ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 2269 αποτελέσματα, σελ. 168 από 227
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4510 24/02/2021 Ερωτήσεις Η κυβέρνηση απαξιώνει και επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων της και παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσω της διοίκησης της
505/4520 24/02/2021 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας διεκδικούν την ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση
4518 24/02/2021 Ερωτήσεις Απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές διπλωματούχων μηχανικών μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων του τέως ΟΕΚ
4468 23/02/2021 Ερωτήσεις Προβληματική η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας my DATA εντός του 2021
4479 23/02/2021 Ερωτήσεις Απευθείας αναθέσεις και απαξίωση των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ
4408 22/02/2021 Ερωτήσεις Ένταση της γραφειοκρατίας στον υποστελεχωμένο e_ΕΦΚΑ την ώρα που παραμένει διογκωμένο το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων
4429 22/02/2021 Ερωτήσεις Ακατανόητη αδικία στο επίδομα θέρμανσης εις βάρος των χρηστών τηλεθέρμανσης στην πόλη του Αμυνταίου της Φλώρινας, της Π.Ε. δηλαδή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
4418 22/02/2021 Ερωτήσεις Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος σε «κατ’οίκον» επιφυλακή
1515 22/02/2021 Αναφορές με δελτίο τύπου επισημαίνει τη μη έκδοση νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για το 2021 και αιτείται απάντησης.
4399 22/02/2021 Ερωτήσεις Να προγραμματιστεί η ανανέωση των 8μηνων συμβάσεων των 36.500 απασχολούμενων του 4/2020 Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
Εγγραφές: 1671 - 1680 από 2269 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ