ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 28135 αποτελέσματα, σελ. 1689 από 2814
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3033 14/03/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για τις συνθήκες υπό τις οποίες ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του γηπέδου //Φ. Αραβαντινός// για τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
3035 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής νέων οργάνων στο Πανεπιστήμιο.
3072 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την πρόταση έκδοσης προεδρικού διατάγματος, που αφορά την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών της οικογένειάς τους.
838/6977 14/03/2014 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Σχετικά με την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens και τις απαιτήσεις της όσον αφορά το GSM/R
3037 14/03/2014 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο καταδεικνύουν ως ασυμβατό και οπισθοδρομικό προς τις ανάγκες του θεσμού.
3076 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την αποκατάσταση των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων ομολογιούχων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι επλήγησαν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
3057 14/03/2014 Αναφορές καλεί σε κινητοποίηση τους αρμόδιους φορείς προς άσκηση πίεσης για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης σε προσωπικό με τακτικές μεταθέσεις.
3027 14/03/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους στην Αχαΐα και τη σχεδιαζόμενη αύξηση των διοδίων.
3075 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την αναστολή του νέου καταλόγου προστίμων και την αντικατάστασή του με χαμηλότερα και αυστηρότερα μέτρα είσπραξης.
3071 14/03/2014 Αναφορές ενημερώνει για συγκεκριμένη περίπτωση τέλεσης χρηματικής απάτης εις βάρος πολιτών με τη συνεργασία οδηγών ταξί.
Εγγραφές: 16881 - 16890 από 28135 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1687 | 1688 | 1689 | 1690 | 1691 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ