ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 2278 αποτελέσματα, σελ. 159 από 228
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
6543 14/05/2021 Ερωτήσεις Να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ΑΕ
2723 14/05/2021 Αναφορές δηλώνει τη συμπαράστασή του στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) σχετικά με την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα στερήσει από χιλιάδες μαθητές την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με τη λειτουργία πλέον των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως αμιγών επιχειρήσεων, με εκπαιδευτικούς αναλώσιμους υπαλλήλους και με την κρατική εποπτεία απονευρωμένη, και αιτείται απάντησης.
2729 14/05/2021 Αναφορές με έγγραφό της, εκφράζει την αντίθεσή της στην πιθανή επαναφορά των εργολάβων καθαριότητας και αιτείτα την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων καθαριότητας στον Ο.Α.Ε.Δ., την τροποποίηση του Νόμου 4765 και τη συνέχιση της προκήρυξης για 550 υπαλλήλους καθαριότητας, καθώς και την πρόβλεψη για μόνιμες θέσεις υπαλλήλων καθαριότητας, και αιτείται απάντησης.
6496 13/05/2021 Ερωτήσεις Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ' αριθμ. 168038 ΥΑ (ΦΕΚ Β 1593/2021)
2634 12/05/2021 Αναφορές με έγγραφό του εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την μετατροπή του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ Οινοφύτων (πρώην ΙΚΑ), σε αποκεντρωμένο τμήμα του υποκαταστήματος Θήβας και ζητεί την ανάκληση αυτής της απόφασης, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά και να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό, για την παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, και αιτείται απάντησης.
2628 12/05/2021 Αναφορές με έγγραφό της καταθέτει σειρά αιτημάτων για τις Τρίτεκνες οικογένειες όπως τη θεσμοθέτηση εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, τους γονείς των φοιτητών και τις οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα νησιά, τη θετική αντιμετώπιση των υποψηφίων τρίτεκνων οικογενειών στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν κατά τις μεταθέσεις Λιμενικών τρίτεκνων οικογενειών, και αιτούνται απαντήσεων.
2656 12/05/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί να διορθωθεί το σφάλμα που δημιουργήθηκε και δεν εμφανίζεται ως δικαιούχος απαλλαγής από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2021 παρόλο που στερήθηκε της παροχής του ΕΚΑΣ, καθώς κατ’ εφαρμογή του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 και σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4411/2016 απαλλάσσεται από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, και αιτείται απάντησης.
2638 12/05/2021 Αναφορές τονίζουν την επιτακτική ανάγκη κήρυξης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτική καθώς ένα βήμα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν και σε αναμονή των αποφάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.), τα πρώτα διαλυτικά φαινόμενα, όσον αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας στον κλάδο, έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, και αιτούνται απάντησης.
6479 12/05/2021 Ερωτήσεις Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχουν εισπράξει ακόμα τα ενοίκια Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021
6469 11/05/2021 Ερωτήσεις Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία
Εγγραφές: 1581 - 1590 από 2278 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ