ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1275 αποτελέσματα, σελ. 64 από 128
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1276 19/11/2015 Ερωτήσεις Κρίση εργαζομένων ΙΔΑΧ στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας για την κατάληψη θέσης ερευνητή ή ΕΛΕ
1269 19/11/2015 Ερωτήσεις Σχετικά με την πρόσκληση με κωδικό 184 και τίτλο 'Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ' του Εκπαιδευτικού Προγράμματος 'Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση'
1255 18/11/2015 Ερωτήσεις Προτάσεις για την οζώδη δερματίτιδας απο τον Συνεταιρισμό Θεσγαλά.
1248 18/11/2015 Ερωτήσεις Υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δημοσίου
83 18/11/2015 Α.Κ.Ε. Σχετικά με την ύπαρξη ή μη συμφωνητικού μίσθωσης ακινήτου για ΄΄γραφείο εξυπηρετήσεων΄΄
978 10/11/2015 Ερωτήσεις Μείωση των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω αλλαγής των κριτηρίων που ορίζουν τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές
975 10/11/2015 Ερωτήσεις Συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση για την διόρθωση της αδικίας που υφίστανται οι υποψήφιοι που ζητούν μετεγγραφή και έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
974 10/11/2015 Ερωτήσεις Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο
3/3 09/11/2015 Επίκαιρες Επερωτήσεις Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη περί αμφισβήτησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
260 05/11/2015 Αναφορές παραθέτει προτάσεις για μέτρα άμεσης ενίσχυσης και ανακούφισης της πυρόπληκτης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας.
Εγγραφές: 631 - 640 από 1275 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ