ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 2261 αποτελέσματα, σελ. 17 από 227
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2907 27/01/2025 Ερωτήσεις Θα επιτρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή;
2895 27/01/2025 Ερωτήσεις Τεράστια η δεξαμενή αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό 2Γ/2022.
438 27/01/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Γιατί αποσύρουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι εταιρίες στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης;
2875 24/01/2025 Ερωτήσεις Υλοποίηση των συστάσεων του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων
2878 24/01/2025 Ερωτήσεις Έλλειψη διαφάνειας και εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία, την νομιμότητα και τα κριτήρια επιλογής νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου.
2857 23/01/2025 Ερωτήσεις Η εργοδοσία στον τουριστικό κλάδο δεν σταματά να προβαίνει σε παράνομες απολύσεις συνδικαλιστών εργαζομένων.
2850 23/01/2025 Ερωτήσεις Η διασύνδεση της Κρήτης να ωφελήσει την κοινωνία και όχι ιδιωτικά συμφέροντα, όπως ζητούν οι τοπικοί φορείς.
2859 23/01/2025 Ερωτήσεις Να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποδοχές στους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από την εργολαβική εταιρεία KOLOSSOS SECURITY, που έχει αναλάβει τη φύλαξη των γραφείων του ΕΦΚΑ.
810/2822 22/01/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ελληνική αποστολή «θανάτου» στη Λιβύη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης: συγκλονιστική μαρτυρία.
2817 22/01/2025 Ερωτήσεις Ελληνική αποστολή «θανάτου» στη Λιβύη με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης: συγκλονιστική μαρτυρία. (Αποσύρθηκε μετά από αίτημα των Βουλευτών)
Εγγραφές: 161 - 170 από 2261 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ