ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 476 αποτελέσματα, σελ. 22 από 48
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
948 28/01/2016 Αναφορές αιτείται την οριστική επίλυση του ζητήματος της επέκτασης του σχολικού κτηρίου της Παροικιάς Πάρου.
2492 20/01/2016 Ερωτήσεις Καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο Ελληνικό Δημόσιο από την 'Ελληνικός Χρυσός ΑΕ'
2477 20/01/2016 Ερωτήσεις Σε κίνδυνο οι μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες των Κυκλάδων μετά από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί
130/2240 11/01/2016 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Προβλεπόμενη ασφαλιστική δαπάνη για το 2016 και αναλυτικά για τα επόμενα 10 έτη με ορίζοντα το έτος 2060, σε περίπτωση εφαρμογής της προτάσεως για το ασφαλιστικό που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στους πολιτικούς Αρχηγούς και παραδείγματα υπολογισμού συντάξεων
2239 11/01/2016 Ερωτήσεις Επιστολή του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Μακεδονίας σχετικά με τα προβλήματα που τους απασχολούν
2135 23/12/2015 Ερωτήσεις Σχετικά με τους οφειλέτες των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων
1946 15/12/2015 Ερωτήσεις Διαμαρτύρονται οι Ναυτικοί για την απορρόφηση του ΝΑΤ από το Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων
1918 14/12/2015 Ερωτήσεις Που πάνε τα χρήματα που κόβονται από τους συνταξιούχους για τον ΕΟΠΥΥ;
1874 11/12/2015 Ερωτήσεις Καθυστέρηση καταβολής προνοιακών επιδομάτων
625 07/12/2015 Αναφορές εκφράζει την ανησυχία του για την αδυναμία επαρκούς λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου και αιτείται την επίλυση του ζητήματος από τις αρμόδιες αρχές.
Εγγραφές: 211 - 220 από 476 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ