ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 3826 αποτελέσματα, σελ. 13 από 383
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2777 20/01/2025 Ερωτήσεις Ακυρώνεται το επενδυτικό σχέδιο Gigafactory της Sunlight Group _ Gigafactory μπαταριών στην Κοζάνη.
2758 20/01/2025 Ερωτήσεις Απαράδεκτες οι συνθήκες επισκεψιμότητας στο Παγκόσμιο Μνημείο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.
2759 20/01/2025 Ερωτήσεις Σοβαρότατες ελλείψεις στην καθαριότητα του νοσοκομείου "Σωτηρία" λόγω μη συμμόρφωσης του εργολάβου στις υποχρεώσεις της σύμβασης.
2734 17/01/2025 Ερωτήσεις Ληξιπρόθεσμες οφειλές Νοσοκομείων και κίνδυνοι για τη σταθερότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
806 17/01/2025 Αναφορές Διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ιθάκη _Σάμη _ Πάτρα.
2697 15/01/2025 Ερωτήσεις Το πάρτι των ασφαλιστικών εταιρειών με τις ευλογίες της κυβέρνησης _ Υπάρχουν καρτέλ στις ασφαλιστικές και στα ιδιωτικά νοσοκομεία;
804/2705 15/01/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Προγραμματισμός ψηφιακού ανασχηματισμού της χώρας με περιβαλλοντικούς όρους.
2693 15/01/2025 Ερωτήσεις Να δοθούν άμεσα λύσεις στα χρονίζοντα μεγάλα προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
2694 15/01/2025 Ερωτήσεις Αδικαιολόγητο φαραωνικό έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Κύμη Ευβοίας.
797/2655 14/01/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Διπλασιασμός των σηράγγων στο έργο «Μπράλος _ Άμφισσα» _έμμεση «νομοθέτηση» νέων οδηγιών για τις σήραγγες με υπερδιπλασιασμό του κόστους τους;
Εγγραφές: 121 - 130 από 3826 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ