ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 28135 αποτελέσματα, σελ. 1597 από 2814
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
522 23/07/2014 Αναφορές καλεί τις αρμόδιες αρχές να πάρουν θέσει σχετικά με τις απολύσεις του προσωπικού του Πανεπιστημίου και αιτείται την επαναπρόσληψη όσων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
576 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε εκπαιδευτικό λυκείου ΕΠΑΛ που πήγε να διδάξει μεθυσμένη.
579 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον ¨εγκλωβισμό¨ προς πώληση ή παραχώρηση χώρων της Πάτρας προς εκμετάλλευση χρήσης τους από τις τοπικές κοινωνίες.
521 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
620 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά σε ανασχηματισμό του ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.
575 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε έλληνες στο εξωτερικό που ιδρύουν εταιρείες ¨μαϊμού¨ στη Βουλγαρία, οι οποίοι γλυτώνουν φόρους ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.
614 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αυτοκίνητα της αστυνομίας.
561 23/07/2014 Αναφορές αιτείται την κάλυψη σημαντικής εκκρεμότητας που υπήρχε ήδη από την εφαρμογή του ν.3865/2010 ως προς τον υπολογισμό των συντάξιμων ετών των στρατιωτικών, που κατετάγησαν τα έτη 1990/1992, καθώς και την εξάλειψη των δυσλειτουργιών.
537 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά τη δήλωση του δημάρχου Θάνου Καρπή σχετικά με τη ¨Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων¨και τη δημιουργία μονάδας σε τριπλάσια έκταση από την αρχική με δυνατότητα μεγαλύτερης ποσότητας λυματολάσπης.
539 23/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά σε σκάνδαλο στην Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή της εταιρείας του Μπόμπολα προεκλογικά σε ανανέωση σύμβασης εκατομμυρίων.
Εγγραφές: 15961 - 15970 από 28135 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 1595 | 1596 | 1597 | 1598 | 1599 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ