ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 571 αποτελέσματα, σελ. 22 από 58
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3817 06/02/2020 Ερωτήσεις Σχετικά με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
3816 06/02/2020 Ερωτήσεις Σχετικά με τα προβλήματα μετά την ψήφιση του Ν.4389/2016 των Δασικών Χαρτών στο Ν.Μεσσηνίας.
588 30/01/2020 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει σχετικά με την υποστελέχωση του Ταχυδρομικού Καταστήματος Κορώνης μετά την συνταξιοδότηση δύο υπαλλήλων του από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και αιτείται την άμεση και επιτακτική αντικατάστασή τους προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των πολιτών.
587 30/01/2020 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την διαμαρτυρία του σχετικά με την κακή κατάσταση του δρόμου ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ_ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ καθώς έχει να συντηρηθεί πάνω από 15 χρόνια και αιτείται την άμεση ανακατασκευή του μέσω της ένταξής του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
427 27/01/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Για την τιμή του ελαιόλαδου και τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών.
577 16/01/2020 Αναφορές με επιστολή τους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους σχετικά με την δυσλειτουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) καθώς δεν μπορούν να καταθέσουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη διαδικασία αναγνώρισης και αιτούνται την επίλυση του ζητήματος.
2761 19/12/2019 Ερωτήσεις Αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που έχει προκύψει με τις τιμές του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.
448 12/12/2019 Αναφορές αιτείται την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην φύλαξη, εστίαση και καθαριότητα του Νοσοκομείου γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς η εναλλαγή των υπαλλήλων στις θέσεις αυτές δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα έως ότου οι νεοπροσλαμβανόμενοι αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και τη γνώση του αντικειμένου που καλούνται να υπηρετήσουν.
453 12/12/2019 Αναφορές με επιστολή της θέτει το θέμα της άρνησης πληρωμής υπερωριών προγράμματος δασοπροστασίας του έτους 2018 λόγω μη ανάρτησης της απόφασης συγκρότησης συνεργείου υπερωριακής απασχόλησης στο πρόγραμμα διαύγεια και αναμένει την επίλυση του προβλήματος από τους αρμόδιους φορείς.
454 12/12/2019 Αναφορές αιτείται την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις παράνομες "ελληνοποιήσεις" που αφορούν τις βρώσιμες ελιές Καλαμάτας που είναι αναγνωρισμένες ως προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προστατευθούν οι ντόπιοι παραγωγοί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Εγγραφές: 211 - 220 από 571 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ