ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 1605 αποτελέσματα, σελ. 31 από 161
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
174/4268 30/03/2022 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Άμεση Νομοθετική Παρέμβαση για τις Αθέμιτες Πρακτικές των Παρόχων Ενέργειας
4202 28/03/2022 Ερωτήσεις Στήριξη Ουκρανών Προσφύγων
4185 24/03/2022 Ερωτήσεις Χωρίς λύση το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Βόλο
4189 24/03/2022 Ερωτήσεις Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω την αυταρχική απόφαση με την οποία το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά καταργώντας στην ουσία τα μοναδικά Δημόσια Γυμνάσια της περιοχής
170/4196 24/03/2022 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Τροποποίηση της ΚΥΑ πολεοδόμησης του Ελληνικού χωρίς εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιών και κατάργηση παραλιακού πεζόδρομου στην παραλία του Αγ. Κοσμά περιορίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία
4192 24/03/2022 Ερωτήσεις Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η εικόνα διάλυσης στα ΕΛΤΑ έπειτα από το ψηφιακό φιάσκο με τη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε πρωτοφανές πλήγμα στις υπηρεσίες τους _ Τι έχει γίνει εδώ και δυόμισι χρόνια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους;
4158 23/03/2022 Ερωτήσεις Επαγγελματικά Δικαιώματα και Επαγγελματική Ιδιότητα του Οινολόγου
4176 23/03/2022 Ερωτήσεις Οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα ενοίκια
4059 21/03/2022 Ερωτήσεις Ο νέος οργανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης _ Επενδύσεων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργική συνέχεια των υπηρεσιών του Υπουργείου με άμεσες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο
1803 18/03/2022 Αναφορές με επιστολή της υπογραμμίζει την αδικία στην μοριοδότηση σε βάρος των τρίτεκνων οικογενειών και των παιδιών αυτών στην προκήρυξη 2Κ/2022, και αιτούνται απαντήσεων.
Εγγραφές: 301 - 310 από 1605 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ