ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 580 αποτελέσματα, σελ. 33 από 58
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
6042 25/07/2024 Ερωτήσεις Να μην λειτουργήσει ιδιωτική ΜΕΑ στις σχολάζουσες εγκαταστάσεις των Τσιμέντων Χαλκίδας.
6018 24/07/2024 Ερωτήσεις Πόσο έχει προχωρήσει ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο ώστε να κάνει τον θεσμό πιο ελκυστικό.
5990 22/07/2024 Ερωτήσεις Ακόμα αναμένουν χιλιάδες πυρόπληκτοι από τις πυρκαγιές του 2021 αγρότες την έκδοση της ΚΥΑ που θα επιλύσει τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αποκατάστασή τους.
5937 19/07/2024 Ερωτήσεις Καθυστέρηση στη Χορήγηση της Δεύτερης Δόσης Αποζημιώσεων στους συκοπαραγωγούς Δήμων Β. Εύβοιας και Δήμου Κύμης Αλιβερίου από την Κακοκαιρία Daniel.
5944 19/07/2024 Ερωτήσεις Χωρίς μονοφασικούς μετρητές η ΔΕΗ Χαλκίδας, «στον πάγο» εκατοντάδες συνδέσεις παροχής ρεύματος.
5903 17/07/2024 Ερωτήσεις Παραβίαση των χρήσεων σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται τα Τσιμέντα Χαλκίδας και οι υποστηρικτικές λατομικές μονάδες αυτών.
2241 17/07/2024 Αναφορές Περαιτέρω οικολογική επιβάρυνση του Ευβοϊκού εξαιτίας της επικείμενης υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος περί ΠΟΑΥ Β. και Ν. Ευβοϊκού
5854 15/07/2024 Ερωτήσεις Ένταξη των μελισσοκόμων της Εύβοιας στην Παρέμβαση Π3_70_1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετωνγεωργοπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας».
302/5825 12/07/2024 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ερωτήματα για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος.
300/5778 11/07/2024 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Στα ύψη οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, Κυβέρνηση παρατηρητής αφαίμαξης των νοικοκυριών.
Εγγραφές: 321 - 330 από 580 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ