ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 28135 αποτελέσματα, σελ. 1932 από 2814
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4538 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε άρνηση του Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κ. Απόστολου Λέτσιου να εφαρμόσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών περί επαναφοράς των πρώην εργαζομένων στις θέσεις τους.
4530 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στις κυρώσεις που θα έχει για το Δήμο Αιγιάλειας η μη έγκαιρη αποστολή των οικονομικών του στοιχείων στον κεντρικό κόμβο διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.
4485 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Λογιστών του Νομού Αχαϊας για το νέο καθεστώς επαγγελματικής αναγνώρισης.
4536 28/05/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση θέματος που αφορά οικονομική του εκκρεμότητα με το /χαράτσι/ της ΔΕΗ.
4525 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, περί επικείμενης αλλαγής στον τρόπο καταβολής των συντάξεων των ασφαλισμένων που προέρχονται από το Τ.Ε.Β.Ε..
4526 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
4474 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στην επισκευή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
11065 28/05/2013 Ερωτήσεις Λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία της Αχαΐας
4521 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη ρύπανση των εκβολών του ποταμού Ερασίνου από τα απόβλητα του Ιπποδρόμου.
4539 28/05/2013 Αναφορές το οποίο αφορά σε έγγραφο/ντοκουμέντο ότι ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει να αποπληρώνει το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Εγγραφές: 19311 - 19320 από 28135 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1930 | 1931 | 1932 | 1933 | 1934 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ