ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3859 αποτελέσματα, σελ. 237 από 386
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
8896 10/09/2021 Ερωτήσεις Λήψη μέτρων για την προστασία από την ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων
8840 09/09/2021 Ερωτήσεις Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου_ Βιστωνίδας_ Ισμαρίδας και Θάσου.
8859 09/09/2021 Ερωτήσεις Αποκλεισμός 9.929 παιδιών από τα ΚΔΑΠ στο νομό Θεσσαλονίκης
8824 08/09/2021 Ερωτήσεις Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του χώρου του πολιτισμού, για τους καλοκαιρινούς μήνες
8820 08/09/2021 Ερωτήσεις Ανατιμήσεις «φωτιά» σε πάνω από 500 προϊόντα θα επιβαρύνουν από το Σεπτέμβριο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
8831 08/09/2021 Ερωτήσεις Προβληματική η εγκύκλιος για τον αποκλεισμό ωφελούμενων ΑμεΑ από τις δομές ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ λόγω μη εμβολιασμού τους. Αποκλείει ευάλωτες ομάδες από προνομιακές δομές με ιδιαίτερη ψυχοκοινωνική συμβολή, οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση των ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ.
8809 08/09/2021 Ερωτήσεις Ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥπΑΑΤ και αποτελεσματικότητα του έργου τους
8748 06/09/2021 Ερωτήσεις Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί
8709 03/09/2021 Ερωτήσεις Προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Εμπόδια κατά την πληρωμή των vouchers των Τουριστικών γραφείων.
8708 03/09/2021 Ερωτήσεις Υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Εγγραφές: 2361 - 2370 από 3859 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ