ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1123 αποτελέσματα, σελ. 7 από 113
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
631 03/12/2025 Αναφορές Ανεπίλυτα πάγια αιτήματα του κλάδου ΤΑΞΙ και ανάγκη άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Μεταφορών.
632 03/12/2025 Αναφορές Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα _ θεσμικές παρεμβάσεις για πάσχοντες από χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα.
630 03/12/2025 Αναφορές Απαξίωση της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΣΤΡΟΦΗ» και των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του πρώην ΚΕΘΕΑ _ Ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του θεραπευτικού τους έργου.
1548 28/11/2025 Ερωτήσεις Η διδασκαλία της πομακικής γλώσσας, αντί της τουρκικής, στα σχολεία των κοινοτήτων των Πομάκων της Θράκης.
1547 28/11/2025 Ερωτήσεις Θεσμική Κατοχύρωση του Ρόλου και του Έργου των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 ΙΔΑΧ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
1538 28/11/2025 Ερωτήσεις Λειτουργία ΚΕΔΑΣΥ και εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στα σχολεία. (ΚΕΔΑΣΥ: Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης _ Συμβουλετικής και Υποστήριξης).
1524 28/11/2025 Ερωτήσεις Εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε 600 λεωφορεία
1517 28/11/2025 Ερωτήσεις Εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε 600 λεωφορεία
114/1515 28/11/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Τρόπος πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, μέσω τρίτων
1499 27/11/2025 Ερωτήσεις Εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε 600 λεωφορεία.
Εγγραφές: 61 - 70 από 1123 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ