ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 5457 αποτελέσματα, σελ. 373 από 546
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
6216 22/04/2021 Ερωτήσεις Τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής χρειάζονται ενίσχυση
6183 21/04/2021 Ερωτήσεις Αδιαφορία και έλλειψη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο
6185 21/04/2021 Ερωτήσεις Αυθαίρετη μείωση του επιδόματος τυφλών επιστημόνων που ασκούν επάγγελμα
6187 21/04/2021 Ερωτήσεις Ανάγκη άμεσης στήριξης των σιτοπαραγωγών στη Βοιωτία, λόγω μυκητολογικής προσβολής των καλλιεργειών
6188 21/04/2021 Ερωτήσεις Παραμένει ?παγωμένη? η ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης για Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
6189 21/04/2021 Ερωτήσεις Αδικίες στην καταβολή των αναδρομικών για χιλιάδες συνταξιούχους
2425 21/04/2021 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη άμεσης μονιμοποίησης του συνόλου του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας του Νομού, και τονίζει ότι το εν λόγω προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών υγείας του Νομού Χαλκιδικής, με την ανάγκη μονιμοποίησής τους να καθίσταται ακόμα επιτακτικότερη στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού,και αιτείται απαντήσεων.
2429 21/04/2021 Αναφορές επισημαίνουν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και τμημάτων ένταξης από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κενά στις δομές διάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών που καθιστούν την εκπαιδευτική καθημερινότητα πάρα πολλών παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ιδιαίτερα δύσκολη, και υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται νέες προσλήψεις εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και αιτείται απάντησης.
2434 21/04/2021 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του κλάδου για τον απαράδεκτο αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των δασεργατών από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία του κορονοϊού και επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει τεράστια κρίση, λόγω της αναστολής λειτουργίας βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων οι οποίες απορροφούσαν μεγάλο τμήμα της παραγωγής καυσόξυλων, ενώ τα λειτουργικά κόστη, αλλά κι οι δαπάνες διαβίωσης των δασεργατών πιέζουν, και αιτείται απαντήσεων.
2448 21/04/2021 Αναφορές ζητεί την κατά προτεραιότητα διενέργεια εμβολιασμών στο προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που εργάζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε δομές υγείας των Δήμων, στη δημοτική αστυνομία, στις δημοτικές συγκοινωνίες, στους εργαζόμενους στα Κ.Ε.Π., στους δημοτικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στην κατηγορία Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 3721 - 3730 από 5457 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ