ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 5048 αποτελέσματα, σελ. 9 από 505
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
5635 23/05/2025 Ερωτήσεις Στον κλοιό των πλειστηριασμών ευάλωτοι πολίτες.
5597 22/05/2025 Ερωτήσεις Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων ελεγκτών του ΟΠΑΠ και να ανακληθεί η απόλυση εργαζομένου ελεγκτή.
5572 21/05/2025 Ερωτήσεις Σοβαρές οι κυβερνητικές ευθύνες για την υποστελέχωση κρίσιμων Λιμενικών Αρχών και για παράτυπες μετακινήσεις στελεχών του ΛΣ _ ΕΛ. Ακτ.
5573 21/05/2025 Ερωτήσεις Άμεση ένταξη της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας στο Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις αγροτικών προϊόντων από φυσικές καταστροφές
5578 21/05/2025 Ερωτήσεις Καθυστερήσεις στην έκδοση προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης των Προϊσταμένων Διευθύνσεων του Υπουργείου
5580 21/05/2025 Ερωτήσεις Εξέλιξη και υλοποίηση του Έργου Υποστήριξης της έναρξης/δημιουργίας νέων κέντρων φροντίδας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών
5581 21/05/2025 Ερωτήσεις Σε τραγική κατάσταση οι γέφυρες της Λεωφόρου Βουλιαγμένης
5535 20/05/2025 Ερωτήσεις Ποια η θέση της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας;
5492 19/05/2025 Ερωτήσεις Η ισοτίμηση των πτυχίων των πρώην ΤΕΙ με τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
5500 19/05/2025 Ερωτήσεις Άμεση απαγόρευση κάθε εργασίας στην προστατευόμενη περιοχή του Μαραθωνησίου στην Ζάκυνθο.
Εγγραφές: 81 - 90 από 5048 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ