβασης. Είχαμε κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον Υπουργό Πολιτισμού και εμείς και άλλα κόμματα, ο οποίος εμφανίστηκε εδώ ως κομήτης, και δεν μας είχε καταθέσει τη σύμβαση, χωρίς λόγο. Γιατί; Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα ότι η σύμβαση έχει κάτι να κρύψει. Στη σύμβαση, όμως, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν ορισμένα παραρτήματα και θέλω εδώ μία σαφή απάντηση. Υπάρχουν οι προτάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου για τον Κανονισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αυτά τα κυρώνουμε σήμερα; Περιμένω την απάντηση, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν μπορεί να λέμε από τη μια μεριά ότι το Ίδρυμα παραδίδει τη διαχείριση στο δημόσιο και από την άλλη να κυρώνουμε παραρτήματα τα οποία αφορούν τον Κανονισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Εγώ θέλω να είμαι σαφής εδώ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα συναποφασίσει, και σήμερα ως Αντιπολίτευση και αύριο ενδεχομένως ως Κυβέρνηση, τον Κανονισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης με οποιοδήποτε Ίδρυμα. Πρέπει να είναι σαφές. Αν το Ίδρυμα έχει κάποιες προτάσεις, ευχαρίστως να τις καταθέσει και με πολλή χαρά να τις δεχθούμε, αλλά δεν είναι δυνατόν αυτά να αποφασίζονται σήμερα.
Μαζί με ορισμένες άλλες αμφιβολίες που εξέφρασε ο εισηγητής μας, όπως παραδείγματος χάρη, πώς αποφασίζεται το καταστατικό του Ιδρύματος, πώς γίνονται οι συμβάσεις και τα σχετικά, επαναλαμβάνω ότι εμάς μας ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον. Και επειδή πολλά ακούγονται –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- το δημόσιο συμφέρον πάντως δεν εξασφαλίζεται με μία Εθνική Βιβλιοθήκη την οποία εμείς ως κράτος επιχορηγούμε με 2.000.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό. Και αν υπάρχει μία δυνατότητα αυτά τα χρήματα να αυξηθούν, ή υπάρχει μία διάθεση να υπάρξει μία δωρεάν, εμείς θα τη δεχθούμε.
(GM)




2BA
Θέλω επίσης εδώ να είμαι σαφής. Δεν θεωρούμε ότι ο πολιτισμός πλήττεται εάν γίνονται δωρεές και αν υπάρχουν χορηγίες οι οποίες βοηθούν το δημόσιο συμφέρον. Δεν πλήττεται καθόλου. Και ούτε χρειαζόμαστε τη χρονική απόσταση των 100 και 200 χρόνων για να πούμε ότι παραδείγματος χάρη το Μπενάκειο μπορεί να λέγεται Μπενάκειο ή το Ζάππειο μπορεί να λέγεται Ζάππειο. Μπορεί να ονομαστεί η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή «Σταύρος Νιάρχος», αρκεί επαναλαμβάνω να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Αυτό το κριτήριο είναι για μας. Με αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτά τα κριτήρια εμείς προσεγγίζουμε το θέμα.
Κλείνοντας θα κάνω μία μόνο παρατήρηση σχετικά με τη χωροθέτηση και τα πολεοδομικά, τα οποία ο Εισηγητής μας πολύ διεξοδικά ανέφερε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χωροθέτηση είναι η καλύτερη δυνατή στις σημερινές συνθήκες. Και ο εισηγητής του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μπελαβίλας στην Επιτροπή το παραδέχθηκε αυτό. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες γνώμες, αλλά εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου το καταλάβαμε αυτό.
Δεύτερο θέμα επίσης σοβαρό: Δεν αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις Ελλήνων αρχιτεκτόνων για το γεγονός ότι το έργο αυτό το αρχιτεκτονεί ο Ρέντζο Πιάνο. Δεν δεχόμαστε αυτήν την αντίληψη, ότι σώνει και καλά τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα πρέπει να τα αρχιτεκτονούν Έλληνες αρχιτέκτονες. Είμαστε στον 21ο αιώνα, υπάρχει παγκοσμιοποίηση, ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία δουλεύουν στο Πεκίνο, στη Λετονία και παντού και είμαστε υπερήφανοι εάν υπάρχει ένα σωστό έργο και ένας μεγάλος αρχιτέκτονας δημιουργεί σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρία Δαμανάκη, δεν ήμουν στην Έδρα όταν παρενέβη ο Υπουργός κ. Σαμαράς, αλλά επειδή το Προεδρείο είναι αδιαίρετο και εσείς απευθυνθήκατε στο Προεδρείο, θα έλεγα ότι ίσως το μεμφθήκατε με τη σωστή ευγένειά σας, αλλά σας οφείλω μία απάντηση.
Πρώτον, είπατε ότι ο Σαμαράς μίλησε προτού εξαντληθεί ο κατάλογος των έξι Βουλευτών. Σας πληροφορώ ότι έχει τροποποιηθεί η σχετική διάταξη, εάν δεν το έχετε υπόψη σας, όπου προσετέθη παράγραφος στην παράγραφο 2 του άρθρου 64, που δίνει στον Υπουργό το δικαίωμα να παρέμβει μία φορά για τέσσερα λεπτά. Εσείς υπέρβαση χρόνου δεν επικαλεστήκατε, επομένως εδικαιούτο ο κ. Σαμαράς.
Η δεύτερη παρατήρηση που κάνατε όσον αφορά στο ότι έκανε ανακοίνωση και όχι διάλογο και ότι μόλις τα είπε, σηκώθηκε και έφυγε, ευτυχώς το Προεδρείο δεν έχει δικαίωμα λογοκρισίας και δεν μπορούμε να κρίνουμε τι θα πει ο Υπουργός, εάν θα κάνει την ανακοίνωση ή εάν θα κάνει διάλογο. Ούτε και για τα της αποχωρήσεως μπορούμε να ρυθμίσουμε. Εν πάση περιπτώσει όμως υπάρχει κραταιά στήριξη κυβερνητική του νομοσχεδίου με δύο δόκιμους Υφυπουργούς, τον κ. Μπούρα και τον κ. Καλαγιάννη και επομένως η αποχώρηση του Υπουργού, η οποία θα ήταν για λόγους υπηρεσιακούς, προφανώς δεν πλήττει την πληρότητα της συζητήσεως.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Πλήττει τη νοημοσύνη μας, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η νοημοσύνη μας πλήττεται από πολλά πράγματα, κυρία Δαμανάκη!
Η κυρία Φιλίνη έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, παίρνω το λόγο για να υποστηρίξω την ανάγκη πραγματοποίησης αυτού του έργου για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτό εξάλλου εισηγήθηκα στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής ως αρμόδια για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ και βεβαίως δεν θα μπορούσα στην ομιλία που κάνω μέσα σε αυτήν την Αίθουσα να υποστηρίξω άλλη άποψη την οποία απέκτησε στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην συνείδησή μου και στις βαθιές μου πεποιθήσεις.
Κύριε Πρόεδρε, ο πολιτισμός στη χώρα μας με την παρούσα Κυβέρνηση αλλά όλα τα τελευταία χρόνια ενισχύεται ελάχιστα. Συγκεκριμένα, έχουμε από τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς στην Ευρώπη για τον πολιτισμό μας. Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Είναι πολύ σοβαρό ότι η Εθνική μας Βιβλιοθήκη έχει το χρόνο μόνο 15.000 επισκέπτες, ενώ αναλογούν σε μία χώρα σαν τη δική μας, σε μία πρωτεύουσα σαν την Αθήνα 300.000 επισκέπτες.
Εάν είχαμε ένα κτίριο όπως αρμόζει σε αυτήν την πόλη σύγχρονο, θα μπορούσαμε πραγματικά και θέλουμε οι νέοι άνθρωποι, οι επιστήμονες αλλά και όλοι οι πολίτες να την επισκέπτονται συχνά.
SX



(3PM)
Βεβαίως, θεωρώ ότι το ιστορικό κτίριο της Βιβλιοθήκης στην «Τριλογία των Χάνσεν» επί της Πανεπιστημίου δεν επιτρέπεται, δεν μπορεί να αλλάξει ονομασία και πρέπει να συνεχίσει να έχει τουλάχιστον ένα τμήμα των βιβλίων ή εφημερίδων της βιβλιοθήκης μας.
Επίσης, σε σχέση με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχουν γίνει εδώ και χρόνια πάρα πολλές συζητήσεις για το γεγονός ότι το υπάρχον κτίριο στην Ακαδημίας, καθώς και τα άλλα κτίρια που έχει η Εθνική Λυρική Σκηνή, δεν αρκούν. Συχνά αναγκάζονται, όποτε μπορεί το Μέγαρο Μουσικής –όπως όποτε μπορεί το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών- να φιλοξενούνται εκεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενείται για παραστάσεις τις οποίες δεν σηκώνει το μικρό κτίριο στα Ολύμπια.
Η χώρα μας, βέβαια, δεν έχει παράδοση στο Λυρικό Θέατρο, στην όπερα, όπως άλλες χώρες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αλλάζει αυτή η κατάσταση. Και είναι απαραίτητη μία σωστή, σύγχρονη, μεγάλη όπερα και για τη χώρα μας.
Αναλογιζόμουν αυτές τις μέρες, που θρηνήσαμε, νομίζω, πάρα πολλοί άνθρωποι το θάνατο αυτής της μεγάλης καλλιτέχνιδας, της μεγάλης χορεύτριας, της Πίνας Μπάους, ότι το χοροθέατρο, που ξεκίνησε στη χώρα μας με τη Ραλλού Μάνου μέσα σε αυτό το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα μπορούσε εδώ και χρόνια να είχε μία άλλη ανάπτυξη και μία άλλη πορεία και για τη χώρα και για τη διεθνή κλίμακα.
Κάνω, επίσης, εισηγητικές παρατηρήσεις για να υποστηρίξω ότι πραγματικά χρειάζονται αυτά τα δύο κτίρια. Και νομίζω ότι όλοι οι καλλιτέχνες στον τόπο μας –κι εγώ σέβομαι όλες τις παρατηρήσεις και τους φόβους, γιατί οι φόβοι είναι σωστό να υπάρχουν- θέλουν να υπάρξει μία άλλη κατάσταση, θέλουν και μία Εθνική Λυρική Σκηνή, θέλουν και μία άλλη Εθνική Βιβλιοθήκη.
Θέλω τώρα να πω ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση αυτού του έργου.
Κατ’ αρχήν, σημειώνω κι εγώ ότι αυτό το έργο νομιμοποιείται –η χωροθέτησή του- με βάση το ισχύον ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Διαβάζοντας την ίδια τη Σύμβαση και τις υποστηρικτικές μελέτες της, είδα ότι δεν υπήρξε καμία ένσταση στη διαδικασία. Αυτό έχει μία σημασία, γιατί υποβλήθηκε σε δημόσιο έλεγχο.
Επίσης, είναι θετικό το ότι δεν έγιναν δεκτές εναλλακτικές λύσεις, όπως το Πάρκο του Ελληνικού, το οποίο πρέπει να μείνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Δεν έγινε δεκτή η λύση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί. Πρέπει να μείνει Μητροπολιτικό Πάρκο και να φύγει και το Μπάντμιντον, που παράνομα παραμένει εκεί. Επίσης, δεν έπρεπε να γίνει στο κέντρο της πόλης, το οποίο πια είναι κορεσμένο. Δεν πρέπει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από δημόσιο χώρο να κτιστεί. Δεν έπρεπε να γίνει και στο χώρο του Κεραμικού, στην περιοχή του Γκαζοχωρίου, για λόγους και πολεοδομικούς. Θα έπρεπε να πέσουν οικοδομικά τετράγωνα όπου ισχύει η κατοικία. Επίσης, είναι αναγκαίος ο χώρος για αρχαιολογικούς χώρους.
Οι φόβοι που υπάρχουν έχουν να κάνουν με τους πολίτες της περιοχής, γιατί ο Δήμος έχει συμφωνήσει. Είναι σημαντικό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμφωνήσει. Πάντως στους πολίτες της περιοχής ο φόβος ο μεγάλος είναι ότι θα υπάρξει μία υπερσυσσώρευση λειτουργιών στην περιοχή εκεί, σε μία περιοχή όπου έχει κλείσει το θαλάσσιο μέτωπο ήδη από την περίοδο της Χούντας με τις προσχώσεις που έχουν γίνει και όπου από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει εγκατασταθεί εκεί μία σειρά από λειτουργίες.

(TS)

(3SX)
Ιδιαίτερα πρέπει να πούμε γι’ αυτό το ροζ κτήριο των οκτακοσίων μέτρων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε ένα λεπτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ένα λεπτό θα σας δώσω.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Σας ευχαριστώ.
Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε τελικά αυτό το θαλάσσιο μέτωπο να το ανοίξουμε, γιατί αξίζει στους πολίτες εκεί, αλλά και για όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου.
Θα κλείσω ξαναβάζοντας το θέμα και της δικής μου θέσης όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο. Είχα ήδη εισηγηθεί τη θετική στάση. Δεν θα μπορούσα για λόγους συνείδησης να υποστηρίξω κάτι άλλο και ως Βουλευτής, ως πολίτης και ως αρχιτέκτονας η ίδια και καλλιτέχνης.
Θέλω να τονίσω κλείνοντας ότι παραμένω αισιόδοξη γενικά, παρά τα αρνητικά που περιλαμβάνει η Σύμβαση, αλλά και αθεράπευτα αισιόδοξη γενικότερα. Έχω την πεποίθηση ότι στο μέλλον οι δήμοι του φαληρικού όρμου και τα κινήματα πολιτών θα καταφέρουν να διώξουν τις ασύμβατες και οχλούσες παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, κυρίως αυτό το γραμμικό κτήριο, οι οποίες σήμερα μάλιστα παραμένουν κενές.
Επίσης, είμαι αισιόδοξη ότι αυτά τα συγκεκριμένα κτήρια πολιτισμού θα είναι εκεί για τις μέλλουσες γενιές, στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου και σε μια δικαιότερη κοινωνία που χρειάζεται εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στην αλήθεια της επιστήμης και της τέχνης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Ο κ. Μαυρουδής Βορίδης, Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην περιφέρεια Αττικής, έχει το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ εκείνο το οποίο θα περίμενα στη σημερινή συζήτηση είναι να ξεκινήσουμε δίνοντάς της ένα πανηγυρικό χαρακτήρα. Έρχεται ένα ίδρυμα, κάνει μια σημαντικότατη χορηγία, με την οποία η χώρα μας αποκτά πραγματικές υποδομές για να φτιάξει επιτέλους ένα χώρο μεγάλο, σοβαρό, αισθητικά άρτιο που μπορεί να φιλοξενήσει τη Λυρική Σκηνή και άρα να αποκτήσουμε μια όπερα στην Ελλάδα και ό,τι σημαίνει αυτό για την αναβάθμιση του πολιτισμού μας και ταυτόχρονα ένα κτήριο το οποίο μπορεί να στεγάσει πάλι με αυτές τις προδιαγραφές την Εθνική Βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα ένα χώρο ο οποίος γίνεται πάρκο, ο οποίος γίνεται πράσινο, ο οποίος έχει υψηλές αισθητικές προδιαγραφές και ουσιαστικά δίδεται προς χρήση σε ένα κέντρο πολιτισμού.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει νουνεχής, στοιχειωδώς συγκροτημένη αντίρρηση σε αυτό; Τι είναι αυτή η μιζέρια πια σε ορισμένες πτέρυγες και σε ορισμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας που δεν μας επιτρέπει να πούμε ένα και μόνο πράγμα, «Ευχαριστούμε πολύ» στο Ίδρυμα και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να απολαύσει ο ελληνικός λαός αυτά τα μεγάλα έργα; Πού είναι πια η δυσκολία; Γιατί πρέπει εξ’ ορισμού να υπάρξουν κατασκευές, να ακούγονται ψεύδη, να ακούγονται ύβρεις για μια τέτοια συμβολή;
Ακούστε τι ακούστηκε. Είναι, λέει, ανώνυμη εταιρεία. Προφανώς είναι ανώνυμη εταιρεία, μονομετοχική, της οποίας την μετοχή έχει το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό; Όχι μόνο αυτό. «Θα χειραγωγηθεί ο πολιτισμός». Από ποιους; Αφού δεν συμμετέχει κανείς από το Ίδρυμα «Νιάρχος» μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Από ποιους θα χειραγωγηθεί ο πολιτισμός;
Οι άνθρωποι δεν αξίωσαν το στοιχειώδες, που εγώ, με συγχωρείτε, το θεωρώ και σχετικώς αυτονόητο. Δεν αξίωσαν μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο να έχουν έναν άνθρωπο δικό τους. Θα δώσουν 450.000.000 ευρώ και δεν θα υπάρχει ένας άνθρωπος του Ιδρύματος, έτσι να δει τι γίνονται αυτά τα χρήματα, όχι για να ελέγξει, να έχει μια ψήφο, να πει μια γνώμη μέσα σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ούτε αυτό!
(PE)

(03TS)
Και υπάρχουν πτέρυγες εδώ που μιλάνε για τον έλεγχο, λέει, του πολιτισμού. Με συγχωρείτε, άκουσα το εξής. Θα το καταψηφίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί, λέει, είναι μεγάλο το παρκινγκ. Μα, τώρα μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ μέσα;
Άκουσα ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενδεχομένως. Ευτυχώς που μπήκε και το «ενδεχομένως», διότι άλλως θα είχαμε και τεκμήριο βεβαιότητας. Ακούστε τώρα πώς γίνεται το ξέπλυμα. Ξέρετε τι είναι ξέπλυμα. Αποκτάς επαγγελματική δραστηριότητα, χρήματα και εν συνεχεία, με μία διαδικασία τα νομιμοποιείς για να τα βάλεις στην τσέπη σου. Αυτό είναι, τα έχεις εσύ τα λεφτά στο ξέπλυμα. Το Ίδρυμα αποφάσισε να ξεπλύνει αυτά που απέκτησε από την εγκληματική του δραστηριότητα, δωρίζοντάς τα στο ελληνικό δημόσιο!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Εδώ πρόκειται για διάλογο παλαβών. Δεν είναι καλά οι άνθρωποι τα λένε αυτά! Με συγχωρείτε πάρα πολύ, γιατί είναι και συνάδελφοι. Δεν είναι καλά!
Άκουσα εδώ μέσα ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τα εργασιακά τα Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ενδεχομένως, αλλά ποία η σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Τι θα γίνει, δηλαδή, με τα εργασιακά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το εάν πρόκειται να φτιαχτεί ένα κτήριο, στο οποίο θα στεγαστεί η Όπερα; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;
Άκουσα ότι πρέπει να εγκαλέσουμε, διότι ποιος είναι, λέει, ο πρόεδρος αυτήν τη στιγμή του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής; Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Είναι ο πρόεδρος, λέει, του ΣΕΒ. Ε, και; Υπάρχει, δηλαδή, κανένα τεκμήριο ότι όποιος είναι πρόεδρος του ΣΕΒ πρέπει να είναι εξόριστος σε αυτήν τη ζωή και δεν πρέπει να παίρνει κανένα αξίωμα, διότι είναι αξιοκατάκριτος και κάτι κακό συμβαίνει; Μα, πού ζούμε πια και τι σκέψη είναι αυτή;
Εγώ θα τα αντιπαρέλθω όλα αυτά. Ελπίζω ότι είναι ένα κομμάτι ενός υπολείμματος που έχει τυραννήσει την ελληνική κοινωνία για χρόνια. Το αφήνουμε πίσω μας, το ξεπερνάμε. Ας κάνουμε ότι δεν υπάρχει, ας κάνουμε ότι δεν τα ακούμε όλα αυτά, για να μείνουμε στο σημαντικό και στο μεγάλο. Και το σημαντικό και το μεγάλο είναι ο τόπος μας, χάριν σε αυτήν τη Σύμβαση, τη χορηγία, χάριν σε αυτό το οποίο κάνει το «Ίδρυμα Νιάρχος», αποκτά ένα σπουδαίο κτήριο, ένα σπουδαίο χώρο και επομένως, αποκτά τις προϋποθέσεις, για να γίνει ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο και στον τομέα αυτόν.
Θα περίμενε κανείς όλοι να επιχαίρουμε. Εγώ δεν διαφωνώ. Εάν υπάρξουν και δύο–τρεις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα στη Σύμβαση, να ακουστούν, παρότι, ως γνωστόν, στις συμβάσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν τροποποιήσεις. Θα μπορούσε, όμως, να γίνει μία τέτοια συζήτηση, για να γίνει ακόμη καλύτερη η Σύμβαση, για να πάμε ακόμη καλύτερα.
Άκουσα το εξής: Με αδιαφανείς διαδικασίες, λέει, επελέγη ο αρχιτέκτων. Με τα λεφτά, δηλαδή, των ανθρώπων θα έπρεπε τώρα να γίνει δημόσιος διαγωνισμός, στα δικά τους λεφτά για να τους πει ποιος θα είναι ο αρχιτέκτονας! Εδώ, δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα στοιχειώδη, στα αυτονόητα. Έρχεται ο άλλος, δίνει 450.000.000 ευρώ για να γίνει το συγκεκριμένο έργο και θα του πούμε εμείς με ποιον τρόπο θα επιλέξει τον αρχιτέκτονα.
Λέει: Είναι αδιαφανείς οι διαδικασίες. Ποιες διαδικασίες είναι αδιαφανείς; Αυτές που δίνει κάποιος 450.000.000 στο ελληνικό δημόσιο; Τι διαφανέστερο, δηλαδή, μπορεί να υπάρξει; Το θέμα της διαφάνειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίθεται, όταν το ελληνικό δημόσιο δίνει λεφτά, όταν το ελληνικό δημόσιο αναθέτει έργα σε κάποιον, όχι όταν έρχεται κάποιος και δίνει λεφτά στο ελληνικό δημόσιο. Τι διαφανέστερο από το να δώσει κάποιος χρήματα στο ελληνικό δημόσιο; Δηλαδή, εδώ κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσουμε, να αρχίσουμε να σοβαρολογούμε.
Μπήκαν τα εξής ζητήματα. Πού τα βρήκε, λέει, ο Νιάρχος, το Ίδρυμα, γιατί στις Βερμούδες; Και εάν είναι στις Βερμούδες, δηλαδή, ή όπου αλλού θέλει να είναι, τι μας κόφτει εμάς; Εκτός εάν υπάρχει μία καταγγελία ότι τα συγκεκριμένα ποσά είναι ποσά τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Εάν ξέρει κανείς κάτι, να έρθει να μας το πει εδώ, ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και να μην τα δεχθούμε. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ξέρει κανείς κάτι τέτοιο εδώ; Και όμως, να δηλητηριαστεί ακόμη και αυτή η συγκεκριμένη προσφορά!
Εμείς κρατάμε το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι γίνονται σπουδαία έργα σε μία σημαντική και δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Πέρα από το αμιγώς αναπτυξιακό κομμάτι, που συνδέεται με τη χρήση των χρημάτων, είναι μία τεράστια συνεισφορά στον πολιτισμό και επιτρέψτε μου στο βαθμό που εκπροσωπούμε όποιους εκπροσωπούμε μέσα στο Κοινοβούλιο, στο βαθμό που μας ανήκει ένα τμήμα της εκπροσωπήσεως του ελληνικού λαού, να εκφράσουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες προς το Ίδρυμα γι’ αυτήν τη σημαντική χορηγία στην Ελλάδα και τον πολιτισμό. Μακάρι, να ακολουθήσουν και άλλοι αυτό το λαμπρό παράδειγμα χορηγιών, δωρητών και ευεργετών, που, δόξα τω Θεώ, έχει αναδείξει σημαντικούς ο τόπος μας!
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι διαφανείς οι απόψεις σας, κύριε Βορίδη, και σας ευχαριστούμε πολύ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Πιερίας, ο κ. Καρπούζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Στις 26 Μαρτίου του 2009 υπεγράφη μία από τις αξιολογότερες Συμβάσεις μεταξύ του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου, που φέρει μάλιστα την υπογραφή του Πρωθυπουργού της χώρας.
Η Κύρωσης της Συμφωνίας αυτής αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των κοινωφελών ιδρυμάτων Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στα δύσκολα χρόνια της δημιουργίας και κατόρθωσαν να διαπρέψουν στον τομέα των επιχειρήσεων, παρά τις αντιξοότητες, αντιμετωπίζοντας διαχρονικά ακόμη και την αμφισβήτηση, αλλά και την προκατάληψη. Θεωρώ ότι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα εμείς να κάνουμε είναι η αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στην Ελλάδα, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Η Κύρωση αυτής της Σύμβασης περιλαμβάνει τους όρους υλοποίησης ενός μεγάλου έργου, προσφοράς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» στον πολιτισμό και τα γράμματα, ένα έργο-στολίδι της πρωτεύουσας που θα ενώνει τη θάλασσα με τη στεριά σε ένα σημείο που επεκτείνεται, μέσω της Λεωφόρου Συγγρού, στην καρδιά της Αθήνας, την Πλατεία Συντάγματος και τα ιστορικά σημεία αναφοράς της πόλης, αποτελώντας έτσι μία αρμονική συγκυρία.
Παρά τις διάφορες απόψεις που εκφράστηκαν στην Επιτροπή, θεωρώ ότι αυτό το έργο τυχαίνει της αποδοχής του συνόλου της κοινωνίας. Επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγέθη αυτού του μεγαλεπήβολου έργου παραμερίστηκαν από μόνες τους. Έργο σύγχρονης τεχνολογίας που ενώνει την επιστήμη και πρόοδο με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, κάνοντας πράξη μία προσπάθεια πολλών ετών για υλοποίηση στόχων που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Η Σύμβαση αυτή προσδιορίζει με σαφήνεια τον τόπο, την έκταση, τη δαπάνη, το χρόνο υλοποίησης του έργου, το φορέα υλοποίησης, και χρηματοδότη, αλλά και τον αποκλειστικό ιδιοκτήτη του αντικειμένου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προβλεπόμενος από το άρθρο 3 της Σύμβασης Οργανισμός μετά την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και την έναρξη λειτουργίας μέτοχος θα είναι μεταβατικά το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς αποφυγή οποιωνδήποτε προβλημάτων που θα προκύψουν.
Το έργο αυτό θα ανεγερθεί στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου των Αθηνών, στο Φάληρο, ιδιοκτησίας του δημοσίου, συνολικής έκτασης εκατόν ενενήντα στρεμμάτων. Προβλέπεται η παραχώρηση έκτασης είκοσι οκτώ στρεμμάτων στο Δήμο Καλλιθέας για τη δημιουργία δημοτικού πάρκου και ανέγερση κτηρίου συνολικού εμβαδού πενήντα επτά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και κάλυψης είκοσι οκτώ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων περίπου, η οποία είναι πολύ μικρότερη του επιτρεπόμενου συντελεστού δόμησης και του ποσοστού κάλυψης. Θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και πάρκου πρασίνου με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναψυχής.
Βεβαίως, τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι στοιχεία της μελέτης του έργου και δεν αναφέρονται σε αυτήν την Σύμβαση, πλην όμως την ορθότητα και την πληρότητα αυτής εγγυώνται τόσο το μεγάλο «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» όσο και η μεγάλη φήμη και αναγνωρισιμότητα του έγκριτου αρχιτέκτονα Rengio Piano, που δεν αμφισβητούνται.
Ως Βουλευτής της περιφέρειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι παραπονούμενος, διότι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την προσφορά μεγάλων έργων που θα αναβάθμιζαν την περιφέρεια, αλλά και θα μπορούσαν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα ενός λαού με κουλτούρα και καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Βεβαίως, θεωρώ ότι αυτό το έργο είναι και δικό μας έργο, όλης της Ελλάδος. Πρέπει όμως, να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες πρόσβασης των κατοίκων της περιφέρειας σε αυτό. Θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον προσφοράς και στην περιφέρεια. Η Πιερία, για παράδειγμα, ένας Νομός στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, που βρίθει πολιτιστικής παράδοσης με το πανελλήνιας εμβέλειας Φεστιβάλ Ολύμπου που πραγματοποιείται φέτος για τριακοστή έβδομη χρονιά, με τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίον, των Λειβήθρων, της Πύδνας αναζητά χρόνια τώρα χώρο πολιτιστικής αναφοράς και συνάντησης, τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κτηρίου.
(XA)
(4PE)
Η πρότασή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την υλοποίηση ενός ανάλογου έργου στην περιοχή. Η δημιουργία ενός θεάτρου για παράδειγμα με πρότυπο το αρχαίο θέατρο του Δίου με τρόπο που να μην προκαλεί φθορά στα αρχαία μνημεία όπως συμβαίνει σήμερα για να φιλοξενεί παραστάσεις και εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο, θα έδινε νέα πνοή και θα συντελούσε σε περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Πιερίας. Μπορούν βεβαίως επιπλέον και άλλες προτάσεις κατασκευής ανάλογων έργων για την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι καθήκον μας να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην πατρίδα μας. Πιστεύοντας ότι εκφράζω την αναγνώριση του απλού Έλληνα πολίτη για τη μεγάλη αυτή χειρονομία θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπροσώπους του μεγάλου κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διαχρονική προσφορά τους στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ, γιατί τηρήσατε και το χρόνο κύριε Καρπούζα.
Το λόγο έχει ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει σήμερα στη Βουλή ένα ακόμα σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό της κύρωσης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ελληνικού δημοσίου, του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνική Λυρική Σκηνή, της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ολυμπιακά Ακίνητα και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία Κέντρο Πολιτισμού –Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η επιλογή της κυβερνητικής παράταξης να νομοθετεί με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση μετά και από την κατασκευή και εγκαινίαση του μεγαλύτερου πολιτιστικού σύγχρονου έργου για τη χώρα μας, του Μουσείου της Ακροπόλεως αποδεικνύει ότι η πολιτική της σε θέματα προώθησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και γενικότερα της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς είναι σταθερή, συνεχής και διαρκώς εξελισσόμενη.
Πριν προβώ σε ανάλυση των προβλεπομένων στο παρόν σχέδιο νόμου, αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη και σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον πολιτισμό και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εάν δεν υπήρχαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες σαν το Σταύρο Νιάρχο, δεν θα υπήρχαν τα τόσα ωραία και παραγωγικά κτίρια που στολίζουν την Αθήνα. Αυτοί οι μεγάλοι ευεργέτες ακόμη συνεχίζουν να αξιοποιούν την αγάπη τους για την Ελλάδα μέσα από τα Ιδρύματα που είχαν συγκροτήσει ή έχουν συγκροτηθεί στο όνομά τους. Αυτά τα Ιδρύματα ποτέ δεν θα μπορούσαν όμως να υποκαταστήσουν το κράτος, αλλά γίνονται αρωγοί σε τομείς που έχουν ανάγκη από βοήθεια, κάτι που υπάρχει ακόμα και στα πιο ευημερούντα κράτη για το καλό των λαών τους και αυτή η αρωγή είναι αποτελεσματική.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την ίδρυσή του το 1996, ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτού του Σταύρου Νιάρχου, ως σήμερα έχει εγκρίνει τη διάθεση περίπου 290.000.000 δολαρίων σε 1.288 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αρκετά από τα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει προάγουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας Οργανισμός που δεν έχει καμία επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αν και έχει επιδείξει μεγάλη ελληνική και διεθνή κοινωφελή δράση στα έντεκα χρόνια της λειτουργίας του. Όμως, καμία από τις ως τώρα δωρεές του δεν μπορεί να συγκριθεί με τη συγκεκριμένη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου σύμφωνα και με την υπογεγραμμένη σύμβαση της 26ης Μαρτίου 2009 δίνει έμφαση στη συμπλήρωση και αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα η σύμβαση η οποία κυρώνεται σήμερα με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης που σήμερα υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 450.000.000 ευρώ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα πάρκο πρασίνου με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, πολιτιστικό αλλά και αναψυχής. Θα προβεί στη δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού μετά την ολοκλήρωσή του στο ελληνικό δημόσιο προς χρήση και όφελος όλων των Ελλήνων.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον κόσμο αυταπόδεικτη πολιτική βούληση της κυβερνητικής παράταξης είναι η άρτια και διαφανής εκμετάλλευση των ακινήτων και γενικότερα της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου με τη συνεργασία και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Κύρια επιδίωξη του παρόντος σχέδιου νόμου δεν είναι άλλη από τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου αυτού το οποίο είναι τεράστιο σε αξία, αλλά και σε κόστος.
Ειδικότερα με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση προτείνονται αφενός η κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάν του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό δημόσιο και η σύσταση του Οργανισμού Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα αναλάβει την υλοποίηση της ανωτέρω δωρεάς και αφετέρου οι απαιτούμενες ρυθμίσεις για την υλοποίηση στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου που κρατά ζωντανό στη μνήμη μας το μεγάλο ευπατρίδη Σταύρο Νιάρχο και θα φέρει την επωνυμία Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η σημασία του προτεινόμενου πολιτιστικού πάρκου θα είναι τεράστια, καθώς το πάρκο που θα δημιουργηθεί θα αποτελεί το σημαντικότερο χώρο πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας και από τους σημαντικότερους σε όλο το Λεκανοπέδιο. Δεύτερον, οι εγκαταστάσεις των δύο Ιδρυμάτων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενούν πολιτιστικές δραστηριότητες εθνικής κλίμακας, η καλλιέργεια των οποίων επιφυλάσσεται αποκλειστικά στα Ιδρύματα αυτά.
Επιπλέον η λειτουργία του έργου θα έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της Αθήνας, αλλά και της επικράτειας. Και σύμφωνα με τις ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί θα αναβαθμίσει πολεοδομικά τους παραλιακούς δήμους βελτιώνοντας αποφασιστικά τους όρους διαβίωσης των δημοτών και θα εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Στοχεύουμε στην προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αποσκοπούμε στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους προς όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου διατηρούνται οι περιβαλλοντικές και πολεοδομικές ισορροπίες, προβλέπονται όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις όπου καθίσταται αναγκαίο για την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου.
Η νέα Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή θα είναι κτίρια με τα οποία οι δραστηριότητες των φορέων τους μπαίνουν σε νέα εποχή. Συγκεκριμένα η Εθνική Βιβλιοθήκη θα διαθέτει υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις, αναγνωστήρια, εφαρμογές και προηγμένη φυσική και διαδικτυακή υποδομή, ενώ η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα έχει κύρια αίθουσα 1.400 θέσεων, πολλαπλές σκηνές, αίθουσα παιδικού θεάτρου και σχολή χορού. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετεγκαθιστά την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή σε χώρο που από λειτουργική και αρχιτεκτονική άποψη δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ ελληνικό κοινό να πλησιάζει το χώρο της γνώσης και της μουσικής με τρόπο ελκυστικό και σύγχρονο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες οι διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου καθιστούν το έργο πλήρες, άρτιο περιβαλλοντικά και χωροταξικά, κεφάλαιο αναπτυξιακό για τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας. Επίσης με το συγκεκριμένο έργο η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δίνει για άλλη μια φορά το στίγμα της που δεν είναι άλλο από τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας σε όλα τα επίπεδα μέσα από μια πορεία υπεύθυνων και στοχευμένων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος καθεμιάς Ελληνίδας και καθενός Έλληνα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ γιατί ήσασταν συνεπής στο χρόνο σας.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
Το λόγο έχει ζητήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος. Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε το σχέδιο νόμου για τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και θα κάνω ορισμένες αναφορές σε θέματα χωροταξικά και πολεοδομικά που αφορούν στο υπό ίδρυση Κέντρο Πολιτισμού το οποίο χωροθετείται στα όρια του Δήμου Καλλιθέας, στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου. Άλλωστε επιτρέψτε μου να πω ότι η συνεισφορά του ΥΠΕΧΩΔΕ στην προετοιμασία αυτής της σύμβασης και στην επιτυχή κατάληξή της ήταν ουσιαστική.
Για τη χωροθέτηση του κέντρου όπως γνωρίζετε και όπως είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και στην αρμόδια Επιτροπή, είχαν αρχικώς διερευνηθεί παλαιότερα διάφορες εναλλακτικές θέσεις, όπως για παράδειγμα ο Κεραμεικός.

(MT)

(4XA)
Διαπιστώθηκε εκεί η ύπαρξη αρχαιοτήτων, στην πορεία διερευνήθηκαν και άλλες θέσεις και τελικώς επελέγη ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου ως η βέλτιστη λύση. Από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας προβλέπεται στη συγκεκριμένη περιοχή η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, συνεπώς η προτεινόμενη ρύθμιση, η προτεινόμενη χωροθέτηση είναι απολύτως συμβατή με τον υπερκείμενο σχεδιασμό και αυτό πρέπει να τονιστεί, διότι ακούστηκαν προηγουμένως από ορισμένους συναδέλφους κάποιες αιτιάσεις σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση του Κέντρου στη συγκεκριμένη θέση.
Στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου, συνολικής εκτάσεως περίπου 250 στρεμμάτων, ισχύουν σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Καλλιθέας, οι όροι δόμησης που προβλέπονται από το ν. 3342/2005. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης είναι 0,30 και το ποσοστό κάλυψης 25%. Αυτοί οι όροι δόμησης εφαρμόζονται στα κτίρια του νέου Κέντρου και ο συντελεστής δεν εξαντλείται.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται, πρέπει να πούμε, σημειακά το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Καλλιθέας, με τη διάνοιξη όμως ενός διαχωριστικού πεζοδρόμου και μόνο. Αυτή είναι η μόνη τροποποίηση που γίνεται στο σχέδιο, προκειμένου να υλοποιηθεί το υπερτοπικό Κέντρο Πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι για το Δήμο Καλλιθέας διαμορφώνεται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και αναψυκτήριο, τα οποία χωροθετούνται σε δημοτικό πάρκο, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το Κέντρο Πολιτισμού. Εδώ ανοίγω μία παρένθεση για να πω ότι η Δημοτική Αρχή Καλλιθέας συμφωνεί απολύτως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση που γίνεται στα όρια του Δήμου Καλλιθέας.
Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο περιλαμβάνεται τμήμα της Εσπλανάδας του Φαλήρου που καθορίζεται ως αδόμητος χώρος ελεύθερης πρόσβασης από το Κέντρο Πολιτισμού στη θαλάσσια ζώνη του Φαληρικού με την οποία ενοποιείται λειτουργικά και την οποία αναβαθμίζει.
Το Ίδρυμα Νιάρχου αναλαμβάνει, επίσης, την ανάπλαση του συνολικού χώρου της Εσπλανάδας, αλλά και του υπολοίπου τμήματος, από την πλευρά της Λεωφόρου Συγγρού, του παλιού Ιπποδρόμου που θα λειτουργεί και ως κεντρική είσοδος στο Κέντρο Πολιτισμού.
Σημειώνω ότι δεν τροποποιούνται οι χρήσεις, οι όροι δόμησης και οι λειτουργίες στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Όρμου και της παραλιακής ζώνης στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Μοσχάτου. Για το Κέντρο Πολιτισμού έχει εκπονηθεί πλήρης σειρά μελετών χωροταξική, πολεοδομική, κυκλοφοριακή, υδραυλική, γεωλογική. Όλες έχουν θεωρηθεί αρμοδίως από τον Οργανισμό της Αθήνας.
Εκπονήθηκε, επίσης, μελέτη γενικής περιβαλλοντικής θεώρησης του Κέντρου για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του και για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτή η μελέτη έχει θεωρηθεί από τον Οργανισμό της Αθήνας, αφού προηγουμένως –και αυτό είναι σημαντικό- υπεβλήθη σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία.
Επισημαίνω ότι οι οικοδομικές άδειες που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων στο συγκεκριμένο Κέντρο, θα εκδοθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, η υλοποίηση των έργων υπόκειται στη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους όρους δόμησης, κυρίως δε το ύψος των νέων κτιρίων, στη σύμβαση αναφέρεται ότι το μέγιστο ύψος είναι τα 38,5 μέτρα, όσο δηλαδή απαιτείται για μία σύγχρονη Λυρική Σκηνή και φθάνει τα 46,5 μέτρα για το φωτοβολταϊκό επιστέγασμα.
Δίνεται, επίσης, δυνατότητα στα υπόγεια να ξεπερνούν σε ύψος τα τρία μέτρα ως χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώροι υποστήριξης της λειτουργίας της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Όλα τα προαναφερόμενα καθορίζονται αναλυτικά από τους διεθνείς τεχνικούς κανονισμούς για τα σύγχρονα λυρικά θέατρα.
Σε ό,τι αφορά τα κυκλοφοριακά θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τα οποία επίσης αναφέρθηκαν αρκετοί συνάδελφοι κατά τη συζήτηση, καλύπτονται από μελέτη την οποία έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναφέρω ότι τόσο η αστική συγκοινωνία, όσο και το τραμ μπορούν να δώσουν λύση στις πράγματι αυξημένες μελλοντικές κινήσεις στην περιοχή. Τονίζω δε ότι στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο έχει γίνει πρόβλεψη για χάραξη γραμμής μετρό μέχρι το σημείο όπου γίνονται τα έργα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σύμβαση που συζητάμε είναι άρτια, είναι πλήρης. Όταν ολοκληρωθούν τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής και γίνει η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, η ελληνική πολιτεία θα έχει αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο πάρκο πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, για το εύληπτο και σύντομο της ομιλίας σας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε μετά προσοχής τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά, ο οποίος αναφερόμενος στο μεγάλο έργο το οποίο πράγματι νομοθετούμε σήμερα –δρομολογούμε ουσιαστικά- μίλησε για την ανάγκη που έχει η σύγχρονη Ελλάδα στην ανανέωση των συμβόλων. Σωστό. Αλήθεια είναι αυτό. Κάθε χώρα χρειάζεται τα δικά της σύμβολα. Είναι όμως άλλο πράγμα τα σύμβολα και άλλο η επικοινωνιακή αξιοποίηση και η διαρκής κομματική εκμετάλλευση των συμβολισμών.
Αναφέρομαι στην εξόφθαλμη και εξοργιστική και αγωνιώδη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες να οικειοποιηθεί μία κορυφαία στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την πτώση της Χούντας και τη Μεταπολίτευση. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε την κυβερνητική επιχείρηση μετατροπής της Επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας σε ημέρα αναστήλωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Η ημέρα της Δημοκρατίας επιχειρείται να μετατραπεί σε ημέρα της Νέας Δημοκρατίας, με μεγάλες δόσεις προβολής του Ιδρυτή, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δια των λογικών συνειρμών και του πολιτικού του κληρονόμου και σημερινού ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή.
Για τους νοήμονες, όμως, Έλληνες, για τους δημοκράτες Έλληνες, για τους πολίτες αυτής της χώρας υπάρχει και η διαφορετική προσέγγιση και για τους λογικούς ανθρώπους υπάρχει ένα ερώτημα. Ποιος ήταν τελικά ο συμβολισμός ο οποίος παρέμεινε για την 23η Ιουλίου του 1974;
Ήταν άραγε το τηλεφώνημα του Ευάγγελου Αβέρωφ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να προσέλθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει, όπως πράγματι βοήθησε και συνέβαλε αποφασιστικά στη μετατροπή του πολιτεύματος, στην αλλαγή του πολιτεύματος με τη σύμφωνη γνώμη των συνταγματαρχών που είχαν καταρρεύσει ήδη της εποχής εκείνης; Ή ο συμβολισμός ήταν η μαζική διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων λαού στους δρόμους της Αθήνας με το αίτημα για δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της εφτάχρονης αντίστασης στη δικτατορία και ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα των διαρκών αγώνων, των συλλήψεων, των φυλακίσεων, των βασανισμών, των εξεγέρσεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου; Ποιος άραγε αλήθεια είναι ο συμβολισμός τον οποίο καλούμεθα να ανανεώσουμε και να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας;
Μια και αναφέρθηκα σ' αυτό και επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν και κατά πόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σέβεται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σεβασμός, άραγε, τον οποίο επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία, όταν ακριβώς αυτές τις μέρες, μόλις μία μέρα πριν από την αυριανή σεμνή, αυστηρή και λιτή τελετή που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, βομβαρδίζεται η ελληνική κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τις διαρκείς εκδηλώσεις προβολής του σημερινού Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και του Ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή;
(MB)
(4MT)
Αλήθεια, ο σεβασμός στην προκειμένη περίπτωση πού βρίσκεται; Τα λέω αυτά γιατί η υποκρισία έχει και αυτή τα όριά της και εν πάση περιπτώσει, ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο.
Επανέρχομαι στο σημερινό νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση για τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα, τα οποία ολόκληρη η περιοχή, η Αθήνα, η πρωτεύουσα, αλλά και όλοι οι άλλοι δήμοι της περιοχής, η χώρα μας, θα έλεγα, έχουν ανάγκη: Την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ιδιαίτερα για το τελευταίο επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Το αίτημα όλων των δημιουργών, των καλλιτεχνών, των ανθρώπων που αγάπησαν την Εθνική Λυρική Σκηνή είχα υιοθετήσει και κατά την περίοδο του προεκλογικού μου αγώνα ως υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα υποστηρίζοντας ακριβώς τη δημιουργία μιας σύγχρονης Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενός σύγχρονου κτιρίου όπερας, έτσι όπως πράγματι έχει ανάγκη η χώρα και ανταποκρίνεται πράγματι στις φιλοδοξίες των δημιουργών της Τέχνης. Γι’ αυτό ειλικρινά χαίρομαι γιατί δρομολογείται αυτό το μεγάλο έργο, όπως χαίρομαι γιατί δρομολογείται μια σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη, όπως χαίρομαι και για τη δημιουργία του «Πάρκου Σταύρος Νιάρχος», όπως χαίρομαι και για το Δημοτικό Πάρκο το οποίο δρομολογείται στο Δήμο Καλλιθέας μετά από αγώνες του λαού της περιοχής, των πολιτών της περιοχής, πρωτοστατούσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημάρχου, του κ. Κώστα Ασκούνη.
Έγιναν μεγάλες προσπάθειες, μεγάλοι αγώνες σ’ ολόκληρη αυτή την περιοχή και μάλιστα σε μια περιοχή όπου είναι ο παλαιός Ιππόδρομος και που είναι μια περιοχή ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, για την προοπτική, για την ανάπτυξη, για την ποιότητα της ζωής των πολιτών, μια περιοχή που για μας τουλάχιστον, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Γι’ αυτό εξάλλου είναι και η μεγάλη μας αγωνία για τους όρους μέσα στους οποίους θα εξελιχθεί αυτό το έργο. Πρώτα απ’ όλα να γίνει, πρώτα απ’ όλα να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για τη χώρα και να αξιοποιήσουμε τη λειτουργία και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και οι περιβαλλοντικοί όροι, προϋποθέσεις, λειτουργίες, οι οποίες διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και οι αιτιάσεις και οι επισημάνσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που αναπτύχθηκαν επαρκώς απ’ όλους και φυσικά αναπτύχθηκαν από τον εισηγητή μας κ. Μπεριάτο στις λεπτομέρειές τους. Είναι αμφιβολίες οι οποίες αφορούν ορισμένες διατυπώσεις, οι οποίες αναφέρονται σε ορισμένα άρθρα της Σύμβασης, η οποία κυρούται με το άρθρο 2. Όμως είναι δικαιολογημένες πέρα για πέρα.
Όμως από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι πίσω από τη σχέση Ιδρύματος-Κυβέρνησης υπάρχει πάντοτε ένας παράγων ουσιαστικός και καθοριστικός κι αυτός αφορά την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης. Κι όσον αφορά εμάς, όσον αφορά την επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η δική μας δέσμευση είναι η υποχρέωσή μας να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε αυτή τη σχέση με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με όρους δημοσίου συμφέροντος και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα. Με όρους δημοσίου συμφέροντος –το επαναλαμβάνω για όλους τους άλλους συναδέλφους οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εκφράζουν επιφυλάξεις- και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Από εκεί και πέρα εμείς υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει τη Σύμβαση. Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 2, όπως αναφέρθηκε ο εισηγητής μας κ. Μπεριάτος, το οποίο αφορά τη Σύμβαση αυτή καθεαυτή. Και αυτό για έναν και μόνο λόγο, διότι δεν έχουμε την πολιτική εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ότι μπορεί να διασφαλίσει τους όρους του δημοσίου συμφέροντος, όπως εξάλλου δεν έχουμε και κανένα άλλο δείγμα σε κανέναν άλλο τομέα της χώρας. Όπου εκλήθη να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα είδαμε. Και γι’ αυτούς τους λόγους παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση.
Από εκεί και πέρα και για τα υπόλοιπα άρθρα και κυρίως γι’ αυτά τα οποία αφορούν τις άλλες προϋποθέσεις που έχουν σχέση με τους όρους, με τις δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνει η Κυβέρνηση και η Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσει τους περιβαλλοντικούς όρους και τους όρους του γενικότερου σχεδιασμού εδώ θέλω κι εγώ να συμμεριστώ τις απόψεις τις οποίες εξέφρασαν κι οι συνάδελφοι προηγουμένως ότι εδώ υπάρχει μία πλήρης ασάφεια. Υπάρχει ασάφεια σε βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας, σε βαθμό δηλαδή που θα μπορούσε κάλλιστα ο σχεδιασμός του έργου να παραμείνει στον αέρα.
Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Αναφέρθηκε μόλις προηγουμένως ο κ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στο σχεδιασμό όσον αφορά το κυκλοφοριακό και μάλιστα επικαλέστηκε και μια μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Απ’ ό,τι γνωρίζω αυτή η μελέτη αφορά μόνο την κυκλοφορία των ΙΧ. Εδώ μιλάμε για σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς. Μιλούμε για μελέτη η οποία έχει σχέση με το τραμ, ενδεχομένως με το μετρό, ενδεχομένως άλλες λύσεις.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Αναφέρθηκα .
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, το άκουσα. Δεν αμφισβητώ ότι αναφερθήκατε. Αμφισβητώ τη δέσμευση. Δέσμευση δεν υπάρχει, σχεδιασμός συγκεκριμένος δεν υπάρχει, και μάλιστα όλοι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Επιτροπή επιμείναμε πάρα πολύ σ’ αυτό το σημείο ακριβώς γιατί εμείς ενδιαφερόμαστε για τη λειτουργικότητα του έργου κι επιπλέον την προστιθέμενη αξία του έργου. Αλλά και πέραν αυτών είναι και το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα έργα, όπως και αυτό, προϋποθέτουν περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κυβέρνηση λέει ότι αυτές οι ρυθμίσεις προβλέπονται από τις μελέτες της, όμως αυτό πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη. Διότι αν δεν αποδεικνύεται στην πράξη κι αν η Κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ανάλογες δεσμεύσεις και εξασφαλίζει και την ανάλογη χρηματοδότηση για τα έργα που πρέπει να γίνουν, τα έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, τότε ο στόχος για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί. Θα έχουμε μάλιστα το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα και αυτό ακριβώς θέλουμε να επισημάνουμε.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο εισηγητής μας κ. Μπεριάτος αναφέρθηκε ακόμη και σε συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αφορούν τις χρήσεις της ευρύτερης περιοχής γιατί ακριβώς μας ενδιαφέρει το έργο, γιατί μας ενδιαφέρει η ποιότητα αυτού του μεγάλου έργου. Βλέπω και τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Παναγιωτόπουλο ο οποίος εκλέγεται κι εκείνος στη Β’ Αθηνών, ο οποίος είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν συμφωνεί, δεν θα μπορούσε να δει δίπλα στην Εθνική Λυρική Σκηνή να λειτουργεί κάποιο λούνα πάρκ. Έτσι δεν είναι κύριε Παναγιωτόπουλε; Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση είναι μια προσέγγιση ενδιαφέροντος, έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτεται από το νομοσχέδιο και τα άρθρα τα οποία συνοδεύουν το άρθρο 2 που περιλαμβάνει τη Σύμβαση.
Όσον αφορά την εταιρία ειδικού σκοπού εδώ επιτρέψτε μου να συμμεριστώ όχι τόσο πολύ την αισιοδοξία αλλά την ανάγκη την οποία προέβαλε ο κ. Βορίδης, γιατί είναι μια μέθοδος την οποία ακολουθήσαμε και στο Δήμο της Αθήνας όσον αφορά την λειτουργία του μεγάλου σχεδίου για την ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου πράγματι μια εταιρία ειδικού σκοπού μπορεί να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία εκτέλεσης των έργων, πάντοτε όμως με μία προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει διαφάνεια, ότι θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, κοινοβουλευτικός έλεγχος και έλεγχος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτές τις προϋποθέσεις εμείς επαναλαμβάνω ότι χαιρετίζουμε την προώθηση, τη δρομολόγηση αυτού του μεγάλου έργου και με αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουμε στις δεσμεύσεις μας για το πώς θα χειριστούμε τη σχέση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα σκοπό να αναφερθώ στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου και μόνο, αλλά αφενός μεν η πολιτική παρέμβαση που επιχείρησε στην αρχή ο αξιότιμος συνάδελφος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής, με υποχρεώνει να απαντήσω και αφετέρου το γεγονός ότι πριν από λίγο παρακολουθώντας τις ειδήσεις μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού πληροφορήθηκα ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια φραστική επίθεση των εκπροσώπων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε οξύτατο ύφος εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως γιατί –λέει- η Νέα Δημοκρατία σήμερα το απόγευμα υπό την αιγίδα του «Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής» κάνει μια τελετή στο Ζάππειο με αφορμή την 35η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και γιατί έχει στο επίκεντρο την προσωπικότητα και το έργο του αείμνηστου ιδρυτού της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
(DE)



(4MB)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα είναι διαχείριση συμβόλων και επιτρέψτε μου να πω και σεβασμός στα σύμβολα τα οποία ο ελληνικός λαός έχει διαμορφώσει και έχει αναδείξει μέσα από την ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση.
Η προσωπικότητα του Ιδρυτού της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, είτε το θέλουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -και μιλάω κυρίως για τα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- είτε δεν το θέλουν, είναι μια προσωπικότητα που έβαλε και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και τη σταδιακή αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μέσα στις συμπληγάδες της εποχής εκείνης.
Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχειρεί να σμικρύνει πολιτικά, επιχειρεί να μειώσει πολιτικά εθνικά σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής που ανέδειξε η συλλογική μνήμη ολόκληρου του ελληνικού λαού; Γιατί επιχειρεί να το κάνει; Γιατί ενοχλείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα;
Και δεν είναι το μόνο σύμπτωμα. Αυτή την έλλειψη σεβασμού προς τα σύμβολα που διαμορφώθηκαν από την πρόσφατη ιστορία του τόπου, που αναδείχθηκαν μέσα από τη συλλογική συνείδηση του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας μπορούμε να τη διαπιστώσουμε πολύ πρόσφατα και από τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταχειρίζεται το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας. Σας θυμίζω ότι το σημερινό Σύνταγμα, μέσα από τις διαφορετικές αναθεωρήσεις, αποτελεί μετεξέλιξη του πρώτου μεταδικτατορικού Συντάγματος, το οποίο έθεσε τα θεμέλια, έθεσε τις βάσεις για την αδιατάρακτη περίοδο ομαλού πολιτικού βίου που διανύουμε τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.
Είδαμε, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτή την προσπάθειά του πώς μεταχειρίζεται και τα συνταγματικά θέματα σε σχέση με την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -έχουμε το ορόσημο, το Μάρτη του 2010- και με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ιστορική πραγματικότητα αποτελεί μία αναπόδραστη αλήθεια. Δε μπορείτε να αλλάξετε ούτε να αλλοιώσετε, ούτε να κακοποιήσετε την ιστορική μνήμη. Η ιστορική μνήμη αποτελεί κατάκτηση του συνόλου των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οι οποίοι γνωρίζουν τι προσέφερε τότε και στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και βεβαίως, γνωρίζουν και τιμούν την προσφορά και άλλων πολιτικών ηγετών, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χαρίλαου Φλωράκη, του Λεωνίδα Κύρκου, τόσων και τόσων πολιτικών ηγετών της τότε περιόδου.
Απορώ, επίσης, για την ενόχληση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -αν δεν απατώμαι, κάτι είπε και ο κ. Παπουτσής, αλλά είδα και στις ειδήσεις ανακοινώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- γιατί, λέει, στη ΝΕΤ στα πλαίσια αυτής της εξαιρετικής σειράς «Η Μεγάλη Αλλαγή» παρουσιάζεται ως κεντρικό πρόσωπο της Μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ε, πώς θα το κάνουμε; Αυτή είναι η αλήθεια. Σας ενόχλησε, για παράδειγμα, η αφήγηση των τότε γεγονότων από τον μετέπειτα Υπουργό Εξωτερικών και διατελέσαντα για πολλά χρόνια στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Πέτρο Μολυβιάτη. Μα, ο κ. Μολυβιάτης είναι από τους συμπρωταγωνιστές των γεγονότων της περιόδου εκείνης. Ήταν από το στενό επιτελείο του Καραμανλή που συνδιαμόρφωνε την πολιτική η οποία αποτέλεσε τη μόνη διέξοδο τότε προς τη θεμελίωση της μεταδικτατορικής Δημοκρατίας την οποία απολαμβάνουμε αυτά τα τριάντα πέντε χρόνια συνεχώς.
Εν πάση περιπτώσει, για να κλείνουμε αυτό το σκέλος της παρέμβασής μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα θέματα των θεσμών δε θα ξεμπερδέψετε εύκολα. Και θέλω να απευθύνω και μία ανοιχτή πρόκληση προς τους συναδέλφους της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά την παρέμβαση των διακεκριμένων συνταγματολόγων κυρίων Τσάτσου και Κασιμάτη, να ξεκαθαρίσουν απολύτως εάν επιμένουν στη θέση τους που συνιστά θεσμική αταξία και συνταγματική εκτροπή ή αν υπαναχωρούν.
Θα αποδεχτείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να βρίσκεται το Κόμμα σας για τόσους μήνες, από σήμερα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2010, σε διαρκή θεσμική αταξία και σε συνταγματική εκτροπή; Θα το αποδεχτείτε;
Αυτό σας λένε και διαπρεπείς συνταγματολόγοι που, στο κάτω-κάτω, πολιτικά είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δε θα πάρετε θέση; Δε θα διορθώσετε το λάθος σας; Θα εμμείνετε στο λάθος αυτό; Δεν καταλαβαίνετε ότι προκαλείτε το κοινό αίσθημα; Και εν πάση περιπτώσει, τα πάντα τα προσφέρετε θυσία στην ακόρεστη βουλιμία για επιστροφή στην εξουσία; Η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θυσιάζει τα πάντα, προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν;
Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Κακοποιείτε τα σύμβολά του. Επιχειρείτε να σμικρύνετε την ιστορική μνήμη, να την περάσετε μέσα από τα καυδιανά δίκρανα των μικροκομματικών σας σκοπιμοτήτων. Βλέπει ο ελληνικός λαός. Αξιολογεί ο ελληνικός λαός.
Εγώ θα περιμένω απαντήσεις, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά τον κόλαφο που εισέπραξε από τους δύο διακεκριμένους συνταγματολόγους καθηγητές, που, όπως είπα, ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες είναι, αλλά πολιτικά προέρχονται από τις τάξεις του, θα υπαναχωρήσει από την προσπάθειά του που συνιστά θεσμική εκτροπή και συνταγματική αταξία, για να εμπλέξει το θέμα των πρόωρων εκλογών με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010.
Και έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Άκουσα με προσοχή, είτε βρισκόμουν εντός της Αιθούσης είτε εκτός, τις παρεμβάσεις όλων σχεδόν των συναδέλφων. Αντιλαμβάνομαι και ορισμένες ενστάσεις και ορισμένα ερωτήματα. Κανένα νομοθέτημα δεν είναι τέλειο. Ορισμένα πράγματα μπορεί και πρέπει να διορθωθούν.
Όμως, επιτρέψτε μου να πω -νομίζω ότι το είπε ο κ. Βορίδης αλλά και άλλοι συνάδελφοι- ότι εγώ θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, διότι, όπως στηλιτεύουμε την κακή κοινωνική συμπεριφορά ορισμένων φορέων του πλούτου -γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις- κερδοσκόπων, αρπακτικών, κομπραδόρων, μεταπρατών -τους πλήρωσε και αυτούς ο τόπος- διαμεσολαβητών, διαπλεκομένων, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υποδεικνύουμε ως παράδειγμα προς μίμηση τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Και αυτή η Σύμβαση Δωρεάς την οποία καλούμεθα να κυρώσουμε σήμερα αποτελεί τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, καταξιώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, δείχνει την κοινωνική ευθύνη του επιχειρηματία, του επιχειρείν, δείχνει το δρόμο και σε άλλους να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα στεγάζει κάτω από εξαιρετικές πολεοδομικές συνθήκες την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Λυρικό της Θέατρο, την Εθνική Βιβλιοθήκη και δημιουργείται και ένα εξαιρετικό πάρκο το οποίο θα πολλαπλασιάσει τους λίγους πνεύμονες οξυγόνωσης του λαού του Λεκανοπεδίου.
(NP)
(4DE)

Όλα γίνονται με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και υπό τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό –ειπώθηκε πριν- ότι μόλις δημιουργηθεί και τελειώσει το έργο, αποξενούται από το Ίδρυμα ΝΙΑΡΧΟΣ και περιέρχεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Το είπε ο εισηγητής μας και το τόνισε πολλές φορές.
Ποιες, λοιπόν, είναι οι απορίες σας; Και επιτρέψτε μου να πω, σεβόμενος την κριτική που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές, γιατί αυτή η νοοτροπία του μικροελλαδισμού; Γιατί αυτή η μικροελλαδική νοοτροπία της δήθεν μίζερης και μικρής Ελλάδας που τρώει τα παιδιά της με το σύμπλεγμα του Κρόνου; Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ απ’ αυτό; Δεν θα κοιτάξουμε μπροστά, για να παραδεχθούμε το αυτονόητο, ότι είμαστε παγκόσμια υπερδύναμη της ελληνόκτητης, για παράδειγμα, εμπορικής ναυτιλία; Αυτό είναι η αλήθεια.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της δωρεάς από εκεί προέρχονται. Δεν θα το πούμε αυτό; Θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό; Δεν θα συστήσουμε και σε άλλους επιχειρηματίες του χώρου του εφοπλισμού ή και αλλού να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα; Δεν θα τιμήσουμε αυτό το παράδειγμα; Δηλαδή σώνει και καλά για ορισμένους συναδέλφους της Αριστεράς –με πολλή προσοχή άκουσα την κυρία Μελά- ό,τι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα είναι καταδικαστέο και ό,τι προέρχεται από τις δημόσιες δομές υπερακοντίζεται στα ύψη; Και σας μιλάει ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή οι ακρότητες στο χώρο της οικονομίας, όταν μετέρχονται νεοφιλελεύθερες συνταγές, βλάπτουν σοβαρά την υγεία και, εν προκειμένω, και του ελληνικού λαού. Και το κάνω με συνέπεια και με κόστος και μέσα στην παράταξή μου. Όμως, θα φθάσουμε στο άλλο άκρο; Ό,τι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα είναι καταδικαστέο; Μα, ο πλούτος δημιουργείται από τον ιδιώτη επιχειρηματία και είναι στο ρόλο του κράτους να προχωρεί σε πολιτικές αναδιανομής, να βγάζει το κοινωνικό μέρισμα.
Έχουμε ένα δείγμα υψίστης κοινωνικής ευθύνης, μεγάλης κοινωνικής προσφοράς. Και μην ακούω την άδικη κριτική, γιατί –λέει- επί Νέας Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο πρώην Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.. Και σας διαβεβαιώ ότι μιλάμε για άνθρωπο με τον οποίο δεν είχα και την καλύτερη δυνατή συνεργασία, όταν ήμουν Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Όμως, απ’ ό,τι ξέρω κάνει καλή δουλειά. Και δεν είναι μόνος του. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ο κύριος Φώτης Παπαθανασίου, γιατρός στο επάγγελμα, αλλά κατά τα άλλα εργάτης του λυρικού θεάτρου. Έχει προσφέρει πολλά και επιπλέον είναι ένας από τους εξέχοντες μελετητές του βαγκνερικού έργου -το λέω για όσους ασχολούνται, επειδή ασχολούμαι- και κάνει εξαιρετική δουλειά στη Λυρική Σκηνή.
Ας ανασυγκροτήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης, τη σκέψη μας. Ας δούμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Ας αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους δωρητάς. Ο Σταύρος Νιάρχος έχει αποδημήσει, αλλά τον οφείλουμε στη μνήμη του. Ας καλέσουμε και τους υπολοίπους ισχυρούς του πλούτου να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
Νομίζω πως μετά απ’ αυτά εξυπακούεται ότι πρέπει πολύ πέραν της Νέας Δημοκρατίας –αυτό θεωρώ σωστό και αν κάνω λάθος, διορθώστε με- να στηρίξουμε με την ψήφο μας την κύρωση αυτής της Σύμβασης Δωρεάς, που αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός, ένα ορόσημο στον τόπο μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Παπουτσής θέλει να δευτερολογήσει. Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν ήταν στην πρόθεσή μου να πάρω το λόγο, αλλά άκουσα βαριές κουβέντες από τον αξιότιμο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες οφείλουν απαντήσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τονίστηκαν και υπογραμμίστηκαν από τον ίδιο ότι αποτελούν και ερωτήματα προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, πριν προχωρήσω σε αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κύριο Παναγιωτόπουλο ότι ο σεβασμός των συμβόλων ως πράξη προϋποθέτει κάτι άλλο, το σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και στην αλήθεια του παρόντος ως αξία. Αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ, γιατί έχω την αίσθηση ότι στην ενδιαφέρουσα αναφορά, όσον αφορά τα ιστορικά δεδομένα, ορισμένα στοιχεία της ιστορικής αλήθειας τα αποσιώπησε.
Δεν θέλω, όμως, να μείνω σε αυτά. Θέλω να μείνω στη στιγμή, γιατί πράγματι η στιγμή είναι κρίσιμη για τη Δημοκρατία μας και γιατί η Δημοκρατία μας, πέρα από την αλήθεια, χρειάζεται και αξιοπιστία των θεσμών. Γι’ αυτό και εμείς δεν εμπλέκουμε ούτε τη Βουλή, η οποία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ούτε τον κόσμο του πολιτισμού, ο οποίος συμμετέχει στη μία ή στην άλλη εκδήλωση. Δεν μας αφορά. Ίσα-ίσα. Το αντίθετο.
Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει και το οποίο επισημαίνουμε είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί για κομματικά οφέλη ένα συμβολισμό, τον οποίο έχει, μετατρέποντας ουσιαστικά την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας σε ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το επιχείρημα, το σχόλιο και η κριτική μας. Σε αυτό μένουμε. Γιατί σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει απλώς αγωνιώδης προσπάθεια της Κυβέρνησης. Βρήκαν ευκαιρία, ενδεχομένως, κύριε Πρόεδρε. Αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση και θεώρησαν ότι είναι καλό αυτήν την περίοδο, αυτήν την ημέρα να επιχειρήσουμε την αναστήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο θυμικό του Έλληνα. Δικαίωμά σας, αλλά ο ελληνικός λαός γνωρίζει. Δεν τρώει κουτόχορτο και ως εκ τούτου παραμένει στις θέσεις του. Παραμένει στην κριτική του, μια κριτική που προέρχεται από τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγεί η πολιτική σας σήμερα.
Όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών και την προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κοιτάξτε, κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία θα οδηγηθεί σε εκλογές και θα οδηγηθεί σε εκλογές όχι γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προδιαγράφει ποια θα είναι η θέση του το Μάρτιο. Ούτε οι πρόωρες εκλογές πρόκειται να φτάσουν στο Μάρτιο. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα –φοβάμαι Σεπτέμβριο, Οκτώβριο το αργότερο- και θα είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Νέας Δημοκρατίας, της παντελούς αδυναμίας να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου και πάνω απ’ όλα να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.
Η χρεοκοπία, λοιπόν, της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα ομολογηθεί από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, δεν πρόκειται να πετύχει, να μεταμφιεστεί σε επιχείρηση ευθύνης απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή η ιστορία θα αποκαλυφθεί. Και θα αποκαλυφθεί στο σύνολό της. Γι’ αυτό το λόγο δεν μας αφορούν τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και οι διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις συνταγματικού περιεχομένου, οι οποίες, βεβαίως, περιβάλλονται και από την ανάλογη κυβερνητική υποστήριξη όσον αφορά την προβολή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα οποία θέτουν διάφορα θέματα. Γιατί οι ίδιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν και διαφορετική ανάγνωση για εκείνους που γνωρίζουν νομικά και εκείνους που γνωρίζουν να διαβάζουν τον πολιτικό λόγο και τις πολιτικές στοχεύσεις πίσω από τις νομικές επισημάνσεις. Γιατί η άλλη ανάγνωση θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν υπόδειξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί.
Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται τέτοιου είδους νομικές προσεγγίσεις και αμφιβόλου επιστημονικού εγκυρότητος συνταγματικές ερμηνείες για ένα Σύνταγμα, που είναι κρυστάλλινο και αποτελεί το βασικό νόμο του κράτους μέσα στον οποίο λειτουργεί το πολίτευμά μας, ένας βασικός νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με δύο τρόπους: Είτε με αυξημένη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή είτε χωρίς αυξημένη πλειοψηφία με την επόμενη Βουλή, μετά από εκλογές. Και αυτός ο τρόπος είναι στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους τα πολιτικά Κόμματα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, ανάλογα με τη δυνατότητα που έχουν να ορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτικών Κομμάτων. Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.
Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, διαφορετικού τύπου ερμηνείες, γιατί διαφορετικού τύπου ερμηνείες όσον αφορά το Σύνταγμα της χώρας νομίζω ότι μάλλον άλλους κινδύνους δημιουργούν και άλλα παράθυρα ανοίγει. Αυτή η φημολογία της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σας βγει σε καλό. Και δεν θα σας βγει σε καλό, διότι ο κόσμος γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία.
Η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι σέβεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα, γιατί είναι η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία στο όνομα ενός προϋπολογισμού, τον οποίο δεν είδε ποτέ το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός έκανε εκλογές το 2007. Και στο όνομα της παραγραφής των ποινικών ευθυνών των Υπουργών σας έκλεισε ο Πρωθυπουργός τη Βουλή άρον-άρον, για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των Υπουργών που εμπλέκονται σε όλες τις υποθέσεις των μεγάλων σκανδάλων, των μεγάλων παρανομιών που πραγματοποιήθηκαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος τα τελευταία πέντε χρόνια.
(XF)



(4NP)
Γ’ αυτούς όλους τους λόγους ο ελληνικός λαός και οι νοήμονες άνθρωποι θα παραμείνουν εκεί που εστιάζεται, εκεί που εδράζεται η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και του Συντάγματος, στις εναλλακτικές δηλαδή δυνατότητες που προσφέρει η επιλογή της μιας ή της άλλης διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά αυτά το Μάρτιο. Μέχρι τότε φροντίστε να επιβιώσετε στην Κυβέρνηση και φροντίστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που έχετε για να υπηρετήσετε το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Έχω την αίσθηση, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι μόνο μια πράξη ευθύνης υπάρχει για την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή: Η παραίτηση και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Θα σας το αναγνωρίσει ο ελληνικός λαός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):  Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο, τρεις μόνο παρατηρήσεις για πολύ λίγα λεπτά.
Σήμερα ως Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε, και το οφείλαμε -αυτό σημαίνει ανοικτός κοινοβουλευτικός διάλογος και αντίλογος- θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ανακαλέσει να υπαναχωρήσει. Με την τοποθέτηση του αξιότιμου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κ. Χρήστου Παπουτσή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδειξε αυτό που οι δύο διαπρεπείς συνταγματολόγοι που προέρχονται από τα σπλάχνα του, είναι πολιτικά τέκνα του, ο καθηγητής κ. Τσάτσος και ο καθηγητής κ. Κασιμάτης επεσήμαναν, ότι δηλαδή, το αίτημα για πρόωρες εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εμπλοκή της εκλογής και επανεκλογής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί θεσμική αταξία και θεσμική εκτροπή. Έδειξε η σημερινή απάντηση του κ. Παπουτσή ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει και θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο του 2010.
Με άλλα λόγια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από σήμερα μέχρι το Μάρτιο του 2010 θα βρίσκεται σε συνταγματική αταξία και σε θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά την πολιτική του θέση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εμπλοκή που επιχειρεί με την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Ταυτόχρονα, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι με τη στάση του αυτή το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επιμένει στη συνταγματική αταξία και στη θεσμική εκτροπή, στην οποία δείχνει η ηγετική ομάδα να εμμένει –γιατί αυτή δεν είναι προσωπική άποψη του κ. Παπουτσή, ο κ. Παπουτσής εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο, όπως και εγώ, εν τη απουσία του, τον Πρόεδρο του Κινήματος- πώς από σήμερα και για πολλούς μήνες οδηγείται σε μία επικίνδυνη προεκλογική ομηρία, προεκλογική περίοδο πολλών μηνών, με αφορμή και με πρωτοβουλία τις πολιτικές κινήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες θα εγκλωβίσουν και τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία και την κοινωνία στο μέσο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στο μάτι του κυκλώνα.
Άλλα, φίλτατε κύριε Παπουτσή, απαιτεί ο ελληνικός λαός από όλους μας τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Απαιτεί συνεννόηση, απαιτεί συναίνεση, απαιτεί ποιότητα και ηρεμία στην καθημερινότητά του. Απαιτεί να υπάρξουν τα πλαίσια για να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση. Το κάνει, προχωρεί η Κυβέρνηση. Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μια ακόμη φορά ανθίσταται, δεν βοηθάει.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ιστορικής μνήμης, από τη σημερινή στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπε ο κ. Παπουτσής, είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να προσαρμόσει την ιστορική αλήθεια και την ιστορική μνήμη στην προκρούστεια κλίνη των κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων της ηγετικής του ομάδας. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Αυτό θέλουν.
Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει τη συνείδησή του, έχει ζώσα τη μνήμη του, γνωρίζει την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στη θεμελίωση της νέας ελληνικής δημοκρατίας, την οποία απολαμβάνουμε σε μία αδιατάραχτη περίοδο τα τελευταία 35 χρόνια.
Κλείνοντας και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω μια κουβέντα ακόμη. Επειδή μιλάμε και ψηφίζουμε για μία ευεργεσία, εθνική ευεργεσία, εθνική δωρεάν –αυτή είναι η αλήθεια και ας αφήσουμε τις μικροελλαδικές σκοπιμότητες απέξω και τις μικροελλαδικές νοοτροπίες- νομίζω ότι είναι η ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής και στους μεγάλους ευεργέτες του έθνους και της πατρίδας από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, οι οποίοι έφτιαξαν, έκαναν δωρεές, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ηπειρώτες.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίως ηπειρώτες και βορειοηπειρώτες, κύριε Καλογιάννη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Να έχουμε το νου μας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τα προσφέρουν στον ελληνικό λαό, για να μπορέσουν τα παιδιά εκείνων που κυρίως δεν έχουν, των μη εχόντων, μέσω των σπουδών τους να αποκτήσουν ένα διαβατήριο κοινωνικής προόδου, κοινωνικής εξέλιξης, κοινωνικής προσωπικής και οικογενειακής δημιουργίας.
Να αναλογιστούμε και τις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της χώρας, δηλαδή, όλων ημών, με τον εαυτόν μου μέσα πρώτον, όταν αφήνουμε τέτοιου είδους δωρεές, όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη δωρεάν Τοσίτσα και όχι μόνο, να καίγονται από τους γνωστούς αγνώστους στο όνομα δήθεν προοδευτικών, στην πραγματικότητα επικινδύνων, ιδεών και απόψεων. Αυτά για να έχουμε και τη μνήμη δρώσα και τη συνείδησή μας ενεργό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Παπουτσής για να τριτολογήσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχειρώντας να μας υπενθυμίσει ότι είναι οπαδός και μάλιστα πιστός οπαδός της παλαιάς και δοκιμασμένης τακτικής της προπαγάνδας «πες, πες, πες οπωσδήποτε κάτι θα μείνει», επιχείρησε με επίμονο τρόπο να ερμηνεύσει τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα λεχθέντα από εμένα.
Η ουσία κύριε Παναγιωτόπουλε είναι μία, ότι εμείς ζητούμε εκλογές, αλλά εκλογές εδώ και τώρα, για να αλλάξει πορεία ο τόπος, για να σταματήσει η χρεοκοπία στην οποία οδηγείτε τη χώρα με τις επιλογές τις οποίες πράττετε, χωρίς σχέδιο και χωρίς κανένα απολύτως προγραμματισμό.
Όσον αφορά πρώτα από όλα τους θεσμούς της Δημοκρατίας, τον κοινοβουλευτικό θεσμό, το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, μακριά από εμάς η οποιαδήποτε κατηγορία για αμφισβήτηση ή για το σεβασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τη λειτουργία του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μακριά από εμάς όμως και η οποιαδήποτε αμφιβολία για την εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Γιατί όχι μόνο είναι σαφής, απολύτως διαφανής και ξεκάθαρη η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά έχει επαναληφθεί τόσες φορές που το γεγονός ότι επιχειρείτε να την αγνοείτε, προσπαθείτε να την αποσιωπήσετε, δημιουργεί άλλου είδους υπόνοιες.
Η θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή. Υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια. Μετά τις εκλογές, εφόσον δεν έχουν προηγηθεί οι εκλογές, εφόσον δεν έχετε αποδεχθεί το αίτημα όχι μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού να προχωρήσετε σε εκλογές, θα υποστηρίξουμε ξανά τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια εφόσον το επιθυμεί.
Αυτά για να μη δημιουργείτε παραπληροφόρηση και σε κάθε περίπτωση για να σας δίνει τη δυνατότητα να απευθύνεστε και να κριτικάρετε την άλλη ανάγνωση των δήθεν επιστημονικών συνταγματικών προσεγγίσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν άλλο στόχο: Να υποδείξουν στον Πρόεδρο κ. Παπούλια να παραιτηθεί.
Εδώ δεν άκουσα να είπατε καμιά κουβέντα. Αντίθετα υιοθετήσατε τις επιστημονικές προσεγγίσεις όπως ακριβώς σας βολεύει, κατά το δοκούν, όπως ακριβώς βολεύει τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι και να κάνετε, όμως, σε καμία περίπτωση η συζήτηση γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, δεν πρόκειται ούτε κατ’ ελάχιστο να μειώσει την απαίτηση του ελληνικού λαού για άμεση προσφυγή στις κάλπες, για αλλαγή πορεία της χώρας για να έχει ο πολίτης μια νέα ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή
Το λόγο έχει ο κ. Παναγιωτόπουλος για τρία λεπτά.

(ZE)








(4XF)
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Παπουτσής με τα καλά λόγια τα οποία πιστεύω ότι είπε με ειλικρίνεια ο ίδιος που διατύπωσε πριν από λίγο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορεί να καλύψει τη συνταγματική αταξία και τη θεσμική εκτροπή και παρέκκλιση στην οποία έχει προχωρήσει το κόμμα του. Διότι όταν αναφερόμαστε στους θεσμούς ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί σχηματισμοί αλλά και ο πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζουν τον κορυφαίο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει ως περιεχόμενο το «τσάι και συμπάθεια» για να παραφράσω έναν τίτλο γνωστού θεατρικού έργου. Δεν μπορεί η στάση επωνύμων εκπροσώπων των κομμάτων ή ολόκληρων πολιτικών σχηματισμών να συμπυκνούται στο «τσάι και συμπάθεια». Εκτιμούμε και αγαπούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ανανεώσουμε την εκλογή εάν πρώτα γίνουν εκλογές!
Μην εμπλέκετε, κυρίες και κύριοι της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στα μικροκομματικά προεκλογικά σας παιχνίδια τον κορυφαίο θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. μην εμπλέκετε αυτές τις διαδικασίες που εμπεριέχονται στο Σύνταγμα. Πρέπει να τις διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Και εσείς γνωρίζετε ότι και δικά σας ιστορικά στελέχη έδωσαν κοινούς αγώνες με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της περιόδου εκείνης και μιλάω για τα μεγάλα χρόνια της Μεταπολίτευσης για να θεμελιωθούν αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες και να υπάρξει το νέο συνταγματικό πλαίσιο με βάση το οποίο περάσαμε τριάντα πέντε χρόνια αδιατάρακτου ομαλού δημοκρατικού, πολιτικού βίου. Δεν χωράνε παιχνίδια με το Σύνταγμα και με τους θεσμούς.
Και στο κάτω-κάτω είναι θεμιτό, κύριε Πρόεδρε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να θέλει να ξαναγίνει Κυβέρνηση. Αυτά συμβαίνουν. Είναι στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτικού παιχνιδιού. Αλλά άλλο αυτό και άλλο στο βωμό της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης επανόδου στην εξουσία και στην νομή της η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πετάει στην φωτιά θεσμούς δημοκρατίας, θεσμούς του πολιτεύματος για τους οποίους δόθηκαν αγώνες ιστορικοί από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Και κάτι ακόμη. Κύριε Παπουτσή θέλετε να ζητάτε εκλογές κάθε μέρα; Ζητήστε τις. Αλλά προσέξτε γιατί θέλω να σας θυμίσω κάτι το οποίο είναι καταγεγραμμένο είναι γεγονός. Από τις αρχές του 2007 θυμίζω σε όλους, κύριε Πρόεδρε, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας κανοναρχούσε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Και τότε συγκλόνιζαν τη χώρα συθέμελα από την μια άκρη της ελληνικής επικράτειας μέχρι την άλλη για την ανάγκη να γίνουν άμεσα εκλογές. Όταν ήρθε η ώρα όμως να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 η κάλπη έβγαλε μια ετυμηγορία πολύ πικρή για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την ηγετική του ομάδα. Καλό, λοιπόν, είναι όποιος ζητάει εκλογές και ρίχνει στην πυρά και θεσμούς και ανάγκη που επιβάλλει ο ελληνικός λαός για συναίνεση και το γεγονός ότι είμαστε στο μέσον της καταιγίδας που έχει προκύψει από τη διεθνή οικονομική κρίση, καλό είναι να γνωρίζει ότι η κάλπη όταν μπαίνει και λειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τον ίδιο.
Εμείς έχουμε την βεβαιότητα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στα προβλεπόμενα συνταγματικά πλαίσια. Η Κυβέρνηση δεν μελετά, κύριε Παπουτσή, ούτε εκλογές τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει το μισό περίπου της δεύτερης θητείας της ακόμη σχεδόν είκοσι τέσσερις, είκοσι πέντε μήνες. Η Κυβέρνηση βλέπει στην εξάντληση της τετραετίας, την απασχολεί το πώς με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες θα βοηθήσει στο να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας και πώς θα δέσει η χώρα σε υπήνεμο λιμάνι για να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τη μεγάλη διεθνή κρίση που έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας. Αυτά και τίποτε άλλο.
Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Παπουτσή, για να λήξει αυτός ο διάλογος και αυτός ο αντίλογος ξαναδείτε τη θέση σας. Δεν μπορεί ένα τόσο μεγάλο κόμμα που το ψηφίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, να είναι σε διαρκή αταξία και σε διαρκή θεσμική εκτροπή σε σχέση με το Σύνταγμα της Ελλάδος από σήμερα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. η κυρία Μελά έχει το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μπω στο θέμα του σχεδίου νόμου που συζητάμε παρότι μιας και σήμερα είναι η ημέρα τέτοια για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το αίτημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» παραμένει επίκαιρο με τις δικές του εκφράσεις στη σημερινή εποχή.
Ερχόμαστε και συζητάμε για το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία στο φαληρικό δέλτα του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και των δυο κτηρίων της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια στιγμή που ο πολιτισμός έχει 0,51% και από βασική υποχρέωση του κράτους έχει εναποτεθεί στους χορηγούς.
Και βεβαίως εδώ θα μου επιτρέψετε να πω γιατί ακούσαμε ευχαριστίες για την ευεργεσία και αποκαλύπτεται ακριβώς όποιος τα λέει αυτά τι πρεσβεύει και τίνος τα συμφέροντα πρεσβεύει σε αυτήν την κοινωνία την ταξική. Τι είναι η ευεργεσία; Γιατί άλλο είναι η δωρεά προς το κράτος και άλλο είναι η δωρεά με ανταλλάγματα και μάλιστα με τέτοια ανταλλάγματα. Πώς πλούτισαν οι ευεργέτες δηλαδή; Πού βρήκαν τα χρήματα; Με τίνος χρήματα γίνονται οι ευεργεσίες; Να θυμίσω πώς πλούτισε ο Συγγρός με το να οδηγήσει στην πτώχευση τόσους μικροκαταθέτες στην Λαυρεωτική; Να θυμίσω τη σχέση του Μποδοσάκη με τους τούρκους το ’14-’18; Να θυμίσω τη σχέση του Λάτση στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης με τους Τούρκους; Τι να πρωτοθυμίσω!
Εν πάση περιπτώσει για να έρθουμε στο συγκεκριμένο πρέπει να πούμε ότι για να λέμε «ευχαριστώ» που λένε μερικοί εδώ μέσα γι’ αυτήν την περίφημη δωρεά –σε εισαγωγικά λέμε εμείς- αντίθετα είναι δωρεά του κράτους προς το Ίδρυμα Νιάρχος.
Για να δούμε τι έχει πάρει σε φοροαπαλλαγές από το ελληνικό δημόσιο όταν ζούσε ο Νιάρχος ως εφοπλιστής; Τι εισφοροδιαφυγές; Σε πόσο βαθμό είχε ζημιώσει τα ασφαλιστικά ταμεία; Τι έχει πάρει από το δημόσιο; Οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία έχουν πληρώσει με το αίμα της καρδιάς τους αυτά τα λεφτά. Έχουν πληρώσει αυτά τα πλούτη του ευεργέτη με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από τα δικά τους χέρια από τη δική τους δουλειά έχουν βγει αυτά τα χρήματα. Τι τελικά, λοιπόν, χρωστούσε και χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο το Ίδρυμα Νιάρχος ή όταν ζούσε ο εφοπλιστής έτσι ώστε σήμερα να έρχεται να δίνει αυτά τα 450.000.000 ευρώ και να του λέτε «ευχαριστώ»; Πρέπει να τα αντισταθμίσει κανείς αυτά και να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια.
Εν πάση περιπτώσει να δούμε για ποια ευεργεσία μιλάμε. Πολλή κουβέντα γίνεται και έγινε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που θα ψηφίσει αυτή τη σύμβαση για το αν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον από τη συγκεκριμένη σύμβαση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο συμφέρον διαφορετικά. Το δημόσιο συμφέρον έχει να κάνει με το ποιος έχει τον τελευταίο λόγο στα πράγματα με το αν έχουμε λαϊκή εξουσία που οι εργαζόμενοι μέσα από το συλλογικό τρόπο ελέγχου και διαχείρισης έχουν τον τελευταίο λόγο. Εδώ δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον όπως δεν διασφαλίζεται σε κανένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Υπουργείου Πολιτισμού που από το ’94 με νόμους των τότε κυβερνήσεων έχουν γίνει και που έχουν ή ανώνυμες εταιρείες στο χώρο όπου διορισμένες διοικήσεις, έμποροι, μεσάζοντες, ιδιώτες, κεφαλαιούχοι άνθρωποι που εν τέλει διαπλέκονται με τον πολιτισμό διαπλέκονται τα συμφέροντά τους με το παραγώμενο πολιτιστικό έργο. Και αυτή η ασάφεια στην οποία δεν απάντησε ο κύριος Υπουργός –και θα σταθώ και στον λόγο του κυρίου Σαμαρά- για το τι υποκρύπτει η σύμβαση θα έπρεπε να ανησυχεί την Βουλή. Τα περί δημόσιας διαβούλευσης είναι αστεία. Τρεις επίκαιρες ερωτήσεις καταθέσαμε και δεν ήρθε ο Υπουργός από τον Μάρτη μέχρι σήμερα.
Όσο για τα ευχαριστήρια περί δωρεάς, κρύβουν μια σειρά πτυχές όπως το ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη και αυτό δεν το λέμε εμείς αποδεικνύεται από αυτά τα χαρτιά που είναι οι βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Λυρική Σκηνή, για την Εθνική Βιβλιοθήκη, για το Ίδρυμα, για το Κέντρο Πολιτισμού. Να διαβάσω μόνο μια φράση; «Το παρόν παράρτημα περιγράφει τις προτεινόμενες βασικές αρχές που θα διέπουν τη μελλοντική λειτουργία και στελέχωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στόχος του είναι να προτείνει ένα πλαίσιο καθοδήγησης…» κ.λπ..
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Θα μου δώσετε λίγο χρόνο παραπάνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί εγώ δεν έχω ξαναμιλήσει σαν Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.
(BA)


(4ZE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχετε μιλήσει 16 λεπτά αντί 12 στην πρωτολογία σας. Όχι μόνο δεν είστε αδικημένη, αλλά είστε ευνοημένη.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Είμαι και εισηγήτρια, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ξέρουμε πολύ καλά τι είστε.
Συνεχίστε.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Θα πω γι’ αυτούς που είπαν τα περί εργασίας που θα βρουν κάποιοι οικοδόμοι στα δύο κτήρια. Αυτά να τα αφήσουμε. Όταν όλη την περίοδο της υλοποίησης του έργου, την ευθύνη στελέχωσης του Οργανισμού και την ευθύνη όλου του έργου –και λογικά από μία άποψη- θα την έχει το ίδρυμα -και ξέρουμε ότι σήμερα οι νόμοι που διέπουν την εργασία είναι η περίφημη δική σας ευελφάλεια, η ευελφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μάλλον που το ίδρυμα έχει έδρα τις Βερμούδες- ξέρουμε πολύ καλά ότι θα δούμε εργαζόμενους είλωτες της Οδηγίας Μπολγκελστάϊν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή μη λέμε ψέματα ότι θα βρουν δουλειά οι Έλληνες και με καλούς όρους. Και όσοι βρουν, σαν σκλάβοι θα δουλέψουν.
Από εκεί και πέρα, πολλά λόγια ακούστηκαν και για το θέμα των συμβάσεων εργασίας. Νομίζω ότι τα χαρτιά που έδωσε το ίδιο το ίδρυμα για τις βασικές αρχές λειτουργίας και στελέχωσης απαντούν και στις συμβάσεις εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι και μεθαύριο στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη και συνολικά στο κέντρο, στο υπερτοπικό πάρκο.
Μία κουβέντα σε σχέση με το αρχιτεκτόνημα. Είπα και εισηγητικά ότι εμείς θα θέλαμε αυτός ο χώρος να μείνει ελεύθερος -ο χώρος υψηλού πρασίνου, το Φαληρικό Δέλτα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το περίφημο γραμμικό κτήριο, να κατεδαφιστεί, θα πρέπει να μείνουν μόνο ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις- και να δοθεί στο λαό της περιοχής με ευθύνη της Καλλιθέας.
Ακούσαμε πολλές φορές να λέγεται «ο Ρέντζιο Πιάνο σπουδαίος αρχιτέκτονας». Δεν διαφωνούμε καθόλου. Αυτό που θέσαμε και στην επιτροπή είναι πότε επιτέλους θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση, οι ελληνικές κυβερνήσεις, το δικαίωμα της άμιλλας στους Έλληνες αρχιτέκτονες, στους Έλληνες καλλιτέχνες να δείξουν το πραγματικό τους ανάστημα και να πάψουν επιτέλους οι κυβερνήσεις, τα δημόσια έργα, να λειτουργούν με όρους λες και είμαστε επαρχία.
Από κει και πέρα, βεβαίως, η νομοθεσία δεν υποχρέωνε σε διαγωνισμό, αλλά υπάρχει και το ηθικό ζήτημα, πώς αναπτύσσεις τη ντόπια δημιουργία, τι μέτρα παίρνεις σαν κυβέρνηση. Είπε ο κύριος Υπουργός ότι παράγουν πολιτισμό οι ευεργέτες. Το μεγάλο ζήτημα που μπαίνει και ομολογείται είναι εν τέλει τι πολιτισμό παράγουν, ποιος ρόλος είναι αυτός που επιφυλάσσει η κυβέρνηση με όλες αυτές τις συμβάσεις στο σύγχρονο καλλιτεχνικό δυναμικό, με τι εργασιακές σχέσεις. Και εμείς θέλουμε να πούμε ότι η ελευθερία της τέχνης δεν συνάδει με όρους αγοράς, με όρους ιδιωτικοποίησης, με όρους που διορισμένες διοικήσεις θα καθορίζουν και το περιεχόμενο -αμφίβολο περιεχόμενο- του παραγόμενου πολιτιστικού έργου.
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον αυτή η σύμβαση, γιατί δημόσιο συμφέρον δεν είναι να κτισθούν δύο κτήρια μόνο, δημόσιο συμφέρον είναι να παραχθεί ο πολιτισμός ελεύθερα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε την κ. Μελά.
Ο κ. Κασαπίδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε τη Σύμβαση δωρεάς από το κοινωφελές ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προς το ελληνικό δημόσιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», όπου και θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές για τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος που θα στεγαστούν στους νέους σύγχρονους χώρους της περιοχής του ιπποδρόμου. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που δεν θα λύσει μόνο το στεγαστικό ζήτημα της Λυρικής, ή θα αναβαθμίσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά θα αξιοποιήσει και το χώρο του παλαιού ιπποδρόμου Αθηνών στο Φαληρικό Δέλτα, δημιουργώντας έναν πνεύμονα πρασίνου για το σώμα και το πνεύμα το σύγχρονου ανθρώπου, που συχνά νοιώθει να συνθλίβεται από τη μεγαλούπολη που τον περιβάλλει.
Οι συνέργιες δύο μειζόνων πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι προφανείς. Η πρωτοπορία όμως στη σύλληψη του εν λόγω έργου έγκειται στη δημιουργία του περιβάλλοντος πάρκου. Πρόκειται για ένα χώρο πρασίνου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εφόσον θα αποτελεί παράλληλα και έναν άτυπο βοτανικό κήπο με φυτά της χλωρίδας του τόπου μας. Ο συνδυασμός αυτός, λοιπόν, θα είναι ένας πόλος αναψυχής με πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση παράλληλα, το βλέμμα της πόλης προς τη θάλασσα, ο πνεύμονας του ανθρώπου στην πόλη.
Επιπλέον, ο χώρος του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου θα συνδέεται με την παραλιακή ζώνη και το ολυμπιακό συγκρότημα Φαλήρου, διασφαλίζοντας έτσι την ενιαία λειτουργία μεγάλων διαφορετικών, αλλά τελικά συμπληρωματικών έργων. Αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα θα μπορεί να φιλοξενεί ποικίλες χρήσεις και προγράμματα για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών, η προσέλευση των οποίων αναμένεται να είναι αθρόα και λόγω της ευχερούς προσβασιμότητας τους.
Όπως τόσα άλλα έργα στη χώρα μας, που είναι προϊόν ευαισθησίας των μεγάλων Ελλήνων δωρητών, έτσι και αυτό το διεθνών προδιαγραφών συγκρότημα θα είναι υλοποίηση της δωρεάς του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει αναλάβει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, προτείνεται η σύσταση του Οργανισμού «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ο οποίος μετά την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό του μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Η συμβολή του έργου, τόσο στο ανθρωπογενές, όσο και στο φυσικό περιβάλλον, είναι αποτέλεσμα εκτενών χωροταξικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών μελετών, αλλά και σειράς δημόσιων διαβουλεύσεων με πολίτες, εκπροσώπους φορέων και άλλους φορείς.
Οι όμοροι και παρακείμενοι δήμοι αναβαθμίζονται αποφασιστικά λόγω της άμεσης πρόσβασης των κατοίκων τους σ' αυτόν τον πραγματικό λειτουργικό χώρο πρασίνου που θα συνδέει την πόλη με την παραλία του Φαληρικού Δέλτα. Ακόμη και τα κτήρια που πρόκειται να κατασκευαστούν θα αποτελούν πρότυπα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με ενεργειακό σχεδιασμό, βασισμένη στις αρχές της αειφόρου αρχιτεκτονικής, φέροντας παράλληλα και τη σχετική πιστοποίηση. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο καινοτόμος σχεδιασμός του περιβάλλοντος πάρκου, το οποίο θα αποτελεί ένα οικοσύστημα με χαμηλές απαιτήσεις ποτίσματος, οι οποίες προβλέπεται να καλύπτονται από τη συλλογή ομβρίων υδάτων και την ανακύκλωση νερού χρήσης των κτηρίων.
Με το έργο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα χαράσσει ακόμα πιο έντονα στο διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη το αποτύπωμά της. Η αναμονή ήταν μεγάλη, αλλά επίσης μεγάλη υπήρξε και η ανάγκη εύρεσης μίας βιώσιμης λύσης που θα διασφάλιζε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με τη δωρεά αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των 450 εκατομμυρίων ευρώ για το πολιτιστικό κέντρο μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι περισσότεροι πόροι θα απελευθερωθούν για να καλύψουν ανάγκες πολιτισμικού χαρακτήρα στην περιφέρεια. Παραδείγματος χάρη, στην πόλη μου, στην Κοζάνη, έχουμε επίσης μία εξίσου σημαντική βιβλιοθήκη που είναι η δεύτερη σε συλλογή βιβλίων στην πατρίδα μας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη που στερείται πόρων για να μπορέσει να βελτιώσει τις υποδομές της και ευελπιστούμε μέσα από την απελευθέρωση αυτών των πόρων που γίνεται και με αυτή τη δωρεά, να έχουμε ένα μερίδιο για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές.
Ωστόσο με τη δωρεά αυτή τονώνεται επιπλέον και η περηφάνιά μας ως Έλληνες κληρονόμοι και απόγονοι, αλλά και άξιοι συνεχιστές μιας πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης και παράδοσης εθνικών ευεργετών που πηγάζει από τα βάθη του χρόνου και απλώνεται στα όρια του μέλλοντος.
Με αυτές τις σκέψεις, είναι μεγάλη τιμή -η τιμή για έναν ευεργέτη είναι προς το πρόσωπό του, γιατί ο ίδιος οικειοθελώς προσφέρει ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου που μπόρεσε να κατακτήσει στη διάρκεια της ζωής του και δεν θα πρέπει να το βλέπουμε με δυσπιστία και με κριτική που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλεί, καθώς είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το πράξει- για όλους όσους προσφέρουν έστω και από το υστέρημά τους, πολύ περισσότερο και από το περίσσευμά τους στην πατρίδα μας -και ιστορικά αυτό καταγράφεται- στη χώρα μας, όπου μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες προσέφεραν σε δύσκολες περιστάσεις στη χώρα μας τον πλούτο τους για να τη στηρίξουν, όπως είναι στην περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως, αλλά πολύ περισσότερο και σε άλλες στιγμές όπου μπόρεσαν με αυτές τις χορηγίες ή με αυτές τις ευεργεσίες να ανατάξουν το πνεύμα του ελληνισμού και να το στηρίξουν σε περιόδους όπου το είχαμε πραγματικά ανάγκη.
(GM)


4BA
Έτσι, μία από αυτές τις περιόδους μπορώ να εκτιμήσω ότι είναι και αυτή η χρονική περίοδος που διανύουμε, όπου στερούμαστε τέτοιων φωτεινών παραδειγμάτων και οφείλουμε να αποδώσουμε κι εμείς τιμή στα πρόσωπα αυτά που προσφέρουν αυτήν την ευεργεσία στην πατρίδα μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Απομένει ο κύριος Καντερές για να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών επί της αρχής.
Έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου έρχεται να συμβάλει στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή αναβάθμιση της χώρας μας, που με το παρόν έργο δηλώνει τη διεθνή παρουσία της στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
Η θέση που θα κατασκευαστεί το υπερτοπικό πολιτιστικό πάρκο στον παλαιό Ιππόδρομο Φαλήρου θα αποτελέσει πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.
Αρχικά η εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, ένα έργο που περιμένουν οι άνθρωποι των γραμμάτων εδώ και δεκαετίες, καλύπτει το κενό που υπήρχε στο ζήτημα αυτό, αφού η χώρα μας ήταν ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διέθετε σύγχρονη εθνική βιβλιοθήκη, προκειμένου να φυλάσσονται εκεί τα σπάνια βιβλία και τα κειμήλια που μας παρέδωσαν οι προγονοί μας.
Η κύρωση της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες κατασκευής και λειτουργίας μίας νέας εθνικής βιβλιοθήκης που θα αποτελεί χώρο έρευνας και μελέτης τόσο για τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά θα είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να μελετήσουν κάποιο σπάνιο βιβλίο ή χειρόγραφο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μεγάλη αλλαγή θα προέλθει και στο χώρο της τέχνης από την κατασκευή της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα προάγει τον πολιτισμό μέσα από το θέατρο και τη μουσική.
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Νιάρχος» δημιουργεί έναν χώρο πολιτισμού που θα αποτελέσει παράδειγμα ακόμα και για λυρικές σκηνές άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πλούσια πολιτιστική παράδοση δημιουργώντας μία κοιτίδα τέχνης που απουσίαζε από τη χώρα μας, αφού όπως γνωρίζετε το θέμα για την κατασκευή και την εύρεση χώρου για τη νέα Λυρική Σκηνή ταλάνιζε τον κόσμο της τέχνης εδώ και πολλά χρόνια, όπως ανέφερε προηγουμένως και ο κύριος Υφυπουργός.
Ακόμα στον ίδιο χώρο η δημιουργία πάρκου αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρου αναψυχής και πρασίνου σηματοδοτεί την εξέλιξη των γύρω περιοχών και των όμορων δήμων, όπου σε συνδυασμό με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός χώρου με επίκεντρο την τέχνη και τα γράμματα, ενώ μέσα από την κύρωση της σύμβασης δίνεται ακόμα ένας χώρος άθλησης και αναψυχής προς τη νεολαία του τόπου μας.
Κυρίες και κύριοι, μακάρι να δώσουν και άλλοι Έλληνες 450.000.000 ευρώ, λιγότερα ή και περισσότερα, ευπρόσδεκτα είναι, για να γίνουν και άλλα τέτοια έργα. Υπόψη ότι πέραν των χρημάτων που θα έλθουν στη χώρα μας, θα δοθεί εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους, πέρα από δυσπιστίες με ποιους ρυθμούς θα εργάζονται και πώς θα εργάζονται. Πάντα μέσα σε συνθήκες που προβλέπονται θα εργάζονται και οι συγκεκριμένοι εργάτες.
Η προσφορά του Ιδρύματος στη διάρκεια της λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να φέρνει και μεγάλους καλλιτέχνες για εκτέλεση εκδηλώσεων στην Ελλάδα με έξοδα του Ιδρύματος κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθεί.
Στο χώρο των 250 στρεμμάτων θα υπάρχει και μεγάλος χώρος πρασίνου που θα αποτελεί πόλο έλξεως κυρίως για τους κατοίκους των πέριξ περιοχών.
Νομίζω ότι μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων μέτρων ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι όχι μόνο κόσμημα για την Αθήνα αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλο το Ίδρυμα που δίνει ένα τόσο μεγάλο έργο στη χώρα μας και μάλιστα να έχουμε επανάληψη και από άλλους μεγάλους ευεργέτες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εξαντλήθηκε ο κατάλογος των ομιλητών.
Θα κλείσει η συζήτηση με τον Υφυπουργό κ. Μπούρα.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, ίσως θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος γιατί το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι το επισπεύδον Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είστε ο τρίτος Υπουργός που παίρνει το λόγο, επομένως είναι επαρκώς εκτεθειμένα τα περισσότερα θέματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πιστεύω να δείξετε και σε μένα την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ολοκληρώνεται η επεξεργασία ενός σημαντικού σχεδίου νόμου και ειλικρινά εγώ θα περίμενα αυτή η συνεδρίαση να είναι πανηγυρική και όλες οι πτέρυγες της Βουλής που εκφράζουν όλον τον ελληνικό λαό να χαρούν γι’ αυτό το σημαντικό έργο πολιτισμού, έργο περιβάλλοντος, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Θα εξηγήσω:
Εγώ πάντως προσωπικά είμαι ευτυχής που μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου Υπουργούς και Υφυπουργούς των άλλων Υπουργείων εισηγούμαι από την πλευρά της Κυβέρνησης αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο. Είναι τιμή για το Κοινοβούλιο να ψηφίζει σχέδια νόμου που, όπως το σημερινό, αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις πολιτιστικές υποδομές του τόπου μας.
Η δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου αφορά την μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού που θα υλοποιηθεί στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου.
Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα κυρώνουμε τη σύμβαση που υπεγράφη στις 26/3/2009 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του κοινωφελείς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Και θα ήταν πολύ πιο σαφές εάν, κύριε Παπουτσή και κύριε Μπεριάτ, λέγατε ευθέως τη θέση σας.
Ξέρετε τι είπατε σήμερα; Είπατε ότι ψηφίζετε, επαινείτε κλπ και καταψηφίζετε το άρθρο 2, δηλαδή δεν ψηφίζετε τη σύμβαση. Πείτε το ευθέως στον ελληνικό λαό ότι δεν ψηφίζετε τη σύμβαση. Εγώ το λέω για να το ακούσει ο ελληνικός λαός, γιατί θα μας καταγράψει η ιστορία.
Τα υπόλοιπα άρθρα, το 1, το 3, το 4, είναι άρθρα τα οποία έρχονται να διευκολύνουν την εκτέλεση και τη λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου.
Δεν με προσέχετε, κύριε Παπουτσή και κύριε Μπεριάτε. Σε εσάς αναφέρομαι. Ο ελληνικός λαός σας άκουσε. Δεν ψηφίζετε τη σύμβαση, διότι καταψηφίζοντας το άρθρο 2 δεν ψηφίζετε τη σύμβαση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εσείς μας ακούσατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Άκουσα και τον κύριο Μπεριάτο, πληροφορήθηκα και για σας. Θα το διευκρινίσετε εάν εγώ κάνω λάθος!
Όσον αφορά για όσες ενστάσεις έχετε ούτε και σήμερα άκουσα τίποτα, κύριε Μπεριάτε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ να μην αναφέρεστε προσωπικά στους συναδέλφους. Να εκφράσετε τις απόψεις σας χωρίς να αναφέρετε ονόματα!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Να μου δώσετε γραπτώς και να σας απαντήσω και γραπτώς –γιατί τα γραπτά μένουν και όχι τα λόγια- τι είναι ακριβώς αυτό για το οποίο εσείς έχετε αιτιάσεις.
Η κύρωση της σύμβασης αποτελεί συνήθη πρακτική και κρίνεται αναγκαία από την Κυβέρνησή μας όταν με σύμβαση ρυθμίζονται μείζονα ζητήματα και σήμερα είναι μείζον το ζήτημα.
Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει και να αποφασίζει δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του για τα θέματα που τον αφορούν. Δεν θα απαριθμήσω τις συμβάσεις που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα τηρώντας για μία ακόμα φορά την αρχή της διαφάνειας και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της χώρας μας.
Επανέρχομαι στο κύριο θέμα του νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και ρυθμίζει τα ακόλουθα θέματα:
Πρώτον, κυρώνει τη σύμβαση που έγινε τον Μάρτιο του 2009 όπως προείπα, που εσείς δεν την ψηφίζετε. Είναι το άρθρο 2, αυτό που καταψηφίζετε. Αυτή είναι η σύμβαση. Αυτό σήμερα ψηφίζουμε. Τα υπόλοιπα έρχεστε να μου πείτε για τις παρεκκλίσεις που είναι νόμιμες, που όλα αυτά τα δέχεστε; Και στην ουσία δεν δέχεστε το οικοδόμημα και δέχεστε την αυλή. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Επίσης, κυρώνει τις συμβάσεις παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών από τον Οργανισμό προς την ΕΒΕ (Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος) και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για συντομία, πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο των συμβάσεων που θα υπογραφούν το 2015.
SX


(4GM)
Τόσο φανερά είναι τα πράγματα, τόσο ωραία μελετημένα, τόσο ευθέως βαλμένα μέσα από νομοθέτημα. Δηλαδή, ακόμα – ακόμα σήμερα ξέρουμε και τι θα υπογραφεί το 2015.
Βέβαια, διευκρινίζω –έφυγε η κα Δαμανάκη, αλλά ήθελε να το μάθει- ότι με τη Σύμβαση κυρώνουμε και τα Παραρτήματα Α’. Όχι τα Παραρτήματα Β’, τα οποία αποτελούν Οδηγίες, κατευθυντήριες γραμμές. Και βεβαίως είναι λογικό κάποιος που δίνει αυτά τα χρήματα, που δίνει το όνομά του, να θέλει αυτή η υπόθεση την οποία σκέφτηκε και χρηματοδότησε, να διατηρηθεί. Αλίμονο να λέμε, γιατί θέλει να έχει Λυρική Σκηνή και δεν θέλει κάποιος αύριο να το κάνει θέατρο, για παράδειγμα.
Αυτή είναι η υπόθεση, γιατί παραπλανάτε τον ελληνικό λαό.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου του το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» -το οποίο η Ελληνική Πολιτεία το ευχαριστεί και το τιμά και θέλει μέσω αυτού του Ιδρύματος να δοθούν κι άλλα τέτοια παραδείγματα για να βοηθηθεί η χώρα μας, η οποία το έχει ανάγκη- προτίθεται να κατασκευάσει και να εξοπλίσει τις νέες αυτές κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και να διαμορφώσει το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο στο χώρο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου που προανέφερα. Το έργο θα φέρει βεβαίως την επωνυμία «Σταύρος Νιάρχος». Αυτό αποτελεί τιμόνι –επαναλαμβάνω, τιμόνι!- αλλά και την αυτονόητη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το δωρητή, όπως γίνεται εξάλλου σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.
Εν παρενθέσει να πω: Ούτε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο στο διηνεκές δεν αξίωσε το Ίδρυμα. Αυτό, για να καταλάβετε πόσο αποπροσανατολίζετε με όσα ισχυρίζεστε.
Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με δική του πρωτοβουλία και με διαδικασίες που δεν εμπίπτουν στις διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης μελετών του Δημοσίου, προχωρά στην εκπόνηση των εξής: Πρώτον, της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης των εγκαταστάσεων, καθώς και των άλλων ειδικών μελετών που απαιτούνται για το έργο. Δεύτερον, των μελετών για τις απαιτούμενες υποδομές, στάθμευσης, κυκλοφοριακή σύνδεση κλπ.. Τρίτον των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικείων φορέων λειτουργίας του Δημοσίου και όλα είναι μια χαρά.
Μετά την υπογραφή της Σύμβασης, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί το σύνολο της δαπάνης που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου. Μάλιστα, ενώ πριν, το 2007 δηλαδή που πρωτοϋπογράφηκε αυτή η Συμφωνία, ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 300.000.000, σήμερα είναι στα 450.000.000. Και αύριο δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί το Ίδρυμα να τον αυξήσει, εφόσον οι ανάγκες που έχει προγραμματίσει, το απαιτούν.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ειδικές χωροταξικές διαδικασίες, οι οποίες αναλύθηκαν πολύ καλά τόσο από το συνάδελφό μου Υφυπουργό, κ. Καλογιάννη όσο και από τον εξαίρετο Εισηγητή μας, της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κόλλια και τους εκλεκτούς συναδέλφους μου της κυβερνητικής Πλειοψηφίας.
Απαραίτητη, λοιπόν, προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το έργο, είναι να γίνει και η σημερινή διαδικασία, την οποία η Κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμη, προκειμένου ο ελληνικός λαός να είναι ενήμερος.
Η σημασία του προτεινόμενου πολιτιστικού πάρκου απορρέει από το γεγονός ότι το πάρκο, που θα δημιουργηθεί, θα αποτελεί το σημαντικότερο χώρο πρασίνου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και από τους σημαντικότερους σε όλο το Λεκανοπέδιο. Δεύτερον, οι εγκαταστάσεις των δύο Ιδρυμάτων, δηλαδή της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, θα φιλοξενούν πολιτιστικές δραστηριότητες εθνικής κλίμακας, τις οποίες ο νόμος επιφυλάσσει αποκλειστικά στα Ιδρύματα.
Επιπλέον, η λειτουργία του έργου θα έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο του Λεκανοπεδίου, αλλά και της Επικράτειας. Σύμφωνα με τις ειδικές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί, θα αναβαθμίσει πολεοδομικά τους παραλιακούς Δήμους, βελτιώνοντας τους όρους διαβίωσης των δημοτών και θα εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη εισήγησή μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι το έργο είναι όχι μόνο συμβατό, αλλά προωθεί την υλοποίηση στόχων και επιλογών τόσο του Ρυθμιστικού Σχεδίου και του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όσο και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς «ΕΣΠΑ 2007-2013», το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προσέγγισης για την πολιτική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι σίγουρος ότι στο δρόμο για την πολιτιστική αναβάθμιση της Πρωτεύουσας και της χώρας ευρύτερα, που ξεκίνησε προ ημερών με τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα είναι ένας σημαντικός σταθμός.
Θέλω, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, να κάνω χρήση κι εγώ δύο, τριών λεπτών επιπλέον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τρία λεπτά επιπλέον;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τοποθετήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι –δεν ξέρω με ποιο τρόπο, εγώ δεν θα το πω, δικαίωμά τους είναι, ο καθένας τοποθετείται σύμφωνα με τη δική του βούληση- και θα ήθελα να έχω λίγο χρόνο ακόμη.
Εγώ, κύριε Μπεριάτο, σας λέω ξανά: Κάντε ένα γραπτό ερώτημα για ό,τι θέμα έχετε. Το επαναλαμβάνω ξανά από αυτό εδώ το Βήμα. Δεν το κάνετε.
Κάποιοι είπαν, δεν ενημερώθηκαν. Κυρία Μελά, εσείς. Και άλλοι. Είδατε ότι είχατε τα πάντα στα χέρια σας. Η Σύμβαση υπεγράφη το Μάρτιο του 2009.
ΕΥΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΕΛΑ: Χθες μας τα δώσατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν νομίζω. Μην τα ισχυρίζεστε αυτά. Είχατε ενημέρωση κατά το νέο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είστε σίγουρος ή δεν νομίζετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ μην κάνετε μνεία ονομάτων. Επανειλημμένως το έχω παρατηρήσει, διότι βλέπετε τι συμβαίνει εδώ. Στον κ. Μπεριάτο αναφερθήκατε, στον κ. Παπουτσή, στην κα Μελά. Σας παρακαλώ εκφράστε την άποψή σας, χωρίς σύνδεση με πρόσωπα και ονόματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δημιουργεί δικαιώματα για να πάρουμε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, έγινε τον Ιούνιο του 2007. Στη συνέχεια κι ενώ ολοκληρωνόταν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έγινε η παρουσίαση του έργου από το γνωστό αρχιτέκτονα. Πιστεύω ότι για το σπίτι του ο καθένας δεν κάνει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Άρα, το Ίδρυμα είχε το δικαίωμα να ορίσει αυτό τον αρχιτέκτονα και μάλιστα έναν φημισμένο, τον Ρέντσο Πιάνο, στο Ζάππειο στις αρχές του 2009. Νομίζω ότι όλοι ζούμε σε αυτή την Πολιτεία.
Άρα, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφάνεια που ακολουθήθηκε σε όλα τα στάδια;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Και στο Δήμο Καλλιθέας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ο Δήμος Καλλιθέας –δεν ξέρω αν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω δεν την εκφράζει, δεν θέλω να χαρακτηρίσω- με εξαίρεση την πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος ομόφωνα και με όλες του τις αποφάσεις, υπερασπίζεται όλο το έργο, στήριξε όλα τα στάδια.
Μάλλον, λοιπόν, εσείς βρίσκεστε σε αντίθεση μαζί του. Και βρίσκεστε και σε αντίθεση με την κοινωνία.
Ειπώθηκαν πράγματα και ειλικρινά αμφισβήτησε την έννοια του Δημοσίου και ο κ. Μπεριάτος. Με συγχωρείτε, κύριε Μπεριάτο, αλλά όταν ψηφίζει ο ελληνικός λαός, βγάζει μία κυβέρνηση. Ειπώθηκαν ποια είναι τα τρία μέλη. Είναι ο Δήμαρχος, είναι εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης, εκπρόσωπος της Λυρικής Σκηνής. Και είναι και οι εκπρόσωποι που ορίζει το συντεταγμένο Κράτος. Αυτό είναι το Κράτος. Έτσι λειτουργούσε επί των ημερών σας, έτσι λειτουργεί και επί των ημερών μας.
Από εκεί και πέρα, επαρκής χρηματοδότηση από το Δημόσιο: Το Δημόσιο θα αρχίσει να χρηματοδοτεί από τότε που θα παραλάβει το κλειδί. Και είναι απόλυτα κυρίαρχο κι έχει τη μία και μόνη μετοχή. Και είναι αυτό το οποίο θα διαχειριστεί και πιστεύω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από εκεί και πέρα, ευχές εκφράζονται με τα Παραρτήματα Β’. Κάποιος που δίνει τα χρήματά του, θέλει όλα να λειτουργούν σωστά και βάζει κάποιες παραμέτρους οι οποίες μάλιστα είναι αξιοκρατικές. Λέει για υψηλής στάθμης στελέχωση, ιδιαίτερα στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Από εκεί και πέρα, κύριε Πρόεδρε –θα σεβαστώ το κουδούνι που χτυπάει- επανέρχομαι και πάλι, καταλήγοντας, να πω ότι έστω και αυτή τη στιγμή εγώ θα περιμένω από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και κυρίως από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση. Διότι αν λέει ότι επιφυλάσσεται για το άρθρο δεύτερο, σημαίνει ότι καταψηφίζει αυτή τη σημαντική Σύμβαση. Αν θέλει να το αιτιολογήσει διαφορετικά, εδώ είμαι και θα μπορέσω και να τα ακούσω κι αν χρειαστεί να απαντήσω.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Παπουτσή, σας παρακαλώ. Να μη δώσουμε συνέχεια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να αντισταθώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υπουργός αυτά κάνει.
Απευθυνόμενος στον κάθε ένα ατομικά, παρατείνεται η συζήτηση χωρίς κανένα λόγο. Γι’ αυτό φωνάζω.

(TS)
(4SX)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε! Σας παρακαλώ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πώς όχι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η Κυβέρνηση από το πρωί παρακολουθεί και δεν μιλάει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αφήστε την Κυβέρνηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πρέπει να απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όταν μιλάμε από το Βήμα της Βουλής, ο Κανονισμός λέει ότι δεν απευθυνόμαστε σε πρόσωπα ονομαστικώς. Μπορείτε να εκθέσετε τις απόψεις σας …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τώρα αυτό είναι το κακό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι αυτό! Βεβαίως! Παρατείνεται η συζήτηση χωρίς κανένα λόγο.
Κύριε Παπουτσή, με τη συναίνεση του Τμήματος -ξέρετε ότι έχετε εξαντλήσει το όριο και δεν δικαιούστε άλλο χρόνο- σας δίνω ένα δίλεπτο, γιατί έχει κηρυχθεί περαιωμένη η συζήτηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα κι εγώ το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Ψαριανέ, δεν ήσασταν εδώ, όταν …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ήμουν στην Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ήσασταν στην Επιτροπή, αλλά η Επιτροπή δεν είναι το Τμήμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μόνο ένα λεπτό θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Για να συνεννοηθούμε, θα δώσω το λόγο στον κ. Παπουτσή για δύο λεπτά, ένα λεπτό στον κ. Ψαριανό, θα δώσω το λόγο και στον κ. Μπεριάτο, επειδή τον ζήτησε προηγουμένως σε χρόνο που δεν μπορούσα να ικανοποιήσω το αίτημά του για άλλα δύο λεπτά και δύο λεπτά στην κα Μελά, η οποία πρέπει να μάθει και το εξής: Μόνο ο Ιανός στην ιστορία είχε δύο ιδιότητες. Εδώ εσείς μπορεί να είστε και Εισηγήτρια και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, αλλά δικαιώματα μιας ιδιότητος απολαμβάνετε και όχι και των δύο, όπως είπατε προηγουμένως.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας βλέπω σε μεγάλη φόρμα, κύριε Πρόεδρε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Καταιγιστικός!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καταιγιστικός, πράγματι.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι ο αξιότιμος κύριος Υφυπουργός πήρε το λόγο να θέσει ερωτήματα προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα προς εμένα προσωπικά, χωρίς να με έχει ακούσει. Δεν με ακούσατε. Προφανώς δεν με ακούσατε. Και επειδή δεν με ακούσατε όπου επιχειρηματολόγησα ακριβώς επί των ερωτημάτων τα οποία θέσατε για ποιους λόγους στηρίζουμε το νομοσχέδιο, για ποιους λόγους δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 2, για ποιους λόγους υποστηρίζουμε αυτό το μεγάλο έργο, για όλους αυτούς τους λόγους τους οποίους μάλιστα μπορείτε κάλλιστα να τους διαβάσετε αναλυτικά από τα Πρακτικά της συνεδρίασης …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Περιγράφησαν αυτά, κύριε Παπουτσή. Σας παρακαλώ προχωρήστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι’ αυτό το λόγο μια φράση θα πω για να το διευκρινίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία όποιες περιοχές κυβερνητικής ευθύνης διαχειρίστηκε με όρους δημοσίου συμφέροντος, απέδειξε ότι λειτούργησε πάντοτε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επειδή το άρθρο 2 αφορά τη Σύμβαση που ορίζει τη σχέση της πολιτείας με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», γι’ αυτό το λόγο εμείς θέτουμε σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί αυτή τη σχέση με όρους δημοσίου συμφέροντος.
Και επέμενα, δύο φορές μάλιστα, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι γι’ αυτό το μεγάλο έργο εμείς θα τηρήσουμε την Σύμβαση την οποία σήμερα ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων και θα διαχειριστούμε τη σχέση η οποία διατυπώνεται, η οποία διαμορφώνεται με το ελληνικό δημόσιο με όρους δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα τόνισα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και επειδή, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά τι συνεπάγεται το δημόσιο συμφέρον για μια νέα κυβέρνηση, γι’ αυτό μένω σε αυτό. Δεν προσδοκώ ούτε πιστεύω ότι θα επιμείνετε για περισσότερες διευκρινιστικές δηλώσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ.
Ο κ. Ψαριανός έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή κάποιος συνάδελφος ανέφερε το όνομά μου δυο–τρεις φορές και με καταχέριασε μάλιστα επειδή δεν ψηφίζουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο πολιτισμού και τέχνης και παιδείας, είπα ότι είμαστε υπέρ της όπερας, είμαστε υπέρ μιας μεγάλης βιβλιοθήκης -εάν ήμασταν κυβέρνηση, θα τα είχαμε ήδη κάνει- όμως, καταψηφίζουμε για συγκεκριμένους λόγους.
Είπα ότι οι δωρεές είναι καλοδεχούμενες από τους μεγάλους ευεργέτες. Ανέφερα τα παραδείγματα του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, της Ριζαρείου, του Ζαππείου, πολλά παραδείγματα. Θα δεχόμασταν και τη δωρεά, θα δεχόμασταν και την κατασκευή. Δεχόμαστε και τη χωροθέτηση εκεί, όμως, επειδή δεν υπάρχει συνολική χωροθέτηση και έχουμε κρύψει τη θάλασσα και δεν έχουμε νερό στη θάλασσα, στο θαλάσσιο μέτωπο, «δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές, μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές» που λέει ο Γιώργος Σεφέρης και επειδή ζω μέσα στη μουσική και τον πολιτισμό και θα ήμουν χαρούμενος να δω όπερα και βιβλιοθήκη εκεί, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, αυτός είναι ο λόγος που τα καταψηφίζουμε.
Είπα ότι το ΟΑΚΑ είναι μια καλή χωροθέτηση και είμαστε υπέρ. Χαιρόμαστε που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, χαιρόμαστε που υπάρχει το Μέγαρο Μουσικής, αλλά έγιναν με λάθος τρόπο σε λάθος θέση. Θα χαρούμε να υπάρχει η όπερα και η Βιβλιοθήκη, απλώς θα προτιμούσαμε να γίνουν καλύτερα, υπό πιο διαφανείς διαδικασίες και να συμβάλλουν στον πολιτισμό και την τέχνη. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, για να μην σπεκουλάρουμε και λέμε ότι κάποιοι αντιτίθενται σε κατασκευές έργων πολιτισμού και τέχνης. «Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα, τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η κα Μελά για δύο λεπτά.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα περιμέναμε μια άλλη αντιμετώπιση για το θέμα του Φαληρικού Δέλτα και για τη Λυρική Σκηνή και για την Εθνική Βιβλιοθήκη από τα κόμματα εκείνα που στηρίζουν την πρόσδεση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εθνική ανεξαρτησία και για τις συνθήκες ζωής και για τον πολιτισμό, όπως και από τα κόμματα που υπογράφουν όλες αυτές τις συμβάσεις υποτέλειας που κατά καιρούς υπογράφονται με το ΝΑΤΟ.
Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η ίδια πολιτική σε ένα άλλο επίπεδο. Μάλιστα, γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει. Είπε ο κύριος Υπουργός: «Μα, στο σπίτι του ο καθένας δεν μπορεί να πάρει όποιον αρχιτέκτονα θέλει;». Στο σπίτι του μπορεί να πάρει όποιον αρχιτέκτονα θέλει. Στο δημόσιο χώρο, ακόμη και αν η νομοθεσία επειδή είναι δωρεά τον εξαιρεί, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να προστατεύσει την έννοια του δημοσίου. Από αυτήν την άποψη έγινε η κριτική μας.
Εν πάση περιπτώσει, για να κλείσω, γιατί τα έχουμε πει σχεδόν όλα, μόνο μια κουβέντα. Ο Οργανισμός που μέχρι το 2013 θα τελεί κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ιδρύματος, είναι αλήθεια -τουλάχιστον από τα χαρτιά φαίνεται- ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα έχει ex officio θέση του Ιδρύματος στη διοίκησή του. Είναι σαφές αυτό.
Τώρα, το εάν θα υπάρχουν υπόγειες διαδρομές στους τέσσερις που θα διορίζει το κράτος ως διοίκηση, αυτό δεν το ξέρουμε. Όμως, εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι αυτή η Ανώνυμη Εταιρεία «Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και θα είναι με ειδικές φορολογικές και οικονομικές σχέσεις προς το ελληνικό δημόσιο και θα εξαιρείται από τα πάντα, θα έχει επίπτωση και στις εργασιακές σχέσεις και των μουσικών και των μονοδών και των χορωδών της Λυρικής και των εργαζομένων συνολικά και στη Βιβλιοθήκη και στη Λυρική Σκηνή και στην ουσία –εμείς αυτό λέμε- αυτή η ανώνυμη εταιρεία, υπάρχει δεν υπάρχει το Ίδρυμα μέσα σε αυτή, θα λειτουργήσει σαν μοχλός, όπως λειτουργούν όλες οι ανάλογες εταιρείες που είναι μοχλός διαπλοκής για το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, πιστεύουμε ότι σε συνδυασμό και με το ότι το Ίδρυμα θα διατηρεί το δικαίωμα εις το διηνεκές να χρησιμοποιεί το χώρο κατά την κρίση του και μάλιστα θα επιβάλλει και το γούστο του –το λέει σε κάποιες διατάξεις- εν τέλει είναι μία σύμβαση που πραγματικά εμείς δωρίζουμε ως κοινωνία και δεν μας δωρίζουν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και θα κλείσουμε τη συζήτηση με τον κ. Μπεριάτο.
Κύριε Μπεριάτο, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ κατάγομαι από έναν τόπο που πραγματικά έχει παράδοση στην ευεργεσία. Το λέω αυτό γιατί δεν έχουμε τίποτα με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Εμείς ρωτάμε πώς περιγράφονται οι συγκεκριμένοι όροι αυτής της Σύμβασης και θέλουμε αυτές τις απαντήσεις που δεν πήραμε. Είναι τα έξι, επτά σημεία που είπα στην αρχή και όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό είναι που έχουμε ως πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο έχει επτά άρθρα. Το άρθρο 2 είναι η Σύμβαση. Τυπικά τα άλλα άρθρα είναι οι πολεοδομικές και οι χωροταξικές διευθετήσεις για τις οποίες έχει κάνει και αγώνες ο Δήμος Καλλιθέας, όπως είπατε, κύριε Υφυπουργέ, ο κ. Ασκούνης –αυτό είπα και στην Επιτροπή. Χάρη σε αυτούς τους αγώνες, όμως, φτάσαμε σε αυτό το πολεοδομικό και χωροταξικό αποτέλεσμα για να έχουμε αυτή την αποδοχή. Και αν δεν έχουμε αυτή τη αποδοχή ως αναγκαία συνθήκη, δεν μπορεί να γίνει το έργο από οποιονδήποτε, είτε από το κράτος είτε από ευεργέτη.
Άρα, λοιπόν, εμείς λέμε ότι αυτό το πράγμα το οποίο είναι σωστό χωροθετικά και πολεοδομικά -και όχι μόνο αυτό αλλά κάναμε και παρατηρήσεις για τη βελτίωση αυτών των πραγμάτων, για να μην επανέρχομαι- θέλουμε να είναι σωστό και στο θέμα της διαχείρισης και σε αυτά τα έξι σημεία στα οποία εάν μπορούσε να τροποποιηθεί η Σύμβαση θα μας έλυνε το πρόβλημα. Αυτή είναι όλη η υπόθεση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Για δύο λεπτά μόνο έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Παπουτσή, εσείς σήμερα ορκιστήκατε κυβέρνηση, έτσι είπατε. Μόνο την ημερομηνία δεν μας είπατε. Αυτό είναι μια περιφρόνηση προς την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό θα το αποφασίσει στην ώρα του ο ελληνικός λαός. Εν πάση περιπτώσει, δικαίωμά σας να το κάνετε. Όταν έρθει η ώρα θα κριθούμε, θα συγκριθούμε με το έργο μας και το έργο σας, με τα λόγια σας, με τα λόγια μας, με όλα.
Από εκεί και πέρα, επιβεβαιώσατε αυτά τα οποία είπα. Δεν ψηφίζετε το άρθρο δεύτερο –όχι το άρθρο 2, το κεφάλαιο- δηλαδή τη Σύμβαση. Μα, η ουσία και τα πάντα είναι η Σύμβαση. Όλα τα υπόλοιπα είναι έπεα πτερόεντα. Όσον αφορά το τι θα αλλάξετε όταν έρθετε, καθίστε να έρθετε πρώτα και βλέπουμε.
(PE)
(4TS)
Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω και σε εσάς και σε όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους –δεν θέλω να πω ονόματα- ότι η Κυβέρνηση προστατεύει με αυτό το νομοθέτημα απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Δεν βρήκατε λόγο να πείτε. Μήπως, λέει, και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Μα, θα έχουμε επτά στους επτά στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα είναι εκπρόσωποι.
Ο Δήμαρχος, ο κ. Ασκούνης, λέω το όνομά του. Μα, εκείνοι δεν έκριναν τα πάντα που τους αφορούν, που είναι δίπλα τους; Δεν είδαν τα πάντα; Δεν είδαν τη Σύμβαση; Εγώ σας προκαλώ να μου πείτε και να αφήσετε αυτά τα αόριστα που είπατε, ότι σας είπα έτσι, αλλιώς. Συγκεκριμένα να μου πείτε και θα περιμένω, κύριε Μπεριάτε.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Μα, σας είπα τις παραγράφους. Είναι εδώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Να το κάνετε γραπτώς. Απήντησα λεπτομερώς στην Επιτροπή, όπου είχα άνεση χρόνου μέσα από τα κείμενα και της Σύμβασης και του σχεδίου νόμου ό,τι ετέθη και ερωτήθη.
Από εκεί και πέρα, κυρία Μελά, είπατε πολλά σήμερα. Δεν εκποιούμε κανέναν πολιτισμό. Εσείς το πιστεύετε αυτό. Είναι δικαίωμά σας, άποψή σας, ιδεολογία σας. Εμείς προστατεύουμε τον πολιτισμό, θωρακίζουμε τη χώρα, αυξάνουμε τις προσπάθειές μας και για το περιβάλλον και για τον πολιτισμό και σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία ξέρετε πού βρίσκεται, ξέρετε πώς χρησιμοποιείται σήμερα, προσπαθούμε -και ζητούμε τη συναίνεση όλων- να κάνουμε ένα έργο, το οποίο δεν είναι έργο της παρούσης Κυβέρνησης, αλλά έργο ολόκληρου του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό το έργο, εγώ και αυτήν τη στιγμή θα παρακαλέσω να αλλάξετε γνώμη και να ψηφίσετε αυτήν τη Σύμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση των άρθρων.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο πρώτο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο πρώτο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο δεύτερο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο δεύτερο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο τρίτο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο τρίτο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο τέταρτο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο τέταρτο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο πέμπτο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο πέμπτο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο έκτο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο έκτο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Κύριοι συνάδελφοι, συμφωνείτε να ψηφιστεί και στο σύνολο, αφού δεν υπήρξε καμία προσθήκη;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)













ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 16.05’ λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: Νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα σας διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ





Τελευταία Αποθήκευση: 23/7/2009 9:55:00 πμ Από: Ταγκαλέγκα Έφη
Εκτυπώθηκε: 23/7/2009 9:55:00 πμ


PDF:
es20090723.pdf
TXT:
es090723.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ