ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1123 αποτελέσματα, σελ. 16 από 113
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
100 20/10/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Ενέργειες για την επίλυση σημαντικού κοινωνικού προβλήματος που απορρέει από ελλιπή/κακή νομοθεσία και ταλαιπωρεί τα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειές τους.
92 20/10/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Προβληματική η ΚΥΑ περί τοποθέτησης ανηλίκων με αναπηρία σε επαγγελματίες αναδόχους με κριτήριο την "ταυτότητα φύλου" και τον "σεξουαλικό προσανατολισμό" του ανηλίκου.
426 20/10/2025 Ερωτήσεις Οι ελλείψεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό _ το παράδειγμα του Νομού Ρεθύμνου.
421 20/10/2025 Ερωτήσεις Πρόταση αξιοποίησης του πρώην ΚΙΧΝΕ Δράμας. ΚΙΧΝΕ: (Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας).
86 19/10/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Υπερκοστολογημένα κιτ ρομποτικής.
392 17/10/2025 Ερωτήσεις Άμεση επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Κ. Νευροκόπι Δράμας ως προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης της παραμεθορίου.
386 17/10/2025 Ερωτήσεις Θεσμική ισότητα και δίκαιη αποζημίωση για τους επιστήμονες Χημικούς, Βιοχημικούς και Βιολόγους που διενεργούν βιοχημικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Καρδιαγγειακής Πρόληψης.
375 17/10/2025 Ερωτήσεις Ένας χρόνος χωρίς καρδιολογική παρακολούθηση στο Κιλκίς _ Ο εξοπλισμός "στο κουτί", οι ασθενείς σε κίνδυνο _ Τι κάνει το Υπουργείο;.
348 16/10/2025 Ερωτήσεις Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων τραπεζών _ ερωτήματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο Alphabet της PQH.
327 15/10/2025 Ερωτήσεις Επικίνδυνες και ακατάλληλες σχολικές υποδομές στον Δήμο Αχαρνών.
Εγγραφές: 151 - 160 από 1123 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ