ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 28135 αποτελέσματα, σελ. 1973 από 2814
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3892 18/04/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη αναβάθμισης της διώρυγας της Κορίνθου και στις προοπτικές που θα προκύψουν.
3900 18/04/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στα ενδεικτικά τεστ δεξιοτήτων των εξετάσεων των Πειραματικών Σχολείων, των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η διεξαγωγή.
3895 18/04/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και των εκπροσώπων της Ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου.
990/9925 18/04/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια και ενοικιάσεις αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων εκπαίδευσης
992/9927 18/04/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια και ενοικιάσεις αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων εκπαίδευσης
3885 18/04/2013 Αναφορές παραθέτει τις θέσεις του σχετικά με το /χαράτσι/ των ενοικιαζόμενων ακινήτων από το Δημόσιο.
3893 18/04/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα των περιπτερούχων και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
3868 18/04/2013 Αναφορές το οποίο αφορά συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα με τους μεριδιούχους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.
9909 18/04/2013 Ερωτήσεις Αποφυγή δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή Παπανικολάου στον Δήμο Αιγιαλείας
989/9924 18/04/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια και ενοικιάσεις αιθουσών διδασκαλίας και γραφείων εκπαίδευσης
Εγγραφές: 19721 - 19730 από 28135 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | 1975 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ