ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3840 αποτελέσματα, σελ. 289 από 384
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1241 27/01/2021 Αναφορές με ανοιχτή επιστολή, ζητούν να καταβληθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 400 ευρώ σε όλους του δικαιούχους των αντίστοιχων κλάδων και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την ανάρτηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που έχει καθυστερήσει, και αιτούνται ενημέρωσης.
1249 27/01/2021 Αναφορές με επιστολή τους θέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη διδασκαλία μαθημάτων της Μουσικής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εξετάζονται στα μουσικά ειδικά μαθήματα βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, καθώς η οποιαδήποτε φόρμα τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να καλύψει σε κανένα επίπεδο τις ανάγκες των μουσικών μαθημάτων και αιτούνται μείωση τουλάχιστον ίση με το 25% της ύλης.
3556 26/01/2021 Ερωτήσεις Ανάγκη για τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων της προδημοσιευθείσας πρόσκλησης ?e_λιανικό? του ΕΠΑνΕΚ 2014 ? 2020 Ανταγωνιστικότητα ? Επιχειρηματικότητα ? Καινοτομία
3527 25/01/2021 Ερωτήσεις α. Αναγκαία η χορήγηση της έκτακτης επιδότησης νέων επιστημόνων και σε όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2020. β. Απαραίτητη και η αύξηση του γλίσχρου ποσού των 400 ευρώ
3534 25/01/2021 Ερωτήσεις Αποκλεισμός εργαζόμενων οδηγών από το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ από τους πίνακες των υποψηφίων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ με αριθμό 4Κ/2020
3520 25/01/2021 Ερωτήσεις Απαραίτητη η ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας
3464 22/01/2021 Ερωτήσεις Αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη Δυτική Αθήνα
3471 22/01/2021 Ερωτήσεις Επαναλειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Κέρκυρας.
3483 22/01/2021 Ερωτήσεις Δυσβάσταχτο το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους
3466 22/01/2021 Ερωτήσεις Εφαρμοστικός Νόμος κατ΄ επιταγή του αναθεωρημένου Συντάγματος για τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη
Εγγραφές: 2881 - 2890 από 3840 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ